Spotkanie z Tullamore DEW

29 września odbyła się degustacja whiskey Tullamore DEW, prowadził ją Jakub Sienkiewicz, brand Ambasador marki w Polsce. – Styl Tullamore DEW ewoluuje, choć własne alembiki nie wpływają na profil whiskey. Podstawowa wersja Tullamore DEW jest już w całości robiona z whiskey z własnej destylarni, a jej smak jest taki, jaki był, kiedy butelkowane były whiskey z Midleton. Planowanych jest bardzo wiele nowych, eksperymentalnych edycji. Czy jedną z nich będzie single pot still? Na razie nie ma oficjalnej informacji, czy wejdzie do stałej oferty Tullamore DEW. Obecnie firma ma 261 tys. beczek – opowiadał Jakub Sienkiewicz.

Czytaj więcej

Spadła sprzedaż irlandzkiej whiskey

Po raz pierwszy od ponad dwóch dekad w 2020 roku spadła wartość eksportu irlandzkiej whiskey. Spadek był znaczący, wyniósł aż 15,97% i wyniósł 990 milionów euro (w 2019 roku wartość ta wynosiła 1,18 mld euro). Przed pandemią turystyka była drugim najważniejszym źródłem przychodów dla irlandzkiej whisky i czwartym dla irlandzkich likierów.
Podczas gdy spał eksport, wzrosła konsumpcja wysokoprocentowych alkoholi w samej Irlandii. W podziale na kategorie, wódka pozostaje najbardziej popularnym trunkiem w Irlandii z udziałem w rynku rzędu 31,6%, pomimo spadku o 10,2%. Dalej plasuje się irlandzka whiskey (26,3%), gin (14,04%) oraz rum (7,4%). W latach 2014-2019, sprzedaż ginu dosłownie wystrzeliła do 184%, przy czym oczekuje się, że ta kategoria będzie jeszcze rosnąć. Sprzedaż irlandzkich likierów, siódmego z kolei najczęściej spożywanego alkoholu w 2020 roku, wzrosła o 26,5%, a szkockich o 9,9%. W raporcie odnotowano, że obie kategorie skorzystały na wzroście sprzedaży w sektorze off-trade, podczas gdy wódka spadła dwucyfrowo w wyniku ich uzależnienia od usług on-trade. Raport podkreśla wzrost sektora ready-to-drink (RTD) w Irlandii.

Czytaj więcej

Tullamore D.E.W. – blended czy single malt?

Dom Whisky zaprasza 29 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzą Jakub Sienkiewicz, Brand Ambassador Tullamore DEW w Polsce. Do spróbowania będą: Tullamore Original, Tullamore 12YO Special Reserve, Tullamore Single Malt 14YO, Tullamore Single Malt 18YO oraz sample prosto z destylarni: Tullamore Single Malt Bourbon Cask 5YO Cask Strength i Tullamore Single Pot Still Sherry Butt 7YO Cask Strength. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 168 zł/osoba, a w cenie: butelka Tullamore DEW 14YO Single Malt Four Cask Finish /41,3%/ 0,7 l + 6 sampli degustacyjnych o poj. 20 ml.

Black Irish Made Dark

Irlandzka whiskey aromatyzowana naparami Irish Stout Beer i Chocolate Malt Barley, leżakowana w mocno wypalonych beczkach, o mocy 40%. Jest to mieszanka whiskey grain i trzykrotnie destylowanej single malt. Barwa bardzo ciemna, prawie jak Guinness. Butelka kapslowana, po zdjęciu klasycznego kapsla jest porcelanowe patentowe zamkniecie jak w Grolsch. Producent to Darker Still Spirits Co. Zapach palonego ziarna, kawy, karmelu, lukrecji. Smak ciężki, gorzki, dużo słodu piwnego, nuta kawy, solony karmel, w tle waniliowa słodycz, toffie. Finisz dość lekki, kawowo-herbaciany, nuta ziołowa, sporo solonego karmelu. Łatwe do picia, słodko-gorzkie, w smaku nie przypomina whisky, ale na pewno będzie idealnym składnikiem do Irish Coffee. Bardzo innowacyjny produkt, moc – 40%.

Dubliner Master Distiller’s Reserve

whisky The Dubliner należy Quintessential Brands, butelkowana jest w Dublin Liberties Distillery. Edycja Master Distiller’s Reserve jest na rynku od 2018 roku, jako dziesięcioletni blend z beczek po bourbonie o mocy 42%. Zapach przyjemny, jabłka, pieczone jabłka, delikatnie wanilia. W smaku dużo słodkiego jabłka, gruszki, lekko dymna nuta. Finisz słodowy, słodkie gruszki, czekolada z gruszką.

Currach

whisky single malt o mocy 46%, najpierw dojrzewała w beczkach po bourbonie, a potem była przez trzy miesiące finiszowana w dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu, które zostały wypalone wodorostami z Kombu. Destylowana trzykrotnie w West Cork Distillers dla Origin Spirits. Zadebiutowała w 2020 roku. Zapach ziołowy (rozmaryn), chmielowy, kukurydziany, waniliowy, słodowy i sodowy. W ustach tłusta – toffi, masło orzechowe, ale też sól, zioła, nuta medyczna oraz rześka – miętowa. Finisz słony, ziołowy i pełen masła orzechowego. Polskim dystrybutorem jest Prime Brands.

West Cork Rum Cask Finish

irlandzka single malt, beczki po bourbonie i finiszowanie w beczkach po rumach z Panamy, z Consorcio Licorero Nacional. Brak podania wieku, zastąpił edycje dwunastoletnią i… jest od tamtej lepszy, choć młodszy, może za sprawą lepiej dobranych beczek. Aromat ziół, orzechów włoskich, mimo wszystko kukurydzy, orzechów. Smak bardzo ziołowy, zielone zboże, przyprawy korzenne, ziele angielskie. Finisz pełen słodkiej kukurydzy, toffie, orzechów laskowych. Moc – 43%. Wyłącznym polskim dystrybutorem jest M&P.

Pomarańczowy Jameson

Na rynku angielskim i irlandzkim debiutuje Jameson Orange, stworzona z myślą o klasycznych koktajlach – whisky, cukier, angostura i skórka pomarańczy. Dołączy do wcześniejszych edycji Jameson Cold Brew i Jameson Lime & Ginger. W listopadzie alkohol pojawi się na rynku rosyjskim, w 2022 roku w USA. Na razie o innych rynkach nie ma mowy. Jameson Orange ma 30% ABV, kosztuje w UK 23,95 funtów.

Spotkanie z West Cork

26 lipca odbyła się degustacja czterech irlandzkich whiskey z West Cork Distillers. Firma rozpoczęła działalność w 2004 roku, założona przez trójkę przyjaciół. Ich pierwsza destylarnia powstała w małej wiosce rybackiej Union Hall. Zaczynali od aparatów Holstein, a pozostałe alembiki i aparat do redestylacji ginu zbudowali sami. Obecnie pierwsza destylacja odbywa się w potężnej miedzianej tubie, druga w dwóch połączonych stalowych aparatach kotłowych z zewnątrz obudowanych drewnem, a trzecia destylacja w Holsteinach. James Harnedy, który niemal od początku związany jest z firmą zbudował alembiki, a jego brat Patrick jest teraz master distillerem w West Cork. W listopadzie 2013 roku przenieśli się do miasta Skibbereen na Market Street, gdzie powstał spory zakład produkcji win i mocnych alkoholi. W grudniu 2016 roku przenieśli się do obecnego zakładu na przedmieściach Skibbereen. Ich whisky jest trzykrotnie destylowana – z irlandzkiego słodowanego i niesłodowanego jęczmienia oraz z pszenicy. Rocznie produkują 2 mln czystego alkoholu. Używają beczek po bourbonie, sherry, porto, rumie, koniaku, calvadosie i z nowego amerykańskiego dębu. Polskim wyłącznym dystrybutorem jest M&P.

Czytaj więcej

Velvet Cup Irish Whiskey

blend z Blackwater Distillery w Waterford. Za zestawienie whisky odpowiadał Peter Mulryan. Słodki, przyjemny aromat – dojrzałe jabłka, gruszki, słód, przyprawy korzenne, zwłaszcza imbir i kardamon. W ustach także słodko, sporo gruszek, śliwek, moreli, czereśni, wanilia, nutka ziemista. W finiszu bardziej gorzkie jabłka, bardziej gorzkie gruszki, dużo ziemistości, skojarzenie z tequilą. Moc – 40%.

Whisky z West Cork

Zapraszamy 26 lipca o godz. 19.30 na degustację czterech whisky z destylarni West Cork. Do spróbowania będą dwie edycje z mocą beczki i dwie z beczek po piwach. West Cork Distillers rozpoczęło działalność w 2003 roku, ich destylarnia znajduje się w Skibbereen, niedaleko oceanu i dawnej celtyckiej osady Drombeg, znanej z zachowanych do dzisiaj kamiennych kręgów.
Spróbujemy:
West Cork Irish IPA Cask Matured (40%)
West Cork Irish Stout Cask Matured (40%)
West Cork Cask Strength (62%)
West Cork Single Cask #2450 (56,5%)

Czytaj więcej

Seven Churches Irish Whiskey

firma Seven Churches zlokalizowana jest w Shannonbridge, niedaleko klasztoru Clanmacnoise, nad rzeką Shannon, gdzie – jak wynika z lokalnych zapisków – w 1405 roku mnisi destylowali alkohol. W aromacie miód lipowy i zioła. W smaku także dużo miodu, śliwki, zioła, siano. Finisz lekki, polne kwiaty, zioła i siano, nutka pieprzu. Moc – 40%.

Dingle Single Malt Bourbon & Sherry Casks

trudno powiedzieć, czy to będzie klasyczna wersja whisky single malt z destylarni Dingle, ale w 2021 roku wypuścili w liczbie 50 tys. butelek z mocą 46,3%, z baczek pierwszego napełnienia po bourbonie (39% butelkowania) i po sherry PX (61%). Aromat dość słodki – rodzynki, suszone morele, drożdże, czarna czekolada. W smaku jest sól, jest placek drożdżowy ze śliwkami i wiśniami, lekko nuta dymna. Finisz jest wyraźnie przydymiony – sadza, prażone ziarno, wędzone wiśnie, lukrecja, goryczka i toffie, wanilia.

Dingle Batch 5

edycja single malt Dingle Batch No. 5 została zabutelkowana w 2020 roku, beczki po: bourbonie, maderze i sherry pedro ximénez. Zabutelkowana z mocą 46,5%, w liczbie 30 tys. butelek o mocy 46,5%. Aromat słodko-cytrusowy. Dużo pomelo, limonki, ale też wiśnie w czekoladzie, słodki słód, miód, wanilia. Ziarnista, słodowa w ustach – czarny chleb, kwas chlebowy, delikatnie pieprzna nuta. Finisz dość ostry – ziele angielskie, imbir, cynamon, do tego sporo wanilii, biała czekolada, rodzynki, suszone śliwki.

Wayward

mały producent irlandzkiej whiskey z Killarney w hrabstwie Kerry. Posiadłość położona nad wielkim jeziorem, zasadzili na farmie swój jęczmień, by robić z niego whiskey. Pierwsza własna destylacja planowana jest na 2024 rok. Właścicielem jest sir Maurice O’Connell, a jego rodzina ma tu posiadłości ziemskie od XII wieku.

Czytaj więcej

J.J. Corry

firma powstała w 2015 roku jako whisky bonder, niezależny bottler. Skupują młode destylaty, które sami leżakują, blendują starsze whisky. Wszystko na starej farmie rodziny McGuane, mistrzem kupażowania jest pani Louise McGuane. Pracują tylko z irlandzkimi destylarniami – single malt biorą z Old Bushmills, a grain z Cooley Distillery i Great Northern Distillery.

Czytaj więcej

Spotkania z Irlandią

W czerwcu Ambasada Irlandii i Irish Food Board zorganizowały cykl spotkań dla polskich przedsiębiorców i importerów z producentami alkoholi z Irlandii – przede wszystkim whiskey i ginu, ale także miodów pitnych i likierów. Wzięło w nich udział 19 irlandzkich firm, spotkania odbywały się online, uczestnicy otrzymywali pakiety próbek alkoholi, była to wyjątkowa okazja porozmawiania bezpośrednio z producentem. Odbyły się łącznie 103 sesje online z udziałem 58 firm.

Czytaj więcej

Dekonstrukcja Tullamore D.E.W.

SingleMalt.pl zaprasza 27 maja o 19.00 na spotkanie z irlandzką whiskey Tullamore D.E.W. Oprócz pozycji z podstawowego portfolio pojawią się aż trzy sample prosto z destylarni (w mocy beczki). Whiskey Grain (zbożowa), Malt (słodowa) i Pot Still (jęczmienna), są to składowe, które służą do stworzenia tego wyjątkowej irlandzkiego blendu jakim jest Tullamore D.E.W.

Czytaj więcej

Torfowe whisky

17 maja odbyła się degustacja poświęcona torfowym whisky, które należą do Beam Suntury. Ta amerykańsko-japońska grupa jest w posiadaniu m.in. destylarni: Beam, Woodford Reserve, Laphroaig, Bowmore, Auchentoshan, Ardmore, Glen Garioch Cooley, Hakushu, Hibiki, Chita, Courvoisier i kilku innych, a także m.in. tak znanych marek jak whisky: Yamazaki czy Teacher’s, Cannadian Club, Connemara, Kilbeggan, Tyrconell, tequili Sauza, likierów De Kuyper oraz wielu innych marek, w tym wódek czy ginów. W Polsce grupę Beam Suntory reprezentuje firma Stock. Degustacje prowadził Janusz Trendewicz, który w Stock Polska odpowiada za luksusowe alkohole importowane.

Czytaj więcej