Tajemnice dębów

16 listopada odbyła się degustacja online nowych whisky z kolekcji destylarni GlenAllachie. Trzy nowe dwunastoletnie whisky, każda przez 15 miesięcy finiszowana w dziewiczym dębie: hiszpańskim, francuskim oraz amerykańskim, ale nie tym typowym białym Quercus Alba, lecz z odmiany Quercus Muehlenbergii, lepiej znanej jako chinquapin. Każda z tych whisky najpierw leżakowała w beczkach z białego amerykańskiego dębu po bourbonie.

Czytaj więcej

The Glenlivet 12YO Illict Still

limitowana edycja. „nielegalny” Glenlivet odwołuje się do czasów przed 1824 rokiem, kiedy George Smith, twórca marki, zalegalizował swoja działalność. Nie filtrowana na zimno, butelkowana z wyższą mocą, 48%.
Kokos, wiórki kokosowe, czuć dużo alkoholu, balsamico. W smaku tłusta, maślana, kremowa, czarna herbata, wanilia, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki. W finiszu suszone wiśnie, rodzynki, orzechy, śliwki, figi, daktyle, czarne oliwki, sadza.

Kilchoman Club Release 2020

Co roku Kilchoman wypuszcza specjalną edycję dla członków Kilchoman Club, oferowaną w destylarni i przez stronę internetową dla miłośników ich whisky. Każda edycja jest inna, każda pochodzi z rzadkich beczek. Tegoroczna dziewiąta edycja to mariaż czterech beczek sherry hogsheads, wydestylowanych w 2012 roku. Jęczmień pochodzi w 100% z Islay i był słodowany w destylarni, ale co ciekawe – nie był poddany działaniu torfu! Jest to zatem zupełnie inne oblicze destylarni Kilchoman. Zabutelkowany z mocą beczki 56,2%, dostępny w liczbie 1200 butelek. Cena – 83 funty.

Glenmorangie A Midwinter Night’s Dram 2015

edycja limitowana, beczki po bourbonie i sherry oloroso (w 2017 roku wypuszczono kolejną wersję, słodszą, tym razem beczki po bourbonie i sherry oloroso oraz pedro ximenez). Butelkowana z mocą 43%. Zgodnie z tradycja Glenmorangie, co roku przed świętami Bożego Narodzenia pracownicy dostają beczkę słodkiej whisky z beczek po sherry. W aromacie nuta bardzo egzotyczna – ananas, kokos i banan. Smak nieco zbyt przytłoczony wanilinami, maślany, z nutą dymu, grzanki, ogniska. Finisz rozgrzewający, łączy słodycz likierowego wina i przyprawy korzenne, zwłaszcza imbir.

Nowy Glenfiddich w Grand Series Collection

Glenfiddich Gran Cortes XXII to dwudziestodwuletnia whisky, finiszowana w unikatowych beczkach po sherry palo cortado. Zasila ona kolekcję William Grant & Sons Grand Series Collection i dołącza do Glenfiddich Grand Cru 23YO, który był finiszowany we francuskim dębie. Beczki po sherry osobiście wyselekcjonował Brian Kinsman, mistrz kupażowania w Glenfiddich, odwiedzając w tym celu winiarzy hiszpańskich. Whisky jest w pięknym etui, kosztuje 185 funtów i trafiła niemal w całości do Chin i na Tajwan.

Dekonstrukcja Glenfiddich 15YO

9 listopada odbyła się degustacja online, którą prowadził Jakub Magnuszewski, ambasador marki Glenfiddich w Polsce. Organizatorem był Dom Whisky, a tematem spotkania było pokazanie części składowych klasycznej piętnastoletniej single malt Glenfiddich na przykładzie trzech edycji single cask (Glenfiddich 15YO, Bourbon Cask Strength, Glenfiddich 15YO Sherry Cask Strength, Glenfiddich 15YO New Oak Cask Strength) oraz młodszej Glenfiddich 12YO, a także Glenfiddich Project XX, stanowiącej selekcję dwudziestu beczek wybranych przez brand ambasadorów. Charakterystyczny dla Glenfiddich owocowy, jabłkowy aromat najmocniej był obecny w klasycznych edycjach oraz w beczkach po bourbonie i z dziewiczego dębu, natomiast najbardziej zaburzony wpływem beczek po sherry, które wniosły dużo bakalii czy drożdży do aromatu whisky.

Czytaj więcej

Świat whisky Glenfiddich

Dom Whisky zaprasza 18 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Jakub Magnuszewski – ambasador marki. Do spróbowania będą: Glenfiddich Project XX, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich 21YO Reserva Rum Cask Finish, Glenfiddich 23YO Grand Cru oraz dwie niezabutelkowane edycje wyselekcjonowane z destylarni przez Briana Kinsmana: Glenfiddich 19YO Age of Discovery Wine Cask Cask Strength i Glenfiddich 20YO 1st Fill Sherry Cask Strength. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 670 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenfiddich 21YO Reserva Rum Cask Finish oraz 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej, o poj. 20 ml. + kieliszek Dom Whisky.

Wizyta w Speyside

8 listopada Fergus Simpson poprowadził degustacje online Tour of Speyside, poświęconą whisky z tego największego w Szkocji regionu. Tu produkuje się około połowę szkockiej single malt, działa tu ok. 50 destylarni, w tym trzy największe: Glenlivet, Macallan i Glenfiddich. – To region, po którym zwykle oczekujemy lekkich, słodkich, owocowych whisky – mówił Fergus Simpson. Zaprezentowane zostały destylarnie: Miltonduff, Glen Moray i Glen Grant a także Kininvie i Glenfiddich w wersjach tzw. teaspooned malts. Na koniec uczestnicy degustacji mogli spróbować ginu finiszowanego przez sześć miesięcy w beczkach octave po sherry, w które wcześniej wypełnione były whisky Glenfarclas.

Czytaj więcej

Gordon & MacPhail otwiera destylarnię w Speyside

The Cairn, to nazwa nowej destylarni whisky w Speyside, którą wiosną w 2022 roku planuje otworzyć znany niezależny bottler, firma Gordon & MacPhail. Nazwa nawiązuje do lokalizacji, destylarnia jest położona u podnóża wzgórz Cairngorm. Po gaelicku cairn to ustawiony przez człowieka kamienny słup. To druga destylarnia należąca do Gordon & MacPhail, pierwsza to Benromach Distillery.

Dewar’s 8 YO Caribbean Smooth

kupaż ok. 40 różnych whisky z beczek po bourbonie, ośmioletnich i starszych, finiszowany przez pół roku w beczkach po karaibskich rumach. Aromat brzoskwini, moreli, pomarańczy, sody, lekka nuta maślana, sherry, pomarańcze i nuty mineralne, ananas. W smaku mandarynki, pomarańcze, brzoskwinie, morele, miód, zioła, budyń waniliowy, crème brûlée. W finiszu ciasto drożdżowe z pomarańczą, rodzynki, lukrecja, marcepan, mleczna czekolada, delikatnie sól. Moc – 40%.

Malt Whisky Yearbook 2021

Kolejna edycja, prezentująca trendy w branży whisky single malt, a także wszystkie szkockie destylarnie whisky i najważniejsze na świecie. Książka pomalutku się rozrasta, bo destylarni whisky na świecie szybko przybywa. W związku z tym coraz więcej miejsc, gdzie powstaje whisky jest przez redaktora rocznika pomijanych, a czcionka z roku na rok jest coraz mniejsza i niedługo trzeba będzie używać do lektury szkła powiększającego.

Czytaj więcej

Polska premiera Octomore 11

Dom Whisky zaprasza 12 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Zabiegaj – ambasador marki. Do spróbowania będą: Octomore 8.1, Octomore 9.1, Octomore 10.1, Octomore 11.1 i Octomore 11.3. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 660 zł/osoba, a w cenie: butelka Octomore 11.1 oraz 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej, o poj. 20 ml. + kieliszek Dom Whisky.

Klimat wiecznej wiosny

3 listopada odbyła się degustacja online whisky i madery. Organizatorami degustacji były SingleMalt.pl i Fort Whisky, a prowadził je Łukasz Gołębiewski. Do spróbowania były trzy bardzo różne whisky single malt: Penderyn z Walii, Inchmurrin ze Szkocji i Tyrconnell z Irlandii. Ich wspólnym mianownikiem było leżakowanie w beczkach po maderze. Uczestnicy mogli tez spróbować trzech stylów madery, reprezentowanych przez: Barbeito 3YO Medium Dry, Barbeito 3YO Medium Sweet oraz 5YO Barbeito Island Rich Reserva.

Czytaj więcej

Cassiopeia II

butelkowanie w 2020 roku dla Scotch Universe z mocą 64,2%. Dwunastoletnia whisky, wydestylowana w 2007 roku, leżakowana w beczkach barrique po czerwonym bordoskim winie Marquis de Terme. Nie podano destylarni, prawdopodobnie whisky jest z Craigellachie. Aromaty miodu, dymu, wędzonego mięsa, siarki, kiszonek, kwaśnych jabłek, do tego mało pasujące nuty maślane, szkockich ciasteczek. Smak ciężki, bardzo inwazyjny alkohol, masa siarki, popiołu, otwierają się czeluście piekła, ale w tle wyraźnie czerwone wytrawne wino. Gryzie się to ze sobą. Ostry finisz, będący mało udana mieszanką taniczności i kwasowości bordoskiego wina i siarczanów, miłośnicy wina nie mogliby sobie równie złej pary wyobrazić. Pozostawia gorycz spalenizny w ustach, jodyny i soli.

Dekonstrukcja Glenfiddich 15YO

Dom Whisky zaprasza 9 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Jakub Magnuszewski – ambasador marki. Do spróbowania będą: Glenfiddich 12YO, Glenfiddich 15YO, Glenfiddich Project XX oraz niebutelkowane edycje prosto z destylarni: Glenfiddich 15YO, Bourbon Cask Strength, Glenfiddich 15YO Sherry Cask Strength, Glenfiddich 15YO New Oak Cask Strength. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 207 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenfiddich 15YO + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml. + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

175 lat Royal Lochnagar

Należąca do Diageo destylarnia Royal Lochnagariageo obchodzi 175-lecie. Z tej okazji została wypuszczona whisky Royal Lochnagar 17YO, z beczek ponownego napełnienia po pedro ximenez i oloroso, o mocy 56,3%. Limitowana edycja, tylko 3000 butelek w cenie 250 GBP za 0,7 l. Załozona w 1845 roku destylarnia już w 1848 roku otrzymała królewski tytuł, tzw. Royal Warrant, i jako jedna z trzech szkockich destylarni posługiwała się słowem „Royal” w nazwie. Pozostałe to: Royal Brackla i nie istniejąca już Glenury Royal.

Longrow 10YO Virtual Open Day 2020

bardzo mocno torfowa whisky ze Springbank, wypuszczona z okazji Campbeltown Whisky Festival 2020, który nie odbył się z powodu Covid-19, zamiast niego miała miejsce wydarzenie online Virtual Open Day. Whisky pochodzi z dwóch beczek po winach pinot noir i dwóch beczek po winach malbec. Wypuszczono 1284 butelki z mocą 53,7%. Bardzo intensywny fenolowy zapach – smoła, ziemistość, popiół, torf, paprocie, korzenie, żywica, sól, ale też kwiaty. W ustach bardzo dużo soli, lukrecja, ale też są tu jabłka, gruszki, mango, papaja, ananas. Bardzo przyjemnie, torf się schował. Niesamowity kontrast między ciężkim aromatem, a lekkim, owocowym smakiem. W finiszu główne skrzypce gra sól. Są nuty wędzenia wędzone śliwki, ale i wędzone owoce morza), jest goryczka głogu, tarniny i warzywna nuta dzięgla. Jest cierpko, znów nuty fenolowe, torfowe, ziemiste. Piękna whisky, trudno uwierzyć, że ma tylko dziesięć lat i takie spektrum smaków.

Spotkanie z GlenAllachie

Zapraszamy do udziału w degustacji czterech najnowszych wypustów z destylarni GlenAllachie, nad których powstaniem czuwał Billy Walker. Nowa dzisięcioletnia Cask Strength Batch 4 o mocy 56,1% oraz trzy whisky dwunastoletnie, które pokazują potęgę dziewiczej beczki – French Virgin Oak, Spanish Virgin Oak i Chinquapin Virgin Oak. Degustacja odbędzie się 16 listopada o godz. 19.30. Udział w degustacji – 80 zł (4×20 ml). Przy zakupie dowolnej z degustowanych butelek uczestnictwo w degustacji jest bezpłatne. Szczegóły strzelecka@wina-mp.pl.

Polska premiera DSR 2020

3 listopada odbyła się polska premiera ośmiu whisky z kolekcji Diageo Special Release 2020. Degustację online na Facebooku poprowadzili Bartosz Ziembaczewski i Artur Brzychcy. Podobnie jak ubiegłoroczna seria, butelki inspirowane są unikatowością w naturze (Rare by Nature), a za dobór beczek odpowiada master blender dr Craig Wilson. W tym roku jest to tylko osiem whisky, butelkowanych z mocą beczki: Cardhu 11YO (56%), Cragganmore 20YO (55,8%), Dalwhinnie 30YO (51,9%), Lagavulin 12YO (56,4%), Mortlach 21YO (56,9%), Pittyvaich 30YO (50,8%), Talisker 8YO (57,9%) oraz Singleton of Dufftown 17YO (55,1%).

Czytaj więcej