Sir James Buchanan

Sir James Buchanan (Szkocja, 1849-1935) to jeden z najsłynniejszych blenderów i pionierów szkockiej mieszanej whisky urodził się w Ontario, w Kanadzie, w rodzinie szkockich emigrantów. Rodzina wróciła na Wyspy Brytyjskie, ojciec był przewoźnikiem promowym, a młody James zaczął prace jako nastolatek, zajmując się m.in. spedycją zboża. W 1879 został przedstawicielem handlowym w Londynie firmy blendującej whisky Charles Mackinlay & Co. Od 1884 roku już prowadził własną firmę w whisky-biznesie, wcześniej, bo w 1879 roku, wprowadzając markę Buchanan Blend. Była to whisky mniej torfowa i bardziej delikatna od ówczesnych mieszanek. Marka dzisiaj należy do Diageo i wciąż jest obecna na rynku, m.in. jako piętnastoletnia blended malt, zestawiana z whisky z destylarni Dufftown i Glendullan. Ponieważ używał bardzo ciemnego szkła, a etykiety były białe, zaczęto mówić na jego whisky black and white whisky i taka też nazwa również jest od wielu lat na rynku – Black & White (współcześnie także w portfolio Diageo). W pierwszej dekadzie XX wieku była to najlepiej sprzedawana marka szkockiej whisky, a James Buchanan zbił fortunę, w ciągu dwudziestu lat z jednoosobowej firmy stał się międzynarodową marką. Uzyskał m.in. gwarancję zamówień królewskiego dworu od królowej Wiktorii. Otworzył biura w Paryżu i Nowym Jorku. W 1898 roku otworzył własną destylarnię Glentauchers w Speyside, przejął składy i zakład butelkowania Lowrie’s w Glasgow oraz udziały w North British Bottle Manufacturing Company. Kupił też Black Swan Distillery w Londynie, Bankier Distillery w Lowlands, a wraz z przejęciem biznesu W.P. Lowrie’s także destylarnię Convalmore w Speyside. W 1915 roku doszło do połączenia z marka Dewar’s, powstała silna firma Buchanan Dewar Ltd. Kolejne akwizycje ew latach dwudziestych to destylarnie: Port Ellen, Lochruan i Benrinnes. W 1925 roku cały biznes Buchanan Dewar Ltd przejęła DCL, łącząc z aktywami John Walker & Sons. James Buchanan uzyskał tytuł szlachecki, został baronem Woolavington i reprezentantem w Izbie Lordów. Był filantropem i znanym amatorem wyścigów konnych. Jego biznesy obejmowały aktywa na kilku kontynentach, także w takich branżach jak produkcja herbaty, czy import owoców tropikalnych.

Czytaj więcej

Wieczór z Bunnahabhain

Dom Whisky zaprasza 7 stycznia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Michał Kaszuba – Regional Business Manager Distell na Europę Centralną i Wschodnią. Do spróbowania będą: Black Bottle, Black Bottle Island Smoke, Black Bottle Double Cask, Bunnahabhain Stiuireadair oraz Bunnahabhain Aonadh. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 127 zł/os. W cenie są: butelka Black Bottle Double Cask i 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 5 stycznia.

Andrew Usher

Andrew Usher (Szkocja, 1826-1898) był synem właściciela browaru, ojciec także miał na imię Andrew, więc słynny mistrz kupażowania whisky przy nazwisku nosił rzymska cyfrę II. Zresztą pierwsze kroki przy zestawianiu whisky Usher stawiał wspólnie z ojcem. W latach 40. XIX wieku założył w Edynburgu firmę Andrew Usher & Co. Razem z bratem przejął i prowadził Glen Sciennes Distillery (zmienił jej nazwę na Edinburgh Distillery), a wraz z Johnem Crabbie i Williamem Sandersonem stworzył i zarządzał największą destylarnie grain whisky – North British Distillery. Zasłynął z bardzo wysokiej jakości blendowanej whisky, którą zestawiał dzięki długoletniemu kontraktowi z destylarnią The Glenlivet w Speyside (a także dużym zapasom odleżakowanych whisky zbożowych z Caledonian Distillery, a potem też z North British), w ten sposób powstała pierwsza wielka marka szkockiej whisky Usher’s Old Vatted Glenlivet, zarejestrowana w 1879 roku. Jej skład stanowiły 50:50 whisky grain i malt. Miał dwanaścioro dzieci, po jego śmierci, do 1919 roku firma działała jako Thomas Usher & Co. Potem została przejęta przez DCL (obecnie Diageo). Marką Usher posługiwała się firma kupażująca z Edynburga J&G Stewart Ltd (również należąca do DCL, a od 1986 roku do Whyte & Mackay). Ostatnie whisky butelkowane z nazwiskiem Usher to początek lat 70. XX wieku. Andrew Usher był społecznikiem i filantropem, ufundował m.in. gmach filharmonii w Edynburgu, noszącej do dzisiaj jego imię – Usher Hall.

Czytaj więcej

Dewar’s

Marka stworzona przez Johna Dewara, który pierwsze blendy przygotowywał już w latach 60. XIX wieku. Najbardziej popularna Dewar’s White Lebel dostępna jest od 1899 roku, a za datę powstania pierwszej mieszanki przyjmuje się 1846 rok. W 1896 roku dla zapewnienia sobie dostępu do słodowych whisky, rodzina Dewar zbudowała destylarnię Aberfeldy i pochodzące stąd destylaty do dzisiaj stanowią trzon kupażu, inne to m.in.: Aultmore, Royal Brackla, Craigellachie i Macduff – wszystkie kontrolowane przez John Dewar & Sons Ltd. Sama marka została w 1925 roku przez Distillers Company Limited (DCL), do 1998 roku była własnością Diageo, a obecnie należy do Bacardi. Dewar’s White Label to whisky bardzo lekka, o nutach cytrusów, owoców sadu, miodu, wanilii. Inne ważne edycje to: 12YO The Ancestor, 15YO The Monarch, 18YO The Vintage i 25YO The Signature, seria Double Double, a w niej whisky w wieku 21, 27 i 32 lat oraz seria Smooth, a w niej whisky bez podania wieku, starzone w różnego rodzaju beczkach (m.in. po: rumie, porto, kalwadosie, mezcalu czy z dębu mizunara).

Czytaj więcej

The Glenlee

Whisky blendowana z oferty Aceo. The Glenlee to jeden z dziesięciu zbudowanych w 1896 roku stalowych żaglowców. Statek opłynął cztery razy kulę ziemską i piętnaście razy oparł się burzom na przylądku Horn. W 1922 roku został zakupiony przez hiszpańską marynarkę i przekształcony w statek szkoleniowy. W latach 80. XX w zapomniany stał i niszczał w porcie w Sewilli, aż do 1992 roku, kiedy został odrestaurowany przez Clyde Maritime Trust. Dziś jest pływającym muzeum, ulokowanym obok Riverside Museum w porcie w Glasgow i nosi nazwę The Tall Ship. Rocznie statek odwiedza ponad 200 tys. turystów. Część dochodów ze sprzedaży tej whisky jest przeznaczona na utrzymanie statku. Zapach słodu, karmelu, wanilii, czekolady z orzechami laskowymi. Smak snickersa, czekolada z orzechem laskowym, toffie. Finisz pełen orzechów, słodu, karmelu. Moc – 40%. W ofercie M&P.

Konkurs z Hankey Bannister

Zapraszamy do udziału w konkursie Stylowa Zima z Hankey Bannister . Zasady są proste – trzeba kupić dowolną butelkę whisky Hankey Bannister, wejść na stronę www.stylowazima.pl, zarejestrować paragon i odpowiedzieć na pytanie konkursowe.
Do wygrania stylowe nagrody:
• 3 x zimowy wyjazd do luksusowego hotelu w górach
• 100 x whisky Hankey Bannister Heritage Blend
• 50 x stylowy zimowy zestaw (czapka, piersiówka, szalik)
Regulamin i szczegóły konkursu są dostępne na stronie www.stylowazima.pl. Konkurs trwa do 31 stycznia 2022 roku.

Świąteczny wieczór z whisky

Dom Whisky zaprasza 16 grudnia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Dariusz Fabrykiewicz – Prestige Brands & Whiskies Ambassador. Do spróbowania będą: Aberlour 18YO, The Glenlivet The Archive 21YO, Ballatntine’s 21YO, Chivas Regal Royal Salute 21YO oraz Chivas Regal Ultis. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji wynosi 362 zł/os. W cenie są: butelka Aberlour 18YO i 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 14 grudnia.

Old Shipman

Marka trzyletniej blendowanej whisky z AWW, butelkowanej z klasyczna mocą 40%. Zapach pełen mielonego ziarna, drewna, ziół, przypraw korzennych, zwłaszcza ziela angielskiego, rozmarynu, są też nuty słodkie – wanilia, toffi, rodzynki. Smak pełen wanilii i drewna, nuta herbaciana, kukurydza, nuty bourbona, korzenne przyprawy, nie tylko ziele angielskie, ale też kardamon. Wyrazisty, kukurydziano-korzenny finisz, ale też czekolada, kakao, herbata.

Black Bush

Marka wprowadzona przez destylarnię Old Bushmills już w 1934 roku, ale początkowo jako Old Bushmills Special Old. Sprzedawana bez podania wieku na butelce, jej okres leżakowania to ok. 8-9 lat, głównie w beczkach po sherry oloroso, zawartość butelki stanowią: 80% single malt, 20% grain. Właśnie sherry zawdzięcza swój pełny, a jednocześnie łagodny, słodkawy smak. W aromacie: bakalie, daktyle, brzoskwinie, jabłka. W smaku słodycz bardzo dojrzałych owoców – ananas, morela, brzoskwinia, w finiszu mleczna czekolada z rodzynkami.

