French Wine Discoveries

Tegoroczna warszawska edycja French Wine Discoveries odbyła się w Hotelu Novotel Centrum. Wystawców było niewielu – zaledwie 18 firm, odwiedzających również bardzo mało. Szkoda, bo pokazano wiele ciekawych trunków, w tym kolekcje koniaków i armaniaków. Poza tym, jak co roku, sporo szampanów. Kolejny raz swoje wino lodowe pokazywała Vignoble Perceval – winnica jest na szczycie Mont Blanc. dziwne, że tak medialny produkt wciąż nie znalazł w Polsce dystrybutora (butelka 20 euro). Byli winiarze z Langwedocji, Doliny Rodanu, Doliny Loary czy Bordeaux. Była kolekcja win Beaujolais.

Czytaj więcej

Bubbles Bar ruszył z nową akcją

Bubbles Bar co miesiąc otwiera trzy szampany, które serwuje swoim gościom w ilościach degustacyjnych. Można porównać ich smak, zapach oraz kolor. Połączyć z ostrygami, kawiorem lub kaszanką i wskazać tego szampana, którego smak najbardziej odpowiada. Do końca kwietnia 2017 roku będzie można spróbować zestawu złożonego z takich szampanów jak: Joseph Loriot – Pagel Carte d`Or Brut, G.H. Mumm Cordon Rouge, Mousse Fils Cuve Special Club 2011.

Czytaj więcej

Reischrat von Buhl w Krakowie

Restauracja Albertina wspólnie z Vini e Affini serdecznie zapraszają 25 kwietnia o godz. 20:00 na kolację komentowaną, której gwiazdami będą wina Reischrat von Buhl. Degustowanych będzie 6 wyjątkowych win, których dopełnieniem będzie specjalnie przygotowane menu degustacyjne szefa kuchni Grzogorza Fica. O samych winach opowie osobiście Richard Grosche, zarządca tej słynnej winiarni z Palatynatu.

Czytaj więcej

French Wine Discoveries 2017

24 kwietnia w warszawskim hotelu Novotel Centrum (ul. Marszałkowska 94/98) odbędzie się kolejna edycja degustacji trunków z Francji – French Wine Discoveries. Swoje walory prezentować będą małe firmy, nie znane jeszcze na polskim rynku z regionów: Szampanii, Bordeaux, Doliny Rodanu, Langwedocji, Pikardii czy Sabaudii. Oprócz winiarzy, będzie jeden producent koniaków – Distillerie Vinet Delpech. Impreza adresowana jest dla osób profesjonalnie zajmujących się rynkiem alkoholowym, wejście po wcześniejszej akredytacji. Godziny otwarcia: 10.00-17.30.

WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

Postaw na Kartę Kocham Wino

Wokół Centrum Wina powstała największa w Polsce winiarska społeczność. Program Kocham Wino ma już ponad 100 tys. uczestników. W ciągu kilku najbliższych lat Centrum Wina chce podwoić tę liczbę. Pierwsza osoba zapisała się do Kocham Wino w październiku 2006 roku i wciąż robi zakupy w Centrum Wina. W ciągu tych 10 lat rynek wina podwoił się, dwukrotnie wyprzedzając wzrost sprzedaży wódki i piwa.

Czytaj więcej

Rhône Valley Wines 2017

W dniach 10-13 kwietnia w Awinionie odbędzie się 9. Edycja Targów Rhône Valley Wines 2017 – największa impreza winiarska w Europie. To profesjonalne targi przygotowywane z myślą o producentach, importerach i sprzedawcach win. Celem imprezy jest promocja trunków pochodzących z tego drugiego co do wielkości regionu winiarskiego we Francji. Tegoroczna edycja odbędzie się w czterech miejscach na południu Francji: 10 i 11 kwietnia w słynnym pałacu papieskim w Awinionie, znajdującym się na liście światowego dziedzictwa UNESCO, 12 kwietnia w Tain l’Hermitage oraz Mauves, a 13 kwietnia w Ampuis. Przewidziano wiele wydarzeń towarzyszących. W 2016 roku wystawiało się tu 650 producentów i sprzedawców wina. Więcej: http://france.trade.gov.pl/pl/Wydarzenia/220286,rhone-valley-wines-2017.html.

WorldFood Warsaw 2017

W dniach 11-13 kwietnia odbędą się w Warszawie IV Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów. W 2016 roku impreza przyciągnęła 250 wystawców z całego świata. W tym roku liczba ta nie powinna być mniejsza, przewidziano mnóstwo atrakcji i nowości – oprócz dedykowanych sektorów: EcoFood, Ingredients, FoodTech, Wine&Spirits oraz Meet&Dairy, będzie można odwiedzić także włoski pawilon Bellavita, w którym swoje najlepsze produkty zaprezentuje ponad 50 firm z Italii. Odbędą się także degustacje, pokazy kulinarne, konferencje i panele dyskusyjne prowadzone przez ekspertów.

Czytaj więcej

V. Dni Otwartej Butelki

7 kwietnia w Hotelu Haffner odbędzie się V Edycja Dnia Otwartej Butelki. Impreza skierowana jest do branży HoReCa, miłośników wina oraz pasjonatów i smakoszy dobrych trunków. Event ma charakter otwartej degustacji, niektórzy wystawcy będą sprzedawać na miejscu swoje trunki w atrakcyjnych cenach. Przewidziano liczne pokazy i płatne warsztaty. Wstęp płatny dla wszystkich uczestników przy wejściu – 30 zł. Płatność tylko gotówką. Miejsce Hotel Haffner, ul. Jana Jerzego Haffnera 59, Sopot. Godz.: 15-21.00.

Czytaj więcej

Wina na Wielkanoc

9 kwietnia w Krakowie Najedzeni Fest! i Tomasz Wagner z Magazynu Wina zapraszają na degustację komentowaną „Wino na Wielkanoc”. Prowadzący podpowie, jakie wina dobrać do tradycyjnych potraw wielkanocnych, opowie o połączeniach i tradycjach, zwłaszcza polsko-węgierskich. Lista siedmiu win degustacyjnych: Simon Kiralyleanyka 2016, Particius Furmint 2015, Thummerer Egri Muskotaly 2015, Lagobava Barbera 2014, Skaramuca Plavac Premium 2014, Simon Egri Bikaver 2012, Thummerer Trefli 2013.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Gruzja na wysokości

13 marca odbyło się na ostatnim piętrze wysokościowca (Studio Smolna 8) seminarium i degustacja ośmiu win z Gruzji. Degustację poprowadził Mariusz Kapczyński, redaktor naczelny Vinisfera.pl. Podczas degustacji spróbowaliśmy grillowanych kaukaskich przekąsek przygotowanych przez Pawła Portoyana. Lista win (w kolejności podawania) wraz z informacją o producencie i dystrybutorze: Sparkling Brut – Marani, Kwewri 2015 – Gevelli, Mtsvane 10 kwewri – Marani, Mtsvane kwewri 2015 – Vaziani/Waldipol, Kvaliti 2015 (tsolikauri, tsitska, krahuna) – Archil Guniava/Kraków Slow Wines, Kachetian Royal 2013 Kindzmarauli – Marani, Krahuna 2015 – Amiran Vepkhvadze/Kraków Slow Wines, Rkatsiteli Tarieluna 2013 – Nika Bakhia/Kraków Slow Wines, Saperavi Barrel Select Kindzmarauli – Marani, Saperavi kwewri 2015 – Vaziani/Waldipol.

Czytaj więcej

Kakhuri

(მთავარი) gruzińska winiarnia i destylarnia, ulokowana w Kachetii, przy drodze do Telavi. Powstała w 2000 roku. Mają własną winnicę, produkują wina m.in.: Tsinandali, Mukuzani, Kindzmarauli, Saperavi, Rkatsiteli, Mtsvane Kakhetian, a także destylują dwie chache. Kakhuri Chacha Gold (43%) jest starzona w beczkach dębowych, w aromacie: drewno i słonecznik. W ustach podobnie – głównie ziarna słonecznika, oliwa. Biała Kakhuri Chacha (43%) w nosie zdominowana jest przez winogronowy spirytus, delikatnie kwiaty, smak przepalony. W finiszu słonecznik i słodycz. Rocznie firma butelkuje ok. 2 mln win, które eksportuje do kilkunastu krajów.

Czytaj więcej

Uncorking The Caucasus

To relacja z winiarskiej podróży, jaką odbyli autorzy w 2015 roku – Matthew Horkey i Charine Tan – po o winnicach Turcji, Armenii i Gruzji. Jak wiadomo, Kaukaz jest kolebką winiarstwa, udomowiono w tym regionie winogrona ok. 8000 lat temu. To stąd Fenicjanie, a po nich Grecy, rozprzestrzenili po całym antycznym świecie kulturę picia wina. Trudno dziś ustalić, czy winiarstwo narodziło się na terenie dzisiejszej: Gruzji, Armenii, Turcji czy Iranu, gdyż w tym regionie archeologowie odnajdują ślady winnic z podobnego okresu, a granice, rzecz jasna, przebiegały wtedy inaczej niż dziś.

Czytaj więcej

Wizyta w Shumi

Shumi to w gruzińskiej tradycji określenie najwyższej jakości wina rytualnego. Firma powstała w Tsinandali w 2001 roku, budując zakład od podstaw. Jest dwóch właścicieli Temuri Lomsadze i Zurab Merabishvili. Mają własne winnice, 200 ha w Kakheti a także na zachodzie w Radża, ale 90% upraw jest w Kakheti. Mają ok. 25 marek win, a także brandy Iori oraz chachę. Dopiero w 2014 roku rozpoczęli produkcję win z kvevri, mają ich zaledwie pięć. Do starzenia win używają francuskiego dębu, podobnie w przypadku brandy, która robiona jest z winogron saperavi i rkatsiteli (podobnie jak chacha). Destylacja brandy jest ciągła, a chacha w destylacji dwukrotnej, ale ogrzewana gazem, nie ogniem. Brandy mają: 5-, 7-, 9-letnie.

Czytaj więcej

Khan Krum

bułgarska winnica i destylarnia, powstała w 1939 roku jako kooperatywa rolnicza. Po wojnie zamknięta, otwarta ponownie w 1976 roku jako przedsiębiorstwo państwowe, celem produkcji wysokiej klasy win. Uruchomiono wówczas m.in. leżakownię oraz linię do butelkowania. W latach socjalizmu powstawały tu wyłącznie najlepsze bułgarskie wina. Obecnie właścicielem Khan Krum jest firma Vinex Preslav, producent m.in. brandy Pliska. W 2005 roku zmodernizowali zakład, rozbudowano fermentownię. Przetwarzane są tu obecnie winogrona głównie z własnych winnic, białe szczepy: chardonnay, aligote, muscat otonel, traminer, rkatziteli, rhein riesling czy dimyat. Winogrona na czerwone wina skupowane są z winnic z południa Bułgarii. Powstaje tu też szeroki wybór wysokiej klasy rakij. Khan Krum 1939 z winogron riesling i chardonnay, to rakija, która dziesięć lat spędziła w beczce z bułgarskiego dębu. Aromat jest bardzo delikatny, elegancki, winogronowy, rodzynki, ale też dębina. W ustach rześka, lekko wytrawna, nie tak słodka jak typowe bułgarskie rakije. Khan Krum Rakija Muskatova powstaje z winogron muscat otonel, 18 miesięcy w małych dębowych beczkach, delikatny, kwiatowy aromat, z nutą bergamotki, w ustach też bardzo delikatna. Khan Krum 13YO powstaje z winogron dimyat i rhein riesling, spędza 13 lat w małych dębowych beczkach, aromat jest bardzo delikatny, w ustach winogrona, rodzynki, nuty mineralne. Khan Krum Rakija Grozdova to mieszanka winogron dimyat i rkatziteli, 3 lata w małych dębowych beczkach, jest rześka, bardzo winogronowa, z nutą kwiatową w aromacie.

Czytaj więcej