Dublin Whiskey Company

nowa destylarnia w Dublinie, która ulokowana jest w dzielnicy Liberties, po sąsiedzku z Teeling Distillery, właściwie na jej tyłach, obydwa budynki przylegają do siebie. To kilkaset metrów od samego centrum miasta i niedaleko dawnej destylarni Powers, zamkniętej w 1974 roku. Koszt uruchomienia destylarni szacowany jest na 10 mln euro. Będą tu produkowane The Dublin Liberties i The Dubliner Irish Whiskey. Dyrektorem generalnym i master distillerem został Darryl McNally, były master distiller Bushmills. Docelowo będzie tu zatrudnionych 55 pracowników. Właścicielem destylarni i whiskey jest Quintessential Brands Group.

Czytaj więcej

Devoille

firma Distillerie Paul Devoille powstała w 1859 w Fougerolles i do dziś pozostaje w rękach rodziny. Zaczynali od wytwarzania absyntu, którego produkcję musieli wstrzymać w 1915 roku, kiedy został we Francji zakazany. Obecnie jednak znów go robią według starych receptur, mają własne uprawy piołunu. Specjalizują się w owocowych eau-de-vie i likierach oraz kremach, ale mają także w ofercie wódkę, pastis, gin Paris czy linię absyntów Libertine. Specjalnością firmy jest gruszkowica, doskonała La Vieille Poire (sprzedawana także z gruszką wewnątrz butelki). Oferta owocowych brandy jest naprawdę imponująca – od kilku odmian marcu, przez wszystkie typowe owoce (jabłka, śliwki, morele, wiśnie, maliny, czarne porzeczki), przez rzadsze (mirabelki, jarzębina, pigwa, czerwone porzeczki, tarnina, dzika róża, bez czarny, lokalne odmiany jagód) po zioła, przyprawy i kwiaty (kminek, imbir, korzeń gencjany, fiołki, nawet mak). Wybór likierów jest jeszcze bardziej imponujący, włączając w to np. kwiaty bergamotki czy geranium.

Czytaj więcej

Löwentor

likier produkowany przez firmę Both z miejscowości Goch w Niemczech, działającą od 1879 roku. Czuć gorzkie zioła, dużo konopi, prawie posmak marihuany. Oleisty. Gorzki, w ustach tatarak, piołun, głóg. Trochę mięty. Bardzo przyjemna mieszanka na trawienie. Moc – 38%.

Jack Daniel’s Fire

receptura tego likieru powstała w 2014 roku na bazie oryginalnego Jacka Daniel’sa No 7, z dodatkiem macerowanego w whiskey cynamonu. Od stycznia 2017 roku dostępny w Polsce. W aromacie jest dużo cynamonu, harmonijnie połączonego z kukurydzianą whiskey, pojawia się słodsza nuta – wanilia. W ustach także dominuje cynamon, słodko i ostro jednocześnie, pieprz, a nawet dużo pieprzu. Rozgrzewający, pikantny finisz. Moc – 35%.

Spotkanie z łotewskimi likierami

29 marca w Bar & Books w Warszawie magazyn „Aqua Vitae” zorganizował spotkanie z likierami z Rygi. Trunkami wieczoru były: Riga Black Balsam (45%), Riga Black Balsam Element (40%), Riga Black Balsam Currant (30%), Coffee Liqueur Moka (30%), Coffee Liqueur Moka Cherry (25%), a także specjalnie przyrządzony koktajl Black Shooter. Likiery produkowane są przez Latvijas Balzams, największego na Łotwie producenta alkoholi, firmę znaną z produkcji wódek Stolichnaya i Moskovskaya (w wyniku konfliktu z rosyjskim rządem te same marki produkują też zakłady w Moskwie). Produkty litewskiej firmy są dostępne w ponad 30 krajach na całym świecie, także w Polsce. Łącznie mają 130 marek, a ich sztandarowym produktem jest Riga Black Balsam.

Czytaj więcej

Degustacja likierów z Rygi

29 marca o godz. 19.00 zapraszamy do Bar & Books (Wąski Dunaj 20, Warszawa) na spotkanie z likierami z Rygi. Receptura pochodzi z XVIII wieku, a raczyła się „czarnym balsamem” sama caryca Katarzyna. Poznamy też jego bardziej współczesne oblicza – na rumie oraz z dodatkiem soku z czarnej porzeczki. Będą także do spróbowania dwa likiery kawowe.

Trunki wieczoru to:
Riga Black Balzam (45%)
Riga Black Balzam Element (40%)
Riga Black Balzam Currant (30%)
Coffee liqueur Moka (30%)
Coffee liqueur Moka Truffle (25%)
Coffee Liqueur Moka Cherry (25%)
A także specjalnie przyrządzony koktajl Black Shooter

Wstęp: bilety przy przedpłacie – 40 zł, w barze w dniu imprezy – 60 zł, liczba miejsc limitowana do 25 osób.
Zakup biletów: http://www.barandbooks.pl/warsaw/events_tim-rigas-balzams-tasting-179.html 
Zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej

Soplica w nowej odsłonie

Soplica wprowadza istotne zmiany opakowań całej linii swoich produktów. W 2016 roku marka zajęła pozycję lidera segmentu wódek smakowych na polskim rynku. Ponadto, w ciągu ostatnich trzech lat, marka urosła niemal dwukrotnie. Stało się tak dzięki ciągłemu poszerzaniu dostępności na rynku, licznym akcjom promocyjnym w całym kraju i wprowadzaniu na rynek nowych wariantów. Tylko w samym 2016 roku portfolio nalewek Soplicy wzbogaciło się o trzy nowe smaki: jagodę, cytrynę i mirabelkę. – Soplica Cytrynowa z nutą miodu, wprowadzona w ostatnim kwartale 2016 roku, jako zupełnie nowatorski smak, inspirowana XIX-wiecznymi recepturami cytrynówek produkowanych przez Bolesława Kasprowicza, już zdążyła stać się rynkowym hitem – mówi Klaudia Krupicz, brand manager marki Soplica.

Czytaj więcej

Degustacja Agwa de Boliwia

22 lutego goście Bar & Books mieli niezwykłą okazję odbyć podróż gorącej Boliwii przez kosmopolityczny wesoły Amsterdam do zimowej Warszawy. Trunkami wieczoru były likiery robione na bazie liści sprowadzanej z Boliwii koki. Zestawiane w Amsterdamie, prezentują cztery różne egzotyczne zmiany – od ziół i liści, przez przyprawy korzenne, po pikantne i rozgrzewające odmiany pieprzu.

Czytaj więcej

Amaro Silano

likier produkowany od 1864 roku w Kalabrii przez Distilleria Bosco Liquori, założonej w mieście Cosenza przez Raffaello Bosco. Wciąż jest to firma rodzinna, obecnie prowadzona przez rodzinę Marcelletti. W alkoholu macerowane są zioła, owoce i korzenie z lasów porastających wzgórza Sila. Moc – 30%. W nosie zioła, trochę miodu i cytrusów. W ustach gorycz i syrop na kaszel, lukrecja, anyż.

Czytaj więcej

Degustacja likierów Agwa de Bolivia

22 lutego o godz. 19.00 zapraszamy do Bar & Books (Wąski Dunaj 20, Warszawa) na spotkanie z niezwykłymi likierami, produkowanymi w Amsterdamie na bazie liści boliwijskiej koki – Agwa de Bolivia.
Pierwszy roztwór z boliwijskich liści koki został wyprodukowany w 1820 roku przez De Midici z Bolonii we Włoszech. Rudyard Kipling opisywał ten eliksir jako zrobiony „z wycinków i wiórów z anielskich skrzydeł”. Obecnie bale boliwijskich liści koki wysyłane są do Amsterdamu, gdzie poddawane są procesowi destylacji. Nie zawierają żadnych substancji narkotycznych.
Niewątpliwą atrakcją wieczoru będzie możliwość spróbowania niezwykłego trunku w tej kolekcji – Coca Blue, którego butelka kosztuje ok. 1100 zł. Podczas spotkania będzie można kupić każdy z likierów w promocyjnych cenach.

Czytaj więcej