Świat whisky Glenfiddich

Dom Whisky zaprasza 2 grudnia o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Jakub Magnuszewski, Brand Ambassador Glenfiddich. Do spróbowania będą: Glenfiddich 12YO, Glenfiddich 15YO, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich IPA, Glenfiddich Project XX i Grant’s Ordha 21YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 299 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenfiddich 18YO + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky

Irlandzki wieczór

Salon M&P Strzelecka 27 zaprasza 14 grudnia o godz. 19.30 na irlandzki wieczór. Spotkanie poprowadzi Łukasz Gołębiewski, autor książki o irlandzkiej whiskey. Do spróbowania będą następujące butelki:
Glengarriff Peat Charred Cask
Glengarriff Bog Oak Cask,
Writer’s Tears Copper Pot
oraz gwiazda wieczoru
The Irishman Vintage 2020 Cask Strength
Będzie to ostatnia w tym roku degustacja w cyklu „Mocny poniedziałek”.
Koszt uczestnictwa 60 zł obejmuje próbki whiskey oraz dodatkowo egzemplarz książki „Irlandzka whiskey” z dedykacją autora.
Szczegóły: strzelecka@wina-mp.pl.

Czterdziestoletnia Mosstowie

Whisky Mosstowie to prawdziwa rzadkość, destylarnia działała krótko (1964-1981), jako eksperyment wewnątrz Miltonduff Distillery, produkując lekki, ale dymny new make na aparatach typu Lomond stills. Niezależny bottler, firma Gordon & MacPhail, dla uczczenia 125-lecia własnej firmy wypuścił edycję czterdziestoletniej Mosstowie, z beczki z 1979 roku. To już ostatnia beczka Mosstowie jaka była w posiadaniu Gordon & MacPhail. Leżakowała w beczce refill sherry hogshead od 13 października 1979. Po czterdziestu latach moc alkoholu wynosi 49,8%, udało się napełnić 164 butelki, cena za 0,7 l to 1500 funtów.

Wina z Urugwaju

20 listopada na platformie Zoom odbyła się degustacja win z Urugwaju – 30 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina z Montevideo, z winnic Traversa. To największa winiarnia w Urugwaju z roczną produkcją ponad 10,5 mln litrów wina. Firma jest obecnie w rękach drugiego pokolenia włoskich imigrantów. Soczyste Chardonnay z nutami tropikalnych owoców oraz Traversa Noble Alianza Reserva 2018 – kupaż czerwonych szczepów: tannat (50%), marselan (30%) i merlot (20%). Wino dojrzewało przez 6 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego. Przyjemnie taniczne, idealne do urugwajskich steków lub żeberek z rusztu. Kolejna Akademia Wina online 27 listopada o godz. 20.00, a bohaterami będą wina z Marsali.

Torfowe Mikołajki

Zapraszamy 7 grudnia o godz. 19:30 na degustację porównawczą. Gwiazdą wieczoru będzie edycja Kilchoman Christmas Edition 2020, zabutelkowana z mocą beczki 58,6%. Drugą nowością będzie Kilchoman Fino Sherry Cask Matured 2020 Release, unikatowa edycja z najbardziej wytrawnej wersji sherry. Te dwie whisky zestawimy z kieliszkami wypełnionymi sherry fino i sherry oloroso (beczki po tej drugiej częściowo wykorzystano przy zestawianiu Christmas Edition 2020) z piwnic Real Tesoro Estevez. Spotkanie zakończymy unikatową już butelką, jedną z ostatnich w Polsce, whisky Kilchoman STR Cask (50%) i poznamy intrygujący proces przygotowania beczek dla tej whisky.
Cena udziału: 60 zł/os. Szczegóły: strzelecka@wina-mp.pl.

Wild Turkey Online

Dom Whisky zaprasza 26 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Master’s Keep Decades i Russell’s Reserve 6YO Rye. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji 246 zł/osoba, a w cenie butelki: Wild Turkey Rare Breed 58,4% i Wild Turkey 101 oraz 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej, o poj. 20 ml.

Wieczór z marsalą

27 listopada o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina wzmacniane marsala z piwnic Intorcia. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Tajemnice dębów

16 listopada odbyła się degustacja online nowych whisky z kolekcji destylarni GlenAllachie. Trzy nowe dwunastoletnie whisky, każda przez 15 miesięcy finiszowana w dziewiczym dębie: hiszpańskim, francuskim oraz amerykańskim, ale nie tym typowym białym Quercus Alba, lecz z odmiany Quercus Muehlenbergii, lepiej znanej jako chinquapin. Każda z tych whisky najpierw leżakowała w beczkach z białego amerykańskiego dębu po bourbonie.

Czytaj więcej

Słodki Eger

13 listopada na platformie Zoom odbyła się degustacja win z Egeru – 29 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina z Egeru, z winnic Egri Korona Borház. Półsłodkie białe wino Leanyka, o niezwykle przyjemnym aromacie: gruszki williams, melona, nektarynki, brzoskwini, a także… pomidorów (!). W smaku: miód, pigwa, pomarańcze i poziomki. Finisz słodki, pigwowy, z lekko orzechową nutą. Czerwone słodkie wino Turan to aromaty: kakao, śliwek, wiśni i fiołków. Taniczne i słodkie, w ustach śliwki w czekoladzie i figi. Kolejna Akademia Wina online 20 listopada o godz. 20.00, a bohaterami będą wina z Urugwaju.

