Tajemnicza Kalifornia

25 października odbędzie się tajemnicza degustacja, nie w restauracji, lecz w niespodziewanym i nietypowym miejscu. To uczta złożona z pięciu dań, którym towarzyszy pięć wyjątkowych kalifornijskich win, m.in. z Orin Swift Cellars Louis M. Martini Winery, dobranych specjalnie na tę okazję przez Monikę Bielka-Vescovi ze Szkoły Sommelierów. Lokalizację na terenie Krakowa uczestnik otrzyma sms-em na trzy godziny przed rozpoczęciem wydarzenia.

Czytaj więcej

O winie po francusku

22 października w godz. 18:00-20:30 w Herbata i Kawa (ul. Waryńskiego 28, Warszawa) odbędą się warsztaty językowe dla miłośników wina i branży winiarskiej: jak zrozumieć etykietę, poprawnie wymówić nazwy szczepów, apelacji i regionów winiarskich we Francji. Językowa historia winiarskiej Francji w pigułce. Na języku pojawią się nie tylko skomplikowane nazwy, ale też świetne wina. Warsztaty poprowadzi Izabela Kamińska, dziennikarz winiarski i edukator, trener kursów WSET, z wykształcenia filolog. Małe grupy, idealne do pracy językowej. Bilety – 260 zł.

Festiwal wina w M&P

Za nami pierwszy z trzech festiwalowych dni M&P – wczoraj próbowaliśmy wina w Warszawie. Dzisiaj alkohole mocne, a jutro wina i spirytualia w Katowicach. Do spróbowania łącznie kilkaset butelek, w tym rzeczy unikatowe, czasami dostępne tylko na festiwalu. Większość prezentowanych na festiwalu butelek jest do końca października dostępnych w cenach 30-40-50% tańszych niż na półce.

Czytaj więcej

Warsaw Wine Experience

27 października Winicjatywa zaprasza na Warsaw Wine Experience. Jak informuje organizator w imprezie weźmie udział 150 wystawców z najważniejszych winiarskich krajów świata, będą również prezentowane wina od czołowych importerów i wina niedostępne w Polsce. W programie warsztaty, degustacje komentowane przez redaktorów Fermentu. Miejsce: Centrum Praskie Koneser, plac Konesera, Warszawa, w godz. 10.00-19.00.

Château Vartely

mołdawska marka win i brandy z winnic Château Vartely, z okoli Orhei. Winiarnia jest młoda, powstała w 1996 roku. Obecnie mają 300 ha winnic w regionach IGP Codru oraz IGP Valul lui Traian. Rocznie butelkują 4,5 mln butelek wina. Mają centrum dla zwiedzających i pensjonat przy winnicy dla 40 gości. Dysponują także niewielką destylarnią z czteropółkową kolumną. Ich podstawowy mocny alkohol to Rachia di Moscato (41%), biały destylat z wina z winogron muscat ottonel, nie starzony, a także Aqua Vie (40%) – destylat z wytłoczyn pozostałych przy produkcji własnych win. Poza tym leżakują brandy we francuskim dębie. W ofercie jest Château Vartely Divin VSOP (40%) oraz crème de la crème w ofercie, dziesięcioletnia brandy Château Vartely XO Tribut (40%) z winogron sauvignon blanc, feteasca regala i chardonnay z winnic w Codru. Aromat słodki: słoneczny, rodzynki, wiśnie, winogrona. Smak cierpki: skóra, tytoń, orzechy laskowe. W finiszu wytrawna czekolada i orzechy laskowe, wiórki kokosowe.

Czytaj więcej

Wilanowski Mini Festiwal Wina II Edycja

4 października odbędzie się II edycja Wilanowskiego Mini Festiwalu Wina. Swój udział zapowiedzieli przedstawiciele winnic m.in. z Portugalii, Hiszpanii oraz Włoch. Każdy z wystawców będzie miał do zaprezentowania swoje wina, które będzie można spróbować w Salonie z Winami – Wino by Best Selection przy Al. Rzeczypospolitej 18 lok 83 (wjazd od ulicy Osi Królewskiej). Wstęp wolny. Rejestracja i zapisy pod linkiem: https://mailchi.mp/d3a9926abedc/newsletter. Godz. 17-21.00.

Nowe warianty Gancia

Gancia to najstarsza włoska marka wina musującego, obecna na Półwyspie Apenińskim od blisko 170 lat. Marka jest nierozerwalną częścią narodowego dziedzictwa i stylu życia Włoch, od lat łącząc bogatą tradycję z nowoczesnością. Kierując się filozofią marki „drink beauty”, Gancia wprowadza na polski rynek dwa zupełnie nowe produkty o egzotycznych, odświeżających smakach liczi i grejpfruta.

Czytaj więcej

Festiwal Przypalanka

W dniach 27-28 września w Grudziądzu odbędzie się festiwal Przypalanka. Miejscami spotakń będą – Rynek, Spichlerz nr 17 oraz Spichlerz Smaków. W programie koncerty, zabawy, warsztaty, degustacje i prezentacje produktów regionalnych. W Spichlerzu nr 17 odbędzie się wystawa „Historia likierów i nalewek na Pomorzu” ze zbiorów Adama Łukawskiego, w budynku głównym muzeum wykład historyka kulinarnego, prof. Jarosława Dumanowskiego o historii polskich nalewek, warsztaty nalewkarskie z Hieronimem Błażejewskim, konkurs nalewek, warsztaty pszczelarskie czy na Rynku prezentacja wódek i nalewek z oferty firmy Longinus oraz win z Małej Winnicy. Grudziądz oferuje masę weekendowych atrakcji od rana do nocy.

Czytaj więcej

Jak nie rozstawać się z winem po powrocie z wakacji

Jak nie rozstawać się z winem po powrocie z wakacji i cieszyć się ulubionym smakiem o dowolnej porze roku? Na to pytanie odpowiada Grupa JF Hillebrand, światowy operator logistyczny specjalizujący się w obsłudze rynku alkoholi i napojów. Firma dynamicznie rozwija usługi dla rynku enoturystyki, teraz także w Polsce. Dzięki temu miłośnicy światowych win, nie muszą po powrocie z wakacji żegnać się z nowo odkrytymi trunkami. JF Hillebrand Poland pomoże indywidualnym klientom sprowadzić ich każdą ilość, od jednej butelki aż po paletę.

Czytaj więcej

Wine Expo Poland

Targi Wine Expo Poland odbędą się tradycyjnie w ostatni weekend października (25-26.10) w Warszawie. To szansa, aby producenci, dystrybutorzy, restauratorzy oraz miłośnicy wina przy wspólnej butelce spotkali się z profesjonalistami. Piąta już edycja targów przyniesie zmiany. Impreza odbędzie się w nowej lokalizacji – nowo powstałej hali Global Expo przy Modlińskiej 6D w Warszawie. Dzięki nowoczesnej infrastrukturze – zaadaptowanych pofabrycznych terenów FSO, zachowujących elementy nawiązujące w designie do przemysłowej historii miejsca, Wine Expo Poland 2019 nabierze innego wymiaru. Organizatorzy zapowiadają obecność kilkuset importerów, dystrybutorów, sieci handlowych, super- i hipermarketów, restauracji, winiarni, sommelierów, nabywców korporacyjnych i regularnych konsumentów, a także kilkanaście wydarzeń edukacyjnych i biznesowych z udziałem profesjonalistów – seminariów, konferencji, kursów mistrzowskich, warsztatów, konkursów, degustacji. Targom wina tradycyjnie towarzyszyć będzie Warsaw Oil Festival.

Czytaj więcej

Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych

9 listopada w Konarach na Dolnym Śląsku, odbędzie się pierwszy Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Organizatorami są: Wolf & Oak, Winnica Świdnicka i Nalewki Kresowe. Organizatorzy zaprosili producentów okowit, whisky, ginu, a także lokalnych winiarzy i producentów piwa kraftowego. Pasjonatów, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę lub którzy szukają finansowania swojego biznesu. Na uczestników imprezy czekają: okowity owocowe i zbożowe, gin, whisky i whiskey, rum, sake, nalewki, wina i piwo. Nie zabraknie specjalnie przygotowanych potraw przez lokalnych szefów kuchni. Będą wędzone mięsa i sery, sałatki z warzyw od lokalnych rolników, desery na bazie owoców z sadów z Dolnego Śląska.

Czytaj więcej