Wieczór z marsalą

27 listopada o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina wzmacniane marsala z piwnic Intorcia. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Święto Młodego Wina w Sandomierzu

Święto Młodego Wina 2020, to już VIII edycja tego wydarzenia. Od ośmiu lat, w trzeci weekend listopada, lokalni winiarze, należący do Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy, otwierają swoje piwnice i wychodzą z prezentacją młodego wina do gości na pełne jesiennego uroku, sandomierskie uliczki Starego Miasta. Sandomierz staje się w tym okresie stolicą winiarstwa, do której bezsprzecznie, właśnie z tej okazji ściągają tłumy enoturystów. Wyciszone po wysokim, wakacyjnym sezonie miasto, zaczyna tętnić życiem w środku jesieni na nowo! Święto Młodego Wina wytycza idealny czas na podróż do Sandomierza.

Czytaj więcej

Słodki Eger

13 listopada na platformie Zoom odbyła się degustacja win z Egeru – 29 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina z Egeru, z winnic Egri Korona Borház. Półsłodkie białe wino Leanyka, o niezwykle przyjemnym aromacie: gruszki williams, melona, nektarynki, brzoskwini, a także… pomidorów (!). W smaku: miód, pigwa, pomarańcze i poziomki. Finisz słodki, pigwowy, z lekko orzechową nutą. Czerwone słodkie wino Turan to aromaty: kakao, śliwek, wiśni i fiołków. Taniczne i słodkie, w ustach śliwki w czekoladzie i figi. Kolejna Akademia Wina online 20 listopada o godz. 20.00, a bohaterami będą wina z Urugwaju.

Dzień Beaujolais nouveau

W trzeci czwartek listopada przypada święto Beaujolais, dzisiaj na całym świecie do sklepów trafiają pierwsze butelki młodego wina z Burgundii. Najsłynniejsze młode wino, choć nie zawsze najlepsze. Niestety, Beaujolais nouveau często jest ofiarą własnej popularności, masowe tanie etykiety massmarketowe potrafią zniechęcić do polubienia tego wina, są płaskie, kwaśne. Dobre Beaujolais nouveau potrafi jednak zachwycać owocowością i soczystością, wcale nie jest kwaśne, nie jest też taniczne, jest jednym z najbardziej radosnych czerwonych win. Od dzisiaj cieszymy się zatem młodym winem rocznik 2020!

Dobre wyniki Grupy Ambra

W pierwszym kwartale roku obrotowego 2020/2021 sprzedaż Grupy Ambra wzrosła o 12,4% do 140,7 mln zł. W tym okresie najszybciej rosła sprzedaż alkoholi wysokoprocentowych i win spokojnych, a dynamikę sprzedaży zwiększyły przejęte w poprzednim roku obrotowym czeskie spółki. Po sześcioprocentowym spadku w ostatnim kwartale ubiegłego roku obrotowego sprzedaż Grupy dynamicznie odbiła rosnąc na głównych rynkach działalności (bez sprzedaży eksportowej) o 13,8%. Wzrost organiczny sprzedaży Grupy (bez wpływu akwizycji) wyniósł natomiast 10,7%. Na rynku polskim (największym rynku działalności Grupy) przychody ze sprzedaży wzrosły o 10,7% – ponownie powyżej dynamiki rynku. Do wzrostu sprzedaży w Polsce w największej mierze przyczyniły się wina spokojne, wśród których wyróżniały się marki Fresco, Portada, Cono Sur, oraz alkohole mocne, w tym wódki Baczewski i brandy Pliska. Zagraniczne spółki Grupy Ambra również dynamicznie zwiększały sprzedaż. Najszybciej przychody rosły w Czechach i na Słowacji, gdzie dynamika sprzedaży wyniosła 32,6% (w walutach lokalnych) – w dużej mierze dzięki przejętym w ubiegłym roku obrotowym spółkom dystrybucyjnym w segmencie win i alkoholi premium. Wzrost organiczny z pominięciem tych akwizycji wyniósł w Czechach i na Słowacji 10,2%. Sprzedaż na rynku Rumunii wzrosła o 25,1% (w walucie lokalnej), na co największy wpływ miały wyniki marki win spokojnych Sange De Taur przejętej w lipcu 2019 roku.

Czytaj więcej

Winnice Montevideo

6 listopada o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Urugwaju, z winnic Traversa w Montevideo. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Klimat wiecznej wiosny

3 listopada odbyła się degustacja online whisky i madery. Organizatorami degustacji były SingleMalt.pl i Fort Whisky, a prowadził je Łukasz Gołębiewski. Do spróbowania były trzy bardzo różne whisky single malt: Penderyn z Walii, Inchmurrin ze Szkocji i Tyrconnell z Irlandii. Ich wspólnym mianownikiem było leżakowanie w beczkach po maderze. Uczestnicy mogli tez spróbować trzech stylów madery, reprezentowanych przez: Barbeito 3YO Medium Dry, Barbeito 3YO Medium Sweet oraz 5YO Barbeito Island Rich Reserva.

Czytaj więcej

Wina z Egeru

13 listopada o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Egeru. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

ProWine w Chinach

Organizatorzy targów ProWine China twierdzą, że pomimo obostrzeń COVID-19 termin imprezy w dniach 10-12 listopada nie jest zagrożony. Targi odbędą się w kompleksie Shanghai New International Expo Center (SNIEC). Ma być zachowany rygor higieny. Impreza w Chinach odbywa się od siedmiu lat, jako siostrzane targi ProWein w Düsseldorfie. Europejska impreza w tym roku została odwołana.

Winnica przy Talerzyku

Winnica przy Talerzyku znajduję się niedaleko wsi Topolno, na wzgórzu, w pradolinie Dolnej Wisły w Zespole Parków Krajobrazowych, 33 km na północ od Bydgoszczy. Nazwę zawdzięcza bliskości grodziska Talerzyk z XI wieku. Prowadzi ją Wiesław Janasiński wraz z żona i córką, Anetą Kowalczyk. Córka prowadzi też Szkołę Winiarstwa online, kursy e-learningowe, ponad 45 filmów i wciąż powstają kolejne.

Czytaj więcej

Wina Navarry

6 listopada o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Navarry. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Ważny termin dla producentów wina

30 października upływa termin składania do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa deklaracji dotyczących szacowanej ilości winogron lub moszczu winogronowego, które będą wykorzystane do wyrobu wina w danym roku gospodarczym. Deklaracje można złożyć osobiście w Centrali KOWR w Warszawie, wysłać za pośrednictwem publicznego operatora pocztowego lub elektronicznie poprzez portal e-PUAP.

Wina z Piemontu

23 października na platformie Zoom odbyła się degustacja win z Piemontu – 27 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina z Piemontu, skrajnie odmienne, lecz bardzo reprezentatywne dla regionu. Lekkie, słodkie muscato d’Asti, o aromatach kwiatów, liczi, moreli, czarnego bzu oraz soczyste, wytrawne, owocowe, głębokie barbera d’Asti, świetnie oddające mglisty, chłodny mikroklimat regionu. Kolejna Akademia Wina online 6 listopada o godz. 20.00, a bohaterami będą wina z Hiszpanii, z regionu Navarra.

Gambero Rosso Tre Bicchieri

Miłośnicy włoskich win najwyższej jakości będą mieli wyjątkową okazję do degustowania win wyróżnionych najwyższymi notami krytyków Gambero Rosso. Jednocześnie zaprezentowana zostanie najnowsza edycja przewodnika Vini D’Italia 2021. Wydarzenie odbędzie się 28 października w hotelu Bristol, ul. Krakowskie Przedmieście 42/44 w Warszawie. Ze względu na zabezpieczenia związane z pandemią degustacja odbędzie się w dwóch turach od 14.00 i 16.00, dlatego organizatorzy proszą o dokonywanie zapisów na określone godziny na portalu Evenea https://app.evenea.pl/event/gamberorosso2020.

Czytaj więcej

Festiwal Wina w Blue City

W dniach 23-24 października w Blue City odbędzie się Festiwal Wina. Obecni będą przedstawiciele winnic z: Hiszpanii, Włoch, Węgier i Polski, z Winnicy Vetus oraz z Winnicy Dwórzno. Będą też Nalewki Staropolskie Karola Majewskiego oraz mocne alkohole z Węgier. W ofercie wystawców znajdą się również sery włoskie, węgierskie i polskie.

Antyczne korzenie

16 października na platformie Zoom i w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja win z Peloponezu – 26 spotkanie Akademii Wina online. Grecja to historia winiarstwa sięgająca czasów antycznych, Dionizja i pierwszy w dziejach międzynarodowy handel winem. Współczesne greckie winiarstwo wciąż oparte jest w dużym stopniu na lokalnych szczepach. Do spróbowania było białe wino ze szczepu moschofilero oraz czerwone, zbudowanie głównie na szczepie agiorgitiko. Wina proste, stołowe, doskonałe do greckiej kuchni. Kolejna Akademia Wina online już 23 października o godz. 20.00, a bohaterami będą wina z Piemontu.

Wina z Piemontu

23 października o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Piemontu. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

W górę rzeki Douro

9 października na platformie Zoom odbyła się degustacja win z Douro, z piwnic Real Companhia Velha – 25 spotkanie Akademii Wina online. To region słynący przede wszystkim z win porto, słynących z długowieczności, którą zawdzięczają dodatkowi mocnej aguardiente. Najpierw zaskakujące biało wytrawne Porto White Dry, gorzkawe w smaku, idealne do orzeźwiających koktajli. Tak właśnie! To jest porto, które podaje się z lodem, tonikiem i plasterkiem cytryny lub pomarańczy, z gałązka rozmarynu. Czerwonym winem było klasyczne, słodkie porto Ruby. Kolejna Akademia Wina online już 16 października o godz. 20.00, a bohaterami będą wina z Cypru.