Hinch Small Batch Bourbon Cask

Hinch Distillery została otwarta w 2020 roku w miejscu, którego historia sięga 161 lat wstecz, kiedy cudowna posiadłość w Count Down należała do Irlandzkiego hrabiego Markiza Downshire. Na razie kupują whisky do swoich butelkowań, prawdopodobnie w West Cork. Ta whisky jest trzykrotnie destylowana, to blend, leżakowany wyłącznie w beczkach po bourbonie. Zapach orzechów laskowych, wanilii, śliwek. Smak dość ostry, dużo drewna, przyprawy korzenne. Finisz – wanilia, budyń, orzech laskowy. Moc – 43%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits oraz Świat Whisky.

Scotch vs Irish

Dom Whisky zaprasza 17 lutego o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzą Jakub Magnuszewski i Jakub Sienkiewicz, Brand Ambassadorzy Glenfiddich i Tullamore DEW. Do spróbowania będą: Tullamore Original, Tullamore 12YO Special Reserve, Tullamore 18YO, Glenfiddich 12YO, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich Project XX i Grant’s Ordha 21. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 324 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenfiddich 15yo i Tullamore DEW 12 yo + 6 sampli o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Domu Whisky.

West Cork z beczek po stout

W ślad za edycją West Cork Distillers IPA Cask Finished pojawi się niebawem Stout Cask Finish. Podobnie jak poprzednia, whisky powstała we współpracy z lokalnym browarem Blacks of Kinsale. Sama whisky to mieszanka 75:25 destylatów grain i malt. Po leżakowaniu w beczkach po bourbonie trafiła na sześć miesięcy do beczek po piwie Blacks of Kinsale Stout. Edycja jest limitowana, 9400 butelek. Polskim dystrybutorem West Cork jest M&P.

Teeling kończy serię whisky Brabazon

Teeling wypuścił na rynek czwartą i ostatnią wersję w swojej serii single malt Brabazon. Numer cztery to mariaż beczek po mało znanym, niszowym portugalskim winie wzmacnianym Port-Carcavelos. Produkowane w okolicach Lizbony od XVIII wieku. Sama whisky została wydestylowana w 2007 roku. Po 11 latach w beczkach po bourbonie trafiła na dwa lata do beczek po winie Carcavelos. Moc – 49,5%, tylko 10 tys. butelek. Polskim importerem jest Tudor House.

Trzydziestoletni Bushmills

Ukazała się najstarsza butelka whiskey w długiej historii destylarni Bushmills. Trzydziestoletnia whiskey najpierw leżakowała w beczkach po sherry i bourbonie, ale ostatnich 16 lat spędziła w dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu. Zabutelkowana z mocą beczki 48,4%. Na początek do sprzedaży trafi zaledwie 100 butelek do sprzedaży na lotniskach w Dublinie i Cork. Kolejnych 332 butelki zostaną wypuszczone w 2021 roku.

Irlandzki wieczór

God gave the recipe for whiskey to the people of Ireland because he loved them (Bóg dał Irlandczykom recepturę wytwarzania whiskey, ponieważ ich pokochał). Według legend to święty Patryk już w V wieku nauczył Irlandczyków sztuki destylacji i tak narodziła się uisce beatha. Zamieszkujący tereny dzisiejszej Szkocji Piktowie malowali jeszcze na niebiesko ciała, kiedy Irlandczycy destylowali swój trunek. Takie są legendy. Faktem jest natomiast, że po latach posuchy irlandzka whiskey wraca szturmem na światowe rynki. Obecnie jest najszybciej rosnącą kategorią alkoholi, w ciągu dekady eksport irish whiskey wzrósł o 220%. Liczba działających destylarni wzrosła aż dziesięciokrotnie!

Czytaj więcej

Kevin Madden gościem irlandzkiego wieczoru

Kevin Madden z West Cork Distillers będzie gościem specjalnym degustacji irlandzkich whiskey. Wydarzenie odbędzie się 14 grudnia, Kevin będzie odpowiadał na pytania poprzez Zoom ze Skibbereen w hrabstwie Cork, gdzie mieści się destylarnia. Opowie o unikatowym sposobie produkcji whiskey Glengarriff Peat Charred Cask i Glengarriff Bog Oak Cask. Oprócz whiskey z West Cork Distillers do spróbowania będą także dwie whiskey z Walsh Distillery – Writer’s Tears Copper Pot i The Irishman Vintage 2020 Cask Strength. Wszystkie miejsca na irlandzką degustację zostały już sprzedane.

Teeling z beczek po piwie imbirowym

Destylarnia Teelin wypuściła whiskey finiszowaną w beczkach po piwie imbirowym z London’s Umbrella Brewing, z kolei browar wypuścił swoje piwo leżakowane w beczkach po whiskey Teeling: Umbrella London Ginger Beer finished Teeling Whiskey i Teeling Whiskey finished Umbrella London Ginger Beer. Whisky jest pełna nut imbirowych i melasowej słodyczy, zabutelkowana z mocą 46%. Najpierw leżakowała w beczkach po bourbonie, a potem dodatkowo przez dwa latach była finiszowana w dwóch 500-litrowych beczkach po piwach. Polskim dystrybutorem whiskey Teeling jest Tudor House.

Irlandzki wieczór

Salon M&P Strzelecka 27 zaprasza 14 grudnia o godz. 19.30 na irlandzki wieczór. Spotkanie poprowadzi Łukasz Gołębiewski, autor książki o irlandzkiej whiskey. Do spróbowania będą następujące butelki:
Glengarriff Peat Charred Cask
Glengarriff Bog Oak Cask,
Writer’s Tears Copper Pot
oraz gwiazda wieczoru
The Irishman Vintage 2020 Cask Strength
Będzie to ostatnia w tym roku degustacja w cyklu „Mocny poniedziałek”.
Koszt uczestnictwa 60 zł obejmuje próbki whiskey oraz dodatkowo egzemplarz książki „Irlandzka whiskey” z dedykacją autora.
Szczegóły: strzelecka@wina-mp.pl.

Blue Spot po 56 latach wraca na rynek

Nieobecna na rynku od 1964 roku irlandzka marka whiskey Blue Spot powraca po 56 latach. Leżakowana w beczkach po bourbonie, sherry i maderze, odtwarza oryginalną recepturę, którą na początku XX wieku wprowadziła na rynek firma Mitchell & Son z Dublina. Obecnie whisky powstaje w Midleton dla Irish Distillers. Whiskey są nie filtrowane na zimno i butelkowane z mocą beczki 58,7% w tej edycji. W kolejnych edycjach moc będzie się zmieniać. Cena butelko to 80 euro, a debiut marki zapowiadany jest na luty 2021.
Tym samym wraz z Blue Spot powraca na rynek pełna kolekcja whiskey stworzonych przez Mitchell & Son, nowa whiskey dołączy do: Green, Yellow i Red Spot.

Klimat wiecznej wiosny

3 listopada odbyła się degustacja online whisky i madery. Organizatorami degustacji były SingleMalt.pl i Fort Whisky, a prowadził je Łukasz Gołębiewski. Do spróbowania były trzy bardzo różne whisky single malt: Penderyn z Walii, Inchmurrin ze Szkocji i Tyrconnell z Irlandii. Ich wspólnym mianownikiem było leżakowanie w beczkach po maderze. Uczestnicy mogli tez spróbować trzech stylów madery, reprezentowanych przez: Barbeito 3YO Medium Dry, Barbeito 3YO Medium Sweet oraz 5YO Barbeito Island Rich Reserva.

Czytaj więcej

Tyrconnell

stara irlandzka marka, powstała w 1762 roku w Watt Distillery w Derry. Nazwana tak dla uczczenia konia o tym imieniu, który startując w zawodach jeździeckich zgarnął nagrodę w zakładach obstawianych 1:100. W XIX wieku marka produkowana była w Malcolm Brown Dundalk Distillery jako typowa whiskey pot still, trzykrotnie destylowana, z dużym udziałem niesłodowanego jęczmienia, a także – w czasach gdy produkowano ja w Dundalk – z dodatkiem grain whiskey z aparatów kolumnowych. Marka została wskrzeszona pod koniec lat 80. XX wieku w destylarni Cooley, choć wedle zupełnie nowej receptury, jako single malt whiskey. Aromat jest bardzo rześki, owocowy, z nutą siana, ziarna, słodu, w ustach lekka, kremowa, sporo wanilii. Oferowana w wersjach: Tyrconell Irish Whiskey (młoda, bez podania wieku), Tyrconnell 10YO Madeira Cask Finish, Tyrconnell 10YO Port Cask Finish, Tyrconnell 10YO Sherry Cask Finish, Tyrconnell 15YO (z amerykańskiego dębu) oraz Tyrconnell 14 YO Single Cask.

