Midleton Very Rare 2018

kolejna edycja rocznikowej whisky z Midleton, wypuszczanej systematycznie od 1984 roku i prezentującej to, co najlepszego można znaleźć w beczkach irlandzkiej destylarni należącej do Pernod Ricard. To mieszanka single pot still i single grain. Selekcji osobiście dokonuje Brian Nation, następca Barry’ego Crocketta w tej roli. W aromacie: miód, zioła, tymianek i majeranek. Smak: miodu, piołunu, tymianku, jabłka, bardzo tłusta. W finiszu: jabłka i czarne oliwki, lekko lukrecja, sól, anyż.

Dunville’s Three Crowns

Dunville’s Three Crowns to wskrzeszona dawna marka irlandzkiej whiskey. Od 2016 roku produkuje ją The Echlinville Distillery z Kircubbinin w hrabstwie Down w Irlandii Północnej. Wskrzesili także Dunville’s VR Old Irish Whiskey i wprowadzili limitowaną Dunville’s PX Cask. W latach 1837-1936 whiskey Dunville’s Three Crowns była produkowana w Belfaście przez Royal Irish Distillery dla spółki Dunville & Co. Była to whisky typu single pot still, leżakująca w dużym stopniu w beczkach po sherry, butelkowana z mocą 40%. Nowa wersja, poza nazwą, niewiele ma wspólnego z tą dawną whiskey. To whiskey blendowana, butelkowana z mocą 43,5%. Aromat ziół, jałowiec, igliwie, kukurydza. Smak ziarna i ziół, słodu. Bardzo ziołowy finisz, majeranek i rozmaryn.

Green Spot Chateau Montelena

druga edycja whisky Green Spot z beczek po winie. Pierwsza ukazała się w 2015 roku i była dużym sukcesem, wówczas wykorzystano beczki z winiarni Chateau Leoville Barton. W przypadku Green Spot Chateau Montelena single pot still Irish whiskey najpierw leżakowała w beczkach po sherry i bourbonie, a potem spędziła 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu po winach zifandel z Kalifornii, z Napa Valley. Aromat alkoholowy, wiśnie i śliwki. W smaku wiśnie, oliwki, ciasto drożdżowe. W finiszu drożdże, rodzynki, suszone morele. Moc – 46%.

Jameson i piwa rzemieślnicze

Whiskey Jameson Caskmates IPA oraz Stout Edition obecne będą na dwóch wydarzeniach, gdzie nie zabraknie także wielu rodzajów piwa rzemieślniczego. Na gości będzie czekać specjalna strefa Jameson pełna atrakcji oraz możliwość posmakowania Caskmatesów z piwami. Pierwsza z imprez, to Poznańskie Targi Piwne (15-16 listopada), druga to Lubelskie Targi Piw rzemieślniczych (29 listopada-1 grudnia). Jameson Caskmates został poddany procesowi dodatkowego dojrzewania (tzw. cask finish) w beczkach, w których dojrzewało piwo typu stout i IPA.

Sadler’s Peaky Blinder Irish Whiskey

Sadler’s to irlandzki browar, założony w 1861 roku. Pod marką Peaky Blinder butelkują mocne alkohole – bourbon, irlandzka whiskey, moonshine, gin i rum. Ich irlandzka, leżakowała w beczkach po sherry przez 8-10 lat, to mieszanka destylatów single pot still i single malt z destylarni Bushmills. Aromat maślany, ziarnisty, waniliowy. Smak bardzo lekki, wanilia, mleczna czekolada. Finisz to mleczna czekolada i kokos. Moc – 40%.

Grace O’Malley Blended Irish Whiskey

Grace O’Malley to barwna postać w irlandzkiej historii XVI wieku. Córka lordów Ó Máille, została piratem, przemytnikiem i rebeliantką przeciw angielskiej koronie. Młoda blendowana whiskey ma aromat: słodu, prażonego ziarna, wanilii, toffi. Przyjemny smak ziarna – zarówno prażonego, jak i młodego, zielonego. Finisz przydymiony, ale jest i nuta zielonych jabłek, zielonych śliwek. Moc – 40%.

Flavours of Ireland

3 października Irlandzka Rada ds. Żywności – Bord Bia – zorganizowała wydarzenie „Smaki Irlandii – Flavours of Ireland”. Było to największe w Polsce spotkanie z producentami irlandzkich alkoholi i świetna okazja do poznania, porozmawiania z producentami alkoholi, jak również do ich zdegustowania. Imprezę zaszczyciła obecnością ambasador Irlandii, pani Emer O’Connell. Wystawcy zaprezentowali irlandzką: whiskey, gin, wódkę, rum i likiery. Event uwieńczyła wystawna kolacja w towarzystwie pani ambasador i licznie przybyłych gości w hotelu Sheraton.

Czytaj więcej

Writers Tears Copper Pot Cognac SC

irlandzka single malt i single pot still, beczki po bourbonie, a potem rok finiszowania w beczkach po koniaku Deau XO przez 9 miesięcy. Zabutelkowano 12 beczek z mocą 46%. Aromat mocno koniakowy – rodzynki, wiśnie, likierowe wino, delikatnie koper. W smaku rozgrzewająca moc alkoholu, dominują rodzynki, słodkie winogrona, lekka nuta dymna. Finisz zaskakująco morski – jodyna, lekka słoność, wyraźnie lukrecja. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Writers Tears Copper Pot Marsala SC

klasyczna irlandzka whiskey – single malt i single pot still, beczki po bourbonie, a potem rok finiszowania w beczkach po marsali z winnicy Florio. Zabutelkowano tylko pięć beczek, 2430 butelek z mocą 46%. Aromat słodki – bez, fiołki, irysy, wiśnie, poziomki. W smaku wędzone rodzynki, daktyle, miód. Finisz słodki, bardzo przyjemny, dojrzałe gruszki, morele, syrop brzoskwiniowy, delikatna nuta orzeszków piniowych, cierpkość tytoniu. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Irishman Cognac Cask Limited Edition

Limitowana edycja, tylko 490 butelek zamkniętych w estetycznej drewnianej skrzyneczce. Każda butelka jest indywidualnie numerowana. Irlandzka single malt bez podania wieku, przez rok finiszowana w beczkach po koniaku Deau XO z chateau Legaret. Beczka numer 2301 została rozlana w 2019 roku i zabutelkowana z mocą 55%. Przyjemny aromat gruszek, renklody, banana. Oleista w ustach. Smak z wyraźnym pazurem zboża, ziarna, lekko prażonego i banany. Finisz ciekawy, jak pumpernikiel z dżemem bananowo-pomarańczowym, do tego nuta drożdży, wędzonych śliwek, rodzynek. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Whisky wraca do Donegal

Po 177 latach w Donegal w Irlandii ponownie zostanie uruchomiona produkcja whisky. Realizowana jest inwestycja o wartości 6 mln euro, budowy destylarni i centrum dla odwiedzających, z muzeum i parkiem. Inwestorem jest firma Sliabh Liag Distillers, która w Carrick produkuje m.in. gin i butelkuje blendowaną whisky. Budowa rozpocznie się jeszcze w tym roku na placu Show Field Ardara. Roczne możliwości produkcyjne mają sięgać 400 tys. l czystego spirytusu, powstawać tu będą whisky single malt i single pot still oraz poitín i gin. Whisky ma być mocno torfowa, podobnie jak to było przed dwoma wiekami, kiedy piece opalano głównie torfem. Produkcja ma ruszyć już w przyszłym roku, a zatrudnienie przy niej znajdzie 40 osób.

Nowe mariaże whiskey i piwa

Seria Jameson Caskmates rozrasta się. Irlandzka whiskey finiszowana w beczkach po piwie okazała się być dużym sukcesem. Jako pierwsza ukazała się w 2013 roku Jameson Caskmates Stout Edition, z beczek po piwie z sąsiedniego browaru Franciscan Wells w Cork. Kolejna edycja, Jameson Caskmates IPA Edition, zadebiutowała w 2017 roku i znów była efektem współpracy z Franciscan Well Brewery. Dwie nowe whiskey w serii są po piwach z USA, z Revolution Brewing i Bale Breaker Brewing Company. Beczki popłynęły do Irlandii z Waszyngtonu i Chicago, wcześniej sezonowano w nich piwa: Bale Breaker’s Topcutter IPA oraz Fist City Pale Ale Revolution Brewing. Jameson finiszowany w tych beczkach został zabutelkowany z klasyczną mocą 40% i trafi do sprzedaży głównie w USA.

Knappogue Castle 14YO Twin Wood

Kolejna odsłona irlandzkiej whiskey, która zawdzięcza nazwę znanej posiadłości ziemskiej z zamkiem. Tym razem wykorzystano beczki po bourbonie i sherry oloroso. Aromat przyjemny – ziaren, żytniego chleba, do tego marmolada brzoskwiniowa, morelowa, gruszki. Smak delikatnie cierpki, ziarnisty, wyrazisty, grzanka z marmoladą wiśniową. Finisz to przede wszystkim morele, trochę brzoskwinie, lekko dym. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Writers Tears Double Oak

mieszanka whisky słodowej i single pot still, trzykrotnie destylowanej. Leżakowana w beczkach z francuskiego dębu po koniaku Deau i z amerykańskiego dębu po bourbonie. Bardzo rześki aromat jabłek, w tle gruszki, morele, placek z kruszonką. W ustach dymna, grzanka z marmoladą brzoskwiniową, marmolada pomarańczowa. W finiszu dużo popiołu, dymu, jabłka.Moc – 46%.

Magia dojrzewania

22 sierpnia Coctail Bar Max & Dom Whisky na Nowym Świecie 32 w Warszawie zaprasza na masterclass, które poprowadzi John Quinn – global brand ambassador Tullamore Dew. Do degustacji: Tullamore DEW Original, Tullamore DEW XO, Tullamore DEW 12yo i premierowa Tullamore DEW 15yo + Demerara Rum, używanych do finiszowania Tullamore DEW XO. Cena: 100 zł (dla każdego w cenie biletu butelka Tullamore DEW XO w prezencie).

Czytaj więcej

The Irishman Founder’s Reserve

Mieszanka 70% single malt i 30% single pot still whiskey jest swego rodzaju wizytówką marki. Butelkowana z mocą 40%. Aromat lekki, słodki, nuty toffi, słodkich jabłek, brzoskwini czy marmolady z tych owoców. Delikatna nuta dymna, jak z wypieczonego pieczywa tostowego. W ustach whiskey także jest lekka, owocowa – głównie brzoskwinie i słodkie morele, także słodkie jabłka. Finisz krótki, ale przyjemny, wciąż duża owocowość, na pierwszym planie jabłka. Zgodnie z nazwą, ta whiskey dobrze oddaje irlandzki styl.