Kobiety i wino z M&P i Niedźwiedziem

8 listopada w Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie odbędzie się degustacja gęsiny w towarzystwie cydru, kalwadosu i wina. W menu: pasztet z gęsich wątróbek, półgęsek z piernikiem i soczystą gruszką, gęsie udo, gęsia pierś z lekko słodką i dymną suską sechlońską, a na deser sernik. Do dań odpowiednio dopasowane trunki. Jako aperitif Cidre Brut Louis Lauriston, skomponowany z ponad 50 odmian jabłek, dalej Weinbiet Riesling Classic 2015, Langwedockie Syrah Rose, Arrogant Frog Ribet Pink, Pinot Noir Maurice Scheller, Cabernet Franc Chinon Bernard Baudry Les Grezeaux, Beres Tokaji Szamorodni Edes. Na koniec kalwados.

Czytaj więcej

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Ferme de Félicité

gospodarstwo znajduje się w Bessin, tuż przy plażach na których 6 czerwca 1944 roku wylądowały wojska alianckie. Prowadzą je Claire i Sébastien, którzy zajmują się uprawą zbóż, hodowlą krów i wytwarzaniem różnego rodzaju trunków na bazie jabłek. Sady jabłoni obejmują 10 ha, z czego 6 ha zajmuje odmiana basses, reszta obsadzona jest wysokimi odmianami. Firma jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

April White, Stephen Wood: Cydr

Za pisanie książki o cydrze wzięli się Amerykanie! April White jest autorką książek kulinarnych, Stephen Wood ma swój sad i prowadzi amerykańską wytwórnię Farnum Hill Ciders. Ich spojrzenie na cydr to z jednej strony zachwyt naturszczyków, z drugiej – chęć podzielenia się praktycznymi uwagami z początkującymi amatorami, by uniknęli błędów, jakie Stephen Wood sam popełniał na początku.

Czytaj więcej

Cydr i whisky w natarciu

Jak podaje „Rzeczpospolita”, coraz bardziej w Polsce popularny jest cydr – przewidywany wzrost w 2016 roku ma wynieść 28%. Whisky odnotuje wzrost o 15% w stosunku do roku ubiegłego, a przez ostatnią dekadę – 500%. Nadal wzrasta sprzedaż win gronowych – o 4%. Analitycy przewidują, że nastąpi spadek sprzedaży piwa (o ok. 2,6%), a wódka powinna zachować ubiegłoroczny poziom, z tendencją w dół. Odnotowano również przyrost otwieranych sklepów specjalistycznych z alkoholami.

Les Bruyères Carré

rodzinne gospodarstwo leżące w rejonie Calvados Pays d’Auge, w miasteczku Moyaux. W swoich sadach mają niskie i wysokie odmiany jabłoni m.in.: Bisquet, Frequin Rouge, Bedan, Saint-Martin. Produkcja odbywa się w tradycyjny sposób, jedyne unowocześnienie to wprowadzenie prasy ze stali nierdzewnej, co gwarantuje zachowanie optymalnej czystości produktu przed fermentacją. Wytwarzają kalwadosy, cydry, pommeau. Gospodarstwo otwarte dla zwiedzających przez cały rok. Oferują też miejsca noclegowe w przytulnym domku. Jest tu sklep, w którym można nabyć ich produkty zarówno te z procentami, jak również: miody, dżemy, musztardy i inne lokalne specjały.

Czytaj więcej

Foucher

pani Marie-Louise Foucher prowadzi małe gospodarstwo na przedmieściach Cambremer w Normandii, na szlaku Route du Cidre. Powstają tu kalwadosy pod marką Les Coutieres i cydr pod marką Foucher. Kalwados destylowany jest z własnych jabłek i gruszek w objazdowym kolumnowym aparacie, ma apelację AOC. Oferuje szesnastoletni kalwadosy: Hors d’Age, Vieux 8 Ans i Les Coutieres 20 Ans. Ten pierwszy ma smak słodkich pieczonych jabłek, z lekką nutą pleśni, drugi jest nieco wytrawny, wyraziście jabłkowi, lekko pikantny.

Czytaj więcej

II Terra Madre Slow Food Festival 2015

W dniach 12 i 13 grudnia odbył się w Krakowie II Terra Madre Slow Food Festival Central Europe. W porównaniu z I edycją zmianie uległo miejsce festiwalu, nowa lokalizacja to ICE Kraków Congress Centre. Bilet wstępu kosztował 5 zł (dzieci do lat 12 bezpłatnie). W wydarzeniu brało udział blisko 200 wystawców – producentów tradycyjnej żywności, odbyło się także 30 pokazów i laboratoriów smaku.

