Copper Dog

blended malt zrobiony przez Diageo dla słynnego baru w hotelu Craigellachie, zestawiony z single maltów tylko z regionu Speyside. Mocno promowany i dostępny m.in. w sklepach wolnocłowych na wielu europejskich lotniskach. W nosie: wanilia, butterscotch, zboże. Smak delikatny, bardzo zbożowy, z nutkami mlecznej czekolady. Nieco pieprzu w finiszu. Moc – 40%.

Czytaj więcej

Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej

Dziesięć whisky w DSR 2018

Diageo ujawniło tegoroczną edycję swoich whisky, tworzących kolekcję Diageo Special Releases. To dziesięć butelek, w tym jedna whisky blendowana, Cladach (57,1%), co po gaelicku znaczy wybrzeże, a zmieszane w niej zostały whisky z nadmorskich destylarni Diageo: Caol Ila, Clynelish, Lagavulin, Oban, Inchgower i Talisker. Poza blendem w tegorocznej edycji znalazły się: Caol Ila Unpeated 15YO (59,1%), Caol Ila 35YO (58,1%), Carsebridge 48YO (43,2%), Inchgower 27YO (55,3%), Lagavulin 12YO (57,8%), Oban 21YO (57,9%), Pittyvaich 28YO (52,1%), Glen Ord 14YO (57,6%), Talisker 8YO (59,4%). Ceny whisky w nowej edycji wahają się od 70 funtów za Taliskera, po 100 funtów za butelkę młodszej Caol Ila i Glen Ord, aż do 750 funtów za Carsebridge.

Szkoci vs Yankesi

22 sierpnia w Kity Koguta odbyło się niezwykłe spotkanie, zatytułowane „Szkoci vs Yankesi”. Naprzeciwko siebie stanęli Charlie Graham i Kenny Macdonald, pierwszy reprezentował amerykańską destylarnię Heaven Hill, drugi – szkocką firmę Ian Macleod. Panowie przekonywali warszawską publiczność do swoich whisky i whiskey.

Czytaj więcej

Buchanan’s blended malt

Buchanan’s to jedna z najstarszych marek w historii szkockiej mieszanej whisky. Stworzył ją w 1879 roku James Buchanan. Dziś należy do Diageo, które wprowadziło właśnie na rynek pierwszą w historii marki wersje blended malt. Jest to whisky piętnastoletnia (w rzeczywistości jest tu duży udział whisky osiemnastoletnich), butelkowana z mocą 40%, zestawiona m.in. z single malts z destylarni Dufftown i Glendullan.

Lower East Side

blended malt stworzona przez The Borders Distillery, whisky pochodzą z amerykańskiego dębu. Aromat słodki – owoce (jabłka, morele, brzoskwinie, śliwki) i toffi, wanilia, ciasto drożdżowe. W ustach słodko-cierpkie: wiśnie, trochę jodyny, ocet jabłkowy. W finiszu wypieczony chleb z marmoladą morelową. Moc – 40%.

Spotkanie z whisky Murray McDavid

Jedną z sesji masterclass towarzyszących dziesiątym urodzinom sklepu SingleMalt.pl oraz obchodom Dnia Whisky w Polsce, było spotkanie z niezależnym bottlerem, firmą Murray McDavid. Prowadził je ambasador firmy, Rajmund Matuszkiewicz. Murray McDavid to bottler o długim stażu na rynku szkockiej whisky. Ich kwatera główna i magazyny mieszczą się w zamkniętej w 1985 roku Coleburn Distillery (sama marka Coleburn należy do Diageo) w sercu Speyside. Whisky butelkowane są w kilku seriach: Mission Gold, Benchmark, Mystery Malt, Select Grain, The Vatting i Crafted Blend. Warszawskie spotkanie było okazją do spróbowania kilku z nich oraz poznania filozofii finiszowania whisky w beczkach po winie, rumie czy np. amerykańskiej rye whiskey.
– Firma Murray McDavid była prekursorem finiszowania w beczkach po winach, nie byli pierwsi, ale byli jedni pierwszych i wciąż te beczki są w magazynach firmy. I wciąż eksperymentujemy, choćby z beczkami po żytniej whiskey – mówił Rajmund Matuszkiewicz.

Czytaj więcej

Johnnie Walker Island Green

edycja z 2015 roku, przeznaczona dla duty free, to blended malt, zbudowany na wyspiarskich destylarniach, w dużym stopniu na Coal Ila, poza tym jest tu duży udział whisky słodowych z Cardhu i Glenkinchie. W nosie: słodko, likierowo, toffi, herbata biała. Smak bardzo torfowy. Finisz bardzo słodki, krówki. Moc – 43%.

Karuizawa Club Pure Malt

sygnowana przez Mercian Karuizawa Distillery, złożona z destylatów w wieku ok. 12 lat, obecnie już unikatowy rarytas. Ma aromat młodego drewna i wiśni. Smak słodko-dymny, zdecydowanie wiśniowy z zaskakującą nutą limonki. W finiszu – słodka herbata i dębina. Butelkowana z mocą 40%.

Miniaturki z Lost Distillery

The Lost Distillery Company wypuściło kolekcję sześciu miniaturek swoich whisky. Są to: Auchnagie, Stratheden, Towiemore, Jericho, Gerston, Dalaruan i Lossit. Lost Distillery powstała w 2013 roku, jest to niezwykłe przedsięwzięcie pasjonatów historii szkockiej whisky. Grzebiąc w starych archiwach odnaleźli dawne formuły trunków z gorzelni, które nie istnieją od wielu (czasem ponad stu) lat. Mieszając rozmaite single malty starają się odtworzyć dawne smaki. Oczywiście te whisky nie smakują tak, jak sto lat temu, inne są dziś technologie, inne też regulacje prawne, ale są wariacją na temat tego, jak dzisiaj mogłyby smakować whisky z dawnych, nie istniejących, destylarni. Zestaw miniaturek kosztuje 35 funtów.

Big Peat w wersji 25YO

Douglas Laing wprowadza na święta ostatnią wersję swojej blended malt whisky Big Peat, po raz pierwszy pokazując wiek na butelkach. Big Peat 25YO The Gold Edition wieńczy trylogię, a znalazły się tu destylaty z destylarni z Islay – Ardbeg, Bowmore i nieczynna Port Ellen. Butelkowana z mocą cask strength 52,1%, limitowana do 3 tys. butelek. W sprzedaży od grudnia. Tak jak wszystkie edycje, Big Peat to wielkie uderzenie aromatów torfu i morza.

Peat Monster

whisky typu vatted malt, stanowi mieszankę single maltów z Islay i Speyside. W aromacie przede wszystkim dymne torfowe nuty, gencjana, ale w smaku poza apteczną cierpkością jest też przyjemna słodka owocowość (dojrzałe gruszki, jabłka, czereśnie) oraz miód, a w finiszu pieczone jabłko. Bardzo jasnej słomkowej barwy, moc – 46%. Zestawiana przez młodą firmę Compass Box z Edynburga.

Czytaj więcej

Yula III

Whisky Yula z oferty Douglas Laing’s, to blended malt. Nazwa nawiązuje do nordyckich mitologii i postaci pięknej bogini Yula. To trzecia impresja Douglas Laing’s inspirowana mitologią, w której pokazują się kupaże mocno torfowych whisky z Island. Wypuszczono tylko 900 butelek, w cenie 132 GBP.

Whisky z wyspy Ré

Whisky Le Pertuis to pięcioletnia mieszanka pure malt, która właśnie została zabutelkowana w rzemieślniczej francuskiej destylarni Brewery and Distillery of Ré (istniejącej od 1996 roku). Destylaty są szkockie, ale przez część czasu leżakowały na francuskiej wyspie, a potem były finiszowane w beczkach po Bourbonie, koniaku oraz Pineau des Charentes przez okres 3-6 miesięcy. Aromaty są kwiatowe, owocowe, z nutami dymnymi. Butelkowana z mocą 42,6%.

Czytaj więcej

Kolekcja Duncan Taylor

Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly, gdzie mają też własną małą destylarnię, magazyny i linie do butelkowania. Przez lata działalności zabutelkowali ponad 100 różnych whisky – rzadkich single malts, ale też blendów i blended malts. Perłą w koronie jest seria Rarest Collection, to butelkowana w eleganckie karafki, niezwykle drogie i rzadkie whisky jak np. Macallan z 1969 roku czy whisky z nieistniejących już destylarni: Kinclaith, Banff czy Glenugie. Seria Octaves to niezwykłe whisky, które przed zabutelkowaniem trafiają na co najmniej 90 dni do bardzo małych 60 l beczek, zwanych oktawami, co przyspiesza proces dojrzewania. Seria Dimensions, to kolekcja single malt i single grain whiskey, butelkowanych z mocą beczki lub z mocą 46%. W serii Single Range ukazują się drogie i poszukiwane destylaty, co najmniej 30-letnie whisky z nieczynnych już destylarni. Seria Tantalus to whisky co najmniej 40-letnie, finiszowane w beczkach po sherry lub porto. W 2001 roku włączono do oferty szacowną serię whisky blendowanych Black Bull, znaną od 1933 roku. Tańsza oferta to blended malt Whisky Galore – wersja 5-, 7- i 10-letnia, której nazwa nawiązuje do tytułu powieści Comptona MacKenzie, poświęconej zatonięciu w 1941 roku statku S.S. Politician, którego ładownia wypełniona była tysiącami butelek z whisky. Dymne nuty pokazuje 10-letnia whisky Auld Reekie. Firma ma też swoje blendy jak np.: The Big Smoke, Smokin, Scottish Glory czy Loch Ness. W ofercie jest też gin Indian Summer oraz kolekcja rumów.

