Koszerne Buffalo Trace

Należąca do Sazerac destylarnia Buffalo Trace w Kentucky, wypuściła trzy whiskey z certyfikatami koszerności na zamówienie Chicago Rabbinical Council. Są to: Kosher Rye Recipe Bourbon, Kosher Wheat Recipe Bourbon i Kosher Straight Rye Whiskey. Leżakowały od 2012 roku w specjalnych koszernych beczkach z amerykańskiego dębu. Butelki trafią do sklepów w USA w cenach 39,99 USD za 0,75 l.

Jack Daniel’s Tennessee Apple

nowość na rynku, tennessee whiskey i sok jabłkowy, moc 35%. Poza kolorem trunek w niczym nie przypomina kalwadosu. Zapach jest bardzo intensywnie jabłkowy – czerwone, bardzo dojrzałe, jak odmiana malinówki. O ile w aromacie jabłka dominują, to w smaku czuć wyraźnie whiskey. Do jabłek dochodzą nuty marcepanu, czy wręcz polewy lukrowej, jest słodko, ale jest też gorzka nuta pestki. W finiszu – apple pie, pojawia się słodka nuta cynamonu.

Czytaj więcej

Rośnie nowa destylarnia bourbona w Kentucky

Za 5,4 mln dolarów powstaje w Lexington (Kentucky) nowa destylarnia, Fresh Bourbon Distilling Co. Już w tym roku ma popłynąć z alembików pierwszy destylat. Zakład ma zatrudniać 25 osób, powstaje obok innej destylarni w Lexington – Distillery District. Przewidywane jest także centrum dla zwiedzających. Założona w 2017 roku Fresh Bourbon Distilling butelkuje obecnie whiskey w zakładzie Hartfield & Co Distillery w miasteczku Paris, także w Kentucky.

Zima w stylu Tennessee

Tej zimy, w Zakopanem, Szczyrku i Stroniu Śląskim, parkują przyczepy Jacka. To trzy miejsca, w których można poczuć prawdziwy klimat Lynchburga, miejscowości, w której od 1866 roku tworzona jest Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. A tych, których zimowe szlaki biegną przez inne rejony Polski, Jack zaprasza na cykl imprez Jack Lives Here – organizowanych w klubach na terenie całego kraju.

Czytaj więcej

Hillrock

historia Hillrock Estate Distillery sięga 1806 roku. Była to typowa mała destylarnia działająca przy farmie, w Hudson Valley, w stanie Nowy Jork. Po długim okresie niebytności marka powróciła w jej oryginalnym miejscu w 2012 roku. Właścicielem jest Jeffrey Baker, a wspiera go doświadczony master distiller, Dave Pickerell, wcześniej związany z Maker’s Mark. Ich flagowy produkt to Hillrock Solera Aged Bourbon Whiskey. To pierwszy oficjalny bourbon, który był finiszowany w systemie solera, w starych beczkach po sherry oloroso. Wcześniej leżakował przez ok. sześć lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Spory jest stosunek żyta w nastawie – ok. 37%. Zapach delikatny, kukurydza, czekolada, orzech laskowy. W smaku trochę orzechowego balsamico, słonecznik. Gorzka czekolada, orzechy i lody waniliowe w finiszu. Destylaty do tego bourbona częściowo zostały zakupione od innego producenta, częściowo pochodzą z Hillrock Estate Distillery. Firma ma także w ofercie Hillrock Single Malt Whiskey – jęczmień pochodzi z własnych pól, słód z własnej słodowni. Jest także Hillrock Double Cask Rye Whiskey, najpierw leżakowana w nowych beczkach o trzecim stopniu wypalenia, potem w beczkach o czwartym stopniu wypalenia. W Polsce w ofercie Domu Whisky.

Czytaj więcej

Dickel Tabasco Barrel Finish

destylarnia Cascade Hollow wypuściła niecodzienną edycję – whiskey, która przez 30 dni finiszowała w beczkach, w których wcześniej przez trzy lata macerowały się ostre papryczki dla sosu Tabasco. George Dickel Tabasco Brand Barrel Finish ma 35%, więc tak naprawdę jest to mocny i ostry likier na bazie whiskey, rekomendowany do warzywnych koktajli. Aromat beczki i ostrej papryki. Smak bardzo ostry i kukurydziany, pikantny, palący finisz.

8,5 mln beczek z bourbonem

Jak informuje Kentucky Distillers’ Association w stanie Kentucky znajduje się obecnie 9,1 mln beczek wypełnionych alkoholem, z czego 8,5 mln to bourbon. Na jednego mieszkańca stanu przypadają dwie beczki. To najwyższa liczba dojrzewającego alkoholu odkąd zaczęto prowadzić takie statystyki, a było to 52 lata temu. Dodajmy, że podatek z tytułu leżakującej whiskey to wartość 3,4 mld dolarów. W ciągu ostatniej dekady stan Kentucky otrzymał łącznie od producentów whiskey aż 8,6 mld dolarów w formie stanowych podatków. W tym czasie jednak liczba destylarni w Kentucky potroiła się. Padł także rekord jeśli chodzi o turystykę związaną z bourbonem, obecnie rocznie destylarnie w Kentucky odwiedza 1,4 mln osób, wzrost w ciągu dekady wyniósł 370%.

Minor Case

Amerykańska żytnia whiskey, produkowana w Indianie w destylarni Limestone Branch, finiszowana w beczkach po słodkiej cream sherry z winiarni Meier’s, butelkowana z mocą 45%. Zrobiona w 51% z żyta, 45% z kukurydzy, reszta to słodowany jęczmień. Destylat jest tylko dwuletni, ale gorący klimat i biały amerykański dąb zrobiły, co miały zrobić – alkohol jest aromatyczny i taniczny. W nosie: ziarna żyta i przefermentowane żyto, ziarna kakao, fermentowane cytryny. W smaku: zioła, cynamon, gałka muszkatołowa. Finisz to słodka musztarda czy może miód z gorczycą. I rozmaryn. Nazwa jest hołdem dla Minor Case Beama, pradziadka założycieli Limestone Branch, który destylował żytnią whiskey jeszcze w latach poprzedzających prohibicję w USA, czyli przed 1919 rokiem. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Spotkanie z whiskey Templeton Rye

Zapraszamy w czwartek, 1 sierpnia, na godz. 19.00 do Salonu M&P ul. Strzelecka 27, na prezentację amerykańskiej whiskey Templeton Rye.
Produkowana w Indianie, o wyrazistej recepturze opartej w 95% na życie i 5% na słodowanym jęczmieniu.
Spróbujemy dostępnych w Polsce wersji Templeton Rye 4YO i 6YO, a także opowiemy o historii tego niezwykłego trunku, która rozpoczęła się niemal sto lat temu w okresie prohibicji.

Czytaj więcej

Pożar w składzie z beczkami bourbona Jim Beam

W nocy z 2 na 3 lipca miał miejsce pożar w magazynach w Kentucky, w których leżakował bourbon Jim Beam. Spłonęło 45 tys. beczek. Straty wstępnie szacowane są 90-300 mln dolarów. Ogień tlił się jeszcze w środę po południu, strażacy pozwolili, aby pożar sam zgasł. Z magazynów o powierzchni boiska i wysokości 6-7 pięter nie zostało nic – zawaliły się wkrótce po zajęciu ogniem. Z pożarem walczyło 40 strażaków z pięciu hrabstw.

Czytaj więcej

WhistlePig 12YO Rye Old World Cask Finish

Kolejna perełka z destylarni WhistlePig, która obecnie robi jedne z najlepszych żytnich whiskey w USA. Po dwunastoletnim okresie leżakowania w nowych beczkach z białego dębu, trunek finiszowano w beczkach po: maderze (63%), sauternes (30%), porto (7%). Aromat słodki i ziołowy, z nutami pomarańczy i liczi, delikatnie balsamico. Smak wyrazisty – pieprz, chilli, wanilia, suszone wiśnie, rodzynki, czereśnie, politura i drożdże. Finisz słodki, miód, czekolada z chilli, sok z wiśni. Pięknie poukładana. Butelkowana z mocą 43%.

Garrison Brothers

destylarnia whiskey, powstała w Teksasie w 2013 roku, założona przez braci Dana i Donnisa Garrisonów. Ich oferta to: Texas Straight Small Batch Bourbon Whiskey (47%), Garrison Brothers Single Barrel Bourbon Whiskey (47%), Cowboy Straight Bourbon Whiskey (68,5%) – utytułowana w „Whisky Bible” Jima Murraya American Whiskey of the Year w 2014 i 2017 roku, Balmorhea Double-Barreled Bourbon Whiskey (57,5%) – dwa lata plus dwa lata w różnych beczkach z amerykańskiego dębu, Estacado Port-Finished Straight Bourbon Whiskey (53,5%) – po trzech latach w amerykańskim dębie trafiła na sześć miesięcy do beczek po porto z piwnic Llano Estacado oraz Honey Dew (40%) – czteroletni bourbon z dodatkiem lokalnego miodu.

Czytaj więcej