Warsaw Bubbles Day

22 września odbędzie się pierwszy w Polsce festiwal promujący kulturę szampańską. W programie: otwarte degustacje najszerszej oferty ponad 100 szampanów prezentowanych przez najważniejsze domy szampańskie, warsztaty foodpairingowe prowadzone przez Josepha Seeletso, degustacje komentowane Ambasadorów Champagne Gosset i Champagne Perrier Jouvet, wykłady na temat pasjonującej historii szampana w Polsce, panele z ekspertami Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i Inicjatywy, pokazy mistrzów w przyrządzaniu koktajli na bazie szampana, wystawa szampan i sztuka, szampańskie inspiracje z Berlina.

Czytaj więcej

The Italian Wine Guide

Wydana przez Touring Club of Italy obszerna publikacja miała w języku angielskim trzy wydania. Ten sam edytor opublikował też m.in. przewodniki „The Italian Food Guide” czy bardziej niszowy – „The Italian Truffle Guide”. Książka omawia włoskie wina region po regionie, apelacja po apelacji. Daje przegląd najważniejszych szczepów, listę najwybitniejszych win według kategorii, pełen spis DOC i DOCG, przedstawia w skrócie historię i tradycję oraz technologię winifikacji, jest też fragment o grappie. W części przewodnikowej przedstawione są winne szlaki, miasta winiarskie (Cita del Vino), są też informacje o lokalnej kuchni, o tym gdzie kupować wina, ale też gdzie jeść, gdzie spać itd. Ciekawie ilustrowana, z licznymi mapami i etykietami win. Na końcu jest spis najważniejszych winiarzy oraz producentów grappy.

Ruiny dawnego zakładu winiarskiego Sićevo

Sićevo słynęło z upraw winorośli już w XIII wieku. Podobno święty Sawa w drodze do Stambułu w 1234 roku zatrzymał się tu i raczył winem. Winnice ulokowane są na wzgórzach nad miasteczkiem, w dole ciągnie się droga, jest stacja kolejowa i popadający w ruiną dawny zakład winiarski – Sićevo Vinarski Podrum, który dysponuje piwnicami pochodzącymi z 1878 roku. Wino produkowano tu także w czasach osmańskich. W 1895 roku powstało stowarzyszenie winiarzy, a w 1931 roku rozpoczął pracę wielki kombinat należący do spółdzielni winiarzy, rozbudowany w latach 1938-1939. Po wojnie nadal działał jako firma państwowa, zamknięty dopiero w XXI wieku. Produkowano tu wina białe i czerwone, a także brandy (vinjak) i śliwowicę.

Czytaj więcej

Pierwsze i drugie etykiety Wielkiej Piątki Bordeaux w restauracji Akademia

Restauracja Akademia stała się posiadaczem w karcie win pierwszych i drugich etykiet producentów Wielkiej Piątki Bordeaux – Château Margaux, Château Lafite-Rothschild, Château Latour, Château Haut-Brion, Château Mouton Rothschild. Są wyznacznikiem kunsztu, klasy i niedoścignionego stylu. Kiedyś pijane tylko przez królów, prezydentów, bogatych kupców i aktorów – dzisiaj dostępne dla każdego w restauracji Akademia.

Czytaj więcej

Degustacja wina i tapas

4 sierpnia Moja Wina i Bodega Chicha organizują degustację win (nie tylko hiszpańskich) i tapas. Cena: 65 zł. W tej cenie dużo wina i bogaty arsenał przekąsek. Godz. 20-22.30. Więcej informacji i rezerwacja miejsc: Bodega Chicha, ulica Mostowa w Toruniu. Wbijajcie będzie wesoło! Uwaga ilośc miejsc bardzo ograniczona (10-15 osób).

Janusz Mazurek: „Ochrona winorośli”

Winogradnicy mają w Polsce już dość szeroki wybór rodzimych publikacji na temat winorośli. Przypomnijmy kilka z wcześniejszych publikacji. To przede wszystkim książki Romana Myśliwca, jego znakomita „Uprawa winorośli”, a także „Winorośl w ogrodzie”, „Nowoczesna winnica” czy „Ogród winoroślowy”. Są też książki Jerzego Liska: „Amatorska uprawa winorośli”, „Winorośl pod osłonami”, „Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej, a także Mieczysława Kaszuby „Winorośl”, po raz pierwszy wydana już w latach 70. XX wieku, kiedy nie było w Polsce ani jednej winnicy. Książka Janusza Mazurka jest jednak najpełniejszą jak dotąd monografią poświęconą ochronie winorośli. Autor jest największym w Polsce ekspertem w tej dziedzinie. Nie pisze o zakładaniu winnicy, o odmianach winorośli, lecz o jej chorobach, o pasożytach, o pielęgnacji, ochronie przed mrozem, nadmiernym deszczem czy stresem środowiskowym, o niedoborach składników pokarmowych i zaburzeniach fizjologicznych. Omawia szkodniki, bakterie, wirusy, choroby grzybowe. Pisze jak monitorować choroby winorośli oraz jak im zaradzić, jakich użyć preparatów. Opisuje historię chorób, odporność uzależnioną od szczepu czy klimatu, przypomina także o przepisach dotyczących zwalczania poszczególnych chorób i pasożytów. Zdjęcia świetnie dopełniają całości, pokazują jak wygląda choroba na pędach, liściach, owocach, jak wyglądają zniszczenia, ale także same szkodniki by można je było samemu rozróżniać. Brakuje tylko rozdziału o tak powszechnych szkodnikach na winnicach, jakimi są ptaki i porad jak się przed nimi chronić.

Czytaj więcej

Wykład Warrena Winiarskiego w Krakowie

W październiku br. na zaproszenie magazynu Czas Wina przyjeżdża do Polski jeden z najsłynniejszych i najwybitniejszych winemakerów świata, Warren Winiarski. Wygłosi 20 października wykład o początkach winiarstwa kalifornijskiego ( w języku angielskim). Panel jest otwarty, ale skierowany w pierwszym rzędzie do polskich studentów kierunków enologicznych. Miejsce: Kolegium Nowodworskiego przy ul. Św. Anny. Godz.: 17.00. Przesłanie potwierdzenia uczestnictwa do dnia 20 sierpnia.

Austria – Slow Food-Good Wine – wyjazd enoturystyczny

Wyjazd enoturystyczny do regionu Niederösterreich (Dolnej Austrii) obejmującej regiony winiarskie Weinviertel, Kamptal, Kremstal, Wachau, Thermeregion i Carnuntum. Osoby, które wykupią wyjazd do końca czerwca otrzymają butelkę wina z Weingut Stift gratis. Termin wyjazdu 29.09-1.10, cena: 1990 zł od osoby (pokój dwuosobowy), 2090 zł (pokój jednoosobowy). Dodatkowo 100€ od osoby płatne gotówką przy wyjeździe na koszt degustacji.

Czytaj więcej

Jego Wysokość CK Blaufränkisch/Kekfrankos/Frankovka, etc.

22 lipca odbedzie siędegustacja win z iście cesarskokrólewskiej odmiany. Obszar jego wystepowania w zasadzie pokrywa się z granicami świętej pamięci austro-węgierskiej monarchii. Zaprezentowane będą najciekawsze interpretacje szczepu z Austrii, Węgier, Moraw i Bałkanów. Co najmniej 7 win. Miejsce: Magazyn Wina, Marii Konopnickiej 28, Kraków. Godz. 19-21.00. Koszt: 50 zł. Konieczna rezerwacja: info@magazynwina.pl

BYOB party

21 lipca w krakowskim Fitagain Café (organizator Wine Spot sklep & bar) będzie miała miejsce degustacja w stylu Bring Your Own Bottle. Każdy z chętnych przychodzi z własną butelką wina o wartości nie mniejszej niż 50 zł. Miejsce: Szczepańska 7, Kraków. Godz.: 19-22.00. Rezerwacja: winespot@post.com. Wstęp bezpłatny, ale należy zamówić coś z menu.