Degustacje, Spirits
degustacje, whiskey amerykańska

Degustacja wynalazków i księżycówek

Degustacja wynalazków i księżycówek

Udostępnij:

Haymarket Whiskey Bar w Louisville ma nie tylko najładniejsza barmankę w mieście, ale też przyjemne ceny i niezwykły wybór bimbrów oraz innych wynalazków, których żaden szanujący się lokal w Downtown nie serwuje. Przy tym można zamawiać porcje „flight”, jak Amerykanie nazywają ofertę degustacyjną trzech kieliszków w cenie jednego. W Haymarket Whiskey Bar wypiłem też kilka prawdziwych rarytasów, mają tu za śmieszne pieniądze nie produkowane już bourbony, ale tu opisze tylko księżycówki i wynalazki.


Zacznijmy od Kentucky Blag Dog firmy MBR (45%) – podły bimber, będący mieszanką zacieru kukurydzy, żyta i słodowanego jęczmienia, smak wyjątkowo nieprzyjemny – ziemisty i gorzki, bardziej przypomina źle przedestylowany mezcal niż amerykańską whiskey.  0.5/5
Kentucky Apple Pie firmy MBR (22,5%) – nic nie wart jabłkowy likierek na bazie bimbru, smak szarlotki, w Kentucky bardzo to lubią – w ustach jabłko, cynamon i lukier. Nie potrafię docenić.  0.5/5
T.J. Pottinger Sugar Shine z Limestone Branch Distillery (50%) – bimber wart bliższej uwagi, wsad stanowią w połowie przefermentowana trzcina cukrowa, w połowie kukurydza. Aromat niezbyt przyjemny, bardzo „zacierowy”, ale w ustach jest nieźle – ziarna zboża i drożdże. Słodyczy nie ma zbyt wiele, ale nie potrzeba.  2.5/5
Limestone Landing Single Malt Rye Whiskey z Old Pogue Distillery (53%) – to rzecz mocna i wyrazista, o zdecydowanym smaku i aromacie prażonych w ognisku ziaren, ale wyczuć możemy też słodko-cierpki smak przypominający winogrona typu riesling, no i drożdże. Nie jest źle.  3.5/5
I na koniec Hochstadter’s Rock & Rye – Slow & Low (42%) – likier, będący mieszanką straight rye whiskey, skórek pomarańczy i miodu, ma przyjemny smak gorzkich kandyzowanych pomarańczy i żytniej whiskey, ciekawe doświadczenie na raz, ale nie kupiłbym butelki.  2.5/5

Podsumowywać tego nie ma sensu, bo jak widać powyżej, degustowałem mydło i powidło, w dodatku w lekkiej schizofrenii i oczopląsie, nie wiedząc czy skupić się na aromatach, smakach, czy może na dekolcie najpiękniejszej barmanki w Louisville. Żeby ułatwić sobie wybór i zmniejszyć konsternację, zamówiłem szklaneczkę Ancient Ancient Age, ale to już inna historia.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.