Kinahan’s

marka whiskey Kinahan’s powstała w 1779 roku. Została wskrzeszona w XXI wieku. Najpierw wypuścili blendowaną Kinahan’s Small Batch Irish Whiskey (46%) z beczek po bourbonie, wypuszczono 206 butelek. Aromat lekki: słód, mech, popiół. W smaku bardziej zdecydowanie, czyli więcej słodu, piwo porter, wypieczony chleb. Sól w finiszu, słone paluszki, wiśnie, czerwona porzeczka. W 2015 roku ukazała się Kinahan’s 10YO Single Malt Irish Whiskey (46%), również tylko 206 butelek, leżakowanie w beczkach po bourbonie. Aromat soczysty, świąteczny – śliwki, wanilia, czekolada, orzechy. W smaku ciasto drożdżowe ze śliwkami, wiśnie. Finisz to chleb z rodzynkami i słonecznikiem, masło orzechowe. Ciekawym przedsięwzięciem jest The Kasc Project, zapoczątkowany w 2019 roku whiskey Kinehan’s Kasc Project B 001. Do starzenia alkoholu zbudowano unikatowe beczki, złożone z deszczółek z pięciu rodzajów drewna: amerykańskiego dębu, francuskiego dębu, węgierskiego dębu, portugalskiego dębu i kasztanowca. Najnowszy projekt, to Kinehan’s The Special Release Project (SRP), każda whiskey będzie finiszowana w innych beczkach. Ukazała się dziesięcioletnia single malt, finiszowana w beczkach po winie merlot.

Czytaj więcej

Red Spot

wprowadzenie whiskey Red Spot uzupełnia kolekcję firmy Mitchell & Son. Pierwotnie powstała pod koniec XIX wieku, zestawiana z alkoholi pochodzących z ówczesnej destylarni Jameson w Dublinie przy Bow Street. W latach 30. XX wieku Mitchell & Son oferowała kolekcję whiskey Spot, były to: siedmioletnia Blue Spot, dziesięcioletnia Green Spot, dwunastoletnia Yellow Spot i piętnastoletnia Red Spot. W 2012 roku Mitchell & Son wznowiła butelkowanie dwunastoletniej whiskey Yellow Spot, następnie Green Spot, a teraz dołączyła Red Spot o mocy 46%. Alkohol pochodzi z destylarni w Midleton, przez piętnaście lat whiskey leżakowała w beczkach po bourbonie, sherry i marsali. Jest to whiskey typu single pot still, a więc robiona z mieszanki słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Sporo nut sherry i marsali – orzechy, drożdże, rodzynki, do tego oleiste nuty industrialne, benzyna, delikatnie węgiel, może torf. W smaku dużo goryczy – głóg, tatarak, ale też słodycz rodzynek, likierowego wina, fig. Rozczarowuje banalny finisz – wanilia, mleczna czekolada z orzechami laskowymi, do tego cierpkość tytoniu.

Jameson 18YO

edycja, będąca mieszanką dwóch whiskey typu pot-still oraz single grain, leżakowana przez 18 lat w beczkach po sherry oloroso i dodatkowo finiszowana w beczkach po bourbonie przez sześć miesięcy. W aromacie: śliwki, wiśnie, przyprawy korzenne, wanilia. Smak korzenny, dużo tanin drewna, liście wiśni. Finisz: lekko tytoniowy, miód i propolis, gorycz głogu. Moc – 40%.

Czytaj więcej

Fiasko planów budowy destylarni w Derry

Irlandzka marka The Quiet Man, której przedstawiciele w Polsce jest firma Arkadia/Świat Whisky, nie będzie miała swojej destylarni. Rozpoczęta w 2017 roku budowę wstrzymano. Nowy właściciel marki, amerykańska grupa Luxco, uznał, że The Quiet Man jest zbyt mała marką, by opłacało się budować dla niej destylarnię. Zakład miał staną w Derry, w Irlandii Północnej.

Midleton Very Rare 2018

kolejna edycja rocznikowej whisky z Midleton, wypuszczanej systematycznie od 1984 roku i prezentującej to, co najlepszego można znaleźć w beczkach irlandzkiej destylarni należącej do Pernod Ricard. To mieszanka single pot still i single grain. Selekcji osobiście dokonuje Brian Nation, następca Barry’ego Crocketta w tej roli. W aromacie: miód, zioła, tymianek i majeranek. Smak: miodu, piołunu, tymianku, jabłka, bardzo tłusta. W finiszu: jabłka i czarne oliwki, lekko lukrecja, sól, anyż.

Dunville’s Three Crowns

Dunville’s Three Crowns to wskrzeszona dawna marka irlandzkiej whiskey. Od 2016 roku produkuje ją The Echlinville Distillery z Kircubbinin w hrabstwie Down w Irlandii Północnej. Wskrzesili także Dunville’s VR Old Irish Whiskey i wprowadzili limitowaną Dunville’s PX Cask. W latach 1837-1936 whiskey Dunville’s Three Crowns była produkowana w Belfaście przez Royal Irish Distillery dla spółki Dunville & Co. Była to whisky typu single pot still, leżakująca w dużym stopniu w beczkach po sherry, butelkowana z mocą 40%. Nowa wersja, poza nazwą, niewiele ma wspólnego z tą dawną whiskey. To whiskey blendowana, butelkowana z mocą 43,5%. Aromat ziół, jałowiec, igliwie, kukurydza. Smak ziarna i ziół, słodu. Bardzo ziołowy finisz, majeranek i rozmaryn.

Green Spot Chateau Montelena

druga edycja whisky Green Spot z beczek po winie. Pierwsza ukazała się w 2015 roku i była dużym sukcesem, wówczas wykorzystano beczki z winiarni Chateau Leoville Barton. W przypadku Green Spot Chateau Montelena single pot still Irish whiskey najpierw leżakowała w beczkach po sherry i bourbonie, a potem spędziła 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu po winach zifandel z Kalifornii, z Napa Valley. Aromat alkoholowy, wiśnie i śliwki. W smaku wiśnie, oliwki, ciasto drożdżowe. W finiszu drożdże, rodzynki, suszone morele. Moc – 46%.

Jameson i piwa rzemieślnicze

Whiskey Jameson Caskmates IPA oraz Stout Edition obecne będą na dwóch wydarzeniach, gdzie nie zabraknie także wielu rodzajów piwa rzemieślniczego. Na gości będzie czekać specjalna strefa Jameson pełna atrakcji oraz możliwość posmakowania Caskmatesów z piwami. Pierwsza z imprez, to Poznańskie Targi Piwne (15-16 listopada), druga to Lubelskie Targi Piw rzemieślniczych (29 listopada-1 grudnia). Jameson Caskmates został poddany procesowi dodatkowego dojrzewania (tzw. cask finish) w beczkach, w których dojrzewało piwo typu stout i IPA.

Sadler’s Peaky Blinder Irish Whiskey

Sadler’s to irlandzki browar, założony w 1861 roku. Pod marką Peaky Blinder butelkują mocne alkohole – bourbon, irlandzka whiskey, moonshine, gin i rum. Ich irlandzka, leżakowała w beczkach po sherry przez 8-10 lat, to mieszanka destylatów single pot still i single malt z destylarni Bushmills. Aromat maślany, ziarnisty, waniliowy. Smak bardzo lekki, wanilia, mleczna czekolada. Finisz to mleczna czekolada i kokos. Moc – 40%.

Grace O’Malley Blended Irish Whiskey

Grace O’Malley to barwna postać w irlandzkiej historii XVI wieku. Córka lordów Ó Máille, została piratem, przemytnikiem i rebeliantką przeciw angielskiej koronie. Młoda blendowana whiskey ma aromat: słodu, prażonego ziarna, wanilii, toffi. Przyjemny smak ziarna – zarówno prażonego, jak i młodego, zielonego. Finisz przydymiony, ale jest i nuta zielonych jabłek, zielonych śliwek. Moc – 40%.

Flavours of Ireland

3 października Irlandzka Rada ds. Żywności – Bord Bia – zorganizowała wydarzenie „Smaki Irlandii – Flavours of Ireland”. Było to największe w Polsce spotkanie z producentami irlandzkich alkoholi i świetna okazja do poznania, porozmawiania z producentami alkoholi, jak również do ich zdegustowania. Imprezę zaszczyciła obecnością ambasador Irlandii, pani Emer O’Connell. Wystawcy zaprezentowali irlandzką: whiskey, gin, wódkę, rum i likiery. Event uwieńczyła wystawna kolacja w towarzystwie pani ambasador i licznie przybyłych gości w hotelu Sheraton.

Czytaj więcej

Writers Tears Copper Pot Cognac SC

irlandzka single malt i single pot still, beczki po bourbonie, a potem rok finiszowania w beczkach po koniaku Deau XO przez 9 miesięcy. Zabutelkowano 12 beczek z mocą 46%. Aromat mocno koniakowy – rodzynki, wiśnie, likierowe wino, delikatnie koper. W smaku rozgrzewająca moc alkoholu, dominują rodzynki, słodkie winogrona, lekka nuta dymna. Finisz zaskakująco morski – jodyna, lekka słoność, wyraźnie lukrecja. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Writers Tears Copper Pot Marsala SC

klasyczna irlandzka whiskey – single malt i single pot still, beczki po bourbonie, a potem rok finiszowania w beczkach po marsali z winnicy Florio. Zabutelkowano tylko pięć beczek, 2430 butelek z mocą 46%. Aromat słodki – bez, fiołki, irysy, wiśnie, poziomki. W smaku wędzone rodzynki, daktyle, miód. Finisz słodki, bardzo przyjemny, dojrzałe gruszki, morele, syrop brzoskwiniowy, delikatna nuta orzeszków piniowych, cierpkość tytoniu. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Irishman Cognac Cask Limited Edition

Limitowana edycja, tylko 490 butelek zamkniętych w estetycznej drewnianej skrzyneczce. Każda butelka jest indywidualnie numerowana. Irlandzka single malt bez podania wieku, przez rok finiszowana w beczkach po koniaku Deau XO z chateau Legaret. Beczka numer 2301 została rozlana w 2019 roku i zabutelkowana z mocą 55%. Przyjemny aromat gruszek, renklody, banana. Oleista w ustach. Smak z wyraźnym pazurem zboża, ziarna, lekko prażonego i banany. Finisz ciekawy, jak pumpernikiel z dżemem bananowo-pomarańczowym, do tego nuta drożdży, wędzonych śliwek, rodzynek. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Whisky wraca do Donegal

Po 177 latach w Donegal w Irlandii ponownie zostanie uruchomiona produkcja whisky. Realizowana jest inwestycja o wartości 6 mln euro, budowy destylarni i centrum dla odwiedzających, z muzeum i parkiem. Inwestorem jest firma Sliabh Liag Distillers, która w Carrick produkuje m.in. gin i butelkuje blendowaną whisky. Budowa rozpocznie się jeszcze w tym roku na placu Show Field Ardara. Roczne możliwości produkcyjne mają sięgać 400 tys. l czystego spirytusu, powstawać tu będą whisky single malt i single pot still oraz poitín i gin. Whisky ma być mocno torfowa, podobnie jak to było przed dwoma wiekami, kiedy piece opalano głównie torfem. Produkcja ma ruszyć już w przyszłym roku, a zatrudnienie przy niej znajdzie 40 osób.

Nowe mariaże whiskey i piwa

Seria Jameson Caskmates rozrasta się. Irlandzka whiskey finiszowana w beczkach po piwie okazała się być dużym sukcesem. Jako pierwsza ukazała się w 2013 roku Jameson Caskmates Stout Edition, z beczek po piwie z sąsiedniego browaru Franciscan Wells w Cork. Kolejna edycja, Jameson Caskmates IPA Edition, zadebiutowała w 2017 roku i znów była efektem współpracy z Franciscan Well Brewery. Dwie nowe whiskey w serii są po piwach z USA, z Revolution Brewing i Bale Breaker Brewing Company. Beczki popłynęły do Irlandii z Waszyngtonu i Chicago, wcześniej sezonowano w nich piwa: Bale Breaker’s Topcutter IPA oraz Fist City Pale Ale Revolution Brewing. Jameson finiszowany w tych beczkach został zabutelkowany z klasyczną mocą 40% i trafi do sprzedaży głównie w USA.

Knappogue Castle 14YO Twin Wood

Kolejna odsłona irlandzkiej whiskey, która zawdzięcza nazwę znanej posiadłości ziemskiej z zamkiem. Tym razem wykorzystano beczki po bourbonie i sherry oloroso. Aromat przyjemny – ziaren, żytniego chleba, do tego marmolada brzoskwiniowa, morelowa, gruszki. Smak delikatnie cierpki, ziarnisty, wyrazisty, grzanka z marmoladą wiśniową. Finisz to przede wszystkim morele, trochę brzoskwinie, lekko dym. W ofercie Pinot Wine & Spirits.