Big Smoke

blended malt whisky z oferty Duncan Taylor, oferowana z mocą 46% i 60%. Składają się na nią destylaty z Islay: Bruichladdich (unpeated), Bunnahabhain (heavily peated), Caol Ila (heavily peated). Aromaty piekarnicze i medyczne, jodyna, dużo torfu, miód. Finisz ziemisty jak mezcal. W przypadku wersji 60% nie czuć potężnej mocy alkoholu.

Czytaj więcej

Nectar Grove

blended malt, marka należy do niezależnego bottlera Wemyss. Zestawiono tu słodowe whisky tylko z dwóch destylarni z Highland, w wieku ok. 9 lat. Beczki refill hogsheads. W aromacie: wiśnie, słodkie ziarno, dżem pomarańczowy. W ustach grzanka, prażone ziarno, śmietanka waniliowa. Finisz to głównie grzanka. Moc – 46%.

Treacle Chest

blended malt, marka należy do niezależnego bottlera Wemyss. Zestawiono tu słodowe whisky tylko z dwóch destylarni z Highland, które były zakupione jako new make i przez cały czas leżakowane w beczkach po sherry we własnym magazynie Wemyss. Aromat mdły, maślany, masło orzechowe, mleczna czekolada i wiśnie. Nuta mineralna. Bardzo dużo wina w smaku, nuty drożdży. Wino przykryło whisky, a finisz pozostawia posmak sadzy. Moc – 46%.

Vanilla Burst

blended malt, marka należy do niezależnego bottlera Wemyss. Zestawiono tu słodowe whisky tylko z dwóch destylarni ze Speyside, które były zakupione jako new make i przez cały czas leżakowane w beczkach po bourbonie we własnym magazynie Wemyss. W nosie: wanilia, orzechy laskowe, toffi, zioła. Smak agresywny, dużo alkoholu, dużo ziarna, finisz to ziarno i wanilia. Moc – 46%.

Copper Dog

blended malt zrobiony przez Diageo dla słynnego baru w hotelu Craigellachie, zestawiony z single maltów tylko z regionu Speyside. Mocno promowany i dostępny m.in. w sklepach wolnocłowych na wielu europejskich lotniskach. W nosie: wanilia, butterscotch, zboże. Smak delikatny, bardzo zbożowy, z nutkami mlecznej czekolady. Nieco pieprzu w finiszu. Moc – 40%.

Czytaj więcej

Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej

Dziesięć whisky w DSR 2018

Diageo ujawniło tegoroczną edycję swoich whisky, tworzących kolekcję Diageo Special Releases. To dziesięć butelek, w tym jedna whisky blendowana, Cladach (57,1%), co po gaelicku znaczy wybrzeże, a zmieszane w niej zostały whisky z nadmorskich destylarni Diageo: Caol Ila, Clynelish, Lagavulin, Oban, Inchgower i Talisker. Poza blendem w tegorocznej edycji znalazły się: Caol Ila Unpeated 15YO (59,1%), Caol Ila 35YO (58,1%), Carsebridge 48YO (43,2%), Inchgower 27YO (55,3%), Lagavulin 12YO (57,8%), Oban 21YO (57,9%), Pittyvaich 28YO (52,1%), Glen Ord 14YO (57,6%), Talisker 8YO (59,4%). Ceny whisky w nowej edycji wahają się od 70 funtów za Taliskera, po 100 funtów za butelkę młodszej Caol Ila i Glen Ord, aż do 750 funtów za Carsebridge.

Buchanan’s blended malt

Buchanan’s to jedna z najstarszych marek w historii szkockiej mieszanej whisky. Stworzył ją w 1879 roku James Buchanan. Dziś należy do Diageo, które wprowadziło właśnie na rynek pierwszą w historii marki wersje blended malt. Jest to whisky piętnastoletnia (w rzeczywistości jest tu duży udział whisky osiemnastoletnich), butelkowana z mocą 40%, zestawiona m.in. z single malts z destylarni Dufftown i Glendullan.

Lower East Side

blended malt stworzona przez The Borders Distillery, whisky pochodzą z amerykańskiego dębu. Aromat słodki – owoce (jabłka, morele, brzoskwinie, śliwki) i toffi, wanilia, ciasto drożdżowe. W ustach słodko-cierpkie: wiśnie, trochę jodyny, ocet jabłkowy. W finiszu wypieczony chleb z marmoladą morelową. Moc – 40%.

Spotkanie z whisky Murray McDavid

Jedną z sesji masterclass towarzyszących dziesiątym urodzinom sklepu SingleMalt.pl oraz obchodom Dnia Whisky w Polsce, było spotkanie z niezależnym bottlerem, firmą Murray McDavid. Prowadził je ambasador firmy, Rajmund Matuszkiewicz. Murray McDavid to bottler o długim stażu na rynku szkockiej whisky. Ich kwatera główna i magazyny mieszczą się w zamkniętej w 1985 roku Coleburn Distillery (sama marka Coleburn należy do Diageo) w sercu Speyside. Whisky butelkowane są w kilku seriach: Mission Gold, Benchmark, Mystery Malt, Select Grain, The Vatting i Crafted Blend. Warszawskie spotkanie było okazją do spróbowania kilku z nich oraz poznania filozofii finiszowania whisky w beczkach po winie, rumie czy np. amerykańskiej rye whiskey.
– Firma Murray McDavid była prekursorem finiszowania w beczkach po winach, nie byli pierwsi, ale byli jedni pierwszych i wciąż te beczki są w magazynach firmy. I wciąż eksperymentujemy, choćby z beczkami po żytniej whiskey – mówił Rajmund Matuszkiewicz.

Czytaj więcej

Miniaturki z Lost Distillery

The Lost Distillery Company wypuściło kolekcję sześciu miniaturek swoich whisky. Są to: Auchnagie, Stratheden, Towiemore, Jericho, Gerston, Dalaruan i Lossit. Lost Distillery powstała w 2013 roku, jest to niezwykłe przedsięwzięcie pasjonatów historii szkockiej whisky. Grzebiąc w starych archiwach odnaleźli dawne formuły trunków z gorzelni, które nie istnieją od wielu (czasem ponad stu) lat. Mieszając rozmaite single malty starają się odtworzyć dawne smaki. Oczywiście te whisky nie smakują tak, jak sto lat temu, inne są dziś technologie, inne też regulacje prawne, ale są wariacją na temat tego, jak dzisiaj mogłyby smakować whisky z dawnych, nie istniejących, destylarni. Zestaw miniaturek kosztuje 35 funtów.

Big Peat w wersji 25YO

Douglas Laing wprowadza na święta ostatnią wersję swojej blended malt whisky Big Peat, po raz pierwszy pokazując wiek na butelkach. Big Peat 25YO The Gold Edition wieńczy trylogię, a znalazły się tu destylaty z destylarni z Islay – Ardbeg, Bowmore i nieczynna Port Ellen. Butelkowana z mocą cask strength 52,1%, limitowana do 3 tys. butelek. W sprzedaży od grudnia. Tak jak wszystkie edycje, Big Peat to wielkie uderzenie aromatów torfu i morza.

Peat Monster

whisky typu vatted malt, stanowi mieszankę single maltów z Islay i Speyside. W aromacie przede wszystkim dymne torfowe nuty, gencjana, ale w smaku poza apteczną cierpkością jest też przyjemna słodka owocowość (dojrzałe gruszki, jabłka, czereśnie) oraz miód, a w finiszu pieczone jabłko. Bardzo jasnej słomkowej barwy, moc – 46%. Zestawiana przez młodą firmę Compass Box z Edynburga.

Czytaj więcej

Yula III

Whisky Yula z oferty Douglas Laing’s, to blended malt. Nazwa nawiązuje do nordyckich mitologii i postaci pięknej bogini Yula. To trzecia impresja Douglas Laing’s inspirowana mitologią, w której pokazują się kupaże mocno torfowych whisky z Island. Wypuszczono tylko 900 butelek, w cenie 132 GBP.