Irishman Harvest

Harvest zastąpił obecną od wielu lat na rynku edycję Irishman Founder’s Reserve i choć teoretycznie receptura jest taka sama, to smak whisky pochodzi z innych alembików i jest bardziej owocowa, bardziej rześka. To mieszanka 70% single malt i 30% single pot still, w 100% z irlandzkiego jęczmienia. Trzykrotnie destylowana, dojrzewała w beczkach po bourbonie, butelkowana z mocą 40%. Słodki i bardzo przyjemnie owocowy aromat. Masa jabłek, gruszek, moreli, brzoskwini. W smaku kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, goryczka pestek jabłek. Finisz kremowy i kwaskowy, kwaśne jabłka i cytryny. W ofercie M&P.

Złoty Spot

Z okazji 135 rocznicy powstania firmy Mitchell & Son wypuszczono whiskey Gold Spot Single Pot Still. Firma powstała w 1887 roku. W tamtym czasie irlandzcy handlarze whisky oznaczali wiek whisky kolorami denka, znaki te nosiły nazwę ‘spot’. Stąd też kolory na butelkach whiskey z serii: Blue Spot, Green Spot, Yellow Spot i Red Spot, to odpowiednio trunki w wieku: 7, 10, 12 i 15 lat. Nowa Gold Spot to whisky dziewięcioletnia z beczek po bourbonie i sherry casks, finiszowana w beczkach po czerwonym Bordeaux i po porto. Zabutelkowana z mocą 51,4%, zadebiutowała w dniach 10-11 czerwca podczas Whiskey Live Dublin.

W hołdzie autorowi „Ulyssesa”

Dla upamiętnienia stulecia powieści Jamesa Joyce’a „Ulysses” Bernard Walsh wypuścił w serii Writers’ Tears limitowaną do 5442 butelek whisky Writers’ Tears Copper Pot Ulysses. Powieść została pierwszy raz opublikowana 2 lutego 1922 roku. Edycja jest butelkowana z mocą 40%, została zaprojektowana przez Studio Minerva z Londynu i zawiera rysunek dublińskiej Sweny’s Pharmacy, wiktoriańskiej apteki, którą Joyce odwiedził w 1904 roku i którą opisał na kartach powieści „Ulysses”. Dziś apteka z siedzibą jest centrum kulturalnym poświęconym badaniom nad twórczością Joyce’a i innych pisarzy irlandzkich.

Sazerac kupuje irlandzką destylarnię whiskey

Właściciel Buffalo Trace, Sazerac, kupił destylarnię Lough Gill w hrabstwie Sligo, która stanie się nowym miejscem produkcji dla irlandzkich marek whiskey Paddy i Michael Collins. Destylarnia powstała w 2015 roku po odkryciu ogromnego kompleksu magazynowego, ukrytego pod zapomnianym trzystuletnim domem Palladian w Lesie Hazelwood. Kompleks magazynowy został przekształcony w destylarnię w 2019 roku, produkującą irlandzką markę whiskey Athrú.

Czytaj więcej

Bushmills i Peaky Blinders

Wraz z rozpoczęciem szóstego i ostatniego sezonu serialu „Peaky Blinders” ukazała się edycja Bushmills Prohibition Irish Whiskey, będąca wynikiem współpracy Bushmills, Endemol Shine North America, która ma globalne prawa licencyjne do serialu, oraz Caryn Mandabach Productions, producenta i właściciela marki Peaky Blinders. Nowy produkt składa hołd przywódcy gangu Peaky Blinders, Tommy’emu Shelby’emu i jego rodzinie. Przenosi pijących do pubu Shelby’s Garrison sprzed stu lat. Stworzona przez Columa Egana, master distillera w Bushmills, ma odzwierciedlać styl whiskey sprzed wieku. Butelkowana z mocą 46% jest niefiltrowana na zimno i starzona w beczkach po bourbonie. Zmieszane zostały whisky z beczek w wieku: 3, 4 i 5 lat.

Czytaj więcej

Jameson Cold Brew

To likier na bazie klasycznej trzykrotnie destylowanej whiskey Jameson, butelkowany z mocą 30%, z dodatkiem kawy arabica z Brazylii i Kolumbii. Przyjemny, lekko kwaśny zapach palonej kawy. W smaku gorzkawe, mało wyraziste, smakuje jak… rozwodnione espresso. Finisz to niestety też kawa z wodą, whisky nie czuć. Rozczarowanie, tylko do koktajli.

Writer’s Tears Japanese Cask Finish Chapter 6

Beczka 2196, tylko 624 butelki, mieszanka trzykrotnie destylowanych single pot still i single malt. Whiskey finiszowana w beczkach z dębu mizunara, butelkowana z mocą beczki, 55%. Zapach słodki, dużo słodkiego cynamonu, cynamonowa guma do żucia, gruszki, bardzo dojrzałe słodkie jabłka, dojrzałe śliwki, budyń truskawkowy. W smaku słodycz tylko przez chwilę, zaraz jest ukłucie pikantne – imbir, chili, pieprz, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, a też i odrobina soli. Bardzo cierpkie jabłka, pestki jabłek, głóg, tarnina. Bardzo rozgrzewa. W finiszu powraca słodycz gruszek i jabłek, budyń waniliowy, choć jest też i pieprz, i goździki, tłuczone nasiona ostrej papryki. W ofercie M&P.

