Ararat 25YO Aznavour

Jedna z najwspanialszych brandy w historii piwnic z Erewania, wypuszczona dla uczczenia pochodzącego z Armenii Charlesa Aznavoura. Zanim zmarł w 2018 roku piosenkarz zdążył jeszcze spróbować tej brandy i zaakceptować dobór beczek. Nie dożył, niestety, oficjalnej premiery, która miała uświetnić jego kolejna obecność w zakładach w Erewaniu. Jest to kupaż trzech różnych roczników, z których najmłodszy miał 25 lat w chwili zlania z beczek. Najstarszy składnik jest z 1956 roku, kiedy Aznavour święcił pierwsze triumfy na paryskiej scenie. Wykorzystany destylat z 1960 roku nawiązuje do czasu powstania jednego z największych francuskich przebojów, piosenki „Je m’voyais déjà”, zaś najmłodszy w kupażu alkohol pochodzi z 1981 roku, kiedy powstała piosenka „Une vie d’amour”. Butelkowana z mocą 40%.
Zapach śliwek, orzechów, tytoniu, herbaty, moreli, nektarynek, pomarańczy, anyżu, soli. W smaku tytoń, drożdże, czekolada, orzechy włoskie i laskowe, czekolada z pomarańczą. Finisz lekko kwaskowy, kandyzowane skórki cytryny, orzechy, suszone śliwki, rodzynki, suszone morele, suszone grzyby, ściółka leśna, mocny tytoń. Cudowna brandy. W ofercie M&P.

Quinta das Bágeiras

Firma powstała w 1989 roku, mają obecnie 28 ha winnic w regionie Bairrada, za projekt odpowiada Mário Sérgio Alves Nuno. W ofercie oprócz win mają brandy, destylat z wytłoczyn oraz likierowe wzmacniane wino abafado. Ich Aguardente Bagaceira (50%) destylowana jest w małej kolumnie z nieodszypułkowanych wytłoczyn czerwonych winogron baga, wypuszczana w limitowanych ilościach po 100 butelek. Brandy Aguardente Vinica Velha (40%) jest dwukrotnie destylowana w szarentejskim alembiku, leżakowana dziesięć lat w trzech typach beczek z francuskiego dębu – 50, 100 i 550 l. Powstaje z czerwonego szczepu baga, typowego dla regionu Bairrada. Wydestylowana w 2012 roku, wypuszczono tylko 2500 butelek. Ma ostry i wytrawny cygarowy zapach, popiół, w tle nuty dojrzewającego pleśniowego sera, lekko octany. W smaku grzyby, stare drewno, przyprawy korzenne – imbir, cynamon, tytoń. Finisz długi, wytrawny, nieco pikantny – imbir, orzechy włoskie, tytoń, gorzka mocna herbata.

Czytaj więcej

Alexx VSOP EGO

Ukraińska brandy w wieku 4-15 lat. Przyjemny zapach: śliwek, gruszek, jabłek, czeremchy, zielonych włoskich orzechów. Smak cierpko-słodki, dużo gruszek, jabłka i pestki jabłek, morele, migdały, orzechy, oleistość, pestki słonecznika. Przyjemny finisz, jest w nim połączenie muszkatowej, pułkowej słodyczy, nut rodzynek, utlenionego likierowego wina. Przypomina bardziej starzoną aromatyczna grappę, niż koniak. Moc – 40%.

Jatone 30YO Cigar Reserve Batch 4

Wiek destylatów 30-50 lat, moc 40%. Jatone powstaje na Ukrainie, w zakładach Tavria. Historia tego miejsca zaczęła się w 1899 roku, trzech winemakerów ze Szwajcarii i Francji, panowie Jean Jaton, Julius Meyer i Louis Gehler, założyli nad Dnieprem, przy wiosce znanej wówczas jako Osnova, winnice. Były to czasy Imperium Rosyjskiego, ożywionej współpracy z regionem Cognac, skąd zakupiono sprzęt do destylacji i beczki do leżakowania. Ta brandy powstała głównie z winogron szczepów: chardonnay, sauvignon blanc i aligote. Jest to najstarsza brandy jaka została zabutelkowana pod marką Jatone, oferowana wyłącznie do segmentu travel retail.
Zapach bardzo przyjemny, pełen orzechów włoskich, śliwek, skóry, tytoniu, lekko marcepan. W smaku dużo tanin, goryczy, ale i owocowości – śliwki, morele, tytoń, przyprawy korzenne – gałka muszkatołowa, imbir, cynamon. Finisz zdecydowanie wytrawny, tabaczkowy, sporo imbiru, suszone morele, suszone orzechy włoskie, żołędzie, suche liście, gorzka herbata, skóra. Przyjemna, wytrawna propozycja.

Seven Tails XO

Niezwykły kupaż. Mamy tu zmieszane razem: francuskie brandy w wieku 3-5, armaniak bez wieku z regionu Ténarèze, armaniak czteroletni, armaniak trzydziestoletni, koniak ośmioletni i koniak dziesięcioletni. I ta mieszanka była mariażowana w beczkach po sherry. W zapachu masa rodzynek, figi, daktyle, masa kajmakowa, słodki sezam, ale też bardziej wytrawne, tytoniowe nuty w tle. W ustach bardzo owocowo – gruszki, śliwki, morele, rodzynki i daktyle, są też taniny – orzechy włoskie, suszone owoce, herbata. Finisz to także połączenie tanin i słodyczy, bardzo harmonijnie. Dużo skórek owoców – jabłek, gruszek, moreli, tłuste, oleiste, nuty kakao, ale też skóra. Moc – 41,8%. W ofercie Vininova.

Kazbek Peak XO

wyjątkowo nie udana marka gruzińskiej brandy, butelkowany jako XO destylat zaledwie pięcioletni, o mocy zaledwie 36%, można odnieść wrażenie, że płyn jest tu tylko dodatkiem do butelki. Producentem jest Kvareli Cellar z Kachetii, w ofercie jest też wersja brandy Kazbek Peak starzona sześć miesięcy oraz wina z własnych winnic w Kindzmarauli. Polskim dystrybutorem jest firma Partner Center. Kazbek Peak XO ma zapach rodzynek i… nieprzyjemną nutę wilgotnej tektury. Smak kakao, mokka. W finiszu miód, rodzynki, daktyle, kawa. Bardzo mocno wyczuwalny alkohol.

1233 z Torunia

Toruńskie Wódki Gatunkowe zaprezentowały nowe edycje swoich starzonych destylatów jabłkowego i winogronowego. Na etykiecie Anno Domini 1233 – rok, w którym Toruń uzyskał prawa miejskie. 1233 Luxury Apple Vodka zastąpi dotychczasowe edycje znane jako Sigismundus III Vasa, a 1233 Luxury Grape Vodka pojawia się w miejsce wódki Valesius. Brandy robiona jest na bazie win mołdawskich. Trunki leżakowane są w dębowych beczkach, wlane do masywnych karafek, pakowane w kartoniki. Cena na półce to ok. 150 zł za 0,7 l.

David

wprowadzona w 2021 roku gruzińska brandy, produkcji GeoAlco. Dwie wersje – trzy i pięciogwiazdkowa, obydwie o mocy 40%. Trzygwiazdkowa ma lekki aromat bakaliowy, bardzo dużo rodzynek w zapachu, wanilia, delikatnie przebijają śliwki. Smak słodki, ale nie przesadnie, nuty miodu, słodkiego soku winogronowego. W finiszu wanilia, rodzynki, suszone daktyle, orzechy włoskie. Pięciogwiazdkowa w porównaniu z wersją trzygwiazdkową ma więcej tanin w zapachu, wyraźna nuta orzechowa, więcej śliwek. Smak mniej słodki, jest czekolada z orzechami laskowymi, orzechy włoskie, toffie. Zrównoważona, lekka brandy, nieco bardziej cierpka niż trzygwiazdkowa, ale czuć suszone daktyle, figi. W Polsce w ofercie Marani 1915.

Czytaj więcej

Odstępstwa od normy

26 kwietnia odbyła się degustacja Wolf & Oak, prowadzona przez Michała Płucisza. Był to przegląd różnych trunków, z różnych okresów działalności. Na początek dwa destylaty z piwa, z browarów Chełmiński i Brodacz. – Praca z browarami to duże wyzwanie i ciekawe doświadczenie, a też znak czasu, bo na rynku jest bardzo dużo piwa, które przez Covid nie ma gdzie sprzedać. Destylacja piwa daje małą wydajność, często potrzeba trzech destylacji, jednocześnie jest tak aromatyczne, że daje dobre ostateczne efekty – mówił Michał Płucisz. Po destylatach piwnych była wódka żytnia starzona w beczkach, namiastka przyszłej rye whiskey, która będzie powstawać w wykańczanej destylarni w Stanicy. I na koniec brandy oraz brandy z miodem. – Dla mnie pięknem jest odstępstwo od normy – podsumował swoje eksperymenty Michał Płucisz, przyznając jednocześnie, że próbowane wypusty miały charakter jednorazowej przygody, doświadczeń. W przyszłości dla Wolf & Oak najważniejsza będzie żytnia whisky, ale też okowita i wódka żytnia czy doceniony już ziołowy Eliksir.

Czytaj więcej

Călăraşi 3YO

podstawowa wersja mołdawskiej brandy z piwnic Călăraşi, jednego z najstarszych producentów brandy w Mołdawii. Destylarnię uruchamiał w 1896 roku David Sarajishvili, nestor gruzińskiej brandy. Aromat orzechów, starego drewna, fig, rodzynek. Smak rodzynek i fig, czekolady. W finiszu sporo alkoholu, dużo rodzynek, figi, daktyle. Moc – 40%.

Jak powstaje Metaxa

14 stycznia odbyła się prezentacja marki Metaxa, którą prowadził Piotr Wesołowski, ambasador marki w Polsce. Metaxa nie może być nazywana brandy, gdyż do starzonego destylatu dodawane są wina muscat z Wyspy Samos oraz ekstrakty płatków zbieranych w maju róż z gór na Peloponezie i ziół śródziemnomorskich. Wprowadzeniem do degustacji była analiza młodego winnego destylatu oraz leżakowanego, wzmocnionego wina Samos Muscat, które dodaje aromatu.

Czytaj więcej

Black Horse

brandy klasy stravecchio z destylarni Zanin, jest kupażem z winogron: trebbiano, chardonnay i pinot nero, leżakowała 3 lata w slawońskim dębie. Aromat poziomki, truskawki. Smak gumy balonowej, rumianek, siano, bardzo delikatna. W finiszu nieco cynamonu, wanilia, wiśnie, rodzynki, popiół. Moc – 38%. W ofercie M&P.