Ring: Chopin vs Chopin

Styczniowy Festiwal Wódki i Zakąski był okazją, by ponownie powrócić do dwóch starzonych edycji wódek Chopin. Edycje z 2013 i 2014 roku po upływie lat nabrały bardziej bogatych nut aromatycznych i stały się gładsze, bardziej delikatne w smaku. Ustawiłem naprzeciw kieliszki Chopin Vintage Young Potato Ariele 2013 i Chopin Vintage Late Potato Barrel Aged 2014. Obydwie wódki mają inną barwę, Polish Potato jest ciemniejszy, choć leżakowały tyle samo czasu (ok. 3 lata) w podobnych beczkach (miks beczek 220 l i 400 l). Inna barwa to efekt różnego wpływu drewna na inny alkohol. Znakomita okazja do porównań i szkoleń, a też bez dwóch zdań – mamy okazję próbować dwa wyśmienite trunki.

Czytaj więcej

Nowe smaki z West Cork

Niedawno ukazały się cztery nowe irlandzkie whiskey z West Cork, wszystkie leżakowane przez ok. 6-7 lat w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie, a potem finiszowane przez sześć miesięcy w innych beczkach: z dziewiczego dębu, po kalwadosie, sherry i porto. Wszystkie trzykrotnie destylowane w niewielkim miedzianym aparacie Holstein, w jakie wyposażona jest firma West Cork. DNA każdej z tych whiskey jest wyraźny smak i aromat ziarna, bardzo charakterystyczny dla świeżych destylatów z West Cork. Nowe edycje zastąpiły trzy dwunastoletnie single malts od tego producenta, finiszowane w beczkach po: rumie, sherry i porto.

Czytaj więcej

Whisky Day Cracow

Whisky Day Cracow na stałe wpisał się w cykl największych i najważniejszych imprez poświęconych fanom whisky z całego kraju. Już po raz czwarty 16 maja 2020 roku wszyscy miłośnicy tego trunku będą mieli okazję spotkać się ponownie w zabytkowych zabudowaniach Fortów Kleparz w Krakowie, by wspólnie celebrować przypadające w tym dniu święto jakim jest World Whisky Day.

Czytaj więcej

Geografia wina – Włochy

Salon M&P Strzelecka 27 zaprasza na cykle spotkań Warsaw Wine Academy zatytułowany Geografia Wina. Podczas trzech spotkań poznamy najważniejsze regiony winiarskie Włoch. Skąd pochodzą najlepsze na świecie barolo? Czym różni się amarone od valpolicella ripasso? Jakie są najsłynniejsze wina Puglii? Jak smakuje słynne chianti? Skąd tyle słodyczy w winach moscato d’Asti i tak wiele tanin w nebbiolo? Na te i inne pytania będziemy chcieli odpowiedzieć podczas zajęć przy wysokiej klasy winach, w grupie od 9 do maksymalnie 14 osób. Koszt uczestnictwa w kursie – 300 zł. Początek kursu – 1 kwietnia, zajęcia odbywają się w godz. 19.00-21.30.

Czytaj więcej

Torf Terror

Whisky Hooligans i Rockhouse (ul. Starowiejska 1, Gdynia) zapraszają 22 lutego o godz. 16.00 na Torf Terror, czyli degustację torfowej whisky w ciut innym stylu. Podczas spotkania polanych zostanie pięć różnych torfowych dramów, które powinny zarówno być fajnym intro dla początkujących jak i ciekawą odmianą od podstawek dla tych bardziej zaawansowanych fanów wędzonki.

Czytaj więcej

Spotkanie z destylarnią Drake

10 lutego w Kita Koguta odbyła się prezentacja okowit z destylarni Drake. To mała firma, działają dopiero od roku, już jednak są dobrze znani koneserom owocowych destylatów. Niedaleko Poznania maja winiarnię, destylarnię i palarnię kawy, zakład jest otwarty dla odwiedzających, a za wyrób alkoholi odpowiada Krzysztof Kaczor. Uczestnicy degustacji mieli okazję spróbowania pięciu okowit, a także wina z czarnej porzeczki. Masterclass prowadził Marcin Czarnecki. – Wszystkie nasze okowity są dwukrotnie destylowane w miedzianym aparacie Kothe o pojemności 250 l, zawsze stosujemy drożdże winiarskie i każdy alkohol butelkujemy z mocą 40%, gdyż zależy nam na łagodnym smaku – mówił Marcin Czarnecki.

Czytaj więcej

Morrison & MacKay we Wrocławiu

Klub Konesera zaprasza na wyjątkową degustację whisky z serii Càrn Mòr Strictly Limited spod szyldu Morrison & MacKay Ltd. Bardzo rzadkie butelki z sześciu szkockich destylarni. Spotkanie prowadzi Jarek Buss. W programie m.in. przekąski do kieliszków. Degustacja odbędzie się w przestrzeni Business Link na 5. piętrze biurowca Green2Day przy ul. Szczytnickiej 11 we Wrocławiu, bilet 175 zł, liczba miejsc bardzo ograniczona.

Czytaj więcej

Spotkanie z O’Donnell Moonshine

3 lutego w koktajl barze Kita Koguta odbyła się degustacja marki O’Donnell Moonshine. To gama czterech likierów, których receptury i opakowanie nawiązują do czasu amerykańskiej prohibicji. Producentem jest niemiecka destylarnia Sunner z Kolonii, która robi m.in. korn, wódki, jałowcówki, ma też wersję białą O’Donnell Moonshine o mocy 50%. Poszczególne smaki dostępne w Polsce to: Wild Berry – połączenie winogron, malin i jeżyn, Tough Nut – zestawienie orzecha laskowego, karmelu i nugatu z delikatnym posmakiem whiskey, Roasted Apple – łączy świeżość jabłka i lekką nutę cytryny ze słodyczą cynamonu i wanilii, Bitter Rose – połączenie grejpfruta, dzikiej róży i czarnego bzu. Na rynku brytyjskim jest jeszcze wersja Sticky Toffee. Wszystkie rekomendowane są do orzeźwiających koktajli, moc ABV to 20-25%. Polskim wyłącznym importerem marki jest Pravda. Najlepiej podawać z bourbonem lub z wytrawnym winem, które nabiera nut wermutowych.

Czytaj więcej

Aromatyczne Walentynki

Salon M&P Strzelecka zaprasza 14 lutego o godz. 19.00 na zabawę edukacyjną – Walentynkowe Aromaty. Uczestnicy będą rozpoznawać 54 aromaty charakterystyczne dla alkoholi. Naturalne zapachy rozpuszczone w alkoholu, typowe dla: wina, whisky, brandy, nalewek. Aromaty posegregowane są na grupy zapachów. Szkolenie będzie miało charakter zabawy, za każdy odgadnięty aromat przyznawany jest punkt, a osoba, która zdobędzie najwięcej punktów otrzyma nagrodę – butelkę 0,7 l aromatycznego likieru Agwa Coca Leaf, robionego na liściach boliwijskiej koki. Na każdego uczestnika warsztatów czeka też po kieliszku białego i czerwonego wina.

Czytaj więcej

Gruzińskie smaki

27 stycznia w Salonie M&P Strzelecka 27 odbyło się spotkanie z Piotrem Apostolidisem, autorem książki „Gruzińska uczta. Podróż do kraju wina, biesiad i toastów”. Autor nie tylko odwiedził wielu gruzińskich winiarzy, ale też sam robił wina tradycyjną gruzińską metodą. Podczas ponad dwugodzinnej prelekcji przedstawił regiony winiarskie w Gruzji, ciekawych producentów, sporo uwagi poświęcił gruzińskiej kuchni i sztuce stołu. Przedstawił także pięć win z oferty winiarni Palavani, która ma swoje winnice w Kachetii (120 ha), największym regionie winiarskim Gruzji, mają także destylarnię, robią chachę i brandy. Winnice należały w XIX wieku do Kiazo Eristavi, gruzińskiego bohatera, generała w carskiej armii Aleksandra III. Po rewolucji i włączeniu Gruzji do ZSRR zostały znacjonalizowane. W 1954 roku została otwarta nowa wytwórnia win w Kistauri. Po prywatyzacji właścicielem marki i winnic został Anzor Kibrotsashvili, gruziński mistrz świata w judo, zmarły w 2008 roku. Palavani pozostaje dziś w rękach jego krewnych.

Czytaj więcej