Brown-Forman rozbudowuje destylarnię w Louisville

Rozpoczęły się prace nad rozbudową destylarni Old Forester w stolicy stanu Kentucky, Louisville. Inwestycja dotąd kosztowała ponad 5 mln dolarów, jednak nowe plany przewidują aż 95 dodatkowych milionów. Liczba kadzi fermentacyjnych zostanie podwojona, dodana zostanie nowa kadź zacierna, a także kolumnowy system destylacyjny. Powstanie tu także instytut badawczy nad amerykańskim białym dębem i jego wpływem na proces starzenia alkoholu. Destylarnia powstała przy Dixie Highway, w miejscu, w którym niegdyś działała Shively Distillery. Oryginalnie zbudowana w 1935 roku przez Old Kentucky Distillery Company, została w 1940 roku przejęta przez Brown-Forman.

Czytaj więcej

Bimber w Szkocji

Bimber Distillery z siedziba w Londynie ogłosiła plan budowy nowej destylarni whisky w Szkocji, w Dunphail, na wschód od Forres. Firma planuje także rozbudowę zakładu w Londynie. Właścicielem jest Polak, Dariusz Płażewski. Nowa destylarnia ma działać, jak w dawnych czasach, przy farmie, ma mieć własna podłogę do słodowania i tradycyjną suszarnię słodu, plany rocznej produkcji to 200 tys. l spirytusu. Jęczmień ma pochodzić lokalnych upraw, whisky będzie starzona w magazynie typu dunnage. Powstanie tu także centrum dla zwiedzających. Planowana nazwa to Dunphail Distillery. Polskim dystrybutorem Bimber Distillery jest Tudor House.

Glen Albyn

Destylarnia powstała w 1844 roku z inicjatywy James Sutherland, burmistrza Inverness. Poza Glen Albyn w Inverness, położonym nad słynnym Jeziorem Ness, działały także od 1807 roku Millburn i od 1892 roku Glen Mhor, obecnie nie ma już żadnej, wszystkie zostały zamknięte i wyburzone. Glen Albyn położona była przy wschodnim nabrzeżu Kanału Kaledońskiego, wodę czerpała bezpośrednio z Jeziora Ness. Przez krótki czas w latach 50. XIX wieku była zamieniona na młyn. W 1884 roku przejęta i rozbudowana przez spółkę Gregory and Co. W latach 1917-1919 roku w destylarni uruchomiono wytwórnię min morskich i torped. W 1920 roku przejęta przez firmę Mackinlays & Birnie Company, a w 1972 roku przez Distillers Company Limited (obecnie Diageo). Zamknięta w 1983 roku, potem wyburzona, dzisiaj jest tu market i parking. Była małą destylarnią, z jedną tylko parą alembików. Do 1980 roku miała własną słodownię. Używali torfowanego słodu, torf pochodził z bagnisk Dava Moor, leżących na wschód od Inverness.

Czytaj więcej

Kolejna destylarnia na Islay

Jeszcze w tym roku ma rozpocząć się budowa nowej destylarni na Islay. Za inwestycją kryje się spółka Elixir Distillers, której współwłaścicielem jest znana postać w świecie whisky, Sukhinder Singh, twórca m.in. The Whisky Exchange. Destylarnia powstaje na przedmieściach Port Ellen, będzie przy niej działało centrum dla zwiedzających. Nazwy jeszcze nie ujawniono.

Likwidacja rozlewni w Łańcucie

Jak podały „Super Nowości” z Rzeszowa, United Beverages 9 lutego ogłosiło zamknięcie rozlewni wódki w Polmosie Łańcut. Zwolnionych zostanie 18 osób. Podobno związki zawodowe prowadzą rozmowy z Romanem Potockim, potomkiem dawnych właścicieli fabryki, żeby pomógł uratować zakład. United Beverages nie planuje jednak zamykania części produkcyjnej, nowo wyposażona gorzelnia ma nadal produkować wódki. W całym zakładzie pracuje obecnie 59 osób. Zarządzana przez Williama Careya spółka przejęła Polmos Łańcut w ubiegłym roku, wraz z innymi aktywami Marie Brizard Wines & Spirits w Polsce.

Koniec Polmosu Łańcut?

Lokalne media biją na alarm, Fabryce Wódek w Łańcucie, która ma 250 lat historii, kolejny raz grozi zamknięcie. Nowym właścicielem Łańcuta i innych aktywów Marie Brizard Wine & Spirits w Polsce została firma United Baverages S.A. Miasto Łańcut opublikowało list burmistrza, starosty, a także posła na Sejm RP Kazimierza Gołojucha do Williama Careya, prezesa zarządu CEO United Beverages S.A. Czytamy w nim, że są zaniepokojeni doniesieniami o planowanym wygaszeniu produkcji w Fabryce Wódek Polmos Łańcut przez nowego właściciela.

Czytaj więcej

Pierwsza legalna whisky w Szkocji

Jak wiadomo, pierwszym, który uzyskał licencję na destylację w Szkocji był George Smith, twórca Glenlivet. Licencja pochodzi z 1824 roku, rok po tym, kiedy brytyjski parlament uchwalił Excise Act, regulujący podatki od produkcji alkoholu. Po nim o licencje zaczęli występować inni gorzelnicy. Czy jednak rzeczywiście George Smith był pierwszym legalnym producentem whisky w Szkocji? Nie. Był tylko pierwszym, który zaczął płacić podatki.

Czytaj więcej

Sukcesy Mazurskiej Manufaktury Alkoholi

Mazurska Manufaktura Alkoholi ze Szczytna zamknęła 2021 rok ze sprzedażą na poziomie 9,24 mln zł netto. 29 grudnia, po otrzymaniu promesy z Banku ING, firma złożyła wniosek o dofinansowanie w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, poddziałanie 3.2.2 Kredyt na innowacje technologiczne. Łączna wartość tzw. środków kwalifikowanych projektu to blisko 8,5 mln zł, z czego jest szansa na 70% wsparcia z Unii.

Marka Karuizawa powraca

Karuizawa Distillers to firma założona przez Koji Shimaoka. Rozpoczęto budowę nowej destylarni whisky w Komoro, produkcja ma się rozpocząć już w 2022 roku. Położona na wzgórzu, na wysokości 910 m, kilka kilometrów od miejsca, w którym stała dawna destylarnia. Prawdziwa Karuizawa została zamknięta w 2010 roku i wyburzona w 2012. Obecnie butelki ze starej Karuizawy osiągają bardzo wysokie ceny na aukcjach. W projekt zaangażowany jest Ian Chang, wcześniej związany z whisky Kavalan, będzie wiceprezesem i master blenderem w Komoro Distillery.

Wyprzedaż majątku firmy Kozuba i Synowie

2 listopada ogłoszony został przetarg na majątek upadłej spółki Z. Kozuba i Synowie Sp. z o.o. Pierwszy polski producent kraftowych wódek i whisky rozpoczął postępowanie upadłościowe w lipcu 2019 roku, prowadził je Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIX Wydział Gospodarczy dla spraw Upadłościowych i Restrukturyzacyjnych. Wystawiony na licytacje majątek spółki to lokal przy ul. Jana III Sobieskiego 1 w Warszawie oraz nieruchomości gruntowe zabudowane budynkiem drewnianym, pełniącym funkcję wytwórni napojów spirytusowych, stanowiącej działkę ewid. nr 45/10 z obrębu 0007 Jabłonka, o pow. 1992 mkw. Wcześniej w Jabłonce była wytwórnia alkoholu, wyposażona w alembiki firmy Holstein, a także rozlewnia, nalewkarnia i leżakownia. Obecnie firma Kozuba kontynuuje działalność w zakresie produkcji kraftowych alkoholi jako Kozuba & Sons na Florydzie, nad Zatoką Tampa, dokąd przewieziono wyposażenie destylarni z Jabłonki. W ofercie mają: whisky, bourbon, wódki i likiery.

Gordon & MacPhail otwiera destylarnię w Speyside

The Cairn, to nazwa nowej destylarni whisky w Speyside, którą wiosną w 2022 roku planuje otworzyć znany niezależny bottler, firma Gordon & MacPhail. Nazwa nawiązuje do lokalizacji, destylarnia jest położona u podnóża wzgórz Cairngorm. Po gaelicku cairn to ustawiony przez człowieka kamienny słup. To druga destylarnia należąca do Gordon & MacPhail, pierwsza to Benromach Distillery.

Mazurska Manufaktura Alkoholi powiększa kapitał

Mazurska Manufaktura Alkoholi, producent kraftowych alkoholi wysokoprocentowych, rozpoczęła publiczną ofertę akcji, której warunki są zaprezentowane na platformie CrowdConnect.pl. W pierwszym etapie emisji inwestorzy mają możliwość zapisów na I transzę akcji o wartości 2,2 mln zł. Drugi etap, na kolejne 2,2 mln zł rozpocznie się 13 listopada i potrwa maksymalnie do 27 listopada. Cele emisji to rewitalizacja zabytkowego browaru w Szczytnie, gdzie firma przenosi swoją siedzibę, uruchomienie produkcji legendarnego na Warmii i Mazurach piwa Jurand oraz rozproszenie akcji przed planowanym debiutem na NewConnect. Po czterech dniach od startu emisji spółka zebrała zapisy na 100 proc. akcji dostępnych w pierwszym etapie.

Cooley Distillery

nowoczesny kombinat, położony u podnóża Cooley Mountains, z których czerpie wodę do produkcji whiskey (ze źródła Slieve na gCloc). Wyposażony w trzy wielkie alembiki do destylacji pot still oraz w zestaw kolumn do destylacji whisky zbożowej (powstaje tu m.in. ceniona single grain whiskey Greenore). Właściciel marek: Kilbeggan, Tyrconnell, Connemara i wielu innych. Przez lata destylarnia dostarczała też alkohol niezależnym producentom, którzy butelkowali go pod własną marką.

Czytaj więcej

Wolfcraig Distillery i Richard Paterson

Niedaleko Stirling w Szkocji (Highland) powstanie nowa destylarnia whisky Wolfcraig Distillery. Inwestycja ma pochłonąć 15 mln funtów, powstanie tu także centrum dla zwiedzających, bar i restauracja na 180 osób. Za przedsięwzięciem stoją osoby związane wcześniej z Whyte & Mackay, w tym były prezes Michael Lunn oraz dyrektorzy John Moore i Jamie Lunn. Dołączą do nich ludzie wcześniej związani z Diageo, Bacardi oraz były master distiller w Bladnoch – Ian Macmillan. Destylarnia ma mieć moce produkcyjne 1,5 mln l, zatrudniać 50 osób. Otwarcie planowane jest na lato 2022. Największą sensacją jest jednak informacja, że młoda firma zatrudniła na stanowisku master blendera weterana szkockiej whisky, przez 50 lat oracującego z White & mackay – Richarda Patersona, który będzie master blenderem w Wolfcraig .