Sarajishvili VS Black

nowa edycja gruzińskiej brandy, destylaty pięcioletnie. Aromat słodki, przyjemny – rodzynki, suszone morele, suszone gruszki, jabłka, delikatnie orzechy, śliwka w occie. W smaku zaskakująco wytrawne – tytoń, skóra. To jest to, za co koneserzy cenią beczki Sarajishvili, żadnej wanilii, za to duża orzechowość, wyjątkowość drewna, w jakim dojrzewają te kaukaskie brandy. Finisz rozgrzewający, alkoholowy, cierpki – tytoń, śliwki i rodzynki, orzechy włoskie. Biorąc pod uwagę stosunkowo młody wiek – sześć lat w beczkach – wrażenie zaskakująco pozytywne. W porównaniu z klasyczną wersją VS – jest bardziej cierpko i wytrawnie, mniej bakaliowo, jest też znacznie bardziej złożona niż wersja pięciogwiazdkowa. Moc – 40%.

Metaxa vs Remy Martin

Dom Whisky zaprasza 8 maja o godz. 18.00 na degustację Metaxa vs Remy Martin. Do spróbowania będą greckie brandy: Metaxa 12*, Metaxa Private Reserve i Metaxa Angel’s Treasure Limited Edition oraz francuskie koniaki: Remy Martin VSOP, Remy Martin Accord Royal 1738 i Remy Martin XO. Spotkanie prowadzi Piotr Wesołowski, brand ambassador marki. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 6 maja. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Skype (skype.com). Koszt degustacji 268 zł/osoba, a w cenie butelka Metaxa Private Reserve, zestaw 6 sampli 20 ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Buton

włoska destylarnia, założona w Bolonii w 1820 roku. Jej twórcą był Francuz, Jean Bouton, którego rodzina robiła koniak w Charente. Jego firma nazywała się Distilleria Giovanni Buton (uprościł pisownię nazwiska i przyjął włoską wersję imienia). Zaczął destylować brandy z białych winogron trebbiano, w szarentejskich alembikach, produkował też anyżówki, jałowcówki, giny, likiery, m.in.: Crema Cacao, Amaro Felsina i Coca Buton, stworzył też markę wermutu Rosso Antico. W 1939 roku nowymi właścicielami destylarni zostali hrabia Achille Sassoli de Bianchi i jego żona Maria Rovinazzi. To jej dziełem jest najbardziej znana włoska brandy – Vecchia Romagna, robiona z winogron trebbiano, butelkowana w rozpoznawalnej trójkątnej butelce. W latach 80. XX wieku firma została sprzedana grupie Grand Metropolitan (obecnie Diageo). W 1999 roku markę Vecchia Romagna i destylarnię Buton przejęła rodzina Seragnoli, która także od XIX wieku zajmowała się produkcją alkoholi, ich marką jest słynne Amaro Montenegro. W 2019 roku proces produkcji został przeniesiony do nowej destylarni w San Lazzaro. Nad wejściem widnieje napis Buton, powstają tu obecnie wszystkie marki należące do Gruppo Montenegro, jest też leżakownia z beczkami dla brandy.

Kania Grona Marechal Foch Léon Millot

destylacja 2018 w gorzelni Podole Wielkie, winogrona z szczepów krzyżówek vitis vinifera: marechal foch léon millot, butelkowanie w 2020 roku dla Kania Lodge. Destylowano wino, które leżakowało przez trzy miesiące na osadzie. Aromat ziemisty i trawiasty, z nutą rumianku. W smaku dużo owoców: gruszki, cierpkie zielone jabłka, brzoskwinie. W finiszu bardziej dojrzałe owoce – jabłka, gruszki, brzoskwinie, poza tym wyraźna trawiastość, ziemistość. Moc – 40%.

Napoleon Charles Luis

ukraińska brandy, produkowana w zakładzie ABK Dnipro (АБК Дніпро). Linia obejmuje pięć wersji: Tri Zirochki (Три зірочки) – trzyletnia brandy, tylko w małych pojemnościach, VS – także trzyletnia, ale zabarwiona karmelem, VSOP – czteroletnia, XO oraz 6YO – obydwie sześcioletnie. W każdym przypadku brandy jest dosładzana – 15 g cukru na litr, wszystkie butelkowane z mocą 40%. Wersja VS to aromat rodzynek i tytoniu. Smak śliwek, moreli i rodzynek. Finisz lekki, gruszki i orzechy.

Alvisa Alpine Honey

pięcioletnia brandy, która leżakowała we francuskim dębie, została połączona z miodem pochodzącym z pasiek w Alpach i kupażowana z mocą 35%. W aromacie dużo miodu, dużo kwiatów, mandarynki. Przyjemny smak mandarynkowo-pomarańczowy. Kwiaty, pyłki pomarańczowe w finiszu. Dystrybutorem w Polsce jest Pinot Wine & Spirits.

Alvisa XO 50 años de traditión

destylowana w szarentejskich alembikach, specjalna edycja wersji XO, wypuszczona w 2018 roku z okazji pięćdziesięciolecia zakładu, leżakowała w beczkach przez minimum sześć lat. Aromat cierpki – tytoń, suszone wiśnie, orzechy, a ze słodkich rzeczy – czekolada z orzechami laskowymi. W ustach orzechy włoskie i pomarańcze, cierpkość tytoniu, rodzynki, suszone morele, figi. W finiszu ziarna kawy, rodzynki, orzechy, bakaliowy, świąteczny klimat. Moc – 40%. Dystrybutorem w Polsce jest Pinot Wine & Spirits.

Château Vartely

mołdawska marka win i brandy z winnic Château Vartely, z okoli Orhei. Winiarnia jest młoda, powstała w 1996 roku. Obecnie mają 300 ha winnic w regionach IGP Codru oraz IGP Valul lui Traian. Rocznie butelkują 4,5 mln butelek wina. Mają centrum dla zwiedzających i pensjonat przy winnicy dla 40 gości. Dysponują także niewielką destylarnią z czteropółkową kolumną. Ich podstawowy mocny alkohol to Rachia di Moscato (41%), biały destylat z wina z winogron muscat ottonel, nie starzony, a także Aqua Vie (40%) – destylat z wytłoczyn pozostałych przy produkcji własnych win. Poza tym leżakują brandy we francuskim dębie. W ofercie jest Château Vartely Divin VSOP (40%) oraz crème de la crème w ofercie, dziesięcioletnia brandy Château Vartely XO Tribut (40%) z winogron sauvignon blanc, feteasca regala i chardonnay z winnic w Codru. Aromat słodki: słoneczny, rodzynki, wiśnie, winogrona. Smak cierpki: skóra, tytoń, orzechy laskowe. W finiszu wytrawna czekolada i orzechy laskowe, wiórki kokosowe.

Czytaj więcej

Wizyta u Markusa Wiesera

Markus Wieser jest jednym z najbardziej znanych i utytułowanych gorzelników w regionie Wachau. Kilka lat temu z sukcesem wprowadził na rynki Austrii i Niemiec swoje whisky, w ślad za nimi kolejne receptury ginów, a poza tym ma bogatą ofertę destylatów owocowych. Destylarnię ma przy domu w Wösendorf in der Wachau, sprzedaż i degustacje przeprowadza w bramie prowadzącej do domowego ogrodu. Zresztą degustacje z Markusem to prawdziwe master class, jest do nich znakomicie przygotowany, perfekcyjne kieliszki, szybka zmywarka za plecami i opowieści o każdej butelce, historii, recepturze, smakach i aromatach. Markus to człowiek z pasją. W rodzinnym biznesie pomaga mu żona, Johanna.

Czytaj więcej

Kolekcja rocznikowych brandy Sarajishvili

Imponująca kolekcja starych rocznikowych brandy Sarajishvili Vontage obejmuje wypusty: 1945, 1955, 1957, 1968, 1973. Różne beczki, różne destylacje, różne winogrona – zupełnie różne brandy, ich wspólnym mianownikiem jest najwyższa jakość. Niestety, cena za butelkę również jest bardzo wysoka – od 3300 zł za rocznik 1973 po 10 tys. zł za 1945. Za wybór beczek odpowiadał master blender w zakładzie Sarajishvili, David Abzianidze, związany z marka od ponad 30 lat. Każda karafka z brandy jest umieszczona w eleganckiej drewnianej skrzynce. Wypuszczono po 1000 numerowanych butelek.

Czytaj więcej

Sarajishvili VSOP Black

nowa edycja z piwnic Sarajishvili, w eleganckiej czarnej butelce, wiek destylatów to 7-12 lat. Już z daleka uwodzi zapachem arbuza i melona. Dalej są orzechy laskowe i włoskie, owoce i liście wiśni, brzoskwinie i morele. Nuty lekko szczypiące, wytrawne, tytoniowe. W smaku słodko-cierpki, słodki tytoń, czekolada z cynamonem i czekolada z wiśnią, daktyle. Finisz ze słodyczy przechodzi w cierpkość soku z wiśni. Moc – 40%.

Stuletnie brandy na stulecie niepodległości

26 maja 2018 roku Gruzja obchodziła setną rocznicę niepodległości. Z tej okazji firma Sarajishvili wypuściła niezwykłą brandy Sarajishvili Independence. To 100 butelek na stulecie niepodległości Gruzji, wspaniałe opakowanie – kryształowa flasza, drewniane pudełko, w którym znalazł się m.in. akt niepodległości Gruzji czy elegancka pipeta do nabierania alkoholu z karafki. Kupaż najlepszych brandy z piwnic Sarajashvili, z udziałem destylatów stuletnich, z 1918 roku. Teraz do Polski trafiło dziesięć butelek.

Czytaj więcej

Croft

jedna z bardziej popularnych marek taniej portugalskiej brandy. Na rynku od 1970 roku, początkowo należała do firmy Gilbey’s, obecnie jest w rękach Diageo (marka porto Croft i winnice w Douro od 2001 roku ponownie należą do rodziny, John Croft w 1736 roku założył skład win porto, dziś Croft współtworzy grupę holdingową Fladgate Partnership, która obejmuje: składy win Taylor’s i Krohn, winnice Quinta de Vargellas, Quinta de Terra Feita, Quinta do Panascal, Quinta do Junco i Quinta da Roêda – w tej ostatniej powstaje porto Croft). W aromacie brandy: orzechy, kawa, herbata. W smaku: wanilia, drożdże, orzechy. Moc – zaledwie 36%. Obecnie poza nazwą brandy Croft nie ma nic wspólnego z porto Croft.

Ponte de Marante

niezwykle popularna, tania portugalska brandy, starzona przez ok. 4 lata w dębie iberyjskim. Zastąpiła popularną w latach 60. XX wieku markę Conde de Amarante (ta powróciła na rynek dopiero w XXI wieku). W aromacie rodzynki, wanilia. Smak słodki, rodzynkowy. Moc – 38%. Producentem jest firma Caves da Cerca S.A.

Mazzetti d’Altavilla

destylarnia została założona w 1846 roku w Montemagno przez Filippo Mazzettiego. Od początku specjalizowała się w wyrobie grappy, są najstarszym ciągle działającym producentem grappy w Piemoncie. Na początku XX wieku rodzina Mazzetti założyła drugą destylarnię w Altavilla Monferrato. Dziś firmą zarządza już szóste pokolenie potomków Filippo – Cesare, Nicoletta i Giorgio. Destylują zarówno w klasycznych starych aparatach caldaiette, jak i w kotłowo-kolumnowych aparatach bain-marie. Wykorzystują wiele rodzajów beczek, w tym wielkie po 3500 l ze slawońskiego dębu, klasyczne 225 l z francuskiego dębu, beczki po bourbonie, po wermucie, po winach czy z kasztanowca.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Bertagnolli

Distilleria Bertagnolli została zbudowana niemal naprzeciwko stacji kolejowej w miasteczku Mezzocorona, w Trydencie. U podnóża surowych, czarnych, niemal wyrastających pionowo skał – gór o tej samej co miasteczko nazwie. To nowy, duży zakład, jednak początki firmy sięgają 1870 roku, kiedy potentat ziemski i właściciel wielkich winnic, Edoardo Bertagnolli, ożenił się z Giulią de Kreutzenberg, córką farmaceuty. Tak połączyły się winogrona i sztuka destylacji, jak to ujmuje rodzinna historia. Destylarnia została nazwana Premiata Distilleria G. Bertagnolli, na cześć Giulii. W 1886 roku uzyskali kontrakt na dostarczanie alkoholi na dwór królewski Habsburgów.

Czytaj więcej

Wizyta w Villa de Varda

Rodzinny producent wina i grappy oraz likierów z Trydentu, z miasteczka Mezzolombardo. Marka należy do rodziny Dolzan, nazwa pochodzi od posiadłości de Varda. Jak podają, uprawiali w regionie winogrona już w XVII wieku, początki datują się na 1678 rok. Destylarnia funkcjonuje od pięciu pokoleń. Do lat 80. XX wieku butelkowali grappy pod własnym nazwiskiem Dolzan. Dopiero kiedy kupili pałacyk zasłużonego dla regionu starego rodu Varda, zmienili też nazwę produktów. W pałacyku znajduje się dzisiaj destylarnia, a w jego piwnicach leżakują beczki z grappą. Jest tu także urocze muzeum historii grappy i winiarstwa w Trydencie, zgromadzono ok. 1600 eksponatów i blisko 300 starych dokumentów.

Czytaj więcej

W destylarni Walcher

W 1966 roku Alfons Walcher uruchomił na rodzinnej farmie małą destylarnię z prostym alembikiem. Farma o niemieckiej nazwie Turmbachhof należy do rodziny Walcher od dziewięciu pokoleń i ulokowana jest w regionie winiarskim, w miasteczku Appiano, w Górnej Adydze. Proces destylacji odbywał się w XIII wiecznej wieży, która znajduje się na terenie należącym do rodziny Walcher.

Czytaj więcej