St-Rémy z beczek po sherry

Rémy Cointreau wypuściło nową wersję swojej sztandarowej brandy, St-Rémy Oloroso Sherry Cask Finish. Butelkowana z mocą 40%, ukazała się w limitowanej edycji – 17800 butelek, pochodzących z dziesięciu beczek, które przyjechały z Jerez i zostały napełnione francuską brandy. Za zestawienie produktu odpowiadał Cécile Roudaut, master blender St-Rémy. Brandy ukazuje się w serii Cask Finish Collection, zapoczątkowane w 2018 roku. Dotąd ukazały się edycje z beczek po: francuskim winie chardonnay, po rumie, po whisky z Islay oraz po winie cabernet sauvignon. Edycja niestety nie trafi na polski rynek. Dystrybutorem St-Rémy w Polsce jest CEDC.

Zanin Brandy Stravecchio 5 Anni

wcześniej była wersja sześcioletnia tej brandy, jest też dwunastoletnia. Destyluje ją Zanin, firma z regionu Veneto, znana przede wszystkim z grappy, choć mają też wiele beczek napełnionych brandy. Aromaty: orzechów, rodzynek, wanilii, toffi, jabłek, brzoskwini, moreli, jest też nuta mleczna, czy może bardziej ptasiego mleczka. W ustach owoce – wiśnie, agrest, morele, poza tym dużo wanilii, słodycz miodu i cierpkość orzechów. Słodki finisz – mleczna czekolada, toffi, syrop z wiśni. W ofercie M&P.

Paul John XO

Pierwsza brandy takiej klasy, jaka powstała w Indiach. Luksusowy produkt eksportowy. Destylowana z winogron ugni blanc, które stosuje się przy produkcji koniaku, a także… z odmiany winorośli lisiej (vitis labrusca) zwanej w Indiach Bangalore Blue, a w innych częściach świata – Isabella. To bardzo soczyste i obfite w barwniki ciemne winogrona. Leżakowała w średnio wypalonych beczkach z dębu limuzynowego na Wyspie Goa, w niemal tropikalnym klimacie. Nie wiadomo, jak długo była starzona oraz z ilu beczek pochodzi kupaż. Intensywny aromat – rodzynki, tytoń, ocet winny, cytryna, jabłka. W smaku – skóra, tytoń, imbir, rodzynki. Finisz cierpki, tytoniowy, w stylu Grande Champagne, herbata. Moc – 46%. W ofercie M&P.

Prezentacja brandy Niko Pirosmani

18 września firma Smart Drink zaprezentowała w salonie Inwino nowe trunki w swojej ofercie, brandy Niko Pirosmani z Gruzji. Marka dedykowana jest sławnemu gruzińskiemu prymitywiście, żyjącemu w latach 1862-1918 w Kachetii Niko Pirosmanaszwili, znanemu jako Pirosmani. Powstaje w zakładzie Alcohol Beverage Factory (ABF) w Kachetii, z białych odmian winogron rkatsiteli i mtsvane, z własnych winnic.

Czytaj więcej

Siedem razy Sarajishvili

7 września miłośnicy gruzińskich trunków mieli okazję spotkać się w wine-barze restauracji marani w Warszawie na prawdziwej uczcie. Vano Makhniashvili, prezes spółki Marani 1915, która importuje do Polski m.in. gruzińskie wina, brandy czy słynne wody Borjomi, zaprezentował pełna kolekcję brandy z piwnic Sarajishvili. Dojrzewające na przedmieściach Tbilisi destylaty pochodzą z piwnic o ponadstuletniej tradycji. Produkcja odbywa się w zakładzie w Kachetii, w szarentejskich alembikach. To prawdziwe skarby w świecie alkoholi, brandy Sarajishvili bez problemu mogą konkurować z francuskimi koniakami, zwłaszcza, że większość z nich dojrzewa we francuskim dębie, a proces destylacji jest taki sam jak w Cognac.

Czytaj więcej

St. Rémy

jedna z wiodących marek francuskich brandy, o tradycji sięgającej 1886 roku. Występuje w wersji VSOP oraz XO. Swoją nazwę brandy zawdzięcza biskupowi Saint Rémy, który żył w Reims w VI wieku. Należy do Rémy Cointreau Group i jest najlepiej sprzedającą się marką brandy we Francji, co zawdzięcza w większym stopniu cenie, reklamie i sprawnej dystrybucji, niż swojej wyjątkowości. VSOP to moc zaledwie 36%, barwa ciemnego bursztynu, lekka, w smaku wyczuwa się wanilię, ale i ziarna kakao, czereśnie, maliny. St. Remy XO ma już 40%, aromat rodzynek i orzechów, smak muszkatu, orzechów, rodzynek, śliwek, fig, miodu, a w finiszu tytoń, suszone morele, figi, rodzynki, daktyle. W Polsce w ofercie CEDC.

Czytaj więcej

Degustacja gruzińskich brandy Sarajishvili

Zapraszamy na niezwykłą degustację gruzińskich brandy z piwnic Sarajishvili. Do spróbowania będzie cała linia produktów: Sarajishvili ***, Sarajishvili *****, Sarajishvili VS, Sarajishvili VS Black, Sarajishvili VSOP, Sarajishvili VSOP Black i Sarajishvili XO. Koiszt udziału w degustacji – 100 zł. Degustacja odbędzie się 7 września o godz. 19.00 w Marani – Restauracja i Winiarnia Gruzińska, ul. Wąwozowa 23. Limit miejsc – 20 osób, decyduje kolejność wpłat.

Sarajishvili VS Black

nowa edycja gruzińskiej brandy, destylaty pięcioletnie. Aromat słodki, przyjemny – rodzynki, suszone morele, suszone gruszki, jabłka, delikatnie orzechy, śliwka w occie. W smaku zaskakująco wytrawne – tytoń, skóra. To jest to, za co koneserzy cenią beczki Sarajishvili, żadnej wanilii, za to duża orzechowość, wyjątkowość drewna, w jakim dojrzewają te kaukaskie brandy. Finisz rozgrzewający, alkoholowy, cierpki – tytoń, śliwki i rodzynki, orzechy włoskie. Biorąc pod uwagę stosunkowo młody wiek – sześć lat w beczkach – wrażenie zaskakująco pozytywne. W porównaniu z klasyczną wersją VS – jest bardziej cierpko i wytrawnie, mniej bakaliowo, jest też znacznie bardziej złożona niż wersja pięciogwiazdkowa. Moc – 40%.

Metaxa vs Remy Martin

Dom Whisky zaprasza 8 maja o godz. 18.00 na degustację Metaxa vs Remy Martin. Do spróbowania będą greckie brandy: Metaxa 12*, Metaxa Private Reserve i Metaxa Angel’s Treasure Limited Edition oraz francuskie koniaki: Remy Martin VSOP, Remy Martin Accord Royal 1738 i Remy Martin XO. Spotkanie prowadzi Piotr Wesołowski, brand ambassador marki. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 6 maja. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Skype (skype.com). Koszt degustacji 268 zł/osoba, a w cenie butelka Metaxa Private Reserve, zestaw 6 sampli 20 ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Buton

włoska destylarnia, założona w Bolonii w 1820 roku. Jej twórcą był Francuz, Jean Bouton, którego rodzina robiła koniak w Charente. Jego firma nazywała się Distilleria Giovanni Buton (uprościł pisownię nazwiska i przyjął włoską wersję imienia). Zaczął destylować brandy z białych winogron trebbiano, w szarentejskich alembikach, produkował też anyżówki, jałowcówki, giny, likiery, m.in.: Crema Cacao, Amaro Felsina i Coca Buton, stworzył też markę wermutu Rosso Antico. W 1939 roku nowymi właścicielami destylarni zostali hrabia Achille Sassoli de Bianchi i jego żona Maria Rovinazzi. To jej dziełem jest najbardziej znana włoska brandy – Vecchia Romagna, robiona z winogron trebbiano, butelkowana w rozpoznawalnej trójkątnej butelce. W latach 80. XX wieku firma została sprzedana grupie Grand Metropolitan (obecnie Diageo). W 1999 roku markę Vecchia Romagna i destylarnię Buton przejęła rodzina Seragnoli, która także od XIX wieku zajmowała się produkcją alkoholi, ich marką jest słynne Amaro Montenegro. W 2019 roku proces produkcji został przeniesiony do nowej destylarni w San Lazzaro. Nad wejściem widnieje napis Buton, powstają tu obecnie wszystkie marki należące do Gruppo Montenegro, jest też leżakownia z beczkami dla brandy.

Kania Grona Marechal Foch Léon Millot

destylacja 2018 w gorzelni Podole Wielkie, winogrona z szczepów krzyżówek vitis vinifera: marechal foch léon millot, butelkowanie w 2020 roku dla Kania Lodge. Destylowano wino, które leżakowało przez trzy miesiące na osadzie. Aromat ziemisty i trawiasty, z nutą rumianku. W smaku dużo owoców: gruszki, cierpkie zielone jabłka, brzoskwinie. W finiszu bardziej dojrzałe owoce – jabłka, gruszki, brzoskwinie, poza tym wyraźna trawiastość, ziemistość. Moc – 40%.

Napoleon Charles Luis

ukraińska brandy, produkowana w zakładzie ABK Dnipro (АБК Дніпро). Linia obejmuje pięć wersji: Tri Zirochki (Три зірочки) – trzyletnia brandy, tylko w małych pojemnościach, VS – także trzyletnia, ale zabarwiona karmelem, VSOP – czteroletnia, XO oraz 6YO – obydwie sześcioletnie. W każdym przypadku brandy jest dosładzana – 15 g cukru na litr, wszystkie butelkowane z mocą 40%. Wersja VS to aromat rodzynek i tytoniu. Smak śliwek, moreli i rodzynek. Finisz lekki, gruszki i orzechy.

Alvisa Alpine Honey

pięcioletnia brandy, która leżakowała we francuskim dębie, została połączona z miodem pochodzącym z pasiek w Alpach i kupażowana z mocą 35%. W aromacie dużo miodu, dużo kwiatów, mandarynki. Przyjemny smak mandarynkowo-pomarańczowy. Kwiaty, pyłki pomarańczowe w finiszu. Dystrybutorem w Polsce jest Pinot Wine & Spirits.

Alvisa XO 50 años de traditión

destylowana w szarentejskich alembikach, specjalna edycja wersji XO, wypuszczona w 2018 roku z okazji pięćdziesięciolecia zakładu, leżakowała w beczkach przez minimum sześć lat. Aromat cierpki – tytoń, suszone wiśnie, orzechy, a ze słodkich rzeczy – czekolada z orzechami laskowymi. W ustach orzechy włoskie i pomarańcze, cierpkość tytoniu, rodzynki, suszone morele, figi. W finiszu ziarna kawy, rodzynki, orzechy, bakaliowy, świąteczny klimat. Moc – 40%. Dystrybutorem w Polsce jest Pinot Wine & Spirits.

Château Vartely

mołdawska marka win i brandy z winnic Château Vartely, z okoli Orhei. Winiarnia jest młoda, powstała w 1996 roku. Obecnie mają 300 ha winnic w regionach IGP Codru oraz IGP Valul lui Traian. Rocznie butelkują 4,5 mln butelek wina. Mają centrum dla zwiedzających i pensjonat przy winnicy dla 40 gości. Dysponują także niewielką destylarnią z czteropółkową kolumną. Ich podstawowy mocny alkohol to Rachia di Moscato (41%), biały destylat z wina z winogron muscat ottonel, nie starzony, a także Aqua Vie (40%) – destylat z wytłoczyn pozostałych przy produkcji własnych win. Poza tym leżakują brandy we francuskim dębie. W ofercie jest Château Vartely Divin VSOP (40%) oraz crème de la crème w ofercie, dziesięcioletnia brandy Château Vartely XO Tribut (40%) z winogron sauvignon blanc, feteasca regala i chardonnay z winnic w Codru. Aromat słodki: słoneczny, rodzynki, wiśnie, winogrona. Smak cierpki: skóra, tytoń, orzechy laskowe. W finiszu wytrawna czekolada i orzechy laskowe, wiórki kokosowe.

Czytaj więcej

Wizyta u Markusa Wiesera

Markus Wieser jest jednym z najbardziej znanych i utytułowanych gorzelników w regionie Wachau. Kilka lat temu z sukcesem wprowadził na rynki Austrii i Niemiec swoje whisky, w ślad za nimi kolejne receptury ginów, a poza tym ma bogatą ofertę destylatów owocowych. Destylarnię ma przy domu w Wösendorf in der Wachau, sprzedaż i degustacje przeprowadza w bramie prowadzącej do domowego ogrodu. Zresztą degustacje z Markusem to prawdziwe master class, jest do nich znakomicie przygotowany, perfekcyjne kieliszki, szybka zmywarka za plecami i opowieści o każdej butelce, historii, recepturze, smakach i aromatach. Markus to człowiek z pasją. W rodzinnym biznesie pomaga mu żona, Johanna.

Czytaj więcej

Kolekcja rocznikowych brandy Sarajishvili

Imponująca kolekcja starych rocznikowych brandy Sarajishvili Vontage obejmuje wypusty: 1945, 1955, 1957, 1968, 1973. Różne beczki, różne destylacje, różne winogrona – zupełnie różne brandy, ich wspólnym mianownikiem jest najwyższa jakość. Niestety, cena za butelkę również jest bardzo wysoka – od 3300 zł za rocznik 1973 po 10 tys. zł za 1945. Za wybór beczek odpowiadał master blender w zakładzie Sarajishvili, David Abzianidze, związany z marka od ponad 30 lat. Każda karafka z brandy jest umieszczona w eleganckiej drewnianej skrzynce. Wypuszczono po 1000 numerowanych butelek.

Czytaj więcej