Pawlina Wina Day 8

W dniach 19-20 lutego w salonach M&P trwać będzie ósma edycja akcji Pawlina Wina. Tym razem wybór padł na bardzo ciekawe włoskie wino musujące z regionu Veneto, z winnic De Stefani. Wino 888 Millesimato 2018 Redentore składa hołd jednej z najbardziej cenionych uroczystości w Wenecji – Festa del Redentore, odbywającej się w każdy trzeci weekend lipca. 888 jest w maksymalnym stopniu winem naturalnym, biologicznym, powstałym bez użycia siarczynów, za to z udziałem własnych kolonii drożdży. Nazwa 888 ma podwójne znaczenie. W numerologii zachodniego świata symbolizuje Odkupiciela, a w kulturze wschodu – potrójne szczęście. 888 to wino musujące, skomponowane w 100% z odmiany glera, winifikowane metodą Charmata, jest elegancko perliste, o delikatnie owocowym aromacie, z akcentami orzechów i migdałów oraz przyjemnym, kremowym i harmonijnie mineralnym smaku. Normalna cena półkowa – 47 zł. Cena w akcji Pawlina Wina Day – 23,50 zł, co stanowi 50% rabatu.

Geografia wina – Włochy

Salon M&P Strzelecka 27 zaprasza na cykle spotkań Warsaw Wine Academy zatytułowany Geografia Wina. Podczas trzech spotkań poznamy najważniejsze regiony winiarskie Włoch. Skąd pochodzą najlepsze na świecie barolo? Czym różni się amarone od valpolicella ripasso? Jakie są najsłynniejsze wina Puglii? Jak smakuje słynne chianti? Skąd tyle słodyczy w winach moscato d’Asti i tak wiele tanin w nebbiolo? Na te i inne pytania będziemy chcieli odpowiedzieć podczas zajęć przy wysokiej klasy winach, w grupie od 9 do maksymalnie 14 osób. Koszt uczestnictwa w kursie – 300 zł. Początek kursu – 1 kwietnia, zajęcia odbywają się w godz. 19.00-21.30.

Czytaj więcej

Nowe wydanie książki 1001 win, których warto spróbować

W wersji angielskiej to winiarskie opus magnum aktualizowane jest średnio co trzy lata. Polski czytelnik na nowe wydanie czekał blisko dekadę. Na świecie sprzedano już ćwierć miliona egzemplarzy tej książki. Jest to wspólne dzieło wielu krytyków winiarskich, których do współpracy zaprosił Neil Beckett, jeden z najbardziej utytułowanych recenzentów win. W porównaniu z wydaniem polskim z 2010 roku są tu nowe roczniki, nowe recenzje, nowe wina, właściwie to nowa książka, choć jej układ pozostał niezmieniony. Nie specjalnie zmieniły się też winiarskie poszukiwania autorów, czyli jeśli coś im się wcześniej podobało, to teraz jest powtórzone z uwzględnieniem nowych roczników. Chciałoby się więcej nowych etykiet. Jest też smutna konstatacja – jakże daleko polski konsument win jest za tym, co się na świecie pije i poleca! Wciąż wiele zbieranych w opracowaniu etykiet jest u nas zupełnie nieznanych. Trudno oprzeć się wrażeniu, że nasi importerzy nie szukają podpowiedzi w książkach i nie zauważają win, które od lat są doceniane.

Pawlina Wina Day 7

W dniach 12-14 lutego w salonach M&P trwać będzie siódma edycja akcji Pawlina Wina. Tym razem to hiszpańskie białe wino z regionu Ribera del Duero, PradoRey Sauvignon Blanc 2018 (13%). Stuprocentowe sauvignon blanc, fermentowane w kontrolowanej temperaturze, a następnie leżakowane na osadach przez 2-3 miesiące. Wino o czystej, jasnosłomkowej, połyskliwej szacie, z lekko zielonkawymi refleksami. W bukiecie eksploduje bogactwem aromatów owoców cytrusowych i mango, z przebijającymi się ziołowymi nutami. Usta świeże i gładkie, o soczystym, owocowym finiszu. Normalna cena półkowa – 58 zł. Cena w akcji Pawlina Wina Day: pojedyncze butelki – 29 zł, co stanowi 50% rabatu, a 25 zł przy zakupie minimum 3 butelek i wielokrotności trzech.

Wino w małpkach?

Rząd przyjął projekt ustawy w sprawie tzw. opłaty cukrowej. Jeśli ustawa zostanie przyjęta przez Parlament i podpisana przez prezydenta, to od 1 kwietnia droższe będą alkohole w małych pojemnościach. Rząd proponuje 1 zł podatku od pojemności 100 ml napoju spirytusowego i wódki i 2 zł od 200 ml. Co ciekawe, podatek od „małpek” ma dotyczyć także małych pojemności wina – 88 gr od butelki do 300 ml. Branża winiarska jest zaskoczona, bo dotąd nikt nie podejmował tematu małych pojemności wina. Podatek obejmie też m.in.: napoje energetyczne czy napoje słodzone. Pieniądze mają zasilić Narodowy Fundusz Zdrowia – będzie to ponad miliard złotych rocznie. Zgodnie z przyjętym projektem ustawy, co roku 117 mln zł ma być przeznaczane na rzecz Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej.

Pawlina Wina Day 6

W dniach 5-7 lutego w salonach M&P trwać będzie szósta edycja akcji Pawlina Wina. Tym razem to wysokiej klasy wino Speri Ripasso Valpolicella. To wspaniałe wino, skomponowane ze szczepów typowych dla regionu Valpolicella: corvina veronese, rondinella i molinara z niewielkim dodatkiem innych szczepów endemicznych. Wino refermentowane tradycyjną, lokalną metodą ripassare, leżakuje 12 miesięcy w dębowych beczkach, następnie odpoczywa w butelce. Ripasso Speri zachwyca rubinowo-czerwoną barwą, aromatami czerwonych owoców, nutką pieprzu i kakao. Wino doskonale zbalansowane z miękkimi i krągłymi taninami. Długie i pełne. Normalna cena półkowa – 129 zł. Cena w akcji Pawlina Wina Day: pojedyncze butelki – 57,50 zł, co stanowi 50% rabatu, a 55 zł przy zakupie minimum 3 butelek i wielokrotności trzech.

Gruzińskie smaki

27 stycznia w Salonie M&P Strzelecka 27 odbyło się spotkanie z Piotrem Apostolidisem, autorem książki „Gruzińska uczta. Podróż do kraju wina, biesiad i toastów”. Autor nie tylko odwiedził wielu gruzińskich winiarzy, ale też sam robił wina tradycyjną gruzińską metodą. Podczas ponad dwugodzinnej prelekcji przedstawił regiony winiarskie w Gruzji, ciekawych producentów, sporo uwagi poświęcił gruzińskiej kuchni i sztuce stołu. Przedstawił także pięć win z oferty winiarni Palavani, która ma swoje winnice w Kachetii (120 ha), największym regionie winiarskim Gruzji, mają także destylarnię, robią chachę i brandy. Winnice należały w XIX wieku do Kiazo Eristavi, gruzińskiego bohatera, generała w carskiej armii Aleksandra III. Po rewolucji i włączeniu Gruzji do ZSRR zostały znacjonalizowane. W 1954 roku została otwarta nowa wytwórnia win w Kistauri. Po prywatyzacji właścicielem marki i winnic został Anzor Kibrotsashvili, gruziński mistrz świata w judo, zmarły w 2008 roku. Palavani pozostaje dziś w rękach jego krewnych.

Czytaj więcej

Najdroższe wino świata pochodzi z Węgier

W półtoralitrowej butelce z ręcznie dmuchanego szkła sprzedawane jest aktualnie najdroższe współczesne wino świata. To Royal Tokaji Essencia 2008, wycenione na 40 tys. USD. Wypuszczono zaledwie 20 takich flasz, z czego 18 trafiło do sprzedaży. Powstało w winiarni Royal Tokaji Wine Company z miejscowości Mad, a butelki zaprojektował znany węgierski artysta James Carcass. Na jedną butelkę słodkiej tokajskiej esencji zużyto prawie 200 kg botrytyzowanych winogron, czyli aszú.

Borsa Vini Italiani 2020

Ponad 50 producentów win włoskich zaprezentuje się 23 stycznia w Londynie. Miejscem ekspozycji jest korona stadionu Chelsea Football Club przy Stamford Bridge, impreza odbywa się w godz. 10.30-18.00. Imprezie towarzyszy szkolenie w Club 1905, które prowadzi Richard Ballantyne, poświęcone najlepszym winom ze wschodnich regionów Włoch.

Baco 22A

Baco blanc, znane w ampelografii jako baco 22A, to powszechnie stosowana do produkcji armaniaku odporna na choroby krzyżówka winogron folle blanche z amerykańską odmiana noah. Stworzył ją w czasach filoksery François Baco, by ratować francuskie winnice. Daje winogrona o dużej kwasowości, małym potencjale wzrostu, ale bardzo odporne, świetnie nadające się do destylacji, a alkohol z nich uzyskany ma potencjał do szybkiego starzenia. Można powiedzieć, że to krzyżówka wprost stworzona do produkcji brandy.

Czytaj więcej

Weingut Andreas B. Polsterer

rodzinna winnica w Feuersbrunn, jednym z najstarszych miast winiarskich w Dolnej Austrii. Od ok. 250 lat rodzina uprawia winorośl, obecnie mają ponad 13 hektarów winnic. Główne nasadzenia to roter veltliner, poza tym: grüner veltliner, riesling, chardonnay, cabernet, merlot, zweigelt, blauburger, st. laurent. Robią też wina musujące i lodowe. Pod koniec lat 80. XX wieku otworzyli niewielką destylarnię, butelkują ok. 300 l mocnych alkoholi. Mają też własne sady moreli oraz śliwek, robię: morelowicę, tresterbrand (destylat z wytłoczyn) i śliwowicę. Każdy alkohol leżakuje trzy lata w stalowych tankach przed zabutelkowaniem. W 2020 roku po raz pierwszy wypuszczą tresterbrand z beczek.

Czytaj więcej

Winogrodnictwo i enologia

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie rozpoczyna nabór na nowy kierunek studiów winogrodnictwo i enologia. Są to studia II stopnia – magisterskie, trwają 1,5 roku (3 semestry), kończą się obroną pracy dyplomowej i egzaminem dyplomowym magisterskim. Absolwent uzyskuje tytuł magistra inżyniera i ma prawo do ubiegania się o przyjęcie do szkoły doktorskiej (czteroletnie studia studia doktoranckie).

Czytaj więcej

Dionizja Małe

W tradycji antycznej na początku stycznia, w miesiącu Posejdona tradycyjnie obchodzono święto młodego, słodkiego wina, były to tzw. Dionizja Małe. Wesołe święto, podczas którego śpiewano, tańczono i pito lekkie słodkie wino, które pachniało miodem i owocami. Uczcijmy razem Dionizja Małe, dzień wina i radości. 10 stycznia w Salonie M&P Strzelecka 27 z okazji dnia Dionizosa odbędzie się przegląd słodkich win z Asti, połączony z loterią fantową, w której każdy los wygrywa.