Najdroższa irlandzka whiskey

W magazynach Midleton odnaleziona została stara beczka z whiskey wyprodukowaną jeszcze w czasach, kiedy istniała Old Midleton Distillery. Trunek pochodzi z 1975 roku i po zabutelkowaniu jest to najstarsza w historii irlandzka whiskey, ma 45 lat. Przez te lata z beczki odparowało aż 87% alkoholu, przez co udało się zabutelkować jedynie 48 sztuk. Jest to piękna kryształowa karafka, umieszczona w drewnianej skrzynce, wykonanej z sosny oregońskiej, drewno pochodzi ze starej kadzi fermentacyjnej, trunek ma moc 51,2%. Whisky będzie sprzedawana cyklicznie do roku 2025, co zbiegnie się z 200. rocznicą powstania Old Midleton Distillery, trafi do kolekcjonerów w cenie 40 tys. dolarów za sztukę.

West Cork Glengarriff Peat Charred Cask

irlandzka whiskey single malt, która podobnie jak West Cork Glengarriff Bog Oak początkowo dojrzewała przez cztery lata w beczkach po sherry a następnie została przelana do świeżych beczek z białego dębu, które przed napełnieniem zostały specjalnie wypalone przy użyciu torfu. Aromat oscypka i wędzonej śliwki. W ustach: wędzona śliwka, las, żywica, tuja, a także śliwka w czekoladzie. W finiszu delikatny torf, owocowość, sól, są śliwki, są i wiśnie. Moc – 43%. Polskim importerem West Cork jest M&P.

West Cork Blended Bourbon Cask

irlandzka whiskey mieszana, będąca kompozycją trzykrotnie destylowanej whiskey single malt, która stanowi 25% składu i whisky zbożowej. Dojrzewała w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia. Aromat bardzo delikatny – wanilia, banany, kaszka bananowa, mango, tarta cytrynowa. W smaku słodko – toffi, wanilia, mleczna czekolada, jabłka i lekko paląca nuta imbirowa. Finisz krótki, słodki, czekoladowy. Moc – 40%. Polskim importerem West Cork jest M&P.

Nowe smaki z West Cork

Niedawno ukazały się cztery nowe irlandzkie whiskey z West Cork, wszystkie leżakowane przez ok. 6-7 lat w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie, a potem finiszowane przez sześć miesięcy w innych beczkach: z dziewiczego dębu, po kalwadosie, sherry i porto. Wszystkie trzykrotnie destylowane w niewielkim miedzianym aparacie Holstein, w jakie wyposażona jest firma West Cork. DNA każdej z tych whiskey jest wyraźny smak i aromat ziarna, bardzo charakterystyczny dla świeżych destylatów z West Cork. Nowe edycje zastąpiły trzy dwunastoletnie single malts od tego producenta, finiszowane w beczkach po: rumie, sherry i porto.

Czytaj więcej

Kinahan’s

marka whiskey Kinahan’s powstała w 1779 roku. Została wskrzeszona w XXI wieku. Najpierw wypuścili blendowaną Kinahan’s Small Batch Irish Whiskey (46%) z beczek po bourbonie, wypuszczono 206 butelek. Aromat lekki: słód, mech, popiół. W smaku bardziej zdecydowanie, czyli więcej słodu, piwo porter, wypieczony chleb. Sól w finiszu, słone paluszki, wiśnie, czerwona porzeczka. W 2015 roku ukazała się Kinahan’s 10YO Single Malt Irish Whiskey (46%), również tylko 206 butelek, leżakowanie w beczkach po bourbonie. Aromat soczysty, świąteczny – śliwki, wanilia, czekolada, orzechy. W smaku ciasto drożdżowe ze śliwkami, wiśnie. Finisz to chleb z rodzynkami i słonecznikiem, masło orzechowe. Ciekawym przedsięwzięciem jest The Kasc Project, zapoczątkowany w 2019 roku whiskey Kinehan’s Kasc Project B 001. Do starzenia alkoholu zbudowano unikatowe beczki, złożone z deszczółek z pięciu rodzajów drewna: amerykańskiego dębu, francuskiego dębu, węgierskiego dębu, portugalskiego dębu i kasztanowca. Najnowszy projekt, to Kinehan’s The Special Release Project (SRP), każda whiskey będzie finiszowana w innych beczkach. Ukazała się dziesięcioletnia single malt, finiszowana w beczkach po winie merlot.

Czytaj więcej

Red Spot

wprowadzenie whiskey Red Spot uzupełnia kolekcję firmy Mitchell & Son. Pierwotnie powstała pod koniec XIX wieku, zestawiana z alkoholi pochodzących z ówczesnej destylarni Jameson w Dublinie przy Bow Street. W latach 30. XX wieku Mitchell & Son oferowała kolekcję whiskey Spot, były to: siedmioletnia Blue Spot, dziesięcioletnia Green Spot, dwunastoletnia Yellow Spot i piętnastoletnia Red Spot. W 2012 roku Mitchell & Son wznowiła butelkowanie dwunastoletniej whiskey Yellow Spot, następnie Green Spot, a teraz dołączyła Red Spot o mocy 46%. Alkohol pochodzi z destylarni w Midleton, przez piętnaście lat whiskey leżakowała w beczkach po bourbonie, sherry i marsali. Jest to whiskey typu single pot still, a więc robiona z mieszanki słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Sporo nut sherry i marsali – orzechy, drożdże, rodzynki, do tego oleiste nuty industrialne, benzyna, delikatnie węgiel, może torf. W smaku dużo goryczy – głóg, tatarak, ale też słodycz rodzynek, likierowego wina, fig. Rozczarowuje banalny finisz – wanilia, mleczna czekolada z orzechami laskowymi, do tego cierpkość tytoniu.

Jameson 18YO

edycja, będąca mieszanką dwóch whiskey typu pot-still oraz single grain, leżakowana przez 18 lat w beczkach po sherry oloroso i dodatkowo finiszowana w beczkach po bourbonie przez sześć miesięcy. W aromacie: śliwki, wiśnie, przyprawy korzenne, wanilia. Smak korzenny, dużo tanin drewna, liście wiśni. Finisz: lekko tytoniowy, miód i propolis, gorycz głogu. Moc – 40%.

Czytaj więcej

Fiasko planów budowy destylarni w Derry

Irlandzka marka The Quiet Man, której przedstawiciele w Polsce jest firma Arkadia/Świat Whisky, nie będzie miała swojej destylarni. Rozpoczęta w 2017 roku budowę wstrzymano. Nowy właściciel marki, amerykańska grupa Luxco, uznał, że The Quiet Man jest zbyt mała marką, by opłacało się budować dla niej destylarnię. Zakład miał staną w Derry, w Irlandii Północnej.

Midleton Very Rare 2018

kolejna edycja rocznikowej whisky z Midleton, wypuszczanej systematycznie od 1984 roku i prezentującej to, co najlepszego można znaleźć w beczkach irlandzkiej destylarni należącej do Pernod Ricard. To mieszanka single pot still i single grain. Selekcji osobiście dokonuje Brian Nation, następca Barry’ego Crocketta w tej roli. W aromacie: miód, zioła, tymianek i majeranek. Smak: miodu, piołunu, tymianku, jabłka, bardzo tłusta. W finiszu: jabłka i czarne oliwki, lekko lukrecja, sól, anyż.

Dunville’s Three Crowns

Dunville’s Three Crowns to wskrzeszona dawna marka irlandzkiej whiskey. Od 2016 roku produkuje ją The Echlinville Distillery z Kircubbinin w hrabstwie Down w Irlandii Północnej. Wskrzesili także Dunville’s VR Old Irish Whiskey i wprowadzili limitowaną Dunville’s PX Cask. W latach 1837-1936 whiskey Dunville’s Three Crowns była produkowana w Belfaście przez Royal Irish Distillery dla spółki Dunville & Co. Była to whisky typu single pot still, leżakująca w dużym stopniu w beczkach po sherry, butelkowana z mocą 40%. Nowa wersja, poza nazwą, niewiele ma wspólnego z tą dawną whiskey. To whiskey blendowana, butelkowana z mocą 43,5%. Aromat ziół, jałowiec, igliwie, kukurydza. Smak ziarna i ziół, słodu. Bardzo ziołowy finisz, majeranek i rozmaryn.

Green Spot Chateau Montelena

druga edycja whisky Green Spot z beczek po winie. Pierwsza ukazała się w 2015 roku i była dużym sukcesem, wówczas wykorzystano beczki z winiarni Chateau Leoville Barton. W przypadku Green Spot Chateau Montelena single pot still Irish whiskey najpierw leżakowała w beczkach po sherry i bourbonie, a potem spędziła 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu po winach zifandel z Kalifornii, z Napa Valley. Aromat alkoholowy, wiśnie i śliwki. W smaku wiśnie, oliwki, ciasto drożdżowe. W finiszu drożdże, rodzynki, suszone morele. Moc – 46%.

Jameson i piwa rzemieślnicze

Whiskey Jameson Caskmates IPA oraz Stout Edition obecne będą na dwóch wydarzeniach, gdzie nie zabraknie także wielu rodzajów piwa rzemieślniczego. Na gości będzie czekać specjalna strefa Jameson pełna atrakcji oraz możliwość posmakowania Caskmatesów z piwami. Pierwsza z imprez, to Poznańskie Targi Piwne (15-16 listopada), druga to Lubelskie Targi Piw rzemieślniczych (29 listopada-1 grudnia). Jameson Caskmates został poddany procesowi dodatkowego dojrzewania (tzw. cask finish) w beczkach, w których dojrzewało piwo typu stout i IPA.

Sadler’s Peaky Blinder Irish Whiskey

Sadler’s to irlandzki browar, założony w 1861 roku. Pod marką Peaky Blinder butelkują mocne alkohole – bourbon, irlandzka whiskey, moonshine, gin i rum. Ich irlandzka, leżakowała w beczkach po sherry przez 8-10 lat, to mieszanka destylatów single pot still i single malt z destylarni Bushmills. Aromat maślany, ziarnisty, waniliowy. Smak bardzo lekki, wanilia, mleczna czekolada. Finisz to mleczna czekolada i kokos. Moc – 40%.

Grace O’Malley Blended Irish Whiskey

Grace O’Malley to barwna postać w irlandzkiej historii XVI wieku. Córka lordów Ó Máille, została piratem, przemytnikiem i rebeliantką przeciw angielskiej koronie. Młoda blendowana whiskey ma aromat: słodu, prażonego ziarna, wanilii, toffi. Przyjemny smak ziarna – zarówno prażonego, jak i młodego, zielonego. Finisz przydymiony, ale jest i nuta zielonych jabłek, zielonych śliwek. Moc – 40%.

Flavours of Ireland

3 października Irlandzka Rada ds. Żywności – Bord Bia – zorganizowała wydarzenie „Smaki Irlandii – Flavours of Ireland”. Było to największe w Polsce spotkanie z producentami irlandzkich alkoholi i świetna okazja do poznania, porozmawiania z producentami alkoholi, jak również do ich zdegustowania. Imprezę zaszczyciła obecnością ambasador Irlandii, pani Emer O’Connell. Wystawcy zaprezentowali irlandzką: whiskey, gin, wódkę, rum i likiery. Event uwieńczyła wystawna kolacja w towarzystwie pani ambasador i licznie przybyłych gości w hotelu Sheraton.

Czytaj więcej