999 na nowo

Nowe butelki, nowe etykiety, zmodyfikowane receptury. Znane od ponad stu lat trzy dziewiątki prezentują się na nowo, nowocześnie i bardzo udanie. Już jakiś czas temu znacząco obniżono moc alkoholu, z 40% do 35%, ale bez straty na jakości. Litewskie wódki stały się likierami. Można żałować tradycji, ale czas biegnie i właściciel marki gra o młodszego konsumenta. Trzy dziewiątki jakościowo są obecnie w czołówce europejskich likierów, a stosunek jakości do ceny jest trudny do prześcignięcia. To są świetne receptury. Poniżej moje noty.

Czytaj więcej

Coole Swan

rodzinne przedsięwzięcie, Mary Sadlier i Philip Brady stworzyli likier na bazie mleka, belgijskiej czekolady i trzykrotnie destylowanej irlandzkiej słodowej whiskey. Bardzo przyjemny aromat białej, najwyższej klasy czekolady. Smak mleczny i czekoladowy, harmonijny, nie przesadnie słodki. Również bardzo harmonijnie słodki finisz – lody waniliowe z wafelkiem, biała czekolada. Moc – 16%.

Alvisa Alpine Honey

pięcioletnia brandy, która leżakowała we francuskim dębie, została połączona z miodem pochodzącym z pasiek w Alpach i kupażowana z mocą 35%. W aromacie dużo miodu, dużo kwiatów, mandarynki. Przyjemny smak mandarynkowo-pomarańczowy. Kwiaty, pyłki pomarańczowe w finiszu. Dystrybutorem w Polsce jest Pinot Wine & Spirits.

Flavours of Ireland

3 października Irlandzka Rada ds. Żywności – Bord Bia – zorganizowała wydarzenie „Smaki Irlandii – Flavours of Ireland”. Było to największe w Polsce spotkanie z producentami irlandzkich alkoholi i świetna okazja do poznania, porozmawiania z producentami alkoholi, jak również do ich zdegustowania. Imprezę zaszczyciła obecnością ambasador Irlandii, pani Emer O’Connell. Wystawcy zaprezentowali irlandzką: whiskey, gin, wódkę, rum i likiery. Event uwieńczyła wystawna kolacja w towarzystwie pani ambasador i licznie przybyłych gości w hotelu Sheraton.

Czytaj więcej

Nowości z Mazurskiej Manufaktury Alkoholi

Dostałem właśnie nowości ze Szczytna. Mazurska Manufaktura Alkoholi to nowa marka zakładu w Szczytnie, który wcześniej działał jako Tarpan. Udało im się pozyskać kapitał i ruszyli prężnie, wprowadzając na rynek piwo Jurand, które powstawało kiedyś w tych samych murach, a potem kolekcję Mazurska Manufaktura Alkoholi. Firma wcześniej produkowała m.in. Bielik Vodka czy Wódkę z Mazur. Mają własną zestawialnię i rozlewnię, są też liczącym się importerem, głównie z Niemiec.

Czytaj więcej

Philadelphia Boulevard

marka stworzona w 2018 roku przez Toruńskie Wódki Gatunkowe. Wódka czysta pszeniczna oraz likier kawowy. Wódka (40%) o słodkim aromacie, nuty wanilii, słodkiego ziarna. W ustach słodko-pikantna, jest i wanilia, i pieprz ziołowy, nawet kardamon. Przyjemny aromat – dym, prażone ziarno, nawet wędzone ziarno, słód, a wyczuwalna goryczka z chmielem się kojarzy. Philadelphia Boulevard Coffee (32%) to ciemny likier kawowy, o intensywnym aromacie espresso. Także w smaku dużo kawy i dużo cukru. Kieliszek daje wrażenie jakby się wypiło mocne espresso. Przyjemny, długi, kawowy finisz.

Czytaj więcej

Wróciło życie do Cieleśnicy

W lipcu 2019 roku dziewiętnastowieczna gorzelnia rolnicza znalazła nowego właściciela. Stała nieczynna od 2007 roku, pozostając częścią majątku PGR i popadając w coraz większą ruinę. Kupili ją właściciele sąsiadującego z gorzelnią pałacu w Cieleśnicy, państwo Chwesiuk wraz z grupą inwestorów. Tym samym dwór i gorzelnia znów stanowią jeden organizm, a plany zakładają szybkie wznowienie produkcji w starych murach.

Czytaj więcej

Festiwal Przypalanka

W dniach 27-28 września w Grudziądzu odbędzie się festiwal Przypalanka. Miejscami spotakń będą – Rynek, Spichlerz nr 17 oraz Spichlerz Smaków. W programie koncerty, zabawy, warsztaty, degustacje i prezentacje produktów regionalnych. W Spichlerzu nr 17 odbędzie się wystawa „Historia likierów i nalewek na Pomorzu” ze zbiorów Adama Łukawskiego, w budynku głównym muzeum wykład historyka kulinarnego, prof. Jarosława Dumanowskiego o historii polskich nalewek, warsztaty nalewkarskie z Hieronimem Błażejewskim, konkurs nalewek, warsztaty pszczelarskie czy na Rynku prezentacja wódek i nalewek z oferty firmy Longinus oraz win z Małej Winnicy. Grudziądz oferuje masę weekendowych atrakcji od rana do nocy.

Czytaj więcej

Kawowy Jägermeister

Cold Brew Coffee to zupełnie nowa receptura pod znakiem Jägermeister. Klasyczny ziołowy likier został wzbogacony nalewem na ziarna kawy arabica i kakao. Butelkowany w pojemnościach 0,5 l, z mocą 33%, rekomendowany do podawania zmrożony, jako ice shot w temperaturze minus 18 stopni. Kampania reklamująca nowe oblicze Jägermeister ma kosztować 3 mln dolarów, towarzyszyć jej będzie hasło „New Mix New Beat”.

Koval Liquer

do klasycznego ginu amerykańskiej destylarni Koval dodano soku z żurawiny, obniżając moc do 30%. Wspaniały aromat i smak, cierpkość i jałowiec, jagody leśne, borówki, żurawina. Finisz długi i niezwykle przyjemny, bardzo dużo jałowca, jagód leśnych i żurawiny, biała porzeczka. W Polsce dystrybutorem jest Ambra.

Riga Black Balsam Espresso

Amber Beverage Group, właściciel marki Riga Black Balsam, wprowadziła nowy smak – Riga Black Balsam Espresso. Jest to piąta wersja historycznego ziołowego likieru. Oryginalna receptura została uzupełniona o nalewy na cynamon i ziarna kawy arabica. Likier sprzedawany jest w tradycyjnych ceramicznych butelkach o pojemności 0,5 l, o mocy 40%. Zadebiutował na Litwie i we Włoszech, ale będzie niedługo dostępny na ok. 30 rynkach. W Polsce dystrybutorem Riga Black Balsam jest United Beverages.

Czytaj więcej

Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych

9 listopada w Konarach na Dolnym Śląsku, odbędzie się pierwszy Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Organizatorami są: Wolf & Oak, Winnica Świdnicka i Nalewki Kresowe. Organizatorzy zaprosili producentów okowit, whisky, ginu, a także lokalnych winiarzy i producentów piwa kraftowego. Pasjonatów, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę lub którzy szukają finansowania swojego biznesu. Na uczestników imprezy czekają: okowity owocowe i zbożowe, gin, whisky i whiskey, rum, sake, nalewki, wina i piwo. Nie zabraknie specjalnie przygotowanych potraw przez lokalnych szefów kuchni. Będą wędzone mięsa i sery, sałatki z warzyw od lokalnych rolników, desery na bazie owoców z sadów z Dolnego Śląska.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Rozmowa o nalewkach

27 sierpnia w Salonie M&P Strzelecka 27 odbyło się spotkanie z Anną Szubińską, autorką książki „Nalewki. Natura zamknięta w butelce”, dziennikarką kulinarną. – Modę na nalewki w Polsce wprowadził Henryk Walezy, pierwszy król elekcyjny Polski. Od tego czasu były nieodzownym elementem w każdym szlacheckim dworku. Panny na wydaniu przygotowywały je samodzielnie dla kawalerów, aby zachęcić ich do ożenku. Receptury stanowiły tajemnicę pań domu, były skrzętnie przechowywane. Przepisy najczęściej zdradzano tylko spadkobiercom w testamencie – opowiadała Anna Szubińska. – Pasją nalewkarską zaraził mnie dziadek, ucząc jak zgodnie z rytmem natury je tworzyć. Książka jest swego rodzaju hołdem dla niego. Pomysł, aby zebrać receptury dziadka w książce przyszedł rok temu, tuż po jego śmierci. Moje przepisy są proste, nieskomplikowane, takie aby każdy mógł je z łatwością zrobić. Nie narzucam sztywno reguł przygotowania nalewek, bo moja książka ma również inspirować czytelnika do własnych eksperymentów, poszukiwań smaków i aromatów. Lektura ułożona jest w formie kalendarza. Rozpoczyna się w marcu. Pierwsza nalewka bazuje na suszonych owocach i jest gotowa do spożycia na Boże Narodzenie. Rytm, harmonia, cykliczność jest ważna w każdym aspekcie życia, jak również samodzielność wykonania od A do Z. Choć moje nalewki powstają na spirytusie czy wódce zakupionych w sklepie, a nie jak mojego dziadka na własnym owocowym bimbrze – opowiadała Anna Szubińska.

Czytaj więcej

Combier

Destylarnię założył Jean-Babtiste Combier, który w 1834 roku jako pierwszy opatentował recepturę likieru triple sec, robionego na skórkach słodkich i gorzkich pomarańczy z Haiti (curaçao). Likier narodził się w jego sklepiku kolonialnym na rogu ulicy Saint-Jean w miasteczku Saumur, gdzie Combier wkrótce zbudował destylarnię. Jego reputację zbudowało nie tylko triple sec, lecz także likier guignolet czy absynty.

Czytaj więcej

Spotkanie z Anną Szubińską

Zapraszamy we wtorek, 27 sierpnia, na godz. 19.00 do Salonu M&P ul. Strzelecka 27, na spotkanie autorskie. Naszym gościem będzie Anna Szubińska, autorka książki Nalewki Natura zamknięta w butelce, dziennikarka kulinarna, autorka ponad stu receptur domowych nalewek, zarówno na tradycyjnych owocach, jak i na owocach egzotycznych, ziołach, przyprawach korzennych czy bakaliach.

Czytaj więcej