Proper No. Twelve i Jose Cuervo

Meksykańska grupa Becle, do której należy m.in. tequila Jose Cuervo, a także Old Bushmills Distillery w Irlandii Północnej czy rum Kraken, dokupiła 51% udziałów Eire Born Spirits (EBS) za 150 mln dolarów. EBS jest właścicielem marki whiskey Proper No. Twelve, której twarzą jest mistrz walk MMA, Conor McGregor. Wcześniej Becle kupiło 49%, teraz kontrolują całość. Podpisano umowę, dzięki której McGregor nadal będzie firmował ją jako „swoją” whiskey. Całość transakcji opiewa na 600 mln dolarów, z czego prawdopodobnie ponad połowa stanowi sponsorski kontrakt zawodnika. Whiskey Proper No. Twelve zadebiutowała w 2018 roku jako wspólny biznes McGregora, jego menadżera Audie Attara oraz inwestora, Kena Austina. Sprzedaż tej marki na świecie to obecnie ok. 6 mln butelek rocznie.

Irlandzkie skarby

Należąca do Pernod Ricard Irish Distillers wypuściła unikatową edycję whiskey Midleton Very Rare Silent Distillery Collection 46YO. Jest to single pot still Irish whiskey wydestylowana w 1973 roku. Początkowo destylat trafił do beczek po sherry i bourbonie, w których spędził ponad 20 lat. Potem ówczesny master distiller w Midleton, Barry Crockett, zadecydował o przelaniu whiskey do jednej beczki kolejnego napełnienia po bourbonie. To nie koniec procesu leżakowania, gdyż whisky te leżakowały jeszcze przez nieznany czas w beczce port pipe, a potem kolejny raz w beczce refill-bourbon. To druga edycja w tej serii, pierwsza w wieku 45 lat ukazała się w 2020 roku. Producent obiecuje jedną taką whisky co roku, do 2025 roku, a ich wiek ma się wahać między 25 a 50 lat. Są to najstarsze beczki irlandzkich whiskey jakie w ogóle istnieją. Cena za pięknie oprawioną kryształową karafkę wynosi 400 euro, a wypuszczono ich zaledwie 70. Karafkę przygotowała irlandzka firma Waterford Crystal, a skrzynka, w której spoczywa została zrobiona z trzech rodzajów drewna – jest tu dąb odzyskany ze starych beczek po whiskey, drewno wiązu oraz z japońskiego drewna tamo, będącego odmianą jesionu.

Conor Hyde gościem degustacji

10 maja odbędzie się degustacja online irlandzkich whiskey Hyde. Specjalnym gościem będzie twórca i właściciel marki, Conor Hyde. Rodzina Hyde związana jest z przemysłem irlandzkiej whiskey od… 1640 roku! Wtedy powstała prowadzona przez rodzinę karczma Tinker’s Cross w West Cork, która jako pub przetrwała do 1962 roku. Skupowali beczki z whiskey i mieli największy w West Cork prywatny skład leżakujących alkoholi. Markę Hyde Conor powołał w 2014 roku. Do swoich whiskey skupuje destylaty z różnych irlandzkich destylarni, a potem eksperymentuje z ich leżakowaniem we własnych beczkach. Sam nadzoruje proces przygotowania, tostowania i opalania beczek, każda z nich ma certyfikat Approved by Conor Hyde, widoczny także na etykietach butelek. Używane wcześniej beczki sprowadzane są m.in. z: Francji, Hiszpanii, USA czy Barbadosu.

Czytaj więcej

Wieczór z torfem

Zapraszamy 17 maja o godz. 19:30 na degustację czterech torfowych single malts. Do spróbowania będą: whisky z Highland Ardmore Legacy, dwie whisky z Islay – Bowmore 15YO i Laphroig 10YO oraz irlandzka Connemara Peated Single Malt. Degustację poprowadzi Janusz Trendewicz, brand ambasador marek w Polsce.
Degustacja odbędzie się na platformie Zoom. Każdy uczestnik otrzyma cztery sample 20 ml. Koszt udziału – 100 zł, z czego 50 zł do odebrania przy zakupie dowolnej whisky lub bourbon whiskey z oferty importu Stock Polska.

Wieczór z torfem

Peated Malts online

Dom Whisky zaprasza 22 kwietnia o godz. 18.00 do udziału w degustacji online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams, którą poprowadzi Janusz Trendewicz, brand ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą whisky: Ardmore Legacy, Connemara Peated Malt, Bowmore 15YO Sherry Cask Finish i Laphroaig 10YO. Koszt degustacji 265 zł/osoba, a w cenie butelka Bowmore 15YO + 4 sample degustacyjne o poj. 20 ml i kieliszek z logo Dom Whisky.

Whiskey, rum i marsala

9 kwietnia SingleMalt.pl zorganizowało degustację z cyklu „Tajemnice beczki”, poświęconą marsali i leżakującym w beczkach po niej trunkom. Do spróbowania były dwie irlandzkie whiskey: Writers Tears Marsala i Irishman Marsala Finisg, a także Rum Plantation Panama 6YO CS Marsala i trzy wina: Marsala Superiore Dolce, Marsala Superiore Semi Secco, Marsala Superiore Riserva. Prezentację prowadził Łukasz Gołębiewski.

Czytaj więcej

Irlandzka whiskey z morwy

Destylarnia Midleton, producent m.in. whiskey Jameson, wypuściła pierwszą irlandzką whiskey, która była fiiszowana w beczkach z drewna morwowego. Irlandzkie przepisy nie precyzują rygorystycznie, że whiskey musi dojrzewać w beczkach dębowych. Jest to whisky typu single pot still, trzykrotnie destylowana. Dziewicze beczki morowe przyjechały do Midleton z zakładu bednarskiego w Budapeszcie, wcześniej deszczółki morwowe były sezonowane w Tokaju. Już w Irlandii beczka została wytostowana do poziomu medium. Beczki były pięćdziesięciolitrowe, proces dodatkowej maturacji trwał ponad rok, a wcześniej whiskey była leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu pierwszego i ponownego napełnienia. Nie podano wieku trunku, moc alkoholu to 46%. Pernod Ricard, właściciel destylarni, zabutelkował eksperyment w serii Method & Madness. W tej samej serii w 2019 roku ukazała się whisky finiszowana w beczkach z drewna wiśni.

Spotkanie z whiskey Hyde

Zapraszamy 10 maja o godz. 19:30 na degustację irlandzkich whiskey Hyde. Do spróbowania będą:
Hyde No 3 Single Grain Bourbon Matured
Hyde No 4 Single Malt Rum Cask Finish
Hyde No 5 Single Grain Burgundy Cask Finish
Hyde No 7 Single Malt Sherry Matured
Gośćmi specjalnymi wieczoru będą: Conor Hyde, master distiller i & Marcin Rogulski, przedstawiciel polskiego wyłącznego importera, firmy Spirit Depot.
Koszt degustacji to 100 zł, z czego 50 zł będzie można odliczyć przy zakupie dowolnej whiskey Hyde. Degustacja odbędzie się online, każdy uczestnik otrzyma w zestawie: 4 miniaturki, kieliszek degustacyjny Hyde Irish Whiskey, matę degustacyjną i przewodnik degustacyjny. Liczba miejsc bardzo limitowana, decyduje kolejność zgłoszeń.

Spotkanie z whiskey Hyde

Éiregold Irish Whiskey

whisky pochodzi z zakładu Midleton, trzykrotnie destylowana, leżakowana w amerykańskim dębie. Aromat karmelu, cynamonu, ananasa, suszonej śliwki, orzechów laskowych, mokki. Smak bardzo orzechowy, orzechy laskowe, słód, karmel, kawa. Finisz karmelu i kawy z mlekiem, orzechów włoskich. W ofercie Spirit Depot.

West Cork SC 20171 M&P 2020

beczka pierwszego napełnienia po bourbonie nr 216, destylacja 2017, butelkowanie 2020 dla M&P, moc 56,5%. Intensywny aromat, dużo wanilii, nuta rumowa i słodowa, pieczone słodkie jabłka, lukier, orzechy laskowe. W smaku dużo surowego drewna i słodu, goryczy, gencjany, orzechów włoski, a także soli i wanilii. Finisz pełen gorzkich jabłek, pestek, soli i lukrecji.

Spotkanie z whiskey Hinch

Zapraszamy 12 kwietnia o godz. 19.30 na kolejną degustację z cyklu Mocny Poniedziałek. Tematem spotkania będzie irlandzka whiskey Hinch, a do spróbowania pełna oferta:
Hinch Small Batch Bourbon Cask
Hinch Peated Single Malt
Hinch 5 Year Old Double Wood
Hinch Single Pot Still
Hinch 10 Year Old Sherry Cask Finish
Specjalnymi gośćmi wieczoru będą: Aaron Flaherty, Master Destiler oraz Michael Morris, Sales Director.

Czytaj więcej

Hinch Small Batch Bourbon Cask

Hinch Distillery została otwarta w 2020 roku w miejscu, którego historia sięga 161 lat wstecz, kiedy cudowna posiadłość w Count Down należała do Irlandzkiego hrabiego Markiza Downshire. Na razie kupują whisky do swoich butelkowań, prawdopodobnie w West Cork. Ta whisky jest trzykrotnie destylowana, to blend, leżakowany wyłącznie w beczkach po bourbonie. Zapach orzechów laskowych, wanilii, śliwek. Smak dość ostry, dużo drewna, przyprawy korzenne. Finisz – wanilia, budyń, orzech laskowy. Moc – 43%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits oraz Świat Whisky.

Scotch vs Irish

Dom Whisky zaprasza 17 lutego o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzą Jakub Magnuszewski i Jakub Sienkiewicz, Brand Ambassadorzy Glenfiddich i Tullamore DEW. Do spróbowania będą: Tullamore Original, Tullamore 12YO Special Reserve, Tullamore 18YO, Glenfiddich 12YO, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich Project XX i Grant’s Ordha 21. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 324 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenfiddich 15yo i Tullamore DEW 12 yo + 6 sampli o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Domu Whisky.

West Cork z beczek po stout

W ślad za edycją West Cork Distillers IPA Cask Finished pojawi się niebawem Stout Cask Finish. Podobnie jak poprzednia, whisky powstała we współpracy z lokalnym browarem Blacks of Kinsale. Sama whisky to mieszanka 75:25 destylatów grain i malt. Po leżakowaniu w beczkach po bourbonie trafiła na sześć miesięcy do beczek po piwie Blacks of Kinsale Stout. Edycja jest limitowana, 9400 butelek. Polskim dystrybutorem West Cork jest M&P.

Teeling kończy serię whisky Brabazon

Teeling wypuścił na rynek czwartą i ostatnią wersję w swojej serii single malt Brabazon. Numer cztery to mariaż beczek po mało znanym, niszowym portugalskim winie wzmacnianym Port-Carcavelos. Produkowane w okolicach Lizbony od XVIII wieku. Sama whisky została wydestylowana w 2007 roku. Po 11 latach w beczkach po bourbonie trafiła na dwa lata do beczek po winie Carcavelos. Moc – 49,5%, tylko 10 tys. butelek. Polskim importerem jest Tudor House.

Trzydziestoletni Bushmills

Ukazała się najstarsza butelka whiskey w długiej historii destylarni Bushmills. Trzydziestoletnia whiskey najpierw leżakowała w beczkach po sherry i bourbonie, ale ostatnich 16 lat spędziła w dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu. Zabutelkowana z mocą beczki 48,4%. Na początek do sprzedaży trafi zaledwie 100 butelek do sprzedaży na lotniskach w Dublinie i Cork. Kolejnych 332 butelki zostaną wypuszczone w 2021 roku.