Śladami Baczewskich

W dniach 2-3 października firma J.A. Baczewski oraz Ambra, polski dystrybutor marki, zorganizowali wyjazd prasowy do Lwowa – śladami rodziny Baczewskich. Już na lotnisku Okęcie pojawił się pierwszy akcent nawiązujący do historii, bowiem w business lounge, gdzie spotkała się grupa, nie tylko podawana jest Wódka Monopolowa Baczewski, ale też jest kącik ze starymi zdjęciami oraz model samolotu z lat 20. XX wieku, z reklamą wódek Baczewski.

Czytaj więcej

Bulbash 6 Pure Malt

wódka butelkowana na białoruskim rynku pod marką Dobra Sklanka, są to wódki delikatnie filtrowane i wzbogacane o nalewy, w tym przypadku o destylat ze słodowanego jęczmienia. Bardzo delikatny aromat ziarna, prażonego ziarna, kwasu chlebowego. Smak bardzo cierpki, a nawet cierpko-gorzki, pieprz ziołowy, kardamon, lekko papryka i zakwas chlebowy. Długi, cierpki, pieprzny finisz. Moc – 40%. Wódka jest butelkowana specjalnie dla polskiego dystrybutora, firmy Partner Center.

Baikal Pine Nut

wódka o mocy 38% z nalewami na orzeszki piniowe. Delikatny aromat – orzechy, suche szyszki, kora drzewa, mech, jak las pod koniec suchego lata. Poza tym słodycz miodu i syropu sosnowego. W ustach lekka, słodka, wyraźnie czuć orzechowość, w tle – wanilia, pieczone słodkie jadalne kasztany. Finisz słodko-cierpki, wanilia i kora, słodki tytoń, cynamon. Polskim dystrybutorem jest Ice-Full.

Baikal Vodka Original

oleisty alkohol, moc 40%. Aromat zdecydowany – pieprz, dużo ziarna, prażone ziarno, dym ogniska, do tego przyjemne nuty leśne – igliwie, szyszki, a i nuty bardziej aromatyczne, jak różowy pieprz. Smak cierpki – sok z wiśni, kwaśne winogrona, kwaśne jabłka, a po tej cierpkości bardziej słodka nuta muskatu i słodszych jabłek, słodszych gruszek. Finisz i cierpki, i słodki. Są tu kwaśne winogrona, ale jest i cukier puder, wanilia, orzech laskowy. Ciekawa wódka, nieszablonowo poukładana, według mnie ciekawsza niż wersja Baikal Ice. Polskim dystrybutorem jest Ice-Full.

Nowości z Mazurskiej Manufaktury Alkoholi

Dostałem właśnie nowości ze Szczytna. Mazurska Manufaktura Alkoholi to nowa marka zakładu w Szczytnie, który wcześniej działał jako Tarpan. Udało im się pozyskać kapitał i ruszyli prężnie, wprowadzając na rynek piwo Jurand, które powstawało kiedyś w tych samych murach, a potem kolekcję Mazurska Manufaktura Alkoholi. Firma wcześniej produkowała m.in. Bielik Vodka czy Wódkę z Mazur. Mają własną zestawialnię i rozlewnię, są też liczącym się importerem, głównie z Niemiec.

Czytaj więcej

Distil No 9

marka powstała w 2010 roku na ukrainie, stworzyła ją firma Staritsky & Levitsky. Oryginalnie to wódka z ukraińskiej pszenicy, z dodatkiem wody z górskich strumieni w Karpatach, czterokrotnie filtrowana przez węgiel drzewny i kryształ górski. Teraz trafiła do sprzedaży w polskiej wersji. Zniknęła z etykiety marka Staritsky & Levitsky, zamiast informacji o ukraińskiej pszenicy jest polskie zboże i napis „Product of Poland”. Poza tym wszystko wygląda tak samo, moc 40%. Nie wiadomo skąd spirytus, ale prawdopodobnie zestawiana w Toruniu. Butelka z korkiem (sztucznym), z kapturkiem, edycja niby limitowana (01/9999), niby podpisana (podpis nieczytelny). Niby kraft – skąd, gdzie, kiedy? Z United Beverages, czyli od jednego z liderów rynku. Wygląda dobrze, kosztuje tanio, jak smakuje? Zapach neutralny, lekka nuta mineralna. Smak lekko waniliowy, słodki, w finiszu cytrusy, zwłaszcza grejpfrut czy nawet kandyzowany grejpfrut, cierpkie winogrona. Jakość do ceny wypada w porządku, o kratowości można zapomnieć, massmarketowa wódka w fajnej butelce.

Philadelphia Boulevard

marka stworzona w 2018 roku przez Toruńskie Wódki Gatunkowe. Wódka czysta pszeniczna oraz likier kawowy. Wódka (40%) o słodkim aromacie, nuty wanilii, słodkiego ziarna. W ustach słodko-pikantna, jest i wanilia, i pieprz ziołowy, nawet kardamon. Przyjemny aromat – dym, prażone ziarno, nawet wędzone ziarno, słód, a wyczuwalna goryczka z chmielem się kojarzy. Philadelphia Boulevard Coffee (32%) to ciemny likier kawowy, o intensywnym aromacie espresso. Także w smaku dużo kawy i dużo cukru. Kieliszek daje wrażenie jakby się wypiło mocne espresso. Przyjemny, długi, kawowy finisz.

Czytaj więcej

Björn Crystal

nowa wersja wódki Björn, filtrowana przez kryształy górskie. Aromat lasu, igliwia, mchu, spora ziemistość, krzemowość, kreda – jak czysta woda z górskiego strumienia. W ustach oleista, bardzo przyjemny smak prażonego ziarna, wypieczonej skórki chleba. Również finisz jest ziarnisty, choć jest tu na końcu też nuta mineralna znana z aromatu. I słodkie cytrusy, jak powidła pomarańczowe.

Spotkanie z wódkami Pravda

17 września w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja trzech wódek Pravda – Passover, Citron i Orange. Wódki Pravda zestawiane są w Bielsko-Białej, woda pochodzi z górskich strumieni, a wszystkie smaki przygotowywane są na naturalnych składnikach, wszystkie mają certyfikat koszerności. Passover to wyjątkowa wódka, robiona na święto Paschy, destylowana z buraków, oleista, kremowa w smaku. Pravda Citron jest klasyczną wódką o smaku cytryny i limetki, natomiast Pravda Orange poza pomarańczami ma aromaty kawy i kakao. Pełna kolekcja wódek Pravda to dziesięć smaków. Kolejna degustacja następnych trzech smaków odbędzie się 11 października.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej