Good taste connects

Ruszyła nowa seria wywiadów „Good taste connects” stworzona przez markę whisky The Singleton – pierwsza rozmowa odbyła się z Michałem Żebrowskim i jest już dostępna na platformie YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=o-_8nXJDkZM). Prowadzącymi są Matteo Brunetti, twórca kulinarny polsko-włoskiego pochodzenia oraz Kara Becker, dziennikarka pisząca dla cenionych polskich magazynów.

Czytaj więcej

Nowy Highland Park

Highland Park 15YO Viking Heart trafia do stałego portfolio whisky destylarni. Została zestawiona w większości z beczek pierwszego napełnienia po sherry (z dębu europejskiego i w mniejszym stopniu dębu amerykańskiego). Ciekawostką jest ceramiczna butelka, stworzona przez firmę Wade Ceramics, nawiązująca do flasz, jakie były używane w Highland Park na początku XIX wieku. Nie barwiona, butelkowana z mocą 44%, oferowana w cenie 80 funtów.

Nagrody w konkursie The Spirit of Speyside

7 października wręczono – z wielkim opóźnieniem – nagrody w konkursie The Spirit of Speyside. Złote medale otrzymały cztery whiskt single malt z regionu Speyside, w czterech kategoriach wiekowych:
Non-Age Statement – Tamnavulin Sherry Cask Edition
12YO & Under – Aberlour 10YO
13-20YO – Glenallachie 15YO
21YO & Over – Glenfiiddich Grand Cru 23YO
Łącznie w konkursie oddano ponad 1600 głosów podczas organizowanych w różnych krajach sesji degustacyjnych. Polska sesja odbyła się 10 kwietnia 2021, zatytułowana: Tasting and Voting session for Spirit of Speyside Whisky Awards in Poland. Z Polski oddanych zostało 45 głosów. Gospodarzem polskiego wydarzenia było M&P, razem z „Aqua Vitae” i Spirits.com.pl. Co ciekawe, polscy jurorzy wybrali dokładnie te same whisky, które globalnie wygrały w swoich kategoriach.

Nowy trzydziestoletni Macallan

The Macallan dodał 30-letnią single malt whisky do swojej serii Double Cask. Trunek dojrzewał w amerykańskich i europejskich beczkach dębowych po sherry. Moc alkoholu 43% ABV, a cena oscyluje w okolicy 3000 funtów. Destylarnia nawiązała współpracę z amerykańskim artystą fotografem Erikiem Madigan Heck – efektem tej kooperacji jest etykieta, na którą składa się kilka kompozycji – liście dębu oraz niebieskie akcenty podkreślające kolor i teksturę samej whisky.

Latarnia Glenmorangie

The Lighthouse to wart kilka milinów funtów, dwudziestometrowy szklany budynek, stanowiący nowatorskie podejście w kwestii projektowania budynków destylarni. Jest to ukończony właśnie projekt Glenmorangie, w budynku znajdziemy dwa zrobione na zamówienie alembiki, na wzór oryginalnych, wysokich „żyraf”. Pomimo nawiązania do przeszłości, mają one dodatkowe elementy, które poprzez zmianę rozmiaru mogą zmieniać także charakter produkowanego alkoholu.

Czytaj więcej

GlenAllachie dodało do oferty 14 letni cask strength

Edycja GlenAllachie 14YO Sherry Finish, butelkowana z mocą beczki 55,4%, będzie nową pozycję w serii Wood Finish. Whisky powstała przy udziale Billy’ego Walkera. Alkohol był najpierw starzony w beczkach typu first-fill oraz second-fill z amerykańskiego dębu, a dopiero potem był przeniesiony do beczek puncheons po sherry oloroso na dalsze dwa lata. To limitowana edycja, na razie dostępna tylko na rynku brytyjskim w cenie 89,99 funtów. W Polsce wyłącznym dystrybutorem GlenAllachie jest M&P.

John Campbell żegna się z Laphroaig

Po 25 latach pracy John Campbell zrezygnował z funkcji managera w destylarni Laphroaig. Campbell dołączył do zespołu w 1994 roku. Pozycję managera pełnił od 2006 roku, będąc jednocześnie pierwszym lokalnym mieszkańcem, który dowodził destylarnią w jej 190-letniej historii. Campbell zapowiada, że wciąż będzie blisko współpracował z zespołem destylarni Laphroaig. Jego następca zostanie wkrótce ogłoszony. 

Diageo Special Releases 2021

Pod hasłem Legends Untold ukazuje się najnowsza edycja kolekcji Diageo Special Releases. Etykiety zaprojektował Ken Taylor. Specjalny kod QR na opakowaniach każdej whisky ma dawać dostęp innej do wirtualnej opowieści. Tegoroczna seria to 8 whisky, najstarsza ma 26 lat, żadnych zamkniętych destylarni. Oto tegoroczne butelki: Mortlach 13YO (55,9%), Singleton of Glendullan 19YO (54,6%), Talisker 8YO (59,7%), Lagavulin 26YO (44,2%), Lagavulin 12YO (56,5%), Cardhu 14YO (55,5%), Oban 12YO (56,2%), Royal Lochnagar 16YO (57,5%). Ceny za butelkę od 90 do 1350 funtów.

