7 najlepszych Barolo wg Tomasza Koleckiego

21 grudnia 2017 o godz. 18.30 w Winosfera (Warszawa, ul. Chłodna 31) odbędzie się niecodzienna degustacja win Barolo. Najbardziej intrygujący region Włoch i jego najbardziej cenione wina przedstawiane przez miłośnika i znawcę regionu Tomasza Koleckiego, o którym znajomi mówią „pół-człowiek-pół Barolo”. Przedstawi on swoich ulubionych producentów i ich wina, dopowie ciekawostki o regionie, ciekawych restauracjach. Ten wieczór, to prawie jak pojechać do Piemontu, nie ruszając się z Warszawy, a na pewno okazja do spróbowania win, o które nie łatwo na co dzień. Najstarsze Barolo z 1969 roku, kolejne z 1975, Borgogno, Elio Altare, Rinaldi i inni.

Czytaj więcej

Wine Discovery Selection

Wine Discovery Selection – Terra Initia to ukraińsko-gruzińskie przedsięwzięcie. Firma działa jako negocjant na gruzińskim rynku win, pod marką Terra Initia butelkują wina z takich winnic jak: Telavi Old Cellar, Vita Vinea, Orgo, Maranuli, Mosmieri, Dakishvili i The Spirit of Georgia. W kolekcji są wina ze szczepów białych: tsinandali, rkatsiteli, kisi, mtsvane i czerwonych: saperavi, aleksandrouli, mujuretuli, cabernet sauvignon. Takie gruzińskie klasyki jak m.in. tsinandali, mukuzani, kindzmarauli. W ofercie jest także klasyczna gruzińska chacha.

Czytaj więcej

Kursy WSET

Wine and Spirit Education Trust (WSET) to największe międzynarodowe centrum edukacyjne w dziedzinie wina i alkoholi. Kursy WSET od ponad 40 lat odpowiadają na potrzebę podnoszenia kwalifikacji w branży winiarskiej i gastronomicznej. WSET zapewnia najbardziej rozpoznawalne na świecie certyfikaty wiedzy winiarskiej. Zakres kursu i egzamin jest przygotowany przez niezależną, uznaną instytucję i współpracujące z nią najbardziej znane osobowości świata winiarskiego. Uczestnicy szkoleń otrzymują wiedzę teoretyczną i jednocześnie biorą udział w praktycznych degustacjach, co pozwala na bieżąco weryfikować i przyswajać nową wiedzę i umiejętności.

Czytaj więcej

Noty degustacyjne z aplikacją WSET

WSET – Wine & Spirit Education Trust – zaoferował aplikację do robienia not z degustacji win. Dostępna jest bezpłatnie, dla wszystkich, nie tylko dla absolwentów kursów WSET, na telefony z systemami Android i Apple. Możemy korzystać z porad degustacyjnych. Pierwszy krok to informacje z etykiety – nazwa, kraj, region, szczepy, producent, rocznik i moc alkoholu. Potem opisujemy: wygląd, aromat, smak, dodajemy podsumowanie. Program podsuwa podpowiedzi, co bardzo usprawnia tworzenie prawidłowych not winiarskich, można też robić notatki z degustacji w ciemno, kiedy nie wiem, jakie wino mamy w kieliszku. Znakomita rzecz, czekam na nową aplikację WSET, która będzie dedykowana mocnym alkoholom.

Czytaj więcej

Degustacja win gruzińskich

14 grudnia w krakowskiej restauracji Wine Concept/Wino Kawa Oliwa odbędzie się degustacja win gruzińskich. Do spróbowania: Schuchmann Mukuzani, Vinoterra Kisi, Mandili Mtsvane, Nika Dato Noah, Nika Amor, Gotsa Saperami. Uczestnicy wybiorą się w podróż do Gruzji – przewidziana prelekcja i pokaz slajdów. Miejsce: Merkuriusza Polskiego 2, Kraków. Godz.: 20.15-22.30. Koszt uczestnictwa 79 zł, konieczna rezerwacja mailowo lub telefonicznie: tomasz.wagner@wineconcept.pl lub 662192876.

Wina w Krakowie – EnoExpo 2016

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów, kilkanaście tysięcy butelek najlepszych win z całego świata – w dniach 15-17 listopada uwaga całej branży po raz kolejny skupiona była na EXPO Kraków, w którym odbywały się 25. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA, 16. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GastroFood oraz 15. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie EnoExpo.

Czytaj więcej

Dzień Tokaju w Warszawie

20 listopada będzie miała miejsce degustacja win z Tokaju. Jak zapowiada organizator – Winicjatywa – udział weźmie 20 producentów. Program: godz. 14-16.30 degustacja dla przedstawicieli branży winiarskiej (importerzy, sklepy, restauracje, media) – obowiązuje rejestracja. Godz. 16.30-19.00 degustacja dla publiczności, seminaria komentowane przez redaktorów Winicjatywa, pokaz filmu o Istvánie Szepsym „Zmartwychwstanie Tokaju”, kolacja ze specjalnym menu tokajskim. Miejsce: Winosfera, Chłodna 31. Godz: 14-19.00.

Czytaj więcej

Nowe drogi wina

26 października Winicjatywa zaprasza na Szkołę Wina 2. Zostaną zaprezentowane do degustacji wina eko, biodynamo, pomarańczowe, penaty. Spotkanie poprowadzi Izabela Kamińska. Odbędzie się rozmowa o rogach zakopanych w ziemi i fazach księżyca, o taninach w winach białych, amforach, betonie i winach dla wegan. Jak rekomenduje organizator, to nie będzie zwykła degustacja. Do spróbowania osiem win niekonwencjonalnych. Miejsce: ul. Bracka 9, Warszawa. Godz. 18-20.00. Cena biletu: 120 zł.

Promocja książki „Fukier i wino”

18 października Klub Historii i Kultury Wina przy Oddziale Warszawskim Stowarzyszenia Historyków Sztuki zaprasza na promocję książki „Fukier i wino”. Jest to pierwszy tom serii „Studia z historii wina”, którą wydaje Stowarzyszenie Historyków Sztuki. W książce „Fukier i wino” poświęca się wiele uwagi działalności Fukierów jako winiarzy, kolekcjonerów i ofiarodawców dzieł sztuki dla polskich muzeów. Publikacja przedstawia m.in. dzieje warszawskiej winiarni Floriana Fukiera oraz przemyskiego składu win Tadeusza Cieślińskiego. Opisuje winnice zakładane w Warszawie w pierwszej połowie XIX wieku, oraz te, które kilkaset lat wcześniej posiadali w Prusach Krzyżacy, odkrywa znaczenie wina w rytuałach masonerii oraz w praktyce aptekarskiej. Miejsce: siedziba SHS (kamienica Fukierowska), Rynek Starego Miasta 27 (pierwsze piętro), Warszawa. Godz. 18.00.

Dzisiaj wina w Fortecy

O godzinie 12. rozpoczyna się dzisiaj pierwszy dzień Ogólnopolskiego Festiwalu Win i Alkoholi M&P. Pierwszy dzień poświęcony jest winom. Prezentowanych będzie ok. 500 win z całego świata od ponad 50 producentów, także wina deserowe, wzmacniane oraz, oczywiście, bąbelki. Bilet na dzisiejszą imprezę kosztuje 50 zł, obejmuje: kieliszek degustacyjny, katalog, ogromną ofertę bezpłatnych win do degustacji, a także możliwość z korzystania z licznych zniżek przy zakupach win.

Czytaj więcej

Mutěnice i ich winnice

Wieś Mutěnice powstała w XIV wieku, założona przez Templariuszy, który w pobliskich Čejkovicach mieli swój zamek. Ten fragment Moraw znany jest z winnic, które w dużej mierze zakładali właśnie pobożni rycerze (czy też waleczni mnisi). Z czasem Mutěnice rozrosły się do rozmiarów miasteczka, mają swoja stacje kolejową, mają mała destylarnię, a przede wszystkim – aż 500 winiarskich piwnic. Każda z nich należy do prywatnego winiarza, który ma płachetko winnicy, ale potrafi z niego wycisnąć po kilka odmian winorośli na wina białe i czerwone, niektórzy też próbują sił z winami musującymi, choć ich jakość jest jak na razie amatorska. Poza winogronami hodują gruszki i morele, z których wypalają destylaty. Pnące się ku górze białe domki mają nie tylko piwnice, ale też miejsce na małą prasę. Cały proces winifikacji odbywa się zwykle w kamiennym wnętrzu, w skąpym oświetleniu i na ciasnej powierzchni. W mniej więcej co piątym domku winiarza oferowane są noclegi, infrastruktura turystyczna jest jednak słaba.

Czytaj więcej

Hustopeče – wino i migdały

Hustopeče to kolejne na Morawach miasteczko pełne winnic, piwnic i winiarni. Ale nie tylko, gdyż sławne jest także z innego powodu. Są tu największe w Europie zbiory… migdałów. Robi się z nich słynny lokalny likier – mandlovice. Nie jest zbyt słodki (choć dosładzany), jest mocny, zwyczajowo ma 38%. Robiony na spirytusie zbożowym, rzadziej na domowym bimbrze z winogron czy śliwek.

Czytaj więcej

Winiarski skansen w Strážnice

Na obrzeżach miasta Strážnice na Morawach znajduje się duży skansen architektury ludowej, przedstawiający życie morawskiej wsi w XIX wieku. Podzielony tematycznie na siedem części, przedstawia m.in. rzemiosło, rybołówstwo, handel, życie religijne i kulturalne wsi. Sektor E skansenu poświecony jest wyłącznie winiarstwu, które od wieków stanowi ważna część kultury agrarnej Moraw. Przeniesiono tu winiarnie i piwnice z gmin: Veletin, Vrbice, Prušánky i Blatnice. Na wzgórzu pielęgnowana jest mała winnica, a zaraz obok – uprawy chmielu, gdyż główny administracyjny i restauracyjny budynek na terenie skansenu, to dawny browar.

Czytaj więcej

Templářské sklepy

W miasteczku Čejkovice na Morawach zachowały się stare piwnice – Templářské sklepy – z XIII wieku. Około 1248 roku Templariusze wznieśli tu twierdzę, założyli winnice i zbudowali piwnice na składy win. Dzisiaj wciąż zachowanych jest ok. 650 m podziemnych korytarzy, a w starych beczkach przechowywanych jest tu ok. 350 tys. l win oraz wiele starych flasz, w tym z prywatnych kolekcji. Firma Templářské sklepy ma łącznie 100 ha winnic i rocznie produkuje ok. 6 mln l win spokojnych i musujących z odmian m.in.: tramin, moravian muskat, neuburg, pinot noir, frankovka, cabernet sauvignon czy modry portugal.

Czytaj więcej