Quiet Man z niespodzianką

3 czerwca odbyło się spotkanie z irlandzką whiskey The Quiet Man w koktajl barze Kita Koguta. Prowadzący, Bogusław Pawlak, wyłączny dystrybutor marki i właściciel specjalistycznego sklepu z alkoholami Świat Whisky, bardzo ciekawie opowiadał o historii irlandzkiej whiskey, wplatając anegdoty. – Szkoci od dawna kłócą się z Irlandczykami, kto wynalazł whisky, zapominając, że wodę życia wynaleźli Arabowie. Na temat sztuki degustacji whisky, Bogusław Pawlak mówił: – Trunek trzeba trzymać na języku tyle sekund, ile ma on lat.

Czytaj więcej

Teeling Plantation Rum 2018

irlandzka whiskey mieszana, leżakowana przez sześć lat w beczkach po bourbonie, a następnie finiszowana w beczkach po rumie Plantation z Jamajki, Gujany i Barbadosu. Rumy Plantation to marka Maison Ferrand i po okresie leżakowania w tropikalnym klimacie trafiają do Francji do beczek po koniaku, mamy zatem wyjątkowo złożoną mieszankę drewna. Aromat whisky jest lekki, drożdżowy, jest siarka, jest przyjemna słodycz brzoskwini. W ustach – słód, wypieczony chleb, maliny. Finisz również słodki – poziomki, maliny i ziarno. Edycja limitowana, rocznikowana, 12 tys. butelek. Moc – 46%.

Osiemnastoletnia Tullamore D.E.W. w ofercie CEDC

Polska oferta dystrybucyjna CEDC została poszerzona o kolejny wariant irlandzkiej whiskey – Tullamore D.E.W. 18YO Single Malt. Dojrzewająca w tradycyjnych beczkach po bourbonie, a przez ostatnie pół roku jest finiszowana w starannie dobranych czterech typach beczek: po bourbonie, sherry, porto i winie madera. Dostępna będzie w sprzedaży w sklepach specjalistycznych i sklepie internetowym KultoweAlkohole.pl w rekomendowanej cenie 480 zł.

Writers’ Tears z beczek po marsali

Walsh Whiskey Distillery wypuściła limitowaną edycję swojej whiskey finiszowanej przez rok w beczkach typu hogshead po winie marsala. To trzykrotnie destylowana whiskey, blend single malt i single pot still, butelkowana z mocą 45%. Wcześniej alkohol dojrzewał w beczkach po bourbonie, producent nie podaje wieku whiskey. Beczki po marsali pochodzą z winnic Florio na Sycylii. Wcześniej Walsh wprowadził limitowaną wersje innej swojej whiskey, The Irishman, finiszowaną w beczkach po tym samym winie. Nowa edycja to 2430 butelek z pięciu beczek, z czego większość trafi do Australii oraz na rynek lokalny. W Polsce wyłącznym dystrybutorem destylarni Walsh jest M&P.

The Dubliner w ofercie Stock Polska

Oferta irlandzkiej whiskey Stock Polska została poszerzona o markę The Dubliner, dostępną w dwóch wariantach. The Dubliner Irish Whiskey (40%) to trzykrotnie destylowana blendowana whiskey, przechowywany przez 3 lata w specjalnie dobieranych, dębowych beczkach po bourbonie. oraz The Dubliner Irish Whiskey Liqueur (30%) – połączenie irlandzkiej whiskey z miodem i karmelem, kremowe i gładkie.

Czytaj więcej

Millars

irlandzki blend, firmowany przez Adam Millar and Co. Był to sprzedawca z Dublina, który wprowadził tą markę w 1843 roku jako The Millars Special Reserve Irish Whiskey. Była dostępna do początku lat 70. XX wieku. Wskrzeszona w 1987 roku w The Kilbeggan Distillery Company, alkohol pochodzi z destylarni Cooley – jest to mieszanka słodowanego jęczmienia i kukurydzy. Markę odkupiono od spadkobierców Adama Millara, nie odniosła jednak sukcesu, bo to niskiej klasy whiskey. Wiek destylatu i leżakowanie nie są znane. W aromacie czekolada, drożdże, maliny. Smak słodu i malin. Finiszu w zasadzie brak – słodowy. Moc – 40%.

Różne oblicza Tullamore Dew

12 marca w Domu Whisky w Warszawie odbyła się prezentacja kilku whisky z oferty Tullamore Dew. Spotkanie prowadził Kevin Piggott, ambasador marki. Do spróbowania było kilka ekspresji irlandzkiej whiskey – klasyczna wersja trzykrotnie destylowanej Tullamore Dew, finiszowana w beczkach po rumie, wersja dwunastoletnia a także niespodzianka – single pot still whiskey z nowej destylarni w Tullamore.

Czytaj więcej

Spotkanie z Tullamore DEW

12 marca o godz. 18.00 w Coctail Bar Max & Dom Whisky na Nowym Świecie w Warszawie odbędzie się prezentacja whiskey Tullamore DEW, którą poprowadzi Kevin Piggott, ambasador destylarni. Prezentacja whiskey będzie połączona z food pairingiem. Do degustacji będą: Tullamore DEW Original, Tullamore DEW 12YO, Tullamore DEW XO oraz niespodzianka – eksperyment przywieziony specjalnie na tę okoliczność prosto z destylarni.

Czytaj więcej

Otwarcie destylarni Liberties w Dublinie

20 lutego nastąpiło uroczyste otwarcie Dublin Liberties Distillery. Zbudowana w starej robotniczej dzielnicy, niedaleko dublińskiej katedry i dosłownie na tyłach nowej destylarni Teeling. Właścicielem destylarni jest Quintessential Brands, które na rynku irlandzkiej whiskey butelkuje marki The Dubliner, Liberties czy rozmaite Irish-whiskey cream. 25% udziałów w Quintessential Brands ma grupa Stock Spirits.

Czytaj więcej

Whiskey Proper No. Twelve dostępna w ofercie Świat Whisky w Poznaniu

Długo wyczekiwana i poszukiwana przez wielu irlandzka whiskey Proper No. Twelve jest już do nabycia w sklepie internetowym i stacjonarnym Świat Whisky – Poznań. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na swiat-whisky.sklep.pl/blended-whiskey-irlandzka/3137-proper-no-twelve-irish-whiskey-40-07l.html oraz do sklepu stacjonarnego przy ul. Rakoniewickiej 10 w Poznaniu.

Czytaj więcej

Whisky w Poznaniu

22 lutego Świat Whisky zaprasza na degustację whisky: Naked Grouse, Bushmills 16YO, Highland Park 12YO, Highland Park 18YO, The Macallan 12YO i The Macallan 15YO. Miejsce: Świat Whisky, ul. Rakoniewicka 10, Poznań. Godz. 18.30. Bilet: 50 zł (do wykorzystania przy zakupie prezentowanych produktów).

Writers’ Tears z beczek po koniaku

Walsh Whiskey Distillery poszerza markę whiskey Writers’ Tears o edycję finiszowaną w beczkach po koniaku. To koniak Deau XO, leżakowanie trwało przez dziewięć miesięcy, irlandzki producent napełnił 12 beczek. Whiskey nazywa się Writers’ Tears Copper Pot Deau XO Cognac Cask Finish, jest mieszanką trzykrotnie destylowanych whiskey single malt i single pot still. Została zabutelkowana z mocą 46%.

Czytaj więcej

Midleton Very Rare 2017

najnowsza odsłona najcenniejszej whiskey z Midleton. W aromacie czekolada, zioła, sporo acetonu, banany, orzechy laskowe. W smaku czekolada z orzechami laskowymi, słód i kukurydza, rozgrzewający imbir. W finiszu – banany, ananas, ale też kardamon i ziele angielskie, trochę lekkiego białego pieprzu, gruszki w likierze. Moc – 40%.

Midleton 1999 Single Cask

w aromacie banany, wanilia, leciutko kukurydza, wiśnie w czekoladzie, ale też nuty kwaśne – ocet, fermentacja, aceton. Bardziej jak bourbon niż irlandzka whiskey. W smaku głównie wiśnie, limonka, kandyzowana skórka cytryny. Finisz bardzo długi, cierpki – wiśnie, mocno zbudowane czerwone wino, trochę banany i kokos, a i majeranek, rozmaryn. Moc – 55,6%.

Pierwsza na świecie whiskey z drewna akacji

Old Bushmills Distillery wypuściło pierwszą na świecie whiskey z drewna akacji. To limitowana edycja – 12 tys. butelek – dostępna wyłącznie dla osób odwiedzających destylarnię. Butelka kosztuje niewiele, 74 funty. To single malt, najpierw leżakowany w beczkach po bourbonie i sherry, następnie finiszowany w beczkach z drewna akacji. Bushmills nie ujawnia wieku destylatów. Moc – 47%.