Od miodu do whisky

26 kwietnia w warszawskiej restauracji Specjały Regionalne (Nowy Świat 44) odbyła się degustacja miodów, okowit i whisky z Warmii i Mazur, produkowanych przez Bogdana Piaseckiego. Spotkanie prowadził Adam Gogacz, a do spróbowania była kolekcja miodów od trójniaka po półtoraka, dwie okowity i dwie whisky, w tym unikatowa wersja prosto z beczki.

Czytaj więcej

Miód pitny

jeden z najstarszych napojów alkoholowych, obok wina gronowego i figowego, wytwarzany od czasów starożytnych – początkowo z dzikiego miodu leśnego. Z uwagi na dużą zawartość cukru łatwy w fermentacji. W krajach nadbałtyckich popularny od wczesnego średniowiecza. Powstaje w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, z udziałem drożdży dzikich lub winiarskich, fermentuje do mocy ok. 17%. Miód sycony, to taki, który przed fermentacją był gotowany, miód niesycony (nie gotowany) jest znacznie trudniejszy w fermentacji, ale zachowuje więcej witamin, które są w naturalnym miodzie. Po fermentacji miód jest filtrowany, stabilizowany i poddany procesowi starzenia – w stalowych tankach, ceramicznych kadziach lub drewnianych beczkach. Okres leżakowania wynosi od kilkunastu miesięcy do nawet kilkunastu lat. Miody dzielimy na cztery główne kategorie, w zależności od stosunku miodu i wody. Półtoraki to miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody. Dwójniaki to miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody. Trójniaki to miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody. I wreszcie czwórniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody. Za najbardziej szlachetne uważa się półtoraki, są najbardziej gęste i najsłodsze, są też najdroższe z uwagi na wysoki stosunek miodu do wody, a także dłuższy proces leżakowania. Im większy udział wody, tym miód pitny jest bardziej wytrawny. Tradycyjnie do miodu pitnego dodaje się przyprawy korzenne, zioła lub soki owocowe. Stosowane dodatki to – poza sokami owocowymi – m.in.: chmiel, cynamon, goździki, imbir, pieprz, jałowiec, wanilia, płatki róży, liście mięty, migdały, cytryna czy skórka pomarańczowa.

Czytaj więcej

Od miodu do whisky

26 kwietnia o godz. 19.00 magazyn „Aqua Vitae” zaprasza do udziału w degustacji alkoholi opartych na tradycyjnych recepturach – spotkanie z Destylarnią Piasecki. Degustować będziemy miody pitne, okowity i polskie whisky z polskiego dębu. Spotkanie odbędzie się w nowym miejscu, Klub Nowy Świat 44 przy restauracji Specjały Regionalne (ul. Nowy Świat 44 Warszawa). Degustacje poprowadzi Adam Gogacz. Chętni będą mogli zamówić dania z karty restauracji.

Czytaj więcej

Irish mead

Wino miodowe w irlandzkiej tradycji podawane było podczas ceremonii zaślubin, stąd jego potoczna nazwa honneymoon (miodowy księżyc, u nas mówi się o miodowym miesiącu). Każdy z biesiadników otrzymywał puchar wina. Prawdopodobnie wytwarzane już od IX wieku, w wyniku dzikiej fermentacji zagotowanego, rozpuszczonego miodu. Dodawało się do tego zioła, jałowiec, z czasem także przyprawy korzenne. Współcześnie najbardziej znany jest Bunratty Mead, do którego zestawienia wykorzystywany jest miód jest wrzosowy i koniczynowy. Fermentacja trwa trzy miesiące, miód fermentowany jest do mocy 14,7%, potem krótko starzony w metalowych tankach i filtrowany przed rozlaniem do butelek. Smak ma delikatny, nie za słodki, z korzenną nutą.

Bimber z Bunratty

Obok słynnego piętnastowiecznego zamku w Bunratty mieści się niewielki zakład miodosytnictwa, Bunratty Mead & Liqueur Co. Tu też powstaje lokalny poitín (po angielsku poteen), czyli irlandzki bimber. Król Karol II Stuart zakazał produkcji tego trunku w 1661 roku, ale oczywiście nadal go pędzono, zwykle w małych wiadrach czy podgrzewanych miednicach. Tradycyjnie był robiony z ziemniaków, dziś jednak częściej powstaje ze zboża. Obecnie produkcja poitín jest legalna, po uzyskaniu licencji, która kosztuje 1000 euro na rok.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Okowita, przepalanki, nalewki i miody pitne

Drugie wydanie książki Andrzeja Fiedoruka ukazuje się po siedmiu latach od pierwszej edycji, zostało nieznacznie zaktualizowane i poprawione. Na okładce w tytule do nalewek dołączyły miody pitne, które właśnie przeżywają renesans, poza tym zmieniono format, książka ma lżejszą okładkę i wstążkę-zakładkę. Kilkadziesiąt stron autor poświęcił metodom domowej produkcji alkoholu, a także historii wody życia. Reszta wypełniona jest przepisami na domowe nalewki, miody i inne precjoza – słodkie i gorzkie, mocne i lekkie, gęste i klarowne. Część książki zajmują też zebrane dawne przepisy ze starych polskich poradników.

Czytaj więcej

Przedpremierowa degustacja pierwszej whisky z polskiego dębu

25 maja w Bar & Books w Warszawie odbyła się przedpremierowa degustacja pierwszej single malt whisky z polskiego dębu, która powstała w Destylarni Piasecki, leżakowała ponad trzy lata i zrobiona jest z polskiego słodowanego jęczmienia. Do spróbowania były także: Okowita Jęczmienna (z tego samego słodu, co whisky), Okowita Warmińska (destylowana w 100% z miodu), Bairille 3YO (miodowa okowita, leżakowana w polskim dębie) oraz nagrodzony złotym medalem na festiwalu w USA Trójniak Mazurski. Spotkanie prowadził Adam Gogacz z Destylarni Piasecki.
– W przypadku miodu pitnego najważniejszy jest sam miód, jego jakość, zawartość witamin, aromaty. Każdy miód przed fermentacją sprawdzamy w laboratorium, jaki jest jego skład, czy nie zawiera antybiotyków – mówił Adam Gogacz podczas pierwszej części degustacji, poświęconej miodom i okowitom miodowym.

Czytaj więcej

Przedpremierowa degustacja pierwszej whisky z polskiego dębu

25 maja o godz. 19.00 w Bar & Books (Warszawa, ul. Wąski Dunaj 20) odbędzie się przedpremierowa degustacja pierwszej single malt whisky z polskiego dębu, która powstała w Destylarni Piasecki, leżakowała ponad trzy lata i zrobiona jest z polskiego słodowanego jęczmienia. Do spróbowania będą także: Okowita Jęczmienna (z tego samego słodu, co whisky), Okowita Warmińska (destylowana w 100% z miodu), Bairille 3YO (z polskiego dębu) oraz nagrodzony złotym medalem na festiwalu w USA Trójniak Mazurski. Spotkanie poprowadzi Adam Gogacz z Destylarni Piasecki. Organizatorami wieczoru są magazyn „Aqua Vitae” i Destylarnia Piasecki. Liczba miejsc jest ograniczona – tylko 25 osób, cena udziału w degustacji – 40 zł. Będzie też konkurs z nagrodą do wygrania.

Czytaj więcej

II Terra Madre Slow Food Festival 2015

W dniach 12 i 13 grudnia odbył się w Krakowie II Terra Madre Slow Food Festival Central Europe. W porównaniu z I edycją zmianie uległo miejsce festiwalu, nowa lokalizacja to ICE Kraków Congress Centre. Bilet wstępu kosztował 5 zł (dzieci do lat 12 bezpłatnie). W wydarzeniu brało udział blisko 200 wystawców – producentów tradycyjnej żywności, odbyło się także 30 pokazów i laboratoriów smaku.

Czytaj więcej

Lubuski szlak wina i miodu

Nowe wydanie mapy, przedstawiającej Lubuski szlak wina i miodu, odnotowuje 38 winnic (z czego niektóre dopiero powstają w obszarze Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze – będzie to największa w Polsce winnica podzielona na 14 parceli), a także 8 pasiek i różne inne atrakcje jak: Muzeum Wina w Zielonej Górze, Skansen Pszczelarski w Pszczewie czy Muzeum Etnograficzne w Ochli z zachowaną jedyną na tych ziemiach wieżą winiarza. Łącznie oznakowano i opisano na rewersie mapy 61 obiektów, a winnice mają koordynaty GPS.

Jarmark Dobrego Smaku i konkurs nalewek

W dniach 13-16 sierpnia w Poznaniu odbywać się będzie IX Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Wśród wystawców będą m.in. producenci: nalewek, miodów, win czy cydrów. Na poznańskim Starym Rynku odbędzie się wielki Jarmark Dobrego Smaku. Pierwszego dnia, o godz. 18.00 Robert Makłowicz poprowadzi Laboratorium smaku „Wina z Polski i Środkowej Europy” (wstęp 40 zł, dziedziniec Muzeum Archeologicznego, rezerwacje: kontakt@ofds.pl).

Czytaj więcej

Litewskie miody

Lietuviškas Midus to firma powstała w 1959 roku, jest to czołowy producent miodów pitnych oraz miodowych destylatów na Litwie. Zakład w miejscowości Stakliškės można zwiedzać, a przy okazji degustować miodowe znakomitości. W dawnej wieży słodowej urządzono muzeum miodów pitnych, zgromadzono tu też kolekcję dawnych naczyń do konsumpcji miodu, jak np. stary róg, który służył jako litrowy kielich.

Czytaj więcej

Destylarnia Piasecki

Jadący trasą Olsztyn-Olsztynek widzą z okien samochodów dziwny budynek, o wejściu w kształcie wielkiej beczki i ogromny szyld Mazurskie Miody. Nikt nie zwraca uwagi na nazwę miejscowości, bo to kilka chałup z boku drogi. Tymczasem Tomaszkowo, kilka kilometrów od Olsztyna, to miejsce znane na całym świecie z produkcji najprzedniejszych miodów. I prawdopodobnie jako jedynie na świecie robią miodowy spirytus, butelkowany potem w formie okowit – Mazurskiej, Warmińskiej i starzonej w dębowych beczkach Bairille.

Czytaj więcej

2015 Mazer Cup International Mead Competition

W dniach 20-21 marca 2015 odbył się Broomfield w stanie Kolorado konkurs Mazer Cup 2015, na którym Polacy zdobyli aż trzy medale. Marek Leczycki zdobył złoty medal za miód Wiśniak 2010 w kategorii Other Fruit Melomel (Sweet). Marek Leczycki w tej samej kategorii otrzymał jeszcze medal brązowy za miód Głogowiak 2011. Natomiast w kategorii Open Category Mead (Sweet) Jerzy Kasperski został uhonorowany srebrnym medalem za Jeżyniak Podwójniak.

Lubuski Szlak Wina i Miodu

Przemysław Karwowski jest wybitnym ekspertem w dziedzinie winiarstwa zielonogórskiego, zarówno jego historii, jak i obecnego rozwoju. Publikacja kartograficzna jest bezcennym przewodnikiem po winnicach regionu, a także po pasiekach i innych atrakcjach jak muzea czy skanseny. Mapa w skali 1:200 tys. jest dostatecznie dokładna by łatwo było się z nią poruszać od winnicy do pasieki, racząc się winem, miodem i pełnią życia. Zebrane na odwrocie karty informacje przedstawiają bliżej miejsca, są tu dane teleadresowe, niezbędne by umówić się na wizytę oraz informacje m.in. na temat: powierzchni winnicy, liczby uprawianych odmian, sprzedaży sadzonek, liczby uli i gatunków miodów, bazy noclegowej, gastronomicznej itd. Nic tylko ruszyć szlakiem wina i miodu.

Czytaj więcej

Bolesław Pilarek, Łukasz Pilarek: 150 nalewek na miodzie

Książka jest efektem hobby i wieloletnich poszukiwań autorów, którzy zbierali staropolskie receptury na miodowe nalewki – także wśród Polaków mieszkających w USA, gdzie żyje Łukasz Pilarek. Miód należy do najstarszych składników wykorzystywanych przy wytwarzaniu alkoholi na polskich ziemiach, zarówno w procesie fermentacji, jak i – rzadko – destylacji, a przede wszystkim jako dodatek poprawiający smak trunków. Jednym z najsłynniejszych likierów miodowych znanych w Polsce i na Litwie, jest Krupnik, ale receptur jest znacznie więcej – w tej publikacji zebrano ich 150. Autorzy zalecają wykorzystywanie miodu wielokwiatowego, choć są tradycyjne napitki na miodzie np. akacjowym czy lipowym. Inne składniki, poza spirytusem (wódką, okowitą), to: owoce, liście, kwiaty, zioła, korzenie. Każdy przepis zawiera dokładną recepturę wraz z odpowiednimi miarkami. Szkoda tylko, że książka została tak zgrzebnie wydana pod względem graficznym.

Czytaj więcej