Degustacja kolekcji Rossi d’Angera

Destylarnia rodziny Rossi powstała w miejscowości Angera nad Jeziorem Maggiore w 1847 roku. Założycielem był Berbardo Rossi, a dziś firmą zarządza piąte pokolenie Rossich. W 1870 roku zainstalowano pierwszą maszynę parową do obsługi alembików. W 1919 roku zarejestrowana została marka Rossi d’Angera Distillatori. W 1931 roku firma zaczęła dostarczać swoje grapy na dwór króla Emanuela III, zyskując tytuł Brevetto della Real Casa Savoia. Upływ lat niewiele tu zmienił. Do dzisiaj firma używa starych alembików ogrzewanych parą. Do starzenia grappy wykorzystywane są głównie beczki typu barrique z francuskiego dębu. Skupują wytłoczyny winogron od lokalnych winiarzy, m.in. pozostałe z produkcji win Moscato d’Asti czy Barolo. Robią grappy kupażowane i jednoszczepowe z winogron: chardonnay, nebbiolo, croatina, vespolina, merlot, barbera, moscato, pinot nero, dolcetto. Mają też w ofercie liczne likiery ziołowe i owocowe, wermuty. Do ich najsłynniejszych wyrobów należy produkowany od lat 60. XX wieku destylat z korzenia goryczki Spitz. W 2015 roku gama likierów została poszerzona o aperitif Apollo 11. Nowością jest ich gin Major. Ponadto robią tradycyjne włoskie likiery jak: amaro, amaretto, sambuca czy limonello oraz charakterystyczne dla alpejskiego regionu, jak genepy, likiery z lokalnych odmian ziół.

Czytaj więcej

Grappy Zanin w Kicie Koguta

7 listopada w Kicie Koguta miała miejsce degustacja produktów firmy Zanin. Gościem specjalnym był Giuliano Silvestri, ambasador marki, menadżer do spraw sprzedaży i eksportu. Spotkanie poprowadził Łukasz Gołębiewski, a głównymi bohaterkami były: Via Roma distilato d’Uva, grappy: Cavallina Bianca 18, Via Roma Barolo Riserva, Via Roma Moscato Riserva, Monte Sabotino Grappa 20 Anni Selezione Gran Riserva oraz likier Pepperciocco. Każdy z uczestników otrzymał prezent-niespodziankę z linii produktów Monte Sabotino – Grappa Stravecchia Invecchiata Anni 20 Gran Reserva Superiore. Prowadzący spotkanie został uhonorowany przez Giuliano Silvestri wyjątkową butelką z prywatnej kolekcji rodziny Zanin, grappą wydestylowaną w 1982 roku. Opakowana w dębową skrzynkę ze złotym godłem rodziny, została wypuszczona w licznie zaledwie 125 butelek.

Czytaj więcej

Zanin w Kicie Koguta

Już dzisiaj zapraszamy do Kity Koguta (Warszawa, ul. Krucza 6/14) na degustację produktów włoskiej destylarni Zanin. Podczas spotkania poznamy historię jednego z największych we Włoszech producentów grappy, a także spróbujemy:
1) Via Roma distilato d’Uva (rześki destylat z całych winogron)
2) Cavallina Bianca 18 (kupażowana grappa, 18 miesięcy w dębie)
3) Via Roma Barolo Riserva (grappa ze szczepu nebbiolo, 18 miesięcy w dębie)
4) Via Roma Moscato Riserva (grappa ze szczepu moscato, 18 miesięcy w dębie)
5) Monte Sabotino Grappa 20 Anni Selezione Gran Riserva
(po raz pierwszy w Polsce! dwudziestoletnia grappa z beczek z dębu, kasztanowca i wiśni)
Do grappy Monte Sabotino podane zostaną szwajcarskie czekolady Favarger, wyrabiane według XIX wiecznej receptury)
6) Pepperciocco (na deser czekoladowo-paprykowy likier)

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Grappa z beczki po porto

Jak informuje firma Marzadro Polska, od 9 października oficjalnie dostępna jest na naszym rynku nowa edycja grappy Marzadro Le Diciotto Lune – Riserva Botte Porto. Trunek powstaje w wyniku dodatkowego okresu dojrzewania, wynoszącego osiemnastu miesięcy, w ograniczonej liczbie wyselekcjonowanych beczek, używanych wcześniej do starzenia porto. Dodatkowe leżakowanie podkreśla wyraźniejszy kontrast grappy i drewna oraz owocowy zapach z beczki porto. Odmiany winogron grappy to: Marzemino, Teroldego i Merlot (70%) oraz Muscat i Chardonnay (30%).

Czytaj więcej

Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

W dniach 11-12 października odbędzie się już ósma edycja festiwalu M&P. Po raz pierwszy przyjmie ona formę dwudniowego eventu, gdzie pierwszy dzień będzie poświęcony winom, a drugi alkoholom mocnym. Podział wynika z rosnącej z każdym rokiem liczby dostawców zagranicznych, którzy chcą zaprezentować swoje produkty na festiwalu, a także wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, co do większego komfortu degustacji.

Czytaj więcej

Grappa Più

Powstała w Distillerie Torresan z Bassano del Grappa, firmie założonej w 1953 roku. W nosie: cytrusy (grejpfrut), poza tym dynia, chlebowiec, trochę słonecznik. W smaku orzeszki ziemne, prażony słonecznik, dużo cierpkich winogron, czarne oliwki, pieczone ziemniaki. Bardzo oryginalna. Moc – 40%.

Cavalin Grappa Bianca

Destylarnia w San Martino di Lupari, gdzie powstaje ta grappa, została założona w 1959 roku. Intensywny aromat rumianku, jak w herbatce dla dzieci, głębiej róże i niedojrzałe winogrona. W ustach ostra, trawiasta i ziołowa, nawet z gorzką nutą piołunu, pieprz biały, ale w finiszu słodsze winogrona – kwiatowy muscat oraz oliwka. Moc – 40%.

Wizyta w destylarni Zanin

Destylarnia założona w połowie XIX wieku przez Bortolo Zanina w Zugliano, dziś kierowana jest przez jego prawnuki. Widniejący w godle firmy 1895 rok odnosi się do pierwszego butelkowania grappy Zanin, destylarnia jednak istniała już wcześniej, a Bortolo sprzedawał grappę gościom swojej tawerny. Zaprzęg z beczkami grappy ciągnął biały koń, stąd też nazwa trunku – Cavallina Bianca. Do dziś to najważniejszy produkt firmy Zanin – grappa Cavallina, o niepowtarzalnym słodkim smaku, aromacie malin, porzeczek i wiśni. Jest to blend, w którym duży udział mają winogrona glera, bardzo popularne w rejonie Veneto, gdzie leży miasto Zugliano, robi się z nich wino prosecco. Grappy, likiery oraz brandy sprzedawane są pod markami: Zanin, Monte Sobotino, Le Opere, Maso Alto i Via Roma. Firma produkuje także wiele alkoholi pod markami sieci sklepów, marketów, dyskontów oraz private labels winiarni. Grappy destylowane są z kilkunastu odmian wytłoków, niektóre z nich leżakują przed rozlaniem do butelek nawet po 30 lat, poza tym produkowane jest także acquavite d’uva (wypalana z całych winogron) i klasyczna brandy San Faustino czy Monte Sobotino. Butelkują pod różnymi markami: wódkę, whisky, rum czy gin. Ważną część oferty stanowią słodkie likiery, m.in. czekoladowe (z pomarańczami lub z chilli), poza tym mają własne popularne włoskie likiery jak: limoncello, arancello, amaro czy sambuca, a także bardzo oryginalny likier Tajon, będący blendem grappy i winogronowej brandy. – Coraz więcej eksperymentujemy z beczkami, mieszamy destylaty z dębu, ale i z drewna wiśni czy kasztanowca. Zwłaszcza wiśnia jest bardzo ciekawa do starzenia grappy, dodaje jej dużo rześkości – mówił Silvestri Giuliano, menadżer do spraw sprzedaży w destylarni Zanin.

