Festiwal Wódki i Zakąski

W dniach 19-20 października w Reducie Banku Polskiego w Warszawie odbędzie się II Edycja Festiwalu Wódki i Zakąski, wydarzenia organizowanego przez Dom Wódki, którego misją jest propagowanie najlepszych tradycji kulinarnych i gorzelniczych oraz nadanie polskiej kuchni i wódce należnej rangi na tle innych narodowych kultur alkoholowych i gastronomicznych.

Czytaj więcej

Trzy dni z M&P

W tym roku Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P trwać będzie trzy dni i wykroczy poza Warszawę. Po raz pierwszy wydarzenia festiwalowe odbędą się także w Katowicach. W piątek, 19 października w godz. 14.-21.00, odbędą się degustacje w Królestwo Rondo (ul. Gen. Józefa Ziętka 1, Katowice). W środę i czwartek (17-18.10) będzie zaś miała miejsce dwudniowa impreza w warszawskiej Fortecy (ul. Zakroczymska 12) prezentowane będą najpierw wina, potem następnego dnia mocne alkohole, obydwa dni w godz. 12.-20.00. To już dziewiąta edycja imprezy, która jest okazją do zapoznania się z niemal pełną ofertą importową sieci sklepów M&P – to łącznie ponad 1500 win i kilkaset mocnych alkoholi w jednym miejscu. Na stoiskach będzie można spotkać przedstawicieli i właścicieli winnic, winiarni i destylarni z całego świata.

I Warsaw Spirits Competition

Ponad sto alkoholi ze wszystkich kontynentów poza Antarktydą zostało zgłoszonych do pierwszej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition. Jury musiało podzielić obrady na kilka dni, tak wielkiej liczby próbek nie dałoby się uczciwie ocenić podczas jednego posiedzenia. Wszystkie alkohole były oceniane w ciemno, na podstawie oznakowanych próbek, przypisanych do jednej z siedemnastu kategorii. Jury spotkało się 18 września w restauracji Zoni w Warszawie, w składzie: Łukasz Czajka, Łukasz Gołębiewski, Łukasz Klesyk. Z powodu choroby nieobecny był Aleksander Baron.
Poziom nadesłanych próbek był bardzo wysoki, stąd duża liczba medali złotych i srebrnych. Łącznie jury przyznało aż 95 medali. Dodatkowo, w każdej kategorii została przyznana nagroda Double Gold – dla najlepszej próbki.
Medale zostaną wręczone 3 października o godz. 14.00 podczas uroczystej gali z udziałem nagrodzonych i dziennikarzy. Impreza odbędzie się w Warszawie w Winsky Wine’n’Whisky Bar.
Wszystkim producentom i importerom dziękujemy za udział w konkursie i zapraszamy do uczestnictwa w drugiej edycji, za rok.

Czytaj więcej

Whisky dookoła świata

14 września w restauracji Bistro de La Tour w Józefowie odbyła się degustacja zatytułowana „Whisky dookoła świata”. W podróż po smakach tego wspaniałego trunku degustatorów zabrali: sklep „Cezar – Wina i alkohole świata” znajdujący się w Józefowie na czele z właścicielem Cezarym Wochalem oraz Stock Polska – dystrybutor prezentowanych rodzajów whisky. Już na początku spotkania goście mieli okazję spróbowania autorskiego drinka, którym było whisky Jim Beam White z dodatkiem piwa imbirowego. Spotkanie poprowadził Janusz Trendewicz – whisky brand ambasador w Stock Polska – który degustację rozpoczął od wprowadzenia zebranych gości w świat whisky bardziej od strony teoretycznej, po której nastąpiła właściwa degustacja. Podróż rozpoczęła się w Irlandii i zakosztowania najłagodniejszego z prezentowanych trunków – Kilbeggana. Następnie goście przenieśli się do Szkocji, by spróbować Auchentoshan, o wyczuwalnym cytrusowym smaku i do Azji, gdzie japońskie Hibiki wzbudziło ogromne zainteresowanie, szczególnie u damskiej części degustatorów. Oczywiście nie mogło zabraknąć poznania świata whisky w amerykańskim stylu. Gościom zaproponowano zakosztowanie bourbonów: Maker’s Mark – najmocniejszej z prezentowanych whisky (45%) oraz Basil Hayden’s – o wyczuwalnym dębowym smaku. Ostatni etap podróży znajdował się w Europie, gdzie goście mieli okazję poznać dymny i zarazem torfowy aromat szkockiego Laphroaiga. Degustatorzy byli wyraźnie zachwyceni opowiadaniami prowadzącego, a różnorodność prezentowanych whisky pozwoliła na odkrycie nowych i niespotykanych smaków. Świat whisky pozostaje jeszcze nie do końca poznany, dlatego też podobne wydarzenia z pewnością będą odbywały się także w przyszłości.

