Znamy już kolekcję Diageo Special Releases 2017

Nowa kolekcja Diageo Special Releases składać się będzie z dziesięciu whisky, w tym czterech z zamkniętych destylarni. Najstarszą z nich będzie single grain Port Dundas 52YO. Perełką serii będzie niewątpliwie whisky z zamkniętej destylarni – Convalmore 32YO. Tradycyjnie w serii ukaże się też whisky z innej zamkniętej destylarni – Port Ellen, a także kolejny rarytas – Brora 34YO. Pozostałe skarby Diageo to: Blair Athol 23YO, Glen Elgin 18YO, Caol Ila 18YO, Lagavulin 12YO, Teaninich 17YO, a także whisky blended malt, przygotowana specjalnie dla tej edycji – Collectivum XXVIII, złożona z whisky słodowych z 28 wciąż pracujących destylarni należących do Diageo. Collectivum XXVIII butelkowana jest bez podania wieku.

Single Grain Whisky-Fässle 52YO 1964

Niemiecki bottler nie podaje źródła whisky (poza regionem Lowlands), ale wszystkie tropy wskazują na destylarnię Girvan. Zabutelkowana w 2016 roku, zabeczkowana w 1964. Można się domyślać, że była to wyłącznie beczka po bourbonie, po upływie 52 lat ma barwę miodu wrzosowego. Aromat bardzo słodki: toffi, mleczna czekolada, miód, trochę wrzosów, głębiej – cedr i orzechy piniowe. Jeszcze głębiej tony wytrawne – tytoń, mokre liście, wiśnie, skórki jabłek, a nawet ogryzek. Smak wyrazisty, w pierwszej chwili palący, pikantny – chilli, pieprz kajeński, po chwili wyraźnie – jabłko, szarlotka, a zaraz potem lukier, jabłka pieczone. Finisz bardzo długi – pieprz, tym razem czarny, a i sól, sporo drewna, wanilia, na koniec skóra, tytoń, dużo jabłka. Pozostawia ścierpnięty język.

Ballantine’s w Karczmie Soplicowo

21 sierpnia odbędzie się degustacja Ballantine’s Finnest, Ballantine’s Hard Fired, Ballantine’s 12YO, Ballantine’s 12YO Blended Malt, Ballantine’s 17YO. Prowadzącymi będą Gregor Stirling Ballantine’s Ambassadors Poland i Adam Kucharuk – redaktor bloga branżowego Szach Malt. Miejsce: ul. Górczewska 124, Warszawa. Godz. 19-22.00. Bilet: 50 zł. W cenie biletu również kawa, herbata, woda, przekąski.

Degustacja whisky Glenmorangie i Ardbeg

17 sierpnia będzie miała miejsce degustacja whisky Glenmorangie i Ardbeg. Spotkanie poprowadzi brand ambasador marki – Jakub Grabowski. Do spróbowania będzie pięć whisky spod szyldu Glenmorangie oraz dodatkowo jedna edycja whisky Ardbeg: Glenmorangie The Original, Glenmorangie 12YO Lasanta, Glenmorangie 12YO Quinta Ruban, Glenmorangie 12YO Nectar D’or, Glenmorangie Sygnet i Ardbeg Ten.

Czytaj więcej

Dom w beczce

Jak podaje „Rzeczpospolita”, w szkockiej Findhorn (niedaleko Moray) powstały domy ze starych beczek, w których leżakowała whisky. Osadę nazwano Findhorn Ecovillage. Domy są ekologiczne, nieduże, niektóre dwupoziomowe, korzystają z odnawialnych źródeł energii.

Lost Distillery Company odtworzyło whisky Dalaruan

Lost Distillery to pomysł odtwarzania stylu whisky zapomnianych, dawnych gorzelni. Mieszane są różne singla malty, odtworzono styl takich destylarni jak: Auchnagie, Gerston, Jericho, Lossit, Stratheden, Towiemore. Whisky wypuszczane są w trzech liniach: Classic, Archivist i Vintage – o różnym wieku destylatów słodowych. Teraz do tego grona dołączyła whisky, która odtwarza smaki i aromaty gorzelni Dalaruan.

Czytaj więcej

Najstarsza whisky od Bunnahabhain

Destylarnia Bunnahabhain wypuszcza swoją najstarszą whisky, która ma 46 lat. Bunnahabhain 46YO destylowany był w 1969 roku, leżakował w second-fill oloroso sherry butts w magazynie numer cztery. Jak rekomenduje producent, ma smak wosku pszczelego, kandyzowanych pomarańczy, prażonych orzechów, miodu manuka. Moc – 41,8%. Wypuszczono zaledwie 198 butelek. Oferowana jest w sklepie Eluxo w cenie 54419 zł.

Czytaj więcej

Billy Walker wraca do gry

Billy Walker kojarzony jest przede wszystkim z sukcesami na rynku szkockiej whiskey. W 2004 roku wskrzesił destylarnię BenRiach, potem rozwinął destylarnie GlenDronach i Glenglassaugh, wypuszczając liczne edycje starych i nowych whisky, finiszowanych w rozmaitych beczkach – od rumu po tokaj. W kwietnie 2016 roku sprzedał swój whisky-biznes, a koncern Brown-Forman zapłacił za grupę BenRiach (wraz z magazynami leżakujących whisky) 285 mln funtów. Była to jedna z najbardziej spektakularnych transakcji na rynku szkockiej w ostatnich latach. Początkowo Billy Walker zapowiadał, ze będzie wspierał merytorycznie nowego właściciela, ale w lutym tego roku ostatecznie ogłoszono, że odchodzi, a jego miejsce zajmie Rachel Barrie – wcześniej master blender w Morrison Bowmore.

Czytaj więcej

Glenmorangie Bacalta

Finiszowana przez dwa lata w beczkach typu hogshead po maderze. Aromat whisky jest słodki, wyraźnie wyczuwalne jest ciężkie likierowe wino, rodzynki, bezy, pomarańcze. W ustach słodka mleczna czekolada z rodzynkami, śliwki, morele, solony karmel i toffi. Finisz bardzo rozgrzewający – cynamon, gałka muszkatołowa, może nawet kandyzowany imbir. Aromaty i smaki wina są na każdym poziomie tej whisky. Moc – 46%.

Ardbeg Kelpie

edycja wypuszczona w czerwcu 2017 roku z okazji Ardbeg Day. Jej wyjątkowość polega na wykorzystaniu beczek z rosyjskiego dębu porastającego wybrzeże Morza Czarnego. W większości są to jednak beczki po bourbonie, a stopień natorfowania słodu jest na poziomie whisky Ardbeg Ten – 55 ppm. Mimo to whisky wydaje się być bardziej dymna, bardziej torfowa, jodowa i morska niż klasyczny Ardbeg. Poza morskimi aromatami wyczuwalne są miód i dojrzałe brzoskwinie. W ustach dominują jodyna i sól, pojawia się posmak wędzenia, nawet mięsa. Moc – 46%.

Czytaj więcej

Ardnamurchan

nowa szkocka destylarnia whisky, otwarta w czerwcu 2014 roku w Glenberg (Highland) przez Adelphi, niezależnego bottlera, działającego na rynku whisky od 1826 roku. Pięknie położona nad jeziorem Loch Sunart, na Półwyspie Ardnamurchan, przy destylarni działa centrum dla zwiedzających. Budynek tak zaprojektowano, by nawiązywał do XIX wiecznej architektury szkockich destylarni – z charakterystycznymi pagodami. Korzystają z lokalnego jęczmienia, woda pochodzi z źródeł górskich. Jęczmień jest słodowany z udziałem torfu i bez torfu. Fermentacja odbywa się w kadziach zbudowanych z dębu, trwa minimum 72 godziny. Alembik do pierwszej destylacji ma pojemność 10 tys. l, do drugiej – 6 tys. l. Moce produkcyjne to 500 tys. l rocznie. Whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie i po sherry. W 2016 roku ukazała się edycja Ardnamurchan Spirit, trunek zabutelkowano z mocą 53% po dwóch latach leżakowania w pierwszy raz napełnionych beczkach hogshead po sherry oloroso oraz po sherry pedro ximenez. W rezultacie aromat wina zdominował whisky, smak słodki, karmelowy, finisz jest lekko wędzony.

Czytaj więcej

Zamknięte destylarnie, czyli lunch mistrzów

22 kwietnia, podczas drugiego dnia festiwalu Poznań Whisky Show, odbyła się bardzo nietypowa masterclass pod tytułem Zamknięte destylarnie, prowadzona przez Charlesa MacLeana. Po pierwsze nietypowa z racji miejsca, odbyła się w klimatycznym dwupiętrowym, angielskim autobusie Routemaster, zacumowanym przy pawilonie wystawienniczym. Po drugie, z racji sposobu jej przeprowadzenia – głównym prowadzącym był wspomniany Charles MacLean, ale wprowadzającym i nalewającym zacne trunki był sir Colin Hamden-White, w dyskusji i dygresjach na temat degustowanych whisky mieli istotne wsparcie Marka Thomsona (Glenfiddich UK Brand Ambassador) oraz Franchi T. Ferla (Simply Whisky). Można było zapomnieć o tradycyjnej prezentacji, butelki podawane były z ręki do ręki, a dyskusja i żarty (nie tylko pomiędzy wspomnianymi mistrzami) rozbrzmiewały w autobusie. Po trzecie… ale o tym na zakończenie.
Na Lunch mistrzów, bo nie była to pora śniadania, przedstawiono cztery pozycje z zamkniętych destylarni. Czy aby na pewno zamkniętych?

