Viva España

18 lipca Dobry Rok zaprasza na hiszpańską degustację. Do spróbowania będą wina od Alfredo Maestro, a także wina od mistrza cavy – Recaredo, a także inne zaskakujące smaki Hiszpanii. Do tego najlepsze tapasy w Krakowie, które przygotuje Mr Tortilla.
Lista win: Castell del Remei Gotim Bru Blanc, Conde Valdemat Tempranillo Blanco, Celler Credo Miranius, Alfredo Maestro Sobrecasa Rosado, Alfredo Maestro El Rey del Glam, Recaredo Intens Rosat. Miejsce: Dobry Rok, ul. Dajwór 20 LU.5, 31-052 Kraków. Godz. 19.30. Bilet: 73 zł.

Rozstrzygnięcie Polish Gin Blind Tasting Competition

13 lipca odbył się konkurs Polish Gin Blind Tasting Competition. Jury poddało ocenie wszystkie dostępne na polskim rynku giny, łącznie 23 etykiety, a także trzy próbki laboratoryjne, które były oceniane razem z ginami gotowymi, ale ich oceny pozostają utajnione. Wśród 26 ginów było 5 różowych, dwa błękitne, trzy starzone, jeden zielony piętnaście białych. Konkurs był doskonałą okazją do sprawdzenia różnorodności polskich ginów.
W jury zasiedli: Gabriela Duszek, Dorota Minta, Michał Bonarowski, Łukasz Czajka, Witold Głodek, Łukasz Gołębiewski i Michał Perczyński. Sekretarzem jury był Grzegorz Ruta. Giny były próbowane samodzielnie i w wersji G&T – z lodem i klasycznym tonikiem Schweppes. Maksymalna liczba do uzyskania od jednego jurora wynosiła 130 punktów. Średnia punktów powyżej 70 dawała srebrny medal, którym uhonorowaliśmy trzy giny. Średnia nota powyżej 85 punktów dawała złoty medal, który otrzymało piętnaście ginów. Za pierwsze miejsce jury przyznało medal Double Gold. Za brak dominującego jałowca w aromacie i smaku jury odejmowało do 30 punktów. Gin musi być jałowcowy.
Wygrał gin o smaku mięty – Lubuski Mint, z zaledwie jednym punktem przewagi w łącznych notach (0,1 punktu w notach jednostkowych) nad produkowanym w Polmosie Bielsko-Biała nowym ginem 1827. Trzecie miejsce zajął gin Baczewski, jedyny, który nie jest produkowany w Polsce, ale sama marka, jak i jej dystrybucja są silnie związane z naszym rynkiem.

Miejsce Łączna nota Średnia nota Marka Producent ABV%
1 764,0 109,1 Lubuski Mint Henkell & Co. 37,5
2 763,0 109,0 1827 Polmos Bielsko-Biała 37,5
3 738,0 105,4 Baczewski Dry Gin Ambra/Baczewski 43,5
4 730,5 104,4 Lubuski Lime Henkell & Co. 37,5
5 725,5 103,6 Copernicus London Dry Gin Copernicus 40%
6 718,5 102,6 Charley’s Gin AWW 37,5
7 710,0 101,4 Wolf London Dry Gin Wolf & Oak 47,0
8 705,0 100,7 John Jenever Polmos Bielsko-Biała 37,5
9 702,0 100,3 Lubuski 7YO Henkell & Co. 40,%
10 681,5 97,4 Lubuski Gin Henkell & Co. 37,5
11 666,5 95,2 Charley’s Pink AWW 37,5
12 659,0 94,1 Christopher Discoverer Polmos Bielsko-Biała 37,5%
13 649,0 92,7 Witkacy Gin Bartex-Bartol 38,0
14 602,0 86,0 Lubuski Aged Henkell & Co. 42,0%
15 598,5 85,5 Senator Burleska Likiernia Senator 40,0%
16 592,5 84,6 Lubuski Pink Henkell & Co. 37,5%
17 540,5 77,2 Stock Prestige London Gin Stock 40,0%
18 531,0 75,9 Lubuski Green Henkell & Co. 37,5%
           
           
           
           
           

A oto oceny opisowe jurorów nagrodzonych ginów według kolejności przebiegu degustacji.

