Wolf Smoky Single Rye No. 3 New Polish Oak/Orange Wine Smoked Cask

limitowana edycja, jak wszystkie od Wolfa, wyszły 73 butelki z mocą 47%. Intensywny aromat wędzenia, przywodzi pierwsze skojarzenie z wędzonym serem, oscypkiem, drugie, z wędzonymi suszonymi owocami wiśni. Jest też w zapachu ciemna czekolada, trochę tytoniu – cierpko, ciężko. W smaku też dużo wędzenia: wędzone śliwki, wędzony ser, palone trawy. Finisz przyjemny, delikatny, nuty ogniska, torfu, skóry, tytoniu, tarniny i głogu i konsekwentnie wędzenie – oscypek i wędzone śliwki.

Templeton Rye Maple Cask Finish

unikatowa edycja. Wielu producentów w Kanadzie i USA dodaje do whiskey syrop klonowy, żeby skorygować smak, tu natomiast producent wybrał dużo bardziej kosztowne rozwiązanie. Przez dwa miesiące beczki były napełnione syropem klonowym w zakładzie Wood’s Vermont Syrup Company, a potem na pół roku trafiła do nich sześcioletnia whiskey. Aromat słodki – śliwki, wiśnie, liście. W smaku anyż, lukrecja, dużo ziół. Finisz ziołowy, delikatny, dużo słodkości. Moc – 46%. W Polsce w ofercie M&P.

Minor Case

Amerykańska żytnia whiskey, produkowana w Indianie w destylarni Limestone Branch, finiszowana w beczkach po słodkiej cream sherry z winiarni Meier’s, butelkowana z mocą 45%. Zrobiona w 51% z żyta, 45% z kukurydzy, reszta to słodowany jęczmień. Destylat jest tylko dwuletni, ale gorący klimat i biały amerykański dąb zrobiły, co miały zrobić – alkohol jest aromatyczny i taniczny. W nosie: ziarna żyta i przefermentowane żyto, ziarna kakao, fermentowane cytryny. W smaku: zioła, cynamon, gałka muszkatołowa. Finisz to słodka musztarda czy może miód z gorczycą. I rozmaryn. Nazwa jest hołdem dla Minor Case Beama, pradziadka założycieli Limestone Branch, który destylował żytnią whiskey jeszcze w latach poprzedzających prohibicję w USA, czyli przed 1919 rokiem. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Unikatowa żytnia

Marka Wild Turkey wypuściła najstarszą w swojej historii wersję rye whiskey.Master’s Keep Cornerstone Rye pochodzi z beczek w wieku 9-11 lat, bardzo mocno wypalonych (poziom czwarty, czyli tzw. skóra aligatora), które osobiście nadzorował nestor Eddie Russell. Zabutelkowana z mocą 54,5%, wypuszczono 16 tys. butelek o pojemności 0,75 l na rynek amerykański, gdzie kosztują 175 USD.

Spotkanie z whiskey Templeton Rye

Zapraszamy w czwartek, 1 sierpnia, na godz. 19.00 do Salonu M&P ul. Strzelecka 27, na prezentację amerykańskiej whiskey Templeton Rye.
Produkowana w Indianie, o wyrazistej recepturze opartej w 95% na życie i 5% na słodowanym jęczmieniu.
Spróbujemy dostępnych w Polsce wersji Templeton Rye 4YO i 6YO, a także opowiemy o historii tego niezwykłego trunku, która rozpoczęła się niemal sto lat temu w okresie prohibicji.

Czytaj więcej

WhistlePig 12YO Rye Old World Cask Finish

Kolejna perełka z destylarni WhistlePig, która obecnie robi jedne z najlepszych żytnich whiskey w USA. Po dwunastoletnim okresie leżakowania w nowych beczkach z białego dębu, trunek finiszowano w beczkach po: maderze (63%), sauternes (30%), porto (7%). Aromat słodki i ziołowy, z nutami pomarańczy i liczi, delikatnie balsamico. Smak wyrazisty – pieprz, chilli, wanilia, suszone wiśnie, rodzynki, czereśnie, politura i drożdże. Finisz słodki, miód, czekolada z chilli, sok z wiśni. Pięknie poukładana. Butelkowana z mocą 43%.

Alberta Rye Dark Batch

produkt premium z Alberta Distillers, która jest największym producentem rye whisky na kontynencie amerykańskim – w magazynach mają 450 tys. beczek. Firma powstała w 1946 roku, a ich pierwszą marką była mieszana kanadyjska whisky Alberta Springs. W ofercie mają whisky (Alberta Premium, Alberta Springs, Windsor, Dark Horse), wódkę (Banff, Alberta Pure, Summit), destylaty owocowe. Alberta Rye Dark Batch to w 91% rye whiskey, 8% bourbon i 1% dodatku sherry, na co kanadyjskie przepisy zezwalają. Aromat bardzo ciemny dzięki dodatkowi hiszpańskiego wina, zapach drożdży, wina. W smaku dużo rodzynek, figi, suszone morele, drożdże.  Moc – 45%.

James Oliver

marka whiskey z Oregonu, z Indio Spirits Distillery. Klasyczna jest wersja James Oliver Rye, leżakowana przez cztery lata w mocno wypalonych i wypieczonych beczkach. W aromacie wanilia i aceton. W smaku lakier, bimber z pieprzem. Moc – 50%. Drugi produkt to James Oliver American, whiskey mieszana o mocy 46%, leżakowana przez dwa lata w nowych beczkach z amerykańskiego dębu, mocno wypalonych, następnie finiszowana w beczkach po sherry. Aromaty toffi, wanilii. W porównaniu do wersji Rye – lekka i słodka.

Spotkanie z Wolf & Oak

12 listopada w restauracji Evil Michał Płucisz zaprezentował projekt związany z inwestycjami w beczki z whisky. Projekt inwestycyjny zakłada, że pierwsze butelkowania z napełnionych w przyszłym roku beczek będą miały miejsce w 2022 roku. W ofercie inwestycyjnej są beczki: 50 l, 100 l i 200 l, a właściciel destylarni Wolf & Oak gwarantuje ich wykup z premią w wysokości 9,5%, gdyby inwestor zrezygnował z butelkowania swojej beczki.

Czytaj więcej

Premiera Wolf & Oak Distillery

Podczas konferencji prasowej rozpoczynającej festiwal Whisky Live Warsaw, 12 października, Michał Płucisz zaprezentował po raz pierwszy publicznie projekt swojej destylarni whisky Wolf & Oak Distillery. Będzie ulokowana w Stanicy, niedaleko Wrocławia, w dawnym budynku XIX wiecznej gorzelni. Kończy się renowacja starego budynku. Zostaną tu zainstalowane cztery alembiki, wyprodukowane w Brzegu na indywidualne zamówienie. Do tego kolumna do rektyfikacji, do produkcji wódki. Destylarnia rozpocznie działanie na przełomie czerwca i lipca w 2019 roku. W kolejnych latach: 2024 i 2029 otwarte zostaną jeszcze dwie destylarnie, jedna dedykowana torfowej whisky, druga whisky z beczek po winach.

Czytaj więcej

Rittenhouse Rye

klasyka amerykańskiej żytniej whiskey, produkowana w Heaven Hill. Zacier to: 51% żyto, 37% kukurydza, 12% słodowany jęczmień. Producent nie podaje wieku destylatów, ale głęboki smak pozwala domyślać się, że jest to co najmniej pięć lat w nowym amerykańskim dębie. Butelkowana z mocą 50%, czyli zgodnie z amerykańską terminologią jest to whiskey bottled-in-bond. Kiedyś była też wersja o mocy 40%, ale z niej zrezygnowano. Aromat dość pieprzny, lekka nuta octowa, poza tym słodycz budyniu waniliowego. W ustach morele, truskawki, maliny, nawet jagody, ale do tego pieprz. W finiszu cynamon, zioła prowansalskie.

Czytaj więcej

George Dickel Rye

butelkowana z mocą 45%, 95% nastawu stanowi żyto, 5% słodowany jęczmień. Filtrowana przez węgiel klonowy. Aromat bardzo delikatny – czekolada, wanilia, nuty skóry i likierowego wina. W ustach pikantny, sporo pieprzu i kardamonu, do tego jabłko i winogrona, wyraźne taniny beczki – wanilia, tytoń. Finisz cierpko-pieprzny i sporo jabłek.

Spotkanie z Yellow Rose

Destylarnia Yellow Rose powstała w Houston w Teksasie w 2010 roku. Dwa lata później przedstawiła swoje pierwsze butelkowania. W ofercie mają kilka roidzajów whiskey (blended, rye, american whiskey, rye maple finishm single malt), coś co nazywają Outlaw Bourbon, a co jest starzoną whiskey kukurydzianą i prawdziwego bourbona. Cztery z ich whiskey dostępne są w Domu Whiskey przy Nowym Świecie i tam je niedawno próbowałem.

Czytaj więcej

Wild Turkey Rye w ofercie CEDC

Na początku lipca do sprzedaży w Polsce trafiła klasyczna żytnia whiskey z oferty Wild Turkey. Wyłącznym dystrybutorem marki w Polsce jest CEDC. Wprowadzenie Wild Turkey Straight Rye Whiskey wspierane będzie działaniami marketingowymi. Żytnia whiskey dostępna będzie w kanałach handlu tradycyjnego i nowoczesnego w butelkach o pojemności 700 ml. Rekomendowana cena to 89,99 zł.

Czytaj więcej