Popularna wódka wytrawna (36%) robiona z dodatkiem orzechów włoskich i skórek pomarańczy, trunek powszechnie znany, produkowany w Polsce od XIX wieku. Przed II wojną światową sporą renomą cieszyła się produkowana od 1891 roku w Gnieźnie Soplica Bolesława Kasprowicza, który reklamował ją jako odpowiednik Starki. W latach PRL próbowano wskrzesić gnieźnieńską recepturę, ale ówczesna Soplica z Polmosów miała nieprzyjemny etylowy zapach. Dziś Soplica powstaje blisko Gniezna, w gorzelni w Obornikach, właścicielem marki jest Grupa CEDC, do której należy m.in. Polmos Białystok i marka Żubrówka. Ta Soplica w wersji znanej z lat PRL zakończyła swoją historię z końcem pierwszej dekady XXI wieku, obecnie zaniechano kontynuowania tej receptury. Zastąpiła ja wykwintna, wysokiej klasy, długo leżakowana Soplica Staropolska (40%). Jak informuje producent, sporządzana jest z aromatycznych nalewów orzechów włoskich, śliwek, goździków, bzu, jaśminu i leśnej poziomki, wzbogacana także tradycyjnym polskim miodem. Jest elegancko pakowana w ręcznie malowanej karafce, ma wspaniały zapach owoców i posmak skórek pomarańczy (o których producent nic nie wspomina). W ostatnich latach pod marką Soplica wprowadzono szereg wódek i likierów, które z oryginalną recepturą i historią tej marki nie mają nic wspólnego. Przede wszystkim duży sukces odniosła czysta Soplica Szlachetna Wódka, w smaku łagodna, ale z tradycyjną dla polskich wódek wyraźnie zbożową nutą. Wielki sukces odniosła wprowadzona na rynek w 2010 roku Soplica Orzech Laskowy (36%), o łagodnym smaku lodów śmietankowo-orzechowych. W 2012 roku pojawiła się limitowana edycja nalewki Soplica Pigwowa, nalew na zbiorach pigwy z 2011 roku o mocy 36%, bardzo dobra, może ciut za słodka. Ponadto w ofercie są: Soplica Wiśniowa (36%) o bardzo migdałowym smaku pestek wiśni, Soplica Malinowa (36%) o miłym smaku i zapachu owoców, lecz zdecydowanie słodka, Soplica Czarna Porzeczka (32%) o smaku soku ze świerzych owoców, niezbyt udana, zbyt słodka Soplica Śliwkowa (32%), przyjemnie owocowa Soplica Truskawkowa (32%) oraz Soplica Jagodowa (32%). Wszystkie te marki mają deserowy charakter. Pod marką Soplica CEDC wprowadziło na rynek także Spirytus Nalewkowy o mocy 60%, przy odrobinie fantazji z jego pomocą można sobie samemu wyprodukować dowolny smak Soplicy.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Komentarze
Autor: Disorder

Komentarze

  1. A ja chciałabym dodać, że Soplica zawodzi i to bardzo… czym? Zmieniając swoje smakowe wódki. Najpierw mialy 36%, potem 32% …i te były świetne… a teraz gdy Soplica zrobiła wszystkie smaki na „jedno kopyto” to juz nie jest to samo. Bardzo obniżyli standard tych wódek… jestem smakoszką Orzecha Laskowego, a teraz z ciezkim bólem serca kupuję butelkę ze złotą etykietą, a nie zieloną jak kiedyś 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁
    Twórcy Soplicy mogliby wziąść się w garść i wrócić do tego co było, do tego co było wyśmienite i fascynujące, bo tego co teraz wystawiają na półki sklepowe nie da się pic z rozkoszą..!!!!!!!

    • To prawda, obniżanie mocy, to jest kompletna porażka, droga donikąd. Ale z drugiej strony rodzina Soplicy w ostatnich kilkunastu miesiącach powiększyła się o kilka bardzo fajnych pozycji – przede wszystkim to nowa linia owocowych Soplic Staropolskich z odnowioną recepturą starej, klasycznej Soplicy, jaka pamiętam z lat PRL. Zrobiło się tak, że pod jedną marką są teraz alkohole premium i alkohole z niższej półki. Według mnie producent źle robi, że obniża moc dobrych receptur, bo psuje w ten sposób dobrą markę. A przecież tańsze „nalewki” może sprzedawać np. pod marką Żytniówka.

  2. no, no – jest już z Ciebie prawdziwy lider opinii i trendsetter! 🙂 oby się nie okazało, że płaci Ci za to producent tych pyszności 😉

  3. Moje najnowsze odkrycie, jedniocześnie odkrycie 2010 roku. Soplica Orzech Laskowy (36%) – o doskonałym łagodnym smaku lodów śmietankowo-orzechowych, ten smak długo pozostaje w ustach i zapada w pamięć, jest niepowtarzalny. Absolutnie Grand Prix tego roku, no i radość, że polski przemysł monopolowy wreszcie zaczął sięgać po nowe smaki!

    • Inne „nowości wydawnicze” producenta zachwalanej przez Ciebie Soplicy Orzech Laskowy; kilka ciekawych rosyjskich wódek kolorowych: Green Mark Cedrowa – wytwarzana z orzeszków cedrowych, ale pytanie czy z tzw. „cedru syberyjskiego” (limby syberyjskiej) czy z cedru „właściwego”, bo to jednak ogromna różnica 😉 ; Marusia smakowa – o smaku lipy i zapachu mniszka lekarskiego o pszenicznym „poszumie”, najlepiej pić nieschłodzoną, wtedy uwalnia cały bukiet; Yamskaya bezkacowa – o łagodnym smaku ziół, zawiera Alkosoft, neutralizator skutków spożycia… Rosjanie to jednak mają fantazję 🙂

    • spróbowałam… rewelacja! pachnie „leszczynowo”, smakuje wybornie, niesamowite uchwycenie nuty orzechów laskowych, słodko łaskoczących podniebienie… trochę przypomina mi kajmak orzechowy z dzieciństwa – pyszności!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail