Jak nie rozstawać się z winem po powrocie z wakacji

Jak nie rozstawać się z winem po powrocie z wakacji i cieszyć się ulubionym smakiem o dowolnej porze roku? Na to pytanie odpowiada Grupa JF Hillebrand, światowy operator logistyczny specjalizujący się w obsłudze rynku alkoholi i napojów. Firma dynamicznie rozwija usługi dla rynku enoturystyki, teraz także w Polsce. Dzięki temu miłośnicy światowych win, nie muszą po powrocie z wakacji żegnać się z nowo odkrytymi trunkami. JF Hillebrand Poland pomoże indywidualnym klientom sprowadzić ich każdą ilość, od jednej butelki aż po paletę.

Czytaj więcej

Wine Expo Poland

Targi Wine Expo Poland odbędą się tradycyjnie w ostatni weekend października (25-26.10) w Warszawie. To szansa, aby producenci, dystrybutorzy, restauratorzy oraz miłośnicy wina przy wspólnej butelce spotkali się z profesjonalistami. Piąta już edycja targów przyniesie zmiany. Impreza odbędzie się w nowej lokalizacji – nowo powstałej hali Global Expo przy Modlińskiej 6D w Warszawie. Dzięki nowoczesnej infrastrukturze – zaadaptowanych pofabrycznych terenów FSO, zachowujących elementy nawiązujące w designie do przemysłowej historii miejsca, Wine Expo Poland 2019 nabierze innego wymiaru. Organizatorzy zapowiadają obecność kilkuset importerów, dystrybutorów, sieci handlowych, super- i hipermarketów, restauracji, winiarni, sommelierów, nabywców korporacyjnych i regularnych konsumentów, a także kilkanaście wydarzeń edukacyjnych i biznesowych z udziałem profesjonalistów – seminariów, konferencji, kursów mistrzowskich, warsztatów, konkursów, degustacji. Targom wina tradycyjnie towarzyszyć będzie Warsaw Oil Festival.

Czytaj więcej

Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych

9 listopada w Konarach na Dolnym Śląsku, odbędzie się pierwszy Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Organizatorami są: Wolf & Oak, Winnica Świdnicka i Nalewki Kresowe. Organizatorzy zaprosili producentów okowit, whisky, ginu, a także lokalnych winiarzy i producentów piwa kraftowego. Pasjonatów, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę lub którzy szukają finansowania swojego biznesu. Na uczestników imprezy czekają: okowity owocowe i zbożowe, gin, whisky i whiskey, rum, sake, nalewki, wina i piwo. Nie zabraknie specjalnie przygotowanych potraw przez lokalnych szefów kuchni. Będą wędzone mięsa i sery, sałatki z warzyw od lokalnych rolników, desery na bazie owoców z sadów z Dolnego Śląska.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Warsaw Wine Academy

Od września w Salonie M&P Strzelecka 27/29 rusza program edukacyjny Warsaw Wine Academy. Spotkania będą odbywały się w co drugą środę w godz. 19.00-20.30. Przy kieliszkach wybranych win uczestnicy akademii poznawać będą: regiony winiarskie, szczepy winorośli, rodzaje win, sztukę degustacji wina, jak łączyć wybrane wina z jedzeniem, jak podawać wino czy jak przechowywać wino.

Czytaj więcej

21 lat CEDC z winami Concha y Toro

Viña Concha y Toro, największy producent wina w Ameryce Łacińskiej i CEDC International, obchodzą 21. rocznicę nawiązania współpracy. Sprzedaż win Concha y Toro osiągnęły w Polsce już poziom sprzedaży powyżej 100 tys. dziewięciolitrowych skrzynek. Wina Concha y Toro są liderami wśród importowanych win chilijskich na konkurencyjnym rynku polskim: Casillero del Diablo jest numerem jeden wśród win superpremium, a Frontera numerem trzy wśród win premium.

Czytaj więcej

Wizyta u rodziny Lengsteiner

Marianne i Christian Lengsteiner mają 11 ha winnic w regionie Wachau, głównie muskateller i riesling, a poza tym 1 ha sadów morelowych i destylarnię. Winiarstwem rodzina Lengsteiner zajmuje się już od siedmiu pokoleń, a korzenie rodu sięgają XVI wieku. Jako winiarze należą od 1983 roku do lokalnego stowarzyszenia Vinea Wachau Nobilis Districtus, które nadzoruje jakość i technologię produkcji. Wina te powstają tylko z loklanych winogron, ręcznie zbieranych, a dla białych win wytrawnych Stowarzyszenie ma wspólne nazwy loklane: Steinfeder, Federspiel i Smaragd, popredzone nazwą winiarza i szczepu. Rodzina Lengsteiner robi wina ze szczepów: riesling, muskateller, grüner veltliner, gewürztraminer, chardonnay, a z czerwonych – zweigelt.

Czytaj więcej

Jesienny semestr w Szkole Sommelierów

We wrześniu rusza nowy semestr w Szkole Sommelierów. Przedsiębiorcy mogą otrzymać dofinansowanie aż do 80% na szkolenia i doradztwo dla siebie i swoich pracowników. Przedsiębiorcy w Małopolsce – mogą starać się o dofinansowanie się przez stronę MBON.PL. Lista operatorów w pozostałych województwach: https://www.frr.pl/baza-uslug-rozwojowych. Organizator: Szkoła Sommelierów, Pijarska 17, 31-010 Kraków. Koszt: 150-3500 zł.

Konferencja naukowa Winiarstwo lubuskie a media

Centrum Dokumentacji i Badań Mediów Lubuskich Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Cypriana Norwida w Zielonej Górze oraz Komisja Prasoznawcza Polskiej Akademii Nauk Oddział w Krakowie zapraszają do udziału w międzynarodowej konferencji naukowej na temat: „Winiarstwo lubuskie a media – perspektywa trzydziestolecia 1989-2019” (Zielona Góra, 19-20.09.2019 r. ).

Czytaj więcej

Wizyta w regionie winiarskim Znojmo

Znojmo (niemiecki Znaim) jest drugim co do wielkości miastem w regionie Moraw Południowych. Leży na lewym brzegu rzeki Dyji, 65 km na południowy zachód od Brna i 8 km od granicy z Austrią. Miasto zawsze było związane z winiarstwem, a od XVI wieku słynie również z uprawy ogórków, których uprawę w regionie znojemskim wprowadził Louny Abbot George II w 1571 roku. Morawski region winiarski (MORAVA) jest podzielony na cztery podregiony: Mikulov – 4432 ha, Slovácko – 4188 ha, Velké Pavlovice – 4741 ha i Znojmo – 3153 ha. Na Morawach jest 1126 winnic.

Czytaj więcej

Bankowy Festiwal Wina

Od 9 do 11 sierpnia Plac Bankowy w Warszawie stanie się miejscem rozrywki. Odbywać się będą specjalne wydarzenia, animacje dla dzieci, festiwale, spotkania i miejskie nocne życie z muzyką w tle. Bankowy Festiwal Wina to spotkanie importerów i dystrybutorów z szeroką grupą odbiorców poszukujących ciekawego spojrzenia na temat wina obecnego w mieście. Z jednej strony to działania edukacyjne, z drugiej to bliższe spotkania z fachowcami od których wiele dowiemy się o nowych szczepach, rozwoju branży, nowościach na rynku. Wszystko to w otoczeniu pięknego placu, muzyki, swobodnej atmosfery dopełnionej muzyką specjalnie przygotowaną na świętowanie. Godz. 11.00-23.00.

Dzień albariño

4 sierpnia to obchodzony w Hiszpanii dzień szczepu albariño. Z tej okazji sieć salonów M&P przygotowała w dniach 2 i 3 sierpnia promocję – 15% zniżki na wszystkie wina z tego szczepu lub przy zakupie 3 butelek czwarta za 1 zł. Albariño, znane też pod nazwą alvarinho, to najważniejszy biały szczep winorośli w Hiszpanii (choć wywodzi się z Portugalii). Gruba skórka owocu daje dużą aromatyczność win, odnajdziemy w nich zapachy gruszek, jabłek, tropikalnych owoców. To delikatne i rześkie wina, doskonałe do drobiu i owoców morza. Choć zwykle butelkowane jako młode wino, doskonale nadaje się do dłuższego przechowywania. W Portugalii robi się z nich wina vinho verde, w Hiszpanii, to przede wszystkim dobrze zbudowane wina z regionu apelacji Rías Baixas.

Wyrób wina gronowego

11 sierpnia Sandomierska Szkoła Winiarstwa zaprasza na szkolenie winiarskie, dla osób które chcą wytwarzać wysokiej jakości wina z własnych winnic i winniczek przydomowych. Temat: Wyrób wina gronowego, od ustalenia terminu zbioru po zabutelkowanie. Miejsce Winnica Sandomierska, 27-620 Góry Wysokie. Szkolenie poprowadzi Marceli Małkiewicz, właściciel winnicy.

Supra – uczta po gruzińsku w restauracji Marani

22 sierpnia miała miejsce biesiada w gruzińskiej restauracji Marani na warszawskim Ursynowie. Komplet gości! Cudowne zapachy dań, aromat i smak gruzińskich win, to kwintesencja tego miejsca. Uczestnicy mieli przyjemność nie tylko kosztowania potraw i degustacji dziewięciu win, ale również wysłuchania profesjonalnej i z uczuciem przedstawionej opowieści o każdym daniu i o każdym winie przez Sandro Makhniashvili, który z wprawą sprawował rolę mistrza ceremonii. Gruzińska pogoda ducha udzieliła się wszystkim. Jest możliwość uczestnictwa w suprze organizowanej w najbliższy poniedziałek, 29 lipca o godzinie 19-tej. Zapraszamy.

Czytaj więcej

Godfrey Spence „The Port Companion”

Syntetyczna publikacja dotycząca porto, jedna z najlepszych jakie są na rynku, szkoda, że od dawna nie było aktualizującego wydania. Autor przedstawia historię porto, angielskie wpływy w regionie, narodziny składów porto w Vila Nova de Gaia, przemiany jakie zachodziły w Dolinie Douro, potem przedstawia same winnice, najważniejsze ze 115 dopuszczonych do produkcji porto szczepów winogron, technologię winifikacji – przerwanej fermentacji i wzmacniania wina, a potem starzenia, wreszcie style porto. Dużą część zajmuje omówienie domów porto. Wszystkich ważnych historycznie, tych z Vila Nova de Gaia oraz nowych składów porto, które powstały po wejściu Portugalii do Unii Europejskiej w Piñhao i innych miastach nad Douro. Opisuje także najważniejsze wina, załącza własne oceny. Choć książka ma już ponad 20 lat, to wciąż może służyć także jako przewodnik po winach, oczywiście bez ostatnich Vintage Port, ale najważniejsze style ruby, a zwłaszcza tawny pozostają wciąż takie same. Porto zbudowało swoją reputację na przywiązaniu do zasad, tradycji i terroir, więc zmiany tutaj docierają tylko w zakresie ekonomii i higieny produkcji, ale jest to wciąż to samo wino, którym raczono się sto czy dwieście lat temu.