Silesian Whisky Fest

30 marca w Katowicach odbędzie się festiwal whisky Silesian Whisky Fest. Zapowiadane są sesje masterclass, dziesiątki wystawców nie tylko z whisky, strefa cygar. Cena biletów w pierwszej turze to 85 zł, bilety dostępne na stronie ticketportal.pl. Miejsce: Porcelana Bogucice, ul Porcelanowa 23, Katowice.

Czwarta edycja Whisky & Friends

9 marca odbyła się czwarta edycja organizowanego przez M&P festiwalu Whisky & Friends. W tym roku w hotelu Renaissance na lotnisku Chopina. Edycja absolutnie rekordowa, zarówno pod względem frekwencji, jak i liczby prezentowanych trunków. Przyszło bardzo dużo ludzi, już o 13. zabrakło miejsc w obydwu szatniach. W hotelowej przestrzeni zagościło ponad tysiąc osób. – PO raz pierwszy w tym roku musieliśmy zamknąć sprzedaż biletów, niestety, więcej osób trudno by było komfortowo i bezpiecznie pomieścić – mówi Małgorzata Masiak, koordynatorka festiwalu.

Czytaj więcej

Druga destylarnia Penderyn

Walijski producent whisky, firma Penderyn, zapowiedział, że do końca 2022 roku w Swansea otworzy nową destylarnie wraz z centrum dla zwiedzających, które ma obsługiwać do 50 tys. osób rocznie. Oryginalna destylarnia tego pioniera walijskiej whisky mieści się w Aberdare. Nowa zostanie otwarta w historycznych budynkach Hafod Morfa Copperworks nad rzeką Tawe, a władze lokalne zaoferowały wsparcie w wysokości 3,5 mln funtów.

Bell’s Spiced

edycja wypuszczona głównie na rynek Europy Środkowej i Wschodniej. Likier na bazie whisky Bell’s, nalewów na cynamon i inne przyprawy. W aromacie: wanilia, czekolada, jabłka, cynamon. W smaku: jabłka z cynamonem, szarlotka, jabłecznik. Finisz to jabłka z cynamonem w stylu apple pie. Butelkowany z mocą 35% i wyraźnie brakuje mu rozgrzewającego ciepła alkoholu.

Niemiecki Glen

Scotch Whisky Association pozywa każdego producenta whisky na świecie, który używa w nazwie słowa „Glen”. Zdaniem SWA słowo „glen”, które po gaelicku oznacza dolinę, jednoznacznie kojarzy się ze szkocką whisky, a wiec wprowadza konsumenta w błąd i narusza wyłączność terytorialną scotch whisky. SWA wytaczało proces np. kanadyjskiej Glen Breton. Spory trwają latami, gdyż samo słowo „glen” nie ma ochrony prawnej, takiej jak np.: cognac, calvados, champagne, armagnac czy prosecco. Ostatnio na wokandzie w Hamburgu była sprawa przeciwko niemieckiej destylarni Waldhornbrennerei, która ma w ofercie whisky Glen Buchenbach. Destylarnia mieści się faktycznie w dolinie. 7 lutego sąd orzekł, że istotnie słowo „glen” może wprowadzać klienta w błąd. Proces trwał pięć lat, a niemiecki producent może się od wyroku odwołać.

Czytaj więcej

Walentynkowa degustacja M&P

14 lutego M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację whisky, które dojrzewały w beczkach po wzmacnianych winach – sherry (Oloroso/PX), madera, porto i tematycznie dobranych win. W degustacji będą następujące alkohole: Royal Oporto Reserva Ruby – West Cork 12YO Port Cask, Madera Barbeito Rainwater Medium Dry – Inchmurrin Madeira Cask, Real Tesoro Oloroso Sherry – GlenDronach 2003 Oloroso cask 5480, Real Tesoro Pedro Ximenez Sherry – BenRiach 2005 cask 6925 PX. Dobór alkoholi taki, aby była to degustacja dla Niej i dla Niego. Łącznie 8 alkoholi. Super ceny po degustacji. Degustacja będzie prowadzona przez parę. Bilet: 50 zł/os. lub 80 zł/para. Miejsce: Whisky&Cognac Club, Trakt Brzeski 54c, Warszawa Wesoła. Godz. 19.-22.00.

Whisky & Friends 2019

9 marca odbędzie się IV edycja festiwalu Whisky & Friends – wydarzenia, które będzie niezapomnianą podróżą po świecie whisky szkockiej, japońskiej, irlandzkiej, indyjskiej oraz amerykańskich bourbon’ów. Tradycyjnie będą także producenci koniaków, rumów, grappy, calvadosu i innych mocnych alkoholi. Wśród 40-tu stoisk wystawców i niemal 200-tu znakomitych trunków, każdy uczestnik festiwalu znajdzie coś dla siebie. Podczas wydarzenia można będzie zamówić, a także zakupić większość prezentowanych trunków w specjalnych festiwalowych cenach. Miejsce: Renaissance Warsaw Airport Hotel, Żwirki i Wigury 1H, Warszawa. Godz. 11:00 – 21:00. Więcej: https://whiskyandfriends.pl.

Czytaj więcej

Czy Brexit zatrzęsie rynkiem whisky w Polsce?

Wszystko wskazuje na to, że Wielka Brytania opuści Unię Europejską 29 marca. Termin Brexitu zbliża się nieubłaganie, tymczasem Izba Lordów wciąż nie przyjęła warunków umowy regulującej relacje z Brukselą po rozstaniu. O formie „rozwodu” z UE zadecyduje 15 stycznia brytyjski parlament. Wyniki głosowania mogą mieć duży wpływ na przyszłość rynku whisky w Polsce.
Według najnowszych sondaży większość Brytyjczyków jest przeciwna opuszczeniu struktur Unii Europejskiej. Klamka już jednak zapadła – Brexit planowany jest na koniec marca. Wciąż nie są jednak znane warunki „rozwodu” z UE. Te, które wynegocjowała premier Theresa May muszą jeszcze zostać zatwierdzone przez parlament. Głosowanie w tej sprawie odbędzie się 15 stycznia. Jeśli większość parlamentarzystów opowie się przeciwko umowie, dojdzie prawdopodobnie do tzw. twardego Brexitu, który w opinii ekspertów może skutkować recesją na Wyspach. Forma rozstania Brytyjczyków z unią spędza sen z powiek nie tylko mieszkańcom tego kraju. Strach zajrzał w oczy również polskim importerom i dystrybutorom whisky z tej części świata. Okazuje się bowiem, że wyjście Wlk. Brytanii z Unii Europejskiej może się odbić na polskim rynku mocnych alkoholi.

Czytaj więcej

Piąte urodziny WhiskymyWife

11 stycznia w Winsky odbyło się przyjęcie urodzinowe WhiskymyWife. Daniel Lichota i Grzegorz Nowicki są autorami jednego z najbardziej poczytnych blogów o whisky. Prowadzą komentowane degustacje w ramach cyklu WhiskyBreak, organizują wyprawy do Szkocji śladem destylarni i kolekcjonują unikatowe butelki. Urodziny WhiskymyWife były okazję do branżowej integracji, a trunków nie brakowało, na stole pojawiło się blisko trzydzieści unikatowych butelek. Był też tort i gromkie „sto lat!”.

Czytaj więcej

Fałszerstwa na rynku aukcyjnym whisky

Firma Rare Whisky 101 zleciła laboratorium Scottish Universities Environmental Research Centre w East Kilbride przebadanie 55 aukcyjnych butelek rzadkich szkockich whisky, aby sprawdzić, czy wśród nich nie ma fałszywek. Badania przeprowadzono węglem aktywnym, a ich rezultat jest wstrząsający – aż 21 z 55 butelek zawiera fałszywe whisky, to znaczy nie te, które zostały sprzedane. Dotyczy to m.in. takich rzekomych unikatów, jak butelka Ardberga z 1885 roku czy whisky Thorne’s Heritage z początku XX wieku. Łączna aukcyjna wartość butelek o fałszywej zawartości to aż 635 tys. funtów. 21 z 55 to niemal połowa, strach pomyśleć, ile z oferowanych na wtórnym rynku starych whisky czy koniaków to podróbki.

Czytaj więcej

Procenty na prezenty

W listopadzie bieżącego roku Agencja Badań Rynku i Opinii SW Research przeprowadziła badanie, którego celem było zdiagnozowanie, co Polacy najchętniej kupują z przeznaczeniem na prezent. Zdecydowanie największą popularnością cieszą się alkohole. Kupujemy je zarówno wybierając się na spotkanie towarzyskie, jak i wówczas, kiedy wizyta ma charakter biznesowy. Drugie co do popularności w obu przypadkach są kwiaty, bliskim i znajomym wręcza je 18,1% badanych, partnerom biznesowym już tylko 11,1%. Tym, co jednak zwraca uwagę jest fakt, że w przypadku spotkań biznesowych co czwarty badany (25,7%) deklaruje, że nie wręcza przy tej okazji żadnych prezentów.

Czytaj więcej

Jakubiak Whisky

whisky wydestylowana i leżakowana w Browarze Ciechan, należącym do Marka Jakubiaka. Jak informuje producent: „Whisky Jakubiak to 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan. Ten szlachetny trunek został wytworzony z jednego rodzaju słodu jęczmiennego (single malt) i przygotowany w jednej beczce (single barrel). Destylat powstał na bazie różnych gatunków piw. Whisky Jakubiak jest ręcznie nalewana do dębowych beczek, które są składane w niewielkim polskim zakładzie stolarskim. Whisky leżakuje w podziemiach Browaru w Ciechanowie”. Destylowana do mocy 75%, leżakowana przez ponad trzy lata. Nie bardzo wiadomo, co oznacza, że „destylat powstał na bazie różnych gatunków piw”? Jeśli destylowana jest z piwa, to nie jest whisky, lecz okowita piwna. Aromat poziomkowo-jagodowy, z nutą mokrej tektury. Smak owocowy – jabłka, jagody, żurawina, gorzka kora. Finisz wybitnie piwny. Butelkowana w eleganckie karafki, z mocą 40%.

Inwestycyjna moc whisky

W dobie niskich stóp procentowych oraz dużych wahań na giełdzie inwestorzy poszukują bardziej stabilnych form lokowania kapitału. Coraz częściej dostrzegają potencjał drzemiący w whisky.
Od kilku lat trwa hossa na rynku whisky. Jak wynika z danych SWA (Scotch Whisky Association), w samej Szkocji działa obecnie 128 destylarni. Popyt na ten alkohol dotarł również i do nas. Według badań, już co czwarty Polak pije whisky. Według SWA, na przestrzeni ostatnich dziewięciu lat import single malt do Polski zwiększył się siedmiokrotnie – z 57 tysięcy do 400 tysięcy butelek. Z kolei IWSA (International Wine&Spirit Research) informuje, że w ciągu ostatnich 10 lat sprzedaż bursztynowego trunku w naszym kraju rosła rokrocznie w tempie dwucyfrowym, podczas gdy inne rodzaje alkoholi notowały spore spadki

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Askaneli Brothers i Jimsher

Na przedmieściach Tbilisi ulokowana jest nowoczesna winiarnia i destylarnia Askaneli Brothers. Właścicielami firmy są bracia Gocha i Jimsher Chkhaidze, nazwa Askaneli pochodzi od wioski Askana w prowincji Guria. Wedle ludowej opowieści niejaki Antimoz Askaneli zbudował tutaj piwnicę pełną kwewri do produkcji wina. Faktem jest, że we wsi można odnaleźć kwewri, które pochodzą z lat 80. XIX wieku.

Czytaj więcej