Whisky Day Cracow

18 maja Kraków gościł już po raz trzeci miłośników różnych odmian whisky, podczas festiwalu Whisky Day Cracow. Impreza jest największym nad Wisłą świętem celebrującym oficjalny światowy dzień whisky i jednocześnie jedynym festiwalem dotyczącym alkoholi mocnych w Krakowie.
Zabawa odbywa się niezmiennie w historycznych zabudowaniach Fortów Kleparz, które zapewniają dobry, nieco piwniczny klimat, ale miejsce w środku zaczyna już się kończyć. Na szczęście przestronny, ogrodzony dziedziniec, na którym ulokowano część stoisk wystawców, leżaki i food-trucki daje chwilę wytchnienia.

Czytaj więcej

Degustacja whisky – Pięć regionów

26 maja Kozak Whisky Blog zaprasza na degustację szkockiej whisky single malt z pięciu regionów: Highland, Lowland, Campbeltown, Speyside, Islay. Plan degustacji: krótkie wprowadzenie do regionów szkocji, opis pięciu wybranych szkockich destylarni, degustacja whisky, wymiana spostrzeżeń. Miejsce: City Pub, Józefa Chełmońskiego 1, Polkowice. Bilet: 100 zł. Godz. 17.-19.00. Szczegóły i rezerwacje: Tomasz Kozak – 501137175.

Show Rum Warsaw 2019: od południa do północy

11 maja w Centrum Koneser odbyła się premierowa edycja festiwalu Show Rum Warsaw. Organizator zebrał wcześniej bogate doświadczenie w kolejnych edycjach festiwali Whisky Live Warsaw, więc premiera była w pełni profesjonalna, nie zawiedli wystawcy, liczba odwiedzających była znacznie wyższa niż na festiwalach Rum Love we Wrocławiu, a przede wszystkim nie brakowało rumów i innych trunków, bo była to impreza nie tyle rumowa, co alkoholi tropikalnych, z akcentem cachaça, mezcalu, tequili czy alkoholi leżakowanych w beczkach po rumach. Przestrzeń była na tyle kameralna, że wszystkie prezentowane butelki dałoby się zliczyć. Według mnie było co najmniej 200 różnych rumów do spróbowania, ok. 30 butelek tequili i mezcalu oraz ponad 10 butelek cachaça, a łącznie do spróbowania było ponad 260 różnych alkoholi, z czego około 90% w cenie biletu. Nawet jeśli gdzieś na butelkach zawieszone były ceny, to opiekunowie stoisk i tak hojnie częstowali bezpłatnymi próbkami. Pod względem wyboru impreza była niezwykle udana. Zadbano też o wodę, a nawet o bezpłatne napoje gazowane, które pasowały do rumów.

Czytaj więcej

World Whisky Day 2019 z SingleMalt.pl

SingleMalt.pl obchodzi Światowy Dzień Whisky od pierwszej edycji, czyli od 2012 roku, więc jak co roku zaprasza na wspólne świętowanie. 18 maja to dzień otwarty w sklepie SingleMalt.pl – okazja spróbowania wyselekcjonowanych w niezwykle atrakcyjnych cenach. Zostaną otwarte butelki z podstawowej oferty znanych destylarni, starsze i unikalne pozycje oraz whisky od niezależnych dystrybutorów. Z okazji WWD odbędzie się również premierowa degustacja whisky od Liquid Treasures. Szczegóły niebawem na stronie sklepu i profilu na Facebooku. Miejsce: Jerzego Michałowicza 8, Warszawa. Godz. 11-19.00. Bilet: 29 zł.

Meksykańskie papryczki i mezcal

10 maja The Last Port zorganizowało wyjątkowe szkolenie, połączone z degustacją. Po raz pierwszy w Polsce gościł Scott Baird, wielki entuzjasta kultury meksykańskiej, właściciel baru Trick Dog w San Francisco. Imprezę zorganizowano w coctail-barze Woda Ognista, a do spróbowania były meksykańskie likiery Ancho Reyes i Ancho Reyes Verde oraz kolekcja mezcali Montelobos.

Czytaj więcej

Degustacja win z Kalifornii

17 maja M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację win z oferty firmy Scotto Cellar. Zostaną zaprezentowane wina białe, różowe i czerwone z regionów takich jak Sonoma County, Napa Valley czy Lodi, ze swymi wyjątkowymi winnicami ze starymi krzewami. Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc na sali degustacyjnej, konieczna wcześniejsza rezerwacja (telefonicznie lub mailowo): tel. 518 973 860, zielonka@wina-mp.pl. Miejsce: M&P Alkohole i Wina Świata – Salon Zielonka, Marecka 30B, Zielonka. Godz. 19-21.00. Wstęp wolny.

Spotkanie z Nobile di Montepulciano

9 maja w hotelu Mamaison Hotel Le Regina Warsaw odbyła się kolejna edycja imprezy Simple Italian, poświęcona promocji włoskich win z różnych regionów, m.in. z: Toskanii, Doliny Aosty, Piemontu, Veneto, Friuli, Emilia Romagna. Prezentacji winiarzy, którzy szukali w Polsce dystrybutora, towarzyszyła sesja masterclass poświęcona winom z DOC Nobile di Montepulciano, którą prowadził Mariusz Kapczyński z Vinisfery.

Czytaj więcej