turecki narodowy destylat z dodatkiem anyżu. Najczęściej dwukrotnie destylowana z wytłoków winogron (klasik raki), ze świeżych winogron (yaş üzüm rakısı), rodzynek lub z fig (incir rakısı). Klarowna, o mocy 40-50%. Podobnie jak ouzo czy mastikę tradycyjnie podaje się ją z wodą. Po rozcieńczeniu mętnieje i staje się mleczna, ze względu na to jest potocznie nazywana aslan sütü, co znaczy dosłownie „lwie mleko” (aslan znaczy też silny, odważny mężczyzna, stąd aslan sütü – mleko dla odważnych mężczyzn). W smaku zwykle jest bardzo aromatyczna, znacznie bardziej niż greckie ouzo i mniej nasycona anyżkiem, który dodawany jest na ostatnim etapie destylacji. Zwykle starzona przez 3-6 miesięcy w stalowych cysternach. Często dodaje się dodatkowo niewielkie ilości ziół dla poprawy smaku. Przez wiele lat w Turcji był monopol państwowy na destylację alkoholu i jedyną marką była Yeni Rakı (istnieje kilka odmian w zależności od użytych owoców i procesu starzenia). Dawny państwowy gigant alkoholowy, firma Tekel został sprywatyzowany i dziś największy producent, skupiający 11 destylarni, to Mey. Poza Yeni, wysokiej klasy raki to: Tekirdağ, Altınbaş, Mest, Topkapi, Çilingir czy Sari Zeybek, gorsze to: Ata, Burgaz, Abbas, Efe, Mercan, Fasıl Rakı, Anadolu, Külup, Izmir, Yekta czy Nemrut.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail