Stock pomaga

Stock Polska i Medisept podejmują wspólne działania na rzecz walki z pandemią wywołaną przez koronawirusa. Firmy podpisały umowę, w ramach której Stock Polska dostarczy do Medisept wysokoprocentowy alkohol, z którego produkowane będą środki służące do dezynfekcji. Pierwsze dostawy gotowych płynów trafiły już na polski rynek. Stock dostarczy Medisept ponad 150 tys. litrów wysokojakościowego, 96% spirytusu. Dzięki temu na rynek może trafić ponad pół miliona półlitrowych butelek z płynami do odkażania rąk i powierzchni szpitalnych. Transport alkoholu do Medisept odbywa się przy użyciu specjalistycznych cystern, z których każda ma pojemność 28 tys. litrów. Na obecną chwilę, Stock Polska przekazało już 7 cystrern alkoholu.

Czytaj więcej

Polmos Żyrardów pomaga

Polmos Żyrardów, producent wódki Belvedere, we współpracy z Michelin przeprowadził akcję pomocową, wspierającą służby walczące z koronawirusem. Firma nieodpłatnie przekazała 28 tys. l spirytusu 96%, dzięki czemu fabryka Michelin w Olsztynie wyprodukowała 40 tys. l płynu do dezynfekcji o zawartości alkoholu 72%, który zostanie przekazany do m.in. domów pomocy społecznej, szpitali, domów dziecka, noclegowni, hospicjum, policji czy straży pożarnej na terenie Warmii i Mazur oraz Żyrardowa.

2 mln l spirytusu od Diageo

Diageo przeznacza 2 mln l spirytusu, który ma wystarczyć do produkcji ponad 8 mln buteleczek 250 ml z środkami dezynfekcyjnymi. Spirytus będzie dystrybuowany na rynkach, gdzie Diageo jest aktywne jako producent. 500 tys. l zasili Wielką Brytanię i Irlandię, 100 tys. l Włochy, 500 tys. l USA, 50 tys. l Brazylię, 500 tys. l Indie, 100 tys. l Australię i 135 tys. l Kenię.

Absolut pomaga we Francji

Należący do grupy Pernod Ricard szwedzki producent wódki Absolut dostarczył bezpłatnie 70 tys. l czystego spirytusu w ramach pomocy związanej z pandemią koronawirusa. Spirytus trafił do francuskiej firmy Cooper Laboratory, która wyprodukuje z niego 1,8 mln buteleczek o pojemności 50 ml z żelem antybakteryjnym. W Polsce Pernod Ricard jest m.in. właścicielem wódki Wyborowa i ma zakład produkcji spirytusu w Janikowie.

Podole Wielkie Spirytus Rolniczy Ziemniaczany

spirytus wydestylowany w marcu 2019 z kolumny w gorzelni rolniczej Podole Wielkie, przeznaczony głównie na potrzeby dezynfekcji w związku z koronawirusem, ale po dodaniu wody doskonale nadaje się do konsumpcji! Znakomity zapach wypieczonego w ognisku ziemniaka oraz zielonego ziemniaka. Smak słodko-cierpki, nuta kiszonkowa i ogórka. Finisz cierpki, ziemisty, skrobiowy, lekko przypieczony. Butelkowany z mocą 91,3%.

Czytaj więcej

Destylarnie pomagają

Branża alkoholowa stara się pomagać jak może w czasach koronawirusa. Niestety, większość firm nie ma uprawnień do skażania spirytusu, co powoduje, że przekazując w darze szpitalom spirytus muszą płacić pełną wartość podatku akcyzowego i VAT (przykładowo przy 100 l spirytusu jest to 7000 zł). Rozwiązaniem jest przekazanie spirytusu do skażenia w obecności urzędników celnych, ci jednak pracują krótko, więc proces darowizny się wydłuża. Na razie rząd nie wprowadził żadnej szybkiej ścieżki dotyczącej możliwości skażania spirytusu na miejscu w gorzelni czy destylarni.

Czytaj więcej

Ruina rektyfikacji spirytusu w Międzyrzeczu Podlaskim

Jeszcze dekadę temu działał tu wielki zakład – gorzelnia, rektyfikacja, rozlewnia win. Przemysłową część dawnego folwarku XXX w Międzyrzeczu Podlaskim eksploatowały dwie firmy – Surwin z rozlewnią win i siostrzany Alkowin z produkcją spirytusu. Obydwie spółki wciąż zresztą mają adres przy ul. Lubelskiej 67 A, tyle, że upadłe Podlaskie Zakłady Spirytusowe Alkowin Sp z o.o. są w likwidacji. Po wielkim zakładzie produkcyjnym pozostały ruiny.

Czytaj więcej

V Kongres Branży Spirytusowej

Branża spirytusowa ma szansę, by stać się jedną z lokomotyw polskiej gospodarki. Świadczy o tym nie tylko kwota danin jakimi zasila budżet państwa, czy liczba miejsc pracy jakie zapewnia, ale także jej silny wpływ na kilka sektorów gospodarki, takich jak chociażby rolnictwo, czy wkład w budowanie dodatniego bilansu wymiany handlowej naszego kraju. Ważna jest także jej rola w edukacji społecznej poprzez kreowanie modelu odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu. Takie wnioski można wyciągnąć po V Kongresie Branży Spirytusowej, który odbył się 13 listopada w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej

Spirytus Rektyfikowany Luksusowy

spirytus ziemniaczany, co jest rzadkością, moc – 96%. Aromat ostry, zdecydowany, warzywny, z silną nutą chrzanową. Smak słodki, mleczno-ziołowy. Oleisty, bardzo dobrze zbudowany spirytus. Finisz słodki – posmak anyżu i mlecznej białej czekolady. Najlepszy spirytus jaki jest na rynku. Bez problemu da się go próbować bez obniżenia mocy. Po dodaniu wody widać jaki jest gęsty i oleisty, sprawia wizualnie wrażenie wręcz ciężkiego. Woda ujawnia jego ziołowość, koper. A w ustach – nie ma cienia wątpliwości, że to ziemniaczany spirytus, jest skrobiowy, bardzo przyjemnie słodki, delikatny. Jedyny z nim problem jest taki, że jest tak dobry, że szkoda go do nalewek. Zostawię butelkę, będę zaskakiwał gości, jak dobry może być spirytus rektyfikowany.

Na polski rynek alkoholi wchodzi nowy gracz

Na polski rynek alkoholi wchodzi BZK Alco – spółka działająca w ramach jednej
z największych w Polsce grup specjalizujących się w przetwórstwie produktów rolnych. Należą do niej m.in. Bakoma, Polskie Młyny, Komagra czy Bioagra. Firma wprowadza od razu kilka opracowanych od podstaw marek: Kazimierz Wielki, Senator Komorowski Organic Vodka, Waligóra oraz Janosik.

Czytaj więcej

Wódki Raciborskie

zakłady gorzelnicze powstały w Raciborzu w XIX wieku. Po wojnie, na bazie gorzelni Schlesingerów, utworzono zakłady spirytusowe, które zostały włączone do struktur Polmosu. W latach 70. XX wieku zakład całkowicie przebudowano. Powstała przemysłowa gorzelnia melasowa. W roku 1987 produkcję w gorzelni zatrzymano ze względów ekologicznych, podjęto działania inwestycyjne w celu przebudowy zakładów na rozlewnię wódek. Produkcję wódek w Raciborzu rozpoczęto dopiero w 1991 roku. W 2006 roku Polmos Racibórz został sprywatyzowany, produkcja alkoholu i spirytusu była kontynuowana. Ponowna sprzedaż zakładów spirytusowych została dokonana w 2011 roku, nowy właściciel zdecydował o likwidacji zakładów, fabrykę wyburzono. W maju 2011 roku powstała nowa firma – Przedsiębiorstwo Przemysłu Spirytusowego Wódki Raciborskie Andrzej Kostyk, założona przez długoletniego dyrektora zakładów spirytusowych w Raciborzu. Obecny zakład produkcyjny mieści się na terenie raciborskiego browaru. Przy ulicy Opawskiej 67 w Raciborzu działa sklep firmowy.

Czytaj więcej