Nalevki z Lublina

Firma Nalevka Polska z Lublina, właściciel marki SEN, raportuje ponad 100% wzrostu sprzedaży w tym roku. Sprzedaż osiągnie poziom 2400-2500 butelek. W 2019 roku prognozowane jest także podwojenie dotychczasowej produkcji i sprzedaży. W kolejnych latach właściciele marki chcieliby utrzymać tempo wzrostu produkcji i sprzedaży na poziomie około 25-30%.

Czytaj więcej

Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej

Historia firmy Mampe

Historii firmy rodziny Mampe należy szukać w 1831 roku, kiedy to w Niemczech szerzy się cholera. Doktor Carl Mampe wynalazł specyfik Bitter Drops, który miał być skuteczny na epidemię. Krople powstały w Starogardzie i szybko zagościł w aptekach pruskich i nie tylko. Autor receptury przekazał ją swoim przyrodnim braciom – Ferdynandowi Johnnanowi Mampe i Carlowi Mampe. Drogi braci się rozeszły, jeden założył fabrykę alkoholu w Starogardzie (1835 rok), drugi w Koszalinie (1852 rok), przenosząc ją w 1877 roku do Berlina. I to tu w 1894 roku jego syn, Carl junior, stworzył likier składający się z około 130 ziół Mampe Halb und Halb – najstarszy berliński likier produkowany do dziś. W 1929 roku była to jedna z najnowocześniejszych destylarni, produkowano tu 78 rodzajów likierów i brandy, eksportowanych na cały świat.

Czytaj więcej

Mampe Halb und Halb

klasyczny niemiecki likier ziołowy, pół słodki, pół gorzki. Recepturę stworzył w 1894 roku Carl Mampe, składa się na nią ok.130 ziół. Mampe Halb und Halb to najstarszy berliński likier produkowany do dziś, butelkowany z mocą 31%. W aromacie: szyszki sosny, żywica, mięta, limonka, cytryna, grejpfrut. Pachnie i smakuje trochę jak syrop na kaszel.

100 nalewek dla zdrowia i smaku

Książeczka ukazała się w serii tanich poradników, oferowanych w oddziałach Poczty Polskiej, przygotowanych przez Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników i firmę Eko Media, prowadzoną przez jednego z autorów książeczki. Wydanie zgrzebne, korekta kulawa, ale przepisy na sto nalewek są dobrze dopracowane, zawierają nie tylko skład, sposób i czas przygotowania, lecz także dawkowanie i zastosowanie, o ile są to nalewki traktowane przez autorów jako zdrowotne, a nie smakowe. W świetle obowiązującej ustawy o wychowaniu w trzeźwości mówienie o zdrowotności nalewek to czyn zabroniony, powinno się podkreślać szkodliwość alkoholu. Ustawa powstała w stanie wojennym i wciąż obowiązuje, cóż jednak gdy w poprzek ustawie mamy wielowiekową mądrość, klasztorne receptury i szlacheckie tradycje wyrobu domowych trunków. Zebrane receptury poprzedza dobrze napisane wprowadzenie, autorzy zwracają uwagę na dobór owoców i ziół, ich zbiór i źródło pochodzenia, bo pryskane środkami grzybobójczymi składniki na pewno nie dadzą „zdrowotnego” efektu naszego nalewu, a zgniłe śliwki-robaczywki po zalaniu spirytusem nie nabiorą świeżego aromatu. Przepisy są nie tylko autorskie, ale też zebrane od innych nalewkarzy, w większości są to klasyczne receptury o długiej tradycji i sprawdzonym zastosowaniu.

U Baxeico

likier z Genui, stworzony przez winiarza, Andrea Buzzone, z wykorzystaniem nalewów na liście lokalnie zbieranej bazylii. W aromacie dużo bazylii i cukru, w ustach – niestety – jeszcze więcej cukru. Moc – 30%.

Nalewka na Pamięć

autorem receptury jest Marek Senator, nalewka butelkowana jest z mocą 30%. W nosie: cytryna, mięta, szałwia, rumianek, lipa, siano, lubczyk. Smak cytrusowo-warzywny, lubczyk i kandyzowana skórka cytryny, trochę chmielu. W finiszu przyprawy korzenne – mieszanka curry, do tego miód pomarańczowy.

Kreuzritter

likier niemieckiej firmy o tej samej nazwie, moc – 30%. Mieszanka 58 różnych ziół. Typowy digestif, styl Jägermeister. W aromacie: goryczka, chinina, rabarbar, piołun, mięta, melisa. W smaku dochodzą orzechy. Bardziej wytrawny niż Jägermeister. W finiszu liście, herbata, sporo mięty, dziurawiec, szałwia.

Herzadame

likier niemieckiej firmy Kreuzritter, o mocy 21%. Główne składniki to: czarny bez, czarna jagoda, tarnina, mięta, cytryna. Przyjemny aromat jagód, trochę porzeczki, liści, czuć też soczystą tarninę, wiśnie. W smaku głownie tarnina i jagody, kwaskowy. W finiszu dochodzi do głosu cytryna, nawet grejpfrut, trawa, liście, jeżyna i czarne wiśnie.

Gold Engel

likier niemieckiej firmy Kreuzritter, o mocy 20%. Główne składniki to czarny bez, lukrecja i szałwia. Aromat zdominowany przez czarny bez, wyraźnie kwiatowy. W ustach słodko-kwaskowe, miód, czarny bez. Finisz trawiasty.

Basilico

likier niemieckiej firmy Kreuzritter, o mocy 20%. Główne składniki to bazylia i cytryna. W aromacie poza bazylią: tymianek, dużo rumianku, świeży ogórek. Jeszcze wyraźniejszy ogórek w ustach. I cytryna oraz chinina czy goryczka, galaretki owocowe w cukrze. Finisz to cytryna-limonka, trawa cytrynowa i bazylia, do tego sporo cukru i przyprawy korzenne.

Nalewki, likiery, wina. Poradnik dla początkujących

Klasyczne przepisy, znane od lat w literaturze nalewkarskiej, często pozbawione jakiegokolwiek autorstwa, tyle razy były powtarzane. Do tego krótki, ale ciekawie napisany poradnik nalewkowicza ze zbiorem ciekawostek oraz opisem najważniejszych owoców. Rozmowy z osobami, które mają osiągnięcia w wytwarzaniu domowych alkoholi. Odrobina wiedzy z zakresu miksologii. Do tego naprawdę niezłe zdjęcia. I sporo błędów lub informacji niepełnych. Całość sprawia wrażenie zlepku różnych tekstów, pisanych przez różnych autorów, na potrzeby różnych publikacji. Brzydki gazetowy papier, broszurowa oprawa. Publikacja ukazała się w serii „SuperHobby” redakcji „Super Expressu”. Cena do jakości wypada bardzo przeciętnie.

Master Trav

(Мастер трав) ziołowy likier (balsam) z Brześcia, z destylarni Bel-Alko (Белалко), białoruski klasyk, Jägermeister w jego bardziej wschodnim wydaniu, o mocy 40%. Wśród składników są: miód, suszone owoce, śliwki, aronia, róża, głóg, cynamon, kłącza pięciornika, czarna herbata, szyszki sosna, liście mięty pieprzowej, oset mleczny, jagody, oregano, imbir, propolis, gałka muszkatołowa, goździki, trawa i liście piołunu. Aromat słodki – ziołowo-owocowy, są tu: mięta i melisa, tymianek, czarne jagody i żurawina. W smaku dużo bardziej gorzko niż u niemieckiego kolegi, jakby kłącze tataraku, ale też posmak cykorii, rabarbaru, a i goździki, i jagody mirtu, i sosna. Finisz nieco tylko słodszy – malina, jagoda leśna, tarnina, a potem gorzko – głóg, do tego ziołowość – rozmaryn.

Berestye

(Берестье) to gorzki likier (balsam) produkowany przez firmę Bel-Alko (Белалко) z Brześcia. Do jego zestawienia wykorzystano ok. 30 botaników, z dodatkiem suszonych śliwek, miodu i propolisu. W aromacie: śliwki i jagody, zioła, trawa żubrowa, sosna. Smak słodkiej herbaty i mięty. Finisz nieco cierpki, żurawinowy. Moc – 40%.

Belovezhskiy Volat

(Белавежски волат) tradycyjny białoruski likier ziołowy, zestawiany z traw, owoców i ziół rosnących w Puszczy Białowieskiej. Producentem jest Bel-Alko (Белалко) z Brześcia. Aromat traw, jagód. Smak podobnie. Delikatne. Finisz nieco cierpki, z nutą trawy żubrowej. Moc – 43%.

Krepkiy Oreshek

(Крепкий орешек) to klasyczny białoruski likier, produkowany w Witebsku przez firmę Prid Vin’e (Витебский ликеро-водочный завод Придвинье). W 1968 roku powstał w ZSRR popularny komediowy film „Krepkiy Oreshek” w reżyserii Teodora Vulfovicha. Podstawowe składniki likieru to: orzeszki piniowe, liście pokrzywy, tymianek, trawa cytrynowa i kwiaty lipy. Zapach: żołędzi, kory, pędów sosny. Smak cierpki, mokrych liści, z wyraźną goryczka orzeszków piniowych. Moc – 43%.

Czytaj więcej

Biały Bocian Czarna Porzeczka

czysty aromat soku z czarnej porzeczki, alkohol tak delikatnie wyczuwalny jak w dobrym winie porzeczkowym. Czuć też liście, jak owoc z krzaka. Bez wstydu można postawić obok najlepszych francuskich cassisów z Dijon. Smak jest nieco bardziej cierpki niż w creme de cassis, ale też bardziej w tym stylu, do jakiego jest przyzwyczajony polski konsument – od czarnej porzeczki oczekujemy cierpkości, podobnie jak od aronii. Finisz to wciąż tylko czarna porzeczka – sok i nie agresywny alkohol, przyjemna cierpkość. Moc – 30%.

Antygrypina

nalewka z Manufaktury Senator o mocy 34%. W aromacie znajdziemy: koper, szałwię, wędzoną śliwkę, lukrecję, lipę, słodką suszoną paprykę, suszone pomidory, chmiel, miętę, słód i miód. W smaku miód lipowy i lubczyk, śliwka, czereśnia, seler, nać pietruszki, korzeń pietruszki, koper, do tego jagody. Nie za dużo cukru. Finisz słonawy, bardzo lubczykowy, gorycz chininy, rabarbaru, wrotycz, mniszek lekarski.