Jack Daniel’s świątecznie na Stalowej

13 grudnia w samym sercu warszawskiej Pragi odbyło się spotkanie z whiskey Jack Daniel’s. W pięknie odnowionej kamienicy przy ulicy Stalowej 52 czekały na gości pyszne przekąski, dania z soczystego indyka, krewetki w maśle czosnkowym, a na deser pyszny tort z borówkami zatopionymi w jajecznym kremie. Oczywiście nie zabrakło koktajli na bazie whiskey z Tennessee – rozgrzewające, na gorąco z przyprawami lub orzeźwiające z nutami cytrusów i gałązką jałowca. Jack Daniel’s Fire serwowano prawie zmrożonego ze specjalnego saturatora. Wieczór uświetnił recital składający się z piosenek Franka Sinatry.
Innymi atrakcjami były: warsztaty barmańskie – przygotowanie whiskey sour czy nauka pakowania prezentu – butelki Jack Daniel’s Honey.

Czytaj więcej

Degustacja w świątecznej atmosferze

Stephen Swinney tradycyjnie zorganizował bożonarodzeniowe spotkanie z whisky… i nie tylko, bo powitał gości staropolskim miodem, który dodatkowo przez rok leżakował w małych dębowych beczkach. Był także armaniak, a poza tym naprawdę unikatowe whisky w cenach od 500 do nawet ok. 1000 zł za butelkę. W tym roku bożonarodzeniowe spotkanie odbyło się w restauracji Freta 33.

Czytaj więcej

Degustacja kolekcji Rossi d’Angera

Destylarnia rodziny Rossi powstała w miejscowości Angera nad Jeziorem Maggiore w 1847 roku. Założycielem był Berbardo Rossi, a dziś firmą zarządza piąte pokolenie Rossich. W 1870 roku zainstalowano pierwszą maszynę parową do obsługi alembików. W 1919 roku zarejestrowana została marka Rossi d’Angera Distillatori. W 1931 roku firma zaczęła dostarczać swoje grapy na dwór króla Emanuela III, zyskując tytuł Brevetto della Real Casa Savoia. Upływ lat niewiele tu zmienił. Do dzisiaj firma używa starych alembików ogrzewanych parą. Do starzenia grappy wykorzystywane są głównie beczki typu barrique z francuskiego dębu. Skupują wytłoczyny winogron od lokalnych winiarzy, m.in. pozostałe z produkcji win Moscato d’Asti czy Barolo. Robią grappy kupażowane i jednoszczepowe z winogron: chardonnay, nebbiolo, croatina, vespolina, merlot, barbera, moscato, pinot nero, dolcetto. Mają też w ofercie liczne likiery ziołowe i owocowe, wermuty. Do ich najsłynniejszych wyrobów należy produkowany od lat 60. XX wieku destylat z korzenia goryczki Spitz. W 2015 roku gama likierów została poszerzona o aperitif Apollo 11. Nowością jest ich gin Major. Ponadto robią tradycyjne włoskie likiery jak: amaro, amaretto, sambuca czy limonello oraz charakterystyczne dla alpejskiego regionu, jak genepy, likiery z lokalnych odmian ziół.

Czytaj więcej

7 najlepszych Barolo wg Tomasza Koleckiego

21 grudnia 2017 o godz. 18.30 w Winosfera (Warszawa, ul. Chłodna 31) odbędzie się niecodzienna degustacja win Barolo. Najbardziej intrygujący region Włoch i jego najbardziej cenione wina przedstawiane przez miłośnika i znawcę regionu Tomasza Koleckiego, o którym znajomi mówią „pół-człowiek-pół Barolo”. Przedstawi on swoich ulubionych producentów i ich wina, dopowie ciekawostki o regionie, ciekawych restauracjach. Ten wieczór, to prawie jak pojechać do Piemontu, nie ruszając się z Warszawy, a na pewno okazja do spróbowania win, o które nie łatwo na co dzień. Najstarsze Barolo z 1969 roku, kolejne z 1975, Borgogno, Elio Altare, Rinaldi i inni.

Czytaj więcej

Wódka Squadron 303 w Kicie Koguta

11 grudnia odbyła się prezentacja i degustacja wódki Squadron 303, niezwykłego trunku, który dedykowany jest polskim bohaterom, lotnikom, którzy walczyli w RAF w Dywizjonie 303. Spotkanie poprowadził Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”, a gościem specjalnym był Paweł Moszner, lotnik i spadochroniarz, ambasador marki Squadron 303 w Polsce.
Degustacji towarzyszyła projekcja filmu i interesująco przedstawiona opowieść o historii polskich lotników, biorących udział w bitwie o Anglię, jak również o produkcie, czyli wódce Squadron 303.
Na bazie trunku zostały stworzone dwa koktajle, jeden słony, z kaparem i martini, drugi dymny. Przemek Bocian, szef barmanów w Kicie Koguta w atmosferze prawdziwego show stworzył napój, który aromatem i smakiem przenosił do kabiny pilota. Przydymiona wódka ze słodkim likierem Cointreau i ziarenkiem kawy, smakował wybornie. Na tym nie zakończono spotkania, gdyż każdy z uczestników mógł stanąć za barem i pod okiem Przemka stworzyć swój autorski koktajl. Zabawa trwała do opróżnienia butelek.

Czytaj więcej

Pikkujolou Mas Meeting – niezwyczajne fińskie święta

7 grudnia team Finlandia Vodka przygotował niezwyczajne spotkanie, które miało uświęcić rocznicę 100 lat odzyskania niepodległości przez państwo fińskie – Suomi Independence Day 6 grudnia 1917 roku. Gośćmi specjalnymi byli: Pekka Pellinen (master mixologist) i Markku Raittinen (master taster). Na powitanie podano ostrygi z short drinkiem (czysta wódka Finlandia, martini i sos balsamino). Do carpaccio z buraków zaserwowano Beatle Shot: wódka Finlandia, sok z buraków, syrop cukrowy i świeży imbir, a wszystko ozdobione jagodą borówki. Kolejnym koktajlem był Balic Sea Soure: sól morska, kmin, wódka Finlandia Grapefruit, pieprz, sok z cytryny – bardzo orzeźwiający, podany do turbota. Wcześniej były jeszcze pogrzebki i krewetki w maśle z toastem czystą Finlandią. Wraz z wyśmienitym deserem pojawił się koktajl Finlandia Espresso: espresso, Finlandia Żurawinowa, syrop cukrowy. Po smacznej i oryginalnej kolacji goście zostali zaproszeni na warsztaty. Z przygotowanych ingrediencji każdy z uczestników stworzył swoją niepowtarzalną wódkę Finlandię.

Czytaj więcej

Wódka Squadron 303 w Kicie Koguta – już dziś!

Już dzisiaj o godz. 19.00 w barze Kita Koguta (Warszawa, ul. Krucza 6/14) odbędzie się niecodzienna degustacja, połączona z historią polskich bohaterów walczących pod brytyjskim niebem – wódki Squadron 303.
John Walters, mistrz destylacji z hrabstwa Cambridgeshire, postanowił stworzyć wódkę Squadron 303 – w hołdzie dla polskich lotników walczących w RAF podczas II Wojny Światowej. To wódka z ziemniaków odmiany król Edward, jednokrotnie destylowana w tradycyjny sposób w miedzianych alembikach i niefiltrowana.
Podczas tego wieczoru poznamy niezwykłą wódkę Squadron 303 a także unikatowe wariacje smakowe – korzenne, czekoladowe, cytrusowe.
Naszym gościem specjalnym będzie Paweł Moszner, były oficer, którego rodzina służyła w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie, ambasador marki Squadron 303 vodka.

Czytaj więcej

Prasowa premiera Squadron 303

7 grudnia w Bar & Books w Warszawie odbyła się konferencja prasowa, prezentująca wódkę Squadron 303 – dedykowaną polskim bohaterom, lotnikom, którzy walczyli w RAF w Dywizjonie 303.
– Squadron 303 to nie tylko wódka, to symbol waleczności, który ma łączyć przeszłość i teraźniejszość. Polscy piloci z Dywizjonu 303 odnieśli najwięcej zwycięstw w historii RAF. Sam jestem pilotem i entuzjastą historii, kolekcjonerem pamiątek związanych z lotnictwem. Z moich własnych zainteresowań narodził się pomysł na tą wódkę – mówił Franck Botbol, współtwórca marki i prezes firmy Squadron 303.

Czytaj więcej

Degustacja alkoholi świątecznych z Biedronki

W nowej gazetce z alkoholami sieci Biedronka mamy aż 44 strony, z tego ponad połowa przypadła na mocne alkohole. Najwięcej emocji budzi promocja Starki – luksusowa wódka, traktowana do niedawna jako inwestycja, trafiła do masowej sprzedaży w cenach, jakie od producenta otrzymują hurtownicy. Czy to się przysłuży marce? Wbrew pozorom jest duża szansa, że tak, bo choć handel tradycyjny będzie bardzo urażony taka promocją (w niektórych sklepach Starka 21YO jest nawet po 750 zł, a tu – 299 zł), to jednak wielu klientów, zwłaszcza młodszych, dowie się, co to jest Starka. Sam odwiedziłem cztery Biedronki (bo nadziały na sklep są bardzo niewielkie, średnio – dwie Starki 21YO i trzy Starki 18YO, tych młodszych jest więcej, ale też znikają z półek) i byłem pytany nie tylko przez klientów przy kasie, ale nawet w jednej przez samego kasjera, co to takiego ta Starka? Czy to jakaś whisky?

Czytaj więcej

Degustacja Stilnovisti & Cigar

15 grudnia w Caballero Cigar & Whisky Bar (Poznań, ul. Szewska 19) odbędzie się degustacja bardzo wyrazistych, mocnych smaków: trzech przedstawicieli Rage Whisky oraz cygar Macanudo Inspirado Black. Okrzyknięte cygarem idealnym – o niezwykle zbalansowanym, a jednocześnie bardzo wyrazistym charakterze. Spotkanie poprowadzą: Arkadiusz Pohl, gospodarz domu Caballero i Michał Kosior, ambasador Whisky Rush – brand showroomu Stilnovisti. Degustacja pokaże połączenie mocnego cygara o bogatej strukturze smakowej z torfowymi whisky. Obaj panowie przybliżą historie manufaktur, które stworzyły produkty degustowane tego wieczora. Podczas spotkania przewidziany jest mały poczęstunek.

Czytaj więcej

Ring: Teeling vs Teeling

Dziś na ringu zawodnicy z Irlandii, z jednej stajni, Teeling z Dublina. W szranki stają The Revival Vol. IV, whiskey piętnastoletnia, finiszowana przez rok w beczkach po winie Muscat Port (46%) i Brabazon 2, whiskey bez ujawnionego wieku, z beczek po porto (49,5%). Można powiedzieć, że kategoria w ringu stają kategorie bokserskie półciężka vs superśrednia, pierwsza to whiskey z dużym stażem, za drugą przemawia renoma serii Brabazon. Zawodnicy trafili na ring prosto z Irlandii, staję pomiędzy nimi w ringu i zaczynamy pojedynek, w którym trudno z góry wskazać faworyta.

Czytaj więcej

Degustacja win gruzińskich

14 grudnia w krakowskiej restauracji Wine Concept/Wino Kawa Oliwa odbędzie się degustacja win gruzińskich. Do spróbowania: Schuchmann Mukuzani, Vinoterra Kisi, Mandili Mtsvane, Nika Dato Noah, Nika Amor, Gotsa Saperami. Uczestnicy wybiorą się w podróż do Gruzji – przewidziana prelekcja i pokaz slajdów. Miejsce: Merkuriusza Polskiego 2, Kraków. Godz.: 20.15-22.30. Koszt uczestnictwa 79 zł, konieczna rezerwacja mailowo lub telefonicznie: tomasz.wagner@wineconcept.pl lub 662192876.

Dalmore w Poznaniu

14 grudnia w siedzibie firmy Świat Whisky odbędzie się degustacja czterech edycji szkockiej whisky single malt The Dalmore, jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek szkockiej whisky na rynku. W skład zestawu degustacyjnego wejdą: Dalmore 12YO, Dalmore 15YO, Dalmore 18YO i Dalmore Cigar Malt. Spotkanie poprowadzi Józef Paprzycki z firmy Dom Wina, wyłącznego dystrybutora Dalmore w Polsce.

