Spotkanie z Wolf & Oak

12 listopada w restauracji Evil Michał Płucisz zaprezentował projekt związany z inwestycjami w beczki z whisky. Projekt inwestycyjny zakłada, że pierwsze butelkowania z napełnionych w przyszłym roku beczek będą miały miejsce w 2022 roku. W ofercie inwestycyjnej są beczki: 50 l, 100 l i 200 l, a właściciel destylarni Wolf & Oak gwarantuje ich wykup z premią w wysokości 9,5%, gdyby inwestor zrezygnował z butelkowania swojej beczki.

Czytaj więcej

Premiera Wolf & Oak Distillery

Podczas konferencji prasowej rozpoczynającej festiwal Whisky Live Warsaw, 12 października, Michał Płucisz zaprezentował po raz pierwszy publicznie projekt swojej destylarni whisky Wolf & Oak Distillery. Będzie ulokowana w Stanicy, niedaleko Wrocławia, w dawnym budynku XIX wiecznej gorzelni. Kończy się renowacja starego budynku. Zostaną tu zainstalowane cztery alembiki, wyprodukowane w Brzegu na indywidualne zamówienie. Do tego kolumna do rektyfikacji, do produkcji wódki. Destylarnia rozpocznie działanie na przełomie czerwca i lipca w 2019 roku. W kolejnych latach: 2024 i 2029 otwarte zostaną jeszcze dwie destylarnie, jedna dedykowana torfowej whisky, druga whisky z beczek po winach.

Czytaj więcej

Rittenhouse Rye

klasyka amerykańskiej żytniej whiskey, produkowana w Heaven Hill. Zacier to: 51% żyto, 37% kukurydza, 12% słodowany jęczmień. Producent nie podaje wieku destylatów, ale głęboki smak pozwala domyślać się, że jest to co najmniej pięć lat w nowym amerykańskim dębie. Butelkowana z mocą 50%, czyli zgodnie z amerykańską terminologią jest to whiskey bottled-in-bond. Kiedyś była też wersja o mocy 40%, ale z niej zrezygnowano. Aromat dość pieprzny, lekka nuta octowa, poza tym słodycz budyniu waniliowego. W ustach morele, truskawki, maliny, nawet jagody, ale do tego pieprz. W finiszu cynamon, zioła prowansalskie.

Czytaj więcej

George Dickel Rye

butelkowana z mocą 45%, 95% nastawu stanowi żyto, 5% słodowany jęczmień. Filtrowana przez węgiel klonowy. Aromat bardzo delikatny – czekolada, wanilia, nuty skóry i likierowego wina. W ustach pikantny, sporo pieprzu i kardamonu, do tego jabłko i winogrona, wyraźne taniny beczki – wanilia, tytoń. Finisz cierpko-pieprzny i sporo jabłek.

Spotkanie z Yellow Rose

Destylarnia Yellow Rose powstała w Houston w Teksasie w 2010 roku. Dwa lata później przedstawiła swoje pierwsze butelkowania. W ofercie mają kilka roidzajów whiskey (blended, rye, american whiskey, rye maple finishm single malt), coś co nazywają Outlaw Bourbon, a co jest starzoną whiskey kukurydzianą i prawdziwego bourbona. Cztery z ich whiskey dostępne są w Domu Whiskey przy Nowym Świecie i tam je niedawno próbowałem.

Czytaj więcej

Wild Turkey Rye w ofercie CEDC

Na początku lipca do sprzedaży w Polsce trafiła klasyczna żytnia whiskey z oferty Wild Turkey. Wyłącznym dystrybutorem marki w Polsce jest CEDC. Wprowadzenie Wild Turkey Straight Rye Whiskey wspierane będzie działaniami marketingowymi. Żytnia whiskey dostępna będzie w kanałach handlu tradycyjnego i nowoczesnego w butelkach o pojemności 700 ml. Rekomendowana cena to 89,99 zł.

Czytaj więcej

Spotkanie z destylarnią Koval

Whiskey sygnowane polsko brzmiącą nazwą Koval zdobywają najcenniejsze nagrody po obu stronach Atlantyku, a ich gin w wersji Dry był najczęściej nagradzanym w tej kategorii w 2015 roku w USA. To spełnione marzenie małżeństwa Roberta i Sonat Birnecker. Oboje pragnęli mieć własną destylarnię w swoim ukochanym mieście Chicago. Porzucili kariery naukowe i zajęli się produkcją whiskey. Udało się, Koval prawie od dziesięciu lat zupełnie dobrze radzi sobie na rynku i jest obecnie jedną z wiodących destylarni rzemieślniczych w Stanach Zjednoczonych.

Czytaj więcej

Bob Dylan i whiskey

Heaven’s Door to amerykańska whiskey sygnowana przez laureata literackiej Nagrody Nobla, Boba Dylana. Za biznes odpowiada Marc Bushala, twórca sukcesu marki Angel’s Envy Bourbon. W 2019 roku zostanie otwarta destylarnia Heaven’s Door – w Nashville, w starym opuszczonym kościele, powstanie centrum dla zwiedzających. Tymczasem jednak wypuszczono trzy różne whiskey, zestawiane z kupionych odleżakowanych destylatów, są to: Tennessee Straight Bourbon Whiskey, Double Barrel Whiskey i Straight Rye Whiskey. O ile dwie pierwsze leżakowały tradycyjnie w nowym amerykańskim dębie, to ta ostatnia była dodatkowo finiszowana w beczkach, które służyły do leżakowania liści tytoniu cygarowego.

Czytaj więcej

Jack Daniel’s Tennessee Straight Rye

Pierwsza od 150 lat żytnia whiskey od Jacka Daniel’sa. Butelkowana z mocą 45%. Długo trwały przymiarki do pełnowartościowej rye whiskey. Był Jack Daniel Unaged Tennessee Rye, potem Jack Daniel’s Rested Tennessee Rye. Teraz jest już ponad trzyletnia, filtrowana przez węgiel klonowy whiskey, w której 70% zacieru to żyto. W nosie dużo gorzkiej czekolady, rodzynki, pieprz, wanilia, pomarańcze. W ustach dużo owoców – brzoskwinie, morele, jabłka, gruszki. A w finiszu gorzkie albedo pomarańczy i do tego lukrecja oraz goździki i ciasto drożdżowe.

Puckett’s Branch

młody producent z Południowej Karoliny. Puckett’s Branch Small Batch Bourbon (45%) starzony jest zaledwie przez sześć miesięcy. Aromat bardzo delikatny, mleczna czekolada, bekon, toffi. W ustach zioła i wiśnie, finisz cierpki, nieprzyjemny, szczapy drewna. Również sześć miesięcy leżakuje Puckett’s Branch Rye Whiskey (45%). W nosie: lakier, rumianek, rozmaryn, anyż. W ustach igliwie, sosna. Finisz gorzki, żywiczny, zielone szyszki.

Czytaj więcej

Degustacja Evan Williams – Bernie Lubbers The Whiskey Professor

13 października odbędzie się spotkanie z ambasadorem destylarni Evan Williams Bernie Lubbersem, zwanym profesorem whiskey, który zabierze uczestników w podróż w czasie i przestrzeni, odkrywając kolejne karty historii bourbona. Do degustacji będą: Georgia Moon Corn Whiskey, Mellow Corn, Bernheim Original, Pikesville Rye, Evan Williams Bottled-in-Bond oraz Elijah Craig 12YO. Miejsce: Whisky and Wine Place, Jana Kazimierza 30, Warszawa. Koszt degustacji: 70 zł. Zgłoszenia: sklep@wawp.pl. Ilość miejsc: 20.

Crater Lake Rye

whiskey z Bendistillery, która została założona w 1996 roku w Bend, w Oregonie. Mashbill to w 95% żyto. Aromat słodko-pikantny, dużo wanilii, ale też morele, a i kandyzowany imbir oraz pieprz. W smaku sporo dymy z wypieczonej mocno beczki, bardzo dużo wanilin, zdominowane przez drewno. Finisz krótki, pieprzny. Moc – 40%. Pod marką Crater Lake Bendistillery butelkuje też: gin, wódkę, likiery.

Whistlepig Farmstock

Rye whiskey, blend destylatów w wieku 1-12 lat z Wermont, Indiany i z Kanady, przy czym serce stanowi pięcioletnia whiskey kanadyjska. Beczki z białego amerykańskiego dębu mocno wypalone. Aromat zbożowy, czekoladowy, waniliowy, dojrzałe brzoskwinia, morele, jabłka. W smaku ziołowość – rozmaryn, tymianek, oliwki, głóg, tatarak, pieprz czarny, skrzyp polny. Finisz jest nieoczekiwany – prażone migdały i żywica. Moc – 43%.

Willett Straight Rye

destylarnia Willett z Bardstown poszerzyła portfolio trunków butelkowanych pod własną, rodzinną marką. Do bourbonów Willett Pot Still Reserve i Willett Family Estate dołączyła klasyczna rye whiskey. Willett Straight Rye butelkowana jest z mocą 57,65%, ma aromat ostry: lakier, wiśnia, chmiel, drożdże. W smaku bardzo ziołowa – dużo chmielu i goryczki, jodyna, sól i słód. Finisz słony, piekarniczy.