Diageo otwiera nową destylarnię whiskey w Dublinie

Należąca do Diageo destylarnia Roe & Co rozpoczęła produkcję w Dublinie. Nazwa nawiązuje do postaci George’a Roe, legendy irlandzkiej whiskey z czasów jej świetności w XIX wieku. Otwarcie destylarni kosztowało 25 mln euro, a ulokowano ją w odrestaurowanych budynkach elektrowni browaru Guinnessa przy Thomas Street. Są tu trzy alembiki, które mogą pracować razem, ale też tylko w parze do podwójnej destylacji, roczne moce produkcyjne to 500 tys. l. Wszystkie kierownicze stanowiska w destylarni objęły kobiety, zarządza nią Gráinne Wafer, master blenderem jest Caroline Martin, zaś master distillerem Lora Hemy. 21 czerwca destylarnia zostanie otwarta dla odwiedzających.

Czytaj więcej

Mix

firma powstała w 1996 roku, ma dwa zakłady produkcyjne na Pomorzu. Specjalizuje się w produkcji win owocowych, soków, napojów oraz cydrów. Produkty te powstają w Kwidzynie, w zakładzie zajmującym obszar ponad trzech hektarów. To jedna z najnowocześniejszych fabryk w Polsce. Grupa Mix zatrudnia ponad 120 osób. Rocznie produkuje ponad 30 mln l wina oraz 3,5 mln l soków, napojów i cydrów. W 2018 roku firma zadebiutowała w segmencie mocnych alkoholi z marką wódki czystej Sopocka, poszerzoną następnie o wersje smakowe: Sopocka Gorzka (36%), Sopocka Cytrynowa (32%), Sopocka Wiśniowa (32%) oraz Sopocka Pigwowa (32%).

Mazurska Manufaktura Alkoholi przedłuża zbiórkę crowdfundingową

Mazurska Manufaktura Alkoholi przedłużyła kampanię crowdfundingową na platformie Beesfund do 1 lipca br. Jak dotąd firma zebrała niemal 1,5 mln zł od ponad 650 akcjonariuszy, wśród których znalazła się m.in. Magda Gessler. Zebrane środki zostaną przeznaczone m.in. na rozwój produkcji wódki i nalewek kraftowych. W planach spółki jest także wejście na Newconnect.

Czytaj więcej

Manufaktura Nalewek

rodzinna firma (spółka Nalewki Rodziny Krzanowskich) jest rozwinięciem domowej pasji. Zlokalizowana na Podkarpaciu, w małej miejscowości pod Krosnem – Korczynie. Obecnie to najlepiej wyposażony zakład do produkcji nalewek w Polsce. Całość produkcji odbywa się na bazie owoców skupowanych od zaprzyjaźnionych rolników i przy zastosowaniu profesjonalnej technologii. Są to nalewki w pełni naturalne, powstałe bez użycia sztucznych aromatów, barwników, etc. W 27 tankach powstaje 15 tys. l nalewek. W ofercie są nalewki z: wiśni, malin i czarnej porzeczki w butelkach 200, 350 i 500 ml oraz opakowaniach prezentowych. Poza ofertą własnych nalewek firma współpracuje także z wieloma partnerami w zakresie private labels. Robi m.in. nalewkę ImćPan dla sieci sklepów M&P czy Nalewki Pałacowe dla Hotelu i SPA Polanka.

Zbiórka crowdfundingowa Mazurskiej Manufaktury Alkoholi

Mazurska Manufaktura Alkoholi, czyli nowy brand wytwórni wódek Tarpan w Szczytnie, chce powtórzyć sukces działających na konkurencyjnym rynku browarów rzemieślniczych. W tym celu wyemitowała na portalu equity crowdfundingowym akcje o wartości 4 mln zł. Jak dotąd Spółka zebrała niemal 840 tys. zł, a wśród jej akcjonariuszy znalazła się m.in. Magda Gessler.

Czytaj więcej

Frysk Hynder

holenderska destylarnia whisky single malt, mają też własną słodownię i browar. Do starzenia używają beczek po czerwonych winach, porto, sherry czy koniaku, butelkowane są whisky w wieku 3-5 lat, a także Frysk Hynder Cask Strength. W ofercie destylarnia ma też różne likiery. Destylacja odbywa się w niewielkim hybrydowym aparacie kotłowo-kolumnowym. Zakład jest otwarty dla zwiedzających. Korek butelki wieńczy figurka fryzyjskiego konia. Charakter destylatu jest bardzo wyraźnie drożdżowy.

Teerenpeli

fińska rodzinna destylarnia whisky z Lahti. Robią whisky single malt ze słodu z lokalnego jęczmienia. Zaczynali w 2002 roku od własnej maturacji whisky sprowadzanych ze Szkocji. Obecnie sami destylują 100 tys. l spirytusu rocznie i są największą rodzinną destylarnią w Finlandii. Zakład wyposażony jest w parę szkockich alembików. Jest dostępny dla zwiedzających, jest tu także restauracja. Obecna oferta whisky single malt to: Portii (najpierw leżakowana 3-4 lata w beczkach po bourbonie, potem finiszowana pół roku w beczkach po porto), Kaski (leżakowana wyłącznie w beczkach po sherry), Karhi (po leżakowaniu przez 5-7 lat w beczkach po bourbonie na rok trafia do beczek po maderze), Savu (wersja torfowa, mieszanka beczek po bourbonie – 80% i po sherry pedro ximenez – 20%) oraz Teerenpeli 10YO (beczki po bourbonie i sherry w proporcjach 80:20). Wcześniejsze edycje, już nie dostępne w ofercie to m.in.: Teerenpeli 4YO, 5YO, 6YO, 8YO, Hosa (z mocno wypalonych beczek), Aura (z beczek po piwie porter), Rasi (z beczek po moscatelu) i inne. Styl whisky Teerenpeli jest lekki, kwiatowy, wyraźnie zielone owoce, winogrona. O 2016 roku firma produkuje też własny gin – Pyygin – zestawiany z lokalnych botaników: jagód jałowca, chmielu, liści brzozy i leśnych jagód.

Garrison Brothers

destylarnia whiskey, powstała w Teksasie w 2013 roku, założona przez braci Dana i Donnisa Garrisonów. Ich oferta to: Texas Straight Small Batch Bourbon Whiskey (47%), Garrison Brothers Single Barrel Bourbon Whiskey (47%), Cowboy Straight Bourbon Whiskey (68,5%) – utytułowana w „Whisky Bible” Jima Murraya American Whiskey of the Year w 2014 i 2017 roku, Balmorhea Double-Barreled Bourbon Whiskey (57,5%) – dwa lata plus dwa lata w różnych beczkach z amerykańskiego dębu, Estacado Port-Finished Straight Bourbon Whiskey (53,5%) – po trzech latach w amerykańskim dębie trafiła na sześć miesięcy do beczek po porto z piwnic Llano Estacado oraz Honey Dew (40%) – czteroletni bourbon z dodatkiem lokalnego miodu.

Czytaj więcej

GlenAllachie otwarte dla zwiedzających

Destylarnia GlenAllachie, założona w Speyside w 1967 roku, doczekała się momentu, w którym można ją zwiedzać. Nowy właściciel, konsorcjum Billy Walkera, otworzył właśnie centrum dla zwiedzających. Poza zwiedzaniem atrakcją jest możliwość napełnienia z beczki własnej whisky i zabrania butelki. Uruchomiono także sklep z pamiątkami i zabutelkowano dwie specjalne edycje single malts GlenAllachie, które dostępne będą wyłącznie w destylarni. To wyselekcjonowane przez Billy Walkera edycje 12YO (95 funtów za butelkę) i 29YO (350 funtów).

Levi Serafino

destylarnia-muzeum. Można powiedzieć, że żywe muzeum, bo wszystkie stare urządzenia pracują i produkują grappę. Cały czas destylują w alembiku z 1920 roku. Jako jedyny producent we Włoszech opalają alembik ogniem. Sporą część muzeum stanowią pamiątki po ostatnim właścicielu z rodziny Levi, zmarłym w 2008 roku Romano Levim, który prowadził destylarnię z żoną Lidią. Romano był artystą, malarzem, w destylarni zebrano jego prace, w tym kolekcję 999 etykiet do grappy, które projektował. Na wielu z nich są tańczące kobiety, seria nazywa się Donna Selvatica che scavalca le colline, czyli Dzika kobieta skacząca po wzgórzach. Taką też nazwę ma linia butelkowanej tu grappy.

Czytaj więcej

Plonhof

mała rodzinna destylarnia w miasteczku Tramin, w którym działają też dwaj inni producenci mocnych alkoholi – Roner i Psenner. Region słynie z winnic oraz sadów owocowych. Plonhof ma własne sady owocowe w Górnej Adydze, ciągnące się na wysokości 300-600 m n.p.m. Właścicielem i mistrzem destylacji jest Hansjörg Weis. Wykorzystują klasyczny miedziany aparat do destylacji okresowej, wyposażony w niewielką, czteropółkową kolumnę. W ofercie mają dwie grappy jednoszczepowe z dominujących w regionie winogron – lagrein i gewürztraminer. Z tego drugiego szczepu robią także aromatyczną acquavite di uva. Ponadto mają w ofercie destylaty owocowe: jabłka, pigwy, gruszki williams, śliwki.

