Spotkanie z Duncan Taylor

Pierwszego dnia VII edycji Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze miała miejsce sesja masterclass z whisky Duncan Taylor, którą prowadził Fergus Simpson, od 2017 roku sprawujący rolę pierwszego ambasadora whisky w firmie, postać znana w świecie whisky – kolekcjoner, wcześniej związany z William Grant i Glenfiddich. Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly. Mają tam magazyny leżakowania i linie do butelkowania.
Do spróbowania były whisky mieszane: Black Bull 8YO, Black Bull 10YO Rum Finish, Black Bull 10YO Retro, Black Bull 12YO oraz Smokin Gentleman Dram. Każdy z uczestników otrzymał butelkę Black Bull.

Czytaj więcej

Warszawa w klimacie whisky i ginu

W dniach 18-19 października Centrum Praskie Koneser stanie się miejscem spotkania miłośników whisky oraz innych alkoholi premium. W gronie tegorocznych wystawców znalazły się duże koncerny, dystrybutorzy, niezależni bottlerzy oraz lokalne destylarnie. Na festiwalu pojawią się znane z poprzednich edycji marki, jak również rynkowi debiutanci. Organizatorzy przewidują rekordową liczbę stoisk oraz gości. Uczestnicy będą mogli wybierać spośród setek gatunków alkoholi, pochodzących z kilkunastu krajów. W większości będzie to whisky, ale nie zabraknie też: rumów, burbonów, ginów, okowity, a nawet węgierskiej palinki. Spora część trunków będzie degustowana w cenie biletu. Za bardziej limitowane edycje zapłacimy voucherami o wartości 5 zł lub jej wielokrotności.

Czytaj więcej

Rum & Cigar Night z Dictador i Rocky Patel Royale

20 września Trójmiejska Loża Cygarowa zaprasza na spotkanie rumami, ginem, cygarami i kawą od marki Dictador. Menu: Dictador 12yo, Dictador 20yo, Dictador Insolent, Dictador Perpetua, Colombian Gin Treasure, Colombian Gin Ortodoxy. Głównym cygarem wieczoru będzie jedno z najwyżej notowanych cygar od Rocky Patel Premium Cigars – linia premium Royale Sumatra.

W programie prezentacja idei Dictador Experience, szczypta historii rumu z kolumbijską duszą i polskim sercem, kilka szczegółów związanych z produkcją Dictador, a dla każdego z uczestników, espresso kawy Dictador, pairing z owocami i pralinami, propozycje różnych form serwowania oraz cocktaili na bazie Dictador rumi gin. Dla miłośników cygar, dodatkowo będzie sposobność spróbowania cygar Dictador. Wszystko to zaprezentuje i przedstawi brand ambasador Dictador Dawid Typa. Bilet 150 zł. Miejsce: The Cigar Shop & Whisky Lounge, Powstańców Warszawy 10, Sopot. Początek o godz. 20.00.

Fort 8 zaczyna działać z SingleMalt.pl

Fort 8 to nowe miejsce spotkań na styku Ursynowa, Mokotowa i Wilanowa. 13 i 14 września odbędzie się oficjalne otwarcie zrewitalizowanej przestrzeni, w której powstały restauracje, pracownie i sklepy. To miejsce, które połączy ludzi ceniących najwyższą jakość, dobry smak i dopracowane usługi, szukających inspirujących rozwiązań, klimatycznych wnętrz i przyjacielskich spotkań poza zatłoczonymi centrami handlowymi.

Czytaj więcej

Polska premiera Union Lemon & Leaf

The Last Port zaprasza na polską premierę pierwszego na świecie białego rum botanicznego Union Lemon & Leaf., którą poprowadzi właściciel marki Ruben Maduro. Odbędą się dwie prezentacje w Warszawie, 11 września o 21:00 w Ten Bar Cocktails & Friends Royal Wilanów oraz 12 września o 14:00 w The Roots Cocktail Bar & More. Producent rumu, firma Spirited Union Distillery, znana jest z marki Union Spice & Sea Salt – rumu botanicznego z dodatkiem soli anana. Ich polskim przedstawicielem jest The Last Port.

Czytaj więcej

Wine Expo Poland

Targi Wine Expo Poland odbędą się tradycyjnie w ostatni weekend października (25-26.10) w Warszawie. To szansa, aby producenci, dystrybutorzy, restauratorzy oraz miłośnicy wina przy wspólnej butelce spotkali się z profesjonalistami. Piąta już edycja targów przyniesie zmiany. Impreza odbędzie się w nowej lokalizacji – nowo powstałej hali Global Expo przy Modlińskiej 6D w Warszawie. Dzięki nowoczesnej infrastrukturze – zaadaptowanych pofabrycznych terenów FSO, zachowujących elementy nawiązujące w designie do przemysłowej historii miejsca, Wine Expo Poland 2019 nabierze innego wymiaru. Organizatorzy zapowiadają obecność kilkuset importerów, dystrybutorów, sieci handlowych, super- i hipermarketów, restauracji, winiarni, sommelierów, nabywców korporacyjnych i regularnych konsumentów, a także kilkanaście wydarzeń edukacyjnych i biznesowych z udziałem profesjonalistów – seminariów, konferencji, kursów mistrzowskich, warsztatów, konkursów, degustacji. Targom wina tradycyjnie towarzyszyć będzie Warsaw Oil Festival.

Czytaj więcej

Spotkanie z Piotrem Wierzbickim

3 września w Salonie M&P Strzelecka odbyło się spotkanie z Piotrem „Pietią” Wierzbickim i jego książką „Podchmielona historia Warszawy”. Autor od 2011 roku pracuje jako przewodnik warszawski. Założył facebookowy profil „Warszawa Na Wyrywki”. Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej”. W latach 80. i 90. działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, oraz imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka.

Czytaj więcej

Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

Aż 7000 osób odwiedziło tegoroczny Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze. Bilety były sprzedane ponad tydzień wcześniej, podobnie jak w roku poprzednim, choć ceny biletów podniesiono. Było w tym roku więcej whisky niż kiedykolwiek, bo coraz więcej whisky jest na polskim rynku. W Jastrzębiej Górze spotykają się z publicznością głównie importerzy whisky i festiwal jest świetnym wyznacznikiem trendów – widać, że w branży dzieje się dobrze, whisky jest z roku na rok więcej.

Czytaj więcej

Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych

9 listopada w Konarach na Dolnym Śląsku, odbędzie się pierwszy Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Organizatorami są: Wolf & Oak, Winnica Świdnicka i Nalewki Kresowe. Organizatorzy zaprosili producentów okowit, whisky, ginu, a także lokalnych winiarzy i producentów piwa kraftowego. Pasjonatów, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę lub którzy szukają finansowania swojego biznesu. Na uczestników imprezy czekają: okowity owocowe i zbożowe, gin, whisky i whiskey, rum, sake, nalewki, wina i piwo. Nie zabraknie specjalnie przygotowanych potraw przez lokalnych szefów kuchni. Będą wędzone mięsa i sery, sałatki z warzyw od lokalnych rolników, desery na bazie owoców z sadów z Dolnego Śląska.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Rozmowa o nalewkach

27 sierpnia w Salonie M&P Strzelecka 27 odbyło się spotkanie z Anną Szubińską, autorką książki „Nalewki. Natura zamknięta w butelce”, dziennikarką kulinarną. – Modę na nalewki w Polsce wprowadził Henryk Walezy, pierwszy król elekcyjny Polski. Od tego czasu były nieodzownym elementem w każdym szlacheckim dworku. Panny na wydaniu przygotowywały je samodzielnie dla kawalerów, aby zachęcić ich do ożenku. Receptury stanowiły tajemnicę pań domu, były skrzętnie przechowywane. Przepisy najczęściej zdradzano tylko spadkobiercom w testamencie – opowiadała Anna Szubińska. – Pasją nalewkarską zaraził mnie dziadek, ucząc jak zgodnie z rytmem natury je tworzyć. Książka jest swego rodzaju hołdem dla niego. Pomysł, aby zebrać receptury dziadka w książce przyszedł rok temu, tuż po jego śmierci. Moje przepisy są proste, nieskomplikowane, takie aby każdy mógł je z łatwością zrobić. Nie narzucam sztywno reguł przygotowania nalewek, bo moja książka ma również inspirować czytelnika do własnych eksperymentów, poszukiwań smaków i aromatów. Lektura ułożona jest w formie kalendarza. Rozpoczyna się w marcu. Pierwsza nalewka bazuje na suszonych owocach i jest gotowa do spożycia na Boże Narodzenie. Rytm, harmonia, cykliczność jest ważna w każdym aspekcie życia, jak również samodzielność wykonania od A do Z. Choć moje nalewki powstają na spirytusie czy wódce zakupionych w sklepie, a nie jak mojego dziadka na własnym owocowym bimbrze – opowiadała Anna Szubińska.

Czytaj więcej