Loch Lomond Single Cask Whisky & Friends 2020 Festival

piętnastoletnia whisky, wydestylowana w 2005 roku, zabutelkowana w 2020 roku z jednej beczki wyselekcjonowanej przez M&P. Pierwotnie zalano beczki hogshead, a ostatnie cztery lata trunek spędził w beczce oloroso pierwszego napełnienia. Bardzo aromatyczna edycja, zapach słodki, dużo rodzynek, daktyli, fig, orzechów, suszonych śliwek, drożdży. Smak wędzonych śliwek, powideł śliwkowych, drożdże, orzechy, utlenione wzmacniane wino. Finisz bardzo drożdżowy, dużo sherry oloroso, orzechy, rodzynki, daktyle.

Glen Scotia Campbeltown Festival Edition 2020 – degustacja online

Zapraszamy 13 lipca o godz. 20.00 na degustacje online, polską premierę whisky Glen Scotia Campbeltown Festival Edition 2020. Degustacja odbędzie się na platformie Zoom by wziąć udział w wydarzeniu należy zakupić zestaw degustacyjny a wraz z nim link do wirtualnego pokoju. Prowadzi Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”.

Czytaj więcej

Zapach torfu

Reek of Peat, czyli zapach torfu, taki tytuł miało spotkanie z whisky z porfolio Duncan Taylor, które 21 czerwca poprowadził online Fergus Simpson, ambasador i kolekcjoner whisky. Międzynarodowe grono mogło uczestniczyć w degustacji, zadając Fergusowi pytania poprzez Messenger, a obraz był transmitowany na żywo na platformie Facebook. Zgodnie z tytułem, degustowane były whisky torfowe, a niektóre nawet bardzo mocno torfowe, nie tylko z Islay, ale także torfowa edycja ze Speyside oraz whisky z Orkadów. Bardzo zróżnicowany był wiek prezentowanych whisky, najmłodsza miała zaledwie cztery lata, najstarsza 21 lat.

Czytaj więcej

Spotkanie z GlenAllachie

Polska premiera GlenAllachie 11YO Moscatel Wood Finish była okazją do zaprezentowania samej destylarni i kliku innych jej whisky, zarówno z linii podstawowej, jak i z serii „Wood finish”. Destylarnia GlenAllachie operuje w regionie Speyside, po sąsiedzku z Aberlour i Ben Rinnes. Została zbudowana w 1967 roku przez panów Mackinlay i McPherson. Budynki zaprojektował William Delmé-Evans, który tworzył też destylarnię Jura. Po Charles Mackinlay Ltd właścicielem GlenAllachie była grupa Invergordon. Destylarnia została zamknięta w 1985 roku, w czasie kryzysu nadpodaży whisky. W 1989 roku zakład przejął Pernod Ricard, który zwiększył moce produkcyjne, dodając dwa alembiki. W 2017 roku destylarnię odkupiło od Pernod Ricard konsorcjum powołane przez Billy Walkera, wcześniej twórcę sukcesów destylarni BenRiach, a także Grahama Stevensona i panią Trisha Savage. Nowy właściciel przejął ok. 40 tys. beczek, najstarsza jest z 1978 roku.

Czytaj więcej

Whisky przeciwko podatkom

Nowa szkocka destylarnia, Glasgow Distillery Company, wypuściła pierwszą z serii whisky, które mają składać hołd XVIII wiecznej walce przeciwko podatkom na słód jęczmienny. Ostre protesty z 1725 roku przeszły do historii szkockiej whisky jako malt tax riots. W Glasgow wybuchły zamieszki, doszło nawet do podpalenia domu parlamentarzysty, Daniela Campbella, który głosował za wprowadzeniem podatku. Co ciekawe, z odszkodowanie, jakie otrzymał Campbell, szkocki polityk przeznaczył na inwestycje w produkcję whisky na Islay i na Wyspie Jura, a potem także zbudował zakład butelkujący whisky w Glasgow. W 1770 roku dzięki niemu powstała Glasgow Distillery, do której dzisiaj nawiązuje historycznie Glasgow Distillery Company.

Czytaj więcej

Tradycja czy innowacja – Balvenie

Fort Whisky Shop & Bar (ul. Fort Służew 1B, Fort 8) zaprasza 1 lipca o godz. 19.00 na niecodzienne wydarzenie – degustację whisky Balvenie, która połączy uczestników zarówno w lokalu, jak i on-line. Balvenie to destylarnia ze Speyside, która znana jest głównie z klasycznych, owocowych, dobrze zrównoważonych destylatów, które poprzez maturację w różnych rodzajach beczek, nabierają subtelnych odcieni. Oprócz przedstawicieli klasycznego dla Balvenie stylu, na degustacji pojawią się też dwie niespotykane, torfowe whisky. Pierwsza z nich to Balvenie 14YO Week of Peat, która produkowana jest tylko przez 1 tydzień w roku, druga to Monkey Shoulder w wydaniu Smokey Monkey – whisky blended malt. Oto pełna lista whisky, które zagoszczą na degustacji: Balvenie 12YO Double Wood, Balvenie 14YO Caribbean Cask, Balvenie 21YO Portwood, Balvenie 14YO Week of Peat, Monkey Shoulder Smokey Monkey. Wybierając wersję on-line uczestnik degustacji otrzymuje przesyłkę, zawierającą cały zestaw degustacyjny: 5 próbek, butelkę Balvenie 12 YO 0,7 l oraz kieliszek degustacyjny z logo destylarni. Degustację poprowadzi Brand Ambasador Kuba Magnuszewski. Koszt degustacji on-line: 221 zł. W przypadku degustacji w Fort Whisky degustacja kosztuje 199 zł i także każdy uczestnik otrzymuje butelkę Balvenie 12YO oraz kieliszek. W razie pytań prosimy o kontakt: sklep@singlemalt.pl, tel. 793 770 719.

Spotkanie z kolekcją Whiskies of Scotland

12 czerwca Fergus Simpson, ambasador whisky w Duncan Taylor, zorganizował na Facebooku degustację whisky z kolekcji Whiskies of Scotland. To krótkie serie single cask, butelkowane specjalnie dla sklepu SingleMaltsDirect.com, dostępne także w TheSpiritsEmbassy.com, które było inicjatorem wydarzenia online, kolejnego już w cyklu
The Spirits Embassy „At Home Whiskies of Scotland Tasting”. Uczestnicy tych degustacji otrzymują pocztą pięć sampli 30 ml z unikatowymi whisky. Koszt udziału w takim wydarzeniu to 18 funtów.

Czytaj więcej

Glen Scotia w Forcie Whisky

Fort Whisky (Służew 1B, Fort 8) zaprasza 23 czerwca o godz 19.00 w podróż do Campbeltown i destylarni Glen Scotia. Degustację poprowadzi Mariusz Masiak – ambasador whisky M&P. Zestaw degustacyjny przedstawia się następująco: Glen Scotia Double Cask, Glen Scotia 15YO, Glen Scotia 18 YO, Glen Scotia Victoriana, Glen Scotia Campbeltown Malts Festival 2019, Glen Scotia Campbeltown Malts Festival 2020. Ponadto każdy uczestnik otrzyma butelkę whisky Glen Scotia Double Cask o pojemności 0,7 l. Koszt uczestnictwa – 159 zł. W razie pytań prosimy o kontakt: sklep@singlemalt.pl, tel. 793770719.

Polska premiera Port Charlotte Fèis Ìle 2020

Dom Whisky zaprasza 25 czerwca o godz. 18.00 na degustację whisky z destylarni Bruichaddich. Do spróbowania będą: Bruichaddich Classic Laddie, Bruichladdich Bere Barley 2010, Port Charlotte 10YO, Port Charlotte OLC:01 i Port Charlotte 16YO Fèis Ìle 2020, prowadzi Mateusz Zabiegaj, ambasador marki. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 23 czerwca. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Skype. Koszt degustacji 509 zł/osoba, a w cenie butelki: Port Charlotte Islay Barley 2012 i Bruichladdich Islay Barley 2011 oraz zestaw 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Nowy Port Askaig

Marka Port Askaig, należąca do niezależnego bottelera, firmy Elixir Distillers, prezentująca whisky z Islay, zostanie poszerzona o nową edycję Port Askaig 12YO Spring Edition, zestawioną z whisky z 2006 i 2007 roku, butelkowaną z mocą 45,8%. Jej profil, to dym i słodycz, cytrusy, toffie, a nawet papryka. Polskim dystrybutorem Port Askaig jest Pinot Wine & Spirits.

Degustacja Auchentoshan i Bowmore

Dom Whisky zaprasza 19 czerwca o godz. 18.00 na degustację whisky z destylarni Auchentoshan i Bowmore. Do spróbowania będą Auchentoshan American Oak, Auchentoshan 12YO, Auchentoshan 18YO, Bowmore No. 1, Bowmore 15YO i Bowmore 18YO. Spotkanie prowadzą Janusz Trendewicz i Mateusz Szuchnik. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 282 zł/osoba, a w cenie butelki Bowmore No. 1 i Auchentoshan 12YO, zestaw 6 sampli 20 ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Premiera GlenAllachie 11YO Moscatel Finish online

29 czerwca o godz. 20.00 odbędzie się niezwykłe wydarzenie, polska premiera nowej whisky GlenAllachie 11YO Moscatel Finish. Do spróbowania będą także: GlenAllachie 8YO Koval Quarter Cask, GlenAllachie 10YO Port Wood, GlenAllachie 12YO i GlenAllachie 15YO. W zestawie butelka 0,7 l GlenAllachie 11YO Moscatel Wood Finish i 5 sampli 0,02 oraz kieliszek degustacyjny. Cena pakietu – promocyjnie tylko 285 zł (regularna cena butelki GlenAllachie 11YO Moscatel Finish to 389 zł).

Spotkanie z Big Peat

10 czerwca w Forcie Whisky odbyła się degustacja whisky blended malt Big Peat oraz trzech whisky single malt z destylarni, z których beczki są wykorzystywane do zestawiania każdej z edycji Big Peat, a jest ich już łącznie ponad 100. Marka należy do firmy Duglas Laing. Big Peat powstał w 2009 roku, od 2011 roku wychodzą edycje Christmas, od 2016 Feis Ile. Klasyczne wydania mają średnio wiek ok. 8 lat. Prawie do każdej edycji wchodzi Port Ellen, w każdej są: Ardbeg, Bowmore i Caol Ila, a w niektórych też inne dymne whisky z Islay. Średnie natorfienie to 40 ppm. Firmę założył w 1948 roku Fred Douglas Laing. W 1977 roku wypuśili z dużym sukcesem blend King of Scots. W 2019 roku rozszerzyli działalność, kupując małą destylarnię Strathearn.
Degustacja odbywała się w kameralnym gronie z uwagi na zalecenia sanitarne związane z COVID-19. Prowadził ją Mariusz Aderek.

Czytaj więcej

Premiera Loch Gorm 2020

Kilchoman to najmniejsza z dziewięciu aktywnych gorzelni znajdujących się na niewielkiej, lecz sławnej na cały świat wyspie Islay, znajdującej się przy zachodnim wybrzeżu Szkocji. Kilchoman to niezwykła destylarnia z wielu względów. Jest uhonorowaniem marzeń jej właściciela Anthony Willsa o własnej whisky, jest pierwszą od 124 lat nowo wybudowaną destylarnią na wspomnianej, smaganej wiatrem i nieustannie obmywanej przez wzburzone fale wyspie, posiada własne uprawy jęczmienia, z którego powstaje wyjątkowa edycja 100% Islay, oraz na jej terenie odbywają się wszystkie etapy produkcji uisge beatha – od siania zboża, przez słodowanie jęczmienia i maturację, aż po butelkowanie gotowej whisky w naturalnej formie – bez barwienia karmelem czy filtracji na zimno.

Czytaj więcej

Big Peat dekompozycja

FORT WHISKY shop & bar (Fort Służew 1B, Warszawa) zaprasza 10 czerwca o 19. na kameralną degustację z torfowymi whisky. Tematem przewodnim jest Big Peat – szkocka whisky blended malt od niezależnego dystrybutora Douglas Laing. Poznamy historię marki, zamysł twórców, poszczególne składniki mieszanki i sztukę kupażowania destylatów. Organizatorzy przedstawią smak klasycznej edycji Big Peat oraz najstarszej, jaka kiedykolwiek została zaprezentowana – 33-letniej whisky Big Peat, destylowanej w 1985 roku, leżakowanej przez dodatkowy okres w beczkach po koniaku i po sherry. Wydanie limitowane do 1500 butelek na cały świat.
To nie wszystko. Jak podaję etykieta, Big Peat tworzony jest z whisky single malt z różnych destylarni z wyspy Islay. Wymienione są z między innymi: Caol Ila, Bowmore i Ardbeg. Whisky z tych destylarni również zagoszczą w menu wieczoru.

Czytaj więcej

Rob Roy

szkocki blend. Nazwę zawdzięcza panu Rob Roy MacGregor, który przeszedł do historii jako szkocki Robin Hood. Marka butelkowana przez Stanley Morrison Ltd, która należała do Morrison Bowmore. Oferowana w wersjach: dwunastoletniej whisky, 25YO i 30YO oraz De Luxe Quality i Finest Blended Scotch. W tej ostatniej, klasycznej, wersji, to whisky o zapachu słodu i karmelu, smaku ziarna i nadal karmelu, w finiszu słodkie ziarno, zielone jabłka.

Kilchoman Single Cask 121/11 Bourbon (59%)

wyjątkowa edycja Kilchoman single cask, która została zabutelkowana specjalnie na II edycję Festiwalu Whisky & Friends. Została wydestylowana w marcu 2011 roku, a zabutelkowana w lutym 2017, dojrzewała wyłącznie w beczce po bourbonie, a wypuszczono jej tylko 262 butelek z mocą 59%. Aromat zaskakująco słodki, drożdżowego ciasta z rodzynkami, z morelą. Bardziej nuty medyczne, niż torfowe, przyjemnie sól, lekko wanilia. W smaku słodka i dość delikatna, w ogóle nie czuć mocy alkoholu, sporo rodzynek, skórzastość. Finisz słodko-cierpki, wiśnie i gorzka czekolada, skora i tytoń, sadza…

Czytaj więcej