Telimena

linia luksusowych likierów, produkowanych w Bielsko-Białej przez zakład Nisskosher. Telimena Różana (38%) ma bardzo delikatny aromat róży, smak słodki, czekolady i syropu różanego, finisz lekko cierpki, konfitury różanej. Telimena Wiśniowa na Miodzie (38%) w aromacie prezentuje owoce i liście, oprócz tego ruta i orzech włoski, smak cierpki, bez pestek, z nutą gorzkiej czekolady i miodu.

Czytaj więcej

Pivní likér

likier produkowany na destylacie z piwa przez firmę L’Or Special Drinks z miejscowości Losiná, znaną głównie z produkcji absyntów, rumu Stark czy wódki z nasionami konopii – Cannabis Vodka. Oferowany w wersjach Pivní likér bylinný tmavý oraz světlý, obydwa oi mocy 30%. Jest też okowita piwna – Pivní destilát o mocy 38%. Pivní likér bylinný tmavý ma aromat trawiasty (tatarak?), do tego dziwny zapach jakby żołędzi. Smak słodki, gorzki i umami, jak karczoch, jest też wyraźna nuta dziurawca i szyszki chmielowe. Do tego cukier. Pivní likér bylinný světlý ma aromat zdominowany przez cynamon, może jeszcze fenkuł. W ustach nieco ciekawiej, poza cynamonem pojawia się jakaś nuta słodko-gorzka (lukrecja?) i bardziej gorzka (gencjana?) oraz chmiel.

Czytaj więcej

Bukovská

czeski likier ziołowy, oferowany w dwóch wersjach: Bukovská Jemná (35%) i Bukovská Hořká (32%). Receptura pochodzi z 1866 roku, powstała w zakładach Alberta Michlera do końca II wojny światowej. Obecnie wytwarzane przez Josefa Smrčka. Zioła pochodzą z górskich zboczy: dzięgiel litwor, centuria, tymianek, majeranek, anyż. Dosładzane syropem cukrowym.

Licor 43 Orechata

inspiracją dla tego likieru jest orzeźwiający migdałowy napój o barwie mleka, rodem z Walencji – horchata. Ore na początku nazwy, to po hiszpańsku złoto, odnosi się to do barwy oryginalnego Licor 43. Orechata to likier mleczny, z wyraźną nutą prażonych migdałów i orzechów arachidowych w nosie, w ustach poza orzechami są także pomarańcze, szczypta cynamonu. Oryginalna i przyjemna, nie za słodka kompozycja. Moc – 16%.

Bumbu

likier na bazie rumu z Barbadosu, produkowany w małej destylarni z 1893 roku. To oryginalna XVII wieczna receptura, likier powstaje na bazie ponad piętnastoletniego melasowego rumu, leżakowanego w beczkach po bourbonie. W nosie: wanilia, wafelek, marcepan. W ustach też wafelek, słodka herbata i brzoskwinia. Moc – 35%.

Hustopeče – wino i migdały

Hustopeče to kolejne na Morawach miasteczko pełne winnic, piwnic i winiarni. Ale nie tylko, gdyż sławne jest także z innego powodu. Są tu największe w Europie zbiory… migdałów. Robi się z nich słynny lokalny likier – mandlovice. Nie jest zbyt słodki (choć dosładzany), jest mocny, zwyczajowo ma 38%. Robiony na spirytusie zbożowym, rzadziej na domowym bimbrze z winogron czy śliwek.

Czytaj więcej

Płynna Kokaina

Liquid Cocaines to mocny koktajl, zwykle robiony na bazie rumu overproof, z dodatkiem likierów ziołowych, miętowych, cynamonowych. W Zielonej Górze likiernia Senator ma w ofercie likier o nazwie Płynna Kokaina, o mocy 60%. Producent wymienia: miętę, cynamon i miód. Barwa zielona jak absynt. W aromacie i smaku absolutnie dominuje cynamon, mięta w tle. W ustach jeszcze pieprz, bardzo korzenny smak, goździki, mak.

Żmudzka Wódka

wódki żmudzkie, czy też nalewki, tradycyjnie robione były na suszonych śliwkach, zwykle węgierkach, z dodatkiem gałązek ruty. Wódkę Żmudzką według dawnej receptury, o mocy 50%, oferuje likiernia Senator z Zielonej Góry. W aromacie jest tu: anyż, koper, ziarna kakao, a może i kawy, jarzębina, a jeszcze fiołki, gałka muszkatołowa, kajmak. W smaku – głóg, mirabelki, cierpkie wiśnie, czarna herbata, przyprawy piernikowe, białe winogrona, a i suszone śliwki, a i cytryna.

Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

W dniach 11-12 października odbędzie się już ósma edycja festiwalu M&P. Po raz pierwszy przyjmie ona formę dwudniowego eventu, gdzie pierwszy dzień będzie poświęcony winom, a drugi alkoholom mocnym. Podział wynika z rosnącej z każdym rokiem liczby dostawców zagranicznych, którzy chcą zaprezentować swoje produkty na festiwalu, a także wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, co do większego komfortu degustacji.

Czytaj więcej

Amaro Manfredi

likier o mocy 30%, zestawiony z maceratów ziół, kwiatów i owoców pochodzących z regionu Kalabrii. Wśród  składników są m.in.: rabarbar, skórki gorzkiej pomarańczy, korzeń goryczki, korzenie lukrecji kalabryjskiej. Do tego w aromacie da się wyczuć karczoch. W smaku głownie gorzkie zioła, skórki pomarańczy i słodycz karmelu.

Krambambula

(Крамбамбуля) starobiałoruska nalewka, posiadająca wiele wersji. Podstawą jednak zawsze są zioła (np. cynamon, pieprz, kminek, anyż, jałowiec) i miód. Znane są przepisy dodające np. migdały lub skórki pomarańczy. Firma Belpi z Białorusi oferuje aż 11 odmian nalewki Krambambula w eleganckich wysmukłych butelkach, są to rozmaite mieszanki ziół, orzechów, owoców, suszonych owoców – wszystkie o mocy 40% i wszystkie niezbyt dobre bo dodatki macerowane są w przemysłowym białoruskim spirytusie. W Polsce nalewkę Krambambula oferuje Likiernia Senator z Zielonej Góry – w jej aromacie dominują cynamon i gałka muszkatołowa. Nie należy mylić ze znanym gdańskim likierem ziołowym Krambambuli, gdzie głównymi składnikami są anyż i cynamon.

Czytaj więcej

Honey Magic

dawna receptura, likier przypominający Krupnik, produkowany w latach 90. przez Polmos Poznań. Nie ma już zakładów w Poznaniu, nie ma też już takich likierów. Zapach miodowo-propolisowo-ziołowy. Gęsty, bardzo miodowy, przyprawy ziołowe i korzenne, nuta pieprzu. Rewelacyjny trunek w wyjątkowo brzydkim opakowaniu. Chciałoby się żeby takie likiery ponownie zagościły na półkach sklepowych, w innym opakowaniu z powodzeniem mógłby trafić do kategorii superpremium. Moc – 40%.

Soplica Przepalana – jak smakuje?

Na rynku pojawiły się dwie nowe Soplice, receptury nawiązują do tradycyjnej polskiej przepalanki, czyli wódki z karmelem. Obydwie mają za mało procent (po 36%) żeby być wódkami, więc są to likiery. Trudno powiedzieć czy większa moc znacząco skorygowałaby smak, z drugiej strony tradycyjne przepalanki mają po ok. 40%, a czasami nawet i 45%. Mi w tych recepturach przeszkadza nadmierna słodycz. Przepalanka zawsze jest słodka, ale w domowych warunkach zwykle robiona jest na bimbrze (często na śliwowicy) i ostre nuty surowego destylatu korygują słodycz karmelu. Wymieńmy tu przepalanki, które nie są na bimbrze, i które są dystrybuowane lokalnie lub w całej Polsce. Każda z nich jest mocniejsza od nowości Soplicy. Są to: Bacowska Gorzołecka Przepalanka, Pan Tadeusz Przepalany, Przepalana Zbójnicka, Przepalanka Beskidzka Burego 1630, Przepalanka Beskidzka JAGO (40%), Przepalanka Beskidzka JAGO (45%), Przepalanka Chłopska Pędzona, Przepalanka Krakowska, Przepalanka Pałacowa Nałęczów, Przepalanka Raciborska, Specjał Podlaski Słodka Przepalanka oraz Krakowski Kredens Przepalanka Beskidzka. Z nielicznymi wyjątkami receptury są mniej słodkie niż Soplica. Trzeba jednak mieć też świadomość, że żadna z oferowanych przepalanek nie ma charakteru masowego, nawet jeśli są to wyroby koncernów, jak Pan Tadeusz Przepalany (Pernod Ricard) i Przepalanka Krakowska (Marie Brizard), to funkcjonują one jako uzupełnienie portfolio. Zapewne tak też traktuje swoje nowe Soplice CEDC, słodka z natury przepalanka nie jest trunkiem na każdą okazję, w polskiej tradycji podawana była do ciast, a patrząc w tą tradycję dalej wstecz – dodatek karmelu i często przypraw korzennych miał maskować gorszej jakości spirytus. Na Podbeskidziu, gdzie do dziś w domach często się przepalanki przyrządza, nadal służą temu, co dawniej, łagodzą ostre aromaty bimbru. Przepalanki Soplicy, robione na spirytusie rektyfikowanym, wpisują się w ta nowszą, deserową, tradycję.

Czytaj więcej

Catdaddy

likier z Piedmont Distillers z Madison w Północnej Karolinie. Moc 40%, klarowny, gęsty, syropowy, dużo cukru, w aromacie przyprawy korzenne oraz syrop klonowy. W smaku syrop klonowy i wyraźnie cynamon, może też trochę kopru. Robiony jest na bazie kukurydzianego niestarzonego destylatu, z dodatkiem: gałki muszkatołowej, cynamonu i  wanilii. Moc – 40%.