Spirytus rektyfikowany

inaczej spirytus spożywczy lub rektyfikat, butelkowany zwykle z mocą 95% (maksymalnie 96%), bezpośredni produkt rektyfikacji, czyli procesu oczyszczania spirytusu w zakładach rektyfikacyjnych (rektyfikacja, czyli oczyszczanie, przypomina proces destylacji w aparatach kolumnowych, pozwala oddzielić niemal wszystkie zanieczyszczenia, które zawiera jeszcze surowy spirytus i jest nieodłącznym elementem przy produkcji wódek czystych). Rektyfikacji dla potrzeb wódek poddaje się każdy spirytus (zbożowy, ziemniaczany, melasowy i inne), ale butelkowany jako spirytus spożywczy obecnie jest prawie wyłącznie alkohol zbożowy (dawniej również często melasowy). Pomimo wielokrotnego oczyszczania i ogromnego stężenia alkoholu, po rozcieńczeniu wodą, jesteśmy w stanie wyczuć w spirytusie jego zbożowy aromat. Nazwa Spirytus Rektyfikowany jest obecnie zastrzeżonym znakiem towarowym Polmosu Warszawa, inni producenci zwykle dodają nazwę własną, np.: Spirytus Lubelski, Spirytus Toruński, Spirytus Staropolski, Spirytus Krakowski, Spirytus Wratislavia, Spirytus Delikatesowy, Spirytus Luksusowy itd. W warunkach domowych wykorzystywany głównie jako półprodukt do zestawiania nalewek (firma CEDC produkuje nawet pod marką Soplica Spirytus Nalewkowy, o mocy najlepszej do owocowych nastawów – 60%). Poza Polską spirytus rektyfikowany butelkuje się dla celów spożywczych także w: Rosji, Białorusi, na Ukrainie, Litwie, Łotwie, Estonii, w niewielkich ilościach w USA. W innych krajach traktowany jest jako produkt apteczny – do przemywania ran etc. Polska jest jednak głównym producentem.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

1 komentarz do “Spirytus rektyfikowany”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.