Alkohole dnia, Spirits
bourbon, destylarnie, new make, rum, rye whiskey, whiskey amerykańska

Prichard’s

Prichard’s

Udostępnij:

założona w 1997 roku destylarnia była pierwszym nowym producentem Tennessee whiskey od ponad 50 lat. Jej twórcą jest Phil Prichard, potomek rodziny o dawnych tradycjach gorzelniczych. Jego prapradziadek, Benjamin Prichard, założył destylarnię whiskey w Davidson County i dzieło to kontynuował jego syn, Enoch. Potem przyszły czasy prohibicji, a rodzinny biznes upadł. Phil otworzył nową destylarnie w mieście Kelso, a w 2014 roku drugą, w stolicy Tennessee, Neshville, na posiadłości Fontanel Mansion.

Zaczynali od produkcji rumu, destylowanego z melasy, z upraw w Louisianie, w małych partiach w alembikach, starzonego w mocno wypalonych beczkach po 15 i 53 galony. Ich whiskey robiona jest głównie z lokalnych ziaren: kukurydzy (białej i żółtej odmiany), żyta i słodowanego jęczmienia. Oferta obejmuje szeroka gamę rumów, likiery, a także bourbona, whiskey żytnia i słodową: Double Barreled Bourbon (45%), Double Chocolate Bourbon (45%), Tennessee Whiskey (40%), Rye Whiskey (43%), Tennessee Malt Whiskey (40%) oraz niestarzona w 100% kukurydziana Lincoln County Lightning (45%). Najstarszy bourbon ma dziewięć lat. Są to na razie trunki eksperymentalne, z powodu małych beczek silnie nasycone aromatami drewna. Double Barreled Bourbon jest wyraźnie kukurydziany z nutą wanilii, wersja Chocolate Bourbon ma aromat kakao, w ustach czarna czekolada, Tennessee Whiskey i Tennessee Malt Whiskey potrzebują więcej czasu, na razie są jeszcze bardzo młode i zbyt przesycone waniliną z beczek.

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

 

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.