Kawowy Jägermeister

Cold Brew Coffee to zupełnie nowa receptura pod znakiem Jägermeister. Klasyczny ziołowy likier został wzbogacony nalewem na ziarna kawy arabica i kakao. Butelkowany w pojemnościach 0,5 l, z mocą 33%, rekomendowany do podawania zmrożony, jako ice shot w temperaturze minus 18 stopni. Kampania reklamująca nowe oblicze Jägermeister ma kosztować 3 mln dolarów, towarzyszyć jej będzie hasło „New Mix New Beat”.

Koval Liquer

do klasycznego ginu amerykańskiej destylarni Koval dodano soku z żurawiny, obniżając moc do 30%. Wspaniały aromat i smak, cierpkość i jałowiec, jagody leśne, borówki, żurawina. Finisz długi i niezwykle przyjemny, bardzo dużo jałowca, jagód leśnych i żurawiny, biała porzeczka. W Polsce dystrybutorem jest Ambra.

Riga Black Balsam Espresso

Amber Beverage Group, właściciel marki Riga Black Balsam, wprowadziła nowy smak – Riga Black Balsam Espresso. Jest to piąta wersja historycznego ziołowego likieru. Oryginalna receptura została uzupełniona o nalewy na cynamon i ziarna kawy arabica. Likier sprzedawany jest w tradycyjnych ceramicznych butelkach o pojemności 0,5 l, o mocy 40%. Zadebiutował na Litwie i we Włoszech, ale będzie niedługo dostępny na ok. 30 rynkach. W Polsce dystrybutorem Riga Black Balsam jest United Beverages.

Czytaj więcej

Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych

9 listopada w Konarach na Dolnym Śląsku, odbędzie się pierwszy Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Organizatorami są: Wolf & Oak, Winnica Świdnicka i Nalewki Kresowe. Organizatorzy zaprosili producentów okowit, whisky, ginu, a także lokalnych winiarzy i producentów piwa kraftowego. Pasjonatów, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę lub którzy szukają finansowania swojego biznesu. Na uczestników imprezy czekają: okowity owocowe i zbożowe, gin, whisky i whiskey, rum, sake, nalewki, wina i piwo. Nie zabraknie specjalnie przygotowanych potraw przez lokalnych szefów kuchni. Będą wędzone mięsa i sery, sałatki z warzyw od lokalnych rolników, desery na bazie owoców z sadów z Dolnego Śląska.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Rozmowa o nalewkach

27 sierpnia w Salonie M&P Strzelecka 27 odbyło się spotkanie z Anną Szubińską, autorką książki „Nalewki. Natura zamknięta w butelce”, dziennikarką kulinarną. – Modę na nalewki w Polsce wprowadził Henryk Walezy, pierwszy król elekcyjny Polski. Od tego czasu były nieodzownym elementem w każdym szlacheckim dworku. Panny na wydaniu przygotowywały je samodzielnie dla kawalerów, aby zachęcić ich do ożenku. Receptury stanowiły tajemnicę pań domu, były skrzętnie przechowywane. Przepisy najczęściej zdradzano tylko spadkobiercom w testamencie – opowiadała Anna Szubińska. – Pasją nalewkarską zaraził mnie dziadek, ucząc jak zgodnie z rytmem natury je tworzyć. Książka jest swego rodzaju hołdem dla niego. Pomysł, aby zebrać receptury dziadka w książce przyszedł rok temu, tuż po jego śmierci. Moje przepisy są proste, nieskomplikowane, takie aby każdy mógł je z łatwością zrobić. Nie narzucam sztywno reguł przygotowania nalewek, bo moja książka ma również inspirować czytelnika do własnych eksperymentów, poszukiwań smaków i aromatów. Lektura ułożona jest w formie kalendarza. Rozpoczyna się w marcu. Pierwsza nalewka bazuje na suszonych owocach i jest gotowa do spożycia na Boże Narodzenie. Rytm, harmonia, cykliczność jest ważna w każdym aspekcie życia, jak również samodzielność wykonania od A do Z. Choć moje nalewki powstają na spirytusie czy wódce zakupionych w sklepie, a nie jak mojego dziadka na własnym owocowym bimbrze – opowiadała Anna Szubińska.

Czytaj więcej

Combier

Destylarnię założył Jean-Babtiste Combier, który w 1834 roku jako pierwszy opatentował recepturę likieru triple sec, robionego na skórkach słodkich i gorzkich pomarańczy z Haiti (curaçao). Likier narodził się w jego sklepiku kolonialnym na rogu ulicy Saint-Jean w miasteczku Saumur, gdzie Combier wkrótce zbudował destylarnię. Jego reputację zbudowało nie tylko triple sec, lecz także likier guignolet czy absynty.

Czytaj więcej

Spotkanie z Anną Szubińską

Zapraszamy we wtorek, 27 sierpnia, na godz. 19.00 do Salonu M&P ul. Strzelecka 27, na spotkanie autorskie. Naszym gościem będzie Anna Szubińska, autorka książki Nalewki Natura zamknięta w butelce, dziennikarka kulinarna, autorka ponad stu receptur domowych nalewek, zarówno na tradycyjnych owocach, jak i na owocach egzotycznych, ziołach, przyprawach korzennych czy bakaliach.

Czytaj więcej

Wizyta u rodziny Lengsteiner

Marianne i Christian Lengsteiner mają 11 ha winnic w regionie Wachau, głównie muskateller i riesling, a poza tym 1 ha sadów morelowych i destylarnię. Winiarstwem rodzina Lengsteiner zajmuje się już od siedmiu pokoleń, a korzenie rodu sięgają XVI wieku. Jako winiarze należą od 1983 roku do lokalnego stowarzyszenia Vinea Wachau Nobilis Districtus, które nadzoruje jakość i technologię produkcji. Wina te powstają tylko z loklanych winogron, ręcznie zbieranych, a dla białych win wytrawnych Stowarzyszenie ma wspólne nazwy loklane: Steinfeder, Federspiel i Smaragd, popredzone nazwą winiarza i szczepu. Rodzina Lengsteiner robi wina ze szczepów: riesling, muskateller, grüner veltliner, gewürztraminer, chardonnay, a z czerwonych – zweigelt.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Hellerschmid

Wachauer Privatdestillerie Hellerschmid powstała w 1948 roku, założył ją w Krems nad Dunajem Franz Hellerschmid. Od początku specjalizowała się w owocowych destylatach i likierach, w szczególności w przerabianiu moreli. W 1958 roku zbudowano zakład produkcyjny na ulicy Missongasse w Krems. W 1970 roku kierownictwo przejął syn Franza, Hardt Hellerschmid, który dwa lata później opracował technologię maceracji całych owoców moreli w szklanych słojach na likiery – marille b’soffene – tak by zachować świeżość i naturalną słodycz owocu. Firma zaczęła się rozrastać, zaczęto eksportować produkty, najpierw do Niemiec, potem na inne rynki, w tym także na inne kontynenty (Nowa Zelandia, Kanada, rynki azjatyckie). W 2007 roku został otwarty luksusowy sklep wraz z probiernią przy głównej bramie wiodącej do starego miasta Krems – Hellerschmid Am Steinertor, będący obecnie wizytówką firmy. W 2008 roku zakładem zaczął kierować wnuk założyciela, Bernhard Hellerschmid, który zbudował m.in. nową destylarnię (około 150 m od poprzedniej) wraz z magazynami i centrum dla zwiedzających. W 2013 roku spółka Hellerschmid przejęła niewielkiego producenta alkoholi z Tyrolu, firmę Schroffen, wzbogacając tym samym portfolio o likiery oparte na alpejskich ziołach i korzeniach. Obecnie oferta to ponad 20 różnych destylatów owocowych, sznapsów i likierów. Lekkie likiery z owocami w linii b’soffene zostały poszerzone o gruszki i figi. Oferta tanich sznapsów obejmuje: morele, gruszki, maliny, orzechy laskowe i inne owoce. Produkowane są też wysokojakościowe brandy, z: moreli, gruszki williams, malin, jabłek, wiśni, jarzębiny, truskawki, jeżyny czy borówki. Ponadto klasyczne likiery: morelowe, wiśniowe, tarninowe, truskawkowe, jajeczne czy czekoladowe. Oferta siostrzanej firmy Schroffen to m.in. destylat z korzenia goryczki, a także likiery: sosnowy, orzechowy czy z owoców leśnych. Uzupełnienie asortymentu, to różne słodycze, czekolady, marmolady, dżemy, soki, a także musujące wina owocowe.

Czytaj więcej

Jumbie

produkowany w Panamie likier na bazie rumu, z dodatkiem skórek pomarańczy i cytryn, marakuji i przypraw korzennych. Robiony według starej karaibskiej receptury na nalewki. Charakterystyczna butelka zwieńczona jest postacią wesołka, wedle lokalnych legend – ducha, który wstępuje w osoby pijące rum i skłania je by tańczyły, grały i śpiewały do upadłego. W aromacie: nosie marakuja, pomarańcza, pomelo, także pomarańczowa oranżada w proszku. W smaku kandyzowane skórki pomarańczy. W finiszu: pomarańcze, mandarynki, dużo cukru i wyraźnie rum.

Jakob Haberfeld w Kita Koguta

12 sierpnia w Kita Koguta odbyła się degustacja marki Jakob Haberfeld, która powróciła na rynek po 75 latach. To najsłynniejsze wódki z Oświęcimia. Marka została wskrzeszona w 2019 roku dla Jakob Haberfeld Story Vodka Museum w Oświęcimiu. Alkohole zestawiane są w zakładzie Fundacji Nissenbaumów w Bielsko-Białej. Wszystkie są koszerne. Są to: Zgoda Rye Vodka, Czysta Potato Vodka, Miodonka, Piołunówka, Wiśniówka i Orzechówka. Wódki są elegancko butelkowane, z korkiem, a na etykiecie umieszczono rycinę dawnych zakładów Parowej Fabryki Wódek i Likierów Jakob Haberfeld z 1804 roku. Degustację prowadził Marcin Susuł, współtwórca marki.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Bailoni

Destylarnia Bailoni jest sławna w całym regionie Wachau z produkcji destylatów i likierów morelowych. Powstała w 1872 roku w Krems, nad samym brzegiem Dunaju. I wciąż zakład mieści się w starym budynku, który w XIX wieku przerobiono z wcześniejszej winiarni. Budynek ma 320 lat, więc jest tu stała temperatura 17-18 stopni, mury są bardzo grube, idealnie nadaje się do leżakowania i fermentacji owoców. Charakterystyczna dla marki jest okrągła butelka, niezmieniona od 1910 roku.

Czytaj więcej

Natura zamknięta w butelce

Książka Anny Szubińskiej jest autorskim zbiorem nalewek, który nie powiela starych receptur jak większość tego typu publikacji. Dziennikarka w części korzysta z rodzinnych tradycji dziadka, w części z własnych eksperymentów, nie stroni od wykorzystywania alkoholi innych niż wódka i spirytus (rum, winiak, wino) czy owoców egzotycznych, a także oferuje różne ciekawe połączenia owoców i przypraw. Atutem jest zebranie przepisów nie alfabetycznie, jak to jest w zwyczaju, lecz wedle pór roku. Robimy nalewki zwykle ze świeżych, dostępnych okresowo owoców, a zatem najwięcej pracy przypada na lato i jesień, zimą można przygotowywać nalewki z suszonych owoców czy ziół oraz owoców egzotycznych, wiosną z: pędów, liści, kwiatów. A przez cały rok delektować się własnymi wyrobami i dzielić nimi z przyjaciółmi. Anna Szubińska podaje dokładne receptury, wraz z okresem maceracji i potem leżakowania, a także prozdrowotne działanie poszczególnych eliksirów.

Degustacja nalewek z Cieleśnicy

Manufaktura Cieleśnica działa przy Pałacu we wsi Cieleśnica. Pałac został odremontowany przez nowych właścicieli, dysponuje ofertą ośmiu pokoi i dwóch apartamentów, łącznie 25 miejsc noclegowych, do tego restauracja, sala kongresowa, bankietowa, sauna z łaźnią. Manufaktura Cieleśnica to oferta produktów naturalnych, ręcznie robionych, które powstają przy Pałacu z wykorzystaniem owoców i ziół z regionu Podlasia. To m.in.: lemoniady, konfitury mieszanki ziół i syropy, na bazie których robione są własne likiery, wszystkie butelkowane z mocą 35%: Pigwa z Pędami Sosny, Malina z Kwiatem Lipy, Cytryna z Kwiatem Bzu. Polskie Alkohole Smakowe powstają z wykorzystaniem naturalnych soków tłoczonych bezpośrednio, nie filtrowanych. Naturalne aromaty uzyskuje się z naparów ze świeżych ziół z Południowego Podlasia. Alkohole produkowane są na bazie wysokiej jakości polskiego spirytusu. Wszystkie składniki umieszczane są na etykietach.

Czytaj więcej

She

nowa linia BZK-Alco, alkohole dedykowane dla pań – Świat Kobiecych Smaków. Bardzo eleganckie czarne satynowane butelki z wybiórczą folią błyszczącą, układającą się w litery She, wyraźnie oznaczone składniki i bardzo oryginalne smaki – granat, kawa z pomarańczą czy opuncja figowa. Orzeźwiające, wszystkie butelkowana z mocą 30%. Kolekcję likierów uzupełnia czysta wódka She.

Czytaj więcej

Mazurska Manufaktura Alkoholi wprowadza nalewki kraftowe

Mazurska Manufaktura Alkoholi debiutuje na rynku produktami z serii kraftowej. Po Czystej Wódce, firma prezentuje Kwaśną Wiśnię oraz Rześką Pigwę. Niedawno w sprzedaży pojawiło się ponadto wskrzeszone przez Manufakturę kultowe piwo Jurand., Rozwój portfela wyrobów rzemieślniczych to m.in. efekt przeprowadzonej zbiórki crowdfundingowej, w ramach której Spółka pozyskała aż 2,54 mln zł.

Czytaj więcej

O’Donnell Moonshine

gama czterech likierów o mocy 20% i 25%, których receptury i opakowanie nawiązują do czasu amerykańskiej prohibicji. Wszystkie wersje smakowe dostępne w pojemnościach 0,7 l w charakterystycznych słojach. Poszczególne smaki to: Wilde Beere (25%) – połączenie winogron, malin i jeżyn, Harte Nuss (25%) – zestawienie orzecha laskowego, karmelu i nugatu z delikatnym posmakiem whiskey, Bratapfel (20%) – łączy świeżość jabłka i lekką nutę cytryny ze słodyczą cynamonu i wanilii, Bitter Rose (25%) – połączenie grejpfruta, dzikiej róży i czarnego bzu. Wszystkie rekomendowane są do orzeźwiających koktajli. Polskim wyłącznym importerem marki jest Pravda.

Czytaj więcej