Alvisa Alpine Honey

pięcioletnia brandy, która leżakowała we francuskim dębie, została połączona z miodem pochodzącym z pasiek w Alpach i kupażowana z mocą 35%. W aromacie dużo miodu, dużo kwiatów, mandarynki. Przyjemny smak mandarynkowo-pomarańczowy. Kwiaty, pyłki pomarańczowe w finiszu. Dystrybutorem w Polsce jest Pinot Wine & Spirits.

Alvisa XO 50 años de traditión

destylowana w szarentejskich alembikach, specjalna edycja wersji XO, wypuszczona w 2018 roku z okazji pięćdziesięciolecia zakładu, leżakowała w beczkach przez minimum sześć lat. Aromat cierpki – tytoń, suszone wiśnie, orzechy, a ze słodkich rzeczy – czekolada z orzechami laskowymi. W ustach orzechy włoskie i pomarańcze, cierpkość tytoniu, rodzynki, suszone morele, figi. W finiszu ziarna kawy, rodzynki, orzechy, bakaliowy, świąteczny klimat. Moc – 40%. Dystrybutorem w Polsce jest Pinot Wine & Spirits.

Château Vartely

mołdawska marka win i brandy z winnic Château Vartely, z okoli Orhei. Winiarnia jest młoda, powstała w 1996 roku. Obecnie mają 300 ha winnic w regionach IGP Codru oraz IGP Valul lui Traian. Rocznie butelkują 4,5 mln butelek wina. Mają centrum dla zwiedzających i pensjonat przy winnicy dla 40 gości. Dysponują także niewielką destylarnią z czteropółkową kolumną. Ich podstawowy mocny alkohol to Rachia di Moscato (41%), biały destylat z wina z winogron muscat ottonel, nie starzony, a także Aqua Vie (40%) – destylat z wytłoczyn pozostałych przy produkcji własnych win. Poza tym leżakują brandy we francuskim dębie. W ofercie jest Château Vartely Divin VSOP (40%) oraz crème de la crème w ofercie, dziesięcioletnia brandy Château Vartely XO Tribut (40%) z winogron sauvignon blanc, feteasca regala i chardonnay z winnic w Codru. Aromat słodki: słoneczny, rodzynki, wiśnie, winogrona. Smak cierpki: skóra, tytoń, orzechy laskowe. W finiszu wytrawna czekolada i orzechy laskowe, wiórki kokosowe.

Czytaj więcej

Wizyta u Markusa Wiesera

Markus Wieser jest jednym z najbardziej znanych i utytułowanych gorzelników w regionie Wachau. Kilka lat temu z sukcesem wprowadził na rynki Austrii i Niemiec swoje whisky, w ślad za nimi kolejne receptury ginów, a poza tym ma bogatą ofertę destylatów owocowych. Destylarnię ma przy domu w Wösendorf in der Wachau, sprzedaż i degustacje przeprowadza w bramie prowadzącej do domowego ogrodu. Zresztą degustacje z Markusem to prawdziwe master class, jest do nich znakomicie przygotowany, perfekcyjne kieliszki, szybka zmywarka za plecami i opowieści o każdej butelce, historii, recepturze, smakach i aromatach. Markus to człowiek z pasją. W rodzinnym biznesie pomaga mu żona, Johanna.

Czytaj więcej

Kolekcja rocznikowych brandy Sarajishvili

Imponująca kolekcja starych rocznikowych brandy Sarajishvili Vontage obejmuje wypusty: 1945, 1955, 1957, 1968, 1973. Różne beczki, różne destylacje, różne winogrona – zupełnie różne brandy, ich wspólnym mianownikiem jest najwyższa jakość. Niestety, cena za butelkę również jest bardzo wysoka – od 3300 zł za rocznik 1973 po 10 tys. zł za 1945. Za wybór beczek odpowiadał master blender w zakładzie Sarajishvili, David Abzianidze, związany z marka od ponad 30 lat. Każda karafka z brandy jest umieszczona w eleganckiej drewnianej skrzynce. Wypuszczono po 1000 numerowanych butelek.

Czytaj więcej

Sarajishvili VSOP Black

nowa edycja z piwnic Sarajishvili, w eleganckiej czarnej butelce, wiek destylatów to 7-12 lat. Już z daleka uwodzi zapachem arbuza i melona. Dalej są orzechy laskowe i włoskie, owoce i liście wiśni, brzoskwinie i morele. Nuty lekko szczypiące, wytrawne, tytoniowe. W smaku słodko-cierpki, słodki tytoń, czekolada z cynamonem i czekolada z wiśnią, daktyle. Finisz ze słodyczy przechodzi w cierpkość soku z wiśni. Moc – 40%.

Stuletnie brandy na stulecie niepodległości

26 maja 2018 roku Gruzja obchodziła setną rocznicę niepodległości. Z tej okazji firma Sarajishvili wypuściła niezwykłą brandy Sarajishvili Independence. To 100 butelek na stulecie niepodległości Gruzji, wspaniałe opakowanie – kryształowa flasza, drewniane pudełko, w którym znalazł się m.in. akt niepodległości Gruzji czy elegancka pipeta do nabierania alkoholu z karafki. Kupaż najlepszych brandy z piwnic Sarajashvili, z udziałem destylatów stuletnich, z 1918 roku. Teraz do Polski trafiło dziesięć butelek.

Czytaj więcej

Croft

jedna z bardziej popularnych marek taniej portugalskiej brandy. Na rynku od 1970 roku, początkowo należała do firmy Gilbey’s, obecnie jest w rękach Diageo (marka porto Croft i winnice w Douro od 2001 roku ponownie należą do rodziny, John Croft w 1736 roku założył skład win porto, dziś Croft współtworzy grupę holdingową Fladgate Partnership, która obejmuje: składy win Taylor’s i Krohn, winnice Quinta de Vargellas, Quinta de Terra Feita, Quinta do Panascal, Quinta do Junco i Quinta da Roêda – w tej ostatniej powstaje porto Croft). W aromacie brandy: orzechy, kawa, herbata. W smaku: wanilia, drożdże, orzechy. Moc – zaledwie 36%. Obecnie poza nazwą brandy Croft nie ma nic wspólnego z porto Croft.

Ponte de Marante

niezwykle popularna, tania portugalska brandy, starzona przez ok. 4 lata w dębie iberyjskim. Zastąpiła popularną w latach 60. XX wieku markę Conde de Amarante (ta powróciła na rynek dopiero w XXI wieku). W aromacie rodzynki, wanilia. Smak słodki, rodzynkowy. Moc – 38%. Producentem jest firma Caves da Cerca S.A.

Mazzetti d’Altavilla

destylarnia została założona w 1846 roku w Montemagno przez Filippo Mazzettiego. Od początku specjalizowała się w wyrobie grappy, są najstarszym ciągle działającym producentem grappy w Piemoncie. Na początku XX wieku rodzina Mazzetti założyła drugą destylarnię w Altavilla Monferrato. Dziś firmą zarządza już szóste pokolenie potomków Filippo – Cesare, Nicoletta i Giorgio. Destylują zarówno w klasycznych starych aparatach caldaiette, jak i w kotłowo-kolumnowych aparatach bain-marie. Wykorzystują wiele rodzajów beczek, w tym wielkie po 3500 l ze slawońskiego dębu, klasyczne 225 l z francuskiego dębu, beczki po bourbonie, po wermucie, po winach czy z kasztanowca.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Bertagnolli

Distilleria Bertagnolli została zbudowana niemal naprzeciwko stacji kolejowej w miasteczku Mezzocorona, w Trydencie. U podnóża surowych, czarnych, niemal wyrastających pionowo skał – gór o tej samej co miasteczko nazwie. To nowy, duży zakład, jednak początki firmy sięgają 1870 roku, kiedy potentat ziemski i właściciel wielkich winnic, Edoardo Bertagnolli, ożenił się z Giulią de Kreutzenberg, córką farmaceuty. Tak połączyły się winogrona i sztuka destylacji, jak to ujmuje rodzinna historia. Destylarnia została nazwana Premiata Distilleria G. Bertagnolli, na cześć Giulii. W 1886 roku uzyskali kontrakt na dostarczanie alkoholi na dwór królewski Habsburgów.

Czytaj więcej

Wizyta w Villa de Varda

Rodzinny producent wina i grappy oraz likierów z Trydentu, z miasteczka Mezzolombardo. Marka należy do rodziny Dolzan, nazwa pochodzi od posiadłości de Varda. Jak podają, uprawiali w regionie winogrona już w XVII wieku, początki datują się na 1678 rok. Destylarnia funkcjonuje od pięciu pokoleń. Do lat 80. XX wieku butelkowali grappy pod własnym nazwiskiem Dolzan. Dopiero kiedy kupili pałacyk zasłużonego dla regionu starego rodu Varda, zmienili też nazwę produktów. W pałacyku znajduje się dzisiaj destylarnia, a w jego piwnicach leżakują beczki z grappą. Jest tu także urocze muzeum historii grappy i winiarstwa w Trydencie, zgromadzono ok. 1600 eksponatów i blisko 300 starych dokumentów.

Czytaj więcej

W destylarni Walcher

W 1966 roku Alfons Walcher uruchomił na rodzinnej farmie małą destylarnię z prostym alembikiem. Farma o niemieckiej nazwie Turmbachhof należy do rodziny Walcher od dziewięciu pokoleń i ulokowana jest w regionie winiarskim, w miasteczku Appiano, w Górnej Adydze. Proces destylacji odbywał się w XIII wiecznej wieży, która znajduje się na terenie należącym do rodziny Walcher.

Czytaj więcej

SO Spanish Oak

nowa hiszpańska brandy w nowoczesnej butelce. Z Andaluzji, z winogron z apelacji Montilla-Moriles. Producent nie ujawnia wieku kupażu. Aromat słodki: wiśnie i czekolada. W smaku głównie wanilia, orzechy i lody pistacjowe. Orzech laskowy, suszone śliwki, rodzynki w finiszu. Butelkowana z moca 40%.

Hoch-Austerlitz

bawarska brandy, butelkowana z mocą 38%, klasy VSOP, barwy orzecha laskowego. Aromat: orzecha włoskiego, orzecha laskowego, rodzynek, niestety – przebija ostra woń spirytusu. Smak cierpki, wytrawny, tytoniowy, ewidentnie podkręcony pod styl Cognac Grande Champagne, sądząc po barwie i zapachu – prawdopodobnie czipsami z francuskich beczek. Finisz też jest wytrawny, już nie tak tabaczny, bardziej herbaciany, plus orzechy włoskie, suszone morele i kwaśne jabłka. Producentem jest destylarnia i winiarnia Franz Stettner & Sohn GmbH – Edelobstbrennerei & Weingroßkellerei, która powstała w 1949 roku w Grubholz w Bawarii. Obecnie zarządzana przez trzecie pokolenie rodu Stettner. Robią wina spokojne i musujące, owocowe destylaty i typowe dla regionu likiery – ziołowe czy goryczkowe.

Karpati

(Карпати) ośmioletnia brandy z destylarni Tisa (Тиса) w Użhorodzie, a dokładnie przez tamtejszy Użgorodskiy Koniachnyi Zavid (Ужгородський коньячний завод). Marka obecna jest na rynku od 1970 roku. W aromacie: budyń morelowy, orzechy, figi, wanilia. W smaku dużo rodzynek, orzechy włoskie, wiśnie, gorzka czekolada. Finisz cierpki – tytoń, herbata i zaraz słodki – rodzynki, miód. Moc – 43%.

Dziesięć butelek Metaxa AEN No. 2 Despina trafiło do Polski

W 2018 roku Metaxa świętowała 130. rocznicę powstania. Mistrz piwnic, Constantinos Raptis, uświetnił tę okazję wprowadzając na rynek dokładnie 130 ręcznie wykonanych karafek z kryształu z Sèvres. Metaxa AEN Cask No. 2 Despina ma moc 43,5%. Dziesięć sztuk tej najcenniejszej kompozycji, jaka powstała w piwnicach słynnego House of Metaxa, trafiło właśnie do Polski.

Czytaj więcej

Koktajle z brandy

Brandy, koniak, armaniak – najczęściej pijemy je w głębokich kieliszkach o kształcie tulipana, delektując się ich aromatem i smakiem. Od wieków jednak ten szlachetny winogronowy trunek wykorzystywany jest jako składnik koktajli, misteli czy win wzmacnianych. Brandy bowiem świetnie łączy się ze słodkimi, soczystymi owocami – jak brzoskwinie, morele czy pomarańcze, ale i bardziej cierpkimi, jak wiśnie. Dobry dodatkiem są także zioła, o czym można się przekonać popijając B&B, czyli Brandy&Benedictine. Jest także zacnym dodatkiem do koktajli podawanych na ciepło oraz z dodatkiem jajek (egg nog, egg sour). W niewielkiej książeczce znalazły się propozycje ponad 50 koktajli na bazie brandy – receptury i fotografie.

Cezar

jeden z klasyków chorwackiej firmy Badel, brandy, która była znana i lubiana jeszcze w czasach Jugosławii, trafiła na rynek w 1970 roku i stała się lokalnym i eksportowym hitem. Intensywny aromat destylatu z winogron, raczej cierpkich niż słodkich, w ustach odrobina goryczy (jak z pestek), ale nie narzuca się. Smak wyraźnie winogronowy, prawie nie czuć beczki (delikatne nuty orzechów włoskich). Butelkowany z mocą 40%.

Jidvei

bardzo słodka rumuńska brandy, wyłącznie klasy VSOP, destylowana z rodzimych winogron porastających zbocza kotliny rzeki Tarnavy, leżakowana w piwnicach zamku Cetatea de Baltă. Butelkowana z moca 42%. Aromat wanilii, czekolady i pistacji, w ustach podobnie – wanilia, czekolada z orzechami, trochę poziomki. Producentem jest firma Jidvei, właściciel także marki brandy Vatra. Mają własne winnice, uprawiają szczepy: sauvignon blanc, riesling, pinot gris, muscat ottonel, gewürztraminer, fetească regală, fetească albă i chardonnay.