Spotkanie z Duncan Taylor

Pierwszego dnia VII edycji Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze miała miejsce sesja masterclass z whisky Duncan Taylor, którą prowadził Fergus Simpson, od 2017 roku sprawujący rolę pierwszego ambasadora whisky w firmie, postać znana w świecie whisky – kolekcjoner, wcześniej związany z William Grant i Glenfiddich. Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly. Mają tam magazyny leżakowania i linie do butelkowania.
Do spróbowania były whisky mieszane: Black Bull 8YO, Black Bull 10YO Rum Finish, Black Bull 10YO Retro, Black Bull 12YO oraz Smokin Gentleman Dram. Każdy z uczestników otrzymał butelkę Black Bull.

Czytaj więcej

Dziesiąte urodziny Big Peat

Megatorfowa whisky blended malt, Big Peat, już od dziesięciu lat jest na rynku. Dla uczczenia dziesiątych urodzin Douglas Laing, właściciel marki, wypuścił wersję Big Peat 10 Years Old Cask Strength Limited Edition. 500 butelek ręcznie podpisanych przez Freda Lainga, dodatkowo okolicznościowy plakat. Dostępna on-line w sklepie Douglas Laing w cenie 45 funtów.

Nikka Tsuru

linia Nikka Tsuru nawiązuje do nazwiska założyciela firmy, Masataki Taketsuru. Niezależnie od edycji, na blendy Nikka Tsuru zawsze składają się destylaty z najlepszych beczek z zakładów Miyagikyo i Yoichi. Butelkowana jest zawsze z mocą 43%. Dwie najbardziej znane wersje to Nikka Tsuru Distillery Limited i Nikka Tsuru 17YO. Pierwsza, to aromat starego sherry, drożdży, wiśnie, słodki słód piwny. W smaku winogrona, brandy, tytoń, finisz: winogrona, miód, propolis, pieprz. W finiszu słodycz karmelu, ale i pikantność papryczki chilli. Edycja Tsuru 17YO ma głęboki waniliowy aromat z nutą wiśni. W ustach słodko – wiśnia i banan, orzechy i czekolada. Dużo słodu. W finiszu – mleczna czekolada z orzechami laskowymi. Znakomita whisky. Dystrybutorem whisky Nikka w Polsce jest M&P.

Czytaj więcej

Abrachan

niedroga i zupełnie przyzwoita whisky blended malt, butelkowana dla Lidla z mocą 42%. Beczki po bourbonie, sherry oloroso i porto tawny, barwa bardzo ciemna. Aromat słodki – czekolada, wiśnie, wanilia. Smak słodki, wiśniowy, gruszki w syropie. Słodkie wiśnie też w finiszu.

Czekoladowy Scallywag

Firma Douglas Laing przygotowała drugą edycje swojej słodkiej whisky Scallywag The Chocolate Edition. Słodkie beczki po sherry i waniliny z beczek po bourbonie, dziesięć lat leżakowania i jest gotowy aromat czekolady… Whisky wypuszczono w liczbie 500 butelek, moc 48%, brak filtracji na zimno, cena 49 funtów. W Polsce markę Scallywag rozprowadza Tudor House.

Regionalny Johnnie Walker

Diageo przygotowało niezwykła serię swojego dwunastoletniego Johnnie Walker Black, cztery różne butelki pokażą cztery różne regiony produkcji whisky: Highlands, Lowlands, Islay i Speyside. Edycja będzie limitowana, oferowana w kanale travel retail. Na każdą butelkę (poza Lowlands) złożą się wyłącznie mieszanki whisky single malt. W przypadku Johnnie Walker Black Label Highlands Origin to głównie destylarnie Clynelish i Teaninich, Islay Origin to Lagavulin i Caol Ila, Speyside Origin to Cardhu i Glendullan. Lowlands Origin jako jedyna jest blendem single malt i single grain z Glenkinchie i Cameronbridge. Każda butelka w sklepach wolnocłowych ma kosztować 46 USD.

Òrdha

whisky blended malt z beczek należących do William Grant, zestawiona na rynek holenderski w 2015 roku w liczbie 4900 butelek, w wieku 21 lat, z mocą 47,4%. Słowo òrdha po gaelicku oznacza skarb. W aromacie: wiśnie, jagody, toffi, czekolada z rodzynkami. Smak lekko słony, słodowy, zbożowy, finisz – budyń waniliowy, solony karmel.

Czytaj więcej

Monkey Shoulder Smokey Monkey Batch 9

dymna odsłona blanded malt whisky Monkey Shoulder, zadebiutowała latem 2017 roku. Beczki po bourbonie, z single malt jest tu Kininvie i bardzo prawdopodobne, że dymna wersja whisky Ailsa Bay. W aromacie bardzo dużo dymu, torfu, smoły, jodyna, miód, wędzone śliwki. Smak dość płaski, znika wędzenie jest tylko dym. Finisz dymno-miodowy, lekko ziemisty w kierunku mezcalu. Moc – 40%.

Ring: Hatozaki vs Hatozaki

Whisky produkowana w Akashi Sake Brewery w ulokowanej na terenie browaru Kaikyo Distillery, która uzyskała w 2017 roku licencję na destylację, choć podobno zaczęli destylować i napełniać beczki nie czekając na zezwolenie – już w 2016 roku. Nazwa whisky pochodzi od najstarszej japońskiej latarni morskiej zbudowanej z kamienia, która wciąż stoi od 1620 roku. (według innych źródeł od 1657 roku). Akashi to spore miasto i jest też od dłuższego czasu na rynku whisky o nazwie Akashi, produkowana w Eigashima White Oak Distillery, poza sąsiedztwem whisky te nie mają jednak ze sobą nic wspólnego. Na rynek trafiły dwie wersje whisky Hatozaki – blended (40%) i pure malt (46%). Nie ma żadnych informacji na temat źródła pozyskiwania whisky do kupaży, ale być może są to wyłącznie własne whisky słodowe i zbożowe z różnych aparatów do destylacji, co w Japonii nie jest rzadkością. Brak też informacji o wykorzystanych beczkach. Patrząc na kolor whisky (niemal klarowny), jest ona bardzo młoda, beczki są zapewne kolejnego napełniania z białego dębu.

Czytaj więcej

Nowości M&P w Zielonce

27 lutego M&P Alkohole i Wina Świata Salon w Zielonce zaprasza na degustację nowych whisky z oferty firmy M&P, które pojawiły się w portfolio na rok 2019 – Macnair’s Lum Reek Peated Blended Malt (Szkocja), Nikka Days Whisky (Japonia), Signal Hill Canadian Whiskey (Kanada), The Irishman Founders Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia). Po zakończeniu degustacji możliwość dokonania korzystnych zakupów, w promocyjnych cenach. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc na sali degustacyjnej, wymagana telefoniczna rezerwacja: 518 973 860. Godz. 19-21.00. Bilet: 40 zł. Miejsce: ul. Marecka 30B, Zielonka.

Japonia, Kanada i Szkocja

24 stycznia w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyło się spotkanie z nowymi whisky w ofercie M&P. Były whisky mieszane i single malt, z: Kanady, Japonii i Szkocji. Bardzo zróżnicowane cenowo, butelki z nowymi japońskimi Nikka kosztują na półkach po blisko tysiąc złotych i raczej należy je postrzegać w kategoriach inwestycyjnych, kolekcjonerskich czy prezentowych niż do codziennego picia. Degustację prowadził Mariusz Masiak, a każdej whisky towarzyszyła bogata informacja w formie wyświetlanych slajdów.

Czytaj więcej

Degustacja nowych whisky z oferty M&P

24 stycznia M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację: kanadyjska whisky Signal Hill, nowość od GlenAllachie – torfowa blended malt whisky MacNair’s oraz 4 limitowanych perełek z Japonii: Miyagikyo Bourbon Wood Finish, Yoichi Bourbon Wood Finish, Miyagikyo Sherry Wood Finish, Yoichi Sherry Wood Finish. To kolejne limitowane Single Malt whisky od Nikka po edycjach finiszowanych w beczkach po rumie i moscatelu. Łączny koszt butelek w degustacji to ponad 4.000,00 zł. Oczywiście jak zawsze będzie możliwość wspólnego otwarcia dodatkowych butelek i korzystania z baru do późnych godzin. Ilość miejsc ograniczona. Wstęp: 100,00 zł. Zapisy prowadzi Salon Wesoła: 501540625, wesola@wina-mp.pl.

Anderson & Shaw Ltd

W XIX wieku znany blender whisky z Glasgow. Firma Anderson & Shaw powstała w 1869 roku, założyli ją panowie Alexander Dewar Anderson i Gavin Shaw. Wielki sukces odniosła w 1884 roku ich blendowana whisky The Challenge Old Highland, zdobywając jedyny złoty medal dla whisky na targach London International Exhibition. Zestawiana była z whisky w wieku 5-10 lat, leżakujących w dużym stopniu w beczkach po sherry. Nie tylko dostała medal, ale też sporo o niej pisano, w rezultacie czego stała się produktem eksportowym.

Czytaj więcej

Whisky MacNair’s powraca

Billy Walker wraz z destylarnią GlenAllachie odkupił od Pernod Ricard prawa do marek blendowanych whisky MacNair’s i White Heather. Niegdyś popularna, dziś niemal zapomniana, whisky MacNair’s powraca na rynek w wersji mocno torfowej blended malt jako MacNair’s Lum Reek. Składają się na nią whisky z Islay, z destylarni Diageo, a także whisky z GlenAllachie, z beczek z dziewiczego dębu oraz po: bourbonie, sherry oloroso i czerwonym winie. Oferowane są wersje: NAS, 12YO i 21YO. Poza intensywnym torfem w aromacie odnajdziemy dużo słodu i owoców z sadu. Whisky butelkowane są z mocą 46%. W Polsce będą dostępne w ofercie M&P.

Czytaj więcej

Big Smoke

blended malt whisky z oferty Duncan Taylor, oferowana z mocą 46% i 60%. Składają się na nią destylaty z Islay: Bruichladdich (unpeated), Bunnahabhain (heavily peated), Caol Ila (heavily peated). Aromaty piekarnicze i medyczne, jodyna, dużo torfu, miód. Finisz ziemisty jak mezcal. W przypadku wersji 60% nie czuć potężnej mocy alkoholu.

Czytaj więcej

Nectar Grove

blended malt, marka należy do niezależnego bottlera Wemyss. Zestawiono tu słodowe whisky tylko z dwóch destylarni z Highland, w wieku ok. 9 lat. Beczki refill hogsheads. W aromacie: wiśnie, słodkie ziarno, dżem pomarańczowy. W ustach grzanka, prażone ziarno, śmietanka waniliowa. Finisz to głównie grzanka. Moc – 46%.

Treacle Chest

blended malt, marka należy do niezależnego bottlera Wemyss. Zestawiono tu słodowe whisky tylko z dwóch destylarni z Highland, które były zakupione jako new make i przez cały czas leżakowane w beczkach po sherry we własnym magazynie Wemyss. Aromat mdły, maślany, masło orzechowe, mleczna czekolada i wiśnie. Nuta mineralna. Bardzo dużo wina w smaku, nuty drożdży. Wino przykryło whisky, a finisz pozostawia posmak sadzy. Moc – 46%.