Warsaw Wine Academy

Od września w Salonie M&P Strzelecka 27/29 rusza program edukacyjny Warsaw Wine Academy. Spotkania będą odbywały się w co drugą środę w godz. 19.00-20.30. Przy kieliszkach wybranych win uczestnicy akademii poznawać będą: regiony winiarskie, szczepy winorośli, rodzaje win, sztukę degustacji wina, jak łączyć wybrane wina z jedzeniem, jak podawać wino czy jak przechowywać wino.

Czytaj więcej

21 lat CEDC z winami Concha y Toro

Viña Concha y Toro, największy producent wina w Ameryce Łacińskiej i CEDC International, obchodzą 21. rocznicę nawiązania współpracy. Sprzedaż win Concha y Toro osiągnęły w Polsce już poziom sprzedaży powyżej 100 tys. dziewięciolitrowych skrzynek. Wina Concha y Toro są liderami wśród importowanych win chilijskich na konkurencyjnym rynku polskim: Casillero del Diablo jest numerem jeden wśród win superpremium, a Frontera numerem trzy wśród win premium.

Czytaj więcej

Wizyta u rodziny Lengsteiner

Marianne i Christian Lengsteiner mają 11 ha winnic w regionie Wachau, głównie muskateller i riesling, a poza tym 1 ha sadów morelowych i destylarnię. Winiarstwem rodzina Lengsteiner zajmuje się już od siedmiu pokoleń, a korzenie rodu sięgają XVI wieku. Jako winiarze należą od 1983 roku do lokalnego stowarzyszenia Vinea Wachau Nobilis Districtus, które nadzoruje jakość i technologię produkcji. Wina te powstają tylko z loklanych winogron, ręcznie zbieranych, a dla białych win wytrawnych Stowarzyszenie ma wspólne nazwy loklane: Steinfeder, Federspiel i Smaragd, popredzone nazwą winiarza i szczepu. Rodzina Lengsteiner robi wina ze szczepów: riesling, muskateller, grüner veltliner, gewürztraminer, chardonnay, a z czerwonych – zweigelt.

Czytaj więcej

Jesienny semestr w Szkole Sommelierów

We wrześniu rusza nowy semestr w Szkole Sommelierów. Przedsiębiorcy mogą otrzymać dofinansowanie aż do 80% na szkolenia i doradztwo dla siebie i swoich pracowników. Przedsiębiorcy w Małopolsce – mogą starać się o dofinansowanie się przez stronę MBON.PL. Lista operatorów w pozostałych województwach: https://www.frr.pl/baza-uslug-rozwojowych. Organizator: Szkoła Sommelierów, Pijarska 17, 31-010 Kraków. Koszt: 150-3500 zł.

Konferencja naukowa Winiarstwo lubuskie a media

Centrum Dokumentacji i Badań Mediów Lubuskich Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Cypriana Norwida w Zielonej Górze oraz Komisja Prasoznawcza Polskiej Akademii Nauk Oddział w Krakowie zapraszają do udziału w międzynarodowej konferencji naukowej na temat: „Winiarstwo lubuskie a media – perspektywa trzydziestolecia 1989-2019” (Zielona Góra, 19-20.09.2019 r. ).

Czytaj więcej

Wizyta w regionie winiarskim Znojmo

Znojmo (niemiecki Znaim) jest drugim co do wielkości miastem w regionie Moraw Południowych. Leży na lewym brzegu rzeki Dyji, 65 km na południowy zachód od Brna i 8 km od granicy z Austrią. Miasto zawsze było związane z winiarstwem, a od XVI wieku słynie również z uprawy ogórków, których uprawę w regionie znojemskim wprowadził Louny Abbot George II w 1571 roku. Morawski region winiarski (MORAVA) jest podzielony na cztery podregiony: Mikulov – 4432 ha, Slovácko – 4188 ha, Velké Pavlovice – 4741 ha i Znojmo – 3153 ha. Na Morawach jest 1126 winnic.

Czytaj więcej

Bankowy Festiwal Wina

Od 9 do 11 sierpnia Plac Bankowy w Warszawie stanie się miejscem rozrywki. Odbywać się będą specjalne wydarzenia, animacje dla dzieci, festiwale, spotkania i miejskie nocne życie z muzyką w tle. Bankowy Festiwal Wina to spotkanie importerów i dystrybutorów z szeroką grupą odbiorców poszukujących ciekawego spojrzenia na temat wina obecnego w mieście. Z jednej strony to działania edukacyjne, z drugiej to bliższe spotkania z fachowcami od których wiele dowiemy się o nowych szczepach, rozwoju branży, nowościach na rynku. Wszystko to w otoczeniu pięknego placu, muzyki, swobodnej atmosfery dopełnionej muzyką specjalnie przygotowaną na świętowanie. Godz. 11.00-23.00.

Dzień albariño

4 sierpnia to obchodzony w Hiszpanii dzień szczepu albariño. Z tej okazji sieć salonów M&P przygotowała w dniach 2 i 3 sierpnia promocję – 15% zniżki na wszystkie wina z tego szczepu lub przy zakupie 3 butelek czwarta za 1 zł. Albariño, znane też pod nazwą alvarinho, to najważniejszy biały szczep winorośli w Hiszpanii (choć wywodzi się z Portugalii). Gruba skórka owocu daje dużą aromatyczność win, odnajdziemy w nich zapachy gruszek, jabłek, tropikalnych owoców. To delikatne i rześkie wina, doskonałe do drobiu i owoców morza. Choć zwykle butelkowane jako młode wino, doskonale nadaje się do dłuższego przechowywania. W Portugalii robi się z nich wina vinho verde, w Hiszpanii, to przede wszystkim dobrze zbudowane wina z regionu apelacji Rías Baixas.

Wyrób wina gronowego

11 sierpnia Sandomierska Szkoła Winiarstwa zaprasza na szkolenie winiarskie, dla osób które chcą wytwarzać wysokiej jakości wina z własnych winnic i winniczek przydomowych. Temat: Wyrób wina gronowego, od ustalenia terminu zbioru po zabutelkowanie. Miejsce Winnica Sandomierska, 27-620 Góry Wysokie. Szkolenie poprowadzi Marceli Małkiewicz, właściciel winnicy.

Supra – uczta po gruzińsku w restauracji Marani

22 sierpnia miała miejsce biesiada w gruzińskiej restauracji Marani na warszawskim Ursynowie. Komplet gości! Cudowne zapachy dań, aromat i smak gruzińskich win, to kwintesencja tego miejsca. Uczestnicy mieli przyjemność nie tylko kosztowania potraw i degustacji dziewięciu win, ale również wysłuchania profesjonalnej i z uczuciem przedstawionej opowieści o każdym daniu i o każdym winie przez Sandro Makhniashvili, który z wprawą sprawował rolę mistrza ceremonii. Gruzińska pogoda ducha udzieliła się wszystkim. Jest możliwość uczestnictwa w suprze organizowanej w najbliższy poniedziałek, 29 lipca o godzinie 19-tej. Zapraszamy.

Czytaj więcej

Godfrey Spence „The Port Companion”

