Winna podróż dookoła Hiszpanii

25 stycznia Garnizon Wina zaprasza na hiszpańską degustację. Spotkanie poprowadzi ambasador win hiszpańskich – Julio Cesar Sobrino. Uczestnicy będą mogli poznać winiarskie regiony apelacyjne, z których pochodzą najlepsze hiszpańskie wina. Zostanie zaprezentowane też nowe zimowe menu, z którego dania będą serwowane do hiszpańskich win – 5 dań i 5 win. Koszt 149 zł. Rezerwacja: 500363540. Miejsce: Garnizon Wina, Pl. Konstytucji 3 Maja 3, Radom. Godz. 20.00.

Północ vs Południe, degustacja porównawcza win z Rodanu

Magazyn Wina zaprasza 19 stycznia na degustację, podczas której uczestnicy będą mogli zmierzyć się w kieliszkach z reprezentantami północnego i południowego Rodanu. Drużynę z północy zaprezentują apelacje: Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Cote Rotie. W skład drużyny z południa wejdą: Cotes du Rhone, Lirac, Chateauneauf du Pape. Rezerwacja: info@magazynwina.pl lub telefonicznie. Bilet: 75 zł. Godz. 19.15-22.15. Miejsce: Magazyn Wina, Marii Konopnickiej 28, Kraków.

Piąte urodziny WhiskymyWife

11 stycznia w Winsky odbyło się przyjęcie urodzinowe WhiskymyWife. Daniel Lichota i Grzegorz Nowicki są autorami jednego z najbardziej poczytnych blogów o whisky. Prowadzą komentowane degustacje w ramach cyklu WhiskyBreak, organizują wyprawy do Szkocji śladem destylarni i kolekcjonują unikatowe butelki. Urodziny WhiskymyWife były okazję do branżowej integracji, a trunków nie brakowało, na stole pojawiło się blisko trzydzieści unikatowych butelek. Był też tort i gromkie „sto lat!”.

Czytaj więcej

Za co lubimy Czechów

Na zimową aurę w Warszawie nie ma nic lepszego, niż rozgrzewające czeskie alkohole. Mogli się o tym przekonać uczestnicy degustacji w Kita Koguta, pijąc aromatyczną niczym pastis Prostějovską Starorežną, delikatną Starą Mysliveckę, pachnący wędzonymi śliwkami Stomach i macerowany piołunem Old Tradition Absinth. Absynt zachwycił bukietem ziół, duże uznanie wzbudziła Stará Myslivecká, którą degustujący porównywali do irlandzkiej whiskey. Stomach, choć gorzki, zebrał oklaski za cudowny zapach, wytrawny smak i designerską butelkę.

Czytaj więcej

Whisky w Zabrzu

19 stycznia o godz. 19.00 w studiu kulinarnym Przystanek 11 (Zabrze, ul. Paderewskiego 11) odbędzie się degustacja czterech whisky: Laphroaig 10YO, Glenfarclas 10YO, blended whisky oraz whisky spoza Szkocji. W programie: historia, typologia oraz produkcja whisky. Koszt 130 zł/osoba Prowadzenie: Michał Kopeć, od 13 lat w branży eventowej, międzynarodowy sędzia piwny BJCP, sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, współpracuje m.in. z Business Horeca Club, a także: Maciej Chołdrych, ITBC, prowadzi bloga browarnicy.pl oraz fanpage Piwo oraz degustacje whisky.

Czytaj więcej

Debiuty 2018 roku

Zebraliśmy tu najciekawsze polskie produkty 2018 roku – wódki, likiery, okowity, whisky. Medalem Debiut roku honorujemy to, co innowacyjne, wyjątkowe i najwyższej jakości w swojej kategorii. Pod uwagę brane były 322 próbki różnych alkoholi. Średnia z ocen w skali 0-100 wynosi 66 (68 w 2017 roku), co potwierdza, że jakość polskich alkoholi jest bardzo wysoka – pod uwagę brane były wszystkie segmenty, od ekonomicznego po super premium, a także – w niewielkiej licznie – nadsyłane alkohole domowe.

Czytaj więcej

Destylaty z Samotišky

Przedstawiłem destylarnię Samotišky, a jak smakują ich wyroby? Otóż, niestety, nie szczególnie. W dodatku jest spora rozpiętość jakości, co może świadczyć albo o tym, że za odbiór destylatu odpowiada więcej niż jedna osoba, albo o bardzo różnej jakości surowca. Może być też tak, że owoce były piękne, destylował ten sam człowiek, ale nie zawsze był w formie. Sztuka destylacji wymaga uważności, nawet jeśli serce spirytusu oddziela za nas komputer.

Czytaj więcej

Alkohole 2018 roku

Jako nominacje do tytułu najlepszych alkoholi roku brane były pod uwagę wszystkie alkohole degustowane przeze mnie w 2018 roku, niezależnie od daty ich produkcji czy butelkowania, ceny, rodzaju czy dostępności na polskim rynku. Tradycyjnie serwis Spirits.com.pl uhonorował złotymi i srebrnymi medalami najlepsze alkohole w wybranych kategoriach, a także najlepsze książki na temat alkoholi. Nominacje do tytułu alkoholi roku otrzymały trunki, które były od stycznia do końca grudnia 2018 roku wyróżniane jako najciekawsze pozycje miesiąca, a także wszystkie inne alkohole, które w swoich kategoriach otrzymały powyżej 95/100 punktów.

Czytaj więcej

Alkohole grudnia 2018

W grudniu spróbowałem zaledwie 80 nowych alkoholi. Święta to czas odpoczynku i regeneracji. Blisko połowa trunków (36) dostała noty w medalowym przedziale 80-100, czyli niemal połowa próbowanych alkoholi to były rzeczy bardzo dobre.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.

