Akademia Wina online #23

25 września o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina wzmacniane z Madery, z piwnic Barbeito. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 89 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Smaki Japonii

Dom Whisky zaprasza 24 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji alkoholi z oferty Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony i Suntory Roku Gin. Spotkanie prowadzi Mateusz Szuchnik, whisky & gin brand ambasador Beam Suntory. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 365 zł/osoba, a w cenie butelka Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony + 4 sample degustacyjne wymienione powyżej o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Mniej znani

13 września Duncan Taylor zorganizowało degustacje zatytułowaną „Lesser Known Distilleries Tasting”. – Przedstawiamy dzisiaj whisky z mniej znanych destylarni, ale absolutnie wartych poznania – mówił prowadzący Fergus Simpson, ambasador whisky. – Produkują głównie na potrzeby blendów, jak Royal Brackla, która trafia w dużej części do blendu Dewar’s, Glen Spey, który trafia do J&B, Allt-A-Bhainne wykorzystywana do blendów Chivas Regal czy Linkwood, która trafia właściwie do wszystkich blendów Diageo, jest uwielbiana ze względu na jej owocowość. W przypadku GlenAllachie próbujemy whisky z czasów, kiedy należała do Pernod Ricard i nie butelkowała swoich single malt, produkcja trafiała do blendów Clan Campbell i Chivas Regal. Teraz sytuacja wygląda już zupełnie inaczej, kiedy właścicielem destylarni został Billy Walker. Ich single malts są powszechnie dostępne i jest ich coraz więcej.

Czytaj więcej

Akademia Wódki

19 września odbyły się pierwsze zajęcia Akademii Wódki. Prowadzili je wspólnie Łukasz Gołębiewski, autor książki o wódce oraz Michał Paszota, gorzelany z Podola Wielkiego. Przedstawiony został proces produkcji wódki od pola, przez obróbkę surowca, fermentację, destylację i rektyfikację, po filtrację i gotowy napój w butelce. Potem odbyła się pierwsza z zaplanowanych degustacji w ciemno. Do spróbowania było sześć wódek: pszeniczna, żytnia, ziemniaczana, jęczmienna, z buraka cukrowego oraz wódka z dodatkiem cukru. Celem Akademii jest nabycie umiejętności rozpoznawania i nazywania smaków i aromatów wódki. Kolejne zajęcia odbędą się 26 września.

Czytaj więcej

Degustacja Glenlivet Spectra

Dom Whisky zaprasza 18 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji whisky The Glenlivet. Do spróbowania będą: The Glenlivet Spectra trójkąt pierwszy, The Glenlivet Spectra trójkąt drugi, The Glenlivet Spectra trójkąt trzeci, The Glenlivet 15 years old, The Glenlivet 18 years old i The Glenlivet 21 years old. Spotkanie prowadzą Alan Winchester i Ken Lindsay. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 425 zł/osoba, a w cenie butelka The Glenlivet Spectra + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Czytaj więcej

Bruichladdich Family Online

Dom Whisky zaprasza 17 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji whisky Bruichladdich. Do spróbowania będą: Bruichladdich The Classic Laddie, Bruichladdich Islay Barley 2011, Bruichladdich Bere Barley 2010, Bruichladdich 10YO – butelkowanie z lat 80. i Bruichladdich 2003 ex-Sherry cask – distillery sample. Spotkanie prowadzi Mateusz Zabiegaj, brand ambasador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 290 zł/osoba, a w cenie butelka Bruichladdich Bere Barley 2010 + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Soczysta Toskania

11 września odbyło się 22 spotkanie Akademii Wina online, na platformie Zoom oraz w Salonie M&P Strzelecka. Tym razem były to wina z Toskanii, od Elisabetty Gnudi Angelini, do której należą winnice: Borgo Scopeto, Doga Delle Clavule i Caparzo. Lekkie, soczyste, o gorzkawym grejpfrutowym posmaku Chardonnay 2019 z Caparzo oraz eleganckie, taniczne, owocowe, świetnie zbudowane, o długim finiszu – Chianti Classico 2016 z Borgo Scopeto. Kolejna Akademia Wina online w piątek, 18 września, tym razem bohaterami spotkania będą wina z Chile.

