Big Peat na Fèis ìle 2022

Z okazji festiwalu na Islay Fèis ìle 2022 firma Douglas Laing przygotowała limitowaną edycję swojej blended malt whisky Big Peat Beach Barbecue Limited Edition. Tylko 3000 butelek z mocą beczki 54,2%. Firma przygotowała także zestaw degustacyjny z myślą o osobach, które nie będą mogły uczestniczyć w wydarzeniach na Islay. Whisky Discovery Set to cztery mocno torfowe buteleczki po 20 ml. Degustację online poprowadzi Dougal Barr, brand ambasador firmy Douglas Laing, w poniedziałek 20th czerwca o 19.00 czasu GMT. Zestaw kosztuje 25 funtów i obejmuje próbki whisky: Big Peat, Big Peat 12YO, Big Peat Limited Edition Natural Cask Strength i Old Particular Big Peat’s Finest Islay Distillery 15YO.

Czytaj więcej

Two Stacks Smoke & Mirrors Peated Stout Cask

Irlandzka blended malt. Mieszanka składająca się w: 10% z podwójnie destylowanej single malt whisky i 30% potrójnie destylowanej single malt dojrzewających w beczkach po bourbonie oraz 60% potrójnie destylowanej single malt starzonej w beczkach po bourbonie i po piwie imperial stout. Moc – 48%. Przyjemny zapach: jabłek, gruszek, chmielu, przypraw korzennych, polnych kwiatów, rumianku. Smak oleisty, słodowy, sporo kwaśnych jabłek, kwaśne śliwki, kwaśne zielone pomidorki, delikatnie słoność. W finiszu bardzo kwaśne, intensywne zielone jabłka, słód, pieprz.

Ichiro’s Wine Wood Reserve

Whisky blended malt złożona z destylatów z należącej do Ichiro Akuto Chichibu Distillery oraz działającej w latach 1946-2000 Hanyu Distillery, jak również nieujawnionych szkockich destylarni. Whisky była finiszowana w tzw. ovum cask. Te niezwykłe beczki zostały zaprojektowane we Francji w 2010 roku przez firmę Taransaud, zbudowane z francuskiego dębu, mają jajowaty kształt i pojemność 20 hl. Wcześniej leżakowało w niej czerwone wino. To pierwsza whisky z tego typu zbiornika.
Whisky ma 46,5%. Zapach pełen czerwonych owoców – wiśnie, śliwki, jagody. Smak słodko-cierpki: gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, likierowe wino. Finisz dość długi, też cierpko-słodki, dużo wiśni, śliwki, maliny. W Polsce w ofercie The Last Port.

Macnair’s Lum Reek 10YO CS Batch 1

Blended malt, zestawiona przez Billy Walkera z whisky z GlenAllachie, Caol Ila i Lagavulin. Beczki po sherry, wine barrique, virgin oak, butelkowana z mocą uśrednioną z beczek 55,4%. Wędzone śliwki, wędzone wiśnie, octany, lukier, orzechy włoskie, anyż. W smaku bardzo dużo torfu, sól, węgiel, anyż, mięta, lukrecja. W finiszu torf, sól, wiśnie, śliwki, placek ze śliwkami.

Murray McDavid Malt of Islay 1989 The Vatting

Edycja blended malt butelkowana w 2017 roku w wieku 27 lat, finiszowana w beczkach po sherry. Składają się na nią whisky z Bowmore i Laphroaig. Wypuszczono 1071 butelek, moc 44,9%. Zapach lasu, szczap wypalonego drewna, śliwek, gruszek wędzonych śliwek. Smak cierpki, delikatnie korzenny, dużo nut utlenionych, winnych, rodzynki, daktyle. W finiszu nuty medyczne, jabłka i pestki jabłek, lekko anyż, mięta.

Old Perth CS Sherry Cask

Whisky blended malt zabutelkowana z mocą 56,8% w styczniu 2021 dla Morrison Scotch Whisky Distillers, zestawiona z destylatów w wieku 8-10 lat wyłącznie z regionu Speyside. Zapach bardzo słodki – czekolada z orzechami, z rodzynkami, z suszonymi śliwkami, wanilia, lukier, goździki. W smaku jest dla odmiany cierpko, limonki, wędzone śliwki, sól, skóra. W finiszu anyż, mięta, lukrecja, szałwia i trochę goździków. W ofercie Tudor House.

Nowa whisky Lum Reek

Billy Walker wprowadza czwartą whisky w serii MacNair’s Lum Reek. To dziesięcioletnia blended malt złożona z whisky ze Speyside i Islay, zmieszanych dodatkowo z whisky z GlenAllachie i razem wlanych na dalszą maturację do trzech rodzajów beczek: po sherry, po czerwonych winach oraz z dziewiczego dębu. Butelkowana z naturalną mocą 55,5%. Pełna subtelnego, słodkiego dymu. W Polsce pojawi się w sklepach sieci M&P.

Glenroger’s 8YO

Whisky typu blended malt, ze Speyside, ze stajni Marie Brizard. Osiem lat leżakowania w amerykańskim dębie, za zestawianie odpowiadał Robert Fleming. Moc – 40%. Aromat zbożowy, kajmakowy, słodki, słodowy, do tego słodkie gruszki. W ustach dużo słodkiego ziarna, rodzynki, figi. Finisz delikatnie ziołowy, nuta mięty, dużo słodkiego słodu.

Świąteczny wieczór z whisky

Dom Whisky zaprasza 16 grudnia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Dariusz Fabrykiewicz – Prestige Brands & Whiskies Ambassador. Do spróbowania będą: Aberlour 18YO, The Glenlivet The Archive 21YO, Ballatntine’s 21YO, Chivas Regal Royal Salute 21YO oraz Chivas Regal Ultis. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji wynosi 362 zł/os. W cenie są: butelka Aberlour 18YO i 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 14 grudnia.

Palikot Selekcja Blended Malt Scotch Whisky

Mieszana whisky słodowa z dwóch destylarni – Linkwood i Caol Ila. Bez podania wieku (destylaty z beczek 5, 10 i 11 lat, beczki po sherry oloroso i bourbonie), butelkowana z mocą 50%. Zapach przyjemny: słodu, ziarna, śrutownika, do tego nuta wiśni, śliwek, wanilia. Smak lekko dymny i medyczny, jabłka i gruszki, sadza. Finisz przyjemnie owocowy, dużo jabłek jak w calvados, gruszki.

Wieczór z Compass Box

8 września odbyła się degustacja szkockich whisky firmy Compass Box. Spotkanie prowadzili Jarosław Buss z Todor House, polski importer marki oraz Jillian Boyd z Compass Box. Organizatorem wydarzenia był Fort Whisky.
– Nasze blendy to zwykle 45% whisky słodowych i 55% zbożowych. Jesteśmy zwolennikami pełnej transparentności i informowania o tym, co jest w butelce, jakie zostały wykorzystane beczki. Jeśli chodzi o dostęp do beczek, to nasz założyciel, John Glaser, ma świetne kontakty w branży i dostęp do najlepszych zasobów – mówiła Jillian Boyd.

Czytaj więcej

Wieczór Compass Box

SingleMalt.pl zaprasza 8 września, godzina 19:00 na degustacje online przez platformę Zoom. Degustacja będzie częściowo prowadzona w języku angielskim, bez tłumaczenia na język polski. Będzie to spotkanie z Compass Box, wyjątkową marką, która koncentruje się na innowacyjności, kreatywności i odkrywaniu nowych sposobów czerpania radości i przyjemności z whisky. John Glaser, założyciel Compass Box, pracując swego czasu dla jednej z dużych i znanych destylarni spostrzegł, że większość firm produkujących i sprzedających whisky robi to w niemalże identyczny sposób. Zatęsknił za dawno zapomnianym modelem produkcji, nastawionym na jakość w każdej butelce. 8 września będziemy mieli okazję poznać podstawowe produkty z portfolio oraz zupełną nowość – Compass Box Orchard House. Degustację poprowadzi Jarosław Buss – ambasador marki w Polsce. Uczestnikiem spotkania online będzie specjalny gość ze Szkocji – przedstawiciel Compass Box. Zestaw degustacyjny składa się aż z 6 whisky (próbki po 20 ml): Compass Box Artist Blend, Compass Box The Spice Tree, Compass Box Orchard House, Compass Box The Story of the Spaniard, Compass Box Glasgow Blend, Compass Box The Peat Monster. Koszt: 99 zł na uczestnika (w prezencie voucher 50 zł na whisky z oferty Compass Box).

Bikkun Batch 001

Whisky blended malt o mocy powstała dzięki współpracy z Distell International i Basque Moonshiners, dzięki czemu obok hiszpańskiej whisky dojrzewanej w beczkach po winie rioja, są tu szkockie destylaty: dojrzewane w beczkach po sherry z gorzelni Deanston w regionie Highland oraz wyspiarskie, torfowe: Ledaig z Mull i Bunnahabhain z Islay. Tylko 599 butelek. Zapach intensywnie medyczny, torfowy, słono-słodki, pieczone jabłka, jabłka w lukrze. W smaku tłusta, mocno torfowa, dużo śliwek, suszonych i wędzonych śliwek, ale też asfalt, wyjałowione bandaże, węgiel drzewny, sól, leśne zioła. W finiszu – sól, wodorosty, zioła, węgiel i waniliowy budyń.

Cladach

whisky towarzyszyła serii Diageo Special Releases w 2018 roku. Skomponowana jest wyłącznie z single maltów z destylarni leżących na wybrzeżu (Cladach to po gaelicku wybrzeże): Caol Ila, Clynelish, Inchgower, Lagavulin, Oban i Talisker. Wykorzystano beczki po bourbonie pierwszego napełnienia i beczkach typu hogshead z dębu amerykańskiego oraz beczkach po sherry typu butt pierwszego i ponownego napełnienia. Butelkowana z mocą 57,1%. Aromat słodki, soczysty, pełen jabłek i pieczonych jabłek, lukru, prażonych migdałów, śliwek, wiśni w czekoladzie i dymu. Do tego sól i wilgotne drewno, nuta medyczna, ziołowa. W ustach słone jabłka, słone wiśnie, słone gruszki, pomieszanie morskiej soli i słodyczy świeżych owoców, niespotykane. Czekolada z orzechami włoskimi, imbir, pieprz, znów wiśnie w czekoladzie, solony karmel. Finisz smaczny, grający na tych dwóch przeciwnościach soli i słodyczy. Ciekawe, że choć torf jest wszędzie w tej whisky, to jest doskonale ukryty pod solą i słodyczą owoców. Jest też w finiszu nieco ziemista nuta miodu z agawy jak w tequili. Wspaniale zbudowana, głęboka, przyjemna do picia whisky, a jednocześnie prawdziwie morska.