Millars

irlandzki blend, firmowany przez Adam Millar and Co. Był to sprzedawca z Dublina, który wprowadził tą markę w 1843 roku jako The Millars Special Reserve Irish Whiskey. Była dostępna do początku lat 70. XX wieku. Wskrzeszona w 1987 roku w The Kilbeggan Distillery Company, alkohol pochodzi z destylarni Cooley – jest to mieszanka słodowanego jęczmienia i kukurydzy. Markę odkupiono od spadkobierców Adama Millara, nie odniosła jednak sukcesu, bo to niskiej klasy whiskey. Wiek destylatu i leżakowanie nie są znane. W aromacie czekolada, drożdże, maliny. Smak słodu i malin. Finiszu w zasadzie brak – słodowy. Moc – 40%.

Różne oblicza Tullamore Dew

12 marca w Domu Whisky w Warszawie odbyła się prezentacja kilku whisky z oferty Tullamore Dew. Spotkanie prowadził Kevin Piggott, ambasador marki. Do spróbowania było kilka ekspresji irlandzkiej whiskey – klasyczna wersja trzykrotnie destylowanej Tullamore Dew, finiszowana w beczkach po rumie, wersja dwunastoletnia a także niespodzianka – single pot still whiskey z nowej destylarni w Tullamore.

Czytaj więcej

Spotkanie z Tullamore DEW

12 marca o godz. 18.00 w Coctail Bar Max & Dom Whisky na Nowym Świecie w Warszawie odbędzie się prezentacja whiskey Tullamore DEW, którą poprowadzi Kevin Piggott, ambasador destylarni. Prezentacja whiskey będzie połączona z food pairingiem. Do degustacji będą: Tullamore DEW Original, Tullamore DEW 12YO, Tullamore DEW XO oraz niespodzianka – eksperyment przywieziony specjalnie na tę okoliczność prosto z destylarni.

Czytaj więcej

Otwarcie destylarni Liberties w Dublinie

20 lutego nastąpiło uroczyste otwarcie Dublin Liberties Distillery. Zbudowana w starej robotniczej dzielnicy, niedaleko dublińskiej katedry i dosłownie na tyłach nowej destylarni Teeling. Właścicielem destylarni jest Quintessential Brands, które na rynku irlandzkiej whiskey butelkuje marki The Dubliner, Liberties czy rozmaite Irish-whiskey cream. 25% udziałów w Quintessential Brands ma grupa Stock Spirits.

Czytaj więcej

Whiskey Proper No. Twelve dostępna w ofercie Świat Whisky w Poznaniu

Długo wyczekiwana i poszukiwana przez wielu irlandzka whiskey Proper No. Twelve jest już do nabycia w sklepie internetowym i stacjonarnym Świat Whisky – Poznań. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na swiat-whisky.sklep.pl/blended-whiskey-irlandzka/3137-proper-no-twelve-irish-whiskey-40-07l.html oraz do sklepu stacjonarnego przy ul. Rakoniewickiej 10 w Poznaniu.

Czytaj więcej

Whisky w Poznaniu

22 lutego Świat Whisky zaprasza na degustację whisky: Naked Grouse, Bushmills 16YO, Highland Park 12YO, Highland Park 18YO, The Macallan 12YO i The Macallan 15YO. Miejsce: Świat Whisky, ul. Rakoniewicka 10, Poznań. Godz. 18.30. Bilet: 50 zł (do wykorzystania przy zakupie prezentowanych produktów).

Writers’ Tears z beczek po koniaku

Walsh Whiskey Distillery poszerza markę whiskey Writers’ Tears o edycję finiszowaną w beczkach po koniaku. To koniak Deau XO, leżakowanie trwało przez dziewięć miesięcy, irlandzki producent napełnił 12 beczek. Whiskey nazywa się Writers’ Tears Copper Pot Deau XO Cognac Cask Finish, jest mieszanką trzykrotnie destylowanych whiskey single malt i single pot still. Została zabutelkowana z mocą 46%.

Czytaj więcej

Midleton Very Rare 2017

najnowsza odsłona najcenniejszej whiskey z Midleton. W aromacie czekolada, zioła, sporo acetonu, banany, orzechy laskowe. W smaku czekolada z orzechami laskowymi, słód i kukurydza, rozgrzewający imbir. W finiszu – banany, ananas, ale też kardamon i ziele angielskie, trochę lekkiego białego pieprzu, gruszki w likierze. Moc – 40%.

Midleton 1999 Single Cask

w aromacie banany, wanilia, leciutko kukurydza, wiśnie w czekoladzie, ale też nuty kwaśne – ocet, fermentacja, aceton. Bardziej jak bourbon niż irlandzka whiskey. W smaku głównie wiśnie, limonka, kandyzowana skórka cytryny. Finisz bardzo długi, cierpki – wiśnie, mocno zbudowane czerwone wino, trochę banany i kokos, a i majeranek, rozmaryn. Moc – 55,6%.

Pierwsza na świecie whiskey z drewna akacji

Old Bushmills Distillery wypuściło pierwszą na świecie whiskey z drewna akacji. To limitowana edycja – 12 tys. butelek – dostępna wyłącznie dla osób odwiedzających destylarnię. Butelka kosztuje niewiele, 74 funty. To single malt, najpierw leżakowany w beczkach po bourbonie i sherry, następnie finiszowany w beczkach z drewna akacji. Bushmills nie ujawnia wieku destylatów. Moc – 47%.

Degustacja whisky i cygar

13 grudnia Whisky & Cognac Club zaprasza na degustację nowości whisky w ofercie M&P Alkohole i Wina Świata. Podczas ostatniej w tym roku degustacji w Whisky&Cognac Club zaprezentowane będą m.in.: Nikka Days (Japonia), Irishman Founders Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia), najnowszy Kilkerran 8YO Cask Strength (Szkocja) oraz Springbank Local Barley 9YO. Będą też dwie niespodzianki.

Czytaj więcej

Red Spot powraca na rynek

Stworzona na początku XX wieku przez Roberta Mitchella irlandzka whiskey single pot still Red Spot powraca na rynek. Ostatni raz była butelkowana w latach 60. To whisky piętnastoletnia, trzykrotnie destylowana, starzona w beczkach po bourbonie oraz winach sherry oloroso i marsala. Powstała w destylarni Midleton według tej samej receptury, co oryginalna edycja Roberta Mitchella. Uzupełni obecne na rynku młodsze siostry – Yellow Spot i Green Spot. Właścicielem marki cały czas jest rodzina Mitchell. W planie jest także przywrócenie czwartej rodzinnej marki – Blue Spot. Whiskey butelkowana jest z mocą 46%, w cenie ok. 115 euro.

Pierwsza od lat whiskey z Dublina

Destylarnia Teeling wypuściła 6000 butelek swojej whiskey wydestylowanej w Dublinie. To pierwsza od ponad 50 lat whiskey, jaka powstała w stolicy Irlandii. Partia jest numerowana, butelka numer 1 została sprzedana za 10 tys. funtów, co niewątpliwie jest rekordem dla tak młodej whiskey. Jest to whiskey typu single pot still, zestawiona w połowie z jęczmienia słodowanego w połowie niesłodowanego. Została wydestylowana w 2015 roku i leżakowała w beczkach z dziewiczego dębu, po bourbonie oraz po winie (nie podano jakim). Standardowa cena Teeling Single Pot Still Irish Whiskey Batch 1 (46%) wynosi 55 euro. Polskim dystrybutorem jest Tudor House. 

Czytaj więcej

Pernod Ricard inwestuje w Irlandii

Pernod Ricard planuje budowę nowej destylarni w Irlandii. Moce produkcyjne zakładów w Midleton, gdzie powstaje m.in. whisky Jameson, w perspektywie kilku lat i wzrostu popularności irlandzkiej whiskey, mogą okazać się niewystarczające. W 2017 roku sprzedaż whisky Jameson wzrosła po raz kolejny, tym razem o blisko 12%, do 6,9 mln dziewięciolitrowych kartonów. W Midleton powstają też m.in. whisky: Redbreast, Powers, Green Spot, Yellow Spot, niektóre beczki są także odsprzedawane innym producentom, np. do zestawiania whisky Tullamore Dew.

Żytnia whiskey z Irlandii

Należąca do grupy Beam Suntory destylarnia Kilbeggan w Irlandii wypuściła whiskey Kilbeggan Small Batch Rye. Jest to pierwsze oficjalne butelkowanie whiskey z Kilbeggan Distillery, odkąd wznowili działalność w 2010 roku. To bardzo innowacyjna whiskey, zestawiana z trzech składników – poza żytem jest tu jęczmień i słód jęczmienny. Według amerykańskiej definicji nie mogłaby się nazywać rye whiskey, gdyż żyto stanowi tylko ok. 30% zacieru, a nie wymagane minimum 51%. Butelkowana z mocą 43%.

Sexton

seksowna nazwa i seksowna butelka, choć nazwa marki pochodzi od sześciu równych boków czarnej flaszy, nie od seksu. Jako producent podana jest firma Proximo, jako miejsce – wskazane irlandzkie północne wybrzeże. Proximo to amerykański dystrybutor whiskey Bushmills i Sexton powstaje właśnie w zakładzie Old Bushmills. To whisky single malt, trzykrotnie destylowana, łagodna, robiona w 100% z irlandzkiego jęczmienia. Starzona przez co najmniej cztery lata w beczkach po sherry oloroso. W atrakcyjnym opakowaniu i atrakcyjnej cenie, adresowana przede wszystkim do młodych konsumentów i do koktajli. Za jej zestawianie odpowiada pani Alex Thomas. Butelkowana z mocą 40%, w Polsce w portfolio United Beverages. W aromacie sporo słodu, ziarna, czereśnie, wiśnie i śliwki. W ustach delikatna, dominują czerwone owoce – poziomki, truskawki. Finisz nieco bardziej wymagający, taniczny, tytoniowy.

Teeling Trois Rivières

klasyczna sześcioletnia whisky Teeling Small Batch trafiła na dodatkowych sześć miesięcy do beczek po dwunastoletnim rumie Trois Rivières. To rum z Martyniki, reprezentujący wyrazisty styl agricole, destylowany z soku trzciny cukrowej, a nie z melasy. Edycja jest limitowana, ale bez przesady – na rynki trafiło 10600 butelek. Aromat jest bardzo ziołowy – rumianek, estragon. Przyjemne nuty słodkie, miodu rumiankowego W smaku jednak dużo słodu i przyjemna słodycz pieczonego jabłka. Finisz natomiast jest lekko tytoniowy i powracają zioła, prowansalska mieszanka. Butelkowana z mocą 46%.