Mazzetti d’Altavilla

destylarnia została założona w 1846 roku w Montemagno przez Filippo Mazzettiego. Od początku specjalizowała się w wyrobie grappy, są najstarszym ciągle działającym producentem grappy w Piemoncie. Na początku XX wieku rodzina Mazzetti założyła drugą destylarnię w Altavilla Monferrato. Dziś firmą zarządza już szóste pokolenie potomków Filippo – Cesare, Nicoletta i Giorgio. Destylują zarówno w klasycznych starych aparatach caldaiette, jak i w kotłowo-kolumnowych aparatach bain-marie. Wykorzystują wiele rodzajów beczek, w tym wielkie po 3500 l ze slawońskiego dębu, klasyczne 225 l z francuskiego dębu, beczki po bourbonie, po wermucie, po winach czy z kasztanowca.

Czytaj więcej

Torquadra

druga, obok Borgo Vecchio, destylarnia z Ospedaletto. Położona w kotlinie gór, które porastają winnice. Nazwę zawdzięcza pobliskim ruinom średniowiecznej obronnej baszty, zwanej Tor Quadra. Destylarnia powstała w 1958 roku, zakładał ją Livio Cavalin, teraz prowadzi ją jego wnuk, Cristiano Cavalin z siostrą Valentiną. – Nasze grappy pachną ziemią Trydentu, destylujemy wyłącznie lokalne winogrona – twierdzi Cristiano Cavalin. Do destylacji używają zarówno aparatów caldaiete, jak i bain-marie. Do leżakowania używają beczek z francuskiego dębu, a do delikatniejszych szczepów jak gewürztraminer czy müller thurgau, używają beczek z drewna wiśni i akacji. Mają wyjątkowo bogatą ofertę grappy aromatyzowanej, m.in.: gałązkami i owocami oliwki, skórkami cytryny, liśćmi pokrzywy, leśnymi jagodami, lukrecją, macierzanką, korzeniem goryczki, jałowcem, igliwiem sosny, alpejskimi trawami czy kminkiem. Do tego należy dodać kilkanaście likierów, od gorzkich ziołowych po słodkie bombardino.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Bertagnolli

Distilleria Bertagnolli została zbudowana niemal naprzeciwko stacji kolejowej w miasteczku Mezzocorona, w Trydencie. U podnóża surowych, czarnych, niemal wyrastających pionowo skał – gór o tej samej co miasteczko nazwie. To nowy, duży zakład, jednak początki firmy sięgają 1870 roku, kiedy potentat ziemski i właściciel wielkich winnic, Edoardo Bertagnolli, ożenił się z Giulią de Kreutzenberg, córką farmaceuty. Tak połączyły się winogrona i sztuka destylacji, jak to ujmuje rodzinna historia. Destylarnia została nazwana Premiata Distilleria G. Bertagnolli, na cześć Giulii. W 1886 roku uzyskali kontrakt na dostarczanie alkoholi na dwór królewski Habsburgów.

Czytaj więcej

Grappino

historyczna marka grappy, produkowana w Trydnecie, w Mezzocorona przez rodzinę Bertagnolli od 1870 roku, będąca do dziś ich najbardziej rozpoznawalnym, najlepiej sprzedawanym produktem. Zestawiana wyłącznie z lokalnych winogron toroldego. Oferowana w wersjach Bianco i Oro (lub Barricata), ta druga przez kilka miesięcy leżakowała w beczkach z francuskiego dębu. Zapach siana, słonecznika i jagód, smak owocowy z przyjemną słodyczką miodową. W finiszu słodycz i rumianek. Wersja biała jest mniej słodka, bardziej czuć jagody i kwiaty. Moc obydwu wersji wynosi 40%.

Czytaj więcej

Wizyta w Villa de Varda

Rodzinny producent wina i grappy oraz likierów z Trydentu, z miasteczka Mezzolombardo. Marka należy do rodziny Dolzan, nazwa pochodzi od posiadłości de Varda. Jak podają, uprawiali w regionie winogrona już w XVII wieku, początki datują się na 1678 rok. Destylarnia funkcjonuje od pięciu pokoleń. Do lat 80. XX wieku butelkowali grappy pod własnym nazwiskiem Dolzan. Dopiero kiedy kupili pałacyk zasłużonego dla regionu starego rodu Varda, zmienili też nazwę produktów. W pałacyku znajduje się dzisiaj destylarnia, a w jego piwnicach leżakują beczki z grappą. Jest tu także urocze muzeum historii grappy i winiarstwa w Trydencie, zgromadzono ok. 1600 eksponatów i blisko 300 starych dokumentów.

Czytaj więcej

Vibrazioni

unikatowa grappa z kolekcji destylarni Villa de Varda z Mezzolombardo. Przez pięć lat leżakowała w beczkach z drewna alpejskiego świerku, tej samej odmiany, z której Stradivarius robił swoje wyjątkowe skrzypce (abete rosso). Zestawiana wyłącznie z wytłoczyn winogron odmiany teroldego, najbardziej typowej dla tego regionu. Aromaty ziół, siana, magnolia, mak, czarny bez. Oleista, tłusta, w ustach oliwki i mak. Finisz – słonecznik, igliwie, żywica. Karafka z grappą pakowana jest do specjalnej drewnianej skrzynki z certyfikatem, w barwie skrzypiec Stradivariusa, dołączana jest do niej płyta z wykonaniem utworów skrzypcowych. Moc – 40%.

W destylarni Walcher

W 1966 roku Alfons Walcher uruchomił na rodzinnej farmie małą destylarnię z prostym alembikiem. Farma o niemieckiej nazwie Turmbachhof należy do rodziny Walcher od dziewięciu pokoleń i ulokowana jest w regionie winiarskim, w miasteczku Appiano, w Górnej Adydze. Proces destylacji odbywał się w XIII wiecznej wieży, która znajduje się na terenie należącym do rodziny Walcher.

Czytaj więcej

Franceschini

niewielka Distilleria Bruno Franceschini jest położona nad Jeziorem Garda, w samym centrum win bardolino i valpolicella, w miasteczku Cavaion Veronese. Spełnia ważną rolę przy przerobie wytłoczyn lokalnych winiarzy. Wyposażona rozbudowany system miedzianych aparatów, łączących zarówno duży alembik, jak i kolumny, jak i małe miedziane kociołki caldaiette. Ich najważniejszy produkt, to grappa San Leonardo, powstająca we współpracy ze znaną winnicą Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga i butelkowana pod marką winiarza. Przerabiają winogrona: corvina veronese, rondinella, molinara, negrara, cabernet, moscato. W ofercie są oczywiście grappy amarone i bardolino, a także jednoszczepowe, głównie białe, starzona jest jedynie grappa amarone – 18 miesięcy leżakowania. Destylują także miód oraz całe winogrona.

Czytaj więcej

Fischerhof

producent grappy i destylatów owocowych z miasteczka Girlan, z Górnej Adygi. Firma powstała w latach 60. XX wieku, założycielem jest Martin Mauracher. W ofercie ma ponad 40 różnych trunków, w tym grappy jednoszczepowe: gewürztraminer, muskateller, lagrein, rosenmuskateller, sauvignon blanc, w większości białe, leżakowane kupaże mają trzy lata i odpoczywały we francuskim dębie. Wśród destylatów owocowych znajdziemy: gruszkę williams, pigwę, wiśnię, śliwkę, dziką malinę, mirabelki, jabłka, czarny bez i inne. Do dwukrotnej destylacji używają małego aparatu okresowo-kolumnowego typu bain-marie.

Giovanni Poli

destylarnia z Santa Massenza w Trydencie. Miasteczko ma długie tradycje w wyrobie mocnych alkoholi, wino destylowano tu już w XVI wieku, Santa Massenza otrzymała przywilej produkcji brandy i zaopatrywała m.in. biskupów, uczestników Soboru Trydenckiego. W początkach XVIII wieku pałac biskupi zaopatrywał w wino i brandy Antonio Poli z Santa Massenza, przodek obecnych właścicieli destylarni. Do dzisiaj w lokalnym muzeum można oglądać jego prymitywny alembik. Obecną destylarnię otworzył w 1914 roku Francesco Poli. Ponieważ również jego dzieci miały własną produkcję grappy, przed II wojną światową rodzina Poli z Santa Massenza miała cztery destylarnie, a w miasteczku działało ich wówczas dwanaście, Dzisiaj jest pięć. Przy Distilleria Giovanni Poli Santa Massenza działa muzeum, gromadzące pamiątki po wszystkich destylarniach w regionie, zaczynając od najstarszego zachowanego aparatu z ok. 1700 roku.

Czytaj więcej

Zanin XO 2002

nowatorska grappa, w bardzo eleganckim nowoczesnym opakowaniu. Starzona w dębie, zestawiana głównie z czerwonych winogron, dominują merlot i cabernet. Aromat bardzo lekki, kwiaty, zioła, miód, śliwki, morele, sporo rumianku, nasturcje, orzeszki cedrowe. W smaku: czekolada, pieczone jabłko, pistacje, pestki słonecznika, koper, macierzanka. W finiszu pralinki z grappą, miód, macierzanka, dziurawiec, słodka herbata. Butelkowana z mocą 40%.

Czytaj więcej

Jubileuszowe targi ProWein: Marihuana jest na fali

To była dwudziesta piąta edycja targów ProWein. Zorganizowane w dniach 17-19 marca w Düsseldorfie, cieszyły się rekordową frekwencją i rekordową liczbą wystawców. Imprezę odwiedziło ponad 61 tys. osób ze 142 państw, a ponieważ targi nie są otwarte dla publiczności, więc były to wyłącznie osoby z branży alkoholowej – producenci, sprzedawcy, negocjanci, winiarze, dziennikarze plus producenci akcesoriów, jak: kieliszki, karafki, butelki, etykiety etc. Było 6900 wystawców z 64 krajów. Ile było prezentowanych butelek? Tego nikt nie zliczy, można jednak z powodzeniem przyjąć, że ponad pół miliona. Nikt tego nie ogarnie, nikt tego nie spróbuje, ale każdy liczy na swoje pięć minut, że zostanie dostrzeżony.

Czytaj więcej

Segnana

znana destylarnia z Trydentu, założona w 1880 roku przez Paolo Segnana z Borgo Valsugana. Początkowo działała jako typowa dla tamtego okresu destylarnia mobilna – na kółkach. W 1982 roku Segnana została przejęta przez rodzinę Lunelli, producenta wina musującego Ferrari i obecnie działa w ścisłej współpracy z winiarnią, przerabiając wytłoczyny. Wyposażona jest w potężne, nowoczesne miedziane aparaty destylacyjne typu bain-marie. W leżakowni uruchomiono system solera, w którym dojrzewają specjalne edycje grappy. Najważniejszym szczepem jest chardonnay, poza tym butelkowane są grappy z winogron moscato, traminer, pinot nero. Ulokowana w miejscowości Ravina destylarnia jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Casalferro Barone Ricasoli

Casalferro to słynne czerwone wino z Toskanii, stworzone przez Francesco Ricasoli w 1993 roku. Robione wyłącznie z winogron merlot, dojrzewające minimum osiemnaście miesięcy w dębowych beczkach, z czego 30% stanowią beczki nowe. Jego cechą są intensywne aromaty korzenne. Grappa powstaje z wytłoczyn pozostających po fermentacji wina, a więc moszcz jest już gotowy do destylacji. W aromacie bardzo dużo słonecznika i lekko lakier. Smak delikatny – rumianek, słonecznik. Finisz bardzo słodki – słonecznik w miodzie. Cóż, efekt destylacji wytłoczyn w niczym nie przypomina wina. Uwodzi inaczej. Moc – 45%.

Bianchi

rodzinna destylarnia powstała w 1950 roku w Marsali. Jest jedynym dużym producentem grappy na Sycylii, zgodnie z nowymi przepisami od 2008 roku posługują się oznaczeniami geograficznymi Grappa di Sicilia i Grappa di Marsala. Zakład mieści się częściowo na terenie zabytkowej posiadłości, zbudowanej w 1770 roku dla angielskiej rodziny Woodhouse, która zajmowała się handlem winami marsala. Jest tu także wieża widokowa, nic zatem dziwnego, że destylarnia rodziny Bianchi należy do największych atrakcji turystycznych w mieście.

Czytaj więcej

Mangilli

symbolem firmy jest herb markizów Mangilli, którzy od końca XIX wieku prowadzili winnice w okolicach miasteczka Flumignano di Talmassons we Friuli. W 1977 roku markiz Fabio Mangilli odsprzedał większościowe udziały w winiarskim biznesie Francesco Perissinotto. Butelkowane są wina szczepów: progetto, picolit, ramandolo, chardonnay i sauvignon blanc, w tym także wina musujące, roczna produkcja to ok. 5500 hl. Oprócz win produkują także grappę. Mają destylarnię wyposażoną w tradycyjne dla regionu kubłowe alembiki caldaiette, które pochodzą z początku XX wieku. W 1998 roku zainstalowano także większe aparaty kotłowo-kolumnowe typu bain-marie, które umożliwiają destylację okresową i ciągłą. Po destylacji grappa leżakuje przez minimum sześć miesięcy w stalowych zbiornikach, lub w beczkach. Firma ma łącznie możliwość leżakowania 3500 hl grappy w kadziach stalowych i ok. 1000 hl w beczkach. Wykorzystywane są głównie beczki dębowe. Produkują także grapy technologią torbata – wytłoczyny są wędzone przed destylacją, co daje im bardzo charakterystyczny aromat, przypominający nieco torfowe whisky. Grappy białe jednoszczepowe robione są z winogron: glera, chardonnay, moscato i cabernet. W ofercie jest też destylat z całych winogron – acquavite d’uva (biały i starzony), poza tym okowity z malin i brzoskwini, grappa z dodatkiem czarnych jagód oraz liczne likiery: owocowe, ziołowe i mleczne.