Stock Prosecco w nowym formacie 200 ml

Prosecco od Stock Polska dostępne jest w nowym, wygodnym formacie – 200 ml. – Rynek win musujących w Polsce z roku na rok rośnie, a prosecco ma znaczący udział w tej kategorii. Jednocześnie obserwujemy dynamiczny rozwój małych formatów w tym segmencie – mamy tu do czynienia z bardzo silnym trendem i już teraz możemy przewidywać, że na rynku będzie pojawiać się coraz więcej takich propozycji – mówi Zuzanna Jasica, marketing assistant w Stock Polska.

Czytaj więcej

Spotkanie z winami Ritterhof

Akademia Wina On-line zaprasza na degustację, która odbędzie się w „lany” poniedziałek, 13 kwietnia o godz. 20.00. Poznamy wina z winiarni Ritterhof, najlepsze parcele w regionie Górnej Adygi, tuż pod Alpami. Prowadzący degustację opowiedzą o winnicy, pokażą zdjęcia i razem z uczestnikami będą próbowali win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Dlatego ważne, by wszyscy byli o tej samej porze przy komunikatorze (komputer, tablet lub smartfon).

Czytaj więcej

Correia’s

marka należąca do Trinidad Distillers Limited (TDL), czyli do właściciela Angostury. Przejęta od producenta lokalnych win owocowych. Carreia’s Hard Wine o mocy 20% to bardzo popularny na Trynidadzie trunek – bardzo słodkie wino owocowe z dodatkiem destylatu melasowego. Smak i zapach tafii, w finiszu dochodzą wędzone śliwki. Mod tą marką butelkowane są też najtańsze rumy: White Rum (40%), Gold Rum (40%) i Puncheon (76%). Ich cechą wspólną jest przyjemny bananowy aromat i duży poziom słodyczy.

Czytaj więcej

Kobiety z winem

9 marca California Wines Polska, Raffles Europejski Warsaw, Towarzystwo Przyjaciół Kilku i Taste It All zaprosiły niezwykłe kobiety, przedstawicielki świata biznesu, kultury, mediów, influenserki, na winiarską celebrację Dnia Kobiet. W niezwykle reprezentacyjnym wnętrzu Apartamentu Prezydenckiego hotelu, zaproszone panie miały okazję degustować kilkadziesiąt win z Kalifornii, których serwowaniem zajmowały się przedstawicielki grupy Polskie Sommelierki. Winom towarzyszyła kuchnia Beñat Alonso, szefa restauracji hotelowej Europejski Grill. Artystyczną oprawę wieczoru zapewniły malarki, Francuzka Joelle Meissner oraz warszawianka Beata Konarska a także fotografka Delffina Dellert. Wieczór uświetnił recital gwiazdy sceny klubowej Noviki.

Czytaj więcej

Redentore na koniec marca

W ramach akcji Pawlina Wina do końca marca dwa kolejne białe i lekkie wina, tym razem z Włoch, z regionu Veneto, z winnic De Stefani. Redentore Chardonnay leżakowane na osadzie w stalowych tankach i kontrolowanej temperaturze. W aromacie typowe dla tej odmiany nuty masła i dojrzałe owoce południowe. Idealnie pasuje do dań rybnych i owoców morza, świetnie sprawdza się również jako aperitif. Podobnie Redentore Sauvignon Blanc, było leżakowane na osadzie w stalowych tankach, bardzo aromatyczne, z wyczuwalnymi nutami jaśminu, białych brzoskwiń i mięty. W ustach soczyste i mineralne, z przyjemnym posmakiem i łagodnie zbalansowanym finiszem. Obydwa spełniają normy wina organicznego i wegańskiego.

Czytaj więcej

Tomasz Prange-Barczyński redaktorem naczelnym „Fermentu”

Tomasz Prange-Barczyński zastąpił Ewę Wieleżyńską na stanowisku redaktora naczelnego kwartalnika „Ferment”. „Przyznaję, że nigdy, stając przed nowym zadaniem, nie byłem w tak komfortowej sytuacji. Będę miał przyjemność prowadzić w pełni uformowane, świetne pismo ze wspaniałym, profesjonalnym zespołem. Ewo, bardzo dziękuję za to, że przekazujesz mi ‘Ferment’ w doskonałej kondycji. Liczę na Twoje wsparcie – merytoryczne i duchowe. A Wam, Drodzy Czytelnicy, obiecuję dołożyć wszelkich starań by nie zawieść Waszych oczekiwań” – napisał Tomasz Prange-Barczyński. Zastępcą redaktora naczelnego została Inka Wrońska, wieloletnia redaktor naczelna „Kuchni”.

Slow Raw Fest

9 maja będą miały miejsce targi Slow Raw Fest, podczas których swoje wyroby zaprezentują producenci, importerzy oraz sprzedawcy win organicznych, naturalnych, biodynamicznych, cuvee i produktów regionalnych. Celem imprezy jest promocja żywności ekologicznej, wytwarzanej przez małych, niezależnych producentów. Miejsce: Radisson Hotel & Suites, Chmielna 10-25, Gdańsk. Godz.: 12.-20.00.

Czytaj więcej

Wina & Strong Days na bogato

W salonach M&P od poniedziałku do końca marca trwać będzie akcja Pawlina Wina Day 10 i Pawlina Strong Days nr 4, a w niej bogaty wybór produktów. Wina: Pradorey Verdejo (cena w akcji za butelkę – 19,99 zł, a przy zakupie sześciu butelek i wielokrotności – 16,66 zł, cena katalogowa: 39,99 zł), Pradorey Crianza (cena w akcji za butelkę – 44,50 zł, a przy zakupie sześciu butelek i wielokrotności – 39,99 zł, cena katalogowa: 89 zł), Long Life (zestaw trzech butelek, cena w akcji za zestaw – 88,50 zł, a przy zakupie dwóch zestawów i wielokrotności – 79,99 zł, cena katalogowa: 177 zł), whisky Nikka From the Barrel (cena w akcji za butelkę – 129 zł, a przy zakupie dwóch butelek i wielokrotności – 114,99 zł, cena katalogowa: 199 zł), whisky Loch Lomond – zestawy z miniaturkami lub ze szklankami (cena w akcji 149,50 zł, cena katalogowa: 299 zł) oraz koniak Lheraud XO Oublie (cena w akcji za butelkę – 249 zł, a przy zakupie trzech butelek i wielokrotności – 199 zł, cena katalogowa: 385 zł).

Czytaj więcej

Urodziny rieslinga

Riesling ma 585 lat! Z dnia 13 marca 1435 pochodzi pierwszy oficjalny wpis o rieslingu w Niemczech. Klaus Kleinfisch, administrator hrabiego Johanna IV z Katzenelnbogen, kupił winorośl, którą miał posadzić w winnicy w Rüsselsheim, (jest to miasto położone niedaleko Frankfurtu). W dokumencie sprzedaży po raz pierwszy w historii pojawia się słowo „riesling”. Dlatego też możemy z tego powodu twierdzić, że 13 marca to dzień urodzin Rieslinga. Oryginalny dokument brzmiał: „Item 22 ß umb seczreben rießlingen in die wingarten”, a cena wynosiła 22 szylingi.

Czytaj więcej

DoctorWine zmienia termin

Organizatorzy degustacji win włoskich DoctorWine rozesłali następujące oświadczenie: „Biorąc pod uwagę sytuację związaną z szybkim rozprzestrzenianiem się COVID-19 oraz licznymi zachorowaniami, szczególnie we Włoszech, a także rozumiejąc obawy zgłaszane przez zarejestrowanych gości, przesuwamy degustację na maj. Liczymy na ustablizowanie się sytuacji i stabilne warunki do organizowania imprez degustacyjnych z gośćmi z Półwyspu Apenińskiego”.

Pawlina Wina Day 9

W dniach 26-28 lutego w salonach M&P trwać będzie dziewiąta edycja akcji Pawlina Wina. Tym razem to wino z Południowej Afryki. Kleine Zalze Pinotage 2018, winogrona zebrane zostały z działek w winnicy Stellenbosch oraz Durbanville na wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego. Wino w głębokim, czerwonym kolorze i intensywnych owocowych aromatach morwy oraz czarnej śliwki. Wino pochodzące z obu winnic, fermentowało osobno w stalowych tankach, a następnie zanim zostało zmieszane, osobno dojrzewało w beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy. Subtelne i stylowe, o łagodnych taninach. Delikatne nuty przypraw pochodzą od winogron z chłodniejszych okolic. Normalna cena półkowa – 53 zł. Cena w akcji Pawlina Wina Day – 26,50 zł, co stanowi 50% rabatu, a przy zakupie 12 butelek i wielokrotności cena wynosi 25 zł.

Borsa Vini Italiani 2020

Czwarta edycja organizowanych w Warszawie przez Włoską Agencję Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich (ICE – Agenzia per la promozione all’estero e l’internazionalizzazione delle imprese italiane) targów winiarskich Borsa Vini Italiani 2020 odbyła się 6 lutego w hotelu Westin w Warszawie. Degustację win producentów zaproszonych przez ICE a poszukujących w Polsce importerów, poprzedziło seminarium specjalistyczne, połączone z degustacją – przeglądem pięciu win z południa Włoch, typowych przedstawicieli swoich stron, które otworzył ambasador Włoch, JE Aldo Amati, dziękując polskiej branży winiarskiej za popularyzowanie włoskiego wina w Polsce. Z ziemi włoskiej do Polski płynie bowiem obecnie największy import wina.

Czytaj więcej

Pawlina Wina Day 8

W dniach 19-20 lutego w salonach M&P trwać będzie ósma edycja akcji Pawlina Wina. Tym razem wybór padł na bardzo ciekawe włoskie wino musujące z regionu Veneto, z winnic De Stefani. Wino 888 Millesimato 2018 Redentore składa hołd jednej z najbardziej cenionych uroczystości w Wenecji – Festa del Redentore, odbywającej się w każdy trzeci weekend lipca. 888 jest w maksymalnym stopniu winem naturalnym, biologicznym, powstałym bez użycia siarczynów, za to z udziałem własnych kolonii drożdży. Nazwa 888 ma podwójne znaczenie. W numerologii zachodniego świata symbolizuje Odkupiciela, a w kulturze wschodu – potrójne szczęście. 888 to wino musujące, skomponowane w 100% z odmiany glera, winifikowane metodą Charmata, jest elegancko perliste, o delikatnie owocowym aromacie, z akcentami orzechów i migdałów oraz przyjemnym, kremowym i harmonijnie mineralnym smaku. Normalna cena półkowa – 47 zł. Cena w akcji Pawlina Wina Day – 23,50 zł, co stanowi 50% rabatu.

Geografia wina – Włochy

Salon M&P Strzelecka 27 zaprasza na cykle spotkań Warsaw Wine Academy zatytułowany Geografia Wina. Podczas trzech spotkań poznamy najważniejsze regiony winiarskie Włoch. Skąd pochodzą najlepsze na świecie barolo? Czym różni się amarone od valpolicella ripasso? Jakie są najsłynniejsze wina Puglii? Jak smakuje słynne chianti? Skąd tyle słodyczy w winach moscato d’Asti i tak wiele tanin w nebbiolo? Na te i inne pytania będziemy chcieli odpowiedzieć podczas zajęć przy wysokiej klasy winach, w grupie od 9 do maksymalnie 14 osób. Koszt uczestnictwa w kursie – 300 zł. Początek kursu – 1 kwietnia, zajęcia odbywają się w godz. 19.00-21.30.

Czytaj więcej

Nowe wydanie książki 1001 win, których warto spróbować

W wersji angielskiej to winiarskie opus magnum aktualizowane jest średnio co trzy lata. Polski czytelnik na nowe wydanie czekał blisko dekadę. Na świecie sprzedano już ćwierć miliona egzemplarzy tej książki. Jest to wspólne dzieło wielu krytyków winiarskich, których do współpracy zaprosił Neil Beckett, jeden z najbardziej utytułowanych recenzentów win. W porównaniu z wydaniem polskim z 2010 roku są tu nowe roczniki, nowe recenzje, nowe wina, właściwie to nowa książka, choć jej układ pozostał niezmieniony. Nie specjalnie zmieniły się też winiarskie poszukiwania autorów, czyli jeśli coś im się wcześniej podobało, to teraz jest powtórzone z uwzględnieniem nowych roczników. Chciałoby się więcej nowych etykiet. Jest też smutna konstatacja – jakże daleko polski konsument win jest za tym, co się na świecie pije i poleca! Wciąż wiele zbieranych w opracowaniu etykiet jest u nas zupełnie nieznanych. Trudno oprzeć się wrażeniu, że nasi importerzy nie szukają podpowiedzi w książkach i nie zauważają win, które od lat są doceniane.