Pulque

dość obrzydliwy napój ze sfermentowanej agawy, o niskiej zawartości alkoholu (4-6%), wyrabiany w centralnym Meksyku od 2000 lat. W języku nahuatl, którym władali m.in. Aztekowie, zwał się ixtac octli i był napojem spożywanym podczas ceremonii religijnych. Dziś nie jest wytwarzany na skalę przemysłową. Można go spróbować m.in. na bazarach i w lokalnych knajpkach w Meksyku. Ma gorzko-mdły smak, dość nieprzyjemny zapach wynikający z fermentacji. Fermentacja trwa ok. 24 godziny, poza drożdżami uczestniczy w niej żyjąca na agawie bakteria zymomonas mobilis (występuje też w trzcinie cukrowej, ziarnach kakao czy w soku palmy), która przyspiesza fermentację. Tradycyjnie pulque fermentowano w drewnianych kadziach, ale także w bukłakach zrobionych ze świńskiej czy koziej skóry.

 

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.