Wild Turkey Online

Dom Whisky zaprasza 26 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Master’s Keep Decades i Russell’s Reserve 6YO Rye. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji 246 zł/osoba, a w cenie butelki: Wild Turkey Rare Breed 58,4% i Wild Turkey 101 oraz 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej, o poj. 20 ml.

Stara kolekcja Buffalo Trace

Buffalo Trace wznowiło swoją Antique Collection – pięć limitowanych whisky. Pierwotnie Antique Collection ukazała się w 2000 roku, teraz została ponownie ogłoszona, ale dwadzieścia lat później to są oczywiście zupełnie inne whiskey. Są to whisky z unikatowych beczek i w szacownym wieku. Bourbon George T Stagg zabutelkowany z mocą 65,2%, wydestylowany wiosną 2005 roku, podobno odparowanie z beczki przez tych 15 lat wyniosło aż 59% zawartości, było wyjątkowo duże. William Larue Weller to bourbon o dużym udziale pszenicy, nie filtrowany, zabutelkowany z mocą 67,25%, wydestylowany zimą 2008 roku. Thomas H Handy Sazerac Rye też nie był filtrowany, to najmłodsza whiskey w kolekcji, z wiosny 2014 roku, o mocy 64,5%, leżakowana eksperymentalnie w kilku różnych magazynach, o numerach: K, M, N. Eagle Rare 17YO to bourbon zabutelkowany z mocą 50,5%, wydestylowany wiosną 2002 roku, leżakowany na pierwszym poziomie magazynu P. I jeszcze Sazerac Rye 18YO, zabutelkowany z mocą 45%, wydestylowany wiosną 2002 roku, leżakowany na trzecim piętrze magazynu K. Każda z butelek ma kosztować 99 dolarów i zapewne będzie kolekcjonerską gratką.

Degustacja amerykańskich whiskey

Dom Whisky zaprasza 12 sierpnia o godz. 18.00 na degustację kolekcji amerykańskich whiskey. Do spróbowania będą: Bernheim Small Batch 7YO Wheat Whiskey, Rittenhouse Rye Bottled in Bond Whiskey, Elijah Craig Small Batch Bourbon, Elijah Craig 12YO Small Batch Barrel Proof (Batch No. C918), Parker’s Heritage Collection 11th Edition Single Barrel 11YO. Spotkanie prowadzi Benji Purslow, European Brand Ambassador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 175 zł/osoba, a w cenie butelka Elijah Craig Small Batch, zestaw + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Wolf and Oak Distillery

Spółka kontynuuje działalność projektu „Wolf Distillery” Michała Płucisza, która zadebiutowała w 2011 roku brandy wydestylowaną z czajnika. Następnie były whisky – zarówno rye, jak i single malt, gin oraz destylaty owocowe. Występując na festiwalach whisky w różnych częściach Polski, Michał Płucisz szybko uzyskał renomę wśród koneserów rzemieślniczych trunków, a kolejne edycje jego whisky czy okowit stawały się coraz lepsze oraz nabierały wartości kolekcjonerskiej.

Czytaj więcej

Spotkanie z Wolf & Oak

15 czerwca w Kita Koguta odbyły się dwie sesje degustacyjne z Michałem Płuciszem, twórcą projektu Wolf & Oak Distillery. Ogromne zainteresowanie koneserów sprawiło, że ze względu na wymogi sanitarne trzeba było podzielić degustację na dwie grupy. Do spróbowania było siedem trunków, które spotkały się z bardzo entuzjastycznym przyjęciem.
Degustacja zaczęła się od wódki czystej żytniej. – Nigdy nie chciałem robić wódki, ale sprzedaje się najlepiej ze wszystkiego, co kiedykolwiek zrobiłem – mówił Michał Płucisz. – Ponieważ sam nigdy nie piłem wódki, dlatego postanowiłem zrobić taką, która będzie mi smakować, czyli żeby pachniała zbożem, a nie etanolem. Nie lubię alkoholi neutralnych, więc ta wódka ma mieć zapach i smak. Ponieważ jest to żyto, więc zawsze pozostawia nutę pieprzną. Jestem miłośnikiem chleba żytniego, stąd mój naturalny wybór żyta do wyrobu alkoholi, także okowit czy whisky.

Czytaj więcej

Koszerne Buffalo Trace

Należąca do Sazerac destylarnia Buffalo Trace w Kentucky, wypuściła trzy whiskey z certyfikatami koszerności na zamówienie Chicago Rabbinical Council. Są to: Kosher Rye Recipe Bourbon, Kosher Wheat Recipe Bourbon i Kosher Straight Rye Whiskey. Leżakowały od 2012 roku w specjalnych koszernych beczkach z amerykańskiego dębu. Butelki trafią do sklepów w USA w cenach 39,99 USD za 0,75 l.

Wolf Distillery 100% Rye Polish Oak New/Sweet Red Wine 3YO Bottling for Stanowski.it 2018

destylacja w maju 2015, butelkowanie w październiku 2018 dla Rafała Stanowskiego. Aromat wędzenia, oscypka, wędzonych wiśni, wędzonych śliwek i pomarańczy. W ustach bardzo delikatna, przemieszana pomarańczowość jak w Grand Marnier z orzechami, ziarnistością. Pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie w bardzo delikatnym finiszu. Moc – 46%.

Wolf Smoky Single Rye No. 3 New Polish Oak/Orange Wine Smoked Cask

limitowana edycja, jak wszystkie od Wolfa, wyszły 73 butelki z mocą 47%. Intensywny aromat wędzenia, przywodzi pierwsze skojarzenie z wędzonym serem, oscypkiem, drugie, z wędzonymi suszonymi owocami wiśni. Jest też w zapachu ciemna czekolada, trochę tytoniu – cierpko, ciężko. W smaku też dużo wędzenia: wędzone śliwki, wędzony ser, palone trawy. Finisz przyjemny, delikatny, nuty ogniska, torfu, skóry, tytoniu, tarniny i głogu i konsekwentnie wędzenie – oscypek i wędzone śliwki.

Templeton Rye Maple Cask Finish

unikatowa edycja. Wielu producentów w Kanadzie i USA dodaje do whiskey syrop klonowy, żeby skorygować smak, tu natomiast producent wybrał dużo bardziej kosztowne rozwiązanie. Przez dwa miesiące beczki były napełnione syropem klonowym w zakładzie Wood’s Vermont Syrup Company, a potem na pół roku trafiła do nich sześcioletnia whiskey. Aromat słodki – śliwki, wiśnie, liście. W smaku anyż, lukrecja, dużo ziół. Finisz ziołowy, delikatny, dużo słodkości. Moc – 46%. W Polsce w ofercie M&P.

Minor Case

Amerykańska żytnia whiskey, produkowana w Indianie w destylarni Limestone Branch, finiszowana w beczkach po słodkiej cream sherry z winiarni Meier’s, butelkowana z mocą 45%. Zrobiona w 51% z żyta, 45% z kukurydzy, reszta to słodowany jęczmień. Destylat jest tylko dwuletni, ale gorący klimat i biały amerykański dąb zrobiły, co miały zrobić – alkohol jest aromatyczny i taniczny. W nosie: ziarna żyta i przefermentowane żyto, ziarna kakao, fermentowane cytryny. W smaku: zioła, cynamon, gałka muszkatołowa. Finisz to słodka musztarda czy może miód z gorczycą. I rozmaryn. Nazwa jest hołdem dla Minor Case Beama, pradziadka założycieli Limestone Branch, który destylował żytnią whiskey jeszcze w latach poprzedzających prohibicję w USA, czyli przed 1919 rokiem. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Unikatowa żytnia

Marka Wild Turkey wypuściła najstarszą w swojej historii wersję rye whiskey.Master’s Keep Cornerstone Rye pochodzi z beczek w wieku 9-11 lat, bardzo mocno wypalonych (poziom czwarty, czyli tzw. skóra aligatora), które osobiście nadzorował nestor Eddie Russell. Zabutelkowana z mocą 54,5%, wypuszczono 16 tys. butelek o pojemności 0,75 l na rynek amerykański, gdzie kosztują 175 USD.

Spotkanie z whiskey Templeton Rye

Zapraszamy w czwartek, 1 sierpnia, na godz. 19.00 do Salonu M&P ul. Strzelecka 27, na prezentację amerykańskiej whiskey Templeton Rye.
Produkowana w Indianie, o wyrazistej recepturze opartej w 95% na życie i 5% na słodowanym jęczmieniu.
Spróbujemy dostępnych w Polsce wersji Templeton Rye 4YO i 6YO, a także opowiemy o historii tego niezwykłego trunku, która rozpoczęła się niemal sto lat temu w okresie prohibicji.

Czytaj więcej