Degustacja Glenrothes

Fort Whisky Shop & Bar (Fort Służew 1B) zaprasza 22 stycznia o godz. 19.00 na degustację whisky Glenrothes. To destylarnia położona w sercu regionu Speyside, w miejscowości Rothes. Do spróbowania będą trzy wypusty z nowej serii Soleo, tylko z beczek po sherry: Glenrothes 10YO, Glenrothes 12YO i Glenrothes Maker’s Cut, ponadto: limitowana, torvfowa, trzynastoletnia Halloween Edition 2019 oraz Glenrothes 2006 Single Cask Carn Mor Chapter #4 Sherry Butt. To unikalne wydanie z jednej beczki po sherry typu butt o mocy 65,7%. Po degustacji uczestnicy będą mieli okazję skorzystać ze specjalnych cen na produkty Glenrothes. Koszt udziału w imprezie – 50 zł/os.

Tamdhu 1973 Gordon & MacPhail

butelkowanie w 2008 roku z mocą 56%, bardzo ciemna, z beczki 1st fill sherry butt. Aromat: śliwek, wiśni, rodzynek, daktyle, soczyste figi, konfitura figowa, pomarańcze, nuty nie utlenionego likierowego wina (ruby port czy rivesaltes grenat). W smaku wspaniałe soczyste figi, granat, melon, arbuz. Finisz egzotyczny – ananas, banan, do tego soczyste gruszki i bardzo dużo słodkiego melona. W ofercie Domu Whisky.

James Eadie

niezależny bottler whisky z Edynburga. Firmę założył (1827-1904) James Eadie, który początkowo prowadził własny browar. Potem zajął się handlem whisky, butelkował nawet własny blend pod marką James Eadie’s X, który dostarczał do ok. 300 pubów. Obecnie firmę prowadzi praprawnuk Jamesa Eadie, Rupert Patrick i jest to część projektu inwestycyjnego o nazwie WhiskyInvestDirect. Wskrzeszono markę blendu James Eadie’s X, poza tym firma ma na koncie ponad 50 różnych edycji typu single cask.

Mannochmore 11YO James Eadie

edycję zabutelkował James Eadie w liczbie 311 butelek z mocą 56,8%. Kolor kawy, whisky z jednej beczki, po 11 latach finiszowana przez siedem miesięcy w beczce po sherry PX. Aromat rodzynek, drożdży, orzechów. W smaku kawa, drożdże, wiśnie, rodzynki, daktyle. W finiszu palona kawa, rodzynki, drożdże. W Polsce w ofercie Scotland Yard.

Duncan Taylor bez praw do Loch Ness

Znany bottler, firma Duncan Taylor, przegrał z mała firmą Loch Ness Spirits walkę o prawo do używania nazwy Jeziora Ness na etykietach własnych produktów. Dotyczy to sześciu znaków towarowych: Loch Ness Gin, Loch Ness Vodka, Loch Ness Rum, Loch Ness Whisky i Loch Ness Spirits, a także logotypu Loch Ness Spirits. Marka Loch Ness Whisky była na rynku obecna zanim jeszcze powstała firma Loch Ness Spirits, mimo to są zajmujący się ochrona własności intelektualnej uznał prawa małego producenta o zarejestrowanej marce Loch Ness. Ostatnie butelkowania whisky Loch Ness pochodzą z 2008 roku, tymczasem firma Loch Ness Spirits została zarejestrowana w 2015 roku i faktycznie jest położona nad Jeziorem Ness.

Czytaj więcej

Ring: Pieśń lodu i ognia

Dwie specjalne edycje Johnnie Walker, wypuszczone przez Diageo wspólnie z HBO i w nawiązaniu do tytułu cyklu powieściowego George’a Martina, na podstawie którego powstał serial „Gra o tron”. Johnnie Walker a Song of Fire jest inspirowana smokami, składają się na nią whisky zbożowe i słodowe z destylarni: Cameronbridge, Cardhu i Caol Ila. Johnnie Walker a Song of Ice związana jest tematycznie z wilkami, a tworzą ją whisky z: Cameronbridge, Cardhu, Knockando i Clynelish. Białą butelkę „lodu” zdobi rysunek Wilkora Starków, a na purpurowo-czerwonej butelce „ognia” znalazł się smok Targarienów. Jak smakują? Która lepsza? Ustawiam je naprzeciwko siebie w ringu, niech wygra lepszy zawodnik.

Czytaj więcej

Kilkerran 15YO SC Sherry Fino

alkohol został wydestylowany w pierwszym roku, w którym zostały napełnione beczki Kilkerrana, spędził 10 lat w beczkach po sherry fino i 5 lat w beczkach po bourbonie. Butelkowanie z mocą beczki, 51,6%. W aromacie: śliwki, wypieczony chleb ze śliwkami i rodzynkami. W smaku bardzo dużo drożdży, dużo wytrawnego wina, rodzynki, figi. Finisz jest mocno drożdżowy, orzechy włoskie, dużo sherry. W ofercie M&P. 

Pięćdziesięcioletnia Balvenie

William Grant & Sons wypuścił whisky The Balvenie Fifty: Marriage 0197, pochodzącą z pięciu beczek z amerykańskiego dębu. To druga edycja Balvenie w tym wieku, poprzednia opatrzona była numerem Marriage 0962 i różniła się doborem jednej beczki (cztery pozostałe były te same). Zabutelkowana z mocą 42%, wyceniona na 34,5 tys. euro, whisky umieszczono w kryształowej, ręcznie dmuchanej butelce.

Niezwykły Glen Grant w Gordon & MacPhail

Firma Gordon & MacPhail zabutelkowała whisky Glen Grant z 1956 roku, w wieku 62 lat, dla uczczenia George’a Urquharta, wnuka obecnego szefa firmy. Gordon & MacPhail jest w rękach rodziny Urquhartów od pięciu pokoleń, w 1915 roku John Urquhart (ojciec George’a) przejął biznes od panów Johna Alexandra MacPhaila i Jamesa Gordona. Niezwykła butelka whisky Glen Grant pochodzi z beczki first-fill sherry butt, prezentowana w eleganckim dekanterze, zamkniętym w dębowej skrzynce. Łącznie ukazało się 235 butelek, cena każdej z nich to 5000 funtów.

Barbórkowa degustacja whisky

4 grudnia o godz. 19.00 w Whisky & Cognac Club (ul. Trakt Brzeski 54c, Warszawa) odbędzie się degustacja wyjątkowych whisky szkockich. Będzie słodko, będzie słono, będzie też dymnie i w klimacie sherry. Degustację poprowadzi Mariusz Masiak, łączna wartość butelek w degustacji to ok. 7500 zł. W skład zestawu degustacyjnego wejdą następujące whisky: Springbank Local Barley 10YO (56,2%), Kilkerran 15YO Single Cask Fino Wood (51,6%), Kilkerran 8 YO Cask Strength Recharred Oloroso (57,1%), Longrow 21 YO (46%), GlenAllachie 2004 cask 4129 PX (58,5%), GlenDronach 1993 cask 5976 25YO (55,6%), GlenDronach 1990 cask 7905 28YO (51,7%).

Grant’s Elementary

w 2016 roku William Grant & Sons wypuściła na rynek wolnocłowy serię Elementary. Ukazały się w niej trzy whisky dedykowane różnym pierwiastkom – O (tlen), C (węgiel) i CU (miedź). Wszystkie z mocą 40%. W tej kolekcji CU jest prawdziwym rarytasem, to najstarsza kiedykolwiek zabutelkowana whisky spod znaku Grant’s, zestawiona z co najmniej dwudziestodziewięcioletnich whisky słodowych i zbożowych, w tym: Glenfiddich, Balvenie czy Girvan. Beczki z dębu europejskiego i amerykańskiego. Grant’s 29YO CU ma aromat lekko dymny, jabłka, gruszki, śliwki, porto ruby, zioła. Bardzo lekki smak, toffi, wiśnie, wędzone śliwki. Smak delikatny, likierowe wino, leciutko ziarno. W finiszu zioła, wiśnie i czereśnie, lekko migdały. Pozostałe whisky w serii Elementary miały sześć (Carbon) i osiem lat (Oxygen). Grant’s 6YO C ma aromat delikatnie dymny, ale też zdecydowanie słodki – miód, słodkie dojrzałe gruszki, dojrzałe brzoskwinie. Smak rześki, lekko dymny, czuć wpływ drewna, ponadto ziarno, dużo ziarna i… zaskoczenie, pieczone w ognisku ziemniaki. Grant’s Elementary 8YO O ma aromat jednocześnie słodowy i ziołowy, suszone kwiaty, rumianek, wiśnie w czekoladzie, smak także delikatny, kwiatowy, fiołki plus przyjemna nuta przypieczonej skórki chleba. Specjalna technologia zniwelowała kontakt alkoholu w beczce z tlenem. Wyszła fajna whisky, jedna z lepszych w tej kategorii wiekowej.

Czytaj więcej

Glenmorangie w Redzie

22 listopada o godz. 18.00 w Domu Whisky w Redzie (ul. Wejcherowska 67) odbędzie się degustacja Glenmorangie Grand Vintage 1991, którą poprowadzi Stanisław Domin, brand ambasador marki. Poza whisky wieczoru do spróbowania będą także: Glenmorangie Original, Glenmorangie Lasanta 12YO, Glenmorangie Quinta Ruban 14YO, Glenmorangie 18YO, Glenmorangie Signet. Cena: 250 zł/osoba (kwota w pełni do wykorzystania na zakup produktów biorących udział w degustacji). Liczba miejsc ograniczona, zapisy pod adresem: marcin.chojnacki@sklep-domwhisky.pl lub telefonicznie: 691760000.

Bladnoch Samsara

single malt wypuszczony z okazji dwustulecia destylarni, która przez ponad dwa lata przed jubileuszem pozostawała zamknięta, stąd nazwa whisky – „Samsara” znaczy po hindusku Odrodzenie. Whisky bez określenia wieku, z beczek first fill ex-bourbon oraz po kalifornijskim czerwonym winie. Aromat lekko słony, nuty pieczonego chleba, wędzonych śliwek, nawet wędzonego mięsa, dużo wanilii. W smaku wanilia, mleczna czekolada, zioła i wiśnie. W finiszu skórka chleba, wiśnie i śliwki, ciasto ze śliwkami, słodycz toffie. Moc – 46,7%.