Wieczór z Kilchomanem

27 czerwca w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja czterech whisky z destylarni Kilchoman, w tym najnowszej, wyczekiwanej edycji Kilchoman Loch Gorm 2022. W degustacji podano także edycje: Kilchoman M&P Collaborative Vatting Machir Bay, Kilchoman 100% Islay 11th Edition oraz wypust z jednej beczki i o mocy beczki 55,7% – Kilchoman Sauternes Single Cask selected by Łukasz Gołębiewski.

Czytaj więcej

Bladnoch trzydziestoletni

Destylarnia Bladnoch wypuściła swoją najstarszą jak dotąd single malt, edycję 30YO, leżakowaną w beczkach po sherry oloroso i moscatelu. Do sprzedaży trafiło tylko 950 butelek. Za dobór beczek odpowiadał dr Nick Savage, który dołączył do Bladnoch w 2019 roku, wcześniej pracował w Macallan, a także australijski właściciel destylarni David Prior. Whisky zabutelkowano z mocą 45,5%. Dostępna jest w centrum dla odwiedzających destylarnię w cenie 1000 funtów za 0,7 l, sprzedaż limitowana jest do jednej butelki na osobę.

Nowe edycje Glenlivet

Destylarnia Glenlivet wprowadza nowe edycje whisky w ramach kolekcji The Sample Room Collection. The Glenlivet 21YO był finiszowany w trzech różnych beczkach: first-fill oloroso sherry, po koniaku z dębu Troncais oraz po porto Colheita. Jej cena to ok. 250 euro. Nowa Glenlivet 25 YO była finiszowana w beczkach po sherry px oraz po koniaku z dębu Troncais w cenie 600 euro.

Tullibardine 13YO Glory to Ukraine

Destylacja 2006, 12 lat w beczkach po bourbonie, finisz w beczkach pierwszego napełnienia po sherry oloroso, butelkowanie dla SingleMalt.pl, jako pierwszy własny oficjalny bottling. Edycja limitowana liczy zaledwie 82 butelki, moc 54,1%. Cały dochód wspiera zbiórkę Polskiej Akcji Humanitarnej SOS UKRAINA. Zapach słodki, cytrusowy – kandyzowane skórki cytryny, pomarańcze, ciasto meringue, do tego nuty octanowe, cydrowe, lekko słone. W smaku tej soli jest już dużo, jest sporo nut chlebowych, jest ciasto z rodzynkami, suszone wiśnie, suszone morele. Finisz cierpki, słono-pieprzny, są też gruszki, pigwa.

Wieczór z Dewar’s

15 czerwca odbyła się degustacja online z whisky Dewar’s, którą poprowadził Patryk Kowalski, polski brand ambasador, organizatorem był Dom Whisky. Była to okazja do zapoznania się z linią Smooth Cask Finished, która na rynku jest od 2019 roku, obecnie w Polsce czterech odsłonach, najnowsza – piąta – z beczek po kalwadosie jeszcze nie jest u nas dostępna. Do spróbowania był też Dewar’s 15YO i dwunastoletnia single malt z destylarni Aberfeldy, która stanowi „serce” kupażów Dewar’s

Czytaj więcej

Port Ellen i Brora w nowej serii Diageo

W trzeciej odsłonie corocznej serii Prima & Ultima Diageo prezentuje w tym roku dwie rzadkie whisky z zamkniętych destylarni, pochodzące z lat 80. Port Ellen i Brora. Wyboru w tym roku dokonał dr Craig Wilson, zaangażowany w przywrócenie whisky z obu sławnych destylarni. Są to ostatnia beczka Brora z 1981 roku i również ostatnia beczka Port Ellen z 1981 roku. Ponadto w skład tegorocznej edycji weszły: The Singleton of Glen Ord 1987, Royal Lochnagar 1981, Mannochmore 1990, Talisker 1984, Lagavulin 1993 i najstarsza w tej edycji Cragganmore 1973. Ukazało się tylko 317 zestawów, cena za komplet to 36,5 tys. funtów.

Bunnahabhain na festiwal Fèis Ìle 2022

2 czerwca Dom Whisky zorganizował degustację online whisky z destylarni Bunnahabhain. Spotkanie prowadził Michał Kaszuba, brand ambasador marki. Gwiazdami wieczoru były dwie z trzech zabutelkowanych w 2022 roku specjalnych edycji na festiwal whisky Fèis Ìle: Bunnahabhain Abhainn Araig i Bunnahabhain 1998 Calvados Cask Fèis Ìle. Zabrakło do kompletu niedostępnej w Polsce edycji Bunnahabhain 2004 Mòine Tokaji Cask Finish, natomiast w zestawie były jeszcze: Bunnahabhain 12YO, Bunnahabhain 2011 Aonadh oraz klasyczny dymny blend Black Bottle, zestawiany w dużym stopniu z destylatów z Bunnahabhain.

Czytaj więcej

Johnnie Walker Blue Label The Cask Edition

Wypuszczona w 2012 edycja z mocą beczki 55,8%, jedynie 750 butelek, dzisiaj już prawdziwy unikat. Zapach delikatny: sadzy, kawy, słodu, prażonego ziarna, pieczonych jabłek. Zestawiona z whisky 28-60 lat z beczek po bourbonie i sherry. W smaku dużo jabłek i gruszek, morele, brzoskwinie, nektarynki – jest bardzo owocowo. Do tego słodkie pomarańcze, trochę lukrecji, trochę anyżu, sól. Finisz długi, cierpki – kwaśne jabłka, kwaśne winogrona, kwaśne pomarańcze, nawet cytryny, imbir, anyż, skóra, mięta.

