Lubelskie Święto Młodego Cydru

15 września odbędzie się urodzinowa, piąta, edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru. To największa degustacja cydrów w Polsce i mnóstwo jabłkowych atrakcji. Na gości czeka m.in. 5 ton jabłek, 500-litrowa beczka Młodziaka i ponad 500 prezentów. Wstęp jest wolny, impreza odbywa się w godzinach 11.-17., Plac przed Centrum Kultury, ul. Peowiaków 12. A wieczorem (godz. 17.-22.) na Błoniach pod Zamkiem odbędzie się Finał trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata. Zagrają: Kasia Lins, Marcelina, duet Smolik / Kev Fox, Bitamina i gość specjalny Happysad.

Kalenderka

W 1928 roku w Vizovicach, po przeciwnej stronie miasteczka w stosunku do zakładu Rudolfa Jelinka, swoją małą destylarnię otworzył Antoni Kalenda. Wypalał m.in. śliwowicę, z której słynie region, lecz także jabłkowicę z własnych jabłek czy jałowcową borovičkę. Rodzina Kalenda miała zresztą duże tradycje gorzelnicze, w 1924 roku swój zakład założył także Jan Kalenda.

Czytaj więcej

Teraz Cydr Lubelski!

Cydr Lubelski znalazł się w gronie Laureatów XXVIII edycji Konkursu „Teraz Polska”. Godło „Teraz Polska” jest symbolem najwyższej jakości. Konkurs nagradza najlepsze, wyróżniające się na rynku polskie produkty i usługi, które są wzorem i inspiracją. Cydr Lubelski dołącza do prestiżowego grona laureatów wybranych przez niezależną Kapitułę Konkursową – jury składające się z 25 autorytetów życia społecznego, kulturalnego, gospodarczego i naukowego pod przewodnictwem prof. Michała Kleibera.

Czytaj więcej

Zymomonas mobilis

Specyficzna bakteria, która przyspiesza fermentację alkoholową. Lubi klimat ciepły i tropikalny, występuje m.in. na agawie, w trzcinie cukrowej, palmach czy kakaowcach. Korzystają z jej upodobań w Meksyku, dzięki zymomonas mobilis fermentacja pulque trwa tylko 24 godziny, dotyczy to wszystkich alkoholi destylowanych z różnych odmian agawy, jak: tequila, mezcal, sotol i inne. Także w Afryce uczestniczy w fermentacji wina palmowego. Daje specyficzny aromat gnijących jabłek, lubiany przez niektórych kraftowych producentów piwa czy cydru, którzy specjalnie wprowadzają do brzeczki zymomonas mobilis. Ten aromat, to efekt przerabiania cukru, obecność bakterii prowadzi do powstawania kwasu pirogronowego, towarzyszącego fermentacji.

Kobiety i wino z M&P i Niedźwiedziem

8 listopada w Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie odbędzie się degustacja gęsiny w towarzystwie cydru, kalwadosu i wina. W menu: pasztet z gęsich wątróbek, półgęsek z piernikiem i soczystą gruszką, gęsie udo, gęsia pierś z lekko słodką i dymną suską sechlońską, a na deser sernik. Do dań odpowiednio dopasowane trunki. Jako aperitif Cidre Brut Louis Lauriston, skomponowany z ponad 50 odmian jabłek, dalej Weinbiet Riesling Classic 2015, Langwedockie Syrah Rose, Arrogant Frog Ribet Pink, Pinot Noir Maurice Scheller, Cabernet Franc Chinon Bernard Baudry Les Grezeaux, Beres Tokaji Szamorodni Edes. Na koniec kalwados.

Czytaj więcej

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Ferme de Félicité

gospodarstwo znajduje się w Bessin, tuż przy plażach na których 6 czerwca 1944 roku wylądowały wojska alianckie. Prowadzą je Claire i Sébastien, którzy zajmują się uprawą zbóż, hodowlą krów i wytwarzaniem różnego rodzaju trunków na bazie jabłek. Sady jabłoni obejmują 10 ha, z czego 6 ha zajmuje odmiana basses, reszta obsadzona jest wysokimi odmianami. Firma jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

April White, Stephen Wood: Cydr

Za pisanie książki o cydrze wzięli się Amerykanie! April White jest autorką książek kulinarnych, Stephen Wood ma swój sad i prowadzi amerykańską wytwórnię Farnum Hill Ciders. Ich spojrzenie na cydr to z jednej strony zachwyt naturszczyków, z drugiej – chęć podzielenia się praktycznymi uwagami z początkującymi amatorami, by uniknęli błędów, jakie Stephen Wood sam popełniał na początku.

Czytaj więcej

Cydr i whisky w natarciu

Jak podaje „Rzeczpospolita”, coraz bardziej w Polsce popularny jest cydr – przewidywany wzrost w 2016 roku ma wynieść 28%. Whisky odnotuje wzrost o 15% w stosunku do roku ubiegłego, a przez ostatnią dekadę – 500%. Nadal wzrasta sprzedaż win gronowych – o 4%. Analitycy przewidują, że nastąpi spadek sprzedaży piwa (o ok. 2,6%), a wódka powinna zachować ubiegłoroczny poziom, z tendencją w dół. Odnotowano również przyrost otwieranych sklepów specjalistycznych z alkoholami.

Les Bruyères Carré

rodzinne gospodarstwo leżące w rejonie Calvados Pays d’Auge, w miasteczku Moyaux. W swoich sadach mają niskie i wysokie odmiany jabłoni m.in.: Bisquet, Frequin Rouge, Bedan, Saint-Martin. Produkcja odbywa się w tradycyjny sposób, jedyne unowocześnienie to wprowadzenie prasy ze stali nierdzewnej, co gwarantuje zachowanie optymalnej czystości produktu przed fermentacją. Wytwarzają kalwadosy, cydry, pommeau. Gospodarstwo otwarte dla zwiedzających przez cały rok. Oferują też miejsca noclegowe w przytulnym domku. Jest tu sklep, w którym można nabyć ich produkty zarówno te z procentami, jak również: miody, dżemy, musztardy i inne lokalne specjały.

Czytaj więcej