Poznajemy świat mocnych alkoholi

Zapraszamy 8 marca o godz. 19.30 na degustację edukacyjną – Poznajemy świat mocnych alkoholi. Spróbujemy: Alma Azteca Tequila Blanco, Via Roma Grappa Barolo Riserva, Lheraud Cognac VSOP, Barceló Imperial Ron Dominicano oraz GlenAllachie 12YO. Udział w degustacji – 5 sampli po 20 ml, koszt 50 zł. Liczba miejsc ograniczona, decyduje pierwszeństwo zapisu.

Spotkanie z grappą

25 stycznia odbyła się degustacja grappy z czterech różnych destylarni. Według definicji UE z 1989 roku słowo „grappa” odnosi się do destylatu z wytłoczyn winogron, produkowanego we Włoszech. Alkohol musi być destylowany bezpośrednio z wytłoczyn, bez dodatku wina czy choćby wody. Grappa destylowana jest do mocy 70-86%. Zwykle jest butelkowana z mocą 42-45%, choć przedział jest od 37,5 do nawet 70%. Ze 100 kg wytłoczyn uzyskuje się 1-2 butelki grappy. Popularność trunku zaczęła się we Włoszech wraz z pojawieniem się tanich, przewoźnych urządzeń do destylacji. W 1880 roku powstał dedykowany grappie przewoźny aparat zwany alambicco mobile, którego producentem był Enrico Comboni.
Historia nowoczesnej grappy to jednak dopiero lata 70. XX wieku, kiedy zaczęły pojawiać się grappy klasy premium. Wcześniej grappa była tak jak: rakija, chacha czy bimber, trunkiem ludowym.

Czytaj więcej

Wieczór z grappą

Zapraszamy 25 stycznia na degustację grappy. Czterech producentów, cztery rodziny, cztery różne starzone grappy. Włoska klasyka w nowym wydaniu. Spróbujemy grappy:
• Castagner Leon 7 Anni Grappa Riserva (kupaż białych i czerwonych szczepów)
• Zanin Via Roma di Barolo (winogrona nebbiolo, trzyletnia grappa ze slawońskiego dębu)
• Roner Weissburgunder Grappa Invecchia (winogrona poinot blanc, dwa lata w beczkach dębowych i beczkach z drewna wiśni)
• Nardini Riserva 60% (mocna trzyletnia grappa ze slawońskiego dębu)
Udział: 50 zł/osoba, w cenie cztery próbki 20 ml oraz książka „Grappa”. Spotkanie prowadzi autor książki, Łukasz Gołębiewski. Zapisy: biuro@spirits.com.pl. Liczba miejsc ograniczona.

Tenuta San Jacopo Ultima Grappa di Chianti

wytłoczyny gron sangiovese z winiarni Tenuta San Jacopo poddawane są destylacji w ciągu 24 godzin od wyciśnięcia. Pojedyncza destylacja odbywa się w tradycyjnych kotłach typu caldaiete w destylarni Nannoni Grappe s.r.l. z Toskanii. Aromat kwiatowy, słodki – słonecznik, róże, trawiastość. W ustach delikatna, pudrowa, nieco mdła, jest też jakaś nuta umame, jakby tofu. Finisz zielony, leśny, dość ostry, nuty igliwia, mchu, jałowca. Moc – 42%.

Caparzo

znana marka winiarska z Montalcino. Winnice należą do Elisabetty Gnudi Angelini, która poza Caparzo ma jeszcze posiadłości Borgo Scopeto i Doga Delle Clavule, łącznie 90 ha winnic obsadzonych szczepami: sangiovese, cabernet sauvignon, syrah, merlot, colorino czy chardonnay. Produkowane są tutaj wina: Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino Riserva, Rosso di Montalcino, Sangiovese i Chardonnay IGT Toscana. W ofercie mają grappy białe: di Brunello, di Chardonnay i di Chianti, a także starzoną Grappa Riserva. Grappy powstają z własnych wytłoczyn pozostających po produkcji win w cenionej Distilleria Fratelli Brunello, zakładzie działającym od 1840 roku w Montegalda w rejonie Veneto.

Czytaj więcej

Tasca Grappa Chardonnay

aromat wiśni, wrzosów, lekko włoskich orzechów, rumianku, pigwy, lipy, kwiatu akacji, bułeczek maślanych. W smaku lekka cierpkość, kremowość, pudrowość: róże, koniczyna, rumianek, czarny bez, bergamotka. Finisz cierpki – wiśnie, tarnina, żurawina, ziołowość, ziemistość, nuty piwniczne, ale są też nuty lekkie – polne kwiaty. Moc – 43%. W Polsce w ofercie M&P.

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Acidum tartaricum

Kwas winowy, występujący w owocach, w tym oczywiście w winogronach, jest niezbędnym składnikiem wina. Wino musi mieć odpowiednią kwasowość, by smakowało, o ile nie jest to sherry pedro ximenez, jedyne wino, w którym kwasowość jest niewyczuwalna. Kwas winowy, czyli acidum tartaricum, jest dodawany przez winiarzy do tych win, które nie mają dostatecznej kwasowości. W sklepach winiarskich można go kupić w formie soli. Maksymalna dozwolona dawka kwasu winowego dodanego do wina, to 250 g na 100 l. 100 g na 100 l zwiększa kwaśność o 1‰.

Czytaj więcej

Grappa

Przed autorem jakiejkolwiek publikacji na temat grappy stoi zawsze nie lada wyzwanie. Wiąże się to przede wszystkim z niesławnymi skojarzeniami jakie budzi sam trunek. Do tej pory na grappę patrzono w dwójnasób, choć w obu przypadkach negatywnie – z jednej strony kuriozum turystyczne przywiezione z wojaży, z drugiej tania berbelucha, po której musi boleć głowa. Z myśleniem tym stereotypowym, ale mającym w sobie ziarno prawdy – bo gros grapp przez długi czas, niestety, nie szło w parze z jakością – zrywa najnowsza książka Łukasza Gołębiewskiego, swoiste opus magnum, będące efektem trzyletnich badań. Śledzi ona zawiłą drogę, jaką grappa przebyła od ludowego, wręcz ludycznego bimbru, aż do wkroczenia na salony poprzez swoje bardziej wykwintne odmiany jak vecchia czy riserva. Autor podróżuje więc od rodziny do rodziny i dowiaduje się niuansów nie tylko produkcji, ale pasji, jaką w danej, wielopokoleniowej oczywiście familii zaszczepił pradziadek czy nawet prapradziadek. Mimo, że książka jest autorstwa Łukasza, często staje on z tyłu, z boku i pozwala mówić swoim rozmówcom, a Ci mają wiele do powiedzenia. Uważny czytelnik dowie się, w jakich porach zbierane są wytłoki, czy są mieszane czy nie, o specyfice drożdży, całe know-how jest na kartach tej książki, a każdy z rozmówców aż się wyrywa, żeby się pochwalić, że tylko u nich jest taka aparatura, tylko u nich wprowadzono i opatentowano technologię przechowywania wytłoków, czy wreszcie tylko oni macerują w grappie czarne oliwki. Żeby nie wspomnieć, że u nas fermentuje się dobrze, a gdzie indziej niekoniecznie. Jakże rodzinnie i włosko, nieprawdaż? Bo grappa to nie tylko lakierowaty bimber praprapradziadka, ale pasja i rodzina, czyli Włochy w pigułce, a raczej w kieliszku.

Silver Silentium

grappa destylowana w kolumnie w Distillerie Trentine SAS z Mezzocorona, pięć lat leżakowała we francuskim dębie. Aromat słodki – rumianek, słonecznik, ciasto ze śliwkami, wilgotne drewno. W smaku przyjemnie słodka, delikatna, czekolada z wiśnią, miód. W finiszu na pierwszym planie jest drewno, nuty kwiatowe – fiołki, róże, wciąż miód, ziołowy propolis. Efektowna karafka i piękne opakowanie projektowane przez właściciela destylarni, Fabio Andreis. Moc – 40%.

Levi Serafino

destylarnia-muzeum. Można powiedzieć, że żywe muzeum, bo wszystkie stare urządzenia pracują i produkują grappę. Cały czas destylują w alembiku z 1920 roku. Jako jedyny producent we Włoszech opalają alembik ogniem. Sporą część muzeum stanowią pamiątki po ostatnim właścicielu z rodziny Levi, zmarłym w 2008 roku Romano Levim, który prowadził destylarnię z żoną Lidią. Romano był artystą, malarzem, w destylarni zebrano jego prace, w tym kolekcję 999 etykiet do grappy, które projektował. Na wielu z nich są tańczące kobiety, seria nazywa się Donna Selvatica che scavalca le colline, czyli Dzika kobieta skacząca po wzgórzach. Taką też nazwę ma linia butelkowanej tu grappy.

Czytaj więcej

Plonhof

mała rodzinna destylarnia w miasteczku Tramin, w którym działają też dwaj inni producenci mocnych alkoholi – Roner i Psenner. Region słynie z winnic oraz sadów owocowych. Plonhof ma własne sady owocowe w Górnej Adydze, ciągnące się na wysokości 300-600 m n.p.m. Właścicielem i mistrzem destylacji jest Hansjörg Weis. Wykorzystują klasyczny miedziany aparat do destylacji okresowej, wyposażony w niewielką, czteropółkową kolumnę. W ofercie mają dwie grappy jednoszczepowe z dominujących w regionie winogron – lagrein i gewürztraminer. Z tego drugiego szczepu robią także aromatyczną acquavite di uva. Ponadto mają w ofercie destylaty owocowe: jabłka, pigwy, gruszki williams, śliwki.

Czytaj więcej

Wizyta w Distillerie Trentine SAS

Distillerie Trentine SAS powstała w 1864 roku w miasteczku Mezzocorona. Dzisiaj w rękach piątego pokolenia, firmą kieruje Fabio Andreis wraz z żoną. W 1998 roku wybudowali nowy zakład na przedmieściach, pod pnącą się pionowo czarną skałą, która jest ulubionym miejscem tutejszych paralotniarzy. Zdarza się, że któryś z nich ląduje na dachu destylarni.

Czytaj więcej

Rau

rodzinna destylarnia powstała w 1926 roku i jest najstarszą destylarnią grappy na Sardynii. Mają 20 ha swoich winnic. Destylują w aparatach bain-marie. Destylacja trwa 3-4 godziny, z jednej destylacji jest ok. 15-20 l grappy. – Destylujemy winogrona własne i od sąsiadów od końca sierpnia do listopada – mówi Pietro Rau, master distiller. Grappy butelkują pod marką Sol, czyli Słońce. Oferta obejmuje białe grappy jednoszczepowe z lokalnych winogron vermentino i cannonau, a także kupaże tych dwóch szczepów, które leżakują w beczkach z francuskiego dębu. Ponadto produkują gin i likiery. Ich wina butelkowane są pod marką Tenuta L’Ariosa.

Czytaj więcej

Mazzetti d’Altavilla

destylarnia została założona w 1846 roku w Montemagno przez Filippo Mazzettiego. Od początku specjalizowała się w wyrobie grappy, są najstarszym ciągle działającym producentem grappy w Piemoncie. Na początku XX wieku rodzina Mazzetti założyła drugą destylarnię w Altavilla Monferrato. Dziś firmą zarządza już szóste pokolenie potomków Filippo – Cesare, Nicoletta i Giorgio. Destylują zarówno w klasycznych starych aparatach caldaiette, jak i w kotłowo-kolumnowych aparatach bain-marie. Wykorzystują wiele rodzajów beczek, w tym wielkie po 3500 l ze slawońskiego dębu, klasyczne 225 l z francuskiego dębu, beczki po bourbonie, po wermucie, po winach czy z kasztanowca.

Czytaj więcej