ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Degustacja whisky w Bydgoszczy

17 lutego Galeria Whisky zaprasza na VIII edycję degustacji whisky. Do spróbowania będą: 1776 James E. Pepper Straight Rye Whiskey 100 proff 50%, Longrown 18YO 46%, Glenfiddich IPA 43%, Glenmorangie 12 Lasanta 43%, i Hellyers Road Original 40%. Tradycyjnie na uczestników spotkania będzie czekała również smakowita niespodzianka od restauracji Sushi Garden. Dla każdego uczestnika tylko w tym dniu jednorazowy rabat 15% na degustowane podczas spotkania whisky. Miejsce: Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz. Godz. 19.00. Koszt: 130 zł. Zgłoszenia: tel. 530522251 lub email: galeriawhisky@gmail.com.

Whisky Days

Pierwsza zimowa edycja festiwalu whisky – Whisky Days Winter Edition odbędzie się w Zakopanem w dniach 17-18 lutego. Przewidziano szeroki wybór bursztynowego trunku, liczne Master Classy. Nie zabraknie szampana i koktajli na bazie whisky, a wszystko przy dźwiękach muzyki.
Serwowane będą specjalne dania, przygotowane przez restaurację Halka. Na zakończenie pierwszego dnia festiwalu odbędzie się after party w Le Scandale Club & Bar. Bilety (sprzedaż już ruszyła) w cenie: jednodniowy 39 zł , 99 zł za bilet VIP. W dniach imprezy odpowiednio 49 zł i 129 zł. Miejsce: Aries Hotel & Spa, ul. Mariusza Zaruskiego 5, Zakopane. Godz. 16.00.

Czytaj więcej

Rémy Cointreau kupuje Westland Distillery

Umowa sprzedaży zostanie zrealizowana do końca roku. Rémy Cointreau ma zamiar eksperymentować – nowe odmiany jęczmienia, różne rodzaje beczek i wykorzystanie terroir. Westland Distillery obecnie oferuje: American Single Malt Whiskey, Peated American Single Malt Whiskey i Sherry Wood American Single Malt Whiskey. Polskim dystrybutorem oferty Westland Distillery jest Tudor House.

Journeyman

mała craft distillery z USA, z Journeyman w stanie Michigan. Produkuje trunki jedynie z organicznych składników, uprawianych bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, herbicydów, hormonów wzrostu czy zbóż modyfikowanych genetycznie. Wszystkie produkty tworzone są z najczystszych składników i posiadają certyfikat koszerności. Produkcja odbywa się w budynku z 1883 roku, w którym w XIX wieku produkowano gorsety. W ofercie mają m.in.: whiskey pszeniczną, żytnią i bourbona, produkowane na małą skalę, a także gin.

Czytaj więcej

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Bernheim

whiskey deklarująca się jako pszeniczna, to w USA prawdziwa rzadkość. Powstała w Heaven Hill, a nie w żadnej craft distillery i – jak twierdzi producent – jest to pierwsza receptura oparta na pszenicy (ozimej) od czasów prohibicji. Podobnie jak bourbon – leżakuje minimum dwa lata w nowych, wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu, alkohol destylowany jest do mocy poniżej 80%. Od początku oferowana jako produkt limitowany – Small Batch – według Heaven Hill do zestawiania whiskey Bernhaim rocznie przeznaczają nie więcej niż sto beczek. Początkowo butelkowana była bez podania wieku, obecna edycja to whiskey Bernheim Original Straight Kentucky Wheat Whiskey 7YO. Mimo delikatności jaką dają ziarna pszenicy, whiskey Bernheim bynajmniej nie jest daleko do bourbona. W aromacie słodko – głównie czekolada, wanilia, ale także lakier. W ustach czekolada z wiśnią i grzanka z nutellą, finisz wręcz przypieczony. Moc – 45%.

Czytaj więcej

Urodzinowy Jack Daniel’s

Brown-Forman stworzył rękoma master distillera, Jeffa Arnetta, wyjątkową whiskey. To edycja jubileuszowa, wypuszczona z okazji 150 urodzin destylarni. Jak rekomenduje producent, trunek oferuje na początku gładkie nuty toffi, by przerodzić się w ciepło prażonego dębu, wydobywając bogate smaki i aromaty drewna. Proporcję są takie same jak przy Jack Daniel’s Old No.7 – 80% kukurydzy, 12% jęczmienia i 8% żyta, użyto jednak specjalnie wyselekcjonowanych beczek.

Ole Smoky Harley Davidson Charred Moonshine

Rześki destylat, który przez krótki czas leżakował w mocno wypalanych beczkach z dębu amerykańskiego. Dostatecznie długo by nabrać aromaty, smaku i koloru. To tradycja sięgająca czasów prohibicji, kiedy trzeba było na rynek szybko wprowadzać trunki, które barwą i smakiem przypominałyby bourbona. Ta whiskey zrobiona jest w 80% z kukurydzy, a oprócz tego mieszanki żyta, pszenicy i odrobiny słodu jęczmiennego. Powstała w Tennessee, skąd wywodzi się m.in. Jack Daniel’s.

Czytaj więcej

Beczki od Jacka Daniel’sa

Jack Daniel’s rozpoczął sprzedaż beczek ze swoją tennessee whiskey. Oferta skierowana jest do konsumentów. Beczki przeznaczone na sprzedaż leżakowały w górnych partiach magazynu, czyli – jak twierdzi producent – pochodzą z optymalnego miejsca, które daje najlepszy smak i kolor. Klient, zainteresowany kupnem konkretnej beczki, przed podjęciem decyzji będzie mógł otrzymać jej próbkę. Każda beczka ma świadectwo z certyfikatem. Jako dodatek dołączana jest luksusowa karafka i szklanki do degustacji. Ponadto dokonujący zakupu beczki otrzyma indywidualną butelkę Jacka Daniel’sa ze swoim nazwiskiem, a jego imię zostanie umieszczone na tabliczce w destylarni w Lynchburgu.

Degustacja whiskey Prichards

Założona w 1997 roku destylarnia była pierwszym nowym producentem Tennessee whiskey od ponad 50 lat. Jej twórcą jest Phil Prichard, potomek rodziny o dawnych tradycjach gorzelniczych. Jego prapradziadek, Benjamin Prichard, założył destylarnię whiskey w Davidson County i dzieło to kontynuował jego syn, Enoch. Potem przyszły czasy prohibicji, a rodzinny biznes upadł. Phil otworzył nową destylarnię w mieście Kelso, a w 2014 roku drugą, w stolicy Tennessee, Neshville, na posiadłości Fontanel Mansion.

Czytaj więcej

Konkurs Jacka Daniel’sa

150 lat temu w Lynchburgu, małym, amerykańskim miasteczku w stanie Tennessee, Jasper Newton Daniel, przez przyjaciół zwany Jackiem, rozpoczął tworzenie swojej whiskey. Do dziś w tym samym miejscu korzysta się z jego receptur. Od 1 czerwca każdy będzie miał możliwość wygrania niezapomnianej podróży do destylarni w Lynchburgu i zobaczenia na własne oczy, jak powstaje Jack Daniel’s. Zwycięzcy będą mieli okazję prześledzić cały proces powstawania whiskey, która od 150 lat jest tworzona w niezmienny sposób.

Czytaj więcej