6 października Krzysztof Piaseczny – Rum Explorer zorganizował degustację marki The Nectar. Gościem specjalnym był Mario Groteklaes, dyrektorem ds. marketingu i handlu. Ten belgijski niezależny bottler działa od 2006 roku. Początkowo skupieni byli na rynku whisky, ale obecnie skupują beczki i butelkują także: rumy, armaniaki, koniaki czy kalwadosy.
Twórcą The Nectar jest Jan Broekmans, firma należy do rodzinnej spółki Broekmans. Od samego początku z marką związany jest też prowadzący degustację Mario Groteklaes, to on wymyślił nazwę, która nawiązuje do nektaru greckich bogów. Linia The Nectar of Daily Drams narodziła się w 2008 roku, w niej butelkowane są rumy.

Romero & Sons The Nectar of Daily Drams Ecuador 2021 (55%)
Biały rum destylowany w Romero & Sons w Ekwadorze jako mieszanka czystego soku i miodu trzcinowego. Do destylacji używano alembiku ze stali nierdzewnej. Bardzo przyjemny i intensywny aromat bananów, dojrzałego ananasa, mango, nuty fermentacyjne, delikatnie słoność, cynamon, kardamon, żurawina. W ustach czuć dużą zawartość alkoholu, rozgrzewa, czuć przyjemnie kwaskowe owoce, kwaśne jabłka, cierpkość, taniczność, tytoń. W finiszu nuty naftowe, słone, słony ananas, tytoń, siarka, kwaśne i gorzkie jabłka, gorzkie banany.
27,5/27,5/27,5/7,5=90

Travellers 15YO 2006 15th Anniversary The Nectar of Daily Drams Belize (52%)
Destylowany w kolumnie, leżakowany przez piętnaście lat w beczkach po bourbonie. Ten sam rum wypuszczono też w bardzo limitowanej liczbie 90 butelek z mocą beczki 65,4%. Aromat kokosa, kakao, suszona śliwka, suszona gruszka. W smaku bardzo dużo karmelu, wanilia, mleczna czekolada, lekki pieprz. W finiszu karmel i czekolada z orzechami włoskimi i pieprzem, z suszoną żurawiną, kokos.
22/21/20/6=69

A.F.D. Distillery The Nectar of Daily Drams Dominican Republic 2013 10YO (65,33%)
Wydestylowany w kolumnie w 2013 roku rum z soku z trzciny cukrowej był leżakowany przez dziesięć lat najpierw w beczkach po bourbonie, potem był finiszowany w dziewiczym dębie. Przyjemny aromat bananów w czekoladzie, śliwek w czekoladzie, pralinek z kokosem, kakao, prażonego migdału. W ustach bardzo dużo alkoholu – wiśnie, śliwki w czekoladzie, wanilia, miód, kakao, tytoń, kokos. Taniczny finisz – tytoń owocowy, cynamon, śliwki, kokos, wytrawna czekolada, kakao, kukurydza, ostre, nie zintegrowane. Trudny, mało przyjemny rum, zbyt alkoholowy.
22/21/19/6,5=68,5

Varela Hermanos 14YO 2006 The Nectar of Daily Drams Panama (55,3%)
Destylacja melasy w 2006 roku w kolumnie, a następnie 14 lat leżakowania. W aromacie: karmel, czekolada, banany, śliwki w czekoladzie, kokosanki. W smaku wiśnie w czekoladzie, orzechy włoskie, wiórki kokosowe. W finiszu estry, tytoń, śliwki, nuta naftowa, kokos, lekka słoność.
23/23,5/23,5/7=77

South Pacific Distillery 10YO 2014 The Nectar of Daily Drams Fiji (56%)
Destylowany w 2014 roku z melasy przy użyciu zarówno alembików, jak i kolumn, dojrzewał przez dziesięć lat w beczkach po bourbonie. Aromat solonego karmelu, słonych gruszek, słonych bananów, słonych śliwek. Masa soli. W smaku zielone solone banany, sałata, tytoń, taniny. W finiszu wytrawny banan, orzech, migdał, natka pietruszki.
25/25/25/7=82

Savanna 4YO 2019 Ex-Pineau The Nectar of Daily Drams Reunion (63%)
Melasowy rum, destylowany w 2019 roku w kolumnie, najpierw leżakował w beczkach po bourbonie, a potem był finiszowany w beczce po pineau des Charentais. Aromat lekko octowy, octujące banany, ananasy, papaja, mango, chlebowiec, miód, drożdże, tytoń, anyż, kokos, octujące śliwki. Smak ostry, słony, octujące śliwki, pieprz, miód, duża estrowość – banany, lakier, mango. Wyrazisty finisz – miód malinowy, morele, banany, kwaskowe octujące śliwki, wiśnie, czereśnie, tytoń, skóra, orzechy włoskie, czarny pieprz. Bardzo ciekawy rum.
27/27/28/8=90

Diamond 21YO 2001The Nectar of Daily Drams Guyana (50,2%)
Destylacja melasy w 2001 roku w kolumnie Coffeya, potem leżakowanie w beczkach po bourbonie. Aromat czekolady, kokosa, wanilii, ananasa, kakao, kawy. Smak wytrawny, wytrawna czekolada, suszone włoskie orzechy, utleniona marsala, suszone jabłka. W finiszu włoskie orzechy, utlenienie, rodzynki, figi, daktyle, słoność, solony karmel, suszone wiśnie, liście wiśni, nuty umami, zielona herbata.
25/27/28/8=88