Czytaj więcej

24 rumy w kalendarzu 2018

Do degustacji trzeciej edycji kalendarza adwentowego 24 Days of Rum przystąpiłem dopiero w Wigilię, czyli akurat, kiedy należało wyjąć ostatnią buteleczkę z pudełka. ja wyjąłem wszystkie i zasiadłem do próbowania. Za ten projekt odpowiada znany kolekcjoner i promotor rumu, Joshua Singh i jego firma 1423. Są tu rumy z jego selekcji, ale nie stanowią one większości. Każda buteleczka o pojemności 20 ml ukryta jest pod odpowiadającą jej datą. W pudełku jest też kieliszek degustacyjny i karta do notatek degustacyjnych. Ze strony http://24daysofrum.com można dodatkowo pobrać plik PDF do tworzenia swoich not, można też dodawać swoje w ramach social media. Strona internetowa jest świetnie opracowana, szczegółowo opisano tam każdy rum z zestawu.

Czytaj więcej

Degustacja ginów McQueens

Państwo McQueens prowadzą małą rodzinną destylarnię, produkującą craftowe giny. Ulokowani w Callander, niedaleko jeziora Lomond, używają klasycznego kotłowo-kolumnowego aparatu Holstein. Kolekcja obejmuje sześć ginów, klasyczny McQueens Gin Super Premium Dry oraz różne dziwne maceraty, jak: McQueens Gin Smoked Chilli, McQueens Gin Sweet Citrus, McQueens Gin Chocolate Mint, McQueens Gin Spiced Choc Orange, McQueens Gin Mocha. Próbowałem czterech dziwnych smaków. Oto moje wrażenia.

Czytaj więcej

Degustacja whisky Bruichladdich

19 grudnia Coctail Bar Max & Dom Whisky zaprasza na degustację whisky z Bruichladdich Distillery, którą poprowadzi Mateusz Zabiegaj – brand ambassador marki. Do degustacji będą: Bruichladdich Classic Laddie, Bruichladdich Islay Barley 2010, Port Charlotte 10YO, Port Charlotte Islay Barley 2011, Octomore 8.1. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: kontakt@domwhisky.pl. Miejsce: Coctail Bar Max & Dom Whisky, ul. Nowy Świat 32, Warszawa. Godz. 18.00. Bilet: 50 zł.

Patan, czyli Kogut

Pisco zawitało 10 grudnia w Kicie Koguta. Spotkanie zaszczycił Pedro Pablo Delgado, radca-minister w Ambasadzie Peru, który wprowadził gości w świat narodowego trunku Peru – pisco. Uczestnicy obejrzeli krótki film o produkcji pisco. Dalszą część poprowadził Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny „Aqua Vitae”. Krok po kroku przedstawił aromatyczny alkohol, którego zapach unosił się z kieliszków.

Czytaj więcej

Degustacja whisky i cygar

13 grudnia Whisky & Cognac Club zaprasza na degustację nowości whisky w ofercie M&P Alkohole i Wina Świata. Podczas ostatniej w tym roku degustacji w Whisky&Cognac Club zaprezentowane będą m.in.: Nikka Days (Japonia), Irishman Founders Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia), najnowszy Kilkerran 8YO Cask Strength (Szkocja) oraz Springbank Local Barley 9YO. Będą też dwie niespodzianki.

Czytaj więcej

Stacje Grzewcze Żołądkowej

Już po raz trzeci Żołądkowa Gorzka zaprasza na aromatycznego grzańca, startując z nową platformą komunikacyjną – #GrzańcaGrzejemy. Jak co roku o tej porze Grzaniec będzie obecny w dedykowanych lokalizacjach. Z początkiem grudnia ruszyła Stacja Grzewcza na Zimowym Narodowym, a na święta wystartuje specjalna strefa w Białce Tatrzańskiej. Oprócz lodowisk, curlingu, górki lodowej w Warszawie i stoków w Białce znajdziemy tam strefy gastronomiczne – klimatyczne drewniane domki w stylu alpejskim. Po całym dniu na stoku lub zabawie na warszawskich lodowiskach czeka tam wiele ogrzewających atrakcji, a dla wszystkich, którzy mimo to będą wciąż potrzebować się ogrzać Żołądkowa Gorzka przygotowała ciepłe pomarańczowe koce i leżaki.

Czytaj więcej

Degustacja Gordon & Macphail Discovery

12 grudnia będzie miała miejsce degustacja whisky Gordon & Macphail z serii Discovery, która przedstawia trunki podzielone na trzy kategorie: bourbon – destylaty leżakowane wyłącznie w beczkach po amerykańskim bourbonie, sherry – dojrzewające w beczkach po hiszpańskim sherry, smoky – whisky odznaczające się dymnym i torfowym charakterem. Podczas degustacji uczestnicy będą mogli poznać tajniki serii Discovery i różnice w smaku pomiędzy degustowanymi butelkami. Zaprezentowane zostaną: Balblair 12YO / G&M / Discovery / 43%, Miltonduff 10YO/ G&M / Discovery / 43%, Bunnahabhain 11 Years Old / G&M / Discovery / 43%, Ledaig 12 Years Old / G&M / Discovery / 43%, Caol Ila 13 Years Old / G&M / Discovery / 43%. Tuż po degustacji będzie możliwy zakup próbowanych whisky w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Miejsce: Wine Bureau Polska, Stawki 8, lok U8, Warszawa. Godz. 19-21.00. Bilet: 50 zł.