Klimat wiecznej wiosny

3 listopada odbyła się degustacja online whisky i madery. Organizatorami degustacji były SingleMalt.pl i Fort Whisky, a prowadził je Łukasz Gołębiewski. Do spróbowania były trzy bardzo różne whisky single malt: Penderyn z Walii, Inchmurrin ze Szkocji i Tyrconnell z Irlandii. Ich wspólnym mianownikiem było leżakowanie w beczkach po maderze. Uczestnicy mogli tez spróbować trzech stylów madery, reprezentowanych przez: Barbeito 3YO Medium Dry, Barbeito 3YO Medium Sweet oraz 5YO Barbeito Island Rich Reserva.

Czytaj więcej

Tyrconnell

stara irlandzka marka, powstała w 1762 roku w Watt Distillery w Derry. Nazwana tak dla uczczenia konia o tym imieniu, który startując w zawodach jeździeckich zgarnął nagrodę w zakładach obstawianych 1:100. W XIX wieku marka produkowana była w Malcolm Brown Dundalk Distillery jako typowa whiskey pot still, trzykrotnie destylowana, z dużym udziałem niesłodowanego jęczmienia, a także – w czasach gdy produkowano ja w Dundalk – z dodatkiem grain whiskey z aparatów kolumnowych. Marka została wskrzeszona pod koniec lat 80. XX wieku w destylarni Cooley, choć wedle zupełnie nowej receptury, jako single malt whiskey. Aromat jest bardzo rześki, owocowy, z nutą siana, ziarna, słodu, w ustach lekka, kremowa, sporo wanilii. Oferowana w wersjach: Tyrconell Irish Whiskey (młoda, bez podania wieku), Tyrconnell 10YO Madeira Cask Finish, Tyrconnell 10YO Port Cask Finish, Tyrconnell 10YO Sherry Cask Finish, Tyrconnell 15YO (z amerykańskiego dębu) oraz Tyrconnell 14 YO Single Cask.

Czytaj więcej

Cooley Distillery

nowoczesny kombinat, położony u podnóża Cooley Mountains, z których czerpie wodę do produkcji whiskey (ze źródła Slieve na gCloc). Wyposażony w trzy wielkie alembiki do destylacji pot still oraz w zestaw kolumn do destylacji whisky zbożowej (powstaje tu m.in. ceniona single grain whiskey Greenore). Właściciel marek: Kilbeggan, Tyrconnell, Connemara i wielu innych. Przez lata destylarnia dostarczała też alkohol niezależnym producentom, którzy butelkowali go pod własną marką.

Czytaj więcej

Nowy Bushmills

Zadebiutowała Bushmills 28YO Single Malt Cognac Cask Whiskey – limitowana edycja do 500 butelek. Wydestylowana w 1992 roku, przez 11 lat leżakowała w beczkach po bourbonie i sherry, a potem na 17 lat została przelana do beczek po koniakach. Whisky otwiera nową serię Bushmills Rare Cask, do której każdego roku dołączać będzie jakaś ciekawa, limitowana, kolekcjonerska whisky.

Tyle różnic, jedna whiskey

Marka irlandzkiej whiskey Jameson ruszyła z nową kampanią „Tyle różnic, jedna whiskey”. Tym razem do swoich działań zaprosiła barberów, którzy w ciągu ostatnich lat stali się jednym z symboli miejskiej kultury, przyciągając amatorów fachowych cięć o bardzo zróżnicowanych gustach. Każdy z nich ma swój niepowtarzalny styl, ale wszystkich łączy jedna whiskey – Jameson. W kampanii nie mogło zabraknąć również Piotra „Kędziora” Kędzierskiego, ambasadora marki Jameson od ponad 3 lat, który wraz z barberami tworzy wyjątkową mieszankę, będącą idealnym odzwierciedleniem społeczności Jamesona – pełnej indywidualistów, wytrwale podążających za własnymi ideałami, jednak splecionej zbliżonymi wartościami i jedną whiskey.

Irishman Founders Carribean Cask Finish

whiskey będąca mieszanką w 70% single malt i w 30% single pot still. Leżakowana w beczkach po bourbonie, a następnie finiszowana przez sześć miesięcy w beczkach po rumie Chairman’s Reserve z St. Lucia Distillers. Zadebiutowała w 2018 roku i była butelkowana kilkakrotnie w krótkich partiach po 370-390 butelek. Bardzo słodki aromat rumu i wanilii, banany, do tego papaja, mango, leciutko nuta tytoniu, zielona gruszka. Smak korzenny, cierpki, cynamon i imbir, dużo jabłka, dużo gruszki pomarańcze. Finisz pikantny, rozgrzewający, z nutą pieprzu, kardamonu, chilli, imbiru i drożdży, rodzynek, powracają banany i egzotyka, choć jest także jabłko. W Polsce w ofercie M&P.

Irlandzka whiskey na stałej wznoszącej

Polacy coraz częściej sięgają po whiskey z Zielonej Wyspy – takie wnioski płyną z raportu Ibec (Irish Whiskey Association) za 2019 rok. Import tego trunku do Polski wzrósł w ciągu roku o 28%. Według danych Ibec, w 2019 roku nad Wisłę trafiło 300 tys. kartonów (liczonych po 12 butelek w każdym), czyli 3,6 mln butelek irlandzkiej whiskey, co oznacza wzrost aż o 28% w porównaniu do roku wcześniejszego. Osiągnięty rezultat wciąż plasuje Irlandię daleko za Szkocją, która dostarczyła do Polski blisko dziesięć razy więcej alkoholu, ale przy zdecydowanie niższej dynamice wzrostu. Cały rok zamknął się dla Irlandii eksportem 143 mln butelek, czyli niecałych 12 mln kartonów, co stanowi 10,6% wzrost w stosunku do 2018 r. Dla porównania Szkocja w 2019 roku. wysłała poza granicę ok 1,3 mld butelek.

Czytaj więcej

Rodzina alkoholi Peaky Blinder z coraz szerszą ofertą

Historia ulicznego gangu, działającego na przełomie XIX i XX wieku w Birmingham, zyskała rozgłos dzięki emitowanemu początkowo przez BBC serialowi „Peaky Blinders”, który przedstawiał losy Thomasa Shelby oraz jego rodziny. W rolę głównego bohatera wcielił się uznany irlandzki aktor, Cilllian Murphy. Obraz, którego pomysłodawcą był Steven Knight, zdobył popularność na całym świecie, w efekcie czego nakręcono aż 5 sezonów (obecnie wszystkie dostępne są na platformie Netflix). Co ciekawe, tytułowi Peaky Blinders to w wolnym tłumaczeniu „kaszkietowi oślepiacze” – członkowie gangu nosili bowiem na głowach kaszkiety, do których wszyte były żyletki, którymi atakowali nieposłusznych rywali.

Czytaj więcej

Pawlina Wina & Strong

Do 24 maja w salonach M&P akcja Pawlina Wina & Strong Days. Wina z Bodegas Piedemente, DO Navarra, a także irlandzkie whiskey oferowane są w specjalnych cenach. La Garra biała (kupaż chardonnay i viura) i czerwona (kupaż tempranillo i garnacha) – pojedyncze butelki za 29 zł (zamiast 52 zł) oraz Cuatro Tieras – pojedyncze butelki za 29,99 zł (zamiast 53 zł). Przy zakupie czterech butelek – cena równo 100 zł (można mieszać i brać różne butelki w kartonie). W przypadku irlandzkich whiskey ceny są równie atrakcyjne. Irishman Founders Reserve za 115 zł (zamiast 179 zł), Irishman Single Malt za 137 zł (zamiast 199 zł) i Writters Tears Potstill Blend za 115 zł (zamiast 179 zł). Kto kupi wszystkie 3 butelki i wielokrotność takiego pakietu zapłaci za całość 300 zł.

Najdroższa irlandzka whiskey

W magazynach Midleton odnaleziona została stara beczka z whiskey wyprodukowaną jeszcze w czasach, kiedy istniała Old Midleton Distillery. Trunek pochodzi z 1975 roku i po zabutelkowaniu jest to najstarsza w historii irlandzka whiskey, ma 45 lat. Przez te lata z beczki odparowało aż 87% alkoholu, przez co udało się zabutelkować jedynie 48 sztuk. Jest to piękna kryształowa karafka, umieszczona w drewnianej skrzynce, wykonanej z sosny oregońskiej, drewno pochodzi ze starej kadzi fermentacyjnej, trunek ma moc 51,2%. Whisky będzie sprzedawana cyklicznie do roku 2025, co zbiegnie się z 200. rocznicą powstania Old Midleton Distillery, trafi do kolekcjonerów w cenie 40 tys. dolarów za sztukę.

West Cork Glengarriff Peat Charred Cask

irlandzka whiskey single malt, która podobnie jak West Cork Glengarriff Bog Oak początkowo dojrzewała przez cztery lata w beczkach po sherry a następnie została przelana do świeżych beczek z białego dębu, które przed napełnieniem zostały specjalnie wypalone przy użyciu torfu. Aromat oscypka i wędzonej śliwki. W ustach: wędzona śliwka, las, żywica, tuja, a także śliwka w czekoladzie. W finiszu delikatny torf, owocowość, sól, są śliwki, są i wiśnie. Moc – 43%. Polskim importerem West Cork jest M&P.

West Cork Blended Bourbon Cask

irlandzka whiskey mieszana, będąca kompozycją trzykrotnie destylowanej whiskey single malt, która stanowi 25% składu i whisky zbożowej. Dojrzewała w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia. Aromat bardzo delikatny – wanilia, banany, kaszka bananowa, mango, tarta cytrynowa. W smaku słodko – toffi, wanilia, mleczna czekolada, jabłka i lekko paląca nuta imbirowa. Finisz krótki, słodki, czekoladowy. Moc – 40%. Polskim importerem West Cork jest M&P.

Nowe smaki z West Cork

Niedawno ukazały się cztery nowe irlandzkie whiskey z West Cork, wszystkie leżakowane przez ok. 6-7 lat w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie, a potem finiszowane przez sześć miesięcy w innych beczkach: z dziewiczego dębu, po kalwadosie, sherry i porto. Wszystkie trzykrotnie destylowane w niewielkim miedzianym aparacie Holstein, w jakie wyposażona jest firma West Cork. DNA każdej z tych whiskey jest wyraźny smak i aromat ziarna, bardzo charakterystyczny dla świeżych destylatów z West Cork. Nowe edycje zastąpiły trzy dwunastoletnie single malts od tego producenta, finiszowane w beczkach po: rumie, sherry i porto.

Czytaj więcej

Kinahan’s

marka whiskey Kinahan’s powstała w 1779 roku. Została wskrzeszona w XXI wieku. Najpierw wypuścili blendowaną Kinahan’s Small Batch Irish Whiskey (46%) z beczek po bourbonie, wypuszczono 206 butelek. Aromat lekki: słód, mech, popiół. W smaku bardziej zdecydowanie, czyli więcej słodu, piwo porter, wypieczony chleb. Sól w finiszu, słone paluszki, wiśnie, czerwona porzeczka. W 2015 roku ukazała się Kinahan’s 10YO Single Malt Irish Whiskey (46%), również tylko 206 butelek, leżakowanie w beczkach po bourbonie. Aromat soczysty, świąteczny – śliwki, wanilia, czekolada, orzechy. W smaku ciasto drożdżowe ze śliwkami, wiśnie. Finisz to chleb z rodzynkami i słonecznikiem, masło orzechowe. Ciekawym przedsięwzięciem jest The Kasc Project, zapoczątkowany w 2019 roku whiskey Kinehan’s Kasc Project B 001. Do starzenia alkoholu zbudowano unikatowe beczki, złożone z deszczółek z pięciu rodzajów drewna: amerykańskiego dębu, francuskiego dębu, węgierskiego dębu, portugalskiego dębu i kasztanowca. Najnowszy projekt, to Kinehan’s The Special Release Project (SRP), każda whiskey będzie finiszowana w innych beczkach. Ukazała się dziesięcioletnia single malt, finiszowana w beczkach po winie merlot.

Czytaj więcej