Różne oblicza Teelinga

20 października odbyła się degustacja poświęcona finiszowaniu whisky na przykładzie destylarni Teeling z Dublina. Spotkanie prowadził Dawid Kur. Wszystko to były whiskey mieszane, początkowo leżakujące w beczkach po bourbonie, potem finiszowane w innego rodzaju drewnie. Najdziwniejsza była edycja z beczek po fińskim ginie Kyrö, mocno nasycona jałowcem, natomiast zgodnie uczestnicy uznali za najlepszą butelkę wieczoru Teelinga z beczek po rumie Plantation Pineapple.

Teeling Kyrö Rye Gin Finish 06/2019 (46%)
1500 butelek, finiszowanie w czterech beczkach po ginie z fińskiej Kyrö Distillery, wcześniej ok. 6 lat w beczkach po bourbonie. Zapach bardzo leśny, dużo jałowca, igliwia, paproci. Do tego słodki zapach bananów, wanilii. W smaku sporo słodycz, zwłaszcza bananów, a głębiej – gin, jałowiec, ale słodki, nuta apteczna, ziołowa – szałwia, mięta, eukaliptus. Finisz jest dość ostry i mało przyjemny, rozgrzewa – pieprz, kardamon, imbir, jałowiec i nuta mdła, też mało przyjemna – maślana, toffi, solony karmel.
4/5
27/26,5/21/6,5=81

Teeling Trois Rivieres 07/2018 (46%)
6000 butelek, finiszowanie sześć miesięcy w beczkach po dwunastoletnim rhum agricole, wcześniej ok. 6 lat w beczkach po bourbonie. Zapach bananów, słodkiego rumu, kokosa, papai, czekolady, wanilii. W smaku orzechy włoskie i słodkie tropikalne owoce, do tego skóra, tytoń. Finisz cierpki, wytrawny, skórzasty, ściągający, orzechy włoskie, gruszki, rozgrzewające przyprawy korzenne.
4/5
26,5/26/25,5/7=85

Teeling Distillery Exclusive Chinkapin Oak 2019 (46%)
Whisky bez podania wieku, beczki virgin oak. Zapach głęboki, słodki, nuta lakieru, słodkie śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, lekko nuta sadzy. W smaku też sporo słodyczy, słodki tytoń, ananas, czekolada z kokosem i orzechami laskowymi, wisienki koktajlowe. Finisz jest dość korzenny, orzechy, gotowane śliwki, rodzynki, pestki jabłek, gruszki, skórzasta cierpkość.
4.5/5
27,5/26,5/26/7,5=87,5

Teeling Pinot Noir 2020 (46%)
3500 butelek, ok. 6 lat w beczkach po bourbonie i rok finiszu w beczkach po pinot noir z nadreńskiej winnicy Reichsrat van Buhl. Zapach bardzo bakaliowy, dużo orzechów i rodzynek, suszone morele, wanilia, sadza, słodki tytoń. W smaku pomieszanie słodyczy crème brulée z niesympatyczną nutą wytrawną, cierpką. Finisz też cierpki – orzechy włoskie, kwaśne jabłka, kwaśne winogrona. Jest nieprzyjemny posmak sadzy, popiołu.
3.5/5
25/24/21/6=76

Teeling Pineapple Rum Cask 2020 (49,2%)
3750 butelek, ok. 6 lat w beczkach po bourbonie, a potem przelany na 15 miesięcy w beczki po Plantation Pineapple. Zapach intensywny, ananasowy, słodki, lekko kokos, czekolada, dużo banana. Smak słodki, banany i ananas, w tle przyjemnie czuć whisky, słód, lekko dymność. W finiszu nieco ziół, leśnego miodu, gruszki, nutka przypraw korzennych, pieprzu, do tego słodycz mlecznej czekolady i wanilii, estrowość rumów melasowych w angielskim stylu.
4.5/5
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.