Jack Daniel’s świątecznie na Stalowej

13 grudnia w samym sercu warszawskiej Pragi odbyło się spotkanie z whiskey Jack Daniel’s. W pięknie odnowionej kamienicy przy ulicy Stalowej 52 czekały na gości pyszne przekąski, dania z soczystego indyka, krewetki w maśle czosnkowym, a na deser pyszny tort z borówkami zatopionymi w jajecznym kremie. Oczywiście nie zabrakło koktajli na bazie whiskey z Tennessee – rozgrzewające, na gorąco z przyprawami lub orzeźwiające z nutami cytrusów i gałązką jałowca. Jack Daniel’s Fire serwowano prawie zmrożonego ze specjalnego saturatora. Wieczór uświetnił recital składający się z piosenek Franka Sinatry.
Innymi atrakcjami były: warsztaty barmańskie – przygotowanie whiskey sour czy nauka pakowania prezentu – butelki Jack Daniel’s Honey.

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Degustacja Evan Williams – Bernie Lubbers The Whiskey Professor

13 października odbędzie się spotkanie z ambasadorem destylarni Evan Williams Bernie Lubbersem, zwanym profesorem whiskey, który zabierze uczestników w podróż w czasie i przestrzeni, odkrywając kolejne karty historii bourbona. Do degustacji będą: Georgia Moon Corn Whiskey, Mellow Corn, Bernheim Original, Pikesville Rye, Evan Williams Bottled-in-Bond oraz Elijah Craig 12YO. Miejsce: Whisky and Wine Place, Jana Kazimierza 30, Warszawa. Koszt degustacji: 70 zł. Zgłoszenia: sklep@wawp.pl. Ilość miejsc: 20.

Jack Daniel’s w letnich strefach

W trzech miastach w Polsce staną specjalne czarne przyczepy, z których serwowane będą klasyki gatunku koktajli tworzonych na Jacku Daniel’sie. Każdy gość strefy Jacka będzie mógł skorzystać z wygodnego leżaka. Oprócz flagowego koktajlu Lynchburg Lemonade, serwowany będzie słodki Hello Honey i rozpalający, acz zmrożony shot Jack Fire. Nie zabraknie bezalkoholowej pozycji, która ugasi pragnienie i zaskoczy oryginalnym smakiem.

Czytaj więcej

Bulleit Distilling Co w Kentucky

Gorzelnia została wybudowana w Shelby County i będzie produkowała bourbona oraz rye whiskey. Inwestycja kosztowała właściciela – koncern Diageo – 115 mln USD. Zatrudnienie znalazło tu 30 osób. Moce produkcyjne to blisko 7 mln l rocznie. Położona jest na 300 akrowej działce, na której znajdują się m.in. cztery magazyny, każdy z możliwością przechowywania 55 tys. beczek. Zainstalowano tu baterię słoneczną, która będzie kumulowała energię do obsługi wszystkich urządzeń mobilnych. Oficjalne otwarcie nastąpiło 14 marca z udziałem lokalnych władz, przybył m.in. gubernator Kentucky Matt Benin. Nie jest otwarta dla zwiedzających. W 2014 roku Diageo otworzyło dla turystów Bulleit Frontier Whiskey Experience, gdzie można zapoznać się z historią marki Bulleit.

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Degustacja whisky w Bydgoszczy

17 lutego Galeria Whisky zaprasza na VIII edycję degustacji whisky. Do spróbowania będą: 1776 James E. Pepper Straight Rye Whiskey 100 proff 50%, Longrown 18YO 46%, Glenfiddich IPA 43%, Glenmorangie 12 Lasanta 43%, i Hellyers Road Original 40%. Tradycyjnie na uczestników spotkania będzie czekała również smakowita niespodzianka od restauracji Sushi Garden. Dla każdego uczestnika tylko w tym dniu jednorazowy rabat 15% na degustowane podczas spotkania whisky. Miejsce: Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz. Godz. 19.00. Koszt: 130 zł. Zgłoszenia: tel. 530522251 lub email: galeriawhisky@gmail.com.

Whisky Days

Pierwsza zimowa edycja festiwalu whisky – Whisky Days Winter Edition odbędzie się w Zakopanem w dniach 17-18 lutego. Przewidziano szeroki wybór bursztynowego trunku, liczne Master Classy. Nie zabraknie szampana i koktajli na bazie whisky, a wszystko przy dźwiękach muzyki.
Serwowane będą specjalne dania, przygotowane przez restaurację Halka. Na zakończenie pierwszego dnia festiwalu odbędzie się after party w Le Scandale Club & Bar. Bilety (sprzedaż już ruszyła) w cenie: jednodniowy 39 zł , 99 zł za bilet VIP. W dniach imprezy odpowiednio 49 zł i 129 zł. Miejsce: Aries Hotel & Spa, ul. Mariusza Zaruskiego 5, Zakopane. Godz. 16.00.

Czytaj więcej

Rémy Cointreau kupuje Westland Distillery

Umowa sprzedaży zostanie zrealizowana do końca roku. Rémy Cointreau ma zamiar eksperymentować – nowe odmiany jęczmienia, różne rodzaje beczek i wykorzystanie terroir. Westland Distillery obecnie oferuje: American Single Malt Whiskey, Peated American Single Malt Whiskey i Sherry Wood American Single Malt Whiskey. Polskim dystrybutorem oferty Westland Distillery jest Tudor House.

Journeyman

mała craft distillery z USA, z Journeyman w stanie Michigan. Produkuje trunki jedynie z organicznych składników, uprawianych bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, herbicydów, hormonów wzrostu czy zbóż modyfikowanych genetycznie. Wszystkie produkty tworzone są z najczystszych składników i posiadają certyfikat koszerności. Produkcja odbywa się w budynku z 1883 roku, w którym w XIX wieku produkowano gorsety. W ofercie mają m.in.: whiskey pszeniczną, żytnią i bourbona, produkowane na małą skalę, a także gin.

Czytaj więcej

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Bernheim

whiskey deklarująca się jako pszeniczna, to w USA prawdziwa rzadkość. Powstała w Heaven Hill, a nie w żadnej craft distillery i – jak twierdzi producent – jest to pierwsza receptura oparta na pszenicy (ozimej) od czasów prohibicji. Podobnie jak bourbon – leżakuje minimum dwa lata w nowych, wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu, alkohol destylowany jest do mocy poniżej 80%. Od początku oferowana jako produkt limitowany – Small Batch – według Heaven Hill do zestawiania whiskey Bernhaim rocznie przeznaczają nie więcej niż sto beczek. Początkowo butelkowana była bez podania wieku, obecna edycja to whiskey Bernheim Original Straight Kentucky Wheat Whiskey 7YO. Mimo delikatności jaką dają ziarna pszenicy, whiskey Bernheim bynajmniej nie jest daleko do bourbona. W aromacie słodko – głównie czekolada, wanilia, ale także lakier. W ustach czekolada z wiśnią i grzanka z nutellą, finisz wręcz przypieczony. Moc – 45%.

Czytaj więcej

Urodzinowy Jack Daniel’s

Brown-Forman stworzył rękoma master distillera, Jeffa Arnetta, wyjątkową whiskey. To edycja jubileuszowa, wypuszczona z okazji 150 urodzin destylarni. Jak rekomenduje producent, trunek oferuje na początku gładkie nuty toffi, by przerodzić się w ciepło prażonego dębu, wydobywając bogate smaki i aromaty drewna. Proporcję są takie same jak przy Jack Daniel’s Old No.7 – 80% kukurydzy, 12% jęczmienia i 8% żyta, użyto jednak specjalnie wyselekcjonowanych beczek.