albański trunek robiony z wytłoczyn winogron (czasami z dodatkiem całych owoców), przypominający w smaku i aromacie greckie tsipouro lub swój odpowiednik – kreteńskie raki. Moc – 40-50%. Zwykle wyrabiany chałupniczo. Pod ta samą nazwą znany w Kosowie. Jakość i smak są bardzo różne, od przypalonych lub politurowych po delikatne kwiatowo-różane aromaty. Albańskie butelkowane raki to m.in.: Raki Moskat Skenderbeu, Raki Rrushi Skenderbeu, Raki Rrushi Moskat Aquila Liquori, Raki Rrushi Skrapari czy Luani Raki Rrushi, a w Kosowie – Darda Raki Rrushi. Rzadko, ale bywa także starzona w beczkach.

luani-raki-rrushi-e-stazhionuar-ne-fuci-lisi darda-raki-rrushi-extra-001 darda-raki-rrushi-001 SONY DSC SONY DSC SONY DSC skenderbeu-raki-rrushi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail