Whisky w Royal Wilanów

Salon M&P Alkohole i Wina Świata – Royal Wilanów (ul. Klimczaka 1) zaprasza 16 lipca o godz. 19.00 na degustację whisky. Do spróbowania będą: Glen Scotia Festival 14YO Tawny Port, GlenAllachie 11YO Moscatel Finish, Kilchoman PX 319/2015, Agot Single Malt i Loch Lomond 05 15/620 Oloroso. Koszt: 50zł od osoby. Przy dokonaniu zakupu whisky z degustacji koszt uczestnictwa będzie odliczany. Zapisy: royalwilanow@wina-mp.pl.

Degustacja Heaven Hill

9 lipca w Whisky and Wine Place odbędzie się degustacja whisky z destylarni Heaven Hill. Takie kukurydziane klasyki jak Elijah Craig w wersji Small Batch oraz Barrel Proof, a także nieco mniej znane, pszeniczne Bernheim i żytnie Rittenhouse. Wieczór zakończy limitowana Kentucky Straight Bourbon Whiskey – Parker’s Heritage Collection 11th Edition. We wszelkie zawiłości świata Whiskey wprowadzi uczestników spotkania ambasador marki Heaven Hill – Mikołaj Rzeźnik.

Czytaj więcej

Spotkanie z Maker’s Mark

3 lipca na platformie Zoom.us Dom Whisky zorganizował degustację marki Maker’s Mark, którą prowadził Janusz Trendewicz, ambasador marki w Polsce. Opowiedział o kategorii bourbon whiskey i historii destylarni. Pierwotna gorzelnia powstała w Loretto w Kentucky przy młynie w 1803 roku,. Przechodziła z rak do rąk. Część istniejących do dzisiaj zabudowań to dzieło George’a R. Burksa, który postawił zakład w Loretto w 1889 roku. Jego biznes zakończyło wprowadzenie w USA prohibicji. W 1953 roku Bill Samuels kupił nieczynny zakład Burksów. Historia produkcji whiskey rodziny Samuels także sięgała XIX wieku i także skończyła się wraz z wprowadzeniem prohibicji. W 1953 roku Samuels wznowił działalność, ale zupełnie od początku, według nowych receptur. Wprowadził nowy nastaw fermentacyjny: 16% czerwonej pszenicy ozimej, 70% kukurydzy i 14% słodu jęczmiennego. Maker’s Mark jako jedna z nielicznych pisana jest „whisky” nie „whiskey”. Nazwa oznacza znak wytwórcy, butelka przypomina flaszki od armaniaku, a korek jest lakowany.

Czytaj więcej

Wieczór z Tonino

10 lipca po raz dwunasty spotykamy się w cyklu Akademii Wina online, tym razem lekkie wina frizzante ze słonecznej Sycylii. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 70 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Wina z Jumilla

3 lipca na platformie Zoom odbyło się jedenaste spotkanie Akademii Wina online, tym razem z winami z regionu Jumilla. Casa de la Ermita Blanco z winogron macabeo, o rześkim aromacie, ale w ustach oleiste, gorzkawe oraz Casa de la Ermita Roble, wino z gron monastrell i petit verdot, bardzo taniczne, pachnące fiołkami, charakterystyczne dla Jumilli, doskonałe do katalońskich serów i tapas. Kolejna Akademia Wina online w piątek, 10 lipca, tym razem bohaterami spotkania będą lekkie wina frizzante z gorącej Sycylii.

Glen Scotia Campbeltown Festival Edition 2020 – degustacja online

Zapraszamy 13 lipca o godz. 20.00 na degustacje online, polską premierę whisky Glen Scotia Campbeltown Festival Edition 2020. Degustacja odbędzie się na platformie Zoom by wziąć udział w wydarzeniu należy zakupić zestaw degustacyjny a wraz z nim link do wirtualnego pokoju. Prowadzi Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”.

Czytaj więcej

Zapach torfu

Reek of Peat, czyli zapach torfu, taki tytuł miało spotkanie z whisky z porfolio Duncan Taylor, które 21 czerwca poprowadził online Fergus Simpson, ambasador i kolekcjoner whisky. Międzynarodowe grono mogło uczestniczyć w degustacji, zadając Fergusowi pytania poprzez Messenger, a obraz był transmitowany na żywo na platformie Facebook. Zgodnie z tytułem, degustowane były whisky torfowe, a niektóre nawet bardzo mocno torfowe, nie tylko z Islay, ale także torfowa edycja ze Speyside oraz whisky z Orkadów. Bardzo zróżnicowany był wiek prezentowanych whisky, najmłodsza miała zaledwie cztery lata, najstarsza 21 lat.

Czytaj więcej

Geografia wina – Włochy

Podczas trzech spotkań poznamy najważniejsze regiony winiarskie Włoch. Skąd pochodzą najlepsze na świecie barolo? Czym różni się amarone od valpolicella ripasso? Jakie są najsłynniejsze wina Puglii? Jak smakuje słynne chianti? Skąd tyle słodyczy w winach moscato d’Asti i tak wiele tanin w nebbiolo? Na te i inne pytania będziemy chcieli odpowiedzieć podczas zajęć przy wysokiej klasy winach, w grupie od 9 do maksymalnie 14 osób. Koszt uczestnictwa w kursie – 300 zł.

Czytaj więcej

Alkohole czerwca 2020

Mocny czerwiec, spróbowałem łącznie 134 nowych alkoholi, czyli podobnie do maja. Sporo degustacji (już nie tylko online), otwarte znów bary, kilka wizyt w destylarniach, krótki wypad na rekonesans do Czech. Aż 79 próbek znalazło się w medalowym przedziale ocen 80-100, w tym trzy powyżej 95. Jednym słowem, wszystko wróciło do normy, tylko festiwalu Whisky & Friends żal, padł ofiarą covida.

