WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Axel i Bibiana Behrendt: Grappa

Napisana po niemiecku, przez parę niemieckich entuzjastów grappy, w 1999 roku przetłumaczona na angielski, do dziś pozostaje największą książką o narodowym włoskim trunku, jaka ukazała się po angielsku. Szkoda, bo choć interesująca, to jednak jest to publikacja mocno wybiórcza, pomijająca wiele ważnych marek i dużych producentów. Państwo Behrendt wyszli z założenia, że będą rekomendować te grappy, które im smakują, choć przy notach degustacyjnych nie zamieszczają ocen. Jednemu smakuje jedna grappa, drugiemu inna, ale duże marki są najłatwiej dostępne, więc powinny być omawiane wszystkie, bez autorskiej cenzury.

Czytaj więcej

Degustacja win z Trydentu

21 stycznia w Stephanie Italian Bistro odbędzie się degustacja win szczepów Nosiola (Madonna delle Vittorie), Gewurstraminer (Endrizzi), Summolaco Rosso (Madonna delle Vittorie), Masetto Mero (Endrizi). Serwowane będą dania z regionu Trydentu. Kolację uwieńczy grappa Gewurstraminer Marzadro. Miejsce: ul. Złota 6, Warszawa. Godz. 19.30-22.30. Koszt: 49 zł za osobę, para 90 zł.

Wizyta w Leone de Castris

Leone de Castris to duży producent win z Apulii, w ofercie maja też grappę i winogronową acquavite. Winnice zostały założone już w 1665 roku przez przybyłego z Hiszpanii hrabiego Oronzo Arcangelo de Castris. Uruchomił także winiarnię w miejscu, w którym firma działa do dziś – w miasteczku Salice Salentino. Hiszpański hrabia prowadził też gaj oliwny. Współczesna historia firmy zaczyna się jednak w XX wieku, choć cały czas związana jest z rodzinę de Castries. W 1925 roku Piero Leone Plantera ożenił się z Donną Lisettą de Castris. Piero był pionierem modernizacji winogradnictwa w Apulii. Zrestrukturyzowali winnice, jako pierwsi w regionie zaczęli butelkować wina. W 1943 roku wypuścili na rynek znane do dziś wino Five Roses – pierwsze różowe wino butelkowane we Włoszech. W 1954 roku narodziło się wino czerwone Salice Salentino, a na początku lat 70. region otrzymał apelację DOC.

Czytaj więcej

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Degustacja grapy z destylarni Marzadro

28 września w Podwale Bar and Books (ul. Wąski Dunaj 20, Warszawa) o godz. 19.00, rozpocznie się degustacja niezwykłej grappy z destylarni z Marzadro z Trydentu. Próbować będziemy ich najnowszych – jak grappa starzona w amforze, jak i pełnej gamy grapp jednoszczepowych oraz starzonych w różnych beczkach: z akacji, dębu, wiśni czy jesionu. Spotkanie poprowadzi Thomas Valentini.
Nasze menu na ten niezwykły wieczór to:
Grappa Marzadro Tradizionale
Grappa La Trentina Morbida
Grappa Giare Amarone
Grappa Giare Chardonnay
Grappa Gewürztraminer
Grappa Anfora
Grappa Le Diciotto Lune
Ale Thomas obiecał także niespodzianki.
Wstęp 40 zł/os. Rezerwacje: biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej

Marzadro Polska

Od 16 sierpnia działa spółka dystrybucyjna Marzadro Polska Sp. z o.o. Jej właścicielem jest Distilleria Marzadro SpA. W ofercie są cztery kategorie produktów, pochodzących z dwóch firm należących do rodziny Marzadro: grappy i likiery produkcji Distilleria Marzadro oraz wina i oliwy produkcji Azienda Agricola Madonna delle Vittorie. Polska spółką kieruje Thomas Valentini.
Kontakt: Marzadro Polska Sp. z o.o., ul. Utrata 4, 03-877 Warszawa, tel. 889745883, email: thomas.valentini@marzadro.pl, www.marzadro.it/pol/index.php.

Rześkie winogrona

Destylaty winogronowe były bohaterami degustacji zorganizowanej 10 sierpnia w Bar & Books w Warszawie przez magazyn „Aqua Vitae”. Doboru trunków dokonał Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny dwumiesięcznika, który tak tłumaczył swój wybór: – Próbujemy pięć różnych alkoholi z winogron, z pięciu różnych krajów. Owoce dojrzewały w różnych warunkach klimatycznych, rosły na innych glebach, są zrobione z różnych gatunków winogron, przy użyciu różnych aparatur, dlatego też ich smaki są bardzo odmienne.

Czytaj więcej

Rześkie winogrona

10 sierpnia o godz. 19.00 zapraszamy do Bar & Books na degustację młodych alkoholi destylowanych z winogron – nie poddanych starzeniu w beczce. Pokażemy różne wariacje z różnych krajów.
Tasting menu:
Alita Pure Brandy (Lietuva)
Josif Agriculture Chacha (Georgia)
Aldea Velha Bagaceira (Portugal)
Nuevas Rias Orujo (Spain)
Lazzaroni Grappa di Chardonnay (Italy)

Czytaj więcej

Ziarno kontra winogrona

Pod hasłem Grain vs Grape odbędzie się kolejna degustacja Scotch Malt Whisky Society. Ziarno reprezentować będą trzy whisky ze Speyside i Highlans w wieku: 19, 26 i 28 lat, a winogrona: grappa Ramendolo oraz armaniak z winogron szczepu folle blanche. 20 maja, godz. 19.30, Dyletanci, Warszawa, ul. Rozbrat 44. Degustacja jest płatna, liczba miejsc limitowana. Zapisy: lg@smws.pl.

Najlepsza grappa od Marzadro

Le Diciotto Lune Grappa Stravecchia firmy Marzadro otrzymała tytuł najlepszej grapy świata 2016 roku w zawodach World Grappa Awards. Doceniono bardzo bogaty aromat, pełen drewna, tytoniu, kwiatów, wanilii, kminku oraz długi finisz. Do jej leżakowania (przez osiemnaście miesięcy) użyto małych beczek z drewna: dębu, czereśni, jesionu i akacji. Jest to blend winogron: Marzemio, Teroldego, Cabernet, Moscato i Chardonnay. Grappa ta otrzymała też srebrny medal Marc\Grappa of The Year 2015 serwisu Spirits.com.pl i magazynu „Aqua Vitae”.

Lazzaroni

włoski producent żywności, ciastek i alkoholi, m.in. amaretto. Historia firmy sięga XVIII wieku, choć ta udokumentowana prawnie zaczyna się w 1888 roku i wiąże z nazwiskiem Carlo Lazzaroni. Dziś to duży koncern, będący częścią Gruppo Ragosta. W ich ofercie – obecnej w wielu krajach – poza amaretto są m.in. typowe włoskie likiery: gorzkie amaro i fernet, sambuca, limoncello, fragolino, a także grappy.

Czytaj więcej

Marco Bonfante

winiarnia z regionu Piemontu, rodzina Bonfante prowadzi winnice od ośmiu pokoleń. Mają ponad 20 ha winnic w obszarze: Barolo, Nizza Monferrato, Gavi i Castellinaldo Roero, a więc na ziemiach słynących z wysokiej klasy włoskich win. Mają nasadzenia m.in. winogron: arneis,  moscato, barbera, nebbiolo, cabernet sauvignon, albarossa, dolcetto czy brachetto. Mają także szeroką ofertę grappy z własnych wytoczyn. Nie destylują sami, lecz w pobliskich destylarniach Berta i Dellavalle. Ich grappy to m.in.: Eclisse (cztery lata w beczkach z francuskiego dębu), Baribbio (dwa lata starzenia), Menego Grappa di Barbera, I Ronchetti Grappa di Gavi di Gavi, Stella Rossa Barbera d’Asti DOC Sup, Grappa di Nebbiolo, Grappa di Moscato (starzona i biała), Grappa di Barbera d’Asti, Grappa di Chardonnay, Grappa di Gavi, Grappa Cicchetto del Frate.

Czytaj więcej