Wizyta w Quinta de la Rosa

Qunta de la Rosa leży w samym sercu obszaru winnic Alto Douro ‚A’, nad brzegiem rzeki Douro w Pinhão. Przodkowie Sophii Bergqvist (obecnej właścicielki) zajmowali się produkcją porto od 1815 roku. Posiadłość została podarowana Claire Feuheerd, babci Sophii z okazji jej chrztu w 1906 roku. Sophii wraz ze swym ojcem, Timem założyła Quinta de la Rosa w 1988 roku. Obszar obejmuje 55 ha winnic. Produkują porto (50 tys. l rocznie) i klasyczne wina wytrawne (100 tys. l rocznie). Główne szczepy białe to: gouveio, rabigato, malvasię, viosinho; czerwone: touriga nacional, tinta roriz, tinta barroca. Porto wytwarzane jest na miejscu (nie trafia do Vila Nova de Gaia). Fermentacja zachodzi w dużych kamiennych lub cementowych basenach – lagares.

Czytaj więcej

Wizyta w fabryce korka Amorim

Amorim to rodzinna firma założona w 1870 roku niedaleko Porto, jako rzemieślniczy producent korków do win. Jej ogromny sukces był dziełem wnuka założyciela, Américo Amorim, który stworzył potęgę przemysłową, działającą w wielu obszarach portugalskiej gospodarki. Według tygodnika „Forbes” rodzina Amorim od lat jest najbogatsza w Portugalii. Obecnie na czele firmy stoi António Rios de Amorim, siostrzeniec zmarłego w 2017 roku Américo.

Czytaj więcej

Wizyta w piwnicach Real Companhia Velha

Ta królewska firma została założona 10 września 1756 roku, przez króla Portugalii, José I. Powstała pod auspicjami premiera, Sebastião José de Carvalho e Mello, hrabiego Oeiras i Marques de Pombal. Markiz de Pombal był wielkim promotorem porto, to dzięki jego inicjatywie zmierzono wielkość wszystkich parceli w Douro i wytyczono obszar DOC. Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto-Douro została ustanowiona przez Radę Królewską króla José I. Z czasem przyjęli nazwę Real Companhia Velha.

Czytaj więcej

Wizyta w Taylor’s Port

Taylor’s jest jednym z najstarszych domów składujących porto. Firma została założona w 1692 roku, kiedy do Portugalii przybył Job Bearsley, angielski kupiec. Początkowo zajmował się handlem winem z regionu Minho. Jego syn, Peter również osiadł w Portugali. Został konsulem brytyjskim w Viana. Niektóre źródła podają, że Peter Bearsley był pierwszym Anglikiem z branży winiarskiej, który odwiedził winnice w Dolinie Douro (1720 rok). Podróżował przez rozległe granitowe pasmo górskie na grzbiecie muła. Do Portugalii dotarli też jego synowie – Bartholomew, Charles i Francis. Pierwszym Anglikiem parającym się dostawą wina, który zakupił nieruchomość w Douro był Bartholomew Bearsley. Nieruchomość nabył w Lugar das Lages, w pobliżu starego miasta Régua w 1744 roku. Nadal stanowi własność firmy, a jej zakup jest upamiętniony w etykiecie First Estate Reserve Taylor. Francis przeżył swoich braci i przez 61 lat (1744-1805) zarządzał firmą.

Czytaj więcej

Wizyta w domu porto Graham’s

Graham’s to jedno z najbardziej cenionych win porto. Firmę założyli w 1820 roku dwaj przybysze ze Szkocji – bracia William i John – którzy handlowali winem i tekstyliami. Z biegiem lat zarzucili tę drugą gałąź i skupili się na winach, a w 1890 roku do handlu dołączyli produkcję. Kupili Quinta dos Malvedos w Dolinie Douro, w regionie Cima Corgo, a w Vila Nova de Gaia wybudowali skład porto. Są tu piwnice, w których dojrzewają wina w beczkach i butelkach. Jest także małe muzeum i elegancka przestrzeń do degustacji. W 1970 roku Graham’sów wykupili Symingtonowie – jeden z ich przodków pod koniec XIX wieku pracował u Graham’sów (Andrew James Symington). Do dziś jest w rękach rodziny Symington, a pięciu prawnuków Andrew J. Symingtona nadal tutaj pracuje. W latach 30. XX wieku poszerzyli ofertę o porto z winnic Quinta das Lages, które nadal jest ważną częścią portfolio. Quinta dos Malvedos dostarcza jednak ok. 75% win na butelkowane później porto Graham’sa.

Czytaj więcej

Ventozelo Premium Dry Gin

gin powstający przy winnicy Quinta de Ventozelo w Dolinie Douro. Alkohol bazowy robiony jest z wytłoczyn winogron i z wina, macerowane botaniki to m.in.: jałowiec, kilka odmian tymianku, lawenda, mięta, kolendra. W aromacie kwiatowo i czerowno: róże, maliny, poziomki. W smaku: róże, fiołki, mandarynki, igliwie, zielone szyszki. Finisz – pomarańcze, pomelo i pazur jałowca. Butelkowany z mocą 45%.

Czytaj więcej

Święto Wina na Zamku w Janowcu

25 maja Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym, Stowarzyszenie Winiarzy Małopolskiego przełomu Wisły, gmina Janowiec i Zamek w Janowcu zapraszają na X edycję Święta Wina. Dla gości przewidziano degustację lokalnych win, produktów regionalnych i tradycyjnych. Imprezie towarzyszył będzie kiermasz, piknik w zamkowym ogrodzie, występy zespołów muzycznych, koncert, zabawa taneczna i wiele innych atrakcji. Godz. 12.-19.00.

Degustacja win z Kalifornii

17 maja M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację win z oferty firmy Scotto Cellar. Zostaną zaprezentowane wina białe, różowe i czerwone z regionów takich jak Sonoma County, Napa Valley czy Lodi, ze swymi wyjątkowymi winnicami ze starymi krzewami. Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc na sali degustacyjnej, konieczna wcześniejsza rezerwacja (telefonicznie lub mailowo): tel. 518 973 860, zielonka@wina-mp.pl. Miejsce: M&P Alkohole i Wina Świata – Salon Zielonka, Marecka 30B, Zielonka. Godz. 19-21.00. Wstęp wolny.

Spotkanie z Nobile di Montepulciano

9 maja w hotelu Mamaison Hotel Le Regina Warsaw odbyła się kolejna edycja imprezy Simple Italian, poświęcona promocji włoskich win z różnych regionów, m.in. z: Toskanii, Doliny Aosty, Piemontu, Veneto, Friuli, Emilia Romagna. Prezentacji winiarzy, którzy szukali w Polsce dystrybutora, towarzyszyła sesja masterclass poświęcona winom z DOC Nobile di Montepulciano, którą prowadził Mariusz Kapczyński z Vinisfery.

Czytaj więcej