Spotkanie z Arogancką Żabą

5 marca o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z regionu Langwedocji, od producenta Paul Mas, z serii Arrogant Frog. Porównania białego wina ze szczepu viognier z czerwonym kupażem syrah i… viognier. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Marcowa Akademia Wina online

Nie musisz wychodzić z domu, martwić się jak wrócisz, ile zapłacisz za taksówkę. Możesz wygodnie usiąść w swoim ulubionym fotelu, otworzyć wino i połączyć się z ludźmi, którzy dzielą Twoją pasję. Co piątek od godz. 20.00 rozmawiamy online o winach. Opowiadamy o winnicy, o szczepach winorośli, a potem wspólnie rozmawiamy o smakach i aromatach. Przez cztery piątki będziemy rozmawiać z Wami o winach. Każdy uczestnik degustacji otrzyma kurierem zestaw win białych i czerwonych.

Czytaj więcej

Syrah czy shiraz?

19 lutego na platformie Zoom odbyła się degustacja win – 41 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina ze szczepu shiraz, Langwedocja kontra Montevideo. Co ciekawe, Francuzi postanowili zrobić swoje wino w stylu nowoświatowym, a Argentyńczycy w stylu europejskim. W rezultacie oba wina były do siebie bardzo podobne, francuskie nieco bardziej pieprzne, argentyńskie trochę bardziej owocowe, francuskie z krągłościami dębowej beczki, ale argentyńskie z ciekawym tabaczkowym finiszem. Oceny były podzielone, w pojedynku shiraz czy syrah padł remis. Kolejna Akademia Wina online 26 lutego o godz. 20.00, a bohaterami będą wina z Apulii.

Wina z Apulii

26 lutego o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z regionu Apulii. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Tokajska pleśń

12 lutego na platformie Zoom odbyła się degustacja win – 40 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina z Tokaju, półsłodkie, z typowych dla regionu odmian furmint i harslevelu, z winnic Pannon Tokaji. To młody, ale bardzo ceniony producent. Spotkanie było okazją do opowieści o roli pleśni w regionie Tokaj. Są tu dwa rodzaje pleśni. Pierwsza to pleśń szlachetna i ma ogromne znaczenie dla koncentracji cukru. To dzięki niej powstają na krzewach zrodzynkowane grona aszu. Nazywa się botrytis cinerea i dzięki niej powstają też m.in. słynne wina Sauternes. Wymaga ona specjalnych warunków klimatycznych, odpowiedniego stosunku wilgotności i nasłonecznienia. Chodzi o to, by pleśń, kiedy zaatakuje pozostające długo na krzaku grona, powodowała ich obsuszenie, a nie zgnicie. W efekcie uzyskuje się bardzo dużą koncentrację cukru w gronie. Można podsuszyć winogrona bez pleśni i również wyjdzie z nich słodkie wino, ale smak będzie zupełnie inny niż smak win tokajskich. Drugi rodzaj pleśni to cladosporium cellare, która porasta piwnice niczym gruba czarna gąbka. Tokajskie piwniczki, podobnie jak egerskie wydrążono w wulkanicznej skale, zwanej tufem, panuje w nich stała temperatura i wilgotność, przez cały rok to 12 stopni Celsjusza i 95% wilgotności. Najstarsza piwnica ma ponad 700 lat. Pleśń w piwnicach ma wpływ na proces starzenia wina, ono w beczkach wciąż oddycha powietrzem piwnic, czemu zawdzięcza unikatowy głęboki smak.

Czytaj więcej

Shiraz czy syrah?

19 lutego o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina szczepu shiraz/syrah – z Francji i z Argentyny. Jak terroir wpływa na smak wina? Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

London Wine Fair wirtualne

Edycja 2021 londyńskich targów wina odbędzie się w dniach 17-19 maja wyłącznie wirtualnie, podobnie jak edycja 2020. Przygotowywane są różne atrakcje, wirtualne degustacje, filmy, aplikacje degustacyjne, wirtualne stoiska producentów. Bilet kosztuje 20 funtów i daje trzydniowy dostęp do wszystkich atrakcji, a także trzy miesiące na hostingowanie usług dla wystawców.

