Whisky i Porto

Zapraszamy na kolejną degustację z serii „Tajemnice beczki”. Region rzeki Douro to najstarsza na świecie apelacja winiarska, wytyczona w połowie XVIII wieku przez markiza de Pombal, królewskiego ministra i właściciela winnic Real Companhia Velha. Wina te trafiały do Rosji na stół Carycy Katarzyny II, było to pierwsze uznane na świecie porto. I właśnie win z Real Companhia Velha będziemy próbowali w towarzystwie whisky.

Czytaj więcej

Akademia Wina online #23

25 września o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina wzmacniane z Madery, z piwnic Barbeito. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 89 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Soczysta Toskania

11 września odbyło się 22 spotkanie Akademii Wina online, na platformie Zoom oraz w Salonie M&P Strzelecka. Tym razem były to wina z Toskanii, od Elisabetty Gnudi Angelini, do której należą winnice: Borgo Scopeto, Doga Delle Clavule i Caparzo. Lekkie, soczyste, o gorzkawym grejpfrutowym posmaku Chardonnay 2019 z Caparzo oraz eleganckie, taniczne, owocowe, świetnie zbudowane, o długim finiszu – Chianti Classico 2016 z Borgo Scopeto. Kolejna Akademia Wina online w piątek, 18 września, tym razem bohaterami spotkania będą wina z Chile.

Winiarze i Przyjaciele

W dniach 19-20 września w 8 rożnych lokalizacjach odbędzie się impreza Winiarze i Przyjaciele. Będzie to okazja by spróbować win bezpośrednio u winiarzy na wybranych winnicach, w ramach wydarzenia będzie można zwiedzić winnicę, posłuchać o tym jak uprawiać winorośl, spróbować specjałów od lokalnych producentów, a także zakupić ulubione wina. Każdy z wystawców zaprezentuje swoje najlepsze produkty, winiarze podzielą się historią swoich winnic, w trakcie organizowanych warsztatów będzie okazja by poszerzyć wiedzę o dolnośląskich winach.

Czytaj więcej

Akademia Wina online #22

18 września o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Chile, z Maule Valley od winiarza Casas Patronales. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 130 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Lessowe Wagram

4 września odbyło się dwudzieste spotkanie Akademii Wina online, na platformie Zoom oraz w Salonie M&P Strzelecka. Tym razem były to wina z regionu Wagram w Austrii, obfitującego w lessowe podłoża, z winnicami schodzącymi z pagórków w stronę Dunaju. Rześki, nieco słodki riesling wypadł dużo bardziej atrakcyjnie niż mało taniczny zweigelt, który jest najważniejszym czerwonym szczepem w Austrii. Kolejna Akademia Wina online w piątek, 11 września, tym razem bohaterami spotkania będą wina z Toskanii.

Akademia Wina online #21

11 września o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Włoch, z Toskanii. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 115 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Wieczór z whisky i sherry

26 sierpnia w Forcie Whisky odbyła się degustacja porównawcza whisky i sherry. Uczestnicy mogli poznać wpływ beczki po winie na smak whisky na konkretnych przykładach. Sherry z piwnic Real Tesoro reprezentowały gatunki: oloroso, cream i pedro ximenez. Obok kieliszka z sherry podany został kieliszek z whisky, która leżakowała w beczkach po danym winie: Miltonduff 10YO Discovery Gordon & Macphail, GlenDronach 12YO i niedostępna już na rynku edycja GlenAllachie 12YO PX Cask.

Czytaj więcej

Wina z Rioja

21 sierpnia odbyło się dziewiętnaste spotkanie Akademii Wina online, na platformie Zoom oraz w Salonie M&P Strzelecka. Tym razem były to wina z regionu Rioja, z Bodegas Navajas: lekkie, białe z grejpfrutowo-jabłkowym posmakiem Navajas Blanco 2019 oraz mocno naznaczone aromatami amerykańskiego dębu czerwone Vega del Rio Crianza Tinto 2015. Kolejna Akademia Wina online w piątek, 4 września, tym razem bohaterami spotkania będą wina z Austrii, z winnic Heiderer Mayer.

Akademia Wina online #20

4 września odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Austrii, z winnic Heiderer Mayer. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 78,50 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Festiwal wina w Gdańsku

28 sierpnia w hotelu Mercure w Gdańsku odbędzie się premierowa edycja imprezy 3 City Wine Fest, organizowany przez Taste It All – wine&food promotion. Imprezę poprzedzi II Grand Prix Trójmiejskich Sommelierów, kolacja, podczas której rywalizować będzie 16 sommelierów. Bilety na degustacje piątkowe są w cenie 22,50 zł, część otwarta dla publiczności odbywać się będzie w godz. 16.-20.00. Do spróbowania będzie ponad 150 win, a także m.in.: kuchnia grillowa szefa Łukasza Miecznikowskiego, znanego z programu telewizyjnego Top Chef, warsztaty łączenia wina z jedzeniem czy seminaria tematyczne z komentowaną degustacją win. Wśród gości imprezy są m.in.: zwycięzca programu „The Brain – genialny umysł” Szymon Milonas, założyciel Wolf & Oak Michał Płucisz czy legenda polskiej sceny somelierskiej Tomasz Kolecki.

Resort rolnictwa wprowadza ewidencję winnic

Ministerstwo Rolnictwa przygotowało projekt ustawy o wyrobach winiarskich, który zakłada utworzenie ewidencji winnic, z których winogrona będą mogły być przeznaczane do wyrobu wina. „Utworzenie ewidencji winnic umożliwi producentom wina dostęp do informacji o plantacjach winorośli w Polsce, z których winogrona mogą być wykorzystywane do produkcji wina. Rejestr ten umożliwi także usprawnienie oceny potencjału produkcyjnego, co jest niezbędne z punktu widzenia przepisów UE. (…) W celu podniesienia konkurencyjności drobnych producentów wyrabiających cydr, perry, wina owocowe markowe oraz miód pitny markowy z surowców pozyskanych we własnym gospodarstwie oraz zwiększenia wykorzystania owoców należy zwiększyć limit produkcji tych napojów z maksymalnie 10 tys. l w skali roku do maksymalnie 100 tys. l w skali roku. Limit ten, zgodnie z projektem ustawy będzie powiązany w areałem upraw lub wielkością posiadanej pasieki” – czytamy w projekcie.

Wrześniowa Akademia Wina online

Nie musisz wychodzić z domu, martwić się jak wrócisz, ile zapłacisz za taksówkę. Możesz wygodnie usiąść w swoim ulubionym fotelu, otworzyć wino i połączyć się z ludźmi, którzy dzielą Twoją pasję. Co piątek od godz. 20.15 rozmawiamy online o winach. Opowiadamy o winnicy, o szczepach winorośli, a potem wspólnie rozmawiamy o smakach i aromatach. Przez cztery piątki we wrześniu będziemy rozmawiać z Wami o winach. Każdy uczestnik degustacji otrzyma kurierem zestaw win białych i czerwonych.

Czytaj więcej

Stopa Afryki

21 sierpnia odbyło się osiemmnaste spotkanie Akademii Wina online, na platformie Zoom oraz w Salonie M&P Strzelecka. Tym razem były to wina z RPA, z winnic należących do firmy Kleine Zalze, serii Foot of Africa. O winiarstwie, kuchni i klimacie RPA opowiadał dr Jan Lewtak, który osiem lat spędził w Południowej Afryce, poznając wielu lokalnych winiarzy. Pierwszym winem wieczoru było Chenin Blanc Reserve 2019. To najważniejszy biały szczep RPA, wino o ciekawej strukturze, wyraźnie wyczuwalna fermentacja malolaktyczna i dojrzewanie nad osadem, rześkie nuty jabłek, grejpfrutów. Czerwony shiraz okazał się być winem owocowym, umiarkowanie tanicznym, idealnym do popularnych w RPA potraw z grilla. Kolejna Akademia Wina online w piątek, 28 sierpnia, tym razem bohaterami spotkania będą wina z Hiszpanii, z regionu Rioja.

Akademia Wina online #19

28 sierpnia odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z regionu Rioja, z Bodegas Navajas. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 85,50 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Pawlina Wina Days

W dniach 24-30 sierpnia w sieci salonów M&P kolejna odsłona Pawlina Wina Days i duże zniżki. Borgo Scopetto Chianti Classico (w akcji – 44 zł, a cena regularna 89 zł), Casas Patronales Gran Reserva Sauvignon Blanc (35 zł, zamiast 77 zł), Hereford Torrontes (16 zł, zamiast 32 zł), Hereford Sauvignon Blanc (16 zł, zamiast 32 zł), Hereford  Chardonnay (16 zł, zamiast 32 zł), Pradorey Reserva Finca la Minia (76 zł, zamiast 145 zł) i Evel Douro White (18,99 zł, zamiast 48 zł).

Ekstrema Chile

14 sierpnia na platformie Zoom odbyło się siedemnaste spotkanie Akademii Wina online, tym razem były to wina z Chile, z winnic należących do firmy Tabali. Chile to bardzo trudny region, nie tylko dola winiarstwa, w ogóle dla rolnictwa. Z jednej strony pustynie, z drugiej Andy, do tego silny wpływ powietrza oceanicznego, duże różnice temperatur. Winiarze mają tu dużo pracy, ale potrafią uzyskać znakomite wina. Pierwszym winem wieczoru było zaskakujące chardonnay z beczki, o tłustych, maślanych nutach, drugie wino – Tabali Pedregoso Syrah/Carmenere Gran Reserva 2016 – uwodziło zapachem czarnej porzeczki, w ustach było taniczne, soczyste, bardzo owocowe. Kolejna Akademia Wina online w piątek, 21 sierpnia, tym razem bohaterami spotkania będą wina z RPA, z serii Foot of Africa.

Whisky & sherry

Dlaczego whisky z beczek po sherry Pedro Ximenez są takie słodkie, a po sherry Oloroso mają nuty drożdżowe? Jak powstają słynne hiszpańskie wina, w których tak dobrze leżakuje whisky? I jak smakują? O tym, i o innych tematach związanych z whisky i sherry opowie Łukasz Gołębiewski redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”. Spotkanie wraz z degustacją odbędzie się 26 sierpnia w Forcie Whisky (Fort Służew 1B). Uczestnicy spotkania próbować będą równolegle różnych rodzajów sherry oraz whisky, które dojrzewają w beczkach po sherry.

Czytaj więcej

Wina Foot of Africa

21 sierpnia po raz osiemnasty spotykamy się w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z RPA, z winnic ulokowanych w regionie Western Cape, od winiarza Kleine Zalze. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Koszt degustacji to 81 zł. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Pawlina Wina Days

W dniach 17-23 sierpnia w sieci salonów M&P kolejna odsłona Pawlina Wina Days i duże zniżki. De Stefani Plavis (w akcji – 59,99 zł, a cena regularna 129 zł), Tasca Leone d’Almerita (39,99 zł, zamiast 96 zł), Traversa Tannat (15 zł, zamiast 31,50 zł), Brolio Bettino Chianti Classico (69,99 zł, zamiast 153 zł) i Tiempo Blanco Verdejo (17 zł, zamiast 34,50 zł) i Evel Douro White (18,99 zł, zamiast 48 zł).