Pikromantola

(Πικρομαντολα) likier produkowany w mieście Lixouri na Wyspie Kefalonia, największej spośród wysp na Morzu Jońskim. Producentem jest destylarnia Polykalas, którą w 1897 roku założył Vasilis Polykalas. Pikro znaczy gorzki, a mantola – migdał, likier robiony jest na gorzkich lokalnych migdałach i przypomina włoskie amaretto, tylko jest znacznie bardziej wytrawny.

Ratafia Kaszubska

nowy likier firmy Toorank Polska, zrobiony na owocach, z dużym udziałem przypraw korzennych. Czuć słodycz soku wiśni, a właściwie syropy, gdyż wiśnie przysypano cukrem przed zalaniem ich spirytusem. Ale jest też soczystość i cierpkość jak w dobrej domowej wiśniówce. Silny akcent goździków sprawia, że likier kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia i z piernikiem. Moc – 30%.

Czytaj więcej

Cremór

irlandzki gęsty likier, krem. Produkowany przez Avondhu Liqueur Company z Fermoy, na bazie whisky i mlecznej czekolady. Firmę założył w 1978 roku Michael Murphy, którego rodzina ma doświadczenie w produkcji lodów. Likier ma 17%, jest słodki i bardzo mleczny. Poza wersją Cremór The Original oferowane są także Cremór Gingerbread i Cremór Chocolate Hazelnut. Idealne do deserów, kawy i lodów.

Czytaj więcej

Sen

marka nalewek, które komponuje Krzysztof Jarząbek, a butelkuje je razem z synami – Czarkiem i Grzegorzem – w Lublinie w manufakturze Nalevka Polska. Zestawiane na naturalnych nalewach na owoce, butelkowane z mocą 40%. Sen Heavy Wood to nalewka z derenia, 436 numerowanych butelek. W smaku cierpka: wiśnie, truskawki, orzech włoski i czarna porzeczka. Sen Deep Noir to nalewka z czeremchy, 438 numerowanych butelek, w smaku dużo marcepanu, nuta wiśni. Dostępne w specjalistycznych sklepach i restauracjach.

Czytaj więcej

Caffo

włoska firma grupująca kilku destylatorów. Gorzelniczy biznes rozpoczął w 1865 roku Giuseppe Caffo na Etnie, gdzie rozpoczął produkcję grappy z wytłoków winogron rosnących na wulkanicznych skałach. W 1915 roku Giuseppe Caffo kupił gorzelnię w Santa Venerina, na Sycylii. Giuseppe opatentował też kilka oryginalnych receptur na likiery ziołowe i owocowe. Rodzinny biznes kontynuował jego syn, Sebastiano Caffo, a wkrótce także jego dwaj bracia. Firma przejęła dwie kolejne gorzelnie na Sycylii – San Paolo i Castiglione, a potem jeszcze dwie następne w Kalabrii i Limbadi. Po kolejnej akwizycji rozpoczęto też własną produkcję wina. Firma nadal jest w rodzinnych rękach, w 2006 roku przejęto destylarnię grappy we Friuli, otwarto też oddziały w USA i Niemczech. Na przestrzeni 150 lat firma opracowała ponad 2000 receptur likierów, oczywiście tylko niewielka ich część weszła do sprzedaży. Do najbardziej znanych produktów należą: wielokrotnie nagradzany lukrecjowy likier Calabrese Liquorice, likier z kalabryjskich cytryn limunì, kminkowy likier Finocchietto Caffo, bergamotkowy likier Bergamia, cytrusowe Cedro della Riviera, brzoskwiniowe Indianello, likier na bazie brandy, gorzkich ziół i pomarańczy – Solara, ziołowo-korzenne Elisir Arabesh czy gorzkie i ziołowe Vecchio Amaro del Capo. W ofercie są też tradycyjne włoskie likiery (amaretto, limoncello, anice, sambuca itp.) oraz kilkanaście rodzajów grappy, destylowanej obecnie w dwóch gorzelniach – Limbadi  w Vibo Valentia i Passons Pasian w Udine.

Czytaj więcej

Gatsios

(Γάτσιος) grecka destylarnia, powstała w 1878 roku w Syrrako. Założył ją Thanassis Gatsios i była to pierwsza destylarnia w prowincji Epir. Obecnie firmą zarządza czwarte pokolenie rodziny Gatsios. Produkują 6000 butelek na godzinę, a swoje wyroby eksportują do 12 krajów. Ich oferta to kilka rodzajów ouzo (marki: Gatsios, Ammos i Meltemi, a także tsipouro, brandy Mediterrane (3 i 5 gwiazdkowe) i likier żywiczny mastiha, butelkowany pod markami Koukoudo i Le Pont.

Czytaj więcej

Dublin Whiskey Company

nowa destylarnia w Dublinie, która ulokowana jest w dzielnicy Liberties, po sąsiedzku z Teeling Distillery, właściwie na jej tyłach, obydwa budynki przylegają do siebie. To kilkaset metrów od samego centrum miasta i niedaleko dawnej destylarni Powers, zamkniętej w 1974 roku. Koszt uruchomienia destylarni szacowany jest na 10 mln euro. Będą tu produkowane The Dublin Liberties i The Dubliner Irish Whiskey. Dyrektorem generalnym i master distillerem został Darryl McNally, były master distiller Bushmills. Docelowo będzie tu zatrudnionych 55 pracowników. Właścicielem destylarni i whiskey jest Quintessential Brands Group.

Czytaj więcej

Devoille

firma Distillerie Paul Devoille powstała w 1859 w Fougerolles i do dziś pozostaje w rękach rodziny. Zaczynali od wytwarzania absyntu, którego produkcję musieli wstrzymać w 1915 roku, kiedy został we Francji zakazany. Obecnie jednak znów go robią według starych receptur, mają własne uprawy piołunu. Specjalizują się w owocowych eau-de-vie i likierach oraz kremach, ale mają także w ofercie wódkę, pastis, gin Paris czy linię absyntów Libertine. Specjalnością firmy jest gruszkowica, doskonała La Vieille Poire (sprzedawana także z gruszką wewnątrz butelki). Oferta owocowych brandy jest naprawdę imponująca – od kilku odmian marcu, przez wszystkie typowe owoce (jabłka, śliwki, morele, wiśnie, maliny, czarne porzeczki), przez rzadsze (mirabelki, jarzębina, pigwa, czerwone porzeczki, tarnina, dzika róża, bez czarny, lokalne odmiany jagód) po zioła, przyprawy i kwiaty (kminek, imbir, korzeń gencjany, fiołki, nawet mak). Wybór likierów jest jeszcze bardziej imponujący, włączając w to np. kwiaty bergamotki czy geranium.

Czytaj więcej

Löwentor

likier produkowany przez firmę Both z miejscowości Goch w Niemczech, działającą od 1879 roku. Czuć gorzkie zioła, dużo konopi, prawie posmak marihuany. Oleisty. Gorzki, w ustach tatarak, piołun, głóg. Trochę mięty. Bardzo przyjemna mieszanka na trawienie. Moc – 38%.