19 lipca odbyła się degustacja online wyrobów rzemieślniczej destylarni rodziny Smarduch. Producent nalewek z Grodkowa w województwie opolskim. Nalewki komponuje właściciel, Stanisław Smarduch, od lat 90. XX wieku według starych rodzinnych receptur. Dojrzewają w beczkach lub szklanych gąsiorach. Owoce zbierane w pełni dojrzałe w słoneczne dni, poddawane są maceracji z najlepszymi rodzajami spirytusu. Smak nalewek wzbogacony jest naturalnymi przyprawami, uzyskanymi z maceracji owoców świeżych, suszonych oraz przypraw korzennych.
Od 2020 roku w Grodkowie działa rodzinna destylarnia – Smarduch Family Distillery, którą kieruje Stanisław Smarduch Junior. Zainstalowano aparat ze zbiornikiem na 350 l, wykonany w Polsce w Brzegu w zakładzie Koma. Obok powstała niewielka leżakowania destylatów.
W oferta cały czas jest rozwijana, Stanisław Junior udoskonala receptury nalewek ojca oraz wprowadza wódki, okowity, gin i nowoczesne likiery.

Smarduch Gin Awiator (40%)
Wykorzystane botaniki to: jałowiec, gałka muszkatołowa, cynamon, kolendra, cytryna, pomarańcz, grapefruit, hibiskus, kwiat bzu, herbata oraz kilka innych botaników. Aromat lekki, cytrusowy i herbaciany – earl gray, bergamotka, limonka, pomarańcza, lekko ziemisty. Smak słodkich cytrusów, pomarańczy, mineralny, kwiatowość – bez. Finisz rześki, jałowcowy, cierpka herbata, mięta, przyjemna pomarańczowość.
4.5
27/27,5/27,5/8=90

Smarduch Wódka Żytnia Ogórkowa (40%)
Ogórki zielone były macerowane w alkoholu a następnie przedestylowane. Uzyskany destylat następnie został połączony z wódką bio organic, jak pisze producent: „w proporcjach, które zapewniają najlepsze walory smakowe i balans między lekkością
a wyraźnym ogórkowym posmakiem”. Zapach mizerii (ze śmietanką). Smak lekki, ogórkowy, delikatnie słony. Jeszcze więcej soli w finiszu, mizeria z solą.
4.5
27/26,5/27/8=88,5

Smarduch Wódka Żytnia Malinowa (41%)
Wódka żytnia bio organic połączona z przedestylowaną nalewką z malin. „Kiedyś zrobiliśmy to całkiem przypadkowo po tym jak nalewka malinowa zagotowała nam się w garze maceracyjnym. Normalnie utrzymujemy tam temperaturę 25C ale tym razem zepsuł się nam termostat. Nie zostało nam nic jak przedestylować to co z nalewki zostało. Tak dowiedzieliśmy się jak dobrze może smakować taki destylat” – opowiada Stanisław Smarduch. Pyszny, słodki, czysty aromat owoców, czuć pesteczki. Przyjemny malinowy smak, z tłustą zbożową nutką. Długi, malinowy finisz, z pieprzną nutką, rozgrzewający. Świetne połączenie cech owocu – słodyczy i cierpkości.
4.5
27,5/27/28/8=90,5

Smarduch Okowita Jabłkowa Starzona w beczce po nalewce pigwowej CS (55%)
Okowita z polskich jabłek została zalana do beczki akacjowej, w której wcześniej starzona była nalewka pigwowa przez rok. Wersja Cask Strength wyciągnięta z beczki w trakcie starzenia specjalnie na degustację. Trunek dostępny będzie za parę miesięcy w zależności od tego jak będzie przebiegać dalsza maturacja. Aromat przede wszystkim pigwy, potem jabłek, potem drewna, umami – w kierunku soji, orzechy włoskie, rodzynki. Smak lekki, przyjemny, dużo pigwy, jabłko, śliwka, winogrona, zielone orzechy włoskie. Finisz wytrawny, długi, nieco cytrusowy, dużo pigwy, pieczone jabłka.
3.5
23/24/23,5/7=77,5

Nalewka Kresowa Cztery Pory Roku Wiosenna (28%)
Nalewka wiosenna nastawiana jest z rabarbaru, następnie zestawiana z nalewką truskawkową w odpowiednich proporcjach. Nalewka inspirowana kompotami z dzieciństwa. Ciemne, gęste. Aromat słodki, ciężki, słodki, powidłowy. W smaku też powidłowe, choć nie bardzo słodkie, wyraźnie rabarbar, truskawka, ale i wyczuwalna wędzona śliwka. Finisz cierpko-słodki, bardziej malina niż truskawka, powidła rabarbarowe.
4
25/25/26/7=83

Nalewka Kresowa Cztery Pory Roku Letnia (29%)
Nastawiana z malin, następnie dodawany jest macerat z mięty, a na koniec sok z limonki. „Chcieliśmy stworzyć nalewkę lekką i orzeźwiającą która będzie idealnie pasowała do deserów” – mówi Stanisław Smarduch. Malina i limonka oraz mięta, w aromacie dużo słodkiej maliny, mięty pieprzowej, ale i limonki, nieco orzechów, ziół. W smaku jest dużo maliny, dużo mięty, harmonijne połączenie słodyczy i kwasowości. W finiszu cytryna, kandyzowana skórka grejpfruta, syrop malinowy.
4
27/26/26/7=86

Duch Kniei (33%)
Flagowa nalewka, również najbardziej utytułowana. Tworzona na bazie nalewki z orzechów zielonych oraz ziół i przypraw korzennych – łącznie 33 składniki, długa maceracja. „Receptury niestety nie możemy bardziej przybliżyć ponieważ jest to tajemnica naszej rodziny” – mówi Stanisław Smarduch. W aromacie: mięta, werbena, pokrzywa, szałwia, tuja, leciutko anyż, tarnina, orzech, aromaty herbaty, wiśni, liści wiśni, jagód. W smaku słodko-cierpkie, orzech włoski, wiśnie, herbata, jagody. Cierpki, długi herbaciany finisz, orzechy, wiśnie, nuty ziół, lekko anyżu.
4.5
28/28/28/8,5=92,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail