Słodycz Rivesaltes

21 lutego w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja win wzmacnianych Rivesaltes od winiarza Arnauld de Villeneuve. Rivesaltes od wieków słynie ze słodkich win, leży na południu Roussillon, niedaleko granicy z Hiszpanią, przez długi czas należało do królestwa Aragonii. To bardzo ciekawy region pod względem budowy geologicznej. Krajobraz pagórkowaty, z ekstremalnymi pod względem wysokości zboczami. Jest wiele tarasowanych upraw winorośli. Podłoże jest skaliste, z warstwami łupka, od bogatych w wapień czerwonych gleb wokół Corbières po kamieniste, piaszczyste, gliniaste i muliste gleby w pobliżu wybrzeża. Większość terenu składa się z gliny, wapienia, łupków, granitu, gnejsu, margli.

Rivesaltes to tzw. Vins Doux Naturel. Słowo „Naturel” odnosi się do zachowania naturalnej słodyczy winogron, a nie do procesu produkcji wina. Wzmacnianie wina następuje przez dodanie niestarzonego destylatu winogronowego do moszczu na początku fermentacji.
Wina są produkowane zarówno z czerwonych, jak i białych winogron. Rivesaltes są wytwarzane w różnych stylach, nazywane ze względu na ich kolor: ambré (bursztyn), grenat (granat) i tuilé (pomarańczowo-ceglasty kolor lokalnych dachówek). Oprócz wymagań dotyczących winogron, obszarów winnic i technik produkcji wina, każdy styl wina AOP ma swoje własne wymagania dotyczące dojrzewania, często co najmniej 30 miesięcy. Dzięki unikalnym sposobom produkcji i dojrzewania wina te mogą zachować zapachy i smaki przez nawet pięćdziesiąt i więcej lat.
Niektóre wina zachowują pierwotny kolor, ponieważ dojrzewają głównie bez oksydacji – w pełnych kadziach. Inne wina podlegają oksydacji, umieszczone w beczkach przez pewien lub cały okres dojrzewania, często w gigantycznych gąsiorach (bonbonnes), które przez lata stoją na zewnątrz, na słońcu i w deszczu, w upale i zimnie. Stoją na polu, w ogrodzie, na tarasie lub na drewnianych półkach przed drzwiami wejściowymi. Wina te tradycyjnie dojrzewają w nieocieplonych pomieszczeniach, w magazynach, piwnicach lub na strychach winnic, gdzie podczas dojrzewania doświadczają również czterech sezonów temperatury i wilgotności.
Wszystko to daje wina o charakterystycznych aromatach i smakach: przypraw do pieczenia, kawy, mokki, orzechów, karmelu, cytrusów, dżemów jagodowych i konfitur owocowych, syropu owocowego, suszonych czy kandyzowanych owoców, takich jak pomarańcze, figi i morele.
Próbowane podczas degustacji wina prezentowały wszystkie style Rivesaltes – od słodkiego, kwiatowo-brzoskwiniowego delikatnego muskatu, przez soczyste i taniczne grenat, po wina coraz starsze i coraz bardziej utlenione.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.