Warschauer Liqueur

historia „likieru warszawskiego” sięga końca XVIII lub początku XIX wieku. Były to cenione (i drogie) likiery ziołowe z grupy digestif. Jednym z głównych składników był korzeń kolcorośli, sarsaparilla. Oryginalnie produkowany w Warszawie, potem jednak także na innych terenach, także w Berlinie. W 2019 roku dawną, zapomnianą, recepturę postanowił odtworzyć Bogumił Rychlak. Jego Warschauer Liqueur 1824 5. Sorte ma 47%, użyte botaniki to: cytwar, sarsaparilla, kłącze kosaćca, tatarak i ok. 250 g cukru rafinada na litr (w formie syropu). W zapachu korzennie, cytrusowo, warzywnie: imbir, cytryna, dzięgiel, pietruszka, seler, miód. W smaku masa ziół, imbir, żywiczność, igliwie, tuja, tymianek. W finiszu sosna i tussipec.

Spotkanie z O’Donnell Moonshine

3 lutego w koktajl barze Kita Koguta odbyła się degustacja marki O’Donnell Moonshine. To gama czterech likierów, których receptury i opakowanie nawiązują do czasu amerykańskiej prohibicji. Producentem jest niemiecka destylarnia Sunner z Kolonii, która robi m.in. korn, wódki, jałowcówki, ma też wersję białą O’Donnell Moonshine o mocy 50%. Poszczególne smaki dostępne w Polsce to: Wild Berry – połączenie winogron, malin i jeżyn, Tough Nut – zestawienie orzecha laskowego, karmelu i nugatu z delikatnym posmakiem whiskey, Roasted Apple – łączy świeżość jabłka i lekką nutę cytryny ze słodyczą cynamonu i wanilii, Bitter Rose – połączenie grejpfruta, dzikiej róży i czarnego bzu. Na rynku brytyjskim jest jeszcze wersja Sticky Toffee. Wszystkie rekomendowane są do orzeźwiających koktajli, moc ABV to 20-25%. Polskim wyłącznym importerem marki jest Pravda. Najlepiej podawać z bourbonem lub z wytrawnym winem, które nabiera nut wermutowych.

Czytaj więcej

Riga Black Balzams Cherry

wypuszczona w 2017 roku edycja wiśniowa słynnego likieru ziołowego. Do klasycznej ziołowej receptury, na którą składają się 24 botaniki, dodano soku z wiśni, obniżając moc likieru do 30%. W rezultacie owoce, sok, pestki i cukier całkowicie zdominowały klasyczną gorycz i ziołowość. Dużo słodki nut marcepanu, dużo wiśni.

Wódki i likiery Aprez

13 stycznia w koktajlbarze Kita Koguta odbyła się degustacja wódek i likierów marki Aprez. Marka zadebiutowała pod koniec 2018 roku. To wódki i likiery zestawiane na naturalnych składnikach, ręcznie butelkowane w manufakturze JAGO w Sulejówku, za receptury odpowiada Grzegorz Jakubiec. Z uwagi na niewielką ilość butelek w każdej partii smak i aromaty mogą być nieco różne, zależne od sezonu i botaników. Na serię składa się osiem smaków: Aprez Przepalanka (45%), Aprez Czarny Bez (30%), Aprez Naturalny Miód (35%), Aprez Kawa z Pomarańczą (30%), Aprez Pigwa (30%), Aprez Żubr (40%), Aprez Chrzan (40%) oraz Aprez Likier Jajeczny (20%). Każdy smak znalazł amatora, najwięcej głosów zdobyły jednak pigwa i kawa z pomarańczą.

Czytaj więcej

Dwa miliardy butelek Baileys

Diageo świętuje sprzedaż dwóch miliardów butelek likieru Baileys. Baileys Irish Cream Liqueur zadebiutował w 1974 roku, a więc jest na rynku już od ponad 45 lat, sprzedawany w 160 krajach. Jak podaje Diageo, każdej minuty wypijanych jest na świecie 2400 szklanek likieru Baileys. Każdego roku do produkcji likieru zużywanych jest 200 mln l świeżego mleka.

Aprez

marka zadebiutowała pod koniec 2018 roku. To wódki i likiery zestawiane na naturalnych składnikach, ręcznie butelkowane w manufakturze JAGO w Sulejówku, za receptury odpowiada Grzegorz Jakubiec. Z uwagi na niewielką ilość butelek w każdej partii smak i aromaty mogą być nieco różne, zależne od sezonu i botaników. Na serię składa się osiem smaków: Aprez Przepalanka (45%), Aprez Czarny Bez (30%), Aprez Naturalny Miód (35%), Aprez Kawa z Pomarańczą (30%), Aprez Pigwa (30%), Aprez Żubr (40%), Aprez Chrzan (40%) oraz Aprez Likier Jajeczny (20%).

Sifonios

(Σιφωνιός) to rodzinna firma, powstali w 1938 roku. Dziś są największym producentem mocnych alkoholi na Wyspie Rodos, za destylację i receptury odpowiada Angelos Nikolas Sifonios. Ich czołowy produkt, to tzw. czarne ouzo, czyli anyżkowy likier z maceratami ziaren kawy i cukrem. Robią także tzw. czerwone ouzo, czyli likier anyżkowy z cynamonem. Obydwa trunki są bardzo popularne na Rodos. Ponadto w ofercie mają klasyczne ouzo, winogronowy trunek suma (regionalny odpowiednik tsipouro, robiony z białych winogron lokalnych szczepów athiri), mastihę i różne likiery, jak np. lemoncello o mocy 21%. Zakład wyposażony jest w kolumnę i alembik.

Czytaj więcej

Jedz Pij Warszawo – największe wydarzenie kulinarne roku

25 i 26 stycznia 2020 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się festiwal „Jedz Pij Warszawo” – największe w Polsce wydarzenie dedykowane szeroko rozumianej kulturze konsumpcji i biesiadowania. To jednocześnie reaktywacja legendarnej „Wystawy Kucharskiej” z 1902 roku, kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc apoteozy i świętowania sztuki kulinarnej w Europie.

Czytaj więcej

Wiśniewski

koncept gastronomiczny w stylu Pijanej Wiśni. Jak na razie w dwóch miejscach, w Gdańsku i Poznaniu, pod Marką Wiśniewski serwowane są soczyste wiśniówki. Trunek dojrzewa w dębowych beczkach, jest rocznikowany. Aromat soczysty, sok z wiśni i lekka nuta pestki. Smak bardzo przyjemny, naturalny sok z wiśni, lekka cierpkość. Posmak przyjemnie cierpki, lekko drzewny, liście wiśni, delikatnie marcepan. Moc – 16%.

Grecka Panorama

W dniach 7-8 grudnia na Stadionie Narodowym w Warszawie odbyła się kolejna Grecka Panorama. To impreza kulinarno-turystyczna, połowę powierzchni zajmują biura podróży, prezentujące atrakcje różnych regionów Grecji. Są pokazy kulinarne, a poza tym mydło i powidło, oliwki, kapary, marynaty, sery, oliwy, przyprawy, miody, chałwa i inne słodkości. Są i alkohole w dużym wyborze. Greccy producenci szukają w Polsce dystrybutorów.

Czytaj więcej

Dickel Tabasco Barrel Finish

destylarnia Cascade Hollow wypuściła niecodzienną edycję – whiskey, która przez 30 dni finiszowała w beczkach, w których wcześniej przez trzy lata macerowały się ostre papryczki dla sosu Tabasco. George Dickel Tabasco Brand Barrel Finish ma 35%, więc tak naprawdę jest to mocny i ostry likier na bazie whiskey, rekomendowany do warzywnych koktajli. Aromat beczki i ostrej papryki. Smak bardzo ostry i kukurydziany, pikantny, palący finisz.

Choya Ume Excellent

limitowana edycja umeshu z dodatkiem brandy. Rześki, bardzo przyjemny, kwaskowy aromat śliwek, ale i słodkość syropu śliwkowego, lekko marcepan, pestki. Smak cierpko-słodki, kwasowość soku z wiśni, słodycz śliwki, bardzo naturalne owocowe smaki. Finisz to bardzo soczysta śliwka, renkloda. Moc – 14,7%.