Probiernia Urbanowicz – historia pisana toastami

17 maja przy Placu Konesera w Warszawie (wejście i witryny od ulicy Białostockiej) otwarta została Probiernia J. Urbanowicz, miejsce odwołujące się wprost do historii Jana Urbanowicza i jego dawnych receptur oraz do tradycji samych probierni, czyli lokali, w których można było degustować lub kupić na próbę niewielkie porcje trunków. Marka oferuje już dwa własne trunki – wódkę żytnią Redaktorską oraz odtworzoną starą recepturę słynnego likieru Mandarin Ginger. W planach są kolejne własne marki. W Probierni można też kupić wiele polskich wódek, okowit, likierów, miodów i win, a także czekolady, czy własnego wyrobu musztardy.

Czytaj więcej

Smaki Wieniawy

Restauracja U Wieniawy została otwarta przy Placu Piłsudskiego w Warszawie, w gmachu Teatru Wielkiego, w 2021 roku. Jej patronem jest Bolesław Wieniawa-Długoszowski (1881-1942), barwna postać dawnej Warszawy, adiutant marszałka Piłsudskiego, później generał i ambasador. „Najlepsza jest wódka czysta, ani honoru, ani munduru nie plami”, mówił Bolesław Wieniawa-Długoszewski. Ale i wódki gatunkowe U Wieniawy smakują wybornie. Jest tu zestaw własnych 25 mocnych nalewek na owoce i zioła, dojrzewają w ciemności w piwnicach pod Teatrem Wielkim w 15 litrowych fermentatorach.

Czytaj więcej

Goldwasser Fine Brandy Chardonnay Grapes

Edycja zastąpiła Goldwasser XO na koniaku, tu przyprawy były infuzjowane we francuskiej brandy z chardonnay klasy VSOP. Moc – 40%. Bardzo przyjemny cytrusowy zapach – pomarańcze, mandarynki, limonka, delikatnie wanilia. I czuć też dobrą brandy. Smak słodki, ale nie przesadnie, dużo pomarańczy jak w Grand Marnier, imbir, przyprawy korzenne, zwłaszcza goździki wyraźnie wyczuwalne. Gorzkie pomarańcze i syrop cukrowy w finiszu. W ofercie Mundivie.

Ring: Melon/Arbuz czy Mango/Limonka?

W sprzedaży pojawiły się dwie nowe receptury Stock Polska pod marką Żołądkowa Gorzka. Melon i arbuz to na pewno zaniedbywane przez polskich producentów owoce, mango i limonka to zgrane płyty… Jak wychodzą w połączeniach, które lepsze, bo każde ma być zgodnie z nazwą rześkie… Butelka przeciw butelce, a ja staję w ringu jako sędzia i relacjonuję przebieg tej walki w wadze muszej.

Czytaj więcej

Destyl Dornfelder

Produkcja w zakładzie Drake, moszcz z winogron dornfelder z Winnicy Jakubów. Przyjemny słodki zapach, lekko nuta orzechów, czarna porzeczka, wiśnia, bez. W smaku słodko-cierpko, syrop i hibiskus, wiśnia, porzeczka. W finiszu dochodzi więcej słodyczy – ciemna czekolada z rodzynkami, ze śliwkami, z suszona maliną. Moc – 22,8%.

Destyl Hibernal

Produkcja w zakładzie Drake, moszcz z winogron hibernal z Winnicy Jakubów. Zapach słodki, nieco miodowy, dużo bzu, akacja, morele, lekko pestka. Smak kwaskowy, a nawet kwaskowo-gorzki – tłoczony sok z kwaśnych i gorzkich odmian jabłek. I czarny bez. Przyjemne, fajne na kostce lodu. W finiszu trawiastość, dużo skórek i pestek winogron, jak w młodej grappie. Moc – 22,5%.

Miler Aroniówka Polska marzec 2022

Kolor i zapach – jagodowe. Zapach na pewno nie otrząsa, bo jest w nim słodycz jagody leśnej, a nie cierpkość aronii. Lekko nuta pudrowa, różana, delikatnie też ziołowa. Smak cierpki, lekko ziemisty, jest tu wyraźnie aronia, ale jakby przełamana jagodą leśną, cierpkie, ale chciałoby się żeby tej cierpkości było jeszcze więcej, syrop wyraźnie złagodził charakter aronii. W finiszu wyczuwalny alkohol, wcześniej ukryty pod owocowością, słodycz, jagody… Przyjemny, ale bardzo delikatny likier o mocy 35%.

Ima Nalewka Mirabelka & Dereń

Jak wszystkie receptury od Ima – aromat wyraźnie wytrawny i od razu czuć owoce (na pewno derenia, który przykrył mirabelkę). Przeszkadza w zapachu pestka, która zaczyna się od gorzkich pektyn, a kończy nutami migdałowymi. Smak bardzo, bardzo cierpki, jakby do derenia dodatkiem nie była mirabelka, a sok z cytryny. Jest też nuta ziołowa, jakby jałowiec, tuja. Bardzo duża kwasowość w finiszu, ale tu też są zaskakujące smaki – orzech włoski, orzech laskowy, igliwie sosny, jałowiec. Jest śliwka, trudno powiedzieć, czy mirabelka. A dereń nabrał jakby nut tarninowych… Dla koneserów bardzo wytrawnych smaków. Moc – 25%.

Żołądkowa Gorzka 200

W sprzedaży pojawiły się limitowane butelki marki Żołądkowa Gorzka z liczną 200, wskazującą na 200 lat tradycji. Sama marka narodziła się w Polmosie Lublin w 1950 roku, ale bazowała ona na wcześniejszych lokalnych recepturach. Najstarsza z nich ukazała się drukiem w 1822 roku w „Kalendarzu Lubelskim”, była to receptura wykorzystująca macerowane gorzkie pomarańcze, Citrus Aurantium. Stała się ona inspiracją dla twórców Żołądkowej Gorzkiej, z tej okazji dostępna jest w miedzianej edycji limitowanej.

Czytaj więcej

Wolf & Oak w trasie!

29 kwietnia będzie miało miejsce spotkanie degustacyjne z brand ambasadorem marki Wolf & Oak Distillery – Piotrem Dubiszem. Alkohole rzemieślnicze do degustacji: Gin I Love You 42%, Gorzki Likier Cytrynowy 19%, Starzone Marcowe 49.12%, Legacy Single Malt Whiskey Laphroaig Cask Finish 46%, Veles Whiskey Vino Santo Cask Finish 57.3%, Likier Pomarańczowy 29%. Koszt: 89 zł. Miejsce: Zakorkowani Wine Bistro, Chmielna 72/4, Gdańsk. Godz. 18.00. Rezerwacja telefoniczna: 739 089 419.

Etykiety, jakość i e-commerce

20 kwietnia w dawnej kotłowni zakładu „Koneser” odbyła się konferencja Muzeum Polskiej Wódki pt. „Etykiety, jakość, e-commerce w napojach spirytusowych” z udziałem: Karola Majewskiego, Krzysztofa Maurera i Andrzeja Szumowskiego. Reprezentowane były tym samym trzy najważniejsze narodowe trunki: nalewki, okowity i wódki. Debata skoncentrowała się na jakości i świadomości klienta, właściwie należałoby zorganizować trzy odrębne spotkania, bo każdy temat zasługiwał na dłuższą debatę, a w rezultacie zaproszeni goście nie mieli okazji nawiązać dyskusji, czasu wystarczyło jedynie na krótkie stanowiska i przedstawienie własnych postulatów.

Czytaj więcej

Wielkanocne likiery z Torunia

Likiery są stabilną, sukcesywnie rozwijającą się kategorią alkoholi w Polsce. Roczna sprzedaż wynosi 4,62 mln l i rośnie rok do roku średnio o ok. 3% – tak pokazują dane NielsenIQ. Numerem 1 w Polsce wśród likierów jajecznych jest Dalkowski Advocaat, produkowany przez firmę Henkell Freixenet Polska. Od lat powstaje według tej samej, sprawdzonej receptury. Bazę stanowią żółtka jaj kurzych z chowu ściółkowego i wysokiej jakości spirytus. Całość wzbogacona jest subtelnymi nutami wanilii. Trunek ma 16% alkoholu.

Czytaj więcej

Dwie nowe Żubrówki

Żubrówka Rześki Rokitnik oraz Żubrówka Korzenna Moc to dwa nowe smaki w ofercie CEDC. Obie o mocy 30%. Pierwsza łączy charakterystyczny kwaskowaty i cierpki smak owocu rokitnika z ekstraktem z trawy żubrowej oraz owocowymi nutami. Żubrówka Korzenna Moc to kompozycja korzennych przypraw, m.in.: cynamonu, kardamonu, wanilii, anyżu, a także skórki cytryny oraz ziół.

– Stworzyliśmy dwa zupełnie nowe warianty. Do ich stworzenia zainspirowały nas dwie odsłony natury. Wariant jasny, z rokitnikiem, przywodzi na myśl orzeźwiający letni poranek w puszczy. Ciemny, korzenny i ziołowy wariant, jest z kolei idealną propozycją na rozgrzanie się po spacerze w chłodny wieczór – mówi Karolina Wróblewska, brand manager marki Żubrówka.
Oba warianty są już dostępne w sprzedaży w butelkach o pojemności 500 ml. Rekomendowana cena nowych Żubrówek w kanale sprzedaży tradycyjnej to 28,99 zł.

Destyle stare i nowe

23 marca w krakowskim cocktail barze TAG miała miejsce branżowa degustacja komentowana alkoholi kraftowych Destyl. Degustację prowadzili właściciele marki Destyl Radosław Froń i Bartosz Wilczyński. Uczestnicy zostali przywitani skomponowanym przez właściciela baru TAG Macieja Mazura koktajlem, sporządzonym na bazie: Destyl Silesian Gin, Destyl Light Hibernal i soda infuzowana trawą.

Czytaj więcej

Cieleśnica Dzika Róża Likier 2022

Zapach przyjemny i intensywny – tarte cierpkie jabłka, tarte gruszki, jarzębina, głóg, ale też miód. Smak bardzo lekki, słodki, syrop gruszkowy, konfitury różane, sok tłoczony z jabłek. W finiszu słodkie tarte jabłka i gruszki, śliwka, kwaskowo tarnina, lekko goździk, delikatnie cynamon, nutka goryczkowa. Pięknie wyważone, wykwintne, mocno kojarzy się z ogrodem i ciepłą częścią roku. Moc – 29,3%.

Wiśniewski w Warszawie

26 lutego zaświecił w Warszawie neon nowego baru Wiśniewski. Mieści się w Fabryce Norblina – wejście od ulicy Żelaznej. To już piąty lokal, w którym można spróbować trunku. Wcześniej powstały w Gdańsku, Poznaniu, Sopocie i Krakowie.
Wiśniewski serwowany jest w wersji na zimno i na ciepło, ale każdy z wisienkami w kieliszku. Poza degustacją można na miejscu zakupić trunek – koncept gastronomiczny łączący funkcję baru i sklepu. Skład prosty: woda, wiśnie, alkohol i cukier. Proces produkcji zaczyna się po zbiorach wiśni – latem, a kończy, gdy trunek odpowiednio dojrzeje w beczce.

Czytaj więcej