Wizyta w Destylacjach Polskich

Zakład Destylacje Polskie został wybudowany w Obornikach w 2005 roku. Dwie duże jednostki rektyfikacyjne zlokalizowane są na zewnątrz, obok ustawione są zbiorniki spirytusu, maja własną bocznicę kolejową. Zdolności produkcyjne to ponad 100 mln l alkoholu rocznie. Produkują spirytusy rektyfikowane: ziemniaczany, jęczmienny, pszeniczny, żytni, spirytus rektyfikowany EKO i inne na potrzeby branży paliwowej i wódek. To jedna z najnowocześniejszych firm produkujących alkohol etylowy w Polsce, jest wiodącym producentem alkoholu etylowego rektyfikowanego oraz odwodnionego. Firma ma dwie własne gorzelnie rolnicze – w Koninie i Falmierowie.

Czytaj więcej

Wizyta w zakładzie Ima Polska

Spółka Ima Polska powstała we wrześniu 2010 roku, w listopadzie 2013 roku sfinalizowała zakup zakładu produkcyjnego w Murowanej Goślinie, który został wybudowany na początku XXI wieku przez spółkę Gessler S.A. Jest jednym z niewielu zakładów w Polsce, który ma zarówno instalację do produkcji alkoholu surowego, rektyfikowanego oraz odwodnionego. Duża część pracujących w gorzelni aparatów to innowacyjne projekty Krzysztofa Imy, jednego z najwybitniejszych w Europie konstruktorów systemów do produkcji spirytusu. Jest tu sześć alembików, kolumny do produkcji surówki gorzelniczej, system do rektyfikacji. Przy zakładzie działa biogazownia, a pozostałości po produkcji alkoholu wykorzystywane są do wyrobu pasz i nawozów organicznych. Własne rozwiązania pozwoliły na zastosowanie energooszczędnych technologii. Zakład pracuje na okrągło, na trzy zmiany, zatrudnionych jest ok. 150 osób.

Czytaj więcej

Branża w czasie pandemii

24 listopada w serwisie Business Insider ukazała się rozmowa z Jakubem Imą, przedstawicielem spółki Ima Polska – jednym z największych producentów spirytusu w Polsce. Tematem wywiadu była sytuacja na rynku spirytusowym ze szczególnym uwzględnieniem pandemii, zaburzeń w globalnym łańcuchu dostaw oraz zbliżającej się podwyżki akcyzy. Rozmowę przeprowadziła Anna Anagnostopulu.

Czytaj więcej

Stock Polska ruszyło z budową gorzelni

26 października oficjalnie rozpoczęto prace nad budową wartej 120 mln zł nowej gorzelni w Lublinie, o zdolnościach produkcyjnych 100 tys. l spirytusu dziennie. Energooszczędny, przyjazny środowisku zakład powstanie przy ul. Krochmalnej. Produkowany tu będzie surowy spirytus do celów spożywczych (wódki czyste i smakowe oraz likiery), medycznych, farmaceutycznych (płyny do dezynfekcji), a także rolniczych. Alkohol powstawać będzie w dużej mierze na bazie produktów pochodzących od dostawców z Lubelszczyzny. Inwestycja realizowana będzie ze środków własnych Stock Polska. Nadzór nad budową gorzelni powierzono łódzkiej firmie Biotechnika, która od wielu lat realizuje podobne inwestycje w Polsce i za granicą (w tym w USA), m.in. dla takich firm jak: Orlen, AWW, Eko-Gaz czy Bioagra SA. Nowe budynki zlokalizowane będą w całości na dotychczasowym, przemysłowym terenie firmy. Całkowita powierzchnia gorzelni obejmie obszar ok. 5800 mkw., co stanowi 1/10 obecnej działki przemysłowej Stocka w Lublinie. Wstępna data oddania inwestycji to początek 2023 roku.

Rektyfikacja w Żyrzynie

W połowie września powinien rozpocząć pracę nowy układ do destylacji i rektyfikacji w gorzelni w Żyrzynie, która należy do spółki Wiki EU, prowadzonej przez Andrzeja Balasa. Całkowitą wymianę systemu destylacji rozpoczęto w styczniu 2021 roku, wykonawcą jest firma Chemat z Konina. Nowa linia obejmuje trzy kolumny, jedną zacierową i dwie spirytusowe wzmacniające, sterowane komputerowo. Będzie można uzyskać spirytus rektyfikowany z mocą 96%, który posłuży do wyrobu własnych wódek w Destylerni Kamień (m.in. marka V-One). W Żyrzynie postawiono nową kadź zacierną, jest tu 17 kadzi fermentacyjnych o łącznej pojemności 800 tys. l. Można tu przerabiać zboże, melasę, ziemniaki. Robią spirytus na wódki, ale też na rynek biopaliw. Oprócz rektyfikatu nadal będzie tu powstawał surowy spirytus rolniczy, którego odbiorcami są zakłady w: Lesznie, Kaliszu, Obornikach oraz w Chełmży na potrzeby biopaliw. Minimalna moc produkcyjna zakładu wynosić będzie 500 l na godzinę.

Czytaj więcej

Stock inwestuje w Lublinie

W lubelskim zakładzie Stocka ma powstać nowa, przyjazna środowisku gorzelnia. Koszt jej budowy szacowany jest na około 120 mln zł. Dzięki planowanej inwestycji Stock będzie mógł produkować w Lublinie 100 tys. l spirytusu dziennie. W gorzelni pracę znajdzie kilkudziesięciu nowych pracowników. Inwestycja, oprócz zastosowania innowacyjnej technologii, wyróżniać się będzie szeregiem pro-ekologicznych rozwiązań.

Czytaj więcej

Stock pomaga

Stock Polska i Medisept podejmują wspólne działania na rzecz walki z pandemią wywołaną przez koronawirusa. Firmy podpisały umowę, w ramach której Stock Polska dostarczy do Medisept wysokoprocentowy alkohol, z którego produkowane będą środki służące do dezynfekcji. Pierwsze dostawy gotowych płynów trafiły już na polski rynek. Stock dostarczy Medisept ponad 150 tys. litrów wysokojakościowego, 96% spirytusu. Dzięki temu na rynek może trafić ponad pół miliona półlitrowych butelek z płynami do odkażania rąk i powierzchni szpitalnych. Transport alkoholu do Medisept odbywa się przy użyciu specjalistycznych cystern, z których każda ma pojemność 28 tys. litrów. Na obecną chwilę, Stock Polska przekazało już 7 cystrern alkoholu.

Czytaj więcej

Polmos Żyrardów pomaga

Polmos Żyrardów, producent wódki Belvedere, we współpracy z Michelin przeprowadził akcję pomocową, wspierającą służby walczące z koronawirusem. Firma nieodpłatnie przekazała 28 tys. l spirytusu 96%, dzięki czemu fabryka Michelin w Olsztynie wyprodukowała 40 tys. l płynu do dezynfekcji o zawartości alkoholu 72%, który zostanie przekazany do m.in. domów pomocy społecznej, szpitali, domów dziecka, noclegowni, hospicjum, policji czy straży pożarnej na terenie Warmii i Mazur oraz Żyrardowa.

2 mln l spirytusu od Diageo

Diageo przeznacza 2 mln l spirytusu, który ma wystarczyć do produkcji ponad 8 mln buteleczek 250 ml z środkami dezynfekcyjnymi. Spirytus będzie dystrybuowany na rynkach, gdzie Diageo jest aktywne jako producent. 500 tys. l zasili Wielką Brytanię i Irlandię, 100 tys. l Włochy, 500 tys. l USA, 50 tys. l Brazylię, 500 tys. l Indie, 100 tys. l Australię i 135 tys. l Kenię.

Propozycje branży spirytusowej

Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy (ZP PPS) i firmy w nim zrzeszone, w czasie trwającego w naszym kraju stanu epidemii, deklarują gotowość wsparcia polskich władz, służb medycznych i sanitarnych w walce o łagodzenie skutków pandemii COVID-19, zwracając jednocześnie uwagę na trudną sytuację, w jakiej nasza branża również się znalazła.

Czytaj więcej

Absolut pomaga we Francji

Należący do grupy Pernod Ricard szwedzki producent wódki Absolut dostarczył bezpłatnie 70 tys. l czystego spirytusu w ramach pomocy związanej z pandemią koronawirusa. Spirytus trafił do francuskiej firmy Cooper Laboratory, która wyprodukuje z niego 1,8 mln buteleczek o pojemności 50 ml z żelem antybakteryjnym. W Polsce Pernod Ricard jest m.in. właścicielem wódki Wyborowa i ma zakład produkcji spirytusu w Janikowie.

Podole Wielkie Spirytus Rolniczy Ziemniaczany

spirytus wydestylowany w marcu 2019 z kolumny w gorzelni rolniczej Podole Wielkie, przeznaczony głównie na potrzeby dezynfekcji w związku z koronawirusem, ale po dodaniu wody doskonale nadaje się do konsumpcji! Znakomity zapach wypieczonego w ognisku ziemniaka oraz zielonego ziemniaka. Smak słodko-cierpki, nuta kiszonkowa i ogórka. Finisz cierpki, ziemisty, skrobiowy, lekko przypieczony. Butelkowany z mocą 91,3%.

Czytaj więcej

Destylarnie pomagają

Branża alkoholowa stara się pomagać jak może w czasach koronawirusa. Niestety, większość firm nie ma uprawnień do skażania spirytusu, co powoduje, że przekazując w darze szpitalom spirytus muszą płacić pełną wartość podatku akcyzowego i VAT (przykładowo przy 100 l spirytusu jest to 7000 zł). Rozwiązaniem jest przekazanie spirytusu do skażenia w obecności urzędników celnych, ci jednak pracują krótko, więc proces darowizny się wydłuża. Na razie rząd nie wprowadził żadnej szybkiej ścieżki dotyczącej możliwości skażania spirytusu na miejscu w gorzelni czy destylarni.

Czytaj więcej