Whisky z wyspy Ré

Whisky Le Pertuis to pięcioletnia mieszanka pure malt, która właśnie została zabutelkowana w rzemieślniczej francuskiej destylarni Brewery and Distillery of Ré (istniejącej od 1996 roku). Destylaty są szkockie, ale przez część czasu leżakowały na francuskiej wyspie, a potem były finiszowane w beczkach po Bourbonie, koniaku oraz Pineau des Charentes przez okres 3-6 miesięcy. Aromaty są kwiatowe, owocowe, z nutami dymnymi. Butelkowana z mocą 42,6%.

Czytaj więcej

Kolekcja Duncan Taylor

Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly, gdzie mają też własną małą destylarnię, magazyny i linie do butelkowania. Przez lata działalności zabutelkowali ponad 100 różnych whisky – rzadkich single malts, ale też blendów i blended malts. Perłą w koronie jest seria Rarest Collection, to butelkowana w eleganckie karafki, niezwykle drogie i rzadkie whisky jak np. Macallan z 1969 roku czy whisky z nieistniejących już destylarni: Kinclaith, Banff czy Glenugie. Seria Octaves to niezwykłe whisky, które przed zabutelkowaniem trafiają na co najmniej 90 dni do bardzo małych 60 l beczek, zwanych oktawami, co przyspiesza proces dojrzewania. Seria Dimensions, to kolekcja single malt i single grain whiskey, butelkowanych z mocą beczki lub z mocą 46%. W serii Single Range ukazują się drogie i poszukiwane destylaty, co najmniej 30-letnie whisky z nieczynnych już destylarni. Seria Tantalus to whisky co najmniej 40-letnie, finiszowane w beczkach po sherry lub porto. W 2001 roku włączono do oferty szacowną serię whisky blendowanych Black Bull, znaną od 1933 roku. Tańsza oferta to blended malt Whisky Galore – wersja 5-, 7- i 10-letnia, której nazwa nawiązuje do tytułu powieści Comptona MacKenzie, poświęconej zatonięciu w 1941 roku statku S.S. Politician, którego ładownia wypełniona była tysiącami butelek z whisky. Dymne nuty pokazuje 10-letnia whisky Auld Reekie. Firma ma też swoje blendy jak np.: The Big Smoke, Smokin, Scottish Glory czy Loch Ness. W ofercie jest też gin Indian Summer oraz kolekcja rumów.

Czytaj więcej

Whisky Galore

słynna powieść Comptona Mackenzie z 1947 roku była dwukrotnie ekranizowana. Opowiada historię opartą na autentycznych faktach – w 1941 roku u wybrzeża Hebrydów zatonął statek SS Politician z 28 tys. skrzyń z whisky na pokładzie. Mieszkańcy wyspy próbowali uratować dla siebie jak najwięcej tonącego trunku. Tak słynna opowieść nie mogła nie mieć własnej współczesnej whisky. Whisky Galore to blended malt, na który składa się głównie Glenfarclas, tyle że leżakowany w beczkach po bourbonie, nie po sherry, więc znajdziemy tu aromaty słodkie, typowe dla amerykańskiego dębu – waniliowe, maślane, jest też trochę wędzonego ziarna, a w smaku całkiem sporo jabłka. Poza Glenfarclas są tu destylaty z każdego z regionów whisky w Szkocji. Aktualnie oferowana w wersji 10YO, wcześniej jako 5YO i 7YO. Marka należy do niezależnego bottlera, firmy Duncan Taylor.

Czytaj więcej

Znamy już kolekcję Diageo Special Releases 2017

Nowa kolekcja Diageo Special Releases składać się będzie z dziesięciu whisky, w tym czterech z zamkniętych destylarni. Najstarszą z nich będzie single grain Port Dundas 52YO. Perełką serii będzie niewątpliwie whisky z zamkniętej destylarni – Convalmore 32YO. Tradycyjnie w serii ukaże się też whisky z innej zamkniętej destylarni – Port Ellen, a także kolejny rarytas – Brora 34YO. Pozostałe skarby Diageo to: Blair Athol 23YO, Glen Elgin 18YO, Caol Ila 18YO, Lagavulin 12YO, Teaninich 17YO, a także whisky blended malt, przygotowana specjalnie dla tej edycji – Collectivum XXVIII, złożona z whisky słodowych z 28 wciąż pracujących destylarni należących do Diageo. Collectivum XXVIII butelkowana jest bez podania wieku.

