Michter’s Single Barrel Straight Rye Whiskey

Około trzyletnia żytnia whiskey, 51% zacieru to żyto, reszta to kukurydza i słodowany jęczmień. Moc – 42,4%. Zapach słodki, pełen karmelu, czekolady, a także ziół (rozmarynu) i orzechów (włoskich, fistaszków i nerkowca). Jest też ostrzejsza nuta fermentacyjna – vinegar i imbir. W ustach tłusta, oleista, maślana – kogel mogel, pudding czekoladowy oraz orzechy laskowe i rozmaryn, mięta, anyż, koper, jest też mineralność. Finisz szczypiący, „elektryczny”, dużo egzotycznych owoców – papaja, kokos, ananas, jambu, orzeszki ziemne, pop corn, pieprz, imbir, czekolada z posypką kokosową, cynamon, rodzynki, suszone wiśnie… Bogato. Dobra rye whiskey. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Crown Royal Rye

Kanadyjski klasyk, na rynku od 2015 roku. Whiskey o mocy 45%, 90% nastawu stanowi późno zbierane kanadyjskie żyto. Tym bardziej zdumiewa dużo kukurydzy w aromacie. Zapach orzechów laskowych, suchych orzechów włoskich, fistaszków. Bardzo delikatny, nuta wanilii, mlecznej czekolady, kawy, przydymienia i jakby syrop klonowy. W ustach gorzkie, wilgotne ziarno, owoce leśne i nutka ziół, lakier, słodycz czekolady, wanilii, rodzynek. Przyjemny słodko-cierpki finisz- śliwki, gruszki, kwaśne jabłka, wanilia, ale też nuty rozgrzewające – imbir, pieprz, cynamon oraz skóra i mleczna czekolada.

Pierwsze whiskey z Manhattanu

Firma Proximo Spirits otwiera pierwszą od czasów prohibicji destylarnię whiskey na Manhattanie. Jej budowa trwała sześć lat. Nazywa się Great Jones Distilling Co. Przewidziane są wizyty i degustacje.
Destylarnia przy 686 Broadway zajmuje ponad 8500 mkw. powierzchni. Ulokowano ją w budynku z 1939 roku. Są tu: restauracja, bar, sala konferencyjna, sklep, destylarnia zaś ulokowana jest w piwnicach, są tam dwie miedziane kolumny i alembik. Odwiedzający destylarnię do baru i restauracji mogą przejść wydrążonym w ziemi tunelem, który ma przypominać te, których używano w czasach prohibicji do szmuglowania beczek z whisky.

Czytaj więcej

Whisky i gin z Wyspy Hven

Na Wyspie Hven, która terytorialnie należy do Szwecji, ale położona jest pomiędzy Szwecją a Danią w cieśninie Öresund, produkuje się whisky single malt i inne trunki w destylarni Spirit of Hven. Poza destylarnią są tu: czterogwiazdkowy hotel, pub, restauracja i centrum konferencyjne. Wszystkie produkty potrzebne do destylacji są a miejscu, zboża są z ekologicznych upraw. Whisky destylowana jest w parze sporych miedzianych alembików, które wyprodukowano w Szkocji. Destylarnię można zwiedzać, chronologicznie jest to trzecia firma produkująca whisky, jaka powstała w Szwecji. W ofercie jest osiem różnych whisky single malt i single cask, ale też: dwa rodzaje ginu, wódka, likiery i aquavit. Whisky leżakują m.in. w beczkach z francuskiego, amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, także w beczkach po winach – np. bardzo nietypowo, po wytrawnym czerwonym merlocie.

Czytaj więcej

Wieczór z Templeton Rye

Zapraszamy 19 kwietnia o godz. 19:30 na spotkanie z wyjątkowymi whiskey z Templeton. Do spróbowania będą:
TEMPLETON RYE 6YO (45,75%)
TEMPLETON RYE MAPLE CASK FINISH (46%) – prawdopodobnie ostatnia butelka w Polsce!
TEMPLETON RYE CARRIBBEAN RUM CASK FINISH (46%)
TEMPLETON RYE BARREL STRENGTH 2020 (56,55%)
Koszt degustacji – 50 zł obejmuje 4 próbki whiskey po 20 ml. Szczegóły: biuro@spirits.com.pl.

Wieczór z Wild Turkey

15 lutego odbyła się degustacja whiskey Wild Turkey, produkowanej od 1869 roku w Kentucky. Malowniczo położona destylarnia na wzgórzu, nad rzeką Kentucky, należy dzisiaj do Grupy Campari. Miłośnicy tej marki nazywają ją The Kickin’ Chicken (Dający kopa kurczak), ponieważ najpopularniejsza odmiana trunku ma 50,5%, czyli slangowo mówiąc „ostro kopie”. Nazwa pochodzi od wzgórza Wild Turkey. Legendą firmy jest jej wieloletni master distiller Jimmy Russel, jemu dedykowana jest powstająca tu linia bourbonów klasy premium Russell’s Reserve. Z jego nazwiskiem wiązały się wielkie sukcesy marki począwszy od połowy lat 50. XX wieku. Obecnie za destylację odpowiada jego syn, Eddie.

Czytaj więcej

Old Hunter Rye Selection 4+3

siedem lat w beczkach, destylat żytni, moc 40%. Wypuszczono 11502 numerowane butelki. Producentem jest Palírna U Zeleného stromu w Prościejowie. Aromat kawy i kakao, wanilii, tostowanego ziarna, lekko wędzone śliwki, suszone wiśnie. Smak kakao, kawy, ale zupełnie bez cukru, bardzo wytrawna whisky. Prażone ziarno, w finiszu nadal bardzo wytrawnie, właściwie nie czuć mocy alkoholu, nuty kakao i kawy dopełnia wanilia.

Wild Turkey Online

Dom Whisky zaprasza 26 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Master’s Keep Decades i Russell’s Reserve 6YO Rye. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji 246 zł/osoba, a w cenie butelki: Wild Turkey Rare Breed 58,4% i Wild Turkey 101 oraz 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej, o poj. 20 ml.

Whiskey Boba Dylana

2 października odbyło się spotkanie online z whiskey Heaven’s Door. Prowadzili je Ronan Gillespie, przedstawiciel marki oraz Jarosław Buss, właściciel firmy Tudor House, która jest wyłącznym dystrybutorem marki w Polsce. Wydarzenie było jedną z kilku zapowiadanych sesji masterclass, które odbywają się w zastępstwie tegorocznej edycji Whisky Live Warsaw.

Czytaj więcej

Stara kolekcja Buffalo Trace

Buffalo Trace wznowiło swoją Antique Collection – pięć limitowanych whisky. Pierwotnie Antique Collection ukazała się w 2000 roku, teraz została ponownie ogłoszona, ale dwadzieścia lat później to są oczywiście zupełnie inne whiskey. Są to whisky z unikatowych beczek i w szacownym wieku. Bourbon George T Stagg zabutelkowany z mocą 65,2%, wydestylowany wiosną 2005 roku, podobno odparowanie z beczki przez tych 15 lat wyniosło aż 59% zawartości, było wyjątkowo duże. William Larue Weller to bourbon o dużym udziale pszenicy, nie filtrowany, zabutelkowany z mocą 67,25%, wydestylowany zimą 2008 roku. Thomas H Handy Sazerac Rye też nie był filtrowany, to najmłodsza whiskey w kolekcji, z wiosny 2014 roku, o mocy 64,5%, leżakowana eksperymentalnie w kilku różnych magazynach, o numerach: K, M, N. Eagle Rare 17YO to bourbon zabutelkowany z mocą 50,5%, wydestylowany wiosną 2002 roku, leżakowany na pierwszym poziomie magazynu P. I jeszcze Sazerac Rye 18YO, zabutelkowany z mocą 45%, wydestylowany wiosną 2002 roku, leżakowany na trzecim piętrze magazynu K. Każda z butelek ma kosztować 99 dolarów i zapewne będzie kolekcjonerską gratką.

Degustacja amerykańskich whiskey

Dom Whisky zaprasza 12 sierpnia o godz. 18.00 na degustację kolekcji amerykańskich whiskey. Do spróbowania będą: Bernheim Small Batch 7YO Wheat Whiskey, Rittenhouse Rye Bottled in Bond Whiskey, Elijah Craig Small Batch Bourbon, Elijah Craig 12YO Small Batch Barrel Proof (Batch No. C918), Parker’s Heritage Collection 11th Edition Single Barrel 11YO. Spotkanie prowadzi Benji Purslow, European Brand Ambassador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 175 zł/osoba, a w cenie butelka Elijah Craig Small Batch, zestaw + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Wolf and Oak Distillery

Spółka kontynuuje działalność projektu „Wolf Distillery” Michała Płucisza, która zadebiutowała w 2011 roku brandy wydestylowaną z czajnika. Następnie były whisky – zarówno rye, jak i single malt, gin oraz destylaty owocowe. Występując na festiwalach whisky w różnych częściach Polski, Michał Płucisz szybko uzyskał renomę wśród koneserów rzemieślniczych trunków, a kolejne edycje jego whisky czy okowit stawały się coraz lepsze oraz nabierały wartości kolekcjonerskiej.

Czytaj więcej

Spotkanie z Wolf & Oak

15 czerwca w Kita Koguta odbyły się dwie sesje degustacyjne z Michałem Płuciszem, twórcą projektu Wolf & Oak Distillery. Ogromne zainteresowanie koneserów sprawiło, że ze względu na wymogi sanitarne trzeba było podzielić degustację na dwie grupy. Do spróbowania było siedem trunków, które spotkały się z bardzo entuzjastycznym przyjęciem.
Degustacja zaczęła się od wódki czystej żytniej. – Nigdy nie chciałem robić wódki, ale sprzedaje się najlepiej ze wszystkiego, co kiedykolwiek zrobiłem – mówił Michał Płucisz. – Ponieważ sam nigdy nie piłem wódki, dlatego postanowiłem zrobić taką, która będzie mi smakować, czyli żeby pachniała zbożem, a nie etanolem. Nie lubię alkoholi neutralnych, więc ta wódka ma mieć zapach i smak. Ponieważ jest to żyto, więc zawsze pozostawia nutę pieprzną. Jestem miłośnikiem chleba żytniego, stąd mój naturalny wybór żyta do wyrobu alkoholi, także okowit czy whisky.

Czytaj więcej