Rum powstał przez połączenie starzonych rumów z Jamajki i Salwadoru z destylatem z suszonych czerwonych bananów i świeżych skórek bananowych, dodano odrobinę syropu z trzciny cukrowej. Moc – 40,5%. Ma intensywny zapach bananów, ale nie słodkich, kwaskowych, nuty fermentacyjne, ser pleśniowy i miód. W ustach masa bananowej słodyczy, ale też cierpkość i kwaskowość, a potem znów dużo słodyczy – miodu, syropu bananowego. Masa syropu bananowego, słodyczy w finiszu, słodkie śliwki, masa miodu, a w tle – świetny estrowy rum. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.
Alkohole dnia, Spirits
rum
Ron Colon Red Banana Oleo
Powiązane artykuły
Degustacje, Degustujemy
degustacje
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Lektury
recenzje, wino
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
Wydarzenia
rynek
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Alkohole dnia
grappa
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Degustacje
degustacje, koniak, likier
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]
Alkohole dnia
absynt
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]