Casa Noble Cristal

Destylarnia Casa Noble znajduje się w miejscowości La Cofradía. Założycielem i mistrzem destylacji jest Jose Pepe Hermosillo. Mają własne organiczne uprawy agawy w górach na zachód od Jalisco, wyłącznie agawę weber. Ich tequila jest trzykrotnie destylowana, by zapewnić większą łagodność trunku.
Zapach ziemisty, skrobiowy, wytrawnego miodu, czarnej porzeczki. Smak cierpko-słodki, dużo porzeczki, malina, śliwka, miód. Bogata, przyjemna tequila. W finiszu suszone czarne oliwki, nuta octowa, fermentacyjna. Moc – 40%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Don Julio Real

tequila klasy extra añejo, marka należy do Diageo. Zadebiutowała w 1996 roku, zestawiana jest z tequili w wieku 3-5 lat z beczek z amerykańskiego dębu po kanadyjskiej whisky Crown Royal. Butelkowana z mocą 38%. Zapach zaskakująco rześki, słodkie jabłka, trochę sadzy i tytoniu. Smak lekki – jabłka, gruszki, morela, sól i miód. W finiszu jest cierpkość, jest masa soli, jest miód. Finisz długi, jest też ziemistość i tytoń.

25 lat Corralejo

Znana marka tequili Corralejo obchodzi ćwierćwiecze. Powstała w 1996 roku, twórcą marki jest Don Leonardo Rodriguez Moreno, a właścicielem Fraternity Spirits. Destylowana w Hacienda Corralejo, jednej z najstarszych destylarni tequili w Meksyku, założonej w 1755 roku. Robiona wyłącznie ze zbieranej ręcznie odmiany agave Weber, której owoce są gotowane w tradycyjnych kamiennych piecach przez 36 godzin. Do fermentacji używają własnych wyhodowanych kolonii drożdży. Destylacja jest podwójna – najpierw w kolumnie, potem w hiszpańskim miedzianym alembiku. Z okazji jubileuszu wypuszczono 1600 butelek Corralejo 25th Anniversary Extra Añejo o mocy 40%, tequila leżakowała pięć lat w beczkach po żytniej whiskey Templeton Rye, co dało jej unikatowy, ostrzejszy smak. Cena – 249,99 dolarów.

El Mayor Añejo

tequila 100% błękitnej agawy, leżakowanie 18-36 miesięcy w białym amerykańskim dębie. Limitowana edycja, każda butelka numerowana. Słodki zapach miodu, nuta muszkatu, wanilii, śliwki. Smak najpierw cierpki – kwaśne jabłka i gruszki, potem bardziej słodki, miodowy, po korzenne cynamonowe nuty. Finisz cierpki, jabłkowy. Nie ma ziemistości typowej dla wielu tequili, ta jest bardzo owocowa i bardzo smaczna. Butelkowana z mocą 40%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Dookoła świata trunków

8 marca odbyła się degustacja online Dookoła świata trunków. Przykładem do rozmowy o tequili, jej terroir, sposobie uprawy agawy i zamiany zawartych w niej cukrów na alkohol, była Alma Azteca Bianco. Niezwykle delikatna i słodka, obalająca mit, że tequili powinny towarzyszyć limonka i sól. Przykładem grappy była leżakowana przez osiemnaście miesięcy w slawońskim dębie Via Roma Barolo Riserva, aromatyczna, słodka, delikatna, destylowana w zakładzie Zanin w regionie Veneto. Próbowanym koniakiem był Lheraud VSOP, starzony przez pięć lat w beczkach z dębu limuzynowego, połączenie kwiatowej wonności, bakalii i bardziej cierpkich nut tytoniu. Po Francji była Dominikana, temat rumu i słodki, lekki Barceló Imperial, leżakowany w wyselekcjonowanych, najlepszych beczkach z amerykańskiego dębu, waniliowo-czekoladowy, choć z wyraźną skórzastością, jaką dało dojrzewanie w tropikalnym klimacie. I na koniec whisky single malt GlenAllachie 12YO. Dojrzewanie w beczkach po sherry pedro ximenez, sherry oloroso oraz beczkach typu virgin oak. Nuty słodkich gruszek, śliwek, bakalii, ale też drożdżowość i tytoniowa szorstkość.

Cenote

tequila premium, 100% błękitna agawa, marka należy do Stoli Group. Cenote to naturalne studnie, utworzone przez zapadnięcie się porowatego podłoża wapiennego. U starożytnych Majów były to święte studnie, prowadzące do świata boga deszczu Chaaca. Ulokowana na wzgórzach Jalisco destylarnia czerpie wodę właśnie z takiej naturalnej studni, woda jest czysta i miękka dzięki filtracji przez wapienne skały. Dwukrotna destylacja odbywa się w tradycyjnym alembiku, mistrzem destylacji jest Arturo Fuentes. Tequile dojrzewają w amerykańskim dębie, w przypadku białej Blanco są to trzy tygodnie, Reposado dojrzewa trzy miesiące, Añejo przez rok, a Cristalino ponad rok, ale potem jest pozbawiana koloru podczas filtracji aktywnym węglem. Firma produkuje także likier pomarańczowy na bazie tequili – Cenote Green Orange.

Czytaj więcej

Tequila Patrón Roca

Jedyna w kolekcji Patrón linia tequili zestawiana z destylatów, do których agawy były miażdżone metodą zwaną tahona, czyli kamiennym kołem, obracanym przez chodzącego wokół kamiennego basenu osiołka. Z miażdżonej agawy wypływa sok, który jest potem fermentowany. Obecnie jako tequila 100% tahona oznaczane są trunki z pojedynczego obiegu miażdżenia roślin. Cały proces jest ręczny. Wszystkie tequila Patrón Roca są oczywiście w 100% z błękitnej agawy. Przed fermentacją rośliny są pieczone w małych ceglanych piecach przez 79 godzin. Użyte do kruszenia kamienne koło tahona wykonane zostało z wulkanicznej skały i waży dwie tony.

Czytaj więcej

Tequila. Myth, Magic & Spirited Recipes

Autor pisze o produkcji agawy, o związanych z nią prekolumbijskich mitach i bóstwach, ale też sporo miejsca poświęca koktajlom, wykorzystaniu tequili w kuchni czy w cukiernictwie. A ponieważ Karl Petzke jest fotografem, to przede wszystkim są tu świetne zdjęcia, choć trochę mi brakuje zdjęć ludzi zajętych wytwarzaniem tequili, czy uprawą agawy. O ile agawa jako taka rośnie niemal wszędzie, jak Meksyk długi i szeroki, łącznie z północnymi terenami pustynnymi, to szlachetna odmiana agawy błękitnej rośnie niemal wyłącznie na zboczach gór otaczających miasto Tequila, w stanie Jalisco, a także w stanie Tamaulipas. Gleby są tu wulkaniczne, bardzo obfite w minerały. Minimum 51% destylatu w tequili musi pochodzić z błękitnej agawy.

Czytaj więcej

Meksykański wieczór

8 czerwca odbyła się degustacja online narodowych trunków Meksyku. Do spróbowania było pięć tequili oraz mezcal. Tequila z regionu Jalisco, dwie marki tego samego producenta. Tequilera El Triangulo Distillery w Usmajac należy do rodziny Corona Orozco. Pierwsza destylarnia rodziny Corona Orozco powstała w miejscowości Zapotlan El Grande, we wschodniej części stanu Jalisco. Po sześciu latach przeniesiono ją do Usmajac. To około godzina drogi z Guadalajara, stolicy stanu Jalisco. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających. Agawa pochodzi z własnych upraw, ulokowanych w pobliżu destylarni. Firma stosuje nowoczesne, stalowe piece do gotowania agawy. Fermentacja jest dość krótka, trwa ok. 76 godzin, a uzyskany alkohol ma moc 5-7%. Destylacja odbywa się w alembikach, jest dwukrotna. Po pierwszej destylacji uzyskuje się alkohol o mocy 20%, po drugiej – ok. 55%. Łącznie proces destylacji trwa ok. 14 godzin. Firma używa beczek z amerykańskiego i francuskiego dębu o pojemności 200 i 220 l. Stosuje zarówno beczki nowe, jak i po bourbonie czy winach likierowych. Ponownie napełniane beczki są wypalane i tostowane.

Czytaj więcej

Tequila Vampirito

Tequila vampiro, czy też vampirito, to najbardziej popularny meksykański koktajl, bardziej popularny niż tequila sunrise czy margarita. Jest bardzo wiele wersji tego koktajlu, jego najważniejsze składniki to tequila i sangrita. Napoju sangrita nie należy mylić z tanim owocowym winem o tej nazwie. Jest to najczęściej sok ze świeżych pomidorów i pomarańczy (ale bywa też z granatów), doprawiony pikantnymi przyprawami, zwłaszcza papryczkami chilli lub ostrym pieprzem. Barwa krwi zadecydowała o nazwie koktajlu, popularnego już od lat 20. XX wieku.

Czytaj więcej