Najstarsza irlandzka whiskey

Teeling 34YO to najstarsze w dotychczasowej historii oficjalne zabutelkowanie irlandzkiej whiskey single malt. Trunek został wydestylowany w 1983 roku w Old Bushmills Distillery i leżakował w beczkach po bourbonie. Whiskey kupił John Teeling, gdzieś pod koniec lat 80., jeszcze w czasach, kiedy był właścicielem destylarni Cooley. Obecnie alkohol ma moc 40,9%. A limitowana edycja to zaledwie… 38 butelek.

Teeling Revival IV już na polskim rynku

Dostępna w limitowanej edycji, piętnastoletnia Teeling Revival IV wreszcie trafiła do Polski w liczbie ok. 100 butelek. Whiskey jest dostępna w sieci sklepów Ballantines oraz w ofercie Tudor House. Spędziła 14 lat w beczce po bourbonie, po czym została poddana przez 12 miesięcy procesowi finiszowania w beczkach po słodkim winie muscat. Charakteryzuje się intensywnym aromatem owoców tropikalnych (wyczuwalny jest ananas, mango, banan, brzoskwinia czy chińska mandarynka satsuma) oraz słodkim smakiem ciemnej czekolady i wanilii, z wytrawnym, dębowym finiszem. Whiskey nie jest filtrowana, zabutelkowana została z podwyższoną mocą 46%. Otrzymała nagrody Irish Whiskey of the Year 2017 oraz Liquid Gold Award, a w „Jim Murray’s Whisky Bible 2018” zdobyła 95 punktów.

Irish whiskey tasting

9 lutego twórcy blogów Whisky Hooligans oraz Whisky My Life zapraszają na niezależny przegląd Irlandzkiej Whiskey w iście Irlandzkim miejscu jakim jest Pub Donegal. Menu degustacyjne: The Pogues Irish Whiskey,Teeling Whiskey Stout Cask, Redbreast Whiskey 12YO, Wm Cadenhead Ltd Single Irish Malt Whiskey 13YO. Miejsce: Pub Donegal, ul. Zgoda 10, Gdynia. Godz. 18:00. Liczba miejsc: 20 osób. Cena: 50 zł. Zakup biletów bezpośrednio w Pub Donegal, tel. 58 6204623, mail: donegal-pub@wp.pl.

Nowy Jameson z beczek po piwie

Jameson wprowadza drugą edycję swojej whisky finiszowanej w beczkach po piwie – Jameson Caskmates IPA Edition. Beczki pochodzą z browaru Franciscan Well. Wcześniejsza Jameson Caskmates Stout Edition odniosła duży sukces, także w Polsce. Nowa whisky będzie podobnie trzykrotnie destylowana. Piwo typu IPA dodało jej aromatu chmielu, nuty kwiatowe i cytrusowe. Butelkowana z mocą 40%, dostępna w Europie od stycznia 2018 w cenie podobnej do Jameson Caskmates Stout Edition.

Tullamore Dew Collector’s Edition

Edycja przygotowana specjalnie dla Roust (w Polsce CEDC) na rynki m.in.: Polski, Rosji, Bułgarii. Rządzi nią magia trójki – trzykrotna destylacja, mieszanka trzech różnych whiskey (malt, grain, pot still) z trzech różnych rodzajów beczek. Moc nieco podwyższona w stosunku do wersji klasycznej (43%). Nic więcej nie wiadomo, ile lat, jakie drewno? Tullamore Dew nigdy jednak nie rozpieszcza konsumentów nadmiarem informacji. Aromat orzechowo-kawowy, słodki, rodzynki, miód, pomarańcze, mieszanka suszonych ziół czy nawet suszonych kwiatów polnych, w kierunku brandy. Dość wyraźna nuta alkoholowa. W smaku jest krągła, śmietanowa, mleczna czekolada, lekko dębina, maślane ciasteczka. W finiszu nuty ostrzejsze, żytnie, pieprzne, do tego… poziomki.

Ring: Teeling vs Teeling

Dziś na ringu zawodnicy z Irlandii, z jednej stajni, Teeling z Dublina. W szranki stają The Revival Vol. IV, whiskey piętnastoletnia, finiszowana przez rok w beczkach po winie Muscat Port (46%) i Brabazon 2, whiskey bez ujawnionego wieku, z beczek po porto (49,5%). Można powiedzieć, że kategoria w ringu stają kategorie bokserskie półciężka vs superśrednia, pierwsza to whiskey z dużym stażem, za drugą przemawia renoma serii Brabazon. Zawodnicy trafili na ring prosto z Irlandii, staję pomiędzy nimi w ringu i zaczynamy pojedynek, w którym trudno z góry wskazać faworyta.

Czytaj więcej

Dymnie i torfowo

30 listopada w Whisky & Cognac Club (ul. Trakt Brzeski 54C, warszawa-Wesoła) odbędzie się degustacja nowości w portfolio M&P – whisky z Islay oraz torfowe whiskey z Irlandii. Do spróbowania będą trzy mocno dymne wypusty z destylarni Kilchoman – siódma edycja Kilchoman 100% Islay, Kilchoman Vintage 2009 oraz Kilchoman Red Wine Cask, a także whisky, które dojrzewały w beczkach z irlandzkiego dębu z lasów Glengarriff, wypalonych z udziałem torfu, wydestylowanych w West Cork.

Czytaj więcej

Nowa whisky z irlandzkiego dębu

Należąca do Pernod Ricard destylarnia Midleton przedstawia drugą edycję swojej rzadkiej whisky Midleton Dair Ghaelach Bluebell Forest, finiszowaną w specjalnie skonstruowanych nowych beczkach z dębów z lasów z hrabstwa Kilkenny. Dęby, z którego zrobiono beczki miał ponad 130 lat, bednarz wykorzystał 29 drzew. Są to rzadkie i chronione odmiany, stąd beczka z nich zrobiona jest unikatem. Zakład bednarski jest w Hiszpanii, pracował nad nimi mistrz Antonio Páez Lobato, a suszenie klepek na beczki trwało 15 miesięcy. Sam trunek to mieszanka pot still whiskey w wieku od 12 do 23 lat, które leżakowały w beczkach z amerykańskiego dębu. W beczkach z irlandzkiego dębu spędziły ostatnich 18 miesięcy. Butelkowana z mocą beczek, czyli – w zależności od beczki – jest to 55,3-56,3%.

Czytaj więcej

Spotkanie z kolekcją Tullamore Dew

Podczas tegorocznej wizyty w destylarni w Tullamore Dew (w mieście Tullamore) miałem niepowtarzalną okazję by spróbować wszystkich whisky jakie tam powstają. Zarówno tych powszechnie dostępnych, jak i wersji Old Banded Warehouse, której nie ma nigdzie poza visitors center czy unikatowych edycji, jak np. 15YO czy 18YO, też właściwie niedostępnych. Degustacja, wraz ze zwiedzaniem, zajęły mi prawie cały dzień, była to specjalna sesja master class, jaką przygotowano dla mnie w związku z moją książką o irlandzkiej whiskey.

Czytaj więcej

Tullamore Dew z beczek po rumie

Tullamore Dew XO Caribbean Rum Cask Finish to już drugi blend z tej destylarni, który jest finiszowany w beczkach po rumie. Wcześniej whisky Tullamore Dew 15YO Trilogy finiszowała w beczkach po rumie Caroni z Trynidadu i Tobago. Nowa whisky leżakowała w beczce first-fill po rumie z Gujany, ze słynącego z produkcji melasy regionu Demerara. Jak rekomenduje producent, w aromacie są nuty wanilii, dębu, cytrusów, dojrzałych bananów. W ustach krem, karmel, banany, daktyle i rodzynki. Moc 43%.

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Brown-Forman otwiera Slane Distillery w Irlandii

Producent Jacka Danielsa, Brown-Forman otwiera destylarnię i centrum dla odwiedzających w County Meath. Zamek i jego tereny, które były własnością rodziny Conyngham od 1701 roku, to miejsce lokalizacji nowego zakładu produkującego whiskey. Budowę rozpoczęto w 2015 roku. Na cele destylarni przeznaczono dawne budynki XVIII wiecznej stajni i dziedziniec. Zainstalowano tu trzy miedziane alembiki, a także sześć kolumn do destylacji ciągłej. Slane Distillery i Visitor Experience będzie miała przestrzeń do degustacji, sklep, kawiarnię, koktajl bary i miejsce mówiące o historii tego miejsca.

Czytaj więcej

Nowy Irishman cask strength

Walsh Whiskey Distillery wypuszcza nową edycję The Irishman Cask Strength 2017, która leżakowała w beczce first-fill bourbon. To mieszanka whiskey single pot still i single malt. Zabutelkowana z mocą 54% w sierpniu 2017 roku. Jak rekomenduje producent, trunek, to subtelna kompozycja prażonych migdałów, dębowej beczki z nutami typowymi dla bourbona, suszonych owoców i rodzynek w finiszu. Każda butelka jest indywidualnie numerowana i podpisana przez założyciela firmy, Bernarda Walsha. Dystrybutorem w Polsce jest M&P.

West Cork wypuszcza unikatowe whiskey

Destylarnia West Cork wypuściła dwie unikatowe irlandzkie single malt whisky, to limitowana edycja, do której leżakowania wykorzystano beczki z lokalnego dębu bog oak i torf z lasu Glengarriff. Glengarriff Peat Charred Cask i Glengarriff Bog Oak Charred Cask spędziły cztery lata w beczkach po sherry, a potem finiszowały w wypalonych w destylarni West Cork beczkach. W wersji Peat nie użyto torfu do słodowania jęczmienia. Zastosowano nowatorską metodę i wypalono wnętrze beczki torfem z lasu Glenfarriff. Jak rekomenduje producent, Glengarriff Peat Charred Cask ma aromat wysuszonej skóry i przypraw, a w ustach: słód, pieprz, gałka muszkatołowa i suszone owoce. Glengarriff Bog Oak Charred Cask jest dymiący i lekko słodki, z torfowymi nutami. Na rynek trafią jeszcze w tym miesiącu w liczbie 4800 butelek. W Polsce ich dystrybutorem jest M&P. Na wiosnę do kolekcji dołączą Glengarriff Cherry Charred Cask i Glengarriff Apple Charred Cask.

Irlandzka whiskey

W kolejnej książce, mimo że o alkoholu, autor udowadnia, że nieobce mu są meandry przewodnika z prawdziwego zdarzenia po kraju, który jak okazuje się na kolejnych kartach, jest nam bardzo bliski. Z czasem określenie „kocham Cię jak Irlandię” nabiera bardzo pozytywnej konotacji. Zaczyna się leniwie i niewinnie, dowiadujemy się kwestii historycznych, ciekawostek przyrodniczo-geologicznych, główna bohaterka, nadal w cieniu, nabiera swojej mocy. Gdzieś między wzgórzami, rozpadlinami, zamkami czy browarami, powoli dochodzi do głosu coraz większe skupienie się na irlandzkiej wodzie życia. Nie przeszkadza to jednak zaintrygować nas, czytelników, takimi ciekawostkami jaj: muzeum masła, etymologią słowa limeryk czy gdzie możemy dotrzeć, korzystając z Grobli Olbrzymów. Są to małe smaczki, a właściwie przedsmaki tego, co nas czeka. Wszak nie samym zwiedzaniem człowiek żyje i warto od czasu do czasu zwilżyć usta.
Choć wiemy, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że była pierwsza niż szkocka, a na pewno, co potwierdzają liczne książki sprzed wieków, uważana za „tę lepszą”, dowiadujemy się, czego jest symbolem, jak bardzo jej istnienie zależy też od istnienia całego kraju. Książka skrzy się od anegdot związanych nie tyle z poszczególnymi destylarniami, ale też z otoczeniem, zachowaniem, językiem. Jeśli pryzmat whiskey irlandzkiej to Irlandia w pigułce, to pisanie o niej, to pisanie o Irlandii. Tak po przyjacielsku, bez fanfaronady. Żeby tylko o whiskey! Jest rozdział poświęcony poitin, jest o kremach kawowych, nie zapominając o miodzie pitnym; a nawet gdzieniegdzie można się coś niecoś dowiedzieć i o piwach.
Książka gwarna jak niejeden irlandzki pub, a jednocześnie bardzo wnikliwa i nad wyraz trzeźwa – na wycieczkę po Irlandii pozycja obowiązkowa.

Książka o Irish whiskey

Nakładem M&P ukazała się kolejna książka w serii „Świat Wykwintnych Alkoholi”, tym razem poświęcona irlandzkiej whiskey.
Zamieszkujący tereny dzisiejszej Szkocji Piktowie malowali jeszcze na niebiesko ciała, kiedy Irlandczycy destylowali swój trunek. Po latach posuchy irlandzka whiskey wraca szturmem na światowe rynki. Obecnie jest najszybciej rosnącą kategorią alkoholi. Nowe destylarnie powstają każdego roku w każdym regionie wyspy.
Książka jest pierwszym w języku polskim przewodnikiem po świecie irlandzkiej whiskey. Można ją wziąć ze sobą w podróż, mieć w kieszeni odwiedzając puby, słuchając takich pieśni jak „Whikey In The Jar” czy „Molly Malone”. Najpopularniejsze zespoły wykonujące irlandzki folk, to The Dubliners i The Pogues. Obydwie grupy mają własne whiskey!
Książka przedstawia nie tylko whisky, lecz także zabytki i miejsca w Irlandii warte odwiedzenia, kiedy podróżujemy szlakiem starych i nowych destylarni.

Czytaj więcej