Glenffidich w Redzie

22 lipca Dom Whisky w Redzie zaprasza na degustację Glenfiddich w bardzo zacnej odsłonie. Oprócz edycji dobrze znanych, będzie to również okazja do zapoznania się z edycjami limitowanymi oraz niespodzianką, którą na tę okoliczność przywiezie ze sobą brand ambasador marki – Mateusz Zabiegaj, który poprowadzi spotkanie. Bohaterkami wieczoru będą: Glenfiddich 15YO, Glenfiddich 21YO Glenfiddich 21YO Winter Storm, Glenfiddich 30YO oraz niespodzianka. Koszt: 250 zł/os. (kwota w pełni do wykorzystania na zakup edycji biorących udział w degustacji). Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: 691 760 000 lub marcin.chojnacki@sklepdomwhisky.pl.

Chivas z beczki po koniaku

Chivas Regal XV Grande Champagne Cognac Casks, to nowa ekspresja whisky ze stajni Pernod Ricard. Piętnastoletni blend, butelkowany z mocą 40%, na początek trafił do sklepów wolnocłowych w cenie 69 USD za litrową butelkę, a od jesieni będzie w ogólnej ofercie.

Degustacja w Domu Whisky w Redzie

20 lipca Dom Whisky w Redzie zaprasza na degustację Balblair 2000 Vintage, Balblair 1991 Vintage, Speyburn 15YO, AnCnoc Peatheart i OldPulteney 12YO. Prowadzaący spotkanie – Adam Karkowski. Koszt: 100 zł/os (kwota w pełni do wykorzystania na zakup whisky biorących udział w degustacji). Liczba miejsc ograniczona, zgłoszenia: 691 760 000 lub marcin.chojnacki@sklep-domwhisky.pl. Miejsce: Dom Whisky Reda, ul. Wejherowska 67. Godz. 18.00.

Whisky Jura w nowej odsłonie

Dom Wina, wyłączny importer i przedstawiciel destylarni Jura z regionu Islands, wprowadza na polski rynek nową linię whisky – Signature. Nowa seria pięciu single maltów zastępuje dotychczasowe marki, czyli: Jurę 10 YO Origin, Superstition, Diurachs’ Own 16 YO i Prophecy.
Nową linię rozpoczyna Jura Journey, lekka, delikatna whisky, a kończy pełna i elegancka Jura 18 Year Old. W serii są jeszcze Jura 10 Year Old, Jura 12 Year Old oraz Jura Seven Wood, która dojrzewa w siedmiu rodzajach beczek: z dębu amerykańskiego i sześciu gatunków dębu francuskiego.

Czytaj więcej

GlenAllachie idzie po całości

Po serii edycji single cask, Billy Walker prezentuje miłośnikom szkockiej whisky od razu całe podstawowe portfolio destylarni GlenAllachie, którą jesienią ubiegłego roku odkupił od Pernod Ricard. Będą to cztery whisky: 10-, 12-, 18- i 25-letnia. Dziesięciolatka butelkowana jest w wersji cask strength 57,1%, była starzona w czterech rodzajach beczek: po bourbonie, po sherry oloroso, po pedro ximenez oraz z dziewiczego dębu. Dwunastka butelkowana z mocą 46%, pochodzi z trzech rodzajów beczek: ex-oloroso, ex-pedro ximenez i z dziewiczego dębu. W przypadku osiemnastki nie podano rodzaju beczek, na pewno są tu po bourbonie i sherry, butelkowana jest z mocą 46%. GlenAllachie 25YO ma moc 48%, była w beczkach po bourbonie, oloroso i pedro ximenez. W Polsce whisky GlenAllachie ma w ofercie M&P.

Lower East Side

blended malt stworzona przez The Borders Distillery, whisky pochodzą z amerykańskiego dębu. Aromat słodki – owoce (jabłka, morele, brzoskwinie, śliwki) i toffi, wanilia, ciasto drożdżowe. W ustach słodko-cierpkie: wiśnie, trochę jodyny, ocet jabłkowy. W finiszu wypieczony chleb z marmoladą morelową. Moc – 40%.