Czytaj więcej

Wina z regionu Jumillia

3 lipca już po raz jedenasty spotykamy się w cyklu Akademii Wina online, tym razem wina z Hiszpanii, z regionu Jumillia. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 84 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Lipcowa Akademia Wina online

Nie musisz wychodzić z domu, martwić się jak wrócisz, ile zapłacisz za taksówkę. Możesz wygodnie usiąść w swoim ulubionym fotelu, otworzyć wino i połączyć się z ludźmi, którzy dzielą Twoją pasję. Co piątek od 20.15 rozmawiamy online o winach. Opowiadamy o winnicy, o szczepach winorośli, a potem wspólnie rozmawiamy o smakach i aromatach. Cały lipcowy zestaw w cenie 330 zł z dostawą kuriera.

Czytaj więcej

Spotkanie z GlenAllachie

Polska premiera GlenAllachie 11YO Moscatel Wood Finish była okazją do zaprezentowania samej destylarni i kliku innych jej whisky, zarówno z linii podstawowej, jak i z serii „Wood finish”. Destylarnia GlenAllachie operuje w regionie Speyside, po sąsiedzku z Aberlour i Ben Rinnes. Została zbudowana w 1967 roku przez panów Mackinlay i McPherson. Budynki zaprojektował William Delmé-Evans, który tworzył też destylarnię Jura. Po Charles Mackinlay Ltd właścicielem GlenAllachie była grupa Invergordon. Destylarnia została zamknięta w 1985 roku, w czasie kryzysu nadpodaży whisky. W 1989 roku zakład przejął Pernod Ricard, który zwiększył moce produkcyjne, dodając dwa alembiki. W 2017 roku destylarnię odkupiło od Pernod Ricard konsorcjum powołane przez Billy Walkera, wcześniej twórcę sukcesów destylarni BenRiach, a także Grahama Stevensona i panią Trisha Savage. Nowy właściciel przejął ok. 40 tys. beczek, najstarsza jest z 1978 roku.

Czytaj więcej

Biała Wenecja

26 czerwca na platformie Zoom odbyło się dziesiąte spotkanie Akademii Wina online, tym razem z winami z regionu Veneto. Lekkie i orzeźwiające babelkami Botter Infinito Prosecco, a także cierpkie, owocowe Botter Soave DOC 2018, oparte głównie na gronach garganega veronese. Kolejna Akademia Wina online w piątek, 3 lipca, tym razem bohaterami spotkania będą wina z Hiszpanii.

Degustacja Maker’s Mark

Dom Whisky zaprasza 3 lipca o godz. 18.00 na degustację whiskey Maker’s Mark. Do spróbowania będą: Maker’s Mark, Maker’s 46, Maker’s Mark 101 i Maker’s Mark Cask Strength. Spotkanie prowadzi Janusz Trendewicz, brand ambassador marki. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 253 zł/osoba, a w cenie butelki Maker’s Mark i Maker’s 46 , zestaw 4 sampli 20 ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Ring Kruk vs Kruk

Kruk to nowość na rynku. Produkowana dla spółki Kravt & Co. Jej recepturę stworzyli Joanna Bujarska-Ciszek i Mikołaj Ciaś, obydwoje od lat związani z branżą spirytusową, m.in. z Marie Brizard. Ukazały się dwie wersje – z żyta i ziemniaka, obydwie o mocy 41,6%. To krótkie partie, po 2000 l: 2100 butelek 0,5 l i 1600 butelek 0,7 l. Każda butelka jest ręcznie numerowana, opatrzona numerem serii. Ręcznie rozlewane i etykietowane. Długo leżakowane w kadziach.

Czytaj więcej

Tradycja czy innowacja – Balvenie

Fort Whisky Shop & Bar (ul. Fort Służew 1B, Fort 8) zaprasza 1 lipca o godz. 19.00 na niecodzienne wydarzenie – degustację whisky Balvenie, która połączy uczestników zarówno w lokalu, jak i on-line. Balvenie to destylarnia ze Speyside, która znana jest głównie z klasycznych, owocowych, dobrze zrównoważonych destylatów, które poprzez maturację w różnych rodzajach beczek, nabierają subtelnych odcieni. Oprócz przedstawicieli klasycznego dla Balvenie stylu, na degustacji pojawią się też dwie niespotykane, torfowe whisky. Pierwsza z nich to Balvenie 14YO Week of Peat, która produkowana jest tylko przez 1 tydzień w roku, druga to Monkey Shoulder w wydaniu Smokey Monkey – whisky blended malt. Oto pełna lista whisky, które zagoszczą na degustacji: Balvenie 12YO Double Wood, Balvenie 14YO Caribbean Cask, Balvenie 21YO Portwood, Balvenie 14YO Week of Peat, Monkey Shoulder Smokey Monkey. Wybierając wersję on-line uczestnik degustacji otrzymuje przesyłkę, zawierającą cały zestaw degustacyjny: 5 próbek, butelkę Balvenie 12 YO 0,7 l oraz kieliszek degustacyjny z logo destylarni. Degustację poprowadzi Brand Ambasador Kuba Magnuszewski. Koszt degustacji on-line: 221 zł. W przypadku degustacji w Fort Whisky degustacja kosztuje 199 zł i także każdy uczestnik otrzymuje butelkę Balvenie 12YO oraz kieliszek. W razie pytań prosimy o kontakt: sklep@singlemalt.pl, tel. 793 770 719.

Degustacja win z Veneto

26 czerwca już po raz dziesiąty spotykamy się w cyklu Akademii Wina online, tym razem wina z Włoch, z regionu Veneto. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 74,50 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej