Wizyta w destylarni Zanin

Destylarnia założona w połowie XIX wieku przez Bortolo Zanina w Zugliano, dziś kierowana jest przez jego prawnuki. Widniejący w godle firmy 1895 rok odnosi się do pierwszego butelkowania grappy Zanin, destylarnia jednak istniała już wcześniej, a Bortolo sprzedawał grappę gościom swojej tawerny. Zaprzęg z beczkami grappy ciągnął biały koń, stąd też nazwa trunku – Cavallina Bianca. Do dziś to najważniejszy produkt firmy Zanin – grappa Cavallina, o niepowtarzalnym słodkim smaku, aromacie malin, porzeczek i wiśni. Jest to blend, w którym duży udział mają winogrona glera, bardzo popularne w rejonie Veneto, gdzie leży miasto Zugliano, robi się z nich wino prosecco. Grappy, likiery oraz brandy sprzedawane są pod markami: Zanin, Monte Sobotino, Le Opere, Maso Alto i Via Roma. Firma produkuje także wiele alkoholi pod markami sieci sklepów, marketów, dyskontów oraz private labels winiarni. Grappy destylowane są z kilkunastu odmian wytłoków, niektóre z nich leżakują przed rozlaniem do butelek nawet po 30 lat, poza tym produkowane jest także acquavite d’uva (wypalana z całych winogron) i klasyczna brandy San Faustino czy Monte Sobotino. Butelkują pod różnymi markami: wódkę, whisky, rum czy gin. Ważną część oferty stanowią słodkie likiery, m.in. czekoladowe (z pomarańczami lub z chilli), poza tym mają własne popularne włoskie likiery jak: limoncello, arancello, amaro czy sambuca, a także bardzo oryginalny likier Tajon, będący blendem grappy i winogronowej brandy. – Coraz więcej eksperymentujemy z beczkami, mieszamy destylaty z dębu, ale i z drewna wiśni czy kasztanowca. Zwłaszcza wiśnia jest bardzo ciekawa do starzenia grappy, dodaje jej dużo rześkości – mówił Silvestri Giuliano, menadżer do spraw sprzedaży w destylarni Zanin.

Czytaj więcej

Marzadro w Sopocie

Premium Cigars, destylarnia Marzadro i Vinoteque Food & Wine zapraszają 30 czerwca o godz. 19.00 na degustację znakomitych, starzonych grapp z rodzinnej destylarni Marzadro z samego serca Dolomitów – Trydentu. Degustację poprowadzi przedstawiciel Marzadro, Thomas Valentini. Cygarem towarzyszącym degustacji będzie Partagas Serie D NO. 4, absolutna klasyka kubańskich cygar. Przekąski zapewnia Vinoteque Food & Wine.

Czytaj więcej

Caffo

włoska firma grupująca kilku destylatorów. Gorzelniczy biznes rozpoczął w 1865 roku Giuseppe Caffo na Etnie, gdzie rozpoczął produkcję grappy z wytłoków winogron rosnących na wulkanicznych skałach. W 1915 roku Giuseppe Caffo kupił gorzelnię w Santa Venerina, na Sycylii. Giuseppe opatentował też kilka oryginalnych receptur na likiery ziołowe i owocowe. Rodzinny biznes kontynuował jego syn, Sebastiano Caffo, a wkrótce także jego dwaj bracia. Firma przejęła dwie kolejne gorzelnie na Sycylii – San Paolo i Castiglione, a potem jeszcze dwie następne w Kalabrii i Limbadi. Po kolejnej akwizycji rozpoczęto też własną produkcję wina. Firma nadal jest w rodzinnych rękach, w 2006 roku przejęto destylarnię grappy we Friuli, otwarto też oddziały w USA i Niemczech. Na przestrzeni 150 lat firma opracowała ponad 2000 receptur likierów, oczywiście tylko niewielka ich część weszła do sprzedaży. Do najbardziej znanych produktów należą: wielokrotnie nagradzany lukrecjowy likier Calabrese Liquorice, likier z kalabryjskich cytryn limunì, kminkowy likier Finocchietto Caffo, bergamotkowy likier Bergamia, cytrusowe Cedro della Riviera, brzoskwiniowe Indianello, likier na bazie brandy, gorzkich ziół i pomarańczy – Solara, ziołowo-korzenne Elisir Arabesh czy gorzkie i ziołowe Vecchio Amaro del Capo. W ofercie są też tradycyjne włoskie likiery (amaretto, limoncello, anice, sambuca itp.) oraz kilkanaście rodzajów grappy, destylowanej obecnie w dwóch gorzelniach – Limbadi  w Vibo Valentia i Passons Pasian w Udine.

Czytaj więcej

Degustacja grappy Luigi Francoli

Grappy Luigi Francoli produkowane są w Distillerie Francoli w Ghemme w Piemoncie. Powstała w 1875 roku, założył ją Luigi Guglielmo Francoli w Campodolcino. W 1922 roku jego synowie przenieśli destylarnię do Ghemme. Marka grappy Luigi Francoli dostępna jest na rynku od 1999 roku. Ich grappy jednoszczepowe to: Chardonnay, Moscato, Nebbiolo, Barbera. maja także grappy mieszane oraz starzone w beczkach z dębu slawońskiego i z Limousin. W lini La Riserva są grappy starzone: 3, 5 i 7 lat. Butelkują także brandy Oro di Ghemme Riserva, która leżakuje siedem lat w dębie Limousin. W ofercie jest też aperitif Amaro Luigi Francoli oraz grappy infuzjowane ziołami, korzeniami.

Czytaj więcej

WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Axel i Bibiana Behrendt: Grappa

Napisana po niemiecku, przez parę niemieckich entuzjastów grappy, w 1999 roku przetłumaczona na angielski, do dziś pozostaje największą książką o narodowym włoskim trunku, jaka ukazała się po angielsku. Szkoda, bo choć interesująca, to jednak jest to publikacja mocno wybiórcza, pomijająca wiele ważnych marek i dużych producentów. Państwo Behrendt wyszli z założenia, że będą rekomendować te grappy, które im smakują, choć przy notach degustacyjnych nie zamieszczają ocen. Jednemu smakuje jedna grappa, drugiemu inna, ale duże marki są najłatwiej dostępne, więc powinny być omawiane wszystkie, bez autorskiej cenzury.

Czytaj więcej

Degustacja win z Trydentu

21 stycznia w Stephanie Italian Bistro odbędzie się degustacja win szczepów Nosiola (Madonna delle Vittorie), Gewurstraminer (Endrizzi), Summolaco Rosso (Madonna delle Vittorie), Masetto Mero (Endrizi). Serwowane będą dania z regionu Trydentu. Kolację uwieńczy grappa Gewurstraminer Marzadro. Miejsce: ul. Złota 6, Warszawa. Godz. 19.30-22.30. Koszt: 49 zł za osobę, para 90 zł.

Wizyta w Leone de Castris

Leone de Castris to duży producent win z Apulii, w ofercie maja też grappę i winogronową acquavite. Winnice zostały założone już w 1665 roku przez przybyłego z Hiszpanii hrabiego Oronzo Arcangelo de Castris. Uruchomił także winiarnię w miejscu, w którym firma działa do dziś – w miasteczku Salice Salentino. Hiszpański hrabia prowadził też gaj oliwny. Współczesna historia firmy zaczyna się jednak w XX wieku, choć cały czas związana jest z rodzinę de Castries. W 1925 roku Piero Leone Plantera ożenił się z Donną Lisettą de Castris. Piero był pionierem modernizacji winogradnictwa w Apulii. Zrestrukturyzowali winnice, jako pierwsi w regionie zaczęli butelkować wina. W 1943 roku wypuścili na rynek znane do dziś wino Five Roses – pierwsze różowe wino butelkowane we Włoszech. W 1954 roku narodziło się wino czerwone Salice Salentino, a na początku lat 70. region otrzymał apelację DOC.

Czytaj więcej

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Degustacja grapy z destylarni Marzadro

28 września w Podwale Bar and Books (ul. Wąski Dunaj 20, Warszawa) o godz. 19.00, rozpocznie się degustacja niezwykłej grappy z destylarni z Marzadro z Trydentu. Próbować będziemy ich najnowszych – jak grappa starzona w amforze, jak i pełnej gamy grapp jednoszczepowych oraz starzonych w różnych beczkach: z akacji, dębu, wiśni czy jesionu. Spotkanie poprowadzi Thomas Valentini.
Nasze menu na ten niezwykły wieczór to:
Grappa Marzadro Tradizionale
Grappa La Trentina Morbida
Grappa Giare Amarone
Grappa Giare Chardonnay
Grappa Gewürztraminer
Grappa Anfora
Grappa Le Diciotto Lune
Ale Thomas obiecał także niespodzianki.
Wstęp 40 zł/os. Rezerwacje: biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej

Marzadro Polska

Od 16 sierpnia działa spółka dystrybucyjna Marzadro Polska Sp. z o.o. Jej właścicielem jest Distilleria Marzadro SpA. W ofercie są cztery kategorie produktów, pochodzących z dwóch firm należących do rodziny Marzadro: grappy i likiery produkcji Distilleria Marzadro oraz wina i oliwy produkcji Azienda Agricola Madonna delle Vittorie. Polska spółką kieruje Thomas Valentini.
Kontakt: Marzadro Polska Sp. z o.o., ul. Utrata 4, 03-877 Warszawa, tel. 889745883, email: thomas.valentini@marzadro.pl, www.marzadro.it/pol/index.php.

Rześkie winogrona

Destylaty winogronowe były bohaterami degustacji zorganizowanej 10 sierpnia w Bar & Books w Warszawie przez magazyn „Aqua Vitae”. Doboru trunków dokonał Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny dwumiesięcznika, który tak tłumaczył swój wybór: – Próbujemy pięć różnych alkoholi z winogron, z pięciu różnych krajów. Owoce dojrzewały w różnych warunkach klimatycznych, rosły na innych glebach, są zrobione z różnych gatunków winogron, przy użyciu różnych aparatur, dlatego też ich smaki są bardzo odmienne.

Czytaj więcej

Rześkie winogrona

10 sierpnia o godz. 19.00 zapraszamy do Bar & Books na degustację młodych alkoholi destylowanych z winogron – nie poddanych starzeniu w beczce. Pokażemy różne wariacje z różnych krajów.
Tasting menu:
Alita Pure Brandy (Lietuva)
Josif Agriculture Chacha (Georgia)
Aldea Velha Bagaceira (Portugal)
Nuevas Rias Orujo (Spain)
Lazzaroni Grappa di Chardonnay (Italy)

Czytaj więcej