Adelphi na Whisky Live Warsaw

Poszerza się oferta festiwalowych Masterclass, kolejną zapowiedzią jest spotkanie „Kryteria wyboru whisky: unikalność, dojrzałość i smak ponad wszystko”. Poprowadzi je Antonia Bruce ze szkockiej firmy Adelphi, jednego z bardziej znanych i szanowanych na rynku niezależnych bottlerów whisky. Uczestnicy sesji zyskają możliwość degustacji wyjątkowych trunków: Bowmore 1994, Winter Queen Batch 1, Kincardine Fusion Batch 1, Teaninich 1983, Glenborrodale Blended Malt Batch 4 Adelphie.

Czytaj więcej

Johnnie Walker Blender’s Batch Sherry Cask Finish 12YO

edycja korespondująca z czarnym Johnnie Walkerem, tu jest więcej drewna sherry i nieco inny skład. Główne whisky słodowe to: Blair Athol, Cardhu i Strathmill. Na rynku od stycznia 2018 roku. Moc – 40%.  Aromat delikatny, na pewno to nie jest sherry bomb, są tu banany, jest melon, ananas. Tropiki. I delikatna nuta septyczna. Smak dość płytki, choć konsekwentny do aromatu – ananas, banan i melon. Finisz słodki, miodowy, z nutami prażonego ziarna i jodu.

Ballantine’s 18YO

limitowana edycja, z początku lat 90., butelkowana z mocą 43%. Aromat piwniczny i szpitalny, nie podobny do Ballantine’sa, ale przyjemny. Są nuty septyczne, wyjałowione bandaże, chinina. Ciut egzotyki w postaci banana. Smak – zbutwiałe drewno, siano, orzechy. W finiszu syrop klonowy.

Pierwsza sesja Masterslass w ofercie Whisky Live Warsaw 2018

„W zgodzie z naturą, z mocą beczki, w naturalnym kolorze, bez filtracji”, to wyjątkowa podróż smakowa po szkockich whisky single malt, której przewodnikiem będzie Tom MacArthur. Do degustacji przewidziano: Strathmill 21YO (53,1%), Macduff 19YO (53,5%), Tobermory 23YO (56,9%), Ledaig 10YO (58,5%), Ben Nevis 22YO (44,7%). Organizatorem jest firma Single Cask Ltd, niezależny bottler ze Szkocji. Sesja degustacyjna odbędzie się w dniu 13 października, o godz. 14.30. Cena biletu to 150 zł. Pula biletów ograniczona jest do 25 miejsc.

Tysiąc butelek nowej Tamdhu

W limitowanej ilości tysiąca numerowanych butelek ukazała się whisky Tamdhu Dalbeallie Dram, nazwana tak na cześć stacji kolejowej Dalbeallie Train Station. Whisky otwiera nową serię edycji single cask, dedykowanych podróżowaniu – Collectors Journey. Whisky Tamdhu Dalbeallie Dram była leżakowana w beczkach po sherry oloroso. Butelkowana z mocą 62,1%, oferowana w cenie 90 GBP.

Dzień torfu i miłości

M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza 22 czerwca do świętowania Dnia torfu i miłości w towarzystwie limitowanej edycji Ardbeg Grooves. Zestaw degustacyjny obejmie następujące pozycje: Ardbeg 10YO, An Oa, Uigeadail, Corryvreckan i Ardbeg Grooves. W torfowe i morskie klimaty whisky z wyspy Islay wprowadzi gości Jakub Grabowski, brand ambassador Glenmorangie/Ardbeg. Udział w degustacji jest płatny 50 zł (do wykorzystania w formie vouchera na zakup whisky Ardbeg/Glenmorangie po degustacji). Zapisy i informacje: wesola@wina-mp.pl tel. 501540625. Miejsce: Whisky & Cognac Club, Trakt Brzeski 54c, Warszawa Wesoła. Godz. 19-21.00.

Glenfarclas z lat dwudziestych

Firma J. & G. Grant pozyskała najstarszą znaną butelkę z whisky Glenfarclas z lat 20. XX wieku. Będzie ona eksponowana w centrum dla zwiedzających destylarni. Ciekawa jest jej historia. W 1920 roku została sprezentowana Stephenowi Dowell, menadżerowi zamykanej destylarni Gartloch. Przetrwała wojnę, a w 1947 roku jej właścicielką została córka Dowella, potem jej mąż… aż na wiele lat zniknęła, by zostać odnalezioną zawiniętą w ręcznik w domowe szafce na pranie!
– Cieszę się, że whisky wyprodukowana w czasach mojego dziadka, powraca do domu i zapisuje kolejny rozdział w naszym archiwum – skomentował John Grant.

Tamdhu na 120 urodziny

Dla uczczenia 120 urodzin destylarnia Speyside Distillery, gdzie powstaje whisky Tamdhu, postanowiła wypuścić specjalną edycję. Po długich poszukiwaniach odpowiedniej beczki, wybrano whisky wydestylowaną 12 grudnia 2002 roku, leżakowaną w beczce z europejskiego dębu first-fill sherry butt. Whisky Tamdhu Single Cask 120th Anniversary ma aromaty toffi, jabłek, rodzynek, butterscotch, w długim finiszu można znaleźć banany i pieprz. Wypuszczono 603 butelki w cenie 250 funtów każda.

Spotkanie z whisky Murray McDavid

Jedną z sesji masterclass towarzyszących dziesiątym urodzinom sklepu SingleMalt.pl oraz obchodom Dnia Whisky w Polsce, było spotkanie z niezależnym bottlerem, firmą Murray McDavid. Prowadził je ambasador firmy, Rajmund Matuszkiewicz. Murray McDavid to bottler o długim stażu na rynku szkockiej whisky. Ich kwatera główna i magazyny mieszczą się w zamkniętej w 1985 roku Coleburn Distillery (sama marka Coleburn należy do Diageo) w sercu Speyside. Whisky butelkowane są w kilku seriach: Mission Gold, Benchmark, Mystery Malt, Select Grain, The Vatting i Crafted Blend. Warszawskie spotkanie było okazją do spróbowania kilku z nich oraz poznania filozofii finiszowania whisky w beczkach po winie, rumie czy np. amerykańskiej rye whiskey.
– Firma Murray McDavid była prekursorem finiszowania w beczkach po winach, nie byli pierwsi, ale byli jedni pierwszych i wciąż te beczki są w magazynach firmy. I wciąż eksperymentujemy, choćby z beczkami po żytniej whiskey – mówił Rajmund Matuszkiewicz.

Czytaj więcej

Degustacja Ardbeg Grooves z niespodzianką od SingleMalt.pl

18 czerwca odbędzie się degustacja whisky z destylarni Ardbeg, połączona z premierą Ardbeg Grooves – najnowszego wydania zaprezentowanego podczas Ardbeg Day 2018. Poprowadzi ją Jakub Grabowski, ambasador marki. Pełna lista degustowanych whisky: Ardbeg 10 YO, Ardbeg An Oa, Ardbeg Uigeadail, Ardbeg Corryvreckan, Ardbeg Grooves – pierwsza w historii marki edycja leżakująca w beczkach po winie, które zostały mocno wypalone od wewnątrz, tak by na powierzchni drewna powstały głębokie bruzdy. W efekcie powstała whisky oferująca doskonałą harmonię pomiędzy żarzącym się, wędzonym cynamonem, słodyczą waniliowego popcornu, melasy i wędzonej gruszki (rekomendacja producenta). W ramach udziału uczestnik degustacji otrzyma voucher o wartości 50 zł do wykorzystania na zakup dowolnej butelki Ardbeg w sklepie SingleMalt.pl. Miejsce: Dom Szampana Sklep, ul. Przeskok 2, Warszawa. Godz. 19-21.00. Bilet: 50 zł.