Polska Wódka Starzona w Beczkach Tempranillo 2019 Batch 1

leżakowany był rektyfikat żytni, a więc nie jest to alkohol w stylu Starki, lecz starzona wódka. Do leżakowania użyto beczek po winie tempranillo. Wypuszczono 326 kolekcjonerskich butelek, z mocą 52,8%, ręcznie numerowanych, w skrzynkach. Jak dotąd to najdroższy i najbardziej luksusowy produkt w ofercie Old Polish Vodka.
Aromat intensywny: orzechy włoskie, czekolada z orzechami laskowymi, delikatnie wanilia, nuty balsamico, surowe drewno. Aromat dobrego alkoholu i dobrej beczki, trudno jednak ocenić czas leżakowania, prawdopodobnie była to świeża beczka, która bardzo dużo wniosła w budowę aromatów tej wódki. Smak w pierwszej chwili ostry, pieprzny, po chwili pojawiają się nuty mlecznej czekolady, orzechów laskowych, chałwy, suszonych wiśni. Dość mocno czuć alkohol, no ale nic dziwnego, to jest ponad 50%. Zaskakująco soczysty finisz – sok z wiśni, grejpfrut, rozgrzewający imbir i mleczna czekolada z czerwonym pieprzem, delikatna nuta drożdżowa. Bardzo ładnie poukładana, szlachetna wódka do celebrowania. Zrobiona w sposób dużo bardziej nowoczesny niż Starka, choć spirytus jest rektyfikowany, to bliżej tu do żytniej whisky niż Starki.

Czytaj więcej

Pawlina Potato

z końcem 2019 roku zadebiutowała nowa wódka ziemniaczana – Pawlina Potato. Elegancka czarna wysmukła butelka, różowa zakrętka. Aromat słodki, wanilia, ziołowość, ziemistość, lekko krochmal, lekko migdał. W smaku bardzo delikatna, kremowa, wanilia, budyń, poza tym cierpkość liści. Finisz ziołowy, delikatny, wanilia, pudrowość różana. Moc – 40%.

Aprez

marka zadebiutowała pod koniec 2018 roku. To wódki i likiery zestawiane na naturalnych składnikach, ręcznie butelkowane w manufakturze JAGO w Sulejówku, za receptury odpowiada Grzegorz Jakubiec. Z uwagi na niewielką ilość butelek w każdej partii smak i aromaty mogą być nieco różne, zależne od sezonu i botaników. Na serię składa się osiem smaków: Aprez Przepalanka (45%), Aprez Czarny Bez (30%), Aprez Naturalny Miód (35%), Aprez Kawa z Pomarańczą (30%), Aprez Pigwa (30%), Aprez Żubr (40%), Aprez Chrzan (40%) oraz Aprez Likier Jajeczny (20%).

Green Day Air

wódka czysta pszeniczna. Producentem jest firma Alef-Vinal (Алеф-Віналь), znana m.in. z winiaków. Przyjemny aromat zielonego ogórka, trawy, igliwia. W smaku słodko-cierpka, wanilia, cukier, nuta pieprzu. Finisz też pieprzny, do tego kardamon, igliwie, ale i słodycz spadziowego miodu, lekko karmel. Moc – 40%.

Green Day Crystal

wódka czysta z ekologicznych upraw pszenicy, z niewielkim dodatkiem nalewów na aronię i miodu. Producentem jest firma Alef-Vinal (Алеф-Віналь), znana m.in. z winiaków. Aromat: trawiasty, ziemisty, igliwie, słodycz. W ustach słodko-cierpka, wyrazista, nuta wiśni, jałowca. Ostry finisz – jałowiec, pieprz, kardamon, imbir. Z charakterem, moc – 40%.

Wódki z Manufaktury

16 grudnia w Salonie M&P Strzelecka 27 odbyła się degustacja wyrobów firmy Manufaktura Wódki. Zestawiane na naturalnych maceratach, na rynku od roku, podobają się konsumentom ze względu na ich delikatny, słodki charakter. Dotyczy to zarówno wódki czystej zbożowej (40%), o nutach wanilii, jak i Bimbru (41%) czy Śliwowicy (50%). Te dwa trunki leżakowane są w beczkach po miodach pitnych, co dało im dodatkowej słodyczy. Bimber jest uszlachetniony nalewami z destylatów jabłkowych i śliwkowych oraz słodu jęczmiennego. Śliwowica jest delikatna, słodka, przypadła do gustu osobom, które nie lubią szorstkiego charakteru owocowych destylatów, beczka po miodzie uszlachetniła trunek. Czwartą butelką wieczoru był likier z kolekcji Prohibicja tego samego producenta. Słodko-gorzka receptura, oparta w dużym stopniu na pomarańczach, gałce muszkatołowej i innych przyprawach korzennych, przypominająca dawną Angielską Gorzką. Butelkowana z mocą 32%, świetna z dodatkiem wermutu, sody i lodu.

Jedz Pij Warszawo – największe wydarzenie kulinarne roku

25 i 26 stycznia 2020 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się festiwal „Jedz Pij Warszawo” – największe w Polsce wydarzenie dedykowane szeroko rozumianej kulturze konsumpcji i biesiadowania. To jednocześnie reaktywacja legendarnej „Wystawy Kucharskiej” z 1902 roku, kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc apoteozy i świętowania sztuki kulinarnej w Europie.

Czytaj więcej

Ostoya The Charceoal Filtered Edition

nowa edycja pszenicznej wódki Ostoya. Ładna czarna satynowa butelka ze złotymi elementami. Przeprowadzono dodatkową filtrację przez węgiel z bieszczadzkich drzew. W pierwszej chwili jest ostry aromat alkoholu, ale po chwili napowietrzenia w kieliszku pojawia się zapach ziarna, pieczonego ziarna, wypieczonej skórka chleba. Smak słodki, delikatny, pszeniczny, nuty marcepanu, wanilii, lekko ziemistość, grejpfrut i albedo grejpfruta. Finisz przyjemnie cierpki, kwaśne winogrona, wiśnie i czekoladka z wiśnią, ziemistość. Wódka z charakterem i z ciekawą owocową słodyczą. Moc – 40%.

Dobry rok Stocka

Stock Spirits Group w roku podatkowym 2019 (od października do października) zwiększył zyski o 107,8%, do 28,3 mln euro. Obroty grupy wzrosły o 9,2% do 312,4 mln euro. Dobre wyniki firma zawdzięcza wzrostom sprzedaży w Polsce i Czechach. W Polsce przychody wzrosły o 14%, do 171,7 mln euro. Wzrosła zarówno wartość sprzedaży wódek czystych (poza segmentem ekonomicznym), jak i napojów spirytusowych. Firma zapowiedziała inwestycję o wartości 25 mln euro w rozbudowę zakładu produkcji wódek w Lublinie. Końca tej rozbudowy należy się spodziewać w 2023 roku.

Kania Żyto Santini 2018

marka stworzona przez Johna Borrella w 2009 roku, znana jako wódka ziemniaczana, po raz pierwszy prezentowana jako wódka żytnia. Za destylacje odpowiada Michał Paszota z gorzelni Podole Wielkie. W aromacie prażone ziarno, lekko lakier, malina. W smaku tłusta, oliwkowa i piekarnicza. Finisz wypieczony, mocno wypalona skórka chleba.

Bols Platinum Quartz

kolejna odsłona w serii Bols Platinum, tym razem wódka filtrowana kwarcem. Aromat słodko-cierpki, wanilia i grejpfrut, pieprz ziołowy. Smak wyrazisty, mineralny, nuty imbiru i pieprzu, cierpkie winogrona, lekka waniliowość, wiśnie, marcepan, łupiny orzechów włoskich. Cierpki finisz, dużo grejpfruta, poza tym ananas. Bardzo dziwnie poukładana ta wersja. Moc klasyczna – 40%.