Właściciel Buffalo Trace, Sazerac, kupił destylarnię Lough Gill w hrabstwie Sligo, która stanie się nowym miejscem produkcji dla irlandzkich marek whiskey Paddy i Michael Collins. Destylarnia powstała w 2015 roku po odkryciu ogromnego kompleksu magazynowego, ukrytego pod zapomnianym trzystuletnim domem Palladian w Lesie Hazelwood. Kompleks magazynowy został przekształcony w destylarnię w 2019 roku, produkującą irlandzką markę whiskey Athrú.

Sazerac przekształci stuakrowy teren nie tylko w destylarnię, ale także w atrakcję turystyczną. Po ukończeniu obiekt będzie co roku przyjmował do 150 tys. odwiedzających. Ponadto inwestor znacznie zwiększy produkcję, rozbuduje magazyny, powstanie własna linia rozlewnicza. W ramach umowy Sazerac będzie kontynuował rozwój Athrú, w tym dystrybucję globalną. Do firmy dołączyła była master blender z Bushmills, Helen Mulholland, aby pokierować zespołem gorzelni Lough Gill. Będzie odpowiedzialna za wybór i zarządzanie beczkami dla Athrú, wspieranie portfolio starzonych single maltów Athrú, a także rozwój nowych produktów.
Sazerac nabył irlandzką markę whiskey Paddy od Irish Distillers w 2016 roku. Dotąd whiskey ta jest produkowana w zakładzie w Middleton.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail