Blagodar

(Благодар) marka należy do białoruskiej firmy Bulbash. Obejmuje trzy wódki: Original (z ekstraktem z rodzynek), Standard (z nalewami na imbir) i Premium (z dodatkiem mięty). Na butelkach: orzeł, jeleń i niedźwiedź. Wszystkie o mocy 40%. Blagodar Original ma aromat delikatny, nieco naftalinowy, suche liście, zioła, trawy. W smaku słodka, ale z nutą pieprzu: cukier waniliowy i pieprz. Podobnie w finiszu, w którym dochodzi jeszcze ziele angielskie, które przyjemnie rozgrzewa.

Czytaj więcej

Akademia wódki

Zapraszamy na zajęcia warsztatowo-degustacyjne poświęcone poznawaniu wódki. Celem zajęć będzie nauka degustacji, odkrywania smaku i aromatu oraz rozpoznawanie surowca w degustacji w ciemno. Łącznie do spróbowania będzie 12 wódek czystych z następujących surowców: żyto, pszenica, jęczmień, orkisz, ziemniaki, wódka mieszana, wódka z owoców. Podczas dwóch spotkań opowiemy o: historii wódki, technologii produkcji, surowcach, wódkach kraftowych oraz uczyć będziemy sensorycznej analizy zawartości kieliszka. Wódek będziemy próbować w degustacyjnych kieliszkach, w pokojowej temperaturze. Zajęcia zakończy test sprawdzający zdobyte umiejętności w formie degustacji w ciemno trzech dodatkowych wódek, gdzie trzeba będzie samodzielnie opisać ich aromat, smak i określić z jakiego surowca powstały. Uczestnicy warsztatów otrzymają dyplomy ukończenia kursu, osoby, które prawidłowo wskażą w degustacji w ciemno właściwe surowce otrzymają certyfikat Vodka Tasting Master.

Czytaj więcej

Prezydent

nowa wódka z Polmosu Józefów, pierwsza nowa wódka od tego producenta od wielu lat. Elegancka, w kartoniku. Aromat kwiatów i ziół, nieco pudrowy, jest też nuta pieprzu i lekko dzięgla. W smaku cierpko-słodka, dużo jabłek, ale też nieco tytoniu, który jest jeszcze bardziej wyraźny w cierpkim finiszu, gdzie dochodzi także delikatny biały pieprz. Moc – 40%.

OVII Wódka z Jabłek

przy tak wielkim wyborze jabłek w Polsce, na oficjalnie zabutelkowaną wódkę z jabłek trzeba było czekać wiele lat. Nie rzadko robiono wódki z jabłek w czasach PRL, ale nikt o tym na etykiecie nie informował, robiono je w gorzelniach pracujących w regionach sadów jabłkowych (m.in. na Mazowszu), trafiały do rektyfikacji, były często mieszane ze spirytusami zbożowymi i powstawała wódka Czysta lub jakaś inna, bez wyraźnej receptury. Robiono jabłkowe okowity, były wódki o smaku jabłek (nawet swego czasu Wyborowa), ale nie było wódki dumnej z tego, że powstała z jabłek. Dodać należy, że gorzelnicy, którzy stosują kolumny ze stali nierdzewnej jabłek nie lubią, bo spora kwasowość z owocu powoduje, że urządzenia szybko korodują. Ta wódka powstała jednak w miedzianym alembiku, w jakim powstają okowity w Drake Distillery. Wódka ma przyjemny aromat cierpkich jabłek, słodkie papierówki, kosztele, nuta migdałowa. W smaku jabłka z pestką, migdały, orzechy włoskie, lekko kwiatowa nuta. Dużo migdałów w finiszu, nuta mineralna i jabłkowa.

Polonia Żytnia

nowa edycja, wyróżnia ją czerwień etykiety i krawatki, natomiast producent – Polmos Bielsko-Biała – nie umieścił żadnej informacji na butelce o zmianie surowca. Była wersja wielozbożowa, teraz jest nowa – żytnia, ale poprzednia też pozostaje. Przyjemny, lekki aromat z nutą słodką, melonową, arbuzową, która nie zdradza żytniego destylatu. Równie delikatna w smaku, bardzo łatwa do picia, wciąż czuję ten arbuz/melon, do tego brzoskwinia. Słodka. Finisz także słodki, delikatny, owocowy. Bardzo przyjemna wódka, która… mało kojarzy się z żytem. Jest na samym końcu delikatnie nuta kardamonu, która rozgrzewa. Mam problem z identyfikacją żyta, ale to dobra wódka.

Wprowadzenie nowych podatków pogrąży branżę spirytusową

24 lipca 2020 Sejm przyjął „Ustawę o zmianie niektórych ustaw w celu zapewnienia funkcjonowania ochrony zdrowia w związku z epidemią COVID-19 oraz po jej ustaniu”, która zmienia datę wejścia w życie ustawy dotyczącej prozdrowotnych wyborów konsumentów, potocznie zwanej cukrową na 1 stycznia 2021 roku. Ustawa cukrowa wprowadza nowy podatek od sprzedaży słodkich napojów oraz napojów alkoholowych w małych pojemnościach poniżej 300 ml. Kuriozalną sprawą jest jednak sposób procedowania obu ustaw. Ustawa cukrowa miała wejść w życie 1 lipca br., jednak Senat ją odrzucił. Miała wrócić pod obrady Sejmu w połowie kwietnia br., jednak z powodu prac legislacyjnych związanych z pandemią koronawirusa posłowie się nią wtedy nie zajęli. Oznacza to, że nowelizowane są przepisy, które nie istnieją.

Czytaj więcej

Stolichnaya Stoli Cucumber

klasyczna Stolichnaya, czyli delikatna pszeniczna wódka, infuzjowana aromatami zielonego ogórka. Receptura powstała w 2012 roku, jednak dopiero teraz Stoli Cucumber dostępna jest w Polsce. Aromat świeżo posiekanego ogórka. Smak mizerii z pieprzem. I finisz tak samo, świeży ogórek i pieprz. Pyszna wódka, doskonała do orzeźwiających koktajli z lodem i napojami tonikiem lub nawet wodą sodową. Moc – 37,5%.

Calisia Amber Vodka

wódka czysta zbożowa z AWW, zadebiutowała w 2020 roku. Zrobiona z mieszanki spirytusów: pszeniczny, żytni i niewielka ilość kukurydzianego, poddana filtracji na platynie, a następnie dodany jest ekstrakt bursztynowy, który został stworzony w Kaliszu poprzez macerację drobinek bursztynowych spirytusem pszenicznym. Gotowy zestaw dojrzewa około 10 dni i produkt jest gotowy do rozlewu. Końcowa filtracja jest tylko na filtrach celulozowych, żeby nie następowały straty elementów zapachowo-smakowych. Zapach delikatny i słodki, słodowy, bardzo przyjemnie zbożowy, delikatnie prażone ziarno. W smaku z charakterem: nuty owocowe, zwłaszcza gruszki, ale też jabłek, cierpka nuta tytoniu. Finisz rozgrzewający, gruszki, imbir i ziele angielskie. Degustacyjna wódka o bardzo wyważonych nutach, kobietom spodoba się słodycz owoców, mężczyznom – cierpkość i pieprzowe nuty. Wódka, o której można rozmawiać. Klasyczna moc 40%.

United Beverages przejmuje polskie aktywa Marie Brizard

United Beverages planuje przejęcie 100% udziałów w MBWS Polska, łącznie z zakładem produkcyjnym w Łańcucie. Marka wódki Sobieski (produkowana także na Litwie) pozostanie własnością Marie Brizard Wine & Spirits, ale jej wyłącznym dystrybutorem w Polsce będzie United Beverages. Strony nie poinformowały, co stanie się z zakładem w Starogardzie Gdańskim czy innymi aktywami MBWS w Polsce. Teraz przejęcie czeka na decyzję UOKiK.

Czytaj więcej

Stock inwestuje w Lublinie

W lubelskim zakładzie Stocka ma powstać nowa, przyjazna środowisku gorzelnia. Koszt jej budowy szacowany jest na około 120 mln zł. Dzięki planowanej inwestycji Stock będzie mógł produkować w Lublinie 100 tys. l spirytusu dziennie. W gorzelni pracę znajdzie kilkudziesięciu nowych pracowników. Inwestycja, oprócz zastosowania innowacyjnej technologii, wyróżniać się będzie szeregiem pro-ekologicznych rozwiązań.

Czytaj więcej

Żytniówka (38%)

Żytniówka z obniżoną po wzroście akcyzy mocą. Mało przyjemny aromat mokrych ziaren, wilgotnej tektury, liści. Lepiej w smaku – leśne owoce, poziomki. Finisz rozgrzewający, nuta kardamonu, pieprzu. Porównując z wersją 40% jakość jest nieznacznie niższa, głównie w zapachu.

Lecą Żurawie

Właściwie ta wódka idealnie wpisuje się w serię Biały Bocian. Butelka z ptasią szyjką, ptasie motywy w nazwie i grawerach… ale przede wszystkim to kolejny surowiec do kolekcji, w tym przypadku żyto. Pięciokrotna destylacja, górska źródlana woda – tyle komunikuje producent, Polmos Bielsko-Biała. Wódka zadebiutowała w grudniu 2019, ale z powodu koronawirusa zaczęła być widoczna w sklepach pod koniec kwietnia, mniej więcej w tym samym czasie, kiedy pojawiła się wódka Żurawie z CEDC, w podobnej, nieco niższej, butelce. Ceny obu wódek też są podobne. Wojna polsko-ruska pod biało-czerwoną flagą? Jeśli nawet, to nie ma to znaczenia przy ocenie wódek, pozostawmy te czułości właścicielom obu marek i ich prawnikom. Wódka ostra w aromacie, zdecydowanie żytnia, z nutą pieprzu, kardamonu, ziół. W ustach delikatna, sporo słodyczy, bardziej w stylu klasycznego Białego Bociana, niż przykładowo Extra Żytniej. Nuty zielonych jabłek, śliwek. W finiszu nadal delikatna, przyjemne nuty owocowe, lekko korzenne, lukier.

Zver

(3bepb) rosyjska wódka, markę stworzył Rustam Tariko. Powstaje w zakładach w Sankt Petersburgu z mieszaniny zimowych odmian zbóż, destylowanych ośmiokrotnie, a następnie czterokrotnie filtrowanych przez węgiel drzewny i dodatkowo dwa razy przez drobiny kwarcu wydobyte z Uralu. Aromat słodki, przyjemny, nuty leśnych owoców. Smak też słodki, bardzo delikatna. Można powiedzieć, że zbyt delikatna, bo finisz jest źródlany, mineralny, brakuje pazura. Moc klasyczna – 40%.

Peszko ma swoją wódkę

Piłkarz Sławomir Peszko, wielokrotny reprezentant Polski, firmuje swoim nazwiskiem wódkę. Marka wódki Peszko na razie dostępna jest tylko w barze Team Spirit w Sopocie (Bohaterów Monte Cassino 63), który Peszko współtworzy wraz z innymi piłkarzami – Jakubem Wawrzyniakiem, Grzegorzem Kuświkiem i słowackim bramkarzem Dusanem Kuciakiem.

DQ Gold

szwedzka wódka DQ w nowej odsłonie. To wódka robiona z pszenicy ozimej w zakładzie w Malmköping, który dzięki dostępowi do bardzo dobrej wody już w XIX wieku znany był z produkcji wódek. W porównaniu do wersji klasycznej, tu jest znacznie więcej cukru. Aromat niemal likierowy, bardzo słodki – poziomki, leśne jagody, moroszki. W smaku słodka, lekka, pasuje do deserów. Jest w smaku syrop jagodowy, wiórki kokosowe, placek wiśniowy, ale i przyjemna cierpkość herbaciana, która przełamuje słodycz. Finisz to głównie słodkie leśne owoce, dużo jagód, słodki sok z żurawiny, wanilia. Pięknie opakowana, likierowa wódka. Nie na każdą okazję. Na randkę? Tak! W Polsce w ofercie Ice-Full. Klasyczna moc – 40%.

Wolf and Oak Distillery

Spółka kontynuuje działalność projektu „Wolf Distillery” Michała Płucisza, która zadebiutowała w 2011 roku brandy wydestylowaną z czajnika. Następnie były whisky – zarówno rye, jak i single malt, gin oraz destylaty owocowe. Występując na festiwalach whisky w różnych częściach Polski, Michał Płucisz szybko uzyskał renomę wśród koneserów rzemieślniczych trunków, a kolejne edycje jego whisky czy okowit stawały się coraz lepsze oraz nabierały wartości kolekcjonerskiej.

Czytaj więcej