Rzemiosło – to słowo odmieniane przez wszystkie możliwe przypadki dominowało podczas wieczoru 19 października w warszawskiej Hali Koszyki, któremu patronowała marka Wyborowa. Pretekstem do spotkania była premiera nowej, unikalnej wódki klasy premium Wyborowa od Mistrza. A owym mistrzem jest Łukasz Karmowski, mistrz gorzelnictwa, współwłaściciel rodzinnej gorzelni w Radziczu.


– Wyborowa jest naszym strategicznym odbiorcą od lat. Cieszę się, z tej współpracy. Kiedy powstał pomysł na Wyborową od Mistrza, to okazało się, że to co robię, robię najlepiej. Rozpiera mnie duma, że moja praca została dostrzeżona – mówił bohater wieczoru. – Przejąłem fach po tacie, zajmuję się tym od 15 lat. Gorzelnia powstała w 1902 roku, w 1994 roku ojciec wydzierżawił ją od PGR-u Radzicz, a w 1996 roku wykupił. Większość urządzeń gorzelniczych w naszym zakładzie została zbudowana od podstaw, według własnych projektów. Mamy niezmienny od lat sposób tworzenia, za wszystkim stoją ludzie. W każdej fazie przygotowania destylatu jesteśmy bardzo precyzyjni. Wyborowa od Mistrza to wódka rzemieślnicza, owoc pracy rąk ludzkich. Żyto, z którego powstała, pochodzi z naszych upraw – opowiadał Łukasz Karmowski.
Na YouTube dostępny jest film opowiadający historię wódki Wyborowa od Mistrza,
https://www.youtube.com/watch?v=yN_PdXSvYs8.
Wódka w trakcie wieczoru serwowana była nie jak to zwykle bywa w kieliszkach na nóżce, ale w szklankach. – Wyborowa od Mistrza łączy tradycję wódki i whisky single malt, to single malt wśród wódek – wyjaśnił Mikołaj Szymborski z Pernod Ricard i zalecał degustowanie jej właśnie w szklance. Zwrócił też uwagę na etykietę na butelce, na której widnieje historyczny szkic gorzelni w Radziczu, podobizna Łukasza Karmowskiego i odręczny podpis twórcy trunku, wzorem wielu etykiet whisky. – Jesteśmy dumni z tego, kto dla nas tę wódkę przygotował oraz z tego, że serce destylatu pochodzi z rzemieślniczej gorzelni w Radziczu. Wyborową od Mistrza chcemy złożyć hołd wszystkim gorzelnikom, pokazać, że ten zawód nie jest anonimowy.
Aby podkreślić kooperację Wyborowej z rzemieślnikami wyprodukowano specjalny zestaw degustacyjny, którego trzon stanowi oczywiście wódka. Adam Kruszyński – mistrz szklarz, polski projektant szkła – dla Wyborowej zaprojektował szklankę, w której połączył szkło i miedź, nawiązując tym samym do miedzianych alembików i kolumny rektyfikacyjnej. Wyborowej od Mistrza towarzyszy również drewniana, ręcznie szlifowana deseczka jesionowa – podstawka pod szklankę, która jest dziełem Macieja Kupsia, mistrza ekologicznej stolarki.
– Łukasza Karmowskiego, Macieja Kupsia i mnie łączy pasja, miłość do tego co robimy, doświadczenie i umiejętności – podsumował Adam Kruszyński.
Zwieńczeniem wieczoru była kulinarna uczta.
Wyborowa od Mistrza dostępna jest w pojemnościach 0,5l oraz 0,7l. To wódka znacznie bardziej wyrazista od Wyborowej, charakterna. W zapachu przyjemnie zbożowa, wyczuwalne nuty dymu, prażonego ziarna, skórka chleba, zaskakujący aromat jałowca. W smaku lekko słodkawa, z nutami pieprzu.
Ewa Tenderenda-Ożóg

Komentarze

Autor: Ewa Tenderenda-Ożóg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail