Wina w Krakowie – EnoExpo 2016

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów, kilkanaście tysięcy butelek najlepszych win z całego świata – w dniach 15-17 listopada uwaga całej branży po raz kolejny skupiona była na EXPO Kraków, w którym odbywały się 25. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA, 16. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GastroFood oraz 15. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie EnoExpo.

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

E&J

amerykańska brandy, bardzo popularna w USA, oferowana w wersjach: VS, VSOP, XO, a także z dodatkiem wanilii, soku z jabłek i soku z brzoskwini. Destylarnia E&J znajduje się w Modesto, w Kalifornii. Zestawiana m.in. z destylatów z winogron szczepów: colombard, grenache, barbera, pinot grigio czy muscat. Destylowane w kolumnach, leżakują w beczkach z amerykańskiego dębu. Wersja VS jest bardzo łagodna, o aromacie ananasa i melona. W smaku właściwie sam melon, może trochę zielone jabłuszko. Poza owocowością nic w niej nie ma.

Kadarka Brandy

produkcja bułgarska, Vinal-Lovech. Firma robi tanie brandy, w tym podróbkę marki Slantschew Brjag pod nazwą Lazur Brjag z bardzo podobna etykietą, produkują też wódki i rakije. Poza tym mają własne winnice i szeroką gamę win, w tym jakże popularną na Bałkanach kadarkę, z której destylowana jest ta brandy. Wanilia, krówka w zapachu. Smak też bardzo słodki – głównie toffi. Moc – 36%.

Martineau

marka brandy należąca do firmy kupażującej G. Martineau & Co., produkowana jest od początku XIX wieku. Kiedyś jako trzygwiazdkowa, obecnie jako Martineau Napoleon VSOP. Orzech włoski w aromacie, w smaku: miód, trochę starej zapleśniałej piwnicy, orzechy.

Gatsios

(Γάτσιος) grecka destylarnia, powstała w 1878 roku w Syrrako. Założył ją Thanassis Gatsios i była to pierwsza destylarnia w prowincji Epir. Obecnie firmą zarządza czwarte pokolenie rodziny Gatsios. Produkują 6000 butelek na godzinę, a swoje wyroby eksportują do 12 krajów. Ich oferta to kilka rodzajów ouzo (marki: Gatsios, Ammos i Meltemi, a także tsipouro, brandy Mediterrane (3 i 5 gwiazdkowe) i likier żywiczny mastiha, butelkowany pod markami Koukoudo i Le Pont.

Czytaj więcej

Both Gold Weinbrand

ciekawe, ile procent winiaku jest w tym alkoholu, który w nazwie ma winiak? Jestem przekonany, że niewiele, o leżakowaniu w beczkach dębowych nie wspominając. Tania namiastka brandy dla biedaków, w aromacie rodzynki i orzechy, w smaku winogrona, cukier, wanilia. Moc – 36%. Producentem jest firma Both z miejscowości Goch, która szczyci się ponad stuletnia tradycją w produkcji brandy. To ja dziękuję za taką tradycję.

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Didgori

gruzińska brandy, produkowana przez firmę Georgia Global Group. W aromacie sama słodycz – wanilia, śmietanka, biała czekolada, w ustach bardzo czekoladowo i zdecydowanie za słodko. Oferowany w wersjach: Didgori VSK i Didgori 5 Stars. Moc – 40%.

Degustacja brandy Dugladze

Firma Dugladze Wines & Spirits Company została założona przez Dimitria Dugladze, jednego z pionierów gruzińskiego winiarstwa, który przekazał ją synom. Mają swoje winnice w Kachetii (290 ha upraw winogron: rkatsiteli, saperavi i mtsvane), Imereti (35 ha: tsitska i tsolikouri) oraz w Kartli (30 ha: mtsvane i shavkapito). Skupują też ok. 2000 ton winogron od niezależnych winogradników. Linia do butelkowania ma wydajność ok. 1500 flasz na godzinę. Produkują wina, wina musujące oraz brandy: 3YO, 5YO, 7YO Vartsikhe, 12YO, 9YO Gremi, 12YO Very Old, 14YO Eniseli i 17YO Tbilisi. Do Dugladze Wines & Spirits Company należy też wytwórnia wódek Gomi oraz firma dystrybucyjna FB.

Czytaj więcej

Wizyta w Shumi

Shumi to w gruzińskiej tradycji określenie najwyższej jakości wina rytualnego. Firma powstała w Tsinandali w 2001 roku, budując zakład od podstaw. Jest dwóch właścicieli Temuri Lomsadze i Zurab Merabishvili. Mają własne winnice, 200 ha w Kakheti a także na zachodzie w Radża, ale 90% upraw jest w Kakheti. Mają ok. 25 marek win, a także brandy Iori oraz chachę. Dopiero w 2014 roku rozpoczęli produkcję win z kvevri, mają ich zaledwie pięć. Do starzenia win używają francuskiego dębu, podobnie w przypadku brandy, która robiona jest z winogron saperavi i rkatsiteli (podobnie jak chacha). Destylacja brandy jest ciągła, a chacha w destylacji dwukrotnej, ale ogrzewana gazem, nie ogniem. Brandy mają: 5-, 7-, 9-letnie.

Czytaj więcej

Wizyta w KTW

KTW, czyli Kakhetian Traditional Winemaking, to jeden z największych w Gruzji producentów win i brandy, z ogromnymi areałami własnych winnic. Historia firmy zaczyna się w XIX wieku, kiedy winiarz Antimoz Chkaidze otworzył swoje piwnice w wiosce Askana. Jego pierwsza kvevri datowana jest na 1880 rok. Chkaidze był ojcem chrzestnym wina różowego znanego jako chkhaveri. W 2001 roku potomkowie Antimoza Chkaidze znów kontynuują w Gruzji rodzinne tradycje produkcji win, brandy i chachy.

Czytaj więcej

Antinori

rodzina Antinori to od wielu pokoleń producent win w Toskanii, m.in. wielokrotnie nagradzanych chianti. Ich brandy Antinori (42%) produkowana jest w małych partiach, wyłącznie z winogron Trebbiani, leżakowana przez sześć lat w małych dębowych beczkach. Aromat brandy został zdominowany przez beczkę: dębina, kasztan, orzech, wanilia. W ustach bardzo taniczne: herbata i zielone orzechy, odrobina skórki pomarańczy.

Cellier du Roi

tania, massmarketowa brandy, zestawiana przez firmę United Brands Slovakia z Bańskiej Bystrzycy na bazie francuskich destylatów, sądząc po smaku – z dodatkiem neutralnego spirytusu, zapewne z melasy. W aromacie rodzynki, w ustach rodzynki i owoce leśne oraz cukrowa słodycz. Kiedyś oferowana w wersji VSOP, potem zastąpiono oznaczenie wieku nic nie mówiącym określeniem „Aged”. Moc – 36%.

Suntory Brandy

japońska brandy, oferowana w wersjach: VO, VSOP i XO. VO to tani kupaż, właściwie bez aromatu, a jeśli szukać jakichś skojarzeń, to nafta. Smaku też nie ma, może gdzieś tam winogrona, ale takie pozbawione cech szczepu. Lepiej prezentuje się VSOP – w aromacie dużo rodzynek, smak słodki, wanilia, wiśnie w czekoladzie, ale też tytoń, wytrawne wino, ale w finiszu znów słodko – figi. I najlepsza z nich, czyli XO – przyjemny rodzynkowy aromat, z nutą tytoniu, niczym z Grande Champagne. Smak również bardzo przyzwoity i bardzo w stylu Grande Champagne, dużo tytoniu, czarna herbata, orzechy włoskie, bardzo wytrawna i zaskakująco udana w porównaniu z wersją VO. O długim i cierpkim finiszu.

Czytaj więcej