Borsa Vini Italiani 2020

Ponad 50 producentów win włoskich zaprezentuje się 23 stycznia w Londynie. Miejscem ekspozycji jest korona stadionu Chelsea Football Club przy Stamford Bridge, impreza odbywa się w godz. 10.30-18.00. Imprezie towarzyszy szkolenie w Club 1905, które prowadzi Richard Ballantyne, poświęcone najlepszym winom ze wschodnich regionów Włoch.

Baco 22A

Baco blanc, znane w ampelografii jako baco 22A, to powszechnie stosowana do produkcji armaniaku odporna na choroby krzyżówka winogron folle blanche z amerykańską odmiana noah. Stworzył ją w czasach filoksery François Baco, by ratować francuskie winnice. Daje winogrona o dużej kwasowości, małym potencjale wzrostu, ale bardzo odporne, świetnie nadające się do destylacji, a alkohol z nich uzyskany ma potencjał do szybkiego starzenia. Można powiedzieć, że to krzyżówka wprost stworzona do produkcji brandy.

Czytaj więcej

Weingut Andreas B. Polsterer

rodzinna winnica w Feuersbrunn, jednym z najstarszych miast winiarskich w Dolnej Austrii. Od ok. 250 lat rodzina uprawia winorośl, obecnie mają ponad 13 hektarów winnic. Główne nasadzenia to roter veltliner, poza tym: grüner veltliner, riesling, chardonnay, cabernet, merlot, zweigelt, blauburger, st. laurent. Robią też wina musujące i lodowe. Pod koniec lat 80. XX wieku otworzyli niewielką destylarnię, butelkują ok. 300 l mocnych alkoholi. Mają też własne sady moreli oraz śliwek, robię: morelowicę, tresterbrand (destylat z wytłoczyn) i śliwowicę. Każdy alkohol leżakuje trzy lata w stalowych tankach przed zabutelkowaniem. W 2020 roku po raz pierwszy wypuszczą tresterbrand z beczek.

Czytaj więcej

Winogrodnictwo i enologia

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie rozpoczyna nabór na nowy kierunek studiów winogrodnictwo i enologia. Są to studia II stopnia – magisterskie, trwają 1,5 roku (3 semestry), kończą się obroną pracy dyplomowej i egzaminem dyplomowym magisterskim. Absolwent uzyskuje tytuł magistra inżyniera i ma prawo do ubiegania się o przyjęcie do szkoły doktorskiej (czteroletnie studia studia doktoranckie).

Czytaj więcej

Dionizja Małe

W tradycji antycznej na początku stycznia, w miesiącu Posejdona tradycyjnie obchodzono święto młodego, słodkiego wina, były to tzw. Dionizja Małe. Wesołe święto, podczas którego śpiewano, tańczono i pito lekkie słodkie wino, które pachniało miodem i owocami. Uczcijmy razem Dionizja Małe, dzień wina i radości. 10 stycznia w Salonie M&P Strzelecka 27 z okazji dnia Dionizosa odbędzie się przegląd słodkich win z Asti, połączony z loterią fantową, w której każdy los wygrywa.

1001 win, których warto spróbować

Próbować zawsze warto, chociaż, jak przypomina we wstępie do książki Hugh Johnson, „Nie ma wielkich win, są tylko wielkie butelki z winem”. Bo smak wina to: czas, miejsce, towarzystwo, nastrój, a także te wszystkie elementy, które składają się na zawartość butelki, często nie możliwe do określenia, indywidualne, nieprzewidywalne. Żeby wino ocenić, trzeba je otworzyć, żadne poradniki tu nie pomogą. Co nie znaczy, że nie należy czytać opinii fachowców. Książkę można potraktować jako inspirację do własnych poszukiwań, swego rodzaju drogowskaz, choć warto zbaczać ze szlaku i szukać na własną rękę, zawsze znajdziemy coś dobrego. 1001 win to dużo, ale do spróbowania jest znacznie więcej, nie ma zatem powodu by się ograniczać. Każde nowe wino, to nowe doświadczenie. Książka jest podzielona na cztery rozdziały: wina musujące, białe, czerwone i wzmacniane. Potem opisy lecą alfabetycznie. Taki podział powoduje wielkie materii pomieszanie, obok win szampańskich pojawia się portugalski Mateus, obok win rześkich, wina późnego zbioru itd. Opisy to mieszanka historii, technologii, oceny. Na szczęście przeważają informacje obiektywne, choć nie brakuje poetyckich metafor w rodzaju „wino nieco zuchwałe i radosne w charakterze”, dzięki którym czytelnik ani trochę nie jest mądrzejszy, ale za to być może będzie miał bogatsze pole do własnych odkryć z kieliszkiem przy nosie. Książka oryginalnie ukazała się w 2008 roku, od tamtego czasu przybyło tak wiele nowych win, że czytelnik może we własnym notesie degustacyjnym dopisać drugich tysiąc i jedno. Czy lepsze, czy gorsze, to trzeba oceniać indywidualnie. Polski miłośnik wina będzie w o tyle trudniejszej sytuacji, że wielu z polecanych w książce etykiet wciąż nie ma w naszych sklepach.

Spotkanie z wermutami Padró

14 grudnia w Salonie M&P Strzelecka 27 odbyła się degustacja wermutów firmy Padró & Co. Ich historia zaczęła się w 1886 roku, w wiosce Bràfim w Tarragonie. W tej liczącej 400 mieszkańców mieścinie, rodzina Padó rozpoczęła swoją winiarską przygodę. Dzisiaj rodzinnym biznesem kieruje już piąte pokolenie, licząc od założyciela winiarni, Daniela Padró. Obecnie firma oferuje dwie linie wermutów. Luksusowe ziołowe wina pod rodzinną marką Padró & Co., a także bazujące na mieszankach ziół alpejskich wermuty Myrrha. Łącznie jest to osiem unikatowych receptur.

Czytaj więcej

Stock Prosecco Treviso w nowej odsłonie

Stock Prosecco Treviso zyskało nowy design butelki inspirowany trendem premiumizacji – klasyczne złoto i czerń nadają opakowaniu elegancji. Dodatkowo stylowa, ciemnozielona butelka ze złotym korkiem sprawia, że produkt prezentuje się wyjątkowo. W nowym Stock Prosecco Treviso udoskonalona została również zawartość – lekki, wytrawny i orzeźwiający smak oraz subtelny, owocowy aromat reprezentują najlepszą, włoską tradycję tworzenia win musujących. A to wszystko dzięki starannie wyselekcjonowanym szczepom winogron z malowniczej włoskiej prowincji Treviso, leżącego w samym sercu regionu Veneto – jedynego miejsca na świecie, gdzie produkuje się ten trunek.

Czytaj więcej

Europa na winnych szlakach

Książka o winach? Nie koniecznie, a na pewno nie tylko. Nie jest to winiarskie ABC Europy, nie jest to przegląd najważniejszych winnic, win, apelacji. To raczej powieść drogi. Jedziemy z Tomkiem po Europie, gdzie go oczy poniosą, nie koniecznie do Burgundii, może być na Morawy. Do miasteczek, do portów, do tawern, a jakże, także do winiarzy, na winnicę i do piwnicy, w cieniu starego drzewa, na ławeczce, przy talerzu oliwek, przy serze lub rybce, snuje opowieść drogi, relacjonuje opowieści swoich gospodarzy, przedstawia klimat miejsca nie poprzez średnią temperatur i opadów, lecz poprzez ludzi, tradycję, rytm życia, język narracji, upodobania. Wielkie wina, a ludzie zupełnie zwyczajni, bez zadęcia, bez nadmiernych ambicji. Chcą robić swoje, bo lubią, a Tomek im się przygląda, notuje, zapewne też im zazdrości, bo jak tu nie zazdrościć? Uroda prostego życia w zgodzie ze sobą i naturą. Jest czas na kawę, na kieliszek wina, na śpiew, na miłości i przyjaźnie, nie ma pośpiechu, nie ma ton winogron do zebrania, wytłoczenia, przefermentowania, zabutelkowania, sprzedania. Jakby to nie był biznes, a przecież jest, a przecież nie przypadkowo książka zaczyna się na lotnisku, a nie na winnicy.

Czytaj więcej

Wino wycofane z Lidla

Sieć Lidl wycofała z półek wino Feind Balaton Rosé Cuvée, na etykiecie butelki zabrakło informacji w języku polskim na temat siarczynów. Informacja została nadrukowana wyłącznie w języku angielskim. „W trosce o bezpieczeństwo konsumentów reakcja firmy Lidl Polska była natychmiastowa i przedmiotowy produkt wycofano ze sprzedaży” – poinformował Lidl.

Pawlina i dwa wina

Piąta odsłona akcji Pawlina Wina Day i tym razem dwa wina z winnic Pascual Toso w regionie Mendoza w Argentynie: Malbec i Cabernet Sauvignon. W przypadku malbeca, 40% wina dojrzewa przez osiem miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego. Jego regularna cena to 57 zł. Cabernet sauvignon podobnie – 40% wina leżakuje w beczkach z amerykańskiej dębiny, ale aż 12 miesięcy. Regularna cena to 59 zł. Od środy do piątku w salonach M&P oba wina po 29 zł, nie ma limitu zakupu.

Grecka Panorama

W dniach 7-8 grudnia na Stadionie Narodowym w Warszawie odbyła się kolejna Grecka Panorama. To impreza kulinarno-turystyczna, połowę powierzchni zajmują biura podróży, prezentujące atrakcje różnych regionów Grecji. Są pokazy kulinarne, a poza tym mydło i powidło, oliwki, kapary, marynaty, sery, oliwy, przyprawy, miody, chałwa i inne słodkości. Są i alkohole w dużym wyborze. Greccy producenci szukają w Polsce dystrybutorów.

Czytaj więcej

Pawlina Wina Day

Kolejne dni z Pawlina Wina Day. Tym razem oferowane jest wino z Ribera Del Duero, Pradorey Tinto Joven Tempranillo. Winogrona zbierane są dopiero gdy osiągną optymalny stopień dojrzałości, aby uzyskać wino o skoncentrowanej, głębokiej barwie i szlachetnych, dojrzałych taninach. Fermentacja przebiega w kontrolowanej temperaturze, a okres maceracji trwa minimum 12 dni. Następnie wino dojrzewa 6 miesięcy w butelce. Cena regularna – 38 zł, cena w dniach 4-6 listopada: butelka w cenie 25 zł, ale przy zakupie od razu trzech butelek – 19 zł.

Wzrost liczby winnic i dominujące odmiany winorośli w Polsce

11 grudnia Klub Historii i Kultury Wina przy Oddziale Warszawskim Stowarzyszenia Historyków Sztuki zaprasza na spotkanie z panem Krzysztofem Potockim, naczelnikiem Wydziału Wyrobów Winiarskich i Napojów Spirytusowych w Departamencie Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który przedstawi informacje o dynamice wzrostu liczby winnic uprawnionych do sprzedaży wina, dominujących odmian winorośli i o uwarunkowaniach prawnych rynku wina w Polsce w latach 2008-2019. Miejsce: Rynek Starego Miasta 27, Warszawa. Godz. 18-19.30.

Dzień Otwartej Butelki

X Jubileuszowa Edycja Dnia Otwartej Butelki odbędzie się 5 grudnia 2019 (czwartek) w godz.16.00-21.00 w samym centrum Gdańska w Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto. Impreza skierowana jest do branży HoReCa, miłośników wina oraz pasjonatów i smakoszy dobrych trunków. Do współpracy zapraszamy najlepszych dystrybutorów. Partnerem wydarzenia jest Mercure Gdańsk Stare Miasto. Organizatorem BoCoach&Events. Event ma charakter otwartej degustacji a niektórzy wystawcy będą sprzedawać na miejscu swoje trunki w atrakcyjnych cenach. Wstęp płatny dla wszystkich uczestników przy wejściu – 40 PLN. Miejsce: Mercure Gdańsk Stare Miasto, ul. Jana Heweliusza 22. Godz. 16.00.

Pawlina Wina Day 3

W dniach 27-29 listopada w salonach M&P trwa trzecia odsłona akcji Pawlina Wina. Tym razem to wino De Stefani Plavis Merlot. Nazwa „Plavis” to hołd oddany rzece Piave (łac. Plavis). Wino leżakowane w dębowych beczkach przez 12 miesięcy na osadzie, następnie kolejny rok w butelce. Ma bardzo intensywny rubinowy kolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe, z miękkimi taninami, o dobrej, bogatej strukturze i aromatycznym finiszu. Świetny towarzysz do prostej pizzy i pasty, jak również do duszonych mięs – również drobiowych. Normalna cena półkowa – 129 zł. Cena w akcji Pawlina Wina Day: pojedyncze butelki – 64,50 zł, co stanowi 50% rabatu, a 60 zł przy zakupie minimum 3 butelek i wielokrotności trzech.