Kadarka Brandy

produkcja bułgarska, Vinal-Lovech. Firma robi tanie brandy, w tym podróbkę marki Slantschew Brjag pod nazwą Lazur Brjag z bardzo podobna etykietą, produkują też wódki i rakije. Poza tym mają własne winnice i szeroką gamę win, w tym jakże popularną na Bałkanach kadarkę, z której destylowana jest ta brandy. Wanilia, krówka w zapachu. Smak też bardzo słodki – głównie toffi. Moc – 36%.

Martineau

marka brandy należąca do firmy kupażującej G. Martineau & Co., produkowana jest od początku XIX wieku. Kiedyś jako trzygwiazdkowa, obecnie jako Martineau Napoleon VSOP. Orzech włoski w aromacie, w smaku: miód, trochę starej zapleśniałej piwnicy, orzechy.

Gatsios

(Γάτσιος) grecka destylarnia, powstała w 1878 roku w Syrrako. Założył ją Thanassis Gatsios i była to pierwsza destylarnia w prowincji Epir. Obecnie firmą zarządza czwarte pokolenie rodziny Gatsios. Produkują 6000 butelek na godzinę, a swoje wyroby eksportują do 12 krajów. Ich oferta to kilka rodzajów ouzo (marki: Gatsios, Ammos i Meltemi, a także tsipouro, brandy Mediterrane (3 i 5 gwiazdkowe) i likier żywiczny mastiha, butelkowany pod markami Koukoudo i Le Pont.

Czytaj więcej

Both Gold Weinbrand

ciekawe, ile procent winiaku jest w tym alkoholu, który w nazwie ma winiak? Jestem przekonany, że niewiele, o leżakowaniu w beczkach dębowych nie wspominając. Tania namiastka brandy dla biedaków, w aromacie rodzynki i orzechy, w smaku winogrona, cukier, wanilia. Moc – 36%. Producentem jest firma Both z miejscowości Goch, która szczyci się ponad stuletnia tradycją w produkcji brandy. To ja dziękuję za taką tradycję.

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Didgori

gruzińska brandy, produkowana przez firmę Georgia Global Group. W aromacie sama słodycz – wanilia, śmietanka, biała czekolada, w ustach bardzo czekoladowo i zdecydowanie za słodko. Oferowany w wersjach: Didgori VSK i Didgori 5 Stars. Moc – 40%.

Degustacja brandy Dugladze

Firma Dugladze Wines & Spirits Company została założona przez Dimitria Dugladze, jednego z pionierów gruzińskiego winiarstwa, który przekazał ją synom. Mają swoje winnice w Kachetii (290 ha upraw winogron: rkatsiteli, saperavi i mtsvane), Imereti (35 ha: tsitska i tsolikouri) oraz w Kartli (30 ha: mtsvane i shavkapito). Skupują też ok. 2000 ton winogron od niezależnych winogradników. Linia do butelkowania ma wydajność ok. 1500 flasz na godzinę. Produkują wina, wina musujące oraz brandy: 3YO, 5YO, 7YO Vartsikhe, 12YO, 9YO Gremi, 12YO Very Old, 14YO Eniseli i 17YO Tbilisi. Do Dugladze Wines & Spirits Company należy też wytwórnia wódek Gomi oraz firma dystrybucyjna FB.

Czytaj więcej

Wizyta w Shumi

Shumi to w gruzińskiej tradycji określenie najwyższej jakości wina rytualnego. Firma powstała w Tsinandali w 2001 roku, budując zakład od podstaw. Jest dwóch właścicieli Temuri Lomsadze i Zurab Merabishvili. Mają własne winnice, 200 ha w Kakheti a także na zachodzie w Radża, ale 90% upraw jest w Kakheti. Mają ok. 25 marek win, a także brandy Iori oraz chachę. Dopiero w 2014 roku rozpoczęli produkcję win z kvevri, mają ich zaledwie pięć. Do starzenia win używają francuskiego dębu, podobnie w przypadku brandy, która robiona jest z winogron saperavi i rkatsiteli (podobnie jak chacha). Destylacja brandy jest ciągła, a chacha w destylacji dwukrotnej, ale ogrzewana gazem, nie ogniem. Brandy mają: 5-, 7-, 9-letnie.

Czytaj więcej

Wizyta w KTW

KTW, czyli Kakhetian Traditional Winemaking, to jeden z największych w Gruzji producentów win i brandy, z ogromnymi areałami własnych winnic. Historia firmy zaczyna się w XIX wieku, kiedy winiarz Antimoz Chkaidze otworzył swoje piwnice w wiosce Askana. Jego pierwsza kvevri datowana jest na 1880 rok. Chkaidze był ojcem chrzestnym wina różowego znanego jako chkhaveri. W 2001 roku potomkowie Antimoza Chkaidze znów kontynuują w Gruzji rodzinne tradycje produkcji win, brandy i chachy.

Czytaj więcej

Antinori

rodzina Antinori to od wielu pokoleń producent win w Toskanii, m.in. wielokrotnie nagradzanych chianti. Ich brandy Antinori (42%) produkowana jest w małych partiach, wyłącznie z winogron Trebbiani, leżakowana przez sześć lat w małych dębowych beczkach. Aromat brandy został zdominowany przez beczkę: dębina, kasztan, orzech, wanilia. W ustach bardzo taniczne: herbata i zielone orzechy, odrobina skórki pomarańczy.

Cellier du Roi

tania, massmarketowa brandy, zestawiana przez firmę United Brands Slovakia z Bańskiej Bystrzycy na bazie francuskich destylatów, sądząc po smaku – z dodatkiem neutralnego spirytusu, zapewne z melasy. W aromacie rodzynki, w ustach rodzynki i owoce leśne oraz cukrowa słodycz. Kiedyś oferowana w wersji VSOP, potem zastąpiono oznaczenie wieku nic nie mówiącym określeniem „Aged”. Moc – 36%.

Suntory Brandy

japońska brandy, oferowana w wersjach: VO, VSOP i XO. VO to tani kupaż, właściwie bez aromatu, a jeśli szukać jakichś skojarzeń, to nafta. Smaku też nie ma, może gdzieś tam winogrona, ale takie pozbawione cech szczepu. Lepiej prezentuje się VSOP – w aromacie dużo rodzynek, smak słodki, wanilia, wiśnie w czekoladzie, ale też tytoń, wytrawne wino, ale w finiszu znów słodko – figi. I najlepsza z nich, czyli XO – przyjemny rodzynkowy aromat, z nutą tytoniu, niczym z Grande Champagne. Smak również bardzo przyzwoity i bardzo w stylu Grande Champagne, dużo tytoniu, czarna herbata, orzechy włoskie, bardzo wytrawna i zaskakująco udana w porównaniu z wersją VO. O długim i cierpkim finiszu.

Czytaj więcej

Pernod Ricard sprzedaje markę brandy Domecq

Domecq to ceniony producent sherry i brandy de Jerez, mają swoje piwnice i destylarnię w regionie Jerez. Marka kilkakrotnie zmieniała w swojej historii właścicieli, ostatnio należała do grupy Pernod Ricard. Nowym właścicielem będzie Bodega Las Copas, należąca do Grupo Emperador Spain i González Byass. Główny kapitał należy do filipińskiej kompani Emperador. Transakcja dotyczy także marek Don Pedro, Presidente i Azteca de Oro, jak również winnicy w Ensenada (Meksyk). Umowa dojdzie do skutku przed końcem roku obrotowego 2016/2017.

Czytaj więcej

Świat brandy

Trzecia pozycja dotycząca znanego trunku autorstwa Łukasza Gołębiewskiego, to jak do tej pory najciekawsza propozycja, wręcz westernowa. Czyta się bardzo szybko, treść zmienia się jak w „200 mil podmorskiej żeglugi”, ale tutaj mamy do czynienia z „Ponad dwieście winiaków w 100 stron”, bo i głównym tematem książki jest właśnie brandy, czyli wypalanka. Autor nie ogranicza się jednakże do omówienia tylko tych najsłynniejszych, więc koniaków, armaniaków czy brandy de Jerez, ale co ważniejsze, nie zapomina o wypalankach owocowych jak Europa długa i szeroka, oraz pewnych specjalnościach jak mieszanki soków winogronowych z destylatami winogronowymi, wina wzmacniane, etc, etc. Właśnie wino i winiarstwo staje się nieodzowną klamrą spinającą naprawdę zróżnicowane tradycje palenia tegoż wina. I choć czytamy o jakże nam, a właściwie naszym gardłom, znanych „metaksach”, „pliskich”, czy „budafokach”, a na deser dostajemy przybrane pięknymi fotografiami przykłady koktajli na bazie brandy, to odczuwamy brak omówienia naszych winiaków, w tym Palace Brandy z Łańcuta, Jarzębiaku na winiaku czy słynnej „waluty” minionej epoki, więc Winiaku Luksusowego.

Fregat Petrovskiy

tania brandy z Mołdawii, oferowana w wersjach 3YO i 5YO. Produkuje ją firma DK-Intertrade z Chişinău. W aromacie: gorzka czekolada, wanilia i orzechy włoskie, trochę tytoniu. W smaku: słodkie winogrona, rodzynki, ale też nuty cierpkie – orzech włoski i tytoń, zwłaszcza w finiszu, który szkoda, że jest tak krótki. W relacji do ceny jest bardzo dobrze.