Flavours of Ireland

3 października Irlandzka Rada ds. Żywności – Bord Bia – zorganizowała wydarzenie „Smaki Irlandii – Flavours of Ireland”. Było to największe w Polsce spotkanie z producentami irlandzkich alkoholi i świetna okazja do poznania, porozmawiania z producentami alkoholi, jak również do ich zdegustowania. Imprezę zaszczyciła obecnością ambasador Irlandii, pani Emer O’Connell. Wystawcy zaprezentowali irlandzką: whiskey, gin, wódkę, rum i likiery. Event uwieńczyła wystawna kolacja w towarzystwie pani ambasador i licznie przybyłych gości w hotelu Sheraton.

Czytaj więcej

Writers Tears Copper Pot Cognac SC

irlandzka single malt i single pot still, beczki po bourbonie, a potem rok finiszowania w beczkach po koniaku Deau XO przez 9 miesięcy. Zabutelkowano 12 beczek z mocą 46%. Aromat mocno koniakowy – rodzynki, wiśnie, likierowe wino, delikatnie koper. W smaku rozgrzewająca moc alkoholu, dominują rodzynki, słodkie winogrona, lekka nuta dymna. Finisz zaskakująco morski – jodyna, lekka słoność, wyraźnie lukrecja. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Writers Tears Copper Pot Marsala SC

klasyczna irlandzka whiskey – single malt i single pot still, beczki po bourbonie, a potem rok finiszowania w beczkach po marsali z winnicy Florio. Zabutelkowano tylko pięć beczek, 2430 butelek z mocą 46%. Aromat słodki – bez, fiołki, irysy, wiśnie, poziomki. W smaku wędzone rodzynki, daktyle, miód. Finisz słodki, bardzo przyjemny, dojrzałe gruszki, morele, syrop brzoskwiniowy, delikatna nuta orzeszków piniowych, cierpkość tytoniu. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Irishman Cognac Cask Limited Edition

Limitowana edycja, tylko 490 butelek zamkniętych w estetycznej drewnianej skrzyneczce. Każda butelka jest indywidualnie numerowana. Irlandzka single malt bez podania wieku, przez rok finiszowana w beczkach po koniaku Deau XO z chateau Legaret. Beczka numer 2301 została rozlana w 2019 roku i zabutelkowana z mocą 55%. Przyjemny aromat gruszek, renklody, banana. Oleista w ustach. Smak z wyraźnym pazurem zboża, ziarna, lekko prażonego i banany. Finisz ciekawy, jak pumpernikiel z dżemem bananowo-pomarańczowym, do tego nuta drożdży, wędzonych śliwek, rodzynek. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Whisky wraca do Donegal

Po 177 latach w Donegal w Irlandii ponownie zostanie uruchomiona produkcja whisky. Realizowana jest inwestycja o wartości 6 mln euro, budowy destylarni i centrum dla odwiedzających, z muzeum i parkiem. Inwestorem jest firma Sliabh Liag Distillers, która w Carrick produkuje m.in. gin i butelkuje blendowaną whisky. Budowa rozpocznie się jeszcze w tym roku na placu Show Field Ardara. Roczne możliwości produkcyjne mają sięgać 400 tys. l czystego spirytusu, powstawać tu będą whisky single malt i single pot still oraz poitín i gin. Whisky ma być mocno torfowa, podobnie jak to było przed dwoma wiekami, kiedy piece opalano głównie torfem. Produkcja ma ruszyć już w przyszłym roku, a zatrudnienie przy niej znajdzie 40 osób.

Nowe mariaże whiskey i piwa

Seria Jameson Caskmates rozrasta się. Irlandzka whiskey finiszowana w beczkach po piwie okazała się być dużym sukcesem. Jako pierwsza ukazała się w 2013 roku Jameson Caskmates Stout Edition, z beczek po piwie z sąsiedniego browaru Franciscan Wells w Cork. Kolejna edycja, Jameson Caskmates IPA Edition, zadebiutowała w 2017 roku i znów była efektem współpracy z Franciscan Well Brewery. Dwie nowe whiskey w serii są po piwach z USA, z Revolution Brewing i Bale Breaker Brewing Company. Beczki popłynęły do Irlandii z Waszyngtonu i Chicago, wcześniej sezonowano w nich piwa: Bale Breaker’s Topcutter IPA oraz Fist City Pale Ale Revolution Brewing. Jameson finiszowany w tych beczkach został zabutelkowany z klasyczną mocą 40% i trafi do sprzedaży głównie w USA.

Knappogue Castle 14YO Twin Wood

Kolejna odsłona irlandzkiej whiskey, która zawdzięcza nazwę znanej posiadłości ziemskiej z zamkiem. Tym razem wykorzystano beczki po bourbonie i sherry oloroso. Aromat przyjemny – ziaren, żytniego chleba, do tego marmolada brzoskwiniowa, morelowa, gruszki. Smak delikatnie cierpki, ziarnisty, wyrazisty, grzanka z marmoladą wiśniową. Finisz to przede wszystkim morele, trochę brzoskwinie, lekko dym. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Writers Tears Double Oak

mieszanka whisky słodowej i single pot still, trzykrotnie destylowanej. Leżakowana w beczkach z francuskiego dębu po koniaku Deau i z amerykańskiego dębu po bourbonie. Bardzo rześki aromat jabłek, w tle gruszki, morele, placek z kruszonką. W ustach dymna, grzanka z marmoladą brzoskwiniową, marmolada pomarańczowa. W finiszu dużo popiołu, dymu, jabłka.Moc – 46%.