Czytaj więcej

Whisky Galore

słynna powieść Comptona Mackenzie z 1947 roku była dwukrotnie ekranizowana. Opowiada historię opartą na autentycznych faktach – w 1941 roku u wybrzeża Hebrydów zatonął statek SS Politician z 28 tys. skrzyń z whisky na pokładzie. Mieszkańcy wyspy próbowali uratować dla siebie jak najwięcej tonącego trunku. Tak słynna opowieść nie mogła nie mieć własnej współczesnej whisky. Whisky Galore to blended malt, na który składa się głównie Glenfarclas, tyle że leżakowany w beczkach po bourbonie, nie po sherry, więc znajdziemy tu aromaty słodkie, typowe dla amerykańskiego dębu – waniliowe, maślane, jest też trochę wędzonego ziarna, a w smaku całkiem sporo jabłka. Poza Glenfarclas są tu destylaty z każdego z regionów whisky w Szkocji. Aktualnie oferowana w wersji 10YO, wcześniej jako 5YO i 7YO. Marka należy do niezależnego bottlera, firmy Duncan Taylor.

Czytaj więcej

Znamy już kolekcję Diageo Special Releases 2017

Nowa kolekcja Diageo Special Releases składać się będzie z dziesięciu whisky, w tym czterech z zamkniętych destylarni. Najstarszą z nich będzie single grain Port Dundas 52YO. Perełką serii będzie niewątpliwie whisky z zamkniętej destylarni – Convalmore 32YO. Tradycyjnie w serii ukaże się też whisky z innej zamkniętej destylarni – Port Ellen, a także kolejny rarytas – Brora 34YO. Pozostałe skarby Diageo to: Blair Athol 23YO, Glen Elgin 18YO, Caol Ila 18YO, Lagavulin 12YO, Teaninich 17YO, a także whisky blended malt, przygotowana specjalnie dla tej edycji – Collectivum XXVIII, złożona z whisky słodowych z 28 wciąż pracujących destylarni należących do Diageo. Collectivum XXVIII butelkowana jest bez podania wieku.

Lost Distillery Company odtworzyło whisky Dalaruan

Lost Distillery to pomysł odtwarzania stylu whisky zapomnianych, dawnych gorzelni. Mieszane są różne singla malty, odtworzono styl takich destylarni jak: Auchnagie, Gerston, Jericho, Lossit, Stratheden, Towiemore. Whisky wypuszczane są w trzech liniach: Classic, Archivist i Vintage – o różnym wieku destylatów słodowych. Teraz do tego grona dołączyła whisky, która odtwarza smaki i aromaty gorzelni Dalaruan.

Czytaj więcej

Ken Lindsay prezentuje Chivas Ultis

29 marca w siedzibie Permnod Ricard w Warszawie odbyła się prezentacja nowej whisky w portfolio grupy – Chivas Regal Ultis.
– To historyczne wydarzenie w historii marki Chivas Regal, to nasza pierwsza whisky blended malt – mówił Ken Lindsay, globalny ambasador Chuivas Regal. – Powstał dla uhonorowania naszych pięciu master blenderów, wszystkich pięciu jakich miała nasza firma. Whisky jest próbą oddania ich gustów i doświadczeń, zawiera ich ulubione whisky słodowe. Ci blanderzy to: Charles Howard (w latach 1895-1935), Charles Julian (1949-1960), Allan Baillie (196-1966), Jimmy Lang (1966-1989) i Colin Scott (od 1989 roku do dziś). Składa się na nią pięć whisky single malt z destylarni: Tormore, Longmorn, Strathisla, Alt-A-Bheinne, Braeval – opowiadał Ken Lindsay.

Czytaj więcej