Czytaj więcej

Cooley Distillery

nowoczesny kombinat, położony u podnóża Cooley Mountains, z których czerpie wodę do produkcji whiskey (ze źródła Slieve na gCloc). Wyposażony w trzy wielkie alembiki do destylacji pot still oraz w zestaw kolumn do destylacji whisky zbożowej (powstaje tu m.in. ceniona single grain whiskey Greenore). Właściciel marek: Kilbeggan, Tyrconnell, Connemara i wielu innych. Przez lata destylarnia dostarczała też alkohol niezależnym producentom, którzy butelkowali go pod własną marką.

Czytaj więcej

Nowy Bushmills

Zadebiutowała Bushmills 28YO Single Malt Cognac Cask Whiskey – limitowana edycja do 500 butelek. Wydestylowana w 1992 roku, przez 11 lat leżakowała w beczkach po bourbonie i sherry, a potem na 17 lat została przelana do beczek po koniakach. Whisky otwiera nową serię Bushmills Rare Cask, do której każdego roku dołączać będzie jakaś ciekawa, limitowana, kolekcjonerska whisky.

Tyle różnic, jedna whiskey

Marka irlandzkiej whiskey Jameson ruszyła z nową kampanią „Tyle różnic, jedna whiskey”. Tym razem do swoich działań zaprosiła barberów, którzy w ciągu ostatnich lat stali się jednym z symboli miejskiej kultury, przyciągając amatorów fachowych cięć o bardzo zróżnicowanych gustach. Każdy z nich ma swój niepowtarzalny styl, ale wszystkich łączy jedna whiskey – Jameson. W kampanii nie mogło zabraknąć również Piotra „Kędziora” Kędzierskiego, ambasadora marki Jameson od ponad 3 lat, który wraz z barberami tworzy wyjątkową mieszankę, będącą idealnym odzwierciedleniem społeczności Jamesona – pełnej indywidualistów, wytrwale podążających za własnymi ideałami, jednak splecionej zbliżonymi wartościami i jedną whiskey.

Irishman Founders Carribean Cask Finish

whiskey będąca mieszanką w 70% single malt i w 30% single pot still. Leżakowana w beczkach po bourbonie, a następnie finiszowana przez sześć miesięcy w beczkach po rumie Chairman’s Reserve z St. Lucia Distillers. Zadebiutowała w 2018 roku i była butelkowana kilkakrotnie w krótkich partiach po 370-390 butelek. Bardzo słodki aromat rumu i wanilii, banany, do tego papaja, mango, leciutko nuta tytoniu, zielona gruszka. Smak korzenny, cierpki, cynamon i imbir, dużo jabłka, dużo gruszki pomarańcze. Finisz pikantny, rozgrzewający, z nutą pieprzu, kardamonu, chilli, imbiru i drożdży, rodzynek, powracają banany i egzotyka, choć jest także jabłko. W Polsce w ofercie M&P.

Irlandzka whiskey na stałej wznoszącej

Polacy coraz częściej sięgają po whiskey z Zielonej Wyspy – takie wnioski płyną z raportu Ibec (Irish Whiskey Association) za 2019 rok. Import tego trunku do Polski wzrósł w ciągu roku o 28%. Według danych Ibec, w 2019 roku nad Wisłę trafiło 300 tys. kartonów (liczonych po 12 butelek w każdym), czyli 3,6 mln butelek irlandzkiej whiskey, co oznacza wzrost aż o 28% w porównaniu do roku wcześniejszego. Osiągnięty rezultat wciąż plasuje Irlandię daleko za Szkocją, która dostarczyła do Polski blisko dziesięć razy więcej alkoholu, ale przy zdecydowanie niższej dynamice wzrostu. Cały rok zamknął się dla Irlandii eksportem 143 mln butelek, czyli niecałych 12 mln kartonów, co stanowi 10,6% wzrost w stosunku do 2018 r. Dla porównania Szkocja w 2019 roku. wysłała poza granicę ok 1,3 mld butelek.

Czytaj więcej