Duch Sadu Jabłko w butelce Ciemne

połączenie trzech gatunków ciemnego mocnego i wyrazistego piwa – Barley Wine, Irish Stout i ciemnego Lagera z miodem gryczanym z klasycznym jabłkiem w butelce. Zapach ciemnego piwa, porteru, delikatnie jabłka i marcepanu. Smak bardzo piwny, w kierunku stout, nuty kwiatowe, chmielowe, goryczka. Lekki finisz goryczkowo-kwiatowy, pojawia się też wyraźnie jabłko. Moc – 38%.

Duch Sadu Wiśnia w butelce z rumem i miodem

połączenie wytłoczonego i niefiltrowanego soku z wiśni z odrobiną miodu oraz trzema rodzajów rumów – starzony, spiced i dark rum. Rumy były dobierane tak, aby nie zdominować smaku i aromatu wiśni. Całą kompozycję dopełnia klasyczne jabłko w butelce, które w tym zestawieniu jest kontrastem dla pozostałych składników. Przyjemny, soczysty zapach wiśni, delikatnie podbity rumem, ale też z nutą jabłka, wanilii, mlecznej czekolady. W ustach przyjemnie wiśnia zmieszana z rumem, smak słodki, likierowy, w stronę czekoladki z wiśnią. Przyjemny, słodki wiśniowy, rozgrzewający finisz. Moc – 40%.

Biały Bocian Pigwa

aromat słodki, ale nie przesadnie: pigwa, jabłka, morele, śliwki, renkloda. W ustach także słodycz jest umiarkowana. Bardzo lekki, nutka cierpka, wyraźnie pigwowa, lekko cytrynowa, w przeciwwadze morelowa słodycz, a w finiszu jeszcze cytrusy, nawet mandarynki. Bardzo przyjemne, mógłby być dodatkiem do koktajli old fashioned z whisky. Moc – 30%.

Biały Bocian Cytryna

likier o mocy 30%. Przyjemny aromat rozciętej kwaśnej cytryny, w zasadzie czysty owocowy, w tle delikatna nutka oranżady cytrynowej. Jest też w zapachu trochę goryczki grejpfruta. W smaku dobry balans między kwasowością, słodyczą a goryczką. Sporo cytrusowego zestu, lekko cukier. Orzeźwiające, do picia mocno schłodzone, jako składnik lekkich letnich koktajli, np. z ginem i tonikiem. Polmos Bielsko-Biała ma także w ofercie wersję Biały Bocian Cytryna na miodzie gryczanym.

Degustacja marki Angostura

23 listopada zapraszamy na degustację marki Angostura. Siedem rumów z Trynidadu i Tobago oraz niezwykły ziołowy likier na rumie Amaro di Angostura. Gwiazdą wieczoru będzie Angostura no 1 Batch 3 Oloroso Sherry First Fill. Ponadto spróbujemy: Angostura Reserva, Angostura 5YO, Angostura 7YO, Angostura 1919 (ośmioletnia), Angostura 1824 (dwunastoletnia) i Angostura 1787 (piętnastoletnia).
Degustację poprowadzi Marek Posłuszny, ambasador marki. Koszt udziału w degustacji to 100 zł, z czego 50 zł można odebrać przy zakupie dowolnego produktu firmy Angostura. Uczestnicy degustacji w formie online dostaną link do pokoju degustacyjnego na platformie Zoom. Zaczynamy o 19:30.

Goldwasser Cognac XO Infusion

uszlachetniona koniakiem klasy XO wersja klasycznej receptury likieru Goldwasser. Płatki 22-karatowego złota, w recepturze m.in.: lawenda, skórki pomarańczy, pieprz kubeba, korzeń galangi. Gęsty. W aromacie: pomarańcze, mandarynki, cynamon i inne przyprawy korzenne, kwiaty, miód. W smaku słodkie pomarańcze, grejpfruty, miód, biszkopt, gałka muszkatołowa, Finisz rozgrzewający – imbir, goździki, pieprz, ale też miód i mandarynki. Likier produkowany jest przez Hardenberg-Wilthen, w Polsce w ofercie Mundivie.

Śmietanówka Oleska

Śmietankówka Oleska to produkt tradycyjny, którego receptura była przekazywana wśród mleczarzy z dziada pradziada. Tradycje Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie mają ponad 110 lat. Krąży legenda, że od roku 1914, kiedy to niedaleko mleczarni powstała gorzelnia, pracownicy obu zakładów zaczęli „współpracować” ze sobą, mieszając śmietankę ze spirytusem. Informacje o recepturze wyrabiania Śmietankówki przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie pracownicy mleczarni. Gościła na stołach przede wszystkim pracowników mleczarni i ich rodzin podczas ważnych uroczystości rodzinnych. OSM w Oleśnie, promując swoje naturalne produkty nabiałowe, częstowała tym trunkiem gości na ważnych uroczystościach regionu, targach, dożynkach i wielu innych. Podobno prymas Józef Glemp, kiedy go poczęstowano kieliszkiem Śmietankówki, zamówił dla siebie całą butelkę. Wiele osób kojarzy Olesno ze Śmietankówką Oleską. Jako produkt komercyjny Śmietankówka Oleska weszła na rynek w październiku 2017 roku. Od marca 2018 dostępna jest w sprzedaży hurtowej. Do wersji klasycznej o smaku wanilii dołączyły dwa nowe – z dodatkiem kakao i kawy, a planowane są jeszcze kolejne wersje. Termin przydatności 270 dni. Rozwarstwia się jak każdy likier, dlatego butelkę należy wstrząsnąć. Cały proces produkcji odbywa się w mleczarni, robione tylko ze świeżej śmietanki, z krowiego mleka. Mieszanie śmietanki, składników smakowych i alkoholu zajmuje ok. dwie godziny.

Czytaj więcej

Biały Bocian Słony Karmel

nowy produkt z Polmosu Bielsko-Biała. Mleczny likier o modnym smaku słonego karmelu. Bardzo elegancko połączone. Aromat karmelu, mlecznej, białej czekolady, nugatu, ale wyczuwalna jest już w zapachu słoność. Przyjemny smak, delikatny, nie za słodki – biała czekolada, orzechy, finisz to harmonijne połączenie sporej porcji słodyczy ze słonością. Do ciast, lodów lub do kawy.

Cosmic

znany na rynku rosyjskim jako Космический, produkowany przez przedsiębiorstwo Buket Moldavii. Receptura pochodzi z 1976 roku, wówczas likier nosił nazwę Sănătate, co po rumuńsku znaczy „zdrowie”. Zrobiony na bazie czerwonego wina, skoncentrowanego soku z winogron, infuzjowany licznymi ziołami i przyprawami korzennymi, jak: goździki, cynamon, kolendra, eleuterokok kolczasty i piołun cytrynowy, ale też słodkie migdały czy płatki róż oraz aronie i owoce dzikiej róży. Łącznie jest tu 40 składników. Moc – 50% i 300 g cukru na litr. Można go spożyć pół na pół z wodą, co da efekt mocnego wina deserowego. Balsam został wyprodukowany przez kołchoz im. Dzierżyńskiego (obecnie Buket Moldavii). Później przemianowano go na Cosmic/Космический, w związku z jego pierwotnym przeznaczeniem. Otóż do 2000 roku był produkowany wyłącznie na zamówienie Centrum Kosmicznego ZSRR. Czarny, oleisty, gorzki. Aromat traw, piołunu, chininy, pietruszki, palonego cukru. Smak ciężki, oleisty – wiśnie, śliwki, wędzone śliwki, gorzka chinina, piołun. Finisz słodki i śliwkowy, bożonarodzeniowy, dużo słodkich wędzonych śliwek, pierniki.