22 listopada Krzysztof Piaseczny, animator serwisu Rum Explorer, zorganizował degustacje torfowych rumów z serii Schotman. Prowadził ją twórca tego projektu, Eric Koster. Trunki powstają poprzez zmieszanie rumów z Karaibów z własnymi rumami torfowymi. Proces torfowania zachodzi przed fermentacją. Wykorzystują dwa rodzaje torfów: niemieckiego o ziemistym, mineralnym charakterze oraz irlandzkiego o charakterze słonawym. Fermentacja własnego rumu trwa ok. miesiąc. Destylacja odbywa się w Distilleerderij de Bronckhorst na aparatach Holstein. Odbierają z alkohol z mocą 75-80%. Rumy z Karaibów mają średnio osiem lat, pochodzą z magazynów E&A Scheer, największego światowego blendera z Holandii. Mieszają karaibski blend ze swoim torfowym rumem w różnych proporcjach, a potem zlewają gotową mieszankę do beczek na rok.

Schotman Batch#1 ex-Bourbon barrel (48%)
Nuty rześki, trawiaste, dużo śliwki. W smaku bardzo dużo dymności, wędzone śliwki, wędzone liście porzeczki. Finisz cierpki, kwaskowy, medyczny, octowy, czarna porzeczka.
4
26/25,5/25,5/7=84

Schotman Batch#1 ex-Moscatel barrel (52%)
W zapachu bardzo dużo wanilii, toffi, śliwki, nuta czekoladowa. Smak bardzo mocno torfowy, dużo wędzonych śliwek, solony karmel. Finisz wyrazisty, świąteczny, wędzone śliwki, kompot suszu – śliwki z cynamonem.
4
25,5/26/26/7=84,5

Schotman Batch#1 ex-Cognac barrel (50%)
Zapach stajni, wrzosów, orzechów włoskich. Smak bardzo torfowy, cierpkość, dym, nuty medyczne. Cierpki smak, bardziej whisky niż rum, dużo dymu i torfu. Bardzo torfowy finisz, z gorzką nutą – orzechy włoskie i karczoch. Świąteczna nuta wędzonych śliwek.
4
26/26/26/7=85

Schotman Batch#1 ex-Port barrel (61%)
Słodki zapach, placek ze śliwkami. Marcepan i lekko drożdże. W smaku dużo dymu, wędzenia, wędzonych śliwek, wędzonych liści porzeczki. Finisz mocno wędzony, jak wędzone skórki jabłek, gruszek i nuta medyczna, drożdże.
4
25,5/26/26,5/7=85

Schotman Batch#1 ex-Pedro Ximenez barrel (53%)
Zapach słodki, ciasto drożdżowe ze śliwkami, dużo słodkich śliwek, marcepan. Smak bardzo wędzony, dużo wędzonych jabłek, śliwek, porzeczki. Finisz suszu wigilijnego, masa suszonych śliwek, przydymiony miód.
4
26/26/26,5/7=85,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail