Degustacja whisky w Bydgoszczy

17 lutego Galeria Whisky zaprasza na VIII edycję degustacji whisky. Do spróbowania będą: 1776 James E. Pepper Straight Rye Whiskey 100 proff 50%, Longrown 18YO 46%, Glenfiddich IPA 43%, Glenmorangie 12 Lasanta 43%, i Hellyers Road Original 40%. Tradycyjnie na uczestników spotkania będzie czekała również smakowita niespodzianka od restauracji Sushi Garden. Dla każdego uczestnika tylko w tym dniu jednorazowy rabat 15% na degustowane podczas spotkania whisky. Miejsce: Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz. Godz. 19.00. Koszt: 130 zł. Zgłoszenia: tel. 530522251 lub email: galeriawhisky@gmail.com.

Grand Grizzly

kanadyjska żytnia whisky, zestawiana specjalnie na rynek meksykański, nieoczekiwanie importowana do Polski przez Centrum Wina. Nic dziwnego, że jest popularna w Meksyku, gdyż w tym trunku zrobionym w 100% z kanadyjskiego żyta znajdziemy zaskakująco wiele ziemistości i słodyczy typowej dla tequili. Do tego nuty owocowe – jabłka, morele, awokado, papaja. Finisz krótki, pikantny (pieprz i jalapeño). Na pewno ciekawa do drinków, można zaryzykować margaritę na bazie kanadyjskiej Grand Grizzly.

Journeyman

mała craft distillery z USA, z Journeyman w stanie Michigan. Produkuje trunki jedynie z organicznych składników, uprawianych bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, herbicydów, hormonów wzrostu czy zbóż modyfikowanych genetycznie. Wszystkie produkty tworzone są z najczystszych składników i posiadają certyfikat koszerności. Produkcja odbywa się w budynku z 1883 roku, w którym w XIX wieku produkowano gorsety. W ofercie mają m.in.: whiskey pszeniczną, żytnią i bourbona, produkowane na małą skalę, a także gin.

Czytaj więcej

Jack Daniel’s Single Barrel Rye

Jack Daniel’s dodał do swej kolekcji whiskey z żyta – Single Barrel Rye. Jak powiedział master distiller, Jeff Arnett, żyto było pierwotnym produktem, z którego wytwarzano amerykańską whiskey i jest to ukłon w stronę tradycji gorzelniczych jeszcze sprzed prohibicji w USA. Destylat wykonany jest w 70% z żyta, 18% z kukurydzy, 12% słodowanego jęczmienia. Do produkcji użyto wody z tego samego źródła, co do sztandarowego trunku gorzelni. Leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu, wykonanych w Tennessee.

Sazerac Rye

flagowy produkt Buffalo Trace Distillery, która należy do firmy Sazerac. Trunek wielokrotnie nagradzany, uznany przez Jima Murraya, autora „Whisky Bible” za najlepszą whisky świata. Oferowany w wersji Sazerac Rye Straight (blend sześcioletni) oraz rocznikowych edycji Sazerac Rye Whiskey 18YO. Jest to wspaniała żytnia whiskey, istotnie jedna z najlepszych na świecie. Według producenta, jej receptura nawiązuje do początków XIX wieku i wywodzi się z Nowego Orleanu. Także kanciasta butelka nawiązuje kształtem do tamtych czasów. To whiskey potężna, ostra, wyrazista, mocno nasycona świeżymi aromatami białego amerykańskiego dębu. Są także nuty ziołowe i przyprawowe (anyż, pieprz, goździki) oraz cytrusowe, no i oczywiście wanilia. W ustach w pierwszej chwili gryząca, ale rozlewająca się po chwili słodyczą kandyzowanych skórek cytrusów. Bardzo rozgrzewająca, finał długi, słodko-gorzki.

Czytaj więcej

Bourbon Legends

W dniach 3-5 grudnia w klubie Soho Factory w Warszawie odbywała się wielka impreza promująca markę Jim Beam – Bourbon Legends. Industrialne wnętrze modnego klubu zaaranżowano tak, by stylistycznie nawiązywało do Jim Beam American Steelhouse w Clermont, miejsca, które każdego roku gromadzi dziesiątki tysięcy entuzjastów bourbona i amerykańskiej whiskey. Na jednej ze ścian pokazano budynek dawnej destylarni, dziś muzeum Jima Beama. Był pokaz, na czym polega wpływ białego amerykańskiego dębu na profil aromatyczny bourbona. Przykłady ziaren: kukurydzy, żyta, pszenicy, jęczmienia, nawiązywały do zacieru z jakiego fermentowany jest alkohol na amerykańską whiskey. Były klasyczne drinki na bazie bourbona Jim Beam, można było porównać smak whiskey Marker’s Mark, Jim Beam 12YO i Jim Beam Rye, a także innych marek z tej stajni, których dystrybutorem jest Stock Polska.

Czytaj więcej

St. George Spirits

mała gorzelnia, która działa od 1982 roku w Alameda, w stanie Kalifornia. Firmę założył Jög Rupf, potem dołączyli do niego Lance Winters (obecnie mistrz destylacji) i Dave Smith (mistrz kupażowania). Planowali produkować owocowe destylaty i do tego celu zakupili stalowo-miedziane aparaty kotłowo-kolumnowe, na których pracują do dziś. Są producentem okowit z: gruszek, malin i jabłek a także likierów z tych owoców. Ponadto produkują: gin, rum, wódkę, absynt, rye whiskey czy single malt whiskey. Żyto ma duży udział w ich nastawach fermentacyjnych.

Czytaj więcej

Prichard’s

założona w 1997 roku destylarnia była pierwszym nowym producentem Tennessee whiskey od ponad 50 lat. Jej twórcą jest Phil Prichard, potomek rodziny o dawnych tradycjach gorzelniczych. Jego prapradziadek, Benjamin Prichard, założył destylarnię whiskey w Davidson County i dzieło to kontynuował jego syn, Enoch. Potem przyszły czasy prohibicji, a rodzinny biznes upadł. Phil otworzył nową destylarnie w mieście Kelso, a w 2014 roku drugą, w stolicy Tennessee, Neshville, na posiadłości Fontanel Mansion.

Czytaj więcej

Jefferson’s

marka założona w 1997 roku przez Chestera Zoellera wraz z synem Treyem. Zoeller jest znawcą historii bourbona, autorem imponującej monografii „Bourbon In Kentucky”. Po udanym debiucie piętnastoletniego Jefferson’s Reserve Zoeller wycofał się z biznesu, a markę Jefferson’s (a także Sam Houston, dziś produkowaną w Western Spirits) przejęła spółka McLaine & Kyne. Od 2006 roku należą do Castle Brands, grupy skupiającej m.in. takie marki jak: rum Gosling’s, irlandzkie whiskey Clontarf i Knappogue Castle, wódka Boru czy włoskie likiery Pallini.

Czytaj więcej

Knob Creek

linia bourbonów i rye whiskey klasy premium , produkowanych przez Jima Beama w destylarnie w Clermont. Wersja podstawowa to bourbon typu  Small Batch, butelkowany z mocą 50% (100 Proof), starzony przez dziewięć lat. W smaku pełny, wyrazisty, dębowy, słodki, czuć dużo kukurydzianego zacieru i wanilii, ale też ogniska, palonego drewna. Wprowadzony na rynek w 1992 roku, szyjki butelek pokryte są woskiem. W 2010 roku zaoferowano wersję Knob Creek Single Barrel Reserve, dziewięcioletni o mocy 60%, w 2012 roku Knob Creek Rye o mocy 50% i w 2013 roku Knob Creek Smoked Maple Bourbon o mocy 45% i aromacie palonego drewna klonowego.

Czytaj więcej

Mr. Rye

pierwsza polska whisky typu straight rye, dzieło firmy Kozuba i Synowie. Powstaje w 100% ze słodu żytniego, destylowana w miedzianych kotłach do mocy nie większej niż 80%, a następnie rozcieńczana wodą ze studni głębinowej do mocy 62%. Leżakowana przez minimum 3 lata w nowych beczkach z białego dębu amerykańskiego o pojemności 200 l. Butelkowana jest z mocą 45%. Aromat bardzo przyjemny – dużo zacieru, wanilia, maliny, ziarno, przypieczona skórka chleba. W ustach delikatna, moim zdaniem za grzeczna. Tu też jest ta malinowa słodycz oraz gruszki Williamsa, ale też nuty cierpkie, wytrawne – kwaśne jabłka, białe niedojrzałe winogrona. W finiszu czuć wyraźnie zacier żytni. Zaskakuje mnie, że tak mało w smaku czuć amerykański dąb, alkohol dojrzewał w stosunkowo niewielkich beczkach, poza tym te charakterystyczne waniliny są wyraźne w aromacie. Może to kwestia chłodnego mazurskiego klimatu, gdzie trunek dojrzewał. Brakuje złożoności. Nie ma natomiast błędów w sztuce, ładnie rozdzielono frakcje, smak jest delikatny, spirytus schowany, średnio rozgrzewający. Na pewno warto było czekać trzy lata, choć – to rzecz gustu – z dzieł Kozubów wolałem zbożowe okowity i white doga.

Crown Royal wypuszcza swój pierwszy blend whisky z żyta

Właściciel Crown Royal, firma Diageo wypuszcza blendowaną whisky Northern Harvest Rye. Jak rekomenduje producent, kanadyjska whisky jest idealna do koktajli, takich jak Manhattan czy Old Fashioned. Moc – 45%, cena za butelkę 750ml 29,99 USD. Ponadto rozszerzono portfolio o Crown Royal Hand Selected Barrel, moc – 51,5%, cena 54,99 USD. Obie pakowane w specjalnie stworzone dla nich butelki.

Kozuba na Florydzie

W lutym br. firma Kozuba i Synowie rozpoczęła budowę destylarni na Florydzie. Inwestycja ma zostać zakończona już w lipcu. – Pod dachem destylarni będzie znajdował się skład beczek, który pomieści ich około 500, tasting room i sklep firmowy. Na Florydzie obowiązują limity produkcji dla tzw. craft distilleries. W tego typu destylarni można wyprodukować do 420 tys. butelek o pojemności 750 ml o stężeniu alkoholu 90 proof, czyli 45% – opowiada Maciej Kozuba, menadżer ds. marketingu i sprzedaży, członek zarządu spółki Z. Kozuba i Synowie.

Czytaj więcej

J. Haider

austriacka destylarnia w Roggenreith, specjalizująca się w whisky. Firma powstała w 1995 roku, należy do rodziny Haider, mistrzem destylacji jest Johann Haider. Ich podstawowa Waldviertler Whisky robiona jest z lokalnych upraw niesłodowanego żyta i w 40% słodowanego jęczmienia, sprzedawana jest jako rye whisky. Mają też Pure Rye Malt J.H. robiona wyłącznie z żyta oraz Special Rye Malt Nougat J.H., która jest robiona z przypiekanego ziarna. Są także klasyczne Single Malt J.H. i Special Single Malt Karamell J.H. wyłącznie destylowane ze słodowanego jęczmienia. Eksperymentują również z dymnym torfowanym słodem jęczmiennym, a torfowe whisky przechowują w beczkach po słodkich winach. Firma sprzedaje też niestarzoną White Rye Malt z mocą 41%, o silnie owocowym (gruszki) aromacie. Do destylacji używają aparatów wykorzystywanych raczej przy produkcji owocowych brandy (kocioł plus kolumna) niż whisky. Robią też bardzo wysokiej klasy likiery na bazie swoich whisky, w tym wyjątkowo dobry czekoladowy, a także: brandy owocowe, piwne  czy  bardzo oryginalne destylaty mieszane (np. słodowo-winny).

Czytaj więcej