Ainslie & Heilbron

W 1868 roku w Leith James Ainslie założył sklep z winami i mocnymi alkoholami. Odniósł tak wielki sukces, że już w 1898 roku mógł kupić destylarnię Clynelish (tzw. Old Clynelish, które potem nazwano Brora dla odróżnienia od nowej destylarni Clynelish obok), zmodernizować ją i rozbudować. Nie trwało to długo, gdyż w 1912 roku – by ratować się przed bankructwem – musiał sprzedać destylarnię. Wówczas skoncentrował się na produkcji whisky blendowanych. W 1913 roku doszło do połączenia kilku niezależnych blenderów z Leith – James Ainslie & Co., Walter Baillie & Sons, Robertson Brothers i John Gillon & Co. Razem powołali spółkę Ainslie, Baillie & Co., która radziła sobie na rynku do 1921 roku. Jej majątek przejął James Calder, który kierował inną firmą z biznesu blended whisky – Alexander & Macdonald. Doprowadził do połączenia z jeszcze jednym blenderem z długimi tradycjami, firmą David Heilbron Ltd oraz z właścicielem destylarni Argyll w Campbeltown, czyli firmą Colville Greenlees & Co. Tak powstała Ainslie & Heilbron Distillers Ltd. W 1925 roku weszła w skład holdingu Distillers Company Ltd. (DCL).

Czytaj więcej

Whisky z Arran w odsłonie 21YO

Isle of Arran Distillers wypuściła swoją najstarszą whisky single malt – Isle of Arran 21 Year Old. Butelkowana z mocą 46%, w liczbie zaledwie 9000 butelek, w cenie 115 funtów. W Polsce dystrybutorem whisky Arran jest Pinot. W lutym 2017 roku właściciele zadecydowali o budowie drugiej destylarni na Wyspie Arran, która ma rozpocząć pracę już w 2019 roku.

Whisky w Zabrzu

19 stycznia o godz. 19.00 w studiu kulinarnym Przystanek 11 (Zabrze, ul. Paderewskiego 11) odbędzie się degustacja czterech whisky: Laphroaig 10YO, Glenfarclas 10YO, blended whisky oraz whisky spoza Szkocji. W programie: historia, typologia oraz produkcja whisky. Koszt 130 zł/osoba Prowadzenie: Michał Kopeć, od 13 lat w branży eventowej, międzynarodowy sędzia piwny BJCP, sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, współpracuje m.in. z Business Horeca Club, a także: Maciej Chołdrych, ITBC, prowadzi bloga browarnicy.pl oraz fanpage Piwo oraz degustacje whisky.

Czytaj więcej

Francuzi kupili Glenturret

Szkocka destylarnia whisky, Glenturret, została przejęta przez francuskiego producenta win, firmę Art & Terroir, która z whisky nie miała dotąd doświadczeń. Glenturret to „dom” blandu The Famous Grouse, który nadal pozostanie w portfolio Edrington. Wcześniej właściciel Macallana i Highland Park odsprzedał znaną markę Cutty Sark. Kupującymi również byli Francuzi, tym razem jednak z długim stażem w branży whisky – grupa La Martiniquaise-Bardinet, właściciel m.in. destylarni Glen Moray w Speyside. Nie podano za jaką kwotę Edrington sprzedało Glenturret, destylarnię, która została założona w 1775 roku. Umowa przewiduje, że pracownicy i menadżerowie destylarni pozostaną na swoich stanowiskach.

1 rok = 1000 dolarów

Macallan postanawia bić rekordy w kategorii „najdroższe whisky świata”. Przed Bożym Narodzeniem wypuszczono edycję Macallan 52YO w cenie ok. 50 tys. USD, czyli jeden dodatkowy rok ponad wymagane dla whisky minimum w beczce, to tysiąc dolarów. Wypuszczono 250 butelek. Whisky leżakowała w pierwszy raz napełnionych beczkach po sherry, co dało jej bardzo ciemną barwę oraz aromat czekolady i suszonych owoców. Moc alkoholu wynosi 48%.

Skrzynia pełna skarbów

100 tys. funtów kosztuje skrzynia pełna skarbów z destylarni Glenfarclas – wszystkie roczniki od 1954 do 2003, czyli The Glenfarclas Family Cask Trunk. Skrzynia przedstawia się imponująco, można ją rozłożyć jak mały barek, można z nią podróżować, można ja potraktować jako lokatę kapitału, albo podzielić się zawartością z przyjaciółmi. Żaden inny producent whisky nie może się pochwalić taką kolekcją butelek rocznikowanych. Z Glenfarclas mogą natomiast wziąć wzór producenci armaniaku i zamówić podobne skrzynie retro na butelki vintage.

Czytaj więcej

Dwie nowe edycje Tamdhu

Rynek travel retail wzbogacił się o dwie nowe butelki whisky z destylarni Tamdhu. Ámbar, to singla malt leżakowana 14 lat w beczkach po sherry. Również z beczek po sherry oloroso jest whisky Tamdhu Gran Reserva, w tym wypadku jednak nie podano wieku destylatu, producent chwali się jedynie selekcją najlepszych, pierwszy raz napełnionych, beczek po sherry.

Książęcy 1988 Royal Lochnagar

Prince Charles’ 1988 Royal Lochnagar to trzydziestoletnia whisky z beczek z amerykańskiego dębu, wypuszczona w liczbie tylko 206 indywidualnie numerowanych butelek. Niemal wszystkie, bo 184 butelki, trafią do oferty internetowej The Whisky Exchange. To jak dotąd najstarsza whisky jaka została zabutelkowana przez Royal Lochnagar Distillery. Książę Karol próbował jej podczas wizyty w destylarni w październiku tego roku. Dwadzieścia butelek trafi do jego fundacji. Cena butelki, to 1470 funtów.

Degustacja whisky Bruichladdich

19 grudnia Coctail Bar Max & Dom Whisky zaprasza na degustację whisky z Bruichladdich Distillery, którą poprowadzi Mateusz Zabiegaj – brand ambassador marki. Do degustacji będą: Bruichladdich Classic Laddie, Bruichladdich Islay Barley 2010, Port Charlotte 10YO, Port Charlotte Islay Barley 2011, Octomore 8.1. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: kontakt@domwhisky.pl. Miejsce: Coctail Bar Max & Dom Whisky, ul. Nowy Świat 32, Warszawa. Godz. 18.00. Bilet: 50 zł.

Gold Ben

szkocki blend, zestawiony z trzyletnich destylatów Loch Lomond dla AWW, mieszanka beczek z amerykańskiego i europejskiego dębu. W aromacie: zioła, świeże drewno, wanilia. Smak lekko pikantny – pieprz, imbir, cynamon, nadal bardzo dużo drewna i masło orzechowe. Finisz to ziele angielskie i cynamon. Moc – 40%.

Degustacja whisky i cygar

13 grudnia Whisky & Cognac Club zaprasza na degustację nowości whisky w ofercie M&P Alkohole i Wina Świata. Podczas ostatniej w tym roku degustacji w Whisky&Cognac Club zaprezentowane będą m.in.: Nikka Days (Japonia), Irishman Founders Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia), najnowszy Kilkerran 8YO Cask Strength (Szkocja) oraz Springbank Local Barley 9YO. Będą też dwie niespodzianki.

Czytaj więcej

Degustacja Gordon & Macphail Discovery

12 grudnia będzie miała miejsce degustacja whisky Gordon & Macphail z serii Discovery, która przedstawia trunki podzielone na trzy kategorie: bourbon – destylaty leżakowane wyłącznie w beczkach po amerykańskim bourbonie, sherry – dojrzewające w beczkach po hiszpańskim sherry, smoky – whisky odznaczające się dymnym i torfowym charakterem. Podczas degustacji uczestnicy będą mogli poznać tajniki serii Discovery i różnice w smaku pomiędzy degustowanymi butelkami. Zaprezentowane zostaną: Balblair 12YO / G&M / Discovery / 43%, Miltonduff 10YO/ G&M / Discovery / 43%, Bunnahabhain 11 Years Old / G&M / Discovery / 43%, Ledaig 12 Years Old / G&M / Discovery / 43%, Caol Ila 13 Years Old / G&M / Discovery / 43%. Tuż po degustacji będzie możliwy zakup próbowanych whisky w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Miejsce: Wine Bureau Polska, Stawki 8, lok U8, Warszawa. Godz. 19-21.00. Bilet: 50 zł.

