Spotkanie z single grain whisky

Zapraszamy 7 lutego o 19.30 na degustację czterech whisky single grain i opowieść o tej mniej znanej kategorii whisky.
Line-up whisky na nasz wieczór:
Loch Lomond Spearhead (43%, Szkocja)
Kilbeggan (43%, Irlandia)
Girvan 2010 10YO Murray McDavid (46%, Szkocja)
North British 2010 13YO Murray McDavid (50%, Szkocja)
Liczba miejsc bardzo ograniczona, koszt udziału w degustacji (pięć sampli po 20 ml) – 50 zł (65 zł z wysyłką Pocztex). Degustacja odbywać się będzie online przez platformę Zoom oraz w Salonie M&P Strzelecka 27.

Wieczór z winami – wine pairing

Lokal Magazyn5 zaprasza 28 stycznia o 19.00 na degustację win połączoną z warsztatami wine pairing, które poprowadzi Tomasz Kolecki – sommelier i założyciel strony wineconsultant.pl. Do spróbowania będą: La Poda Albarino, Conterno Rosato, Soljans Gewurztraminer, Amalaya Malbec Gran Corte oraz Infantado Reserva Espacial. Wydarzenie odbędzie się w Michałowicach pod Warszawą, w lokalu Magazyn5 na ulicy Jesionowej. Liczba miejsc ograniczona. Cena wynosi 50 zł/os.

Wieczór z winem – degustacja i warsztaty

Strona Nie Moja Wina zaprasza 27 stycznia o godzinie 18.00 na degustację win różnych stylów połączoną z warsztatami. Do spróbowania będzie 6 win, dodatkowo podane zostaną przekąski. Wydarzenie odbędzie się we Wrocławiu, w lokalu Chwasty i Kontrasty na alei Armii Krajowej. Liczba miejsc ograniczona. Cena wynosi 150 zł/os. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

Ósme urodziny Whisky my Wife

21 stycznia w warszawskim Domu Wódki odbyły się ósme urodziny bloga Whisky my Wife. Impreza zgromadziła blisko 30 osób i tyleż znakomitych butelek, m.in.: dwudziestodwuletnie Ben Nevis i Clynelish, dwudziestopięcioletnia Auchentoshan, dwudziestosiedmioletnia Cameronbridge, trzydziestoczteroletnia Dailuaine, czy Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Pittyvaich. Twórcami Whisky my Wife są Grzegorz Nowicki i Daniel Lichota. Były toasty, przemowy i tort urodzinowy w kształcie butelki whisky Lagavulin 16.

Czytaj więcej

Barbadoskie rumy w Kielcach

Rum Explorer wraz z Binkowskim Dworkiem zapraszają 29 stycznia o godzinie 19.00 na degustację barbadoskich rumów. Do spróbowania będą następujące rumy: Bumbu, Plantation XO Anniv, Mount Gay Black Barrel, Mount Gay XO Triple C, Doorly’s XO oraz Foursquare 2009. Liczba miejsc mocno ograniczona. Wydarzenie odbędzie się w Kielcach, w lokalu Binkowski Dworek na ulicy Szczepaniaka. Próbowane rumy będą niespodzianką. Koszt wynosi 150 zł/os. W cenie jest sześć porcji degustacyjnych oraz poczęstunek. Zapisy można znaleźć pod tym linkiem.

Wieczór z cachaça

Zapraszamy 31 stycznia o 19.30 na degustację narodowego trunku Brazylii – cachaça. Do spróbowania będzie 5 przywiezionych z Brazylii butelek cachaça, a wśród nich prawdziwe perełki – 25 letnia i 19 letnia cachaça od profesora Valdemora Alvosa Sá. Jego Alambique Cachaça do Sá jest jak Caroni wśród rumów czy Karuizawa wśród whisky – prawdziwy skarb ukryty w tropikalnej zieleni, zamknięta od lat destylarnia z magazynami pełnymi świetnie utrzymanych beczek.

Czytaj więcej

Argentyńskie wina

21 stycznia o godzinie 20.00 odbędzie się 79. spotkanie Akademii Wina online, zawitamy do Argentyny i odwiedzimy jedną z najlepszych na świecie, winnicę – Zuccardi z Mendozy.
Organizatorzy opowiedzą o winnicy, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.
Jest też możliwość degustacji na miejscu w Salonie M&P przy ul. Strzeleckiej 27/29.

Czytaj więcej

ProWein w maju

Zarząd Messe Düsseldorf poinformował, że tegoroczne największe na świecie targi win i mocnych alkoholi zostały przełożone z dni 27-29 marca na 15-17 maja. Powodem jest kolejna fala covid w Niemczech. Oczekiwany jest udział aż 5500 wystawców w trzynastu pawilonach – przestrzeń będzie większa, by zachować większy dystans między zwiedzającymi. Targi nie odbywają się od 2019 roku, a kolejna zmiana terminu tylko zwiększa niepewność wystawców i wstrzymuje wielu przed zakupem biletów do Düsseldorfu.

Krakowska degustacja Chimera d’Albegna

Lokal BARaWINO zaprasza 25 stycznia o godzinie 18.30 na degustację win Chimera d’Albegna, którą poprowadzą Małgorzata Sułek oraz właściciel destylarni – Iacopo Becherini. Do spróbowania będą: Chimera Pasha Toscana IGT 2020, Chimera Suley Toscana IGT 2020, Chimera Rosato Maremma Toscana DOC 2020, Chimera Leonardo Cabernet Maremma Toscana DOC 2018, PREMIERA Chimera d’Albegna Oriente Syrah DOC Maremma Toscana oraz Chimera Caletra Maremma Toscana DOC 2017. Dodatkowo podany zostanie zestaw przekąsek – do wyboru są opcje mięsne oraz bezmięsne. Degustacja będzie przeprowadzona w całości w języku angielskim. Wydarzenie odbędzie się w Krakowie, w lokalu BARaWINO na ulicy Mostowej. Liczba miejsc ograniczona. Koszt wynosi 150 zł/os. Zapisy prowadzone są pod tym linkiem.

