Degustacja amerykańskich whiskey

Dom Whisky zaprasza 12 sierpnia o godz. 18.00 na degustację kolekcji amerykańskich whiskey. Do spróbowania będą: Bernheim Small Batch 7YO Wheat Whiskey, Rittenhouse Rye Bottled in Bond Whiskey, Elijah Craig Small Batch Bourbon, Elijah Craig 12YO Small Batch Barrel Proof (Batch No. C918), Parker’s Heritage Collection 11th Edition Single Barrel 11YO. Spotkanie prowadzi Benji Purslow, European Brand Ambassador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 175 zł/osoba, a w cenie butelka Elijah Craig Small Batch, zestaw + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Degustacja Heaven Hill

9 lipca w Whisky and Wine Place odbędzie się degustacja whisky z destylarni Heaven Hill. Takie kukurydziane klasyki jak Elijah Craig w wersji Small Batch oraz Barrel Proof, a także nieco mniej znane, pszeniczne Bernheim i żytnie Rittenhouse. Wieczór zakończy limitowana Kentucky Straight Bourbon Whiskey – Parker’s Heritage Collection 11th Edition. We wszelkie zawiłości świata Whiskey wprowadzi uczestników spotkania ambasador marki Heaven Hill – Mikołaj Rzeźnik.

Czytaj więcej

Koszerne Buffalo Trace

Należąca do Sazerac destylarnia Buffalo Trace w Kentucky, wypuściła trzy whiskey z certyfikatami koszerności na zamówienie Chicago Rabbinical Council. Są to: Kosher Rye Recipe Bourbon, Kosher Wheat Recipe Bourbon i Kosher Straight Rye Whiskey. Leżakowały od 2012 roku w specjalnych koszernych beczkach z amerykańskiego dębu. Butelki trafią do sklepów w USA w cenach 39,99 USD za 0,75 l.

Jack Daniel’s Tennessee Apple

nowość na rynku, tennessee whiskey i sok jabłkowy, moc 35%. Poza kolorem trunek w niczym nie przypomina kalwadosu. Zapach jest bardzo intensywnie jabłkowy – czerwone, bardzo dojrzałe, jak odmiana malinówki. O ile w aromacie jabłka dominują, to w smaku czuć wyraźnie whiskey. Do jabłek dochodzą nuty marcepanu, czy wręcz polewy lukrowej, jest słodko, ale jest też gorzka nuta pestki. W finiszu – apple pie, pojawia się słodka nuta cynamonu.

Czytaj więcej

Rośnie nowa destylarnia bourbona w Kentucky

Za 5,4 mln dolarów powstaje w Lexington (Kentucky) nowa destylarnia, Fresh Bourbon Distilling Co. Już w tym roku ma popłynąć z alembików pierwszy destylat. Zakład ma zatrudniać 25 osób, powstaje obok innej destylarni w Lexington – Distillery District. Przewidywane jest także centrum dla zwiedzających. Założona w 2017 roku Fresh Bourbon Distilling butelkuje obecnie whiskey w zakładzie Hartfield & Co Distillery w miasteczku Paris, także w Kentucky.

Zima w stylu Tennessee

Tej zimy, w Zakopanem, Szczyrku i Stroniu Śląskim, parkują przyczepy Jacka. To trzy miejsca, w których można poczuć prawdziwy klimat Lynchburga, miejscowości, w której od 1866 roku tworzona jest Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. A tych, których zimowe szlaki biegną przez inne rejony Polski, Jack zaprasza na cykl imprez Jack Lives Here – organizowanych w klubach na terenie całego kraju.

Czytaj więcej

Hillrock

historia Hillrock Estate Distillery sięga 1806 roku. Była to typowa mała destylarnia działająca przy farmie, w Hudson Valley, w stanie Nowy Jork. Po długim okresie niebytności marka powróciła w jej oryginalnym miejscu w 2012 roku. Właścicielem jest Jeffrey Baker, a wspiera go doświadczony master distiller, Dave Pickerell, wcześniej związany z Maker’s Mark. Ich flagowy produkt to Hillrock Solera Aged Bourbon Whiskey. To pierwszy oficjalny bourbon, który był finiszowany w systemie solera, w starych beczkach po sherry oloroso. Wcześniej leżakował przez ok. sześć lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Spory jest stosunek żyta w nastawie – ok. 37%. Zapach delikatny, kukurydza, czekolada, orzech laskowy. W smaku trochę orzechowego balsamico, słonecznik. Gorzka czekolada, orzechy i lody waniliowe w finiszu. Destylaty do tego bourbona częściowo zostały zakupione od innego producenta, częściowo pochodzą z Hillrock Estate Distillery. Firma ma także w ofercie Hillrock Single Malt Whiskey – jęczmień pochodzi z własnych pól, słód z własnej słodowni. Jest także Hillrock Double Cask Rye Whiskey, najpierw leżakowana w nowych beczkach o trzecim stopniu wypalenia, potem w beczkach o czwartym stopniu wypalenia. W Polsce w ofercie Domu Whisky.

Czytaj więcej

Dickel Tabasco Barrel Finish

destylarnia Cascade Hollow wypuściła niecodzienną edycję – whiskey, która przez 30 dni finiszowała w beczkach, w których wcześniej przez trzy lata macerowały się ostre papryczki dla sosu Tabasco. George Dickel Tabasco Brand Barrel Finish ma 35%, więc tak naprawdę jest to mocny i ostry likier na bazie whiskey, rekomendowany do warzywnych koktajli. Aromat beczki i ostrej papryki. Smak bardzo ostry i kukurydziany, pikantny, palący finisz.

8,5 mln beczek z bourbonem

Jak informuje Kentucky Distillers’ Association w stanie Kentucky znajduje się obecnie 9,1 mln beczek wypełnionych alkoholem, z czego 8,5 mln to bourbon. Na jednego mieszkańca stanu przypadają dwie beczki. To najwyższa liczba dojrzewającego alkoholu odkąd zaczęto prowadzić takie statystyki, a było to 52 lata temu. Dodajmy, że podatek z tytułu leżakującej whiskey to wartość 3,4 mld dolarów. W ciągu ostatniej dekady stan Kentucky otrzymał łącznie od producentów whiskey aż 8,6 mld dolarów w formie stanowych podatków. W tym czasie jednak liczba destylarni w Kentucky potroiła się. Padł także rekord jeśli chodzi o turystykę związaną z bourbonem, obecnie rocznie destylarnie w Kentucky odwiedza 1,4 mln osób, wzrost w ciągu dekady wyniósł 370%.

Minor Case

Amerykańska żytnia whiskey, produkowana w Indianie w destylarni Limestone Branch, finiszowana w beczkach po słodkiej cream sherry z winiarni Meier’s, butelkowana z mocą 45%. Zrobiona w 51% z żyta, 45% z kukurydzy, reszta to słodowany jęczmień. Destylat jest tylko dwuletni, ale gorący klimat i biały amerykański dąb zrobiły, co miały zrobić – alkohol jest aromatyczny i taniczny. W nosie: ziarna żyta i przefermentowane żyto, ziarna kakao, fermentowane cytryny. W smaku: zioła, cynamon, gałka muszkatołowa. Finisz to słodka musztarda czy może miód z gorczycą. I rozmaryn. Nazwa jest hołdem dla Minor Case Beama, pradziadka założycieli Limestone Branch, który destylował żytnią whiskey jeszcze w latach poprzedzających prohibicję w USA, czyli przed 1919 rokiem. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.