9 października w Domu Whisky odbyła się prezentacja whisky z destylarni Glen Moray. Degustację prowadził Iain Allan, globalny brand ambasador. Destylarnia z regionu Speyside powstała w 1897 nad brzegiem rzeki Lossie, na przedmieściach Elgin, w ostatnich latach całkowicie przebudowana do przemysłowych rozmiarów. Znani z licznych eksperymentów z beczkami i profilami destylatów, robią dymne i nietorfowe whisky.
– Prawdopodobnie w magazynach mamy najbardziej zróżnicowane beczki ze wszystkich destylarni w Szkocji. Bo lubimy eksperymentować, mamy ochotę robić cały czas nowe rzeczy – mówił Iain Allan, a dowodem były próbowane whisky .

Glen Moray Phoenix Rising (40%)
Ośmiolatka z mocno wypalonej do poziomu 3 beczki z dziewiczego dębu. Przyjemny słodki, ciasteczkowy aromat, sporo wanilii i śmietanki waniliowej, tarta pomarańczowa, słodkie i kwaskowe jabłka, morele, brzoskwinie, gruszki williams, białe winogrona. W smaku słodki słód, słodkie i kwaskowe jabłka, pomarańcze, pralinki, lekka słoność. W finiszu wypieczone skórka chleba, dżem jabłkowy, morelowy, powiodła pomarańczowe. Przyjemny daily dram.
25/24,5/24,5/7=81

Glen Moray 18YO (47,2%)
Beczki pierwszego napełnienia po bourbonie. Aromat miodu manuka, gruszek, jabłek, sporo nut kwaskowych, cytrusowych, kwaskowe śliwki, tarta pomarańczowa, kremowość, wanilia i przyprawy korzenne, wyraźny wpływ amerykańskiego dębu. W ustach zioła, przyprawy korzenne, zwłaszcza cynamon, solony ananas, skóra, tytoń oraz gorzkie gruszki. W długim finiszu cierpka – winogrona, nuty pieprzu czy nawet ostrej papryki, kwaskowych i gorzkich jabłek, wiśni, kwaśnych śliwek, ume i prażonego ziarna.
27/27/27/8=89

Glen Moray 21YO (46,8%)
Najstarsza jaka jest w core range, do sprzedaży trafia ok. 5000 butelek rocznie. Po 19 latach w beczce po bourbonie na dwa lata trafiła do beczek po madeira boal. Piękny aromat biszkoptów, pomarańczy, nektarynek, kremu pomarańczowego i crème brûlée, jabłek, gruszek, śliwek, moreli, delikatna słoność, słone migdały, lekka ziołowość, bakalie, dużo suszonych moreli. Smak wytrawny, dużo suszonych orzechów włoskich, słoność, cytrusy, śliwki, suszone morele, rodzynki, skórzastość, oleistość. W długim finiszu słoność, słony chleb, ale też imbir i pierniki, lukrecja, tytoń, kwaskowe i gorzkie jabłka, rokitnik, głóg i dużo wanilii, lekko nuta drożdżowa, grzybowa.
28,5/28/28/8,5=93

Glen Moray 2017 Palo Cortado Finish (60,7%)
Butelkowanie w 2025 roku, whisky leżakowała 5 lat w beczce po bourbonie i 3 lata w beczce po sherry palo cortado. Bardzo przyjemnych aromat orzechów włoskich, kakao, kawy, rodzynek, suszonych moreli, dużo śliwki, nuty kremowe, skóra, lekka słoność i ziołowość, eukaliptus. W ustach słona, cierpka, ale też owocowa. Jest smak lukrecji, słonej skóry, tytoniu, orzechów włoskich, kandyzowanego imbiru, śliwek i słodkich jabłek. Finisz korzenny – sporo imbiru, cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, do tego kwaśne i słodkie jabłka oraz małe gruszki. Bardzo ciekawa edycja, zaskakująco bogata jak na tak młodą whisky.
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Glen Moray 2008 Rum Cask to Cognac Cask (57,9%)
Butelkowanie w 2025 roku. Po leżakowaniu w beczce po rumie z Karaibów w 2016 roku została przelana do beczki po koniaku Gautier. Elegancki, przyjemny aromat rześkich owoców – jabłek, gruszek, moreli, cytryny i kokosa, przypraw korzennych. Delikatna słodycz wanilii, lekka ziemistość. W ustach słono i cierpko, dużo kwaskowych, ale jednocześnie dojrzałych owoców – morele, gruszki, jabłka, śliwki, nuta korzenna. Finisz taniczny, ściągający, owocowy, choć też pikantny, korzenny. Dochodzą czerwone owoce – zwłaszcza wiśnie i czereśnie, ale też czerwone jabłka i kwaśne czerwone winogrona.
26,5/26,5/26,5/8=87,5

Glen Moray 2015 Peated Fino Cask (58,5%)
Butelkowanie 2025, pełne dziesięć lat w beczce po sherry fino. Natorfienie jęczmienia 50 ppm, w butelce ok. 20 ppm. W aromacie bardzo dużo torfu, wypieczona skórka chleba, słone paluszki i grillowane ośmiornice. Do tego nuty kremowe, waniliowe oraz słodkie wędzone śliwki i delikatnie zioła, palone trawy, egotyczne drewno, kadzidło. Smak ostry, kwaskowy i wyraźnie torfowy, nuty antyseptyczne i grzybowe, drożdżowe. W finiszu dużo umami, grzyby, tofu, soja, poza tym limonka i torf. Wyczuwalna wysoka moc alkoholu.
26/26/26,5/7=85,5