Degustacja kolekcji Rossi d’Angera

Destylarnia rodziny Rossi powstała w miejscowości Angera nad Jeziorem Maggiore w 1847 roku. Założycielem był Berbardo Rossi, a dziś firmą zarządza piąte pokolenie Rossich. W 1870 roku zainstalowano pierwszą maszynę parową do obsługi alembików. W 1919 roku zarejestrowana została marka Rossi d’Angera Distillatori. W 1931 roku firma zaczęła dostarczać swoje grapy na dwór króla Emanuela III, zyskując tytuł Brevetto della Real Casa Savoia. Upływ lat niewiele tu zmienił. Do dzisiaj firma używa starych alembików ogrzewanych parą. Do starzenia grappy wykorzystywane są głównie beczki typu barrique z francuskiego dębu. Skupują wytłoczyny winogron od lokalnych winiarzy, m.in. pozostałe z produkcji win Moscato d’Asti czy Barolo. Robią grappy kupażowane i jednoszczepowe z winogron: chardonnay, nebbiolo, croatina, vespolina, merlot, barbera, moscato, pinot nero, dolcetto. Mają też w ofercie liczne likiery ziołowe i owocowe, wermuty. Do ich najsłynniejszych wyrobów należy produkowany od lat 60. XX wieku destylat z korzenia goryczki Spitz. W 2015 roku gama likierów została poszerzona o aperitif Apollo 11. Nowością jest ich gin Major. Ponadto robią tradycyjne włoskie likiery jak: amaro, amaretto, sambuca czy limonello oraz charakterystyczne dla alpejskiego regionu, jak genepy, likiery z lokalnych odmian ziół.

Czytaj więcej

Degustacja alkoholi świątecznych z Biedronki

W nowej gazetce z alkoholami sieci Biedronka mamy aż 44 strony, z tego ponad połowa przypadła na mocne alkohole. Najwięcej emocji budzi promocja Starki – luksusowa wódka, traktowana do niedawna jako inwestycja, trafiła do masowej sprzedaży w cenach, jakie od producenta otrzymują hurtownicy. Czy to się przysłuży marce? Wbrew pozorom jest duża szansa, że tak, bo choć handel tradycyjny będzie bardzo urażony taka promocją (w niektórych sklepach Starka 21YO jest nawet po 750 zł, a tu – 299 zł), to jednak wielu klientów, zwłaszcza młodszych, dowie się, co to jest Starka. Sam odwiedziłem cztery Biedronki (bo nadziały na sklep są bardzo niewielkie, średnio – dwie Starki 21YO i trzy Starki 18YO, tych młodszych jest więcej, ale też znikają z półek) i byłem pytany nie tylko przez klientów przy kasie, ale nawet w jednej przez samego kasjera, co to takiego ta Starka? Czy to jakaś whisky?

Czytaj więcej

Grecka Panorama

W dniach 2-3 grudnia na Stadionie Narodowym w Warszawie odbyła się duża prezentacja Grecji. To kolejna Grecka Panorama w Warszawie. Tradycyjnie imprezę zdominowały biura podróży, prezentujące atrakcje różnych regionów Grecji. Były oliwki, kapary, miody, oliwy, przyprawy, chałwa i inne słodkości, ale przede wszystkim w tym roku zaprezentowała się wyjątkowo duża grupa producentów win i mocnych alkoholi. Do spróbowania było tradycyjne raki z Krety, czyli destylat z wytłoczyn winogron, m.in. takich producentów jak Poti czy Nostimon Kritsa. Było też rakomelo, czyli raki z dodatkiem tymiankowego miodu od Poti, firma prezentowała również swoje miody i wina. Dość duży był wybór tsipouro, kolejnego greckiego specjału z wytłoczyn winogron, z kilku regionów i z różnych szczepów, m.in. z: muszkatu aleksandryjskiego, cabernet sauvignon, ale też z lokalnych odmian jak: skiadopoulo, augustiatis, katsakulias czy debina. Powstające przy okazji produkcji win, oferowane przez winiarzy. W Warszawie można było spróbować także win z tych lokalnych szczepów. Były tsipouro od takich producentów jak: A. Karoni, Eudoksia Vinery czy Zoinos Vinery z marką Zita. Duże wrażenie zrobiło starzone przez rok w greckim dębie tsipouro Raging River z winiarni Eudoksia, o waniliowym aromacie, przypominającym bardziej whisky niż destylat z wytłoczyn winogron. Oczywiście było także ouzo – z rodzinnych destylarni A. Karoni i Roumpou oraz rozmaite likiery, jak anyżowo-kawowy (marki Mediterrane i Sifonios), kumkwatowy (Vassilakis), wiśniowy i cynamonowy (Roumpou) czy typowy dla Rodos likier z kolendrą – Koriantolino. Były wina musujące i piwa. Greccy producenci szukali w Polsce dystrybutorów.

Czytaj więcej

Mandarinello

włoski likier, nie tak popularny jak Limoncello, ale robiony w podobny sposób, przez macerację skórek mandarynek (głównie z Sycylii), które najpierw zasypywane są cukrem, potem przez kilka tygodni przegryzają się z neutralnym alkoholem zbożowym lub melasowym. Z uwagi na dużą zawartość cukru, podobnie jak Limoncello należy podawać mocno schłodzone. Moc od 20 do nawet 35%. We Włoszech wytwarzane domowym sposobem, a także w ofercie wielu producentów. Liderem rynku jest marka Isolabella, która ma w ofercie mandarynkowe likiery Mandarinello i Mandarinetto, obydwa o mocy 30%.

Reflets de France

marka sieci Carrefour, która prezentuje ponad 200 produktów spożywczych ze wszystkich regionów Francji: sery, wędliny i pasztety, ciasta i słodycze, różne przetwory itd, w tym także alkohole. Z mocnych alkoholi są tu trunki niezłej klasy (zwykle co najmniej XO) w bardzo dobrej cenie – koniak, armaniak, kalwados, rum, likiery owocowe i ziołowe, a we Francji także destylaty owocowe (np. Eau de Vie de Poire d’Alsace) i mistele z apelacjami (np. Floc de Gascogne czy Pommeau de Normandie).

Czytaj więcej

Kitron Naxou

(Κίτρο Νάξου) tradycyjny likier cytrusowy z Wyspy Naxos, robiony z owoców oraz liści lokalnego drzewa cytrynowego. W aromacie mandarynki i pomarańcze, także cytryny… słodki, gęsty. Występuje w trzech wersjach: Zielony – słodki o mocy 30%, klarowny – mniej słodki o mocy 35% i żółto-brązowy – najmniej słodki o mocy 40%. Głównym producentem jest Vallindras Distillery z Naxios, która działa w mieście Chalki od 1896 roku. Poza wyspą trudno dostępny.

Wizyta w Manufakturze Alkoholi Gatunkowych Copernicus

W dawnej gorzelni rolniczej, w zabytkowych pomieszczeniach z czerwonej cegły, pochodzących z 1921 roku, działa obecnie nowoczesna fabryka wódek i likierów – Manufaktura Alkoholi Gatunkowych Copernicus. W 2014 roku Fabryka pozyskała inwestora strategicznego – firmę Skraw-met z branży hydraulicznej – który utworzył nową spółkę, Fabryka Copernicus Sp. z o.o. (od 8 lutego 2017 roku jako Manufaktura Alkoholi Gatunkowych Copernicus).

Czytaj więcej

Fernet Branca

jeden z najsłynniejszych włoskich likierów ziołowych. Jego recepturę opracował w 1845 roku w Mediolanie Bernandino Branca, twórca firmy Branca, która poza likierami wytwarza m.in. grappy i brandy. Początkowo likier robiony był na bazie destylatu winogronowego z dodatkiem 27 botaników – ziół, korzeni, kwiatów. Pierwotnie butelkowany z mocą 45%. Obecnie ma 39%, a receptura wzrosła do ok. 40 składników. Proporcje i pełen zestaw macerowanych botaników są sekretem firmy. Na pewno są tu: skórki pomarańczy, piołun, korzeń goryczki, mirra, galanga, kardamon, aloes, szafran, rumianek, rabarbar. Przez około 12 miesięcy leżakuje w dębowych beczkach. Smak typowy dla ziołowych likierów – gorzko-słodki (cukier), z nutą korzenną, ziołową i pomarańczową. Oleisty, gęsty, esencjonalny. Dobry jako digestif i aperitif, najlepiej smakuje z kostkami ludu i kawałkiem pomarańczy.

El Cabasset

likier ziołowy z regionu Alicante, gdzie ma swoją apelację (Consejo Regulador de Bebidas Espirituosas de Alicante). Wytwarzany tylko przez trzy firmy, a także licznie w domach, jak u nas nalewki. To mieszanka macerowanych ziół górskich – anyż, tymianek, rumianek, dwie odmiany mięty, lawenda, rzepik, ożanka i inne, łącznie jest ich kilkanaście. Do tego cukier, ale aromat suszonych ziół absolutnie bierze górę. Domowym tradycyjnym sposobem zioła są macerowane, ale mogą być także redestylowane. Moc – 25-35%. Największy producent tego likieru, to Salas Y Sirvent.

Degustacja koniaków R. Delisle

Marka koniaków zestawianych obecnie dla firmy dystrybucyjnej Hawkins Distribution. Winnice należą do rodziny Cabanne, która od sześciu pokoleń zajmuje się destylacją koniaków, od 1686 roku. Mają 70 ha winnic w regionach Petite Champagne i Fins Bois, destylują głównie winogrona ugni blanc. Początkowo dostarczali eau-de-vie głównie do kupaży Courvoisier i Grand Marnier. Od lat 60. XX wieku butelkują pod marką R. Delisle. Destylują w 17 niewielkich aparatach, łącznie rocznie produkują ok. 6500 hl eau-de-vie, 2 mln butelek. Na szczególną uwagę zasługuje ich kolekcja rocznikowych koniaków z Fins Bois, butelkowanych z mocą beczki. Są to roczniki 1965 i 1975. Ponadto mają w ofercie klasyczne: VS, VSOP, XO i ciężki, tytoniowy koniak XO Club Cigare Grande Champagne. Poza tym ostatnim, styl destylatów Delisle cechuje łagodny, bakaliowy aromat – rodzynki, figi, suszone śliwki. Ponadto butelkują Pineau des Charentes Blanc (z winogron Ugni Blanc, Montils i Colombard) oraz Rosé (z winogron Merlot i Cabernet). Do rodziny Cabanne należą także zapasy starych koniaków (ok. 4000 hl) butelkowanych jako Héritage Marie Domain, z winnic założonych w 1806 roku. To drogie i bardzo eleganckie edycje.

Czytaj więcej

Zanin w Kicie Koguta

Już dzisiaj zapraszamy do Kity Koguta (Warszawa, ul. Krucza 6/14) na degustację produktów włoskiej destylarni Zanin. Podczas spotkania poznamy historię jednego z największych we Włoszech producentów grappy, a także spróbujemy:
1) Via Roma distilato d’Uva (rześki destylat z całych winogron)
2) Cavallina Bianca 18 (kupażowana grappa, 18 miesięcy w dębie)
3) Via Roma Barolo Riserva (grappa ze szczepu nebbiolo, 18 miesięcy w dębie)
4) Via Roma Moscato Riserva (grappa ze szczepu moscato, 18 miesięcy w dębie)
5) Monte Sabotino Grappa 20 Anni Selezione Gran Riserva
(po raz pierwszy w Polsce! dwudziestoletnia grappa z beczek z dębu, kasztanowca i wiśni)
Do grappy Monte Sabotino podane zostaną szwajcarskie czekolady Favarger, wyrabiane według XIX wiecznej receptury)
6) Pepperciocco (na deser czekoladowo-paprykowy likier)

Czytaj więcej

Kokosanka

jeden z trzech tanich deserowych likierów, jakie powstają w Akwawicie-Wrocław, nawiązujących do popularnych polskich słodkości (pozostałe to Kukułka i Krówka). Barwa mleczka kokosowego, taki też aromat, smak bardzo słodki. Moc – 32%. Wprowadzony na rynek w 2016 roku, początkowo oferowany wyłącznie w sieci Biedronka, obecnie dystrybuowany szerzej.

Gorycz i słodycz Angostury

19 października w barze The Roots w Warszawie odbyła się polska premiera likieru Amaro di Angostura, a także prezentacja kolekcji rumów tego producenta.
Nazwa najsłynniejszego bitteru świata nie pochodzi – jak się zwykło uważać – od kory drzewa angostury, lecz od osady Angostura w Wenezueli, dziś będącej dzielnicą Ciudad Bolívar. Właśnie tam bowiem około 1824 roku (zapewne wcześniej, lecz ta data widnieje w formalnych dokumentach) niemiecki emigrant, lekarz, dr Johann Siegert, opracował swoją miksturę. Wśród jej składników – receptura jest strzeżona tajemnicą, zna ją tylko pięć osób – jest i kora angostury, którego gorycz przypomina piołun, ale jest też wiele innych przypraw korzennych, skórek cytrusów, olejków i ziół. Bitter powstał jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe, ma także działanie przeciwgorączkowe za sprawą wykorzystania kory chinowej.

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Telimena

linia luksusowych likierów, produkowanych w Bielsko-Białej przez zakład Nisskosher. Telimena Różana (38%) ma bardzo delikatny aromat róży, smak słodki, czekolady i syropu różanego, finisz lekko cierpki, konfitury różanej. Telimena Wiśniowa na Miodzie (38%) w aromacie prezentuje owoce i liście, oprócz tego ruta i orzech włoski, smak cierpki, bez pestek, z nutą gorzkiej czekolady i miodu.

Czytaj więcej