Wizyta w Polmosie Bielsko-Biała

Leżące u podnóża Beskidów miasto Bielsko-Biała od wieków znane jest z produkcji mocnych alkoholi. Region obfituje w źródła czystej wody z górskich potoków, potrzebnej zarówno do zestawiania wódek, jak i – w dawniejszych czasach – do chłodzenia aparatów do destylacji. Nie bez znaczenia na przestrzeni wieków było też botaniczne bogactwo porastających góry lasów, dostęp do miodu, jałowca, owoców, ziół i korzeni, z których powstawały, i powstają, takie trunki regionalne jak: miodonka, jałowcówka, tarninówka i wiele innych, na czele ze śliwowicą, nieodmiennie kojarzoną z surowym górskim klimatem.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Metelka

Metelka to jeden z najbardziej cenionych na Morawach producentów absyntów i jeden z czołowych czeskich wytwórców likierów, w szczególności emulsyjnych – jajecznych i mlecznych. Sami nie destylują, kupują gotowy alkohol. Ich zakład w Vizovicach znajduje się po sąsiedzku z ich głównym inwestorem, czyli znaną ze śliwowicy firmą R Jelinek. Mają tu linię do butelkowania (butelkują także na czeski rynek licencyjne rumy i giny), zestawialnię i mieszalnię likierów, perkolatory do maceracji ziół na absynty.

Czytaj więcej

Miodula Prezydencka 2018 

najnowsze oblicze Mioduli Prezydenckiej, leżakowana przez rok w polskim dębie, zabutelkowana w 2018 roku. Aromat bardzo podobny do poprzedniej edycji, słodki, bardzo deserowym wręcz cukierniczy – lody waniliowe i płatki mlecznej czekolady. W ustach gęsta, ociekająca miodem. Finisz to miód i wanilia, przychodzą też na myśl wafelek, rurki z kremem.

Brušperská Hořká

podobno recepturę tego ziołowego likieru opracowali mnisi z miasta Brušperk już w XIV wieku. Obecnie produkowany w destylarni Hill’s z miasta Jindřichův Hradec. To likier zielonej barwy, w stylu Chartreuse. W aromacie dominują: mięta, melisa, dziurawiec, anyż. W smaku słodkie i ziołowe, dochodzi smak tymianku, zielonej herbaty. Finisz ziołowo-cukrowy. Moc – 35%.

Yukon Hills

mocny trunek (60%) z destylarni Hill’s z miasta Jindřichův Hradec, prawdopodobnie czeska wariacja na temat bourbona. Można podejrzewać, że do spirytusu dodano rodzynek, może jakichś liści. Aromat jest właśnie rodzynkowy. Smak jakiejś starej makulatury, gnijących liści, do tego cukier. Mocy alkoholu nawet nie czuć, może w rozgrzewającym finiszu, który ma mało przyjemny posmak starej butwiejącej beczki.

Miodowe delicje

We wsi Nýdek, niedaleko Wisły, przy granicy polsko-czeskiej (ale po czeskiej stronie) działa mały producent miodowych likierów, pan David Czyż. Ten region nazywany jest Górolsko Swoboda, obejmuje fragment Beskidu na pograniczu Polski, Czech i Słowacji. Jak całe Beskidy, od wieków region znany jest z miodowych wódek, znanych jako: miodula, miodonka, medonka.

Czytaj więcej

Nowe smaki Lubelskiej

W czerwcu rodzina marki Lubelska powiększyła się o dwa nowe smaki, bazujące na gruszce i jeżynie. Tym samym portfolio marki składa się obecnie aż z dziewięciu wariantów smakowych. Wraz z wprowadzeniem Gruszkówki i Jeżynówki na rynek, zmieniło się także hasło przewodnie marki, które brzmi „Owoc ma moc!”. Nowe produkty są już dostępne w sklepach w całej Polsce.

Czytaj więcej

Amaro Abano

produkowany przez Luxardo likier ziołowy w dwóch wersjach. Wśród składników są: rabarbar, chinina, goryczka, skórki słodkich i gorzkich pomarańczy. Klasyczne Amaro Abano ma 30%, gorzkie, wyraźnie czuć chininę i rabarbar, finisz bardzo przyjemny, z nutą orzeszków coli. Amaro Abano Dry ma 35%, dodano piołun, więcej goryczki, mniej cukru. Smak bardzo gorzki, ziołowy. W aromacie jeszcze więcej coli, finisz długi – żywica, liście, kora.

Czytaj więcej

Pomo Più

włoski likier barowy o mocy 25%, przeznaczony do koktajli, produkowany przez Ciemme Liquori. Jabłka i miód, raczej w formie ekstraktów niż naturalnej, do tego cukier. W nosie bardziej miód i melasa niż jabłka, jeszcze słodka herbata. W smaku figi, bardzo słodkie jabłka. Miód w finiszu i suche, zmiażdżone orzechy włoskie. Najlepiej dodać wódki i lodu.

Wielka degustacja alkoholi Nardini

Podczas pobytu w destylarni Blo Nardini miałem okazje spróbowania niemal pełnej oferty (poza kilkoma likierami, na które nie wystarczyło mi już czasu). Firma ma unikatowa technologię destylacji, łączy spirytusy z kolumny i z alembików, trzeba przyznać, że to daje bardzo dobry efekt – alkohol jest łagodny i aromatyczny. Nie dziwię się, że Nardini Aquavite di Vinaccia w wersji 50 jest najlepiej sprzedawaną grappą we Włoszech. Na butelkach nie używają słowa grappa, bo firma powstała w czasach, kiedy jeszcze takiego terminu nie było. Zarówno młode, jak i starzone destylaty sprawują się bardzo dobrze, podobnie jak likiery na bazie grappy. Próbując u nich jak zawsze notowałem i chętnie się tymi pospiesznymi notatkami podzielę.

Czytaj więcej

Fort William Whisky Cream

nowy likier z Polmosu Bielsko-Biała, o mocy 17%, robiony na bazie mleka i whisky Fort William, w stylu Baileys. Aksamitny, o przyjemnie deserowym aromacie. W smaku wanilia, toffi, czekolada. Bardzo delikatny, słodki, ale nie przesadnie. Idealny na kostkach lodu.

Aperol Bus w trasie

24 maja Aperol Bus ruszył w trzeci tour po Polsce. Charakterystyczny, pomarańczowy foodtruck odwiedzi największe miasta i najważniejsze festiwale muzyczne by serwować Aperol Spritz. Pomarańczowy bus marek Aperol i Gancia, poza serwowaniem najpopularniejszego drinka tego sezonu, promować będzie także kulturę aperitivo. W pomarańczowej strefie Aperol Busa każdy będzie mógł zasmakować życia w iście włoskim stylu: przy muzyce, grach i najmodniejszym, włoskim drinku Aperol Spritz. W tym sezonie, poza Aperol Busem, będzie również specjalnie przygotowany, rowerowy bar.

Czytaj więcej

St. Antonio Padova Liquore

produkowany przez Luxardo likier ziołowy, którego patronem jest św. Antonii z Padwy. Barwy zielonej niczym absynt, butelkowany z mocą 40%. Wśród składników są m.in.: krwawnik, galanga, dzięgiel czy gorzkie pomarańcze. W aromacie polne kwiaty – lawenda, rumianek, w smaku piołunowy, fernetowy, trawiasty. W ustach nuty leśne, żywiczne, zielone szyszki, anyż, ruta, a także pomarańcze. Finisz bardzo leśny.