Wódki i likiery Aprez

13 stycznia w koktajlbarze Kita Koguta odbyła się degustacja wódek i likierów marki Aprez. Marka zadebiutowała pod koniec 2018 roku. To wódki i likiery zestawiane na naturalnych składnikach, ręcznie butelkowane w manufakturze JAGO w Sulejówku, za receptury odpowiada Grzegorz Jakubiec. Z uwagi na niewielką ilość butelek w każdej partii smak i aromaty mogą być nieco różne, zależne od sezonu i botaników. Na serię składa się osiem smaków: Aprez Przepalanka (45%), Aprez Czarny Bez (30%), Aprez Naturalny Miód (35%), Aprez Kawa z Pomarańczą (30%), Aprez Pigwa (30%), Aprez Żubr (40%), Aprez Chrzan (40%) oraz Aprez Likier Jajeczny (20%). Każdy smak znalazł amatora, najwięcej głosów zdobyły jednak pigwa i kawa z pomarańczą.

Czytaj więcej

Dwa miliardy butelek Baileys

Diageo świętuje sprzedaż dwóch miliardów butelek likieru Baileys. Baileys Irish Cream Liqueur zadebiutował w 1974 roku, a więc jest na rynku już od ponad 45 lat, sprzedawany w 160 krajach. Jak podaje Diageo, każdej minuty wypijanych jest na świecie 2400 szklanek likieru Baileys. Każdego roku do produkcji likieru zużywanych jest 200 mln l świeżego mleka.

Aprez

marka zadebiutowała pod koniec 2018 roku. To wódki i likiery zestawiane na naturalnych składnikach, ręcznie butelkowane w manufakturze JAGO w Sulejówku, za receptury odpowiada Grzegorz Jakubiec. Z uwagi na niewielką ilość butelek w każdej partii smak i aromaty mogą być nieco różne, zależne od sezonu i botaników. Na serię składa się osiem smaków: Aprez Przepalanka (45%), Aprez Czarny Bez (30%), Aprez Naturalny Miód (35%), Aprez Kawa z Pomarańczą (30%), Aprez Pigwa (30%), Aprez Żubr (40%), Aprez Chrzan (40%) oraz Aprez Likier Jajeczny (20%).

Sifonios

(Σιφωνιός) to rodzinna firma, powstali w 1938 roku. Dziś są największym producentem mocnych alkoholi na Wyspie Rodos, za destylację i receptury odpowiada Angelos Nikolas Sifonios. Ich czołowy produkt, to tzw. czarne ouzo, czyli anyżkowy likier z maceratami ziaren kawy i cukrem. Robią także tzw. czerwone ouzo, czyli likier anyżkowy z cynamonem. Obydwa trunki są bardzo popularne na Rodos. Ponadto w ofercie mają klasyczne ouzo, winogronowy trunek suma (regionalny odpowiednik tsipouro, robiony z białych winogron lokalnych szczepów athiri), mastihę i różne likiery, jak np. lemoncello o mocy 21%. Zakład wyposażony jest w kolumnę i alembik.

Czytaj więcej

Jedz Pij Warszawo – największe wydarzenie kulinarne roku

25 i 26 stycznia 2020 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się festiwal „Jedz Pij Warszawo” – największe w Polsce wydarzenie dedykowane szeroko rozumianej kulturze konsumpcji i biesiadowania. To jednocześnie reaktywacja legendarnej „Wystawy Kucharskiej” z 1902 roku, kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc apoteozy i świętowania sztuki kulinarnej w Europie.

Czytaj więcej

Wiśniewski

koncept gastronomiczny w stylu Pijanej Wiśni. Jak na razie w dwóch miejscach, w Gdańsku i Poznaniu, pod Marką Wiśniewski serwowane są soczyste wiśniówki. Trunek dojrzewa w dębowych beczkach, jest rocznikowany. Aromat soczysty, sok z wiśni i lekka nuta pestki. Smak bardzo przyjemny, naturalny sok z wiśni, lekka cierpkość. Posmak przyjemnie cierpki, lekko drzewny, liście wiśni, delikatnie marcepan. Moc – 16%.

Grecka Panorama

W dniach 7-8 grudnia na Stadionie Narodowym w Warszawie odbyła się kolejna Grecka Panorama. To impreza kulinarno-turystyczna, połowę powierzchni zajmują biura podróży, prezentujące atrakcje różnych regionów Grecji. Są pokazy kulinarne, a poza tym mydło i powidło, oliwki, kapary, marynaty, sery, oliwy, przyprawy, miody, chałwa i inne słodkości. Są i alkohole w dużym wyborze. Greccy producenci szukają w Polsce dystrybutorów.

Czytaj więcej

Dickel Tabasco Barrel Finish

destylarnia Cascade Hollow wypuściła niecodzienną edycję – whiskey, która przez 30 dni finiszowała w beczkach, w których wcześniej przez trzy lata macerowały się ostre papryczki dla sosu Tabasco. George Dickel Tabasco Brand Barrel Finish ma 35%, więc tak naprawdę jest to mocny i ostry likier na bazie whiskey, rekomendowany do warzywnych koktajli. Aromat beczki i ostrej papryki. Smak bardzo ostry i kukurydziany, pikantny, palący finisz.

Choya Ume Excellent

limitowana edycja umeshu z dodatkiem brandy. Rześki, bardzo przyjemny, kwaskowy aromat śliwek, ale i słodkość syropu śliwkowego, lekko marcepan, pestki. Smak cierpko-słodki, kwasowość soku z wiśni, słodycz śliwki, bardzo naturalne owocowe smaki. Finisz to bardzo soczysta śliwka, renkloda. Moc – 14,7%.

Zanin Amaro Liquore

nowe Amaro z destylarni Zanin, butelkowane z mocą 30%. Aromat: śliwek, wiśni, czereśni, lukrecji, mięty, szałwii, tataraku. W smaku: karczoch, piołun, mięta, tymianek, majeranek, lukrecja, orzechy włoskie. W finiszu mięta, piołun, anyż, lukrecja. Bardzo ziołowy, gorzko-słodki, do podawania z kostką lodu i pomarańczą.

Ring – Żołądkowa Kolonialna

Stock wypuścił nowe wersje swojej sztandarowej marki Żołądkowa. To Żoładkowa Kolonialna, zgrabne butelki przypominają irlandzką lub amerykańską whiskey, barwa także. Spłaszczona kontówka, łatwo ją schować do kieszeni, grawer z żaglowcem, więc też nawiązanie do rumu, u dołu drugi grawer z nazwą marki, eleganckie etykiety. To wódki smakowe, po 38%, choć ze względu na zawartość cukru mogą być także traktowane jako likiery. Żołądkowa Kolonialna Cayemites Bay to receptura na gorzkich pomarańczach citrus aurantium z dodatkiem brandy, zaś Żołądkowa Kolonialna Port-au-Prince to te same pomarańcze, lecz dodatek whiskey.
Ustawiam obydwie butelki naprzeciw siebie do pojedynku. Która lepsza, która wygra w ringu? Gong!

Czytaj więcej

O sztuce degustacji w Gorzycach Wielkich

15 listopada w Gminnej Bibliotece w Gorzycach Wielkich w sali widowiskowej odbyła się prezentacja prowadzona przez Łukasza Gołębiewskiego, połączona z degustacją. Tytuł spotkania, „Alkohole, nie tylko męska specjalność”, nawiązywał do tytułu powieści prowadzącego – „Kobiety, to męska specjalność”. I rzeczywiście, na widowni przeważała płeć piękna, a przybyło ok. 60 osób, w tym wiele z odleglejszych miast. Redaktor naczelny „Aqua Vitae” opowiadał o sztuce degustacji, publiczność mogła poznać m.in. historię i tajniki produkcji mocnych alkoholi. Alkohole na degustację przygotowała wielkopolska firma AWW z Kalisza. Do spróbowania były: Jarzębiak Czysty Luksus, whisky blendowane Charley’s Green i Gold Ben, gin Cherley’s oraz jego nowa, owocowa wersja Charley’s Pink i likier ziołowy Laufhund, który zdobył największe uznanie. Każdy uczestnik otrzymał arkusz degustacyjny. Były dyskusje, oceny degustujących i liczne pytania. Bardzo ciekawa propozycja edukacyjna, zainicjowana przez dyrektora biblioteki, Dariusza Pryczaka. Jak skomentował jeden z uczestników: „Od czterdziestu lat piję, a nie wiedziałem, że tak można mówić o alkoholu!”.

Czytaj więcej

Manufaktura Cieleśnica 44

w aromacie dużo sosnowego igliwia, zielonych szyszek, wrzosu i miodu. Głębiej – tymianek, rozmaryn, czomber, dzięgiel oraz propolis. Wyraźnie alkohol, ta nalewka nabierać będzie szlachetności wraz z wiekiem. W ustach oleista. Zaskakuje kwasowością – sporo cytryny, tarniny, jałowiec i igliwie, do tego leśne jagody, hibiskus, słodka herbata oraz maliniak. Finisz rozgrzewający, miód i pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki – smaki świąteczne, piernikowe. Moc – 44%.

Folwark Janików

Nowa kraftowa seria z BZK-Alco, zamknięcia patentowe i butelki jak w serii Wokulski. W Janikowie jest zakład produkcyjny BZK-Alco, na etykiecie zamieszczono rycinę, przedstawiającą dawny folwark. Seria składa się z pięciu smaków: wódka czysta, oraz likiery: Śliwka z Amaretto, Pigwa z Whisky Irlandzką, Folwark Janików Czarna Porzeczka z Whisky, Folwark Janików Wiśnia z Brandy. Ładne naturalne kolory likierów, a jak zawartość butelek?

Czytaj więcej

Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych 2019

9 listopada w Konarach na Śląsku odbył się pierwszy Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Miejsce jest wyjątkowe, odrestaurowany pałac pochodzi z 1763 roku. Przez kronikę wsi znajdującej się w dawnym księstwie świdnickim, przewijają się rody Reichenbachów, Sebottendorfów, Saugwiztów, Seydlitzów, Landskronów, Lebensteinów, Richthofenów i Gaffronów. Zniszczony w czasach PGR, dziś dźwiga się z ruin. Są tu wspaniałe piwnice, przestrzeń hotelowa, niezwykły spichlerz z wieżą, a sama impreza odbywała się w odrestaurowanych i zaaranżowanych na nowo dawnych stajniach. Kilometr drogi od Pałacu Konary w budowie jest duża destylarnia Wolf & Oak.

Czytaj więcej

999 na nowo

Nowe butelki, nowe etykiety, zmodyfikowane receptury. Znane od ponad stu lat trzy dziewiątki prezentują się na nowo, nowocześnie i bardzo udanie. Już jakiś czas temu znacząco obniżono moc alkoholu, z 40% do 35%, ale bez straty na jakości. Litewskie wódki stały się likierami. Można żałować tradycji, ale czas biegnie i właściciel marki gra o młodszego konsumenta. Trzy dziewiątki jakościowo są obecnie w czołówce europejskich likierów, a stosunek jakości do ceny jest trudny do prześcignięcia. To są świetne receptury. Poniżej moje noty.

Czytaj więcej