Jack Daniel’s No 5

piąta whisky z limitowanej serii Distiller Master, stworzonej dla uczczenia mistrzów destylacji związanych z firmą. Wcześniej ukazały się: Jack Daniel’s Old No. 1 dla uczczenia samego Jacka, No. 2 dla uczczenia Jessa Motlowa, który przeprowadził firmę przez lata prohibicji, No. 3 dla uczczenia trzeciego w historii mistrza destylacji, Lemuela Tolleya, znanego jako Lem, który kierował firmą w latach 1941-1964, No 4 dla uczczenia Jessa Gamble, który zaledwie przez dwa lata stał za sterami firmy. Ta powstała dla Franka Bobo, który prowadził firmę w latach 1966-1988. Bardzo przyjemny, słodki aromat, w którym są i miód, i kukurydza, i ocet jabłkowy z przyprawami korzennymi. Smak słodko-ziołowy, wciąż dużo miodu, rozmaryn, imbir. W finiszu: tytoń, skóra, goryczka, ocet. Moc – 43%.

Gdyby ocean był pełen whiskey…

If the ocean was whiskey and I was a duck
I’d dive to the bottom and I’d never come up…
To jedna z najstarszych znanych pieśni jakie wykonywano w salonach Dzikiego Zachodu, słowa pochodzą najprawdopodobniej z początku XIX wieku, zwykło się ją wykonywać chóralnie, wieczorami, wznosząc szklaneczki tego, co nazywano whiskey, a co w tamtych czasach było najczęściej zabarwioną karmelem i herbatą berbeluchą, gdyż były to czasy jeszcze przed budową linii kolejowych na Zachód i transport prawdziwej whiskey odbywał się karawanami lub był spławiany rzeką, co nie tylko podnosiło koszty, ale też powodowało przerwy w zaopatrzeniu. A były to czasy, kiedy każdy kowboj nosił swojego kolta i żaden barman nie ważył się ryzykować, że w jego szynku whiskey mogłoby zabraknąć.

Czytaj więcej

Szkoci vs Yankesi

22 sierpnia w Kity Koguta odbyło się niezwykłe spotkanie, zatytułowane „Szkoci vs Yankesi”. Naprzeciwko siebie stanęli Charlie Graham i Kenny Macdonald, pierwszy reprezentował amerykańską destylarnię Heaven Hill, drugi – szkocką firmę Ian Macleod. Panowie przekonywali warszawską publiczność do swoich whisky i whiskey.

Czytaj więcej

Spotkanie z Yellow Rose

Destylarnia Yellow Rose powstała w Houston w Teksasie w 2010 roku. Dwa lata później przedstawiła swoje pierwsze butelkowania. W ofercie mają kilka roidzajów whiskey (blended, rye, american whiskey, rye maple finishm single malt), coś co nazywają Outlaw Bourbon, a co jest starzoną whiskey kukurydzianą i prawdziwego bourbona. Cztery z ich whiskey dostępne są w Domu Whiskey przy Nowym Świecie i tam je niedawno próbowałem.

Czytaj więcej

Cła na amerykańską whiskey

22 czerwca Unia Europejska wprowadziła cło w wysokości 25% wartości produktów na import amerykańskiej whiskey. Jako pierwszy z producentów zareagował Brown Forman, zapowiadając wzrost cen swoich marek w Europie o 10%, są to przede wszystkim: Jack Daniel’s, a także Woodford Reserve czy Old Forester.

Degustacja bourbonów

20 czerwca firma M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację bourbonów. Do spróbowania: Benchmark, Buffalo Trace, Blanton’s Original, 1792 Small Batch Bourbon i Eagle Rare. Zapisy i informacje w salonach M&P. Miejsce: Salon Niepodległości, Al. Niepodległości 129, Warszawa. Godz. 19.00.

Spotkanie z destylarnią Koval

Whiskey sygnowane polsko brzmiącą nazwą Koval zdobywają najcenniejsze nagrody po obu stronach Atlantyku, a ich gin w wersji Dry był najczęściej nagradzanym w tej kategorii w 2015 roku w USA. To spełnione marzenie małżeństwa Roberta i Sonat Birnecker. Oboje pragnęli mieć własną destylarnię w swoim ukochanym mieście Chicago. Porzucili kariery naukowe i zajęli się produkcją whiskey. Udało się, Koval prawie od dziesięciu lat zupełnie dobrze radzi sobie na rynku i jest obecnie jedną z wiodących destylarni rzemieślniczych w Stanach Zjednoczonych.

Czytaj więcej

George Dickel na ostro

Destylarnia George Dickel wypuściła niecodzienną whiskey, która przez 30 dni finiszowała w beczkach, w których wcześniej przez trzy lata macerowały się ostre papryczki dla sosu Tabasco. George Dickel Tabasco Brand Barrel Finish ma 35%, więc tak naprawdę jest to mocny i ostry likier na bazie whiskey, rekomendowany do warzywnych koktajli.

Bob Dylan i whiskey

Heaven’s Door to amerykańska whiskey sygnowana przez laureata literackiej Nagrody Nobla, Boba Dylana. Za biznes odpowiada Marc Bushala, twórca sukcesu marki Angel’s Envy Bourbon. W 2019 roku zostanie otwarta destylarnia Heaven’s Door – w Nashville, w starym opuszczonym kościele, powstanie centrum dla zwiedzających. Tymczasem jednak wypuszczono trzy różne whiskey, zestawiane z kupionych odleżakowanych destylatów, są to: Tennessee Straight Bourbon Whiskey, Double Barrel Whiskey i Straight Rye Whiskey. O ile dwie pierwsze leżakowały tradycyjnie w nowym amerykańskim dębie, to ta ostatnia była dodatkowo finiszowana w beczkach, które służyły do leżakowania liści tytoniu cygarowego.

Czytaj więcej

Jack Daniel’s i beczki

19 kwietnia firma Brown-Forman zaprosiła do klubu Szarotka na wielkie grillowanie i wspólną zabawę z Jackiem Daniel’sem. Uczestnicy poznali technologię produkcji legendarnej whiskey z Tennessee – od ziarna kukurydzy do butelki, a głównym tematem było niezwykłe drewno białego amerykańskiego dębu, z którego robione są beczki do leżakowania Jacka. Jako jeden z nielicznych producentów whiskey, Jack Daniel’s ma pełna kontrolę nad swoimi beczkami, gdyż firma ma własny zakład bednarski.

Czytaj więcej

Bourbon vs Scotch

Whisky & Pub Czasem Trzeba (Września, ul. Słowackiego 10a) zaprasza 27 kwietnai o godz. 18.10 na degustację pod hasłem Bourbon vs Scotch. Na przeciwko siebie staną: Booker’s, Maker’s Mark, Jim Beam Black, Laphroaig 10 i Auchentoshan 12. Prowadzącym będzie przedstawiciel firmy Stock Polska, dystrybutora marek Beam Suntory – Rafał Sahaj.

Czytaj więcej

Jack Daniel’s no. 4

seria Jack Daniel’s Distiller Master powstała dla uczczenia związanych z firmą na przestrzeni lat mistrzów destylacji. Trzy pierwsze edycje to były: Jack Daniel’s No. 1 dla uczczenia samego Jacka, No. 2 dla uczczenia Jessa Motlowa, który przeprowadził firmę przez lata prohibicji, No. 3 dla uczczenia trzeciego w historii mistrza destylacji, Lemuela Tolleya, znanego jako Lem, który kierował firmą w latach 1941-1964. Teraz ukazała się No. 4, wypuszczona dla uczczenia Jessa Gamble, który zaledwie przez dwa lata stał za sterami firmy. Aromat delikatny, cytrusowy – grejpfrut, pomarańcze, anyż, brzoskwinie. Smak najpierw waniliowy, ale po chwili gorycz – albedo, nawet piołun. Finisz gorzki, ale delikatny, bardziej rabarbar niż goryczka. Moc – 43%.

Jim Beam Kentucky Dram Whiskey

bardzo nietypowy produkt w portfolio Jima Beama – bourbon z dodatkiem szkockiej torfowej whisky z destylarni Ardmore. Blend robiony na rynek hiszpański. W nosie: zielone jabłka, wanilia, kukurydza, aromatyczne drewno typu heban. W smaku – przefermentowana kukurydza. Finisz delikatny, lekko czekoladowy. Moc – 40%.

Brown-Forman

to jeden z czołowych koncernów alkoholowych, amerykańska spółka o zasięgu globalnym z siedzibą w Louisville. Właściciel m.in. tak znanych marek jak: Jack Daniel’s, Gentelman Jack, Finlandia Vodka, Maximus Vodka, Woodford Reserve Bourbon, Canadian Mist, Early Times, Old Forester, Korbel Champagne, Chambord, Casa Herradura, Pepe Lopez, El Jimador i wiele innych. Działając w wielu krajach Brown-Forman zatrudnia obecnie blisko 4000 ludzi.

Czytaj więcej

Jack Daniel’s z mocą beczki

Brown Forman poszerza portfolio whiskey Jack Daniel’s o edycję Single Barrel Collection Barrel Strength o mocy 129 Proof, czyli 64,5%. Jeff Arnett, mistrz destylacji Jacka, ujawnił mashbill nowej whiskey, jest to: 80% kukurydzy, 12% słodowanego jęczmienia i 8% żyta. Beczki były ręcznie wypalane i wypiekane, a następnie umieszczone na górnym poziomie magazynu leżakowania. Mocne wypiekanie dało nuty ciemnego cukru. Na razie jest to limitowana edycja, dostępna praktycznie wyłącznie w sprzedaży internetowej. Każda butelka jest ręcznie etykietowana i ma swój indywidualny numer. Cena w sklepie store.jackdaniels.co.uk – 54,99 GBP.

Jack Daniel’s świątecznie na Stalowej

13 grudnia w samym sercu warszawskiej Pragi odbyło się spotkanie z whiskey Jack Daniel’s. W pięknie odnowionej kamienicy przy ulicy Stalowej 52 czekały na gości pyszne przekąski, dania z soczystego indyka, krewetki w maśle czosnkowym, a na deser pyszny tort z borówkami zatopionymi w jajecznym kremie. Oczywiście nie zabrakło koktajli na bazie whiskey z Tennessee – rozgrzewające, na gorąco z przyprawami lub orzeźwiające z nutami cytrusów i gałązką jałowca. Jack Daniel’s Fire serwowano prawie zmrożonego ze specjalnego saturatora. Wieczór uświetnił recital składający się z piosenek Franka Sinatry.
Innymi atrakcjami były: warsztaty barmańskie – przygotowanie whiskey sour czy nauka pakowania prezentu – butelki Jack Daniel’s Honey.

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Degustacja Evan Williams – Bernie Lubbers The Whiskey Professor

13 października odbędzie się spotkanie z ambasadorem destylarni Evan Williams Bernie Lubbersem, zwanym profesorem whiskey, który zabierze uczestników w podróż w czasie i przestrzeni, odkrywając kolejne karty historii bourbona. Do degustacji będą: Georgia Moon Corn Whiskey, Mellow Corn, Bernheim Original, Pikesville Rye, Evan Williams Bottled-in-Bond oraz Elijah Craig 12YO. Miejsce: Whisky and Wine Place, Jana Kazimierza 30, Warszawa. Koszt degustacji: 70 zł. Zgłoszenia: sklep@wawp.pl. Ilość miejsc: 20.

Jack Daniel’s w letnich strefach

W trzech miastach w Polsce staną specjalne czarne przyczepy, z których serwowane będą klasyki gatunku koktajli tworzonych na Jacku Daniel’sie. Każdy gość strefy Jacka będzie mógł skorzystać z wygodnego leżaka. Oprócz flagowego koktajlu Lynchburg Lemonade, serwowany będzie słodki Hello Honey i rozpalający, acz zmrożony shot Jack Fire. Nie zabraknie bezalkoholowej pozycji, która ugasi pragnienie i zaskoczy oryginalnym smakiem.

Czytaj więcej

Bulleit Distilling Co w Kentucky

Gorzelnia została wybudowana w Shelby County i będzie produkowała bourbona oraz rye whiskey. Inwestycja kosztowała właściciela – koncern Diageo – 115 mln USD. Zatrudnienie znalazło tu 30 osób. Moce produkcyjne to blisko 7 mln l rocznie. Położona jest na 300 akrowej działce, na której znajdują się m.in. cztery magazyny, każdy z możliwością przechowywania 55 tys. beczek. Zainstalowano tu baterię słoneczną, która będzie kumulowała energię do obsługi wszystkich urządzeń mobilnych. Oficjalne otwarcie nastąpiło 14 marca z udziałem lokalnych władz, przybył m.in. gubernator Kentucky Matt Benin. Nie jest otwarta dla zwiedzających. W 2014 roku Diageo otworzyło dla turystów Bulleit Frontier Whiskey Experience, gdzie można zapoznać się z historią marki Bulleit.