Caol Ila 2014 6YO Bourbon Hogshead/1st Fill Cognac Murray McDavid Benchmark

whisky wydestylowana w 2014 roku z beczek po bourbonie została zlana na 14 miesięcy do trzech beczek po koniaku. Wyszło 1694 butelek z mocą 50%, butelkowanie w 2021 roku. Zapach ziemisty, orzeszki ziemne, oleisty – zielone oliwki, masło orzechowe, popiół. W smaku bardzo dużo popiołu, rodzynki, czarna czekolada, kakao, kawa. Finisz mocno kawowy, torf, wytrawność, nieco soli, orzeszki słone.

GlenAllachie 2008 PX Cask #848

beczka pierwszego napełnienia po sherry PX, whisky dwunastoletnia. Aromat słodki, bakaliowy, dużo rodzynek, figi, kawa, czekolada, tytoń. W ustach słodycz – czekolada, orzechy, kawa, śliwki, figi, pięknie oddaje charakter sherry pedro ximenez. Finisz bardzo przyjemnie czekoladowy, nuty kawowe, lekko wiórki kokosowe. Słodko, słodowo, świetna whisky jak na wiek. W ofercie M&P.

Benriach 12YO The Twelve Three Cask Matured

nowa edycja, która zastąpiła BenRiach 12YO Three Way Sherry Maturation. Pani Rachel Barrie wykorzystała do zestawienia tej whisky beczki po: sherry, bourbonie i porto. Moc – 46%. Zapach lekki, owoce sadu – morela, brzoskwinia, jabłko, słód, mięta. Smak mocno dotknięty beczką, dużo tanin, orzech włoski. W finiszu są: lukrecja, orzech włoski i laskowy, lekko anyż, migdały.

Big Peat na grilla

W liczbie 324 butelek ukazała się edycja Big Peat’s BBQ Limited Edition – blended malt z Islay o mocy 53,6%. Whisky z destylarni Caol Ila dały trunkowi nuty słodyczy, z Bowmore dodały ciała, Ardbeg wniósł nuty ziemiste i medyczne, a Port Ellen dodała elegancji – informuje właściciel marki, Douglas Laing & Co.

Bimber w w Speyside

Dariusz Plażewski, właściciel Bimber Distillery w Londynie, otrzymał zgodę na rozbudowę dawnej farmy w Dunphail, na wschód od Forres i uruchomienie tam kolejnej szkockiej destylarni whisky. Budowa rozpocznie się z początkiem 2022 roku i w tym samym roku ma popłynąć z alembików spirytus. Roczna produkcja ma sięgać 200 tys. litrów. Będzie tu klepisko do słodowania jęczmienia, tradycyjny piec do suszenia ziarna, a alembiki będą opalane ogniem. Destylarnia będzie przerabiać wyłącznie lokalny jęczmień, planowana jest bardzo długa fermentacja.

Premiera Port Charlotte PAC:01

Dom Whisky zaprasza 22 lipca o godz. 18.00 do udziału w degustacji marki whisky Port Charlotte. Do spróbowania będą: Port Charlotte 10YO, Port Charlotte MC:01, Port Charlotte MRC:01, Port Charlotte OLC:01, Port Charlotte PAC:01. Prowadzący: Mateusz Zabiegaj, brand ambassador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 399 zł/osoba, a w cenie butelka: Port Charlotte PAC:01 oraz zestaw 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20ml + kieliszek degustacyjny Bruichladdich.

Loch Lomond z beczek wypalanych podczerwienią

Loch Lomond wypuszcza nową whisky single grain pod marką Spearhead. Destylowana w aparatach Coffeya, leżakowana w beczkach po bourbonie, a finiszowana w opalonych podczerwienią dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu. Podczerwień sprawiła, że udało się lepiej skarmelizować drewno, wydobywając pożądane aromaty. To pierwsza szkocka whisky zrobiona w taki sposób, ale wcześniej podobne eksperymenty z sukcesem wprowadzano na rynki w USA i Irlandii. Whisky zabutelkowano z mocą 43%. Whisky będzie dostępna jeszcze latem. Polskim dystrybutorem Loch Lomond jest M&P.

The Balvenie Online

Dom Whisky zaprasza 21 lipca o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Jakub Magnuszewski, Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Glenfiddich 12YO, The Balvenie 12YO Double Wood, The Balvenie 14YO Caribbean Cask, The Balvenie 14YO The Week of Peat, The Balvenie 21YO PortWood. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 278 zł/osoba, a w cenie: butelka Balvenie 14YO Caribbean Cask + 5 sampli o pojemności 20 ml.

Ardbeg 8YO For Discussion

kolejna bardzo limitowana edycja z serii Ardbeg Committee, butelkowana z mocą beczki. Polska zbyła jednym z zaledwie siedmiu krajów, do których trafiły butelki (pozostałe to: Wielka Brytania, Włochy, Francja, Niemcy, Austria i Australia). Cała alokacja na Polskę została wykupiona w 40 minut. Zapach bardziej medyczny, niż torfowy, sadza, popiół, ziemistość, korzenie. W smaku delikatna owocowa słodycz – jabłka, poza tym trawiastość, mineralność, wciąż korzenie, nieco soli. Moc alkoholu przyjemnie rozgrzewa i dodaje ciała whisky. Finisz owocowo-morski, dużo soli, dym, jabłka, brzoskwinie.

Glen Scotia Cambeltown Malt Festival 2021 10YO

finiszowanie w beczkach po bordeaux, moc beczki – 56,1%. Zapach amerykańskich naleśników z syropem klonowym, jabłek w popiele, starej piwnicy, starych ksiąg, balsamico orzechowe, sandałowiec, korzeń gencjany. W ustach równie dziwna jak w aromacie – mech, migdały, dużo soli, jagody leśne, igliwie. W finiszu rozgrzewający pieprz, imbir, cierpki sok z wiśni, czarnoziem, sól. Whisky grająca kontrastami – od słodkiego początku, przez nuty korzenne i leśne, do pikantnego końca. W Polsce w ofercie M&P.

Listoke

Listoke Distillery Ltd to rodzinna firma, założona w 2016 roku w Listoke, w hrabstwie Louth. Mają własną destylarnię do produkcji ginu, wszystkie botaniki są lokalne, wśród nich jarzębina czy kora jesionu. Spirytus jest pszeniczny, wszystkie botaniki są razem destylowane jak w London Dry. Ich Listoke 1777 Irish Gin (43,3%) zawdzięcza nazwę dacie, kiedy miasteczko Listoke pojawiło się pierwszy raz na mapie. Intensywny zapach dzięgla, cynamon, kolendra. W smaku pieprznie, dużo igliwia, jałowiec, mięta, tymianek, jest też słodsza nuta owocowa, pomarańczowa. Finisz ostry i dzięglowy. Ich Listoke 1777 Pink Irish Gin (42%) ma bardzo lekki aromat słodkich czerwonych owoców, wyraźnie dzięgiel i jałowiec kolendra. Przy jego zestawianiu dodano malin i ziaren kakaowca, po destylacji przez 48 godzin macerowano kwiaty hibiskusa. Firma butelkuje też pod własna marką irlandzką whiskey. Listoke Wise Owl (43%) to trzykrotnie destylowana blendowana whiskey, destylaty pochodzą z Great Northern Distillery, beczki po piwach imperial stout, użyto trochę torfu przy słodowaniu. Aromat świeżo ściętej trawy, suszonego mniszka lekarskiego, piołunu, syropu na kaszel. Smak cierpki, wytrawny, wyraźne nuty chmielu, słodu, lekko wędzenia. W finiszu jeszcze więcej wędzenia – szynka, chleb sodowy, zioła, suszone trawy, suszony rumianek. Bardzo ciekawa whiskey.

Czytaj więcej

Ardbeg 8 – już po dyskusji

Błyskawicznie sprzedały się wczoraj wszystkie butelki, jakie zostały alokowane na polski rynek edycji Ardbeg 8YO For Discussion Committee Exclusive. Wyłącznym dystrybutorem był Dom Whisky. Jak czytamy: „Edycja For Discussion zrodziła się z rozważań Mistrza Destylacji, dr Billa Lumsdena. Podczas próbowania dojrzewającego Ardbega z różnych lat, odkrył nowe wymiary dymnych smaków w destylacie. Co jeśli, w alternatywnym świecie, Ardbeg Ten Years Old nie byłby flagową whisky Destylarni? Być może nowa whisky, bardziej dymna, ale zbalansowana przez leżakowanie w beczkach po sherry, mogłaby okazać się godna centralnej pozycji w portfolio Ardbega? Ta hipoteza była podstawą do stworzenia Ardbega 8 Years Old For Discussion”.
Sprzedaż tylko dla członków Ardbeg Committee zaczęła się o godz. 13.00 i niemal natychmiast zakończyła. Whisky oferowana była w cenie 306 zł za 0,7 l, ABV 50,8%.
Kto się nie załapał na butelkę, będzie miał chociaż szansę spróbować i porównać. 9 lipca o godz. 18:00 Dom Whisky i Stanisław Domin, brand ambassador marki, zapraszają na degustację Ardbeg 8 YO, czyli dyskusje przy torfie. Do spróbowania będą: Ardbeg Wee Bestie Cocktail (40 ml), Ardbeg Wee Bestie, Ardbeg Ten, Ardbeg An Oa, Ardbeg Corryvreckan, Ardbeg 8 YO Commitee Release. Szczegóły: https://sklep-domwhisky.pl/Ardbeg-8-YO-czyli-dyskusje-przy-torfie-ccms-pol-499.html.

Kilkerran Heavilly Peated Batch 4

mieszanka beczek po bourbonie i sherry oloroso, moc 58,6%. Aromat ciasteczkowy, budyniowy i torfowy. Mieszanka przywodząca na myśl Port Charlotte, a nie Campbeltown. Jest jednak głębiej też dużo soli, są brzoskwinie, gruszki. Potem znów słodka waniliowość, rurki z kremem. W ustach cierpko – wiśnie, cierpkie jabłka, dym, sól, trochę anyżu i kminu, drożdży. W finiszu spalona skórka chleba z kminem, głóg, bardzo, bardzo dużo soli. W ofercie M&P.

White Heather 21YO

przejmując destylarnię GlenAllachie Billy Walker i spółka kupili też m.in. zapomnianą markę blended whisky White Heather, nieaktywną od lat 80. XX wieku. Ta whisky złożona jest z destylatów w wieku minimum 21 lat ze: Speyside, Highlands i Islay, aged leżakowanych w beczkach pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu, sherry butts i beczkach ponownego napełnienia typu hogsheads. Billy Walker zafundował tej whisky dodatkowe trzy lata finiszowania w beczkach pedro ximénez puncheons, oloroso puncheons i beczkach z dziewiczego dębu z Appalachów. Barwa wchodząca w róż, jakby też były tu beczki po porto ruby. Aromat pieczonych jabłek w lukrze i z cynamonem, lekko dym, lekko wanilia, nuta octowa. W smaku – sól, sadza, jabłka w popiele, jabłkowe vinegeaur. Bardzo wytrawnie. Podobnie finisz – cierpki, octowy, dużo jabłek, skóra, sadza, tytoń, sól, słone paluszki, wodorosty. Mega ciekawa whisky, zabutelkowana z mocą 48%.