Godfrey Spence „The Port Companion”

Syntetyczna publikacja dotycząca porto, jedna z najlepszych jakie są na rynku, szkoda, że od dawna nie było aktualizującego wydania. Autor przedstawia historię porto, angielskie wpływy w regionie, narodziny składów porto w Vila Nova de Gaia, przemiany jakie zachodziły w Dolinie Douro, potem przedstawia same winnice, najważniejsze ze 115 dopuszczonych do produkcji porto szczepów winogron, technologię winifikacji – przerwanej fermentacji i wzmacniania wina, a potem starzenia, wreszcie style porto. Dużą część zajmuje omówienie domów porto. Wszystkich ważnych historycznie, tych z Vila Nova de Gaia oraz nowych składów porto, które powstały po wejściu Portugalii do Unii Europejskiej w Piñhao i innych miastach nad Douro. Opisuje także najważniejsze wina, załącza własne oceny. Choć książka ma już ponad 20 lat, to wciąż może służyć także jako przewodnik po winach, oczywiście bez ostatnich Vintage Port, ale najważniejsze style ruby, a zwłaszcza tawny pozostają wciąż takie same. Porto zbudowało swoją reputację na przywiązaniu do zasad, tradycji i terroir, więc zmiany tutaj docierają tylko w zakresie ekonomii i higieny produkcji, ale jest to wciąż to samo wino, którym raczono się sto czy dwieście lat temu.

Acidum tartaricum

Kwas winowy, występujący w owocach, w tym oczywiście w winogronach, jest niezbędnym składnikiem wina. Wino musi mieć odpowiednią kwasowość, by smakowało, o ile nie jest to sherry pedro ximenez, jedyne wino, w którym kwasowość jest niewyczuwalna. Kwas winowy, czyli acidum tartaricum, jest dodawany przez winiarzy do tych win, które nie mają dostatecznej kwasowości. W sklepach winiarskich można go kupić w formie soli. Maksymalna dozwolona dawka kwasu winowego dodanego do wina, to 250 g na 100 l. 100 g na 100 l zwiększa kwaśność o 1‰.

Czytaj więcej

Viva España

18 lipca Dobry Rok zaprasza na hiszpańską degustację. Do spróbowania będą wina od Alfredo Maestro, a także wina od mistrza cavy – Recaredo, a także inne zaskakujące smaki Hiszpanii. Do tego najlepsze tapasy w Krakowie, które przygotuje Mr Tortilla.
Lista win: Castell del Remei Gotim Bru Blanc, Conde Valdemat Tempranillo Blanco, Celler Credo Miranius, Alfredo Maestro Sobrecasa Rosado, Alfredo Maestro El Rey del Glam, Recaredo Intens Rosat. Miejsce: Dobry Rok, ul. Dajwór 20 LU.5, 31-052 Kraków. Godz. 19.30. Bilet: 73 zł.

6. Slow Food Piknik

13 lipca magazyn „Czas Wina” oraz Hotel Dwór Sieraków zapraszają do parku sierakowskiego dworu na szósty Slow Food Piknik. W tym roku będziemy degustować polskie wina oraz dania ze wszystkich regionów kraju. Dodatkowo Restauracja Dwór Sieraków przygotuje dla gości pikniku grill oraz szeroki wybór przekąsek do wina. W trakcie imprezy odbędą się degustacje komentowane prowadzone przez przedstawicieli wybranych winnic. Na rozległych, zacienionych trawnikach wokół dworu można będzie odpocząć na kocu lub leżaku, zagrać w gry ogrodowe jak krokiet (nie krykiet), bule, minigolf. Wstęp bezpłatny. Za wino i dania płaci się żetonami, które będą do nabycia w recepcji Hotelu Dwór Sieraków. Parking bezpłatny. Miejsce: Sieraków 233, Dobczyce, 32-410 Wieliczka. Godz. 12.00-23.00.

Przywitanie lata w Winnicy Dwórzno

29 i 30 czerwca winnica Dwórzno zaprasza – w programie między innymi: degustacja polskiego wina z Dwórzna, zwiedzanie winnicy i przetwórni, muzyka na żywo, winobranie dla dzieci, konkursy z nagrodami, food trucki, pokazy i stoiska z lokalnymi produktami. Wino, muzyka i dobre jedzenie zaledwie 40 km od Warszawy. Wstęp wolny. Godzina: 14.-22:00. Miejsce: Winnica Dwórzno ul. Spokojna 43, 96-320 Dwórzno. Kontakt: 605 302 031, 609 509 333, kontakt@dworzno.pl.

Mix

firma powstała w 1996 roku, ma dwa zakłady produkcyjne na Pomorzu. Specjalizuje się w produkcji win owocowych, soków, napojów oraz cydrów. Produkty te powstają w Kwidzynie, w zakładzie zajmującym obszar ponad trzech hektarów. To jedna z najnowocześniejszych fabryk w Polsce. Grupa Mix zatrudnia ponad 120 osób. Rocznie produkuje ponad 30 mln l wina oraz 3,5 mln l soków, napojów i cydrów. W 2018 roku firma zadebiutowała w segmencie mocnych alkoholi z marką wódki czystej Sopocka, poszerzoną następnie o wersje smakowe: Sopocka Gorzka (36%), Sopocka Cytrynowa (32%), Sopocka Wiśniowa (32%) oraz Sopocka Pigwowa (32%).

Fresco Frizzante otwiera sezon orzeźwienia

Marka Fresco rozpoczyna kolejną edycję kampanii „Wszystko dla orzeźwienia”. Tym razem do współpracy weszła firma Limango. Kampania wraz z towarzyszącym konkursem potrwa do 18 sierpnia, a nagrodą główną jest wyjazd np. na Sycylię dla czterech osób. Kampania „Wszystko dla orzeźwienia” to kolejna odsłona akcji konsumenckiej Fresco, która wystartowała 3 czerwca. Tegoroczna edycja dedykowana jest standardowym i owocowym smakom Fresco Frizzante, również w małych, 250 ml opakowaniach.

Czytaj więcej

Drugie urodziny Fermentu

15 czerwca Ferment z okazji drugich urodzin zaprasza na winiarski show. Będzie można spotkać redaktorów Fermentu, spróbować ich ulubionych win. Atrakcje: garden party na patio składu win Mielżyński Czerska, open bar ze świetnymi winami, osobna strefa z winami polskimi od czołowych winiarzy, DJ, przekąski zimne i ciepłe, świetna atmosfera, dla wszystkich uczestników kupony zniżkowe na degustacje Fermentu, głosowanie nad okładką Fermentu nr 9 – wybierz swoją ulubioną. Miejsca ściśle limitowane – tylko 100 biletów. Cena biletu – 150 zł od osoby – dla prenumeratorów Fermentu 100 zł. Miejsce: Mielżyński Na Czerskiej, ul. Czerska 12, Warszawa. Godz. 19-23.00.

Lato z polskim winem na Smętnej

14 czerwca Winnicomania oraz WINE & more sklep z winem, piwem i czekoladą zapraszają na degustację win – Gostart / Winnica Gostchorze, Hibernal 2017 / Winnica Chodorowa, Solaris 2017 / Winnica Gródek, Rose XVIII / Winnica Chronów, Rondo 2018 Karboniczne / Winnice Wzgórz Trzebnickich, Idylla 2017 / Dwie Granice. WINE & more zapewni dodatkowo deski serów, oleje, pieczywo. Po degustacji uczestnicy mają możliwość zrobienia zakupów z 10% rabatem. Rezerwacja miejsc na winnicomania@gmail.com lub bezpośrednio w WINE & more. Bilet: 69 zł. Godz. 19.45-22.00. Miejsce: Smętna 8, Kraków.

Winne szlaki

Piękne ilustracja, eleganckie wydanie, dobry pomysł na książkę i… bardzo licha treść. Książka przedstawia 20 krajów, 52 trasy, 327 winiarni, do tego wskazówki i porady dotyczące lokalnych świąt, wydarzeń, gastronomii i noclegów. Zdecydowana nadreprezentacja Starego Świata, blisko połowa tras jest poza Europą! W rezultacie Niemcy zredukowano do Mozeli, Portugalię do Douro, Grecję do Naoussa, Węgry do Tokaju. Dobór polecanych winnic budzi wiele wątpliwości – jaki był klucz? Nie są to ani najważniejsze, ani najbardziej znane, ani najbardziej oblegane przez enoturystów winnice. Mam wrażenie, że dobór jest przypadkowy, tak jak i dobór autorów tekstów, podróżników związanych z Lonely Planet. Jedni mają wyobrażenie o winie i wiedzą, co chcą w książce pokazać, inni przy okazji zaszli do jednego czy drugiego producenta i piszą, co im ślina na język przyniesie, w rodzaju: „Toskania to wymarzone miejsce na staromodny romans pośród szumiących cyprysów”. Niestety, takiego ple-ple w książce jest bardzo dużo, kuriozum, to trzystuletnia filoksera niszcząca winnice Alzacji. Książka do obejrzenia, jako źródło inspiracji przed podróżą, ale tylko do obejrzenia, czytać nie warto.

Białe Czerwone Festiwal Wina Polskiego

16 czerwca odbędzie się II edycja Festiwalu Białe Czerwone. Na festiwalu tradycyjnie pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie. Będzie można osobiście przekonać się o wyjątkowości i klasie ich win, poszukać stylistycznych różnic, porozmawiać z winiarzami, skosztować i zakupić wybrane butelki. Miejsce: Forteca u Kręglickich przy ulicy Zakroczymskiej 12 w Warszawie. Godz. 11.-22.00.

Zapachy Portugalii

W dniach 27-31 maja w Hotelu Intercontinental w Warszawie odbyła się dziesiąta edycja imprezy Flavours of Portugal, organizowana przez Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą, pod patronatem Ambasady Portugalii. Prezentowane były różne regiony Portugalii – madera i Azory, Trás-os-Montes i Minho, Douro i Beiras, Estremadura i Ribatejo, Alentejo i Algavre. Goście biorący udział w wydarzeniu mieli okazję skosztować typowych portugalskich dań przygotowanych przez renomowanych portugalskich szefów kuchni, a także portugalskiego wina. Ponadto uczestnicy mogli posłuchać wykonawców muzyki fado.

Czytaj więcej

Tropem wina Mateus

Jakie jest najbardziej znane portugalskie wino? Porto? Madera? Vinho Verde? Nic podobnego. Lekko musujące, różowe, półsłodkie… podobno ulubione wino Saddama Husajna, w piwnicach jego pałacu odnaleziono pokaźne zapasy. Wino Mateus powstało w latach 40. XX wieku w miasteczku Mateus niedaleko Vila Real. Właścicielem marki jest Sogrape, największy producent win w Portugalii.

Czytaj więcej

Kolacja degustacyjna z winami Srebrna Góra w Rest. Baczewskich

6 czerwca Rest. Baczewskich zaprasza na wyjątkową kolację degustacyjną. Tym razem gościć będzie właściciel jednej z największych winnic w Polsce. Wieczór upłynie pod znakiem trunków z winnicy Srebrna Góra, takich jak Cuvée blanc, Cuvée rosé, Gewurztraminer, Pinot Noir oraz Cabernet Cortis. Dodatkowo na uczestników będzie czekać specjalne menu stworzone przez szefa kuchni. Koszt menu degustacyjnego to 139 zł. Miejsce: Al. Christiana Szucha 17/19, Warszawa. Godz. 20.-23.00. Ilość miejsc ograniczona. Rezerwacje pod numerem telefonu 888 522 668 lub mailowo rest.baczewskich@gmail.com.

Wizyta w Quinta do Bomfim

Siedziba porto Dow’s. Nazwa winnicy pochodzi od vale do bomfim – „dobrze położonej doliny”. Parcela została kupiona przez George’a Warre’a dla firmy Dow w 1896 roku. W winnicach Dow pracowało wiele pokoleń rodziny Symington. W 1912 roku Andrew James Symington został partnerem w Dow. Od tego czasu Quinta do Bomfim stała się niemalże domem rodzinnym Symingtonów.

Czytaj więcej