Amerykanie definiują single malt

American Single Malt Whiskey Commission (ASMWC) zapowiada, że w grudniu tego roku ogłosi definicje prawną amerykańskiej whiskey single malt. Dotąd nie ma żadnych reguł, które by określały, co oznacza napis American single malt whiskey na butelce. Zgodnie z uzgodnieniami między ASMWC i urzędem legalizacyjnym Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau American single malt whiskey ma być w 100% ze słodowanego jęczmienia, pochodzić z jednej destylarni z USA, ma być leżakowana na terenie USA w dębowych beczkach o pojemności maksimum 700 l i butelkowana z mocą 40%. Nie ma mowy na temat minimalnego okresu leżakowania. Przepisy mają zacząć obowiązywać od wiosny 2022.

Michter’s Sour Mash Small Batch

Do fermentacji wykorzystano tzw. sour mash (zakwas), czyli pozostałości po poprzedniej fermentacji, wraz z drożdżami i koloniami bakterii. To dawna technologia, niegdyś bardzo popularna w Kentucky, dawała większą powtarzalność whiskey. Ta edycja pojawiła się na rynku w 2012 roku. Zapach słodki, owocowy, bardzo dużo gruszek williams, jabłka, zioła, głównie estragon, rozmaryn. Smak słodko-gorzki, delikatny, sporo kukurydzy, rozmaryn, wanilia, czekolada z orzechami laskowymi. W finiszu najpierw czarują truskawki, potem jest czekolada z orzechami, wreszcie bardziej wytrawne nurty – przede wszystkim gorzka czarna herbata, delikatnie sól, pop-corn, kukurydza, balsamico, a nawet soja. Moc – 43%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Powstaje Fred B Noe Distillery

Beam Suntory otworzy nową destylarnie w Kentucky, w Clermont, Fred B Noe Distillery – inwestycja warta 60 mln dolarów ma uhonorować siedem pokoleń rodziny Beamów na stanowisku mistrzów destylacji. Będą tu powstawały różne eksperymentalne whiskey, m.in. marka Freddie Noe’s Little Book Whiskey. Aparatura ma pozwalać na eksperymenty z fermentacją, technikami destylacji i mieszania beczek na potrzeby limitowanych edycji. Zasilana będzie odnawialną energią. Będzie tu centrum dla odwiedzających, bar, sale wykładowe.

Pierwsze whiskey z Manhattanu

Firma Proximo Spirits otwiera pierwszą od czasów prohibicji destylarnię whiskey na Manhattanie. Jej budowa trwała sześć lat. Nazywa się Great Jones Distilling Co. Przewidziane są wizyty i degustacje.
Destylarnia przy 686 Broadway zajmuje ponad 8500 mkw. powierzchni. Ulokowano ją w budynku z 1939 roku. Są tu: restauracja, bar, sala konferencyjna, sklep, destylarnia zaś ulokowana jest w piwnicach, są tam dwie miedziane kolumny i alembik. Odwiedzający destylarnię do baru i restauracji mogą przejść wydrążonym w ziemi tunelem, który ma przypominać te, których używano w czasach prohibicji do szmuglowania beczek z whisky.

Czytaj więcej

Woodford Reserve podwaja produkcję

Brown-Forman rozpoczyna rozbudowę destylarni Woodford Reserve w Kentucky, koniec prac planowany jest na lato 2022. Dodane zostaną trzy alembiki, nowe kadzie fermentacyjne, zbudowana zostanie nowa leżakowania, w planach są też inne nowe budynki, jak np. centrum konferencyjne i szkoleniowe. Inwestycja pozwoli podwoić produkcję. W czasie prac budowlanych dotychczasowe alembiki będą pracowały pełna parą, rozbudowa nie wpłynie na dostępność whiskey Woodford Reserve.

Wieczór z Templeton Rye

Zapraszamy 19 kwietnia o godz. 19:30 na spotkanie z wyjątkowymi whiskey z Templeton. Do spróbowania będą:
TEMPLETON RYE 6YO (45,75%)
TEMPLETON RYE MAPLE CASK FINISH (46%) – prawdopodobnie ostatnia butelka w Polsce!
TEMPLETON RYE CARRIBBEAN RUM CASK FINISH (46%)
TEMPLETON RYE BARREL STRENGTH 2020 (56,55%)
Koszt degustacji – 50 zł obejmuje 4 próbki whiskey po 20 ml. Szczegóły: biuro@spirits.com.pl.

MGP przejmuje Luxco

Firma MGP Ingredients, która jest jednym z największych w USA producentów ginu i whiskey, działających na potrzeby tzw. private labels, przejmuje za 475 mln dolarów firmę Luxco, znaną z takich marek whiskey jak: Ezra Brooks, Rebel Yell, Davies County czy Yellowstone. Luxco produkuje też: wódki, likiery czy tequilę, ma swoją destylarnię w Arandas, na wzgórzach Jalisco. Mają swoją nową destylarnię Lux Row Distillers w Bardstown, Kentucky oraz większościowe udziały w marce Niche Drinks z Derry, w Irlandii Północnej. Ich przychody za 2020 rok wyniosły 202 mln dolarów. MGP ma natomiast dwie wielkie destylarnie w Atchison w Kansas oraz w Lawrenceburgu w Indianie.

Degustacja amerykańskich whiskey

Dom Whisky zaprasza 12 sierpnia o godz. 18.00 na degustację kolekcji amerykańskich whiskey. Do spróbowania będą: Bernheim Small Batch 7YO Wheat Whiskey, Rittenhouse Rye Bottled in Bond Whiskey, Elijah Craig Small Batch Bourbon, Elijah Craig 12YO Small Batch Barrel Proof (Batch No. C918), Parker’s Heritage Collection 11th Edition Single Barrel 11YO. Spotkanie prowadzi Benji Purslow, European Brand Ambassador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 175 zł/osoba, a w cenie butelka Elijah Craig Small Batch, zestaw + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Degustacja Heaven Hill

9 lipca w Whisky and Wine Place odbędzie się degustacja whisky z destylarni Heaven Hill. Takie kukurydziane klasyki jak Elijah Craig w wersji Small Batch oraz Barrel Proof, a także nieco mniej znane, pszeniczne Bernheim i żytnie Rittenhouse. Wieczór zakończy limitowana Kentucky Straight Bourbon Whiskey – Parker’s Heritage Collection 11th Edition. We wszelkie zawiłości świata Whiskey wprowadzi uczestników spotkania ambasador marki Heaven Hill – Mikołaj Rzeźnik.

Czytaj więcej

Koszerne Buffalo Trace

Należąca do Sazerac destylarnia Buffalo Trace w Kentucky, wypuściła trzy whiskey z certyfikatami koszerności na zamówienie Chicago Rabbinical Council. Są to: Kosher Rye Recipe Bourbon, Kosher Wheat Recipe Bourbon i Kosher Straight Rye Whiskey. Leżakowały od 2012 roku w specjalnych koszernych beczkach z amerykańskiego dębu. Butelki trafią do sklepów w USA w cenach 39,99 USD za 0,75 l.

Jack Daniel’s Tennessee Apple

nowość na rynku, tennessee whiskey i sok jabłkowy, moc 35%. Poza kolorem trunek w niczym nie przypomina kalwadosu. Zapach jest bardzo intensywnie jabłkowy – czerwone, bardzo dojrzałe, jak odmiana malinówki. O ile w aromacie jabłka dominują, to w smaku czuć wyraźnie whiskey. Do jabłek dochodzą nuty marcepanu, czy wręcz polewy lukrowej, jest słodko, ale jest też gorzka nuta pestki. W finiszu – apple pie, pojawia się słodka nuta cynamonu.

Czytaj więcej

Rośnie nowa destylarnia bourbona w Kentucky

Za 5,4 mln dolarów powstaje w Lexington (Kentucky) nowa destylarnia, Fresh Bourbon Distilling Co. Już w tym roku ma popłynąć z alembików pierwszy destylat. Zakład ma zatrudniać 25 osób, powstaje obok innej destylarni w Lexington – Distillery District. Przewidywane jest także centrum dla zwiedzających. Założona w 2017 roku Fresh Bourbon Distilling butelkuje obecnie whiskey w zakładzie Hartfield & Co Distillery w miasteczku Paris, także w Kentucky.

Zima w stylu Tennessee

Tej zimy, w Zakopanem, Szczyrku i Stroniu Śląskim, parkują przyczepy Jacka. To trzy miejsca, w których można poczuć prawdziwy klimat Lynchburga, miejscowości, w której od 1866 roku tworzona jest Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. A tych, których zimowe szlaki biegną przez inne rejony Polski, Jack zaprasza na cykl imprez Jack Lives Here – organizowanych w klubach na terenie całego kraju.

Czytaj więcej

Hillrock

historia Hillrock Estate Distillery sięga 1806 roku. Była to typowa mała destylarnia działająca przy farmie, w Hudson Valley, w stanie Nowy Jork. Po długim okresie niebytności marka powróciła w jej oryginalnym miejscu w 2012 roku. Właścicielem jest Jeffrey Baker, a wspiera go doświadczony master distiller, Dave Pickerell, wcześniej związany z Maker’s Mark. Ich flagowy produkt to Hillrock Solera Aged Bourbon Whiskey. To pierwszy oficjalny bourbon, który był finiszowany w systemie solera, w starych beczkach po sherry oloroso. Wcześniej leżakował przez ok. sześć lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Spory jest stosunek żyta w nastawie – ok. 37%. Zapach delikatny, kukurydza, czekolada, orzech laskowy. W smaku trochę orzechowego balsamico, słonecznik. Gorzka czekolada, orzechy i lody waniliowe w finiszu. Destylaty do tego bourbona częściowo zostały zakupione od innego producenta, częściowo pochodzą z Hillrock Estate Distillery. Firma ma także w ofercie Hillrock Single Malt Whiskey – jęczmień pochodzi z własnych pól, słód z własnej słodowni. Jest także Hillrock Double Cask Rye Whiskey, najpierw leżakowana w nowych beczkach o trzecim stopniu wypalenia, potem w beczkach o czwartym stopniu wypalenia. W Polsce w ofercie Domu Whisky.

Czytaj więcej