Kolacja z winami włoskimi i niemieckimi

29 czerwca odbędzie się pojedynek na wina – Włochy kontra Niemcy. Degustowane wina pochodzić będą od małych rodzinnych producentów! Vespaiolo, czy riesling? Pinot nero, czy spätburgunder? Marzemino nero czy blaufränkisch, Deserowe Torcolato Sarson ze szczepu vespaiolo czy pełen naturalnej słodyczy eiswein z rieslinga? O winach opowiedzą: Eleonora Gottardi, której rodzina prowadzi winnicę i restaurację w Dolomitach, Szymon Milonas sommelier, wykładowca WSET. Do spróbowania: cztery wina włoskie z malowniczego Bassano del Grappa, gdzie położona jest winnica Contra Soarda, cztery niemieckie od kilku producentów polecanych przez Eleonorę. Wszystkie wina pochodzą od importera WineRepublic. Dania do win dobierze Bartosz Polak, szef Kuchni Funkcjonalnej, a przygotuje szef kuchni Tomasz Kowal – czterodaniowe menu: zimna przystawka, ciepła przystawka, danie główne, deser. Do każdego z dań podane zostaną dwa degustacyjne kieliszki win – jedno włoskie i jedno niemieckie.

Czytaj więcej

Ferment – nowe czasopismo o winie

Wczoraj u Mielżyńskiego na Czerskiej w Warszawie odbyła się premiera nowego czasopisma o winie – „Ferment”. Wydawcą jest Ferment Sp. z o.o., założona przez Wojciecha Bońkowskiego, Ewę Wieleżyńską i Ewę Rybak. Redaktor naczelną pisma jest Ewa Wieleżyńska, przez długi czas zastępca redaktora naczelnego magazynu „Wino”. Zespół to: trójka właścicieli oraz Maciej Świetlik, który odpowiada za panel degustacyjny. Stali współpracownicy: Tim Atkin, Marek Bieńczyk, Sławomir Chrzonowicz, Bogusław Deptuła, Norbert Dudziński, Łukasz Gołębiewski, Izabela Kamińska, Ludwik Lewin, Maciej Nowicki, Natalia Osiatyńska, Sławomir Sochaj. Cena egzemplarza – 20 zł.

Czytaj więcej

W sercu win prosecco

Region Veneto może pochwalić się największą produkcją win we Włoszech, ponad 200 mln l rocznie, z czego 70% trafia na eksport. Jest tu aż 19 obszarów DOC. Region rozciąga się pomiędzy rzekami Adda i Piawa oraz od Jeziora Garda do wybrzeża Morza Adriatyckiego. Był porośnięty winoroślą już w czasach antycznych. Obecnie aż 30% winnic zajmuje merlot, choć nie powstają z niego wybitne wina. Inne ważne szczepy regionu Veneto to: glera, garganega, corvina veronese, rondinella, chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, pinot grigio, pinot noir, riesling, cabernet, raboso. Najbardziej znane wina to: prosecco, valpolicella i recioto della valpolicella, soave i bardolino, ale też np.: gambellara, lesini durello, valdadige, breganze, colli di Conegliano, colli asolani, colli berici (tzw. tokaj włoski) oraz wiele innych.

Czytaj więcej

Otwarte Piwnice na św. Urbana

Święty Urban powszechnie uznawany jest za patrona winiarzy i z tej okazji w wielu miejscach na świecie organizowane są imprezy winiarskie. Ja w tym roku odwiedziłem Małokarpacki Szlak Winny (Malokarpatská vínna cesta), gdzie zorganizowano już po raz dziewiąty imprezę pod nazwą Otwarte Piwnice na św. Urbana. W tym roku brało w niej udział 134 winiarzy z regionu – na szlaku od Bratysławy do Trnavy. Imprezę organizowało Zrzeszenie Małokarpacki Szlak Winny (Združenie Malokarpatská Vínna Cesta), a karnet kosztował 40 euro. Uczestnik imprezy otrzymywał: mapę, przewodnik, paszporcik, w którym zbierał pieczątki od winiarzy, kieliszek degustacyjny, bezpłatny wstęp do wszystkich winnic i piwnic wraz z możliwością degustowania wszystkich win oraz wyrobów regionalnych (sery i inne smakołyki), a także talony na zakupy win o wartości 20 euro. Koszt był zatem symboliczny, impreza trwała w dniach 26-27 maja.

Czytaj więcej

Festiwal Wina Niemieckiego

Niemiecki Instytut Wina zaprasza serdecznie na Festiwal Win Niemieckich, który odbędzie się 29 czerwca w Warszawie. Już po raz dziewiąty prawie 30 producentów z Niemiec, osobiście lub poprzez swoich importerów zaprezentują ponad 200 etykiet. Wśród nich będzie 18 producentów poszukujących w Polsce partnerów handlowych. Ponadto festiwal uświetni swoją obecnością Królowa Wina Niemieckiego, Lena Endesfelder, która z chęcią podzieli się z Państwem swoją wiedzą na temat winiarstwa niemieckiego.

Czytaj więcej

Kurs wiedzy o winie dla pań

26 czerwca Smolna8Food zaprasza na kurs wiedzy o winie. Warsztaty przeznaczone są wyłącznie dla Pań. Przewidziano cykl czterech spotkań, które poprowadzi specjalistka od wina – Magda Gawron-Ścibek. Uczestniczki odkrywać będą tajemnice wina, jak również dowiedzą się jak wybierać i degustować wino, jak dobirać je do potraw. Każde spotkanie wieńczyć będzie degustacja win z wyselekcjonowanych winnic.

Czytaj więcej

Festa Artusiana Food and Wine Festiwal

W dniach 24 czerwca – 2 lipca w Forlimpopoli w Italii odbędzie się festiwal – Festa Artusiana. Nazwa wydarzenia została nadana na cześć najsłynniejszego obywatela miasta, Pellegrino Artusi (1820-1911), który uważany jest za prekursora stworzenia zdrowej włoskiej kuchni, autora książki La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene. Podczas imprezy będzie można spróbować lokalnych specjałów i degustować wina.

Czytaj więcej

Wina Portugalii 2017

Pięknie wydana książka, w twardej oprawie, z obwolutą. Śmiałe przedsięwzięcie edytorskie, biorąc pod uwagę wciąż niewielką popularność win portugalskich w Polsce. Ta publikacja na pewno przyczyni się do wzrostu świadomości bogactwa i różnorodności win z Douro, Tejo czy Alentejo. Czytelnik poznaje poszczególne regiony winiarskie i ich wina, butelka po butelce. Oceny pochodzą z magazynu „Wino”, pisane są przez autorów współpracujących z dwumiesięcznikiem. Przedstawiono odmiany winogron występujących w Portugalii, a że jest tu wiele szczepów lokalnych lub naturalizowanych, więc laikowi nie łatwo poruszać się po obco brzmiących nazwach, jak antão vaz, farnão pires czy vinhão. Jest krótki rozdział o portugalskich winach w polskiej kuchni – kolejny świetny pomysł na popularyzację i edukację winiarską. Są też tak przydatne elementy jak indeks winiarni i indeks importerów do Polski, wraz z ich adresami internetowymi. Przydałby się importer także przy konkretnych butelkach, no i nie ma w książce wielu portugalskich win, które są w Polsce dostępne.

Czytaj więcej

Pinot noir – fakty i mity

16 czerwca o godz. 19.30 odbędzie się degustacja siedmiu win ze szczepu pinot noir z regionów uznawanych za najlepsze dla tego szczepu: Burgundia, Węgry, Nowa Zelandia, Czechy, Zachodnie Wybrzeże USA. Degustację poprowadzi Szymon Rzeźniczek, znawca i miłośnik pinotów, bloger winny i winiarz. Koszt udziału: 65 zł/os. Konieczna rezerwacja mailowa (info@magazynwina.pl) lub telefoniczna (691 650 091) w godzinach otwarcia sklepu. Organizator: Magazyn Wino. Miejsce: Marii Konopnickiej 28, Kraków.

Vinexpo Bordeaux 2017

W dniach 18-21 czerwca odbędzie się 19. edycja Vinexpo Bordeaux. Impreza skierowana jest wyłącznie do osób z branży oraz do dziennikarzy. Przez cztery dni producenci z całego świata będą prezentować wina i inne alkohole. Miejsce: Bordeaux Exhibition Centre. Godz. otwarcia: 9.00-18.30. Bilet 40 euro (pre-registration), 60 euro (na miejscu).

Italia niepoznana – czyli naturalna Marchia w Magazynie Wina

Zapraszamy na degustację niedocenianych włoskich win z regionu Marchia. Słyszeliście kiedyś o kwiatowej i zwiewnej odmianie Passerina, albo o pełnym ciała Pecorino (to nie jest ser!)? Spróbujemy win od rodziny Centanni, która uprawia winorośl organicznie, a wina wykonuje tradycyjnymi metodami, z poszanowaniem natury. Osiem win, od musujących, poprzez lekką biel, żywą czerwień, aż po flagowy kupaż Centanni Primo Della 2010.

Czytaj więcej

Warsaw Food Expo 2017

W dniach 1-3 czerwca odbędą się targi żywności Warsaw Food Expo 2017. Podczas targów zaprezentuje się blisko 300 wystawców, z bogatą ofertą różnorodnych produktów mięsnych, mleczarskich, owocowo-warzywnych, wyrobów cukierniczych, napojów, w tym również wina, piwa, cydrów, wódek i nalewek. Ciekawą ofertę spożywczą zaprezentują wystawcy z Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Bułgarii, Grecji, Włoch w ramach prezentacji charakterystycznych dla nich regionów i szlaków kulinarnych.

Czytaj więcej

Remparts

rodzinna firma, powstała w latach 60. XX wieku. Mają 115 ha winnic na wzgórzach w regionie Ténarèze, winogrona: sauvignon blanc, colombard, ugni blanc, merlot, cabernet franc i cabernet sauvignon. Produkują wina, armaniaki i floc. Mają własny stacjonarny alembik. Armaniak jest z winogron ugni blanc i colombard, do starzenia używają czarnego gaskońskiego dębu. – Prawie wszystkie nasze butelkowania armaniaków to edycje rocznikowe, przy czym nigdy nie butelkujemy trunków młodszych niż 20 lat – mówi Médéric Marcellin, właściciel firmy i wnuk jej założyciela. Niezwykłym armaniakiem w kolekcji jest ich Chateau Les Remparts Hors d’Age, stanowiący mieszankę w połowie eau-de-vie z 2001 roku, w 40% z 1980 i w 10% z 1976. W nosie: orzech włoski, skóra, tytoń, a w ustach: miód, brzoskwinia, politura, a także taniny, finisz długi, cierpki, tabaczny. Ich rocznikowe armaniaki to linia Armagnac Marcellin (roczniki: 1975, 1976, 1981, 1985, 1988). Butelkują floc de Gascogne z winogron białych i czerwonych oraz – sezonowo – likier śliwkowy Pruneaux d’Agen à l’Armagnac.

Czytaj więcej

Vignerons d’Oléron

kooperatywa winiarzy z Wyspy d’Oléron, z siedzibą w Saint-Pierre d’Oléron. Powstała w 1994 roku, łącząc pięć wcześniejszych kooperatyw winiarzy z wyspy, którzy zaczęli ze sobą współpracować już w latach latach 70. XX wieku. Skupia obecnie 49 winiarzy, którzy razem mają 320 ha winnic. Winogrona to głównie colombard i ugni blanc, a także: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, chardonnay. Mają 8 alembików po 2500 l każdy, rocznie produkują ok. 200 tys. l czystego spirytusu. Do starzenia eau-de-vie używają beczek z dębów Limousin i Tronçais, piwnice mieszczą się w Saint-Georgesd’Oléron, odpoczywa tam ponad 400 tys. l koniaku. Poza tym co sami butelkują (koniaki, panneau i wina), sprzedają eau-de-vie dla Martella. Podstawowa własna edycja to rześki czteroletni koniak Louis Pearl VS. Louis Pearl VSOP zestawiony jest z 6-9 destylatów, w aromacie: brzoskwinie i gruszki, smak słono-owocowy z nutą maślaną. Louis Pearl XO zestawiany jest z destylatów 10-15 letnich. W nosie: toffi, masło orzechowe, w ustach: wanilia, rodzynki, ale też… wędzony boczek. Pineau Blanc robione jest z winogron ugni blanc i colombard, Rosé z winogron cabernet i merlot.

Czytaj więcej

French Wine Discoveries

Tegoroczna warszawska edycja French Wine Discoveries odbyła się w Hotelu Novotel Centrum. Wystawców było niewielu – zaledwie 18 firm, odwiedzających również bardzo mało. Szkoda, bo pokazano wiele ciekawych trunków, w tym kolekcje koniaków i armaniaków. Poza tym, jak co roku, sporo szampanów. Kolejny raz swoje wino lodowe pokazywała Vignoble Perceval – winnica jest na szczycie Mont Blanc. dziwne, że tak medialny produkt wciąż nie znalazł w Polsce dystrybutora (butelka 20 euro). Byli winiarze z Langwedocji, Doliny Rodanu, Doliny Loary czy Bordeaux. Była kolekcja win Beaujolais.

Czytaj więcej

Bubbles Bar ruszył z nową akcją

Bubbles Bar co miesiąc otwiera trzy szampany, które serwuje swoim gościom w ilościach degustacyjnych. Można porównać ich smak, zapach oraz kolor. Połączyć z ostrygami, kawiorem lub kaszanką i wskazać tego szampana, którego smak najbardziej odpowiada. Do końca kwietnia 2017 roku będzie można spróbować zestawu złożonego z takich szampanów jak: Joseph Loriot – Pagel Carte d`Or Brut, G.H. Mumm Cordon Rouge, Mousse Fils Cuve Special Club 2011.

Czytaj więcej