Christopher Discoverer
Aromat lekki, czuć jałowiec i pieprz, lekko cytrynę. W smaku cukier, bardzo dużo cytrusów, kandyzowana skórka limonki. Finisz jałowcowy, słodki, lekko słodowy.
G&T: gin koktajlowy, orzeźwiający, choć gorycz toniku nad nim dominuje, więc w proporcjach 1:2

Witkacy
Aromat warzywny, dużo dzięgla, cytrusy, tuja, igliwie sosny, jałowiec, mocno wyczuwalny w aromacie alkohol. Bardzo dużo dzięgla w smaku, nuty warzywne, do tego pomarańcze, mandarynka. Finisz też stoi na dzięglu. Monotonny.
G&T: przyjemna nuta ziołowa i gorzka.

Gin 1827
W aromacie dużo jałowca, pieprz, dzięgiel, zielony liść laurowy, lekko mięta – bardzo klasyczny aromat. W smaku cierpki, dużo jałowca, igliwie, cytrusy. Finisz ostry, jałowcowy: igliwie, pieprz, imbir, ziele angielskie, kurkuma.
G&T: gin dominuje nad tonikiem, lepiej sprawdza się w degustacji niż w koktajlach.

Charley’s Pink
W aromacie dużo truskawki, poziomka, borówka amerykańska, mięta. W smaku poziomka, malina, pieprz, jałowiec. Finisz jest pieprzny, rozgrzewający – ciekawy kontrast między słodyczą a pikantnością.
G&T: przyjemne nuty kwiatowe, jagodowe, słodkie.

Wolf London Dry Gin
W aromacie: słód, jałowiec, dużo alkoholu, chmiel, lukrecja, tatarak. W smaku: jałowiec i pieprz, chmiel, tatarak, głóg, kwaśne winogrona. Bardzo ostry, kardamonowy finisz, ziele angielskie, winogrona z szypułkami.
G&T: dominuje nad tonikiem, zdecydowanie lepszy do degustacji.

Lubuski Lime
W aromacie: kumkwat, pomarańcze, mandarynki, krochmal. W smaku bardzo dużo pomarańczy, pomelo i mandarynki, jałowiec, yuzu, tuja, albedo. W finiszu pomarańcze, jałowiec i pieprz.
G&T: przyjemnie łączy się z tonikiem, dodaje jałowca.

John Jenever
W aromacie nuta warzywna, krochmal, limonka, kwiaty pomarańczy, jałowiec. W ustach: kandyzowana skórka limonki, jałowiec, pieprzność. W finiszu cukier, kandyzowana limonka, dzięgiel.
G&T: zyskuje z tonikiem, słodko-jałowcowe nuty.

Gin Lubuski 7YO
W aromacie: morela, brzoskwinia, gruszka, wanilia, mleczna czekolada. W smaku mleczna czekolada z jałowcem, bardzo dużo beczki, wanilia. Finisz pieprzny, pieprz i wanilia.
G&T: dodał słodyczy, wanilin do toniku.

Copernicus London Dry Gin
W aromacie nuty korzenne i cytrusowe, ziołowe – mięta, imbir, limonka, igliwie, jałowiec, pieprz. W smaku: dzięgiel, zaskakuje arbuz, pieprz, rumianek. Finisz arbuzowo-iglasty, cierpki, dużo jałowca. Zrównoważony alkohol z nutami ziołowymi.
G&T: bardzo klasyczny, do jałowca i cytrusów dochodzi nuta miętowa

Baczewski Dry Gin
W aromacie: pieprz czarny i pieprz biały, jałowiec, dzięgiel. W smaku: pomarańcze, cytrusy, bardzo dużo jałowca. Finisz pomarańczowo-jałowcowy, z nutą ostrego pieprzu.
G&T: dobrze się miksuje, dodaje cytrusów i pikantności.

Lubuski Pink
W aromacie: różowy pieprz, róże, bez, lilie, nie czuć jałowca. W smaku truskawki, jagody leśne. Finisz: malina, truskawka, kwiaty, słabo czuć zioła. Dla młodych kobiet.
G&T: kwiatowy, świetnie koryguje smak toniku

Lubuski Gin
W aromacie: dzięgiel, mocny jałowiec, limonka, pieprz. Smak bardzo pieprzny, bardzo jałowcowy, rozgrzewający, oleisty, do tego limonka. W finiszu – pieprz i jałowiec.
G&T: w koktajlu – bardzo pieprzny.

Senator Awangarda
W aromacie: toffi, pomarańcza, lawenda. Gencjana, pieprz, gorzkie pomarańcze, lekko pistacje, w finiszu grejpfrut, albedo grejpfruta, zielone orzechy, pieprz.
G&T: tonik zdominował gin.

Charley’s Original
W aromacie: jałowiec i dzięgiel, lekko pieprz. W smaku: limonka, gorzka cytryna, jałowiec, nuty mleczne, rozmaryn, lawenda. Finisz ostry, jałowcowy, z wyraźną nutą limonki.
G&T: dobrze się miesza, dodaje pieprzu, cytrusów.

Lubuski Mint
Bardzo dużo mięty w aromacie, macierzanka, rumianek, igły jałowca. W smaku: mięta, cytrusy i limonka, jodła, jałowiec, żywica. Mięta pieprzowa i marokańska w finiszu.
G&T: idący w stronę mojito.

Lubuski Oak
W aromacie: wanilia, jałowiec, budyń waniliowy, toffi, biała czekolada. W smaku: toffi, słodko, czekolada, toffi, wanilia. W finiszu lekko pieprz i ziołowość i sporo wanilii.
G&T: rześki, o klasycznym aromacie jałowca.

Stock Prestige London Dry
W aromacie: pieprz, jałowiec, siano, wyraźnie czuć alkohol. W smaku słodkie jagody jałowca i finisz podobnie, podbity pieprzem.
G&T: dodaje pikantności i alkoholu.

Jury obradowało przez ponad sześć godzin. Producenci nagrodzonych ginów otrzymali pamiątkowe dyplomy.

6. Slow Food Piknik

13 lipca magazyn „Czas Wina” oraz Hotel Dwór Sieraków zapraszają do parku sierakowskiego dworu na szósty Slow Food Piknik. W tym roku będziemy degustować polskie wina oraz dania ze wszystkich regionów kraju. Dodatkowo Restauracja Dwór Sieraków przygotuje dla gości pikniku grill oraz szeroki wybór przekąsek do wina. W trakcie imprezy odbędą się degustacje komentowane prowadzone przez przedstawicieli wybranych winnic. Na rozległych, zacienionych trawnikach wokół dworu można będzie odpocząć na kocu lub leżaku, zagrać w gry ogrodowe jak krokiet (nie krykiet), bule, minigolf. Wstęp bezpłatny. Za wino i dania płaci się żetonami, które będą do nabycia w recepcji Hotelu Dwór Sieraków. Parking bezpłatny. Miejsce: Sieraków 233, Dobczyce, 32-410 Wieliczka. Godz. 12.00-23.00.

Letnie wieczory z whisky

Letnie wieczory z whisky w SingleMalt.pl to chwila relaksu po trudach tygodnia, okazja by odprężyć się i wymienić doświadczeniami przy szklaneczce whisky. Niezobowiązująca atmosfera gwarantowana. Do degustacji dostępnych będzie blisko 100 butelek, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Kolejne spotkanie już w piątek 19 lipca, Warszawa-Ursus, ul. Michałowicza 8, wejście od ul. Melcera-Szczawińskiego, od godziny 17.00 do późnego wieczora.

