Wieczór z Compass Box

8 września odbyła się degustacja szkockich whisky firmy Compass Box. Spotkanie prowadzili Jarosław Buss z Todor House, polski importer marki oraz Jillian Boyd z Compass Box. Organizatorem wydarzenia był Fort Whisky.
– Nasze blendy to zwykle 45% whisky słodowych i 55% zbożowych. Jesteśmy zwolennikami pełnej transparentności i informowania o tym, co jest w butelce, jakie zostały wykorzystane beczki. Jeśli chodzi o dostęp do beczek, to nasz założyciel, John Glaser, ma świetne kontakty w branży i dostęp do najlepszych zasobów – mówiła Jillian Boyd.

Czytaj więcej

Wieczór Compass Box

SingleMalt.pl zaprasza 8 września, godzina 19:00 na degustacje online przez platformę Zoom. Degustacja będzie częściowo prowadzona w języku angielskim, bez tłumaczenia na język polski. Będzie to spotkanie z Compass Box, wyjątkową marką, która koncentruje się na innowacyjności, kreatywności i odkrywaniu nowych sposobów czerpania radości i przyjemności z whisky. John Glaser, założyciel Compass Box, pracując swego czasu dla jednej z dużych i znanych destylarni spostrzegł, że większość firm produkujących i sprzedających whisky robi to w niemalże identyczny sposób. Zatęsknił za dawno zapomnianym modelem produkcji, nastawionym na jakość w każdej butelce. 8 września będziemy mieli okazję poznać podstawowe produkty z portfolio oraz zupełną nowość – Compass Box Orchard House. Degustację poprowadzi Jarosław Buss – ambasador marki w Polsce. Uczestnikiem spotkania online będzie specjalny gość ze Szkocji – przedstawiciel Compass Box. Zestaw degustacyjny składa się aż z 6 whisky (próbki po 20 ml): Compass Box Artist Blend, Compass Box The Spice Tree, Compass Box Orchard House, Compass Box The Story of the Spaniard, Compass Box Glasgow Blend, Compass Box The Peat Monster. Koszt: 99 zł na uczestnika (w prezencie voucher 50 zł na whisky z oferty Compass Box).

Big Peat na grilla

W liczbie 324 butelek ukazała się edycja Big Peat’s BBQ Limited Edition – blended malt z Islay o mocy 53,6%. Whisky z destylarni Caol Ila dały trunkowi nuty słodyczy, z Bowmore dodały ciała, Ardbeg wniósł nuty ziemiste i medyczne, a Port Ellen dodała elegancji – informuje właściciel marki, Douglas Laing & Co.

Bikkun Batch 001

Whisky blended malt o mocy powstała dzięki współpracy z Distell International i Basque Moonshiners, dzięki czemu obok hiszpańskiej whisky dojrzewanej w beczkach po winie rioja, są tu szkockie destylaty: dojrzewane w beczkach po sherry z gorzelni Deanston w regionie Highland oraz wyspiarskie, torfowe: Ledaig z Mull i Bunnahabhain z Islay. Tylko 599 butelek. Zapach intensywnie medyczny, torfowy, słono-słodki, pieczone jabłka, jabłka w lukrze. W smaku tłusta, mocno torfowa, dużo śliwek, suszonych i wędzonych śliwek, ale też asfalt, wyjałowione bandaże, węgiel drzewny, sól, leśne zioła. W finiszu – sól, wodorosty, zioła, węgiel i waniliowy budyń.

Cladach

whisky towarzyszyła serii Diageo Special Releases w 2018 roku. Skomponowana jest wyłącznie z single maltów z destylarni leżących na wybrzeżu (Cladach to po gaelicku wybrzeże): Caol Ila, Clynelish, Inchgower, Lagavulin, Oban i Talisker. Wykorzystano beczki po bourbonie pierwszego napełnienia i beczkach typu hogshead z dębu amerykańskiego oraz beczkach po sherry typu butt pierwszego i ponownego napełnienia. Butelkowana z mocą 57,1%. Aromat słodki, soczysty, pełen jabłek i pieczonych jabłek, lukru, prażonych migdałów, śliwek, wiśni w czekoladzie i dymu. Do tego sól i wilgotne drewno, nuta medyczna, ziołowa. W ustach słone jabłka, słone wiśnie, słone gruszki, pomieszanie morskiej soli i słodyczy świeżych owoców, niespotykane. Czekolada z orzechami włoskimi, imbir, pieprz, znów wiśnie w czekoladzie, solony karmel. Finisz smaczny, grający na tych dwóch przeciwnościach soli i słodyczy. Ciekawe, że choć torf jest wszędzie w tej whisky, to jest doskonale ukryty pod solą i słodyczą owoców. Jest też w finiszu nieco ziemista nuta miodu z agawy jak w tequili. Wspaniale zbudowana, głęboka, przyjemna do picia whisky, a jednocześnie prawdziwie morska.

Limitowany Big Peat na lato

Ukazała się edycja whisky blended malt Big Peat’s Peatrichor Limited Edition for Summer 2021. Butelkowana z mocą 53,8%. Nazwa nawiązuje do ciągłych deszczów na Wyspie Islay. Słowo Słowo Peatrichor (lub petrichor) opisuje ziemisty zapach po deszczu padającym na suchą ziemię. Na etykiecie pan Big Peat w żółtej pelerynie. Wypuszczono zaledwie 5000 butelek.

Gauldrons

whisky blended malt, destylaty z regionu Campbeltown, butelkowana dla Douglas Laing. Gauldrons niedaleko Campbeltown to zatoka, jej gaelicka nazwa oznacza Zatokę Burz. W Cambeltown działają tylko trzy destylarnie: Springbank, Glen Scotia i Glengyle, whisky zestawiona jest prawdopodobnie z beczek z dwóch pierwszych. Aromat słodki, waniliowy, budyniowy, lekko ziołowy. Smak nieco cierpki – jabłka, nieco słony, przyjemny. Bardzo słony, morski finisz, typowy dla whisky z Glen Scotia. Trochę imbiru, pieprzu, kwaśne jabłka. Moc – 46,2%. W Polsce w ofercie Prime Brands.

Old Perth – drugie życie wskrzeszonej marki

Historia tej mocno zapomnianej i pokrytej kurzem czasu marki sięga początków XX wieku. Dokładnie w 1908 roku niejaki Peter Thomson otworzył specjalistyczny sklep z alkoholami w mieście Old Perth. Szybko z jednego sklepu powstała cała sieć, a tym samym zapotrzebowanie na whisky wzrosło. Flagową whisky w jego kolekcji była marka Beneagles. Thomson chciał również wypromować młodszy, ale równie ciekawy trunek – Old Perth. W tym celu dokładał w gratisie jedną butelkę do każdego kartonu Beneagles, zamówionego przez hotele i bary rozsiane po całej Szkocji. Old Perth przewidywała połączenie destylatów Speyside, Highland oraz Islay, ze składnikiem grain pochodzącym z destylarni North British, która działała już od 1885 roku.

Czytaj więcej

Wizyta w Speyside

8 listopada Fergus Simpson poprowadził degustacje online Tour of Speyside, poświęconą whisky z tego największego w Szkocji regionu. Tu produkuje się około połowę szkockiej single malt, działa tu ok. 50 destylarni, w tym trzy największe: Glenlivet, Macallan i Glenfiddich. – To region, po którym zwykle oczekujemy lekkich, słodkich, owocowych whisky – mówił Fergus Simpson. Zaprezentowane zostały destylarnie: Miltonduff, Glen Moray i Glen Grant a także Kininvie i Glenfiddich w wersjach tzw. teaspooned malts. Na koniec uczestnicy degustacji mogli spróbować ginu finiszowanego przez sześć miesięcy w beczkach octave po sherry, w które wcześniej wypełnione były whisky Glenfarclas.

Czytaj więcej

Mossburn

niezależny szkocki bottler i blender, ich kolekcja butelkowań szkockich single malts to ok. 30 pozycji. W 2017 roku uruchomili własną destylarnię na Wyspie Skye – Torabhaig, a na ukończeniu jest kolejna – Reivers Distillery w Jedburgh. Spory sukces odniosła ich blended malt Mossburn Signature Casks. Idea serii Mossburn to nie tylko pokazanie terroir, ale też wpływu drewna na whisky. Wypuszczono jak dotąd Mossburn Blended Malt Speysid i Mossburn Blended Malt Island, obydwie z mocą 46% bez podania wieku i składu whisky. W pierwszym przypadku mamy mieszankę whisky słodowych ze Speyside, które najpierw leżakowały w klasycznych dwustulitrowych beczkach z amerykańskiego dębu. Potem trafiły do beczek zbudowanych z klepek po sherry oloroso, to beczka pięćsetlitrowa typu butt, ale obydwa denka są z mocno wypalonego dziewiczego amerykańskiego dębu. Aromat lekko dymny, lekko miodowy, dużo jabłek, gruszek, zioła, nuty maślane. Smak cierpki, dużo jabłek, zielonych gruszek, grejpfrut, lekka nutka kandyzowanych cytrusów, imbir, ale też słód, tostowane ziarno. Finisz maślany, z nutą dymu, pieprzu i wanilii. Mossburn Island to mieszanka whisky słodowych z Islay, które najpierw leżakowały w klasycznych dwustulitrowych beczkach z amerykańskiego dębu. Potem trafiły do dwustulitrowych beczek zbudowanych z klepek po bourbonie, pierwszego napełnienia, ale obydwa denka są z mocno wypalonego europejskiego dębu. Aromat ziół, słodkich owoców, zwłaszcza gruszek i jabłek, lekko nuta apteczna, lekko dymna, wędzone śliwki. Smak przyjemnie cierpki, medyczny, torfowy, ale nie przesadnie, śliwki, gruszki w occie. W finiszu pietruszka, rzepa, nuta wędzona, duża porcja jodu i delikatniejsza torfu, dochodzi jeszcze sól, choć są też słodkie akcenty jabłek.
Polskim importerem jest Cerville Investments.

