Trzy dni z M&P

W tym roku Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P trwać będzie trzy dni i wykroczy poza Warszawę. Po raz pierwszy wydarzenia festiwalowe odbędą się także w Katowicach. W piątek, 19 października w godz. 14.-21.00, odbędą się degustacje w Królestwo Rondo (ul. Gen. Józefa Ziętka 1, Katowice). W środę i czwartek (17-18.10) będzie zaś miała miejsce dwudniowa impreza w warszawskiej Fortecy (ul. Zakroczymska 12) prezentowane będą najpierw wina, potem następnego dnia mocne alkohole, obydwa dni w godz. 12.-20.00. To już dziewiąta edycja imprezy, która jest okazją do zapoznania się z niemal pełną ofertą importową sieci sklepów M&P – to łącznie ponad 1500 win i kilkaset mocnych alkoholi w jednym miejscu. Na stoiskach będzie można spotkać przedstawicieli i właścicieli winnic, winiarni i destylarni z całego świata.

Festiwal Wina i Sera

W dniach 14-16 września na Rynku w Katowicach odbywał się IV Festiwal Wina i Sera. Swoje stoiska mieli winiarze ze Śląska, z Moraw, ale także np. z Bułgarii. Była to niepowtarzalna okazja, żeby spróbować świeże, jeszcze fermentujące wrześniowe wino z Moraw, czyli burčak. Festiwalowi towarzyszyły różne wydarzenia artystyczne, w tym wykłady związane z kulturą picia wina.

Czytaj więcej

Francuskie wina i winiaki

10 września w Leonardo Royal Hotel Warsaw odbyła się wielka degustacja win i mocnych alkoholi z Francji. Gości zaprosił Patrick Ducrocq, właściciel firmy D.D.C.O., francuski eksporter wina, zaopatrujący w wina m.in. francuskie sieci hipermarketów w Polsce, posiadający w portfolio ponad 2500 etykiet win. Podczas warszawskiego spotkania reprezentowane były wszystkie regiony winiarskie Francji, z: Alzacji, Bordeaux, Burgundii, Korsyki, Langwedocji, Doliny Loary, Prowansji, Doliny Rodanu, Roussilon, Szampanii czy Sabaudii, a także z: Argentyny, Hiszpanii, Libanu czy Urugwaju. Do spróbowania było ponad 150 win. Ponadto m.in. koniaki i pinneau des Charentes z Domaine Vinet-Delpech (w tym dwudziestopięcioletni koniak Delpech Fougerat XO), armaniaki z regionu BAS-Armagnac (wśród nich dwudziestopięcioletni Fabien), znakomite genièvre z francuskiej Flandrii (m.in. butelkowany z mocą beczki z destylarni Houlle), francuskie likiery, pastis z destylarni Janot oraz wiele tańszych, massmarketowych trunków – zestawiane we Francji szkockie blendy, gin, wódka, brandy.

Nowy wizerunek win El Sol

Wina El Sol – jedna z pięciu najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych marek na rynku win w Polsce – zmieniają smak i wizerunek. Nowe etykiety i łagodniejszy charakter zyskały wszystkie warianty El Sol, czyli pięć win spokojnych z najbardziej słonecznych krajów świata: Hiszpanii (wina czerwone, białe i różowe), Chile (wino czerwone) i Australii (wino białe).

Czytaj więcej

Edukacyjny weekend w Dworze Sieraków

W dniach 26-28 października Dwór Sieraków zaprasza na edukacyjny weekend, podczas którego można zdobyć międzynarodowy certyfikat z wiedzy o winie – Wine and Spirit Education Trust oraz spędzić 3 dni w jednym z najpiękniejszych dworków w Polsce. WSET Level 1 Award in Wines to podstawowy kurs wiedzy o winie przeznaczony dla osób, które rozpoczynają pracę w branży winiarskiej, gastronomicznej lub też zaczynają pasjonować się winem. Kurs prowadzony jest w języku polskim i kończy się egzaminem w języku angielskim. Wszystkie materiały edukacyjne oraz egzamin są w języku angielskim. Podczas szkolenia degustowanych jest 9 win. Kurs obejmuje 7 godzin zajęć włącznie z egzaminem.

Czytaj więcej

Warsztaty – wina pomarańczowe

17 września Tasting Room zaprasza na na warsztaty Wina pomarańczowe. Wina te to kategoria win białych, które podczas winifikacji miały kontakt ze skórką. Dzięki temu posiadają głębszy kolor i taninę, której nie doświadczycie w innych winach białych. Warsztaty ukażą różnorodność w kolorze, intensywności, aromatach i smakach win pomarańczowych. Wstęp teoretyczny i moderowanie degustacji: Maciej Sokołowski. Godz. 20.00. Bilet: 200 zł. Miejsce: Tasting Room, Wąska 1, Poznań.

Dni Otwartych Winnic 2018 Winnica Chodorowa

16 września Chodorowa otwiera swoje podwoje dla odwiedzających. Założona w 2012 roku winnica znajduje się w miejscowości Chodorowa koło Grybowa, na południowym skraju Pogórza Rożnowskiego. Jest to wspólna inicjatywa dwóch zaprzyjaźnionych rodzin: uprawą i produkcją wina kieruje Zbigniew Krzyżak, absolwent podyplomowych studiów enologicznych na UJ, a jego wspólniczka Grażyna Dudek odpowiada za handlową stronę przedsięwzięcia. Winnica zajmuje 1,4 ha, uprawiane szczepy na wina białe to: seyval blanc, hibernal, johanniter, jutrzenka, solaris, bianka i muskat, na wina czerwone: rondo i regent.

Czytaj więcej

Limitowane prosecco?

Jak podaje Money.pl za „La Repubblica”, w ciągu ostatniej dekady popularność prosecco gwałtownie wzrosła, a co za tym idzie wzrosła też jego produkcja. Co roku 14 tys. winnic wypuszcza na rynek 550 mln butelek (z czego 75% stanowi eksport). Wartość produkcji oceniana jest na 25 mld euro rocznie. Ceny za hektar ziemi w rejonach wytwarzania prosecco (Wenecja Euganejska i Friuli – Wenecja Julijska, w okolicach miejscowości Conegliano, Valdobbiadene i Asolo) kształtują się w okolicach 1 mln euro. Likwiduje się sady, lasy czy inne uprawy pod nowe winnice, co zdaniem lokalnych władz może doprowadzić do degradacji środowiska naturalnego w tych regionach. Masowa produkcja może spowodować zalew rynku gorszej jakości winem i spadkiem cen. Obrońcy status quo apelują do władz o wprowadzenie ograniczeń w produkcji.  Pojawiły się już pierwsze reakcje. – Produkcja w przyszłości będzie ograniczona – to słowa wiceministra rolnictwa, Franco Manzato.

Gala i masterclass Człowiek Roku 2018 magazynu „Czas Wina”

29 września magazyn „Czas Wina” zaprasza na spotkanie z marchese Piero Antinorim, spadkobiercą 26 pokoleń winiarzy z Florencji, który zarządza najpotężniejszym imperium winiarskim Italii – Marchesi Antinori. To on – choć nie sam – wywołał na przełomie lat 60. i 70. ubiegłego wieku wielką rewolucję w toskańskim winiarstwie, wprowadzając na rynek pierwsze supertoskany. Program: 15.00-17.00 – masterclass z winami Antinori (wśród nich słynna Solaia). Prowadzenie Michał Bardel i Wojciech Gogoliński – redakcja magazynu „Czas Wina”; 19.00-23.00 – pięciodaniowa elegancka kolacja z winami Antinori przygotowana przez restaurację Dworu Sieraków uświetni Galę wręczenia tytułu – przewidziano również część artystyczną. Obowiązują stroje wieczorowe. Gala odbędzie się w ogrzewanym Pawilonie Balowym usytuowanym w parku Dworu Sieraków. Cena: 190-460 zł.

Bostavan

firma Vinăria Bostavan działa od 2002 roku na obrzeżach Kiszyniowa. Ma własne areały winnic (ok. 600 ha w trzech regionach kraju), winairnie, piwnice i produkcję brandy. Nasadzone szczepy winogron to: chardonnay, muscat, savignon blanc, aligote, pinot gris, tramminer, caberbet savignon, merlot, pinot noir, saperavi i cabernet franc. Założycielem winnic był Victor Bostan. Z własnych win robią brandy w wersjach: 3YO, 5YO, 7YO i 10YO. Na lokalnym rynku sprzedawany jako Bostavan Divin, na rynki Rosji i Białorusi trafia jednak z rozlewni w Brześciu jako Коньяк Боставан.

Czytaj więcej

Dni Otwartych Winnic 2018 Winnica Janowice

1 września Winnica Janowice otwiera swoje podwoje dla odwiedzających. Winnica została założona wiosną 2013 roku na południowo-zachodnim stoku w Janowicach koło Tarnowa. Odpowiednie warunki klimatyczne pozwalają na uprawę odmian winorośli klasycznej: pinot noir, pinot noir précoce, chardonnay, siegerrebe, auxerrois), jak i odmian hybrydowych: rondo, regent, solaris, johanniter, seyval blanc.

Czytaj więcej

Spotkanie z francuskimi winami

10 września Patrick Ducrocq, właściciel firmy D.D.C.O. – francuski eksporter wina zaprasza na degustację win ze swojego portfolio, pochodzących ze wszystkich regionów Francji. 3500 etykiet reprezentowanych na wyłączność. Ponad 150 win do degustacji: czerwonych, białych i różowych, musujących i stałych, od wytrawnych do słodkich. Wina zaprezentują ich producenci oraz polscy sommelierzy. Zaprezentowane będą też: armaniaki, koniaki i giny. Rejestracja udziału pod adresem: ddcotasting.evenea.pl.

Czytaj więcej

Aromaty i smaki polskich win

26 sierpnia Marilla – sklep z Herbatą i Herbaciarnia przygotuje dla uczestników specjalny zestaw smaków i aromatów, które można znaleźć w polskich winach. W ramach treningu sensorycznego będzie wąchanie ziół, smakowanie owoców i odnajdywanie ich ślady w kieliszku. Bilety: 50 zł (rezerwacja i zakup biletów online: www.828053-3.evenea.pl). Godz. 13-14.30. Miejsce: Kadyiego 7, 38-200 Jasło.

Kraina wina i miodu

Ze środków samorządowych województwa lubuskiego sfinansowano najnowszą mapę turystyczną regionu, z zaznaczeniem i omówieniem najważniejszych winnic i pasiek, a także muzeów i skansenów. Na samej mapie, o wygodnej skali 1:200 tys. zaznaczono także m.in.: hotele i gospodarstwa agroturystyczne, produkty regionalne, restauracje. Na odwrocie mapy omówione są wszystkie obiekty na Lubuskim Szlaku Wina i Miodu, w tym 39 winnic i 6 gospodarstw pszczelarskich. Omówiono też lubuskie imprezy kulturalne i produkty tradycyjne. Jest też kalendarium cyklicznych imprez kulturalnych. Publikacja jest bezpłatna.

Na mapie Warszawy pojawił się nowy klub winiarski

Wspólna pasja do poznawania i smakowania wina – to łączy wszystkich członków klubu winiarskiego, który został stworzony przez Odkupienie Win, restaurację i winiarnię zlokalizowaną na warszawskim Żoliborzu Artystycznym. Dla pasjonatów wykwintnych trunków Odkupienie Win przygotowało specjalną ofertę klubowych pakietów, w których wykwalifikowani sommelierzy zadbają, by każde kupione wino było pieszczotą dla zmysłów nabywcy, dzięki indywidualnie sporządzonemu profilowi klienta.

Czytaj więcej

II Vitis Music Sfera Festival

W dniach 12-18 sierpnia winnica w Janowicach koło Tarnowa zaprasza na festiwal muzyczny. II Vitis Music Sfera Festival to druga edycja wyjątkowego tygodniowego wydarzenia muzycznego, jedynego w Polsce festiwalu, który odbywa się na szczycie winnicy. Ideą przedsięwzięcia jest prezentowanie i łączenie różnych gatunków muzyki – od klasycznej poprzez jazzową do rozrywkowej. Janowicki Festiwal, który ma szansę stać się znanym i rozpoznawalnym w Polsce świętem muzyki, promuje nie tylko artystów z kraju i ze świata, ale przede wszystkim bogactwo geograficzne i kulturowe Województwa Małopolskiego.

TuchoViniFest

5 sierpnia w Amfiteatrze Miejskim w Tuchowie odbędzie się III Międzynarodowy Festiwal Wina. W planie są m.in.: prezentacja win i winnic, spotkania panelowe, dyskusje, prezentacje, degustacje win konkursowych, koncerty i występy zespołów artystycznych, ogłoszenie wyników III Międzynarodowego Konkursu Win i wręczenie nagród, biesiada taneczno-muzyczna. Organizatorzy: Dom Kultury w Tuchowie i Małopolskie Stowarzyszenie Winiarzy.

Czytaj więcej

Wiedza o winie. Tom II. Geografia wina – Stary Świat

Drugi tom podręcznika Michała Bardala i Wojciecha Gogolińskiego przedstawia winiarską mapę Starego Świata, czyli winiarskiej Europy. Większość publikowanego tu tekstu jest już znana czytelnikom zeszytów wydawanych przez „Czas Wina”, ale tu mamy całość zebraną w jeden tom i uzupełnioną. Mocną stroną tej publikacji jest omówienie krajów winiarskich, które zazwyczaj są pomijane w anglojęzycznych publikacjach – zupełnie niesłusznie. Jest osobny rozdział o winach Węgier, Czech i Słowacji, są wina słoweńskie, jest Bułgaria i Rumunia, Gruzja i Mołdawia, Chorwacja, Czarnogóra, Turcja, Albania i inne kraje bałkańskie. Do pełni szczęścia brakuje Armenii, Azerbejdżanu, Kazachstanu, Ukrainy (autorzy wspominają tylko, że Krym winiarsko przestaje istnieć, ale przecież tradycja musi przetrwać i się odrodzi), a z drugiej strony – Wielkiej Brytanii z jej coraz ciekawszymi winami. Najbardziej jednak dziwi, że nie ma Cypru (a jest np. Malta), o którym warto było napisać choćby przy Grecji, poświęcając ramkę Commandarii. Jest za to bardzo ciekawy rozdział o polskim winie. Autorzy uniknęli ocen poszczególnych win czy producentów, skoncentrowali się na historii winogradnictwa w Polsce, na najważniejszych szczepach, na rejonach upraw i – optymistycznie – nakreślili perspektywy.

Czytaj więcej