Bianchi

rodzinna destylarnia powstała w 1950 roku w Marsali. Jest jedynym dużym producentem grappy na Sycylii, zgodnie z nowymi przepisami od 2008 roku posługują się oznaczeniami geograficznymi Grappa di Sicilia i Grappa di Marsala. Zakład mieści się częściowo na terenie zabytkowej posiadłości, zbudowanej w 1770 roku dla angielskiej rodziny Woodhouse, która zajmowała się handlem winami marsala. Jest tu także wieża widokowa, nic zatem dziwnego, że destylarnia rodziny Bianchi należy do największych atrakcji turystycznych w mieście.

Czytaj więcej

Za co lubimy Czechów

Na zimową aurę w Warszawie nie ma nic lepszego, niż rozgrzewające czeskie alkohole. Mogli się o tym przekonać uczestnicy degustacji w Kita Koguta, pijąc aromatyczną niczym pastis Prostějovską Starorežną, delikatną Starą Mysliveckę, pachnący wędzonymi śliwkami Stomach i macerowany piołunem Old Tradition Absinth. Absynt zachwycił bukietem ziół, duże uznanie wzbudziła Stará Myslivecká, którą degustujący porównywali do irlandzkiej whiskey. Stomach, choć gorzki, zebrał oklaski za cudowny zapach, wytrawny smak i designerską butelkę.

Czytaj więcej

Saint-Roch

destylarnia z miasteczka Sant’Orso w Dolinie Aosty, powstała pod koniec XIX wieku, założona przez Guglielmo Levi. Po latach przerwy rodzinne tradycje wskrzesili w 1968 roku Natalina Levi wraz z mężem. Wybudowali nową destylarnię, pięknie położoną w Quart u podnóża gór. Mają bardzo ciekawy alembik w formie kotła z długim kominem, który połączony jest wąską miedzianą szyją z kolumną. Ich klasyczna grappa Grappa Levi Antica Ricetta to kupaż z wielu szczepów, mają też grappy jednoszczepowe: moscato, petit rouge i chardonnay. Prawdziwa specjalność firmy to likiery na bazie górskich ziół, przede wszystkim zbudowane na bazie piołunu génépy w kilku odmianach. Produkują też klasyczne włoskie likiery owocowe, likier kasztanowy oraz miód pitny.

Czytaj więcej

Valverde

firma została założona w 1973 roku przez Carlo Birello, który obecnie prowadzi ją z zoną i synami. Umiejscowiona w Cortemilia, małej wiosce w sercu Langhe, w połowie drogi między Alpami a Morzem Liguryjskim. Winogrona do produkcji grappy pochodzą od okolicznych winogradników, a zioła do produkcji likierów z Alp. Na potrzeby likierów destylują alkohol w kolumnie do mocy 96,5%, grappa powstaje w małym miedzianym alembiku. Ich białe grappy jednoszczepowe to: nebbiolo, arneis, dolcetto, moscato i barbera. Do leżakowania używane są beczki ze slawońskiego dębu, butelkują grappy w wieku: 3, 5 i 8 lat oraz rocznikowe. Są tu kupaże oraz jednoszczepowe: nebbiolo, moscato, barbaresco, barbera. Bogata jest oferta likierów, m.in.: bazylia, skórki pomarańczy, skórki cytryny, korzeń goryczki, lukrecja, orzechy włoskie, mirt, poziomki, truskawki, jagody czy gorzkie ziołowe amaro. Mają też trzy infuzjowane grappy – z płatkami fiołków, kwiatami rumianku i z miodem.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Palírna U Zeleného Stromu

Uwieczniona na etykietach data założenia firmy, to 1518 rok. To by znaczyło, że Palírna U Zeleného Stromu (Gorzelnia Pod Zielonym Drzewem) jest najstarszą destylarnią nie tylko w Czechach, ale w ogóle na świecie. Na pewno są drugim pod względem wielkości producentem mocnych alkoholi w Czechach, po Stocku. Co do historii, to jak zwykle sporo tu marketingu, ale oficjalnie w 2018 roku świętowali pięćsetlecie, wypuszczając m.in. bardzo limitowaną edycję wódki Stará Myslivecká, która leżakowała przez osiem lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Na rynek trafiło 299 numerowanych karafek.

Czytaj więcej

Lakritsi

ciężki, oleisty likier na zimowe wieczory, zestawiany na dalekiej Północy, w fińskiej destylarni Koskenkorva, gdzie robiona jest także wódka Finlandia. Głęboko purpurowa, wpadająca w czerń, opalizująca barwa. Aromat i smak bardzo wyraźnie lukrecjowy. Do tego – słone paluszki, ogólnie sól (zwłaszcza w finiszu) oraz przyjemna słodycz toffi. Moc – 30%.

Magnat

linia likierów w stylu nalewkowym, produkowanych od września 2018 roku przez firmę BZK-Alco. Wszystkie butelkowane z mocą 32%, aromaty naturalne, smaki słodkie, deserowe. Linia obejmuje smaki: Gruszkowy z Nutą Wanilii, Magnat Cytrynowo-Pigwowy, Magnat Malinowo-Cytrynowy, Magnat Wiśniowy z Nutą Rumu oraz Magnat Porzeczkowy z Nutą Whisky.

Czytaj więcej

Suweren

przed wojną Souverain od Baczewskiego był jedną z najbardziej cenionych wódek gatunkowych i jednocześnie przebojem eksportowym firmy. W 2018 roku odtworzono przedwojenną recepturę i wódka powraca pod nazwą Suweren w butelce bardzo przypominającej tą dawną. Niezwykle przyjemny aromat słodkich pomarańczy i mandarynek, z nutą oranżady mandarynowej. Smak to mandarynki i gorzkie pomarańcze. Finisz długi, wytrawny, bardzo pomarańczowy i mandarynkowy, trochę jak oranżada w proszku. Bardzo lekkie do picia. Moc – 40%.

Zwycięzcy Campari Academy 2018

W tym roku najwyższe laury konkursu barmańskiego Campari Academy zdobyli Filip Wieczorek i Sara Kowalczyk, reprezentanci lokali z Krakowa. Ogólnopolskie wydarzenie z roku na rok gromadzi coraz większe grono młodych adeptów sztuki miksologii. Do finału tegorocznej edycji wybranych zostało 30 barmanów i barmanek, którzy mieli stworzyć i zaprezentować własną wersję klasycznego koktajlu Negroni. Oryginalny przepis na ten koktajl ma już prawie 100 lat, a mimo to cieszy się niesłabnącą popularnością wśród barmanów i konsumentów.

Czytaj więcej

Amaro Tosolini

bardzo nietypowe amaro. O ile w aromacie dominują pomarańcze, mandarynki i delikatnie czuć zioła (głównie mięta) oraz przyprawy korzenne, to w smaku… pierwsze tony to pietruszka i seler. Do tego powidła z orzechów włoskich, dżem pomarańczowy. Ciekawe i dobre w smaku. Finisz bardzo orzechowy, nic typowego dla amaro, jak: piołun, mięta, karczoch, rabarbar, chinina, goryczka… Mam wrażenie, że cała gorzkość tego trunku pochodzi z orzechów włoskich, a cała słodycz z posypanych cukrem skórek gorzkiej sewilskiej pomarańczy. Przyjemnie deserowy, nie podawałbym go ani jako digestif, ani aperitif, lecz w małych kieliszkach do ciast, owoców, orzechów, lodów… – Rzeczywiście, jest to nietypowe amaro. Do maceracji wykorzystaliśmy piętnaście śródziemnomorskich botaników, z których najważniejsze są te gorzkie, jak korzeń goryczki, anyż gwiaździsty, skórka gorzkiej pomarańczy czy kurkuma. Jednakże prawdziwy sekret smaku tego amaro, to bazowy alkohol – jest to destylat z winogron, który u nas nazywa się „most”. Daje on delikatność, której nie da się osiągnąć, stosując alkohol zbożowy – tłumaczy Silvia Blasoni, kierownik ds. eksportu w firmie Bepi Tosolini. Nie wymienione składniki to: piołun, soliród, zatrwian, kritmum, dzięgiel, czapetka pachnąca, melisa, mięta, imbir, cytryny, rozmaryn, rabarbar i tatarak. Alkohol był destylowany w alembikach, a po maceracji dojrzewał w beczkach z drewna jesionu. Po leżakowaniu obniżono moc wodą z alpejskiego strumienia, dodano cukru i zabutelkowano z mocą 30%.

Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej

Historia firmy Mampe

Historii firmy rodziny Mampe należy szukać w 1831 roku, kiedy to w Niemczech szerzy się cholera. Doktor Carl Mampe wynalazł specyfik Bitter Drops, który miał być skuteczny na epidemię. Krople powstały w Starogardzie i szybko zagościł w aptekach pruskich i nie tylko. Autor receptury przekazał ją swoim przyrodnim braciom – Ferdynandowi Johnnanowi Mampe i Carlowi Mampe. Drogi braci się rozeszły, jeden założył fabrykę alkoholu w Starogardzie (1835 rok), drugi w Koszalinie (1852 rok), przenosząc ją w 1877 roku do Berlina. I to tu w 1894 roku jego syn, Carl junior, stworzył likier składający się z około 130 ziół Mampe Halb und Halb – najstarszy berliński likier produkowany do dziś. W 1929 roku była to jedna z najnowocześniejszych destylarni, produkowano tu 78 rodzajów likierów i brandy, eksportowanych na cały świat.

Czytaj więcej