8 sierpnia w restauracji Evil odbyła się kameralna prezentacja rosyjskich wódek Organika. Zaprezentowano je w towarzystwie tatara wołowego. Zdaniem właściciela lokalu, Piotra „Timi” Piotrowskiego, wersja wódki Organika z truflami, idealnie komponuje się z wołowiną.


Organika to polsko-rosyjskie przedsięwzięcie. Autorem koncepcji jest Adam Szyburski, związany z firmą Dekorglass. To w Działdowie powstał niezwykły projekt butelki tej wódki. Szkło najpierw jest metalizowane, potem obrabiane laserem, dalej wkraczają techniki sitodruku, heat-set i druk 3D, dzięki czemu nadrukowany symbol tygrysa jest wypukły. Na koniec butelka pokrywana jest specjalną farbą, która kurczy się w niskich temperaturach, co daje ciekawy efekt po zmrożeniu. Każda butelka jest podświetlana i indywidualnie numerowana.
Produkowana w zakładach w Tule, ze spirytusu pszenicznego klasy Alfa, z dodatkiem wysokotlenowej wody z Bajkału, z ujęcia na głębokości ok. 500 m. – Nie poddajemy tej wody chemicznemu oczyszczaniu, zachowujemy jej smak i charakter, a zwiększona ilość tlenu powoduje, że alkohol szybciej jest rozprowadzany w krwioobiegu, co zmniejsza efekty kaca – mówi Adam Szyburski.
Marka zadebiutowała w 2016 roku. Na początek do sklepów w Moskwie trafiła wódka Organika Life. Obecnie linia obejmuje cztery różne wódki, eksportowana jest do ponad dziesięciu krajów, miesięcznie sprzedawanych jest 1200 dziewięciolitrowych skrzynek. – Do końca przyszłego roku chcemy zwiększyć sprzedaż dwukrotnie – mówi Adam Szyburski. Na rynki Unii Europejskiej firma korzysta ze składu podatkowego w Rydze. Na razie nie ma dystrybutora w Polsce.
Oferowane są następujące wersje, wszystkie butelkowane z mocą 40%: Organika Life (z dodatkiem nalewów na kwiaty i liście sagan-dali, czyli rododendronu Adamsa, to endemiczna roślina porastająca wzgórza Bajkału, występująca dziko, od wieków wykorzystywana do robienia herbat i naparów, po buriacku sagan-dali to trawa przedłużająca życie), Organika Truffle (z nalewami na białe trufle sprowadzane z Włoch), Organika Blue (z dodatkiem olejków tłoczonych z orzeszków szyszek daglezji syberyjskiej) i Organika Camuflage (z dodatkiem nalewów na wierzbówkę kiprzycę, czyli popularny na Wschodzie Ivan Czaj).

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail