Spotkanie z West Cork

26 lipca odbyła się degustacja czterech irlandzkich whiskey z West Cork Distillers. Firma rozpoczęła działalność w 2004 roku, założona przez trójkę przyjaciół. Ich pierwsza destylarnia powstała w małej wiosce rybackiej Union Hall. Zaczynali od aparatów Holstein, a pozostałe alembiki i aparat do redestylacji ginu zbudowali sami. Obecnie pierwsza destylacja odbywa się w potężnej miedzianej tubie, druga w dwóch połączonych stalowych aparatach kotłowych z zewnątrz obudowanych drewnem, a trzecia destylacja w Holsteinach. James Harnedy, który niemal od początku związany jest z firmą zbudował alembiki, a jego brat Patrick jest teraz master distillerem w West Cork. W listopadzie 2013 roku przenieśli się do miasta Skibbereen na Market Street, gdzie powstał spory zakład produkcji win i mocnych alkoholi. W grudniu 2016 roku przenieśli się do obecnego zakładu na przedmieściach Skibbereen. Ich whisky jest trzykrotnie destylowana – z irlandzkiego słodowanego i niesłodowanego jęczmienia oraz z pszenicy. Rocznie produkują 2 mln czystego alkoholu. Używają beczek po bourbonie, sherry, porto, rumie, koniaku, calvadosie i z nowego amerykańskiego dębu. Polskim wyłącznym dystrybutorem jest M&P.

Czytaj więcej

Smarduch Family Distillery

19 lipca odbyła się degustacja online wyrobów rzemieślniczej destylarni rodziny Smarduch. Producent nalewek z Grodkowa w województwie opolskim. Nalewki komponuje właściciel, Stanisław Smarduch, od lat 90. XX wieku według starych rodzinnych receptur. Dojrzewają w beczkach lub szklanych gąsiorach. Owoce zbierane w pełni dojrzałe w słoneczne dni, poddawane są maceracji z najlepszymi rodzajami spirytusu. Smak nalewek wzbogacony jest naturalnymi przyprawami, uzyskanymi z maceracji owoców świeżych, suszonych oraz przypraw korzennych.
Od 2020 roku w Grodkowie działa rodzinna destylarnia – Smarduch Family Distillery, którą kieruje Stanisław Smarduch Junior. Zainstalowano aparat ze zbiornikiem na 350 l, wykonany w Polsce w Brzegu w zakładzie Koma. Obok powstała niewielka leżakowania destylatów.
W oferta cały czas jest rozwijana, Stanisław Junior udoskonala receptury nalewek ojca oraz wprowadza wódki, okowity, gin i nowoczesne likiery.

Czytaj więcej

Akademia Wina Online – Campo de Borja

30 lipca o godzinie 20.00 odbędzie się 62. spotkanie Akademii wina online, tym razem zawitamy do Aragonii w Hiszpanii, do regionu (comarce) Campo de Borja. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Ogólnopolski Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych

W dniach 12-15 sierpnia w Poznaniu, na Starym Rynku, odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych, towarzyszący imprezie XV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Wśród wystawców są: Drake Distillery, Destyl, Podole Wielkie, Manufaktura Cieleśnica, Wolf & Oak, Smarduch Family Distillery, Herbarius i Jonston Distillery. Podczas imprezy ogłoszone zostaną wyniki konkursu na najlepszy destylat festiwalu, planowane są codziennie degustacje komentowane i prezentacje wystawców.

Pawlina Open Day na Ursynowie

Kolejna odsłona Pawlina Open Day, tym razem na warszawskim Ursynowie. Czekają znakomite wina, wyjątkowa selekcja alkoholi mocnych i cygar, którymi będzie można się delektować w ogrodzie cygarowym. Bilety dostępne są na stronie internetowej https://wina-mp.pl/kup-bilet lub w salonie M&P Ursynów. W ramach wejściówki czeka ponad 120 pozycji win i alkoholi mocnych. Wszyscy, którzy zakupią bilet, będą mogli skorzystać ze specjalnych oferty. Sobota, 24 lipca 12:00-21:00, Warszawa ul. Rosoła 22J. Cena bilety – 50 zł.

Premiera Port Charlotte PAC:01

Dom Whisky zaprasza 22 lipca o godz. 18.00 do udziału w degustacji marki whisky Port Charlotte. Do spróbowania będą: Port Charlotte 10YO, Port Charlotte MC:01, Port Charlotte MRC:01, Port Charlotte OLC:01, Port Charlotte PAC:01. Prowadzący: Mateusz Zabiegaj, brand ambassador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 399 zł/osoba, a w cenie butelka: Port Charlotte PAC:01 oraz zestaw 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20ml + kieliszek degustacyjny Bruichladdich.

Drugie spotkanie z Tenute Orestiadi

23 Lipca o godzinie 20.00 odbędzie się 61 spotkanie Akademii wina on-line. Już po raz drugi w tym miesiącu zawitamy do posiadłości Orestiadi, winnicy Gibellina na Sycylii – miejsca gdzie wspaniałe wino i przepięknie położona winnica zachęcają do schronienia się przed palącymi promieniami słońca. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

21 lipca o godzinie 18:00 na stronie www.festiwalwhisky.pl rusza sprzedaż biletów na VII edycję Festiwal Whisky, który odbędzie się 27 i 28 sierpnia w Jastrzębiej Górze. Przez wzgląd na niezwykłe okoliczności tegorocznej edycji, związane z trwającą pandemią, mając przede wszystkim na uwadze zdrowie oraz bezpieczeństwo gości, wystawców oraz obsługi, organizatorzy podjęli decyzję o organizacji VII edycji wyłącznie dla osób zaszczepionych pełną dawka szczepionki przeciw COVID 19.

The Balvenie Online

Dom Whisky zaprasza 21 lipca o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Jakub Magnuszewski, Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Glenfiddich 12YO, The Balvenie 12YO Double Wood, The Balvenie 14YO Caribbean Cask, The Balvenie 14YO The Week of Peat, The Balvenie 21YO PortWood. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 278 zł/osoba, a w cenie: butelka Balvenie 14YO Caribbean Cask + 5 sampli o pojemności 20 ml.

Wstęp do świata whisky

SingleMalt.pl zaprasza 21 lipca o 19.00 na warsztaty na temat whisky. Uczestnicy poznają sposób produkcji whisky, regiony produkcji złocistego trunku w Szkocji, zapoznają się z kulturą spożywania oraz sposobem jego oceny. Degustowane będą różne whisky, zarówno z beczek po bourbonie i po winach, torfowe i nietorfowe, a także o większej niż standardowa zawartości alkoholu. Degustacja obejmuje szkolenie wraz z degustacją 6 próbek. W zestawie każdy uczestnik otrzymuje kieliszek do degustacji whisky.

Czytaj więcej

Whisky z West Cork

Zapraszamy 26 lipca o godz. 19.30 na degustację czterech whisky z destylarni West Cork. Do spróbowania będą dwie edycje z mocą beczki i dwie z beczek po piwach. West Cork Distillers rozpoczęło działalność w 2003 roku, ich destylarnia znajduje się w Skibbereen, niedaleko oceanu i dawnej celtyckiej osady Drombeg, znanej z zachowanych do dzisiaj kamiennych kręgów.
Spróbujemy:
West Cork Irish IPA Cask Matured (40%)
West Cork Irish Stout Cask Matured (40%)
West Cork Cask Strength (62%)
West Cork Single Cask #2450 (56,5%)

Czytaj więcej

Smarduch Distillery – degustacja

Zapraszamy 19 lipca o godz. 19.30 na degustację wyrobów rzemieślniczej destylarni Smarduch. Do spróbowania będą: 1. Okowita Jabłkowa Cask Strength starzona w beczce po nalewce pigwowej (55%); 2. Wódka Żytnia Malinowa (41%); 3. Wódka Żytnia Ogórkowa (40%); 4. Gin Awiator (40%); 5. Duch Kniei (33%); 6. Nalewka Wiosenna (28%); 7. Nalewka Letnia (29%). Degustację poprowadzi twórca trunków, Stanisław Smarduch.

Czytaj więcej

Wieczór z rieslingiem

16 lipca o godzinie 20.00 odbędzie się 60. spotkanie Akademii wina online, tym razem zawitamy nad Mozelę, do utytułowanych piwnic Schmitt Söhne by spróbować dwóch rieslingów – w wersji wytrawnej oraz słodkiego z późnego zbiory winogron. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Pawlina Open Day w Piasecznie

17 lipca w godz. 12.00-21.00 w Piasecznie, a dokładniej w Wólce Kozadowskiej przy ul. Wichrowej 1, odbędzie się kolejna impreza degustacyjna Pawlina Open Day. W ramach biletu czeka ponad 100 wyjątkowych win i alkoholi mocnych oraz selekcja cygar, a także dla uczestników specjalny cennik. Wina, whisky, cygara… moc smaków i aromatów, a to wszystko na świeżym powietrzu
Bilety w cenie 50 zł można kupić w salonie M&P w Piasecznie lub przez stronę internetową https://wina-mp.pl/kup-bilet.

Rumy z Madery

5 sierpnia odbyła się degustacja czterech rumów z Madery, z trzech destylarni: O’Reizinho, Engenhos do Norte i Engenhos da Calheta. Rumy w stylu agricole, ze świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej, dojrzewającej w oceanicznym klimacie wyspy. Połączenie soli, wytrawności i słodyczy. Żaden z tych rumów nie jest dostępny w Polsce.

Czytaj więcej

Ogrody Wina 2021

Już po raz dziewiąty miłośnicy wina spotkają się w parku Dworu Sieraków k. Krakowa na otwartym salonie degustacyjnym. Impreza w stylu eleganckiego garden party odbywa się tam od roku 2013. To miejsce spotkań entuzjastów wina, producentów, dziennikarzy winiarskich, blogerów, podróżników, ekspertów i amatorów. Głównym wydarzeniem jest otwarta degustacja, w której każdy uczestnik może krążyć między stoiskami winiarzy z kilkudziesięciu regionów całego świata, degustując wina i rozmawiając o nich. Tłem imprezy jest piękny park i widok na malownicze beskidzkie wzgórza. Edycje z lat 2013-2019 miały bardzo międzynarodowy charakter i każdorazowo gromadziły ponad 500 gości. Degustacjom towarzyszył bogaty program kulturalny i edukacyjny. W tym roku z uwagi na obowiązujące ograniczenia i utrudnienia w podróżach winiarzy z zagranicy będzie mniej, a i oferta programowa nieco skromniejsza, nie mniej impreza zachowa swój elegancki, ogrodowy charakter.

Czytaj więcej