Czytaj więcej

Cztery razy Dalkowski

Początki marki Dalkowski sięgają 1921 roku, kiedy fabryka wódek i likierów Graffa, mieszcząca się w Toruniu przy ul. Królowej Jadwigi 16 została kupiona przez braci Ludwika i Romana Dalkowskich. Od 1923 roku firma mieściła się przy ul. Strumykowej 5/7 i nazywała się: Fabryka Wódek i Likierów Bracia Dalkowscy, Destylarnia i Miodosytnia. Markę w latach 90. XX wieku wskrzeszono w Toruniu w firmie Vinpol (później Henkell & Co.) Najpierw pojawił się Advocaat Starotoruński Dalkowski, potem z butelki zniknęło słowo Starotoruński. Kilka lat temu doszły nowe słodkie smaki, a od niedawna jest także kolekcja wódek Dalkowski w eleganckich kraftowych butelkach.

Czytaj więcej

Likiery Kreuzritter w Kita Koguta

1 lipca w Kita Koguta odbyła się degustacja niemieckich likierów firmy Kreuzritter. To luksusowa marka, stworzona w 2005 roku przez Fryderyka Kiene, który stworzył też kolekcję ginów Madame Geneva. Nazwa i herb odwołują się do Zakonu NMP, czyli Krzyżaków. Marka powstała w Steinfeld w Zachodnich Niemczech, niedaleko Bremy. W styczniu 2019 roku została przejęta przez firmę Krugman, która wytwarza alkohole od 1867 roku, specjalizując się głównie w prostych sznapsach i kornach.

Czytaj więcej

Glenmorangie dla Loży Dżentelmenów

27 czerwca w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyła się niezwykła uroczystość. Artur Brzychcy, twórca Loży Dżentelmenów i Jakub Grabowski, ambasador whisky Glenmorangie w Polsce, zaprezentowali unikatową butelkę – dwudziestosiedmioletnią whisky Glenmorangie, która leżakowała piętnaście lat w beczkach po bourbonie i dwanaście lat w beczkach po sherry oloroso. Udało się zabutelkować 230 butelek z mocą beczki, czyli 55,9%. To najstarsza zabutelkowana beczka Glenmorangie dla prywatnego inwestora. W XXI wieku destylarnia z Highland sprzedała beczkę jedynie dla księcia Monako Alberta II Grimaldiego i była to znacznie młodsza whisky. Żadna inna prywatna osoba nie została w taki sposób wyróżniona, a butelkowania dla niezależnych bottlerów także nie były częste, w większości trafiały do Scotch Malt Whisky Society.

Czytaj więcej

Kolekcja rocznikowych brandy Sarajishvili

Imponująca kolekcja starych rocznikowych brandy Sarajishvili Vontage obejmuje wypusty: 1945, 1955, 1957, 1968, 1973. Różne beczki, różne destylacje, różne winogrona – zupełnie różne brandy, ich wspólnym mianownikiem jest najwyższa jakość. Niestety, cena za butelkę również jest bardzo wysoka – od 3300 zł za rocznik 1973 po 10 tys. zł za 1945. Za wybór beczek odpowiadał master blender w zakładzie Sarajishvili, David Abzianidze, związany z marka od ponad 30 lat. Każda karafka z brandy jest umieszczona w eleganckiej drewnianej skrzynce. Wypuszczono po 1000 numerowanych butelek.

Czytaj więcej

Alkohole czerwca 2019

W czerwcu spróbowałem 164 nowych mocnych alkoholi. Główną okazją był wrocławski festiwal Rum Love, stąd zdecydowana nadreprezentacja rumów wśród czerwcowych próbek – podobnie jak miesiąc temu, kiedy w Warszawie odbywał się festiwal Show Rum. Rum został kolejny raz alkoholem miesiąca, a tak naprawdę można by zrobić rumowe podium, tak wiele było świetnych alkoholi w tej kategorii. Aż 74 próbki znalazły się w medalowym przedziale ocen 80-100.

Czytaj więcej

Letnie wieczory z SingleMalt.pl

Letnie wieczory z whisky w SingleMalt.pl to chwila relaksu po trudach tygodnia. Dzisiaj od godz. 17.00 startuje wakacyjny cykl spotkań przy szklaneczce whisky. Niezobowiązująca atmosfera gwarantowana. Do degustacji dostępnych będzie blisko 100 butelek, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Warszawa-Ursus, ul. Michałowicza 8, wejście od ul. Melcera-Szczawińskiego. Więcej informacji po imprezach SingleMalt.pl: https://www.facebook.com/sklepSingleMalt.

Przywitanie lata w Winnicy Dwórzno

29 i 30 czerwca winnica Dwórzno zaprasza – w programie między innymi: degustacja polskiego wina z Dwórzna, zwiedzanie winnicy i przetwórni, muzyka na żywo, winobranie dla dzieci, konkursy z nagrodami, food trucki, pokazy i stoiska z lokalnymi produktami. Wino, muzyka i dobre jedzenie zaledwie 40 km od Warszawy. Wstęp wolny. Godzina: 14.-22:00. Miejsce: Winnica Dwórzno ul. Spokojna 43, 96-320 Dwórzno. Kontakt: 605 302 031, 609 509 333, kontakt@dworzno.pl.

Diageo Gra o tron

Seria whisky single malt Game of Thrones budzi wiele emocji, na ogół negatywnych, ze względu na komercyjny charakter przedsięwzięcia, które wedle początkowych sygnałów miało mieć charakter kolekcjonerski i limitowany, a whisky trafiły do Lidla. Przypomnijmy, że premiera serii miała miejsce 14 kwietnia, wraz z początkiem ostatniego sezonu serialu „Gra o tron”. Z tej okazji Diageo przygotowało najpierw specjalną edycję whisky Johnnie Walker White, a w ślad za nią na rynku pojawiła się kolekcja ośmiu szkockich whisky single malt. Każda butelka z innej destylarni, dedykowana jednemu z siedmiu najważniejszych rodów Siedmiu Królestw, a ósma – Nocnej Straży. W większości są to whisky, których nie było dotąd na rynku, za wyjątkiem znanych Cardhu Gold Reserve i Royal Lochnagar 12YO. Dlaczego właściciel destylarni nie zdecydował się na osiem zupełnie nowych whisky, trudno dociec? Biorąc pod uwagę unikatowy charakter przedsięwzięcia było to zagranie mało fair w stosunku do konsumentów i kolekcjonerów, zwłaszcza, że nic nie stało na przeszkodzi, by pokazać nieco inne whisky.

Czytaj więcej

Cytrynowe Soplice

Dostałem do testów trzy nowe Soplice o przewodniej nucie cytryny, w zamyśle orzeźwiające na lato. Podawać z sodą, lodem i mocno schłodzone. Sprawdzają się dobrze w koktajlach. Postanowiłem sprawdzić i opisać, jak smakują solo? Wynik testu pozytywnie mnie zaskoczył. Próbowałem ich w temperaturze około 11 stopni, więc dość dobrze schłodzone, ale bez żadnych dodatków.

Czytaj więcej

CytryNOWE lato z Soplicą

13 czerwca miało miejsce wydarzenie związane z wprowadzeniem na rynek nowych smaków Soplicy – Soplica Cytryna-Mięta, Soplica Cytryna-Pigwa i Soplica Cytryna-Malina. Ciekawą propozycją zapoznania się z produktem były warsztaty koktajlowe. Pod okiem brand ambasadora, Przemka Matuszewskiego, uczestnicy przygotowali autorskie koktajle. Świetna formuła, która przerodziła się w zabawę aromatów i smaków. Pachniało cytrusami, miętą rosnącą przy szumiącym strumyku, malinowym chruśniakiem, aromatyczną pigwą. Każdy z koktajli inny, każdy smaczny, każdy orzeźwiający, co było niewątpliwą zaletą w ten upalny dzień. Spotkanie odbyło się w restauracji LAS (Lokalna Atrakcja Stolicy) na warszawskim Powiślu.

Czytaj więcej