Noc z Winem z cyklu Literatura i Wino

23 marca Dwór Sieraków zaprasza na wieczór z cyklu „Literatura i Wino” –
spotkanie z Markiem Bieńczykiem i jego najnowszą książką „Wszystkie kroniki wina”. Wieczór rozpocznie się rozmową przy lampce wina z autorem: znakomitym pisarzem, tłumaczem, historykiem literatury oraz wielkim znawcą wina. Rozmowę poprowadzi Michał Bardel, redaktor naczelny Magazynu „Czas Wina”. Po rozmowie zaprosimy Państwa na kolację, w czasie której podamy wina dobrane na ten wieczór przez Marka Bieńczyka. Miejsce: Dwór Sieraków, Sieraków 233, Dobczyce. Godz. 19-23.00.

Czytaj więcej

Noc z Winem – Chile

22 marca Dwór Sieraków zaprasza na Noc z Winem „Chile – niezwykły kraj wybitnych win”. Gospodarzem wieczoru będzie Paweł Gąsiorek, współwłaściciel Dworu Sieraków. Gospodarz od wielu lat rokrocznie odwiedza Amerykę Południową. Spędził też wiele czasu w Chile. W trakcie wieczoru opowie o najważniejszych regionach winiarskich Chile i o tym dlaczego warto tam pojechać. Miejsce: Dwór Sieraków, Sieraków 233, Dobczyce. Godz. 20-23.00.

Czytaj więcej

Różne oblicza Tullamore Dew

12 marca w Domu Whisky w Warszawie odbyła się prezentacja kilku whisky z oferty Tullamore Dew. Spotkanie prowadził Kevin Piggott, ambasador marki. Do spróbowania było kilka ekspresji irlandzkiej whiskey – klasyczna wersja trzykrotnie destylowanej Tullamore Dew, finiszowana w beczkach po rumie, wersja dwunastoletnia a także niespodzianka – single pot still whiskey z nowej destylarni w Tullamore.

Czytaj więcej

Czwarta edycja Whisky & Friends

9 marca odbyła się czwarta edycja organizowanego przez M&P festiwalu Whisky & Friends. W tym roku w hotelu Renaissance na lotnisku Chopina. Edycja absolutnie rekordowa, zarówno pod względem frekwencji, jak i liczby prezentowanych trunków. Przyszło bardzo dużo ludzi, już o 13. zabrakło miejsc w obydwu szatniach. W hotelowej przestrzeni zagościło ponad tysiąc osób. – PO raz pierwszy w tym roku musieliśmy zamknąć sprzedaż biletów, niestety, więcej osób trudno by było komfortowo i bezpiecznie pomieścić – mówi Małgorzata Masiak, koordynatorka festiwalu.

Czytaj więcej

WorldFood 2019

Do jutra trwają w Warszawie targi WorldFood 2019. W tym roku wyjątkowo szeroko prezentują swoją ofertę winiarze z Włoch. Są też m.in. wina hiszpańskie, francuskie, austriackie i kilka polskich winnic. Jest także oferta mocnych alkoholi. Swoje stoisko ma nalewkarnia Longinus z Ciechanowa, na nim osobiście właściciel i autor receptur, pan Rafał Dziliński i nowość w ofercie – nalewka z jagody kamczackiej, lekka (18%) i przyjemnie cierpka. Obok prezentuje się firma Polskie Likiery z Częstochowy. Tu do spróbowania: Kukułkówka, Likier Żurawinowy, Likier Śliwkowy, Likier Jeżynowy i Likier wiśniowy. Duże stoisko z winem, wódką i brandy ma Azerbejdżan. Francuska Distillerie des Moisans prezentuje koniaki, gin i rumy. Na stoisku włoskiego winiarza z Umbrii, winnicy Moretti Omero, można poznać dwie grappy z bardzo tanicznych wytłoczyn winogron sagrentino. Szeroką ofertę przywiozła na targi firma Minsk Grape Factory – m.in. wódki Naliboki i Svayak, ziołowe likiery czy blendowaną whisky. Ofertę wódek ma także destylarnia Zhytomyr z Ukrainy. Targi odbywają się w centrum wystawienniczym na ul. Prądzyńskiego.

Czytaj więcej

Botucal Distillery Collection No 1 & 2

Destylarnia Diplomatico wypuściła dwa rumy, które mają prezentować dwa różne style destylacji. Producent z Wenezueli dysponuje unikatową technologią destylacji zwaną Kettle Still, która oryginalnie była wykorzystywana przez Seagram’s do produkcji kanadyjskiej whisky (DUSA, właściciel marek Diplomatico/Botucal należała przed laty do Seagram’s, a kanadyjska whisky powstawała w Wenezueli). Jeden rum powstał w tych dziwnych hybrydowych aparatach, które wyglądają jak wielka cysterna połączona z kolumną, drugi był destylowany w tradycyjnej kolumnie.

Czytaj więcej

Spotkanie przy whisky Bowmore i Auchentoshan

22 marca Cezar Alkohole zaprasza na pojedynek dwóch destylarni – Bowmore vs Auchentoshan. Spotkanie poprowadzi Janusz Trendewicz – whisky brand ambasador w Stock Polska. Degustacja odbędzie się w Bistro de la Tour, przy ulicy Sikorskiego 111 w Józefowie. Całej degustacji towarzyszyć będą pyszne przystawki serwowane przez kucharzy Bistro. Bilet w cenie 40 zł do kupienia w sklepie Cezar Wina i Alkohole ul. Piłsudskiego 128, Józefów. Liczba miejsc ograniczona.

Spotkanie z Tullamore DEW

12 marca o godz. 18.00 w Coctail Bar Max & Dom Whisky na Nowym Świecie w Warszawie odbędzie się prezentacja whiskey Tullamore DEW, którą poprowadzi Kevin Piggott, ambasador destylarni. Prezentacja whiskey będzie połączona z food pairingiem. Do degustacji będą: Tullamore DEW Original, Tullamore DEW 12YO, Tullamore DEW XO oraz niespodzianka – eksperyment przywieziony specjalnie na tę okoliczność prosto z destylarni.

Czytaj więcej

Degustacja likierów Polska Smakowa

Polska Smakowa to nowa linia AWW. Na razie są trzy smaki – cytryna, pigwa i wiśnia, z czasem pewnie dołączą następne, a także zapewne czysta wódka. Butelki w pojemnościach 0,5 l i 0,1 l widoczne są na stacjach paliw Orlen. W Niemczech czy Austrii takie alkohole tradycyjnie nazywane są sznapsami, bo to nie nalewka i nie likier, a coś do wychylenia po pracy w oszronionym kieliszku. Unia Europejska wszystkie takie trunki zrównała jednak do jednego miana „napojów spirytusowych”, nie zważając na lokalne tradycje – sznapsów, nalewek czy wódek gatunkowych. Polska Smakowa zestawiana jest na naturalnych komponentach, czyli na własnych nalewach na owoce.

Czytaj więcej

Degustacja whisky w Zielonej Górze

10 marca Fire & Ice Alkohole Świata zaprasza na degustację Benromach Organic, Benromach 10YO, Balblair 12YO G&M Discovery, Miltonduff 10YO G&M Discovery, Caol Ila 13YO G&M Discovery, Benromach Peat Smoke. Miejsce: Fire & Ice, ul. Głogowska 85, Zielona Góra. Godz. 16.-18.00. Bilet: 50 zł – kwota do wykorzystania w całości w sklepie na kupno alkoholi biorących udział w degustacji. Liczba miejsc ograniczona.

Alkohole lutego 2019

W lutym było bardzo dużo próbek. Złożyły się na to: po pierwsze wizyta we Lwowie, po drugie kilka odwiedzonych destylarni, po trzecie – i najważniejsze – dostałem od znajomego jego starą kolekcję miniaturek. Kolega Michał Perczyński zbierał małe buteleczki. Jak to ze zbieractwem bywa, z czasem już tak nie ekscytuje, potem zaczyna być obojętne, wreszcie – zawadza. Oddał mi zatem część (jak na razie) swojej kolekcji, a ja ją w dwa wieczory przetestowałem. Większość z tego, to były rzeczy paskudne i wylądowały w naczyniu na zlewki. Wypełniłem dwa takie naczynia, czyli wylałem do zlewu coś około pięciu litrów alkoholu. Wiele osób żywi sentymentalne przekonanie, że „kiedyś to były dobre wódki”. Nie prawda. Teraz są dobre wódki. Kiedyś alkohole jakościowo były znacznie gorsze, i kiedy degustujemy je dzisiaj, trudno im mierzyć się z naszymi standardami. Nie było takich urządzeń do destylacji i do filtracji. Wprawdzie w większości używano naturalne składniki, w tym owoce, ale i tutaj trudno jednoznacznie mówić o przewadze naturalnych nad syntetycznymi, gdy tamte naturalne to były zwykle odpady. Do lat 90. XX wieku panowało w gorzelnictwie przekonanie, że najlepiej jest przerabiać na alkohol właśnie odpady – zgniłe owoce, pleśniejące zboże, butwiejące ziemniaki itd. Dzisiaj przeciwnie – do destylacji wybiera się to, co najlepsze. I to widać, to czuć. Dzięki dobroci serca Michała liczba lutowych próbek znacznie jednak wzrosła i łącznie wyszło, że spróbowałem 236 nowych alkoholi. Sporo było badziewia. Tylko 55 próbek dostało noty w medalowym przedziale 80-100, a 34 próbki były poniżej granicy przyswajalności, w przedziale 0-20.

Czytaj więcej

Nowe smaki Nemiroffa

Do Polski jeszcze nie dotarły, ale pewnie zaraz będą i u nas – nowe butelki i nowe smaki Nemiroffa. Wódki premium zyskały naprawdę ciekawe wizualizacje. Warianty smakowe obecnie zebrano w jedną linię Exotic, są to: Citron i Orange, (te były już wcześniej) a także: Peanapple, Mango, Coconut, Peach, Green Apple i Pear. Oprócz tych smaków jest też dawna linia Nemiroff Premium Flavoured, a w niej: Birch, Spicy Strawberry, Honey Pepper i Cranberry. Takie wersje jak: Nigella, Cedar, Currant – zniknęły. Podczas wizyty we Lwowie w jednym z barów spróbowałem trzech z nowych smaków kolekcji Exotic – brzoskwini, jabłka i gruszki.

Czytaj więcej

Czarodziej z Moraw

W Kicie Koguta 25 lutego kogut zapiał tym razem trzy razy. Raz, żeby powitać Jana Kleinera, jednego z najwybitniejszych europejskich gorzelników, drugi z okazji urodzin jednego z uczestników degustacji i trzeci na pożegnanie, i w podzięce dla twórcy alkoholu, który sprawił, że smak morel, mirabelek, śliwek i innych fruktów na długo pozostał na podniebieniu.
Jan Kleiner wraz z żoną Růžičką przyjechali na spotkanie wprost z Moraw, ale nie wino było głównym aktorem a destylaty owocowe, które powstają w wyniku bardzo długiego okresu fermentacji – kilkanaście i więcej miesięcy – i bardzo długiego okresu leżakowania w beczkach lub w kamionkowych amforach. Drugi sekret tkwi w powolnej destylacji, przy której nie dopuszcza się, aby temperatura przekroczyła tajemniczy pułap ustawiony przez Jana. Do fermentacji trafiają całe, nie zmiażdżone owoce. Minimalna fermentacja trwa dziewięć miesięcy, bo jak mówi sam mistrz: – Jest to okres kształtowania dziecka, a moje produkty traktuję jak dzieci. Wszystko to sprawia, że na prostym aparacie do destylacji udaje się stworzyć magiczne trunki o unikatowym smaku i aromacie.

Czytaj więcej

Giro d’Italia – warsztaty winiarskie

26 lutego Nowina zaprasza na warsztaty winiarskie Giro d’Italia, czyli… podróż winiarska po najważniejszych włoskich regionach. Lista degustowanych win: Prosecco Val d/Oca Treviso D.O.C., Castel Firmian Pinot Grigio Mezzacorona Trentino D.O.C., Livio Felluga Friulano Friuli Colli Orientali D.O.C., Batasiolo Barolo D.O.C.G., Feudo Arancio Grillo Sicilia D.O.C., San Felice Chianti Classico D.O.C.G., Poggio ai Santi Montepulciano d’Abruzzo D.O.P., Mottura Primitivo del Salento Puglia I.G.T. Bilet: 150 zł. Miejsce: Nowogrodzka 4, Warszawa. Godz. 19.-21.00.

Whisky w Poznaniu

22 lutego Świat Whisky zaprasza na degustację whisky: Naked Grouse, Bushmills 16YO, Highland Park 12YO, Highland Park 18YO, The Macallan 12YO i The Macallan 15YO. Miejsce: Świat Whisky, ul. Rakoniewicka 10, Poznań. Godz. 18.30. Bilet: 50 zł (do wykorzystania przy zakupie prezentowanych produktów).

Degustacja wódek President

President to linia trzech wódek czystych z destylarni Heman we Lwowie. Wersja Silver ma flagę Ukrainy i podobiznę Mychajło Hruszewskiego, pierwszego prezydenta Ukrainy w latach 1917-1918, Gold ma flagę USA i podobiznę George’a Washingtona, a Platinum flagę Francji i podobiznę prezydenta Louisa-Napoleona Bonaparte. To wódki pszeniczne o mocy 40%, delikatnie modyfikowane dodatkami miodu i fruktozy.

Czytaj więcej