Ring: Hatozaki vs Hatozaki

Whisky produkowana w Akashi Sake Brewery w ulokowanej na terenie browaru Kaikyo Distillery, która uzyskała w 2017 roku licencję na destylację, choć podobno zaczęli destylować i napełniać beczki nie czekając na zezwolenie – już w 2016 roku. Nazwa whisky pochodzi od najstarszej japońskiej latarni morskiej zbudowanej z kamienia, która wciąż stoi od 1620 roku. (według innych źródeł od 1657 roku). Akashi to spore miasto i jest też od dłuższego czasu na rynku whisky o nazwie Akashi, produkowana w Eigashima White Oak Distillery, poza sąsiedztwem whisky te nie mają jednak ze sobą nic wspólnego. Na rynek trafiły dwie wersje whisky Hatozaki – blended (40%) i pure malt (46%). Nie ma żadnych informacji na temat źródła pozyskiwania whisky do kupaży, ale być może są to wyłącznie własne whisky słodowe i zbożowe z różnych aparatów do destylacji, co w Japonii nie jest rzadkością. Brak też informacji o wykorzystanych beczkach. Patrząc na kolor whisky (niemal klarowny), jest ona bardzo młoda, beczki są zapewne kolejnego napełniania z białego dębu.

Czytaj więcej

Nowości M&P w Zielonce

27 lutego M&P Alkohole i Wina Świata Salon w Zielonce zaprasza na degustację nowych whisky z oferty firmy M&P, które pojawiły się w portfolio na rok 2019 – Macnair’s Lum Reek Peated Blended Malt (Szkocja), Nikka Days Whisky (Japonia), Signal Hill Canadian Whiskey (Kanada), The Irishman Founders Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia). Po zakończeniu degustacji możliwość dokonania korzystnych zakupów, w promocyjnych cenach. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc na sali degustacyjnej, wymagana telefoniczna rezerwacja: 518 973 860. Godz. 19-21.00. Bilet: 40 zł. Miejsce: ul. Marecka 30B, Zielonka.

Japonia, Kanada i Szkocja

24 stycznia w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyło się spotkanie z nowymi whisky w ofercie M&P. Były whisky mieszane i single malt, z: Kanady, Japonii i Szkocji. Bardzo zróżnicowane cenowo, butelki z nowymi japońskimi Nikka kosztują na półkach po blisko tysiąc złotych i raczej należy je postrzegać w kategoriach inwestycyjnych, kolekcjonerskich czy prezentowych niż do codziennego picia. Degustację prowadził Mariusz Masiak, a każdej whisky towarzyszyła bogata informacja w formie wyświetlanych slajdów.

Czytaj więcej

Degustacja nowych whisky z oferty M&P

24 stycznia M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację: kanadyjska whisky Signal Hill, nowość od GlenAllachie – torfowa blended malt whisky MacNair’s oraz 4 limitowanych perełek z Japonii: Miyagikyo Bourbon Wood Finish, Yoichi Bourbon Wood Finish, Miyagikyo Sherry Wood Finish, Yoichi Sherry Wood Finish. To kolejne limitowane Single Malt whisky od Nikka po edycjach finiszowanych w beczkach po rumie i moscatelu. Łączny koszt butelek w degustacji to ponad 4.000,00 zł. Oczywiście jak zawsze będzie możliwość wspólnego otwarcia dodatkowych butelek i korzystania z baru do późnych godzin. Ilość miejsc ograniczona. Wstęp: 100,00 zł. Zapisy prowadzi Salon Wesoła: 501540625, wesola@wina-mp.pl.

Anderson & Shaw Ltd

W XIX wieku znany blender whisky z Glasgow. Firma Anderson & Shaw powstała w 1869 roku, założyli ją panowie Alexander Dewar Anderson i Gavin Shaw. Wielki sukces odniosła w 1884 roku ich blendowana whisky The Challenge Old Highland, zdobywając jedyny złoty medal dla whisky na targach London International Exhibition. Zestawiana była z whisky w wieku 5-10 lat, leżakujących w dużym stopniu w beczkach po sherry. Nie tylko dostała medal, ale też sporo o niej pisano, w rezultacie czego stała się produktem eksportowym.

Czytaj więcej

Whisky MacNair’s powraca

Billy Walker wraz z destylarnią GlenAllachie odkupił od Pernod Ricard prawa do marek blendowanych whisky MacNair’s i White Heather. Niegdyś popularna, dziś niemal zapomniana, whisky MacNair’s powraca na rynek w wersji mocno torfowej blended malt jako MacNair’s Lum Reek. Składają się na nią whisky z Islay, z destylarni Diageo, a także whisky z GlenAllachie, z beczek z dziewiczego dębu oraz po: bourbonie, sherry oloroso i czerwonym winie. Oferowane są wersje: NAS, 12YO i 21YO. Poza intensywnym torfem w aromacie odnajdziemy dużo słodu i owoców z sadu. Whisky butelkowane są z mocą 46%. W Polsce będą dostępne w ofercie M&P.

Czytaj więcej

Big Smoke

blended malt whisky z oferty Duncan Taylor, oferowana z mocą 46% i 60%. Składają się na nią destylaty z Islay: Bruichladdich (unpeated), Bunnahabhain (heavily peated), Caol Ila (heavily peated). Aromaty piekarnicze i medyczne, jodyna, dużo torfu, miód. Finisz ziemisty jak mezcal. W przypadku wersji 60% nie czuć potężnej mocy alkoholu.

Czytaj więcej

Nectar Grove

blended malt, marka należy do niezależnego bottlera Wemyss. Zestawiono tu słodowe whisky tylko z dwóch destylarni z Highland, w wieku ok. 9 lat. Beczki refill hogsheads. W aromacie: wiśnie, słodkie ziarno, dżem pomarańczowy. W ustach grzanka, prażone ziarno, śmietanka waniliowa. Finisz to głównie grzanka. Moc – 46%.

Treacle Chest

blended malt, marka należy do niezależnego bottlera Wemyss. Zestawiono tu słodowe whisky tylko z dwóch destylarni z Highland, które były zakupione jako new make i przez cały czas leżakowane w beczkach po sherry we własnym magazynie Wemyss. Aromat mdły, maślany, masło orzechowe, mleczna czekolada i wiśnie. Nuta mineralna. Bardzo dużo wina w smaku, nuty drożdży. Wino przykryło whisky, a finisz pozostawia posmak sadzy. Moc – 46%.

Vanilla Burst

blended malt, marka należy do niezależnego bottlera Wemyss. Zestawiono tu słodowe whisky tylko z dwóch destylarni ze Speyside, które były zakupione jako new make i przez cały czas leżakowane w beczkach po bourbonie we własnym magazynie Wemyss. W nosie: wanilia, orzechy laskowe, toffi, zioła. Smak agresywny, dużo alkoholu, dużo ziarna, finisz to ziarno i wanilia. Moc – 46%.

Copper Dog

blended malt zrobiony przez Diageo dla słynnego baru w hotelu Craigellachie, zestawiony z single maltów tylko z regionu Speyside. Mocno promowany i dostępny m.in. w sklepach wolnocłowych na wielu europejskich lotniskach. W nosie: wanilia, butterscotch, zboże. Smak delikatny, bardzo zbożowy, z nutkami mlecznej czekolady. Nieco pieprzu w finiszu. Moc – 40%.

Czytaj więcej

Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej

Dziesięć whisky w DSR 2018

Diageo ujawniło tegoroczną edycję swoich whisky, tworzących kolekcję Diageo Special Releases. To dziesięć butelek, w tym jedna whisky blendowana, Cladach (57,1%), co po gaelicku znaczy wybrzeże, a zmieszane w niej zostały whisky z nadmorskich destylarni Diageo: Caol Ila, Clynelish, Lagavulin, Oban, Inchgower i Talisker. Poza blendem w tegorocznej edycji znalazły się: Caol Ila Unpeated 15YO (59,1%), Caol Ila 35YO (58,1%), Carsebridge 48YO (43,2%), Inchgower 27YO (55,3%), Lagavulin 12YO (57,8%), Oban 21YO (57,9%), Pittyvaich 28YO (52,1%), Glen Ord 14YO (57,6%), Talisker 8YO (59,4%). Ceny whisky w nowej edycji wahają się od 70 funtów za Taliskera, po 100 funtów za butelkę młodszej Caol Ila i Glen Ord, aż do 750 funtów za Carsebridge.

Buchanan’s blended malt

Buchanan’s to jedna z najstarszych marek w historii szkockiej mieszanej whisky. Stworzył ją w 1879 roku James Buchanan. Dziś należy do Diageo, które wprowadziło właśnie na rynek pierwszą w historii marki wersje blended malt. Jest to whisky piętnastoletnia (w rzeczywistości jest tu duży udział whisky osiemnastoletnich), butelkowana z mocą 40%, zestawiona m.in. z single malts z destylarni Dufftown i Glendullan.

Lower East Side

blended malt stworzona przez The Borders Distillery, whisky pochodzą z amerykańskiego dębu. Aromat słodki – owoce (jabłka, morele, brzoskwinie, śliwki) i toffi, wanilia, ciasto drożdżowe. W ustach słodko-cierpkie: wiśnie, trochę jodyny, ocet jabłkowy. W finiszu wypieczony chleb z marmoladą morelową. Moc – 40%.

Spotkanie z whisky Murray McDavid

Jedną z sesji masterclass towarzyszących dziesiątym urodzinom sklepu SingleMalt.pl oraz obchodom Dnia Whisky w Polsce, było spotkanie z niezależnym bottlerem, firmą Murray McDavid. Prowadził je ambasador firmy, Rajmund Matuszkiewicz. Murray McDavid to bottler o długim stażu na rynku szkockiej whisky. Ich kwatera główna i magazyny mieszczą się w zamkniętej w 1985 roku Coleburn Distillery (sama marka Coleburn należy do Diageo) w sercu Speyside. Whisky butelkowane są w kilku seriach: Mission Gold, Benchmark, Mystery Malt, Select Grain, The Vatting i Crafted Blend. Warszawskie spotkanie było okazją do spróbowania kilku z nich oraz poznania filozofii finiszowania whisky w beczkach po winie, rumie czy np. amerykańskiej rye whiskey.
– Firma Murray McDavid była prekursorem finiszowania w beczkach po winach, nie byli pierwsi, ale byli jedni pierwszych i wciąż te beczki są w magazynach firmy. I wciąż eksperymentujemy, choćby z beczkami po żytniej whiskey – mówił Rajmund Matuszkiewicz.

Czytaj więcej