Wizyta w AWW

AWW to dziś potężny producent wódek, jeden z liderów segmentu ekonomicznego. Ogólny potencjał firmy to produkcja bioetanolu, kształtująca się na poziomie 4 mln litrów miesięcznie i spirytusu rektyfikowanego – 3,5 mln litrów miesięcznie. Twórcą firmy jest Wiesław Wawrzyniak. Przygodę z alkoholami zaczynał w 1991 roku, od sprzedaży hurtowej win i wódek. W 1999 roku zainwestowano w trzy gorzelnie rolnicze, które zmodernizowano, w: Tursku, Borowcu i Lubczynie. W 2003 roku otworzył własny zakład rektyfikacji i odwadniania spirytusu, dysponuje też areałami uprawowymi, więc prawie wszystkie składniki do produkcji są własne – za wyjątkiem owoców do nalewek i likierów. Firma destyluje i oczyszcza spirytus na własne potrzeby oraz na zlecenie dla innych producentów. Produkuje też bioetanol. Własne produkty to m.in. wódki: Jarzębiak, Eskimo, Gorzałka, Beringov, Ratafia czy Splendor. Inne marki powstają we współpracy z dużymi sieciami handlowymi, jak: Żabka, Eurocash, czy Biedronka, to m.in. wódki: Staromiejska, Ułańska, Sadówka czy Joker.

Czytaj więcej

200 lat Pistoriusa

200 lat temu powstała pierwsza kolumna destylacyjna, opracowana przez pruskiego wynalazcę, gorzelnika, kupca i rolnika, Johanna Heinricha Leberechta Pistoriusa (ur. 21 lutego 1777 w Loburg, zm. 27 października 1858 w Weissensee). Jego wynalazek zrewolucjonizował gorzelnictwo, zwłaszcza na terenie Prus, Austro-Węgier i częściowo pozostającej pod zaborami Polski (w krajach anglosaskich wkrótce pojawił się wynaleziony niezależnie przez Irlandczyka Aeneasa Coffeya aparat kolumnowy do destylacji ciągłej). Urządzenie Pistoriusa pozwalało na ciągły obieg produkcji spirytusu, dzięki zastosowaniu dwóch połączonych ze sobą aparatów (kotłów) z systemem chłodzenia w deflegmatorze. W zamkniętym obiegu, zasilanym maszyną parową i piecem węglowym, skraplana ciecz dzielona była na frakcje, część wracała z powrotem do kotła, część była odbierana jako surowy spirytus, o wyższej mocy i lepiej oczyszczony, niż przy wcześniej stosowanej destylacji w alembiku. Pistorius eksperymentował z destylacją wódek ziemniaczanych. Swój aparat opatentował 21 marca 1817 roku. Jego technologia była tania i niezwykle wydajna i szybko znalazła zastosowanie w gorzelniach rolniczych.

Czytaj więcej

Zaostrzenie handlu alkoholami w Rosji

Jak podaje „Rzeczpospolita”, w związku z tragedią w Irkucku – 71 ofiar zatrucia alkoholem – prezydent Władimir Putin zalecił zaostrzyć zasady obrotu i produkcji wyrobami spirytusowymi. Zmiany mają dotyczyć wprowadzenia innych stawek akcyzy na płyny zawierające alkohol i na napoje alkoholowe, zaostrzenia zasad handlu lekarstwami, które w składzie mają alkohol etylowy i wprowadzenia obligatoryjnych oznaczeń produktów zawierających alkohol.

Czytaj więcej

Wizyta w Komers

Firma zlokalizowana jest w malowniczej, ekologicznie czystej, pagórkowatej okolicy niedaleko Gdańska. Na początku lat 90. zdobywała doświadczenie w handlu, będąc jednym z liderów dystrybucji wyrobów alkoholowych w Polsce. W 1996 właściciel firmy nabył gospodarstwo rolne wraz ze starą gorzelnią w Goszynie, stawiając w jej miejscu nowoczesny zakład produkcji spirytusu. Obok jest zestawialnia wódek, a także wytwórnia likierów, w tym słynnej gdańskiej złotej wody – goldwasser.

Czytaj więcej

III Kongres Branży Spirytusowej

22 czerwca odbył się III Kongres Branży Spirytusowej. Organizatorami imprezy byli Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy i Krajowa Izba Gospodarcza, gospodarzem i patronem – Ministerstwo Rozwoju. W imprezie wzięło udział wiele ważnych osobowości branży, prezesów wielkich koncernów i właścicieli małych firm, byli także przedstawiciele parlamentu oraz rządu. Kongres prowadził Leszek Wiwała, prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy.

Czytaj więcej

Optyczna metoda destylacji alkoholu

Amerykańscy naukowcy opracowali metodę destylacji przy zastosowaniu światła. Wymaga mniej zużycia energii niż w przypadku tradycyjnych technologii, poza tym daje alkohol o stężeniu dochodzącym do 99%. Produkt powstał na Uniwersytecie Rice, a jego twórcą jest Naomi J. Halas wraz z kolegami. Posłużyli się oni mieszaniną wody, etanolu, nanocząsteczek złota i tlenku krzemu, a reszty dopełniła wiązka laserowa, skierowana na substancję. W skrócie, chodzi o podgrzanie cieczy nie od dołu lecz od góry.

Gdzie eksportujemy alkohol?

Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ciągu ośmiu pierwszych miesięcy 2015 roku największy eksport alkoholi odnotowany został do Francji, Niderlandów i Niemiec. Do kraju nad Loarą trafiają głównie wódki i to te z wyższej półki, klasy Premium. Niemcy i mieszkańcy Holandii są przede wszystkim odbiorcami taniego piwa. Jako ciekawostka, trzeci odbiorcy piwa to nasi południowi sąsiedzi – Czesi. W każdym z tych krajów eksport wzrósł w 2015 roku w stosunku do analogicznego okresu 2014 roku.

Wzrost eksportu spirytusu

Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa, eksport w okresie styczeń-sierpień 2015 roku odnotował wzrost w segmencie trunków o zawartości alkoholu 80% i więcej, czyli spirytusu. Sprzedaż wzrosła wolumenowo o 84,3%, zaś wartościowo o 87,7%. Czynnikiem, który przyczynił się do wzrostu był zaskakująco wysoki eksport do Niderlandów. Podwojono też eksport spirytusu na Litwę. W kategorii innych mocnych alkoholi odnotowano spadki eksportu.

Gorzelnia Kalsnava

Przy drodze nr 37, pomiędzy miastami Madona a Jēkabpils na Łotwie stoi duża gorzelnia Kalsnava, która powstała w latach 30. XX wieku. Działała także w okresie ZSRR, produkując spirytus dla potrzeb przemysłowych i zestawiania wódek. Jeszcze na początku XXI wieku powstawał tu wysokiej klasy rektyfikowany spirytus, z którego zestawiano m.in. wódki w zakładzie Rigas Balzams w Rydze. Do 2006 roku należała do firmy produkującej alkohole Lako.
Od 2008 roku zakład należy do specjalizującej się w produkcji bioetanolu spółki Biodegviela. Dziennie w rektyfikacji produkują tu ok. 38 tys. l bioetanolu dla branż paliwowej, chemicznej i medycznej. Odwodniony alkohol ma zaledwie 0,5% wody. Przerabiają głównie żyto, pszenicę i pszenżyto. Produkują także biogaz na wywarze gorzelniczym. Biogazownia wykorzystuje ścieki zakładowe i wytwarza parę, substratem może być melasa jak i wywar na bazie zboża.
Stary zabytkowy zakład, wyposażony w silosy, służy dziś przede wszystkim jako magazyn i śrutownik zbożowy.

Czytaj więcej

Moe, Rakvere i historia gorzelnictwa estońskiego

W miasteczku Moe w Estonii w latach ZSRR była wielka destylarnia wraz z rektyfikacją. Zniszczona niemal całkowicie w 1986 roku w ramach antyalkoholowej polityki Gorbaczowa. Nie całkiem popadła jednak w ruinę. Dziś wprawdzie nie ma tu rektyfikacji i część budynków niszczeje, ale w pozostałych znów powstaje spirytus, zestawiana jest wódka, działa też założone w 1971 roku muzeum gorzelnictwa, którego twórcą był Viktor Kirsilo, wieloletni pracownik zakładu.

Czytaj więcej

USA to najważniejszy kierunek eksportowy dla przemysłu spirytusowego

W wywiadzie, jakiego udzielił Leszek Wiwała, prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy dla Portalu Spożywczego.pl, czytamy: – Dziś rynek amerykański to najważniejszy kierunek eksportowy przemysłu spirytusowego. Do USA wysyłamy średnio dwa razy więcej wódki niż Rosjanie. Ale wciąż eksportujemy mniej niż moglibyśmy. Co ważne, sukces polskiej wódki za oceanem to także promocja naszego kraju. W tym zakresie jest jeszcze wiele do zrobienia, by wzmocnić wiedzę o Polsce w świadomości Amerykanów. Od niedawna mamy nowego sojusznika, popularnego aktora Hugh Lauriego (alias Dr House), który spontanicznie rekomendował polską wódkę na Twitterze. Oby tak dalej – mówi Leszek Wiwała.

Czytaj więcej

Rozlewnia spirytusu drzewnego „Primusówka”

„Primusówka” mieściła się w Lublinie przy ulicy Lubartowskiego pod nr 22. Posiadała wyłączność na sprzedaż spirytusu drzewnego z firmy „Pegeo” na województwo lubelskie. Do czego służył spirytus drzewny, cóż się z niego robiło? To dawniej powszechnie używane określenie spirytusu metylowego, a więc CH4O2. Do 1923 otrzymywany był przez destylację rozkładową drewna, obecnie uzyskiwany syntetycznie. Zwykle był składnikiem paliwa do lamp naftowych czy kuchenek. Trochę unosiło się sadzy w powietrzu przy rozpalaniu, no i trochę okopcona była lampa, ale zapach, podobno nieoceniony, dziś taki prawdziwy zapach z lampy naftowej nie do uzyskania. A napisałem o tym, gdyż zdobyłem dokument – rachunek z czasów międzywojennej Polski, na ten właśnie produkt z rozlewni „Primusówka” w Lublinie.

Czytaj więcej

Smutny obraz Polmosu Kraków

Będąc ostatnio w Krakowie pojechałem na ulicę Fabryczną, gdzie pod numerem 13 mieści się wielki zakład – dawna destylarnia Polmos Kraków. Widok jest przygnębiający, krakowski Polmos, choć znalazł inwestora, jest jedną z wielu ofiar trwającego od lat kryzysu w polskiej branży spirytusowej. Budynki popadają w ruinę lub są podnajmowane, teren jest zaniedbany. Podobny los spotkał wiele innych dawnych Polmosów, m.in. w: Sieradzu, Łodzi czy Warszawie.

Czytaj więcej

Produkcja wódki w Polsce spada

Jak podaje, Portal Spożywczy, produkcja wódki w Polsce spadła aż o 24% w 2014 roku. Leszek Wiwała, prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy stwierdził: „Spodziewaliśmy się, że wysoka podwyżka akcyzy wpłynie negatywnie na produkcję naszego narodowego alkoholu, ale najnowsze dane GUS są dla nas zaskoczeniem. Szczególnie, że mieliśmy pozytywne sygnały dotyczące wzrostu eksportu. Tak rekordowy spadek produkcji, aż o 24 proc. w całym roku, odbije się nie tylko na sytuacji producentów, ale całej branży spirytusowej. W tym samym okresie wzrosła produkcja piw i win owocowych. Podwyżka akcyzy wyłącznie na jedną kategorię alkoholi pogłębiła więc nierówności na rynku. Dane GUS pokazują również, że napoje alkoholowe nie są komplementarne”.

Czytaj więcej

Adam Dunin: Wykład teoretyczno-praktyczny sztuki wyrabiania i pędzenia spirytusu, robienia wódek i likierów

Wydana w 1820 roku w Warszawie rozprawa Adama Dunina była jedną z pionierskich w polskim piśmiennictwie prac poświęconych nie tylko historii gorzałki, ale przede wszystkim technologiom nowoczesnej produkcji. Był to czas, kiedy destylacja ciągła wciąż była nowinką. „Wynalazek Pistoriusza zdając się zapowiadać ostateczną doskonałość, wzbudził we mnie chęć ogłoszenia go ziomkom, upatrując, iż przez rozprzestrzenienie się onegóż, wielkie korzyści dla kraju spłynąć mogą, tak dzięki osiągniętym oszczędnościom palnego materiału, którego niedostatek coraz bardziej daje się we znaki w prowincji mego rodu, jako też nierównie wielką oszczędnością pracy ludzkiej i kapitałów na zakłady mniej doskonałych aparatów gorzelniczych” – pisał z iście pozytywistycznym zacięciem Adam Dunin. Autor omawia proces technologiczny począwszy od przygotowania surowców, ziaren i suszenia słodu po konstrukcję i wydajność nowych technik gorzelniczych – sztuki wypalania spirytusu, jak pisze. Są tu też receptury dotyczące zarówno oczyszczania surówki, jak i tworzenia wódek gatunkowych („zaprawiania ich korzennymi i pachnącymi istotami”), są też zebrane stare przepisy na wódki gdańskie i wrocławskie.

Czytaj więcej

W Wielkiej Brytanii ostrzegają przed spirytusem rektyfikowanym 95%

Jak podaje „The Spirits Business”, po tym jak w listopadzie ubiegłego roku zmarła w Australii nastolatka, wskutek wypicia trzech kieliszków spirytusu rektyfikowanego podczas swoich 18. urodzin, w Wielkiej Brytanii i Australii rozgorzała debata publiczna na temat niewystarczającego oznakowania butelek zawierających alkohol o mocy 95%. Funkcjonariusze norm handlowych w Lancashire wydali ostrzeżenie, że konsumenci nie powinni spożywać tego destylatu jako samodzielnego, ale jako dodatek do koktajli, nalewek czy jako baza do likierów. Zwrócono też uwagę, że należy na etykiecie umieścić powyższą informację (a nawet instrukcję użytkowania) w języku angielskim, aby konsument wiedział jak obchodzić się z produktem i że inne spożycie od zalecanego może zagrażać zdrowiu i życiu. Dan Murphys and Woolworth’s Liquor Group apelują o wycofanie z półek sklepowych spirytusu rektyfikowanego, który nie posiada stosownych adnotacji. Polska jest praktycznie jedynym krajem na świecie produkującym i sprzedającym tego typu alkohol w sklepach i eksportującym go, m.in. do Australii i Wielkiej Brytanii.

Czytaj więcej

Państwowy Monopol Spirytusowy

Można się pokusić o stwierdzenie, że polityka podatkowa państwa w okresie międzywojennym opierała się na rozbudowanym systemie monopoli skarbowych, a na pewno była ona najbardziej charakterystyczna dla okresów, kiedy na czele rządu stał Władysław Grabski lub był w składzie gabinetu rządu. Jednym z tych monopoli, niezwykle istotnym z punktu widzenia wpływów do budżetu państwa, był Państwowy Monopol Spirytusowy (PMS).

Czytaj więcej

Samogon. Historia i sposób jego przyrządzania w warunkach domowych

Ciekawa książka, zarówno pod względem zebranych tu tekstów, jak i doboru ilustracji, przedstawia historię samogonu przede wszystkim w Rosji, a także wizerunek alkoholu i pijaństwa w rosyjskiej (i radzieckiej) literaturze i sztukach plastycznych. Znajdziemy tu m.in. fragmenty książek: Jerofiejewa, Wojnowicza, Szyszkina, Ilfa i Pietrowa, wplecione w narrację odautorską na temat historii mocnych alkoholi. Napisane ze swadą i lekkością, więc czyta się to przyjemnie. Dalej omówiona jest technologia produkcji bimbru głównie na podstawie źródeł rosyjskich, ale uzupełnionych tam gdzie trzeba zdroworozsądkowymi uwagami, bo choć bimber można pędzić ze wszystkiego, to jednak trzeba pamiętać, że po pierwsze może być trucizną, po drugie to materiał łatwopalny. Trzecia część książki to receptury – na bimber i na nalewki.