Maraton młodego wina i gęsina

10 listopada Winnicomania zaprasza na Świętomarcińskie wina z 11 winnic z różnych stron Polski: Małopolskie Winnica Amonit, Winnica Gródek, Winnica Słońce i Wiatr, Winnica Zagardle i Piwnice Antoniego, Sandomierskie Winnica Kędrów i Winnica Nad Jarem, Dolnośląska Winnica Niemczańska, Podkarpackie Winnica Amelie i Winnicy Siepietnica oraz prosto z mazowieckiej Winnicy Marcina. Do win zostaną podane gęsie i dyniowe przekąski. Będzie można się dowiedzieć, czym różnią się polskie młodziaki od słynnych beaujolais.
Miejsce: Galeria Anna, Szpitalna 7, Kraków. Godz. 18-20.30. Bilet: 60 zł.

Whisky i historia Szkocji

30 października w Salonie M&P Strzelecka 27 odbyła się prezentacja whisky z serii Battlehill, od niezależnego bottlera, firmy Duncan Taylor. Nazwa serii whisky nawiązuje do historycznego miejsca, gdzie rozegrały się krwawe wydarzenia szkockiej historii. Nawiązanie jest nieprzypadkowe, gdyż widniejące w nazwie „bitewne wzgórze”, położone jest w pobliżu Huntly (Aberdeenshire), gdzie mieści się siedziba Duncan Taylor. Degustację połączono z krótką historyczną pogadanką na temat wydarzeń, które dały nazwę kosztowanemu trunkowi. Wygłosił ją Maksymilian Wohl.

Czytaj więcej

Święto młodego wina

Fort Whisky zaprasza 7 listopada o godz. 19.00 na degustację młodych win z Winnicy Sandomierskiej. Spotkanie poprowadzi właściciel – Marceli Małkiewicz. To premiera trzech młodych win: wino białe młode szczep muscaris, wino różowe młode szczep zweigelt, wino czerwone młode szczepu regent. Do tego drobne przekąski. Są to wina naturalne, wysokiej jakości, wytwarzane w niewielkich partiach tradycyjnymi metodami.

Czytaj więcej

Bruichladdich – Progressive Hebridean Distillers

Fort Whisky zaprasza 6 listopada o godz. 19.00 na degustację whisky Bruichladdich. Spotkanie poprowadzi ambasador destylarni Bruichladdich – Mateusz Zabiegaj. Do spróbowania będą zarówno wersje podstawowe jak i wersji 100% Islay dwóch marek destylarni (Bruichladdich i Port Charlotte), a także wyjątkowa Octomore. Dodatkowo będzie to okazja by porównać współczesne Port Charlotte z perełką – 15 letnią edycją z beczki typu hogshead po sherry, destylowaną w roku 2002.

Czytaj więcej

999 na nowo

Nowe butelki, nowe etykiety, zmodyfikowane receptury. Znane od ponad stu lat trzy dziewiątki prezentują się na nowo, nowocześnie i bardzo udanie. Już jakiś czas temu znacząco obniżono moc alkoholu, z 40% do 35%, ale bez straty na jakości. Litewskie wódki stały się likierami. Można żałować tradycji, ale czas biegnie i właściciel marki gra o młodszego konsumenta. Trzy dziewiątki jakościowo są obecnie w czołówce europejskich likierów, a stosunek jakości do ceny jest trudny do prześcignięcia. To są świetne receptury. Poniżej moje noty.

Czytaj więcej

Warsaw Wine Academy – drugi nabór

Od 27 listopada w Salonie M&P Strzelecka 27/29 ruszamy z drugą edycją programu edukacyjnego Warsaw Wine Academy. Spotykać się będziemy co drugą środę w godz. 19.00-21.00 i rozmawiać o winie. Poznajemy: regiony winiarskie, szczepy winorośli, rodzaje win, sztukę degustacji wina, jak łączyć wybrane wina z jedzeniem, jak podawać wino czy jak przechowywać wino.