Czytaj więcej

Degustacja kalwadosów Emmanuel Letellier

Niedaleko Pont l’Evecheque, miasta słynącego z serów o tej samej nazwie, jest wioska Saint Philbert Des Champs. Pan Emmanuel Letellier ma tu piwniczkę ze starymi beczkami z francuskiego dębu, oferuje własne kalwadosy z apelacją A.O.C.: 6-, 10- i 14-letnie, dość cierpkie, z nutą tytoniową a nawet ziołową, za które zdobył sporo dyplomów i medali. Robi też cydr i jabłkowy aperitif, który nie ma apelacji pommeau. Cydr fermentuje z własnych jabłek, destyluje w wypożyczanym przewoźnym aparacie kolumnowym. Sam ręcznie wszystko butelkuje. Degustację odbyliśmy w jego piwniczce.

SONY DSC

Emmanuel Letellier w swojej piwniczce

Czytaj więcej

EnoExpo w Krakowie

Kilkadziesiąt firm wystawiło w tym roku swoje produkty na targach EnoExpo w Krakowie. Wśród nich winiarze z: Francji, Hiszpanii, Włoch, Portugalii, Węgier, Niemiec, Austrii, Gruzji, Bułgarii, Chorwacji, Rumunii, Ukrainy, Słowenii, RPA czy Armenii. Nie zabrakło oczywiście polskich winnic, a także wytwórców cydru i miodów. W pawilonie EnoExpo po raz pierwszy zorganizowano też Salon Piwa, gdzie prezentowało się kilka zagranicznych i kilka krajowych mniejszych i większych browarów. Co cieszy, silna i różnorodna była ekspozycja mocnych alkoholi.

Czytaj więcej

Agnieszka Wyrobek-Rousseau: Cydr z polskich jabłek

Pierwsza polska praca o cydrze. Agnieszka Wyrobek-Rousseau kompleksowo potraktowała temat – od sadu i jabłoni, przez wyposażenie, po fermentację i butelkowanie. Szczególnie wartościowe są szczegółowe charakterystyki poszczególnych odmian jabłek pod kątem ich zastosowania przy produkcji cydru, a także zbiór porad dotyczących fermentacji i typowych problemów. Autorka dzieli się własnym doświadczeniem, choć daje też czytelnikowi szersze spojrzenie na produkcję i tradycję wyrobu cydru w innych krajach. Są też porady dla skłonnych do eksperymentowania – np. z dzikimi drożdżami, z beczką, z dodawaniem chmielu czy np. wymrażaniem. Świetnie napisana, przejrzysta praca, nieodzowna dla wszystkich, którzy chcą wyrabiać swoje wina jabłkowe. Jedyny mankament, to brak korekty, szkoda że ktoś tej książki przed drukiem nie przeczytał, ale warto poprawić błędy przed kolejnym wydaniami.

Uśmiechnięty cydr

Smiler Cydr to propozycja na lato od Henkell & Co. Vinpol, lekki, orzeźwiający trunek, powstały z soczystych jabłek. Jak reklamuje producent: „Jest zdecydowanie lżejszy od piwa i jest atrakcją pikników, spotkań z przyjaciółmi i wakacyjnych wojaży. Jest rześki i lekki – niczym letni poranek i spacer boso po trawie lub brzegiem morza. Delikatnie musujący Smiler Cydr rozpieszcza podniebienia i gasi pragnienie”.

Czytaj więcej

Festiwal Jabłka i Cydru

Tegoroczna edycja warszawskiego Festiwalu Jabłka i Cydru sponsorowana jest przez markę Strongbow, a odbędzie się 30 sierpnia w klubokawiarni Plażowa (ul. Wybrzeże Szczecińskie 1). Przewidziane są degustacje, pokazy wykorzystywania cydru w kuchni, prezentacja oferty producentów krajowych i zagranicznych oraz występy muzyczne.

Jarmark Dobrego Smaku i konkurs nalewek

W dniach 13-16 sierpnia w Poznaniu odbywać się będzie IX Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Wśród wystawców będą m.in. producenci: nalewek, miodów, win czy cydrów. Na poznańskim Starym Rynku odbędzie się wielki Jarmark Dobrego Smaku. Pierwszego dnia, o godz. 18.00 Robert Makłowicz poprowadzi Laboratorium smaku „Wina z Polski i Środkowej Europy” (wstęp 40 zł, dziedziniec Muzeum Archeologicznego, rezerwacje: kontakt@ofds.pl).

Czytaj więcej