Czytaj więcej

Nowa destylarnia na Islay

Hunter Laing, niezależny szkocki bottler, otworzył dziewiątą destylarnię na wyspie Islay – Ardnahoe Distillery. Ulokowana jest na północno-wschodnim brzegu wyspy, pomiędzy destylarniami Caol Ila i Bunnahabhain. Inwestycja pochłonęła ok. 12 ml funtów, zakład zatrudniać będzie 30 osób, centrum turystyczne ma rocznie witać ok. 20 tys. entuzjastów torfowej whisky. Wyposażona w parę klasycznych alembików Forsyths o pojemności 13 tys. i 11 tys. l. Wszystko jest w starym stylu, alembiki mają zewnętrzne deflegmatory typu worm tub, chłodzone wodą i zanurzone w drewnianych kadziach. Są tu drewniane kadzie fermentacyjne z sosny oregońskiej oraz mający sto lat młyn do ziarna Vickers Boby Mill. Wodę destylarnia czerpie z pobliskiego jeziora Ardnahoe. Do maturacji w większości wykorzystywane będą beczki po bourbonie, ok. 20% to beczki po sherry oloroso typu hogshead. Już ogłoszono sprzedaż pierwszych 400 beczek w systemie przedsprzedaży dla kolekcjonerów. Dyrektorem zarządzającym został Stewart Laing, który ponad 50 lat temu swoją karierę z whisky zaczynał w Bruichladdich i, jak twierdzi, przesiąknął torfową whisky. Master distillerem został Jim McEwan, wcześniej na tym samym stanowisku w Bruichladdich.

Czytaj więcej

Wizyta w Distillerie Trentine SAS

Distillerie Trentine SAS powstała w 1864 roku w miasteczku Mezzocorona. Dzisiaj w rękach piątego pokolenia, firmą kieruje Fabio Andreis wraz z żoną. W 1998 roku wybudowali nowy zakład na przedmieściach, pod pnącą się pionowo czarną skałą, która jest ulubionym miejscem tutejszych paralotniarzy. Zdarza się, że któryś z nich ląduje na dachu destylarni.

Czytaj więcej

Rau

rodzinna destylarnia powstała w 1926 roku i jest najstarszą destylarnią grappy na Sardynii. Mają 20 ha swoich winnic. Destylują w aparatach bain-marie. Destylacja trwa 3-4 godziny, z jednej destylacji jest ok. 15-20 l grappy. – Destylujemy winogrona własne i od sąsiadów od końca sierpnia do listopada – mówi Pietro Rau, master distiller. Grappy butelkują pod marką Sol, czyli Słońce. Oferta obejmuje białe grappy jednoszczepowe z lokalnych winogron vermentino i cannonau, a także kupaże tych dwóch szczepów, które leżakują w beczkach z francuskiego dębu. Ponadto produkują gin i likiery. Ich wina butelkowane są pod marką Tenuta L’Ariosa.

Czytaj więcej

Mazzetti d’Altavilla

destylarnia została założona w 1846 roku w Montemagno przez Filippo Mazzettiego. Od początku specjalizowała się w wyrobie grappy, są najstarszym ciągle działającym producentem grappy w Piemoncie. Na początku XX wieku rodzina Mazzetti założyła drugą destylarnię w Altavilla Monferrato. Dziś firmą zarządza już szóste pokolenie potomków Filippo – Cesare, Nicoletta i Giorgio. Destylują zarówno w klasycznych starych aparatach caldaiette, jak i w kotłowo-kolumnowych aparatach bain-marie. Wykorzystują wiele rodzajów beczek, w tym wielkie po 3500 l ze slawońskiego dębu, klasyczne 225 l z francuskiego dębu, beczki po bourbonie, po wermucie, po winach czy z kasztanowca.

Czytaj więcej

Torquadra

druga, obok Borgo Vecchio, destylarnia z Ospedaletto. Położona w kotlinie gór, które porastają winnice. Nazwę zawdzięcza pobliskim ruinom średniowiecznej obronnej baszty, zwanej Tor Quadra. Destylarnia powstała w 1958 roku, zakładał ją Livio Cavalin, teraz prowadzi ją jego wnuk, Cristiano Cavalin z siostrą Valentiną. – Nasze grappy pachną ziemią Trydentu, destylujemy wyłącznie lokalne winogrona – twierdzi Cristiano Cavalin. Do destylacji używają zarówno aparatów caldaiete, jak i bain-marie. Do leżakowania używają beczek z francuskiego dębu, a do delikatniejszych szczepów jak gewürztraminer czy müller thurgau, używają beczek z drewna wiśni i akacji. Mają wyjątkowo bogatą ofertę grappy aromatyzowanej, m.in.: gałązkami i owocami oliwki, skórkami cytryny, liśćmi pokrzywy, leśnymi jagodami, lukrecją, macierzanką, korzeniem goryczki, jałowcem, igliwiem sosny, alpejskimi trawami czy kminkiem. Do tego należy dodać kilkanaście likierów, od gorzkich ziołowych po słodkie bombardino.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Bertagnolli

Distilleria Bertagnolli została zbudowana niemal naprzeciwko stacji kolejowej w miasteczku Mezzocorona, w Trydencie. U podnóża surowych, czarnych, niemal wyrastających pionowo skał – gór o tej samej co miasteczko nazwie. To nowy, duży zakład, jednak początki firmy sięgają 1870 roku, kiedy potentat ziemski i właściciel wielkich winnic, Edoardo Bertagnolli, ożenił się z Giulią de Kreutzenberg, córką farmaceuty. Tak połączyły się winogrona i sztuka destylacji, jak to ujmuje rodzinna historia. Destylarnia została nazwana Premiata Distilleria G. Bertagnolli, na cześć Giulii. W 1886 roku uzyskali kontrakt na dostarczanie alkoholi na dwór królewski Habsburgów.

Czytaj więcej