Al-Zumot

ekskluzywny arak, sprzedawany w pięknych wysmukłych niebieskich butelkach ze złotymi etykietami, w złotych kartonowych pudełkach, niczym dobra brandy. Produkowany w Jordanii z lokalnych szczepów winogron, z dodatkiem anyżu, starzony przed zabutelkowaniem. Ma 50%, w smaku nie za ostry, wyraźnie winogronowy. Mercedes wśród araków.

Czytaj więcej

Wardy

znana libańska winnica i producent jednego z najlepszych arabskich araków, robionego z wytłoków z winogron szczepów Chardonnay, Sauvignon Blanc i lokalnych winogron Obeidi. Z dodatkiem anyżu, który nadaje trunkowi smaku, starzomny w beczkach przez dwa lata. Jak wszystkie anyżówki, pije się go w proporcjach 1/3 z wodą. Z tej samej winnicy jest też tańszy i gorszy arak Ghantous & Abou Raad.

Czytaj więcej

Arak

inaczej arack czy araq lub po arabsku عرق to popularny na Południu alkohol z winogron, wytłoków winogron, przefermentowanego zacieru ryżowego lub fig, a czasami zbóż, z dodatkiem anyżu. Typowy aperitif, o bardzo mocno anyżowym smaku, przypomina francuski pastis czy tureckie raki. Produkowany i konsumowany przede wszystkim w: Syrii, Libanie, Jordanii, Izraelu, Palestynie, Indonezji. Najczęściej ma 50%, czasami więcej – nawet do 63%. Prawie zawsze konsumowany z dodatkiem wody i lodu, w proporcjach – 1/3 araku do szklanki wody. Tradycyjny wyrób zakłada okres leżakowania alkoholu przez 12 miesięcy w glinianych dzbanach. Podobnie jak ouzo i inne anyżowe napitki mętnieje po dodaniu wody, napój robi się mlecznobiały. Moim zdaniem najlepszy jest produkowany w Jordanii, trzykrotnie destylowany, robiony na bazie destylatu z wytłoków winogron Arak Al-Zumot. Delikatny i przyjemny jest też libański arak Wardy. Inne znane marki to m.in.: Al Mimas, Al Hayat, Dinan, Al Laytany, Al Bayt, Al-Jouzour, Al Samir, Asriya, Batta, Brun, El Massaya, El Pasha, Fakra, Ghantous Abi Raad, Kefraya, Ksarak, Layali Loubnan, Nakad, Rayan, Riachi, Sabat, Tazka, Touma.

Czytaj więcej