Wizyta w destylarni Capovilla

Vittorio Capovilla założył destylarnię w 1986 roku, na przedmieściach Bassano del Grappa. Wcześniej pracował w branży winiarskiej. Swój pierwszy alembik samodzielnie skonstruował w 1975 roku z części, które przewoził z Austrii. Pozwalał na destylację 300 l. Obecnie Capovilla robi 40-50 tys. butelek rocznie, mają też małą destylarnię Marie-Galante na Gwadelupie, gdzie robią rum typu agricole (m.in. marka Rhum Rhum). Mają też 4 ha własnych sadów, poza grappą i brandy w ofercie jest szeroki wybór wysokiej jakości destylatów owocowych, a nawet destylaty z piwa.

Czytaj więcej

Grappa Modin Riserva San Marco

produkowana w Ponte di Brenta przez firmę P. Modin. Destylowana w alembiku i w kolumnie. Po destylacji dodatkowo macerowano wytłoczyny. W nosie dojrzały ser, parmezan, słonecznik, delikatnie grzyby, egzotyczne drewno, dzikie róże. W ustach kumkwaty, maraski, azjatyckie grzyby. Finisz to miód, runo, igliwie, żywica. Moc – 40%.

Wizyta w Bepi Tosolini

W miasteczku Povoletto mieści się Distillerie Camel, destylarnia należąca do rodziny Tosolini. Licząca sobie 75 lat firma znana jest w regionie Fruli z eksperymentów z destylacją całych winogron. Protoplasta rodu, Bepi Tosolini, już w latach 50. XX wieku zaczął eksperymentować z alkoholem, który tutaj nazywany jest most, w innych miejscach zaś acquavite di uva. Jest delikatniejszy i bardziej rześki niż grappa.

Czytaj więcej

ProWein 2018

W tym roku targi w Dusseldorfie odbywają się 18-20 marca. Mocne alkohole będą prezentowane w hali nr 12, oczywiście nie należy zapominać o producentach spirytualiów wkomponowanych w krajowe stoiska. Tegoroczne ProWein pod hasłem „same but different” – po raz pierwszy udostępnią halę dla producentów alkoholi craftowych: destylatów, cydru, piwa. Producentów wyrobów rzemieślniczych będzie można spotkać w pawilonie nr 7.
Miejsce: Messe Düsseldorf GmbH.

Zanin Cavallina Bianca 25 Anni

Bardzo limitowana edycja, sprzedawana w dębowych, wyściełanych suknem skrzynkach, wypuszczono zaledwie 125 butelek. W nosie: słonecznik, orzech włoski, wiśnia, jabłka, rumianek, kakao. Cudowna słodycz, która przekłada się na smak – głęboki, jest tu gorzka czekolada, orzech włoski i laskowy, wiśnia, nugat. Finisz cierpki, bakaliowy – rodzynki, kawa, daktyle, do tego tabaka. Bardzo długi i niezwykle przyjemny. Ta grappa pasuje do deserów! Moc – 41,5%.

Degustacja kolekcji Rossi d’Angera

Destylarnia rodziny Rossi powstała w miejscowości Angera nad Jeziorem Maggiore w 1847 roku. Założycielem był Berbardo Rossi, a dziś firmą zarządza piąte pokolenie Rossich. W 1870 roku zainstalowano pierwszą maszynę parową do obsługi alembików. W 1919 roku zarejestrowana została marka Rossi d’Angera Distillatori. W 1931 roku firma zaczęła dostarczać swoje grapy na dwór króla Emanuela III, zyskując tytuł Brevetto della Real Casa Savoia. Upływ lat niewiele tu zmienił. Do dzisiaj firma używa starych alembików ogrzewanych parą. Do starzenia grappy wykorzystywane są głównie beczki typu barrique z francuskiego dębu. Skupują wytłoczyny winogron od lokalnych winiarzy, m.in. pozostałe z produkcji win Moscato d’Asti czy Barolo. Robią grappy kupażowane i jednoszczepowe z winogron: chardonnay, nebbiolo, croatina, vespolina, merlot, barbera, moscato, pinot nero, dolcetto. Mają też w ofercie liczne likiery ziołowe i owocowe, wermuty. Do ich najsłynniejszych wyrobów należy produkowany od lat 60. XX wieku destylat z korzenia goryczki Spitz. W 2015 roku gama likierów została poszerzona o aperitif Apollo 11. Nowością jest ich gin Major. Ponadto robią tradycyjne włoskie likiery jak: amaro, amaretto, sambuca czy limonello oraz charakterystyczne dla alpejskiego regionu, jak genepy, likiery z lokalnych odmian ziół.

Czytaj więcej

Grappy Zanin w Kicie Koguta

7 listopada w Kicie Koguta miała miejsce degustacja produktów firmy Zanin. Gościem specjalnym był Giuliano Silvestri, ambasador marki, menadżer do spraw sprzedaży i eksportu. Spotkanie poprowadził Łukasz Gołębiewski, a głównymi bohaterkami były: Via Roma distilato d’Uva, grappy: Cavallina Bianca 18, Via Roma Barolo Riserva, Via Roma Moscato Riserva, Monte Sabotino Grappa 20 Anni Selezione Gran Riserva oraz likier Pepperciocco. Każdy z uczestników otrzymał prezent-niespodziankę z linii produktów Monte Sabotino – Grappa Stravecchia Invecchiata Anni 20 Gran Reserva Superiore. Prowadzący spotkanie został uhonorowany przez Giuliano Silvestri wyjątkową butelką z prywatnej kolekcji rodziny Zanin, grappą wydestylowaną w 1982 roku. Opakowana w dębową skrzynkę ze złotym godłem rodziny, została wypuszczona w licznie zaledwie 125 butelek.

Czytaj więcej

Zanin w Kicie Koguta

Już dzisiaj zapraszamy do Kity Koguta (Warszawa, ul. Krucza 6/14) na degustację produktów włoskiej destylarni Zanin. Podczas spotkania poznamy historię jednego z największych we Włoszech producentów grappy, a także spróbujemy:
1) Via Roma distilato d’Uva (rześki destylat z całych winogron)
2) Cavallina Bianca 18 (kupażowana grappa, 18 miesięcy w dębie)
3) Via Roma Barolo Riserva (grappa ze szczepu nebbiolo, 18 miesięcy w dębie)
4) Via Roma Moscato Riserva (grappa ze szczepu moscato, 18 miesięcy w dębie)
5) Monte Sabotino Grappa 20 Anni Selezione Gran Riserva
(po raz pierwszy w Polsce! dwudziestoletnia grappa z beczek z dębu, kasztanowca i wiśni)
Do grappy Monte Sabotino podane zostaną szwajcarskie czekolady Favarger, wyrabiane według XIX wiecznej receptury)
6) Pepperciocco (na deser czekoladowo-paprykowy likier)

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Grappa z beczki po porto

Jak informuje firma Marzadro Polska, od 9 października oficjalnie dostępna jest na naszym rynku nowa edycja grappy Marzadro Le Diciotto Lune – Riserva Botte Porto. Trunek powstaje w wyniku dodatkowego okresu dojrzewania, wynoszącego osiemnastu miesięcy, w ograniczonej liczbie wyselekcjonowanych beczek, używanych wcześniej do starzenia porto. Dodatkowe leżakowanie podkreśla wyraźniejszy kontrast grappy i drewna oraz owocowy zapach z beczki porto. Odmiany winogron grappy to: Marzemino, Teroldego i Merlot (70%) oraz Muscat i Chardonnay (30%).

Czytaj więcej

Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

W dniach 11-12 października odbędzie się już ósma edycja festiwalu M&P. Po raz pierwszy przyjmie ona formę dwudniowego eventu, gdzie pierwszy dzień będzie poświęcony winom, a drugi alkoholom mocnym. Podział wynika z rosnącej z każdym rokiem liczby dostawców zagranicznych, którzy chcą zaprezentować swoje produkty na festiwalu, a także wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, co do większego komfortu degustacji.

Czytaj więcej

Grappa Più

Powstała w Distillerie Torresan z Bassano del Grappa, firmie założonej w 1953 roku. W nosie: cytrusy (grejpfrut), poza tym dynia, chlebowiec, trochę słonecznik. W smaku orzeszki ziemne, prażony słonecznik, dużo cierpkich winogron, czarne oliwki, pieczone ziemniaki. Bardzo oryginalna. Moc – 40%.

Cavalin Grappa Bianca

Destylarnia w San Martino di Lupari, gdzie powstaje ta grappa, została założona w 1959 roku. Intensywny aromat rumianku, jak w herbatce dla dzieci, głębiej róże i niedojrzałe winogrona. W ustach ostra, trawiasta i ziołowa, nawet z gorzką nutą piołunu, pieprz biały, ale w finiszu słodsze winogrona – kwiatowy muscat oraz oliwka. Moc – 40%.

Wizyta w destylarni Zanin

Destylarnia założona w połowie XIX wieku przez Bortolo Zanina w Zugliano, dziś kierowana jest przez jego prawnuki. Widniejący w godle firmy 1895 rok odnosi się do pierwszego butelkowania grappy Zanin, destylarnia jednak istniała już wcześniej, a Bortolo sprzedawał grappę gościom swojej tawerny. Zaprzęg z beczkami grappy ciągnął biały koń, stąd też nazwa trunku – Cavallina Bianca. Do dziś to najważniejszy produkt firmy Zanin – grappa Cavallina, o niepowtarzalnym słodkim smaku, aromacie malin, porzeczek i wiśni. Jest to blend, w którym duży udział mają winogrona glera, bardzo popularne w rejonie Veneto, gdzie leży miasto Zugliano, robi się z nich wino prosecco. Grappy, likiery oraz brandy sprzedawane są pod markami: Zanin, Monte Sobotino, Le Opere, Maso Alto i Via Roma. Firma produkuje także wiele alkoholi pod markami sieci sklepów, marketów, dyskontów oraz private labels winiarni. Grappy destylowane są z kilkunastu odmian wytłoków, niektóre z nich leżakują przed rozlaniem do butelek nawet po 30 lat, poza tym produkowane jest także acquavite d’uva (wypalana z całych winogron) i klasyczna brandy San Faustino czy Monte Sobotino. Butelkują pod różnymi markami: wódkę, whisky, rum czy gin. Ważną część oferty stanowią słodkie likiery, m.in. czekoladowe (z pomarańczami lub z chilli), poza tym mają własne popularne włoskie likiery jak: limoncello, arancello, amaro czy sambuca, a także bardzo oryginalny likier Tajon, będący blendem grappy i winogronowej brandy. – Coraz więcej eksperymentujemy z beczkami, mieszamy destylaty z dębu, ale i z drewna wiśni czy kasztanowca. Zwłaszcza wiśnia jest bardzo ciekawa do starzenia grappy, dodaje jej dużo rześkości – mówił Silvestri Giuliano, menadżer do spraw sprzedaży w destylarni Zanin.

Czytaj więcej

Marzadro w Sopocie

Premium Cigars, destylarnia Marzadro i Vinoteque Food & Wine zapraszają 30 czerwca o godz. 19.00 na degustację znakomitych, starzonych grapp z rodzinnej destylarni Marzadro z samego serca Dolomitów – Trydentu. Degustację poprowadzi przedstawiciel Marzadro, Thomas Valentini. Cygarem towarzyszącym degustacji będzie Partagas Serie D NO. 4, absolutna klasyka kubańskich cygar. Przekąski zapewnia Vinoteque Food & Wine.

Czytaj więcej