Johnnie Walker na rok Tygrysa

1 lutego zadebiutuje nowa specjalna edycja whisky Johnnie Walker Blue Label na powitanie Nowego Roku Chińskiego to rok Tygrysa. W butelce są whisky z większości destylarni należących do Diageo, w tym pewne ilości whisky z zamkniętych destylarni. Projekt butelki i opakowania zaprojektował chiński artysta, Shan Jiang. Równolegle ukazują się też limitowane edycje whisky John Walker & Sons King George V i John Walker & Sons XR 21, również w butelkach zaprojektowanych przez Shan Jianga.

Auchentoshan 1992 25YO Signatory

Butelkowanie 2017, beczka po bourbonie, 184 butelki o mocy beczki 47,9%. Zapach bardzo rześki – gruszki, jabłka, morele – ciepły sad. W sutach mieszanka słodkich jabłek i słodkiej gruszki williams z gorzkimi jabłkami i cierpkimi gruszkami, nie mniej świetnie oddaje smak owoców sadu. Finisz oleisty, tłusty i konsekwentnie owocowy, rześki, jabłka, gruszki i nic więcej tej whisky nie potrzeba, by być doskonałą.

Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Pittyvaich

Czwarta i ostatnia odsłona w serii, która od 2017 roku prezentowała zamknięte destylarnie. Wcześniejsze edycje to: Brora, Port Ellen i Glenury Royal. Destylarnia Pittyvaich działała w regionie Speyside zaledwie przez 18 lat, w latach 1974-1993. Kupaż uzupełniają whisky z destylarni: Port Dundas, Carsebridge, Mannochmore, Auchroisk, Cragganmore, Strathmill i Royal Lochnagar. Moc – 43,8%. Zapach elegancki – słodkie śliwki, gruszki williams, morele, brzoskwinie, mirabelki, rodzynki, nuty sody, wanilia, budyń waniliowy, crème brûlée, wisienki koktajlowe. W smaku bardzo słodka – budyń waniliowy, mleczna czekolada z rodzynkami, soczyste nektarynki, lekko sól i dym. Finisz złożony – jest marcepan i migdały, są jabłka, dużo dymu, chleb sodowy, śliwki, kakao.

Ardbeg długo fermentowany

Ukazała się edycja Ardbeg 13YO Fermutation, w Polsce w sprzedaży od 1 lutego. Wyjątkowość tej edycji polega na tym, że słodowany jęczmień był fermentowany aż trzy tygodnie, zanim trafił do alembików. To najdłuższa fermentacja w historii whisky Ardbeg, a jej czas powinien znaleźć odzwierciedlenie w większej odczuwalności estrów, czyli whisky powinna być cięższa, bardziej oleista, owocowa. Był to przypadkowy eksperyment, związany z awarią ogrzewania sześciu fermentatorów w 2007 roku. Kadzie fermentacyjne została wówczas otwarte, a zacier miał długi kontakt z powietrzem wyspy. Dla porównania – typowa fermentacja w destylarni Ardbeg to zaledwie 72 godziny.

Wieczór z Port Charlotte

Dom Whisky zaprasza 27 stycznia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Zabiegaj – Brand Ambassador marki Port Charlotte. Do spróbowania będą: Port Charlotte New Make Spirit, Port Charlotte 10YO, Port Charlotte Islay Barley 2011, Port Charlotte Islay Barley 2012 oraz Port Charlotte Islay Barley 2013. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 290 zł/os. W cenie są: butelka Port Charlotte Islay Barley 2013 i 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 25 stycznia. Zapisać można się pod tym linkiem.

Royal Salute

Jedna z najbardziej luksusowych marek blendowanych szkockich whisky, od początku pomyślana jako produkt super premium, z czasem także wzbogacony o liczne edycje kolekcjonerskie. Należąca do Pernod Ricard, firmowana przez Chivas Brothers, whisky po raz pierwszy została wypuszczona 2 czerwca 1953 roku, w dniu koronacji królowej Elżbiety II. Nazwa nawiązuje do salwy – dwudziestu jeden strzałów gwardzistów królewskich, stąd też najmłodsza whisky w kupażu ma 21 lat. Royal Salute 21YO The Signature Blend zamknięta jest w porcelanową karafkę (jest jej wiele wersji kolorystycznych), pierwotna wersja opatrzona była portretem czternastowiecznego króla Szkocji Roberta Bruce i mottem po gaelicku: treibhireas bunaiteachd bho 1801, co znaczy: wierność, stabilność od 1801 roku. Oryginalny blend z 1953 roku wciąż jest obecny na rynku, ale było też bardzo wiele specjalnych edycji, m.in. Royal Salute złożona w whisky z nieczynnych destylarni, wyłącznie z whisky słodowych, z wyselekcjonowanych tak lub inaczej beczek, finiszowana w beczkach np. po pedro ximenez oraz starsze edycje niż 21 lat, m.in.: 40YO w kryształowej karafce, 50YO z okazji pięćdziesięciolecia panowania Elżbiety II, były też edycje starsze niż pięćdziesięcioletnia. Klasyczna Royal Salute 21YO The Signature Blendto whisky o słodkich owocowych aromatach – gruszek, moreli, pomarańczy, do tego nuty kwiatowe. W ustach jest i słodycz, i cierpkość, i dymność. Dużo bakalii, nuty sherry, skóra, tytoń.

