Michter’s Single Barrel Straight Rye Whiskey

Około trzyletnia żytnia whiskey, 51% zacieru to żyto, reszta to kukurydza i słodowany jęczmień. Moc – 42,4%. Zapach słodki, pełen karmelu, czekolady, a także ziół (rozmarynu) i orzechów (włoskich, fistaszków i nerkowca). Jest też ostrzejsza nuta fermentacyjna – vinegar i imbir. W ustach tłusta, oleista, maślana – kogel mogel, pudding czekoladowy oraz orzechy laskowe i rozmaryn, mięta, anyż, koper, jest też mineralność. Finisz szczypiący, „elektryczny”, dużo egzotycznych owoców – papaja, kokos, ananas, jambu, orzeszki ziemne, pop corn, pieprz, imbir, czekolada z posypką kokosową, cynamon, rodzynki, suszone wiśnie… Bogato. Dobra rye whiskey. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Nowe edycje Jack Daniel’s

Na amerykańskim rynku zadebiutowały dwie nowe edycje Jack Daniel’s – to Bonded Tennessee Whiskey i Jack Daniel’s Triple Mash Blended Straight Whiskey. Rozpoczynają one serię Bonded Series i mają wejść do stałej oferty w cenach 29,99 i 32,99 USD. Obydwie z mocą 50%. Pierwsza to mieszanka: 80% kukurydzy, 12% słodowanego jęczmienia i 8% żyta. Beczki są mocniej wypalone. Triple Mash jest mieszanką trzech whiskey: 60% stanowi Jack Daniel’s Tennessee Rye, 20% klasyczny Jack Daniel’s Old No. 7, a 20% to Jack Daniel’s Bonded.

Czytaj więcej

Więcej niż bourbon

Dom Whisky zaprasza 20 maja o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Adam Frankowski – brand ambasador. Do spróbowania będą: Woodford Reserve Distiller’s Select, Woodford Reserve Straight Rye Whiskey, Woodford Reserve Straight Wheat Whiskey, Woodford Reserve Straight Malt Whiskey, Woodford Reserve Double Oaked. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji wynosi 199 zł/os. W cenie butelka Woodford Reserve Distiller’s Select oraz 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 18 maja. Zapisać można się pod tym linkiem.https://sklep-domwhisky.pl/WHISKEY-AMERYKANSKA-Wiecej-niz-Bourbon-ccms-pol-723.html

Spotkanie z whiskey Legacy

21 marca odbyła się degustacja czterech whiskey marki Legacy. Dwie to bourbony z Kentucky, dwie to irlandzkie single malt. Wszystkie były finiszowane w Polsce w czterech różnych beczkach.
Legacy powstała w kwietniu 2021 roku przez Piotra Dubisza. Legacy, czyli Dziedzictwo. Pomysł na stworzenie marki zrodził się jeszcze w Irlandii. Po piętnastu latach spędzonych na zielonej wyspie i powrocie do kraju powstała marka. Ideą marki i dziedzictwem jest poszukiwanie oraz tworzenie najlepszych alkoholi rzemieślniczych w Polsce. Pod etykietą marki Legacy wypuszczane są: wódki, giny, brandy oraz whiskey. Zarówno produkty liniowe jak i limitowane z własnych selekcji oraz leżakowane.

Czytaj więcej

Jack Daniel’s najbardziej wartościową marką alkoholu

Należąca do Brown-Forman whiskey Jack Daniel’s jest najwyżej wycenianą marką alkoholu na świecie, według rankingu „Interbrand’s 22nd Annual Report Best Global Brand 2021”. Wśród 100 największych globalnych marek został sklasyfikowany na pozycji 81. Szacowana wartość marki Jack Daniel’s to ponad 6,5 mld dolarów. Brane były pod uwagę takie aspekty jak: sytuacja finansowa, siła konkurencyjna oraz rola marki przy podejmowaniu decyzji zakupowych klienta. Trzy pierwsze miejsca w rankingu marek zajęły: Apple, Amazon i Microsoft. Rok wcześniej Jack Daniel’s w tym samym rankingu był na miejscu 82. W zestawieniu znalazła się jeszcze jedna marka alkoholu, należący do LVMH koniak Hennessy, wyceniony przez analityków na 5,3 mld dolarów z pozycją 95.

Amerykanie definiują single malt

American Single Malt Whiskey Commission (ASMWC) zapowiada, że w grudniu tego roku ogłosi definicje prawną amerykańskiej whiskey single malt. Dotąd nie ma żadnych reguł, które by określały, co oznacza napis American single malt whiskey na butelce. Zgodnie z uzgodnieniami między ASMWC i urzędem legalizacyjnym Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau American single malt whiskey ma być w 100% ze słodowanego jęczmienia, pochodzić z jednej destylarni z USA, ma być leżakowana na terenie USA w dębowych beczkach o pojemności maksimum 700 l i butelkowana z mocą 40%. Nie ma mowy na temat minimalnego okresu leżakowania. Przepisy mają zacząć obowiązywać od wiosny 2022.

Michter’s Sour Mash Small Batch

Do fermentacji wykorzystano tzw. sour mash (zakwas), czyli pozostałości po poprzedniej fermentacji, wraz z drożdżami i koloniami bakterii. To dawna technologia, niegdyś bardzo popularna w Kentucky, dawała większą powtarzalność whiskey. Ta edycja pojawiła się na rynku w 2012 roku. Zapach słodki, owocowy, bardzo dużo gruszek williams, jabłka, zioła, głównie estragon, rozmaryn. Smak słodko-gorzki, delikatny, sporo kukurydzy, rozmaryn, wanilia, czekolada z orzechami laskowymi. W finiszu najpierw czarują truskawki, potem jest czekolada z orzechami, wreszcie bardziej wytrawne nurty – przede wszystkim gorzka czarna herbata, delikatnie sól, pop-corn, kukurydza, balsamico, a nawet soja. Moc – 43%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Powstaje Fred B Noe Distillery

Beam Suntory otworzy nową destylarnie w Kentucky, w Clermont, Fred B Noe Distillery – inwestycja warta 60 mln dolarów ma uhonorować siedem pokoleń rodziny Beamów na stanowisku mistrzów destylacji. Będą tu powstawały różne eksperymentalne whiskey, m.in. marka Freddie Noe’s Little Book Whiskey. Aparatura ma pozwalać na eksperymenty z fermentacją, technikami destylacji i mieszania beczek na potrzeby limitowanych edycji. Zasilana będzie odnawialną energią. Będzie tu centrum dla odwiedzających, bar, sale wykładowe.

Pierwsze whiskey z Manhattanu

Firma Proximo Spirits otwiera pierwszą od czasów prohibicji destylarnię whiskey na Manhattanie. Jej budowa trwała sześć lat. Nazywa się Great Jones Distilling Co. Przewidziane są wizyty i degustacje.
Destylarnia przy 686 Broadway zajmuje ponad 8500 mkw. powierzchni. Ulokowano ją w budynku z 1939 roku. Są tu: restauracja, bar, sala konferencyjna, sklep, destylarnia zaś ulokowana jest w piwnicach, są tam dwie miedziane kolumny i alembik. Odwiedzający destylarnię do baru i restauracji mogą przejść wydrążonym w ziemi tunelem, który ma przypominać te, których używano w czasach prohibicji do szmuglowania beczek z whisky.

Czytaj więcej

Woodford Reserve podwaja produkcję

Brown-Forman rozpoczyna rozbudowę destylarni Woodford Reserve w Kentucky, koniec prac planowany jest na lato 2022. Dodane zostaną trzy alembiki, nowe kadzie fermentacyjne, zbudowana zostanie nowa leżakowania, w planach są też inne nowe budynki, jak np. centrum konferencyjne i szkoleniowe. Inwestycja pozwoli podwoić produkcję. W czasie prac budowlanych dotychczasowe alembiki będą pracowały pełna parą, rozbudowa nie wpłynie na dostępność whiskey Woodford Reserve.

Wieczór z Templeton Rye

Zapraszamy 19 kwietnia o godz. 19:30 na spotkanie z wyjątkowymi whiskey z Templeton. Do spróbowania będą:
TEMPLETON RYE 6YO (45,75%)
TEMPLETON RYE MAPLE CASK FINISH (46%) – prawdopodobnie ostatnia butelka w Polsce!
TEMPLETON RYE CARRIBBEAN RUM CASK FINISH (46%)
TEMPLETON RYE BARREL STRENGTH 2020 (56,55%)
Koszt degustacji – 50 zł obejmuje 4 próbki whiskey po 20 ml. Szczegóły: biuro@spirits.com.pl.

MGP przejmuje Luxco

Firma MGP Ingredients, która jest jednym z największych w USA producentów ginu i whiskey, działających na potrzeby tzw. private labels, przejmuje za 475 mln dolarów firmę Luxco, znaną z takich marek whiskey jak: Ezra Brooks, Rebel Yell, Davies County czy Yellowstone. Luxco produkuje też: wódki, likiery czy tequilę, ma swoją destylarnię w Arandas, na wzgórzach Jalisco. Mają swoją nową destylarnię Lux Row Distillers w Bardstown, Kentucky oraz większościowe udziały w marce Niche Drinks z Derry, w Irlandii Północnej. Ich przychody za 2020 rok wyniosły 202 mln dolarów. MGP ma natomiast dwie wielkie destylarnie w Atchison w Kansas oraz w Lawrenceburgu w Indianie.

Nowy master distiller w Jack Daniel’s

Po dwunastu latach Jeff Arnett zrezygnował z posady master distillera whiskey Jack Daniel’s. Zastąpił go jego asystent Chris Fletcher. Pracowali razem od sześciu lat, Fletcher jest z Lynchburg, gdzie mieści się destylarnia Jack Daniel’s, a jego dziadek, znany jako Frank Bobo, był mistrzem destylacji u Daniel’sa od 1966 roku aż do emerytury w 1989 roku.

Whiskey Boba Dylana

2 października odbyło się spotkanie online z whiskey Heaven’s Door. Prowadzili je Ronan Gillespie, przedstawiciel marki oraz Jarosław Buss, właściciel firmy Tudor House, która jest wyłącznym dystrybutorem marki w Polsce. Wydarzenie było jedną z kilku zapowiadanych sesji masterclass, które odbywają się w zastępstwie tegorocznej edycji Whisky Live Warsaw.

Czytaj więcej