WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Mezcal + tequila = mezquila

Sammy Hagar, były wokalista zespołu Van Halen oraz Adam Levine, gwiazda Maroon 5, nawiązali współpracę w celu stworzenia nowego trunku, który nazwali Santo Puro Mezquila. Na trunek składa się mieszanka 100% agawy niebieskiej odmiany Tequilana Weber i 100% agawy Espadon – odmiana wąskolistna. Jak rekomenduje producent, aromat jest intensywny – agawa (ziemisty, dymny i nuta ziół), smak łagodny, ziołowy, przydymiony, lekko kwiatowy, owocowy i delikatnie słony. Mezquila powstała w gorzelni El Viejito pod okiem master distillera Juana Eduarda Nuñeza.

Warsztaty kuchni meksykańskiej z tequilą

7 lutego Dos Tacos zaprasza na warsztaty kuchni meksykańskiej. Szefowa kuchni, Señora Isabela Balderas, będzie uczyć jak przyrządzać tradycyjne dania pochodzące z jej rodzinnych stron, a w przerwach zawodowy barman przygotuje degustację trzech gatunków tequili – blanco, reposado i añejo, oraz opowie kilka słów o historii i sposobach picia tego trunku. Uczestnicy otrzymają certyfikat i prezent. Trzy godziny zajęć praktycznych, przystawka, dania główne, salsy i deser. Miejsce: Jasna 22, Warszawa. Godz. 18.30-21.30. Koszt: 199 zł. Rezerwacja: kontakt@dostacos.pl.

Jubileuszowe Jose Cuervo

Edycja limitowana – Jose Cuervo 250 Aniversario – wypuszczona z okazji 250. rocznicy zalegalizowania pierwszej tequili na świecie. Trunek został stworzony w ukłonie dla zespołu Rolling Stones i ich piosenki „Tequila Sunrise”. Butelka ozdobiona jest symbolem zespołu – wystawiony język, który został wykonany z czternastokaratowego złota. Butelkę pokrywają kolce, a korek jest wykonany z dmuchanego szkła. Całość zapakowano w skórzany pokrowiec w kształcie gitary. Tequila dojrzewała w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez okres co najmniej trzech lat plus dodatkowy rok spędziła w beczkach po sherry. Cena tej limitowanej edycji to 4000 USD, a wypuszczono jedynie 25 butelek.

Clase Azul

tequila z segmentu super premium. Każda ceramiczna butelka jest ręcznie robiona na niewielkim obrotowym kole. Agawy błękitnej odmiany pochodzą z organicznych plantacji na wzgórzach Jalisco (tzw. Highlands), przed zbiorem dojrzewają przez minimum dziewięć lat. Proces gotowania piñas przed fermentacją – w tradycyjnym piecu – trwa 72 godziny. Do fermentacji wykorzystywana jest własna, rodzinna, kolonia drożdży, która odpowiada za egzotyczne aromaty trunku. Destylowana w kolumnach, dojrzewa w beczkach po bourbonie i po sherry. Kolekcja obejmuje tequile: Clase Azul Plata, Clase Azul Reposado, Clase Azul Añejo oraz Clase Azul Ultra. Ta ostatnia dojrzewa przez pięć lat w beczkach po sherry, a wypuszczanych jest zaledwie 100 butelek rocznie – każda ozdobiona medalionem wykonanym ze złota i srebra. W nosie miód i lekka ziemistość, w ustach dodatkowo gorzka czekolada. Absolutna rewelacja.

Moët Hennessy inwestuje w tequilę

Moët Hennessy wraz z rodzinną destylarnią Gallardo połączą się w realizacji wspólnego przedsięwzięcia, którego efektem będzie wypuszczenie tequili Volcan de mi Tierra. W pierwszej połowie 2017 roku powinny pojawić się na rynku wersje Blanco i Cristalino. Destylarnia leży nieopodal wulkanu Tequila. Znajdują się tu idealne gleby do uprawy niebieskiej agawy. Gorzelnia w ramach współpracy ma przejść gruntowną modernizację.

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Tequila Rammstein

Zespół Rammstein z Niemiec wypuścił swoją tequilę klasy reposado. Trunek leżakował w beczkach z francuskiego dębu co najmniej osiem miesięcy. Jak rekomenduje zespół Rammstein na swojej stronie www, ma aromat konserwowanych owoców, agawy, wanilii, karmelu, a smak gładki i słodki. Butelka „ubrana” jest w skórzany pokrowiec, sznurowany ręcznie z tyłu. Zakrętka została zrobiona z żeliwa i opatrzona logo zespołu. Dostępna w Niemczech i niektórych krajach Europy oraz na stronie zespołu www.shop.rammstein.de/en/catalog/product_info.html?products_id=1410. Cena 79 euro.

Montezuma

tania tequila typu mixto, produkowana przez firmę o takiej samej nazwie, butelkowana w USA i dedykowana na tamtejszy rynek z myślą o koktajlach. W wersji Sliver: aromat bardzo delikatny, lekko ziemisty, ziemniaczany, cytrusowy, smak delikatny, słodki, z nutą nugatu. W wersji Gold: aromat lekko rumowy, posmak kukurydziany, ziarnisty, do tequili to nie jest podobne.

Czytaj więcej

Herencia Mexicana

tequila klasy premium, produkowana przez Distillery Agave Tequilana Productores y Comercializadores, w 100 % z błękitnej agawy, pieczonej w tradycyjnych piecach z cegły, następnie destylowanej w starych kotłach i leżakowanej w dębowych beczkach. Destylarnia powstała w 1892 roku w Jalisco. Tequila dostępna jest w wersjach: Blanco, Reposado, Añejo i Extra Añejo. Ta ostatnia sprzedawana jest w wersjach rocznikowych, w numerowanych butelkach.

Czytaj więcej

Don Anselmo

flagowy produkt Destiladora de Agave Azul, firmy założonej w 1930 roku w San Juanito de Escobedo przez Don Anselmo Garcia. Firma cały czas pozostaje w rodzinnych rękach, wytwarza tequile w 100% z błękitnej agawy, a poza Don Anselmo maja marki: El Pial, La Tarea i Chulavista. Agawy na tequilę gotują się przez 12 godzin, a potem przez 72 godziny trwa proces ich fermentacji. Destylowana jest w dużych stalowych kolumnach, a do starzenia wykorzystywane są głównie beczki po bourbonie. Tequila Don Anselmo oferowana jest w wersjach: Blanco, Reposado i Añejo. W aromacie toffi i mleczna czekolada z orzechami, dużo orzechów laskowych. W ustach w pierwszej chwili słodka, potem szorstka, na koniec landrynkowa. W finiszu mleczna czekolada, ziarna kakao.

Czytaj więcej

Arette

marka eleganckiej tequili, robionej w całości z błękitnej agawy przez destylarnię El Llano z miasta Tequila, która powstała w 1926 roku. Są dwie linie – Artesanal sprzedawana w butelkach do win, ręcznie dekorowanych oraz tańsza Arette. Wersja Arette Gran Añejo Artesanal leżakuje ponad 36 miesięcy w beczkach z białego amerykańskiego dębu, w obydwu seriach dostępne są też tequile: silver, reposado i añejo. Charakteryzuje je intensywny, przydymiony smak. Destylacja odbywa się w alembikach ze stali nierdzewnej, wersje reposado i añejo leżakują w beczkach po Jacku Daniel’sie, Reposado przez dziewięć miesięcy, añejo przez minimum osiemnaście miesięcy  w dwóch różnych beczkach (Jack Daniel’s i Early Times). Wersja Arette Blanco ma bardzo delikatny i rześki aromat, wyraźnie czuć w nim przefermentowaną agawę.

Czytaj więcej

Degustacja tequili Tres Generationes

Marka wprowadzona na rynek w 1973 roku przez potentata na rynku tequili, firmę Sauza, dla uczczenia trzech pokoleń destylatorów z rodziny Sauza, a także stulecia założonej w 1873 roku firmy. Trzy pokolenia i trzech mistrzów destylacji: Don Cenobio, Don Eladio i Don Javier Sauza. Tequila robiona w 100% z ręcznie zbieranej błękitnej agawy, trzykrotnie destylowana w zakładzie La Perseverancia, starzona w beczkach z białego amerykańskiego dębu.

Czytaj więcej

Ocho

tequila produkowana przez Carlosa Camarenę, którego rodzina od trzech pokoleń zajmuje się uprawą agawy i produkcją tequili, oraz jego partnera, Tomasa Estesa. Ocho to po hiszpańsku osiem, jest blendem ośmiu różnych tequili, do wyprodukowania jednego litra zużywa się ośmiu kilogramów agawy, która dorastała przez osiem lat, wersja Reposado dojrzewa przez osiem godzin i osiem dni. Zamierzeniem Producenta jest by tequila oddawała charakter terroir, region uprawy agawy. Destylowana w małych alembikach w destylarni La Alteña, w 100% z błękitnej agawy. Mają w ofercie sześć odmian tequili: Blanco, Reposado, Curado, dwa rodzaje Añejo i Extra Añejo, wszystkie w wersjach vintage – rocznikowych, ze wskazaniem konkretnej parceli, na której dojrzewały agawy. Aromat ziemisty, nawet ziemniaczany, wyrazisty, też lekko słodowy. W smaku słodka, niezwykle delikatna, wpada w posmak słodkich winogron. Bardzo oryginalna.

Czytaj więcej

Viviana La Mexicana

zestaw różnych limitowanych edycji tequili, wytwarzanych ręcznie przez Feliciano Vivanco y Asociados z Arandas, w stanie Jalisco. 100 błękitnej agawy z własnych upraw, opiekanie w tradycyjnych piecach z cegły, potem długa fermentacja i destylacja w małym miedzianym alembiku. W wersjach reposado i añejo dojrzewa w beczkach po Bourbonie Jack Daniel’s. Oferowane wersje: Blanco, Reposado i Añejo. Ta ostatnia w bardzo limitowanych edycjach, w wersji single cask, w której spędziła sześć lat. Po takim okresie, w ciepłym i wilgotnym klimacie Jalisco, w beczce pozostało już tak mało trunku, że udało się napełnić tylko 72 butelki. Aromat charakterystyczny dla agawy – miodowo-ziemisty, z nutą kwiatową. W ustach jest znakomicie – kawa i kakao, agrest i wiśnia, miód i dżem pomarańczowy. Finisz – dębina i orzechy laskowe oraz biała czekolada. Perfekcja.

Cabeza

biała tequila, 100% błękitnej agawy. Powstaje w El Ranchito Distillery w Arandas. Pracuje tu już piąte pokolenie plantatorów agawy, a mistrzem destylacji jest Jose Manual Vivanco. Wykorzystują wyłącznie agawy z własnych upraw, mają ok. 100 akrów na stokach w okolicy Arandas. Agawy pieczone są przez 24 godziny w tradycyjnych piecach z cegieł, długi proces fermentacji odbywa się w miesiącach zimowych z udziałem szampańskich drożdży. Destylacja jest dwukrotna w miedzianych alembikach, po drugiej destylacji alkohol ma moc zaledwie 55-56% i nie jest już filtrowany. Przed butelkowaniem moc jest obniżana do 43%. Aromat jest niezwykle rześki: agawy, ziół, skoszonej trawy, miodu. Smak wyrazisty, ale nic ziemistego, słodki, nuty pomarańczy, mandarynki. Przyjemnie rozgrzewa.