Spritz & wine

21 maja o godz. 20.00 odbędzie się spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem temat na ciepłe dni – wina musujące i robione na ich bazie koktajle z dodatkiem owoców i likieru Red Spritz. Organizatorzy pokażą jak skomponować własny smaczny koktajl na bazie win prosecco i cava, poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.
Zestaw obejmuje butelki: Redentore Prosecco frizzante (0,75 l), Emerald Cava Brut (0,75 l) i Red Spritz (0,1 l).

Niezwykła kolekcja Navajas

Zapraszamy 11 czerwca o godz. 18:00 na degustację trzech niezwykłych win z regionu Rioja. Bardzo limitowana edycja w drewnianej skrzynce z logo producenta, białych win ze szczepów: viura (85%) i tempranillo blanco (15%). Wina dojrzewały przez rok w trzech różnych rodzajach beczek: z dębu amerykańskiego, z dębu francuskiego i z drewna akacjowego. Zestaw powstał w limitowanej liczbie 287 butelek.
Podczas degustacji poznamy jak różne beczki wpływają na charakterystykę wina.
Koszt uczestnictwa to 237 zł, każdy uczestnik otrzyma skrzynkę z zestawem trzech win. Degustacja zostanie poprowadzona online przez platformę Zoom.

Soczysta Prowansja

7 maja odbyła się degustacja win z Prowansji, z Château Barbebelle. To rodzinna winnica prowadzona już przez czwarte pokolenie. Położona w miejscowości Trévaresse ok 16 km na północny – zachód od pięknego miasteczka Aix en Provence, dawnej stolicy regionu. W tej czterdziestohektarowej winnicy rodzina tworzy w głównej mierze wina różowe, stanowiące ponad 75% całości ich produkcji. W śródziemnomorskim klimacie, na gliniasto-wapiennych wzgórzach, uprawiają typowe dla regionu szczepy: grenache, syrah, cinsault i vermentino. Ich różowe wino zdobyło wiele prestiżowych nagród, edycja z 2019 roku została uznana najlepszym różowym winem świata z oceną „Decantera” 93/100. To wino owocowo-kwiatowe w aromacie, w smaku z lekko wyczuwalną taniną, co jest rzadkie w winach różowych. Również ich białe wino jest pełne owoców, bardzo czyste, o przyjemnej kwasowości.

Czytaj więcej

Wieczór z cabernet sauvignon

14 maja o godz. 20.00 odbędzie się spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina ze szczepu cabernet sauvignon – z Chile i RPA, młode oraz starzone w beczce. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Maciej Mazur w półfinale konkursu Tio Pepe 1on1

Maciej Mazur, barman z Krakowa, jest już w półfinale międzynarodowego konkursu sherry Tio Pepe 1 on 1! Awansował po wygraniu dwóch pojedynków – z Duńczykiem i Niemcem. Przed nim ogromna szansa dostania się do finału. Aby tak się stało musi po swoim pojedynku otrzymać więcej głosów na Instagramie niż przeciwnik. Tym razem będzie to trudne bo jego przeciwnikiem jest Meksykanin, a więc przedstawiciel ludnego kraju.

Czytaj więcej

Chardonnay z Chile

30 kwietnia odbyła się degustacja win chardonnay z winnic należących do Casas Patronales, z dwóch regionów winiarskich Chile – Doliny Maule i Doliny Limarí. Jedno młode, drugie starzone w dębowych beczkach. Jak beczka wpływa na smak wina? W tym przypadku dodała dużo nut waniliowych, orzechowych, kokosowych. Chúcaro Chardonnay to młode, rześkie wino, kuszące egzotycznymi owcami, aromatami ananasa, smakiem, który łączy cytrusową kwasowość z tropikalną słodkością. Casas Patronales Gran Reserva Chardonnay fermentowało w dębowych beczkach, a następnie dojrzewało w nich na osadzie przez 8 miesięcy, by trafić do beczek na czas starzenia. To wino wciąż pełne aromatu i smaku ananasa, ale bardzo wyraźnie naznaczone słodkością jaką przekazał amerykański biały dąb.
Kolejna Akademia Wina online już 7 maja o godz. 20.00, a tematem będą wina z Prowansji.

Degustacja win z Prowansji

7 maja o godz. 20.00 odbędzie się spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Prowansji, białe oraz różowe Barbebelle Rose Fleuri, uważane za jedno z najlepszych różowych win na świecie. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Majowa Akademia Wina online

Nie musisz wychodzić z domu, martwić się jak wrócisz, ile zapłacisz za taksówkę. Możesz wygodnie usiąść w swoim ulubionym fotelu, otworzyć wino i połączyć się z ludźmi, którzy dzielą Twoją pasję. Co piątek od godz. 20.00 rozmawiamy online o winach. Opowiadamy o winnicy, o szczepach winorośli, a potem wspólnie rozmawiamy o smakach i aromatach. Przez cztery piątki będziemy rozmawiać z Wami o winach. Każdy uczestnik degustacji otrzyma kurierem zestaw win białych i czerwonych.

Czytaj więcej

Wina z Abruzji

23 kwietnia na platformie Zoom odbyła się degustacja win – 49 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina bardzo charakterystyczne dla Abruzji, białe ze szczepu trebbiano, rześkie, owocowe, o wyraźnym aromacie słodkich jabłek, z delikatna nutą słodyczy w finiszu. Czerwone ze szczepu montepulciano, owocowe, dość taniczne, sporo przypraw korzennych w smaku, a w finiszu nawet nutka soli.
Kolejna Akademia Wina online już 30 kwietnia o godz. 20.00, jubileuszowe 50. wydanie, a tematem będą wina z Chile.

50 Akademia wina online

30 kwietnia o godz. 20.00 odbędzie się jubileuszowe, pięćdziesiąte spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Chile, ze szczepu chardonnay – dojrzewanie z beczką i bez beczki . Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Wina z Abruzji

23 kwietnia o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina włoskie, z regionu Abruzji, z winnic Podere Castorani. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

NieWinny smak miłości do alkoholi

Opole, Brzeg, Nysa i inne śląskie miasta były kiedyś ośrodkami winiarstwa. Nie powstawały tu nigdy wina wielkie, lecz tanie i pite przez lokalną ludność oraz służące potrzebom eucharystii. W połowie XVI wieku Śląsk „na środkowym Nadodrzu zieleniał winnicami”, jak czytamy w dawnych dokumentach. Książka „NieWinny smak miłości do alkoholi” powstała na podstawie rękopisu nieznanego autora, handlarza winem i tytoniem z Nysy. Oryginał pisany był po niemiecku i zawierał liczne receptury, które autorki (Małgorzata Blach-Margos i Małgorzata Irzykowska) przetłumaczyły na polski, a całość wzbogacono bogatą ikonografią, w tym reprodukcjami oryginalnych stronic rękopisu. Autor zgromadził m.in. przepisy i porady związane z winem, np. jak uratować zwietrzałe lub stęchłe wino w 24 godziny lub jak nadać winu kolor. Są tu także przepisy na kordiały, likiery, nalewki, wódki gatunkowe oraz wiele innych, nie związanych z używkami, jak np. przepis na marynowane śledzie. Na końcu autorki przedstawiły też współczesne winnice Opolszczyzny – Cassiopeia z Jastrzębia Zdroju, Terra Constantio Sotto Dorado z Mikołowa-Śmiłowic oraz Winnica Opole z Opola, bo winiarstwo pomału i tu się odradza.

Zły rok dla francuskich win

Francuscy winiarze alarmują, że tegoroczne zbiory będą bardzo słabe. Wiele winnic mocno ucierpiało z powodu niespotykanych o tej porze roku niskich temperatur, dochodzącymi lokalnie do minus 12 stopni. Minister rolnictwa Julien Denormandie obiecał specjalne wsparcie dla sektora winiarskiego. Potwierdził również, że lokalnie zostanie wprowadzony reżim klęski żywiołowej, co pomoże rolnikom bez wykupionego ubezpieczenia uzyskać wsparcie rządu. Poprezdnie lata także nie były łaskawe dla francuskich winiarzy – burze gradowe w 2019 i przymrozki w 2020 roku negatywnie wpłynęły na zbiory.

Wieczór z bardolino

9 kwietnia na platformie Zoom odbyła się degustacja win – 47 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina bardolino – różowe i czerwone. Bardolino jest jednym z najdelikatniejszych spośród włoskich win czerwonych. Podstawowym szczepem bardolino jest corvina veronese – to właśnie ona zapewnia mu lekkość i owocowe aromaty. Corvina veronese (ta sama, z której w sąsiedniej Valpolicella produkuje się Amarone) może być wykorzystana do 80% całkowitej ilości winogron. W pozostałej części używana jest inna lokalna winorośl – rondinella, również uprawiana w Valpolicella. To pełne młodzieńczej rześkości wino o czereśniowej, jasnej barwie i niezłej kwasowości. Wyczuć w nim można intensywnie owocowe aromaty, między innymi porzeczki, truskawki i wiśni z nutami przypraw (cynamon, goździk, czarny pieprz). Konsekwentnie żywe na języku, z nerwem owocu, lekkiej budowy. Po prostu smaczne, nie jest ani za lekkie, ani za ciężkie i niezwykle uniwersalne kulinarnie. Włosi piją je na co dzień.
Kolejna Akademia Wina online już 16 kwietnia o godz. 20.00, tematem będą wina z Bierzo.

Whiskey, rum i marsala

9 kwietnia SingleMalt.pl zorganizowało degustację z cyklu „Tajemnice beczki”, poświęconą marsali i leżakującym w beczkach po niej trunkom. Do spróbowania były dwie irlandzkie whiskey: Writers Tears Marsala i Irishman Marsala Finisg, a także Rum Plantation Panama 6YO CS Marsala i trzy wina: Marsala Superiore Dolce, Marsala Superiore Semi Secco, Marsala Superiore Riserva. Prezentację prowadził Łukasz Gołębiewski.

Czytaj więcej

Wina z Bierzo

16 kwietnia o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina hiszpańskie, z regionu Bierzo, z winnic Merayo. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Wieczór z bardolino

9 kwietnia o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina bardolino, jedno winifikowane na różowo, drugie, klasycznie, na czerwono. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej