Wkrótce otwarcie Muzeum Polskiej Wódki

12 czerwca zostaną otwarte bramy Muzeum Polskiej Wódki. Na gości czekać będzie masa atrakcji. Wirtualna pracownia średniowiecznego alchemika, rekonstrukcja szlacheckiego dworu czy miejsce pracy dawnego gorzelnika. Główna ekspozycja Muzeum będzie znajdować się w zabytkowym budynku Zakładu Rektyfikacji. Na gości czekać będą polskie wódki z możliwością ich degustacji i zakupu. To jednak tylko część z przygotowanych atrakcji.

Czytaj więcej

Noc Muzeów w Muzeum Wódki

Muzeum Wódki zaprasza na Noc Muzeów – wyjątkowe wydarzenie, które odbędzie się już 19 maja. Z tej okazji będzie zorganizowana gra terenowa – odnajdź ukryte na wystawie specjalne obiekty i zgarnij nagrodę. Na wstępie każdy otrzyma kieliszek dobrego trunku na wzmocnienie sił oraz wydrukowane (w języku polskim i angielskim) przewodniki ze zdjęciami, które pomogą odnaleźć obiekty. Aby potwierdzić ich odnalezienie należy wykonać zdjęcia obiektów w gablocie i pokazać obsłudze w strefie degustacyjnej. Na zwiedzanie i odnalezienie obiektów będzie 30 minut. Zabawa zaczyna się o godzinie 19:00 i potrwa równo do północy. W jednej turze gry może brać udział maksymalnie 30 osób. W związku z tym należy wskazać konkretną godzinę przybycia w wiadomości prywatnej (co pół godziny – 19:00, 19:30, 20:00… ostatnie wejście o 23:30). Zgodnie z zasadami Nocy Muzeów – zarówno wejście jak i alkohol są bezpłatne. Miejsce: Muzeum Wódki, ul. Wierzbowa 11 (wejście od ulicy Canaletta), Warszawa.

Poszukiwani przewodnicy po Muzeum Polskiej Wódki

Potrafisz wymienić pięć rodzajów zbóż używanych do produkcji Polskiej Wódki? Wiesz, co oznacza „wypić dla kurażu”? Znaczenie słów „rektyfikacja” i „destylacja” masz w małym palcu? Jeśli tak, to jesteś idealnym kandydatem na przewodnika po Muzeum Polskiej Wódki. To pierwsze tego typu miejsce, które późną wiosną otworzy się w Warszawie. Rekrutacja właśnie wystartowała. Muzeum poszukuje prawdziwych znawców historii Polskiej Wódki, którzy potrafią z pasją opowiadać o jej tradycjach i kulturze.

Czytaj więcej

Historia i kultura – wódki i narodu

Wczoraj w The Roots przy Placu Teatralnym odbyła się prezentacja prasowa poświęcona Muzeum Wódki. To prywatna inicjatywa dwóch kolekcjonerów, Piotra Popińskiego i Adama Łukawskiego. Łącznie zgromadzili ponad 10 tys. obiektów: druki, etykiety, butelki, karafki, kieliszki, szejkery i inne zabytki związane z kulturą konsumowania wódki. Będą udostępniane w formie wystaw okresowych, ok. 2000 obiektów jednorazowo. Oficjalne otwarcie muzeum dla publiczności nastąpi 16 grudnia, czynne od 13.00 do 21.00. Najstarsze eksponaty nawiązują do Gdańskich Likierów z XVI wieku, zaś najstarsza pełna butelka to Oldfater z Fabryki Gesslera w Białej z XVIII wieku. W części współczesnej prezentowany jest m.in. projekt Virtual Bartender – zakłada się specjalne gogle i mamy virtual reality za barem. Bilet do muzeum bez degustacji kosztuje 19 zł, planowane są bilety z pakietami degustacyjnymi, zarówno w muzeum, jak i w restauracji Elixir, albo z warsztatami koktajlowymi w The Roots.

Czytaj więcej

Muzeum Polskiej Wódki wysoko na liście warszawskich atrakcji

Choć inauguracja Muzeum Polskiej Wódki planowana jest na wiosnę 2018 roku, już teraz obiekt budzi duże zainteresowanie. Według badania Kantar TNS, przeprowadzonego na zlecenie Fundacji Polska Wódka wśród ponad 500 turystów, Muzeum Polskiej Wódki znalazło się w ścisłej czołówce atrakcji turystycznych Warszawy. Respondenci z: Polski, Francji, Niemiec i Wielkiej Brytanii zostali poproszeni o umiejscowienie muzeum na liście najciekawszych obiektów stolicy rekomendowanych przez ceniony serwis turystyczny TripAdvisor.com. Sonda przyniosła ciekawe rezultaty.

Czytaj więcej

Hustopeče – wino i migdały

Hustopeče to kolejne na Morawach miasteczko pełne winnic, piwnic i winiarni. Ale nie tylko, gdyż sławne jest także z innego powodu. Są tu największe w Europie zbiory… migdałów. Robi się z nich słynny lokalny likier – mandlovice. Nie jest zbyt słodki (choć dosładzany), jest mocny, zwyczajowo ma 38%. Robiony na spirytusie zbożowym, rzadziej na domowym bimbrze z winogron czy śliwek.

Czytaj więcej

Muzeum ludowej destylacji w Vlčnov

W wiosce Vlčnov, jakieś 15 minut drogi od Uherské Hradiště, jest świetne muzeum destylacji ludowej, czyli mówiąc wprost – bimbrownictwa. Muzeum powstało w 2010 roku, żeby pokazać tradycje regionalnego wyrobu śliwowicy i innych destylatów owocowych, z czego Morawy słyną od wieków. Tradycje destylacji owoców podobno sięgają tu przełomu XIII/XIV wieku, wiedza o destylacji przyszła przez Austrię z Włoch. W XVII stuleciu nadano przywilej propinacji i destylacji tylko dla czeskiej szlachty. W 1835 roku, w ramach CK Monarchii, Morawy uzyskały prawo do destylacji bez opodatkowania 56 l alkoholu owocowego o mocy 50% w tych gospodarstwach, gdzie były owocowe sady. Inne regiony nie miały takiego przywileju, w rezultacie liczby destylarni na Morawach w XIX wieku nie sposób zliczyć.

Czytaj więcej

Winiarski skansen w Strážnice

Na obrzeżach miasta Strážnice na Morawach znajduje się duży skansen architektury ludowej, przedstawiający życie morawskiej wsi w XIX wieku. Podzielony tematycznie na siedem części, przedstawia m.in. rzemiosło, rybołówstwo, handel, życie religijne i kulturalne wsi. Sektor E skansenu poświecony jest wyłącznie winiarstwu, które od wieków stanowi ważna część kultury agrarnej Moraw. Przeniesiono tu winiarnie i piwnice z gmin: Veletin, Vrbice, Prušánky i Blatnice. Na wzgórzu pielęgnowana jest mała winnica, a zaraz obok – uprawy chmielu, gdyż główny administracyjny i restauracyjny budynek na terenie skansenu, to dawny browar.

Czytaj więcej

Muzeum Polskiej Wódki za kulisami

Architekci, twórcy wizualni, eksperci odpowiedzialni za muzealną narrację i zawartość merytoryczną to sztab specjalistów pracujący od wielu miesięcy nad projektem Muzeum Polskiej Wódki. Wszystko po to, by już w pierwszej połowie 2018 roku otworzyć je dla szerokiej publiczności. Multimedialna ekspozycja, przedstawiająca w nowoczesny sposób wielowiekową historię narodowego trunku Polaków, połączona z atrakcyjną częścią gastronomiczno-usługową, ma ambicję stać się nie tylko jednym z najciekawszych miejsc stolicy, ale też ważnym punktem na światowej mapie muzeów.

Czytaj więcej

Wizyta w Tullamore Dew

W samym centrum miasta Tullamore w dawnym magazynie whiskey powstało w 2012 roku muzeum marki Tullamore Dew. Trasa dla zwiedzających znacznie różni się od tych, jakie oferują inne destylarnie, gdyż tu większość procesów produkcyjnych – jak zacieranie, fermentacja czy destylacja – przedstawiono w nowoczesnej formie multimedialnej. Nie ma tu pracującego zakładu, stoją trzy stare alembiki o kształtach przypominających wielkie miedziane kule – podobne, choć znacznie większe, są w obecnym zakładzie na przedmieściach Tullamore.

Czytaj więcej

Nowe oblicze Jamesona w Dublinie

Jameson Distillery w Dublinie będzie teraz nosiła nazwę Jameson Distillery Bow Street. Remont centrum turystycznego kosztował właściciela – koncern Pernod Ricard – 11 mln euro. Otwarte w 1997 roku, w dawnej destylarni whiskey Jameson, centrum odwiedza rocznie ok. 600 tys. osób. Do wyboru są trzy różne trasy zwiedzania. Pierwsza skoncentrowana jest na historii starej destylarni przy Bow Street, druga oferuje uczestnictwo w warsztatach koktajlowych, trzecia daje możliwość wizyty w nowym magazynie leżakowania i degustacje whiskey prosto z beczek.

Wizyta w Kilbeggan

W miasteczku Kilbeggan w dawnej destylarni Locke’s urządzono muzeum, ale też od 2007 roku znów produkowana jest tu irlandzka whiskey. To bardzo ładne miejsce, zachowały się oryginalne budynki z XVIII wieku. Od drogi widać wielkie koło młyńskie na rzece Brosna, komin gorzelni i stare zabudowania fabryczne. To jedna z najstarszych irlandzkich destylarni whiskey, a także marka blendu, powstającego od 1994 roku w zakładzie Cooley.

Czytaj więcej

Wizyta w Midleton Distillery

Ogromny kombinat Midleton w Cork jest największym producentem irlandzkiej whiskey. Do dziś tu powstaje większość trunków, nawet jeśli na etykiecie widnieje niezależny producent. Ta gigantyczna destylarnia powstała w wyniku decyzji o połączeniu sił trzech dużych producentów: Jameson, Powers i Cork Distilleries Company. Powstała jedna destylarnia wielu różnych whiskey zwana Irish Distillers, od 1988 roku należąca do koncernu Pernod Ricard. Na przestrzeni lat powstawały tu tak znane marki jak: Jameson, Powers, Paddy (sprzedane w 2016 roku amerykańskiej grupie Sazerac) czy Midleton. Tu powstają też m.in. whiskey: Tullamore Dew (marka należy do William Grant & Sons), Redbreast, Green Spot czy Yellow Spot i wiele innych.

Czytaj więcej

Muzeum whiskey w Nowym Orleanie

Firma Sazerac nabyła w Nowym Orleanie dwa budynki 200-letnie. Po gruntownym odnowieniu ma tu powstać centrum turystyczne, muzeum alkoholu i przestrzeń biurowa. Zabytkowe budynki znajdują się na rogu ulic Canal i Magazine, niedaleko Sazerac Coffee House. Zakłada się ukończenie prac budowlanych w 2018 roku.

Izsák Pálinkamúzeum

Muzeum mieści się w dawnej gorzelni, w której produkowano palinki. Destylarnia powstała w 1922 roku i pracowała nieprzerwanie przez prawie 80 lat.Muzeum ma bogatą ekspozycję związaną z narodowym trunkiem Węgrów. Są tu zabytkowe urządzenia związane z gorzelnictwem, stare dokumenty, rachunki, butelki (nie tylko puste), etykiety. Przy muzeum funkcjonuje winiarnia, w której można skosztować wina, piwa lub wzmocnić się palinką. Jest też sklep z pamiątkami.

Czytaj więcej