Tequila Mi Campo Reposado

Dwukrotnie destylowana tequila z Jalisco, 100% błękitnej agawy, nietypowe leżakowanie – w beczkach po winach. Zapach bardzo słodki – wanilia, maliny, budyń malinowy, cukier puder. Smak truskawkowej gumy balonowej, miodu. Bardzo delikatna, słodka, z masłem orzechowym i lukrem w finiszu. Moc – 40%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

25 lat Corralejo

Znana marka tequili Corralejo obchodzi ćwierćwiecze. Powstała w 1996 roku, twórcą marki jest Don Leonardo Rodriguez Moreno, a właścicielem Fraternity Spirits. Destylowana w Hacienda Corralejo, jednej z najstarszych destylarni tequili w Meksyku, założonej w 1755 roku. Robiona wyłącznie ze zbieranej ręcznie odmiany agave Weber, której owoce są gotowane w tradycyjnych kamiennych piecach przez 36 godzin. Do fermentacji używają własnych wyhodowanych kolonii drożdży. Destylacja jest podwójna – najpierw w kolumnie, potem w hiszpańskim miedzianym alembiku. Z okazji jubileuszu wypuszczono 1600 butelek Corralejo 25th Anniversary Extra Añejo o mocy 40%, tequila leżakowała pięć lat w beczkach po żytniej whiskey Templeton Rye, co dało jej unikatowy, ostrzejszy smak. Cena – 249,99 dolarów.

El Mayor Añejo

tequila 100% błękitnej agawy, leżakowanie 18-36 miesięcy w białym amerykańskim dębie. Limitowana edycja, każda butelka numerowana. Słodki zapach miodu, nuta muszkatu, wanilii, śliwki. Smak najpierw cierpki – kwaśne jabłka i gruszki, potem bardziej słodki, miodowy, po korzenne cynamonowe nuty. Finisz cierpki, jabłkowy. Nie ma ziemistości typowej dla wielu tequili, ta jest bardzo owocowa i bardzo smaczna. Butelkowana z mocą 40%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Espolón Reposado

tequila 3-5 miesięcy leżakowana w nowym amerykańskim dębie. Nuta miodu, ziół, wanilii, lekko też pop-cornu. Smak bardzo przyjemny, delikatny, jabłka, woda miodowa, lekko mięta, orzechy laskowe. Finisz rozgrzewający – miód z imbirem, tytoń, orzechy, delikatnie maliny. Moc – 40%. W Polsce w ofercie Coca-Cola HBC.

Espolón Blanco

Niestarzona tequila, 100% błękitnej agawy, robiona głównie do USA i na rynki eksportowe. Aromat lekko przypalony, przydymiony, ziemisty i słodko-miodowy. Smak słodki, miodowo-orzechowy. W finiszu dużo miodu, orzechy laskowe, ziemistość. Moc – 40%. W Polsce w ofercie Coca-Cola HBC.

Dookoła świata trunków

8 marca odbyła się degustacja online Dookoła świata trunków. Przykładem do rozmowy o tequili, jej terroir, sposobie uprawy agawy i zamiany zawartych w niej cukrów na alkohol, była Alma Azteca Bianco. Niezwykle delikatna i słodka, obalająca mit, że tequili powinny towarzyszyć limonka i sól. Przykładem grappy była leżakowana przez osiemnaście miesięcy w slawońskim dębie Via Roma Barolo Riserva, aromatyczna, słodka, delikatna, destylowana w zakładzie Zanin w regionie Veneto. Próbowanym koniakiem był Lheraud VSOP, starzony przez pięć lat w beczkach z dębu limuzynowego, połączenie kwiatowej wonności, bakalii i bardziej cierpkich nut tytoniu. Po Francji była Dominikana, temat rumu i słodki, lekki Barceló Imperial, leżakowany w wyselekcjonowanych, najlepszych beczkach z amerykańskiego dębu, waniliowo-czekoladowy, choć z wyraźną skórzastością, jaką dało dojrzewanie w tropikalnym klimacie. I na koniec whisky single malt GlenAllachie 12YO. Dojrzewanie w beczkach po sherry pedro ximenez, sherry oloroso oraz beczkach typu virgin oak. Nuty słodkich gruszek, śliwek, bakalii, ale też drożdżowość i tytoniowa szorstkość.

Poznajemy świat mocnych alkoholi

Zapraszamy 8 marca o godz. 19.30 na degustację edukacyjną – Poznajemy świat mocnych alkoholi. Spróbujemy: Alma Azteca Tequila Blanco, Via Roma Grappa Barolo Riserva, Lheraud Cognac VSOP, Barceló Imperial Ron Dominicano oraz GlenAllachie 12YO. Udział w degustacji – 5 sampli po 20 ml, koszt 50 zł. Liczba miejsc ograniczona, decyduje pierwszeństwo zapisu.

Cenote

tequila premium, 100% błękitna agawa, marka należy do Stoli Group. Cenote to naturalne studnie, utworzone przez zapadnięcie się porowatego podłoża wapiennego. U starożytnych Majów były to święte studnie, prowadzące do świata boga deszczu Chaaca. Ulokowana na wzgórzach Jalisco destylarnia czerpie wodę właśnie z takiej naturalnej studni, woda jest czysta i miękka dzięki filtracji przez wapienne skały. Dwukrotna destylacja odbywa się w tradycyjnym alembiku, mistrzem destylacji jest Arturo Fuentes. Tequile dojrzewają w amerykańskim dębie, w przypadku białej Blanco są to trzy tygodnie, Reposado dojrzewa trzy miesiące, Añejo przez rok, a Cristalino ponad rok, ale potem jest pozbawiana koloru podczas filtracji aktywnym węglem. Firma produkuje także likier pomarańczowy na bazie tequili – Cenote Green Orange.

Czytaj więcej

Tequila Patrón Roca

Jedyna w kolekcji Patrón linia tequili zestawiana z destylatów, do których agawy były miażdżone metodą zwaną tahona, czyli kamiennym kołem, obracanym przez chodzącego wokół kamiennego basenu osiołka. Z miażdżonej agawy wypływa sok, który jest potem fermentowany. Obecnie jako tequila 100% tahona oznaczane są trunki z pojedynczego obiegu miażdżenia roślin. Cały proces jest ręczny. Wszystkie tequila Patrón Roca są oczywiście w 100% z błękitnej agawy. Przed fermentacją rośliny są pieczone w małych ceglanych piecach przez 79 godzin. Użyte do kruszenia kamienne koło tahona wykonane zostało z wulkanicznej skały i waży dwie tony.

Czytaj więcej

Tequila. Myth, Magic & Spirited Recipes

Autor pisze o produkcji agawy, o związanych z nią prekolumbijskich mitach i bóstwach, ale też sporo miejsca poświęca koktajlom, wykorzystaniu tequili w kuchni czy w cukiernictwie. A ponieważ Karl Petzke jest fotografem, to przede wszystkim są tu świetne zdjęcia, choć trochę mi brakuje zdjęć ludzi zajętych wytwarzaniem tequili, czy uprawą agawy. O ile agawa jako taka rośnie niemal wszędzie, jak Meksyk długi i szeroki, łącznie z północnymi terenami pustynnymi, to szlachetna odmiana agawy błękitnej rośnie niemal wyłącznie na zboczach gór otaczających miasto Tequila, w stanie Jalisco, a także w stanie Tamaulipas. Gleby są tu wulkaniczne, bardzo obfite w minerały. Minimum 51% destylatu w tequili musi pochodzić z błękitnej agawy.

Czytaj więcej

Meksykański wieczór

8 czerwca odbyła się degustacja online narodowych trunków Meksyku. Do spróbowania było pięć tequili oraz mezcal. Tequila z regionu Jalisco, dwie marki tego samego producenta. Tequilera El Triangulo Distillery w Usmajac należy do rodziny Corona Orozco. Pierwsza destylarnia rodziny Corona Orozco powstała w miejscowości Zapotlan El Grande, we wschodniej części stanu Jalisco. Po sześciu latach przeniesiono ją do Usmajac. To około godzina drogi z Guadalajara, stolicy stanu Jalisco. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających. Agawa pochodzi z własnych upraw, ulokowanych w pobliżu destylarni. Firma stosuje nowoczesne, stalowe piece do gotowania agawy. Fermentacja jest dość krótka, trwa ok. 76 godzin, a uzyskany alkohol ma moc 5-7%. Destylacja odbywa się w alembikach, jest dwukrotna. Po pierwszej destylacji uzyskuje się alkohol o mocy 20%, po drugiej – ok. 55%. Łącznie proces destylacji trwa ok. 14 godzin. Firma używa beczek z amerykańskiego i francuskiego dębu o pojemności 200 i 220 l. Stosuje zarówno beczki nowe, jak i po bourbonie czy winach likierowych. Ponownie napełniane beczki są wypalane i tostowane.

Czytaj więcej

Tequila Vampirito

Tequila vampiro, czy też vampirito, to najbardziej popularny meksykański koktajl, bardziej popularny niż tequila sunrise czy margarita. Jest bardzo wiele wersji tego koktajlu, jego najważniejsze składniki to tequila i sangrita. Napoju sangrita nie należy mylić z tanim owocowym winem o tej nazwie. Jest to najczęściej sok ze świeżych pomidorów i pomarańczy (ale bywa też z granatów), doprawiony pikantnymi przyprawami, zwłaszcza papryczkami chilli lub ostrym pieprzem. Barwa krwi zadecydowała o nazwie koktajlu, popularnego już od lat 20. XX wieku.

Czytaj więcej

Ale Meksyk!

8 czerwca odbędzie się kolejna degustacja online z cyklu Mocny poniedziałek. Tym razem to podróż do meksyku. Łukasz Gołębiewski będzie opowiadał o tequili i o mezcalu, czyli dwóch najważniejszych trunkach, które powstają z agawy. Jak powstają i jak smakują, tego będzie można się dowiedzieć, dołączając o godz. 20.00 do degustacji na platformie Zoom.us.

Czytaj więcej

Gila

nazwa meksykańskiej jaszczurki. Tequila Gila powstaje w Jalisco, z lokalnych upraw agawy (100% agave weber), która jest gotowana w zbiornikach parowych, fermentowana w stalowych kadziach i dwukrotnie destylowana. Niewiele można się o niej dowiedzieć od producenta, na którego stronie internetowej znaleźć można bzdury o halucynogennych właściwościach agawy. Właścicielem marki jest firma Agave San Isidro. Butelkowana w trzech wersjach, wszytskie po 40 % ABV. Młoda Gila Silver ma delikatne miodowo-ziemisto-kwiatowe nuty aromatyczne, jest słodka w ustach. Wersja reposado leżakuje ok. 15 miesięcy w dębowych beczkach. Przyjemny ziemisty aromat z nutą miodową, do tego zapachy fermentacji. W smaku – truskawki, maliny, poziomki, słodko. Nuta ziemista i kwiatowa w finiszu, nieco cierpkie, olej słonecznikowy. Gila Añejo to ok. 27 miesięcy leżakowania w białym amerykańskim dębie. W aromacie: miód, wędzone śliwki, rodzynki, czekolada, ziemistość. Smak słodki, miód, słodka herbata, bardzo słodka papaja. W finiszu orzeszki coli i fistaszki, leciutko pieprzna, lekko słodka – gruszki w syropie.

Czytaj więcej

Don Julio z beczek po Lagavulin

Ukazała się tequila of Don Julio Reposado Double Cask, która finiszowała w beczkach po whisky Lagavulin z Islay. Obydwie marki należą do Diageo i jest to kolejny eksperyment z beczkami po szkockiej whisky, gdyż przed rokiem ukazała się tequila Don Julio z beczek po whisky Buchanan’s Blend, w których spędziła 30 dni. W przypadku dymnej Lagavulin finiszowanie trwało zaledwie 14 dni, co w zupełności wystarczyło by zmienić profil tequili, nabrała ona torfowych nut.

Czytaj więcej