Zymomonas mobilis

Specyficzna bakteria, która przyspiesza fermentację alkoholową. Lubi klimat ciepły i tropikalny, występuje m.in. na agawie, w trzcinie cukrowej, palmach czy kakaowcach. Korzystają z jej upodobań w Meksyku, dzięki zymomonas mobilis fermentacja pulque trwa tylko 24 godziny, dotyczy to wszystkich alkoholi destylowanych z różnych odmian agawy, jak: tequila, mezcal, sotol i inne. Także w Afryce uczestniczy w fermentacji wina palmowego. Daje specyficzny aromat gnijących jabłek, lubiany przez niektórych kraftowych producentów piwa czy cydru, którzy specjalnie wprowadzają do brzeczki zymomonas mobilis. Ten aromat, to efekt przerabiania cukru, obecność bakterii prowadzi do powstawania kwasu pirogronowego, towarzyszącego fermentacji.

Jose Cuervo Reserva de la Familia The Rolling Stones Tour Pick

W lutym 2016 roku Jose Cuervo wypuściło dwie specjalne edycje butelek w hołdzie zespołowi Rolling Stones i jego tournée po Ameryce w 1972 roku. The Rolling Stones smakowali koktajli Cuervo Tequila Sunrise w barze The Trident w San Francisco, podczas swojej trasy koncertowej i został on przyjęty jako „oficjalny koktajl trasy”. Drink towarzyszył zespołowi w 32 miastach, na 48 koncertach. Wypuszczono dwie tequile, białą The Special Edition Rolling Stones Jose Cuervo Especial i starzoną Collector’s Edition Reserva de la Familia. Butelki są ręcznie numerowane, zamknięte w pamiątkowej czerwonej skrzynce z symbolem zespołu.

Czytaj więcej

Smaki i aromaty Meksyku

W mroźny poniedziałkowy wieczór 5 lutego zagościły meksykańskie smaki i aromaty w Kicie Koguta. Spotkanie poprowadził Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”. Dowiedzieliśmy się m.in., że wbrew rozpowszechnionym opiniom agawa nie jest kaktusem, biologicznie bliżej jej do szparagów niż kaktusów; agawa potrafi dożywać ponad stu lat, a zakwita pierwszy raz po 8-10 latach, od co najmniej 2000 lat wykorzystywana jest do produkcji alkoholu. Bohaterami wieczoru były trunki wytwarzane z agawy (tequila) i agavácea dasylirion, zwanej dziką agawą, choć nie należy do rodziny agaw – sotol. Krok po kroku poznawaliśmy proces powstawania tequili i sotolu. Każdy z uczestników otrzymał książkę o meksykańskich bandidos „Bandyci Rodrigues”, autorstwa Łukasza Gołębiewskiego, który wielokrotnie podróżował po Meksyku.

Czytaj więcej

Już dziś – degustacja alkoholi z Meksyku

Zapraszamy na arcyciekawą degustację trunków prosto z Meksyku >> tequila vs sotol. Już dziś o godz. 19.00 w Kita Koguta, ul. Krucza 6/14 Warszawa. Tequila Lunazul oraz jedyny sotol w Polsce – Sotol – Hacienda de Chihuahua.
Alkohole wieczoru:
• Hacienda de Chihuahua Sotol Mesteno (51% Agavacea)
• Hacienda de Chihuahua Sotol Añejo
• Lunazul Tequila Blanco 100% de Agave
• Reposado 100% de Agave
• Lunazul Tequila Añejo 100% de Agave

Brown-Forman

to jeden z czołowych koncernów alkoholowych, amerykańska spółka o zasięgu globalnym z siedzibą w Louisville. Właściciel m.in. tak znanych marek jak: Jack Daniel’s, Gentelman Jack, Finlandia Vodka, Maximus Vodka, Woodford Reserve Bourbon, Canadian Mist, Early Times, Old Forester, Korbel Champagne, Chambord, Casa Herradura, Pepe Lopez, El Jimador i wiele innych. Działając w wielu krajach Brown-Forman zatrudnia obecnie blisko 4000 ludzi.

Czytaj więcej

Pernod Ricard finalizuje przejęcie Avión Spirits

Avión Spirits, to producent popularnej, zwłaszcza w USA, a w Europie we Francji, marki tequili o tej samej nazwie. Historia tej transakcji sięga 2011 roku, kiedy Pernod Ricard uwtorzył spółkę joint venture z Avión Spirits, potem w 2014 roku koncern objął 84% udziałów w destylarni. Markę Avión stworzył Ken Austin, za produkcję odpowiada rodzina Lopez, od pięciu pokoleń związana z tequilą.
Pernod Ricard jest m.in. właścicielem marki tequili Olmeca i Olmeca Altos. Jesienią ubiegłego roku koncern przejął większościowe udziały w marce mezcalu Del Maguey.

Sierra w dymnej odsłonie

Marka tequili Sierra Milenario poszerzył gamę produktów o edycję dymną. Do produkcji trunku użyto procesu wędzenia drewnem mesquite. Tequila powstaje w rodzinnej destylarni Sierra Unidas w Jalisco. Po powolnym gotowaniu wyłącznie błękitnej odmiany agawy, przez 24 godziny w piecach ze stali nierdzewnej, pulpa zostaje umieszczona w perforowanym pojemniku ze stali nierdzewnej o podwójnym dnie. Pod pojemnikiem układa się szczapy mesquite i dębu meksykańskiego. Dym jeszcze przed fermentacją przez osiem godzin przechodzi przez perforacje i nasącza pulpę z agawy. Jak rekomenduje producent, Sierra Milenario Fumado Tequila ma czysty i ostry aromat agawy z owocowym smakiem i odrobiną chilli. Butelkowana z mocą 41,5%. Twórcą jest master distiller, Rodolfo Gonzalez.

WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Mezcal + tequila = mezquila

Sammy Hagar, były wokalista zespołu Van Halen oraz Adam Levine, gwiazda Maroon 5, nawiązali współpracę w celu stworzenia nowego trunku, który nazwali Santo Puro Mezquila. Na trunek składa się mieszanka 100% agawy niebieskiej odmiany Tequilana Weber i 100% agawy Espadon – odmiana wąskolistna. Jak rekomenduje producent, aromat jest intensywny – agawa (ziemisty, dymny i nuta ziół), smak łagodny, ziołowy, przydymiony, lekko kwiatowy, owocowy i delikatnie słony. Mezquila powstała w gorzelni El Viejito pod okiem master distillera Juana Eduarda Nuñeza.

Warsztaty kuchni meksykańskiej z tequilą

7 lutego Dos Tacos zaprasza na warsztaty kuchni meksykańskiej. Szefowa kuchni, Señora Isabela Balderas, będzie uczyć jak przyrządzać tradycyjne dania pochodzące z jej rodzinnych stron, a w przerwach zawodowy barman przygotuje degustację trzech gatunków tequili – blanco, reposado i añejo, oraz opowie kilka słów o historii i sposobach picia tego trunku. Uczestnicy otrzymają certyfikat i prezent. Trzy godziny zajęć praktycznych, przystawka, dania główne, salsy i deser. Miejsce: Jasna 22, Warszawa. Godz. 18.30-21.30. Koszt: 199 zł. Rezerwacja: kontakt@dostacos.pl.

Jubileuszowe Jose Cuervo

Edycja limitowana – Jose Cuervo 250 Aniversario – wypuszczona z okazji 250. rocznicy zalegalizowania pierwszej tequili na świecie. Trunek został stworzony w ukłonie dla zespołu Rolling Stones i ich piosenki „Tequila Sunrise”. Butelka ozdobiona jest symbolem zespołu – wystawiony język, który został wykonany z czternastokaratowego złota. Butelkę pokrywają kolce, a korek jest wykonany z dmuchanego szkła. Całość zapakowano w skórzany pokrowiec w kształcie gitary. Tequila dojrzewała w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez okres co najmniej trzech lat plus dodatkowy rok spędziła w beczkach po sherry. Cena tej limitowanej edycji to 4000 USD, a wypuszczono jedynie 25 butelek.

Clase Azul

tequila z segmentu super premium. Każda ceramiczna butelka jest ręcznie robiona na niewielkim obrotowym kole. Agawy błękitnej odmiany pochodzą z organicznych plantacji na wzgórzach Jalisco (tzw. Highlands), przed zbiorem dojrzewają przez minimum dziewięć lat. Proces gotowania piñas przed fermentacją – w tradycyjnym piecu – trwa 72 godziny. Do fermentacji wykorzystywana jest własna, rodzinna, kolonia drożdży, która odpowiada za egzotyczne aromaty trunku. Destylowana w kolumnach, dojrzewa w beczkach po bourbonie i po sherry. Kolekcja obejmuje tequile: Clase Azul Plata, Clase Azul Reposado, Clase Azul Añejo oraz Clase Azul Ultra. Ta ostatnia dojrzewa przez pięć lat w beczkach po sherry, a wypuszczanych jest zaledwie 100 butelek rocznie – każda ozdobiona medalionem wykonanym ze złota i srebra. W nosie miód i lekka ziemistość, w ustach dodatkowo gorzka czekolada. Absolutna rewelacja.

Moët Hennessy inwestuje w tequilę

Moët Hennessy wraz z rodzinną destylarnią Gallardo połączą się w realizacji wspólnego przedsięwzięcia, którego efektem będzie wypuszczenie tequili Volcan de mi Tierra. W pierwszej połowie 2017 roku powinny pojawić się na rynku wersje Blanco i Cristalino. Destylarnia leży nieopodal wulkanu Tequila. Znajdują się tu idealne gleby do uprawy niebieskiej agawy. Gorzelnia w ramach współpracy ma przejść gruntowną modernizację.

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Tequila Rammstein

Zespół Rammstein z Niemiec wypuścił swoją tequilę klasy reposado. Trunek leżakował w beczkach z francuskiego dębu co najmniej osiem miesięcy. Jak rekomenduje zespół Rammstein na swojej stronie www, ma aromat konserwowanych owoców, agawy, wanilii, karmelu, a smak gładki i słodki. Butelka „ubrana” jest w skórzany pokrowiec, sznurowany ręcznie z tyłu. Zakrętka została zrobiona z żeliwa i opatrzona logo zespołu. Dostępna w Niemczech i niektórych krajach Europy oraz na stronie zespołu www.shop.rammstein.de/en/catalog/product_info.html?products_id=1410. Cena 79 euro.