Lost Distillery Company odtworzyło whisky Dalaruan

Lost Distillery to pomysł odtwarzania stylu whisky zapomnianych, dawnych gorzelni. Mieszane są różne singla malty, odtworzono styl takich destylarni jak: Auchnagie, Gerston, Jericho, Lossit, Stratheden, Towiemore. Whisky wypuszczane są w trzech liniach: Classic, Archivist i Vintage – o różnym wieku destylatów słodowych. Teraz do tego grona dołączyła whisky, która odtwarza smaki i aromaty gorzelni Dalaruan.

Czytaj więcej

Ken Lindsay prezentuje Chivas Ultis

29 marca w siedzibie Permnod Ricard w Warszawie odbyła się prezentacja nowej whisky w portfolio grupy – Chivas Regal Ultis.
– To historyczne wydarzenie w historii marki Chivas Regal, to nasza pierwsza whisky blended malt – mówił Ken Lindsay, globalny ambasador Chuivas Regal. – Powstał dla uhonorowania naszych pięciu master blenderów, wszystkich pięciu jakich miała nasza firma. Whisky jest próbą oddania ich gustów i doświadczeń, zawiera ich ulubione whisky słodowe. Ci blanderzy to: Charles Howard (w latach 1895-1935), Charles Julian (1949-1960), Allan Baillie (196-1966), Jimmy Lang (1966-1989) i Colin Scott (od 1989 roku do dziś). Składa się na nią pięć whisky single malt z destylarni: Tormore, Longmorn, Strathisla, Alt-A-Bheinne, Braeval – opowiadał Ken Lindsay.

Czytaj więcej

Polska premiera Chivas Regal Ultis

11 stycznia w Bar & Books odbyła się degustacja pięciu szkockich whisky z portfolio Pernod Ricard. Wydarzeniem była polska premiera nowej whisky Chivasa – Chivas Regal Ultis. To pierwsza w historii firmy whisky blended malt. W jej skład wchodzą whisky z pięciu destylarni z grupy Pernod Ricard: głównie Strathisla, a także Tormore, Longmorn, Allt A’Bhainne i Braeval. Trunek powstał w hołdzie dla pięciu master blenderów, którzy od 1909 roku tworzyli Chivas Regal, to: Charles Howard, Charles Julian, Allan Baillie, Jimmy Lang i Colin Scott (obecny master blender). Scott wybrał najważniejsze malty dla swoich poprzedników – zaczynając od 1909 roku, kiedy po raz pierwszy zabutelkowano Chivas Regal, wówczas 25YO. Trunek leżakował w beczkach po bourbonie i sherry, firma nie podaje wieku najmłodszej z tworzących kompozycję whisky. Inne whisky wieczoru to: Scapa Skiren, Scapa Glansa, The Glenlivet 15YO oraz Aberlour A’Bunadh Batch 55.
– Sprzedaż whisky w Polsce to już ok. 4% rynku mocnych alkoholi, a co najważniejsze wzrasta sprzedaż whisky single malt – mówił prowadzący spotkanie Dariusz Fabrykiewicz.

Czytaj więcej

Nowe propozycje od Wemyss Malts

Firma Wemyss Malts przygotowała nową serię trzech whisky butelkowanych z mocą beczki. Limitowana edycja nazywa się Batch no. 001, a każda whisky to 6000 butelek. Są to blended malts z ponad 10 szkockich destylarni, które po zmieszaniu leżakowały jeszcze w beczkach. Edycja jest tak pomyślana, by każda z whisky oddawała smaki i aromaty innego regionu Szkocji. Są to whisky: The Hive (54,5), Spice King (56%) i Peat Chimney (57%).

Czytaj więcej

Adelphi

jedna z najstarszych i najbardziej szanowanych szkockich niezależnych firm butelkujących whisky. Powstali w 1826 roku. Początkowo mieli własną destylarnię – Loch Katrine Adelphi Distillery – zbudowaną przez Charlesa i Davida Grayów na brzegu Rzeki Clyde. Działała do 1902 roku. Firma niejako wraca do korzeni, gdyż w 2013 roku otworzyła ponownie własną destylarnię whisky – Ardnamuchran w Glenbeg. Właścicielami są dziś Kaith Falconer i Donald Houston. Wszystkie swoje whisky single malt butelkują z mocą beczki, nie filtrują ich na zimno i nie barwią. Rocznie butelkują zaledwie ok. 50 beczek. Poza kolekcją single malt cask strength whisky mają własne blendy – Adelphi Blended, Adelphi’s Glenborrodale (belnded malt) i The Glover (blended malt – w jego skład poza whisky szkockimi wchodzą whisky słodowe z zamkniętej japońskiej destylarni Hanyu). Ponadto butelkują single malt z destylarni Bunnahabhain pod własną marką Liddesdale i z destylarni Highland Park pod marką Fascadale – edycje te to po ok. 1500 butelek rocznie. Pozostałe whisky wypuszczane są w bardzo limitowanych ilościach.

Czytaj więcej

Blended malt od Chivasa

Chivas Regal Ultis, tak nazywa się pierwsza w historii marki Chivas Regal blended malt whisky. Kupaż skomponowany jest z pięciu destylatów słodowych ze Speyside: Tormore, Longmorn, Strathisla, Allt A’Bhainne i Braeval. Trunek powstał w hołdzie dla pięciu master blenderów, którzy od 1909 roku tworzyli Chivas Regal, to: Charles Howard, Charles Julian, Allan Baillie, Jimmy Lang i Colin Scott (obecny master blender). Trunek spoczywa w smukłej butelce, zamykanej w sposób pen-clip, ozdobionym pięcioma pierścieniami i rzymskim liczebnikiem pięć. Na rynku od października 2016 roku.

Nowość od Compax Box

Dla uczczenia dziesięciolecia istnienia firmy, Compas Box wypuściło nową whisky blended malt – Spice Tree Extravaganza. Ta whisky nawiązuje do wcześniejszej edycji, Spice Tree. Whisky jest rześka, słodka, z nutą czerwonych owoców i przypraw korzennych. Ważna role przy zestawianiu tej whisky odegrały beczki po sherry. Edycja jest limitowana, wypuszczono 12240 butelek.

Czytaj więcej

DYC Whisky

najstarsza hiszpańska whisky single malt (ale także oferowana jako blend) z Destilerías y Crianza del Whisky S.A. Destylarnię założył w 1958 roku Nicomedes García Gómez, obecnie należy ona do grupy Beam Suntory. Była to pierwsza hiszpańska destylarnia whisky i pierwsza zbudowana w Palazuelos de Eresma (Segovia). Rozpoczęła destylację w lutym 1959 roku, a cztery lata później trafiła na rynek pierwsza hiszpańska whisky pod marką DYC. Obecnie produkują rocznie ponad 20 mln l whisky i na hiszpańskim rynku są absolutnym liderem. Oferta obejmuje: DYC Blended Whisky, DYC 5YO (blendowana, pięć lat leżakowania w amerykańskim dębie), DYC 8YO (blendowana, osiem lat leżakowania w amerykańskim dębie), DYC Pure Malt (mieszanka single maltów bez podania wieku, prawdopodobnie z dodatkiem szkockich destylatów) i DYC Single Malt (dziesięcioletnia).

Czytaj więcej

Sztuka blendowania

Stephen Swinney zaprasza na 7 października godz. 19.30 do Pijalni Whisky (ul. Zgoda 6) na spotkanie poświęcone blendowaniu whisky słodowych. każdy będzie miał możliwość by stworzyć swój własny vatted malt lub – dodając whisky zbożowej – klasyczny blend. Dostępnych jest tylko 16 miejsc, cena dla klubowiczów 160 zł, dla osób, które nie są członkami klubu – 200 zł. Szczegóły: stephen@distinctivedistillations.com.

Czytaj więcej

Oak Cross

whisky typu blended malt z niewielkiej firmy Compass Box z Edynburga. Złożona z dwóch maltów z Highland i jednego ze Speyside – Teaninich, Dailuaine i Clynelish – dziesięcio- i dwunastoletnich. Dojrzewa w nowych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. W smaku w pierwszej chwili pikantna, ale finisz jest waniliowy, w ustach pozostaje słodki smak migdałów i kokosa. Barwa miodu wrzosowego, moc – 43%. Podobna do niej, złożona z tych samych blendów ale inaczej starzona jest whisky Spice Tree.

Degustacja Rage Whisky

10 maja w barze Max w Warszawie odbyła się degustacja trzech whisky butelkowanych przez poznańską firmę Stilnovisti pod marką Rage. To edycje single cask, które przygotowano w celu popularyzacji whisky w Polsce. Wyboru beczek dokonał Colin Hampden White, wyróżniony niedawno tytułem Keeper of the Quiach, redaktor magazynu „Whisky” i redaktor naczelny „Whisky Quarterly”.

Czytaj więcej