Czytaj więcej

Sir Alexander Walker

Najsłynniejsza blendowana whisky świata swoją markę nosi na cześć Johna (Johnnie) Walkera (1805-1857), szkockiego drobnego handlarza alkoholem z Kilmarnock. Jak wielu marszandów tamtych czasów Johnnie Walker miał własne składy whisky i własną mieszankę, zwaną wśród lokalnych klientów Walker’s Kilmarnock Whisky. Co ciekawe, sam był abstynentem. Radził sobie ze zmiennym szczęściem, w 1852 roku większość jego majątku zniszczyła powódź, jednak podźwignął się, a w 1857 roku wciągnął do rodzinnych interesów syna, Alexandra, który z lokalnego trunku zrobił globalna markę, znaną na wszystkich kontynentach. Sir Alexander Walker w 1867 roku zarejestrował markę Old Highland Whisky, której cechą charakterystyczną była czarno-złota etykieta o charakterystycznym pochyłym układzie typograficznym, w tym czasie zaczął używać znanej do dziś kantowej butelki o kwadratowej podstawie. Alexander wcześniej praktykował w Glasgow jako specjalista od mieszania herbat, doświadczenia sensoryczne okazały się bardzo pomocne przy zestawianiu nowych smaków whisky. Mieszał ze sobą beczki z regionów: Campbeltown, Islay i Speyside oraz whisky zbożowe z Highland. Zamiast koncentrować się na lokalnym rynku, zajął się najpierw kontraktami w Londynie, a potem promocją i eksportem whisky. Kiedy zmarł w 1889 roku miał już tytuł szlachecki i był uważany za jednego z magnatów whisky, a rodzinny biznes przekazał synom – George Paterson Walker był odpowiedzialny za biuro handlowe w Londynie, a Alexander Walker II za produkcję i kupażowanie. W 1893 roku rodzina Walkerów przejęła destylarnię whisky single malt Cardhu, w kolejnych latach destylarnie: Coleburn, Clynelish i Mortlach oraz jako współudziałowiec (wraz z firmami John Dewar & Sons i James Buchanan & Co.) destylarnie: Dailuaine, Talisker i Imperial. Oficjalnie marka Johnnie Walker została zarejestrowana dopiero w 1909 roku. Na rynki trafiły edycje: Johnnie Walker White Label, Red Label, Black Label, a potem kolejne. Imperium Walkerów w 1925 roku weszło w skład konglomeratu Distillers Company Limited (DCL), obecnie Diageo.

Czytaj więcej

Nowości z Highland Park

SingleMalt.pl zaprasza 25 stycznia o godz. 19.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Tomasz Włodarczyk, Brand Ambassador Highland Park w Polsce. Do spróbowania będą: Highland Park 10yo, Highland Park 12yo, Highland Park 15yo, Highland Park Cask Strength Batch 2 oraz Highland Park 13yo (edycja wyłącznie na Polskę; single cask o mocy 66,5%). Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 149 zł/os. W cenie są: butelka Highland Park 10yo i 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisać można się pod tym linkiem.

William Peel

Marka szkockiej whisky, która najbardziej popularna jest we Francji. Jej właścicielem jest francuska grupa Marie Brizard Wine & Spirits. Od początku powstała z myślą o rynku francuskim, stworzył ją w 1964 roku Bernard Magrez, marszant z Bordeaux. Magrez stworzył firmę William Pitters International, która skupowała szkockie whisky. Oryginalna receptura William Peel to mieszanka 18 whisky słodowych ze Speyside i Highland z whisky zbożową z Lowland. Początkowo Magrez butelkował też szkockie single malts pod marką The Glen Peel. W 2005 roku jego aktywa przejęła Marie Brizard. W podstawowej wersji William Peel Blended Scotch jest to whisky lekka, słodka, wyraźnie słodowa, z subtelnymi akcentami wanilii, ciasteczek maślanych, owocowością jabłek i gruszek. W ostatnich latach marka poszerzyła się o wersje Double Maturation Blended Scotch (finszowana w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie) oraz Distillery Selection, która jest whisky typu single grain. Są też trzy smakowe wersje likierowe o mocy 35%: William Peel Spicy Shot (jabłka i ostre przyprawy), William Peel Sweet Honey (z miodem) i William Peel Delicious Coffee (kawa i wanilia).

Czytaj więcej

Wizyta w Ardnahoe Distillery

Pięknie położona na północy Islay, na niewielkim wzniesieniu, z widokiem na Wyspę Jura, niedaleko jeziora, od którego destylarnia wzięła nazwę, i który jest jej źródłem wody. Destylarnia Ardnahoe, aktualnie dziewiąty producent whisky na Islay, to inwestycja rodziny Laing. Stewart Laing wraz z synami Andrew i Scottem, założyli w 2013 roku firmę butelkującą whisky Hunter Laing & Co. Ltd. Rodzina Laing jest w whisky-biznesie od lat 40. XX wieku, znana także jako Douglas Laing. Mają wielkie zasoby beczek z whisky z różnych destylarni, a sporo nowszych butelkowań można spróbować za nieduże kwoty w barze destylarni.

Czytaj więcej

Chivas w chmurach

Lokal Olivia Star zaprasza 21 stycznia o godzinie 19 na degustację whisky Chivas Regal połączoną z poczęstunkiem. Do spróbowania będą: Chivas Regal 13yo, Chivas Regal XV, Chivas Regal Mizunara oraz Chivas Regal 18yo. Degustacja odbędzie się na 32. piętrze Olivia Star w Gdańsku na alei Grunwaldzkiej. Liczba miejsc ograniczona. Cena wynosi 250 zł/os. i zawiera cztery porcje degustacyjne, poczęstunek i welcome drink. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

John Haig

Jeden z ojców nowoczesnej produkcji whisky pochodził z najstarszego (udokumentowanego) rodu gorzelników w Szkocji. Haigowie pochodzili z Borders, gdzie znani byli już w XIII wieku, jednak pierwszym znanym właścicielem destylarni był żyjący w latach 1600-1664 Robert Haig. W XVIII wieku połączyły się rodziny Haig i Stein (później Robert Stein jako pierwszy w Szkocji uruchomił kolumnę do produkcji whisky w 1828 roku, a więc przed bardziej znanym Irlandczykiem, Aenasem Coffeyem). W XVIII wieku Haigowie mieli dwie destylarnie whisky – w Kennetpans oraz dużo większą, być może największą w tamtych czasach, w Kilbagie. John Haig (1802-1878) miał zatem gdzie pobierać nauki w sztuce destylacji. Był innowatorem, zwolennikiem lżejszej whisky mieszanej. W 1824 roku zbudował w Fife wielką destylarnię whisky zbożowej Cameronbridge, która działa do dzisiaj. Zainstalował w niej system kolumn opracowany przez kuzyna, Roberta Steina. Stworzył markę mieszanej whisky Haig, a jego synowie marki Dimple i Pinch (na rynek USA – odpowiednik Dimple), a także firmę John Haig & Co. Przyczynił się do powstania trustu gorzelniczego Distillers Company Ltd. (DCL), którego kontynuacją dzisiaj jest Diageo. Whisky blendowana Haig wciąż jest produkowana, podobnie jak Dimple, jest też whisky zbożowa Haig Club. Ciekawostka jest, że ciotka Johna Haiga, Margareth, wyszła za mąż za Johna Jamesona, który w 1805 roku założył w Dublinie destylarnię Jameson, instalując w niej m.in. kolumny Roberta Steina, a wuj Robert również przeprowadził się do Dublina i wybudował tam destylarnię Dadderbank.

Czytaj więcej

Bell’s

Marka powstała w 1851 roku, stworzył ja Arthur Bell, którego rodzina prowadziła własną destylarnię od 1798 roku. Początkowo była to mieszanka kilku whisky single malt, potem zaczęto dodawać whisky zbożowej. Sprzedawana była pod prostą nazwą Extra Special, dopiero w 1904 roku zmieniono nazwę na Bell’s. Największe sukcesy przyszły już po śmierci Artura, pod zarządem jego synów, w latach 30. XX wieku, kiedy Bell’s stała się marką eksportową, trafiając m.in. na rynek amerykański. Sukces pozwolił na zakup destylarni – w 1933 roku Blair Athol i w 1936 roku Inchgower. W latach 70. i 80. XX wieku była to najlepiej sprzedawana marka whisky na rynku brytyjskim. Obecnie wersja Bell’s Original to mieszanka ok. 40 różnych whisky słodowych i zbożowych. Jej serce to wciąż malt z Blair Athol, duży udział mają też destylaty z: Dufftown, Inchgower, Glenkinchie i Caol Ila, a w okresie największych sukcesów, czyli w latach 70. i 80. ważnym składnikiem były też whisky z destylarni Pittyvaich. To whisky lekka, o słodkawym aromacie owoców, kwiatów, w smaku sporo wanilii, orzechy laskowe, nieco przypraw korzennych i wyczuwalny torf. Na butelkach jest portret i podpis Arthura Bella, a także hasło Afore ye go, będące sloganem marki od 1925 roku. Edycja Bell’s Original zastąpiła w 2008 roku wcześniejszą, znaną od 1994 roku, whisky Bell’s 8YO. Obecnie jest też w sprzedaży Bell’s Spiced – napój spirytusowy na bazie whisky o mocy 35%, z dodatkiem cynamonu i innych przypraw korzennych. Wartość kolekcjonerską mają edycje bożonarodzeniowe whisky Bell’s, wypuszczane od 1988 roku w ceramicznych flaszach o kształcie dzwoneczka. Właścicielem marki jest Diageo.

Czytaj więcej

Nowe szaty Bell’s

Diageo zmieniło butelkę swojej blendowanej whisky Bell’s, przeznaczając jednocześnie milion funtów na promocję marki. Na nowej butelce jest podobizna i podpis twórcy blendu, Arthura Bella. W 2020 roku wielkość sprzedaży tej whisky wzrosła o 10,8% do 2,1 mln dziewięciolitrowych skrzynek. Większość tego trafia na rynek brytyjski.

Sir James Stevenson

Baron James Stevenson (1827-1926), pochodził z tak biednej rodziny, że rodziców nie stać było na opłacenie jego nauki. Mając piętnaście lat zaczął pracować u Johnnie Walkera, gdzie z biegiem lat w 1912 roku doszedł do stanowiska dyrektora zarządzającego. Podobno to on stworzył wykorzystywane do dzisiaj hasło reklamowe marki – Born in 1820 – still going strong. Tytuł szlachecki uzyskał – inaczej niż inni potentaci whisky – nie za zasługi biznesowe, lecz za służbę Koronie, w latach pierwszej wojny światowej pracował w Ministerstwie Uzbrojenia (ministerstwo istniało tylko przez pięć lat, po wojnie je zlikwidowano). Potem był sekretarzem stanu i bliskim współpracownikiem Winstona Churchilla. Ciekawostką jest, że napisał i wydał pod pseudonimem dwie powieści.

Wstęp do świata whisky

SingleMalt.pl zaprasza 19 stycznia o godz. 19.00 na udział w degustacji whisky połączonej ze szkoleniem. Do spróbowania będą: VALT – szkocka wódka single malt, Glenmorangie 10YO, Balvenie 12YO, Aberlour A’bunadh Cask Strength, Benromach 10YO oraz Ardbeg 5YO. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie w Warszawie, w Fort Whisky shop na ulicy Ryżowej. Koszt degustacji wynosi 180 zł/os. W cenie są: szkolenie, kieliszek degustacyjny i 6 sampli degustacyjnych. Zapisać można się pod tym linkiem.

Ledaig 22YO Pedro Ximenez 1999

Zapach ciasta z orzechami włoskimi, słodkiej masy orzechowej, makowca z rodzynkami, wędzonych śliwek, wędzonego drewna drzew owocowych, solanki. Smak słodki, wręcz syropowy, dużo fig, rodzynek, orzechów, śliwek, suszonej moreli, miodu. Bardzo słodki, miodowy finisz, miód z suchymi orzechami włoskimi, nuta szyszek sosnowych w miodzie, wędzone śliwki, sól. Moc – 55,6%. W ofercie M&P.

Kilchoman – degustacja

Zapraszamy 24 stycznia o 19.30 na degustację czterech whisky z destylarni Kilchoman, wśród nich nasz prywatna selekcja, beczka po winie sauternes.
Do spróbowania będą wyłącznie wypusty dedykowane na polski rynek:
Kilchoman M&P Collaborative Vatting Machir Bay
Kilchoman 10YO Cask 320/2010 M&P
Kilchoman Sauternes Poland Small Batch
Kilchoman Sauternes Single Cask selected by Łukasz Gołębiewski
Degustacja odbywa się w Salonie M&P Strzelecka lub online przez komunikator Zoom (cztery sample po 20 ml). Koszt udziału w degustacji – 80 zł (90 zł w przypadku wysyłki sampli przez Pocztex). Liczba miejsc limitowana. Zapisy: biuro@spirits.com.pl.