turecki narodowy destylat z dodatkiem anyżu. Najczęściej dwukrotnie destylowana z wytłoków winogron (klasik raki), ze świeżych winogron (yaş üzüm rakısı), rodzynek lub z fig (incir rakısı). Klarowna, o mocy 40-50%. Podobnie jak ouzo czy mastikę tradycyjnie podaje się ją z wodą. Po rozcieńczeniu mętnieje i staje się mleczna, ze względu na to jest potocznie nazywana aslan sütü, co znaczy dosłownie „lwie mleko” (aslan znaczy też silny, odważny mężczyzna, stąd aslan sütü – mleko dla odważnych mężczyzn). W smaku zwykle jest bardzo aromatyczna, znacznie bardziej niż greckie ouzo i mniej nasycona anyżkiem, który dodawany jest na ostatnim etapie destylacji. Zwykle starzona przez 3-6 miesięcy w stalowych cysternach. Często dodaje się dodatkowo niewielkie ilości ziół dla poprawy smaku. Przez wiele lat w Turcji był monopol państwowy na destylację alkoholu i jedyną marką była Yeni Rakı (istnieje kilka odmian w zależności od użytych owoców i procesu starzenia). Dawny państwowy gigant alkoholowy, firma Tekel został sprywatyzowany i dziś największy producent, skupiający 11 destylarni, to Mey. Poza Yeni, wysokiej klasy raki to: Tekirdağ, Altınbaş, Mest, Topkapi, Çilingir czy Sari Zeybek, gorsze to: Ata, Burgaz, Abbas, Efe, Mercan, Fasıl Rakı, Anadolu, Külup, Izmir, Yekta czy Nemrut.