Winiarze i Przyjaciele

W dniach 19-20 września w 8 rożnych lokalizacjach odbędzie się impreza Winiarze i Przyjaciele. Będzie to okazja by spróbować win bezpośrednio u winiarzy na wybranych winnicach, w ramach wydarzenia będzie można zwiedzić winnicę, posłuchać o tym jak uprawiać winorośl, spróbować specjałów od lokalnych producentów, a także zakupić ulubione wina. Każdy z wystawców zaprezentuje swoje najlepsze produkty, winiarze podzielą się historią swoich winnic, w trakcie organizowanych warsztatów będzie okazja by poszerzyć wiedzę o dolnośląskich winach.

Czytaj więcej

Akademia Wina online #22

18 września o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Chile, z Maule Valley od winiarza Casas Patronales. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 130 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Siedem razy Sarajishvili

7 września miłośnicy gruzińskich trunków mieli okazję spotkać się w wine-barze restauracji marani w Warszawie na prawdziwej uczcie. Vano Makhniashvili, prezes spółki Marani 1915, która importuje do Polski m.in. gruzińskie wina, brandy czy słynne wody Borjomi, zaprezentował pełna kolekcję brandy z piwnic Sarajishvili. Dojrzewające na przedmieściach Tbilisi destylaty pochodzą z piwnic o ponadstuletniej tradycji. Produkcja odbywa się w zakładzie w Kachetii, w szarentejskich alembikach. To prawdziwe skarby w świecie alkoholi, brandy Sarajishvili bez problemu mogą konkurować z francuskimi koniakami, zwłaszcza, że większość z nich dojrzewa we francuskim dębie, a proces destylacji jest taki sam jak w Cognac.

Czytaj więcej

Sztuka degustacji

Podczas gdy alkohol, a zwłaszcza jego konsumpcja sprowadza się do bardzo atawistycznych pragnień, autor w swojej najnowszej książce stara się odwrócić tę negatywną przypadłość i sprowadzić nas na szerokie tory degustacji, czyli tak naprawdę istoty próbowania alkoholu. Bo wszak nie pijemy dla efektu upojenia, ale dla poznania smaków, a przynajmniej tak należy to czynić. W przeciwieństwie do pozostałych pozycji pióra Łukasza Gołębiewskiego, ta jest bardzo bezpośrednia, dzięki czemu czytelnik nie musi doszukiwać się drugiego dna (niekoniecznie butelki czy kieliszka), ale w myśl zasady kawa na ławę ma wszystko, co najistotniejsze, podawane w sposób przemyślany, nieskomplikowany, acz ciekawy. Poza ogólnym omówieniem różnorodności trunków, książka poprzez wprowadzenie paru dosłownie kropel ciekawostek, anegdot związanych z tymi trunkami, ożywia nie tylko samą degustację, czyli kosztowanie książki i zawartych w niej myśli, ale też traktuje czytelników na równi z autorem. Na tym właśnie skupia się część praktyczna, czyli omówienie jak degustacja wygląda, na co należy zwrócić uwagę itd., itd Nie ma tutaj zadętości pana wszystkowiedzącego, czy nudnego elaboratu o bądź, co bądź, piciu, ale przyjacielska pogawędka o tym i owym, jeśli chodzi o szeroko pojętą degustację. Mimo że nie jest to książka dla koneserów w kategorii „degustacja od A do Z”, sprawdzi się bardzo dobrze i umili na pewno niejedno spotkanie towarzysko-degustacyjne.

Lessowe Wagram

4 września odbyło się dwudzieste spotkanie Akademii Wina online, na platformie Zoom oraz w Salonie M&P Strzelecka. Tym razem były to wina z regionu Wagram w Austrii, obfitującego w lessowe podłoża, z winnicami schodzącymi z pagórków w stronę Dunaju. Rześki, nieco słodki riesling wypadł dużo bardziej atrakcyjnie niż mało taniczny zweigelt, który jest najważniejszym czerwonym szczepem w Austrii. Kolejna Akademia Wina online w piątek, 11 września, tym razem bohaterami spotkania będą wina z Toskanii.

Akademia Wina online #21

11 września o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Włoch, z Toskanii. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 115 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Premiera Glenmorangie 1996

28 sierpnia Dom Whisky zorganizował degustację online kolekcji whisky z destylarni Glenmorangie, którą prowadzi Brendan McCarron, odpowiedzialny jest m.in. za beczki i tworzenie nowych edycji Glenmorangie oraz Ardbega. Do spróbowania były: Glenmorangie Original, Glenmorangie 14YO Quinta Ruban, Glenmorangie 18YO Extremely Rare, Glenmorangie Signet, Glenmorangie Grand Vintage 1991 i Glenmorangie Grand Vintage 1996.

Czytaj więcej

GlenAllachie vs Kilchoman

31 sierpnia w salonie M&P Strzelecka oraz na platformie Zoom online odbyła się degustacja pięciu whisky z regionów Speyside i Islay. Przedstawione zostały dwa single malt GlenAllachie – z beczek po żytniej whisky i po porto oraz dwa dymne single malt z destylarni Kilchoman, z beczek po sherry oloroso i pedro ximenez, a mostem spinającym te dwa różne style whisky była blended malt MacNair’s Lum Reek Peated, która powstaje pod okiem mistrza Billy Walkera z mieszanki whisky ze Speyside i Islay.

Czytaj więcej

Celebrowanie Glenfiddich

29 sierpnia odbyły się dwie niezwykłe degustacje whisky z destylarni Glenfiddich. Impreza pod nazwą Glenfiddich Celebration Day została podzielona na dwie części – Dekonstrukcja Glenfiddich 18 i Premiera Grand Cru 23YO. Obydwie odbywały się online, na platformie Zoo,, uczestniczyło w nich ponad 40 osób. Pierwszą prowadził Jakub Magnuszewski, brand ambasador marki, a do spróbowania były: Glenfiddich 15YO, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich 21YO Rum Cask oraz wyjątkowe sample prosto z destylarni: Glenfiddich 18YO Bourbon Cask 59,2%, Glenfiddich 18 YO Sherry Cask 59,8%, Glenfiddich Fire & Cane Cask Strength 58,2%. Druga degustację ze Szkocji prowadzili Brian Kinsman, który obecnie odpowiada za butelkowania i dobór beczek w Glenfiddich oraz Struan Grant Ralph – globalny ambasador marki. Tu do spróbowania były: Glenfiddich Grand Cru 23YO 40% oraz prosto z beczek: 1993 Glenfiddich (Ceron), Cask 13/3239 59,2% 1992, Glenfiddich (French), Cask 14/3001 59,3%, 2008 Glenfiddich (US Wine), Cask 21126 53,9% i 26YO Glenfiddich Cognac Finish – 57,5%.

Czytaj więcej

II Lubuski Festiwal Whisky & Rum odwołany

Planowany na 26 września II Festiwal Whisky & Rum na Ziemi Lubuskiej został odwołany. Jak piszą organizatorzy, Fire & Ice: „Czekaliśmy do ostatniej chwili, do końca mieliśmy nadzieje, że będziemy się mogli z Wami spotkać przy dobrej whisky i rumie, ale niestety panująca sytuacja w kraju oraz niestabilność przepisów i rozporządzeń nie pozwala nam zorganizować tego wydarzenia. Ze względu na zbyt duże ryzyko musi zostać odwołany. W przyszłym roku spotkamy się ze zdwojoną siłą.