William Grigor & Son

W 1846 roku William Grigor otworzył w Inverness sklep kolonialny. Wkrótce firma zaczęła zestawiać własne whisky, przedstawiając się jako: „Scotch Whisky Merchants, Blenders, Exporters, Agents, Wine Merchants and Bonded Warehouse Proprietors”. Wkrótce przejęła też kilku innych blenderów, takich jak: Ross & Cameron Merchant and Blenders (na rynku od 1800 roku), The Inverness Bonding Co Ltd (od 1921 roku), Alex MacKenzie & Co Whisky Merchants (od 1820 roku), William Davidson & Co (od 1856 roku). W 1950 roku przejęli destylarnię Bowmore na Islay. Niestety, w 1963 roku firma zbankrutowała. Produkowali blendy Rob Roy i Glendrostan. Reklamowali się hasłem „Grigor for Vigor”.

Macallan za 1,2 mln funtów

Butelka sześćdziesięcioletniej whisky The Macallan została sprzedana przez dom aukcyjny Chrisitie’s za absolutnie rekordową kwotę 1,2 mln funtów (ponad 1,5 mln USD). To podwójnie wyjątkowa whisky, nie tylko bardzo stara (rozlana do butelek w 1986 roku jako sześćdziesięciolatka, więc obecnie ma już ponad 90 lat), ale też jedyna ręcznie malowana przez irlandzkiego artystę Michaela Dillona. Macallan napełnił w 1986 roku 40 takich butelek, ale tylko jedna była malowana ręcznie. Obrazek przedstawia stary dom rodziny Macallan. Komentatorzy zwracają jednocześnie uwagę, że w 2007 roku butelka sześćdziesięcioletniego Macallana została sprzedana za 75 tys. dolarów. Wprawdzie flasza nie była ręcznie malowana, ale… olejne prace Dillona wciąż można kupić za kilkanaście tysięcy dolarów, więc nie za sztukę zapłacił kolekcjoner.

Francuzi kupują Cutty Sark

Grupa La Martiniquaise kupiła od Edrington blendowaną whisky Cutty Sark. Fracuzi są m.in. właścicielami destylarni Glen Moray w Speyside oraz szkockich blendów: Label 5 i Sir Edward’s, a także m.in.: brandy Bardinet, wódki Poliakov, rumów Negrita czy Saint James. Cutty Sark to whisky numer jeden w: Hiszpanii, Portugalii i Grecji. Blend powstał w 1923 roku. Edrington było właścicielem tej marki od 2010 roku.

Anderson & Shaw Ltd

W XIX wieku znany blender whisky z Glasgow. Firma Anderson & Shaw powstała w 1869 roku, założyli ją panowie Alexander Dewar Anderson i Gavin Shaw. Wielki sukces odniosła w 1884 roku ich blendowana whisky The Challenge Old Highland, zdobywając jedyny złoty medal dla whisky na targach London International Exhibition. Zestawiana była z whisky w wieku 5-10 lat, leżakujących w dużym stopniu w beczkach po sherry. Nie tylko dostała medal, ale też sporo o niej pisano, w rezultacie czego stała się produktem eksportowym.

Czytaj więcej

William Sanderson

Jeden z pionierów szkockiej blendowanej whisky. Według oficjalnego dokumentu, wydanego w 1901 roku przez księcia Kornwalii i York, Jerzego Alberta (od 1910 roku króla Anglii, znanego jako Jerzy V), założona w 1846 roku firma Robertson, Sanderson & Co., jako pierwsza w Zjednoczonym Królestwie oficjalnie przedstawiła blendowaną whisky („The government first sanctioned blending in bond, this firm was the first in the Kingdom to take adventage of it”).

Czytaj więcej

Whisky MacNair’s powraca

Billy Walker wraz z destylarnią GlenAllachie odkupił od Pernod Ricard prawa do marek blendowanych whisky MacNair’s i White Heather. Niegdyś popularna, dziś niemal zapomniana, whisky MacNair’s powraca na rynek w wersji mocno torfowej blended malt jako MacNair’s Lum Reek. Składają się na nią whisky z Islay, z destylarni Diageo, a także whisky z GlenAllachie, z beczek z dziewiczego dębu oraz po: bourbonie, sherry oloroso i czerwonym winie. Oferowane są wersje: NAS, 12YO i 21YO. Poza intensywnym torfem w aromacie odnajdziemy dużo słodu i owoców z sadu. Whisky butelkowane są z mocą 46%. W Polsce będą dostępne w ofercie M&P.

Czytaj więcej