Kazbek Peak XO

wyjątkowo nie udana marka gruzińskiej brandy, butelkowany jako XO destylat zaledwie pięcioletni, o mocy zaledwie 36%, można odnieść wrażenie, że płyn jest tu tylko dodatkiem do butelki. Producentem jest Kvareli Cellar z Kachetii, w ofercie jest też wersja brandy Kazbek Peak starzona sześć miesięcy oraz wina z własnych winnic w Kindzmarauli. Polskim dystrybutorem jest firma Partner Center. Kazbek Peak XO ma zapach rodzynek i… nieprzyjemną nutę wilgotnej tektury. Smak kakao, mokka. W finiszu miód, rodzynki, daktyle, kawa. Bardzo mocno wyczuwalny alkohol.

Monte Sabotino 20 Anni

brandy z piwnic Zanin, najpierw dojrzewała w beczkach z dębu slawońskiego, potem trafiła do beczek z kasztanowca. Aromat słodki, pełen wiśni, czereśni, truskawek, dojrzałych śliwek, marcepan. W smaku dużo cynamonu, maliny, wanilia. Finisz cynamonowo-owocowy, kojarzy się z gumą balonową, czekolada z malinami. Moc – 40%.

1233 z Torunia

Toruńskie Wódki Gatunkowe zaprezentowały nowe edycje swoich starzonych destylatów jabłkowego i winogronowego. Na etykiecie Anno Domini 1233 – rok, w którym Toruń uzyskał prawa miejskie. 1233 Luxury Apple Vodka zastąpi dotychczasowe edycje znane jako Sigismundus III Vasa, a 1233 Luxury Grape Vodka pojawia się w miejsce wódki Valesius. Brandy robiona jest na bazie win mołdawskich. Trunki leżakowane są w dębowych beczkach, wlane do masywnych karafek, pakowane w kartoniki. Cena na półce to ok. 150 zł za 0,7 l.

David

wprowadzona w 2021 roku gruzińska brandy, produkcji GeoAlco. Dwie wersje – trzy i pięciogwiazdkowa, obydwie o mocy 40%. Trzygwiazdkowa ma lekki aromat bakaliowy, bardzo dużo rodzynek w zapachu, wanilia, delikatnie przebijają śliwki. Smak słodki, ale nie przesadnie, nuty miodu, słodkiego soku winogronowego. W finiszu wanilia, rodzynki, suszone daktyle, orzechy włoskie. Pięciogwiazdkowa w porównaniu z wersją trzygwiazdkową ma więcej tanin w zapachu, wyraźna nuta orzechowa, więcej śliwek. Smak mniej słodki, jest czekolada z orzechami laskowymi, orzechy włoskie, toffie. Zrównoważona, lekka brandy, nieco bardziej cierpka niż trzygwiazdkowa, ale czuć suszone daktyle, figi. W Polsce w ofercie Marani 1915.

Czytaj więcej

Odstępstwa od normy

26 kwietnia odbyła się degustacja Wolf & Oak, prowadzona przez Michała Płucisza. Był to przegląd różnych trunków, z różnych okresów działalności. Na początek dwa destylaty z piwa, z browarów Chełmiński i Brodacz. – Praca z browarami to duże wyzwanie i ciekawe doświadczenie, a też znak czasu, bo na rynku jest bardzo dużo piwa, które przez Covid nie ma gdzie sprzedać. Destylacja piwa daje małą wydajność, często potrzeba trzech destylacji, jednocześnie jest tak aromatyczne, że daje dobre ostateczne efekty – mówił Michał Płucisz. Po destylatach piwnych była wódka żytnia starzona w beczkach, namiastka przyszłej rye whiskey, która będzie powstawać w wykańczanej destylarni w Stanicy. I na koniec brandy oraz brandy z miodem. – Dla mnie pięknem jest odstępstwo od normy – podsumował swoje eksperymenty Michał Płucisz, przyznając jednocześnie, że próbowane wypusty miały charakter jednorazowej przygody, doświadczeń. W przyszłości dla Wolf & Oak najważniejsza będzie żytnia whisky, ale też okowita i wódka żytnia czy doceniony już ziołowy Eliksir.

Czytaj więcej

Călăraşi 3YO

podstawowa wersja mołdawskiej brandy z piwnic Călăraşi, jednego z najstarszych producentów brandy w Mołdawii. Destylarnię uruchamiał w 1896 roku David Sarajishvili, nestor gruzińskiej brandy. Aromat orzechów, starego drewna, fig, rodzynek. Smak rodzynek i fig, czekolady. W finiszu sporo alkoholu, dużo rodzynek, figi, daktyle. Moc – 40%.

Jak powstaje Metaxa

14 stycznia odbyła się prezentacja marki Metaxa, którą prowadził Piotr Wesołowski, ambasador marki w Polsce. Metaxa nie może być nazywana brandy, gdyż do starzonego destylatu dodawane są wina muscat z Wyspy Samos oraz ekstrakty płatków zbieranych w maju róż z gór na Peloponezie i ziół śródziemnomorskich. Wprowadzeniem do degustacji była analiza młodego winnego destylatu oraz leżakowanego, wzmocnionego wina Samos Muscat, które dodaje aromatu.

Czytaj więcej

Black Horse

brandy klasy stravecchio z destylarni Zanin, jest kupażem z winogron: trebbiano, chardonnay i pinot nero, leżakowała 3 lata w slawońskim dębie. Aromat poziomki, truskawki. Smak gumy balonowej, rumianek, siano, bardzo delikatna. W finiszu nieco cynamonu, wanilia, wiśnie, rodzynki, popiół. Moc – 38%. W ofercie M&P.

Wieczór z Metaxa

Dom Whisky zaprasza 14 stycznia o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Piotr Wesołowski, brand ambasador marki Metaxa w Polsce. Do spróbowania będą: Metaxa Private Reserve, Metaxa Angels Treasure Single Cask Strength, Metaxa AEN Cask no2 – Despina, Samos Muscat Wine i Wine Distillate Blend. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Skype. Koszt degustacji 710 zł/osoba, a w cenie: butelka Metaxa Angel’s Treasure Release 2019 + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml. oraz kieliszek degustacyjny z logo Metaxy.

St-Rémy z beczek po sherry

Rémy Cointreau wypuściło nową wersję swojej sztandarowej brandy, St-Rémy Oloroso Sherry Cask Finish. Butelkowana z mocą 40%, ukazała się w limitowanej edycji – 17800 butelek, pochodzących z dziesięciu beczek, które przyjechały z Jerez i zostały napełnione francuską brandy. Za zestawienie produktu odpowiadał Cécile Roudaut, master blender St-Rémy. Brandy ukazuje się w serii Cask Finish Collection, zapoczątkowane w 2018 roku. Dotąd ukazały się edycje z beczek po: francuskim winie chardonnay, po rumie, po whisky z Islay oraz po winie cabernet sauvignon. Edycja niestety nie trafi na polski rynek. Dystrybutorem St-Rémy w Polsce jest CEDC.

Zanin Brandy Stravecchio 5 Anni

wcześniej była wersja sześcioletnia tej brandy, jest też dwunastoletnia. Destyluje ją Zanin, firma z regionu Veneto, znana przede wszystkim z grappy, choć mają też wiele beczek napełnionych brandy. Aromaty: orzechów, rodzynek, wanilii, toffi, jabłek, brzoskwini, moreli, jest też nuta mleczna, czy może bardziej ptasiego mleczka. W ustach owoce – wiśnie, agrest, morele, poza tym dużo wanilii, słodycz miodu i cierpkość orzechów. Słodki finisz – mleczna czekolada, toffi, syrop z wiśni. W ofercie M&P.

Paul John XO

Pierwsza brandy takiej klasy, jaka powstała w Indiach. Luksusowy produkt eksportowy. Destylowana z winogron ugni blanc, które stosuje się przy produkcji koniaku, a także… z odmiany winorośli lisiej (vitis labrusca) zwanej w Indiach Bangalore Blue, a w innych częściach świata – Isabella. To bardzo soczyste i obfite w barwniki ciemne winogrona. Leżakowała w średnio wypalonych beczkach z dębu limuzynowego na Wyspie Goa, w niemal tropikalnym klimacie. Nie wiadomo, jak długo była starzona oraz z ilu beczek pochodzi kupaż. Intensywny aromat – rodzynki, tytoń, ocet winny, cytryna, jabłka. W smaku – skóra, tytoń, imbir, rodzynki. Finisz cierpki, tytoniowy, w stylu Grande Champagne, herbata. Moc – 46%. W ofercie M&P.

Prezentacja brandy Niko Pirosmani

18 września firma Smart Drink zaprezentowała w salonie Inwino nowe trunki w swojej ofercie, brandy Niko Pirosmani z Gruzji. Marka dedykowana jest sławnemu gruzińskiemu prymitywiście, żyjącemu w latach 1862-1918 w Kachetii Niko Pirosmanaszwili, znanemu jako Pirosmani. Powstaje w zakładzie Alcohol Beverage Factory (ABF) w Kachetii, z białych odmian winogron rkatsiteli i mtsvane, z własnych winnic.

Czytaj więcej

Siedem razy Sarajishvili

7 września miłośnicy gruzińskich trunków mieli okazję spotkać się w wine-barze restauracji marani w Warszawie na prawdziwej uczcie. Vano Makhniashvili, prezes spółki Marani 1915, która importuje do Polski m.in. gruzińskie wina, brandy czy słynne wody Borjomi, zaprezentował pełna kolekcję brandy z piwnic Sarajishvili. Dojrzewające na przedmieściach Tbilisi destylaty pochodzą z piwnic o ponadstuletniej tradycji. Produkcja odbywa się w zakładzie w Kachetii, w szarentejskich alembikach. To prawdziwe skarby w świecie alkoholi, brandy Sarajishvili bez problemu mogą konkurować z francuskimi koniakami, zwłaszcza, że większość z nich dojrzewa we francuskim dębie, a proces destylacji jest taki sam jak w Cognac.

Czytaj więcej

St. Rémy

jedna z wiodących marek francuskich brandy, o tradycji sięgającej 1886 roku. Występuje w wersji VSOP oraz XO. Swoją nazwę brandy zawdzięcza biskupowi Saint Rémy, który żył w Reims w VI wieku. Należy do Rémy Cointreau Group i jest najlepiej sprzedającą się marką brandy we Francji, co zawdzięcza w większym stopniu cenie, reklamie i sprawnej dystrybucji, niż swojej wyjątkowości. VSOP to moc zaledwie 36%, barwa ciemnego bursztynu, lekka, w smaku wyczuwa się wanilię, ale i ziarna kakao, czereśnie, maliny. St. Remy XO ma już 40%, aromat rodzynek i orzechów, smak muszkatu, orzechów, rodzynek, śliwek, fig, miodu, a w finiszu tytoń, suszone morele, figi, rodzynki, daktyle. W Polsce w ofercie CEDC.

Czytaj więcej