The Islay Festival of Music and Malt

Jak co roku w ostatnim tygodniu maja odbywa się na Islay festiwal muzyki i whisky. Zapowiada się świetna zabawa przy muzyce, poezji Burnsa, dobrym jedzeniu z nieodzowną whisky. Wszystkie destylarnie otwierają się dla zwiedzających. Zapewniona możliwość gry w golfa, kręgle, wędkowanie. Miejsce: Islay, czas: 26 maja-3 czerwca. Bilety w zależności od dnia i imprezy w cenie od 10 do 20 funtów. Więcej www.islayfestival.com.

Tamdhu wypuszcza pięćdziesięciolatka

Z okazji 120-lecia istnienia Ian Macleod Distillers wypuszcza single malta Tamdhu 50YO. Jest to najstarszy trunek butelkowany w tej destylarni, powstała w listopadzie 1963 roku, a zatem ma nawet więcej niż 50 lat. Whisky leżakowała w beczce typu sherry butt oraz w pierwszy raz napełnionych beczkach z europejskiego dębu. Zabutelkowana z mocą beczki 55,6%. Jak rekomenduje producent, ma smak lukrecji, goździków, espresso, pieczonego jabłka, a w finiszu kakao, imbir, orzechy i syrop klonowy. Trunek umieszczono w karafce wykonanej przez Katy Holford z firmy Royal Brierley. Złocenia na butelce powstały w Hamilton & Inches’s. Na rynek trafiło tylko 100 butelek. Cena 16 tys. funtów (około 20 tys. dolarów).

Nowy torfowy BenRiach

Brown-Forman wypuścił whisky BenRiach Peated Cask Strength Batch 1 o mocy 56%. Nie była filtrowana na zimno, nie barwiona karmelem. Jak rekomenduje producent, aromat i smak to kompozycja dymu z ogniska, palonego dębu, owoców z sadu z nutami jęczmienia – gładka, wyważenie soczystości i torfu. Niebawem trafi do specjalistycznych sklepów na rynek europejski i azjatycki. W Polsce dystrybutorem marki jest firma M&P.

Wiosna z whisky

Distinctive Distillations zaprasza 21 kwietnia o godz. 19:30 na degustację szkockich whisky. W programie: Auchroisk 21YO, Craigellachie 11YO, Bunnahabhain 7YO, whisky ze Speyside z oferty niezależnego bottlera That Boutique-Y Whisky Company oraz whisky niespodzianka. Wiosenne dania można zamówić dodatkowo z menu restauracji. Na miejscu do nabycia czekają pełne butelki.
Liczba miejsc ograniczona do 20 osób. Cena – 100 zł. Miejsce: Restauracja Freta 33, Warszawa. Aby potwierdzić udział, prosimy o kontakt mailowy bądź telefoniczny: info@distinctivedistillations.com, tel. 533325008.

Degustacja single cask whisky Loży Dżentelmenów

Organizatorzy Poznań Whisky Show i Loża Dżentelmenów zapraszają 21 kwietnia na degustację, która odbędzie się podczas Poznań Whisky Show II. do spróbowania będą whisky pochodzące z beczek należących do Loży Dżentelmenów: Macduff 2007, BenRiach 1999, Inchmurrin 2002, Glen Scotia 2005. Degustację poprowadzi selekcjoner Loży Dżentelmenów, Artur Brzychcy. Miejsce: sala numer 15, która sąsiaduję z główną salą nr 1. Godz.: 19.30-20.30. Bilet: 30 zł, do nabycia www.biletomat.pl/festiwale/poznan-whisky-show-2017-4826.

Otwarcie butelki najstarszej whisky świata

Old Vatted Glenlivet 1862 została otwarta 14 marca w hotelu H15 Boutique w Warszawie w obecności notariusza. Krople unikalnego trunku zostaną wykorzystane do stworzenia kolejnej linii zegarków z edycji Spirit Watches. Projektem zajmuje się Wealth Solutions we współpracy z niezależną, szwajcarską firmą Louis Moinet. W uroczystości otwarcia wziął m.in. udział Charles MacLean, autor wielu książek o whisky. W ramach serii wypuszczono już zegarki z kroplą koniaku Gautier 1762, czy rumu Harewood 1780.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Ardbeg Day 2017

3 czerwca obchodzony będzie na świecie Ardbeg Day – dzień miłośników torfowej whisky z wyspy Islay. Z tej okazji ukaże się specjalna edycja whisky Ardbeg Kelpie. Podobno ma mieć bardzo morskie nuty. O szczegółach dotyczących polskich obchodów Ardbeg Day będziemy informować.

John Walker & Sons Private Collection – edycja 2017

Jest to czwarta edycja z linii zwanej Mastery of Oak, którą stworzyli master blender Jim Beveridge i blender Aimée Gibson. Whisky jest kombinacją trzech unikatowych blendów. Pierwsza jest mieszanką whisky słodowych i zbożowych, leżakowanych w beczkach z amerykańskiego dębu. Druga zawiera trunki z Highland i Speyside, które maturowano głównie w beczkach z amerykańskiego dębu, ale też miały tu swój udział beczki z europejskiego dębu. Trzeci blend, to eksperymentalne whisky słodowe i zbożowe, głównie leżakowane w nowych beczkach z amerykańskiego dębu o różnym stopniu wypalenia. Trunek spoczywa w szklanej karafce ozdobionej pierścieniami dębu, zapakowany został w drewniane pudełko. Wypuszczono 5588 butelek w cenie 550 funtów każda.

Old Pulteney w wersji Viking

Premiera whisky miała miejsce na Targach Cinderella Whisky Fair w Szwecji w dniach 16-18 lutego. Trunek pochodzi z 2002 roku, beczka numer 705. Wypuszczono zaledwie 252 butelki. Jak rekomenduje producent, destylat to nuty ciasta cytrynowego i skórek owoców cytrusowych, deserowej białej czekolady, wanilii, pikantnego drewna i suszonych owoców. Butelkę zapakowano w płócienny woreczek, przypominający żeglarski sakwojaż i opatrzono logo Viking Line Whisky Fair. Moc 55,8%.

Billy Walker odchodzi z BenRiach

Z destylarnią BenRiach żegna się twórca jej sukcesów w ostatnich latach, legendarna postać branzy szkockiej whisky, Billy Walker. 1 marca rolę master blendera BenRiach, Glenglassaugh i The GlenDronach przejmie Rachel Barrie, która 17 lutego przeszła z Morrison Bowmore Distillers (odpowiadała za marki: Bowmore, Glen Garioch i Auchentoshan). Walker, współzałożyciel Benriach Distillery Company w 2004 roku, będzie wspierać firmę swoim doświadczeniem i wiedzą w okresie zmian. Przypomnijmy, że od 2016 roku cała grupa BenRiach została kupiona przez Brown-Forman Corporation.

Nowa specjalna edycja Glenmorangie

Single malt Glenmorangie Private Edition Bacalta No.8 leżakowała przez 10 lat w beczkach po bourbonie (first fill), a potem na dwa lata trafiła do beczek z amerykańskiego dębu po maderze Malmsey. Jest to whisky około dwunastoletnia, na butelce nie ma informacji o wieku. Jak rekomenduje producent, na kompozycję aromatów składają się dojrzałe morele, biała czekolada, nuty mineralne, a smak złożony jest z toffi z miętą, pieczonych owoców, miodu, migdałów, daktyli z mieszanką marcepanu, białego pieprzu i melona. Moc – 46%. Nie filtrowana na zimno.

Oldmoor

szkocka blendowana whisky, zestawiana przez MacKay & McDavitt Co. W aromacie: wiśnie, czereśnie, jagody. W ustach: kawa i landrynki. Bardziej przypomina tanie brandy niż whisky. Oferowana w różnych latach w wersjach: Oldmoor Fine O&M, Oldmoor De Luxe, Oldmoor Major, Oldmoor 5YO i Oldmoor 12YO. Pod tą samą marką produkowany jest także gin.

Degustacja whisky w Bydgoszczy

17 lutego Galeria Whisky zaprasza na VIII edycję degustacji whisky. Do spróbowania będą: 1776 James E. Pepper Straight Rye Whiskey 100 proff 50%, Longrown 18YO 46%, Glenfiddich IPA 43%, Glenmorangie 12 Lasanta 43%, i Hellyers Road Original 40%. Tradycyjnie na uczestników spotkania będzie czekała również smakowita niespodzianka od restauracji Sushi Garden. Dla każdego uczestnika tylko w tym dniu jednorazowy rabat 15% na degustowane podczas spotkania whisky. Miejsce: Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz. Godz. 19.00. Koszt: 130 zł. Zgłoszenia: tel. 530522251 lub email: galeriawhisky@gmail.com.