Bob Dylan i whiskey

Heaven’s Door to amerykańska whiskey sygnowana przez laureata literackiej Nagrody Nobla, Boba Dylana. Za biznes odpowiada Marc Bushala, twórca sukcesu marki Angel’s Envy Bourbon. W 2019 roku zostanie otwarta destylarnia Heaven’s Door – w Nashville, w starym opuszczonym kościele, powstanie centrum dla zwiedzających. Tymczasem jednak wypuszczono trzy różne whiskey, zestawiane z kupionych odleżakowanych destylatów, są to: Tennessee Straight Bourbon Whiskey, Double Barrel Whiskey i Straight Rye Whiskey. O ile dwie pierwsze leżakowały tradycyjnie w nowym amerykańskim dębie, to ta ostatnia była dodatkowo finiszowana w beczkach, które służyły do leżakowania liści tytoniu cygarowego.

Czytaj więcej

Jack Daniel’s i beczki

19 kwietnia firma Brown-Forman zaprosiła do klubu Szarotka na wielkie grillowanie i wspólną zabawę z Jackiem Daniel’sem. Uczestnicy poznali technologię produkcji legendarnej whiskey z Tennessee – od ziarna kukurydzy do butelki, a głównym tematem było niezwykłe drewno białego amerykańskiego dębu, z którego robione są beczki do leżakowania Jacka. Jako jeden z nielicznych producentów whiskey, Jack Daniel’s ma pełna kontrolę nad swoimi beczkami, gdyż firma ma własny zakład bednarski.

Czytaj więcej

Bourbon vs Scotch

Whisky & Pub Czasem Trzeba (Września, ul. Słowackiego 10a) zaprasza 27 kwietnai o godz. 18.10 na degustację pod hasłem Bourbon vs Scotch. Na przeciwko siebie staną: Booker’s, Maker’s Mark, Jim Beam Black, Laphroaig 10 i Auchentoshan 12. Prowadzącym będzie przedstawiciel firmy Stock Polska, dystrybutora marek Beam Suntory – Rafał Sahaj.

Czytaj więcej

Jack Daniel’s no. 4

seria Jack Daniel’s Distiller Master powstała dla uczczenia związanych z firmą na przestrzeni lat mistrzów destylacji. Trzy pierwsze edycje to były: Jack Daniel’s No. 1 dla uczczenia samego Jacka, No. 2 dla uczczenia Jessa Motlowa, który przeprowadził firmę przez lata prohibicji, No. 3 dla uczczenia trzeciego w historii mistrza destylacji, Lemuela Tolleya, znanego jako Lem, który kierował firmą w latach 1941-1964. Teraz ukazała się No. 4, wypuszczona dla uczczenia Jessa Gamble, który zaledwie przez dwa lata stał za sterami firmy. Aromat delikatny, cytrusowy – grejpfrut, pomarańcze, anyż, brzoskwinie. Smak najpierw waniliowy, ale po chwili gorycz – albedo, nawet piołun. Finisz gorzki, ale delikatny, bardziej rabarbar niż goryczka. Moc – 43%.

Jim Beam Kentucky Dram Whiskey

bardzo nietypowy produkt w portfolio Jima Beama – bourbon z dodatkiem szkockiej torfowej whisky z destylarni Ardmore. Blend robiony na rynek hiszpański. W nosie: zielone jabłka, wanilia, kukurydza, aromatyczne drewno typu heban. W smaku – przefermentowana kukurydza. Finisz delikatny, lekko czekoladowy. Moc – 40%.

Brown-Forman

to jeden z czołowych koncernów alkoholowych, amerykańska spółka o zasięgu globalnym z siedzibą w Louisville. Właściciel m.in. tak znanych marek jak: Jack Daniel’s, Gentelman Jack, Finlandia Vodka, Maximus Vodka, Woodford Reserve Bourbon, Canadian Mist, Early Times, Old Forester, Korbel Champagne, Chambord, Casa Herradura, Pepe Lopez, El Jimador i wiele innych. Działając w wielu krajach Brown-Forman zatrudnia obecnie blisko 4000 ludzi.

Czytaj więcej

Jack Daniel’s z mocą beczki

Brown Forman poszerza portfolio whiskey Jack Daniel’s o edycję Single Barrel Collection Barrel Strength o mocy 129 Proof, czyli 64,5%. Jeff Arnett, mistrz destylacji Jacka, ujawnił mashbill nowej whiskey, jest to: 80% kukurydzy, 12% słodowanego jęczmienia i 8% żyta. Beczki były ręcznie wypalane i wypiekane, a następnie umieszczone na górnym poziomie magazynu leżakowania. Mocne wypiekanie dało nuty ciemnego cukru. Na razie jest to limitowana edycja, dostępna praktycznie wyłącznie w sprzedaży internetowej. Każda butelka jest ręcznie etykietowana i ma swój indywidualny numer. Cena w sklepie store.jackdaniels.co.uk – 54,99 GBP.

Jack Daniel’s świątecznie na Stalowej

13 grudnia w samym sercu warszawskiej Pragi odbyło się spotkanie z whiskey Jack Daniel’s. W pięknie odnowionej kamienicy przy ulicy Stalowej 52 czekały na gości pyszne przekąski, dania z soczystego indyka, krewetki w maśle czosnkowym, a na deser pyszny tort z borówkami zatopionymi w jajecznym kremie. Oczywiście nie zabrakło koktajli na bazie whiskey z Tennessee – rozgrzewające, na gorąco z przyprawami lub orzeźwiające z nutami cytrusów i gałązką jałowca. Jack Daniel’s Fire serwowano prawie zmrożonego ze specjalnego saturatora. Wieczór uświetnił recital składający się z piosenek Franka Sinatry.
Innymi atrakcjami były: warsztaty barmańskie – przygotowanie whiskey sour czy nauka pakowania prezentu – butelki Jack Daniel’s Honey.

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Degustacja Evan Williams – Bernie Lubbers The Whiskey Professor

13 października odbędzie się spotkanie z ambasadorem destylarni Evan Williams Bernie Lubbersem, zwanym profesorem whiskey, który zabierze uczestników w podróż w czasie i przestrzeni, odkrywając kolejne karty historii bourbona. Do degustacji będą: Georgia Moon Corn Whiskey, Mellow Corn, Bernheim Original, Pikesville Rye, Evan Williams Bottled-in-Bond oraz Elijah Craig 12YO. Miejsce: Whisky and Wine Place, Jana Kazimierza 30, Warszawa. Koszt degustacji: 70 zł. Zgłoszenia: sklep@wawp.pl. Ilość miejsc: 20.

Jack Daniel’s w letnich strefach

W trzech miastach w Polsce staną specjalne czarne przyczepy, z których serwowane będą klasyki gatunku koktajli tworzonych na Jacku Daniel’sie. Każdy gość strefy Jacka będzie mógł skorzystać z wygodnego leżaka. Oprócz flagowego koktajlu Lynchburg Lemonade, serwowany będzie słodki Hello Honey i rozpalający, acz zmrożony shot Jack Fire. Nie zabraknie bezalkoholowej pozycji, która ugasi pragnienie i zaskoczy oryginalnym smakiem.

Czytaj więcej

Bulleit Distilling Co w Kentucky

Gorzelnia została wybudowana w Shelby County i będzie produkowała bourbona oraz rye whiskey. Inwestycja kosztowała właściciela – koncern Diageo – 115 mln USD. Zatrudnienie znalazło tu 30 osób. Moce produkcyjne to blisko 7 mln l rocznie. Położona jest na 300 akrowej działce, na której znajdują się m.in. cztery magazyny, każdy z możliwością przechowywania 55 tys. beczek. Zainstalowano tu baterię słoneczną, która będzie kumulowała energię do obsługi wszystkich urządzeń mobilnych. Oficjalne otwarcie nastąpiło 14 marca z udziałem lokalnych władz, przybył m.in. gubernator Kentucky Matt Benin. Nie jest otwarta dla zwiedzających. W 2014 roku Diageo otworzyło dla turystów Bulleit Frontier Whiskey Experience, gdzie można zapoznać się z historią marki Bulleit.

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Festiwal Whisky & Friends

11 marca odbędzie się w Warszawie Festiwal Whisky & Friends. Na odwiedzających czekać będzie 30 wystawców, prezentujących ponad 200 trunków – whisky ze wszystkich stron świata, bourbon, koniak, rum, grappa, calvados, wódka, porto i madera. Miejsce: Courtyard Warsaw Airport, ul. Żwirki i Wigury 1. Godz. 11-21.00. Bilety w cenie 70 zł do nabycia na stronie whiskyandfriends.pl.

Degustacja whisky w Bydgoszczy

17 lutego Galeria Whisky zaprasza na VIII edycję degustacji whisky. Do spróbowania będą: 1776 James E. Pepper Straight Rye Whiskey 100 proff 50%, Longrown 18YO 46%, Glenfiddich IPA 43%, Glenmorangie 12 Lasanta 43%, i Hellyers Road Original 40%. Tradycyjnie na uczestników spotkania będzie czekała również smakowita niespodzianka od restauracji Sushi Garden. Dla każdego uczestnika tylko w tym dniu jednorazowy rabat 15% na degustowane podczas spotkania whisky. Miejsce: Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz. Godz. 19.00. Koszt: 130 zł. Zgłoszenia: tel. 530522251 lub email: galeriawhisky@gmail.com.

Whisky Days

Pierwsza zimowa edycja festiwalu whisky – Whisky Days Winter Edition odbędzie się w Zakopanem w dniach 17-18 lutego. Przewidziano szeroki wybór bursztynowego trunku, liczne Master Classy. Nie zabraknie szampana i koktajli na bazie whisky, a wszystko przy dźwiękach muzyki.
Serwowane będą specjalne dania, przygotowane przez restaurację Halka. Na zakończenie pierwszego dnia festiwalu odbędzie się after party w Le Scandale Club & Bar. Bilety (sprzedaż już ruszyła) w cenie: jednodniowy 39 zł , 99 zł za bilet VIP. W dniach imprezy odpowiednio 49 zł i 129 zł. Miejsce: Aries Hotel & Spa, ul. Mariusza Zaruskiego 5, Zakopane. Godz. 16.00.

Czytaj więcej