Degustacja grappy Luigi Francoli

Grappy Luigi Francoli produkowane są w Distillerie Francoli w Ghemme w Piemoncie. Powstała w 1875 roku, założył ją Luigi Guglielmo Francoli w Campodolcino. W 1922 roku jego synowie przenieśli destylarnię do Ghemme. Marka grappy Luigi Francoli dostępna jest na rynku od 1999 roku. Ich grappy jednoszczepowe to: Chardonnay, Moscato, Nebbiolo, Barbera. maja także grappy mieszane oraz starzone w beczkach z dębu slawońskiego i z Limousin. W lini La Riserva są grappy starzone: 3, 5 i 7 lat. Butelkują także brandy Oro di Ghemme Riserva, która leżakuje siedem lat w dębie Limousin. W ofercie jest też aperitif Amaro Luigi Francoli oraz grappy infuzjowane ziołami, korzeniami.

Czytaj więcej

French Wine Discoveries

Tegoroczna warszawska edycja French Wine Discoveries odbyła się w Hotelu Novotel Centrum. Wystawców było niewielu – zaledwie 18 firm, odwiedzających również bardzo mało. Szkoda, bo pokazano wiele ciekawych trunków, w tym kolekcje koniaków i armaniaków. Poza tym, jak co roku, sporo szampanów. Kolejny raz swoje wino lodowe pokazywała Vignoble Perceval – winnica jest na szczycie Mont Blanc. dziwne, że tak medialny produkt wciąż nie znalazł w Polsce dystrybutora (butelka 20 euro). Byli winiarze z Langwedocji, Doliny Rodanu, Doliny Loary czy Bordeaux. Była kolekcja win Beaujolais.

Czytaj więcej

Pierwszy w Polsce Festiwal Wódki i Zakąski

W dniach 19-20 maja na terenie warszawskiej Fortecy odbędzie się Festiwal Wódki i Zakąski. Jest to pierwsze tego typu wydarzenie, nie tylko w Polsce, ale i na świecie, które ma na celu pokazanie, że Polska ma mocną pozycję na tle innych narodowych kultur kulinarnych i gorzelniczych, ale również zaprezentowanie i promowanie kultury picia tego znamienitego trunku, jakim jest wódka. Gościem specjalnym wydarzenia będzie krytyk kulinarny, publicysta i podróżnik, Robert Makłowicz.

Czytaj więcej

Od miodu do whisky

26 kwietnia o godz. 19.00 magazyn „Aqua Vitae” zaprasza do udziału w degustacji alkoholi opartych na tradycyjnych recepturach – spotkanie z Destylarnią Piasecki. Degustować będziemy miody pitne, okowity i polskie whisky z polskiego dębu. Spotkanie odbędzie się w nowym miejscu, Klub Nowy Świat 44 przy restauracji Specjały Regionalne (ul. Nowy Świat 44 Warszawa). Degustacje poprowadzi Adam Gogacz. Chętni będą mogli zamówić dania z karty restauracji.

Czytaj więcej

Poznań Whisky Show: Belgia zaskakuje

Po raz drugi Stilnovisti zorganizowało w Poznaniu festiwal whisky. Impreza odbyła się w dniach 21-22 kwietnia, w przestronnej hali Poznańskich Targów. Było więcej wystawców niż przed rokiem. Z dużych firm zabrakło jedynie marek grupy Pernod Ricard, poza tym byli wszyscy ważni producenci lub ich dystrybutorzy. Największym zaskoczeniem i odkryciem poznańskiej imprezy była ogromna kolekcja alkoholi z Belgii, zwłaszcza niezwykłych ginów, choć były też belgijskie whisky, genever czy likiery. Gośćmi targów byli m.in.: Ian Miller, ambasador Glenfiddich, Charles MacLean, który poprowadził niezwykle ciekawą sesję master class z whisky z zamkniętych destylarni czy Kirsten Grant Meikle z William Grant & Sons. Odbyło się blisko dwadzieścia sesji master class, m.in.: David Wilson przedstawił ofertę niezależnego bottlera Duncan Taylor, a Jan Sokołowski innego znanego bottlera – Gordon & MacPhail, Michał Płucisz mówił o wpływie drewna i doboru beczek na profil aromatowy alkoholu, Ivan de Fonclare przedstawił kolekcję rumów finiszowanych w beczkach po koniaku, James Kieran mówił o fenomenie irlandzkiej whiskey, Steven Cameron przedstawił ofertę destylarni Benromach, a Jakub Grabowski różne oblicza Ardbega. O Burbonach opowiadał Janusz Trendowicz. Odbyło się też spotkanie Loży Dżentelmenów, które poprowadził Artur Brzychcy.

