Whisky z West Cork

Zapraszamy 26 lipca o godz. 19.30 na degustację czterech whisky z destylarni West Cork. Do spróbowania będą dwie edycje z mocą beczki i dwie z beczek po piwach. West Cork Distillers rozpoczęło działalność w 2003 roku, ich destylarnia znajduje się w Skibbereen, niedaleko oceanu i dawnej celtyckiej osady Drombeg, znanej z zachowanych do dzisiaj kamiennych kręgów.
Spróbujemy:
West Cork Irish IPA Cask Matured (40%)
West Cork Irish Stout Cask Matured (40%)
West Cork Cask Strength (62%)
West Cork Single Cask #2450 (56,5%)

Czytaj więcej

Seven Churches Irish Whiskey

firma Seven Churches zlokalizowana jest w Shannonbridge, niedaleko klasztoru Clanmacnoise, nad rzeką Shannon, gdzie – jak wynika z lokalnych zapisków – w 1405 roku mnisi destylowali alkohol. W aromacie miód lipowy i zioła. W smaku także dużo miodu, śliwki, zioła, siano. Finisz lekki, polne kwiaty, zioła i siano, nutka pieprzu. Moc – 40%.

Dingle Single Malt Bourbon & Sherry Casks

trudno powiedzieć, czy to będzie klasyczna wersja whisky single malt z destylarni Dingle, ale w 2021 roku wypuścili w liczbie 50 tys. butelek z mocą 46,3%, z baczek pierwszego napełnienia po bourbonie (39% butelkowania) i po sherry PX (61%). Aromat dość słodki – rodzynki, suszone morele, drożdże, czarna czekolada. W smaku jest sól, jest placek drożdżowy ze śliwkami i wiśniami, lekko nuta dymna. Finisz jest wyraźnie przydymiony – sadza, prażone ziarno, wędzone wiśnie, lukrecja, goryczka i toffie, wanilia.

Dingle Batch 5

edycja single malt Dingle Batch No. 5 została zabutelkowana w 2020 roku, beczki po: bourbonie, maderze i sherry pedro ximénez. Zabutelkowana z mocą 46,5%, w liczbie 30 tys. butelek o mocy 46,5%. Aromat słodko-cytrusowy. Dużo pomelo, limonki, ale też wiśnie w czekoladzie, słodki słód, miód, wanilia. Ziarnista, słodowa w ustach – czarny chleb, kwas chlebowy, delikatnie pieprzna nuta. Finisz dość ostry – ziele angielskie, imbir, cynamon, do tego sporo wanilii, biała czekolada, rodzynki, suszone śliwki.

Wayward

mały producent irlandzkiej whiskey z Killarney w hrabstwie Kerry. Posiadłość położona nad wielkim jeziorem, zasadzili na farmie swój jęczmień, by robić z niego whiskey. Pierwsza własna destylacja planowana jest na 2024 rok. Właścicielem jest sir Maurice O’Connell, a jego rodzina ma tu posiadłości ziemskie od XII wieku.

Czytaj więcej

J.J. Corry

firma powstała w 2015 roku jako whisky bonder, niezależny bottler. Skupują młode destylaty, które sami leżakują, blendują starsze whisky. Wszystko na starej farmie rodziny McGuane, mistrzem kupażowania jest pani Louise McGuane. Pracują tylko z irlandzkimi destylarniami – single malt biorą z Old Bushmills, a grain z Cooley Distillery i Great Northern Distillery.

Czytaj więcej

Spotkania z Irlandią

W czerwcu Ambasada Irlandii i Irish Food Board zorganizowały cykl spotkań dla polskich przedsiębiorców i importerów z producentami alkoholi z Irlandii – przede wszystkim whiskey i ginu, ale także miodów pitnych i likierów. Wzięło w nich udział 19 irlandzkich firm, spotkania odbywały się online, uczestnicy otrzymywali pakiety próbek alkoholi, była to wyjątkowa okazja porozmawiania bezpośrednio z producentem. Odbyły się łącznie 103 sesje online z udziałem 58 firm.

Czytaj więcej

Dekonstrukcja Tullamore D.E.W.

SingleMalt.pl zaprasza 27 maja o 19.00 na spotkanie z irlandzką whiskey Tullamore D.E.W. Oprócz pozycji z podstawowego portfolio pojawią się aż trzy sample prosto z destylarni (w mocy beczki). Whiskey Grain (zbożowa), Malt (słodowa) i Pot Still (jęczmienna), są to składowe, które służą do stworzenia tego wyjątkowej irlandzkiego blendu jakim jest Tullamore D.E.W.

Czytaj więcej

Torfowe whisky

17 maja odbyła się degustacja poświęcona torfowym whisky, które należą do Beam Suntury. Ta amerykańsko-japońska grupa jest w posiadaniu m.in. destylarni: Beam, Woodford Reserve, Laphroaig, Bowmore, Auchentoshan, Ardmore, Glen Garioch Cooley, Hakushu, Hibiki, Chita, Courvoisier i kilku innych, a także m.in. tak znanych marek jak whisky: Yamazaki czy Teacher’s, Cannadian Club, Connemara, Kilbeggan, Tyrconell, tequili Sauza, likierów De Kuyper oraz wielu innych marek, w tym wódek czy ginów. W Polsce grupę Beam Suntory reprezentuje firma Stock. Degustacje prowadził Janusz Trendewicz, który w Stock Polska odpowiada za luksusowe alkohole importowane.

Czytaj więcej

Scotch vs Irish

Dom Whisky zaprasza 26 maja o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzą Jakub Magnuszewski i Jakub Sienkiewicz, Brand Ambassadorzy Glenfiddich i Tullamore DEW w Polsce. Do spróbowania będą: Tullamore Original, Tullamore 12YO Special Reserve, Tullamore 14YO, Glenfiddich 12YO, Glenfiddich 15YO, Glenfiddich Project XX i Grant’s Ordha 21 YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 316 zł/osoba, a w cenie: butelki Glenfiddich 15YO i Tullamore DEW 12YO + 7 sampli degustacyjnych o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Domu Whisky.

Spotkanie z panem Hyde

10 maja odbyła się degustacja online irlandzkich whiskey Hyde. Specjalnym gościem wydarzenia był twórca i właściciel marki, Conor Hyde. Rodzina Hyde związana jest z przemysłem irlandzkiej whiskey od… 1640 roku! Wtedy powstała prowadzona przez rodzinę karczma Tinker’s Cross w West Cork, która jako pub przetrwała do 1962 roku. Skupowali beczki z whiskey i mieli największy w West Cork prywatny skład leżakujących alkoholi. Markę Hyde Conor powołał w 2014 roku. Do swoich whiskey skupuje destylaty z różnych irlandzkich destylarni, a potem eksperymentuje z ich leżakowaniem we własnych beczkach. Sam nadzoruje proces przygotowania, tostowania i opalania beczek, każda z nich ma certyfikat Approved by Conor Hyde, widoczny także na etykietach butelek. Używane wcześniej beczki sprowadzane są m.in. z: Francji, Hiszpanii, USA czy Barbadosu.

Czytaj więcej

Proper No. Twelve i Jose Cuervo

Meksykańska grupa Becle, do której należy m.in. tequila Jose Cuervo, a także Old Bushmills Distillery w Irlandii Północnej czy rum Kraken, dokupiła 51% udziałów Eire Born Spirits (EBS) za 150 mln dolarów. EBS jest właścicielem marki whiskey Proper No. Twelve, której twarzą jest mistrz walk MMA, Conor McGregor. Wcześniej Becle kupiło 49%, teraz kontrolują całość. Podpisano umowę, dzięki której McGregor nadal będzie firmował ją jako „swoją” whiskey. Całość transakcji opiewa na 600 mln dolarów, z czego prawdopodobnie ponad połowa stanowi sponsorski kontrakt zawodnika. Whiskey Proper No. Twelve zadebiutowała w 2018 roku jako wspólny biznes McGregora, jego menadżera Audie Attara oraz inwestora, Kena Austina. Sprzedaż tej marki na świecie to obecnie ok. 6 mln butelek rocznie.

Irlandzkie skarby

Należąca do Pernod Ricard Irish Distillers wypuściła unikatową edycję whiskey Midleton Very Rare Silent Distillery Collection 46YO. Jest to single pot still Irish whiskey wydestylowana w 1973 roku. Początkowo destylat trafił do beczek po sherry i bourbonie, w których spędził ponad 20 lat. Potem ówczesny master distiller w Midleton, Barry Crockett, zadecydował o przelaniu whiskey do jednej beczki kolejnego napełnienia po bourbonie. To nie koniec procesu leżakowania, gdyż whisky te leżakowały jeszcze przez nieznany czas w beczce port pipe, a potem kolejny raz w beczce refill-bourbon. To druga edycja w tej serii, pierwsza w wieku 45 lat ukazała się w 2020 roku. Producent obiecuje jedną taką whisky co roku, do 2025 roku, a ich wiek ma się wahać między 25 a 50 lat. Są to najstarsze beczki irlandzkich whiskey jakie w ogóle istnieją. Cena za pięknie oprawioną kryształową karafkę wynosi 400 euro, a wypuszczono ich zaledwie 70. Karafkę przygotowała irlandzka firma Waterford Crystal, a skrzynka, w której spoczywa została zrobiona z trzech rodzajów drewna – jest tu dąb odzyskany ze starych beczek po whiskey, drewno wiązu oraz z japońskiego drewna tamo, będącego odmianą jesionu.

Conor Hyde gościem degustacji

10 maja odbędzie się degustacja online irlandzkich whiskey Hyde. Specjalnym gościem będzie twórca i właściciel marki, Conor Hyde. Rodzina Hyde związana jest z przemysłem irlandzkiej whiskey od… 1640 roku! Wtedy powstała prowadzona przez rodzinę karczma Tinker’s Cross w West Cork, która jako pub przetrwała do 1962 roku. Skupowali beczki z whiskey i mieli największy w West Cork prywatny skład leżakujących alkoholi. Markę Hyde Conor powołał w 2014 roku. Do swoich whiskey skupuje destylaty z różnych irlandzkich destylarni, a potem eksperymentuje z ich leżakowaniem we własnych beczkach. Sam nadzoruje proces przygotowania, tostowania i opalania beczek, każda z nich ma certyfikat Approved by Conor Hyde, widoczny także na etykietach butelek. Używane wcześniej beczki sprowadzane są m.in. z: Francji, Hiszpanii, USA czy Barbadosu.

Czytaj więcej

Wieczór z torfem

Zapraszamy 17 maja o godz. 19:30 na degustację czterech torfowych single malts. Do spróbowania będą: whisky z Highland Ardmore Legacy, dwie whisky z Islay – Bowmore 15YO i Laphroig 10YO oraz irlandzka Connemara Peated Single Malt. Degustację poprowadzi Janusz Trendewicz, brand ambasador marek w Polsce.
Degustacja odbędzie się na platformie Zoom. Każdy uczestnik otrzyma cztery sample 20 ml. Koszt udziału – 100 zł, z czego 50 zł do odebrania przy zakupie dowolnej whisky lub bourbon whiskey z oferty importu Stock Polska.

Wieczór z torfem

Peated Malts online

Dom Whisky zaprasza 22 kwietnia o godz. 18.00 do udziału w degustacji online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams, którą poprowadzi Janusz Trendewicz, brand ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą whisky: Ardmore Legacy, Connemara Peated Malt, Bowmore 15YO Sherry Cask Finish i Laphroaig 10YO. Koszt degustacji 265 zł/osoba, a w cenie butelka Bowmore 15YO + 4 sample degustacyjne o poj. 20 ml i kieliszek z logo Dom Whisky.

Whiskey, rum i marsala

9 kwietnia SingleMalt.pl zorganizowało degustację z cyklu „Tajemnice beczki”, poświęconą marsali i leżakującym w beczkach po niej trunkom. Do spróbowania były dwie irlandzkie whiskey: Writers Tears Marsala i Irishman Marsala Finisg, a także Rum Plantation Panama 6YO CS Marsala i trzy wina: Marsala Superiore Dolce, Marsala Superiore Semi Secco, Marsala Superiore Riserva. Prezentację prowadził Łukasz Gołębiewski.

Czytaj więcej