Premiera Glenmorangie Grand Vintage 1997

Dom Whisky zaprasza 6 października o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Stanisław Domin, brand ambasador marki Glenmorangie w Polsce. Do spróbowania będą: Glenmorangie Original 10YO, Glenmorangie Quinta Ruban 14YO, Glenmorangie Nectar D’Or, Glenmorangie 18YO Extremely Rare, Glenmorangie Signet oraz Glenmorangie Gand Vintage 1997. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 395 zł/osoba, a w cenie: butelka Glenmorangie 18YO Extremely Rare + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Festiwal Spirit Speyside

Dostępne są już pierwsze informacje dotyczące nadchodzącego festiwalu Spirit Speyside Whisky Festival, który odbędzie się w dniach 3-8 listopada. Organizatorzy informują, że tegoroczna edycja wydarzenia skupiającego miłośników whisky oraz master blenderów wraca do swojej pierwotnej formy z udziałem publiczności. W trakcie sześciu festiwalowych dni uczestnicy będą mieli okazję poznać kulisy pracy destylarni, m.in. produkcji The Glenlivet z udziałem Trevora Buckleya. W programie przewidziano także degustacje, czy też zorganizowaną wycieczkę po regionie Speyside.

Czytaj więcej

Gordon & MacPhail online

Fort Whisky zaprasza 29 września o godz. 19:00 na degustację on-line przez platformę Zoom whisky z serii Connoisseurs Choice, będącej sercem portfolio Gordon & MacPhail – jednej z najstarszych i najbardziej renomowanych szkockich niezależnych firm dystrybucyjnych. Seria Connoisseurs Choice stworzona została w 1968 roku przez George’a Urquharta. Obejmuje ponad 2000 butelek z prawie 100 szkockich destylarni. Każda etykieta Connoisseurs Choice opisuje niepowtarzalną historię. Widnieje na niej: rodzaj beczki, data butelkowania, moc, rocznik i nota degustacyjna.

Czytaj więcej

Glen Scotia 2013 Dom Whisky Limited Edition

Edycja wypuszczona na dwunastolecie Domu Whisky, zabutelkowana w maju 2021. Leżakowana najpierw w beczkach po bourbonie, a potem w beczce drugiego napełnienia po rumie Demerara. Wypuszczono tylko 276 butelek z mocą 58,1%. Zapach słodki – przyprawy korzenne, zioła, cukier trzcinowy, wanilia – bardzo wyczuwalne nuty rumu. W ustach pomieszanie soli i owoców sadu – rześkie jabłka, gruszki, morele, nieco sadzy, herbaty, skórzastość. W finiszu tytoń i sadza, wanilia, zioła i przyprawy korzenne, zwłaszcza cynamon, słodki imbir. Whisky dostępna jest od 2 września, za pośrednictwem Dom Whisky Online oraz w sklepach stacjonarnych w Warszawie, Wrocławiu i Redzie.

GlenAllachie 10YO CS Batch 6

Zapach słodki, dużo rodzynek, daktyli, suszonych śliwek, ciasto ze śliwkami, zielone włoskie orzechy. W ustach czuć moc, dużo suszonych moreli i rodzynek, miazga orzechowa, skóra, ocet jabłkowy. Finisz bardziej wytrawny – skóra, tytoń, herbata, także nuty pikantne – imbir, pieprz, ziele angielskie oraz przesuszające, słone. Edycja Batch 5 była delikatniejsza i bardziej elegancko poukładana. Moc – 57,8%. W Polsce w ofercie M&P.

Wieczór z Kilchomanem

17 września Adam Kucharuk, twórca serwisu Polish my Whisky, zorganizował drugą już degustację whisky Kilchoman. podobnie jak za pierwszym razem nie zabrakło rzadkich wypustów, jak Kilchoman The Netherlands czy Kilchoman 7YO Vintage 2008, była też jedna z najstarszych edycji specjalnych – Kilchoman Autumn 2009 Release (destylacja 2006), dzięki czemu uczestnicy degustacji mieli okazję przekonać się, jak bardzo zmieniła się, dojrzała whisky z tej destylarni. Najwyższe oceny degustujących zdobył Kilchoman STR Cask Matured 2019.

Czytaj więcej

Kilchoman 10YO Cask 320/2010 M&P

Beczki po bourbonie, destylacja w czerwcu 2010, butelkowanie w kwietniu 2021, natorfienie 50 ppm, moc beczki – 59,1%. Wypuszczono 234 butelki. Zapach zaskakująco słodki – ptysie ze śmietaną, marshmallow, w tle lekko sadza, nie czuć tak wysokiego poziomu torfowych fenoli. W smaku tłusty, słodka herbata, ale przede wszystkim bardzo dużo soli. W finiszu do soli dochodzi cierpkość, skórzastość i dym.

Wieczór z Compass Box

8 września odbyła się degustacja szkockich whisky firmy Compass Box. Spotkanie prowadzili Jarosław Buss z Todor House, polski importer marki oraz Jillian Boyd z Compass Box. Organizatorem wydarzenia był Fort Whisky.
– Nasze blendy to zwykle 45% whisky słodowych i 55% zbożowych. Jesteśmy zwolennikami pełnej transparentności i informowania o tym, co jest w butelce, jakie zostały wykorzystane beczki. Jeśli chodzi o dostęp do beczek, to nasz założyciel, John Glaser, ma świetne kontakty w branży i dostęp do najlepszych zasobów – mówiła Jillian Boyd.

Czytaj więcej

Kolejny Macallan z Lalique

Macallan wypuścił nową whisky, będącą efektem współpracy z producentem kryształu lalique. Tym razem to edycja z 1950 roku. Otwiera ona serię Tales of The Macallan, jako: Volume I The Laird of Easter Elchies (1659-1715), nawiązując do historii posiadłości ziemskiej, która z czasem stała się domem dla destylarni Macallan. Whisky została wlana do karafki z mocą 44,6%, karafka jest zamknięta w księdze ze skórzana oprawą i złoceniami. Do kolekcjonerów na całym świecie trafi zaledwie 350 sztuk po ok. 60-65 tys. funtów.