Spotkanie z winami Brunel de La Gardine

5 lutego na platformie Zoom odbyła się degustacja win – 39 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina z regionu Doliny Rodanu, pochodzące z winnic rodziny Brunel. Sławę zawdzięczają nie tylko wspaniałej jakości winom, ale także specjalnej butelce, zaprojektowanej przez Gastona Brunela. Jej kształt ma przywodzić na myśl stare, dmuchane ustami butelki, takie jakie Gaston znalazł w swojej piwnicy. Ta butelka jest zastrzeżonym znakiem towarowym dla La Gardine.

Czytaj więcej

Wina z Tokaju

12 lutego o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina zrobione z Tokaju. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Eksperci Hillebrand wśród autorów „Wines. From the market to the menu”

Hillebrand, światowy operator logistyczny specjalizujący się w obsłudze branży beverage, znalazł się w gronie autorów wydania „Wines. From the market to the menu”. To trzeci tom Bullipedii, prestiżowej encyklopedii kulinarnej wydawanej przez elBullifoundation, którą promuje Ferran Adria, jeden z najlepszych szefów kuchni na świecie, związany z legendarną restauracją elBulli i uważany za prekursora kuchni molekularnej. Eksperci Hillebrand podzielili się wiedzą i doświadczeniem z zakresu logistyki i przepisów prawnych związanych z transportem wina.

Czytaj więcej

Odkrywanie Tejo

Portugalczycy to odkrywcy, 29 stycznia wyruszyliśmy jednak na odkrywanie Portugalii, a konkretnie – regionu Tejo. Jest jednym z najstarszych obszarów produkujących wina w kraju. W 1170 roku tereny wokół miasta Santarem uzyskały od ówczesnego króla Portugalii – Alfonsa I Zdobywcy, pierwsze oficjalne zezwolenia na produkcję tego szlachetnego trunku. Obecnie tereny winne tego regionu zajmują aż 17 000 ha, produkując ponad 63 miliony litrów wina każdego roku.

Czytaj więcej

Wina z Doliny Rodanu

5 lutego o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina zrobione z Doliny Rodanu. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Francja górą

22 stycznia na platformie Zoom odbyła się degustacja win – 37 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina ze szczepu malbec – z Cahors, ojczyzny malbeca i z Mendozy w Argentynie, która słynie z win z tego szczepu. Pierwsze wino można by określić jako suche, podczas gdy drugie było soczyste, wino z Cahors to aromat pieprzno-ziemisty, z Mendozy – owocowo-liściasty, w smaku pierwsze było bardziej cierpkie i taniczne, drugie bardziej słodkie i owocowe, z pierwszym kojarzyły się włoskie orzechy, z drugim – wiśnie. Dwa wina zrobione bez beczki, podobnie winifikowane, z tego samego szczepu i zupełnie inne. Więcej można było wskazać różnic niż podobieństw i to było fantastyczne. Wygrał jednogłośnie dyskretny malbec z Francji, choć ten z Argentyny był tak smacznie soczysty. Kolejna Akademia Wina online 29 stycznia o godz. 20.00, a bohaterami będą wina z regionu Tejo w Portugalii.

Lutowa Akademia Wina

Nie musisz wychodzić z domu, martwić się jak wrócisz, ile zapłacisz za taksówkę. Możesz wygodnie usiąść w swoim ulubionym fotelu, otworzyć wino i połączyć się z ludźmi, którzy dzielą Twoją pasję. Co piątek od godz. 20.00 rozmawiamy online o winach. Opowiadamy o winnicy, o szczepach winorośli, a potem wspólnie rozmawiamy o smakach i aromatach. Przez cztery piątki będziemy rozmawiać z Wami o winach. Każdy uczestnik degustacji otrzyma kurierem zestaw win białych i czerwonych.

Czytaj więcej

Wina z Tejo

29 stycznia o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina zrobione z regionu Tejo w Portugalii. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej