Wizyta w Speyside

8 listopada Fergus Simpson poprowadził degustacje online Tour of Speyside, poświęconą whisky z tego największego w Szkocji regionu. Tu produkuje się około połowę szkockiej single malt, działa tu ok. 50 destylarni, w tym trzy największe: Glenlivet, Macallan i Glenfiddich. – To region, po którym zwykle oczekujemy lekkich, słodkich, owocowych whisky – mówił Fergus Simpson. Zaprezentowane zostały destylarnie: Miltonduff, Glen Moray i Glen Grant a także Kininvie i Glenfiddich w wersjach tzw. teaspooned malts. Na koniec uczestnicy degustacji mogli spróbować ginu finiszowanego przez sześć miesięcy w beczkach octave po sherry, w które wcześniej wypełnione były whisky Glenfarclas.

Czytaj więcej

Mossburn

niezależny szkocki bottler i blender, ich kolekcja butelkowań szkockich single malts to ok. 30 pozycji. W 2017 roku uruchomili własną destylarnię na Wyspie Skye – Torabhaig, a na ukończeniu jest kolejna – Reivers Distillery w Jedburgh. Spory sukces odniosła ich blended malt Mossburn Signature Casks. Idea serii Mossburn to nie tylko pokazanie terroir, ale też wpływu drewna na whisky. Wypuszczono jak dotąd Mossburn Blended Malt Speysid i Mossburn Blended Malt Island, obydwie z mocą 46% bez podania wieku i składu whisky. W pierwszym przypadku mamy mieszankę whisky słodowych ze Speyside, które najpierw leżakowały w klasycznych dwustulitrowych beczkach z amerykańskiego dębu. Potem trafiły do beczek zbudowanych z klepek po sherry oloroso, to beczka pięćsetlitrowa typu butt, ale obydwa denka są z mocno wypalonego dziewiczego amerykańskiego dębu. Aromat lekko dymny, lekko miodowy, dużo jabłek, gruszek, zioła, nuty maślane. Smak cierpki, dużo jabłek, zielonych gruszek, grejpfrut, lekka nutka kandyzowanych cytrusów, imbir, ale też słód, tostowane ziarno. Finisz maślany, z nutą dymu, pieprzu i wanilii. Mossburn Island to mieszanka whisky słodowych z Islay, które najpierw leżakowały w klasycznych dwustulitrowych beczkach z amerykańskiego dębu. Potem trafiły do dwustulitrowych beczek zbudowanych z klepek po bourbonie, pierwszego napełnienia, ale obydwa denka są z mocno wypalonego europejskiego dębu. Aromat ziół, słodkich owoców, zwłaszcza gruszek i jabłek, lekko nuta apteczna, lekko dymna, wędzone śliwki. Smak przyjemnie cierpki, medyczny, torfowy, ale nie przesadnie, śliwki, gruszki w occie. W finiszu pietruszka, rzepa, nuta wędzona, duża porcja jodu i delikatniejsza torfu, dochodzi jeszcze sól, choć są też słodkie akcenty jabłek.
Polskim importerem jest Cerville Investments.

Czytaj więcej

GlenAllachie w Forcie Whisky

FORT WHISKY shop & bar i Sklep SingleMalt.pl zapraszają 23 września o godz. 19.00 na degustację whisky, która połączy uczestników zarówno w lokalu, jak i on-line. Degustacja whisky z destylarni GlenAllachie – wschodzącej gwiazdy regionu Speyside, która pod kierownictwem charyzmatycznego Billy’ego Walkera coraz mocniej zaznacza swoją obecność na szkockiej mapie whisky. Degustację poprowadzi Mariusz Masiak – Ambasador Whisky M&P.

Czytaj więcej

Zapach torfu

Reek of Peat, czyli zapach torfu, taki tytuł miało spotkanie z whisky z porfolio Duncan Taylor, które 21 czerwca poprowadził online Fergus Simpson, ambasador i kolekcjoner whisky. Międzynarodowe grono mogło uczestniczyć w degustacji, zadając Fergusowi pytania poprzez Messenger, a obraz był transmitowany na żywo na platformie Facebook. Zgodnie z tytułem, degustowane były whisky torfowe, a niektóre nawet bardzo mocno torfowe, nie tylko z Islay, ale także torfowa edycja ze Speyside oraz whisky z Orkadów. Bardzo zróżnicowany był wiek prezentowanych whisky, najmłodsza miała zaledwie cztery lata, najstarsza 21 lat.

Czytaj więcej

Whisky przeciwko podatkom

Nowa szkocka destylarnia, Glasgow Distillery Company, wypuściła pierwszą z serii whisky, które mają składać hołd XVIII wiecznej walce przeciwko podatkom na słód jęczmienny. Ostre protesty z 1725 roku przeszły do historii szkockiej whisky jako malt tax riots. W Glasgow wybuchły zamieszki, doszło nawet do podpalenia domu parlamentarzysty, Daniela Campbella, który głosował za wprowadzeniem podatku. Co ciekawe, z odszkodowanie, jakie otrzymał Campbell, szkocki polityk przeznaczył na inwestycje w produkcję whisky na Islay i na Wyspie Jura, a potem także zbudował zakład butelkujący whisky w Glasgow. W 1770 roku dzięki niemu powstała Glasgow Distillery, do której dzisiaj nawiązuje historycznie Glasgow Distillery Company.

Czytaj więcej

Spotkanie z Big Peat

10 czerwca w Forcie Whisky odbyła się degustacja whisky blended malt Big Peat oraz trzech whisky single malt z destylarni, z których beczki są wykorzystywane do zestawiania każdej z edycji Big Peat, a jest ich już łącznie ponad 100. Marka należy do firmy Duglas Laing. Big Peat powstał w 2009 roku, od 2011 roku wychodzą edycje Christmas, od 2016 Feis Ile. Klasyczne wydania mają średnio wiek ok. 8 lat. Prawie do każdej edycji wchodzi Port Ellen, w każdej są: Ardbeg, Bowmore i Caol Ila, a w niektórych też inne dymne whisky z Islay. Średnie natorfienie to 40 ppm. Firmę założył w 1948 roku Fred Douglas Laing. W 1977 roku wypuśili z dużym sukcesem blend King of Scots. W 2019 roku rozszerzyli działalność, kupując małą destylarnię Strathearn.
Degustacja odbywała się w kameralnym gronie z uwagi na zalecenia sanitarne związane z COVID-19. Prowadził ją Mariusz Aderek.

Czytaj więcej

Big Peat dekompozycja

FORT WHISKY shop & bar (Fort Służew 1B, Warszawa) zaprasza 10 czerwca o 19. na kameralną degustację z torfowymi whisky. Tematem przewodnim jest Big Peat – szkocka whisky blended malt od niezależnego dystrybutora Douglas Laing. Poznamy historię marki, zamysł twórców, poszczególne składniki mieszanki i sztukę kupażowania destylatów. Organizatorzy przedstawią smak klasycznej edycji Big Peat oraz najstarszej, jaka kiedykolwiek została zaprezentowana – 33-letniej whisky Big Peat, destylowanej w 1985 roku, leżakowanej przez dodatkowy okres w beczkach po koniaku i po sherry. Wydanie limitowane do 1500 butelek na cały świat.
To nie wszystko. Jak podaję etykieta, Big Peat tworzony jest z whisky single malt z różnych destylarni z wyspy Islay. Wymienione są z między innymi: Caol Ila, Bowmore i Ardbeg. Whisky z tych destylarni również zagoszczą w menu wieczoru.

Czytaj więcej

Compass Box Circe Release No 1

whisky blended malt z destylarni: Highland Park, Clynelish oraz Tamdhu, którego jest blisko 80%. Beczki pierwszego napełnienia po bourbonie, ponownie wypalone beczki hohsheads z amerykańskiego dębu i ponownie napełnione sherry butts. Wypuszczono 6151 butelek z mocą 46%. Przy tworzeniu tego kupażu uczestniczył Rosey Mitchell, barman w londyńskim barze Three Sheets, zwycięzca konkursu The Circle w 2018 roku. Zapach pomarańczy, mandarynek, brzoskwini, cynamonu, rumu. W ustach: słód, piwo górnej fermentacji, trochę balsamico, a w finiszu ciężkie piwo ciemne i pieczone jabłka. W ofercie Tudor House.

Degustacja kolekcji Markusa Bomby

The Finest Malts to projekt Markusa Bomby i jego firmy Scotland Yard. Seria City Landmarks to własne bottlingi, etykieta zakrywa znaczną część klasycznej butelki szartreski, a na niej w tle zdjęcie rozpoznawalnego budynku i klarownie wyszczególniona zawartość flaszy. Wszystkie z mocą beczki, nie filtrowane na zimno, nie barwione. Podczas tegorocznego Whisky Live Warsaw miałem okazję spróbować każdej z butelek i wypadają one nadspodziewanie dobrze, z powodzeniem mogą konkurować z butelkowaniami znanych szkockich firm.

Czytaj więcej

Spotkanie z Duncan Taylor

Pierwszego dnia VII edycji Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze miała miejsce sesja masterclass z whisky Duncan Taylor, którą prowadził Fergus Simpson, od 2017 roku sprawujący rolę pierwszego ambasadora whisky w firmie, postać znana w świecie whisky – kolekcjoner, wcześniej związany z William Grant i Glenfiddich. Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly. Mają tam magazyny leżakowania i linie do butelkowania.
Do spróbowania były whisky mieszane: Black Bull 8YO, Black Bull 10YO Rum Finish, Black Bull 10YO Retro, Black Bull 12YO oraz Smokin Gentleman Dram. Każdy z uczestników otrzymał butelkę Black Bull.

Czytaj więcej

Dziesiąte urodziny Big Peat

Megatorfowa whisky blended malt, Big Peat, już od dziesięciu lat jest na rynku. Dla uczczenia dziesiątych urodzin Douglas Laing, właściciel marki, wypuścił wersję Big Peat 10 Years Old Cask Strength Limited Edition. 500 butelek ręcznie podpisanych przez Freda Lainga, dodatkowo okolicznościowy plakat. Dostępna on-line w sklepie Douglas Laing w cenie 45 funtów.

Nikka Tsuru

linia Nikka Tsuru nawiązuje do nazwiska założyciela firmy, Masataki Taketsuru. Niezależnie od edycji, na blendy Nikka Tsuru zawsze składają się destylaty z najlepszych beczek z zakładów Miyagikyo i Yoichi. Butelkowana jest zawsze z mocą 43%. Dwie najbardziej znane wersje to Nikka Tsuru Distillery Limited i Nikka Tsuru 17YO. Pierwsza, to aromat starego sherry, drożdży, wiśnie, słodki słód piwny. W smaku winogrona, brandy, tytoń, finisz: winogrona, miód, propolis, pieprz. W finiszu słodycz karmelu, ale i pikantność papryczki chilli. Edycja Tsuru 17YO ma głęboki waniliowy aromat z nutą wiśni. W ustach słodko – wiśnia i banan, orzechy i czekolada. Dużo słodu. W finiszu – mleczna czekolada z orzechami laskowymi. Znakomita whisky. Dystrybutorem whisky Nikka w Polsce jest M&P.

Czytaj więcej

Abrachan

niedroga i zupełnie przyzwoita whisky blended malt, butelkowana dla Lidla z mocą 42%. Beczki po bourbonie, sherry oloroso i porto tawny, barwa bardzo ciemna. Aromat słodki – czekolada, wiśnie, wanilia. Smak słodki, wiśniowy, gruszki w syropie. Słodkie wiśnie też w finiszu.

Czekoladowy Scallywag

Firma Douglas Laing przygotowała drugą edycje swojej słodkiej whisky Scallywag The Chocolate Edition. Słodkie beczki po sherry i waniliny z beczek po bourbonie, dziesięć lat leżakowania i jest gotowy aromat czekolady… Whisky wypuszczono w liczbie 500 butelek, moc 48%, brak filtracji na zimno, cena 49 funtów. W Polsce markę Scallywag rozprowadza Tudor House.