Wina od winiarek

Lokal Zbawcy Win zaprasza 26 stycznia o godzinie 19.00 na degustację win wyprodukowanych przez kobiety. Do spróbowania będą: 2021 Muller Thurgau/ Muškát Pet-Nat z Czech, 2020 Olaszrizling KŐ Somló z Węgier, 2020 Viognier IGP Collines Rhodaniennes z Francji, 2016 Côtes du Jura Rouge Ancestral (Pinot/Trousseau) z Francji, 2019 SEGNA DE COR IGP Côtes Catalanes z Francji oraz 2020 Moscato d’Asti DOC “Comete” z Włoch. Degustacja odbędzie się we Wrocławiu, w lokalu Zbawcy Win na ulicy Pawła Włodkowica. Liczba miejsc mocno ograniczona. Koszt wynosi 120 zł/os. Zapisy prowadzone są pod tym linkiem.

Wieczór z Port Charlotte

Dom Whisky zaprasza 27 stycznia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Zabiegaj – Brand Ambassador marki Port Charlotte. Do spróbowania będą: Port Charlotte New Make Spirit, Port Charlotte 10YO, Port Charlotte Islay Barley 2011, Port Charlotte Islay Barley 2012 oraz Port Charlotte Islay Barley 2013. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 290 zł/os. W cenie są: butelka Port Charlotte Islay Barley 2013 i 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 25 stycznia. Zapisać można się pod tym linkiem.

Degustacja pionowa winnicy Mylonas

Sommelier Krystian Sakas zaprasza 22 stycznia o godzinie 19.00 na degustację pionową win z winnicy Mylonas. Do spróbowania będą: Retsina Savatiano, Late release 2015, Late release 2017 Cuvée Vouno, Savatiano 2019, Savatiano 2020, Savatiano 2021 oraz Naked Truth skin contact Savatiano. Wszystkie wymienione wina są winami białymi pochodzącymi z tego samego szczepu, z winnicy Mylonas – laureata konkursu 50 Great Greek Wines. Dodatkowo, podany będzie zestaw przekąsek. Degustacja odbędzie się we Wrocławiu, w lokalu Greco na ulicy Marii Skłodowskiej-Curie. Liczba miejsc ograniczona. Cena wynosi 109 zł/os. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

Nowości z Highland Park

SingleMalt.pl zaprasza 25 stycznia o godz. 19.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Tomasz Włodarczyk, Brand Ambassador Highland Park w Polsce. Do spróbowania będą: Highland Park 10yo, Highland Park 12yo, Highland Park 15yo, Highland Park Cask Strength Batch 2 oraz Highland Park 13yo (edycja wyłącznie na Polskę; single cask o mocy 66,5%). Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 149 zł/os. W cenie są: butelka Highland Park 10yo i 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisać można się pod tym linkiem.

Wina w ruinach zamku

WinoSens zaprasza 22 lutego o godz. 14.30 na udział w degustacji, którą poprowadzi Maciej Szaga – sommelier z 7-letnim doświadczeniem. Do spróbowania będzie 7 win z całego świata. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie w ruinach zamku w Łowiczu. Koszt degustacji wynosi 150 zł/os. W cenie są: degustacja win, zwiedzanie wnętrz ruin zamku oraz poczęstunek. Zapisy prowadzone są telefonicznie; numer dostępny pod tym linkiem.

Whisky Świata – degustacja

Alembik Whisky Club zaprasza 22 stycznia o godzinie 19.00 na degustację whisky świata, którą poprowadzi Bartosz Łataś – autor bloga Szkocka Krata. Do spróbowania będą whisk(e)y między innymi z Irlandii, Indii, Japonii. Degustacja odbędzie się w Łodzi, w lokalu Alembik Whisky Club na alei Marszałka Józefa Piłsudskiego. Koszt degustacji to 100 zł/os. Liczba miejsc ograniczona. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

Wieczór z polskimi winami

Eat Polska Food Tours zaprasza 19 stycznia o godzinie 19.00 na degustację win z Polski. Do spróbowania będą: Merlot Vino Passito 2019 (Winnica Saganum), Cuvée XVIII (Winnica Modła), Cane Nero 2019 (Winnica Zagardle), Sir Flamen XVIII (Winnica Nobilis), Cabane 2017 (Winnica Jaworek) oraz Regent 2019 (Winnica Żelazny). Wydarzenie odbędzie się w lokalu Rausz na Wilczej w Warszawie. Koszt degustacji wynosi 119 zł/os. W cenie zawarte jest 6 sampli degustacyjnych o pojemności 50 ml, kurs wiedzy o winach oraz materiały dydaktyczne; poczęstunek dobrany do win oferowany jest za dodatkową opłatą wynoszącą 30 zł/os. Bilety zakupić można pod tym linkiem.

Polska wódka z poczęstunkiem

Społeczność Kocham Polską Wódkę zaprasza 21 stycznia o godzinie 19.00 na degustację polskiej wódki połączoną z poczęstunkiem. Do spróbowania będą popularne wódki w formie tzw. blind testu, do których dobrane zostały przekąski do wódki według przepisów Marii Konopczanki z 1936 roku. Degustacja odbędzie się w Gdańsku, w lokalu Ducha66 na ulicy Świętego Ducha. Liczba miejsc ograniczona. Cena to 130 zł/os. W cenie znajduje się poczęstunek połączony z degustacją. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.