Glenmorangie Bacalta

Finiszowana przez dwa lata w beczkach typu hogshead po maderze. Aromat whisky jest słodki, wyraźnie wyczuwalne jest ciężkie likierowe wino, rodzynki, bezy, pomarańcze. W ustach słodka mleczna czekolada z rodzynkami, śliwki, morele, solony karmel i toffi. Finisz bardzo rozgrzewający – cynamon, gałka muszkatołowa, może nawet kandyzowany imbir. Aromaty i smaki wina są na każdym poziomie tej whisky. Moc – 46%.

Ardbeg Kelpie

edycja wypuszczona w czerwcu 2017 roku z okazji Ardbeg Day. Jej wyjątkowość polega na wykorzystaniu beczek z rosyjskiego dębu porastającego wybrzeże Morza Czarnego. W większości są to jednak beczki po bourbonie, a stopień natorfowania słodu jest na poziomie whisky Ardbeg Ten – 55 ppm. Mimo to whisky wydaje się być bardziej dymna, bardziej torfowa, jodowa i morska niż klasyczny Ardbeg. Poza morskimi aromatami wyczuwalne są miód i dojrzałe brzoskwinie. W ustach dominują jodyna i sól, pojawia się posmak wędzenia, nawet mięsa. Moc – 46%.

Czytaj więcej

Ardnamurchan

nowa szkocka destylarnia whisky, otwarta w czerwcu 2014 roku w Glenberg (Highland) przez Adelphi, niezależnego bottlera, działającego na rynku whisky od 1826 roku. Pięknie położona nad jeziorem Loch Sunart, na Półwyspie Ardnamurchan, przy destylarni działa centrum dla zwiedzających. Budynek tak zaprojektowano, by nawiązywał do XIX wiecznej architektury szkockich destylarni – z charakterystycznymi pagodami. Korzystają z lokalnego jęczmienia, woda pochodzi z źródeł górskich. Jęczmień jest słodowany z udziałem torfu i bez torfu. Fermentacja odbywa się w kadziach zbudowanych z dębu, trwa minimum 72 godziny. Alembik do pierwszej destylacji ma pojemność 10 tys. l, do drugiej – 6 tys. l. Moce produkcyjne to 500 tys. l rocznie. Whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie i po sherry. W 2016 roku ukazała się edycja Ardnamurchan Spirit, trunek zabutelkowano z mocą 53% po dwóch latach leżakowania w pierwszy raz napełnionych beczkach hogshead po sherry oloroso oraz po sherry pedro ximenez. W rezultacie aromat wina zdominował whisky, smak słodki, karmelowy, finisz jest lekko wędzony.

Czytaj więcej

Zamknięte destylarnie, czyli lunch mistrzów

22 kwietnia, podczas drugiego dnia festiwalu Poznań Whisky Show, odbyła się bardzo nietypowa masterclass pod tytułem Zamknięte destylarnie, prowadzona przez Charlesa MacLeana. Po pierwsze nietypowa z racji miejsca, odbyła się w klimatycznym dwupiętrowym, angielskim autobusie Routemaster, zacumowanym przy pawilonie wystawienniczym. Po drugie, z racji sposobu jej przeprowadzenia – głównym prowadzącym był wspomniany Charles MacLean, ale wprowadzającym i nalewającym zacne trunki był sir Colin Hamden-White, w dyskusji i dygresjach na temat degustowanych whisky mieli istotne wsparcie Marka Thomsona (Glenfiddich UK Brand Ambassador) oraz Franchi T. Ferla (Simply Whisky). Można było zapomnieć o tradycyjnej prezentacji, butelki podawane były z ręki do ręki, a dyskusja i żarty (nie tylko pomiędzy wspomnianymi mistrzami) rozbrzmiewały w autobusie. Po trzecie… ale o tym na zakończenie.
Na Lunch mistrzów, bo nie była to pora śniadania, przedstawiono cztery pozycje z zamkniętych destylarni. Czy aby na pewno zamkniętych?

Czytaj więcej

Caledonian

przez lata największa na świecie destylarnia whisky zbożowej, tu też pracowały największe kolumny do destylacji ciągłej. Zbudowana w Edynburgu przy Haymarket Station w 1885 roku przez Grahama Menziesa. Początkowo nazywała się Edinburgh. W 1884 roku przejęta przez grupę Distiller Company Ltd (DCL), od 1966 roku w strukturze Scottish Grain Distillers Ltd. Zamknięta w 1987 roku. Częściowo zburzona w 1998 roku, pozostała część magazynów i wielki komin. Całość produkcji szła do blendów, podczas jej istnienia nie było żadnego oficjalnego butelkowania Caledonian Single Grain. W 2016 roku właściciel marki – Diageo – wypuścił whisky The Cally w serii Diageo Special Releases. Trunek został wydestylowany w 1974 roku, zabutelkowany jako whisky single grain czterdziestoletnia. Inne edycje pochodzą od niezależnych bottelerów m.in.: Douglas Laing, Cadenhead, Duncan Taylor, Signatory, SMWS, That Boutique-y Whisky Company, Master of Malt, Hunter Laing.

Czytaj więcej

Garnheath

destylarnia grain whisky w miejscowości Moffat. Powstała w 1964 roku w miejscu dawnego młyna. Istniała tylko do 1986 roku, potem została zburzona, jednak jej właściciel – Inver House – wciąż wykorzystuje dawne magazyny w Moffat. Rocznie produkowała ok. 70 mln l spirytusu z przeznaczeniem głównie na blendy. Jedyna butelkowania whisky Garnheath Single Grain to: Garnheath 40YO z 1969 roku, 41YO z 1974 roku i 42YO z 1974 roku – wszystkie z kolekcji Douglas Laing, Garnheath 42YO z kolekcji That Boutique-y Whisky Company, Garnheath 28YO z 1986 roku z kolekcji The Cooper’s Choice i Garnheath 41YO z 1974 roku z kolekcji Càrn Mòr. Próbowałem zachwycającej Garnheath 42YO That Boutique-y Whisky Company (44,3%), w nosie kukurydza, moscatel, czekolada i wanilia. W ustach w pierwszej chwili słodycz mlecznej czekolady, ale po chwili pojawia się ostrzejsza nuta imbiru. A na koniec – budyń waniliowy, galaretka malinowa.

Czytaj więcej

Ardbeg Day 2017

W tym roku Ardbeg Day odbędzie się 3 czerwca, w kilku miejscach w Polsce: Warszawa, Wrocław, Sopot, Jastrzębia Góra, Katowice, Kraków, Poznań, Mikołów. Podobno wody wokół destylarni Ardbeg są pełne legend o mieszkających tam stworach. Mówi się, że tajemnicze Selkie (syreny), przerażające stworzenia z wodorostów, oraz zmiennokształtne Kelpie, od czasu do czasu wyłaniają się z głębi, by pożerać okolicznych mieszkańców i nieświadomych podróżników. W tym roku zostaną przywrócone te legendy do życia… Rejestracja na imprezę Ardbeg Day do 28 maja. Więcej i zapisy na listę: www.ardbegday2017.pl.

Glenrothes wraca do Edrington

Berry Bros & Rudd, które przez ostatnie siedem lat było właścicielem whisky Glenrothes, sprzedał markę oraz destylarnię grupie Edrington. Berry Bros & Rudd nadal będzie dystrybuować marki Glenrothes na terytorium Wielkiej Brytanii, a Edrington Americas zajmie się rynkiem w USA, jak również na kilku kluczowych rynkach, w tym w Hiszpanii, Skandynawii, Azji i w strefach wolnocłowych. Berry Bros & Rudd wcześniej – w 1995 roku – odkupiło destylarnię Glenrothes właśnie od Edrington, whisky wraca zatem do macierzy.

Nowy Johnnie Walker Blenders’ Batch

Trunek Johnnie Walker Blenders’ Batch Bourbon Cask & Rye Finish stworzony został z wykorzystaniem 200 próbek whisky. Efekt końcowy pochodzi z czterech destylarni m.in. z Dufftown i zamkniętej Port Dundas. Blend leżakował w beczkach po bourbonie, ostatnie sześć miesięcy w beczce po rye whiskey. Ta limitowana edycja jest drugą whisky w serii Johnnie Walker Blenders’ Batch. Jak rekomenduje producent, destylat jest intensywnie słodki, miodowy, gładki, bogaty, z nutami wanilii i pikantności. Dostępny w litrowej butelce.

Edycja Glenmorangie z 1974 roku

Pride 1974 jest najstarszą whisky jak do tej pory wypuszczoną na rynek przez destylarnię Glenmorangie. Trunek leżakował przez 41 lat w beczkach po bourbonie i po sherry oloroso. Jak rekomenduje producent, jest to whisky o głębokim, bogatym aromacie z elementami słonymi, pikantnymi i nutami octu balsamicznego. W smaku solony karmel, toffi, pomarańcze, pieczone jabłka posypane brązowym cukrem. Whisky spoczywa w kryształowej karafce z elementami złota i metalu, którą zaprojektował mistrz Laurence Brabant. Butelkę umieszczono w pudełku z wiśniowego drewna z lustrzanym wnętrzem. Światło dzienne ujrzały zaledwie 503 karafki. Moc 52%. Cena 7,2 tys. funtów (około 9 tys. dolarów). W limitowanej serii ukazały w 2011 roku Glenmorangie Pride 1981, a w 2014 Glenmorangie Pride 1978.

The Islay Festival of Music and Malt

Jak co roku w ostatnim tygodniu maja odbywa się na Islay festiwal muzyki i whisky. Zapowiada się świetna zabawa przy muzyce, poezji Burnsa, dobrym jedzeniu z nieodzowną whisky. Wszystkie destylarnie otwierają się dla zwiedzających. Zapewniona możliwość gry w golfa, kręgle, wędkowanie. Miejsce: Islay, czas: 26 maja-3 czerwca. Bilety w zależności od dnia i imprezy w cenie od 10 do 20 funtów. Więcej www.islayfestival.com.

Tamdhu wypuszcza pięćdziesięciolatka

Z okazji 120-lecia istnienia Ian Macleod Distillers wypuszcza single malta Tamdhu 50YO. Jest to najstarszy trunek butelkowany w tej destylarni, powstała w listopadzie 1963 roku, a zatem ma nawet więcej niż 50 lat. Whisky leżakowała w beczce typu sherry butt oraz w pierwszy raz napełnionych beczkach z europejskiego dębu. Zabutelkowana z mocą beczki 55,6%. Jak rekomenduje producent, ma smak lukrecji, goździków, espresso, pieczonego jabłka, a w finiszu kakao, imbir, orzechy i syrop klonowy. Trunek umieszczono w karafce wykonanej przez Katy Holford z firmy Royal Brierley. Złocenia na butelce powstały w Hamilton & Inches’s. Na rynek trafiło tylko 100 butelek. Cena 16 tys. funtów (około 20 tys. dolarów).

Nowy torfowy BenRiach

Brown-Forman wypuścił whisky BenRiach Peated Cask Strength Batch 1 o mocy 56%. Nie była filtrowana na zimno, nie barwiona karmelem. Jak rekomenduje producent, aromat i smak to kompozycja dymu z ogniska, palonego dębu, owoców z sadu z nutami jęczmienia – gładka, wyważenie soczystości i torfu. Niebawem trafi do specjalistycznych sklepów na rynek europejski i azjatycki. W Polsce dystrybutorem marki jest firma M&P.

Wiosna z whisky

Distinctive Distillations zaprasza 21 kwietnia o godz. 19:30 na degustację szkockich whisky. W programie: Auchroisk 21YO, Craigellachie 11YO, Bunnahabhain 7YO, whisky ze Speyside z oferty niezależnego bottlera That Boutique-Y Whisky Company oraz whisky niespodzianka. Wiosenne dania można zamówić dodatkowo z menu restauracji. Na miejscu do nabycia czekają pełne butelki.
Liczba miejsc ograniczona do 20 osób. Cena – 100 zł. Miejsce: Restauracja Freta 33, Warszawa. Aby potwierdzić udział, prosimy o kontakt mailowy bądź telefoniczny: info@distinctivedistillations.com, tel. 533325008.

Degustacja single cask whisky Loży Dżentelmenów

Organizatorzy Poznań Whisky Show i Loża Dżentelmenów zapraszają 21 kwietnia na degustację, która odbędzie się podczas Poznań Whisky Show II. do spróbowania będą whisky pochodzące z beczek należących do Loży Dżentelmenów: Macduff 2007, BenRiach 1999, Inchmurrin 2002, Glen Scotia 2005. Degustację poprowadzi selekcjoner Loży Dżentelmenów, Artur Brzychcy. Miejsce: sala numer 15, która sąsiaduję z główną salą nr 1. Godz.: 19.30-20.30. Bilet: 30 zł, do nabycia www.biletomat.pl/festiwale/poznan-whisky-show-2017-4826.