Dwa razy Glenfiddich 44YO

W serii Rare Collection Glenfiddich wypuścił dwie edycje single cask cask strength w wieku 44 lat. To Glenfiddich 1975 Vintage Cask 4706 oraz Cask 5114. Tylko po 100 butelek, dedykowanych na rynek USA w cenach 9000 dolarów za butelkę. Beczka 4706 to europejski dąb, po sherry, moc 48%, a beczka 5114 to hogshead, także z europejskiego dębu, moc 54,7%.

Torf Terror

Whisky Hooligans i Rockhouse (ul. Starowiejska 1, Gdynia) zapraszają 22 lutego o godz. 16.00 na Torf Terror, czyli degustację torfowej whisky w ciut innym stylu. Podczas spotkania polanych zostanie pięć różnych torfowych dramów, które powinny zarówno być fajnym intro dla początkujących jak i ciekawą odmianą od podstawek dla tych bardziej zaawansowanych fanów wędzonki.

Czytaj więcej

Własna beczka whisky z serca Speyside

Billy Walker to ikona współczesnej whisky, odpowiadał za sukcesy destylarni: BenRiach, GlenDronach, Glanglassough, a teraz kieruje poczynaniami destylarni GlanAllachie. Specjalnie dla polskiego klienta Billy Walker przygotował cztery wyselekcjonowane beczki, które można zakontraktować w całości jako private label – dla sklepu, restauracji czy na własne potrzeby. Indywidualizowane butelki z każdej beczki można będzie odebrać ze składu podatkowego w Polsce. Butelkowana będzie cała beczka, z mocą beczki, czyli whisky single malt single cask cask strength.

Czytaj więcej

Cragganmore 12YO DSR 2019 Smoky CS

pierwsza torfowa edycja whisky Cragganmore, wypuszczona z mocą beczki w serii Diageo Special Releases w 2019 roku. Ponownie napełniane beczki z amerykańskiego debu, wypuszczono 18 tys. butelek. Zapach skóry, miodu, piżma, mineralność, medykamenty, torf, igliwie. W smaku jodyna, miód, skórzastość, śliwki. Placek ze śliwkami (lekko przypalony) i rodzynki, suszone wiśnie w finiszu. Moc – 58,4%.

Morrison & MacKay we Wrocławiu

Klub Konesera zaprasza na wyjątkową degustację whisky z serii Càrn Mòr Strictly Limited spod szyldu Morrison & MacKay Ltd. Bardzo rzadkie butelki z sześciu szkockich destylarni. Spotkanie prowadzi Jarek Buss. W programie m.in. przekąski do kieliszków. Degustacja odbędzie się w przestrzeni Business Link na 5. piętrze biurowca Green2Day przy ul. Szczytnickiej 11 we Wrocławiu, bilet 175 zł, liczba miejsc bardzo ograniczona.

Czytaj więcej

Balmenach 2006 Connoisseurs Choice Gordon & MacPhail

rzadko oferowane są jakiekolwiek wypusty z destylarni Balmenach, której cała produkcja trafia do blendów. Ta whisky nie należy do udanych. Sądząc po barwie, była to kolejny raz napełniana beczka po bourbonie. W aromacie: sól, jodyna, skóra, jakieś zwierzęce nuty, dym. Smak słonych paluszków, rodzynek, wędzenia. W finiszu przypalona grzanka, wędzony bekon. Moc – 46%. W ofercie Domu Whisky.

Japończycy sięgają po Macallana

Japoński gigant, Suntory, przejął 10% akcji w grupie Edrington, która jest m.in. właścicielem destylarni Macallan, a także Highland Park i Glenrothes oraz marek blended whisky The Famous Grouse czy rumów Brugal. Inwestycja ma na celu zacieśnienie współpracy głównie w zakresie wspólnej międzynarodowej dystrybucji. W Polsce partnerem Suntory jest Stock, a Edrington – United Baverages, nie wiadomo jednak jak szybko i czy w ogóle inwestycja Suntory wpłynie na podział marek na polskim rynku.

