Święto Wina w Janowcu

26 maja na dziedzińcu zamku w Janowcu, niedaleko Kazimierza Dolnego, zagoszczą polscy winiarze. Święto Wina w Janowcu to coroczna impreza winiarska regionu Małopolskiego Przełomu Wisły. Przyciąga fanów i miłośników polskiego winiarstwa z całego kraju. Spotykają się tu winiarze z klientami, restauratorami, sommelierami i blogerami. Święto w Janowcu to dobre miejsce dla osób planujących założenie własnej winnicy. Tu można dowiedzieć się, które wina w naszym klimacie są najlepsze. Winiarze opowiadają o swojej pracy, dzielą się swoim doświadczeniem. W tym roku również będzie miała miejsce degustacja polskich win i spotkanie z grupą kilkunastu winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły.

Czytaj więcej

XVIII Mistrzostwa Polski Sommelierów

26 maja w salach Hotelu Regent w Warszawie odbędzie się XVIII edycja Mistrzostw Polski Sommelierów 2018 (MPS 2018). Organizatorem MPS 2018 jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich (SSP). W zawodach może wziąć udział każdy członek SSP z opłaconymi składkami członkowskimi. Mistrzostwa składają się z dwóch etapów, od godz. 9.00 odbędą się eliminacje, które wyłonią trzech najlepszych zawodników. Finał rozpoczyna się o 17.00, a wcześniej od 15.30 będzie miała miejsce na degustacja win kalifornijskich oraz inne atrakcje winiarskie.

Czytaj więcej

Warsztaty Liban + Syria

20 maja odbędą się warsztaty winiarskie. Do degustacji zostaną przedstawione dwa wina z Syrii i dziesięć z Libanu, a na deser mała pionowa degustacja Chateau Musar z rocznikami 2006, 2000 i 1991. Miejsce: Klub Tasting Room, ul. Wąska 1, Poznań. Godz. 19-21.00. Cena: 200 zł.

Kalifornia w Whisky and Wine Place

17 maja na warszawskiej Woli zagoszczą kalifornijskie wina. Do degustacji zostaną przedstawione: Leese Fitch Chardonnay, Lioco Saco Chardonnay, Plungerhead Old, Vine Zinfandel, Plungerhead Cabernet Sauvignon Lodi, Lioco Pinot Noir Laguna, Mount Eden Cabernet Sauvignon. Miejsce: Whisky and Wine Pace, ul. Jana Kazimierza 30. Bilet: 79 zł. Rezerwacje: sklep@wawp.pl.

Pardon my wine!

8 maja w Vinosfera (Warszawa, ul. Chłodna 31) w godz. 18.-21.00 odbędzie się seminarium językowe pt. „Pardon my wine!”. Kurs dla branży, sommelierów, importerów, kelnerów, ale też dla wszystkich, którzy kochają wino, podróżują i wszędzie na świecie chcą być dobrze zrozumiani.

Czytaj więcej

Małopolski Szlak Winny

Na szlaku winnym w Małopolsce jest obecnie 25 winnic. Promocją enoturystyki w regionie zajmuje się Gorczańska Organizacja Turystyczna, której twarzami są Paweł i Magdalena Tokarczyk, wspierani przez Wojciecha Bosaka. Zarówno szlak, jak i każdą z winnic przedstawia aplikacja wydana przez firmę 3Step. Każda winnica zaznaczona została na mobilnej mapie, wystarczy na niej kliknąć, żeby dowiedzieć się jakie wina są tam oferowane. Aplikacja proponuje też dziesięć tras turystycznych, nie tylko po winnicach, bo także po innych regionalnych atrakcjach, zarówno przyrodniczych, jak i architektonicznych, historycznych i gastronomicznych. Zebrane tu tekst są niewątpliwie mocną stroną aplikacji. Całość sprawia jednak wrażenie nieukończonej – choć została wydana w 2016 roku. W zakładce Katalog winorośli producent zapomniał dodać zdjęcia odmian riesling i chardonnay, podobnie w zakładce Winnice brakuje części zdjęć. W zakładce Wydarzenia przydałaby się historia wydarzeń. Próba przejścia od wydarzenia do mapy (poprzez służącą temu ikonę) powoduje, że aplikacja zostaje zatrzymana. To samo po wejściu w zakładkę Pogoda. Dobrze, gdyby producent poprawił te usterki, bo sama aplikacja jest bardzo dobrym merytorycznie materiałem do promocji enoturystyki w Małopolsce.

Czytaj więcej

Zymomonas mobilis

Specyficzna bakteria, która przyspiesza fermentację alkoholową. Lubi klimat ciepły i tropikalny, występuje m.in. na agawie, w trzcinie cukrowej, palmach czy kakaowcach. Korzystają z jej upodobań w Meksyku, dzięki zymomonas mobilis fermentacja pulque trwa tylko 24 godziny, dotyczy to wszystkich alkoholi destylowanych z różnych odmian agawy, jak: tequila, mezcal, sotol i inne. Także w Afryce uczestniczy w fermentacji wina palmowego. Daje specyficzny aromat gnijących jabłek, lubiany przez niektórych kraftowych producentów piwa czy cydru, którzy specjalnie wprowadzają do brzeczki zymomonas mobilis. Ten aromat, to efekt przerabiania cukru, obecność bakterii prowadzi do powstawania kwasu pirogronowego, towarzyszącego fermentacji.

Vin Mariani – wino z liśćmi koki

Jedną z ulubionych używek Europy Zachodniej drugiej połowy XIX wieku było zapomniane już dziś vin Mariani – czerwone wino Bordeaux z dodatkiem liści koki. Reklamowano je jako napój dodający siły, energii, odwagi. Wysyłano je misjonarzom, podawano w Watykanie, na dworze brytyjskim i w Pałacu Elizejskim. W połączeniu z alkoholem liście koki wydzielały kokainę – w 100 ml wina było 6-7 mg kokainy, całkiem pokaźna dawka. Producent – Angelo Mariani – chwalił się, że jego wino piją papieże, Leon XIII i jego następca Pius X, królowa Wiktoria, prezydent USA Ulysses Grant, francuscy ministrowie, artyści, wśród nich Juliusz Verne, Emil Zola, Aleksander Dumas czy np. Thomas Edison. Nieco gorzkie w smaku, przypominało wczesne wermuty. Zważywszy na ilość substancji psychoaktywnych, wprowadzało konsumenta w stan euforii. Podobno encyklikę „Rerum novarum” Leon XIII pisał upojony winem z koką, choć mogą to być tylko złośliwe plotki. Dopiero w 1914 roku Vin Mariani zostało wycofane z rynku.

Czytaj więcej

Feminizm Przyjemności

18 kwietnia Ambra zaprosiła media na konferencję inaugurującą akcje społeczną „Feminizm Przyjemności – Lubię tak”. Skierowana do kobiet, ma w okresie ciepłych miesięcy zwracać uwagę na orzeźwiające alkohole z portfolio firmy, takie jak Cin&Cin, Fresco Frizzante czy cydr Lubelski, jako alternatywę dla piwa czy piwa z sokiem.

Czytaj więcej

Odkupienie Win – nowe miejsce w Warszawie

Któż z nas nie jest winny słabości do pysznego jedzenia i dobrych trunków? To nic zdrożnego, zwłaszcza, że teraz możemy łatwo nasze winy „odkupić”. Na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiła się restauracja i winiarnia – o przewrotnej nazwie Odkupienie Win. Swoich gości raczy starannie wyselekcjonowanymi winami w połączeniu z wybornymi daniami. Oferuje także szereg innych atrakcyjnych usług: organizację degustacji, prywatne szkolenia z wizytą sommeliera w domu klientów, winne vouchery, czy dostawę trunków pod wskazany adres.

Czytaj więcej

French Wine Discoveries

25 kwietnia odbędzie się w Warszawie dziesiąta edycja imprezy French Wine Discoveries. Producenci z Francji i firma Wine 4 Trade zapraszają w godz. 11.00-17.00 przedstawicieli branży do hotelu Regent (ul. Belwederska 23). Będą winiarze m.in. z Szampanii, Doliny Rodanu, Doliny Loary, Prowansji, ale także destylarnie – armaniaków (Picardon) i koniaków (Vinet Delpech).

Taittinger na Euro

W czerwcu w Rosji rozpoczynają się Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej FIFA. Aby uświetnić tę największą imprezę sportową na świecie, firma Maison Taittinger wprowadziła limitowaną edycję swojego szampana. W 2016 roku firma przedłużyła współpracę z FIFA na kolejne cztery lata, dzięki czemu Taittinger ponownie będzie Oficjalnym Szampanem Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej.

Czytaj więcej

Wina Marani w Winsky

4 kwietnia w restauracji Winsky Wine’n’Whisky Bar przy ul. Wioślarskiej 10 odbyła się komentowana degustacja win gruzińskich. Spotkanie poprowadził Vano Makhniashvili, przedstawiciel winnic Telavi Wine Cellars, jednego z największych producentów win w Gruzji. Do spróbowania było aż osiem win z różnych regionów Gruzji, głównie z odmian winogron rkatsiteli, mtsvane i saperavi. Wina wytrawne: Marani Tsinandali, Marani Mukuzani, Marani Kondoli Vineyards Rkatsiteli, Marani Kondoli Vineyards Saperavi. Dwa wybitne wina fermentujące i dojrzewające w amforach – białe Satrapezo 10 Kvevri i czerwone Satrapezo Saperavi. Było też naturalnie półsłodkie wino Marani Khvanchkara, a na koniec słodkie wino z późnego zbioru, botrytyzowane – Satrapezo Gviani 2009. W spotkaniu uczestniczyło ponad 60 osób, a opinie o winach gruzińskich były bardzo entuzjastyczne.

Czytaj więcej

Henkell i Freixenet łączą siły

17 marca 2018 Henkell & Co., spółka z Grupy Oetker produkująca wina musujące, wina oraz wyroby spirytusowe, podpisała umowę nabycia 50,67% udziałów w spółce Freixenet S.A., a ponadto zawarła zakrojone na szeroką skalę porozumienie o współpracy międzynarodowej z dotychczasowymi akcjonariuszami – José Ferrer Sala i José Luis Bonet Ferrer. Łącząc siły, obydwie firmy staną się wiodącym producentem win musujących na świecie. Ich szerokie portfolio produktów i obecność na rynkach międzynarodowych doskonale się uzupełniają. Podczas gdy Freixenet jest czołowym producentem win musujących cava, należąca do Henkell & Co. marka Mionetto Prosecco jest wiodącą światową marką win typu Prosecco, a Henkell Trocken jest liderem niemieckiego eksportu w kategorii win musujących.

Czytaj więcej