Czytaj więcej

Marzadro w Sopocie

Premium Cigars, destylarnia Marzadro i Vinoteque Food & Wine zapraszają 30 czerwca o godz. 19.00 na degustację znakomitych, starzonych grapp z rodzinnej destylarni Marzadro z samego serca Dolomitów – Trydentu. Degustację poprowadzi przedstawiciel Marzadro, Thomas Valentini. Cygarem towarzyszącym degustacji będzie Partagas Serie D NO. 4, absolutna klasyka kubańskich cygar. Przekąski zapewnia Vinoteque Food & Wine.

Czytaj więcej

Caffo

włoska firma grupująca kilku destylatorów. Gorzelniczy biznes rozpoczął w 1865 roku Giuseppe Caffo na Etnie, gdzie rozpoczął produkcję grappy z wytłoków winogron rosnących na wulkanicznych skałach. W 1915 roku Giuseppe Caffo kupił gorzelnię w Santa Venerina, na Sycylii. Giuseppe opatentował też kilka oryginalnych receptur na likiery ziołowe i owocowe. Rodzinny biznes kontynuował jego syn, Sebastiano Caffo, a wkrótce także jego dwaj bracia. Firma przejęła dwie kolejne gorzelnie na Sycylii – San Paolo i Castiglione, a potem jeszcze dwie następne w Kalabrii i Limbadi. Po kolejnej akwizycji rozpoczęto też własną produkcję wina. Firma nadal jest w rodzinnych rękach, w 2006 roku przejęto destylarnię grappy we Friuli, otwarto też oddziały w USA i Niemczech. Na przestrzeni 150 lat firma opracowała ponad 2000 receptur likierów, oczywiście tylko niewielka ich część weszła do sprzedaży. Do najbardziej znanych produktów należą: wielokrotnie nagradzany lukrecjowy likier Calabrese Liquorice, likier z kalabryjskich cytryn limunì, kminkowy likier Finocchietto Caffo, bergamotkowy likier Bergamia, cytrusowe Cedro della Riviera, brzoskwiniowe Indianello, likier na bazie brandy, gorzkich ziół i pomarańczy – Solara, ziołowo-korzenne Elisir Arabesh czy gorzkie i ziołowe Vecchio Amaro del Capo. W ofercie są też tradycyjne włoskie likiery (amaretto, limoncello, anice, sambuca itp.) oraz kilkanaście rodzajów grappy, destylowanej obecnie w dwóch gorzelniach – Limbadi  w Vibo Valentia i Passons Pasian w Udine.

Czytaj więcej

Degustacja grappy Luigi Francoli

Grappy Luigi Francoli produkowane są w Distillerie Francoli w Ghemme w Piemoncie. Powstała w 1875 roku, założył ją Luigi Guglielmo Francoli w Campodolcino. W 1922 roku jego synowie przenieśli destylarnię do Ghemme. Marka grappy Luigi Francoli dostępna jest na rynku od 1999 roku. Ich grappy jednoszczepowe to: Chardonnay, Moscato, Nebbiolo, Barbera. maja także grappy mieszane oraz starzone w beczkach z dębu slawońskiego i z Limousin. W lini La Riserva są grappy starzone: 3, 5 i 7 lat. Butelkują także brandy Oro di Ghemme Riserva, która leżakuje siedem lat w dębie Limousin. W ofercie jest też aperitif Amaro Luigi Francoli oraz grappy infuzjowane ziołami, korzeniami.

Czytaj więcej

WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej