ImćPan Nalewka Wiśniowa

nowa marka M&P, przygotowana przez Manufakturę Nalewek z Rzeszowa. Owoce z podkarpackich sadów, kilka miesięcy leżakowania. Czysty aromat soku z wiśni, delikatnie marcepan, migdały, czekolada z orzechami. Alkohol schowany. W smaku cierpka, soczysta, naturalnie wiśniowa, pozostawia w ustach cierpko-gorzki posmak jarzębiny. Moc – 32%.

Meksykańskie papryczki i mezcal

10 maja The Last Port zorganizowało wyjątkowe szkolenie, połączone z degustacją. Po raz pierwszy w Polsce gościł Scott Baird, wielki entuzjasta kultury meksykańskiej, właściciel baru Trick Dog w San Francisco. Imprezę zorganizowano w coctail-barze Woda Ognista, a do spróbowania były meksykańskie likiery Ancho Reyes i Ancho Reyes Verde oraz kolekcja mezcali Montelobos.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Bertagnolli

Distilleria Bertagnolli została zbudowana niemal naprzeciwko stacji kolejowej w miasteczku Mezzocorona, w Trydencie. U podnóża surowych, czarnych, niemal wyrastających pionowo skał – gór o tej samej co miasteczko nazwie. To nowy, duży zakład, jednak początki firmy sięgają 1870 roku, kiedy potentat ziemski i właściciel wielkich winnic, Edoardo Bertagnolli, ożenił się z Giulią de Kreutzenberg, córką farmaceuty. Tak połączyły się winogrona i sztuka destylacji, jak to ujmuje rodzinna historia. Destylarnia została nazwana Premiata Distilleria G. Bertagnolli, na cześć Giulii. W 1886 roku uzyskali kontrakt na dostarczanie alkoholi na dwór królewski Habsburgów.

Czytaj więcej

W destylarni Walcher

W 1966 roku Alfons Walcher uruchomił na rodzinnej farmie małą destylarnię z prostym alembikiem. Farma o niemieckiej nazwie Turmbachhof należy do rodziny Walcher od dziewięciu pokoleń i ulokowana jest w regionie winiarskim, w miasteczku Appiano, w Górnej Adydze. Proces destylacji odbywał się w XIII wiecznej wieży, która znajduje się na terenie należącym do rodziny Walcher.

Czytaj więcej

Anima dell’Arancia

wysokiej klasy likier, produkowany w Górnej Adydze przez destylarnię Alfons Walcher. Macerowane są czerwone pomarańcze z Sycylii, z ekologicznych sadów. Gęsty, aromatyczny, w nosie: mandarynki, słodkie, bardzo słodkie pomarańcze. W smaku słodkie, pomarańczowe skórki i sok z pomarańczy. Finisz i przesadnie słodki, za to bardzo przyjemnie i naturalnie pomarańczowy.

Zipser

marka alkoholi należąca do słowackiej grupy Karloff. Produkowane w Nowej Wsi Spiskiej, której nazwa po niemiecku brzmi właśnie Zipser. Na etykietach wymalowano jakieś złote medale, które chyba sami sobie przyznali, bo alkohole te są paskudne. To mieszanka aromatów, niewielkich ilości naturalnych owocowych destylatów oraz spirytusu – sądząc po smaku melasowego. Pod tą marką oferowane są: jałowcowa borovička, macerat żytni, a także mieszanki z destylatami z: pigwy, śliwki i gruszki.

Czytaj więcej

Zill & Engler

niemiecka gorzelnia specjalizująca się w likierach, ale mają też swoje zbożowe wódki. Firma ma długą tradycję, działa od 1887 roku, a ich najbardziej znanym produktem jest likier ziołowy Echt Reichenbacher Grün-Bitter o mocy 32%. Ponadto mają w ofercie likiery: gorzki Boonekamp, mocny ziołowy Hexenfeuer (60%, o picia na ciepło), miętowy, wiśniowy, gruszkowy, kminkowy, jarzębinowy, kwiatowy czy słodowy.

Czytaj więcej

Orangero

stara marka Marie Brizard. Likier na bazie koniaku o mocy 38%, szkoda, że już nie produkowany. Oleisty, bladożółty. Aromat cytrusowy – pomelo, niedojrzałe pomarańcze, niedojrzałe mandarynki, grejpfrut, do tego gorycz albedo cytrusów. Smak gorzki, dużo bardziej gorzki niż w triple sec, do tego cierpki – kwaśne pomarańcze, pomelo, białe grejpfruty.

Czwarta edycja Whisky & Friends

9 marca odbyła się czwarta edycja organizowanego przez M&P festiwalu Whisky & Friends. W tym roku w hotelu Renaissance na lotnisku Chopina. Edycja absolutnie rekordowa, zarówno pod względem frekwencji, jak i liczby prezentowanych trunków. Przyszło bardzo dużo ludzi, już o 13. zabrakło miejsc w obydwu szatniach. W hotelowej przestrzeni zagościło ponad tysiąc osób. – PO raz pierwszy w tym roku musieliśmy zamknąć sprzedaż biletów, niestety, więcej osób trudno by było komfortowo i bezpiecznie pomieścić – mówi Małgorzata Masiak, koordynatorka festiwalu.

Czytaj więcej

Kenya Gold

kenijski likier kawowy, na rynki europejskie zestawiany w Niemczech przez specjalizujący się w likierach zakład Berentzen na licencji Kenya Liqueuers Nairobi. Aromat przyjemny – zmielonych ziaren kawy. W smaku – za dużo cukru, w finiszu też za dużo, pozostawia jednak przyjemny posmak kawy, cukierków kukułek. Moc – 26,5%.

Degustacja likierów Polska Smakowa

Polska Smakowa to nowa linia AWW. Na razie są trzy smaki – cytryna, pigwa i wiśnia, z czasem pewnie dołączą następne, a także zapewne czysta wódka. Butelki w pojemnościach 0,5 l i 0,1 l widoczne są na stacjach paliw Orlen. W Niemczech czy Austrii takie alkohole tradycyjnie nazywane są sznapsami, bo to nie nalewka i nie likier, a coś do wychylenia po pracy w oszronionym kieliszku. Unia Europejska wszystkie takie trunki zrównała jednak do jednego miana „napojów spirytusowych”, nie zważając na lokalne tradycje – sznapsów, nalewek czy wódek gatunkowych. Polska Smakowa zestawiana jest na naturalnych komponentach, czyli na własnych nalewach na owoce.

Czytaj więcej