5 sierpnia odbyła się degustacja czterech rumów z Madery, z trzech destylarni: O’Reizinho, Engenhos do Norte i Engenhos da Calheta. Rumy w stylu agricole, ze świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej, dojrzewającej w oceanicznym klimacie wyspy. Połączenie soli, wytrawności i słodyczy. Żaden z tych rumów nie jest dostępny w Polsce.

O Reizinho Rhum Agricola Special Edition (45%)
Aż pięć lat leżakowania w stalowych tankach. Zapach bananów, ananasa, świeżo ściętej trawy. W smaku wytrawny, tytoniowy, oliwkowy, podobnie finisz, wytrawny, bardzo dużo zielonych oliwek.
4.5
27/26,5/27/8,5=89

O Rezinho Rum Madeira Wine Finish Cask Strength (57,5%)
Sześć miesięcy w beczkach po maderze, 300 l od Justinos. Zapach mięty, aloesu, eukaliptusa i ananasa. Smak bardzo wytrawny, ciężki, dymny, tytoniowy, odrobina soli. Finisz dość ostry, sól, pieprz.
4
26,5/25,5/26/7,5=85,5

Engenhos da Calheta Rum Selecao 1999 (40%)
Zapach: wędzonych śliwek, cierpkiego i słodkiego tytoniu, cynamonu, gruszek, bananów, ananasa. Smak cierpki, smażone banany, wytrawny tytoń, dużo soli. W finiszu sól, powracają wędzone śliwki, wiśnie, lukrecja.
4.5
27/27,5/27/8=89,5

Engenhos do Norte 970 Single Cask 2006 #52 (52,3%)
Beczka 52 z 2006 roku, zabutelkowane w 2020 roku, w beczce zostało 195,3 l, wyszło 279 butelek. Aromat nasturcji, rabarbaru, różowego pieprzu, miód. W ustach – sól, tytoń, pieprz, nasturcja, anyż, mięta. Finisz pikantny – pieprz, nuta chilli, ale też czekolada, dużo tytoniu.
5
28,5/29/29/9=95,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail