Alexx VSOP EGO

Ukraińska brandy w wieku 4-15 lat. Przyjemny zapach: śliwek, gruszek, jabłek, czeremchy, zielonych włoskich orzechów. Smak cierpko-słodki, dużo gruszek, jabłka i pestki jabłek, morele, migdały, orzechy, oleistość, pestki słonecznika. Przyjemny finisz, jest w nim połączenie muszkatowej, pułkowej słodyczy, nut rodzynek, utlenionego likierowego wina. Przypomina bardziej starzoną aromatyczna grappę, niż koniak. Moc – 40%.

Jatone 30YO Cigar Reserve Batch 4

Wiek destylatów 30-50 lat, moc 40%. Jatone powstaje na Ukrainie, w zakładach Tavria. Historia tego miejsca zaczęła się w 1899 roku, trzech winemakerów ze Szwajcarii i Francji, panowie Jean Jaton, Julius Meyer i Louis Gehler, założyli nad Dnieprem, przy wiosce znanej wówczas jako Osnova, winnice. Były to czasy Imperium Rosyjskiego, ożywionej współpracy z regionem Cognac, skąd zakupiono sprzęt do destylacji i beczki do leżakowania. Ta brandy powstała głównie z winogron szczepów: chardonnay, sauvignon blanc i aligote. Jest to najstarsza brandy jaka została zabutelkowana pod marką Jatone, oferowana wyłącznie do segmentu travel retail.
Zapach bardzo przyjemny, pełen orzechów włoskich, śliwek, skóry, tytoniu, lekko marcepan. W smaku dużo tanin, goryczy, ale i owocowości – śliwki, morele, tytoń, przyprawy korzenne – gałka muszkatołowa, imbir, cynamon. Finisz zdecydowanie wytrawny, tabaczkowy, sporo imbiru, suszone morele, suszone orzechy włoskie, żołędzie, suche liście, gorzka herbata, skóra. Przyjemna, wytrawna propozycja.

Seven Tails XO

Niezwykły kupaż. Mamy tu zmieszane razem: francuskie brandy w wieku 3-5, armaniak bez wieku z regionu Ténarèze, armaniak czteroletni, armaniak trzydziestoletni, koniak ośmioletni i koniak dziesięcioletni. I ta mieszanka była mariażowana w beczkach po sherry. W zapachu masa rodzynek, figi, daktyle, masa kajmakowa, słodki sezam, ale też bardziej wytrawne, tytoniowe nuty w tle. W ustach bardzo owocowo – gruszki, śliwki, morele, rodzynki i daktyle, są też taniny – orzechy włoskie, suszone owoce, herbata. Finisz to także połączenie tanin i słodyczy, bardzo harmonijnie. Dużo skórek owoców – jabłek, gruszek, moreli, tłuste, oleiste, nuty kakao, ale też skóra. Moc – 41,8%. W ofercie Vininova.

Kazbek Peak XO

wyjątkowo nie udana marka gruzińskiej brandy, butelkowany jako XO destylat zaledwie pięcioletni, o mocy zaledwie 36%, można odnieść wrażenie, że płyn jest tu tylko dodatkiem do butelki. Producentem jest Kvareli Cellar z Kachetii, w ofercie jest też wersja brandy Kazbek Peak starzona sześć miesięcy oraz wina z własnych winnic w Kindzmarauli. Polskim dystrybutorem jest firma Partner Center. Kazbek Peak XO ma zapach rodzynek i… nieprzyjemną nutę wilgotnej tektury. Smak kakao, mokka. W finiszu miód, rodzynki, daktyle, kawa. Bardzo mocno wyczuwalny alkohol.

Monte Sabotino 20 Anni

brandy z piwnic Zanin, najpierw dojrzewała w beczkach z dębu slawońskiego, potem trafiła do beczek z kasztanowca. Aromat słodki, pełen wiśni, czereśni, truskawek, dojrzałych śliwek, marcepan. W smaku dużo cynamonu, maliny, wanilia. Finisz cynamonowo-owocowy, kojarzy się z gumą balonową, czekolada z malinami. Moc – 40%.

1233 z Torunia

Toruńskie Wódki Gatunkowe zaprezentowały nowe edycje swoich starzonych destylatów jabłkowego i winogronowego. Na etykiecie Anno Domini 1233 – rok, w którym Toruń uzyskał prawa miejskie. 1233 Luxury Apple Vodka zastąpi dotychczasowe edycje znane jako Sigismundus III Vasa, a 1233 Luxury Grape Vodka pojawia się w miejsce wódki Valesius. Brandy robiona jest na bazie win mołdawskich. Trunki leżakowane są w dębowych beczkach, wlane do masywnych karafek, pakowane w kartoniki. Cena na półce to ok. 150 zł za 0,7 l.

David

wprowadzona w 2021 roku gruzińska brandy, produkcji GeoAlco. Dwie wersje – trzy i pięciogwiazdkowa, obydwie o mocy 40%. Trzygwiazdkowa ma lekki aromat bakaliowy, bardzo dużo rodzynek w zapachu, wanilia, delikatnie przebijają śliwki. Smak słodki, ale nie przesadnie, nuty miodu, słodkiego soku winogronowego. W finiszu wanilia, rodzynki, suszone daktyle, orzechy włoskie. Pięciogwiazdkowa w porównaniu z wersją trzygwiazdkową ma więcej tanin w zapachu, wyraźna nuta orzechowa, więcej śliwek. Smak mniej słodki, jest czekolada z orzechami laskowymi, orzechy włoskie, toffie. Zrównoważona, lekka brandy, nieco bardziej cierpka niż trzygwiazdkowa, ale czuć suszone daktyle, figi. W Polsce w ofercie Marani 1915.

Czytaj więcej

Odstępstwa od normy

26 kwietnia odbyła się degustacja Wolf & Oak, prowadzona przez Michała Płucisza. Był to przegląd różnych trunków, z różnych okresów działalności. Na początek dwa destylaty z piwa, z browarów Chełmiński i Brodacz. – Praca z browarami to duże wyzwanie i ciekawe doświadczenie, a też znak czasu, bo na rynku jest bardzo dużo piwa, które przez Covid nie ma gdzie sprzedać. Destylacja piwa daje małą wydajność, często potrzeba trzech destylacji, jednocześnie jest tak aromatyczne, że daje dobre ostateczne efekty – mówił Michał Płucisz. Po destylatach piwnych była wódka żytnia starzona w beczkach, namiastka przyszłej rye whiskey, która będzie powstawać w wykańczanej destylarni w Stanicy. I na koniec brandy oraz brandy z miodem. – Dla mnie pięknem jest odstępstwo od normy – podsumował swoje eksperymenty Michał Płucisz, przyznając jednocześnie, że próbowane wypusty miały charakter jednorazowej przygody, doświadczeń. W przyszłości dla Wolf & Oak najważniejsza będzie żytnia whisky, ale też okowita i wódka żytnia czy doceniony już ziołowy Eliksir.

Czytaj więcej

Călăraşi 3YO

podstawowa wersja mołdawskiej brandy z piwnic Călăraşi, jednego z najstarszych producentów brandy w Mołdawii. Destylarnię uruchamiał w 1896 roku David Sarajishvili, nestor gruzińskiej brandy. Aromat orzechów, starego drewna, fig, rodzynek. Smak rodzynek i fig, czekolady. W finiszu sporo alkoholu, dużo rodzynek, figi, daktyle. Moc – 40%.

Jak powstaje Metaxa

14 stycznia odbyła się prezentacja marki Metaxa, którą prowadził Piotr Wesołowski, ambasador marki w Polsce. Metaxa nie może być nazywana brandy, gdyż do starzonego destylatu dodawane są wina muscat z Wyspy Samos oraz ekstrakty płatków zbieranych w maju róż z gór na Peloponezie i ziół śródziemnomorskich. Wprowadzeniem do degustacji była analiza młodego winnego destylatu oraz leżakowanego, wzmocnionego wina Samos Muscat, które dodaje aromatu.

Czytaj więcej

Black Horse

brandy klasy stravecchio z destylarni Zanin, jest kupażem z winogron: trebbiano, chardonnay i pinot nero, leżakowała 3 lata w slawońskim dębie. Aromat poziomki, truskawki. Smak gumy balonowej, rumianek, siano, bardzo delikatna. W finiszu nieco cynamonu, wanilia, wiśnie, rodzynki, popiół. Moc – 38%. W ofercie M&P.

Wieczór z Metaxa

Dom Whisky zaprasza 14 stycznia o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Piotr Wesołowski, brand ambasador marki Metaxa w Polsce. Do spróbowania będą: Metaxa Private Reserve, Metaxa Angels Treasure Single Cask Strength, Metaxa AEN Cask no2 – Despina, Samos Muscat Wine i Wine Distillate Blend. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Skype. Koszt degustacji 710 zł/osoba, a w cenie: butelka Metaxa Angel’s Treasure Release 2019 + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml. oraz kieliszek degustacyjny z logo Metaxy.

St-Rémy z beczek po sherry

Rémy Cointreau wypuściło nową wersję swojej sztandarowej brandy, St-Rémy Oloroso Sherry Cask Finish. Butelkowana z mocą 40%, ukazała się w limitowanej edycji – 17800 butelek, pochodzących z dziesięciu beczek, które przyjechały z Jerez i zostały napełnione francuską brandy. Za zestawienie produktu odpowiadał Cécile Roudaut, master blender St-Rémy. Brandy ukazuje się w serii Cask Finish Collection, zapoczątkowane w 2018 roku. Dotąd ukazały się edycje z beczek po: francuskim winie chardonnay, po rumie, po whisky z Islay oraz po winie cabernet sauvignon. Edycja niestety nie trafi na polski rynek. Dystrybutorem St-Rémy w Polsce jest CEDC.

Zanin Brandy Stravecchio 5 Anni

wcześniej była wersja sześcioletnia tej brandy, jest też dwunastoletnia. Destyluje ją Zanin, firma z regionu Veneto, znana przede wszystkim z grappy, choć mają też wiele beczek napełnionych brandy. Aromaty: orzechów, rodzynek, wanilii, toffi, jabłek, brzoskwini, moreli, jest też nuta mleczna, czy może bardziej ptasiego mleczka. W ustach owoce – wiśnie, agrest, morele, poza tym dużo wanilii, słodycz miodu i cierpkość orzechów. Słodki finisz – mleczna czekolada, toffi, syrop z wiśni. W ofercie M&P.