Stock inwestuje w Lublinie

W lubelskim zakładzie Stocka ma powstać nowa, przyjazna środowisku gorzelnia. Koszt jej budowy szacowany jest na około 120 mln zł. Dzięki planowanej inwestycji Stock będzie mógł produkować w Lublinie 100 tys. l spirytusu dziennie. W gorzelni pracę znajdzie kilkudziesięciu nowych pracowników. Inwestycja, oprócz zastosowania innowacyjnej technologii, wyróżniać się będzie szeregiem pro-ekologicznych rozwiązań.

Czytaj więcej

Stock pomaga

Stock Polska i Medisept podejmują wspólne działania na rzecz walki z pandemią wywołaną przez koronawirusa. Firmy podpisały umowę, w ramach której Stock Polska dostarczy do Medisept wysokoprocentowy alkohol, z którego produkowane będą środki służące do dezynfekcji. Pierwsze dostawy gotowych płynów trafiły już na polski rynek. Stock dostarczy Medisept ponad 150 tys. litrów wysokojakościowego, 96% spirytusu. Dzięki temu na rynek może trafić ponad pół miliona półlitrowych butelek z płynami do odkażania rąk i powierzchni szpitalnych. Transport alkoholu do Medisept odbywa się przy użyciu specjalistycznych cystern, z których każda ma pojemność 28 tys. litrów. Na obecną chwilę, Stock Polska przekazało już 7 cystrern alkoholu.

Czytaj więcej

Polmos Żyrardów pomaga

Polmos Żyrardów, producent wódki Belvedere, we współpracy z Michelin przeprowadził akcję pomocową, wspierającą służby walczące z koronawirusem. Firma nieodpłatnie przekazała 28 tys. l spirytusu 96%, dzięki czemu fabryka Michelin w Olsztynie wyprodukowała 40 tys. l płynu do dezynfekcji o zawartości alkoholu 72%, który zostanie przekazany do m.in. domów pomocy społecznej, szpitali, domów dziecka, noclegowni, hospicjum, policji czy straży pożarnej na terenie Warmii i Mazur oraz Żyrardowa.

2 mln l spirytusu od Diageo

Diageo przeznacza 2 mln l spirytusu, który ma wystarczyć do produkcji ponad 8 mln buteleczek 250 ml z środkami dezynfekcyjnymi. Spirytus będzie dystrybuowany na rynkach, gdzie Diageo jest aktywne jako producent. 500 tys. l zasili Wielką Brytanię i Irlandię, 100 tys. l Włochy, 500 tys. l USA, 50 tys. l Brazylię, 500 tys. l Indie, 100 tys. l Australię i 135 tys. l Kenię.

Absolut pomaga we Francji

Należący do grupy Pernod Ricard szwedzki producent wódki Absolut dostarczył bezpłatnie 70 tys. l czystego spirytusu w ramach pomocy związanej z pandemią koronawirusa. Spirytus trafił do francuskiej firmy Cooper Laboratory, która wyprodukuje z niego 1,8 mln buteleczek o pojemności 50 ml z żelem antybakteryjnym. W Polsce Pernod Ricard jest m.in. właścicielem wódki Wyborowa i ma zakład produkcji spirytusu w Janikowie.

Podole Wielkie Spirytus Rolniczy Ziemniaczany

spirytus wydestylowany w marcu 2019 z kolumny w gorzelni rolniczej Podole Wielkie, przeznaczony głównie na potrzeby dezynfekcji w związku z koronawirusem, ale po dodaniu wody doskonale nadaje się do konsumpcji! Znakomity zapach wypieczonego w ognisku ziemniaka oraz zielonego ziemniaka. Smak słodko-cierpki, nuta kiszonkowa i ogórka. Finisz cierpki, ziemisty, skrobiowy, lekko przypieczony. Butelkowany z mocą 91,3%.

Czytaj więcej

Destylarnie pomagają

Branża alkoholowa stara się pomagać jak może w czasach koronawirusa. Niestety, większość firm nie ma uprawnień do skażania spirytusu, co powoduje, że przekazując w darze szpitalom spirytus muszą płacić pełną wartość podatku akcyzowego i VAT (przykładowo przy 100 l spirytusu jest to 7000 zł). Rozwiązaniem jest przekazanie spirytusu do skażenia w obecności urzędników celnych, ci jednak pracują krótko, więc proces darowizny się wydłuża. Na razie rząd nie wprowadził żadnej szybkiej ścieżki dotyczącej możliwości skażania spirytusu na miejscu w gorzelni czy destylarni.

Czytaj więcej

Ruina rektyfikacji spirytusu w Międzyrzeczu Podlaskim

Jeszcze dekadę temu działał tu wielki zakład – gorzelnia, rektyfikacja, rozlewnia win. Przemysłową część dawnego folwarku XXX w Międzyrzeczu Podlaskim eksploatowały dwie firmy – Surwin z rozlewnią win i siostrzany Alkowin z produkcją spirytusu. Obydwie spółki wciąż zresztą mają adres przy ul. Lubelskiej 67 A, tyle, że upadłe Podlaskie Zakłady Spirytusowe Alkowin Sp z o.o. są w likwidacji. Po wielkim zakładzie produkcyjnym pozostały ruiny.

Czytaj więcej

V Kongres Branży Spirytusowej

Branża spirytusowa ma szansę, by stać się jedną z lokomotyw polskiej gospodarki. Świadczy o tym nie tylko kwota danin jakimi zasila budżet państwa, czy liczba miejsc pracy jakie zapewnia, ale także jej silny wpływ na kilka sektorów gospodarki, takich jak chociażby rolnictwo, czy wkład w budowanie dodatniego bilansu wymiany handlowej naszego kraju. Ważna jest także jej rola w edukacji społecznej poprzez kreowanie modelu odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu. Takie wnioski można wyciągnąć po V Kongresie Branży Spirytusowej, który odbył się 13 listopada w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej

Spirytus Rektyfikowany Luksusowy

spirytus ziemniaczany, co jest rzadkością, moc – 96%. Aromat ostry, zdecydowany, warzywny, z silną nutą chrzanową. Smak słodki, mleczno-ziołowy. Oleisty, bardzo dobrze zbudowany spirytus. Finisz słodki – posmak anyżu i mlecznej białej czekolady. Najlepszy spirytus jaki jest na rynku. Bez problemu da się go próbować bez obniżenia mocy. Po dodaniu wody widać jaki jest gęsty i oleisty, sprawia wizualnie wrażenie wręcz ciężkiego. Woda ujawnia jego ziołowość, koper. A w ustach – nie ma cienia wątpliwości, że to ziemniaczany spirytus, jest skrobiowy, bardzo przyjemnie słodki, delikatny. Jedyny z nim problem jest taki, że jest tak dobry, że szkoda go do nalewek. Zostawię butelkę, będę zaskakiwał gości, jak dobry może być spirytus rektyfikowany.