Franceschini

niewielka Distilleria Bruno Franceschini jest położona nad Jeziorem Garda, w samym centrum win bardolino i valpolicella, w miasteczku Cavaion Veronese. Spełnia ważną rolę przy przerobie wytłoczyn lokalnych winiarzy. Wyposażona rozbudowany system miedzianych aparatów, łączących zarówno duży alembik, jak i kolumny, jak i małe miedziane kociołki caldaiette. Ich najważniejszy produkt, to grappa San Leonardo, powstająca we współpracy ze znaną winnicą Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga i butelkowana pod marką winiarza. Przerabiają winogrona: corvina veronese, rondinella, molinara, negrara, cabernet, moscato. W ofercie są oczywiście grappy amarone i bardolino, a także jednoszczepowe, głównie białe, starzona jest jedynie grappa amarone – 18 miesięcy leżakowania. Destylują także miód oraz całe winogrona.

Czytaj więcej

Fischerhof

producent grappy i destylatów owocowych z miasteczka Girlan, z Górnej Adygi. Firma powstała w latach 60. XX wieku, założycielem jest Martin Mauracher. W ofercie ma ponad 40 różnych trunków, w tym grappy jednoszczepowe: gewürztraminer, muskateller, lagrein, rosenmuskateller, sauvignon blanc, w większości białe, leżakowane kupaże mają trzy lata i odpoczywały we francuskim dębie. Wśród destylatów owocowych znajdziemy: gruszkę williams, pigwę, wiśnię, śliwkę, dziką malinę, mirabelki, jabłka, czarny bez i inne. Do dwukrotnej destylacji używają małego aparatu okresowo-kolumnowego typu bain-marie.

Giovanni Poli

destylarnia z Santa Massenza w Trydencie. Miasteczko ma długie tradycje w wyrobie mocnych alkoholi, wino destylowano tu już w XVI wieku, Santa Massenza otrzymała przywilej produkcji brandy i zaopatrywała m.in. biskupów, uczestników Soboru Trydenckiego. W początkach XVIII wieku pałac biskupi zaopatrywał w wino i brandy Antonio Poli z Santa Massenza, przodek obecnych właścicieli destylarni. Do dzisiaj w lokalnym muzeum można oglądać jego prymitywny alembik. Obecną destylarnię otworzył w 1914 roku Francesco Poli. Ponieważ również jego dzieci miały własną produkcję grappy, przed II wojną światową rodzina Poli z Santa Massenza miała cztery destylarnie, a w miasteczku działało ich wówczas dwanaście, Dzisiaj jest pięć. Przy Distilleria Giovanni Poli Santa Massenza działa muzeum, gromadzące pamiątki po wszystkich destylarniach w regionie, zaczynając od najstarszego zachowanego aparatu z ok. 1700 roku.

Czytaj więcej

Zanin XO 2002

nowatorska grappa, w bardzo eleganckim nowoczesnym opakowaniu. Starzona w dębie, zestawiana głównie z czerwonych winogron, dominują merlot i cabernet. Aromat bardzo lekki, kwiaty, zioła, miód, śliwki, morele, sporo rumianku, nasturcje, orzeszki cedrowe. W smaku: czekolada, pieczone jabłko, pistacje, pestki słonecznika, koper, macierzanka. W finiszu pralinki z grappą, miód, macierzanka, dziurawiec, słodka herbata. Butelkowana z mocą 40%.

Czytaj więcej

Jubileuszowe targi ProWein: Marihuana jest na fali

To była dwudziesta piąta edycja targów ProWein. Zorganizowane w dniach 17-19 marca w Düsseldorfie, cieszyły się rekordową frekwencją i rekordową liczbą wystawców. Imprezę odwiedziło ponad 61 tys. osób ze 142 państw, a ponieważ targi nie są otwarte dla publiczności, więc były to wyłącznie osoby z branży alkoholowej – producenci, sprzedawcy, negocjanci, winiarze, dziennikarze plus producenci akcesoriów, jak: kieliszki, karafki, butelki, etykiety etc. Było 6900 wystawców z 64 krajów. Ile było prezentowanych butelek? Tego nikt nie zliczy, można jednak z powodzeniem przyjąć, że ponad pół miliona. Nikt tego nie ogarnie, nikt tego nie spróbuje, ale każdy liczy na swoje pięć minut, że zostanie dostrzeżony.

Czytaj więcej

Segnana

znana destylarnia z Trydentu, założona w 1880 roku przez Paolo Segnana z Borgo Valsugana. Początkowo działała jako typowa dla tamtego okresu destylarnia mobilna – na kółkach. W 1982 roku Segnana została przejęta przez rodzinę Lunelli, producenta wina musującego Ferrari i obecnie działa w ścisłej współpracy z winiarnią, przerabiając wytłoczyny. Wyposażona jest w potężne, nowoczesne miedziane aparaty destylacyjne typu bain-marie. W leżakowni uruchomiono system solera, w którym dojrzewają specjalne edycje grappy. Najważniejszym szczepem jest chardonnay, poza tym butelkowane są grappy z winogron moscato, traminer, pinot nero. Ulokowana w miejscowości Ravina destylarnia jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Casalferro Barone Ricasoli

Casalferro to słynne czerwone wino z Toskanii, stworzone przez Francesco Ricasoli w 1993 roku. Robione wyłącznie z winogron merlot, dojrzewające minimum osiemnaście miesięcy w dębowych beczkach, z czego 30% stanowią beczki nowe. Jego cechą są intensywne aromaty korzenne. Grappa powstaje z wytłoczyn pozostających po fermentacji wina, a więc moszcz jest już gotowy do destylacji. W aromacie bardzo dużo słonecznika i lekko lakier. Smak delikatny – rumianek, słonecznik. Finisz bardzo słodki – słonecznik w miodzie. Cóż, efekt destylacji wytłoczyn w niczym nie przypomina wina. Uwodzi inaczej. Moc – 45%.

Bianchi

rodzinna destylarnia powstała w 1950 roku w Marsali. Jest jedynym dużym producentem grappy na Sycylii, zgodnie z nowymi przepisami od 2008 roku posługują się oznaczeniami geograficznymi Grappa di Sicilia i Grappa di Marsala. Zakład mieści się częściowo na terenie zabytkowej posiadłości, zbudowanej w 1770 roku dla angielskiej rodziny Woodhouse, która zajmowała się handlem winami marsala. Jest tu także wieża widokowa, nic zatem dziwnego, że destylarnia rodziny Bianchi należy do największych atrakcji turystycznych w mieście.

Czytaj więcej

Mangilli

symbolem firmy jest herb markizów Mangilli, którzy od końca XIX wieku prowadzili winnice w okolicach miasteczka Flumignano di Talmassons we Friuli. W 1977 roku markiz Fabio Mangilli odsprzedał większościowe udziały w winiarskim biznesie Francesco Perissinotto. Butelkowane są wina szczepów: progetto, picolit, ramandolo, chardonnay i sauvignon blanc, w tym także wina musujące, roczna produkcja to ok. 5500 hl. Oprócz win produkują także grappę. Mają destylarnię wyposażoną w tradycyjne dla regionu kubłowe alembiki caldaiette, które pochodzą z początku XX wieku. W 1998 roku zainstalowano także większe aparaty kotłowo-kolumnowe typu bain-marie, które umożliwiają destylację okresową i ciągłą. Po destylacji grappa leżakuje przez minimum sześć miesięcy w stalowych zbiornikach, lub w beczkach. Firma ma łącznie możliwość leżakowania 3500 hl grappy w kadziach stalowych i ok. 1000 hl w beczkach. Wykorzystywane są głównie beczki dębowe. Produkują także grapy technologią torbata – wytłoczyny są wędzone przed destylacją, co daje im bardzo charakterystyczny aromat, przypominający nieco torfowe whisky. Grappy białe jednoszczepowe robione są z winogron: glera, chardonnay, moscato i cabernet. W ofercie jest też destylat z całych winogron – acquavite d’uva (biały i starzony), poza tym okowity z malin i brzoskwini, grappa z dodatkiem czarnych jagód oraz liczne likiery: owocowe, ziołowe i mleczne.

Unterthurner

destylarnia z Górnej Adygi, założona w 1947 roku w Marlengo. Produkuje głównie na rynki Austrii, Niemiec, Szwajcarii oraz na rynek lokalny, gdzie dominuje ludność niemieckojęzyczna. Używają typowych zbiornikowych miedzianych aparatów do destylacji owocowych okowit, a ich wybór w ofercie jest ogromny – od owoców z sadów po leśne i dziko rosnące. Większość produkcji to destylaty młode. Do starzenia grappy używają dębu francuskiego. Ofertę uzupełniają gin i likiery.

Czytaj więcej

Walcher

w 1966 roku Alfons Walcher uruchomił na rodzinnej farmie małą destylarnię. Farma o niemieckiej nazwie Turmbachhof należy do rodziny Walcher od dziewięciu pokoleń i ulokowana jest w regionie winiarskim, w miasteczku Appiano, w Górnej Adydze. Firma wyposażona jest w miedziane kolumny do destylacji ciągłej oraz w hybrydowe aparaty kotłowo-kolumnowe bain-marie. Fermentacja odbywa się w wielkich stalowych cysternach. Do starzenia używają głównie francuskiego dębu, ale też beczek z drewna morwy czy jesionu. Obecnie za produkcję odpowiada syn Alfonsa – Theodor Walcher. Kolekcja grappy jednoszczepowej obejmuje winogrona: gewürztraminer, lagrein, glera, moscato giallo, goldmuskateller, rosenmuskateller, cabernet, chardonnay, kerner, pinot nero, müller thurgau, sauvignon blanc, poza tym jest wiele kupaży, w tym luksusowe wersje długo leżakowane. Równie bogata jest kolekcja okowit owocowych – malina, gruszka Williams (także z gruszką w butelce), morela, truskawka, śliwka, jabłko, winogrona chardonnay. Robią także starzoną w beczkach brandy jabłkową pod marką Pommegnac. Pod marką Paradiso mają winogronową brandy z beczek z francuskiego dębu. Jest też ogromna, licząca ponad. sto różnych smaków, oferta likierów. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających w soboty, a w inne dni po uprzednim umówieniu wizyty.

Czytaj więcej

Villa Laviosa

destylarnia umiejscowiona jest w Settequerce-Terlano, w regionie Górna Adyga. Do produkcji grappy i okowit owocowych wykorzystują kolumny oraz aparat bain-marie, trunki leżakują w beczkach z dębu, wiśni i jesionu. Wyjątkowo bogata jest oferta ich grappy jednoszczepowej, z winogron: chardonnay, teroldego, lagrein, moscato, gewürztraminer, müller thurgau, kerner, pinot nero, jest też grappa Amarone z wytłoczyn pozostałych po produkcji tych win. Jeszcze obszerniejsza jest kolekcja grappy aromatyzowanej ziołami, korzeniami, kwiatami, takimi jak: gałązki sosny, piołun, kmin rzymski, jałowiec, korzeń gencjany, lukrecja, miód, pokrzywa, ruta, imbir, czarny bez, rumianek czy mieszanka ziół górskich. Mają także likiery: ziołowe, orzechowe, owocowe, mleczne oraz gin infuzjowany alpejskimi ziołami. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Pilzer

ceniony producent z Trydentu, o silnej międzynarodowej dystrybucji. Firma powstała w 1957 roku w Faver z inicjatywy Vincenzo Pilzera. W 2001 roku została otwarta nowa destylarnia w Portegnac. Ulokowana wśród winnic w Dolinie Cembra. Fermentacja świeżych wytłoczyn odbywa się w stalowych cysternach. Do destylacji firma wykorzystuje zarówno potężne aparaty kotłowo-kolumnowe bain-marie, jak i miedziane kolumny. Do starzenia używają głównie francuskiego dębu. Oferta białej grappy jednoszczepowej obejmuje winogrona: chardonnay, moscato giallo, nosiola, müller thurgau, traminer, teroldego, schiava i pinot nero. Ponadto mają destylaty owocowe z: jabłek, jabłek i pigwy, moreli, gruszek Williams, a także z całych winogron müller thurgau. Robią grappy infuzjowane: jałowcem, pokrzywą, korzeniem goryczki, piołunem i rutą. Mają swój GinPilz – jałowcówkę w stylu flamandzkiego genever oraz brandy.

Czytaj więcej

Borgo Vecchio

producent grappy z Ospedaletto w Trydencie. Destylują w potężnych cebulastych miedzianych alembikach i w kolumnach. Do leżakowania używają dębu francuskiego z Limousin oraz drewna wiśni do bardziej aromatycznych winogron, jak np. gewürztraminer. Ich białe grappy jednoszczepowe to: chardonnay, teroldego, moscato, pinot nero, muller thurgau, mają też liczne kupaże czy grappę destylowaną z wytłoczyn po produkcji win amarone (w wersji białej i starzonej). Destylują owoce – morele i jabłka, mają grappy infuzjowane: jałowcem, piołunem, alpejskimi ziołami czy igliwiem górskich sosen. Poza tym w ofercie mają ok. 50 różnych smaków likierów owocowych, ziołowych czy mlecznych.

Czytaj więcej

Francesco Santa Massenza

Distilleria Francesco z Vezzano w Trydencie chwali się kilkupokoleniową tradycją, ale jest to zupełnie nowy zakład, wyposażony w dwa lśniące miedziane aparaty kotłowo-kolumnowe do destylacji okresowej. Właścicielami są Francesco i Alessandro Poli. Robią grappy oraz wina biodynamiczne. Kolekcja białej grappy jednoszczepowej obejmuje destylaty z winogron: moscato giallo, traminer, müller thurgau, nosiola, cabernet i marzemino. Grappy starzone leżakują w beczkach z dębu, głównie francuskiego. Mają także bogatą kolekcję grappy infuzjowanej – marzanką, jałowcem, pędami sosny, rutą, gorzkimi ziołami, mirtem, kosodrzewiną czy jagodami malin. Ponadto robią okowity z: wiśni, gruszek, śliwek, winogron.

Czytaj więcej

Maschio Bonaventura

duży producent grappy z regionu Veneto, mocno obecny w HORECA, właściwie w całych Włoszech. Firma powstała pod koniec XIX wieku w miejscowości Cismon del Grappa, nad rzeką Brenta, u podnóża gór Grappa. Jej twórcą był Antonio Maschio. Jego wnuk, Bonaventura Maschio, przeniósł destylarnię do Gaiarine. Szybka ekspansja firmy zaczęła się w latach 80. XX wieku, wraz z wprowadzeniem na rynek produktu o nazwie Prime Uve – destylatu z całych winogron, początkowo młodego, a z czasem także starzonego w beczkach. Obecnie dysponują najszerszą we Włoszech ofertą distillato d’uva, składają się na nią kupaże: Prime Uve Bianche, Prime Uve Nere, Prime Uve Oro, Q.B., Cru di Prime Uve Prosecco da Uve Passite, Cru di Prime Uve Merlot, Cru di Prime Uve Marzemino, Cru di Prime Uve Chardonnay, Cru di Prime Uve Müller Thurgau, Cru di Prime Uve Primitivo, Cru di Prime Uve Raboso, Cru di Prime Uve Moscato Giallo, Prime Brunello di Montalcino, Prime Zibibbo oraz Prime Sagrantino di Montefalco. Poza tym produkują grappy – najbardziej znana jest linia kupaży 903. Grappy jednoszczepowe butelkowane są w serii Gaiarine, są to: Grappa Chardonnay, Grappa di Chianti, Grappa di Moscato, Grappa di Pinot, Grappa di Prosecco. Firma butelkuje też brandy pod marką Gentlemate, ma kilka rodzajów ginów i gorzki bitter. Używają wielkie staroświeckie miedziane alembiki o kształcie jajka, przypominające perkolatory stosowane do produkcji ginu czy absyntu. Są tu też miedziane kolumny do destylacji ciągłej. Alkohole leżakują głównie w slawońskim dębie.

Czytaj więcej

Franciacorta

Distillerie Franciacorta w Gussago powstała w 1901 roku. Nie należy mylić ze znaną winiarnią Villa Franciacorta z Monticelli Brusati, która także butelkuje grappy, choć na niewielką skalę. Franciacorta (DOCG) to region winnic w Lombardii, słynący z win musujących, wytwarzanych w przeważającej większości z winogron chardonnay. Założycielem Distillerie Franciacorta był Luigi Gozio, a jego spadkobiercy w trzecim pokoleniu wciąż kierują firmą. Już w latach 30. XX wieku była to sporych rozmiarów destylarnia, wyposażona w sześć parowych alembików. Dzisiaj są jednym z większych producentów grappy, zaopatrują wiele sieci dyskontowych (m.in. Lidl), mając w ofercie także szeroką gamę likierów. Destylarnia ulokowana jest w pałacu z IX wieku Borgo Antico San Vitale i jest otwarta dla zwiedzających, urządzono tu małe muzeum, organizowane są koncerty muzyki klasycznej, działa elegancka restauracja. Wewnątrz są zarówno alembiki w stylu szarentejskim, koszowe alembiki typu caldaiette, jak i rozbudowany system aparatów do destylacji okresowej i ciągłej w miedzianych kolumnach. W łukowo sklepionych piwnicach pałacu znajduje się leżakownia. Kolekcja grappy obejmuje zarówno tanie marki, jak znana na całym świecie grappa Piave po eleganckie grappy jednoszczepowe, młode i starzone, z winogron: chardonnay, sangiovese, nebbiolo, corvina, rondinella, molinara, wytłoczyny po produkcji win barolo, brunello czy amarone. Mają też niezwykłą okowitę z jadalnych kasztanów, a także wina i likiery.

Czytaj więcej