Wielkopolska Manufaktura Wódek zapowiada emisję

Wielkopolska Manufaktura Wódek SA, rodzinna firma z Murowanej Gośliny, zielonego serca Wielkopolski, planuje pozyskać kapitał na rozwój dzięki emisji akcji w ramach crowdfundingu udziałowego. Zespół składający się z doświadczonych gorzelników tworzy wysokoprocentowe alkohole premium tradycyjnymi metodami, z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Czytaj więcej

Mokkafe

Połączenie grappy z kawą, nowy produkt firmy Zanin. Bardzo przyjemny aromat – owocowo-kawowy, sporo nut rześkich jabłek, śliwek. W smaku dominuje słodka kawa, jest też nuta czereśni, wiśni, jabłka. Moc alkoholu doskonale dobrana. Finisz jak całość – równowaga między kawą a owocowością. Włosi lubią caffe corretto, czyli kawę z grappą, ale ten produkt jest bardziej międzynarodowy – czuć ziarna dobrej kawy, ale jednocześnie rześką owocowość. Moc – 38%.

Black Irish Made Dark

Irlandzka whiskey aromatyzowana naparami Irish Stout Beer i Chocolate Malt Barley, leżakowana w mocno wypalonych beczkach, o mocy 40%. Jest to mieszanka whiskey grain i trzykrotnie destylowanej single malt. Barwa bardzo ciemna, prawie jak Guinness. Butelka kapslowana, po zdjęciu klasycznego kapsla jest porcelanowe patentowe zamkniecie jak w Grolsch. Producent to Darker Still Spirits Co. Zapach palonego ziarna, kawy, karmelu, lukrecji. Smak ciężki, gorzki, dużo słodu piwnego, nuta kawy, solony karmel, w tle waniliowa słodycz, toffie. Finisz dość lekki, kawowo-herbaciany, nuta ziołowa, sporo solonego karmelu. Łatwe do picia, słodko-gorzkie, w smaku nie przypomina whisky, ale na pewno będzie idealnym składnikiem do Irish Coffee. Bardzo innowacyjny produkt, moc – 40%.

Doragrossa Elixiro Rabarbaro e Menta

Gorzki likier z Turynu, z dodatkiem mięty pieprzowej, korzenia rabarbaru i kilku innych botaników. Zapach bardzo ziołowy, gorzki, ale jednocześnie orzeźwiający, dużo mięty pieprzowej, piołun, ale też czarne oliwki. Smak cierpki, wytrawny, leśny, dużo igliwia, jałowiec, kora, liście, jednocześnie syrop, ale nie dający dużo słodkości, raczej wrażenie apteczne, jak dawne eliksiry. Finisz bardzo tłusty, oliwkowy, kwiatowy, orzeźwia miętą, choć rabarbar dodaje warzywnej goryczki. Świetnie zrobiony digestif w starym stylu. Moc – 20%. Polskim dystrybutorem jest Pinot Wine & Spirits.

Z wizytą w Pakruojis

Za miasteczkiem Pakruojis, nad rzeką Kruoja, zachował się dawny dwór i część majątku rodziny Roppów. Zbudowany w stylu kasycystycznym, otoczony pięknym parkiem, z dawnymi zabudowaniami gospodarczymi, m.in.: młyn wodny, wiatrak, stajnie, kuźnia, zakład przędzarski, gospoda, browar i gorzelnia (nie dotrwały do naszych czasów m.in.: szkoła i kościół). Pierwszy dwór stanął w tym miejscu w XVI wieku, jednak obecne budynki są z lat 1820-1840, odrestaurowane po 2004 roku, m.in. dzięki dofinansowaniom z UE. Jest tu 150-letni park z około 26 gatunkami drzew o powierzchni 48,2 ha, pełen kwiatów, pomników i figur, z wysepką dla zakochanych, chętnie wykorzystywaną do zdjęć ślubnych. Zachowały się 43 budynki, wspaniały łupkowy most. W dawnych garażach jest duża kolekcja starych samochodów i maszyn parowych, wszystkie pojazdy są na chodzie. Pokoje gościnne w dawnej oficynie urządzone są stylowo z meblami, obrazami i przedmiotami z XIX wieku.

Czytaj więcej

Litewskie receptury

Zapraszamy 20 września o godz. 19.30 na spotkanie z nową kraftową litewską destylarnią Pakruojo Dvaro. Ulokowani przy starym dworze w pięknym parku, mają własny browar i alembiki do destylacji, a także herbarium i ogromne ilości nastawów, gdzie macerują się zioła, korzenie, miód i owoce. Korzystają z dawnych litewskich receptur, ale szukają także bardzo nowoczesnych smaków, jak np. likier na ziarnach kenijskiej kawy. Są to wyroby smaczne i bardzo oryginalne, sprzedawane w bardzo limitowanych ilościach.
Gościem specjalnym wieczoru będzie Šarūnas Karalius, twórca marki.
Spróbujemy pięciu trunków:
CRYSTAL HOP (43%) – destylat z piwa
MAPLE IN BLOOM (35%) – likier na kwiatach klonu
THYME LIQUEUR WITH HONEY AND SAFFRON (42%) – likier na miodzie, tymianku i szafranie
ARTEMISIA VULGARIS 6+ (45%) – absynt z lokalnych botaników
KENYA COFFEE LIQUEUR (22%) – likier na bazie kenijskiej kawy
Degustacja odbędzie się poprzez platformę Zoom, koszt udziału to 50 zł (60 zł przy wysyłce kurierem Pocztex). Każdy uczestnik otrzyma zestaw pięciu próbek po 20 ml.
bilety – link
bilety z wysyłką – link

Amaro Presolana

aperitif, likier zrobiony na bazie ziół, korzeni i jagód, częściowo pochodzących z Alp. Producentem jest Distilleria Zanin, moc – 28%. W zapachu dużo anyżu i cynamonu, chinina, gałka muszkatołowa. Smak słodko-gorzki, bardzo piernikowe, dużo gałki muszkatołowej, goździki, cynamon, miód. Finisz ziołowy, korzenny i miodowy, dużo cynamonu, chinina. Polskim dystrybutorem jest M&P.

XII Salon Win i Alkoholi Mocnych

Przez stronę www.wina-mp.pl/kup-bilet ruszyła sprzedaż biletów na dwunastą edycję festiwalu OSWiA (08.09 – wina i 09.09 – alkohole mocne). W tych dniach, na łącznie ok. 90 stanowiskach producenckich zostanie zaprezentowanych kilkaset win i mocnych alkoholi, tworzonych w znakomitych winnicach i destylarniach całego świata. Przy wyjściu dla każdego gościa – prezent niespodzianka.

Czytaj więcej

Bottega w United Beverages

United Beverages S.A. w swoim portfolio ma teraz likiery włoskiej marki Bottega, wśród nich bestsellerowe Limoncino z cytryn femminello. Bottega jest rodzinnym włoskim producentem win, grappy i alkoholi wysokoprocentowych. Na rynku od 1977 roku, obecnie firmą kieruje trzecie pokolenie: Sandro, Barbara i Stefano. Ich wyroby są sprzedawane w ponad 140 krajach. Produkowane w prowincji Treviso, wina otrzymały blisko 350 nagród i wyróżnień. Od 2017 roku Bottega Gold Prosecco DOC jest drugim najlepiej sprzedającym się winem musującym w travel retail według rankingów IWSR. Do rodziny należy też Distilleria Bottega, gdzie powstają grappa i likiery.

Czytaj więcej

Biała Orlica

Marka powstała dla firmy Royal Nature z Pelplina, jej właścicielem jest Paweł Dziel. We współpracy z Damianem Matulańcem powstała linia likierów Biała Orlica: Pigwa z nutą brandy (30%), Kawa z nutą wiśni (20%) i Malina z nutą chilli (30%). Trunki są konfekcjonowane tylko raz w roku, każda z partii nie przekracza 2000 sztuk. We współpracy z zakładem Surwin powstała czysta żytnia wódka Biała Orlica Premium Quality Vodka (40%).

Czytaj więcej