Czytaj więcej

Grecka Panorama

W dniach 2-3 grudnia na Stadionie Narodowym w Warszawie odbyła się duża prezentacja Grecji. To kolejna Grecka Panorama w Warszawie. Tradycyjnie imprezę zdominowały biura podróży, prezentujące atrakcje różnych regionów Grecji. Były oliwki, kapary, miody, oliwy, przyprawy, chałwa i inne słodkości, ale przede wszystkim w tym roku zaprezentowała się wyjątkowo duża grupa producentów win i mocnych alkoholi. Do spróbowania było tradycyjne raki z Krety, czyli destylat z wytłoczyn winogron, m.in. takich producentów jak Poti czy Nostimon Kritsa. Było też rakomelo, czyli raki z dodatkiem tymiankowego miodu od Poti, firma prezentowała również swoje miody i wina. Dość duży był wybór tsipouro, kolejnego greckiego specjału z wytłoczyn winogron, z kilku regionów i z różnych szczepów, m.in. z: muszkatu aleksandryjskiego, cabernet sauvignon, ale też z lokalnych odmian jak: skiadopoulo, augustiatis, katsakulias czy debina. Powstające przy okazji produkcji win, oferowane przez winiarzy. W Warszawie można było spróbować także win z tych lokalnych szczepów. Były tsipouro od takich producentów jak: A. Karoni, Eudoksia Vinery czy Zoinos Vinery z marką Zita. Duże wrażenie zrobiło starzone przez rok w greckim dębie tsipouro Raging River z winiarni Eudoksia, o waniliowym aromacie, przypominającym bardziej whisky niż destylat z wytłoczyn winogron. Oczywiście było także ouzo – z rodzinnych destylarni A. Karoni i Roumpou oraz rozmaite likiery, jak anyżowo-kawowy (marki Mediterrane i Sifonios), kumkwatowy (Vassilakis), wiśniowy i cynamonowy (Roumpou) czy typowy dla Rodos likier z kolendrą – Koriantolino. Były wina musujące i piwa. Greccy producenci szukali w Polsce dystrybutorów.

Czytaj więcej

Ballantine’s w Klar

29 listopada w Klar odbyła się prezentacja nowych whisky single malt wypuszczonych pod szyldem Ballantine’s, którą poprowadził ambasador marek, Dariusz Fabrykiewicz. To jedno z premierowych spotkań z tymi whisky. Dwie piętnastoletnie single malt z destylarni Miltonduff i Glenburgie, razem z Glentauchers, są filarami słodowej części blendu Ballantine’s. Marka po raz pierwszy w historii przedstawia swoje „części składowe”, pomysł jednak został tak dobrze przyjęty przez odbiorców, że być może doczekamy się także odsłonięcia kolejnych kart, czyli pokazania jeszcze innych whisky, które składają się na blend. Na razie wypuszczono także Ballantine’s Glentauchers 15YO, jest on jednak dostępny w limitowanych ilościach, głównie w segmencie travel retail.
Uczestnicy degustacji mieli także możliwość spróbowania trzech blendowanych whisky Ballantine’s – 12, 17 i 21YO.

Czytaj więcej

Spotkanie z Ballantine’s w KLAR

Dzisiaj o godz. 19.00 zapraszamy na spotkanie z whisky Ballantine’s. Marka po raz pierwszy w historii pokazuje whisky single malt, które decydują o wyjątkowości blendu. Podczas tego wieczoru spróbujemy: Ballantine’s Single Malt Glenburgie 15YO, Ballantine’s Single Malt Miltonduff 15YO oraz blendy: Ballantine’s 12YO, Ballantine’s 17YO i Ballantine’s 21YO. Degustacje poprowadzi Daroiusz Fabrykiewicz, ambasador marki Ballantine’s w Polsce.

Czytaj więcej

Świąteczna degustacja whisky

Distinctive Distillations zaprasza 13 grudnia o godz. 19.30 do restauracji Freta 33 na świąteczną degustacje whisky. Do spróbowania będą single grain whisky Invergordon 42YO, Craigellachie 24YO z kolekcji SMWS, specjalna edycja angielskiej single malt St George, upamiętniająca dziewięćdziesiąte urodziny Królowej. Dalej – whisky single cask z 1995 roku z zamkniętej destylarni Imperial w Speyside, obecnie działa tu gorzelnia Dalmunach. Dla miłośników winogron będzie armagnac z Tenareze. Jedzenie można będzie wybrać ze świątecznego menu restauracji. Na miejscu do nabycia będą czekać pełne butelki.

Czytaj więcej

Festiwal ginu w Liverpool

W dniach 14-17 grudnia w Lutyens Crypt w Liverpool odbędzie się kolejna edycja Festiwalu Ginu – największej tego typu imprezy w Wielkiej Brytanii. Wystawiać się będzie ponad 100 marek ginów, będą stosika barowe, gdzie oferowane będą koktajle z ginem. W ramach biletu każdy otrzyma degustacyjną szklankę – Gin Festival Copa Balloon Glass, a wszystkie koktajle będą oferowane w ramach żetonów po 5 GBP.