Don Julio z beczek po Lagavulin

Ukazała się tequila of Don Julio Reposado Double Cask, która finiszowała w beczkach po whisky Lagavulin z Islay. Obydwie marki należą do Diageo i jest to kolejny eksperyment z beczkami po szkockiej whisky, gdyż przed rokiem ukazała się tequila Don Julio z beczek po whisky Buchanan’s Blend, w których spędziła 30 dni. W przypadku dymnej Lagavulin finiszowanie trwało zaledwie 14 dni, co w zupełności wystarczyło by zmienić profil tequili, nabrała ona torfowych nut.

Czytaj więcej

Show Rum Warsaw 2019: od południa do północy

11 maja w Centrum Koneser odbyła się premierowa edycja festiwalu Show Rum Warsaw. Organizator zebrał wcześniej bogate doświadczenie w kolejnych edycjach festiwali Whisky Live Warsaw, więc premiera była w pełni profesjonalna, nie zawiedli wystawcy, liczba odwiedzających była znacznie wyższa niż na festiwalach Rum Love we Wrocławiu, a przede wszystkim nie brakowało rumów i innych trunków, bo była to impreza nie tyle rumowa, co alkoholi tropikalnych, z akcentem cachaça, mezcalu, tequili czy alkoholi leżakowanych w beczkach po rumach. Przestrzeń była na tyle kameralna, że wszystkie prezentowane butelki dałoby się zliczyć. Według mnie było co najmniej 200 różnych rumów do spróbowania, ok. 30 butelek tequili i mezcalu oraz ponad 10 butelek cachaça, a łącznie do spróbowania było ponad 260 różnych alkoholi, z czego około 90% w cenie biletu. Nawet jeśli gdzieś na butelkach zawieszone były ceny, to opiekunowie stoisk i tak hojnie częstowali bezpłatnymi próbkami. Pod względem wyboru impreza była niezwykle udana. Zadbano też o wodę, a nawet o bezpłatne napoje gazowane, które pasowały do rumów.

Czytaj więcej

Jubileuszowe targi ProWein: Marihuana jest na fali

To była dwudziesta piąta edycja targów ProWein. Zorganizowane w dniach 17-19 marca w Düsseldorfie, cieszyły się rekordową frekwencją i rekordową liczbą wystawców. Imprezę odwiedziło ponad 61 tys. osób ze 142 państw, a ponieważ targi nie są otwarte dla publiczności, więc były to wyłącznie osoby z branży alkoholowej – producenci, sprzedawcy, negocjanci, winiarze, dziennikarze plus producenci akcesoriów, jak: kieliszki, karafki, butelki, etykiety etc. Było 6900 wystawców z 64 krajów. Ile było prezentowanych butelek? Tego nikt nie zliczy, można jednak z powodzeniem przyjąć, że ponad pół miliona. Nikt tego nie ogarnie, nikt tego nie spróbuje, ale każdy liczy na swoje pięć minut, że zostanie dostrzeżony.

Czytaj więcej

Vodquila

mieszanka zbożowej wódki i tequili, produkowana w USA przez firmę Red Eye Louie’s. W aromacie dużo tequili i nieco wanilii. Smak słodko-słono-ziemisty. Finisz też, słodycz przyjemna, śmietanowa. Moc – 40%. Firma ma też w ofercie Rumquila – połączenie tequili i odleżakowanego rumu z Portoryko.

AC/DC Thunderstruck

Fabrica de Tequilas Finos S.A. w połowie 2016 roku przygotowała dla grupy AC/DC trzy tequile – Blanco, Reposado i Añejo. „Thunderstruck” to tytuł jednego z przebojów grupy AC/DC z 1990 roku I tak nazywa się trunek z logo zespołu. Butelkowane z mocą 40%, w 100% z błękitnej agawy. Nie są to wybitne tequile. W wersji Blanco w aromacie czuć lakier, ziemistość, słodkie jagody, czarne porzeczki. Smak ziemisty, masło orzechowe. Finisz krótki, miodowy, liściasty. W wersji Reposado aromat jest bardzo delikatny, nuta orzecha laskowego, mokrych liści, liści porzeczki, glina. W ustach słona i ziemista, liście, solanka. Finisz lekko piekący – pieprz biały, wciąż liście.

Czytaj więcej

Degustacja tequili Milagro

Milagro to marka tequili z Jalisco, należy do szkockiego producenta whisky William Grant & Sons. Za jej produkcję odpowiada Pedro Juarez, master distiller z ponad trzydziestopięcioletnim doświadczeniem. Robiona jest wyłącznie z błękitnej agawy. Piñas agawy są gotowane w tradycyjnym ceglanym piecu przez 36 godzin. Fermentacja jest otwarta. Destylacja najpierw w alembiku, potem w kolumnie. Klasyczne wersje to: Silver, Reposado (3-6 miesięcy leżakowania w amerykańskim dębie) i Añejo (14-24 miesiące leżakowania). Jest też linia Reserve, gdzie dodatkowo wykorzystano leżakowanie w dębie francuskim, a wersja Barrel Reserve Silver spędziła 30 dni w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu i potem została pozbawiono koloru przez filtrację. Najdroższa tequila Milagro Unico, to blend wersji Reposado i Añejo, poddany następnie specjalnej filtracji i utlenieniu.

Czytaj więcej

Gran Patrón Platinum

niezwykła biała tequila z segmentu superpremium, trzykrotnie destylowana, leżakowana przez krótki czas w dębowych beczkach, potem odfiltrowana by pozbawić ją koloru wyciągniętego z drewna. W aromacie ziemistość, wędzone śliwki, pieczone jabłka. Smak bardzo delikatny, zaskakujący – mięta, czekoladka z miętą, w finiszu dochodzi sól, mech, orzeszki piniowe. Moc – 40%.

Mayahuel

Prekolumbijska bogini pulque, czyli napoju alkoholowego wytwarzanego z przefermentowanego soku agawy. Postacie osób pijących pulque przedstawiają m.in. malowidła z piramidy w Cholula, datowanej na 200 rok n.e. Posąg przedstawiający Mayahuel znaleziono w Wielkiej Piramidzie w Tenochtitlan, stolicy azteckiego imperium. Według wierzeń Azteków, Mayahuel miała czterysta dzieci, przedstawianych jako pijane króliki, które poiła pulque zamiast mlekiem. Jak można wyczytać w Wikipedii, Centzon Totochtin (czyli w języku nahuatl czterysta królików) uosabia pijaństwo i poszczególne stopnie upojenia alkoholowego. „Czterysta królików odpowiadało ilości nastrojów, jakie może wywołać pijaństwo. Indiańskie przysłowie mówi, że każdy ma swojego królika. Królik odpowiada za to, czy pijany staje się smutny, wesoły, lubieżny, gadatliwy, agresywny, bezwstydny itp.”.

Degustacja tequili Padre Azul

Luksusowa marka tequili, stworzona w Innsbrucku, destylowana i butelkowana w Jasilico. Sprzedawana w pięknych ręcznie wykonanych butelkach, na które naciągnięto skórę, z masywnym korkiem zwieńczonym metalową czaszką. Oferowana także w specjalnych metalowych walizkach, w których umieszczono trzy warianty tequili i kieliszki. Mistrzem destylacji jest Alberto Partida Plascencia. Błękitne agawy pieczone są w tradycyjnym ceglanym piecu w niskich temperaturach, tak by zachować całość zawartych w roślinie cukrów. Otrzymany alkohol jest wyjątkowo delikatny i aromatyczny. Oferowane wersje to: Blanco, Reposado i Añejo oraz w bardzo limitowanych ilościach, w krysztale Swarovskiego – Extra Añejo.

Czytaj więcej

Patron Burdeos

Wspaniała tequila, minimum dwudziestoletni destylat, amerykański i francuski dąb, a potem finisz w beczkach po winach bordeaux. Niesamowity aromat rodzynek, starego koniaku, miodu i bardzo delikatna nutka ziemistości. W smaku miód, ziemistość, wiśnie, finisz to czekoladki z wiśniówką, ziemistość, orzeszki ziemne. Butelkowana z mocą 40%.

Jose Cuervo Reserva de la Familia 2014

Jeden ze skarbów piwnic Jose Cuervo. Aromat bardzo delikatny, najpierw czujemy strony starej księgi, egzotyczne drewno (heban), egzotyczne suszone, kandyzowane owoce (może papaja), aromatyczne herbaty, orzeszki coli, rześkość amerykańskiego dębu. Smak niezwykle delikatny, mineralny, oleisty, morskie trawy, w finiszu trochę soli i bataty. Wspaniała. Butelkowana z mocą 38%.

Jose Cuervo Platino

Znakomita tequila, rocznikowana, wypuszczona w serii Reserva de La Familia, wydestylowana z wyselekcjonowanych, starych pinii agawy. Butelkowana z mocą 40%. W nosie: miód, żywica, ziemistość, melon, pieczony banan, podsumowując jest bardzo słodko. W smaku delikatna, słodka, orzeźwiająca, jak sok ze słodkiej pomarańczy, pomelo. Finisz to woda z miodem i mineralność, ziemistość.