Booker’s Rye 13YO najlepszą whisky według Jima Murraya

Jim Murray opublikował 13. edycję swojej „Whisky Bible”, książki zawierającej noty degustacyjne whisky z całego świata. Zwyciężył Booker’s Rye 13YO, bourbon ze stajni Jima Beama. Na drugim miejscu uplasował się single malt Glen Grant Rare Edition 18YO. Trzecie miejsce zajął bourbon W.L. Weller Bourbon – marka Buffalo Trace Distillery. Regionalnymi zwycięzcami 2017 roku zostały: kanadyjski Crown Royal Northern Harvest Rye od Gimli Distillery, irlandzka whiskey single pot still Redbreast 21YO, The English Whisky Chapter 14, leżakowana w beczce po bourbonie i Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013, którego właścicielem jest Beam Suntory.

Czytaj więcej

Mirosław Pawlina wyróżniony tytułem Amicus Aqua Vitae

Kapituła nagrody magazynu „Aqua Vitae” zdecydowała przyznać panu Mirosławowi Pawlinie tytuł Amicus Aqua Vitae za jego zasługi dla promowania kultury degustacji i wiedzy o dobrych alkoholach. Mirosław Pawlina jest twórcą sieci salonów win i alkoholi M&P, a także salonu Whisky & Cognac Club w Wesołej oraz organizatorem festiwali i spotkań degustacyjnych, w tym od siedmiu lat Ogólnopolskiego Salonu Win i Alkoholi M&P, który gromadzi co roku kilka tysięcy koneserów dobrych trunków z całego świata.

Czytaj więcej

Ostoya Vodka ze złotym medalem

Należąca do Pernod Ricard wódka Ostoya uzyskała złoty medal podczas konkursu The International Spirits Challenge w Wielkiej Brytanii. ISC to jeden z najbardziej cenionych konkursów branżowych na świecie. Każdego roku, ponad pięćdziesięcioosobowe jury, składające się z autorytetów branżowych, dziennikarzy oraz ekspertów, wybiera najlepsze alkohole w poszczególnych kategoriach. Podczas tegorocznej edycji przetestowano ponad 1300 próbek z około 70 krajów. Zespół tych niezwykle doświadczonych znawców z branży spędził siedem intensywnych dni, degustując i oceniając próbki w ślepych testach. Każdy juror oceniał zapach, smak oraz finisz.

Czytaj więcej

Nagrody dla Domu Wódki

Warszawska restauracja i bar Domu Wódki, nominowana była aż w trzech kategoriach do nagród Best of Warsaw 2015 (nominacje w kategoriach: Modern Polish, Cocktails /flair i Business Meeting). Ostatecznie miejsce zdobyło dwie nagrody główne Best of Warsaw 2015 przyznawane w plebiscycie prestiżowego magazynu Warsaw Insider. Należąca do tego samego właściciela, Good Food Concept Sp. z o.o., warszawska Oberża Pod Czerwonym Wieprzem, uznana została za najlepszą restaurację tematyczną 2015 roku. Uroczysta gala wręczenia nagród odbyła się w hotelu Sofitel Victoria.

Czytaj więcej

Alkohole 2015 roku

Pod uwagę były brane wszystkie alkohole degustowane w 2015 roku, niezależnie od daty ich produkcji czy butelkowania, ceny, rodzaju czy dostępności na polskim rynku. Tradycyjnie serwis Spirits.com.pl uhonorował złotymi i srebrnymi medalami najlepsze alkohole w wybranych kategoriach, a także najlepsze książki na temat alkoholi. Nominacje do tytułu alkoholi roku otrzymały trunki, które były od stycznia do grudnia 2015 roku wyróżniane jako najciekawsze pozycje miesiąca, a także wszystkie inne alkohole, które w swoich kategoriach otrzymały maksymalną notę 5.

Czytaj więcej

Laury dla alkoholi CEDC

Jurorzy branżowych konkursów rynku FMCG kolejny raz docenili produkty Grupy CEDC. Cała rodzina legendarnej Żubrówki, dwa warianty wina Carlo Rossi oraz nalewki Soplicy, zdobyły nagrody konsumentów i detalistów. – Jesteśmy niezmiernie dumni, przyjmując kolejne nagrody dla marek z naszego portfolio. Jest to dowód uznania dla CEDC jako lidera rynku alkoholi w Polsce, ale też potwierdzenie siły poszczególnych brandów – mówi Leszek Gaweł, dyrektor sprzedaży CEDC.

Czytaj więcej

Alkohole 2014 roku

Zwycięzcą, najlepszym alkoholem 2014 roku, jest według mnie blendowana whisky John Walker & Sons Odyssey. Wyboru dokonałem ze wszystkich degustowanych w minionym roku alkoholi, a było ich 2217. Nie są to wyłącznie nowe produkty, a wiele z nich niestety nie jest dostępnych w Polsce, albo są trudno dostępne, gdyż sprowadzane bezpośrednio od producentów w bardzo małych partiach. Każdy alkohol oceniałem podług tych samych kryteriów, biorąc przede wszystkim pod uwagę smak i aromat, w drugim rzędzie konsystencję i barwę, na koniec technologię wykonania i nowatorstwo trunku. Cena i dostępność nie odgrywały w ocenach roli.

Czytaj więcej

Alkohole 2013 roku

Postanowiłem zrobić mały alkoholowy bilans roku – co piłem najlepszego, co najbardziej wyróżniało się w poszczególnych kategoriach. Najbardziej zachwyciła mnie w 2013 roku unikatowa grappa z winogron cabernet Ronera, przygotowana na 70-lecia jubileusz firmy w 2010 roku. Chyba najbardziej zdumiewające odkrycia, to rum roku z Danii (sic!) i whisky roku z Tajwanu (sic!). To przykłady tego jak bardzo zmieniła się alkoholowa geografia w ostatnich latach. Kto by dekadę temu pomyślał, że dobry rum może powstać zimnym europejskim kraju, a dobra whisky w niemal tropikalnym klimacie azjatyckiej wyspy?

Czytaj więcej