Czytaj więcej

The Islay Festival of Music and Malt

Jak co roku w ostatnim tygodniu maja odbywa się na Islay festiwal muzyki i whisky. Zapowiada się świetna zabawa przy muzyce, poezji Burnsa, dobrym jedzeniu z nieodzowną whisky. Wszystkie destylarnie otwierają się dla zwiedzających. Zapewniona możliwość gry w golfa, kręgle, wędkowanie. Miejsce: Islay, czas: 26 maja-3 czerwca. Bilety w zależności od dnia i imprezy w cenie od 10 do 20 funtów. Więcej www.islayfestival.com.

Bubbles Bar ruszył z nową akcją

Bubbles Bar co miesiąc otwiera trzy szampany, które serwuje swoim gościom w ilościach degustacyjnych. Można porównać ich smak, zapach oraz kolor. Połączyć z ostrygami, kawiorem lub kaszanką i wskazać tego szampana, którego smak najbardziej odpowiada. Do końca kwietnia 2017 roku będzie można spróbować zestawu złożonego z takich szampanów jak: Joseph Loriot – Pagel Carte d`Or Brut, G.H. Mumm Cordon Rouge, Mousse Fils Cuve Special Club 2011.

Czytaj więcej

Reischrat von Buhl w Krakowie

Restauracja Albertina wspólnie z Vini e Affini serdecznie zapraszają 25 kwietnia o godz. 20:00 na kolację komentowaną, której gwiazdami będą wina Reischrat von Buhl. Degustowanych będzie 6 wyjątkowych win, których dopełnieniem będzie specjalnie przygotowane menu degustacyjne szefa kuchni Grzogorza Fica. O samych winach opowie osobiście Richard Grosche, zarządca tej słynnej winiarni z Palatynatu.

Czytaj więcej

French Wine Discoveries 2017

24 kwietnia w warszawskim hotelu Novotel Centrum (ul. Marszałkowska 94/98) odbędzie się kolejna edycja degustacji trunków z Francji – French Wine Discoveries. Swoje walory prezentować będą małe firmy, nie znane jeszcze na polskim rynku z regionów: Szampanii, Bordeaux, Doliny Rodanu, Langwedocji, Pikardii czy Sabaudii. Oprócz winiarzy, będzie jeden producent koniaków – Distillerie Vinet Delpech. Impreza adresowana jest dla osób profesjonalnie zajmujących się rynkiem alkoholowym, wejście po wcześniejszej akredytacji. Godziny otwarcia: 10.00-17.30.

WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

Wiosna z whisky

Distinctive Distillations zaprasza 21 kwietnia o godz. 19:30 na degustację szkockich whisky. W programie: Auchroisk 21YO, Craigellachie 11YO, Bunnahabhain 7YO, whisky ze Speyside z oferty niezależnego bottlera That Boutique-Y Whisky Company oraz whisky niespodzianka. Wiosenne dania można zamówić dodatkowo z menu restauracji. Na miejscu do nabycia czekają pełne butelki.
Liczba miejsc ograniczona do 20 osób. Cena – 100 zł. Miejsce: Restauracja Freta 33, Warszawa. Aby potwierdzić udział, prosimy o kontakt mailowy bądź telefoniczny: info@distinctivedistillations.com, tel. 533325008.

Degustacja single cask whisky Loży Dżentelmenów

Organizatorzy Poznań Whisky Show i Loża Dżentelmenów zapraszają 21 kwietnia na degustację, która odbędzie się podczas Poznań Whisky Show II. do spróbowania będą whisky pochodzące z beczek należących do Loży Dżentelmenów: Macduff 2007, BenRiach 1999, Inchmurrin 2002, Glen Scotia 2005. Degustację poprowadzi selekcjoner Loży Dżentelmenów, Artur Brzychcy. Miejsce: sala numer 15, która sąsiaduję z główną salą nr 1. Godz.: 19.30-20.30. Bilet: 30 zł, do nabycia www.biletomat.pl/festiwale/poznan-whisky-show-2017-4826.

Rhône Valley Wines 2017

W dniach 10-13 kwietnia w Awinionie odbędzie się 9. Edycja Targów Rhône Valley Wines 2017 – największa impreza winiarska w Europie. To profesjonalne targi przygotowywane z myślą o producentach, importerach i sprzedawcach win. Celem imprezy jest promocja trunków pochodzących z tego drugiego co do wielkości regionu winiarskiego we Francji. Tegoroczna edycja odbędzie się w czterech miejscach na południu Francji: 10 i 11 kwietnia w słynnym pałacu papieskim w Awinionie, znajdującym się na liście światowego dziedzictwa UNESCO, 12 kwietnia w Tain l’Hermitage oraz Mauves, a 13 kwietnia w Ampuis. Przewidziano wiele wydarzeń towarzyszących. W 2016 roku wystawiało się tu 650 producentów i sprzedawców wina. Więcej: http://france.trade.gov.pl/pl/Wydarzenia/220286,rhone-valley-wines-2017.html.