Brown-Forman Polska z tytułem Najlepszego Miejsca Pracy Polska 2018 oraz tytułem Rzecznika Standardu Etyki

Podczas dziesiątej, jubileuszowej edycji konkursu Great Place to Work, prestiżowy tytuł Najlepszego Miejsca Pracy 2018 otrzymał Brown-Forman Polska. Nagroda przyznawana jest za budowanie i rozwijanie wyjątkowych relacji z pracownikami i wyróżnia pracodawców, którzy tworzą inspirujące miejsca pracy oparte na silnej kulturze organizacyjnej i wzajemnym zaufaniu. Brown Forman został również wyróżniony tytułem Rzecznika Standardu Etyki, który przyznaje United Nations Global Compact.

Czytaj więcej

Laur dla wódki Senator Komorowski

Senator Komorowski Organic Vodka została nagrodzona tytułem i statuetką Luksusowa Marka Roku 2017. Wyróżnienie przyznano podczas uroczystej gali na Zamku Biskupim w Janowie Podlaskim. Impreza jest organizowana od ośmiu lat. Każdego roku wydarzenie gromadzi setki polskich i światowych liderów biznesu, oferujących najlepsze produkty i usługi klasy premium. W gali licznie uczestniczą też przedstawiciele świata kultury, sztuki, rozrywki i sportu. To wyjątkowa okazja do spotkania w jednym miejscu wielu renomowanych marek, spośród których każda uważana jest za synonim luksusu i wysokiej jakości.

Czytaj więcej

XV Konkurs Win Domowych

Pierwszy konkurs win domowych miał miejsce w 2003 roku. Zorganizował go propagator odradzania zielonogórskich tradycji winiarskich redaktor Eugeniusz Kurzawa z Gazety Lubuskiej. Oceniano wtedy wyłącznie wina gronowe. Rok po złagodzeniu wymogów ustawy winiarskiej i pokazaniu się w sprzedaży polskich win z krajowych upraw, Przemysław Karwowski przygotował na Winobranie 2010 roku pierwszy Ogólnopolski Konkurs Win dla właścicieli winnic produkujących wino gronowe zgodnie z obowiązującymi w kraju przepisami. Została też zachowana tradycja konkursu dla domowych winiarzy, który rozszerzono o kategorię win owocowych. Formuła konkursu jest stała od wielu lat. Organizowany jest on w ostatnią niedzielę Winobrania w zielonogórskiej Palmiarni. Uczestnicy przynoszą rano swoje wina, a około godziny 15. następuje ogłoszenie wyników, wręczenie dyplomów i nagród. Tak też było w tym roku. 10 września komisja w składzie: Stanisław Ciesielski, Arkadiusz Cincio i Marek Prętkiewicz oceniła 46 win: 13 gronowych białych, 21 gronowych czerwonych i 12 owocowych. Wina gronowe – były to typowe odmiany z regionu, ale wśród nich kilka było starych, nierozpoznanych. Zgłoszone wina owocowe powstały przede wszystkim z czarnej porzeczki, także z wiśni, aronii , a nawet mniszka lekarskiego. Uczestnicy konkursu pochodzili nie tylko z Zielonej Góry i regionu, ale również z głębi kraju, m.in. z okolic Szczecina, Piły, Krakowa, Bolesławca czy Koszalina.

Czytaj więcej

VIII Ogólnopolski Konkurs Win w Zielonej Górze

W dniach 5-6 września w zabytkowej piwnicy zielonogórskiej Palmiarni odbył się ósmy już Ogólnopolski Konkurs Win o nagrodę Grand Prix Winobranie 2017. Komisja w składzie: Monika Bielka-Vescovi (szkolasommelierow.com), Wojciech Bosak (www.winologia.pl), Wojciech Gogoliński (www.czaswina.pl), Łukasz Gołębiewski (www.spirits.com.pl) i Maciej Nowicki (www.winicjatywa.pl) podczas degustacji w ciemno oceniła 154 wina. Wina do konkursu zgłosiły 42 winnice, a wśród nich 15 było z regionu lubuskiego. Dokumentację konkursu prowadził Przemysław Karwowski, a w obsłudze jury pomagali Adam Płoński i Stanisław Ciesielski. Wysoki poziom win, szczególnie białych, spowodował, że regulaminowy medalowy próg 30% wyniósł 83,5 pkt i przyznano jedynie medale złote i srebrne. Trzej producenci win, którzy uzyskali największą ilość punktów, zostali wyróżnieni medalami Grand Prix Winobranie 2017 – złotym, srebrnym i brązowym. 10 września, w Palmiarni, zwycięzcom wręczono dyplomy i nagrody ufundowane przez organizatorów, a zdobywca złotego medalu GP Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów otrzymał dodatkowo nagrodę specjalną – roczną prenumeratę magazynu „Czas Wina” – ufundowaną przez jego redakcję, za „Najciekawsze wino konkursu”.

