Glenlivet z beczki po koniaku

The Glenlivet Captain’s Reserve to pierwsza w historii destylarni whisky z beczki po koniaku. Nie tylko koniaku, bo także po bourbonie i sherry, ale finiszowanie odbyło się w beczkach z dębu Limousin, w których wcześniej maturowano koniak (niestety, Pernod Ricard, właściciel The Glenlivet, nie ujawnia jaki). Butelkowana z mocą 40% bez podania wieku. Alan Winchester, master distiller w Glenlivet, mówi, że finiszowanie w beczce po koniaku wniosło do whisky nuty owocowości.

White Walker i „Gra o tron”

W 2019 roku na ekranach HBO pojawi się ostatni sezon serialu „Gra o tron”, tymczasem już jesienią tego roku, przed pierwszym odcinkiem do sprzedaży trafi blendowana whisky White Walker by Johnnie Walker, zrobiona w partnerstwie z HBO. Na razie nic nie wiadomo o jej recepturze, na portalach społecznościowych pojawił się jednak oficjalny siedemnastosekundowy film, który zapowiada jesienny hit.

Czytaj więcej

Nowa słodownia Kilchomana

Kilchoman ukończył budowę nowej słodowni, inaugurując jej pracę przez tradycyjne kiełkowanie słodu na nowym klepisku. Nowy budynek jest dwukrotnie większy od słodowni, która wykorzystywano od 2005 roku, można tui przerabiać 4 tony słodu tygodniowo. To pierwsza z zapowiadanych inwestycji destylarni, w planach jest budowa nowej leżakowni, rozbudowa centrum dla zwiedzających, a przede wszystkim – zwiększenie w ciągu najbliższych dwóch lat liczby pracujących alembików.

Dziesiąte urodziny SingleMalt.pl

19 maja, w Światowy dzień Whisky, firma SingleMalt.pl obchodziła swoje dziesięciolecie. Z tej okazji zorganizowano minifestiwal whisky w Eurocentrum w Alejach Jerozolimskich w Warszawie. Była masa znakomitych whisky – zarówno z zasobów własnych sklepu, jak i od zaproszonych gości (Diageo, Moët Hennessy, Best Whisky Market). Można było spróbować takie rodzynki jak: Glen Grant z 1975 roku, piętnastoletnia North Port, Port Ellen z edycji Signatory z 1983 roku, Rosebank 21YO czy Girvan z 1989 roku.

Czytaj więcej

Kilchoman wypuszcza dwie nowe whisky

Port Cask Matured 2nd Edition oraz Loch Gorm 2018 Edition, to dwie nowe whisky single malt z destylarni Kilchoman. Pierwsza ukazuje się w liczbie 10 tys. butelek, pochodzi z beczek hogshead po porto ruby, napełnionych w 2014 roku, butelkowana z mocą 50%. Pierwsza edycja whisky Kilchoman z beczek po porto ukazała się cztery lata temu. Loch Gorm 2018 Edition to whisky z beczek po sherry oloroso z różnych lat, wypuszczono 15 tys. butelek, moc – 46%. W Polsce wyłącznym dystrybutorem whisky Kilchoman jest M&P.

Pięćdziesięcioletni Tomatin dla Wealth Solutions

Warszawska firma Wealth Solutions S.A. zabutelkowała najstarszą whisky jaka jest w posiadaniu destylarni Tomatin. Tomatin 50YO Black został wydestylowany w 1967 roku. Pochodzi z beczki 30258, zabutelkowany z mocą cask strength 46%. Jak informuje firma Wealth Solutions: „Tomatin 50YO Black to niewątpliwie wiekowy trunek o niesamowicie bogatym profilu, na którym odcisnęło swoje piętno 50 lat dojrzewania. Wiek i jakość tej whisky wymagają godnej oprawy. Z okazji wypuszczenia jej na rynek specjalną książkę zdecydowała się stworzyć sama Martine Nouet – znawczyni whisky i uznana na całym świecie pisarka. Grawerowany dekanter oraz zaprojektowana wyłącznie dla tej edycji skrzynka stanowią godne dopełnienie całości. Dzięki swoim walorom i tak wyjątkowej oprawie, Tomatin 50YO to nie tylko cenny obiekt kolekcjonerski, ale również dobra lokata kapitału”.

Czytaj więcej

Premiera The Glenlivet Code

26 kwietnia po raz pierwszy zostanie przedstawiona do degustacji The Glenlivet Code, następczyni słynnych The Glenlivet Alpha i The Glenlivet Cipher. Do spróbowania będą również: Chivas Mizunara, The Glenlivet 12YO, The Glenlivet 14YO Carn Dulach, The Glenlivet 25YO. Miejsce: Whisky and Wine Pace, ul. Jana Kazimierza 30, Warszawa. Bilet: 99 zł. Rezerwacje: sklep@wawp.pl.

Czytaj więcej

Spotkanie z Glen Moray

19 kwietnia w w coctail barze Wales w Warszawie odbyły się warsztaty z whisky Glen Moray. Spróbować można było pełnej kolekcji trunków z tej destylarni a także kilku koktajli, które przygotował łódzki barman, Adrian Szpadzik. Spotkanie prowadzili Dawid Typa, ambasador Pinot Wine & Spirits, polskiego dystrybutora Glen Moray oraz Virginie Peuch-Lestrade z La Martiniquaise, które jest właścicielem destylarni.

Czytaj więcej

Bourbon vs Scotch

Whisky & Pub Czasem Trzeba (Września, ul. Słowackiego 10a) zaprasza 27 kwietnai o godz. 18.10 na degustację pod hasłem Bourbon vs Scotch. Na przeciwko siebie staną: Booker’s, Maker’s Mark, Jim Beam Black, Laphroaig 10 i Auchentoshan 12. Prowadzącym będzie przedstawiciel firmy Stock Polska, dystrybutora marek Beam Suntory – Rafał Sahaj.

Czytaj więcej

Glenmorangie Spios w Winsky

25 kwietnia o godz. 19.00 w Winsky Wine’n’Whisky Bar (Warszawa, ul. Wioślarska 10) odbędzie się kameralna degustacja whisky Glenmorangie, w tym limitowanej edycji Spios. Każdy z uczestników spróbuje: Glenmorangie Original 10 YO, Glenmorangie Lasanta 12 YO, Glenmorangie Nectar D’Or 12 YO, Glenmorangie Spios. Ponadto uczestnicy będą mieli możliwość skomponowania własnych koktajli na bazie Glenmorangie. Każdy uczestnik otrzyma dwa vouchery po 25 zł. Vouchery można zamienić na zniżki na produkty Glenmorangie w sklepie SingleMalt.pl i w Winsky Wine’n’Whisky Bar. Jedna osoba może zakupić maksymalnie dwie wejściówki.

Czytaj więcej

Polska premiera Glenfiddich 1977

11 kwietnia w Domu Whisky w Warszawie odbyła się polska premiera whisky Glenfiddich Rare Collection 1977. To unikatowa seria, tylko jedna beczka rocznie jest butelkowana jako Glenfiddich Rare. Po raz pierwszy część ze 166 butelek trafiło do Polski – dokładnie osiem. Jednej z nich można spróbować w Domu Whisky, drugą mieli okazję próbować goście uczestniczący w premierowym spotkaniu.

Czytaj więcej

Whisky z Glasgow

The Glasgow Distillery Company zabutelkowała swoją pierwszą single malt whisky. Marka nazywa się 1770, whisky ma trzy lata, leżakowała w beczkach po bourbonie, a potem przez kilka miesięcy była finiszowana w beczkach z dziewiczego dębu. Nie filtrowana na zimno, zabutelkowana z mocą 46%. To pierwsza whisky, jaka powstała w Glasgow od ponad stu lat. The Glasgow Distillery Company jest tu pierwszą destylarnią whisky od 1902 roku, założyli ją Liam Hughes, Ian McDougall i Mike Hayward w 2012 roku. Dotychczas firma znana była z marki Makar Gin oraz wódki G52.

Czytaj więcej

Glenmorangie po winach z Rodanu

Destylarnia Glenmorangie wypuściła edycję whisky Vintage Malt 1989, która część czasu leżakowała po winach z apelacji Côte-Rôtie (winogrona shiraz i viognier), a także z beczek po sherry oloroso i po bourbonie. Jest to druga – po Glenmorangie Vintage 1990 – edycja, w której w skład zestawu weszły whisky, które wydestylowano jeszcze w starym Bond House No. 1. Cena Glenmorangie Vintage Malt 1989 to ok. 650 euro za butelkę.

Johnnie Walker Island Green

edycja z 2015 roku, przeznaczona dla duty free, to blended malt, zbudowany na wyspiarskich destylarniach, w dużym stopniu na Coal Ila, poza tym jest tu duży udział whisky słodowych z Cardhu i Glenkinchie. W nosie: słodko, likierowo, toffi, herbata biała. Smak bardzo torfowy. Finisz bardzo słodki, krówki. Moc – 43%.