Destylaty Suntory

Dom Whisky zaprasza 20 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Szuchnik, Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony i Suntory Roku Gin. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 376 zł/osoba, a w cenie: butelka Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony + 4 sample degustacyjne wymienione powyżej o poj. 20ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky

Magia okowity

9 listopada odbyła się niecodzienna degustacja, która zgromadziła liczne grono ekspertów i miłośników staropolskich alkoholi. Michał Szymański, archeolog i alchemik, opowiadał o dziejach destylacji w Polsce, a także – na oczach wszystkich – przeprowadzał destylację wina na prymitywnym glinianym alembiku opalanym ogniem, uszczelnionym ciastem i chłodzonym wilgotna szmatką (!). Równolegle degustowano okowity z gorzelni Podole Wielkie, o których opowiadał ich twórca, Michał Paszota. Do spróbowania było pięć trunków osadzonych w tradycji polskiej wsi. Okowita ziemniaczana o słodkich, waniliowych nutach. Okowita jęczmienna o zapachu ziarna i piwa, żytnia o zapachu piwa, rozgrzewająca, lekko korzenna, delikatna okowita z pszenicy, o nutach kwiatowych i również delikatna, choć bardziej aromatyczna, okowita z owsa, o zapachu piwa, siana. Organizatorem spotkania była redakcja „Aqua Vitae”.

Dekonstrukcja Glenfiddich 15YO

9 listopada odbyła się degustacja online, którą prowadził Jakub Magnuszewski, ambasador marki Glenfiddich w Polsce. Organizatorem był Dom Whisky, a tematem spotkania było pokazanie części składowych klasycznej piętnastoletniej single malt Glenfiddich na przykładzie trzech edycji single cask (Glenfiddich 15YO, Bourbon Cask Strength, Glenfiddich 15YO Sherry Cask Strength, Glenfiddich 15YO New Oak Cask Strength) oraz młodszej Glenfiddich 12YO, a także Glenfiddich Project XX, stanowiącej selekcję dwudziestu beczek wybranych przez brand ambasadorów. Charakterystyczny dla Glenfiddich owocowy, jabłkowy aromat najmocniej był obecny w klasycznych edycjach oraz w beczkach po bourbonie i z dziewiczego dębu, natomiast najbardziej zaburzony wpływem beczek po sherry, które wniosły dużo bakalii czy drożdży do aromatu whisky.

Czytaj więcej

Świat whisky Glenfiddich

Dom Whisky zaprasza 18 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Jakub Magnuszewski – ambasador marki. Do spróbowania będą: Glenfiddich Project XX, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich 21YO Reserva Rum Cask Finish, Glenfiddich 23YO Grand Cru oraz dwie niezabutelkowane edycje wyselekcjonowane z destylarni przez Briana Kinsmana: Glenfiddich 19YO Age of Discovery Wine Cask Cask Strength i Glenfiddich 20YO 1st Fill Sherry Cask Strength. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 670 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenfiddich 21YO Reserva Rum Cask Finish oraz 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej, o poj. 20 ml. + kieliszek Dom Whisky.

Winnice Montevideo

6 listopada o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Urugwaju, z winnic Traversa w Montevideo. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Wizyta w Speyside

8 listopada Fergus Simpson poprowadził degustacje online Tour of Speyside, poświęconą whisky z tego największego w Szkocji regionu. Tu produkuje się około połowę szkockiej single malt, działa tu ok. 50 destylarni, w tym trzy największe: Glenlivet, Macallan i Glenfiddich. – To region, po którym zwykle oczekujemy lekkich, słodkich, owocowych whisky – mówił Fergus Simpson. Zaprezentowane zostały destylarnie: Miltonduff, Glen Moray i Glen Grant a także Kininvie i Glenfiddich w wersjach tzw. teaspooned malts. Na koniec uczestnicy degustacji mogli spróbować ginu finiszowanego przez sześć miesięcy w beczkach octave po sherry, w które wcześniej wypełnione były whisky Glenfarclas.

Czytaj więcej

Degustacja marki Angostura

23 listopada zapraszamy na degustację marki Angostura. Siedem rumów z Trynidadu i Tobago oraz niezwykły ziołowy likier na rumie Amaro di Angostura. Gwiazdą wieczoru będzie Angostura no 1 Batch 3 Oloroso Sherry First Fill. Ponadto spróbujemy: Angostura Reserva, Angostura 5YO, Angostura 7YO, Angostura 1919 (ośmioletnia), Angostura 1824 (dwunastoletnia) i Angostura 1787 (piętnastoletnia).
Degustację poprowadzi Marek Posłuszny, ambasador marki. Koszt udziału w degustacji to 100 zł, z czego 50 zł można odebrać przy zakupie dowolnego produktu firmy Angostura. Uczestnicy degustacji w formie online dostaną link do pokoju degustacyjnego na platformie Zoom. Zaczynamy o 19:30.

Klimat wiecznej wiosny

3 listopada odbyła się degustacja online whisky i madery. Organizatorami degustacji były SingleMalt.pl i Fort Whisky, a prowadził je Łukasz Gołębiewski. Do spróbowania były trzy bardzo różne whisky single malt: Penderyn z Walii, Inchmurrin ze Szkocji i Tyrconnell z Irlandii. Ich wspólnym mianownikiem było leżakowanie w beczkach po maderze. Uczestnicy mogli tez spróbować trzech stylów madery, reprezentowanych przez: Barbeito 3YO Medium Dry, Barbeito 3YO Medium Sweet oraz 5YO Barbeito Island Rich Reserva.

Czytaj więcej

Wina z Egeru

13 listopada o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Egeru. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

ProWine w Chinach

Organizatorzy targów ProWine China twierdzą, że pomimo obostrzeń COVID-19 termin imprezy w dniach 10-12 listopada nie jest zagrożony. Targi odbędą się w kompleksie Shanghai New International Expo Center (SNIEC). Ma być zachowany rygor higieny. Impreza w Chinach odbywa się od siedmiu lat, jako siostrzane targi ProWein w Düsseldorfie. Europejska impreza w tym roku została odwołana.