Czytaj więcej

GlenAllachie w Forcie Whisky

FORT WHISKY shop & bar i Sklep SingleMalt.pl zapraszają 23 września o godz. 19.00 na degustację whisky, która połączy uczestników zarówno w lokalu, jak i on-line. Degustacja whisky z destylarni GlenAllachie – wschodzącej gwiazdy regionu Speyside, która pod kierownictwem charyzmatycznego Billy’ego Walkera coraz mocniej zaznacza swoją obecność na szkockiej mapie whisky. Degustację poprowadzi Mariusz Masiak – Ambasador Whisky M&P.

Czytaj więcej

Zapach torfu

Reek of Peat, czyli zapach torfu, taki tytuł miało spotkanie z whisky z porfolio Duncan Taylor, które 21 czerwca poprowadził online Fergus Simpson, ambasador i kolekcjoner whisky. Międzynarodowe grono mogło uczestniczyć w degustacji, zadając Fergusowi pytania poprzez Messenger, a obraz był transmitowany na żywo na platformie Facebook. Zgodnie z tytułem, degustowane były whisky torfowe, a niektóre nawet bardzo mocno torfowe, nie tylko z Islay, ale także torfowa edycja ze Speyside oraz whisky z Orkadów. Bardzo zróżnicowany był wiek prezentowanych whisky, najmłodsza miała zaledwie cztery lata, najstarsza 21 lat.

Czytaj więcej

Whisky przeciwko podatkom

Nowa szkocka destylarnia, Glasgow Distillery Company, wypuściła pierwszą z serii whisky, które mają składać hołd XVIII wiecznej walce przeciwko podatkom na słód jęczmienny. Ostre protesty z 1725 roku przeszły do historii szkockiej whisky jako malt tax riots. W Glasgow wybuchły zamieszki, doszło nawet do podpalenia domu parlamentarzysty, Daniela Campbella, który głosował za wprowadzeniem podatku. Co ciekawe, z odszkodowanie, jakie otrzymał Campbell, szkocki polityk przeznaczył na inwestycje w produkcję whisky na Islay i na Wyspie Jura, a potem także zbudował zakład butelkujący whisky w Glasgow. W 1770 roku dzięki niemu powstała Glasgow Distillery, do której dzisiaj nawiązuje historycznie Glasgow Distillery Company.

Czytaj więcej

Spotkanie z Big Peat

10 czerwca w Forcie Whisky odbyła się degustacja whisky blended malt Big Peat oraz trzech whisky single malt z destylarni, z których beczki są wykorzystywane do zestawiania każdej z edycji Big Peat, a jest ich już łącznie ponad 100. Marka należy do firmy Duglas Laing. Big Peat powstał w 2009 roku, od 2011 roku wychodzą edycje Christmas, od 2016 Feis Ile. Klasyczne wydania mają średnio wiek ok. 8 lat. Prawie do każdej edycji wchodzi Port Ellen, w każdej są: Ardbeg, Bowmore i Caol Ila, a w niektórych też inne dymne whisky z Islay. Średnie natorfienie to 40 ppm. Firmę założył w 1948 roku Fred Douglas Laing. W 1977 roku wypuśili z dużym sukcesem blend King of Scots. W 2019 roku rozszerzyli działalność, kupując małą destylarnię Strathearn.
Degustacja odbywała się w kameralnym gronie z uwagi na zalecenia sanitarne związane z COVID-19. Prowadził ją Mariusz Aderek.

Czytaj więcej