Red Spot

wprowadzenie whiskey Red Spot uzupełnia kolekcję firmy Mitchell & Son. Pierwotnie powstała pod koniec XIX wieku, zestawiana z alkoholi pochodzących z ówczesnej destylarni Jameson w Dublinie przy Bow Street. W latach 30. XX wieku Mitchell & Son oferowała kolekcję whiskey Spot, były to: siedmioletnia Blue Spot, dziesięcioletnia Green Spot, dwunastoletnia Yellow Spot i piętnastoletnia Red Spot. W 2012 roku Mitchell & Son wznowiła butelkowanie dwunastoletniej whiskey Yellow Spot, następnie Green Spot, a teraz dołączyła Red Spot o mocy 46%. Alkohol pochodzi z destylarni w Midleton, przez piętnaście lat whiskey leżakowała w beczkach po bourbonie, sherry i marsali. Jest to whiskey typu single pot still, a więc robiona z mieszanki słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Sporo nut sherry i marsali – orzechy, drożdże, rodzynki, do tego oleiste nuty industrialne, benzyna, delikatnie węgiel, może torf. W smaku dużo goryczy – głóg, tatarak, ale też słodycz rodzynek, likierowego wina, fig. Rozczarowuje banalny finisz – wanilia, mleczna czekolada z orzechami laskowymi, do tego cierpkość tytoniu.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.