XO = 10YO

Od kwietnia obowiązują nowe regulacje dotyczące oznaczeń XO dla francuskich alkoholi z apelacjami Cognac i Armagnac. Wcześniej minimalny wiek dla oznaczenia XO wynosił sześć lat. Wcześniejsze butelkowania młodszych destylatów z oznaczeniem XO mogą nadal być w obrocie aż do skończenia zapasów.

Czytaj więcej

Napoleon Legend

brandy zestawiana częściowo z francuskiego importowanego winiaku na rynek Gambii, oferowana w paskudnych plastikowych butelkach, z dumnymi pięcioma gwiazdkami na odlepiającej się etykiecie. Aromat drewna wiśni i zgaszonego papierosa. W ustach – zgaszony papieros w kieliszku rozwodnionej brandy. Kawa, ale bardzo rozwodniona w finiszu. Moc – 40%.

Istriana Brandy

firma Bartex-Bartol z Nowego Tomyśla zestawiła brandy z co najmniej pięcioletnich włoskich winnych destylatów. W nosie: wanilia, delikatnie kawa, orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, figi, ale są to aromaty zbyt delikatne. W ustach rodzynki, winogrona, włoski orzech, finisz gorzki. Moc – 36%.

ProWein 2018

W tym roku targi w Dusseldorfie odbywają się 18-20 marca. Mocne alkohole będą prezentowane w hali nr 12, oczywiście nie należy zapominać o producentach spirytualiów wkomponowanych w krajowe stoiska. Tegoroczne ProWein pod hasłem „same but different” – po raz pierwszy udostępnią halę dla producentów alkoholi craftowych: destylatów, cydru, piwa. Producentów wyrobów rzemieślniczych będzie można spotkać w pawilonie nr 7.
Miejsce: Messe Düsseldorf GmbH.

Finesse VSOP

Pięcioletnia brandy z Białorusi z zakładu Vinokurnya Naroc (Винокурня нарочь), z miejscowości Narocz, niedaleko Mińska. Destylaty pięcioletnie, barwione, dosładzane. W nosie: drożdże, rodzynki, orzechy włoskie, figi, wanilia, nuty skórzaste, trochę paprykowe. W ustach dużo bakalii, słodko, kakao, czekolada z rodzynkami. Butelka z napisem „Fine Selectione Cognac Tradition de France” sugeruje, że to produkt francuski, nie białoruski. Moc – 40%.

Trzecia edycja Whisky & Friends

14 kwietnia w Courtyard by Marriott Warsaw Airport Hotel (Żwirki i Wigury 1), w godz. 11.00-21.00, odbędzie się trzecia edycja festiwalu Whisky & Friends. Organizatorem jest firma M&P Wina i Alkohole Świata, a uczestniczyć będzie ponad czterdziestu wystawców z całego świata – producenci szkockiej, irlandzkiej, francuskiej, japońskiej i amerykańskiej whisky, brandy z Hiszpanii, Włoch i Portugalii, rumy z Dominikany, Indii i Jamajki, grappy, giny, wódki, koniaki, armaniaki, tequile, mezcal i wiele innych znakomitych trunków. Do tego przewidziane są specjalistyczne degustacje Masterclass. Cena biletu na festiwal – 80 zł (zakup przez internet do 12 kwietnia włącznie) lub 100 zł na miejscu w dniu festiwalu. Szczegóły: www.whiskyandfriends.pl.

Ułar

(Ұлар) kazachska brandy, leżakująca przez sześć miesięcy w dębowych beczkach, butelkowana z mocą 38%, oferowana przez destylarnię Bacchus (Бахус) z Ałmatów W nosie wanilia i orzech laskowy, w smaku kakao, finiszu brak. Wyjątkowo niedobre. Ułar, znany też jako tetraogallus, to rzadki ptak, przypominający bażanta, który występuje m.in. w Kazachstanie.

Kazakstan

(Казахстан) na butelce napisano „koniak”, oferowany przez destylarnię Bacchus (Бахус) z Ałmatów w wersjach 3- i 5-letnich. Aromat bardzo orzechowy – wysuszone wnętrze orzecha włoskiego, do tego cierpkie winogrona, tytoń. W smaku ostry, szorstki, bardzo tytoniowy, do tego bakalie: suszone morele, rodzynki i orzechy nerkowca.

Napoleon Gold Super Fine

kenijska brandy z zakładów London Distillers Ltd. W rzeczywistości ta dwudziestoczterokaratowa brandy, jak ją reklamuje producent, to mieszanka spirytusów – importowanego brandy, lokalnego destylatu z melasy, z dodatkiem karmelu. Aromat słodki, cukierniczy, podobnie smak – jak galaretka owocowa, landrynki, tanie likierowe wino. Moc – 37,5%.

Akropolis

grecki alkohol brandypodobny. Przyjemny, słodki aromat miodu, ziół, lasu (zielone szyszki, żywica, jagody). W ustach – mleczna czekolada, wciąż nuty leśne, jagodowe i pomarańcze. Zupełnie pijalne. Dostępne w sieci Kaufland.

Sarajishvili Trilogy

Niezwykła brandy, perła z piwnic zakłady w Tbilisi, leżakowała przez co najmniej 65 lat (są tu też destylaty z XIX wieku) w beczkach z kaukaskiego i francuskiego dębu. Zestawiona z odmian winogron wybranych z trzech różnych mikro stref Gruzji, charakteryzujących się szczególnymi warunkami klimatycznymi, są to winogrona: tsitska z Imereti, chinuri z Kartli i rkatsiteli z Kachetii. Barwa to ciemny orzech, kasztan. Można ją wąchać i wąchać, najlepiej w szerokim koniakowym kieliszku. Są tu: rodzynki, wiśnie, dojrzałe morele, brzoskwinie, a nawet granat i wyraźnie ananas. Do tego tytoń, skóra, nawet lekko popiół i orzechy włoskie. Posypane gorzkim kakao. Smak niezwykle łagodny, w ogóle nie czuć mocy alkoholu, jest za to taniczność – dużo tytoniu, czarna herbata, skóra, gorzka czekolada, dojrzałe śliwki, daktyle, figi, orzechy laskowe. Długi finisz, jest w nim smak starego likierowego wina, miodowość jak w pedro ximenez, a do tego fantastyczna ziemistość, stare drewno i czarne oliwki. Cudowny alkohol na niezwykłe chwile. Rozlano tylko tysiąc butelek.

Wina w Krakowie – EnoExpo 2016

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów, kilkanaście tysięcy butelek najlepszych win z całego świata – w dniach 15-17 listopada uwaga całej branży po raz kolejny skupiona była na EXPO Kraków, w którym odbywały się 25. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA, 16. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GastroFood oraz 15. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie EnoExpo.

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

E&J

amerykańska brandy, bardzo popularna w USA, oferowana w wersjach: VS, VSOP, XO, a także z dodatkiem wanilii, soku z jabłek i soku z brzoskwini. Destylarnia E&J znajduje się w Modesto, w Kalifornii. Zestawiana m.in. z destylatów z winogron szczepów: colombard, grenache, barbera, pinot grigio czy muscat. Destylowane w kolumnach, leżakują w beczkach z amerykańskiego dębu. Wersja VS jest bardzo łagodna, o aromacie ananasa i melona. W smaku właściwie sam melon, może trochę zielone jabłuszko. Poza owocowością nic w niej nie ma.

Kadarka Brandy

produkcja bułgarska, Vinal-Lovech. Firma robi tanie brandy, w tym podróbkę marki Slantschew Brjag pod nazwą Lazur Brjag z bardzo podobna etykietą, produkują też wódki i rakije. Poza tym mają własne winnice i szeroką gamę win, w tym jakże popularną na Bałkanach kadarkę, z której destylowana jest ta brandy. Wanilia, krówka w zapachu. Smak też bardzo słodki – głównie toffi. Moc – 36%.

Martineau

marka brandy należąca do firmy kupażującej G. Martineau & Co., produkowana jest od początku XIX wieku. Kiedyś jako trzygwiazdkowa, obecnie jako Martineau Napoleon VSOP. Orzech włoski w aromacie, w smaku: miód, trochę starej zapleśniałej piwnicy, orzechy.

Trenčianske Hradné

popularny słowacki trunek brandopodobny, produkowany przez Old Herold z Trencina na podstawie receptury podobno z XIX wieku. W alkoholu mieszanym – zbożowy i winny – macerowane są m.in. ziarna kawy, a w smaku dominuje mleczna czekolada. Moc – zaledwie 36%.