Bianchi

rodzinna destylarnia powstała w 1950 roku w Marsali. Jest jedynym dużym producentem grappy na Sycylii, zgodnie z nowymi przepisami od 2008 roku posługują się oznaczeniami geograficznymi Grappa di Sicilia i Grappa di Marsala. Zakład mieści się częściowo na terenie zabytkowej posiadłości, zbudowanej w 1770 roku dla angielskiej rodziny Woodhouse, która zajmowała się handlem winami marsala. Jest tu także wieża widokowa, nic zatem dziwnego, że destylarnia rodziny Bianchi należy do największych atrakcji turystycznych w mieście.

Czytaj więcej

Winna podróż dookoła Hiszpanii

25 stycznia Garnizon Wina zaprasza na hiszpańską degustację. Spotkanie poprowadzi ambasador win hiszpańskich – Julio Cesar Sobrino. Uczestnicy będą mogli poznać winiarskie regiony apelacyjne, z których pochodzą najlepsze hiszpańskie wina. Zostanie zaprezentowane też nowe zimowe menu, z którego dania będą serwowane do hiszpańskich win – 5 dań i 5 win. Koszt 149 zł. Rezerwacja: 500363540. Miejsce: Garnizon Wina, Pl. Konstytucji 3 Maja 3, Radom. Godz. 20.00.

Północ vs Południe, degustacja porównawcza win z Rodanu

Magazyn Wina zaprasza 19 stycznia na degustację, podczas której uczestnicy będą mogli zmierzyć się w kieliszkach z reprezentantami północnego i południowego Rodanu. Drużynę z północy zaprezentują apelacje: Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Cote Rotie. W skład drużyny z południa wejdą: Cotes du Rhone, Lirac, Chateauneauf du Pape. Rezerwacja: info@magazynwina.pl lub telefonicznie. Bilet: 75 zł. Godz. 19.15-22.15. Miejsce: Magazyn Wina, Marii Konopnickiej 28, Kraków.

Mangilli

symbolem firmy jest herb markizów Mangilli, którzy od końca XIX wieku prowadzili winnice w okolicach miasteczka Flumignano di Talmassons we Friuli. W 1977 roku markiz Fabio Mangilli odsprzedał większościowe udziały w winiarskim biznesie Francesco Perissinotto. Butelkowane są wina szczepów: progetto, picolit, ramandolo, chardonnay i sauvignon blanc, w tym także wina musujące, roczna produkcja to ok. 5500 hl. Oprócz win produkują także grappę. Mają destylarnię wyposażoną w tradycyjne dla regionu kubłowe alembiki caldaiette, które pochodzą z początku XX wieku. W 1998 roku zainstalowano także większe aparaty kotłowo-kolumnowe typu bain-marie, które umożliwiają destylację okresową i ciągłą. Po destylacji grappa leżakuje przez minimum sześć miesięcy w stalowych zbiornikach, lub w beczkach. Firma ma łącznie możliwość leżakowania 3500 hl grappy w kadziach stalowych i ok. 1000 hl w beczkach. Wykorzystywane są głównie beczki dębowe. Produkują także grapy technologią torbata – wytłoczyny są wędzone przed destylacją, co daje im bardzo charakterystyczny aromat, przypominający nieco torfowe whisky. Grappy białe jednoszczepowe robione są z winogron: glera, chardonnay, moscato i cabernet. W ofercie jest też destylat z całych winogron – acquavite d’uva (biały i starzony), poza tym okowity z malin i brzoskwini, grappa z dodatkiem czarnych jagód oraz liczne likiery: owocowe, ziołowe i mleczne.

Porady markiza z Griñon

Ta książka miała dwa polskie wydania, pierwsze w 2002 roku pod tytułem „Tajemnice win”, poza okładką i tytułem niczym się one nie różnią.
„Dobre wino jest sztuką, która rozkwita wraz z wolnością; dobre wino jest zatem radosną esencją wolności” – pisze autor.
Carlos Falcó jest jedną z gwiazd hiszpańskiego winiarstwa, zrobił wiele wybitnych win i po wielu latach pracy postanowił napisać poradnik. Falcó radzi, jak cieszyć się winem, jak uczynić je pasją. Jak degustować, w czym degustować, jak dobierać wina do potraw, jak i gdzie kupować wina, jak oceniać wina, jak je kolekcjonować i przechowywać. Jak rozsmakować się w winie.

Czytaj więcej

Benjamin Lewin: Port & The Douro

Krótka książka, ale jest w niej wszystko, co powinniśmy wiedzieć na temat porto. Jaka jest historia tego wzmacnianego wina, jak powstaje, jak jest chronione przez wewnętrzne przepisy, jakie są perspektywy rozwoju, jakich zmian można oczekiwać. Porto jako jedyne z win deserowych trzyma się mocno, nie wykazuje tendencji spadkowej, wciąż też jest winem elitarnym. Duża w tym zasługa portugalskich regulacji, które chronią jakość wina i region Douro, choć nie brakuje i kontrowersyjnych decyzji, dotyczących np. dotowania nowych nasadzeń winorośli w miejsce starych krzewów. Banjamin Lewin opisuje także wina stołowe w regionie, których jakość jest coraz lepsza, szczepy winorośli, a przede wszystkim producentów. Kilkunastu z nich omawia dokładniej, wystawiając im oceny, w przypadku pozostałych mamy podstawowe informacje. Są też oceny roczników i noty degustacyjne jedenastu wartych uwagi porto z rocznika 2016.

Czytaj więcej

Wizyta w Numisi

Kilka lat temu Mikheil Giorgadze, wraz z żoną, Nuno, kupili stare ruiny na przedmieściach wioski Mukuzani, w Kachetii, w regionie znanym ze znakomitych win. Chciał tu postawić niewielki zajazd – pensjonat i restaurację. Przy usuwaniu cegieł odkryli 33 stare kwewri, które mają podobno ponad 500 lat i piwnice na wino, w których utrzymuje się stała temperatura 15 stopni. Postanowił uporządkować teren założyć własną winiarnię i muzeum. Zebrał masę pamiątek, nie tylko związanych z winiarstwem, ale także ogólnie z kulturą ludową regionu.

Czytaj więcej

Wizyta w Khareba

Winiarnia Khareba znana jest z kompleksu podziemnych korytarzy, w których leżakują wina. Część tych korytarzy jest dostępna dla zwiedzających. Powstały w 1962 roku, z przeznaczeniem na wino, wydrążone w skale, mają długość 7,7 km. Przez cały rok utrzymuje się tu stała temperatura 12-14 stopni, idealna do przechowywania wina. Znajduje się tu 25 tys. butelek. Organizowane są tu degustacje.

Czytaj więcej

Wizyta w Georgian Wine & Spirits

Firma Georgian Wine & Spirits (GWS) powstała w 1993 roku na przedmieściach Telavi, na bazie dawnych radzieckich zakładów Telavi 2, które działały od 1976 roku. Mają 400 ha winnic w regionie Kachetii (m.in. w DOC Mukuzanii oraz Tsinandali, Tvishi, Napareuli, Kindzmarauli, Khvanchkara czy Akhasheni), ale dodatkowo skupują winogrona. Aż 70% upraw, to szczepy lokalne. Około 280 ha zajmują nasadzenia czerwonych winogron – głównie saperavi, resztę białe, poza szczepami europejskimi są to: rkatisteli, mtsvane czy tsolikouri. Właścicielem GWS są szwedzcy inwestorzy, którzy mają także znaną gruzińską winiarnię Mukhrani. W Polsce wina GWS są w ofercie Vininova.
GWS butelkuje wina pod markami: Old Tbilisi, Tamada, Vismino i Adamanti. Robią także chacha i brandy.

Czytaj więcej

Wizyta w Shalauri

Położona kilka kilometrów za Telavi, przy drodze do Tsinandali, malutka winnica Shalauri powstała w 2013 roku. Mają tylko 2 ha, ale jakież tu robią wybitne wina! Wyłącznie z kwewri, żadnych beczek, żadnych europejskich winifikacji. Wszystko po bożemu, to znaczy po gruzińsku. Ich rkatsiteli ma smak miodu, mtsvane pachnie jak rieslingi późnego zbioru, pomarańczowe khikhvi jest jak polne kwiaty i agrest. Mają dwa rodzaje saperavi, bardzo wytrawne i taniczne oraz niemal słodkie, ale nie w stylu win Kindzmarauli, to jest słodycz soczystej czarnej porzeczki, fig i wędzonej śliwki. W niewielkiej piwnicy na tyłach domu wkopane są kwewri, w drugiej piwnicy leżakują wina w butelkach, jest też jedna izba zamieniona na winiarnię, tu także są kwewri. Chacha ze swoich wytłoków destylują u sąsiada, ma aromat dojrzałego słonecznika. Produkty nie są bynajmniej tanie, butelka 30-40 lari.

Czytaj więcej

Wizyta w Château Mukhrani

Obecna firma powstała w 2002 roku, powołana przez inwestorów ze Szwecji, którzy są też właścicielami firmy Georgian Wines & Spirits w Kachetii. W 2007 roku rozpoczęła działalność nowoczesna winiarnia połaczona z destylarnią chacha. Nazwa nawiązuje do najważniejszej gruzińskiej dynastii książęcej, która panowała od początku XVI do XIX wieku. Wspaniały pałac Mukhrani – dostępny dla zwiedzających – jest tu restauracja, a jednocześnie zakład produkcyjny – winiarnia i destylarnia, a w piwnicach znajduje się 60 tys. beczek z winem. Większość starzenia odbywa się we francuskim dębie. Mury zapewniają stała temperaturę 15 stopni Celsjusza. Piwnice powstały w 1878 roku, château zostało zaprojektowane przez francuskiego architekta. Była tu letnia posiadłość Romanowów. W piwnicach są kwewri, które mają 150 lat i pamiętają czasy założyciela winiarni, Ivana Mukhranbatoni. Ivan produkował w XIX wieku 1,2 mln l wina rocznie.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Askaneli Brothers i Jimsher

Na przedmieściach Tbilisi ulokowana jest nowoczesna winiarnia i destylarnia Askaneli Brothers. Właścicielami firmy są bracia Gocha i Jimsher Chkhaidze, nazwa Askaneli pochodzi od wioski Askana w prowincji Guria. Wedle ludowej opowieści niejaki Antimoz Askaneli zbudował tutaj piwnicę pełną kwewri do produkcji wina. Faktem jest, że we wsi można odnaleźć kwewri, które pochodzą z lat 80. XIX wieku.

Czytaj więcej

Wizyta w Chateau Dereszla

Jedne z najpiękniejszych piwnic w regionie Tokaj, ciągnące się ok. półtora kilometra pod ziemią, to Chateau Dereszla, czyli Dereszla Pincészet. Piwnice pochodzą z początku XV wieku. W wiekach XV i XVI była to część posiadłości królewskich. Winnice pod nazwą Dereszla zostały założone w XVIII wieku, w czasach panowania Habsburgów. Obecnie jest to wspólne przedsięwzięcie kapitałowe węgiersko-francuskie. Poza niewątpliwa atrakcją dla zwiedzających, czyli starymi piwnicami, mają 40 ha własnych winnic oraz dodatkowo 25 winnic powiązanych biznesowo, dodatkowych 100 hektarów, czyli są to m.in. winnice: Dereszla, Lapis, Henye, Hatalos, Zsadány, Várhegy. Pozwala to tworzyć bardzo zróżnicowane wina. W ofercie jest zarówno wino dla sieci dyskontów (dostępne w Polsce w Lidlu – Dorombor), jak i wytrawne furminty, tokaje samorodne i tokaje aszú z esencją na czele. Eksportują do ponad 40 krajów. Wszystkich win można spróbować na miejscu, odwiedzając piwnice Chateau Dereszla w Bodrogkisfalud, około dziesięć kilometrów od miasta Tokaj.

Czytaj więcej

3 Święto Lubuskiego Młodego Wina

24 listopada marszałek województwa lubuskiego, Elżbieta Anna Polak, zaprasza na Święto Lubuskiego Młodego Wina. W programie: jarmark winiarski, show kulinarne Jana Kuronia z wykorzystaniem lubuskiego wina i produktów regionalnych, prezentacja lubuskich winnic i stowarzyszeń winiarskich z degustacjami dla publiczności, konkurs na najlepsze młode wino z lubuskich winnic oraz plebiscyt na najpopularniejsze wino. Miejsce: Lubuskie Centrum Winiarstwa, ul. Winiarska 1, Zabór. Godz. 12-16.00.