Bitwa na smaki w Odkupieniu Win

21 czerwca gości czekała „batalia” z aromatami i smakami w Odkupieniu Wina na warszawskim Żoliborzu (plac Czesława Niemena 1). Szef kuchni – Krzysztof Kowalski, który pracował m.in. dla Kancelarii Prezydenta RP – przygotował wysublimowane menu, a sommelierzy – Jarosław Jasiński i Paweł Rakowski – zaserwowali odpowiednie do dań wina. Na przystawkę podano tatar z pomidorów z kieliszkiem czerwonego wina z Massimago z regionu Valpolicella, pierwszym daniem był dorsz i mus z awokado, i panierowanym kwiatem cukini – wino od Weingut Weixelbaum odmiany grüner veltliner. W dalszej kolejności pojawiła się kaczka, pure z buraka, sos malinowy w towarzystwie Chateau Lafont-Fourcat Rouge z Bordeaux. Deser stanowiły truskawki z migdałami w kremie mascarpone – wino z Tor dell’Elmo odmiana moscato. Goście smakowali i według reguł spotkania oceniali dania w skali od 1 do 5. Najwięcej uznania zdobyła pyszna słodkość podana na koniec, choć przewaga zwycięzcy była nieznaczna. Każda potrawa wzbudziła smaczny uśmiech na twarzach zgromadzonych.

Czytaj więcej

Trzy nowe sklepy Centrum Wina

Centrum Wina otwiera nowe sklepy w Gdańsku, Bielanach Wrocławskich i Warszawie. Łącznie w całej Polsce będzie więc 29 sklepów należącej do spółki Ambra sklepów, a jeszcze w tym roku firma prawdopodobnie otworzy kolejne lokalizacje. – Rynek wina w Polsce rośnie o ok. 6% w skali roku. Jeszcze szybciej rozwija się segment win droższych powyżej 20 zł. To duży potencjał dla Centrum Wina. Podążamy za rynkiem, dlatego przyspieszyliśmy otwarcia nowych sklepów – mówi Robert Ogór, prezes Ambra S.A.

Czytaj więcej

Brazylijski wieczór

27 czerwca w Evil Steak House zagra Amilcar do Batista Cruz z zespołem i z trzema wspaniałymi tancerkami, które wciągną gości do wspólnej zabawy. Dla uczestników przewidziano brazylijskie drinki, wino z Brazylii oraz specjały Evila, czyli pyszne steki. Miejsce: Evil Steak House, ul. Świętokrzyska 3, Warszawa. Godz. 17-22.00.

Czytaj więcej

Winnice Valdobiaddene

Valdobiaddene, stolica prosecco, miasteczko otoczone wzgórzami i winnicami (ponad 6500 ha upraw w regionie), na każdym wzgórzu kościół, w dole winiarnie, wśród nich m.in. Mionetto, producent najbardziej popularnego w Polsce wina musującego, ale też Altaneve, Masottina i innych – jest tu ponad 3000 winiarzy, którzy rocznie dostarczają na światowe rynki ok. 600 tys. hektolitrów wina. Szlak prosecco ciągnie się przez miasteczko, przez wzgórza, przez winnice. Jak na stolicę wina z bąbelkami miasteczko jest zaskakująco senne, przy rynku jest dobrze zaopatrzony sklep z winem, jest kilka restauracji, wine-bar, ale życie towarzyskie nie koncentruje się w mieście, lecz na otaczających je pagórkach, na winnicach, do których autokary każdego dnia przywożą setki turystów z całego świata. Większość winnic ma parcele, które pozwalają na posługiwanie się oznaczeniem DOCG Prosecco di Conegliano Valdobbiadene lub po prostu DOCG Valdobbiadene Prosecco. Nie wszystkie są winami musującymi, bo w Valdobbiadene z tych samych winogron glera robi się też wina spokojne, w dodatku także z nazwą Prosecco na butelce (z dopiskiem tranquillo). Tańsze butelki robione są w zbiornikach ciśnieniowych, czyli metodą Charmata, droższe metoda tradycyjną, z fermentacją w butelkach. Właściwie każdy liczący się producent stosuje tu obydwie metody. Ze względu na ciśnienie w butelce wina dzielone są na spumante (minimum 3 bary) i frizzante (1-2,5 bara i to jest zdecydowana większość produkcji), a także wspomniane spokojne wina tranquillo. Drugi podział charakteryzuje poziom cukru, od najbardziej wytrawnych brut, przez extra dry, dry i demi sec. Robione zawsze z białych winogron (lub prawie wyłącznie, bo apelacja dopuszcza niewielki udział winogron pinot noir), ale coraz częściej spotykamy różowe prosecco, które nie jest czystym winem, lecz zawiera dodatek soków owocowych.

Czytaj więcej

Demokratyczna Szkoła Wina – najlepsze wina Francji

30 maja odbędzie się degustacja win francuskich. Do spróbowania będą wina z butelek, z których kraj ten zasłynął. Przewidziano rozmowę o apelacjach: Szampania, Burgundia, Bordeaux czy Chateauneuf du Pape. Prowadząca postara się odpowiedzieć na pytania: Czy wina francuskie zasługują na swą renomę? Jak podejść do półki z francuskimi winami i nie zwariować? Godz. 18-20.00. Miejsce: Dom Szampana, ul. Przeskok 2, Warszawa. Bilet: 150 zł.

Święto Wina w Janowcu

26 maja na dziedzińcu zamku w Janowcu, niedaleko Kazimierza Dolnego, zagoszczą polscy winiarze. Święto Wina w Janowcu to coroczna impreza winiarska regionu Małopolskiego Przełomu Wisły. Przyciąga fanów i miłośników polskiego winiarstwa z całego kraju. Spotykają się tu winiarze z klientami, restauratorami, sommelierami i blogerami. Święto w Janowcu to dobre miejsce dla osób planujących założenie własnej winnicy. Tu można dowiedzieć się, które wina w naszym klimacie są najlepsze. Winiarze opowiadają o swojej pracy, dzielą się swoim doświadczeniem. W tym roku również będzie miała miejsce degustacja polskich win i spotkanie z grupą kilkunastu winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły.

Czytaj więcej

XVIII Mistrzostwa Polski Sommelierów

26 maja w salach Hotelu Regent w Warszawie odbędzie się XVIII edycja Mistrzostw Polski Sommelierów 2018 (MPS 2018). Organizatorem MPS 2018 jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich (SSP). W zawodach może wziąć udział każdy członek SSP z opłaconymi składkami członkowskimi. Mistrzostwa składają się z dwóch etapów, od godz. 9.00 odbędą się eliminacje, które wyłonią trzech najlepszych zawodników. Finał rozpoczyna się o 17.00, a wcześniej od 15.30 będzie miała miejsce na degustacja win kalifornijskich oraz inne atrakcje winiarskie.

Czytaj więcej

Warsztaty Liban + Syria

20 maja odbędą się warsztaty winiarskie. Do degustacji zostaną przedstawione dwa wina z Syrii i dziesięć z Libanu, a na deser mała pionowa degustacja Chateau Musar z rocznikami 2006, 2000 i 1991. Miejsce: Klub Tasting Room, ul. Wąska 1, Poznań. Godz. 19-21.00. Cena: 200 zł.

Kalifornia w Whisky and Wine Place

17 maja na warszawskiej Woli zagoszczą kalifornijskie wina. Do degustacji zostaną przedstawione: Leese Fitch Chardonnay, Lioco Saco Chardonnay, Plungerhead Old, Vine Zinfandel, Plungerhead Cabernet Sauvignon Lodi, Lioco Pinot Noir Laguna, Mount Eden Cabernet Sauvignon. Miejsce: Whisky and Wine Pace, ul. Jana Kazimierza 30. Bilet: 79 zł. Rezerwacje: sklep@wawp.pl.

Pardon my wine!

8 maja w Vinosfera (Warszawa, ul. Chłodna 31) w godz. 18.-21.00 odbędzie się seminarium językowe pt. „Pardon my wine!”. Kurs dla branży, sommelierów, importerów, kelnerów, ale też dla wszystkich, którzy kochają wino, podróżują i wszędzie na świecie chcą być dobrze zrozumiani.

Czytaj więcej

Małopolski Szlak Winny

Na szlaku winnym w Małopolsce jest obecnie 25 winnic. Promocją enoturystyki w regionie zajmuje się Gorczańska Organizacja Turystyczna, której twarzami są Paweł i Magdalena Tokarczyk, wspierani przez Wojciecha Bosaka. Zarówno szlak, jak i każdą z winnic przedstawia aplikacja wydana przez firmę 3Step. Każda winnica zaznaczona została na mobilnej mapie, wystarczy na niej kliknąć, żeby dowiedzieć się jakie wina są tam oferowane. Aplikacja proponuje też dziesięć tras turystycznych, nie tylko po winnicach, bo także po innych regionalnych atrakcjach, zarówno przyrodniczych, jak i architektonicznych, historycznych i gastronomicznych. Zebrane tu tekst są niewątpliwie mocną stroną aplikacji. Całość sprawia jednak wrażenie nieukończonej – choć została wydana w 2016 roku. W zakładce Katalog winorośli producent zapomniał dodać zdjęcia odmian riesling i chardonnay, podobnie w zakładce Winnice brakuje części zdjęć. W zakładce Wydarzenia przydałaby się historia wydarzeń. Próba przejścia od wydarzenia do mapy (poprzez służącą temu ikonę) powoduje, że aplikacja zostaje zatrzymana. To samo po wejściu w zakładkę Pogoda. Dobrze, gdyby producent poprawił te usterki, bo sama aplikacja jest bardzo dobrym merytorycznie materiałem do promocji enoturystyki w Małopolsce.

Czytaj więcej

Zymomonas mobilis

Specyficzna bakteria, która przyspiesza fermentację alkoholową. Lubi klimat ciepły i tropikalny, występuje m.in. na agawie, w trzcinie cukrowej, palmach czy kakaowcach. Korzystają z jej upodobań w Meksyku, dzięki zymomonas mobilis fermentacja pulque trwa tylko 24 godziny, dotyczy to wszystkich alkoholi destylowanych z różnych odmian agawy, jak: tequila, mezcal, sotol i inne. Także w Afryce uczestniczy w fermentacji wina palmowego. Daje specyficzny aromat gnijących jabłek, lubiany przez niektórych kraftowych producentów piwa czy cydru, którzy specjalnie wprowadzają do brzeczki zymomonas mobilis. Ten aromat, to efekt przerabiania cukru, obecność bakterii prowadzi do powstawania kwasu pirogronowego, towarzyszącego fermentacji.

Vin Mariani – wino z liśćmi koki

Jedną z ulubionych używek Europy Zachodniej drugiej połowy XIX wieku było zapomniane już dziś vin Mariani – czerwone wino Bordeaux z dodatkiem liści koki. Reklamowano je jako napój dodający siły, energii, odwagi. Wysyłano je misjonarzom, podawano w Watykanie, na dworze brytyjskim i w Pałacu Elizejskim. W połączeniu z alkoholem liście koki wydzielały kokainę – w 100 ml wina było 6-7 mg kokainy, całkiem pokaźna dawka. Producent – Angelo Mariani – chwalił się, że jego wino piją papieże, Leon XIII i jego następca Pius X, królowa Wiktoria, prezydent USA Ulysses Grant, francuscy ministrowie, artyści, wśród nich Juliusz Verne, Emil Zola, Aleksander Dumas czy np. Thomas Edison. Nieco gorzkie w smaku, przypominało wczesne wermuty. Zważywszy na ilość substancji psychoaktywnych, wprowadzało konsumenta w stan euforii. Podobno encyklikę „Rerum novarum” Leon XIII pisał upojony winem z koką, choć mogą to być tylko złośliwe plotki. Dopiero w 1914 roku Vin Mariani zostało wycofane z rynku.

Czytaj więcej

Feminizm Przyjemności

18 kwietnia Ambra zaprosiła media na konferencję inaugurującą akcje społeczną „Feminizm Przyjemności – Lubię tak”. Skierowana do kobiet, ma w okresie ciepłych miesięcy zwracać uwagę na orzeźwiające alkohole z portfolio firmy, takie jak Cin&Cin, Fresco Frizzante czy cydr Lubelski, jako alternatywę dla piwa czy piwa z sokiem.

Czytaj więcej