Rozmowy o Polskim Stole

Stowarzyszenie Polska Wódka opublikowało podcast popularyzujący wiedzę na temat, szeroko pojętych, polskich kulinariów. „Rozmowy o Polskim Stole” przybliżają słuchaczom historię staropolskich biesiad, tradycyjnych dań i polskiej wódki – trunku jakościowego, wpisanego w naszą kulturę, a dzięki temu także na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Gośćmi Andrzeja Szumowskiego – prezesa Stowarzyszenia Polska Wódka oraz Elżbiety Kwiecińskiej-Prysłopskiej – dyrektor generalnej Stowarzyszenia Polska Wódka są historycy, kulturoznawcy i szefowie kuchni, którzy zabierają słuchaczy w niesamowitą podróż w czasie i przestrzeni. Edukują, wyjaśniają i odkrywają tajemnice polskiego stołu.

Podcastu „Rozmowy o Polskim Stole” można wysłuchać w najpopularniejszych serwisach streamingowych takich jak Spotify, Apple Podcasts i Google Podcasts.

Rozmowy ze specjalistami od polskiej kultury kulinarnej
„Rozmowy o Polskim Stole” to 11 odcinków, w których o kulinariach opowiadają m.in. znani w Polsce szefowie kuchni, tacy jak Karol Okrasa czy Bogdan Gałązka. Tradycję przybliżają także historycy związani ze środowiskiem akademickim, np. prof. Jarosław Dumanowski i dr Izabela Kamińska, oraz badacze kultury kulinarnej – m.in. Magdalena Tomaszewska-Bolałek czy Magdalena Maślak.
– Celem podcastu „Rozmowy o Polskim Stole” jest popularyzacja wiedzy o naszej bogatej kulturze kulinarnej – mówi Andrzej Szumowski, prezes Stowarzyszenia Polska Wódka. – Zaproszeni przez nas goście, w niezwykle ciekawy sposób, przybliżają nam jej tajniki i podkreślają wyjątkowość polskiego stołu, wskazując na zmiany jakie na nim zachodziły w naszych dziejach czy to w sposobie serwowania dań, czy też podawania alkoholi.
Eksperci przedstawiają złożoność polskiej kuchni, która ma w sobie pierwiastki starosłowiańskie oraz żydowskie i różni się w zależności od regionu. Przywołują także historyczne przepisy na potrawy oraz trunki. Niektóre z nich, np. na wódkę z kapłona, brzmią naprawdę egzotycznie. Historycy i kulturoznawcy opowiadają również o znanych nam tradycjach, takich jak wieczerza wigilijna czy wznoszenie toastów polską wódką, o których, wbrew pozorom, wiemy niewiele. Jedną z kwestii, nad którą zastanawiają się goście podcastu jest pytanie o prawdziwie polskie danie. Czy takie istnieje? A może jest ich wiele?

Długoletnia tradycja i synonim jakości
Wątkiem, który poruszają goście podcastu, jest także Polska Wódka i jej miejsce w tradycji kulinarnej naszego kraju. Eksperci podkreślają związki tego trunku z kulturą szlachecką i biesiadami, a także wskazują na długoletni zwyczaj produkcji nalewek z polskich owoców, który jest żywy także obecnie.
– Polska Wódka idealnie wpisuje się w polską historię i tradycję. Towarzyszy nam ona od wieków podczas ważnych uroczystości – mówi Elżbieta Kwiecińska-Prysłopska, dyrektor generalna Stowarzyszenia Polska Wódka. – Chcemy, aby odbiorcy naszego podcastu dowiedzieli się, że Polska Wódka, Chronione Oznaczenie Geograficzne to integralna część naszej kultury kulinarnej i polskiego stołu – dodaje.
Podcast „Rozmowy o Polskim Stole” to propozycja dla wszystkich wielbicieli historii i polskiej kultury, ale także dla tych, których interesują kulinaria – nasze narodowe potrawy i napoje. Zapraszamy do jego wysłuchania.
„Rozmowy o Polskim Stole” można znaleźć tutaj:
https://open.spotify.com/show/7l8vCZ4CXfB757vLvBWFpf
https://podcasts.apple.com/us/podcast/rozmowy-o-polskim-stole/id1664202675
https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy9jZTU3MDc1MC9wb2RjYXN0L3Jzcw

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.