Czytaj więcej

Caledonian

przez lata największa na świecie destylarnia whisky zbożowej, tu też pracowały największe kolumny do destylacji ciągłej. Zbudowana w Edynburgu przy Haymarket Station w 1885 roku przez Grahama Menziesa. Początkowo nazywała się Edinburgh. W 1884 roku przejęta przez grupę Distiller Company Ltd (DCL), od 1966 roku w strukturze Scottish Grain Distillers Ltd. Zamknięta w 1987 roku. Częściowo zburzona w 1998 roku, pozostała część magazynów i wielki komin. Całość produkcji szła do blendów, podczas jej istnienia nie było żadnego oficjalnego butelkowania Caledonian Single Grain. W 2016 roku właściciel marki – Diageo – wypuścił whisky The Cally w serii Diageo Special Releases. Trunek został wydestylowany w 1974 roku, zabutelkowany jako whisky single grain czterdziestoletnia. Inne edycje pochodzą od niezależnych bottelerów m.in.: Douglas Laing, Cadenhead, Duncan Taylor, Signatory, SMWS, That Boutique-y Whisky Company, Master of Malt, Hunter Laing.

Czytaj więcej

Garnheath

destylarnia grain whisky w miejscowości Moffat. Powstała w 1964 roku w miejscu dawnego młyna. Istniała tylko do 1986 roku, potem została zburzona, jednak jej właściciel – Inver House – wciąż wykorzystuje dawne magazyny w Moffat. Rocznie produkowała ok. 70 mln l spirytusu z przeznaczeniem głównie na blendy. Jedyna butelkowania whisky Garnheath Single Grain to: Garnheath 40YO z 1969 roku, 41YO z 1974 roku i 42YO z 1974 roku – wszystkie z kolekcji Douglas Laing, Garnheath 42YO z kolekcji That Boutique-y Whisky Company, Garnheath 28YO z 1986 roku z kolekcji The Cooper’s Choice i Garnheath 41YO z 1974 roku z kolekcji Càrn Mòr. Próbowałem zachwycającej Garnheath 42YO That Boutique-y Whisky Company (44,3%), w nosie kukurydza, moscatel, czekolada i wanilia. W ustach w pierwszej chwili słodycz mlecznej czekolady, ale po chwili pojawia się ostrzejsza nuta imbiru. A na koniec – budyń waniliowy, galaretka malinowa.

Czytaj więcej

Ardbeg Day 2017

W tym roku Ardbeg Day odbędzie się 3 czerwca, w kilku miejscach w Polsce: Warszawa, Wrocław, Sopot, Jastrzębia Góra, Katowice, Kraków, Poznań, Mikołów. Podobno wody wokół destylarni Ardbeg są pełne legend o mieszkających tam stworach. Mówi się, że tajemnicze Selkie (syreny), przerażające stworzenia z wodorostów, oraz zmiennokształtne Kelpie, od czasu do czasu wyłaniają się z głębi, by pożerać okolicznych mieszkańców i nieświadomych podróżników. W tym roku zostaną przywrócone te legendy do życia… Rejestracja na imprezę Ardbeg Day do 28 maja. Więcej i zapisy na listę: www.ardbegday2017.pl.

Glenrothes wraca do Edrington

Berry Bros & Rudd, które przez ostatnie siedem lat było właścicielem whisky Glenrothes, sprzedał markę oraz destylarnię grupie Edrington. Berry Bros & Rudd nadal będzie dystrybuować marki Glenrothes na terytorium Wielkiej Brytanii, a Edrington Americas zajmie się rynkiem w USA, jak również na kilku kluczowych rynkach, w tym w Hiszpanii, Skandynawii, Azji i w strefach wolnocłowych. Berry Bros & Rudd wcześniej – w 1995 roku – odkupiło destylarnię Glenrothes właśnie od Edrington, whisky wraca zatem do macierzy.