Two Stacks Smoke & Mirrors Peated Stout Cask

Irlandzka blended malt. Mieszanka składająca się w: 10% z podwójnie destylowanej single malt whisky i 30% potrójnie destylowanej single malt dojrzewających w beczkach po bourbonie oraz 60% potrójnie destylowanej single malt starzonej w beczkach po bourbonie i po piwie imperial stout. Moc – 48%. Przyjemny zapach: jabłek, gruszek, chmielu, przypraw korzennych, polnych kwiatów, rumianku. Smak oleisty, słodowy, sporo kwaśnych jabłek, kwaśne śliwki, kwaśne zielone pomidorki, delikatnie słoność. W finiszu bardzo kwaśne, intensywne zielone jabłka, słód, pieprz.

Bushmills Caribbean Rum Cask Finish

Whiskey zestawiona w 40% z single malt, beczki ex-bourbon i sherry oraz 6-9 miesięcy finiszowania w beczkach po karaibskim rumie (nie ujawniono żadnych szczegółów). Moc – 40%. Zapach kwaskowych jabłek, kwaśnych gruszek, moreli, czereśni, śliwek, lekko wanilia, lekko banany. Smak słodko-gorzki, delikatny, jabłka, gruszki, kora, liście, zioła, czekolada z rodzynkami, orzechy włoskie. W finiszu delikatnie kokos, czekolada, kakao, ziarna kawy i kwaśne jabłka. Ciekawy krok, choć rumowy smak nie oczywisty. W Polsce w ofercie United Beverages.

Bushmills American Oak Cask Finish

Whiskey zestawiona w 40% z single malt, beczki ex-bourbon i sherry oraz 6-9 miesięcy finiszowania w 1st fill bourbon hogshead. Moc – 40%. Przyjemny, rześki, słodki zapach: gruszek, jabłek (zielone jabłuszko), moreli, delikatnie w tle wanilia. Smak słodki, delikatny, dużo gruszki, syrop gruszkowy, brzoskwinia, nektarynka. W finiszu też słodkie owoce sadu, głównie gruszki, brzoskwinie i morele, delikatnie ziołowość, jeszcze bardziej w tle budyń waniliowy. Przyjemna niedroga whiskey. W Polsce w ofercie United Beverages.

Spotkanie z whiskey Legacy

21 marca odbyła się degustacja czterech whiskey marki Legacy. Dwie to bourbony z Kentucky, dwie to irlandzkie single malt. Wszystkie były finiszowane w Polsce w czterech różnych beczkach.
Legacy powstała w kwietniu 2021 roku przez Piotra Dubisza. Legacy, czyli Dziedzictwo. Pomysł na stworzenie marki zrodził się jeszcze w Irlandii. Po piętnastu latach spędzonych na zielonej wyspie i powrocie do kraju powstała marka. Ideą marki i dziedzictwem jest poszukiwanie oraz tworzenie najlepszych alkoholi rzemieślniczych w Polsce. Pod etykietą marki Legacy wypuszczane są: wódki, giny, brandy oraz whiskey. Zarówno produkty liniowe jak i limitowane z własnych selekcji oraz leżakowane.

Czytaj więcej

West Cork Distillers w SMWS

Numer 150.1 otrzymała najnowsza butelka whisky w serii Scotch Malt Whisky Society. Destylarnią numer 150 w historii SMWS jest West Cork, whisky ukazała się z okazji dnia św. Patryka. To siedmioletnia whisky, która pierwsze trzy lata spędziła w beczce po bourbonie, a potem trafiła do beczki po rye whiskey. Zabutelkowana z mocą 58,7%, określona jako ‘spicy & sweet’, czyli korzenna i słodka. Cena butelki to 75 funtów.

John Jameson

Ikona irlandzkiej whiskey pochodzi… ze szkockiej rodziny. John Jameson (1740-1823) urodził się w hrabstwie Clackmannanshire. Był utalentowanym prawnikiem, a do branży alkoholowej trafił przez małżeństwo z Margareth Haig. Rodzina Haigów od pokoleń prowadziła w Szkocji destylarnie, w tamtym czasie już kilka. Małżonkowie w 1786 roku przenieśli się do Dublina, gdzie John Jameson objął zarząd nad destylarnią spokrewnionej z Margareth rodziny Stein przy Bow Street, zwiększając jej produkcję z 30 tys. do miliona galonów rocznie. W ciągu następnych dwudziestu lat stał się jej wyłącznym właścicielem, wciągając z czasem do biznesu czterech synów. Stworzył globalną markę, która do dzisiaj jest najbardziej znaną i najlepiej sprzedawaną irlandzka whiskey. John Jameson był pionierem trzykrotnej destylacji, czemu irlandzka whiskey zawdzięcza lekkość. Jego blendy były dłużej leżakowane niż u konkurencji, dokonywał starannej selekcji zboża – wszystko to budowało jego reputację. Na butelkach Jameson umieścił rodowe motto Sine Metu (bez lęku), które pojawiło się w herbie rodziny w XVI wieku, po stoczonej przez jednego z przodków bitwie z piratami. Od lat 20. XIX wieku w Dublinie działała także destylarnia William Jameson & Company, należąca do jednego z synów Johna. Zakład przy Bow Street został zamknięty w 1971 roku, obecnie znajduje się w nim muzeum whiskey, zaś sama marka należy do Pernod Ricard i produkowana jest w Midleton.

Czytaj więcej

Ulysses Irish Whiskey

Trzykrotnie destylowana, mieszana irlandzka whiskey, butelkowana przez AWW w Kaliszu z mocą 40%. Zapach słodki, dużo toffi, mleczna czekolada, rodzynki i śliwki w czekoladzie, kakao, posypka kokosowa, wafelek. W smaku dużo kokosa, nuta pikantna – chili, pieprz, czerwona węgierska papryka. Wiórki kokosowe i orzechy laskowe w finiszu, słodki słód, toffi.

Ulysses Irish Single Malt Whiskey

Trzykrotnie destylowana irlandzka single malt, butelkowana przez AWW w Kaliszu z mocą 40%. Przyjemny zapach słodu, śrutowanego zboża, jabłek, gruszek, śliwek, prażonego karmelu, słodkiej suszonej papryki. Smak słodowy, słodki, dużo gruszki i jabłek, przyjemnie owocowo, nuty piwne, ziołowe, suszona papryka, delikatnie biały pieprz. Finisz lekko pikantny- imbir, suszone chili, także lekko goryczkowy, słodowy, piwny, wyraźnie pikantny.

Redbreast 12YO CS B1/21

Kolejna odsłona dwunastoletniej pot still whiskey w wersji cask strength, tym razem z mocą 56,3%. Zapach słodki, ciasto ponczowe z pomarańczami, brzoskwiniami, galaretką owocową. Są też w zapachu słodkie śliwki. Smak również słodki, sporo wanilii, toffie, biała czekolada, słodka śmietanka, ale też cytrusy. W finiszu dochodzi cytrynowa cierpkość, lekko dymność, drożdżowość, tytoń – pierwotna słodycz właściwie znika. Rozgrzewa moc alkoholu.

Wieczór z Tullamore DEW

Dom Whisky zaprasza 10 marca o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Jakub Sienkiewicz – Brand Ambassador marki Tullamore DEW. Do spróbowania będą: Tullamore DEW Original, Tullamore DEW 12YO Special Reserve, Tullamore DEW 14YO Single Malt, Tullamore DEW 15YO Trilogy oraz Tullamore DEW Phoenix (46.2 %). Liczba miejsc ograniczona. Degustacja będzie odbywać się online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 171 zł/os. W cenie są: butelka Tullamore DEW 14YO Single Malt Four Cask Finish oraz 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 8 marca. Zapisać można się pod tym linkiem.

Irishman po rebrandingu

Whisky The Irishman zmieniła niedawno właściciela, a teraz przechodzi rebranding, który kosztował 500 tys. funtów. Obecnie Walsh Whiskey, producent The Irishman, należy do rosyjsko-łotewskiej grupy Amber Beverage Group. W Polsce whiskey jest w ofercie M&P. Po rabrandingu podstawową whiskey w stałej ofercie jest The Harvest (dawniej The Irishman Founder’s Reserve), blend zestawiony w 70% z single malt i 30% pot still whiskey. Do stałej oferty trafia The Irishman Caribbean Cask (wcześniej jako limitowane edycje) – blend single malt i pot still dodatkowo sześć miesięcy finiszowany w beczkach po rumie Chairman’s Reserve. Ofertę uzupełnią whisky single malt: 12YO, 17YO oraz The Vintage Cask. Planowane jest też szersze wprowadzanie różnych limitowanych edycji, nowy właściciel chce skupić się na whiskey single malt (w planach są finiszowania w beczkach po: Florio Marsala, sherry oloroso, rumach z Karaibów oraz po irlandzkim piwie peated red ale). Za destylację i wybór beczek nadal odpowiadać będzie Bernard Walsh.

Whisky Świata – degustacja

Alembik Whisky Club zaprasza 22 stycznia o godzinie 19.00 na degustację whisky świata, którą poprowadzi Bartosz Łataś – autor bloga Szkocka Krata. Do spróbowania będą whisk(e)y między innymi z Irlandii, Indii, Japonii. Degustacja odbędzie się w Łodzi, w lokalu Alembik Whisky Club na alei Marszałka Józefa Piłsudskiego. Koszt degustacji to 100 zł/os. Liczba miejsc ograniczona. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.