Magia dojrzewania

22 sierpnia Coctail Bar Max & Dom Whisky na Nowym Świecie 32 w Warszawie zaprasza na masterclass, które poprowadzi John Quinn – global brand ambassador Tullamore Dew. Do degustacji: Tullamore DEW Original, Tullamore DEW XO, Tullamore DEW 12yo i premierowa Tullamore DEW 15yo + Demerara Rum, używanych do finiszowania Tullamore DEW XO. Cena: 100 zł (dla każdego w cenie biletu butelka Tullamore DEW XO w prezencie).

Czytaj więcej

The Irishman Founder’s Reserve

Mieszanka 70% single malt i 30% single pot still whiskey jest swego rodzaju wizytówką marki. Butelkowana z mocą 40%. Aromat lekki, słodki, nuty toffi, słodkich jabłek, brzoskwini czy marmolady z tych owoców. Delikatna nuta dymna, jak z wypieczonego pieczywa tostowego. W ustach whiskey także jest lekka, owocowa – głównie brzoskwinie i słodkie morele, także słodkie jabłka. Finisz krótki, ale przyjemny, wciąż duża owocowość, na pierwszym planie jabłka. Zgodnie z nazwą, ta whiskey dobrze oddaje irlandzki styl.

Spotkanie z Glendallough

31 lipca w wiktoriańskich wnętrzach Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów odbyła się prezentacja destylarni Glendalough. Położona w pobliżu samotni świętego Kewina, w górach Wiklow, godzinę drogi od Dublina, destylarnia specjalizuje się w whiskey, ginie i tradycyjnym irlandzkim bimbrze, czyli poitin. Symbolem firmy jest św. Kewin z rozpostartymi ramionami, trzymający w dłoni ptaka. Degustację w Warszawie poprowadził Kevin Keenan, współwłaściciel i założyciel Glendalough, a gospodarzami byli Patryk Le Nart, twórca Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów oraz Sławomir Kojło, prezes firmy Cerville Investments, która jest wyłącznym polskim dystrybutorem marki Glendalough. Pokazano najważniejsze produkty, a także przedpremierową nowość, prosto z beczki – pierwszą whsikey pot still leżakowaną w irlandzkim dębie.

Czytaj więcej

Diageo otwiera nową destylarnię whiskey w Dublinie

Należąca do Diageo destylarnia Roe & Co rozpoczęła produkcję w Dublinie. Nazwa nawiązuje do postaci George’a Roe, legendy irlandzkiej whiskey z czasów jej świetności w XIX wieku. Otwarcie destylarni kosztowało 25 mln euro, a ulokowano ją w odrestaurowanych budynkach elektrowni browaru Guinnessa przy Thomas Street. Są tu trzy alembiki, które mogą pracować razem, ale też tylko w parze do podwójnej destylacji, roczne moce produkcyjne to 500 tys. l. Wszystkie kierownicze stanowiska w destylarni objęły kobiety, zarządza nią Gráinne Wafer, master blenderem jest Caroline Martin, zaś master distillerem Lora Hemy. 21 czerwca destylarnia zostanie otwarta dla odwiedzających.

Czytaj więcej

Quiet Man z niespodzianką

3 czerwca odbyło się spotkanie z irlandzką whiskey The Quiet Man w koktajl barze Kita Koguta. Prowadzący, Bogusław Pawlak, wyłączny dystrybutor marki i właściciel specjalistycznego sklepu z alkoholami Świat Whisky, bardzo ciekawie opowiadał o historii irlandzkiej whiskey, wplatając anegdoty. – Szkoci od dawna kłócą się z Irlandczykami, kto wynalazł whisky, zapominając, że wodę życia wynaleźli Arabowie. Na temat sztuki degustacji whisky, Bogusław Pawlak mówił: – Trunek trzeba trzymać na języku tyle sekund, ile ma on lat.

Czytaj więcej

Teeling Plantation Rum 2018

irlandzka whiskey mieszana, leżakowana przez sześć lat w beczkach po bourbonie, a następnie finiszowana w beczkach po rumie Plantation z Jamajki, Gujany i Barbadosu. Rumy Plantation to marka Maison Ferrand i po okresie leżakowania w tropikalnym klimacie trafiają do Francji do beczek po koniaku, mamy zatem wyjątkowo złożoną mieszankę drewna. Aromat whisky jest lekki, drożdżowy, jest siarka, jest przyjemna słodycz brzoskwini. W ustach – słód, wypieczony chleb, maliny. Finisz również słodki – poziomki, maliny i ziarno. Edycja limitowana, rocznikowana, 12 tys. butelek. Moc – 46%.

Osiemnastoletnia Tullamore D.E.W. w ofercie CEDC

Polska oferta dystrybucyjna CEDC została poszerzona o kolejny wariant irlandzkiej whiskey – Tullamore D.E.W. 18YO Single Malt. Dojrzewająca w tradycyjnych beczkach po bourbonie, a przez ostatnie pół roku jest finiszowana w starannie dobranych czterech typach beczek: po bourbonie, sherry, porto i winie madera. Dostępna będzie w sprzedaży w sklepach specjalistycznych i sklepie internetowym KultoweAlkohole.pl w rekomendowanej cenie 480 zł.