Gordon & MacPhail butelkuje The Glenlivet 70YO

Niezależny bottler Gordon & MacPhail wypuszcza limitowaną edycję single malt The Glenlivet (40 karafek), która była destylowana w 1943 roku. Tego samego dnia, kiedy odbyła się destylacja (14 stycznia 1943), premier Winston Churchill spotkał się z prezydentem Franklinem D. Rooseveltem, generałem Charlesem de Gaulleem i generałem Dwightem D. Eisenhowerem w Afryce Północnej, aby omówić strategię wojny w Europie. Leżakowała w beczce first-fill sherry hogshead przez 70 lat. Jak rekomenduje producent, Private Collection Glenlivet 1943 zawiera nuty ciemnej czekolady, pomarańczy, dębiny, melasy, lukrecji, spopielonego ogniska z „niewiarygodnie długim finiszem”. Cena 30 tys. funtów.

Kilchoman z beczek po winie

Ukazała się limitowana edycja whisky Kilchoman Red Wine Cask Matured. Wypuszczono 7000 butelek. Whisky była destylowana w 2012 roku i przez cały czas leżakowała w beczkach po portugalskim winie z Doliny Douro. Butelkowana z mocą 50%, słód był suszony z udziałem torfu. – To zupełnie inna whisky od wszystkiego, co dotąd robiliśmy – mówi Anthony Wills, założyciel destylarni Kilchoman. – Wpływ beczki po czerwonym winie jest bardzo wyraźny, dał trunkowi aromaty pieczonych owoców, które łączą się z typowymi dla naszych whisky nutami dymu, torfu i cytrusów.

Czytaj więcej

Diageo reaktywuje Port Ellen i Brora

9 października świat obiegła sensacyjna informacja, Diageo ponownie otworzy dwie zamknięte destylarnie whisky – Port Ellen i Brora. Obydwie należą do najbardziej poszukiwanych i najwyżej wycenianych whisky. Obie zamknięte w 1983 roku, w okresie kryzysu na rynku whisky, docenione dopiero wiele lat później, gdy zaczęły pojawiać się kolejne butelkowania ze starych beczek. Port Ellen znajduje się na wyspie Islay, Brora w regionie Highland, sąsiaduje z destylarnią Clynelish – jej dawne budynki służą jako centrum dla odwiedzających Clynelish. Natomiast część budynków dawnej Port Ellen pracuje jako słodownia.

Czytaj więcej

Na zimowe wieczory Glenfiddich Winter Storm

Nowa Glenfiddich, to whisky finiszowana w beczce francuskiej, w której wcześniej leżakowało wino lodowe z wininicy Peller Estate w Niagara. Winogrona zbierane są w nocy, gdy temperatura spadnie do minus 10°C. Beczki trafiły do Dufftown, gdzie spoczął trunek z destylarni Glenfiddich. Zostały napełnione na 21 lat złocistym destylatem, a potem umieszczone w ceramicznych wysmukłych butelkach, zapakowanych w wytłoczonym „płatkami śniegu” pudełku. Dostępna w ograniczonych partiach od 1 października, a potem od 1 marca 2018 roku.

Single malty pod szyldem Ballantine’s

Pernod Ricard wypuszcza nową serię single maltów, wszystkie w wieku piętnastu lat, butelkowane z mocą 50% pod znakiem Ballantine’s. Na początek pojawią się: Glenburgie, Miltonduff i Glentauchers Jak rekomenduje producent, Glenburgie to nuty mocno owocowe ze słodyczą miodu, o aromacie czerwonych jabłek, gruszek, Miltonduff jest kwiatowa i lekko cynamonowa z nutami lukrecji, Glentauchers ma zapach kwiatów wrzosu, a smak jagód oraz słodycz jęczmienia. Edycja Ballantine’s Single Malt na razie dostępna jest w sprzedaży wolnocłowej.

Old Pulteney przedstawia whisky 25YO i 33YO

Oba destylaty starzono w beczkach po bourbonie, a potem finiszowano w beczkach po sherry oloroso. Jak rekomenduje producent, 25 latka zawiera nuty gorzkiej czekolady, wanilii, toffi, świeżych cytryn i kokosa, z ostrym finiszem. Moc 46%. Cena ok. 300 zł. Old Pulteney 1983 Vintage to: solony karmel, suszone owoce, miód, pikantna wanilia na podniebieniu, o długim kremowym wykończeniu. Moc 46%. Cena ok. 500 zł. Dystrybutorem whisky Old Pulteney jest Pinot, można ich było przepremierowo spróbować podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze.

Degustacja klejnotów Duncan Taylor

Fergus Simpson, ambasador whisky Duncan Taylor, przysłał mi do spróbowania zestaw pięciu unikatowych próbek – whisky rzadkich, drogich, jak sam je nazwał „klejnotów w ich kolekcji”.
Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly, gdzie mają też własną małą gorzelnię, magazyny i linie do butelkowania. Przez lata działalności zabutelkowali ponad 100 różnych whisky – rzadkich single malts, ale też blendów i blended malts. Perłą w koronie jest seria Rarest Collection, to butelkowana w eleganckie karafki, niezwykle drogie i rzadkie whisky jak np. Macallan z 1969 roku czy whisky z nieistniejących już destylarni: Kinclaith, Banff czy Glenugie. Seria Octaves to niezwykłe whisky, które przed zabutelkowaniem trafiają na co najmniej 90 dni do bardzo małych 60 l beczek, zwanych oktawami, co przyspiesza proces dojrzewania. Seria Dimensions, to kolekcja single malt i single grain whiskey, butelkowanych z mocą beczki lub z mocą 46%. W serii Single Range ukazują się drogie i poszukiwane destylaty, co najmniej 30-letnie whisky z nieczynnych już destylarni. Seria Tantalus to whisky co najmniej 40-letnie, finiszowane w beczkach po sherry lub porto.

Czytaj więcej

Glen Scotia osiemnastoletnia

Nowa single malt Glen Scotia 18YO leżakowała 17 lat w beczkach po bourbonie, by ostatni rok spędzić w beczkach po sherry oloroso. Jak rekomenduje producent, ucieleśnia kluczowe aromaty z Campbeltown – nuty dębu, wanilii, bryzy morskiej i owoców. W smaku: wanilia, morele, ananas, rodzynki. Finisz długi, wytrawny, delikatnie rozgrzewający przyprawami. Nie filtrowana na zimno, nie barwiona karmelem, butelkowana z mocą 46%. W Polsce będzie dostępna w sklepach M&P.

Trzy nowe edycje Blender’s Batch od Johnnie Walkera

W serii ukazały się: Johnnie Walker Blenders’ Batch Rum Cask Finish, Johnnie Walker Blenders’ Batch Wine Cask Blend i Johnnie Walker Blenders’ Batch Espresso Roast. Pierwszy jest blendem złożonym z dziesięcioletnich whisky ze Speyside i Lowlands. Finiszowany w beczkach po karaibskim rumie. Moc 40,8%. Drugi to mieszanka co najmniej dzięsięcioletnich destylatów z destylarni Cameronbridge i Clynelish. Moc 40%. Trzeci, jak rekomenduje producent, jest gładki, bogaty z nutami kawy i ciemnej czekolady, a wykorzystano tu jęczmień prażony „mocniej niż kiedykolwiek wcześniej”. Moc 43,2%. Johnnie Walker Blenders’ Batch Wine Cask Blend pojawi się na rynku w wybranych krajach we wrześniu, dwa pozostałe będą dostępne od października na całym świecie.

Kolekcja Duncan Taylor

Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly, gdzie mają też własną małą destylarnię, magazyny i linie do butelkowania. Przez lata działalności zabutelkowali ponad 100 różnych whisky – rzadkich single malts, ale też blendów i blended malts. Perłą w koronie jest seria Rarest Collection, to butelkowana w eleganckie karafki, niezwykle drogie i rzadkie whisky jak np. Macallan z 1969 roku czy whisky z nieistniejących już destylarni: Kinclaith, Banff czy Glenugie. Seria Octaves to niezwykłe whisky, które przed zabutelkowaniem trafiają na co najmniej 90 dni do bardzo małych 60 l beczek, zwanych oktawami, co przyspiesza proces dojrzewania. Seria Dimensions, to kolekcja single malt i single grain whiskey, butelkowanych z mocą beczki lub z mocą 46%. W serii Single Range ukazują się drogie i poszukiwane destylaty, co najmniej 30-letnie whisky z nieczynnych już destylarni. Seria Tantalus to whisky co najmniej 40-letnie, finiszowane w beczkach po sherry lub porto. W 2001 roku włączono do oferty szacowną serię whisky blendowanych Black Bull, znaną od 1933 roku. Tańsza oferta to blended malt Whisky Galore – wersja 5-, 7- i 10-letnia, której nazwa nawiązuje do tytułu powieści Comptona MacKenzie, poświęconej zatonięciu w 1941 roku statku S.S. Politician, którego ładownia wypełniona była tysiącami butelek z whisky. Dymne nuty pokazuje 10-letnia whisky Auld Reekie. Firma ma też swoje blendy jak np.: The Big Smoke, Smokin, Scottish Glory czy Loch Ness. W ofercie jest też gin Indian Summer oraz kolekcja rumów.

Czytaj więcej

Inchmoan

marka dymnych whisky z destylarni Loch Lomond. W zamierzeniu ma odzwierciedlać dawny styl whisky z regionu Highland, dużo bardziej dymny niż obecnie. Nazwa nawiązuje do wyspy na jeziorze Loch Lomond, podobnie jak nazwa innej linii whisky – Inchmurrin, a po gaelicku Inch-moan znaczy tyle, co torfowa wyspa. Po raz pierwszy Loch Lomond zabutelkował whisky Inchmoan w 2005 roku, zawsze jednak były to okazjonalne wypusty. W 2017 roku pojawiły się pod marką Inchmoan dwie whisky – Inchmoan 12YO oraz dwudziestopięcioletnia Inchmoan Vintage 1992. Leżakowały w beczkach po bourbonie (pierwszy raz i drugi raz napełnianych). Inchmoan 1992 była destylowana w nietypowym alembiku, zwanym straight neck pot still, który daje wyższą moc alkoholu. W rezultacie uzyskano whisky ciężką, oleistą, dymną, o nutach przyprawowych. W aromacie czuć waniliny beczki po bourbonie, poziomki i maliny, ciasteczka maślane, są nuty medyczne i dymne. W ustach – gorzkie zioła, a do tego słodycz toffi. Finisz nacechowany torfem. Polskim dystrybutorem jest M&P.

Czytaj więcej

Kingsbarns

destylarnia zbudowana w odrestaurowanych budynkach East Newhall Farm w pobliżu miejscowości Kingsbarns w Szkocji, z widokiem na słynne pola golfowe Kingsbarns Championship. Jest to jedyna destylarnia whisky w okolicy St Andrews. Oficjalnie otwarta 30 listopada 2014 roku, w dzień Świętego Andrzeja, a pierwszy spirytus spłynął z alembików w styczniu 2015 roku. Pierwsze butelkowanie whisky planowane jest na połowę 2018 roku. Otwarta jest dla zwiedzających przez cały rok, powstała w dużym stopniu dzięki pomocy szkockiego rządu i uzyskanych dotacji, gdyż inwestycja kosztowała 1,85 mln funtów. Powstająca tu słodowa whisky trafiła do beczek po bourbonie. Inwestorem jest firma rodzinna Wemyss, do której należą takie marki blendów jak: The Spice King, The PeatChimney i The Hive. W 2017 roku wypuszczono butelki Kingsbarns Spirit Drink, czyli new make spirit o mocy 63,5% – w aromacie maślane ciasteczka i jabłka, w ustach także jabłka, a do tego soczyste zielone ziarno.

Czytaj więcej

Hankey Bannister Cup 2017

9 września w Krakowie, podczas Krakow Whisky Festiwal, odbędzie się finał konkursu barmańskiego Hankey Bannister Cup 2017. Weźmie w nim udział ośmiu laureatów pierwszego etapu konkursu, w którym należało stworzyć oryginalną recepturę drinka na bazie Hankey Bannister Original lub Hankey Bannister 12YO, lub Hankey Bannister Heritage min. 3cl inspirowaną „najlepszą chwilą lata”. Koktajle oceniać będzie jury w składzie: przedstawiciel sponsora International Beverage Holdings Limited – Victor Kujawski, publicysta, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae” – Łukasz Gołębiewski, Whisky Bloger Bow-Tie – Tomasz Kozak, kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmańskich SPB- PBA – Bogdan Gałuszka, Menadżer Mercy Brown, Baru Koktajlowego Roku 2017– Szymon Cieśla.

Czytaj więcej

Degustacja whisky Springbank

8 września M&P Alkohole i Wina Świata przeprowadzi degustację pięciu whisky marki Springbank, którą poprowadzi Mariusz Masiak. Dla uczestników degustacji będzie możliwość zdobycia zaproszenia na Cracow Whisky Festiwal. Miejsce: Salon M&P Kraków, ul. Mogilska 86. Bilety w cenie 50 zł do nabycia w krakowskim salonie. Początek godz. 19.00.