Słoneczna Ukraina w Polsce – premiera win Koblevo

23 października w eleganckiej restauracji Kanapa na warszawskim Mokotowie odbyła się prezentacja win z Kobleva. Spotkanie poprowadził dziennikarz Żenia Klimakin. W wydarzeniu udział wzięli: Illia Krawcow, Pierwszy Sekretarz Ambasady Ukrainy w Polsce; Anatoly Korchinsky, Prezes Bayadera Group, producent win Koblevo; Jacek Piechota, Prezes Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej; Natalia Panczenko, jedna z liderek ukraińskich organizacji pozarządowych; Robert Ogór, Prezes Zarządu AMBRA S.A. Degustacja win połączona była ze specjałami ukraińskiej kuchni, które są na stałe w menu restauracji Kanapa. Pyszne jedzenie w połączeniu z delikatnymi półsłodkimi muscatami, a do tego słoneczne pejzaże z Priczernomorija było znakomitym rozpoczęciem dnia. Pokazano film nakręcony przez Ukraїner – projekt medialny, mający za cel prezentowanie 16 historycznych regionów na terenie Ukrainy – od Słobożańszczyzny do Podola, od Wołynia do Taurydy. Goście mogli podziwiać jeden z nich.


Ambra S.A. wprowadza na polski rynek znaną markę win ukraińskich Koblevo. Jeszcze w tym roku w sklepach i w sieci sklepów specjalistycznych Centrum Wina dostępne będą trzy wina Koblevo. – Ukraina jest sąsiadem i partnerem gospodarczym Polski o największym potencjale przyszłości. Niewiele osób wie, że ma też najwięcej winnic z całego regionu Morza Czarnego. Ukraińskie wina, w szczególności wspaniałe muscaty, wydają się idealnie odpowiadać preferencjom smakowym polskich konsumentów – mówił Robert Ogór, prezes Ambry.
Ukraina jest równie ważnym regionem winiarskim jak Gruzja, Mołdawia czy Bułgaria. Ma prawie 25 wieków tradycji upraw winorośli i ponad 50 tys. ha winnic, najwięcej z całego basenu Morza Czarnego. Winiarską stolicą Ukrainy jest Koblevo. Zadecydowały o tym idealne warunki do uprawy winorośli: 270 dni słonecznych w roku, łagodny klimat, gleba oraz duże różnice temperatur między dniem i nocą. Część z winnic położona jest tuż nad Morzem Czarnym – schodzą prawie do samych piaszczystych, rozległych plaż.
– Koblevo to region winiarski i jednocześnie najpopularniejsza marka win na rynku ukraińskim. Jej najważniejszym atutem jest 2500 ha własnych upraw, co zawsze jest podstawą autentyczności i wysokiej jakości Koblevo – mówił Robert Ogór.
Wprowadzeniu na polski rynek win Koblevo towarzyszy kampania pod hasłem Słoneczna Ukraina, która stawia ją w innym, nowym świetle.
– Wino, jak niewiele innych produktów niesie ze sobą szereg efektów pochodnych: kontakty międzyludzkie, zainteresowanie krajem, pięknym słonecznym czarnomorskim wybrzeżem i jego kulturalną perłą Odessą. Na tych pozornie miękkich gałęziach wyrasta najwięcej konkretnych owoców współpracy gospodarczej. Słoneczna Ukraina otwiera więc nową perspektywę dla współpracy społeczno-gospodarczej opartej na winie, kuchni, kulturze, podróżach, na chęci odkrywania nowych kierunków i smaków – mówił Robert Ogór.
Ambra wprowadza do sprzedaży w sklepach spożywczych trzy wina Koblevo: orzeźwiające owocową świeżością muscaty (białe i różowe), z których słynie Koblevo oraz czerwone bastardo (szczep występujący tylko w tym regionie) – wino o rubinowej barwie z nutą czekolady w smaku. Większe portfolio win Koblevo zaproponuje sieć sklepów specjalistycznych Centrum Wina, gdzie dostępne będą też cabernet, merlot i chardonnay.
– Wina Koblevo to pierwszy krok do odkrycia Słonecznej Ukrainy. Drugim naturalnym krokiem jest promocja turystyki winiarskiej – opowiadał Robert Walewski, brand manager. – Odessa to przecież nie tylko stolica kultury, to również kurort i portowe miasto, które nigdy nie zasypia. Słynie też z doskonałej, nowoczesnej kuchni, m.in. najlepszych w tej części Europy ryb i owoców morza.
Choć w Polsce Ukraina rzadko jest kojarzona z tradycjami winiarskimi, kraj ten poszczycić się może niemal dwudziestoma pięcioma wiekami tradycji upraw winorośli. Ukraińcy zawdzięczają to Grekom, którzy zapoczątkowali na tych terenach kulturę wina. Za symbol tych bogatych tradycji uznać można dawną kolonię grecką Olbia. Jej nazwa w języku starogreckim oznaczała po prostu „szczęśliwa”. Olbia powstała w VI w. p.n.e. na północnym wybrzeżu Morza Czarnego. Stosunkowo szybko stała się ważnym ośrodkiem handlu. Była znakomicie rozwinięta –funkcjonowały tu m.in. gimnazjum, teatr, hipodrom, warsztaty ceramiczne, a także winnice. Dziś pozostałości Olbii są znaną atrakcją turystyczną. Zwiedzający ją turyści, obok Kurhanu Zeusa, fragmentów murów i kolumn czy starożytnych rzeźb, mogą podziwiać także amfory, w których Grecy przechowywali wino.
– Winiarskie kraje to zawsze mekka dla podróżników. Ukraina ma wielką szansę, by zasłynąć właśnie ze słońca, wina, jedzenia i pozytywnej energii ludzi. Jak mógłby wyglądać idealny dzień spędzony w regionie Koblevo? Poranek na szerokiej, piaszczystej plaży, a wieczór w tętniącej kulturalnym życiem Odessie. Warto śledzić jej kalendarz wydarzeń, miasto ma własny festiwal filmowy, operę, znakomite restauracje, serwujące współczesną kuchnię i fantastyczne lokalne wina – zachęca do odkrywania słonecznej Ukrainy Robert Walewski.
Poniżej opis i rekomendacje producenta win Koblevo.

Koblevo Muscat (białe)
Lekkie, półsłodkie białe wino o cytrusowym aromacie oraz świeżym i łagodnym smaku, z delikatną nutą słodyczy. Wino nr 1 na Ukrainie wśród win białych.

Koblevo Muscat (różowe)
Orzeźwiające, różowe wino o jasnomalinowej barwie, lekkim owocowym smaku z delikatnymi nutami muszkatu oraz świeżym aromacie malin i wiśni.

Koblevo Bastardo (czerwone)
Łagodne, czerwone wino o rubinowej barwie i gładkim owocowym smaku z nutami śmietanki i czekolady. Wino nr 1 na Ukrainie wśród win czerwonych.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.