Glan Royal

Tanie blendy z Al Abraj Distillery w Erbil, w Iraku, produkowane od 2015 roku. Wersja podstawowa o mocy 40% to prawdopodobnie mieszanka destylatów własnych, szkockich i hinduskich, jest też Glan Royal Fines Scotch o mocy 42%, zestawiana tylko ze szkockich destylatów i edycja 12YO o mocy 43%, prawdopodobnie blend szkocko-hinduski. Nazwa jawnie nawiązuje do szkockiej whisky mieszanej Glen Royal. Wersja podstawowa to zapach miodu i wilgotnego ziarna. Smak mocno uprażonej kukurydzy. Finisz to niesmaczne ziarno. Jest wersja smakowa, imitująca Jim Beam Apple, czyli Glan Royal Apple Whiskey o mocy 40%. Zapach mydełka fa zielone jabłuszko. Smak gorzki, nieprzyjemny. Finisz cierpki i mydlany. Dostępne także w wersjach napojów RTD w puszkach.

Czytaj więcej

Pittyvaich w Johnnie Walker Blue

1 listopada zadebiutowała nowa edycja Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Pittyvaich. To czwarta i ostatnia odsłona w serii, która od 2017 roku prezentowała zamknięte destylarnie. Wcześniejsze edycje to: Brora, Port Ellen i Glenury Royal.
Destylarnia Pittyvaich działała w regionie Speyside zaledwie przez 18 lat, w latach 1974-1993. Kupaż uzupełniają whisky z destylarni: Port Dundas, Carsebridge, Mannochmore, Auchroisk, Cragganmore, Strathmill i Royal Lochnagar. Butelkowana z mocą 43,8%.

Różne oblicza Teelinga

20 października odbyła się degustacja poświęcona finiszowaniu whisky na przykładzie destylarni Teeling z Dublina. Spotkanie prowadził Dawid Kur. Wszystko to były whiskey mieszane, początkowo leżakujące w beczkach po bourbonie, potem finiszowane w innego rodzaju drewnie. Najdziwniejsza była edycja z beczek po fińskim ginie Kyrö, mocno nasycona jałowcem, natomiast zgodnie uczestnicy uznali za najlepszą butelkę wieczoru Teelinga z beczek po rumie Plantation Pineapple.

Czytaj więcej

Johnnie Walker Blue Label Port Ellen

Blend zestawiony w części (nie wiadomo jakiej) z beczek z Port Ellen, poza tym są tu: Mortlach, Dailuaine, Cragganmore, Blair Athol, Oban, Caledonian i Carsebridge. Moc – 43%. Zapach słodki – jabłka, gruszki, bardzo subtelny, delikatny dym, lekko uwędzona śliwka, wisienka w czekoladzie. Smak to połączenie nut słodkich i taniczności – słodkie gruszki i skóra, tytoń, jest też dym, jest nieco soli. W finiszu nawet więcej soli, pieprz, przesuszająca taniczność, gorzka herbata, kwaśne jabłka, skóra.

Spotkanie z Tullamore DEW

29 września odbyła się degustacja whiskey Tullamore DEW, prowadził ją Jakub Sienkiewicz, brand Ambasador marki w Polsce. – Styl Tullamore DEW ewoluuje, choć własne alembiki nie wpływają na profil whiskey. Podstawowa wersja Tullamore DEW jest już w całości robiona z whiskey z własnej destylarni, a jej smak jest taki, jaki był, kiedy butelkowane były whiskey z Midleton. Planowanych jest bardzo wiele nowych, eksperymentalnych edycji. Czy jedną z nich będzie single pot still? Na razie nie ma oficjalnej informacji, czy wejdzie do stałej oferty Tullamore DEW. Obecnie firma ma 261 tys. beczek – opowiadał Jakub Sienkiewicz.

Czytaj więcej

Tullamore D.E.W. – blended czy single malt?

Dom Whisky zaprasza 29 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzą Jakub Sienkiewicz, Brand Ambassador Tullamore DEW w Polsce. Do spróbowania będą: Tullamore Original, Tullamore 12YO Special Reserve, Tullamore Single Malt 14YO, Tullamore Single Malt 18YO oraz sample prosto z destylarni: Tullamore Single Malt Bourbon Cask 5YO Cask Strength i Tullamore Single Pot Still Sherry Butt 7YO Cask Strength. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 168 zł/osoba, a w cenie: butelka Tullamore DEW 14YO Single Malt Four Cask Finish /41,3%/ 0,7 l + 6 sampli degustacyjnych o poj. 20 ml.