Czytaj więcej

Whisky Team & Friends

8 września w Trzebnicy, w restauracji Česka Beseda, odbyło się pierwsze święto whisky na Dolnym Śląsku – Whisky Team & Friends.
Whisky Team, czyli autorzy zamieszania (Tomasz Razik i Szymon Witkowski), zastawili stół swoimi najlepszymi specjałami. Czego tam nie było – od oficjalnych, limitowanych Ardbegów i Octomorów, przez przegląd niezależnych bottlerów, starych blendów, po niemal zagrożone wymarciem japońskie whisky. Stoisko Whisky Team, wspierane Tomem Gebardem i Tomkiem Kozakiem (kozak whisky blog), stanowiło bazę, lotniskowiec tego festiwalu. Zawsze było warto tam wylądować, by spróbować m.in. single grain Invergordon 24YO z beczek po PX, czy młodziutką Bunnahabhain Peated 4YO – obydwie butelkowane przez Creative Whisky Co. dla The Good Spirits Co. Longrow 14YO (od Michała Majchrzaka – Mike & Malts) w 100% z beczek po sherry oloroso przypomniał mi, że kombinacja torfu i sherry w najlepszym wydaniu, to whiskowa zatoka wyrafinowanej przyjemności. A, i Edradour 2006, dziewięciolatka w CS 59,8%, od niezależnego van Wees, z beczek po sherry pokazała, czym jest złożoność w whisky.

Czytaj więcej

Festiwal Wina i Sera

W dniach 14-16 września na Rynku w Katowicach odbywał się IV Festiwal Wina i Sera. Swoje stoiska mieli winiarze ze Śląska, z Moraw, ale także np. z Bułgarii. Była to niepowtarzalna okazja, żeby spróbować świeże, jeszcze fermentujące wrześniowe wino z Moraw, czyli burčak. Festiwalowi towarzyszyły różne wydarzenia artystyczne, w tym wykłady związane z kulturą picia wina.

Czytaj więcej

Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej

Degustacja najnowszej kolekcji Hanter Laing

28 września Distinctive Distillations zaprasza na degustację whisky – nowości z portfolio Hanter Laing. Zaprezentowane zostaną whisky z pojedynczej beczki, niektóre o mocy beczki, czyli niemieszane, nierozcieńczane, inne skromniejsze o mocy 50%. Będzie zbożowa 21-latka z North British Disitllery, ze Speyside 21-letnia blondynka od Glen Keith z Southern Highlander, Blair Athol, najstarsza w tej grupie 23-latka. Jura pochwali się 12-latką, która podobnie jak dwie poprzednie dojrzewały w baryłeczkach po sherry. Na zakończenie uczestnicy poznają zawartość pewnej krągłej baryłeczki dojrzewającej od 1996 roku w ex-bourbon cask z Bowmore. Miejsce: Restauracja Freta33, Warszawa. Godz. 19.30. Cena 130 zł. Liczba miejsc ograniczona. Informacje i rezerwacje: info@distinctivedistillations.com.

Lubelskie Święto Młodego Cydru

15 września odbędzie się urodzinowa, piąta, edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru. To największa degustacja cydrów w Polsce i mnóstwo jabłkowych atrakcji. Na gości czeka m.in. 5 ton jabłek, 500-litrowa beczka Młodziaka i ponad 500 prezentów. Wstęp jest wolny, impreza odbywa się w godzinach 11.-17., Plac przed Centrum Kultury, ul. Peowiaków 12. A wieczorem (godz. 17.-22.) na Błoniach pod Zamkiem odbędzie się Finał trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata. Zagrają: Kasia Lins, Marcelina, duet Smolik / Kev Fox, Bitamina i gość specjalny Happysad.

Przed nami Whisky Live Warsaw 2018

W dniach 12-13 października Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky, a wszystko za sprawą piątej już edycji festiwalu Whisky Live Warsaw. Tegoroczna odsłona imprezy obfitować będzie w wiele znamienitych trunków ze wszystkich stron świata. Poza popularną „szkocką”, pojawią się również inni przedstawiciele mocnych alkoholi. Nie zabraknie także rozbudowanego konceptu kulinarnego.

Czytaj więcej

Wieczór z Old Pulteney

Ponad sześćdziesiąt osób uczestniczyło 5 września w warszawskiej premierze nowej linii whisky single malt Old Pulteney. Spotkanie odbyło się w restauracji Evil, a prowadził je Victor Kujawski, przedstawiciel marki w Polsce i w Europie Środkowo-Wschodniej.
– Old Pulteney, to whisky o morskim charakterze. Powstaje w portowym mieście Wick, a jej aromacie i smaku czuć morze, zwłaszcza nuty słone – mówił Victor Kujawski.

Czytaj więcej

Edukacyjny weekend w Dworze Sieraków

W dniach 26-28 października Dwór Sieraków zaprasza na edukacyjny weekend, podczas którego można zdobyć międzynarodowy certyfikat z wiedzy o winie – Wine and Spirit Education Trust oraz spędzić 3 dni w jednym z najpiękniejszych dworków w Polsce. WSET Level 1 Award in Wines to podstawowy kurs wiedzy o winie przeznaczony dla osób, które rozpoczynają pracę w branży winiarskiej, gastronomicznej lub też zaczynają pasjonować się winem. Kurs prowadzony jest w języku polskim i kończy się egzaminem w języku angielskim. Wszystkie materiały edukacyjne oraz egzamin są w języku angielskim. Podczas szkolenia degustowanych jest 9 win. Kurs obejmuje 7 godzin zajęć włącznie z egzaminem.

Czytaj więcej

V Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze, czyli z kieliszkiem na plaży

Gęste, nisko zawieszone na niebie chmury zwiastowały zbliżający się deszcz. Porywisty, wilgotny wiatr smagał twarze niezliczonej rzeszy ludzi tłoczących się w nadmorskiej stolicy końca sierpnia, niosąc ze sobą drobinki piasku z pobliskich plaż. Wreszcie grube krople deszczu bębniły rytmicznie o rozpostarte parasole, tekstylne kurtki i bruk… Ale hej! Jeszcze nie pada! To Talisker! Za całe zamieszanie odpowiedzialne było jedno ze stoisk koncernu Diageo – Talisker „Made by the sea”, które przez całą imprezę wytwarzało sztuczny deszcz.
Ale wszystko po kolei…

Czytaj więcej

Warsztaty – wina pomarańczowe

17 września Tasting Room zaprasza na na warsztaty Wina pomarańczowe. Wina te to kategoria win białych, które podczas winifikacji miały kontakt ze skórką. Dzięki temu posiadają głębszy kolor i taninę, której nie doświadczycie w innych winach białych. Warsztaty ukażą różnorodność w kolorze, intensywności, aromatach i smakach win pomarańczowych. Wstęp teoretyczny i moderowanie degustacji: Maciej Sokołowski. Godz. 20.00. Bilet: 200 zł. Miejsce: Tasting Room, Wąska 1, Poznań.

I Warsaw Spirits Competition 2018

Blisko sto zgłoszeń ze wszystkich kontynentów poza Antarktydą! Pierwszy konkurs Warsaw Spirits Competition zapowiada się imponująco. 18 września o godzinie 13.00 w restauracji Zoni do ślepej degustacji przystąpi jury w składzie: Aleksander Baron, Łukasz Czajka, Łukasz Gołębiewski i Łukasz Klesyk. Alkohole będą oceniane w siedemnastu kategoriach według następujących kryteriów: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Alkohole zostaną nagrodzone medalami: Silver dla próbek o łącznej nocie co najmniej 70, Gold dla próbek o łącznej nocie co najmniej 80 oraz Double Gold dla próbek o najwyższej łącznej nocie w każdej kategorii.

Czytaj więcej

Alkohole sierpnia 2018

W sierpniu próbowałem 194 nowych alkoholi. Wiele z tego to były whisky – dobre i bardzo dobre, często stare i bardzo stare, single malt, single grain, blended, prawie wszystko szkockie, bo tydzień sierpnia spędziłem w Speyside, w gościnie u mojego przyjaciela, Fergusa Simpsona, z którym w ciągu dnia objeżdżałem kolejne destylarnie, a wieczory aż do późnych nocnych godzin spędzaliśmy degustując jego zbiory unikatowych whisky, jak: Macallany z lat 80., stare edycje Laphroaiga, trzydziesto- i czterdziestoletnie blendy, Invergordon, North British czy Caledonian – wszystko z lat 80. Co ciekawe, mimo tylu naprawdę starych whisky, które miały ponad 30 lat, na single malt miesiąca wybrałem młodzieńca w tym gronie – Springbank, raptem z 1999 roku. Ale co to jest za whisky! Małmazja, nie whisky.

Czytaj więcej

Whisky dookoła świata

Degustacja odbędzie się 14 września w Bistro de la Tour, przy ul. Sikorskiego 111 w Józefowie. Janusz Trendewicz – Whisky Brand Ambasador w Stock Polska – zabierze w podróż po świece whisky. Uczestnicy spotkania odwiedzą: USA, Irlandię, oczywiście Szkocję, a może i uda się sprawdzić co słychać w Japonii. Degustacji whisky (Hibiki, Auchentoshan, Kilbeggan, Basil Heyden’s czy Maker’s Mark) towarzyszyć będą pyszne przystawki serwowane przez kucharzy Bistro. Celem wzięcia udziału w degustacji należy zarezerwować miejsce uiszczając opłatę w wysokości 40 zł w sklepie Cezar Wina i Alkohole Świata, ul. Piłsudskiego 128, Józefów. Liczba miejsc ograniczona.

Dni Otwartych Winnic 2018 Winnica Chodorowa

16 września Chodorowa otwiera swoje podwoje dla odwiedzających. Założona w 2012 roku winnica znajduje się w miejscowości Chodorowa koło Grybowa, na południowym skraju Pogórza Rożnowskiego. Jest to wspólna inicjatywa dwóch zaprzyjaźnionych rodzin: uprawą i produkcją wina kieruje Zbigniew Krzyżak, absolwent podyplomowych studiów enologicznych na UJ, a jego wspólniczka Grażyna Dudek odpowiada za handlową stronę przedsięwzięcia. Winnica zajmuje 1,4 ha, uprawiane szczepy na wina białe to: seyval blanc, hibernal, johanniter, jutrzenka, solaris, bianka i muskat, na wina czerwone: rondo i regent.

Czytaj więcej