Maraton młodego wina i gęsina

10 listopada Winnicomania zaprasza na Świętomarcińskie wina z 11 winnic z różnych stron Polski: Małopolskie Winnica Amonit, Winnica Gródek, Winnica Słońce i Wiatr, Winnica Zagardle i Piwnice Antoniego, Sandomierskie Winnica Kędrów i Winnica Nad Jarem, Dolnośląska Winnica Niemczańska, Podkarpackie Winnica Amelie i Winnicy Siepietnica oraz prosto z mazowieckiej Winnicy Marcina. Do win zostaną podane gęsie i dyniowe przekąski. Będzie można się dowiedzieć, czym różnią się polskie młodziaki od słynnych beaujolais.
Miejsce: Galeria Anna, Szpitalna 7, Kraków. Godz. 18-20.30. Bilet: 60 zł.

Święto młodego wina

Fort Whisky zaprasza 7 listopada o godz. 19.00 na degustację młodych win z Winnicy Sandomierskiej. Spotkanie poprowadzi właściciel – Marceli Małkiewicz. To premiera trzech młodych win: wino białe młode szczep muscaris, wino różowe młode szczep zweigelt, wino czerwone młode szczepu regent. Do tego drobne przekąski. Są to wina naturalne, wysokiej jakości, wytwarzane w niewielkich partiach tradycyjnymi metodami.

Czytaj więcej

Warsaw Wine Academy – drugi nabór

Od 27 listopada w Salonie M&P Strzelecka 27/29 ruszamy z drugą edycją programu edukacyjnego Warsaw Wine Academy. Spotykać się będziemy co drugą środę w godz. 19.00-21.00 i rozmawiać o winie. Poznajemy: regiony winiarskie, szczepy winorośli, rodzaje win, sztukę degustacji wina, jak łączyć wybrane wina z jedzeniem, jak podawać wino czy jak przechowywać wino.

Czytaj więcej

Tajemnicza Kalifornia

25 października odbędzie się tajemnicza degustacja, nie w restauracji, lecz w niespodziewanym i nietypowym miejscu. To uczta złożona z pięciu dań, którym towarzyszy pięć wyjątkowych kalifornijskich win, m.in. z Orin Swift Cellars Louis M. Martini Winery, dobranych specjalnie na tę okazję przez Monikę Bielka-Vescovi ze Szkoły Sommelierów. Lokalizację na terenie Krakowa uczestnik otrzyma sms-em na trzy godziny przed rozpoczęciem wydarzenia.

Czytaj więcej

O winie po francusku

22 października w godz. 18:00-20:30 w Herbata i Kawa (ul. Waryńskiego 28, Warszawa) odbędą się warsztaty językowe dla miłośników wina i branży winiarskiej: jak zrozumieć etykietę, poprawnie wymówić nazwy szczepów, apelacji i regionów winiarskich we Francji. Językowa historia winiarskiej Francji w pigułce. Na języku pojawią się nie tylko skomplikowane nazwy, ale też świetne wina. Warsztaty poprowadzi Izabela Kamińska, dziennikarz winiarski i edukator, trener kursów WSET, z wykształcenia filolog. Małe grupy, idealne do pracy językowej. Bilety – 260 zł.

Festiwal wina w M&P

Za nami pierwszy z trzech festiwalowych dni M&P – wczoraj próbowaliśmy wina w Warszawie. Dzisiaj alkohole mocne, a jutro wina i spirytualia w Katowicach. Do spróbowania łącznie kilkaset butelek, w tym rzeczy unikatowe, czasami dostępne tylko na festiwalu. Większość prezentowanych na festiwalu butelek jest do końca października dostępnych w cenach 30-40-50% tańszych niż na półce.

Czytaj więcej

Warsaw Wine Experience

27 października Winicjatywa zaprasza na Warsaw Wine Experience. Jak informuje organizator w imprezie weźmie udział 150 wystawców z najważniejszych winiarskich krajów świata, będą również prezentowane wina od czołowych importerów i wina niedostępne w Polsce. W programie warsztaty, degustacje komentowane przez redaktorów Fermentu. Miejsce: Centrum Praskie Koneser, plac Konesera, Warszawa, w godz. 10.00-19.00.

Château Vartely

mołdawska marka win i brandy z winnic Château Vartely, z okoli Orhei. Winiarnia jest młoda, powstała w 1996 roku. Obecnie mają 300 ha winnic w regionach IGP Codru oraz IGP Valul lui Traian. Rocznie butelkują 4,5 mln butelek wina. Mają centrum dla zwiedzających i pensjonat przy winnicy dla 40 gości. Dysponują także niewielką destylarnią z czteropółkową kolumną. Ich podstawowy mocny alkohol to Rachia di Moscato (41%), biały destylat z wina z winogron muscat ottonel, nie starzony, a także Aqua Vie (40%) – destylat z wytłoczyn pozostałych przy produkcji własnych win. Poza tym leżakują brandy we francuskim dębie. W ofercie jest Château Vartely Divin VSOP (40%) oraz crème de la crème w ofercie, dziesięcioletnia brandy Château Vartely XO Tribut (40%) z winogron sauvignon blanc, feteasca regala i chardonnay z winnic w Codru. Aromat słodki: słoneczny, rodzynki, wiśnie, winogrona. Smak cierpki: skóra, tytoń, orzechy laskowe. W finiszu wytrawna czekolada i orzechy laskowe, wiórki kokosowe.

Czytaj więcej

Wilanowski Mini Festiwal Wina II Edycja

4 października odbędzie się II edycja Wilanowskiego Mini Festiwalu Wina. Swój udział zapowiedzieli przedstawiciele winnic m.in. z Portugalii, Hiszpanii oraz Włoch. Każdy z wystawców będzie miał do zaprezentowania swoje wina, które będzie można spróbować w Salonie z Winami – Wino by Best Selection przy Al. Rzeczypospolitej 18 lok 83 (wjazd od ulicy Osi Królewskiej). Wstęp wolny. Rejestracja i zapisy pod linkiem: https://mailchi.mp/d3a9926abedc/newsletter. Godz. 17-21.00.

Nowe warianty Gancia

Gancia to najstarsza włoska marka wina musującego, obecna na Półwyspie Apenińskim od blisko 170 lat. Marka jest nierozerwalną częścią narodowego dziedzictwa i stylu życia Włoch, od lat łącząc bogatą tradycję z nowoczesnością. Kierując się filozofią marki „drink beauty”, Gancia wprowadza na polski rynek dwa zupełnie nowe produkty o egzotycznych, odświeżających smakach liczi i grejpfruta.

Czytaj więcej

Festiwal Przypalanka

W dniach 27-28 września w Grudziądzu odbędzie się festiwal Przypalanka. Miejscami spotakń będą – Rynek, Spichlerz nr 17 oraz Spichlerz Smaków. W programie koncerty, zabawy, warsztaty, degustacje i prezentacje produktów regionalnych. W Spichlerzu nr 17 odbędzie się wystawa „Historia likierów i nalewek na Pomorzu” ze zbiorów Adama Łukawskiego, w budynku głównym muzeum wykład historyka kulinarnego, prof. Jarosława Dumanowskiego o historii polskich nalewek, warsztaty nalewkarskie z Hieronimem Błażejewskim, konkurs nalewek, warsztaty pszczelarskie czy na Rynku prezentacja wódek i nalewek z oferty firmy Longinus oraz win z Małej Winnicy. Grudziądz oferuje masę weekendowych atrakcji od rana do nocy.

Czytaj więcej