Wild Geese

Marka należąca do firmy Protége Spirits, whiskey dwukrotnie destylowana, wprowadzona na rynek w 2010 roku. Zestawiana jest z destylatów z Cooley, z beczek po bourbonie. Dostępna w kilku wersjach: Classic Blend (lekka, słodka i owocowa), Rare Irish (o smaku cytrusowym z lekko pikantnym finiszem), Single Malt (pikantna, dymna, wyraziście słodowa) i Limited Edition (jest to starannie dobrana mieszanka starych irlandzkich destylatów, bardzo zrównoważona w smaku). Po tą marką produkowany jest także starzony złoty rum oraz likier miodowy The Wild Geese Irish Honey Liquour.

Czytaj więcej

Old Comber

W mieście Comber, w hrabstwie Down, w XIX wieku powstały dwie destylarnie pot still whiskey. Pierwsza, znana jako Upper Distillery, powstała w 1825 roku w miejscu wcześniejszego browaru i słodowni. Założył ją John Miller. Druga powstała w tym samym roku w miejscu papierni, znana jako Lower Distillery, założyli ją panowie Byrne i Giffikin. Tylko przez dwadzieścia lat działała samodzielnie, w 1845 roku przejął ją John Miller, który destylował teraz whiskey w dwóch miejscach. Produkowali ciężką, oleistą whiskey, jako jedni z pierwszych w Północnej Irlandii zaczęli nalewać ją do butelek. Po raz ostatni spirytus popłynął z alembików w 1953 roku. Potem kolejni właściciele wyprzedawali zapasy odleżakowanych whiskey. Do dziś można dostać (w cenie ok. 600 euro) pojedyncze butelki whiskey Old Comber 30YO, które na początku lat 80. wypuściła firma James E McCabe z przejętych zapasów. Przetrwały resztki dawnych zabudowań przy Killinchy Street w Comber.

Czytaj więcej

St. Patrick’s

firma powstała w 2014 roku pod nazwą An Práta ion Teoranta, którą wkrótce jednak zmienili na łatwiejszą do wymówienia i zapamiętania – St. Patrick’s Distillery. Na przedmieściach Cork, w Douglas, zainstalowali szeroki aparat odpędowy, przypominający bardziej te do produkcji genever, niż whiskey. Zaczynali od spirytusu ziemniaczanego – wódki i kolekcji ginów. W 2015 roku wypuścili pierwszą whiskey. Obecnie oferta obejmuje whiskey St. Patrick’s Oak Aged, St. Patrick’s Single Malt oraz St. Patrick’s Cask Strength. Do starzenia używają beczek first fill po bourbonie oraz po sherry oloroso. Ponadto mają: St. Patrick’s Potato Vodka, St. Patricks’s Gin Infused With Sloe & Honey, St. Patrick’s Elderflower Gin, St. Patrick’s Potato Gin Extra Dry i St. Patrick’s Potato Gin Classic Juniper.

Czytaj więcej

Peter Mulryan: The Whiskeys of Ireland

Autor jest cenioną postacią w świecie irlandzkich craft distilleries, mistrz destylacji i współwłaściciel Blackwater Distillery. Jego książka jest pierwszym wyczerpującym opracowaniem poświęconym zmianom jakie zaszły w ostatniej dekadzie na rynku Irish whiskey.
Mulryan ciekawie opisuje historię destylacji w Irlandii, nie powtarza mitów, w rodzaju, że to święty Patryk przyniósł na Zieloną Wyspę nie tylko chrześcijaństwo, ale także uisce beatha lub, że irlandzka jest starsza od szkockiej. Pierwszy pisemny dokument, który wspomina usci bethad (jak to zapisano), dotyczy 1405 roku. W dziele, zatytułowanym Annala Rioghachta Éireann („Kroniki Czterech Mistrzów”), można przeczytać, że pewnego wieczoru 1405 roku lord Risterd Mac Ragnaill śmiertelnie zatruł się usci bethad. Jak zauważa jednak Peter Mulryan, ów zapis o niczym nie świadczy, gdyż równie dobrze mógł zatruć się od dawna już znanym w Europie alkoholem wydestylowanym z wina, który w krajach łacińskich nazywany był aqua vitae. Pierwszy historycznie znany nam zapis dotyczący destylatu ze słodowanego zboża pochodzi z 1494 roku, tyle, że ze Szkocji, dotyczy benedyktyńskiego mnicha, ojca Johna Cor (To Brother John Cor, by order of the King, to make aqua vitae VIII bolls of malt). Była to ilość pokaźna, owe VIII bolls to równowartość około 500 kilogramów słodu, czyli mniej więcej 400 butelek whiskey.

Czytaj więcej

Knappogue Castle

to nietypowa marka irlandzkich single malts, gdyż część oferty stanowią whiskey rocznikowe z lat 1990-1995, ponadto jest rocznik 1951, od którego zaczyna się historia tej whiskey. Ta unikatowa edycja pochodziła z zapasów destylarni Daly w Tullamore, 36 lat leżakowała w beczkach po sherry. Twórcą marki jest Mark Andrews, który kupił niegdyś z Tullamore kilka beczek whiskey by zabutelkować je po latach. Do obecnych edycji whiskey  Knappogue Castle destylatów dostarczają Midleton i Bushmills, a wcześniej także Cooley. Nazwa pochodzi od XV wiecznego zamku Knappogue, leżącego w hrabstwie Clare, w centrum kraju. Sprzedawane są także: Knappogue Castle 12YO, 14YO i 16YO. Leżakowały w beczkach po bourbonie, a dwie ostatnie kończyły okres leżakowania w beczkach po sherry oloroso. Whiskey Knappogue Castle są łagodne, o wyraźnie słodowych smakach, lekko przydymione, z nutami orzechów i śliwek. Właścicielem i dystrybutorem marki jest grupa Castle Brands.

Czytaj więcej

Dublin Whiskey Company

nowa destylarnia w Dublinie, która ulokowana jest w dzielnicy Liberties, po sąsiedzku z Teeling Distillery, właściwie na jej tyłach, obydwa budynki przylegają do siebie. To kilkaset metrów od samego centrum miasta i niedaleko dawnej destylarni Powers, zamkniętej w 1974 roku. Koszt uruchomienia destylarni szacowany jest na 10 mln euro. Będą tu produkowane The Dublin Liberties i The Dubliner Irish Whiskey. Dyrektorem generalnym i master distillerem został Darryl McNally, były master distiller Bushmills. Docelowo będzie tu zatrudnionych 55 pracowników. Właścicielem destylarni i whiskey jest Quintessential Brands Group.

Czytaj więcej

Poznań Whisky Show: Belgia zaskakuje

Po raz drugi Stilnovisti zorganizowało w Poznaniu festiwal whisky. Impreza odbyła się w dniach 21-22 kwietnia, w przestronnej hali Poznańskich Targów. Było więcej wystawców niż przed rokiem. Z dużych firm zabrakło jedynie marek grupy Pernod Ricard, poza tym byli wszyscy ważni producenci lub ich dystrybutorzy. Największym zaskoczeniem i odkryciem poznańskiej imprezy była ogromna kolekcja alkoholi z Belgii, zwłaszcza niezwykłych ginów, choć były też belgijskie whisky, genever czy likiery. Gośćmi targów byli m.in.: Ian Miller, ambasador Glenfiddich, Charles MacLean, który poprowadził niezwykle ciekawą sesję master class z whisky z zamkniętych destylarni czy Kirsten Grant Meikle z William Grant & Sons. Odbyło się blisko dwadzieścia sesji master class, m.in.: David Wilson przedstawił ofertę niezależnego bottlera Duncan Taylor, a Jan Sokołowski innego znanego bottlera – Gordon & MacPhail, Michał Płucisz mówił o wpływie drewna i doboru beczek na profil aromatowy alkoholu, Ivan de Fonclare przedstawił kolekcję rumów finiszowanych w beczkach po koniaku, James Kieran mówił o fenomenie irlandzkiej whiskey, Steven Cameron przedstawił ofertę destylarni Benromach, a Jakub Grabowski różne oblicza Ardbega. O Burbonach opowiadał Janusz Trendowicz. Odbyło się też spotkanie Loży Dżentelmenów, które poprowadził Artur Brzychcy.

Czytaj więcej

Greenore

irlandzka whiskey zbożowa, destylowana w aparatach kolumnowych w destylarni Cooley, głównie z kukurydzy, z niewielkim dodatkiem słodowanego jęczmienia. Leżakowanie odbywa się w beczkach po bourbonie. Marka powstała w latach 90. XX wieku, w 2015 roku zrezygnowano z nazwy Greenore i obecnie butelkowana jest jako Kilbeggan Single Grain. Dostępna była w wersjach Single Grain 8YO, 15YO i 18YO a także 6YO (tylko na rynek szwedzki) i 19YO (tylko do sklepów wolnocłowych). Obecnie dostępna jest wyłącznie w wersji Kilbeggan 8YO. Delikatna, elegancka, słodka w smaku i aromacie. Pomimo iż robiona z kukurydzy i leżakowana w beczkach po bourbonie, jest to zupełnie inny styl od amerykańskiej whiskey.

Czytaj więcej

Yellow Spot

dwunastoletnia irlandzka whiskey typu single pot still, trzykrotnie destylowana ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Produkowana w latach 30. XX wieku przez firmę Mitchell & Son, zestawiana z alkoholi pochodzących z ówczesnej destylarni Jameson w Dublinie przy Bow Street. Powstała wówczas cała kolekcja whiskey Spot: siedmioletnia Blue Spot, dziesięcioletnia Green Spot, dwunastoletnia Yellow Spot i piętnastoletnia Red Spot. W 2012 roku firma Mitchell & Son wznowiła butelkowanie dwunastoletniej whiskey Yellow Spot. Są to bardzo limitowane edycje, pochodzące z beczek po: maladze, sherry i bourbonie (podobnie jak w latach 30., receptura jest ta sama). W aromacie – bakalie, brzoskwinie, morele, sporo wanilii. W ustach słodko i owocowo – brzoskwinie w syropie, marcepan, rodzynki.

Dundalgan

marka irlandzkiej whiskey produkowana dla sieci Lidl. Początkowo powstawała w destylarni Cooley, a obecnie w West Cork Distillers. Wersja podstawowa  Dundalgan Irish Whiskey to tani blend. Jest też jej bardziej luksusowa wersja Dundalgan Charried Cask, w dodatkowo wypalonych beczkach. Jest także dużo droższy, pakowany do kartoników, dziesięcioletni single malt. Whiskey leżakowały wyłącznie w beczkach po bourbonie, co bardzo czuć w smaku i aromacie (wanilia, kukurydza). Single malt właściwie bardziej przypomina w smaku bourbona niż słodową whiskey, jest bardzo kukurydziany, z przyjemnymi nutami prażonego ziarna, wrzosów, dymu ogniska. W nosie jeszcze dochodzą miód i słód oraz słodkie śliwki, a w smaku – brzoskwinie w syropie. W finiszu – wędzona szynka.

Czytaj więcej

Degustacja whiskey Method and Madness

Pod koniec lutego Pernod Ricard wypuściło nowa linię irlandzkich whiskey z ich destylarni w Midleton, gdzie powstaje m.in. Jameson. – Pod tą marką wypuszczać będziemy krótkie eksperymentalne edycje, whiskey, które pewnie nigdy nie trafiłyby do klienta – tłumaczy ideę Brian Nation, master distiller w Midleton. W przyszłości w tej serii ukazywać się będą m.in. młode destylaty z otwartej w 2016 roku mikrodestylarni w Midleton. Na razie na rynek trafiły trzy całkowicie odmienne whiskey, w wieku od 7 do 15 lat, prezentujące trzy różne style: single grain, single malt i pot still. Są to jednocześnie pierwsze butelkowania single grain i single malt whiskey w historii zakładu w Midleton.

Czytaj więcej

Wizyta w Tullamore Dew

W samym centrum miasta Tullamore w dawnym magazynie whiskey powstało w 2012 roku muzeum marki Tullamore Dew. Trasa dla zwiedzających znacznie różni się od tych, jakie oferują inne destylarnie, gdyż tu większość procesów produkcyjnych – jak zacieranie, fermentacja czy destylacja – przedstawiono w nowoczesnej formie multimedialnej. Nie ma tu pracującego zakładu, stoją trzy stare alembiki o kształtach przypominających wielkie miedziane kule – podobne, choć znacznie większe, są w obecnym zakładzie na przedmieściach Tullamore.

Czytaj więcej

Nowe oblicze Jamesona w Dublinie

Jameson Distillery w Dublinie będzie teraz nosiła nazwę Jameson Distillery Bow Street. Remont centrum turystycznego kosztował właściciela – koncern Pernod Ricard – 11 mln euro. Otwarte w 1997 roku, w dawnej destylarni whiskey Jameson, centrum odwiedza rocznie ok. 600 tys. osób. Do wyboru są trzy różne trasy zwiedzania. Pierwsza skoncentrowana jest na historii starej destylarni przy Bow Street, druga oferuje uczestnictwo w warsztatach koktajlowych, trzecia daje możliwość wizyty w nowym magazynie leżakowania i degustacje whiskey prosto z beczek.

Wizyta w Kilbeggan

W miasteczku Kilbeggan w dawnej destylarni Locke’s urządzono muzeum, ale też od 2007 roku znów produkowana jest tu irlandzka whiskey. To bardzo ładne miejsce, zachowały się oryginalne budynki z XVIII wieku. Od drogi widać wielkie koło młyńskie na rzece Brosna, komin gorzelni i stare zabudowania fabryczne. To jedna z najstarszych irlandzkich destylarni whiskey, a także marka blendu, powstającego od 1994 roku w zakładzie Cooley.

Czytaj więcej

Bushmills zwiększa magazyny

Bushmills Irish Whiskey złożyła wniosek o pozwolenie na budowę 29 magazynów do dojrzewania whiskey o wysokości 10 metrów każdy, stacji pomp, zbiorników i drogi dojazdowej. Całość rozciągać by się miała na 62 akrowej działce, przylegającej do gorzelni. Inwestycja opiewa na kwotę 30 mln funtów i miałaby być realizowana etapami w ciągu najbliższych 20 lat.

Wizyta w Midleton Distillery

Ogromny kombinat Midleton w Cork jest największym producentem irlandzkiej whiskey. Do dziś tu powstaje większość trunków, nawet jeśli na etykiecie widnieje niezależny producent. Ta gigantyczna destylarnia powstała w wyniku decyzji o połączeniu sił trzech dużych producentów: Jameson, Powers i Cork Distilleries Company. Powstała jedna destylarnia wielu różnych whiskey zwana Irish Distillers, od 1988 roku należąca do koncernu Pernod Ricard. Na przestrzeni lat powstawały tu tak znane marki jak: Jameson, Powers, Paddy (sprzedane w 2016 roku amerykańskiej grupie Sazerac) czy Midleton. Tu powstają też m.in. whiskey: Tullamore Dew (marka należy do William Grant & Sons), Redbreast, Green Spot czy Yellow Spot i wiele innych.

Czytaj więcej