Czytaj więcej

Medal dla wódki Double White

W październiku na Międzynarodowych Targach w Poznaniu wódka Double White otrzymała medal Smaki Regionów. Organizatorami imprezy są Międzynarodowe Targi Poznańskie i Związek Województw RP. Double White to wódka czysta zbożowa, klasy Premium, produkowana w Straszynie przez firmę Komers International.

Booker’s Rye 13YO najlepszą whisky według Jima Murraya

Jim Murray opublikował 13. edycję swojej „Whisky Bible”, książki zawierającej noty degustacyjne whisky z całego świata. Zwyciężył Booker’s Rye 13YO, bourbon ze stajni Jima Beama. Na drugim miejscu uplasował się single malt Glen Grant Rare Edition 18YO. Trzecie miejsce zajął bourbon W.L. Weller Bourbon – marka Buffalo Trace Distillery. Regionalnymi zwycięzcami 2017 roku zostały: kanadyjski Crown Royal Northern Harvest Rye od Gimli Distillery, irlandzka whiskey single pot still Redbreast 21YO, The English Whisky Chapter 14, leżakowana w beczce po bourbonie i Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013, którego właścicielem jest Beam Suntory.

Czytaj więcej

Mirosław Pawlina wyróżniony tytułem Amicus Aqua Vitae

Kapituła nagrody magazynu „Aqua Vitae” zdecydowała przyznać panu Mirosławowi Pawlinie tytuł Amicus Aqua Vitae za jego zasługi dla promowania kultury degustacji i wiedzy o dobrych alkoholach. Mirosław Pawlina jest twórcą sieci salonów win i alkoholi M&P, a także salonu Whisky & Cognac Club w Wesołej oraz organizatorem festiwali i spotkań degustacyjnych, w tym od siedmiu lat Ogólnopolskiego Salonu Win i Alkoholi M&P, który gromadzi co roku kilka tysięcy koneserów dobrych trunków z całego świata.

Czytaj więcej

Ostoya Vodka ze złotym medalem

Należąca do Pernod Ricard wódka Ostoya uzyskała złoty medal podczas konkursu The International Spirits Challenge w Wielkiej Brytanii. ISC to jeden z najbardziej cenionych konkursów branżowych na świecie. Każdego roku, ponad pięćdziesięcioosobowe jury, składające się z autorytetów branżowych, dziennikarzy oraz ekspertów, wybiera najlepsze alkohole w poszczególnych kategoriach. Podczas tegorocznej edycji przetestowano ponad 1300 próbek z około 70 krajów. Zespół tych niezwykle doświadczonych znawców z branży spędził siedem intensywnych dni, degustując i oceniając próbki w ślepych testach. Każdy juror oceniał zapach, smak oraz finisz.

Czytaj więcej

Whisky Magazine Awards

17 marca w Londynie odbyła się uroczystość wręczenia Whisky Magazine Awards 2016. Najlepsze whisky nagradzano wielu kategoriach – m.in.: single malt, single grain, blended, single cask etc. Nagradzano także pomysł graficzny na opakowanie oraz ludzi związanych z branżą whisky – master distillerów, master blenderów itd.

Czytaj więcej

Nagrody dla Domu Wódki

Warszawska restauracja i bar Domu Wódki, nominowana była aż w trzech kategoriach do nagród Best of Warsaw 2015 (nominacje w kategoriach: Modern Polish, Cocktails /flair i Business Meeting). Ostatecznie miejsce zdobyło dwie nagrody główne Best of Warsaw 2015 przyznawane w plebiscycie prestiżowego magazynu Warsaw Insider. Należąca do tego samego właściciela, Good Food Concept Sp. z o.o., warszawska Oberża Pod Czerwonym Wieprzem, uznana została za najlepszą restaurację tematyczną 2015 roku. Uroczysta gala wręczenia nagród odbyła się w hotelu Sofitel Victoria.

Czytaj więcej