Tsantali

grecka rodzinna gorzelnia, założona w 1890 roku, znana m.in. z marki Ouzo Olympic. Firmę założył Evangelos Tsantalis i początkowo działała ona głównie jako producent win i właściciel upraw winorośli. Gorzelnią otwarto w Salonikach w 1945 roku. Obecnie dysponują winnicami w wielu regionach Grecji, w tym także na Wyspie Athos. Mają szeroki wybór win, a także mocne alkohole: ouzo i dwa rodzaje tsipouro Makedoniko i Agioritiko.

Czytaj więcej

Katsaros

rodzinna grecka firma założona w 1856 roku przez Nikolaosa Katsarosa, ojca ouzo. Początkowo produkował brandy z wytłoków winogron – tsipouro, znane jako Apostagma os uso Tyrnaboy, czyli destylowane w Tirnavou, antycznym mieście znanym z rozległych winnic. Podobno to on pierwszy zaczął eksperymentować z dodawaniem do alkoholu anyżku i opracował recepturę ouzo. Dziś Ouzo Tirnavou reklamowane jest jako „najstarsze ouzo świata”. Do 1965 roku była to lokalna firma, z czasem jednak rozpoczęła eksport i obecnie jej trunki dostępne są w wielu krajach, w tym w Australii, Chinach, Japonii, USA czy Kanadzie. Poza ouzo wciąż produkowane jest Tsipouro Tirnavou, wedle pierwotnej receptury. Ponadto produkuje tradycyjną brandy z winogron (także pod marką Tirnavou), a także likiery różany i bananowy.

Czytaj więcej

Pilavas

znana grecka rodzinna gorzelnia, która istnieje od 1940 roku. W Patras mają nowoczesny zakład, który umożliwia wypuszczanie 6000 butelek w ciągu godziny. Ich najbardziej znany produkt to ouzo Pilavas, butelkowane na ponad 20 sposobów. Jest to łagodne ouzo o silnym posmaku anyżku. Robia także m.in. marki ouzo: Straus, Varkaki i Esmeralda, poza tym: typowy grecki likier ziołowy Tentura, brandy z wytłoków winogron – Tsipouro Pilavas, brandy winogronową Pericles oraz kilka rodzajów likierów owocowych.

Czytaj więcej

Ouzo

(ούζο) grecka wódka najczęściej robiona ze zboża z dodatkiem anyżu oraz innych ziół: kardamonu, kolendry, kwiatu limetki, kopru włoskiego, arcydzięglu, gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, rumianku, czasami mastiki oraz anyżu gwiazdkowego. Trunek produkowany od końca XIX wieku i popularny w całej Grecji, najczęściej rozcieńczany zimną wodą – wówczas staje się mlecznobiały i łagodny w smaku. Wedle norm Unii Europejskiej jest to produkt zastrzeżony dla Grecji oraz greckiej części Cypru. Zawartość alkoholu to 37,5-48%. Dopuszczalna zawartość cukru to 50 g na litr. Uzyskiwane najczęściej w wyniku maceracji anyżku i ziół, a następnie poddaniu ich ponownej destylacji. Najpodlejsze gatunki robione są poprzez dodanie do zbożowego alkoholu olejków anyżowych. Produkowany zarówno przez wielkie firmy, jak i destylowany prywatnie, wiele restauracji czy ouzerii (barów alkoholowych) podaje własne ouzo w karafkach lub bardzo rozpowszechnionych butelkach o pojemności 0,2 l. Największą marką pod względem sprzedaży jest Ouzo Tirnavou produkowane od 1850 roku przez firmę Katsarou, natomiast do najlepszych zaliczane jest Ouzo 12 firmy Kaloyiannis. Inne znane to m.in.: Alexander, Aphrodite, Barbayannis, Giokarinis, Mini, Naousa, Nostalgia, Olympic, Pilavas, Plomari, Sans Rival, Tsantali czy Tsilili. Pokrewne alkohole to m.in. anisette czy pastis.

Czytaj więcej