29 listopada w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja trzech najnowszych wypustów z destylarni GlenAllachie. Wszystko to whisky single malt z beczek po słodkich, likierowych i wzmacnianych winach. Spotkanie było okazją do omówienia wpływu beczki, a zwłaszcza sezonowanych w nich wcześniej różnych gatunków win na proces leżakowania whisky. Innym tematem spotkania były miejsca związane z winami – Wyspa Madera, Dolina Douro i region Jerez.

GlanAllachie 13YO Madeira Wood Finish (48%)
Whisky 11 lat leżakowała w beczkach z amerykańskiego dębu, a potem została przelana do beczek typu barrique po słodkiej maderze z winogron szczepu malvasia.
Zapach słodki, owocowy, dużo jabłek, śliwki, wiśnie, ciasto drożdżowe z lukrem, drzewo sandałowe. Smak dość cierpki, nieco słony i pikantny, imbir, orzechy, tytoń, nieco kwaśnych jabłek, gruszki. Finisz dostojny – skóra, mocny tytoń, pieczone jabłka, imbir i sól.
4.5
27,5/27,5/27,5/8=90,5

GlanAllachie 12YO Ruby Port Wood Finish (48%)
Whisky 10 lat leżakowała w beczkach z amerykańskiego dębu, a potem została przelana do beczek typu pipe po słodkim porto ruby.
Zapach słodki, syrop wiśniowy, maliny, truskawki, słodkie czerwone owoce, nuta różana, muszkatowa. W ustach słodko i nieco pikantnie, kandyzowany imbir, rodzynki, suszone śliwki, daktyle, suszone maliny. W finiszu skóra, powidła różane, pieczone jabłka, lekka słoność.
4.5
27,5/27,5/27/8=90

GlanAllachie 11YO Pedro Ximénez Sherry Wood Finish (48%)
Whisky 9 lat leżakowała w beczkach z amerykańskiego dębu, a potem została przelana do beczek typu puncheon po słodkim sherry pedro ximénez.
Słodki zapach galaretki owocowej, ciasta ze śliwkami, śliwki, gruszki, jabłka, suszone morele, rodzynki, daktyle. W smaku słodko-cierpkie, dużo nut skórzastych, tytoniowy, ale to tytoń owocowy, pektyny pestek owocowych, zielony orzech włoski. W finiszu do cierpko-skórzastych nut dochodzi posmak kakao, dużo drewna, nuty grzybowe, sojowe oraz pikantne – imbir. Dziwnie poukładana.
4.5
27,5/26,5/27/7,5=88,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail