Both Gold Weinbrand

ciekawe, ile procent winiaku jest w tym alkoholu, który w nazwie ma winiak? Jestem przekonany, że niewiele, o leżakowaniu w beczkach dębowych nie wspominając. Tania namiastka brandy dla biedaków, w aromacie rodzynki i orzechy, w smaku winogrona, cukier, wanilia. Moc – 36%. Producentem jest firma Both z miejscowości Goch, która szczyci się ponad stuletnia tradycją w produkcji brandy. To ja dziękuję za taką tradycję.

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Didgori

gruzińska brandy, produkowana przez firmę Georgia Global Group. W aromacie sama słodycz – wanilia, śmietanka, biała czekolada, w ustach bardzo czekoladowo i zdecydowanie za słodko. Oferowany w wersjach: Didgori VSK i Didgori 5 Stars. Moc – 40%.

Degustacja brandy Dugladze

Firma Dugladze Wines & Spirits Company została założona przez Dimitria Dugladze, jednego z pionierów gruzińskiego winiarstwa, który przekazał ją synom. Mają swoje winnice w Kachetii (290 ha upraw winogron: rkatsiteli, saperavi i mtsvane), Imereti (35 ha: tsitska i tsolikouri) oraz w Kartli (30 ha: mtsvane i shavkapito). Skupują też ok. 2000 ton winogron od niezależnych winogradników. Linia do butelkowania ma wydajność ok. 1500 flasz na godzinę. Produkują wina, wina musujące oraz brandy: 3YO, 5YO, 7YO Vartsikhe, 12YO, 9YO Gremi, 12YO Very Old, 14YO Eniseli i 17YO Tbilisi. Do Dugladze Wines & Spirits Company należy też wytwórnia wódek Gomi oraz firma dystrybucyjna FB.

Czytaj więcej

Wizyta w Shumi

Shumi to w gruzińskiej tradycji określenie najwyższej jakości wina rytualnego. Firma powstała w Tsinandali w 2001 roku, budując zakład od podstaw. Jest dwóch właścicieli Temuri Lomsadze i Zurab Merabishvili. Mają własne winnice, 200 ha w Kakheti a także na zachodzie w Radża, ale 90% upraw jest w Kakheti. Mają ok. 25 marek win, a także brandy Iori oraz chachę. Dopiero w 2014 roku rozpoczęli produkcję win z kvevri, mają ich zaledwie pięć. Do starzenia win używają francuskiego dębu, podobnie w przypadku brandy, która robiona jest z winogron saperavi i rkatsiteli (podobnie jak chacha). Destylacja brandy jest ciągła, a chacha w destylacji dwukrotnej, ale ogrzewana gazem, nie ogniem. Brandy mają: 5-, 7-, 9-letnie.

Czytaj więcej

Wizyta w KTW

KTW, czyli Kakhetian Traditional Winemaking, to jeden z największych w Gruzji producentów win i brandy, z ogromnymi areałami własnych winnic. Historia firmy zaczyna się w XIX wieku, kiedy winiarz Antimoz Chkaidze otworzył swoje piwnice w wiosce Askana. Jego pierwsza kvevri datowana jest na 1880 rok. Chkaidze był ojcem chrzestnym wina różowego znanego jako chkhaveri. W 2001 roku potomkowie Antimoza Chkaidze znów kontynuują w Gruzji rodzinne tradycje produkcji win, brandy i chachy.

Czytaj więcej

Antinori

rodzina Antinori to od wielu pokoleń producent win w Toskanii, m.in. wielokrotnie nagradzanych chianti. Ich brandy Antinori (42%) produkowana jest w małych partiach, wyłącznie z winogron Trebbiani, leżakowana przez sześć lat w małych dębowych beczkach. Aromat brandy został zdominowany przez beczkę: dębina, kasztan, orzech, wanilia. W ustach bardzo taniczne: herbata i zielone orzechy, odrobina skórki pomarańczy.

Cellier du Roi

tania, massmarketowa brandy, zestawiana przez firmę United Brands Slovakia z Bańskiej Bystrzycy na bazie francuskich destylatów, sądząc po smaku – z dodatkiem neutralnego spirytusu, zapewne z melasy. W aromacie rodzynki, w ustach rodzynki i owoce leśne oraz cukrowa słodycz. Kiedyś oferowana w wersji VSOP, potem zastąpiono oznaczenie wieku nic nie mówiącym określeniem „Aged”. Moc – 36%.

Suntory Brandy

japońska brandy, oferowana w wersjach: VO, VSOP i XO. VO to tani kupaż, właściwie bez aromatu, a jeśli szukać jakichś skojarzeń, to nafta. Smaku też nie ma, może gdzieś tam winogrona, ale takie pozbawione cech szczepu. Lepiej prezentuje się VSOP – w aromacie dużo rodzynek, smak słodki, wanilia, wiśnie w czekoladzie, ale też tytoń, wytrawne wino, ale w finiszu znów słodko – figi. I najlepsza z nich, czyli XO – przyjemny rodzynkowy aromat, z nutą tytoniu, niczym z Grande Champagne. Smak również bardzo przyzwoity i bardzo w stylu Grande Champagne, dużo tytoniu, czarna herbata, orzechy włoskie, bardzo wytrawna i zaskakująco udana w porównaniu z wersją VO. O długim i cierpkim finiszu.

Czytaj więcej

Pernod Ricard sprzedaje markę brandy Domecq

Domecq to ceniony producent sherry i brandy de Jerez, mają swoje piwnice i destylarnię w regionie Jerez. Marka kilkakrotnie zmieniała w swojej historii właścicieli, ostatnio należała do grupy Pernod Ricard. Nowym właścicielem będzie Bodega Las Copas, należąca do Grupo Emperador Spain i González Byass. Główny kapitał należy do filipińskiej kompani Emperador. Transakcja dotyczy także marek Don Pedro, Presidente i Azteca de Oro, jak również winnicy w Ensenada (Meksyk). Umowa dojdzie do skutku przed końcem roku obrotowego 2016/2017.

Czytaj więcej

Świat brandy

Trzecia pozycja dotycząca znanego trunku autorstwa Łukasza Gołębiewskiego, to jak do tej pory najciekawsza propozycja, wręcz westernowa. Czyta się bardzo szybko, treść zmienia się jak w „200 mil podmorskiej żeglugi”, ale tutaj mamy do czynienia z „Ponad dwieście winiaków w 100 stron”, bo i głównym tematem książki jest właśnie brandy, czyli wypalanka. Autor nie ogranicza się jednakże do omówienia tylko tych najsłynniejszych, więc koniaków, armaniaków czy brandy de Jerez, ale co ważniejsze, nie zapomina o wypalankach owocowych jak Europa długa i szeroka, oraz pewnych specjalnościach jak mieszanki soków winogronowych z destylatami winogronowymi, wina wzmacniane, etc, etc. Właśnie wino i winiarstwo staje się nieodzowną klamrą spinającą naprawdę zróżnicowane tradycje palenia tegoż wina. I choć czytamy o jakże nam, a właściwie naszym gardłom, znanych „metaksach”, „pliskich”, czy „budafokach”, a na deser dostajemy przybrane pięknymi fotografiami przykłady koktajli na bazie brandy, to odczuwamy brak omówienia naszych winiaków, w tym Palace Brandy z Łańcuta, Jarzębiaku na winiaku czy słynnej „waluty” minionej epoki, więc Winiaku Luksusowego.

Fregat Petrovskiy

tania brandy z Mołdawii, oferowana w wersjach 3YO i 5YO. Produkuje ją firma DK-Intertrade z Chişinău. W aromacie: gorzka czekolada, wanilia i orzechy włoskie, trochę tytoniu. W smaku: słodkie winogrona, rodzynki, ale też nuty cierpkie – orzech włoski i tytoń, zwłaszcza w finiszu, który szkoda, że jest tak krótki. W relacji do ceny jest bardzo dobrze.

EnoExpo w Krakowie

W dniach 16-18 listopada w nowych pawilonach wystawowych w Krakowie odbyły się targi: EnoExpo, Horeca i Gastrofood. Z zadowoleniem należy odnotować, że część winiarska rozwija się i dystansuje konkurencję w Warszawie (WineExpo). Wciąż jest stosunkowo mało odwiedzających, ale program towarzyszący i prezentowane alkohole są na coraz wyższym poziomie. Targi ExoExpo odbyły się już po raz czternasty, dwie pozostałe imprezy mają jeszcze dłuższą tradycję (Horeca aż 24 lata).

Czytaj więcej

Degustacja trunków z Kosowa

Bodrumi i Vjetër to winiarnia i destylarnia z Kosowa, z miasta Rahovec. Nazwa oznacza starą piwnicę. Oferują wina, brandy i raki. Zakład powstał w 1953 roku pod nazwą Kosova Vera, w 2006 roku został sprywatyzowany i zmodernizowany. Mają winnice na stokach gór (350-600 m n.p.m.), a wpływ śródziemnomorskiego klimatu daje dużo dni słonecznych. Czerwone szczepy to: merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, vranç oraz białe: chardonnay, rhine riesling, italian riesling. Butelkują wina, a winogronowy spirytus destylują w kolumnach.

Czytaj więcej

Black Sea Gold

(Черноморско злато) drugi największy producent brandy w Bułgarii, zakład ulokowany jest kilka kilometrów od plaży na przedmieściach miasta Pomorie. To gigantyczny kompleks, gdzie produkowane są na masową skalę wina, a także bardziej ekskluzywne brandy i – na lokalny rynek – rakija. Pierwsza winiarnia działała w tym miejscu już w 1924 roku. W latach 30. XX wieku zaczęto eksperymentować z brandy, jednak obecny zakład rozpoczął produkcję brandy w 1958 roku. Wciąż mają do kupaży alkohole z lat 60. Ich najstarsza Black Sea Gold XO to trunek w wieku 33 lat, jednak do zestawiania kupaży używają też trunków z beczek, które mają ponad czterdzieści lat. Mają ok. 600 ha własnych winnic ulokowanych w Razboyna, Asparukhovo i Troianovo. Są największym w Bułgarii producentem win. Opracowali własna technologię fermentacji w obniżonych temperaturach, by uzyskać bogatszy profil aromatyczny. Czerwone wina to cabernet i merlot, białe to m.in.: chardonnay, sauvignon blanc, muscat, traminer czy colombard. Ich czołowe linie rakiji to: Burgas 63 oraz Burgaska Rakija i Pomorijska Rakija, a także destylowana w szarentejskim aparacie rakija Alembik. Są to zarówno blendy jak i rakije jednoszczepowe (muscat, traminer). Brandy Black Sea Gold, która łączy typowe dla regionu nuty słodkie, z bardziej tanicznymi, uzyskanymi z bułgarskiego dębu, to linia Black Sea Gold, a w niej trunki w wieku: 5-, 7-, 17- i 33-lata, a także wersje smakowe – kawowa i czekoladowa.

Czytaj więcej

Świat brandy

Nakładem Ambry ukazała się książka Łukasza Gołębiewskiego pt. „Świat brandy”. Album jest przewodnikiem po świecie brandy – od Europy, przez obydwie Ameryki, Australię i Afrykę, ze wszystkich tych miejsc, gdzie uprawiane są winogrona. Dobra brandy, która spędziła wiele lat w dębowych beczkach, uważana jest za najdoskonalszy, najszlachetniejszy z alkoholi. Koniak czy armaniak to nic innego jak właśnie brandy, tyle że pochodząca z konkretnego regionu. Znawcy cenią brandy za jej bogatą paletę aromatów i różnorodność smaków, w których odnajdujemy zarówno dziedzictwo winorośli, jak i wieloletni wpływ beczki.

Czytaj więcej

Bułgarska degustacja w Bar & Books

20 października o godz. 19.00 w Bar & Books (ul. Wąski Dunaj 20, Warszawa) rozpocznie się degustacja unikatowych bułgarskich brandy z piwnic Vinex Preslav. Spróbujemy trzech brandy rocznikowych, z pojedynczych beczek z bułgarskiego dębu, wyselekcjonowanych przez mistrza piwnic i zabutelkowanych w bardzo limitowanych ilościach. Będą to roczniki: 1969, 1976 i 1985. Ponadto będziemy próbować flagowego produktu firmy – Pliskiej XO oraz nowości – brandy z dodatkiem miodu – Pliska Honey. Wstęp: 40 zł, zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej