Spotkanie z Duncan Taylor

Pierwszego dnia VII edycji Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze miała miejsce sesja masterclass z whisky Duncan Taylor, którą prowadził Fergus Simpson, od 2017 roku sprawujący rolę pierwszego ambasadora whisky w firmie, postać znana w świecie whisky – kolekcjoner, wcześniej związany z William Grant i Glenfiddich. Duncan Taylor to jedna z najważniejszych szkockich niezależnych firm pośredniczących na rynku whisky, powstała w 1938 roku w Glasgow. W 2001 roku siedziba firmy została przeniesiona do Huntly. Mają tam magazyny leżakowania i linie do butelkowania.
Do spróbowania były whisky mieszane: Black Bull 8YO, Black Bull 10YO Rum Finish, Black Bull 10YO Retro, Black Bull 12YO oraz Smokin Gentleman Dram. Każdy z uczestników otrzymał butelkę Black Bull.

Czytaj więcej

Loch Lomond 25YO Three Wood Matured

leżakowana w ponownie napełnianych beczkach z amerykańskiego dębu, a potem sześć miesięcy leżakowała w pierwszy raz napełnionych beczkach z dębu Limousin i po sherry oloroso. Aromat bardzo przyjemnie owocowy, rześki, nie zdradza tak długiego okresu maturacji. Są tu: morele, brzoskwinie, słodkie, dojrzałe jabłka, gruszki, lekko nuta siana, suszonych kwiatów, ziół. W smaku wyraźny wpływ sherry, choć wino nie zdominowało tej rześkiej owocowości whisky, dodało wytrawności, nuty orzechowej. Finisz lekko trawiasty i dużo młodego, zielonego ziarna, papierówki, poza tym nuty skóry, które dodają wykwintności. Bardzo ciekawie skomponowana whisky, najlepsza w portfolio Loch Lomond, butelkowana z mocą 46,3%. W Polsce wyłącznym dystrybutorem destylarni Loch Lomond jest MP.

Dziesiąte urodziny Big Peat

Megatorfowa whisky blended malt, Big Peat, już od dziesięciu lat jest na rynku. Dla uczczenia dziesiątych urodzin Douglas Laing, właściciel marki, wypuścił wersję Big Peat 10 Years Old Cask Strength Limited Edition. 500 butelek ręcznie podpisanych przez Freda Lainga, dodatkowo okolicznościowy plakat. Dostępna on-line w sklepie Douglas Laing w cenie 45 funtów.

Port Dundas 1971 Murray McDavid

whisky single grain z nieistniejącej już destylarni Port Dundas w Lowland (zamknięta w 2009 roku, potem zburzona). Leżakowała 46 lat w beczkach ponownego napełnienia po bourbonie. Lata zrobiły jednak swoje, co widać i czuć. Bardzo słodka, bardzo owocowa whisky. Butelki napełniono z mocą 47,7%. W aromacie słodkie jagody, śliwki, gruszki. W smaku dużo gruszek, śliwek, powidła. Finisz to likier gruszkowy, pomarańcze, delikatna nuta apteczna.

Caledonian Duncan Taylor CS 1987

edycja z mocą beczki, 54,4%, butelkowana w 2019 roku tylko do sprzedaży on-line w sklepie Singlemaltsdirect.com, w serii Duncan Taylor Whiskies of Scotland. W aromacie bardzo dużo moreli, brzoskwinie i śliwki, lekko lakier. Po chwili napowietrzenia jest w nosie niczym syrop brzoskwiniowy. W ustach świeża, słodka, soczysta, jak przegryziona morela, jak syrop ściekający z brzoskwini. Finisz to balsamino morelowe, fantastyczny, cierpki, długi.

Glen Grant Duncan Taylor CS 1972

edycja z mocą beczki, 61%, butelkowana w 2019 roku tylko do sprzedaży on-line w sklepie Singlemaltsdirect.com, w serii Duncan Taylor Whiskies of Scotland. To Glen Grant z 1972 roku z ponowie napełnionej beczki po sherry. Aromat lekko balsamiczny, dużo wiśni, cynamon, ciasto drożdżowe z wiśniami, mięta i sosna, żywica. W smaku: lukrecja, anyż, sól, mentol, śliwki, w finiszu bardzo słodkie śliwki w likierze. W finiszu nuty apteczne, fenolowe, jod, morze, cierpkie, jak wermut – chinina.

Najbardziej dymna Highland Park

Edrington wypuściło nową edycję whisky Highland Park w serii Viking Legend. Nazywa się Valfather i czci władcę piorunów, Odyna, stąd pomysł, aby była to najbardziej torfowa whisky w historii destylarni. Butelkowana bez podania wieku, z mocą 47%, niewele wiadomo o beczkach, poza tym, że są ponownego napełnienia. Butelka 0,7 l będzie kosztować 60 funtów, dostępna będzie na 29 rynkach. W Polsce przedstawicielem Highland Park jest United Beverages.

Czytaj więcej

Piętnastoletnia GlenAllachie

Nowa whisky pojawiła się w ofercie destylarni GlenAllachie ze Speyside. To piętnastoletnia single malt z beczek po sherry pedro ximénez i sherry oloroso. Będzie ona w podstawowej ofercie destylarni, uzupełniając już obecne na rynku edycje: 10YO, 12YO, 18YO i 25YO. Butelkowana z mocą 46%, w Polsce destylarnia reprezentowana jest przez M&P.

Kilchoman podwaja produkcję

Destylarnia Kilchoman z Islay zapowiada podwojenie produkcji. Wkrótce rozpoczną prace dwa nowe alembiki, wstawiono też nową kadź zacierną i sześć kadzi fermentacyjnych. Wcześniej rozbudowano słodownię i suszarnię torfowanego słodu. Z nowymi mocami Kilchoman będzie rocznie produkować 480 tys. l czystego alkoholu. Rozbudowano też centrum dla zwiedzających. Finał prac, które kosztowały 6 mln funtów, zapowiadany jest na przełom listopada i grudnia. Polskim dystrybutorem whisky Kilchoman jest M&P.

Glen Ardoch

single malt z Deanston, bez podania wieku, jest to whisky bardzo młoda, z półki cenowej na poziomie 10 euro za 0,7 l, butelkowana z mocą 40%. W aromacie: śliwki, wiśnie, czereśnie, jabłka, morele. Smak również bardzo owocowy – morele, brzoskwinie, jabłka, nawet egzotyczna nuta ananasa i słód. W finiszu miód, morele i lekko cierpka nuta apteczna. Jakość do ceny bardzo przyzwoita. Kiedyś dostępna była też wersja Glen Ardoch 8YO.

Unikatowe whisky w Gordon & MacPhail

Niezależny bottler, Gordon & MacPhail, zapowiada kilka unikatowych whisky: rocznik 1969 z Dallas Dhu, rocznik 1982 z St Magdalene i rocznik 1966 z Longmorn. Dallas Dhu kosztuje 6950 GBP i pochodzi z beczki refill sherry hogshead, z której wyszło 176 butelek. St Magdalene kosztuje 1000 GBP i pochodzi z beczki refill American hogshead, z której wyszło 161 butelek. Longmorn kosztuje 6950 funtów i pochodzi z beczki first-fill sherry butt, z której wyszło 398 butelek. Wypuszczone w serii Private Collection whisky zostały umieszczone w kryształowych karafkach i w dębowych pudełkach.

Macallan 12YO Double Cask

Klasyka Macallana, whisky leżakowana w beczkach po sherry oloroso z dębu europejskiego i amerykańskiego. W aromacie: suszone owoce, rodzynki, morele, brzoskwinie, jabłka. Trochę drożdży i tytoniu. W ustach: cierpka i gorzka, tytoń, herbata, liście, sporo wytrawności oloroso, drożdży. Finisz lekki, przyjemny, dużo jabłek, skóra, drożdże. Moc – 40%.

Mateusz Bala zwycięzcą Hankey Bannister Cup 2019

19 sierpnia w Starym Meneżu w Gdańsku odbył się finał konkursu Hankey Bannister Cup 2019 – Istota Stylu. Od rana trwała przedostatnia runda, sześcioro barmanów, którzy przeszli przez półfinały zostało podzielonych na dwie grupy, a ich zadaniem było przekonać publiczność do swoich ponczów na bazie whisky Hankey Bannister. Nie byle jaką publiczność, bo konkurs towarzyszył trwającej dwa dni imprezie Better Bar, która gromadzi barmanów i brand ambasadorów mocnych alkoholi z całej Polski. Rywalizowali: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W tej rundzie odpadli Marcin Szyma i Oksana Rokosz, choć różnice głosów były minimalne.

Czytaj więcej