Jameson Caskmates Outland Black IPA Limited Edition

Limitowana edycja z 2019 roku, tylko 2400 butelek, powstała we współpracy z browarem Brassiere Outland z Paryża. W beczkach najpierw leżakował bourbon, późnej whiskey Jameson, a następnie piwo Half & Half Black IPA. Beczki wróciły potem do Midleton Distillery, gdzie zostały ponownie napełnione whiskey Jameson na kilka miesięcy finiszowania. Zapach ziół, cytryn, limonek, chmielu, kawy. Smak słodki i cytrusowy – kandyzowane pomarańcze, jałowiec, majeranek, tymianek. Finisz pełen piwa, jak destylat z piwa, nie whisky leżakowana w beczce po piwie. Bardzo ciekawe i smaczne. Moc – 40%.

Talisker 43YO Xpedition Oak

Aby stworzyć Xpedition Oak, Talisker wysłał kilka beczek w transatlantycką podróż z poszukiwaczem przygód Jamesem Aikenem, który w pojedynkę przebył tę samą trasę, którą pokonały drużyny w 3264-milowym konkursie wioślarskim Taliskera. Te klepki zostały następnie wykorzystane do zrobienia dziesięciu beczek whisky, starzonej przez ponad cztery dekady. Każda butelka – której jest 1830 w hołdzie dacie założenia destylarni – jest zapakowana z kawałkiem tych klepek. Butelkowany z mocą 49,7%.
Zapach delikatny, słony, wrzosowy, jabłka, gruszki, róże, powidła różane, pomarańcze, bergamotka. Właściwie nie czuć torfu, jest zaskakująco rześka, słodko-owocowa w zapachu. W smaku eukaliptus, sól, egzotyczne orzechy i słodkie egzotyczne owoce – liczi, melon, też arbuz. Pięknie uzupełnione dymem, delikatnym torfem. W finiszu dochodzą: mięta, lukrecja, anyż, skóra i tytoń, dużo soli, kardamon, zielony melon, zielona gruszka i dojrzałe słodkie bałkańskie śliwki – cacanska rodna, odrobina wrzosowego miodu, czy raczej wody miodowej, bo słodyczy jest naprawdę niewiele. Wszystko idealnie zbalansowane – kwasowość, taniczność, słoność, słodycz, pieprzność. Długi, fantastyczny finisz, chyba nie można chcieć więcej w posmaku whisky. Cena… 20 tys. zł za 0,7 l.

Kilchoman Loch Gorm 2022

Zapraszamy 27 czerwca o 19.30 na degustację czterech whisky z destylarni Kilchoman, w tym najnowszej edycji z beczek po sherry oloroso – limitowanej edycji Loch Gorm 2022. Zabutelkowano zawartość 22 beczek, 20 pierwszego napełnienia i dwie kolejnych napełnień. Beczki pochodzą z piwnic Bodega Jose y Miguel Martin.
Do spróbowania będą:
Kilchoman M&P Collaborative Vatting Machir Bay (46%)
Kilchoman Loch Gorm 2022 (46%)
Kilchoman 100% Islay 11th Edition (50%)
Kilchoman Sauternes Single Cask selected by Łukasz Gołębiewski (55,7%)
Koszt uczestnictwa w degustacji – 80 zł (z wysyłką Pocztex 95 zł), obejmuje cztery próbki po 20 ml. Degustacja odbędzie się w Salonie M&P Strzelecka oraz online przez platformę Zoom. Szczegóły: biuro@spirits.com.pl.

Cztery razy Islay Barley

26 maja odbyła się degustacja online Bruichladdich Islay Barley 2010-2013, którą poprowadził Mateusz Zabiegaj, brand ambasador marki. Islay Barley to whisky destylowana z jęczmienia rosnącego na wyspie, nacechowana specyficznym terroir Islay – torfem i solą morską. Oprócz roczników 2010-2013 w degustacji była także butelka klasycznej edycji Bruichladdich Classic Laddie.

Czytaj więcej

Whisky ze szkockiego dębu

6 czerwca w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja najnowszych whisky z serii Virgin Oak z destylarni GlenAllachie. Billy Walker, który odpowiada za destylację i beczki, uważa, że dziewiczy dąb jest niedoceniany przez producentów whisky, a daje fantastyczne, zróżnicowane aromaty. Inne taniny i aromat dają beczki wykonane z dębów szypułkowych, inne z bezszypułkowych, inne z dębów europejskich, inne z amerykańskich.

Czytaj więcej

Najstarsza whisky w historii Gordon & MacPhail

Niezależny bottler Gordon & MacPhail wypuścił druga butelkę w serii Mr George Legacy. To jednocześnie najstarsza zabutelkowana whisky w historii firmy – Glen Grant z 1957 roku \ mocą 56,1%. Ta sześćdziesięcioczteroletnia whisky kosztuje 6000 funtów, wypuszczono 298 sztuk. Honoruje George’a Urquharta, słynnego blendera whisky, pracującego niegdyś dla Gordon & MacPhail. Dzisiaj dyrektorem operacyjnym w spółce jest jego prawnuk, Stuart Urquhart.