Wizyta w Tullamore Dew

W samym centrum miasta Tullamore w dawnym magazynie whiskey powstało w 2012 roku muzeum marki Tullamore Dew. Trasa dla zwiedzających znacznie różni się od tych, jakie oferują inne destylarnie, gdyż tu większość procesów produkcyjnych – jak zacieranie, fermentacja czy destylacja – przedstawiono w nowoczesnej formie multimedialnej. Nie ma tu pracującego zakładu, stoją trzy stare alembiki o kształtach przypominających wielkie miedziane kule – podobne, choć znacznie większe, są w obecnym zakładzie na przedmieściach Tullamore.

Czytaj więcej

Nowe oblicze Jamesona w Dublinie

Jameson Distillery w Dublinie będzie teraz nosiła nazwę Jameson Distillery Bow Street. Remont centrum turystycznego kosztował właściciela – koncern Pernod Ricard – 11 mln euro. Otwarte w 1997 roku, w dawnej destylarni whiskey Jameson, centrum odwiedza rocznie ok. 600 tys. osób. Do wyboru są trzy różne trasy zwiedzania. Pierwsza skoncentrowana jest na historii starej destylarni przy Bow Street, druga oferuje uczestnictwo w warsztatach koktajlowych, trzecia daje możliwość wizyty w nowym magazynie leżakowania i degustacje whiskey prosto z beczek.

Wizyta w Kilbeggan

W miasteczku Kilbeggan w dawnej destylarni Locke’s urządzono muzeum, ale też od 2007 roku znów produkowana jest tu irlandzka whiskey. To bardzo ładne miejsce, zachowały się oryginalne budynki z XVIII wieku. Od drogi widać wielkie koło młyńskie na rzece Brosna, komin gorzelni i stare zabudowania fabryczne. To jedna z najstarszych irlandzkich destylarni whiskey, a także marka blendu, powstającego od 1994 roku w zakładzie Cooley.

Czytaj więcej

Wizyta w Midleton Distillery

Ogromny kombinat Midleton w Cork jest największym producentem irlandzkiej whiskey. Do dziś tu powstaje większość trunków, nawet jeśli na etykiecie widnieje niezależny producent. Ta gigantyczna destylarnia powstała w wyniku decyzji o połączeniu sił trzech dużych producentów: Jameson, Powers i Cork Distilleries Company. Powstała jedna destylarnia wielu różnych whiskey zwana Irish Distillers, od 1988 roku należąca do koncernu Pernod Ricard. Na przestrzeni lat powstawały tu tak znane marki jak: Jameson, Powers, Paddy (sprzedane w 2016 roku amerykańskiej grupie Sazerac) czy Midleton. Tu powstają też m.in. whiskey: Tullamore Dew (marka należy do William Grant & Sons), Redbreast, Green Spot czy Yellow Spot i wiele innych.

Czytaj więcej

Izsák Pálinkamúzeum

Muzeum mieści się w dawnej gorzelni, w której produkowano palinki. Destylarnia powstała w 1922 roku i pracowała nieprzerwanie przez prawie 80 lat.Muzeum ma bogatą ekspozycję związaną z narodowym trunkiem Węgrów. Są tu zabytkowe urządzenia związane z gorzelnictwem, stare dokumenty, rachunki, butelki (nie tylko puste), etykiety. Przy muzeum funkcjonuje winiarnia, w której można skosztować wina, piwa lub wzmocnić się palinką. Jest też sklep z pamiątkami.

Czytaj więcej

De Vagant

Kultowy antwerpski bar, który serwuje około sto różnych gatunków lokalnego trunku genver, ulokowany jest w sercu Starego miasta, tuż przy katedrze, na rogu ulic Reyndersstraat i Pilgrimstraat. Niewiele jest już w Belgii miejsc, które specjalizują się w serwowaniu genever, należą do nich ‚t Dreupelkot w Gandawie, bar w muzeum genever w Hasselt, no i właśnie De Vagant. Genever nie cieszy się dziś popularnością wśród Belgów, a niektórzy wręcz wstydliwie go ukrywają, dlatego próżno go szukać w barach Brukseli. Został wyparty przez lepiej nadający się do koktajli gin. Tymczasem początki udokumentowanej produkcji genever w Antwerpii sięgają 1541 roku. W XVII wieku w mieście działało ponad sto destylarni produkujących ten trunek. Dziś jest tylko jedna. Jednak w całej Belgii wciąż jest ponad 40 producentów genever i ok. 400 marek. Najszerszy ich wybór znaleźć można w Hasselt.

Czytaj więcej

Old Jameson Distillery w Dublinie

Jedna z wizytówek Dublina, obok zakładu Guinnessa, jedno z najchętniej odwiedzanych miejsc, niewątpliwa atrakcja turystyczna. Jameson to najbardziej znana marka irlandzkiej whiskey, produkowana od 1780 roku. Założona przy Bow Street przez Johna Jamesona jako jedna z pierwszych czterech gorzelni w Dublinie. Dziś w dawnych zakładach w Dublinie jest bardzo ciekawe muzeum whiskey, odbywają się tam także degustacje, natomiast jak większość irlandzkich whiskey, tak i Jamson jest obecnie destylowany w ogromnym kombinacie Irish Distillers Group w Midleton, w hrabstwie Cork.

Czytaj więcej

Riga Vodka Museum

Przy ulicy Krišjāņa Barona 136F (trafić trudno, bo w podwórzu, numeru nie widać) Leonard Yankelovich, właściciel warsztatu samochodowego, założył razem z kolegą muzeum wódki. Był 2004 rok, a zaczęło się od tego, że żal im było wyrzucać puste butelki po wódkach, które z pasją degustowali. Początek kolekcji, pierwszych 600 butelek, stanowiły te wspólnie rozpite.
– Nie jest to typowe muzeum, bo my degustujemy tu wódki, wszystkie puste butelki są po wódkach, które tu próbowaliśmy. Nie wyrzucamy butelek, które przekazały nam swoją duszę – mówi Leonard Yankelovich.

Czytaj więcej

Miejsca niezwykłe – Muzeum farmacji w Rydze

Muzeum zostało otwarte w 1987 roku w XVIII wiecznym domu, w którym kiedyś była apteka. Poza typowymi eksponatami, jak: stare flakony na ingrediencje, maści, pasty, moździerze aptekarskie, miarki, wagi etc. odwzorowano m.in. pracownię preparowania leków i wnętrze apteki. Są stare księgi i receptury. Nad sufitem i na ścianach suszą się zioła. Jest spora kolekcja alembików, korbasów, maceratorów do nalewek ziołowych i balsamów. Osobna wystawka poświęcona jest Czarnej Rydze, czyli najsłynniejszemu ziołowemu likierowi z Rygi. Oryginalną prezentacją jest komora z czarną banią, przedstawiająca typową łotewską ludową saunę parową, połączoną z naturalną aromaterapią, gdyż w tych ogrzewanych przez piec pomieszczeniach suszono też zioła (a nawet wędzono mięsiwa). Całość to pięć sal wystawowych, wstęp 2 euro. Polecam.

Czytaj więcej

Litewskie miody

Lietuviškas Midus to firma powstała w 1959 roku, jest to czołowy producent miodów pitnych oraz miodowych destylatów na Litwie. Zakład w miejscowości Stakliškės można zwiedzać, a przy okazji degustować miodowe znakomitości. W dawnej wieży słodowej urządzono muzeum miodów pitnych, zgromadzono tu też kolekcję dawnych naczyń do konsumpcji miodu, jak np. stary róg, który służył jako litrowy kielich.

Czytaj więcej

Moe, Rakvere i historia gorzelnictwa estońskiego

W miasteczku Moe w Estonii w latach ZSRR była wielka destylarnia wraz z rektyfikacją. Zniszczona niemal całkowicie w 1986 roku w ramach antyalkoholowej polityki Gorbaczowa. Nie całkiem popadła jednak w ruinę. Dziś wprawdzie nie ma tu rektyfikacji i część budynków niszczeje, ale w pozostałych znów powstaje spirytus, zestawiana jest wódka, działa też założone w 1971 roku muzeum gorzelnictwa, którego twórcą był Viktor Kirsilo, wieloletni pracownik zakładu.

Czytaj więcej

Ostatnia butelka Baczewskiego trafi do muzeum Polskiej Wódki

13 lutego pan Stefan Płażek uroczyście przekazał zabytkową przedwojenną wiśniówkę Baczewskiego przedstawicielowi firmy, co sfilmował wybitny dokumentalista Marcin Koszałka (zdobywca Złotych Lwów za zdjęcia do filmów Pręgi i Rewers oraz Brązowej Żaby na Camerimage Festival za Rewers). Spotkanie w Muniakowicach pod Krakowem nakręcił „na żywo”, bez dubli i specjalnych przygotowań. Tak powstał pełen emocji, czterominutowy, czarno-biały film „Ostatnia butelka” – niezwykle autentyczny zapis historii, której scenariusz mogło napisać tylko życie.

Czytaj więcej

Poszukiwany/Poszukiwana – Muzeum Polskiej Wódki czeka na eksponaty

W 2017 roku w Centrum Praskim Koneser w Warszawie otworzy swoje podwoje pierwsze na świecie Muzeum Polskiej Wódki. 11 marca rusza akcja zbierania eksponatów zorganizowana przez Stowarzyszenie Polska Wódka, patrona nowo powstającej instytucji kulturalnej. Dla osób, które przekażą najbardziej atrakcyjne przedmioty przewidziano nagrody pieniężne. Akcja potrwa do 31 maja br.

Czytaj więcej

Otwarcie Muzeum Irlandzkiej Whiskey w Dublinie

Interaktywne Muzeum Irlandzkiej Whiskey już jest otwarte, przewiduje się, że odwiedzi je 80 tys. osób w pierwszym roku. Zostało założone przez Keitha McDonnella. W muzeum będzie można się zapoznać z historią trunku, która została wyeksponowana w bardzo oryginalny sposób. Na odwiedzających w wieku powyżej 18 lat czeka degustacja whiskey, jest również oferta degustacyjna w wersji VIP. Muzeum mieści się przy Grafton Street w Dublinie. Otwarte 364 dni w roku (poza dniem Bożego Narodzenia).

Muzeum Polskiej Wódki powstaje w dawnym Koneserze

W połowie 2017 roku na warszawskiej Pradze przy ul. Ząbkowskiej, w dawnych budynkach Rektyfikacji Warszawskiej – Fabryki Wódek Koneser, otwarte zostanie nowoczesne Muzeum Polskiej Wódki. – Chcemy stworzyć miejsce, które będzie tętnić życiem. Muzeum będzie częścią rewitalizowanego Konesera – mówił podczas konferencji prasowej prezentującej wizualizacje ekspozycji Guillaume Girard-Reydet, prezes zarządu Wyborowa Pernod Ricard, firmy, która jest inicjatorem i jednym ze sponsorów przedsięwzięcia.

Czytaj więcej

Muzeum Przemysłu i Rolnictwa w Warszawie

W swoich zbiorach starych dokumentów dotyczących gorzelnictwa, mam zestaw materiałów dydaktycznych wypuszczonych w latach 30. przez działające w Warszawie i prowadzące ożywioną działalność oświatową, Muzeum Przemysłu i Rolnictwa. Założone w 1875 roku przez Jana Tadeusza Lubomirskiego, J. Zamoyskiego, J. Natansona i K. Dittricha. Nazwa może być myląca, bo utworzona instytucja nie tylko pełniła rolę muzeum, a nawet można powiedzieć, że była to jej uboczna działalność, gdyż przede wszystkim była ważnym miejscem skupiającym naukowców, gdzie młodzież mogła przychodzić na wykłady, prowadzone w języku polskim, a w późniejszym okresie miejscem spełniającym funkcję dydaktyczną.

Czytaj więcej

W pałacu Bénédictine D.O.M.

Bénédictine to słynny francuski likier benedyktyński, skrót pochodzi od słów Deo Optimo Maximo, czyli: Bogu Najlepszemu Największemu. Występuje w kilku odmianach o mocy: 30, 40 i 43%. Likier robiony jest z nalewów brandy na 27 rodzajów ziół i korzeni, z dodatkiem koniaku i miodu, ma charakterystyczny posmak dębowych beczek, w których leżakuje minimum cztery lata. Ma cudowny zapach, takiż smak. Receptura jest tajna, są tu m.in.: angelica, szafran, wanilia, cynamon, tymianek, melisa, hysop, czarna herbata, kardamon, skórki cytryny, jagody jałowca, goździki, kolendra, gałka muszkatołowa, genepi, arnika, aloes. Zioła są macerowane w alkoholu, a potem redestylowane i rektyfikowane. Destylacja odbywa się w specjalnych miedzianych alembikach ręcznie obsługiwanych. Alkohol leżakuje cztery miesiące w małych dębowych beczkach i jeszcze przez osiem miesięcy w wielkich beczkach. Potem dodawany jest m.in. miód i szafran i tak doprawiony likier trafia do beczek jeszcze na trzy miesiące. Przed butelkowaniem jest filtrowany. Robionych jest ok. 3,5 mln butelek rocznie.

Czytaj więcej

Unicum i muzeum Zwack w Budapeszcie

Wiele razy byłem w Budapeszcie, ale pierwszy raz odwiedziłem fabrykę, w której powstaje jeden z moich ulubionych likierów, Unicum. Wygrzałem się też w termalnych łaźniach Szechenyi, a nocny spacer murach baszty Rybackiej, z pięknie oświetlonym kościołem świętego Macieja, Dunajem i parlamentem w dole, to niezapomniane przeżycie. Palinki w barach na statkach pływających po Dunaju i w klubach dzielnicy Belvaros. Budapeszt jest jedną z najładniejszych europejskich stolic, jest też prawie tak rozrywkowy jak Amsterdam.

Czytaj więcej