Rosną koszty produkcji whisky

Zmiany klimatyczne – przede wszystkim mniejsze opady i rosnące temperatury – spowodowały, że w Szkocji w ostatnich latach były mniejsze zbiory jęczmienia. W rezultacie, według analiz destylarni Glengoyne, roczne koszty przemysłu szkockiej whisky rosną, obecnie koszt zakupu jęczmienia to 27 mln funtów rocznie przy aktualnym zużyciu na poziomie 800 tys. ton. Zmiany klimatyczne w przyszłości mają wpłynąć nie tylko na wyższe ceny whisky, ale też na zmiany profilu aromatycznego, gdyż dojrzewanie odbywać się będzie w wyższych temperaturach i przy niższej wilgotności.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.