Spotkanie z Loch Lomond

21 stycznia w klubie Zamieszanie odbyła się prezentacja whisky z grupy Loch Lomond, które prowadził ambasador marek, Alan Reid. W grupie są marki: Loch Lomond, Glen Scotia, Inchmurrin, Inchmoan i Littlemill. Firma jest właściwie samowystarczalna, może robić każdy rodzaj whisky, ma cztery rodzaje aparatów destylacyjnych: tradycyjne alembiki (swan still), alembiki zwieńczone kolumną z 17 miedzianymi płytami (straight neck still), aparat coffeya i kolumny do destylacji ciągłej. Robią whisky single malt, single grain i mieszane. Z alembików odbierają alkohol z mocą ok. 70%, natomiast z hybrydowych straight neck still mogą odbierać destylat z różną mocą, w dwóch punktach: 60-90% lub 80-90%. W przypadku grain whisky 90% nastawu to pszenica, reszta słodowany jęczmień. Fermentacja jest długa, trwa 96-125 godzin. Eksperymentują z wykorzystaniem drożdży winiarskich, fermentacja z ich udziałem potrafi trwać trzy tygodnie.

Czytaj więcej

Craigduff

totorfowa whisky single malt, którą w latach 70. XX wieku produkowała jedna z destylarni w Speyside należących do Chivas Brothers (Pernod Ricard). Nigdy nie doczekała się oficjalnej edycji, a Chivas oficjalnie nigdy nie podał, która to destylarnia, ale najprawdopodobniej była to Glen Keith. Signatory, które weszło w posiadanie kilku beczek z kwietnia 1973 roku, wypuszczało edycje Craigduff w wieku: 32-, 33-, 38-, 40- i 45 lat. Whisky leżakowały w beczkach typu refill sherry butt. To whisky mocno torfowa, torfowany był słód, ale także woda przechodziła przez torfowe pokłady. Whisky Craigduff produkowana była przez Chivas eksperymentalnie, na potrzeby ich blendów.
Edycja Craigduff 1973 32YO CS Signatory (53,9%) była butelkowana w 2005 roku, w liczbie 557 butelek. Barwa miodowa, aromat: ziołowo-czekoladowo-propolisowy. Gorzka czekolada, gałązka rozmarynu, masło orzechowe i syrop klonowy. W ustach: bardzo słodko i kwiatowo, przyjemnie rozgrzewa, dużo słodu, mniej sherry, odrobina soli, skórka chleba. Bogata, pięknie poukładana. Finisz bardzo długi, słodki, pojawia się posmak słodkich wiśni i deserowych winogron.

Degustacja Glenrothes

Fort Whisky Shop & Bar (Fort Służew 1B) zaprasza 22 stycznia o godz. 19.00 na degustację whisky Glenrothes. To destylarnia położona w sercu regionu Speyside, w miejscowości Rothes. Do spróbowania będą trzy wypusty z nowej serii Soleo, tylko z beczek po sherry: Glenrothes 10YO, Glenrothes 12YO i Glenrothes Maker’s Cut, ponadto: limitowana, torvfowa, trzynastoletnia Halloween Edition 2019 oraz Glenrothes 2006 Single Cask Carn Mor Chapter #4 Sherry Butt. To unikalne wydanie z jednej beczki po sherry typu butt o mocy 65,7%. Po degustacji uczestnicy będą mieli okazję skorzystać ze specjalnych cen na produkty Glenrothes. Koszt udziału w imprezie – 50 zł/os.

Tamdhu 1973 Gordon & MacPhail

butelkowanie w 2008 roku z mocą 56%, bardzo ciemna, z beczki 1st fill sherry butt. Aromat: śliwek, wiśni, rodzynek, daktyle, soczyste figi, konfitura figowa, pomarańcze, nuty nie utlenionego likierowego wina (ruby port czy rivesaltes grenat). W smaku wspaniałe soczyste figi, granat, melon, arbuz. Finisz egzotyczny – ananas, banan, do tego soczyste gruszki i bardzo dużo słodkiego melona. W ofercie Domu Whisky.

James Eadie

niezależny bottler whisky z Edynburga. Firmę założył (1827-1904) James Eadie, który początkowo prowadził własny browar. Potem zajął się handlem whisky, butelkował nawet własny blend pod marką James Eadie’s X, który dostarczał do ok. 300 pubów. Obecnie firmę prowadzi praprawnuk Jamesa Eadie, Rupert Patrick i jest to część projektu inwestycyjnego o nazwie WhiskyInvestDirect. Wskrzeszono markę blendu James Eadie’s X, poza tym firma ma na koncie ponad 50 różnych edycji typu single cask.

Mannochmore 11YO James Eadie

edycję zabutelkował James Eadie w liczbie 311 butelek z mocą 56,8%. Kolor kawy, whisky z jednej beczki, po 11 latach finiszowana przez siedem miesięcy w beczce po sherry PX. Aromat rodzynek, drożdży, orzechów. W smaku kawa, drożdże, wiśnie, rodzynki, daktyle. W finiszu palona kawa, rodzynki, drożdże. W Polsce w ofercie Scotland Yard.