Gran Patrón Platinum

niezwykła biała tequila z segmentu superpremium, trzykrotnie destylowana, leżakowana przez krótki czas w dębowych beczkach, potem odfiltrowana by pozbawić ją koloru wyciągniętego z drewna. W aromacie ziemistość, wędzone śliwki, pieczone jabłka. Smak bardzo delikatny, zaskakujący – mięta, czekoladka z miętą, w finiszu dochodzi sól, mech, orzeszki piniowe. Moc – 40%.

Mayahuel

Prekolumbijska bogini pulque, czyli napoju alkoholowego wytwarzanego z przefermentowanego soku agawy. Postacie osób pijących pulque przedstawiają m.in. malowidła z piramidy w Cholula, datowanej na 200 rok n.e. Posąg przedstawiający Mayahuel znaleziono w Wielkiej Piramidzie w Tenochtitlan, stolicy azteckiego imperium. Według wierzeń Azteków, Mayahuel miała czterysta dzieci, przedstawianych jako pijane króliki, które poiła pulque zamiast mlekiem. Jak można wyczytać w Wikipedii, Centzon Totochtin (czyli w języku nahuatl czterysta królików) uosabia pijaństwo i poszczególne stopnie upojenia alkoholowego. „Czterysta królików odpowiadało ilości nastrojów, jakie może wywołać pijaństwo. Indiańskie przysłowie mówi, że każdy ma swojego królika. Królik odpowiada za to, czy pijany staje się smutny, wesoły, lubieżny, gadatliwy, agresywny, bezwstydny itp.”.

Degustacja tequili Padre Azul

Luksusowa marka tequili, stworzona w Innsbrucku, destylowana i butelkowana w Jasilico. Sprzedawana w pięknych ręcznie wykonanych butelkach, na które naciągnięto skórę, z masywnym korkiem zwieńczonym metalową czaszką. Oferowana także w specjalnych metalowych walizkach, w których umieszczono trzy warianty tequili i kieliszki. Mistrzem destylacji jest Alberto Partida Plascencia. Błękitne agawy pieczone są w tradycyjnym ceglanym piecu w niskich temperaturach, tak by zachować całość zawartych w roślinie cukrów. Otrzymany alkohol jest wyjątkowo delikatny i aromatyczny. Oferowane wersje to: Blanco, Reposado i Añejo oraz w bardzo limitowanych ilościach, w krysztale Swarovskiego – Extra Añejo.

Czytaj więcej

Patron Burdeos

Wspaniała tequila, minimum dwudziestoletni destylat, amerykański i francuski dąb, a potem finisz w beczkach po winach bordeaux. Niesamowity aromat rodzynek, starego koniaku, miodu i bardzo delikatna nutka ziemistości. W smaku miód, ziemistość, wiśnie, finisz to czekoladki z wiśniówką, ziemistość, orzeszki ziemne. Butelkowana z mocą 40%.

Jose Cuervo Reserva de la Familia 2014

Jeden ze skarbów piwnic Jose Cuervo. Aromat bardzo delikatny, najpierw czujemy strony starej księgi, egzotyczne drewno (heban), egzotyczne suszone, kandyzowane owoce (może papaja), aromatyczne herbaty, orzeszki coli, rześkość amerykańskiego dębu. Smak niezwykle delikatny, mineralny, oleisty, morskie trawy, w finiszu trochę soli i bataty. Wspaniała. Butelkowana z mocą 38%.

Jose Cuervo Platino

Znakomita tequila, rocznikowana, wypuszczona w serii Reserva de La Familia, wydestylowana z wyselekcjonowanych, starych pinii agawy. Butelkowana z mocą 40%. W nosie: miód, żywica, ziemistość, melon, pieczony banan, podsumowując jest bardzo słodko. W smaku delikatna, słodka, orzeźwiająca, jak sok ze słodkiej pomarańczy, pomelo. Finisz to woda z miodem i mineralność, ziemistość.

Zymomonas mobilis

Specyficzna bakteria, która przyspiesza fermentację alkoholową. Lubi klimat ciepły i tropikalny, występuje m.in. na agawie, w trzcinie cukrowej, palmach czy kakaowcach. Korzystają z jej upodobań w Meksyku, dzięki zymomonas mobilis fermentacja pulque trwa tylko 24 godziny, dotyczy to wszystkich alkoholi destylowanych z różnych odmian agawy, jak: tequila, mezcal, sotol i inne. Także w Afryce uczestniczy w fermentacji wina palmowego. Daje specyficzny aromat gnijących jabłek, lubiany przez niektórych kraftowych producentów piwa czy cydru, którzy specjalnie wprowadzają do brzeczki zymomonas mobilis. Ten aromat, to efekt przerabiania cukru, obecność bakterii prowadzi do powstawania kwasu pirogronowego, towarzyszącego fermentacji.

Jose Cuervo Reserva de la Familia The Rolling Stones Tour Pick

W lutym 2016 roku Jose Cuervo wypuściło dwie specjalne edycje butelek w hołdzie zespołowi Rolling Stones i jego tournée po Ameryce w 1972 roku. The Rolling Stones smakowali koktajli Cuervo Tequila Sunrise w barze The Trident w San Francisco, podczas swojej trasy koncertowej i został on przyjęty jako „oficjalny koktajl trasy”. Drink towarzyszył zespołowi w 32 miastach, na 48 koncertach. Wypuszczono dwie tequile, białą The Special Edition Rolling Stones Jose Cuervo Especial i starzoną Collector’s Edition Reserva de la Familia. Butelki są ręcznie numerowane, zamknięte w pamiątkowej czerwonej skrzynce z symbolem zespołu.

Czytaj więcej

Dulce Dorado

słodkie złoto, jak można tłumaczyć nazwę tego likieru, w którym do tequili 100% Blue Agave dodano miód, wanilię i inne przyprawy korzenne. Aromat ziemisty i miodowy. Smak bardzo miodowy, likierowy. Moc – 35%.

Smaki i aromaty Meksyku

W mroźny poniedziałkowy wieczór 5 lutego zagościły meksykańskie smaki i aromaty w Kicie Koguta. Spotkanie poprowadził Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”. Dowiedzieliśmy się m.in., że wbrew rozpowszechnionym opiniom agawa nie jest kaktusem, biologicznie bliżej jej do szparagów niż kaktusów; agawa potrafi dożywać ponad stu lat, a zakwita pierwszy raz po 8-10 latach, od co najmniej 2000 lat wykorzystywana jest do produkcji alkoholu. Bohaterami wieczoru były trunki wytwarzane z agawy (tequila) i agavácea dasylirion, zwanej dziką agawą, choć nie należy do rodziny agaw – sotol. Krok po kroku poznawaliśmy proces powstawania tequili i sotolu. Każdy z uczestników otrzymał książkę o meksykańskich bandidos „Bandyci Rodrigues”, autorstwa Łukasza Gołębiewskiego, który wielokrotnie podróżował po Meksyku.

Czytaj więcej

Już dziś – degustacja alkoholi z Meksyku

Zapraszamy na arcyciekawą degustację trunków prosto z Meksyku >> tequila vs sotol. Już dziś o godz. 19.00 w Kita Koguta, ul. Krucza 6/14 Warszawa. Tequila Lunazul oraz jedyny sotol w Polsce – Sotol – Hacienda de Chihuahua.
Alkohole wieczoru:
• Hacienda de Chihuahua Sotol Mesteno (51% Agavacea)
• Hacienda de Chihuahua Sotol Añejo
• Lunazul Tequila Blanco 100% de Agave
• Reposado 100% de Agave
• Lunazul Tequila Añejo 100% de Agave

Brown-Forman

to jeden z czołowych koncernów alkoholowych, amerykańska spółka o zasięgu globalnym z siedzibą w Louisville. Właściciel m.in. tak znanych marek jak: Jack Daniel’s, Gentelman Jack, Finlandia Vodka, Maximus Vodka, Woodford Reserve Bourbon, Canadian Mist, Early Times, Old Forester, Korbel Champagne, Chambord, Casa Herradura, Pepe Lopez, El Jimador i wiele innych. Działając w wielu krajach Brown-Forman zatrudnia obecnie blisko 4000 ludzi.

Czytaj więcej

Pernod Ricard finalizuje przejęcie Avión Spirits

Avión Spirits, to producent popularnej, zwłaszcza w USA, a w Europie we Francji, marki tequili o tej samej nazwie. Historia tej transakcji sięga 2011 roku, kiedy Pernod Ricard uwtorzył spółkę joint venture z Avión Spirits, potem w 2014 roku koncern objął 84% udziałów w destylarni. Markę Avión stworzył Ken Austin, za produkcję odpowiada rodzina Lopez, od pięciu pokoleń związana z tequilą.
Pernod Ricard jest m.in. właścicielem marki tequili Olmeca i Olmeca Altos. Jesienią ubiegłego roku koncern przejął większościowe udziały w marce mezcalu Del Maguey.

Sierra w dymnej odsłonie

Marka tequili Sierra Milenario poszerzył gamę produktów o edycję dymną. Do produkcji trunku użyto procesu wędzenia drewnem mesquite. Tequila powstaje w rodzinnej destylarni Sierra Unidas w Jalisco. Po powolnym gotowaniu wyłącznie błękitnej odmiany agawy, przez 24 godziny w piecach ze stali nierdzewnej, pulpa zostaje umieszczona w perforowanym pojemniku ze stali nierdzewnej o podwójnym dnie. Pod pojemnikiem układa się szczapy mesquite i dębu meksykańskiego. Dym jeszcze przed fermentacją przez osiem godzin przechodzi przez perforacje i nasącza pulpę z agawy. Jak rekomenduje producent, Sierra Milenario Fumado Tequila ma czysty i ostry aromat agawy z owocowym smakiem i odrobiną chilli. Butelkowana z mocą 41,5%. Twórcą jest master distiller, Rodolfo Gonzalez.

WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej