Duńskie likiery

Wielki miłośnik alkoholi i znawca cygar, Ksawery Wyrozemski, przywiózł niedawno z Danii sporo ciekawych butelek. Wśród nich unikatowa kolekcja kraftowych likierów z maleńkiej rodzinnej destylarni na Vendyssel, w północnej części Jutlandii. Wszystkie te likiery oparte są na lokalnych ziołach, owocach, kwiatach, a ich sercem jest piołun. Należą do typowej dla krajów Skandynawii kategorii zwanej w Danii bjæsk, a w Szwecji bäsk. Zgodnie z tradycją zbiór piołunu ma zostać zebrany w noc św. Bartłomieja, 24 sierpnia. Maceracja piołunu w alkoholu 40% trwa przez co najmniej dwa tygodnie. Trunki te podawane są jako digestif.

Czytaj więcej

Syrah czy shiraz?

19 lutego na platformie Zoom odbyła się degustacja win – 41 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina ze szczepu shiraz, Langwedocja kontra Montevideo. Co ciekawe, Francuzi postanowili zrobić swoje wino w stylu nowoświatowym, a Argentyńczycy w stylu europejskim. W rezultacie oba wina były do siebie bardzo podobne, francuskie nieco bardziej pieprzne, argentyńskie trochę bardziej owocowe, francuskie z krągłościami dębowej beczki, ale argentyńskie z ciekawym tabaczkowym finiszem. Oceny były podzielone, w pojedynku shiraz czy syrah padł remis. Kolejna Akademia Wina online 26 lutego o godz. 20.00, a bohaterami będą wina z Apulii.

Spotkanie z Podkarpacką Destylarnią Okowity

22 lutego odbyła się degustacja kolekcji Podkarpackiej Destylarni Okowity. Gorzelnia powstała ok. 1880 roku przy majątku szlacheckim Długie pod Zarszynem. Od 2019 roku działa tutaj kraftowa destylarnia, w pełni wyposażona w nowy sprzęt. Produkuje na własne potrzeby, a także świadczy usługi destylacji. Wysoko oceniane produkty to gama okowit z owoców, zbóż i ziemniaków. Degustację prowadził Grzegorz Pińczuk, który zarządza gorzelnią wspólnie z ojcem.

Czytaj więcej

Poznajemy świat mocnych alkoholi

Zapraszamy 8 marca o godz. 19.30 na degustację edukacyjną – Poznajemy świat mocnych alkoholi. Spróbujemy: Alma Azteca Tequila Blanco, Via Roma Grappa Barolo Riserva, Lheraud Cognac VSOP, Barceló Imperial Ron Dominicano oraz GlenAllachie 12YO. Udział w degustacji – 5 sampli po 20 ml, koszt 50 zł. Liczba miejsc ograniczona, decyduje pierwszeństwo zapisu.

Gwiazdy Kentucky

Zapraszamy 15 marca o godz. 19.30 na wieczór degustacyjny z amerykańską whiskey. Do spróbowania będą cztery butelki z segmentu super premium: Maker’s Mark 46, Booker’s, Baker’s oraz Basil Hayden’s. Spotkanie poprowadzi Janusz Trendewicz, polski band ambasador marek. Degustacja odbywać się będzie przez komunikator zoom, a każdy uczestnik otrzyma próbki 20 ml omawianych whiskey. Koszt uczestnictwa – 100 zł, z czego połowę będzie można odliczyć przy zakupie dowolnej amerykańskiej whiskey z oferty dystrybucyjnej Stock Polska (poza wymienionymi to m.in.: Jim Beam czy Knob Creek).

Wina z Apulii

26 lutego o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z regionu Apulii. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Glenfiddich 18YO – dekonstrukcja

Dom Whisky zaprasza 24 lutego o godz. 18.00 na degustację kolekcji whisky z destylarni Glenfiddich. Do spróbowania będą: Glenfiddich 15YO, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich 21YO Rum Cask oraz wyjątkowe sample prosto z destylarni: Glenfiddich 18YO Bourbon Cask 59,2%, Glenfiddich 18 YO Sherry Cask 59,8%, Glenfiddich Fire & Cane Cask Strength 58,2%. Spotkanie prowadzi Jakub Magnuszewski, brand ambasador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 308 zł/osoba, a w cenie: Butelka The Glenfiddich 18YO + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o pojemności 20 ml.

Wieczór z Wild Turkey

15 lutego odbyła się degustacja whiskey Wild Turkey, produkowanej od 1869 roku w Kentucky. Malowniczo położona destylarnia na wzgórzu, nad rzeką Kentucky, należy dzisiaj do Grupy Campari. Miłośnicy tej marki nazywają ją The Kickin’ Chicken (Dający kopa kurczak), ponieważ najpopularniejsza odmiana trunku ma 50,5%, czyli slangowo mówiąc „ostro kopie”. Nazwa pochodzi od wzgórza Wild Turkey. Legendą firmy jest jej wieloletni master distiller Jimmy Russel, jemu dedykowana jest powstająca tu linia bourbonów klasy premium Russell’s Reserve. Z jego nazwiskiem wiązały się wielkie sukcesy marki począwszy od połowy lat 50. XX wieku. Obecnie za destylację odpowiada jego syn, Eddie.

Czytaj więcej

Tokajska pleśń

12 lutego na platformie Zoom odbyła się degustacja win – 40 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina z Tokaju, półsłodkie, z typowych dla regionu odmian furmint i harslevelu, z winnic Pannon Tokaji. To młody, ale bardzo ceniony producent. Spotkanie było okazją do opowieści o roli pleśni w regionie Tokaj. Są tu dwa rodzaje pleśni. Pierwsza to pleśń szlachetna i ma ogromne znaczenie dla koncentracji cukru. To dzięki niej powstają na krzewach zrodzynkowane grona aszu. Nazywa się botrytis cinerea i dzięki niej powstają też m.in. słynne wina Sauternes. Wymaga ona specjalnych warunków klimatycznych, odpowiedniego stosunku wilgotności i nasłonecznienia. Chodzi o to, by pleśń, kiedy zaatakuje pozostające długo na krzaku grona, powodowała ich obsuszenie, a nie zgnicie. W efekcie uzyskuje się bardzo dużą koncentrację cukru w gronie. Można podsuszyć winogrona bez pleśni i również wyjdzie z nich słodkie wino, ale smak będzie zupełnie inny niż smak win tokajskich. Drugi rodzaj pleśni to cladosporium cellare, która porasta piwnice niczym gruba czarna gąbka. Tokajskie piwniczki, podobnie jak egerskie wydrążono w wulkanicznej skale, zwanej tufem, panuje w nich stała temperatura i wilgotność, przez cały rok to 12 stopni Celsjusza i 95% wilgotności. Najstarsza piwnica ma ponad 700 lat. Pleśń w piwnicach ma wpływ na proces starzenia wina, ono w beczkach wciąż oddycha powietrzem piwnic, czemu zawdzięcza unikatowy głęboki smak.

Czytaj więcej

Dymne potwory

9 lutego Mateusz Zabiegaj przedstawił kolekcję whisky Octomore, jedenastą odsłonę serii, której ukoronowaniem jest nowa Octomore 10YO.
Octomore z destylarni Bruichladdich, to dymne potwory, uchodzi za najbardziej torfową whisky świata. Jim McEwan zaczął eksperymentować z wędzeniem słodu torfem w 2001 roku, a seria zadebiutowała w 2002 roku whisky o stopniu natorfienia 80,5 PPM. Potem było już coraz dymniej, poziom polifenoli przekracza często 200 PPM. Większość whisky w tej serii było butelkowanych w wieku pięciu lat, co uważa się za optymalne dla tak mocno torfowych trunków. Wszystkie beczki napełniane są z mocą, z jaką alkohol schodzi z alembików.

Czytaj więcej

Shiraz czy syrah?

