Pawlina Open Day na Ursynowie

Kolejna odsłona Pawlina Open Day, tym razem na warszawskim Ursynowie. Czekają znakomite wina, wyjątkowa selekcja alkoholi mocnych i cygar, którymi będzie można się delektować w ogrodzie cygarowym. Bilety dostępne są na stronie internetowej https://wina-mp.pl/kup-bilet lub w salonie M&P Ursynów. W ramach wejściówki czeka ponad 120 pozycji win i alkoholi mocnych. Wszyscy, którzy zakupią bilet, będą mogli skorzystać ze specjalnych oferty. Sobota, 24 lipca 12:00-21:00, Warszawa ul. Rosoła 22J. Cena bilety – 50 zł.

Drugie spotkanie z Tenute Orestiadi

23 Lipca o godzinie 20.00 odbędzie się 61 spotkanie Akademii wina on-line. Już po raz drugi w tym miesiącu zawitamy do posiadłości Orestiadi, winnicy Gibellina na Sycylii – miejsca gdzie wspaniałe wino i przepięknie położona winnica zachęcają do schronienia się przed palącymi promieniami słońca. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Przeworskie Winnice u Dariusza Rosoła

Dariusz pasjonata i już w sumie ekspert, zrobił świetne wrażenie, jak i jego białe wina. A tak sam opowiada o początkach: „Przygoda z winoroślą zaczęła się w 2002 roku, od posadzenia krzewów Lidii przed wjazdem do garażu naszego nowo wybudowanego domu. Wówczas moja wiedza na temat odmian była dość skromna i kończyła się raczej na kolorach gron tj. zielone, różowe i granatowe…”.

Czytaj więcej

Wieczór z rieslingiem

16 lipca o godzinie 20.00 odbędzie się 60. spotkanie Akademii wina online, tym razem zawitamy nad Mozelę, do utytułowanych piwnic Schmitt Söhne by spróbować dwóch rieslingów – w wersji wytrawnej oraz słodkiego z późnego zbiory winogron. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Wyniki finału konkursu sherry

Zakończył się międzynarodowy konkurs sherry dla barmanów – Tio Pepe 1on1. Do finału przeszło trzech zawodników: Sergio Bermejo (Hiszpania), Aldo Reyes (Meksyk) oraz Mads Vorhoove (Holandia). Ostatnie zadanie dotyczące koktajli polegało na stworzeniu przepisu na milkpunch (poncz mleczny) z użyciem sherry lub spirytusu / wermutu inspirowanego sherry. Finaliści wysłali zabutelkowane próbki swojego koktajlu do winiarni González Byass w Jerez. Tam zespół „Tio Pepe 1on1” umieści je w numerowanym czarnym pudełkach, które, anonimowo przesłano do sędziów.

Czytaj więcej

Ogrody Wina 2021

Już po raz dziewiąty miłośnicy wina spotkają się w parku Dworu Sieraków k. Krakowa na otwartym salonie degustacyjnym. Impreza w stylu eleganckiego garden party odbywa się tam od roku 2013. To miejsce spotkań entuzjastów wina, producentów, dziennikarzy winiarskich, blogerów, podróżników, ekspertów i amatorów. Głównym wydarzeniem jest otwarta degustacja, w której każdy uczestnik może krążyć między stoiskami winiarzy z kilkudziesięciu regionów całego świata, degustując wina i rozmawiając o nich. Tłem imprezy jest piękny park i widok na malownicze beskidzkie wzgórza. Edycje z lat 2013-2019 miały bardzo międzynarodowy charakter i każdorazowo gromadziły ponad 500 gości. Degustacjom towarzyszył bogaty program kulturalny i edukacyjny. W tym roku z uwagi na obowiązujące ograniczenia i utrudnienia w podróżach winiarzy z zagranicy będzie mniej, a i oferta programowa nieco skromniejsza, nie mniej impreza zachowa swój elegancki, ogrodowy charakter.

Czytaj więcej

Pinot Noir u Piotra Kameckiego

8 lipca sklep i wine bar zlokalizowany przy ulicy Twardej 4 zaprasza na Tasting Pinot Noir. Spotkanie poprowadzi Piotr Kamecki. W programie aż siedem win: Guy Wach Cremant Rose, Alois Lageder Krafuss 2017, Benjamin Leroux Nuits St Georges 1er Cru Aux Allots 2017, Jean-Jacques Confuron Chambolle-Musigny 2018, The Hermit Ram Zelandia Pinot Noir 2019, Kutch Falstaff Pinot Noir 2017, Marie Courtin Resonance.

Czytaj więcej

Spotkanie z winnicą Orestiadi

9 Lipca o godzinie 20.00 odbędzie się 59 spotkanie Akademii wina online, tym razem zawitamy do posiadłości Orestiadi, winnicy Gibellina na Sycylii – miejsca gdzie śródziemnomorskie kolory i zapachy są niejako współwinne powstałym mitom i wytworom sztuki. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

235 hiszpańskich odmian winogron

Ambasada Hiszpanii i Foods&Wines from Spain zapraszają na degustację komentowaną pt. 235 hiszpańskich odmian winogron. Degustacja odbędzie się 10 lipca w godz. 12.30-13.45 podczas Mistrzostw Polski Sommelierów (Warszawa, Hotel Regent, ul. Belwederska 23). Tematem spotkanie będą endemiczne hiszpańskie szczepy, te mniej znane i znane, ale produkowane w ciekawy sposób.

Czytaj więcej

Historia win z Madery

Historia wina madera zaczyna się gdzieś w XV wieku, wraz z portugalską kolonizacją wyspy. Została odkryta w 1420 roku przez parę portugalskich żeglarzy – Zarco i Teixeira, którzy dwa lata wcześniej zbadali też położoną 36 km od Madery mniejszą wyspę Porto Santo. Madera to po portugalsku drewno. Pierwsi osadnicy trafili na Maderę już w 1425 roku. Karczując lasy, sadzili ziarno, winorośl i trzcinę cukrową. Szybo wyspa zaczęła wysyłać do Portugalii statki z winem, cukrem i drewnem. Wkrótce to cukier stał się głównym źródłem dochodu kolonizatorów z Madery, którzy na plantacjach osadzili do niewolniczej pracy Murzynów. Na pierwszych winnicach, tworzonych głównie przez przybyszów z Minho, pojawiły się grona: sercial, verdelho, boal, terrantez i bastardo, a wkrótce też słodka malvasia. Winorośl prowadzono głównie na pergolach. Pierwsze relacje o wysokiej jakości win z Madery pochodzą z 1507 roku. Malvasia stała się kolejnym ważnym produktem eksportowym. Także torrontes był ceniony, reszta zaś win była butelkowana jako ‘de toda uva’, czyli z mieszanki szczepów rosnących w tamtych czasach razem i nie selekcjonowanych. Nie były to kupaże w dzisiejszym rozumieniu, lecz wina komponowane na zasadzie przypadku, z tego, co było pod ręką.

Czytaj więcej

Rynek win owocowych premium wart 25 mln zł

Rynek wina w Polsce rośnie w skali roku o 7%. Jeszcze dynamiczniej rozwija się segment win premium. Dzięki pandemii znacznie chętniej poszukujemy produktów wysokiej jakości i lokalnych. Jesteśmy w stanie zapłacić za nie więcej, pod warunkiem, że znamy ich pochodzenie, a producentów darzymy zaufaniem. Na tej liście z łatwością odnajdziemy polskich winiarzy.

Czytaj więcej

Wine Taste by Kamecki w Gdańsku

Aby uczcić otwarcie nowego sklepu Wine Taste by Kamecki 17 czerwca o godz. 18.30 odbędzie się pierwsze wydarzenie z cyklu spotkań degustacyjnych w gdańskim Garnizonie przy Edwarda Stachury 6. To okazja, by spotkać się w wyjątkowym miejscu, porozmawiać twarzą w twarz i smakować wspaniałe trunki. Gościem specjalnym będzie Piotr Pietras, jeden z najbardziej uznanych i wykwalifikowanych sommelierów na świecie, który wprowadzi w świat szampanów. Piotr Kamecki to wiceprezydent Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów – ASI – Association de la Sommellerie, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce.

Kuchnia i wino

świetnie napisana, bardzo przydatna książka. Pierwsza część to wprowadzenie w świat wina, które ma towarzyszyć posiłkom. Jak dobierać wina? Autor ma kilka prostych zasad, które łatwo zapamiętać, a dodatkowo sypie przykładami. Układ graficzny książki również sprzyja szybkiej edukacji. W drugiej części mamy już ucztowania, a więc propozycje wykwintnych kolacji z winami. Na koniec autor pisze o serach i o dedykowanych im winach. Ta część pozostawia niedosyt, chciałoby się jeszcze.

Wieczór z winami regionu Bordeaux-Semillion

25 czerwca o godz. 20.00 odbędzie się spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z regionu Bordeaux-Semillion. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej