Rodzinna destylarnia z Lombardii z 1923 roku. Destylacja w kociołkach caldaiette. Winogrona nebbiolo delle Alpi z regionu Sforzato Valtellina Superiore, 24 miesiące w beczce, moc – 43%. Zapach bardzo słodki, dużo rumianku, cynamonu, egzotycznego drewna, ale też delikatna chininowa goryczka. W smaku jest najpierw goryczka, dużo drewna, wilgotne liście, żołędzie, nuty apteczne, chinina. Potem delikatna miodowa słodycz. Finisz długi, gorzki, taniczny, apteczny.
Alkohole dnia, Spirits
grappa
Schenatti Grappa Sforzato di Nebbiolo Barrique
Powiązane artykuły
Degustacje
degustacje, koniak, likier
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]
Alkohole dnia
absynt
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]
Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum
Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]
Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na