Koktajle z brandy

Brandy, koniak, armaniak – najczęściej pijemy je w głębokich kieliszkach o kształcie tulipana, delektując się ich aromatem i smakiem. Od wieków jednak ten szlachetny winogronowy trunek wykorzystywany jest jako składnik koktajli, misteli czy win wzmacnianych. Brandy bowiem świetnie łączy się ze słodkimi, soczystymi owocami – jak brzoskwinie, morele czy pomarańcze, ale i bardziej cierpkimi, jak wiśnie. Dobry dodatkiem są także zioła, o czym można się przekonać popijając B&B, czyli Brandy&Benedictine. Jest także zacnym dodatkiem do koktajli podawanych na ciepło oraz z dodatkiem jajek (egg nog, egg sour). W niewielkiej książeczce znalazły się propozycje ponad 50 koktajli na bazie brandy – receptury i fotografie.

Cezar

jeden z klasyków chorwackiej firmy Badel, brandy, która była znana i lubiana jeszcze w czasach Jugosławii, trafiła na rynek w 1970 roku i stała się lokalnym i eksportowym hitem. Intensywny aromat destylatu z winogron, raczej cierpkich niż słodkich, w ustach odrobina goryczy (jak z pestek), ale nie narzuca się. Smak wyraźnie winogronowy, prawie nie czuć beczki (delikatne nuty orzechów włoskich). Butelkowany z mocą 40%.

Jidvei

bardzo słodka rumuńska brandy, wyłącznie klasy VSOP, destylowana z rodzimych winogron porastających zbocza kotliny rzeki Tarnavy, leżakowana w piwnicach zamku Cetatea de Baltă. Butelkowana z moca 42%. Aromat wanilii, czekolady i pistacji, w ustach podobnie – wanilia, czekolada z orzechami, trochę poziomki. Producentem jest firma Jidvei, właściciel także marki brandy Vatra. Mają własne winnice, uprawiają szczepy: sauvignon blanc, riesling, pinot gris, muscat ottonel, gewürztraminer, fetească regală, fetească albă i chardonnay.

Wizyta w Numisi

Kilka lat temu Mikheil Giorgadze, wraz z żoną, Nuno, kupili stare ruiny na przedmieściach wioski Mukuzani, w Kachetii, w regionie znanym ze znakomitych win. Chciał tu postawić niewielki zajazd – pensjonat i restaurację. Przy usuwaniu cegieł odkryli 33 stare kwewri, które mają podobno ponad 500 lat i piwnice na wino, w których utrzymuje się stała temperatura 15 stopni. Postanowił uporządkować teren założyć własną winiarnię i muzeum. Zebrał masę pamiątek, nie tylko związanych z winiarstwem, ale także ogólnie z kulturą ludową regionu.

Czytaj więcej

Wizyta w Khareba

Winiarnia Khareba znana jest z kompleksu podziemnych korytarzy, w których leżakują wina. Część tych korytarzy jest dostępna dla zwiedzających. Powstały w 1962 roku, z przeznaczeniem na wino, wydrążone w skale, mają długość 7,7 km. Przez cały rok utrzymuje się tu stała temperatura 12-14 stopni, idealna do przechowywania wina. Znajduje się tu 25 tys. butelek. Organizowane są tu degustacje.

Czytaj więcej

Wizyta w Georgian Wine & Spirits

Firma Georgian Wine & Spirits (GWS) powstała w 1993 roku na przedmieściach Telavi, na bazie dawnych radzieckich zakładów Telavi 2, które działały od 1976 roku. Mają 400 ha winnic w regionie Kachetii (m.in. w DOC Mukuzanii oraz Tsinandali, Tvishi, Napareuli, Kindzmarauli, Khvanchkara czy Akhasheni), ale dodatkowo skupują winogrona. Aż 70% upraw, to szczepy lokalne. Około 280 ha zajmują nasadzenia czerwonych winogron – głównie saperavi, resztę białe, poza szczepami europejskimi są to: rkatisteli, mtsvane czy tsolikouri. Właścicielem GWS są szwedzcy inwestorzy, którzy mają także znaną gruzińską winiarnię Mukhrani. W Polsce wina GWS są w ofercie Vininova.
GWS butelkuje wina pod markami: Old Tbilisi, Tamada, Vismino i Adamanti. Robią także chacha i brandy.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Askaneli Brothers i Jimsher

Na przedmieściach Tbilisi ulokowana jest nowoczesna winiarnia i destylarnia Askaneli Brothers. Właścicielami firmy są bracia Gocha i Jimsher Chkhaidze, nazwa Askaneli pochodzi od wioski Askana w prowincji Guria. Wedle ludowej opowieści niejaki Antimoz Askaneli zbudował tutaj piwnicę pełną kwewri do produkcji wina. Faktem jest, że we wsi można odnaleźć kwewri, które pochodzą z lat 80. XIX wieku.

Czytaj więcej

WineExpo & Warsaw Oil Festival

W dniach 26-27 października odbyły się w Warszawie targi WineExpo & Warsaw Oil Festival. Wzięli w nich udział winiarze m.in. z: Włoch, Francji, RPA, Słowacji, Chorwacji, Serbii, Ukrainy, Austrii, byli też właściciele polskich winnic i firm importujących wina. Degustacjom towarzyszył ciekawy program konferencji i masterclass, dyskusje dotyczyły m.in. kondycji polskiego winiarstwa, win z Chorwacji, RPA czy ze słowackiego Tokaju. Nie zabrakło też degustacji oliwy.

Czytaj więcej

Spotkanie z gruzińskimi brandy

1 października w restauracji Evil w Warszawie odbyło się spotkanie z gruzińskimi brandy. Gruzja to kolebka światowego winiarstwa, archeolodzy odnajdują tu ślady świadomej uprawy winorośli z czasów neolitu, sprzed ok. 8000 lat. Winorośl to jednak nie tylko wino, to także brandy. Gruzińskie brandy destylowane są z lokalnych odmian winogron, a niektóre leżakują przez lata w ciemnym kaukaskim dębie.

Czytaj więcej

Glembay

luksusowa marka chorwackiej brandy, wprowadzona na rynek przez firmę Badel w 2007 roku. Destylowana z chorwackich win, butelkowana z mocą 40% po piętnastu latach leżakowania. W aromacie: dużo rodzynek, figi, winogrona, drożdże. Delikatne, słodkie, herbata z miodem. Finisz cierpki, winogronowy i jabłkowy.

Bostavan

firma Vinăria Bostavan działa od 2002 roku na obrzeżach Kiszyniowa. Ma własne areały winnic (ok. 600 ha w trzech regionach kraju), winairnie, piwnice i produkcję brandy. Nasadzone szczepy winogron to: chardonnay, muscat, savignon blanc, aligote, pinot gris, tramminer, caberbet savignon, merlot, pinot noir, saperavi i cabernet franc. Założycielem winnic był Victor Bostan. Z własnych win robią brandy w wersjach: 3YO, 5YO, 7YO i 10YO. Na lokalnym rynku sprzedawany jako Bostavan Divin, na rynki Rosji i Białorusi trafia jednak z rozlewni w Brześciu jako Коньяк Боставан.

Czytaj więcej

Wizyta w zakładzie R. Jelínek

Region Vizovicki od wieków słynie z wyrobu śliwowicy i innych owocowych destylatów. Podobnie jak nasze Łącko, obfituje w sady owocowe, szczególnie zaś śliwki różnych odmian, także sprowadzanych tu z: Niemiec, Austrii, Węgier czy Serbii. Z najstarszych dokumentów wynika, że co najmniej w XVII wieku wypalano tu śliwkowe okowity. Przed wojną działało tu kilka destylarni, z których największą była gorzelnia Karela Singera na północnych obrzeżach miasteczka. Singer odkupił w 1895 roku zakład od Simona Frischa i zaczął go rozbudowywać. W podobnym czasie swoją niewielką destylarnię otworzył Zygmunt Jelínek, który prowadził w Vizovicach gospodę. W tym czasie w miasteczku działały także gorzelnie: Moryca Weissa, Jana Haby, Franciszka Kalendy, Antoniego Kalendy i Jozefa Bajera. Około 1894 roku sadownicy i gorzelnicy utworzyli w Vizovicach spółdzielnię, zbudowali własny młyn i nową destylarnię Razov, by lepiej konkurować na rynku ówczesnego imperium Austro-Węgierskiego. W latach 20. XX wieku synowie Zygmunta Jelínka – Rudolf i Vladimir – zbudowali bocznicę kolejową prowadzącą do destylarni, podpisali umowę z francuskim producentem koniaków J. Denis na licencyjny wyrób winiaku w Vizovicach, rozpoczęli też eksport, m.in. do USA. W 1926 roku bracia się rozstali, Vladimir prowadził gospodę i otworzył nową, małą destylarnię, Rudolf zaś budował imperium oparte na śliwowicy. Strzałem w dziesiątkę okazało się być wprowadzenie koszernych wyrobów, najpierw śliwowicy i jałowcówki, potem kolejne okowity zyskiwały certyfikaty koszerności, bardzo cenione na rynku amerykańskim.

Czytaj więcej

Magna Mater

limitowana edycja brandy z Branca, wypuszczona na 120 lecie ich słynnej wielkiej beczki La Botte Madre, zestawiona ze specjalnie wyselekcjonowanych destylatów. W nosie wanilia, kawa, gorzka czekolada. Smak delikatny – czekolada, rodzynki, wiśnie, orzechy. Moc – 28%.

Marty Brandy

firma Jelinek produkuje brandy od 1923 roku. Początkowo na licencji J. Denis, Henri Mounié & Co butelkowali w Vizovicach francuskie koniaki oraz brandy Denis Mounié. Potem była brandy Vizovgnac. Obecnie firma ma w ofercie brandy dwudziestoletnią Marty, destylowaną z win sprowadzanych z… Cypru. Starzona w beczkach z czeskiego dębu. Aromat bardzo delikatny, posmak pleśniowego sera, który był typowy także dla brandy Vizovgnac.