Segnana

znana destylarnia z Trydentu, założona w 1880 roku przez Paolo Segnana z Borgo Valsugana. Początkowo działała jako typowa dla tamtego okresu destylarnia mobilna – na kółkach. W 1982 roku Segnana została przejęta przez rodzinę Lunelli, producenta wina musującego Ferrari i obecnie działa w ścisłej współpracy z winiarnią, przerabiając wytłoczyny. Wyposażona jest w potężne, nowoczesne miedziane aparaty destylacyjne typu bain-marie. W leżakowni uruchomiono system solera, w którym dojrzewają specjalne edycje grappy. Najważniejszym szczepem jest chardonnay, poza tym butelkowane są grappy z winogron moscato, traminer, pinot nero. Ulokowana w miejscowości Ravina destylarnia jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Casalferro Barone Ricasoli

Casalferro to słynne czerwone wino z Toskanii, stworzone przez Francesco Ricasoli w 1993 roku. Robione wyłącznie z winogron merlot, dojrzewające minimum osiemnaście miesięcy w dębowych beczkach, z czego 30% stanowią beczki nowe. Jego cechą są intensywne aromaty korzenne. Grappa powstaje z wytłoczyn pozostających po fermentacji wina, a więc moszcz jest już gotowy do destylacji. W aromacie bardzo dużo słonecznika i lekko lakier. Smak delikatny – rumianek, słonecznik. Finisz bardzo słodki – słonecznik w miodzie. Cóż, efekt destylacji wytłoczyn w niczym nie przypomina wina. Uwodzi inaczej. Moc – 45%.

Bianchi

rodzinna destylarnia powstała w 1950 roku w Marsali. Jest jedynym dużym producentem grappy na Sycylii, zgodnie z nowymi przepisami od 2008 roku posługują się oznaczeniami geograficznymi Grappa di Sicilia i Grappa di Marsala. Zakład mieści się częściowo na terenie zabytkowej posiadłości, zbudowanej w 1770 roku dla angielskiej rodziny Woodhouse, która zajmowała się handlem winami marsala. Jest tu także wieża widokowa, nic zatem dziwnego, że destylarnia rodziny Bianchi należy do największych atrakcji turystycznych w mieście.

Czytaj więcej

Mangilli

symbolem firmy jest herb markizów Mangilli, którzy od końca XIX wieku prowadzili winnice w okolicach miasteczka Flumignano di Talmassons we Friuli. W 1977 roku markiz Fabio Mangilli odsprzedał większościowe udziały w winiarskim biznesie Francesco Perissinotto. Butelkowane są wina szczepów: progetto, picolit, ramandolo, chardonnay i sauvignon blanc, w tym także wina musujące, roczna produkcja to ok. 5500 hl. Oprócz win produkują także grappę. Mają destylarnię wyposażoną w tradycyjne dla regionu kubłowe alembiki caldaiette, które pochodzą z początku XX wieku. W 1998 roku zainstalowano także większe aparaty kotłowo-kolumnowe typu bain-marie, które umożliwiają destylację okresową i ciągłą. Po destylacji grappa leżakuje przez minimum sześć miesięcy w stalowych zbiornikach, lub w beczkach. Firma ma łącznie możliwość leżakowania 3500 hl grappy w kadziach stalowych i ok. 1000 hl w beczkach. Wykorzystywane są głównie beczki dębowe. Produkują także grapy technologią torbata – wytłoczyny są wędzone przed destylacją, co daje im bardzo charakterystyczny aromat, przypominający nieco torfowe whisky. Grappy białe jednoszczepowe robione są z winogron: glera, chardonnay, moscato i cabernet. W ofercie jest też destylat z całych winogron – acquavite d’uva (biały i starzony), poza tym okowity z malin i brzoskwini, grappa z dodatkiem czarnych jagód oraz liczne likiery: owocowe, ziołowe i mleczne.

Unterthurner

destylarnia z Górnej Adygi, założona w 1947 roku w Marlengo. Produkuje głównie na rynki Austrii, Niemiec, Szwajcarii oraz na rynek lokalny, gdzie dominuje ludność niemieckojęzyczna. Używają typowych zbiornikowych miedzianych aparatów do destylacji owocowych okowit, a ich wybór w ofercie jest ogromny – od owoców z sadów po leśne i dziko rosnące. Większość produkcji to destylaty młode. Do starzenia grappy używają dębu francuskiego. Ofertę uzupełniają gin i likiery.

Czytaj więcej

Walcher

w 1966 roku Alfons Walcher uruchomił na rodzinnej farmie małą destylarnię. Farma o niemieckiej nazwie Turmbachhof należy do rodziny Walcher od dziewięciu pokoleń i ulokowana jest w regionie winiarskim, w miasteczku Appiano, w Górnej Adydze. Firma wyposażona jest w miedziane kolumny do destylacji ciągłej oraz w hybrydowe aparaty kotłowo-kolumnowe bain-marie. Fermentacja odbywa się w wielkich stalowych cysternach. Do starzenia używają głównie francuskiego dębu, ale też beczek z drewna morwy czy jesionu. Obecnie za produkcję odpowiada syn Alfonsa – Theodor Walcher. Kolekcja grappy jednoszczepowej obejmuje winogrona: gewürztraminer, lagrein, glera, moscato giallo, goldmuskateller, rosenmuskateller, cabernet, chardonnay, kerner, pinot nero, müller thurgau, sauvignon blanc, poza tym jest wiele kupaży, w tym luksusowe wersje długo leżakowane. Równie bogata jest kolekcja okowit owocowych – malina, gruszka Williams (także z gruszką w butelce), morela, truskawka, śliwka, jabłko, winogrona chardonnay. Robią także starzoną w beczkach brandy jabłkową pod marką Pommegnac. Pod marką Paradiso mają winogronową brandy z beczek z francuskiego dębu. Jest też ogromna, licząca ponad. sto różnych smaków, oferta likierów. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających w soboty, a w inne dni po uprzednim umówieniu wizyty.

Czytaj więcej

Villa Laviosa

destylarnia umiejscowiona jest w Settequerce-Terlano, w regionie Górna Adyga. Do produkcji grappy i okowit owocowych wykorzystują kolumny oraz aparat bain-marie, trunki leżakują w beczkach z dębu, wiśni i jesionu. Wyjątkowo bogata jest oferta ich grappy jednoszczepowej, z winogron: chardonnay, teroldego, lagrein, moscato, gewürztraminer, müller thurgau, kerner, pinot nero, jest też grappa Amarone z wytłoczyn pozostałych po produkcji tych win. Jeszcze obszerniejsza jest kolekcja grappy aromatyzowanej ziołami, korzeniami, kwiatami, takimi jak: gałązki sosny, piołun, kmin rzymski, jałowiec, korzeń gencjany, lukrecja, miód, pokrzywa, ruta, imbir, czarny bez, rumianek czy mieszanka ziół górskich. Mają także likiery: ziołowe, orzechowe, owocowe, mleczne oraz gin infuzjowany alpejskimi ziołami. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Pilzer

ceniony producent z Trydentu, o silnej międzynarodowej dystrybucji. Firma powstała w 1957 roku w Faver z inicjatywy Vincenzo Pilzera. W 2001 roku została otwarta nowa destylarnia w Portegnac. Ulokowana wśród winnic w Dolinie Cembra. Fermentacja świeżych wytłoczyn odbywa się w stalowych cysternach. Do destylacji firma wykorzystuje zarówno potężne aparaty kotłowo-kolumnowe bain-marie, jak i miedziane kolumny. Do starzenia używają głównie francuskiego dębu. Oferta białej grappy jednoszczepowej obejmuje winogrona: chardonnay, moscato giallo, nosiola, müller thurgau, traminer, teroldego, schiava i pinot nero. Ponadto mają destylaty owocowe z: jabłek, jabłek i pigwy, moreli, gruszek Williams, a także z całych winogron müller thurgau. Robią grappy infuzjowane: jałowcem, pokrzywą, korzeniem goryczki, piołunem i rutą. Mają swój GinPilz – jałowcówkę w stylu flamandzkiego genever oraz brandy.

Czytaj więcej

Borgo Vecchio

producent grappy z Ospedaletto w Trydencie. Destylują w potężnych cebulastych miedzianych alembikach i w kolumnach. Do leżakowania używają dębu francuskiego z Limousin oraz drewna wiśni do bardziej aromatycznych winogron, jak np. gewürztraminer. Ich białe grappy jednoszczepowe to: chardonnay, teroldego, moscato, pinot nero, muller thurgau, mają też liczne kupaże czy grappę destylowaną z wytłoczyn po produkcji win amarone (w wersji białej i starzonej). Destylują owoce – morele i jabłka, mają grappy infuzjowane: jałowcem, piołunem, alpejskimi ziołami czy igliwiem górskich sosen. Poza tym w ofercie mają ok. 50 różnych smaków likierów owocowych, ziołowych czy mlecznych.

Czytaj więcej

Francesco Santa Massenza

Distilleria Francesco z Vezzano w Trydencie chwali się kilkupokoleniową tradycją, ale jest to zupełnie nowy zakład, wyposażony w dwa lśniące miedziane aparaty kotłowo-kolumnowe do destylacji okresowej. Właścicielami są Francesco i Alessandro Poli. Robią grappy oraz wina biodynamiczne. Kolekcja białej grappy jednoszczepowej obejmuje destylaty z winogron: moscato giallo, traminer, müller thurgau, nosiola, cabernet i marzemino. Grappy starzone leżakują w beczkach z dębu, głównie francuskiego. Mają także bogatą kolekcję grappy infuzjowanej – marzanką, jałowcem, pędami sosny, rutą, gorzkimi ziołami, mirtem, kosodrzewiną czy jagodami malin. Ponadto robią okowity z: wiśni, gruszek, śliwek, winogron.

Czytaj więcej

Maschio Bonaventura

duży producent grappy z regionu Veneto, mocno obecny w HORECA, właściwie w całych Włoszech. Firma powstała pod koniec XIX wieku w miejscowości Cismon del Grappa, nad rzeką Brenta, u podnóża gór Grappa. Jej twórcą był Antonio Maschio. Jego wnuk, Bonaventura Maschio, przeniósł destylarnię do Gaiarine. Szybka ekspansja firmy zaczęła się w latach 80. XX wieku, wraz z wprowadzeniem na rynek produktu o nazwie Prime Uve – destylatu z całych winogron, początkowo młodego, a z czasem także starzonego w beczkach. Obecnie dysponują najszerszą we Włoszech ofertą distillato d’uva, składają się na nią kupaże: Prime Uve Bianche, Prime Uve Nere, Prime Uve Oro, Q.B., Cru di Prime Uve Prosecco da Uve Passite, Cru di Prime Uve Merlot, Cru di Prime Uve Marzemino, Cru di Prime Uve Chardonnay, Cru di Prime Uve Müller Thurgau, Cru di Prime Uve Primitivo, Cru di Prime Uve Raboso, Cru di Prime Uve Moscato Giallo, Prime Brunello di Montalcino, Prime Zibibbo oraz Prime Sagrantino di Montefalco. Poza tym produkują grappy – najbardziej znana jest linia kupaży 903. Grappy jednoszczepowe butelkowane są w serii Gaiarine, są to: Grappa Chardonnay, Grappa di Chianti, Grappa di Moscato, Grappa di Pinot, Grappa di Prosecco. Firma butelkuje też brandy pod marką Gentlemate, ma kilka rodzajów ginów i gorzki bitter. Używają wielkie staroświeckie miedziane alembiki o kształcie jajka, przypominające perkolatory stosowane do produkcji ginu czy absyntu. Są tu też miedziane kolumny do destylacji ciągłej. Alkohole leżakują głównie w slawońskim dębie.

Czytaj więcej

Franciacorta

Distillerie Franciacorta w Gussago powstała w 1901 roku. Nie należy mylić ze znaną winiarnią Villa Franciacorta z Monticelli Brusati, która także butelkuje grappy, choć na niewielką skalę. Franciacorta (DOCG) to region winnic w Lombardii, słynący z win musujących, wytwarzanych w przeważającej większości z winogron chardonnay. Założycielem Distillerie Franciacorta był Luigi Gozio, a jego spadkobiercy w trzecim pokoleniu wciąż kierują firmą. Już w latach 30. XX wieku była to sporych rozmiarów destylarnia, wyposażona w sześć parowych alembików. Dzisiaj są jednym z większych producentów grappy, zaopatrują wiele sieci dyskontowych (m.in. Lidl), mając w ofercie także szeroką gamę likierów. Destylarnia ulokowana jest w pałacu z IX wieku Borgo Antico San Vitale i jest otwarta dla zwiedzających, urządzono tu małe muzeum, organizowane są koncerty muzyki klasycznej, działa elegancka restauracja. Wewnątrz są zarówno alembiki w stylu szarentejskim, koszowe alembiki typu caldaiette, jak i rozbudowany system aparatów do destylacji okresowej i ciągłej w miedzianych kolumnach. W łukowo sklepionych piwnicach pałacu znajduje się leżakownia. Kolekcja grappy obejmuje zarówno tanie marki, jak znana na całym świecie grappa Piave po eleganckie grappy jednoszczepowe, młode i starzone, z winogron: chardonnay, sangiovese, nebbiolo, corvina, rondinella, molinara, wytłoczyny po produkcji win barolo, brunello czy amarone. Mają też niezwykłą okowitę z jadalnych kasztanów, a także wina i likiery.

Czytaj więcej

Saint-Roch

destylarnia z miasteczka Sant’Orso w Dolinie Aosty, powstała pod koniec XIX wieku, założona przez Guglielmo Levi. Po latach przerwy rodzinne tradycje wskrzesili w 1968 roku Natalina Levi wraz z mężem. Wybudowali nową destylarnię, pięknie położoną w Quart u podnóża gór. Mają bardzo ciekawy alembik w formie kotła z długim kominem, który połączony jest wąską miedzianą szyją z kolumną. Ich klasyczna grappa Grappa Levi Antica Ricetta to kupaż z wielu szczepów, mają też grappy jednoszczepowe: moscato, petit rouge i chardonnay. Prawdziwa specjalność firmy to likiery na bazie górskich ziół, przede wszystkim zbudowane na bazie piołunu génépy w kilku odmianach. Produkują też klasyczne włoskie likiery owocowe, likier kasztanowy oraz miód pitny.

Czytaj więcej

Valverde

firma została założona w 1973 roku przez Carlo Birello, który obecnie prowadzi ją z zoną i synami. Umiejscowiona w Cortemilia, małej wiosce w sercu Langhe, w połowie drogi między Alpami a Morzem Liguryjskim. Winogrona do produkcji grappy pochodzą od okolicznych winogradników, a zioła do produkcji likierów z Alp. Na potrzeby likierów destylują alkohol w kolumnie do mocy 96,5%, grappa powstaje w małym miedzianym alembiku. Ich białe grappy jednoszczepowe to: nebbiolo, arneis, dolcetto, moscato i barbera. Do leżakowania używane są beczki ze slawońskiego dębu, butelkują grappy w wieku: 3, 5 i 8 lat oraz rocznikowe. Są tu kupaże oraz jednoszczepowe: nebbiolo, moscato, barbaresco, barbera. Bogata jest oferta likierów, m.in.: bazylia, skórki pomarańczy, skórki cytryny, korzeń goryczki, lukrecja, orzechy włoskie, mirt, poziomki, truskawki, jagody czy gorzkie ziołowe amaro. Mają też trzy infuzjowane grappy – z płatkami fiołków, kwiatami rumianku i z miodem.

Czytaj więcej

Rovero

destylarnia powstała prawdopodobnie około 1880 roku, a przynajmniej z tego okresu pochodzi zachowany do dzisiaj folwark na obrzeżach Asti, otoczony winnicami. Firma prowadzona jest przez rodzinę Rovero. Mają bio uprawy winorośli, z których robią certyfikowane wina i grappy. Destylują w kotłowo-kolumnowych miedzianych aparatach bain-marie. Rodzina zajmuje się także pszczelarstwem i hodowlą osłów, mają pensjonat i gospodarstwo agroturystyczne. Kolekcja grappy obejmuje jednoszczepowe: arneis, nebbiolo, dolcetto, moscato, freisa, barbera, gavi, brachetto. Część ma certyfikat bio. Do leżakowania używają beczek z dębu. Mają też destylaty z moreli, jabłek oraz z całych winogron moscato, grappę z dodatkiem kwiatów rumianku oraz brandy. Sprzedają własne miody i soki, wina i wermuty.

Czytaj więcej

Montanaro

dzieje destylarni sięgają drugiej połowy XIX wieku. Założył ją Francesco Trussoni, kotlarz z Gallo d’Alba. On to w 1885 roku zabutelkował podobno pierwszą grappę jednoszczepową, była to Grappa di Barolo. W 1922 roku firmę objął Mario Montanaro, który ożenił się z Angelą Trussoni. Zainstalowali alembiki parowe, rozbudowali zakład, pozostając jednocześnie wiernymi idei butelkowania grappy z wytłoczyn pozostałych przy tłoczeniu win barolo. Firma nadal jest w rękach rodziny Montanaro. Mają szeroką ofertę grappy jednoszczepowej, już nie tylko z winogron nebbiolo, ale też: arneis, barbaresco, barbera, dolcetto czy moscato, choć największy wybór jest grappy di Barolo. Robią także grappę z dodatkiem kwiatów rumianku, butelkują własne wina i brandy. Do starzenia używają głównie beczek ze slawońskiego dębu.

Czytaj więcej

Marolo

w 1977 roku Paolo Marolo, absolwent enologii w Alba założył destylarnię, którą nazwał Santa Teresa. Z czasem nazwę zmieniono na Marolo. Położona w sercu winnic, od początku korzysta ze współpracy z okolicznymi winiarzami. Uprawiane tu szczepy, z których powstają wina i grappa, to: nebbiolo, barbaresco, barbera, dolcetto, brachetto, roero arneis czy moscato d’Asti. Do destylacji firma używa kotłowo-kolumnowych miedzianych aparatów typu bain-marie. Znaczna część grappy leżakuje w jasnym i delikatnym drewnie akacji. W 1989 roku firma wprowadziła innowacyjną grappę pochodzącą z jednej parceli. Kolejną innowacją była ich grappa di barolo leżakowana w beczkach po winie barolo chinato. Destylarnia korzysta z DOC Grappa di Barolo. Autorem stylistyki etykiet jest zmarły w 2011 roku wybitny włoski malarz i przyjaciel założyciela destylarni, Gianni Gallo. Poza bogatą kolekcją grappy jednoszczepowej, w ofercie są m.in. destylaty owocowe (jabłka, gruszki, morele), a także likiery, wśród nich odtworzona receptura XIX-wiecznego ziołowego likieru na bazie wina, dr Ulrich.

Czytaj więcej