Wizyta w destylarni Bailoni

Destylarnia Bailoni jest sławna w całym regionie Wachau z produkcji destylatów i likierów morelowych. Powstała w 1872 roku w Krems, nad samym brzegiem Dunaju. I wciąż zakład mieści się w starym budynku, który w XIX wieku przerobiono z wcześniejszej winiarni. Budynek ma 320 lat, więc jest tu stała temperatura 17-18 stopni, mury są bardzo grube, idealnie nadaje się do leżakowania i fermentacji owoców. Charakterystyczna dla marki jest okrągła butelka, niezmieniona od 1910 roku.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Wetter

Rodzina Wetter zajmuje się sadownictwem w Dolinie Pulkau w Dolnej Austrii i prowadzą niewielką destylarnię od 1956 roku. Jej twórcą był Rudolf Wetter, obecnie prowadzi ją jego syn z żoną. Mają 10 ha sadów, destylarnia ulokowana jest przy prywatnym domu w wiosce Missingdorf. Region słynie z upraw moreli, ale w ofercie rodziny Wetter są najwyższej klasy okowity także z innych owców, m.in.: gruszek i jabłek. Niektóre przez krótki czas leżakowane są w beczkach. Łącznie mają 13 różnych destylatów owocowych, choć większość z nich dostępnych jest tylko sezonowo. Wszystkie są rocznikowane, wszystkie w 100% z owoców z własnych sadów.

Czytaj więcej

Awaria w gorzelni w Rąbczynie

Magazyn „Nasze Miasto” z Wągrowca przedstawił wczoraj zdjęcia tonącej w żółtym dymie gorzelni w Rąbczynie. Zakład od 2002 roku należy do BGW Sp. z o.o., wyposażony jest w rektyfikację, produkuje 9 mln l etanolu miesięcznie. jak podają lokalne media, wszyscy pracownicy zostali ewakuowani, straż wyznaczyła w okolicy tzw. strefę niebezpieczną. Jak podała straż pożarna, żółto-różowy dym to efekt wycieku kwasu azotowego. Do wycieku doszło najprawdopodobniej podczas rozładunku transportu, który przyjechał na teren fabryki. Rozszczelnił się 1000 litrowy zbiornik.

Jakob Haberfeld powraca do Oświęcimia

Po osiemdziesięciu latach powróciła do Oświęcimia marka Jakob Haberfeld. W miejscu dawnej Parowej Fabryki Wódek i Likierów powstało muzeum Jakob Haberfeld Story, stworzone przez pasjonatów, dwóch architektów, właścicieli obiektu – Krzysztofa Stramę i Marcina Susuła oraz Piotra Przeniosło, który zarządza muzeum. Panowie postanowi też wskrzesić markę wódek i likierów Jakob Haberfeld, wypuszczając na początek sześć produktów we współpracy z zakładem rodziny Nissenbaum w Bielsko-Białej. Są to alkohole koszerne, najwyższej klasy. W planach jest poszerzenie oferty o kolejne receptury, a także budowa mikrodestylarni.
Niestety, z dawnej fabryki Haberfelda nie zostało nic. To, czego nie zniszczyli Niemcy podczas II wojny światowej, czego nie zdewastowały lata PRL, zniszczono w 2003 roku, kiedy podjęto decyzję o rozbiórce kamienicy rodziny Haberfeld i destylarni, mimo iż cały zespół był od 1995 roku wpisany do rejestru zabytków województwa bielskiego.

Czytaj więcej

Ponad 2,5 mln zł dla Mazurskiej Manufaktury

16 lipca zakończył się proces weryfikacji wszystkich zainwestowanych środków w Mazurską Manufakturę. Firma pozyskała 1010 akcjonariuszy i kwotę 2538924,50 PLN. Z analiz wykonanych przez agencję marketingową która pomagała w czasie emisji wynika, że o Mazurskiej Manufakturze poprzez różne nośniki usłyszało prawie cztery miliony Polaków – to niesamowita liczba, biorąc pod uwagę jak mało znanym producentem byli przed rozpoczęciem emisji.

Czytaj więcej

Lagg – nowa destylarnia z Arran

Nowy producent whisky, Lagg Distillery z wyspy Arran, otworzył centrum dla zwiedzających. Produkcja zacznie się pod koniec tego roku, planowana jest mocno torfowa whisky. Destylarnia wyposażona jest w dwa alembiki i cztery drewniane kadzie fermentacyjne. Za pracę gorzelni odpowiada Graham Omand. Właścicielem jest The Isle of Arran, to ich drugi zakład na wyspie. W Polsce dystrybutorem Arran jest Pinot Wine & Spirits.

Rektyfikacja i gorzelnia w Ińsku na licytacji

Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym w Stargardzie Rafał Norsesowicz wystawił na licytację fabryka produkcji bioetanolu w Ińsku (powiat Stargardzki). Cena to 5122209 zł. Licytacja objęła nieruchomości połączone w jedno postępowanie, położone Ińsko przy ul. Sienkiewicza i Zamkowej, w tym linie technologiczne, zabudowania biurowe i magazynowe, baza zbożowa oraz działek o pow. ok. 4 ha. Suma oszacowania wynosi 6829612 zł, zaś cena wywołania jest równa 3/4 sumy.

Czytaj więcej

Pierwsza szkocka whisky z owsa

Nowa destylarnia whisky InchDairnie z Fife wydestylowała owies z przeznaczeniem na whisky typu single grain. W przyszłości whisky z owsa ma zainaugurować serię o nazwie PrinLaws Collection, w której firma chce przedstawiać różne oblicza whisky, zrobione z różnych zbóż, z wykorzystaniem różnych beczek, a nawet różnych drożdży. Owies stanowił większość w zacierze, reszta to słodowany jęczmień, znacznie łatwiejszy w fermentacji. Pierwsza destylacja odbyła się w klasycznym alembiku, druga w lomond still, które jest aparatem hybrydowym – alembikiem wzbogaconym o trzypółkową kolumnę. Destylarnia Scapa wykorzystuje lomond still, ale odwrotnie – do pierwszej destylacji. Desty;lat trafił do beczek po bourbonie oraz po portugalskim muscatelu.

Diageo otwiera nową destylarnię whiskey w Dublinie

Należąca do Diageo destylarnia Roe & Co rozpoczęła produkcję w Dublinie. Nazwa nawiązuje do postaci George’a Roe, legendy irlandzkiej whiskey z czasów jej świetności w XIX wieku. Otwarcie destylarni kosztowało 25 mln euro, a ulokowano ją w odrestaurowanych budynkach elektrowni browaru Guinnessa przy Thomas Street. Są tu trzy alembiki, które mogą pracować razem, ale też tylko w parze do podwójnej destylacji, roczne moce produkcyjne to 500 tys. l. Wszystkie kierownicze stanowiska w destylarni objęły kobiety, zarządza nią Gráinne Wafer, master blenderem jest Caroline Martin, zaś master distillerem Lora Hemy. 21 czerwca destylarnia zostanie otwarta dla odwiedzających.

Czytaj więcej

Mix

firma powstała w 1996 roku, ma dwa zakłady produkcyjne na Pomorzu. Specjalizuje się w produkcji win owocowych, soków, napojów oraz cydrów. Produkty te powstają w Kwidzynie, w zakładzie zajmującym obszar ponad trzech hektarów. To jedna z najnowocześniejszych fabryk w Polsce. Grupa Mix zatrudnia ponad 120 osób. Rocznie produkuje ponad 30 mln l wina oraz 3,5 mln l soków, napojów i cydrów. W 2018 roku firma zadebiutowała w segmencie mocnych alkoholi z marką wódki czystej Sopocka, poszerzoną następnie o wersje smakowe: Sopocka Gorzka (36%), Sopocka Cytrynowa (32%), Sopocka Wiśniowa (32%) oraz Sopocka Pigwowa (32%).

Mazurska Manufaktura Alkoholi przedłuża zbiórkę crowdfundingową

Mazurska Manufaktura Alkoholi przedłużyła kampanię crowdfundingową na platformie Beesfund do 1 lipca br. Jak dotąd firma zebrała niemal 1,5 mln zł od ponad 650 akcjonariuszy, wśród których znalazła się m.in. Magda Gessler. Zebrane środki zostaną przeznaczone m.in. na rozwój produkcji wódki i nalewek kraftowych. W planach spółki jest także wejście na Newconnect.

Czytaj więcej

Manufaktura Nalewek

rodzinna firma (spółka Nalewki Rodziny Krzanowskich) jest rozwinięciem domowej pasji. Zlokalizowana na Podkarpaciu, w małej miejscowości pod Krosnem – Korczynie. Obecnie to najlepiej wyposażony zakład do produkcji nalewek w Polsce. Całość produkcji odbywa się na bazie owoców skupowanych od zaprzyjaźnionych rolników i przy zastosowaniu profesjonalnej technologii. Są to nalewki w pełni naturalne, powstałe bez użycia sztucznych aromatów, barwników, etc. W 27 tankach powstaje 15 tys. l nalewek. W ofercie są nalewki z: wiśni, malin i czarnej porzeczki w butelkach 200, 350 i 500 ml oraz opakowaniach prezentowych. Poza ofertą własnych nalewek firma współpracuje także z wieloma partnerami w zakresie private labels. Robi m.in. nalewkę ImćPan dla sieci sklepów M&P czy Nalewki Pałacowe dla Hotelu i SPA Polanka.

Zbiórka crowdfundingowa Mazurskiej Manufaktury Alkoholi

Mazurska Manufaktura Alkoholi, czyli nowy brand wytwórni wódek Tarpan w Szczytnie, chce powtórzyć sukces działających na konkurencyjnym rynku browarów rzemieślniczych. W tym celu wyemitowała na portalu equity crowdfundingowym akcje o wartości 4 mln zł. Jak dotąd Spółka zebrała niemal 840 tys. zł, a wśród jej akcjonariuszy znalazła się m.in. Magda Gessler.

Czytaj więcej

Frysk Hynder

holenderska destylarnia whisky single malt, mają też własną słodownię i browar. Do starzenia używają beczek po czerwonych winach, porto, sherry czy koniaku, butelkowane są whisky w wieku 3-5 lat, a także Frysk Hynder Cask Strength. W ofercie destylarnia ma też różne likiery. Destylacja odbywa się w niewielkim hybrydowym aparacie kotłowo-kolumnowym. Zakład jest otwarty dla zwiedzających. Korek butelki wieńczy figurka fryzyjskiego konia. Charakter destylatu jest bardzo wyraźnie drożdżowy.

Teerenpeli

fińska rodzinna destylarnia whisky z Lahti. Robią whisky single malt ze słodu z lokalnego jęczmienia. Zaczynali w 2002 roku od własnej maturacji whisky sprowadzanych ze Szkocji. Obecnie sami destylują 100 tys. l spirytusu rocznie i są największą rodzinną destylarnią w Finlandii. Zakład wyposażony jest w parę szkockich alembików. Jest dostępny dla zwiedzających, jest tu także restauracja. Obecna oferta whisky single malt to: Portii (najpierw leżakowana 3-4 lata w beczkach po bourbonie, potem finiszowana pół roku w beczkach po porto), Kaski (leżakowana wyłącznie w beczkach po sherry), Karhi (po leżakowaniu przez 5-7 lat w beczkach po bourbonie na rok trafia do beczek po maderze), Savu (wersja torfowa, mieszanka beczek po bourbonie – 80% i po sherry pedro ximenez – 20%) oraz Teerenpeli 10YO (beczki po bourbonie i sherry w proporcjach 80:20). Wcześniejsze edycje, już nie dostępne w ofercie to m.in.: Teerenpeli 4YO, 5YO, 6YO, 8YO, Hosa (z mocno wypalonych beczek), Aura (z beczek po piwie porter), Rasi (z beczek po moscatelu) i inne. Styl whisky Teerenpeli jest lekki, kwiatowy, wyraźnie zielone owoce, winogrona. O 2016 roku firma produkuje też własny gin – Pyygin – zestawiany z lokalnych botaników: jagód jałowca, chmielu, liści brzozy i leśnych jagód.

Garrison Brothers

destylarnia whiskey, powstała w Teksasie w 2013 roku, założona przez braci Dana i Donnisa Garrisonów. Ich oferta to: Texas Straight Small Batch Bourbon Whiskey (47%), Garrison Brothers Single Barrel Bourbon Whiskey (47%), Cowboy Straight Bourbon Whiskey (68,5%) – utytułowana w „Whisky Bible” Jima Murraya American Whiskey of the Year w 2014 i 2017 roku, Balmorhea Double-Barreled Bourbon Whiskey (57,5%) – dwa lata plus dwa lata w różnych beczkach z amerykańskiego dębu, Estacado Port-Finished Straight Bourbon Whiskey (53,5%) – po trzech latach w amerykańskim dębie trafiła na sześć miesięcy do beczek po porto z piwnic Llano Estacado oraz Honey Dew (40%) – czteroletni bourbon z dodatkiem lokalnego miodu.

Czytaj więcej

GlenAllachie otwarte dla zwiedzających

Destylarnia GlenAllachie, założona w Speyside w 1967 roku, doczekała się momentu, w którym można ją zwiedzać. Nowy właściciel, konsorcjum Billy Walkera, otworzył właśnie centrum dla zwiedzających. Poza zwiedzaniem atrakcją jest możliwość napełnienia z beczki własnej whisky i zabrania butelki. Uruchomiono także sklep z pamiątkami i zabutelkowano dwie specjalne edycje single malts GlenAllachie, które dostępne będą wyłącznie w destylarni. To wyselekcjonowane przez Billy Walkera edycje 12YO (95 funtów za butelkę) i 29YO (350 funtów).