19 lutego o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina szczepu shiraz/syrah – z Francji i z Argentyny. Jak terroir wpływa na smak wina? Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

London Wine Fair wirtualne

Edycja 2021 londyńskich targów wina odbędzie się w dniach 17-19 maja wyłącznie wirtualnie, podobnie jak edycja 2020. Przygotowywane są różne atrakcje, wirtualne degustacje, filmy, aplikacje degustacyjne, wirtualne stoiska producentów. Bilet kosztuje 20 funtów i daje trzydniowy dostęp do wszystkich atrakcji, a także trzy miesiące na hostingowanie usług dla wystawców.

Spotkanie z winami Brunel de La Gardine

5 lutego na platformie Zoom odbyła się degustacja win – 39 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina z regionu Doliny Rodanu, pochodzące z winnic rodziny Brunel. Sławę zawdzięczają nie tylko wspaniałej jakości winom, ale także specjalnej butelce, zaprojektowanej przez Gastona Brunela. Jej kształt ma przywodzić na myśl stare, dmuchane ustami butelki, takie jakie Gaston znalazł w swojej piwnicy. Ta butelka jest zastrzeżonym znakiem towarowym dla La Gardine.

Czytaj więcej

Polska premiera Ardbeg 25YO

5 lutego Dom Whisky zorganizował online polską premierę whisky Ardbeg 25YO pod hasłem „Ćwierć wieku torfowej bestii”. Degustacje prowadził Stanisław Domin, ambasador marki w Polsce. Wprowadzeniem do dwudziestopięciolatki były młodsze edycje z klasycznego portfolio destylarni: Ardbeg Wee Bestie 5YO, Ardbeg Ten, Ardbeg An Oa, Ardbeg Uigeadail i Ardbeg Corryvreckan.
– Jeśli nie lubisz whisky torfowych, to musisz w krótkim czasie wziąć sto łyków Ardbega. Po tych stu łykach pokochasz torf. Sprawdziłem na samym sobie i to się absolutnie sprawdza – przekonywał Stanisław Domin.

Czytaj więcej

Owoce czy torf?

1 lutego odbyła się degustacja whisky Loch Lomond, którą komentował David Lind, master of the Quaich, dyrektor na Europę Loch Lomond Group. Do spróbowania były dwie whisky torfowe i dwie owocowe, dwie single grain i dwie single malt. Młodsze, lżejsze single grain w degustacji zebrały bardzo dobre oceny, co pokazuje, że ta kategoria whisky świetnie się rozwija.

Czytaj więcej

Destylacja i dojrzewanie

Dom Whisky zaprasza 12 lutego o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Ian Logan. Do spróbowania będą: Scapa Glansa, Aberlour A’bunadh, Batch #66, Longmorn Distiller’s Choice, The Glenlivet 12YO The Illicit Still, Ballantine’s 17YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 182 zł/osoba, a w cenie: butelka The Glenlivet 12 years old, The Illicit Still + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Czytaj więcej

Wina z Tokaju

12 lutego o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina zrobione z Tokaju. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Premiera Octomore 10YO

Dom Whisky zaprasza 9 lutego o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Zabiegaj, brand ambasador marki Bruichladdich w Polsce. Do spróbowania będą: Octomore 8.1, Octomore 11.1, Octomore 11.2, Octomore 11.3, Octomore 10YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 770 zł/osoba, a w cenie: butelka Octomore 10YO + 5 sampli degustacyjnych 20 ml+ kieliszek Octomore.

Ćwierć wieku torfowej bestii

Dom Whisky zaprasza 5 lutego o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Stanisław Domin, Brand Ambassador Ardbega w Polsce. Do spróbowania będą: Ardbeg Wee Bestie 5YO, Ardbeg Ten, Ardbeg An Oa, Ardbeg Uigeadail, Ardbeg Corryvreckan i Ardbeg 25YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 324 zł/osoba, a w cenie: butelki Ardbeg Uigeadail + Corryvreckan + 6 sampli o poj. 20 ml.