3 Święto Lubuskiego Młodego Wina

24 listopada marszałek województwa lubuskiego, Elżbieta Anna Polak, zaprasza na Święto Lubuskiego Młodego Wina. W programie: jarmark winiarski, show kulinarne Jana Kuronia z wykorzystaniem lubuskiego wina i produktów regionalnych, prezentacja lubuskich winnic i stowarzyszeń winiarskich z degustacjami dla publiczności, konkurs na najlepsze młode wino z lubuskich winnic oraz plebiscyt na najpopularniejsze wino. Miejsce: Lubuskie Centrum Winiarstwa, ul. Winiarska 1, Zabór. Godz. 12-16.00.

Wina owocowe idą w zapomnienie

Jak podaje Portalspozywczy.pl w oparciu o dane GUS, produkcja win owocowych w Polsce spadła o 22 proc. (wrzesień 2018), po trzech kwartałach odnotowano spadek o ponad 10 proc. We wrześniu wyprodukowano 5,14 mln litrów, a w dziewięciu miesiącach 2018 roku 48,1 mln litrów. W ciągu ostatnich pięciu lat produkcja win owocowych sukcesywnie spadała: 2013 – 94,6 mln l, 2014 – 98 mln l, 2015 – 84,7 mln l, 2016 – 77,6 mln l, 2017 – 77,8 mln l.

WineExpo & Warsaw Oil Festival

W dniach 26-27 października odbyły się w Warszawie targi WineExpo & Warsaw Oil Festival. Wzięli w nich udział winiarze m.in. z: Włoch, Francji, RPA, Słowacji, Chorwacji, Serbii, Ukrainy, Austrii, byli też właściciele polskich winnic i firm importujących wina. Degustacjom towarzyszył ciekawy program konferencji i masterclass, dyskusje dotyczyły m.in. kondycji polskiego winiarstwa, win z Chorwacji, RPA czy ze słowackiego Tokaju. Nie zabrakło też degustacji oliwy.

Czytaj więcej

Słoneczna Ukraina w Polsce – premiera win Koblevo

23 października w eleganckiej restauracji Kanapa na warszawskim Mokotowie odbyła się prezentacja win z Kobleva. Spotkanie poprowadził dziennikarz Żenia Klimakin. W wydarzeniu udział wzięli: Illia Krawcow, Pierwszy Sekretarz Ambasady Ukrainy w Polsce; Anatoly Korchinsky, Prezes Bayadera Group, producent win Koblevo; Jacek Piechota, Prezes Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej; Natalia Panczenko, jedna z liderek ukraińskich organizacji pozarządowych; Robert Ogór, Prezes Zarządu AMBRA S.A. Degustacja win połączona była ze specjałami ukraińskiej kuchni, które są na stałe w menu restauracji Kanapa. Pyszne jedzenie w połączeniu z delikatnymi półsłodkimi muscatami, a do tego słoneczne pejzaże z Priczernomorija było znakomitym rozpoczęciem dnia. Pokazano film nakręcony przez Ukraїner – projekt medialny, mający za cel prezentowanie 16 historycznych regionów na terenie Ukrainy – od Słobożańszczyzny do Podola, od Wołynia do Taurydy. Goście mogli podziwiać jeden z nich.

Czytaj więcej

IX Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi: Świat win M&P

W tym roku M&P zorganizowało swój festiwal w dwóch miastach – Warszawa i Katowice – a trwał aż trzy dni, od 17 do 19 października. W tym czasie przedstawiono niezwykle szeroką ofertę win z całego świata i wybór mocnych alkoholi od wódek czystych po koniaki z lat 60. W cenie biletu goście otrzymywali butelkę wina, a drugiego dnia w Warszawie dodatkowo butelkę wódki Starosta. Organizator wręczał też obszerny katalog (86 stron) z ofertami rabatowymi od 30% do 50%, które obowiązywały nie tylko w sklepie festiwalowym, lecz także są ważne przez kolejny tydzień w sklepach sieci M&P Alkohole Świata.

Czytaj więcej

Winnice Hétszőlő i piwnice Rakoczego

Tokaj Hétszőlő to jeden z największych, najbardziej utytułowanych producentów win tokajskich, obecny na polskim rynku poprzez import firmy Vininova. Winnice rozciągają się pod górą Tokaj, zajmując powierzchnię 55 ha. Zostały założone w 1502 roku przez rodzinę Garai. Wówczas było to siedem osobnych parceli, które z czasem zostały połączone. Ich właścicielami byli na przestrzeni wieków m.in.: Gáspár Károli (tłumacz Biblii na język węgierski), Gábor Bethlen, książę Transylwanii czy rodzina Rákóczi. W okresie CK Monarchii były cesarskimi winnicami Habsburgów. Po pierwszej wojnie światowej przejęte przez państwo. Przez wszystkie wieki słynęły z szlachetnej pleśni, która pokrywa dojrzewające na zboczach góry winogrona i służy do produkcji najlepszych tokajskich win aszú.

Czytaj więcej

Debata o kondycji polskiego wina

Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival zaprasza 26 października o godz. 11.30 na debatę ekspercką pt. „WINO, czy w tej branży się przelewa?”. Moderatorem debaty będzie Paweł Grotowski, w panelu uczestniczą: Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny „Aqua Vitae”, Jakub Nowak, wiceprzewodniczący Polskiej Rady Winiarstwa, prezes firmy Jantoń, Kamila Klajman z łódzkiego laboratorium autentykacji win, prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych – o kierunku studiów Technologia Winiarstwa oraz Sławomir Brzózek – prezes zarządu Fundacji Nasza Ziemia.

Wyniki IX Ogólnopolskiego Konkursu Win o nagrodę Grand Prix „Winobranie 2018”

W dniach 6-7 września komisja w składzie: Wojciech Bosak, Łukasz Głowacki, Wojciech Gogoliński (przewodniczący), Mariusz Kapczyński i Maciej Nowicki, podczas degustacji w ciemno oceniła 104 wina. Niestety, mogło być ich więcej, ale dzięki „staraniom” firm kurierskich nie dotarły do Palmiarni. Wina zgłosiło 32 producentów, w tym 13 z regionu lubuskiego i 7 z Dolnego Śląska. Wysoki poziom jakości spowodował, że nie przyznano medali brązowych, a za próg medalowy komisja przyjęła próg 83 punktów. Wina, które osiągnęły 86 punktów otrzymały medal złoty. Trzej producenci win, którzy uzyskali największą ilość punktów, zostali wyróżnieni medalami Grand Prix Winobranie 2018 – złotym, srebrnym i brązowym. Wręczenie nagród i dyplomów odbyło się 8 września na Starym Rynku w Zielonej Górze, podczas otwarcia Winobrania.

Czytaj więcej

Trzy dni z M&P

W tym roku Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P trwać będzie trzy dni i wykroczy poza Warszawę. Po raz pierwszy wydarzenia festiwalowe odbędą się także w Katowicach. W piątek, 19 października w godz. 14.-21.00, odbędą się degustacje w Królestwo Rondo (ul. Gen. Józefa Ziętka 1, Katowice). W środę i czwartek (17-18.10) będzie zaś miała miejsce dwudniowa impreza w warszawskiej Fortecy (ul. Zakroczymska 12) prezentowane będą najpierw wina, potem następnego dnia mocne alkohole, obydwa dni w godz. 12.-20.00. To już dziewiąta edycja imprezy, która jest okazją do zapoznania się z niemal pełną ofertą importową sieci sklepów M&P – to łącznie ponad 1500 win i kilkaset mocnych alkoholi w jednym miejscu. Na stoiskach będzie można spotkać przedstawicieli i właścicieli winnic, winiarni i destylarni z całego świata.

Festiwal Wina i Sera

W dniach 14-16 września na Rynku w Katowicach odbywał się IV Festiwal Wina i Sera. Swoje stoiska mieli winiarze ze Śląska, z Moraw, ale także np. z Bułgarii. Była to niepowtarzalna okazja, żeby spróbować świeże, jeszcze fermentujące wrześniowe wino z Moraw, czyli burčak. Festiwalowi towarzyszyły różne wydarzenia artystyczne, w tym wykłady związane z kulturą picia wina.

Czytaj więcej

Francuskie wina i winiaki

10 września w Leonardo Royal Hotel Warsaw odbyła się wielka degustacja win i mocnych alkoholi z Francji. Gości zaprosił Patrick Ducrocq, właściciel firmy D.D.C.O., francuski eksporter wina, zaopatrujący w wina m.in. francuskie sieci hipermarketów w Polsce, posiadający w portfolio ponad 2500 etykiet win. Podczas warszawskiego spotkania reprezentowane były wszystkie regiony winiarskie Francji, z: Alzacji, Bordeaux, Burgundii, Korsyki, Langwedocji, Doliny Loary, Prowansji, Doliny Rodanu, Roussilon, Szampanii czy Sabaudii, a także z: Argentyny, Hiszpanii, Libanu czy Urugwaju. Do spróbowania było ponad 150 win. Ponadto m.in. koniaki i pinneau des Charentes z Domaine Vinet-Delpech (w tym dwudziestopięcioletni koniak Delpech Fougerat XO), armaniaki z regionu BAS-Armagnac (wśród nich dwudziestopięcioletni Fabien), znakomite genièvre z francuskiej Flandrii (m.in. butelkowany z mocą beczki z destylarni Houlle), francuskie likiery, pastis z destylarni Janot oraz wiele tańszych, massmarketowych trunków – zestawiane we Francji szkockie blendy, gin, wódka, brandy.

Nowy wizerunek win El Sol

Wina El Sol – jedna z pięciu najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych marek na rynku win w Polsce – zmieniają smak i wizerunek. Nowe etykiety i łagodniejszy charakter zyskały wszystkie warianty El Sol, czyli pięć win spokojnych z najbardziej słonecznych krajów świata: Hiszpanii (wina czerwone, białe i różowe), Chile (wino czerwone) i Australii (wino białe).

Czytaj więcej

Edukacyjny weekend w Dworze Sieraków

W dniach 26-28 października Dwór Sieraków zaprasza na edukacyjny weekend, podczas którego można zdobyć międzynarodowy certyfikat z wiedzy o winie – Wine and Spirit Education Trust oraz spędzić 3 dni w jednym z najpiękniejszych dworków w Polsce. WSET Level 1 Award in Wines to podstawowy kurs wiedzy o winie przeznaczony dla osób, które rozpoczynają pracę w branży winiarskiej, gastronomicznej lub też zaczynają pasjonować się winem. Kurs prowadzony jest w języku polskim i kończy się egzaminem w języku angielskim. Wszystkie materiały edukacyjne oraz egzamin są w języku angielskim. Podczas szkolenia degustowanych jest 9 win. Kurs obejmuje 7 godzin zajęć włącznie z egzaminem.

Czytaj więcej

Warsztaty – wina pomarańczowe

17 września Tasting Room zaprasza na na warsztaty Wina pomarańczowe. Wina te to kategoria win białych, które podczas winifikacji miały kontakt ze skórką. Dzięki temu posiadają głębszy kolor i taninę, której nie doświadczycie w innych winach białych. Warsztaty ukażą różnorodność w kolorze, intensywności, aromatach i smakach win pomarańczowych. Wstęp teoretyczny i moderowanie degustacji: Maciej Sokołowski. Godz. 20.00. Bilet: 200 zł. Miejsce: Tasting Room, Wąska 1, Poznań.

Dni Otwartych Winnic 2018 Winnica Chodorowa

16 września Chodorowa otwiera swoje podwoje dla odwiedzających. Założona w 2012 roku winnica znajduje się w miejscowości Chodorowa koło Grybowa, na południowym skraju Pogórza Rożnowskiego. Jest to wspólna inicjatywa dwóch zaprzyjaźnionych rodzin: uprawą i produkcją wina kieruje Zbigniew Krzyżak, absolwent podyplomowych studiów enologicznych na UJ, a jego wspólniczka Grażyna Dudek odpowiada za handlową stronę przedsięwzięcia. Winnica zajmuje 1,4 ha, uprawiane szczepy na wina białe to: seyval blanc, hibernal, johanniter, jutrzenka, solaris, bianka i muskat, na wina czerwone: rondo i regent.

Czytaj więcej

Limitowane prosecco?

Jak podaje Money.pl za „La Repubblica”, w ciągu ostatniej dekady popularność prosecco gwałtownie wzrosła, a co za tym idzie wzrosła też jego produkcja. Co roku 14 tys. winnic wypuszcza na rynek 550 mln butelek (z czego 75% stanowi eksport). Wartość produkcji oceniana jest na 25 mld euro rocznie. Ceny za hektar ziemi w rejonach wytwarzania prosecco (Wenecja Euganejska i Friuli – Wenecja Julijska, w okolicach miejscowości Conegliano, Valdobbiadene i Asolo) kształtują się w okolicach 1 mln euro. Likwiduje się sady, lasy czy inne uprawy pod nowe winnice, co zdaniem lokalnych władz może doprowadzić do degradacji środowiska naturalnego w tych regionach. Masowa produkcja może spowodować zalew rynku gorszej jakości winem i spadkiem cen. Obrońcy status quo apelują do władz o wprowadzenie ograniczeń w produkcji.  Pojawiły się już pierwsze reakcje. – Produkcja w przyszłości będzie ograniczona – to słowa wiceministra rolnictwa, Franco Manzato.