Syntetyczna publikacja dotycząca porto, jedna z najlepszych jakie są na rynku, szkoda, że od dawna nie było aktualizującego wydania. Autor przedstawia historię porto, angielskie wpływy w regionie, narodziny składów porto w Vila Nova de Gaia, przemiany jakie zachodziły w Dolinie Douro, potem przedstawia same winnice, najważniejsze ze 115 dopuszczonych do produkcji porto szczepów winogron, technologię winifikacji – przerwanej fermentacji i wzmacniania wina, a potem starzenia, wreszcie style porto. Dużą część zajmuje omówienie domów porto. Wszystkich ważnych historycznie, tych z Vila Nova de Gaia oraz nowych składów porto, które powstały po wejściu Portugalii do Unii Europejskiej w Piñhao i innych miastach nad Douro. Opisuje także najważniejsze wina, załącza własne oceny. Choć książka ma już ponad 20 lat, to wciąż może służyć także jako przewodnik po winach, oczywiście bez ostatnich Vintage Port, ale najważniejsze style ruby, a zwłaszcza tawny pozostają wciąż takie same. Porto zbudowało swoją reputację na przywiązaniu do zasad, tradycji i terroir, więc zmiany tutaj docierają tylko w zakresie ekonomii i higieny produkcji, ale jest to wciąż to samo wino, którym raczono się sto czy dwieście lat temu.

Acidum tartaricum

Kwas winowy, występujący w owocach, w tym oczywiście w winogronach, jest niezbędnym składnikiem wina. Wino musi mieć odpowiednią kwasowość, by smakowało, o ile nie jest to sherry pedro ximenez, jedyne wino, w którym kwasowość jest niewyczuwalna. Kwas winowy, czyli acidum tartaricum, jest dodawany przez winiarzy do tych win, które nie mają dostatecznej kwasowości. W sklepach winiarskich można go kupić w formie soli. Maksymalna dozwolona dawka kwasu winowego dodanego do wina, to 250 g na 100 l. 100 g na 100 l zwiększa kwaśność o 1‰.

Czytaj więcej

Viva España

18 lipca Dobry Rok zaprasza na hiszpańską degustację. Do spróbowania będą wina od Alfredo Maestro, a także wina od mistrza cavy – Recaredo, a także inne zaskakujące smaki Hiszpanii. Do tego najlepsze tapasy w Krakowie, które przygotuje Mr Tortilla.
Lista win: Castell del Remei Gotim Bru Blanc, Conde Valdemat Tempranillo Blanco, Celler Credo Miranius, Alfredo Maestro Sobrecasa Rosado, Alfredo Maestro El Rey del Glam, Recaredo Intens Rosat. Miejsce: Dobry Rok, ul. Dajwór 20 LU.5, 31-052 Kraków. Godz. 19.30. Bilet: 73 zł.

6. Slow Food Piknik

13 lipca magazyn „Czas Wina” oraz Hotel Dwór Sieraków zapraszają do parku sierakowskiego dworu na szósty Slow Food Piknik. W tym roku będziemy degustować polskie wina oraz dania ze wszystkich regionów kraju. Dodatkowo Restauracja Dwór Sieraków przygotuje dla gości pikniku grill oraz szeroki wybór przekąsek do wina. W trakcie imprezy odbędą się degustacje komentowane prowadzone przez przedstawicieli wybranych winnic. Na rozległych, zacienionych trawnikach wokół dworu można będzie odpocząć na kocu lub leżaku, zagrać w gry ogrodowe jak krokiet (nie krykiet), bule, minigolf. Wstęp bezpłatny. Za wino i dania płaci się żetonami, które będą do nabycia w recepcji Hotelu Dwór Sieraków. Parking bezpłatny. Miejsce: Sieraków 233, Dobczyce, 32-410 Wieliczka. Godz. 12.00-23.00.

Przywitanie lata w Winnicy Dwórzno

29 i 30 czerwca winnica Dwórzno zaprasza – w programie między innymi: degustacja polskiego wina z Dwórzna, zwiedzanie winnicy i przetwórni, muzyka na żywo, winobranie dla dzieci, konkursy z nagrodami, food trucki, pokazy i stoiska z lokalnymi produktami. Wino, muzyka i dobre jedzenie zaledwie 40 km od Warszawy. Wstęp wolny. Godzina: 14.-22:00. Miejsce: Winnica Dwórzno ul. Spokojna 43, 96-320 Dwórzno. Kontakt: 605 302 031, 609 509 333, kontakt@dworzno.pl.