Czytaj więcej

Degustacja rumów Dictador i wódki Beluga

8 listopada odbędzie się degustacja w Bistro de la Tour, przy ul. Sikorskiego 111 w Józefowie – spotkanie przy kieliszkach wypełnionych kolumbijskim rumem Dictador oraz wódką prestiżowej marki Beluga. Degustacji towarzyszyć będą pyszne przystawki serwowane przez kucharzy Bistro. Bilety w cenie 50 zł można zakupić w sklepie Cezar Wina i Alkohole Świata, ul. Piłsudskiego 128, Józefów. Zakupione zaproszenie może być wykorzystane, jako bon zakupowy o wartości 50 zł, podczas degustacji. Godz. 20-22.00.

Szkocja & whisky

30 października o godz. 19.00 w salonie M&P Strzelecka 27 odbędzie się spotkanie poświęcone historii pewnej bitwy, która rozegrała się w Szkocji pod miasteczkiem Huntly w 1307 roku. O tym wydarzeniu w historii Szkocji opowie Maksymilian Wohl, a pogadance towarzyszyć będzie whisky Craigellachie 10YO z serii Battlehill. Whisky butelkowana jest w Huntly, przez niezależnego bottlera Duncan Taylor, a cała seria powstała dla uczczenia wydarzeń z początku XIV wieku.
Bilet na degustację w cenie 40 zł/os. będzie można odliczyć przy zakupie dowolnej butelki whisky z kolekcji Battlehill.

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P w Katowicach

Dzień katowicki, dziesiątego OSWiA, zgodnie z przewidywaniami, okazał się niezwykle udany. Bardzo dobry dla atmosfery spotkania był fakt, że festiwal zorganizowano w piątek (18 października). Dzięki temu, wolni od zobowiązań zawodowych uczestnicy, mogli w pełni oddać się zdobywaniu wiedzy i degustacji dobrej jakości trunków. Uwagę zwracało olbrzymie zaangażowanie osób obsługujących stoiska w dzielenie się wiedzą, i oczywiście, alkoholem. W zasadzie wszystkie stoiska, wyposażone w bogate zapasy win i mocniejszych trunków, były nieustannie oblegane przez spragnionych nie tylko informacji uczestników.

Czytaj więcej

Tajemnicza Kalifornia

25 października odbędzie się tajemnicza degustacja, nie w restauracji, lecz w niespodziewanym i nietypowym miejscu. To uczta złożona z pięciu dań, którym towarzyszy pięć wyjątkowych kalifornijskich win, m.in. z Orin Swift Cellars Louis M. Martini Winery, dobranych specjalnie na tę okazję przez Monikę Bielka-Vescovi ze Szkoły Sommelierów. Lokalizację na terenie Krakowa uczestnik otrzyma sms-em na trzy godziny przed rozpoczęciem wydarzenia.

Czytaj więcej

Spotkanie z wódkami Pravda

19 listopada o godz. 19.00 w Salonie M&P Strzelecka 27 odbędzie się degustacja kolekcji dziesięciu wódek marki Pravda. Egzotyczne i swojskie smaki, m.in.: maliny, wiśnie, kokos, ananas czy karmel, a także wysokiej klasy koszerne wódki czyste. Koszt udziału w degustacji – 20 zł/os. Będzie można odliczyć podczas spotkania przy zakupie dowolnego produktu z oferty firmy Pravda (wódki Pravda i Stanislav, a także zestawy prezentowe).

O winie po francusku

22 października w godz. 18:00-20:30 w Herbata i Kawa (ul. Waryńskiego 28, Warszawa) odbędą się warsztaty językowe dla miłośników wina i branży winiarskiej: jak zrozumieć etykietę, poprawnie wymówić nazwy szczepów, apelacji i regionów winiarskich we Francji. Językowa historia winiarskiej Francji w pigułce. Na języku pojawią się nie tylko skomplikowane nazwy, ale też świetne wina. Warsztaty poprowadzi Izabela Kamińska, dziennikarz winiarski i edukator, trener kursów WSET, z wykształcenia filolog. Małe grupy, idealne do pracy językowej. Bilety – 260 zł.

Festiwal wina w M&P

Za nami pierwszy z trzech festiwalowych dni M&P – wczoraj próbowaliśmy wina w Warszawie. Dzisiaj alkohole mocne, a jutro wina i spirytualia w Katowicach. Do spróbowania łącznie kilkaset butelek, w tym rzeczy unikatowe, czasami dostępne tylko na festiwalu. Większość prezentowanych na festiwalu butelek jest do końca października dostępnych w cenach 30-40-50% tańszych niż na półce.

Czytaj więcej